IN CONTROL STATEMENT IN HET ONDERWIJS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IN CONTROL STATEMENT IN HET ONDERWIJS"

Transcriptie

1 IN CONTROL STATEMENT IN HET ONDERWIJS

2 OVER GOVERS ONDERWIJS ACCOUNTANTS

3 OVER GOVERS ONDERWIJS ACCOUNTANTS Ruim 25 jaar ervaring in de controle en advisering van onderwijsinstellingen Sinds 1 juli 2013 volledige focus op onderwijs Focus ligt op primair- en voortgezet onderwijs Team van ongeveer 25 professionals Actief in heel Nederland

4 ONZE VISIE

5 ONZE VISIE onderwijsinstellingen helpen in het proces om "In Control" te raken of te blijven. Na de start in 2013 direct aan de slag gegaan met ontwikkeling "In Control Framework". Het doel van het In Control Framework is om de bestuurder van de onderwijsinstelling in staat te stellen een onderbouwd In Control Statement af te geven. Een In Control Statement is een verklaring van de bestuurder die aangeeft dat de onderwijsinstelling 'in control is. Nodig zijn: Normenkader (van de instelling zelf) Inhoudelijke toetsing (door Govers Onderwijs Accountants op basis van toetsing)

6 IN CONTROL?

7 IN CONTROL? 1. Schrijft u dat u de code goed onderwijsbestuur hanteert? 2. Worden er afwijkingen van de code beschreven in het jaarverslag? 3. Publiceert u de volledige jaarrekening, statuten e.d. van de school/instelling? 4. Hoe worden de accountantsdiensten aanbesteed? (VO)

8 IN CONTROL? Is uw onderwijsinstelling (financieel) In Control?

9 IS IN CONTROL BELANGRIJK?

10 IS IN CONTROL BELANGRIJK?

11 IS IN CONTROL BELANGRIJK?

12 VOORBEELDEN

13 VOORBEELDEN Uitwerking: Lasten De totale lasten zijn hoger dan begroot. Regelgeving: Evenwichtige en volledige analyse van de toestand op balansdatum/ontwikkeling gedurende het boekjaar/resultaten Personeelslasten zijn hoger dan begroot. De overschrijding wordt voornamelijk veroorzaakt door hogere overige personele lasten van De post extern personeel is meer uitgegeven dan begroot. Dit zijn voornamelijk kosten voor de inhuur. Daar tegenover staan lagere kosten voor nascholing en cursussen van ?

14 VOORBEELDEN Uitwerking: Regelgeving: (op welke wijze is het interne risicobeheersingssysteem ingericht en hoe functioneert dit in de praktijk. Welke resultaten zijn hiermee bereikt en welke aanpassingen worden de komende jaren doorgevoerd. Ten behoeve van de risicoanalyse heeft de stichting managementinformatie systemen in gebruik en in ontwikkeling. Hierin worden m.n. de financiële prestaties van scholen gerelateerd aan de begroting. Tevens wordt informatie verstrekt op gebied van de formatie. Deze wordt beschikbaar gesteld via het administratiekantoor. Directeuren en de CvB interpreteren de informatie. Indien nodig wordt aanvullend beleid ontwikkeld om een sluitende begroting te realiseren. Bij een aantal scholen heeft dit reeds tot positieve effecten geleid.?

15 VOORBEELDEN? Realisatie 2015 Begroting 2015 Realisatie 2014 Baten Rijksbijdragen Overige overheidsbijdragen Overige baten Totaal baten Lasten Personele lasten Afschrijvingen Huisvestingslasten Overige lasten Leermiddelen Totaal lasten Saldo baten en lasten Financiële baten Financiële lasten Resultaat baten en lasten

16 HOE WERKT HET IN CONTROL FRAMEWORK?

17 HOE WERKT HET IN CONTROL FRAMEWORK? 1. Normenkader De onderwijsinstelling stelt zelf een normenkader op. In dit normenkader is beschreven wanneer de instelling zelf vindt dat het In Control is. Govers Onderwijs Accountants heeft een bespreeklijst aan de hand waarvan wij de onderwijsinstelling helpen het Normenkader vast te stellen. Onderscheid in Belangrijke en minder belangrijke onderwerpen Kwalificatie aan normenkader door Govers Onderwijs Accountants.. Voldoet het in opzet?

18 HOE WERKT HET IN CONTROL FRAMEWORK? 2. Inhoudelijke toetsing Op basis van het vastgestelde normenkader vindt een inhoudelijke toetsing plaats: 1. Zijn onderdelen die belangrijk zijn ook aanwezig? 2. Zijn deze onderdelen van een goede kwaliteit? 3. Is er samenhang tussen de onderwerpen? 4. Etc.

19 ONDERDELEN VAN HET FRAMEWORK

20 ONDERDELEN VAN HET FRAMEWORK Administratieve organisatie en interne beheersing Risicoanalyse Meerjaren begroting Begroting Tussentijdse cijfers Prognose Jaarrekening Huisvesting? Kwaliteit? IT? Belangrijk voor extra onderdelen: de norm moet toetsbaar zijn!

21 NORMENKADER

22 NORMENKADER (MEERJAREN)BEGROTING 1. Alle voorzienbare zaken zijn opgenomen 2. Taakstellingen zijn cijfermatig opgenomen 3. Uitgangspunten, veronderstellingen en taakstellingen zijn toegelicht, het is hierdoor duidelijk wat er wel en niet in de begroting is opgenomen. 4. Het format is hetzelfde als dat van de jaarrekening. 5. Het is een sluitend geheel van balans, exploitatie, meerjareninvesteringsplannen, meerjarenonderhoudsplannen en liquiditeitsbegroting.

23 NORMENKADER AO/IB 1. Afspraken tussen administratiekantoor en schoolbestuur zijn voor beide partijen duidelijk vastgelegd (en te raadplegen) en leiden ertoe dat er geen hiaten of doublures zijn in de processen. 2. Er is een contractenregister met signaalfunctie waarin contracten van enige omvang worden vastgelegd. 3. Er zijn procedures aanwezig die ertoe leiden dat aan de belastingwetgeving wordt voldaan. Deze procedures zijn vastgelegd in de overeenkomst met het administratiekantoor en worden als zodanig uitgevoerd.

24 RAPPORTAGE

25 RAPPORTAGE Heldere rapportage, waarin aanbevelingen en adviezen Overzicht waar de organisatie staat:

26 RAPPORTAGE Voorbeeld van een concreet advies: Opstellen van een stapsgewijze beschrijving, inclusief interne controle, van het administratieve deel van het inkoopproces, het aanbestedingsproces, het betalingsproces en de leerlingadministratie. Het gaat hierbij in eerste instantie om een beschrijving van de belangrijkste interne beheersingselementen binnen de processen.

27 RAPPORTAGE Voorbeeld van een concreet advies: Een nieuwe parafenlijst opstellen die aansluit met het Toezichtskader. Op de parafenlijst die door het administratiekantoor gebruikt wordt is opgenomen dat de directeur-bestuurder bevoegd is om facturen te autoriseren tot een maximum van Volgens het Toezichtskader is dit een bedrag van Bovendien was geen paraaf opgenomen van de persoon die facturen mee moet autoriseren boven de

28 IN CONTROL STATEMENT

29 Verantwoordelijkheid College van Bestuur Als College van Bestuur van (naam bestuur) zijn wij verantwoordelijk voor de opzet, bestaan en werking van de risicobeheerings- en interne controlesystemen van (naam bestuur). Deze systemen hebben tot doel de realisatie van de operationele, strategische en financiële doelstellingen van (naam bestuur) te monitoren en te beheersen. Daarnaast dienen de risicobeheersings- en controlesystemen naleving van relevante wet- en regelgeving te waarborgen. Het College van Bestuur van (naam bestuur) heeft de uitgangspunten en het te bereiken niveau van de risicobeheersings- en controlesystemen vastgelegd in een normenkader, vastgesteld d.d. (datum vaststelling). Inherente beperkingen De risicobeheersings- en controlesystemen hebben als doel om een redelijke mate van zekerheid te bereiken over de identificatie, monitoring en beheersing van risico s die de realisatie van de geformuleerde doelstellingen kunnen bedreigen. Dit biedt echter geen absolute zekerheid dat (naam bestuur) niet gehinderd zal worden bij het realiseren van haar doelstellingen. Hier zijn, waar nodig, maatregelen getroffen die de impact van deze risico s beperken. Oordeel Als College van Bestuur zijn wij van mening dat het risicobeheersings- en controlesysteem van (naam bestuur) voldoet aan de eisen zoals vastgelegd in het op d.d. (datum vaststelling) vastgestelde normenkader van (naam bestuur).

30 WAT DOET GOVERS ONDERWIJS ACCOUNTANTS NOG MEER

31 WAT DOET GOVERS ONDERWIJS ACCOUNTANTS NOG MEER Controle jaarrekening en bekostigingsgegevens PO en VO Benchmark Doordecentralisatie van huisvesting; Advisering in het digitaliseren van de administratie en de administratieve processen; Onderzoek en begeleiding bij fusies; Het opzetten van projectadministraties en het controleren van subsidietrajecten; Uitvoeren fiscale analyse om vanuit fiscaal perspectief in control te zijn (o.a. horizontaal toezicht Belastingdienst); Analyse van btw-vraagstukken; Analyse en optimaliseren van de WKR (werkkostenregeling); Analyse structureringsmogelijkheden (o.a. samenwerking met andere onderwijsinstellingen en kinderopvangactiviteiten); Beoordeling fiscale aspecten betreffende vennootschapsbelasting en omzetbelasting in het kader van de exploitatie van een sportaccommodaties.

32 BENCHMARK

33 B A C D E F G I H J K BENCHMARK Op maat gemaakt; Met diepgang; Inzicht in welke mate de instellingen te vergelijken zijn Berekening: FTE zorgstructuur FTE primair proces 6% 5% 4% Aandeel Zorgstructuur in Primair Proces (in FTE) De zorgstructuur wordt gedefinieerd als: remedial teachers, orthopedagogen, zorgcoördinatoren, decanaat en schoolmaatschappelijk werk. 3% 2% 1% 0% Het gemiddelde % FTE s zorgstructuur ten opzichte van de FTE s in het primaire proces is 3,2% (blauwe lijn). A en E hebben een relatief hoge inzet van personeel in de zorgstructuur. A zet zo n 11 FTE in (o.a. in twee zorgklassen).

34 BEDANKT VOOR UW AANDACHT Govers Onderwijs Accountants Beemstraat 25 Eindhoven

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35803 20 december 2013 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 december 2013, nr. FEZ/579396

Nadere informatie

Toezicht op Financiën. Wim Touw 17 april 2013

Toezicht op Financiën. Wim Touw 17 april 2013 Toezicht op Financiën Wim Touw 17 april 2013 Agenda OMGEVING FINANCIEEL MANAGEMENT SOFT CONTROLS DE ROL VAN DE ACCOUNTANT SPECIFIEKE VRAGEN 1 OMGEVING 2 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN (DEFINITIEF) FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN (DEFINITIEF) FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN (DEFINITIEF) FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Onderwijs Stichting College Hageveld Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 78157 Onderzoeksnummer : 249329 Documentnummer : 4397189

Nadere informatie

Jaarverslaggeving onderwijs

Jaarverslaggeving onderwijs Jaarverslaggeving onderwijs Input Evaluatie invoering RJ 660 Brief CFI d.d. 16 december 2009 Afstudeerproject Johan Berkouwer Samenvatting in MAB en Het jaar verslagen Actuele ontwikkelingen Knelpunten

Nadere informatie

Programma. Startvraag. Monitor maart 2014 22-5-2014

Programma. Startvraag. Monitor maart 2014 22-5-2014 Inrichting financiële functie Klaar voor de start 19 mei 2014 Els Verschure (Infinite Financieel) Erik de Vries (DUO) Programma Introductie bemensing bedrijfsvoering Financieel management en beheer Wie

Nadere informatie

Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit. Onderwijsstichting Esprit

Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit. Onderwijsstichting Esprit Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit Onderwijsstichting Esprit Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit Visie en Toezicht Conform artikel 2 lid 2 van

Nadere informatie

J. (Johan) Berkouwer RA MSc directeur partner. Diverse actualiteiten

J. (Johan) Berkouwer RA MSc directeur partner. Diverse actualiteiten J. (Johan) Berkouwer RA MSc directeur partner Diverse actualiteiten Diverse actualiteiten Waar gaan we het over hebben? WNT 2017 Verantwoording passend onderwijs Beleidsrijk inzetten van vermogen Huisvesting

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van de accountant

De toegevoegde waarde van de accountant De toegevoegde waarde van de accountant - Wettelijke rol en taak accountant - Wat kunt u daarnaast van uw accountant verwachten om tot een heldere en transparante verantwoording te komen Rol en taak accountant

Nadere informatie

Reality check begroting 2013

Reality check begroting 2013 Reality check begroting 2013 26-4-2013 Stichting BOOR 1 Conclusie De gemeente Rotterdam heeft op 14 februari 2013 de begroting 2013 van stichting BOOR (hierna: BOOR) goedgekeurd. Hierbij is een aantal

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 22453 Onderzoeksnummer : 279804 Datum onderzoek : februari

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari In dit reglement hebben onderstaande begrippen de navolgende betekenis:

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari In dit reglement hebben onderstaande begrippen de navolgende betekenis: REGLEMENT AUDITCOMMISSIE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari 2017 Artikel 1 Definities In dit reglement hebben onderstaande begrippen de navolgende betekenis: Auditcommissie: Bestuur: Deelneming: De auditcommissie

Nadere informatie

RAPPORT FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT

RAPPORT FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT RAPPORT FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij Stichting Vakinstelling SVO Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 68095 Onderzoeksnummer : 289306 Periode onderzoek : Mei 2016-November 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden:

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden: Concretisering Code Goed Bestuur voor Onderwijs Primair Inleiding De leden van de PO-Raad hebben in 2010 de Code Goed Bestuur vastgesteld als leidraad voor goed bestuur in het primair onderwijs. Het bestuur

Nadere informatie

THEMAONDERZOEK CONTINUÏTEITSPARAGRAFEN IN JAARVERSLAGEN 2013

THEMAONDERZOEK CONTINUÏTEITSPARAGRAFEN IN JAARVERSLAGEN 2013 THEMAONDERZOEK CONTINUÏTEITSPARAGRAFEN IN JAARVERSLAGEN 2013 Utrecht, juni 2015 Pagina 2 van 42 INHOUD Voorwoord 5 Samenvatting 7 1 Inleiding 10 1.1 Achtergrond en aanleiding 10 1.2 Vraagstelling en deelvragen

Nadere informatie

SEMINAR PRAKTISCH RISICOMANAGEMENT d.d. 1 juni 2010 in De Meern

SEMINAR PRAKTISCH RISICOMANAGEMENT d.d. 1 juni 2010 in De Meern SEMINAR PRAKTISCH RISICOMANAGEMENT d.d. 1 juni 2010 in De Meern Programma 13.30 uur Opening 13.40 uur Risicomanagement in het onderwijs door Marien Rozendaal RA 14.30 uur Pauze 15.00 uur Risicomanagement

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V.

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. Datum: 11 mei 2015 Artikel 1. Definities AvA: Commissie: Reglement: RvB: RvC: Vennootschap: de algemene vergadering van aandeelhouders

Nadere informatie

RAPPORT FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT

RAPPORT FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT RAPPORT FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij Stichting ROC TOP Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 42625 Onderzoeksnummer : 289366 Periode onderzoek : Jan -Oktober 2016 Datum vaststelling : November 2016

Nadere informatie

Versterking bestuurskracht onderwijs

Versterking bestuurskracht onderwijs Marien Rozendaal RA Versterking bestuurskracht onderwijs Goed onderwijs vereist goed bestuur Inhoud presentatie Agenda Ontwikkelingen financiën in het onderwijs Reactie ministerie op deze ontwikkelingen

Nadere informatie

NAAR EEN VERSTERKING VAN HET TOEKOMSTPERSPECTIEF IN JAARVERSLAGEN VERVOLGONDERZOEK NAAR CONTINUÏTEITSPARAGRAFEN

NAAR EEN VERSTERKING VAN HET TOEKOMSTPERSPECTIEF IN JAARVERSLAGEN VERVOLGONDERZOEK NAAR CONTINUÏTEITSPARAGRAFEN NAAR EEN VERSTERKING VAN HET TOEKOMSTPERSPECTIEF IN JAARVERSLAGEN VERVOLGONDERZOEK NAAR CONTINUÏTEITSPARAGRAFEN Inhoud Voorwoord 5 Samenvatting 7 Inleiding 12 1.1 Achtergrond en doelstelling 12 1.2 Vraagstelling

Nadere informatie

M.A. (Marien) Rozendaal RA Directeur-partner. Actualiteiten jaarverslaggeving

M.A. (Marien) Rozendaal RA Directeur-partner. Actualiteiten jaarverslaggeving M.A. (Marien) Rozendaal RA Directeur-partner Actualiteiten jaarverslaggeving Onderwerpen Nieuwe brochure Aanpassing RJ 660 Meerjarige doelsubsidies Continuïteitsparagraaf Voorziening groot onderhoud Consequenties

Nadere informatie

Reglement auditcommissie

Reglement auditcommissie Reglement auditcommissie Waterleidingmaatschappij Drenthe Inhoud Reglement auditcommissie Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Auditcommissie 3 Artikel 3 Samenstelling 3 Artikel 4 Taken en bevoegdheden 4

Nadere informatie

T O E Z I C H T S K A D E R

T O E Z I C H T S K A D E R T O E Z I C H T S K A D E R Eindversie; vastgesteld door bestuur SWV PO de Meierij d.d. 4 februari 2016 Preambule Het Toezichthoudend bestuur past de Code Goed Onderwijsbestuur toe zoals deze is opgesteld

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. Bij Stichting Van Brienenoordschool te Rotterdam

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. Bij Stichting Van Brienenoordschool te Rotterdam RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT Bij Stichting Van Brienenoordschool te Rotterdam Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 31075 Onderzoeksnummer : 4148024 Datum onderzoek : 2 juli 2013

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek naar de Jaarrekening 2013 zijn:

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek naar de Jaarrekening 2013 zijn: 1 SAMENVATTING Voor u ligt het rapport van bevindingen van de Algemene Rekenkamer Curaçao (de Rekenkamer) bij de Jaarrekening 2013 van Curaçao. In dit rapport presenteert de Rekenkamer de resultaten van

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 19 april 2011 Agendapunt: 12

Registratienummer: GF Datum: 19 april 2011 Agendapunt: 12 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20055 Datum: 19 april 2011 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: De heer A.B.J. Hartsuiker Behandelend ambtenaar: De heer H. Laanstra Onderwerp: Wijziging statuten

Nadere informatie

Aanbieding continuering accountants dienstverlening Deloitte Accountants B.V. voor de boekjaren 2019 tot en met 2021

Aanbieding continuering accountants dienstverlening Deloitte Accountants B.V. voor de boekjaren 2019 tot en met 2021 Aanbieding continuering accountants dienstverlening Deloitte Accountants B.V. voor de boekjaren 2019 tot en met 2021 2 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding voor deze aanbieding 3 1.2 Uitgangspunten voor

Nadere informatie

Leidinggeven - aan de bedrijfsvoering van een samenwerkingsverband VO - hoe doe je dat? 11 juni 2014, Els Verschure en Rick de Wit

Leidinggeven - aan de bedrijfsvoering van een samenwerkingsverband VO - hoe doe je dat? 11 juni 2014, Els Verschure en Rick de Wit Leidinggeven - aan de bedrijfsvoering van een samenwerkingsverband VO - hoe doe je dat? 11 juni 2014, Els Verschure en Rick de Wit Programma 10.30-11.15 uur Plenaire inleiding Goed financieel management

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7270 15 februari 2016 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 februari 2016 nr. FEZ/880590,

Nadere informatie

Accountantsdienst. GAD rapport bij jaarrekening 2013 INHOUD CONTROLEVERKLARING

Accountantsdienst. GAD rapport bij jaarrekening 2013 INHOUD CONTROLEVERKLARING Gemeente Den Haag Accountantsdienst GAD rapport bij jaarrekening 2013 INHOUD CONTROLEVERKLARING... 1 1. SAMENVATTING... 2 2. OPZET EN REIKWIJDTE VAN HET RAPPORT... 2 3. RAADSORGANISATIE 2013 IN HOOFDLIJNEN...

Nadere informatie

Notitie risicomanagement SWV VO 2603

Notitie risicomanagement SWV VO 2603 Notitie risicomanagement SWV VO 2603 Inleiding Het feit dat het eigen vermogen in 2015 door een positief resultaat in 2015 fors is toegenomen leidde tot de vraag wat de gewenste hoogte van het eigen vermogen

Nadere informatie

Reglement van de Raad van Toezicht

Reglement van de Raad van Toezicht Van de besluit gelet op richtlijn 23 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 en artikel 11 lid 4 van de statuten van de stichting tot vaststelling van het onderstaande Reglement van de Raad

Nadere informatie

Willem de Zwijger College

Willem de Zwijger College Functieprofiel Raad van Toezicht 17 september 2018 Willem de Zwijger College 1 Functieprofiel Raad van toezicht Hoofdtaak De raad van toezicht functioneert als eenheid en waakt over het integrale belang

Nadere informatie

Bij elk domein zijn een aantal vragen geformuleerd. Daarop zijn drie antwoorden mogelijk: de code goed bestuur zijn GEEL gekleurd.

Bij elk domein zijn een aantal vragen geformuleerd. Daarop zijn drie antwoorden mogelijk: de code goed bestuur zijn GEEL gekleurd. Quickscan Governance Op 1 augustus 2010 is de Wet Goed Onderwijs, Goed Bestuur van kracht geworden. In deze wet wordt onder meer geregeld wat wordt verstaan onder goed bestuur. Kern van de wet is de plicht

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij STICHTING GEERT GROOTE SCHOOL Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 94433 Onderzoeksnummer : 248484 Datum onderzoek : oktober 2012 januari 2014

Nadere informatie

Reglement van de Auditcommissie van NOC*NSF

Reglement van de Auditcommissie van NOC*NSF Reglement van de Auditcommissie van NOC*NSF 1. Inleiding 1.1. In dit Reglement van de Auditcommissie van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd: Algemeen Directeur : de statutair directeur, bedoeld

Nadere informatie

(financiële) verantwoording passend onder

(financiële) verantwoording passend onder (financiële) verantwoording passend onder 11 maart 2015 Doel Doel - Inzicht in proces van de totstandkoming jaarverslag - Identificatie van knelpunten om het jaarverslag proces goed te laten verlopen -

Nadere informatie

jaarstukken 2016 Stichting RSG Magister Alvinus en Stichting Gearhing

jaarstukken 2016 Stichting RSG Magister Alvinus en Stichting Gearhing Ons nummer: O17.001486 *O17.001486* Informatie raad/mededeling college Onderwerp jaarstukken 2016 Stichting RSG Magister Alvinus en Stichting Gearhing Commissie Boarger en Mienskip Collegebesluit d.d.

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN STICHTING WOONSTAD ROTTERDAM

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN STICHTING WOONSTAD ROTTERDAM REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN STICHTING WOONSTAD ROTTERDAM 25 april 2012 pagina 2 Artikel 1 Doelstelling De Auditcommissie maakt onderdeel uit van de Raad van Commissarissen van de Stichting

Nadere informatie

Grip op Financiën. 13 januari 2015 Sector Control

Grip op Financiën. 13 januari 2015 Sector Control Grip op Financiën 13 januari 2015 Sector Control Opbouw presentatie Inzicht in ontwikkeling leningenportefeuille en rente Normenkader van de gemeente Eindhoven Beheersmaatregelen Huidige leningenportefeuille

Nadere informatie

Treasury Statuut Aloysius stichting

Treasury Statuut Aloysius stichting Statuut Aloysius stichting Versie 2 / December 2017 1. Inleiding Naar aanleiding van het bestaan van overtollige liquiditeiten alsmede de invoering van de Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016

Nadere informatie

Bestuursnummer : 74374 Onderzoeksnummer : 249157 Documentnummer : 4372518

Bestuursnummer : 74374 Onderzoeksnummer : 249157 Documentnummer : 4372518 RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij Stichting Tabor College Plaats : Hoorn Bestuursnummer : 74374 Onderzoeksnummer : 249157 Documentnummer : 4372518 Datum onderzoek : mei - juli

Nadere informatie

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6912 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 12 oktober 2012 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 79003 Onderzoeksnummer : 288226 edocs nummer : 4815988 Datum

Nadere informatie

drs. Jaap Bergman RA vestigingsdirecteur - partner Diverse actualiteiten

drs. Jaap Bergman RA vestigingsdirecteur - partner Diverse actualiteiten drs. Jaap Bergman RA vestigingsdirecteur - partner Diverse actualiteiten Actualiteiten een bloemlezing Aanbestedingswetgeving en de accountant WNT Nieuwe CAO-afspraken Openbaarmaking jaarstukken MBO-HBO

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie WormerWonen

Reglement Auditcommissie WormerWonen Reglement Auditcommissie WormerWonen Vastgesteld in de Auditcommissie van WormerWonen Ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Toezicht op 29 oktober 2014 14 oktober 2014 1 1. INHOUD 1. Doelstelling

Nadere informatie

Normen Erkenningsregeling - versie 9 december Vastgesteld door de (Tijdelijke) Commissie Normstelling Geldig vanaf 1 januari 2017

Normen Erkenningsregeling - versie 9 december Vastgesteld door de (Tijdelijke) Commissie Normstelling Geldig vanaf 1 januari 2017 Normen Erkenningsregeling - versie 9 december 2016 Vastgesteld door de (Tijdelijke) Commissie Normstelling Geldig vanaf 1 januari 2017 INHOUDSOPGAVE Bijsluiter bij de normen... 3 Categorie A: 1. Missie/maatschappelijke

Nadere informatie

drs. J. (Jaap) Bergman RA directeur - partner Hartelijk welkom

drs. J. (Jaap) Bergman RA directeur - partner Hartelijk welkom drs. J. (Jaap) Bergman RA directeur - partner Hartelijk welkom Reorganisatie Voor reorganisatie is inzicht noodzakelijk Inzicht over de actuele stand van zaken Inzicht in de toekomst Zonder voldoende inzicht

Nadere informatie

Toezichtkader AB - DB

Toezichtkader AB - DB Toezichtkader AB - DB INHOUD 1. Inleiding... 1 Vaststelling... 2 2. Strategische doelen... 3 3. Toezicht op de bedrijfsvoering... 4 3.1 Inkomsten en uitgaven... 4 Middelen... 4 Frequentie... 4 3.2 Leerlingenaantal...

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE AVENTUS

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE AVENTUS REGLEMENT AUDITCOMMISSIE AVENTUS CB14.129 notities 14 Aventus\CB14.129.reglement auditcommissie ROC Aventus PvB versie 1.0 goedgekeurd RvT 01.12.2014. INHOUDSOPGAVE ARTIKEL 1 VASTSTELLING EN REIKWIJDTE

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij de Vereniging PCO Accrete Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 41270 Onderzoeksnummer : 276019 Edocs nummer : 4692284 Datum onderzoek

Nadere informatie

Actualiteiten onderwijs

Actualiteiten onderwijs Actualiteiten onderwijs November 2010 Inleiding Corporate governance In deze uitgave treft u een overzicht aan van belangrijke wijzigingen en ontwikkelingen binnen het onderwijs. Met deze bijdrage hebben

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Profiel. Controller (0,8 fte) 1 maart 2019

Profiel. Controller (0,8 fte) 1 maart 2019 Profiel Controller (0,8 fte) 1 maart 2019 Stichting Stichting Samenwerkende Basisscholen Alkemade Watergang 1b 2377 BT Oude Wetering T 071 331 1767 E nancyvandermeer@ssba.net Inhoudsopgave Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Word jij onze collega?

Word jij onze collega? Word jij onze collega? Senior medewerker financiën, 36 uur Als senior medewerker financiën ben je voornamelijk verantwoordelijk voor de begroting en de verslaglegging van Stichting Thuisvester. Je maakt

Nadere informatie

HAN Jaarverslag 2013 8. Bestuur en management. Risicomanagement

HAN Jaarverslag 2013 8. Bestuur en management. Risicomanagement Risicomanagement Het College van Bestuur rapporteert jaarlijks aan de Raad van Toezicht over de belangrijkste risico s die de HAN bedreigen. Per risico worden kans, effect en beïnvloedbaarheid annex maatregelen

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting dr. Aletta Jacobs College

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting dr. Aletta Jacobs College RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting dr. Aletta Jacobs College Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 42534 Onderzoeksnummer : 278606 Datum onderzoek : september november 2014

Nadere informatie

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding.

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding. Toezichtkader RSV Breda VO 3003. Inleiding. In het toezichtkader van de Inspectie voor het Onderwijs is onder kwaliteitsaspect management en organisatie de indicator 2.6. als volgt beschreven: Het samenwerkingsverband

Nadere informatie

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER Status: definitief Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 30 augustus 2016 Goedgekeurd door de RvT d.d.: 26 september 2016 Goedgekeurd door de Autoriteit woningcorporaties

Nadere informatie

Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk

Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk Informatieprotocol Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk De Zorgbrede Governancecode 2010 bepaalt dat de informatievoorziening van de Raad van Toezicht wordt vastgelegd in een Informatieprotocol.

Nadere informatie

Begroting Het Baken Almere Begroting Pagina 1 van 5

Begroting Het Baken Almere Begroting Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 De begroting 2014 sluit met een voordelig saldo van 40.000. In de begroting 2014 is een taakstelling van circa 1,2 miljoen opgenomen waarvan een bedrag van circa 0,9 miljoen concreet ingevuld

Nadere informatie

Efficiency Monitor Onderwijsondersteunende diensten primair onderwijs De Anculus organisatiescan

Efficiency Monitor Onderwijsondersteunende diensten primair onderwijs De Anculus organisatiescan 1 Efficiency Monitor Onderwijsondersteunende diensten primair onderwijs De Anculus organisatiescan Anculus b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen

Nadere informatie

Auditcommissie Reglement 2016

Auditcommissie Reglement 2016 Auditcommissie Reglement 2016 Woningstichting Het Grootslag Versie 2.0 Vastgesteld door de RvC 15 april 2016 Inhoud Doelstelling van de auditcommissie... 3 1. Doelstelling... 3 1.1 Ondersteuning... 3 1.2

Nadere informatie

Format inhoudelijk en financieel jaarverslag voor budgetsubsidies vanaf 50.000,--

Format inhoudelijk en financieel jaarverslag voor budgetsubsidies vanaf 50.000,-- Format inhoudelijk en financieel jaarverslag voor budgetsubsidies vanaf 50.000,-- Algemeen Op basis van de Algemene Subsidieverordening Maatschappelijke Ondersteuning 2011 is iedere subsidieontvanger verplicht

Nadere informatie

De aandachtsgebieden voor de Raad van Toezicht zijn omvangrijk en divers.

De aandachtsgebieden voor de Raad van Toezicht zijn omvangrijk en divers. Ten geleide De aandachtsgebieden voor de Raad van Toezicht zijn omvangrijk en divers. Waardegedreven toezichthouden vraagt om meer dan de formeel aan de Raad van Toezicht statutair toebedeelde taken. Er

Nadere informatie

De Richtlijn is van kracht voor verslagjaren die aanvangen op of na 1 januari Eerdere toepassing van de Richtlijn wordt aanbevolen.

De Richtlijn is van kracht voor verslagjaren die aanvangen op of na 1 januari Eerdere toepassing van de Richtlijn wordt aanbevolen. RJ-Uiting 2007-10: 'Aanpassingen ten opzichte van de ontwerp-richtlijn 660 Onderwijsinstellingen' Ten geleide De Onderwijssector is een sector die haar jaarverslaggeving aan het harmoniseren en dereguleren

Nadere informatie

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans.

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. FINANCIEEL BELEID Financiële positie op balansdatum Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. Activa

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij de Stichting Hogeschool Utrecht Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 40516 Onderzoeksnummer : 277404 Periode onderzoek : Juli 2014 Datum vaststelling

Nadere informatie

Bijlage 3 6. Financiën

Bijlage 3 6. Financiën Bijlage 3 6. Financiën Jaarrekening 2016 Rapportage Financiële Commissie Exploitatieresultaat 2016 Exploitatieresultaat EUR 193.610 negatief Onttrekkingen uit de bestemmingsreserves (conform afspraken)

Nadere informatie

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014.

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014. Deloitte Accountants B.V. Park Veidzigt 25 4336 DR Middelburg Postbus 7056 4330 GB Middelburg Nederland Tel: 088 288 2888 Fax 088 288 9895 www.deloitte.n1 Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland

Nadere informatie

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

Woningstichting Samenwerking Vlaardingen. Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen 2016

Woningstichting Samenwerking Vlaardingen. Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen 2016 Woningstichting Samenwerking Vlaardingen Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen 2016 Artikel 1: Definities Artikel 2: Vaststelling reglement Artikel 3: Taak van de Auditcommissie Artikel 4: Samenstelling,

Nadere informatie

Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta

Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta Auteur: Datum: November 2018 Status: Definitief Inhoudsopgave H1. Onderzoek... 3 H2. Bevindingen... 3 H3. Interne risicobeheersings- en

Nadere informatie

Bijeenkomst PO Raad Dynamisch besturen

Bijeenkomst PO Raad Dynamisch besturen Bijeenkomst PO Raad Dynamisch besturen Financiering en financierbaarheid van huisvesting in het PO Volledige doordecentralisatie van onderwijshuisvesting de (on) mogelijkheden Ceel Elemans Bunnik, Waar

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016 MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m augustus 2016 Mevrouw K. Punter Planning en Control Onderwijsbureau Meppel Mevrouw R. Vrolijk Coördinator SWV Meppel, 29 september 2016 Industrieweg 15-20 Postbus

Nadere informatie

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN 24 november 2017 INHOUD HOOFDSTUK 1: Rol en status van het Reglement 1 HOOFDSTUK 2: Samenstelling RAC 1 HOOFDSTUK 3: Taken RAC 2 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur 1. De Werf kijkt vooruit De Werf is een algemeen bijzondere basisschool die onderwijs verzorgt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 28 753 Publiek-private samenwerking Nr. 37 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE Vastgesteld door het bestuur op: 4 juni 2014 Goedgekeurd door de raad van toezicht op: 4 juni 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen

Nadere informatie

toezicht en toetsing - Raad van Commissarissen Stadgenoot; pagina 1 van 6

toezicht en toetsing - Raad van Commissarissen Stadgenoot; pagina 1 van 6 TOEZICHT EN TOETSING 2014 Raad van Commissarissen Stadgenoot Het toezichtskader Het toezichtskader beschrijft op hoofdlijnen het speelveld en de taken van de corporatie en omvat het geheel van spelregels

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. Bij Stichting Kristallis te Nijmegen

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. Bij Stichting Kristallis te Nijmegen RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT Bij Stichting Kristallis te Nijmegen Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 40367 Onderzoeksnummer : 248482 Datum onderzoek : 4 november 2013 Datum vaststelling

Nadere informatie

Procuratiereglement. Stichting Humanitas

Procuratiereglement. Stichting Humanitas Procuratiereglement Stichting Humanitas Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Samenhang documentatie 3 Hoofdstuk 3 Bevoegdheden en afspraken (intern en extern) 3 Paragraaf 3.1 Binnen kaders

Nadere informatie

Begroting VO de Vechtstreek 2019 Versie 19 november

Begroting VO de Vechtstreek 2019 Versie 19 november 1 2 3 4 5 Stichting VO De Vechtstreek 2018 2019 Begroting Verwachting Begroting 3.1 Rijksbijdragen 13.122.596 13.313.148 13.266.100 3.2 Overige overheidsbijdragen en subsidies 117.550 144.760 137.300 3.3

Nadere informatie

: Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader

: Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader Agendapunt 5 algemeen bestuur Onderwerp : Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader Datum : 14 februari 2018 Opsteller Behandeling DSO : Jan de Jonge : n.v.t. Bijlage(n) : Samenvatting

Nadere informatie

Bestuursreglement. Woningstichting Heteren

Bestuursreglement. Woningstichting Heteren Bestuursreglement Woningstichting Heteren Status: Definitief, 11 februari 2014 Bestuursreglement Woningstichting Heteren 1 Doel en reikwijdte 1. Dit reglement is vastgesteld door het bestuur op 4 februari

Nadere informatie

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking)

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking) Punt 11. : Controleprotocol jaarrekeningen G 6 m 6 6 R T 6 2011 tot en met 2014 _- sa. Hellendoom Aan de raad Samenvatting: De accountant geeft bij de jaarrekening een controleverklaring af waarin zowel

Nadere informatie

BOARDLETTERINTERIM-CONTROLE 2018

BOARDLETTERINTERIM-CONTROLE 2018 BOARDLETTERINTERIM-CONTROLE 2018 21 december 2018 Bevindingen interim-controle 2018 rjp*r' " Aan de gemeenteraad van Gemeente Veldhoven Postbus 10101 5500 GA VELDHOVEN Eindhoven, 21 december 2018 Geachte

Nadere informatie

Rechtmatigheid in het onderwijs

Rechtmatigheid in het onderwijs Rechtmatigheid in het onderwijs In navolging van gemeenten en provincies wordt het begrip rechtmatigheid in toenemende mate betrokken bij de accountantscontrole van onderwijsinstellingen. Maar wie is verantwoordelijk

Nadere informatie

Hoofd financiën en leerlingenadministratie

Hoofd financiën en leerlingenadministratie Hoofd financiën en leerlingenadministratie Elde College, standplaats locatie Schijndel Het Hoofd financiën en leerlingenadministratie coördineert en verricht werkzaamheden binnen de financiële en de leerlingenadministratie

Nadere informatie

RISICOMANAGEMENT EN WEERSTANDSVERMOGEN IN SAMENWERKINGSVERBANDEN PASSEND ONDERWIJS (HERZIEN)

RISICOMANAGEMENT EN WEERSTANDSVERMOGEN IN SAMENWERKINGSVERBANDEN PASSEND ONDERWIJS (HERZIEN) RISICOMANAGEMENT EN WEERSTANDSVERMOGEN IN SAMENWERKINGSVERBANDEN PASSEND ONDERWIJS (HERZIEN) Versie 1.0 februari 2017 Bé Keizer en Rick de Wit in opdracht van PO-Raad en Steunpunt Passend Onderwijs VO

Nadere informatie

Reglement Bestuur. Inleiding. 1. De bestuurstaak

Reglement Bestuur. Inleiding. 1. De bestuurstaak Reglement Bestuur Inleiding Dit is het reglement van het (collegiaal) bestuur van Stichting SVn als bedoeld in artikel 14 lid 1 van de Statuten van die stichting. Het wordt vastgesteld door het bestuur

Nadere informatie

CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND

CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND CSG DE WAARD BEGROTING 2017 STICHTING CHRISTELIJKE SCHOLENGROEP DE WAARD OUD-BEIJERLAND Inhoud 1. CSG De Waard... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Begroting 2017... 3 1.3 Toelichting op de begroting 2017... 7

Nadere informatie

JAARREKENINGEN 2012 VAN INSTELLINGEN VOOR FUNDEREND ONDERWIJS. FINANCIEEL BEELD PER SECTOR Versie 1.0 definitief

JAARREKENINGEN 2012 VAN INSTELLINGEN VOOR FUNDEREND ONDERWIJS. FINANCIEEL BEELD PER SECTOR Versie 1.0 definitief JAARREKENINGEN 2012 VAN INSTELLINGEN VOOR FUNDEREND ONDERWIJS FINANCIEEL BEELD PER SECTOR Versie 1.0 definitief Utrecht, december 2013 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Basisonderwijs en speciaal basisonderwijs...

Nadere informatie

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 E. (Edward) Moolenburgh Directeur VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 2 1. Het bevoegd gezag draagt zorg voor een scheiding

Nadere informatie

Ontwerpbegroting 2011

Ontwerpbegroting 2011 Ontwerpbegroting 2011 Toelichting Stichting openbaar onderwijs Baasis Bezoekadres: Stationsweg 3 9471 GJ Zuidlaren Opgesteld door: Onderwijs Service Groep Borgstee 11 9403 TS Assen November 2010 Versie

Nadere informatie

8. Financiële situatie op balansdatum Solvabiliteit Per ultimo boekjaar 2018 bedroeg de solvabiliteit 55,8% (2017: 53,3%). De solvabiliteit komt hoger

8. Financiële situatie op balansdatum Solvabiliteit Per ultimo boekjaar 2018 bedroeg de solvabiliteit 55,8% (2017: 53,3%). De solvabiliteit komt hoger 8. Financiële situatie op balansdatum Solvabiliteit Per ultimo boekjaar 2018 bedroeg de solvabiliteit 55,8% (2017: 53,3%). De solvabiliteit komt hoger uit ten opzichte van 2017. Dit wordt grotendeels veroorzaakt

Nadere informatie

Toezichtkader Montessori Vereniging Haarlemmermeer

Toezichtkader Montessori Vereniging Haarlemmermeer Toezichtkader Montessori Vereniging Haarlemmermeer Inhoud Inleiding... 3 Wat houdt het (intern) toezicht in?... 4 Werkwijze toezichthoudende deel van het bestuur/ toezichtkader... 6 1. Openbare identiteit...

Nadere informatie

Raadsvergadering : 21 november 2011 Agendanr. 14

Raadsvergadering : 21 november 2011 Agendanr. 14 Raadsvergadering : 21 november 2011 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6861 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2010 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 4 november 2011 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1 Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013 Conceptversie 1.1 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Exploitatie tweede kwartaal 2013 en prognose exploitatie 2013 4 3. Toelichting exploitatie tweede kwartaal

Nadere informatie