Visiedocument E-health Persoonlijkheidsstoornissen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visiedocument E-health Persoonlijkheidsstoornissen"

Transcriptie

1 Visiedocument E-health Persoonlijkheidsstoornissen

2 Visiedocument e-health voor persoonlijkheidsstoornissen Dit document is ontwikkeld door het Podium E-health van het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen. Het is een uitwerking van twee brainstormsessies, georganiseerd vanuit het KenniscentrumPS. Bij deze sessies waren zowel cliënten, behandelaars, onderzoekers als software-ontwikkelaars aanwezig. Leden van het Podium: Frank Kraaijeveld (voorzitter, IPPZ), Michael Milo (UTwente, GGz Breburg), Chris Koorevaar (Rivierduinen), Sjoerd Henselmans (GGz Centraal) Inge van Laer (De Viersprong), Serge Metselaar (Stichting Borderline) en Joost Hutsebaut (Kenniscentrum PS, De Viersprong).

3 Inleiding Een persoonlijkheidsstoornis is relatief stabiel en duurzaam en levert vaak problemen op in verschillende levensgebieden en situaties, zoals het sluiten en behouden van vriendschappen of het volhouden van studies en werk. De meeste persoonlijkheidsstoornissen hebben ook een belangrijke invloed op naastbetrokkenen, zoals partners, kinderen of ouders. Belangrijke kenmerken van vrijwel alle types van persoonlijkheidsstoornissen zijn onder meer: - moeite om zich ergens duurzaam aan te verbinden (bijvoorbeeld een behandeling) - moeite om anderen te vertrouwen en - de neiging om snel (negatieve) conclusies te trekken over de intenties van anderen. Deze kenmerken hebben doorgaans invloed op de kwaliteit van de therapeutische relatie in de behandeling. Juist deze therapeutische relatie is een van de belangrijkste werkzame factoren voor het succes van een behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen. Het inzetten van e-health interventies in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen staat daarom ter discussie. Een duidelijke visie over de rol van e-health in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen is nodig. Die visie moet omschrijven hoe e-health interventies zich verhouden tot face-to-face contact in de behandeling, welke functies e-health kan vervullen in de behandeling, welke concrete toepassingen daarvoor ontwikkeld moeten worden, welke valkuilen er zijn en welk beleid of kader er nodig is om deze toepassingen te implementeren. Dit visiedocument geeft een eerste aanzet daarvoor.

4 1. Theoretische achtergrond: kenmerken van doelgroep en behandeling Om een visie te ontwikkelen op e-health toepassingen bij persoonlijkheidsstoornissen is het van belang om zowel de specifieke kenmerken van de doelgroep waarvoor de interventie bedoeld is, als van een werkzame behandeling, te beschrijven. In dit hoofdstuk beschrijven we een kader voor het formuleren van algemene en specifieke toepassingen. 1.1 Algemene kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen De algemene diagnostische criteria voor persoonlijkheidsstoornissen spreken van een duurzaam patroon van innerlijke ervaringen en gedragingen dat zichtbaar wordt op het gebied van cognities, affecten, functioneren in het contact met anderen en/of de beheersing van impulsen (DSM-IV, 1994). In de zoektocht naar meer specifieke criteria om de kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen te beschrijven, sprak de "Werkgroep Persoonlijkheid en Persoonlijkheidsstoornissen DSM-5" van verstoringen in zelf- en interpersoonlijk functioneren als dé kern van persoonlijkheidsstoornissen. Problemen in zelf-functioneren verwijzen naar problemen in identiteit en zelfsturing. Problemen in interpersoonlijk functioneren verwijzen naar problemen in empathie en intimiteit. Deze problemen kunnen variëren in ernst en krijgen binnen de verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen ook een andere invulling. Deze ideeën sluiten nauw aan bij de Psychodynamic Diagnostic Manual. Op basis hiervan kan worden gesteld dat de volgende problemen kenmerkend zijn voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen: Moeite om een duidelijk beeld te vormen van wie men is Moeite om in contact met anderen zijn/haar eigenheid te behouden Problemen met het zelfwaardegevoel (te laag, te hoog of te wisselend) Problemen om de eigen capaciteiten goed in te schatten en doelen te stellen Moeite om het nastreven van doelen vol te houden Moeite om de eigen emoties te herkennen, onderscheiden en verwoorden Moeite om emoties toe te laten Moeite om de betekenis van het eigen gedrag te begrijpen Moeite met nabijheid in contacten (te dicht, te afstandelijk of te wisselend) Moeite om duurzame en stabiele relaties aan te gaan Moeite met wederkerigheid in contacten (geven en nemen) Moeite om zich te kunnen inleven in het perspectief of in de emoties van anderen Moeite om verschillende meningen te accepteren Moeite om het effect van het eigen gedrag op anderen goed in te schatten E-health interventies voor persoonlijkheidsstoornissen dienen dus rekening te houden met deze kenmerken en hierop aan te sluiten. 1.2 Algemene kenmerken van een werkzame behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen De laatste decennia zijn er diverse behandelmethodieken voor persoonlijkheidsstoornissen ontwikkeld. De Multidisciplinaire Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen onderscheidt vier bewezen effectieve behandelingen: Dialectische Gedragstherapie (DGT), Mentalization-Based Treatment (MBT), Schema-Focused Therapie (SFT) en Transference-focused Psychotherapy (TFP). Wellicht

5 bevatten al deze behandelingen algemeen werkzame factoren. De laatste jaren is er daarom meer aandacht gekomen voor de gedeelde factoren (common factors) in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen: de kenmerken van een behandeling die ervoor zorgen dat deze behandeling werkzaam is. De volgende elementen illustreren de meeste werkzame modellen: Duidelijke structuur en kader Theoretisch coherent model Integreren van de verschillende onderdelen van de behandeling Steunende, positieve en authentieke basishouding Actieve samenwerking tussen cliënt en behandelaar/team Gericht op actuele problemen Aandacht voor crisisinschatting en hantering Gericht op opbouwen, volgen en herstellen van de therapeutische relatie Gericht op bevorderen en vasthouden van de motivatie Gericht op het bevorderen van de reflectie op de eigen gedachten en gevoelens Betrekken van naastbetrokkenen (verwanten en anderen) E-health interventies zullen dus naar verwachting het meest effectief zijn wanneer ze qua functie aansluiten bij een of meer van deze werkzame factoren.

6 2. E-health E-health is het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, en met name internettechnologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. De toepassing van e-health in de GGz neemt snel toe, in de verwachting dat internettoepassingen effectiviteit, efficiency en klantvriendelijkheid van de zorg helpen verbeteren. Overzichten van onderzoeken naar internetbehandeling en online zelfhulpprogramma s zijn beschikbaar (o.a. Riper, Lange). In het pleidooi voor de inzet van e-health worden vaak algemene kenmerken genoemd die betrekking hebben op alle domeinen van zorg: verbeterde informatie en communicatiemogelijkheden verminderde kosten voor reizen en huisvesting uitbreiding van onderzoeksmogelijkheden door rijke datasets, automatische monitoring empowerment van de patiënt Een variant van e-health is blended care ('vermengde zorg'), waarbij een e-health platform ingezet wordt en zorgtrajecten opnieuw ingericht worden met een optimale mix van online en face-to-face contacten. Dit model wordt als uitgangspunt genomen bij de ontwikkeling van e-health voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis Blended care De therapeutische relatie is een van de krachtigste werkzame elementen in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Een wezenlijk kenmerk daarvan is de warme, actieve en authentieke betrokkenheid van de behandelaar bij de cliënt. Therapeut en cliënt onderzoeken zowel de gedachten, gevoelens en ervaringen van de cliënt als ook in hun relatie. De therapeut modelleert vervolgens een reflectieve houding ten opzichte van zichzelf, de cliënt en hun relatie. Verschillende behandelmodellen maken niet toevallig gebruik van een gehechtheidstheoretisch of objectrelationeel theoretisch kader en ze hechten veel belang aan het bereiken van veranderingen via de therapeutische relatie. E-health als op zichzelf staande interventie kan deze functie niet vervullen, maar wel bevorderen of ondersteunen. Daarom zal e-health in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen steeds vermengd ( blend ) worden met face-to-face contacten: blended care. Dit betekent niet dat e-health in de behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen niet meer is dan een toevoeging, bijvoorbeeld om psycho-educatie te bieden. Integendeel. E-health kan een belangrijke rol spelen bij: het bieden van continuïteit in de behandeling het integreren van behandelcontext in het echte leven Op deze twee overkoepelende functies gaan we nu wat uitgebreider in.

7 2.2 Continuïteit van behandeling Het bieden van continuïteit in de behandeling is wellicht een cruciale factor in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Continuïteit verwijst naar een doorlopend aanwezige behandelcontext, die holding of houvast kan bieden aan cliënten. Cliënten met persoonlijkheidsstoornissen hebben vaak moeite om datgene wat ze besproken en ondervonden hebben in de sessie vast te houden buiten de sessie, met name wanneer ze emotioneel overspoeld worden. Op zulke momenten lukt het vaak niet om het beeld van een steunende therapeut te activeren of zich te herinneren welke acties behulpzaam zouden kunnen zijn om de crisis te hanteren. Daarom bieden verschillende methodieken ook een 24-uurs telefonische beschikbaarheid aan of wordt een crisisplan gemaakt met de cliënt. E-health zou hierin een belangrijke functie kunnen vervullen. Het biedt een steeds aanwezig en consulteerbaar platform, dat nauw geassocieerd is met de behandeling en met de behandelaar, waardoor dit persoonlijker is dan open online communities op het net. Cliënten kunnen op elk moment veilig mailen, hun dossier consulteren, persoonlijke aantekeningen maken of aantekeningen van de behandelaars terug lezen. E-health kan op die manier de holding binnen de behandeling vergroten. 2.3 Integratie van behandeling in het echte leven Om te beginnen met een voorbeeld: wanneer patiënten via een klassieke vragenlijst hun stemmingsschommelingen moeten registreren, moeten ze vaak graven in hun geheugen om te rapporteren over hun stemming tijdens de voorafgaande week. Uit onderzoek blijkt dat cliënten dit niet zo betrouwbaar kunnen. E-health kan helpen om een brug te slaan tussen het dagelijkse leven en de behandeling door bijvoorbeeld cliënten op verschillende momenten op de dag hun stemming te laten registreren. Op die manier kunnen de problematische fenomenen veel tastbaarder in de behandeling komen. Ook wanneer toepassingen ontwikkeld worden die in de betreffende situaties de cliënt kunnen helpen om de zelfreflectie te verbeteren, emoties te identificeren en voorlopers van crisis te herkennen, kan de behandeling veel directer in het dagelijkse leven komen. E-health is dus meer dan een addendum in de behandeling. E-health kan functies vervullen die niet door een klassieke behandeling ingevuld kunnen worden en die wellicht wezenlijk bijdragen aan de doelmatigheid van de behandeling. Voor cliënten die hun emoties te laat herkennen, crisissen onvoldoende voelen aankomen en onder spanning geleerde vaardigheden moeilijker kunnen toepassen, kan e-health een toegevoegde waarde in de behandeling betekenen. In de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen kan e-health de volgende specifieke functies vervullen: Versterken van de autonomie door transparantie over dossier, wederkerigheid qua initiatief, en het faciliteren van een actieve rol vanaf de start. Continu aanwezig steunend netwerk ( holding, ondersteuning van objectconstantie ) Dosering in de opbouw van contact met behandelaar Veilige haven om gedachten en gevoelens over zichzelf te noteren, reflecteren en delen ( containment ) Overbruggen van afstand tussen behandelsetting en echte leven door in vivo toepassingen te bieden Mogelijkheden tot outreachend herstel van contact tussen cliënt en therapeut

8 Daarnaast kan e-health ook meer algemene functies vervullen: Op maat en gedoseerd bieden van informatie over de aandoening en behandeling Aanbieden van zelfhulpmodules voor nevensymptomen Aanbieden van community, ervaringsdeskundigheid, lotgenotencontact Aanbieden van tools ter versterking van vaardigheden bij crisispreventie, zelfzorg, activiteitenplanning, emotieregulatie, ontspanning, sociale omgang, De verhouding online interventies en face-to-face contact (F2F) binnen deze blended care kan variëren per persoon. Welke vaardigheden heeft de cliënt om zelfstandig online aan zijn behandeling te werken, hoeveel begeleiding heeft hij nodig? Welke rol spelen behandelfase, doelstelling en aanpak hierin? Welke vormen van contact (F2F, , chat, beeldbellen, telefonisch, lotgenotencontact) ervaart de cliënt vooral als steunend of bevorderend voor verandering? In de eerste behandelfase, waarin veel diagnostiek, psycho-educatie en dergelijke plaatsvinden en in de nazorgfase, waarin de contacten worden afgebouwd, lijkt e-health een natuurlijke plaats te hebben.

9 3. Algemene en specifieke toepassingen van e-health in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen Toepassingen van e-health in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen kunnen de volgende vormen aannemen: 1. Informeren Doel: patiënten krijgen op het voor hen juiste moment de juiste informatie en hebben op elk moment toegang tot informatie over hun behandeling Rationale: informeren draagt bij aan transparantie en gelijkwaardigheid en bevordert dat cliënten en behandelaars op dezelfde lijn zitten in de behandeling. Dat sluit aan bij een van de werkzame elementen in de behandeling, namelijk dat er duidelijkheid en overeenstemming is met betrekking tot doelen en opzet van de behandeling en bij het bevorderen van de autonomie van de cliënt door transparantie en gelijkwaardigheid (zorg 2.0). Toepassingen: Makkelijk toegankelijke informatie over de behandeling, de verschillende variaties in het behandeltraject, de afspraken rond het behandelkader, alternatieve behandelopties, de te verwachten effecten van de behandeling enzovoort Psycho-educatie over relevante fenomenen, bijvoorbeeld determinanten van motivatie Ervaringsverhalen van andere cliënten, die hun ervaringen met de behandeling delen Filmpjes waarin behandelaars uitleg geven over de behandeling Toegang tot het eigen dossier (behandelplan, behandelevaluaties, reflecties en overwegingen van de behandelaar) en mogelijkheden om feedback op het dossier te geven Tracking: cliënt kan nagaan waar hij/zij zit in het behandeltraject, bijvoorbeeld wanneer de aanmelding in het intaketeam wordt besproken, op welke plaats op de wachtlijst de cliënt zich bevindt, wanneer de volgende behandelplanevaluatie plaatsvindt, enzovoort 2. Flexibel contact tussen cliënt en behandelaar Doel: faciliteren van tussendoor contacten, waarmee de motivatie voor de behandeling versterkt kan worden en steun wordt geboden Rationale: de tijd tussen twee sessies kan zeker in de beginfase lang zijn. Dit kan de cliënt ontmoedigen, waardoor hij afhaakt omdat hij nog geen band ervaart met de behandelaar, hij kan zich zorgen maken over een voorbije sessie of weinig effect ervaren van de behandeling. Verder kunnen er tijdens een behandeling spannende gebeurtenissen zijn of momenten waarop even steun van een behandelaar nodig is. Binnen een klassieke behandeling is daartoe niet altijd de nodige flexibiliteit. E-health kan een prima opstap bieden voor zulke ondersteunende, adviserende, motiverende tussendoor-contacten. Toepassingen: Chatten of beeldbellen met deskundige die advies kan geven, motiveren, ondersteunen wanneer de cliënt iets spannends wil ondernemen enzovoort

10 Opvolging en steun bieden tussen klassieke sessies, bijvoorbeeld in emotionele stressvolle periodes Mogelijkheid tot veilig mailen, zonder dat per se een antwoord verwacht hoeft te worden Laagdrempelige, efficiënte contactmogelijkheden in fasen waarin laagfrequent contact of beschikbaarheid op de achtergrond geïndiceerd is, zoals tijdens wachttijd, pre-therapie of nazorg. 3. Behandelinhoudelijke toepassingen in real life Doel: toepassen van behandelonderdelen in het echte leven Rationale: voor heel wat cliënten is het toepassen en vertalen van vaardigheden en inzichten in het echte leven niet vanzelfsprekend, in het bijzonder wanneer iemand onder stress staat. E-health kan helpen bij het overbruggen van de kloof tussen de sessie en het echte leven. Het kan de behandeling tastbaarder en reëler maken in het dagelijkse leven. Omgekeerd brengt e-health het echte leven tastbaarder in de behandelsessies door ervaringen, gedachten en emoties te registreren, die vervolgens in de behandeling besproken kunnen worden. Toepassingen: toepassingen kunnen divers zijn en sluiten het best aan bij de specifieke problemen die cliënten met persoonlijkheidsstoornissen ervaren, bijvoorbeeld door hen te helpen zich bewuster te worden van emoties of alternatieve perspectieven ten aanzien van ervaringen in te nemen. Enkele voorbeelden: Emotie-app (en/of crisis-app): toepassing die de cliënt op geregelde tijdstippen door middel van een aantal expliciete vragen of opdrachten helpt om stil te staan bij de actuele emoties/spanningen o Registratie van emoties om bewuster te reflecteren op de eigen emoties, bijvoorbeeld via gebruik van emotie-smileys, die iemand dwingen te reflecteren op de veelheid aan emoties die worden ervaren o Weergave van verloop van emoties gedurende de dag/week, wat helpt om betekenisvolle patronen of omstandigheden te identificeren o Exploratie van aanleidingen en omstandigheden, wat kan helpen om betekenisvolle verbanden te zien tussen bepaalde aanleidingen en bepaalde stemmingen of emoties: wat gebeurt er, wat doe ik en welke invloed heeft dit op mij? o Herkennen van aankomende crisissen door verloop van stemmingen te visualiseren o Bieden van handvatten (signaleringsplan bijvoorbeeld) om actuele crisis te hanteren o Bieden van filmpjes of flashcards waarmee cliënt zijn zelfgevoel en weerbaarheid kan versterken. Monitoring en mapping: toepassing waarmee diverse fenomenen kunnen geregistreerd en opgevolgd worden waardoor veranderingen visueel in kaart gebracht kunnen worden o Registreren van mate van activatie van bepaalde schema s o Registreren van geloofwaardigheid van bepaalde overtuigingen o Witboek-app: registreren van positieve eigenschappen of prestaties Zelfhulpmodules: toepassingen waarbij bepaalde onderdelen van de behandeling zelfstandig door de cliënt kunnen worden opgepakt. o Dagplanner om eigen dagstructuur te maken

11 o o o Huiswerkopdrachten, bijvoorbeeld gericht op het activeren van de cliënt of om de cliënt te helpen stil te staan bij zichzelf Dagboek: om persoonlijke aantekeningen te maken en daarin bijvoorbeeld de stukken te markeren die men wil delen met de behandelaar Nazorgprogramma s: opfrissen van skills, op maat gemaakte gebruiksaanwijzing 4. Sociaal netwerk en social support Doel: betrekken van het bestaande netwerk en eventueel vergroten van het eigen netwerk, om op die manier de steun en het begrip te vergroten. Rationale: persoonlijkheidsstoornissen hebben een invloed op de omgeving en andersom. Behandeling kan effectiever zijn wanneer ze zich ook richt op de omgeving van naastbetrokkenen. Toepassingen: Oprichten van een veilige community (met enige monitoring door professional) van bijvoorbeeld groepsgenoten of lotgenoten om onder andere ervaringen met behandeling en medicatie uit te wisselen en tips te geven Naastbetrokkenen toegang geven tot betrouwbare en correcte psycho-educatie Naastbetrokkenen betrekken in de behandeling, bijvoorbeeld door hen te vragen om hun ervaringen in de omgang met de cliënt te delen ( gebruiksaanwijzing ), of de cliënt gericht te steunen bij specifieke opdrachten (social support). Community van partners van cliënten met persoonlijkheidsstoornis KOPP-community voor kinderen van cliënten

12 4. Conclusie Dit document vormt een eerste aanzet om na te denken over de specifieke bijdrage die e-health kan leveren in de behandeling van cliënten met persoonlijkheidsstoornissen. De rode draad daarbij is dat persoonlijkheidsstoornissen en de behandeling ervan worden gekenmerkt door een aantal specifieke kenmerken en dat e-health erg goed geschikt is om een klassieke behandeling te ondersteunen en naar alle waarschijnlijkheid effectiever te maken.

Therapeutische relatie en herstellen breuken. Workshop van de training Geïntegreerde Richtlijnbehandeling Persoonlijkheidsstoornissen

Therapeutische relatie en herstellen breuken. Workshop van de training Geïntegreerde Richtlijnbehandeling Persoonlijkheidsstoornissen Therapeutische relatie en herstellen breuken Workshop van de training Geïntegreerde Richtlijnbehandeling Persoonlijkheidsstoornissen Inhoud Workshop Deze workshop gaat over de verschillende klinische processen

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

Behandeling informatie.

Behandeling informatie. Behandeling informatie. Bij een wachttijd langer dan een maand wordt de mogelijkheid geboden om door te verwijzen naar een andere GBGGZ- aanbieder. Psychologenpraktijk NK heeft nauwe contacten met een

Nadere informatie

Online behandeling van depressie. Drs. Carolien Christ Onderzoeker i.o. & Psycholoog

Online behandeling van depressie. Drs. Carolien Christ Onderzoeker i.o. & Psycholoog Online behandeling van depressie Drs. Carolien Christ Onderzoeker i.o. & Psycholoog Inhoud 1. Stand van zaken 2. Voorbeelden van internet-based interventies 3. Rondleiding behandelplatform 4. Rol van de

Nadere informatie

Het gebruik van E-health binnen de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen

Het gebruik van E-health binnen de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen Het gebruik van E-health binnen de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen Auteurs: Serge Metselaar, Joost Hutsebaut, Frank Kraaijeveld, Chris Korevaar, Sjoerd Henselmans, Tom van der Schoot, Michael

Nadere informatie

L A N G S D E M E E T L A T V A N D E G R B

L A N G S D E M E E T L A T V A N D E G R B CASUS: MARJAN L A N G S D E M E E T L A T V A N D E G R B G I T T Y D E H A A N, G Z P S Y C H O L O O G, G G Z T E A M L O O S D U I N E N, 5 E N 1 2 O K T O B E R, D A G E N I N H O U D 2 0 1 7 EPA EN

Nadere informatie

Geïntegreerde RichtlijnBehandeling Persoonlijkheidsstoornissen Basistraining 3-4 juni 2016

Geïntegreerde RichtlijnBehandeling Persoonlijkheidsstoornissen Basistraining 3-4 juni 2016 Geïntegreerde RichtlijnBehandeling Persoonlijkheidsstoornissen Basistraining 3-4 juni 2016 GRB in een notendop Initiatief van het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen i.s.m. 12 lidinstellingen i.s.m.

Nadere informatie

Zorgpad Persoonlijkheidsproblematiek

Zorgpad Persoonlijkheidsproblematiek Zorgpad Persoonlijkheidsproblematiek Iedereen heeft zo zijn eigenaardigheden. Echter, soms heeft iemand extreme persoonlijke eigenschappen en vertoont hij hinderlijk gedrag. Dit kan zo ernstig zijn dat

Nadere informatie

E-health modules voor de SGGZ. Alle cliënten online met Karify

E-health modules voor de SGGZ. Alle cliënten online met Karify E-health modules voor de SGGZ Alle cliënten online met Karify Nieuwe eisen aan de zorg De zorg in Nederland verandert in een hoog tempo. Bestuurders, politici en verzekeraars stellen nieuwe eisen op het

Nadere informatie

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken creatieve en flexibele inzet

Nadere informatie

L A N G S D E M E E T L A T V A N D E G R B

L A N G S D E M E E T L A T V A N D E G R B CASUS: MARJAN L A N G S D E M E E T L A T V A N D E G R B G I T T Y D E H A A N, G Z P S Y C H O L O O G, G G Z T E A M L O O S D U I N E N, 5 E N 1 2 O K T O B E R, D A G E N I N H O U D 2 0 1 7 EPA EN

Nadere informatie

EPA en Geïntegreerde Richtlijnbehandeling (GRB) voor Persoonlijkheidsstoornissen Studiedag Specialisme Persoonlijkheidsstoornissen

EPA en Geïntegreerde Richtlijnbehandeling (GRB) voor Persoonlijkheidsstoornissen Studiedag Specialisme Persoonlijkheidsstoornissen EPA en Geïntegreerde Richtlijnbehandeling (GRB) voor Persoonlijkheidsstoornissen Studiedag Specialisme Persoonlijkheidsstoornissen Jan Scheer, SPV, FACT Wormerveer en Specialismegroep EPA Horusta Freije,

Nadere informatie

Borderlinepersoonlijkheidsstoornis en behandeling (MBT)

Borderlinepersoonlijkheidsstoornis en behandeling (MBT) Borderlinepersoonlijkheidsstoornis en behandeling (MBT) Wat is een borderlinepersoonlijkheidsstoornis Kenmerken: krampachtig proberen te voorkomen om feitelijk of vermeend in de steek gelaten te worden.

Nadere informatie

PSYCHOLOGIE IN COACHING compacte introductie van actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek

PSYCHOLOGIE IN COACHING compacte introductie van actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek PSYCHOLOGIE IN COACHING compacte introductie van actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek Psychologie in Coaching Deze training gaat over psychologische inzichten en

Nadere informatie

EQ - emotionele intelligentie in kaart

EQ - emotionele intelligentie in kaart EQ - emotionele intelligentie in kaart 24-3-2014 BASISPROFIEL Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Het EQ rapport brengt iemands emotionele intelligentie in kaart. Dit is het vermogen

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE RICHTLIJNBEHANDELING

GEÏNTEGREERDE RICHTLIJNBEHANDELING GEÏNTEGREERDE RICHTLIJNBEHANDELING Voor de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen Korte versie Geïntegreerde Richtlijn Behandeling (GRB) Achtergrond De behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis

Nadere informatie

tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment

tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment Behandelmethodiek die door haar specifieke aanpak patiënten met psychisch lijden wil helpen bij het: Bevorderen van herstel en rehabilitatie Bevorderen

Nadere informatie

In behandeling bij het NPI

In behandeling bij het NPI In behandeling bij het NPI Optimale begeleiding In behandeling bij NPI U ontvangt deze folder omdat u in behandeling gaat bij het NPI. Hierin leest u hoe we te werk gaan bij het NPI en wat u van ons kunt

Nadere informatie

Zelfmanagementondersteuning: HOE doe je dat?

Zelfmanagementondersteuning: HOE doe je dat? Zelfmanagementondersteuning: HOE doe je dat? HGZO CONGRES Dr. Ada ter Maten-Speksnijder Dr. Susanne van Hooft Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam Opbouw Workshop Introductie Visie op zelfmanagement

Nadere informatie

Geïntegreerde RichtlijnBehandeling Persoonlijkheidsstoornissen

Geïntegreerde RichtlijnBehandeling Persoonlijkheidsstoornissen Geïntegreerde RichtlijnBehandeling Persoonlijkheidsstoornissen http://www.kenniscentrumps.nl/ge%c3%a Fntegreerde-richtlijnbehandeling Geïntegreerde Richtlijnbehandeling Misschien wel de grootste prestatie

Nadere informatie

Impact Life Goals Programma s. Life Goals Monitor Weken 1

Impact Life Goals Programma s. Life Goals Monitor Weken 1 Impact Life Goals Programma s Life Goals Monitor Weken 1 Inleiding Eind 2016 is Life Goals Nederland gestart met het oprichten van lokale Life Goals Programma s. Sindsdien zijn er tien Life Goals programma

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl Patiënteninformatie Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling rkz.nl Inleiding U bent voor deeltijdbehandeling verwezen door de huisarts of door een specialistische behandelaar. Het kan ook een passend

Nadere informatie

Positieve Psychologie en ehealth Een losse flirt of een gelukkig huwelijk?

Positieve Psychologie en ehealth Een losse flirt of een gelukkig huwelijk? PRAKTIJK Positieve Psychologie en ehealth Een losse flirt of een gelukkig huwelijk? Tot nu toe houdt de opkomst van ehealth gelijke tred met de opkomst van positieve psychologie. Eind vorige eeuw deden

Nadere informatie

TelePsy Handleiding mindfulnessmodule

TelePsy Handleiding mindfulnessmodule TelePsy 2019 Handleiding mindfulnessmodule Algemene informatie De Mindfulness module is tot stand gekomen in samenwerking met Barbara Kuiters en verschillende medewerkers van TelePsy. Barbara Kuiters is

Nadere informatie

EVIDENCE BASED WERKEN MET E-HEALTH: BIJ ELKE CLIËNT? PROF. DR. ANNEMIEKE VAN STRATEN

EVIDENCE BASED WERKEN MET E-HEALTH: BIJ ELKE CLIËNT? PROF. DR. ANNEMIEKE VAN STRATEN EVIDENCE BASED WERKEN MET E-HEALTH: BIJ ELKE CLIËNT? PROF. DR. ANNEMIEKE VAN STRATEN 2 Hoogleraar Klinische Psychologie VU POH- GGZ in huisartsenpraktijk 3 E-health Wat bedoel ik daarmee? 4 Uitgangspunt:

Nadere informatie

Het gebruik van e-mental health door behandelaren in de GGZ. De barrières en mogelijke oplossingen inzichtelijk

Het gebruik van e-mental health door behandelaren in de GGZ. De barrières en mogelijke oplossingen inzichtelijk Het gebruik van e-mental health door behandelaren in de GGZ De barrières en mogelijke oplossingen inzichtelijk De dagelijkse praktijk van e-health in de GGZ Deze brochure is bestemd voor iedereen die inzicht

Nadere informatie

Infant Mental Health

Infant Mental Health Infant Mental Health WAIMH Vlaanderen wants you! WAIMH Vlaanderen VZW Draagvlak uitbouwen voor IMH professionals 16 november 2017 20u Antwerpen www.waimh-vlaanderen.be Ik zie u graag Motherhood constellation

Nadere informatie

Overzicht van de voorstelling

Overzicht van de voorstelling Voorstelling Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen Noord-West-Vlaanderen Q&A werkgroep Brussel, 19 maart 2015 Dumarey Fanny Psycholoog Gedragstherapeut Coördinator Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen

Nadere informatie

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD De interventie Bed op Recept voor patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis laat patiënten groeien in autonomie, zelfmanagement en vaardigheden M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD

Nadere informatie

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling editie 2011 Leiderschap zit vol met paradoxen. De tegenstelling tussen betrokkenheid en distantie, tussen innovatie en behoudendheid,

Nadere informatie

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Centrum Autisme Haaglanden Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Voor wie Centrum Autisme Haaglanden doet diagnostisch onderzoek naar autisme en biedt behandeling en ondersteuning als de diagnose

Nadere informatie

PATIËNTENPARTICIPATIE BIJ DE ONTWIKKELING VAN EEN INDIVIDUEEL ZORGPLAN VOOR MENSEN MET COPD. Janneke Elberse j.e.elberse@vu.nl Athena Instituut, VU

PATIËNTENPARTICIPATIE BIJ DE ONTWIKKELING VAN EEN INDIVIDUEEL ZORGPLAN VOOR MENSEN MET COPD. Janneke Elberse j.e.elberse@vu.nl Athena Instituut, VU PATIËNTENPARTICIPATIE BIJ DE ONTWIKKELING VAN EEN INDIVIDUEEL ZORGPLAN VOOR MENSEN MET COPD Janneke Elberse j.e.elberse@vu.nl Athena Instituut, VU Patiëntenparticipatie (1) Patiëntenparticipatie = Als

Nadere informatie

Meer informatie MRS 0610-2

Meer informatie MRS 0610-2 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie en angststoornissen. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Kortdurende motiverende interventie en cognitieve gedragstherapie Een effectieve behandeling

Nadere informatie

Het flexibele en veelzijdige platform voor blended care

Het flexibele en veelzijdige platform voor blended care Het flexibele en veelzijdige platform voor blended care vragenlijsten psycho-educatie oefeningen dagboeken modules Beeldbellen en chat TelePsy ontwikkelt en beheert een internetapplicatie ten behoeve van

Nadere informatie

Comorbiditeit PTSS en Persoonlijkheidsstoornissen Samenspel in diagnostiek en behandeling

Comorbiditeit PTSS en Persoonlijkheidsstoornissen Samenspel in diagnostiek en behandeling Comorbiditeit PTSS en Persoonlijkheidsstoornissen Samenspel in diagnostiek en behandeling Gloria Gribling en Ellen Willemsen Casuïstiek 1 Hoe ontdek je hoeveel en welke koppen de draak heeft? (Diagnostiek)

Nadere informatie

Inhoud. Deel I Veranderen 25

Inhoud. Deel I Veranderen 25 Inhoud Inleiding Psychoanalyse in ontwikkeling 13 Deel I Veranderen 25 1 Het psychoanalytisch kader 27 1.1 Inleiding 27 1.2 Bewust-onbewust 27 1.3 Intersubjectiviteit en innerlijk werkmodel 29 1.4 Twee

Nadere informatie

Toetsingskader Bijlage bij Handboek Keurmerk Basis GGZ 2020

Toetsingskader Bijlage bij Handboek Keurmerk Basis GGZ 2020 Toetsingskader 2020 Bijlage bij Dit toetsingskader is een bijlage bij het. In dit handboek zijn de normen en criteria omschreven waar dit toetsingskader betrekking op heeft. Het volledige handboek vindt

Nadere informatie

CHECKLIST BEHANDELDOELEN

CHECKLIST BEHANDELDOELEN Uw naam: Naam therapeut: Datum: CHECKLIST BEHANDELDOELEN Het stellen van doelen is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle therapie. Daarom vragen wij u uw doelen voor de aankomende therapie aan

Nadere informatie

Het Rouw Integratief Traject RIT. Van presentie tot interventie in de rouwtherapie Johan maes Artevelde 2017

Het Rouw Integratief Traject RIT. Van presentie tot interventie in de rouwtherapie Johan maes Artevelde 2017 Het Rouw Integratief Traject RIT Van presentie tot interventie in de rouwtherapie Johan maes Artevelde 2017 Het RIT Rouw = drie dimensies (DNAmodel): het landschap van verlies in kaart brengen Integratie

Nadere informatie

Geïntegreerde Richtlijnbehandeling (GRB) voor Persoonlijkheidsstoornissen 12 oktober 2017 Alkmaar, Dagen van de Inhoud

Geïntegreerde Richtlijnbehandeling (GRB) voor Persoonlijkheidsstoornissen 12 oktober 2017 Alkmaar, Dagen van de Inhoud Geïntegreerde Richtlijnbehandeling (GRB) voor Persoonlijkheidsstoornissen 12 oktober 2017 Alkmaar, Dagen van de Inhoud Horusta Freije: Klinisch Psycholoog, Supervisor VGCt, NVP en Register Schematherapie

Nadere informatie

Zorgpad Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen. Zorgpad Somatische symptoomstoornis

Zorgpad Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen. Zorgpad Somatische symptoomstoornis Zorgpad Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen Een zorgpad beschrijft hoe uw behandeling er uit gaat zien. En welke behandelmethode wordt gebruikt. Stap 1-5 zijn de standaard modules, voor

Nadere informatie

De verpleegkundige relatie in een residentiële setting binnen Mentalisation Based Treatment

De verpleegkundige relatie in een residentiële setting binnen Mentalisation Based Treatment De verpleegkundige relatie in een residentiële setting binnen Mentalisation Based Treatment Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg Brugge Els Dewitte en Katrien Top 20 november 2018 Inleiding Inhoud Rustenburg

Nadere informatie

Kliniek Ouder & Kind

Kliniek Ouder & Kind Kliniek Ouder & Kind Voor wie? Heb je last van heftige emoties zoals verdriet, somberheid, wanhoop, angst, boosheid of een wisseling van heftige emoties (dan weer blij, dan weer boos, dan weer verdrietig)

Nadere informatie

NAH-poli Heliomare en E-mental health. Mechteld Dijkman, klinisch psycholoog coördinator NAH-poli

NAH-poli Heliomare en E-mental health. Mechteld Dijkman, klinisch psycholoog coördinator NAH-poli NAH-poli Heliomare en E-mental health Mechteld Dijkman, klinisch psycholoog coördinator NAH-poli Opzet workshop Wat doet de NAH-poli Heliomare? E-mental health: waarom en hoe? Ervaringen patiënten Ervaringen

Nadere informatie

Keurmerkrapportage. Kwartaal

Keurmerkrapportage. Kwartaal 28-10-2015 Keurmerk Basis GGZ Het Keurmerk Basis GGZ is een certificaat dat door Stichting Kwaliteit in Basis GGZ (KiBG) wordt toegekend wanneer aan de normen van het keurmerk wordt voldaan. Het Keurmerk

Nadere informatie

Zelfmanagement ondersteuningsbehoeften. Bij mensen met EPA. Titus Beentjes Nationaal Congres GGz Verpleegkunde 16 juni 2016

Zelfmanagement ondersteuningsbehoeften. Bij mensen met EPA. Titus Beentjes Nationaal Congres GGz Verpleegkunde 16 juni 2016 Zelfmanagement ondersteuningsbehoeften Bij mensen met EPA Titus Beentjes Nationaal Congres GGz Verpleegkunde 16 juni 2016 Zelfmanagement ondersteuning behoeften & EPA Introductie Methode Bevindingen Discussie

Nadere informatie

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Module JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Erkende vervolgopleiding tot Jeugdtrauma Therapeut De opleiding JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL is er voor Therapeuten die al een opleiding hebben afgerond en hun kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Symposium E-coaching: Start van een nieuw tijdperk? Drs. Anne Ribbers. Onderzoeker

Symposium E-coaching: Start van een nieuw tijdperk? Drs. Anne Ribbers. Onderzoeker Symposium E-coaching: Start van een nieuw tijdperk? Drs. Anne Ribbers Onderzoeker Universiteit van Tilburg, Faculteit Sociale Wetenschappen Departement Personeelswetenschappen E-coaching belicht vanuit

Nadere informatie

PERSOONLIJKHEIDSSTOORNISSEN BIJ ADOLESCENTEN

PERSOONLIJKHEIDSSTOORNISSEN BIJ ADOLESCENTEN amenvatting Dit proefschrift gaat over het diagnosticeren van persoonlijkheidsstoornissen (P) in adolescenten, de ziektelast die adolescenten en volwassenen met een (borderline) persoonlijkheidsstoornis

Nadere informatie

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Nederlandse samenvatting Uit een recente rapportage van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 64% van de (ex-) patiënten met kanker zorgen ervaart over psychosociale

Nadere informatie

OPEN INSCHRIJVING UTRECHT

OPEN INSCHRIJVING UTRECHT OPEN INSCHRIJVING UTRECHT KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN) 1 KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE WAT IS DE KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE? De Solution-Focussed Therapy is ontwikkeld

Nadere informatie

Het kan! Cognitieve gedragstherapie bij mensen met een verstandelijke beperking

Het kan! Cognitieve gedragstherapie bij mensen met een verstandelijke beperking Het kan! Cognitieve gedragstherapie bij mensen met een verstandelijke beperking VGCT najaarscongres, november 2015 Sonja Schaffner & Endang Siebert-Rizzi Vraag1: Wanneer spreek je van een verstandelijke

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten TSI TriMetrix 23 Persoonlijke Talenten Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen de mate waarin iemand voldoening

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Zelfbeeldmodule BEHANDELING

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Zelfbeeldmodule BEHANDELING PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Zelfbeeldmodule BEHANDELING Zelfbeeldmodule introductie We werken in deze zelfbeeldmodule van 20 weken onder andere met dit boek, dat u eventueel zelf kunt aanschaffen, om het

Nadere informatie

plan van aanpak opschaling e- health

plan van aanpak opschaling e- health plan van aanpak opschaling e- health Matthijs Jantzen Projectleider E-health GGz Centraal even voorstellen Historicus Informatiemanager Webmaster Stafmedewerker historie e-health GGz Centraal 2008 eerste

Nadere informatie

ENKELE GOOD PRACTICES

ENKELE GOOD PRACTICES PREVENTIEF BELEID OM DE TOEPASSING VAN VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN TE VOORKOMEN. ENKELE GOOD PRACTICES CENTRUM voor KINDERPSYCHIATRIE Een kindvriendelijke hoekenwerking: een project voor kleuters en

Nadere informatie

Inhoud. Aristoteles. Quotes over emotionele intelligentie. Rianne van de Ven Coaching & Consulting 1

Inhoud. Aristoteles. Quotes over emotionele intelligentie. Rianne van de Ven Coaching & Consulting 1 Hoogbegaafdheid en Emotionele Intelligentie WUR 23-04-2018 Inhoud Wat is emotionele intelligentie? Relatie met IQ Waarom speciaal voor HB? Het EQi-2.0 model De vaardigheden www.riannevdven.nl Quotes over

Nadere informatie

Expertise. Visie op problematiek

Expertise. Visie op problematiek Expertise Visie op problematiek De hulpverlening voor mensen met ASS is vaak langdurig en complex en strekt zich gelijktijdig uit over verschillende levensgebieden. Om mensen met deze complexe problematiek

Nadere informatie

waardoor een beroerte kan worden gezien als een chronische aandoening.

waardoor een beroerte kan worden gezien als een chronische aandoening. amenvatting Elk jaar krijgen in Nederland zo n 45.000 mensen een beroerte, ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. Ongeveer 60% van hen keert na opname in het ziekenhuis of revalidatiecentrum

Nadere informatie

Onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Groepsbehandeling bij SOLK

Onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Groepsbehandeling bij SOLK Onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten Groepsbehandeling bij SOLK Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wilt beter leren omgaan met uw klachten van pijn en

Nadere informatie

Focusgroep deel 2. Een blauwdruk voor online begeleiding van werklozen met common mental disorders. Een onderzoek naar kritische succesfactoren

Focusgroep deel 2. Een blauwdruk voor online begeleiding van werklozen met common mental disorders. Een onderzoek naar kritische succesfactoren Focusgroep deel 2 Een blauwdruk voor online begeleiding van werklozen met common mental disorders Een onderzoek naar kritische succesfactoren 30 september 2014 1) Opening: doel vandaag & beeld bij blauwdruk

Nadere informatie

Kanker en Werk Begeleiding en Re-integratie Stap.nu in mogelijkheden

Kanker en Werk Begeleiding en Re-integratie Stap.nu in mogelijkheden Kanker en Werk Begeleiding en Re-integratie Stap.nu in mogelijkheden Regionaal Genootschap Fysiotherapie Midden Nederland Zelfmanagement bij kanker De realiteit 100.000 nieuwe diagnoses in 2012 Het aantal

Nadere informatie

Shared Decision Making met ROM: Het gezamenlijke proces van cliënt en behandelaar. Tim Kreuger, Margot Metz

Shared Decision Making met ROM: Het gezamenlijke proces van cliënt en behandelaar. Tim Kreuger, Margot Metz Shared Decision Making met ROM: Het gezamenlijke proces van cliënt en behandelaar Tim Kreuger, Margot Metz Inhoud Shared Decision Making (SDM): wat is het? Samenhang SDM & herstelvisie. Meerwaarde en mate

Nadere informatie

Psychologische behandeling van bipolaire patiënten. Dinsdag 17 januari 2017 Dr. Manja Koenders PsyQ Rotterdam/Universiteit Leiden

Psychologische behandeling van bipolaire patiënten. Dinsdag 17 januari 2017 Dr. Manja Koenders PsyQ Rotterdam/Universiteit Leiden Psychologische behandeling van bipolaire patiënten Dinsdag 17 januari 2017 Dr. Manja Koenders PsyQ Rotterdam/Universiteit Leiden Omgaan met stessoren (1) Stressgevoeligheid Stress Generation theory The

Nadere informatie

Verslaving en de Geïntegreerde RichtlijnBehandeling persoonlijkheidsstoornissen. Hein Sigling, specialismeleider Verslaving.

Verslaving en de Geïntegreerde RichtlijnBehandeling persoonlijkheidsstoornissen. Hein Sigling, specialismeleider Verslaving. Verslaving en de Geïntegreerde RichtlijnBehandeling persoonlijkheidsstoornissen Hein Sigling, specialismeleider Verslaving. Hein Sigling juni 2008 Wat staat er over verslaving in de GRB? Middelenmisbruik

Nadere informatie

Mindfulness en kanker

Mindfulness en kanker Mindfulness en kanker Else Bisseling 3 oktober 2015 augustus 2014 00 maand 0000 Mindfulness (Kabat-Zinn, 1990; Teasdale, Segal & Williams, 1995) Aandacht geven aan wat we van moment tot moment doen en

Nadere informatie

TelePsy Handleiding ACT-module

TelePsy Handleiding ACT-module TelePsy 2018 Handleiding ACT-module Algemene informatie De module Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is tot stand gekomen in samenwerking met dr. Tim Batink en verschillende medewerkers van TelePsy.

Nadere informatie

Niveaus van persoonlijk functioneren

Niveaus van persoonlijk functioneren Oefening Zo binnen Zo buiten Niveaus van persoonlijk functioneren Situatie Gedrag Vaardigheden Overtuigingen Identiteit Zelf Rollen Waarden Een mens kent verschillende niveaus van functioneren, die nauw

Nadere informatie

Borderline, waar ligt de grens?

Borderline, waar ligt de grens? Borderline, waar ligt de grens? Themadag georganiseerd door Friese werkgroep Labyrinth-In Perspectief 23 november 2002 Programma 10.00 10.15 10.20 11.00 11.15 11.45 12.15 13.00 14.00 15.00 Ontvangst met

Nadere informatie

Workshop doelgestuurd behandelen Parnassia Groep Dag van de Inhoud 28 september 2017

Workshop doelgestuurd behandelen Parnassia Groep Dag van de Inhoud 28 september 2017 Workshop doelgestuurd behandelen Parnassia Groep Dag van de Inhoud 28 september 2017 Kees Korrelboom klinisch psycholoog en psychotherapeut Marietta van Mastrigt klinisch psycholoog en psychotherapeut

Nadere informatie

ZE KOMEN WEL, MAAR VERANDEREN NIET

ZE KOMEN WEL, MAAR VERANDEREN NIET ZE KOMEN WEL, MAAR VERANDEREN NIET SCHEMATHERAPIE (ST) EN DIALECTISCH GEDRAGSTHERAPIE (DGT) IN ACTIE BIJ PERSOONLIJKHEIDSSTOORNISSEN MET STERKE AFFECT FOBIE SECTIE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNISSEN VGCT NAJAARSCONGRES,

Nadere informatie

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 1 2 EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 3 INFORMATIE OVER PSYMENS PsyMens is een kleinschalige GGZ instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Wij bieden een

Nadere informatie

E-health modules voor POH-GGZ. Ondersteun uw cliënt met Karify

E-health modules voor POH-GGZ. Ondersteun uw cliënt met Karify E-health modules voor POH-GGZ Ondersteun uw cliënt met Karify Waarom e-health? De zorg in Nederland verandert, en de GGZ dus ook. Op het gebied van budgetten, wetgeving en nieuwe eisen van verzekeraars

Nadere informatie

Internettherapie voor CVS

Internettherapie voor CVS Internettherapie voor CVS Anthonie Janse Jan F. Wiborg Hans Knoop De weg naar internettherapie -CGT voor CVS is effectief CGT voor CVS % patiënten met minder klachten 90 80 CGT Controlegroep 70 60 50 40

Nadere informatie

Intra-methode verschillen CBT

Intra-methode verschillen CBT Intra-methode verschillen CBT Intra-methode verschillen CBT Competente CBT therapeuten wenden 5 keer meer suïcidale handelingen af dan minder competente therapeuten Intra-methode verschillen CBT Zucht

Nadere informatie

Op weg naar meer kennis over wat werkt voor multiprobleemgezinnen (MPG) MSc L. (Loraine) Visscher, Universitair Medisch Centrum Groningen

Op weg naar meer kennis over wat werkt voor multiprobleemgezinnen (MPG) MSc L. (Loraine) Visscher, Universitair Medisch Centrum Groningen Op weg naar meer kennis over wat werkt voor multiprobleemgezinnen (MPG) MSc L. (Loraine) Visscher, Universitair Medisch Centrum Groningen Consortium ZOP&MPG Aanleiding In de Databank Effectieve Interventies

Nadere informatie

Dr LM Drost, RGOc

Dr LM Drost, RGOc Survivalkid(s): ervaringen met online ondersteuning van jongeren uit gezinnen met psychische problematiek Louisa Drost, 12 december 2017 Disclosure belangen spreker Wat we weten over KOPP problematiek

Nadere informatie

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING 1 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Doelstellingen competenties Structuur en éénduidigheid Uniformiteit in formulering 2 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Generieke competenties

Nadere informatie

Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD) in Nederland: verleden, heden en toekomst Congres GIT-PD Altrecht 7 juni 2019

Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD) in Nederland: verleden, heden en toekomst Congres GIT-PD Altrecht 7 juni 2019 Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD) in Nederland: verleden, heden en toekomst Congres GIT-PD Altrecht 7 juni 2019 Uit het voorwoord 1990-2010 GIT-PD: VERLEDEN Hoop ook in Nederland

Nadere informatie

Vormingsaanbod Psychiatrisch Expertiseteam (PET)

Vormingsaanbod Psychiatrisch Expertiseteam (PET) Vormingsaanbod Psychiatrisch Expertiseteam (PET) Steeds meer krijgen zorgverstrekkers en medewerkers uit de eerste lijn tijdens hun werk te maken met mensen met (een vermoeden van) geestelijke gezondheidsproblemen.

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: Vaak is er sprake van problematiek thuis of op school met betrekking tot het gedrag van de jongere waarvan de oorzaak en dus de oplossing nog onvoldoende duidelijk

Nadere informatie

De meetlat GRB Persoonlijkheidsstoornissen cultuursensitief bezien

De meetlat GRB Persoonlijkheidsstoornissen cultuursensitief bezien De meetlat GRB Persoonlijkheidsstoornissen cultuursensitief bezien Victor Kouratovsky Specialismegroep Culturele Psychiatrie Dag van de Inhoud 5-10-2017 Rotterdam Inzet/ belang/ waarom cultuursensitief?

Nadere informatie

Tim Peetoom, klinisch psycholoog

Tim Peetoom, klinisch psycholoog Tim Peetoom, klinisch psycholoog 1 e staps interventie: Psycho-educatiecursus voor patiënten en naastbetrokkenen 2e staps interventies: CGT, IPSRT, FFT 2e staps interventie: Verslaving, Traumabehandeling,

Nadere informatie

Screening op cognitieve en gedragsproblemen helpt bij het personaliseren van de ALS zorg. Carin Schröder 30 september ALS congres

Screening op cognitieve en gedragsproblemen helpt bij het personaliseren van de ALS zorg. Carin Schröder 30 september ALS congres Screening op cognitieve en gedragsproblemen helpt bij het personaliseren van de ALS zorg Carin Schröder 30 september ALS congres Wat doet u? Wie gebruikt er screening voor cognitief functioneren? Wie gebruikt

Nadere informatie

Verzamelstoornis Marjolijn Korteweg, Danielle Cath. Presentatie

Verzamelstoornis Marjolijn Korteweg, Danielle Cath. Presentatie Verzamelstoornis Marjolijn Korteweg, Danielle Cath Presentatie 11-10-2017 Protocol verzamelstoornis Cliëntenwerkboek Handleiding Voor behandelaren cognitieve gedragstherapie Voor thuisbegeleiders Taakverdeling

Nadere informatie

Traumaverwerkingskliniek. Voor mensen met een posttraumatische stressstoornis

Traumaverwerkingskliniek. Voor mensen met een posttraumatische stressstoornis Traumaverwerkingskliniek Voor mensen met een posttraumatische stressstoornis Wij zijn er voor mensen in heel Nederland die last hebben van een (complexe) posttraumatische stressstoornis (PTSS). 2 Naast

Nadere informatie

Training met persolog profielen

Training met persolog profielen Training met persolog profielen Verkrijg de beste resultaten op het werk en in uw dagelijks leven Ontdek een praktische manier om uw persoonlijkheid te ontwikkelen: U leert verschillende gedragstendensen

Nadere informatie

Disclosure belangen sprekers D23

Disclosure belangen sprekers D23 D23 Disclosure belangen sprekers D23 Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële)

Nadere informatie

Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant

Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant Inleiding - Stellingen. - Ontstaan psychiatrische aandoeningen. - Wat zien naastbetrokkenen. - Invloed van borderline op

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod U bent niet de enige Een op de tien Nederlanders heeft te maken met een persoonlijkheidsstoornis of heeft trekken hiervan. De Riagg Maastricht is gespecialiseerd

Nadere informatie

Specifieke doelgroepen DA

Specifieke doelgroepen DA Keuzedeel mbo Specifieke doelgroepen DA gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0101 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op:

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen Persoonlijkheidsstoornissen cluster Zuid-Hollandse Eilanden informatie voor verwijzers Inleiding Het cluster Zuid-Hollandse Eilanden is actief in de regio Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoekse

Nadere informatie

Verschillende manieren van registreren

Verschillende manieren van registreren Sessie 1 Vaak ben je je niet bewust van je schema s en/of op welk moment ze getriggerd worden. Je voelt een pijnlijke emotie en/of reageert op een manier die jij of je omgeving als niet-prettig ervaart.

Nadere informatie

SPANkracht Zinvolle activiteiten voor jonge mensen met dementie

SPANkracht Zinvolle activiteiten voor jonge mensen met dementie SPANkracht Zinvolle activiteiten voor jonge mensen met dementie Brabantse Inspiratie en Kennisdag 5 november 2015 Deliane van Vliet Ben Janssen Inhoud Doelgroep jonge mensen met dementie Ontwikkeling Spankracht-pakket

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornis. Hoe te herkennen (Q&D) DSM V. Geïntegreerde Richtlijnbehandeling (GRB) voor Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornis. Hoe te herkennen (Q&D) DSM V. Geïntegreerde Richtlijnbehandeling (GRB) voor Persoonlijkheidsstoornissen Geïntegreerde Richtlijn (GRB) voor Persoonlijkheidsstoornissen Symposium Ouderenpsychiatrie 30 mei 2018 Horusta Freije: Klinisch Psycholoog, Supervisor VGCt, NVP en Register Schematherapie PsyQ Amsterdam

Nadere informatie

GOED HERSTELD. Uitkomsten van kwalitatief onderzoek onder 100 GGZ- cq. verslavingszorgcliënten.

GOED HERSTELD. Uitkomsten van kwalitatief onderzoek onder 100 GGZ- cq. verslavingszorgcliënten. GOED HERSTELD Uitkomsten van kwalitatief onderzoek onder 100 GGZ- cq. verslavingszorgcliënten. Doel van het onderzoek: Bijdragen aan theorievorming van herstelprocessen Drs. Corine Balder 1 Onderzoeksvraag:

Nadere informatie

Therapy Adherence Scale (Therapie-trouw schaal) voor Schematherapie bij de Borderline Persoonlijkheidsstoornis.

Therapy Adherence Scale (Therapie-trouw schaal) voor Schematherapie bij de Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Therapy Adherence Scale (Therapie-trouw schaal) voor Schematherapie bij de Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Beoordelaar: Datum: Naam beoordeelde therapeut: Naam/nummer beoordeeld fragment: Indien niet

Nadere informatie

GRB en Ouderen. Maaike Dijkstra, SPV, team Ouderen, Dijk en Duin, locatie Zaandam

GRB en Ouderen. Maaike Dijkstra, SPV, team Ouderen, Dijk en Duin, locatie Zaandam GRB en Ouderen Maaike Dijkstra, SPV, team Ouderen, Dijk en Duin, locatie Zaandam Casus Een 63 jarige vrouw met psychiatrische voorgeschiedenis wordt met spoed aangemeld bij ouderenzorg vanuit de crisis

Nadere informatie