Workshop Verplichte Zorgverzekering 23 januari 2015, Hooge Mierde.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop Verplichte Zorgverzekering 23 januari 2015, Hooge Mierde."

Transcriptie

1 Workshop Verplichte Zorgverzekering 23 januari 2015, Hooge Mierde.

2 Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste Tijd (2008) en de stichting Stralingsarm Nederland (2006). Vanuit deze 3 partijen heb ik veel kennis en vooral veel ervaring opgebouwd met juridische procedures bij instanties en rechtbanken.

3 Overzicht van deze workshop: Stappen: 1) Korte introductie van de Reünie 2) Uitleg over het huidige zorgkostenstelsel 3) Uitleg over alternatieven 4) De voorbeeldbrief in het stappenplan 5) Hoe de downloadbare voorbeeldbrieven te verkrijgen. 6) Artabana: het kant en klare alternatief

4 De Reünie: De website mag verondersteld bekend te zijn. Immers heeft een ieder zich daar aangemeld voor deze workshop. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een platform of een niet-officiële vereniging van mensen en initiatieven, die langs verschillende wegen werken aan een betere wereld.

5 De Reünie: Dat impliceert automatisch dat er aan de huidige wereld iets te verbeteren zou zijn Dat kunnen (en willen) we niet met een klein ploegje mensen doen. Ervaringen in het verleden hebben ons geleerd, dat het reuze moeilijk is om initiatieven vanuit een gelijk gestemd onbehagen/verlangen/wereldbeeld duurzaam voort te zetten. Te vaak gaan ego's een destructieve rol spelen en vallen organisaties, stichtingen of verse initiatieven weer uiteen.

6 De Reünie: De Reünie zou een grote paraplu kunnen zijn, waaronder veel organisaties met behoud van eigen identiteit een plekje kunnen krijgen. Gestart in 2010 als De Reünie van Vrije Mensen van Vlees en Bloed, als draagvlak voor de mensen die zich aangesproken voelden tot mijn juridisch stappenplan om in Nederland je naam te claimen.

7 Het bekende logo, waarmee we bij veel overheidsdiensten inmiddels bekend zijn en wat voor die diensten een indicator is met wakkere mensen te maken te hebben. Naar de buitenwereld werkt het echter ook stigmatiserend.

8 De Reünie: In dit an sich eenvoudige juridische proces toonde de Staat der Nederlanden zich allerminst bereidwillig. En we liepen tegen een aantal maatschappelijke incidenten op, die tot een verdere ontwikkeling van initiatieven inspireerde. Ik Maak Bezwaar Hypotheekdrama.nl Wonderland Solidariteitsfonds - Ruilkring - Artabana. Deze laatste komt in deze workshop verderop in beeld.

9 De Reünie: Tegelijkertijd leerde de ervaring ons, dat we naar buiten toe heel snel tegen negatieve beeldvorming op liepen. Profiteurs, die geen belasting willen betalen, maar wel een uitkering willen hebben. En de behoefte bleef om de beweging breder te kunnen maken, zonder dat de buitenwereld het idee had dat er eerst een naam geclaimd moest worden, alvorens..

10 De Reünie: Omdat ieder van ons (in theorie) in vrijheid geboren wordt, is ervoor gekozen om zodoende de naam te verkleinen tot: De Reünie van Vrije Mensen. Want iedere volwassen burger in Nederland kan bezwaar maken tegen de opgelegde gemeentelijke belastingen. Daarvoor hoeft niemand zijn of haar naam te claimen en/of soeverein Mens te zijn.

11 Overzicht van deze workshop: Stappen: 1) Korte introductie van de Reünie 2) Uitleg over het huidige zorgkostenstelsel 3) Uitleg over alternatieven 4) De voorbeeldbrief in het stappenplan 5) Hoe de downloadbare voorbeeldbrieven te verkrijgen. 6) Artabana: het kant en klare alternatief

12 Het zorgkostenstelsel: Sinds 2006 is het oude ziekenfonds opgeheven en vervangen door een nieuw zorgkostenstelsel, wat grotendeels in handen is van commerciële partijen. Doel: het oude ziekenfonds was te duur en door zoveel mogelijk te privatiseren, zou een nieuw zorgstelsel voordeliger worden. Dat sprookje is inmiddels wel doorgeprikt: we betalen anno 2015 meer dan ooit tevoren.

13 Het zorgkostenstelsel: De belangrijkste speler vanuit de overheid is hierbij het Zorginstituut Nederland. Daar waar zij er niet meer uit komen met het afdwingen van de betalingen voor een zorgverzekering, kunnen zij een beroep doen op het Centraal Justitieel IncassoBureau (CJIB), dat dusdanig mensonwaardig op treedt dat wij daar een aparte workshop aan gewijd hebben.

14

15 Het zorgkostenstelsel: Basisgedachte achter het stelsel is dat iedere volwassen Nederlander via een maandelijkse premie zich verzekerd tegen de kosten van ziek zijn. Kosten zijn dan o.a. de prijzen van medicijnen, bezoek aan huisarts of specialist, een ziekenhuisopname of een operatieve ingreep. Door dit aan ca. 8 miljoen volwassenen dwingend op te leggen, hoopt de regering een kostendekkend systeem van gezondheidszorg te realiseren.

16 Het zorgkostenstelsel: De belangrijkste wette-lijke basis hiervoor zijn 2 wetten, te weten de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet Langdurige Zorg (Wlz). De Zorgverzekeringswet regelt kortweg de verzekeringsplicht en alles daar omheen. De Wet Langdurige Zorg regelt o.a. het verblijf in verzorgingstehuizen en geriatrische instellingen voor (meestal) oudere mensen.

17 Het zorgkostenstelsel: Het allerbelangrijkste waarvoor de Zorgverzekeringswet bedoeld is, is om alle volwassen burgers te dwingen zich te verzekeren bij een zorgverzekeringsmaatschappij. Daarvoor is een basispakket aan medische zorg samengesteld door de Eerste en Tweede Kamer, waarvoor iedereen zich tenminste moet verzekeren.

18 Het zorgkostenstelsel: Daarnaast is er de individuele vrijheid om tegen een extra premie allerlei aanvullende medische pakketten en diensten mee te verzekeren. Dit wordt de aanvullende verzekering genoemd.

19 Het zorgkostenstelsel: Vanuit de Reünie van Vrije Mensen ligt het eerste pijnpunt natuurlijk in de wette-lijk verplichte en met de sterke arm der Wet afdwingbare verplichte zorgverzekering. Los van de filosofische en maatschappelijke overwegingen of een zorgverzekering nuttig dan wel wenselijk is, gaat het tegen internationale verdragen in dat de overheid haar staatsburger daartoe dwingen kan. Daarover uiteraard later meer..

20 Het zorgkostenstelsel: In Nederland kennen wij een grote groep zorgverzekeringsmaatschappijen, uit wie de staatsburger mag kiezen om zijn of haar zorgverzekering bij af te sluiten. Op papier zijn het er meer dan 55, maar onder de streep zijn het 9 concerns, die onder meerdere zusterbedrijven opereren.

21

22 Het zorgkostenstelsel: Ieder van die maatschappijen is door de Nederlandsche Bank (!) goedgekeurd om op de Nederlandse markt actief te zijn als zorgverzekeraar. Zij staan daarnaast onder toezicht van het Zorginstituut Nederland.

23 Het zorgkostenstelsel: Allemaal zijn zij wettelijk verplicht tenminste het basispakket aan te bieden aan burgers. Zij hebben ook de wettelijke plicht om iedereen die bij hen dat basispakket wil verzekeren, aan te nemen. Daarachter zit de lovenswaardige gedachte dat ook burgers, die door hun leeftijd, afkomst of constitutie veel of voortdurend zorg nodig hebben, zich moeten kunnen verzekeren. Bij de aanvullende verzekeringspakketten hebben zij wel de vrijheid om dure burgers wel of niet te accepteren als cliënt.

24 Overzicht van deze workshop: Stappen: 1) Korte introductie van de Reünie 2) Uitleg over het huidige zorgkostenstelsel 3) Uitleg over alternatieven 4) De voorbeeldbrief in het stappenplan 5) Hoe de downloadbare voorbeeldbrieven te verkrijgen. 6) Artabana: het kant en klare alternatief

25 Alternatieven: 1. Bezwaar maken tegen de wettelijke verplichting en ondertussen een alternatief uitwerken; nog steeds tenminste met een basisverzekering. 2. Bezwaar maken tegen de wettelijke verplichting en ondertussen een alternatief uitwerken zonder nog verzekerd te zijn. 3. Bezwaar maken tegen de wettelijke verplichting en vanuit een eigen levensvisie geen alternatieve verzekering meer hebben. 4. Gemoedsbezwaarde worden en van daaruit geen andere soorten verzekering meer hebben. 5. Vanuit een doorlopende reisverzekering tegen ziektekosten verzekerd zijn.

26 Doorlopende reisverzekering: Praktisch alleen handig als je niet in de Basisregistratie Personen ingeschreven staat, omdat je anders tenminste bewijsbaar 2 buitenlandse reizen gemaakt moet hebben. De ziekte moet immers ook op reis plaats vinden. Kosten: ca. 1,- per dag. Je kunt daarnaast uiteraard bezwaar maken en andere alternatieven ondersteunen.

27 Gemoedsbezwaarde: Het Zorginstituut heeft een speciale procedure voor mensen, die op grond van levensovertuiging of religie uit principe tegen verzekeringen zijn. arden In plaats van een verzekeringspremie betaal je dan een plaatsvervangende belastingbijdrage.

28 Gemoedsbezwaarde: Hiermee wordt een spaartegoed opgebouwd, van waaruit eventuele medische kosten vergoed kunnen worden. Hierop wordt in deze workshop verder niet ingegaan, omdat dit een heel eigen systematiek bij het Zorginstituut, de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst met zich mee brengt. Onder een andere vlag blijft nl. een afgedwongen verplichting. Pluspuntje is dat de belastingbijdrage aftrekbaar is als gift aan een ANBI instelling.

29 Bezwaar maken, wel basisverz.: Er wordt bezwaar gemaakt tegen de wettelijke verzekeringsplicht bij het Zorginstituut. Daarnaast wordt aan de wettelijke verplichting voldaan met een basispakket. Door hierbij voor een zo hoog mogelijk eigen risico te kiezen, wordt de (maandelijks) verschuldigde premie zo laag mogelijk gehouden. Een aanvullend alternatief als bijvoorbeeld Artabana zou voor de aanvullende zorg ingezet kunnen worden.

30 Bezwaar maken, geen basisverz.: Er wordt bezwaar gemaakt tegen de wettelijke verzekeringsplicht bij het Zorginstituut. De wettelijke verplichting wordt niet nageleefd. Een aanvullend alternatief als bijvoorbeeld Artabana zou voor de zorg ingezet kunnen worden.

31 Bezwaar maken, geen basisverz.: Er wordt bezwaar gemaakt tegen de wettelijke verzekeringsplicht bij het Zorginstituut. (of zelfs dat niet) De wettelijke verplichting wordt niet nageleefd. Er wordt voor gekozen om helemaal niets te regelen in het geval van (onverwachtse) ziektekosten.

32 Wie heeft hierover al nagedacht?

33 Overzicht van deze workshop: Stappen: 1) Korte introductie van de Reünie 2) Uitleg over het huidige zorgkostenstelsel 3) Uitleg over alternatieven 4) De voorbeeldbrief in het stappenplan 5) Hoe de downloadbare voorbeeldbrieven te verkrijgen. 6) Artabana: het kant en klare alternatief

34 Bezwaar maken: Er wordt bezwaar gemaakt tegen de wettelijke verzekeringsplicht bij het Zorginstituut. Daarvoor is een voorbeeldbrief beschikbaar, die op zich 2 belangrijke argumenten baseert. Het eerste argument zijn de internationale verdragen. Volgens art. 93 en 94 van onze Grondwet gaan internationale verdragen boven Nederlandse wetten.

35 Bezwaar maken: Art. 1 van het Internationaal Verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR) garandeert bijvoorbeeld het recht op zelfbeschikking. Art. 5 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) garandeert het recht op vrijheid en veiligheid; m.a.w. je hoeft je niet bloot te stellen aan medische ingrepen, waartegen jij bezwaren hebt.

36 Bezwaar maken: Deze 2 artikelen worden in de voorbeeldbrief aangehaald om aan te tonen dat de dwang tot deelname aan een verzekering daarmee in strijd is. Dat klinkt eenvoudig en zou het ook moeten zijn. Toch leert de juridische praktijk dat de regering nogal eens probeert om onder art. 93 en 94 uit te komen.

37 Bezwaar maken: Daarom is er een tweede argument aan toegevoegd met een zuiver juridisch kader: de Nederlandse Staat is een zogeheten publiekrechtelijk orgaan (zij handelt vanuit het algemene = publiekelijke belang). Op het moment dat zij van daaruit haar burgers dwingt tot het afsluiten van een contract met een commerciële onderneming (de zorgverzekeraar), dwingt zij de burger tot een handeling in het civiele recht, ook wel het privaat recht genoemd.

38 Bezwaar maken: Er ontstaat een onwenselijke vermenging van twee gescheiden rechtssystemen, die op zijn minst getoetst mag worden door de (hoogste) rechter. Uit beide argumenten mag geconcludeerd worden, dat een bezwaarschrift kans heeft op erkenning, maar dat dit succes nog geenszins gegarandeerd kan worden. Oftewel, het is een experimentele brief, die gaandeweg voortdurend bijgesteld kan en zal gaan worden.

39 Bezwaar maken: Beiden argumenten zijn opgenomen in de voorbeeldbrief, welke online downloadbaar wordt voor alle deelnemers aan deze workshop. De brief, nu 3 pagina s groot, lopen we globaal even door qua inhoud:

40

41 Het zorgkostenstelsel:

42 NL = burgerlijk recht: Civil Law, code civil (ingevoerd door Napoleon in 1799). Voor deelname aan economisch verkeer is door de Staat een juridische entiteit ontwikkelt = de Persoon. (Latijns: persona = masker).

43 NL = burgerlijk recht: De Nederlandse wet kent twee soorten Personen: 1) De Natuurlijk Persoon. 2) De Rechtspersoon (NV, BV, firma, stichting, vereniging, bestuursorgaan)

44 Natuurlijk Persoon: Omschrijving: per definitie een mens van vlees en bloed, die NIET als biologische entiteit benaderd wordt, maar als juridische entiteit. Deze juridische entiteit is aan het staatsburgerschap gekoppeld, dus met de inschrijving in de BRP (bij de aangifte van jouw geboorte) begint jouw staatsburgerschap van de Staat der Nederlanden.

45

46

47 Waar is het contract? Jouw namen zijn door de Staat gebruikt om een Natuurlijk Persoon te creëren zonder jouw toestemming! Neem de proef op de som en vraag bij de overheid waar vastgelegd is dat jij toestemming gegeven hebt voor het creëren van een Natuurlijk Persoon met jouw namen.

48 Wanneer zijn wij de Natuurlijk Persoon? Herkenbaar bij brieven aan de schrijfstijl, vooral via Capitis Dimunitio Maxima = gebruik van alleen hoofdletters voor naam en adres. Latijns, betekenis: het gebruik van louter hoofdletters voor maximaal statusverlies (Romeinse tijd = slaven). Herken je een aantal van volgende voorbeelden?

49

50

51

52

53 Art. 93 en 94: In normaal Nederlands is het dus een organisatie die een Goed Doel nastreeft, waar het hele land belang bij heeft. Vandaar dat een voetbalclub in Nijmegen geen ANBI status krijgt van de Belastingdienst, want die club dient een plaatselijk belang. Minstens 90% van de activiteiten moeten een landelijk nut hebben. Dat moet ook blijken uit de administratie van de ANBI instelling.

54

55

56 ANBI: Naar de definitie van de Belastingdienst zelf is een ANBI: Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Sportverenigingen, personeelsverenigingen en hobbyclubs zijn meestal geen ANBI.. Bron: lastingdienst/zakelijk/bijzondere_regelingen/goede_doelen/algem een_nut_beogende_instellingen/wat_is_een_anbi

57 ANBI: In normaal Nederlands is het dus een organisatie die een Goed Doel nastreeft, waar het hele land belang bij heeft. Vandaar dat een voetbalclub in Nijmegen geen ANBI status krijgt van de Belastingdienst, want die club dient een plaatselijk belang. Minstens 90% van de activiteiten moeten een landelijk nut hebben. Dat moet ook blijken uit de administratie van de ANBI instelling.

58 Ik schenk aan een ANBI : Wat zijn schenkingen aan een ANBI volgens de Wet Inkomstenbelasting: Artikel Aftrekbare giften 1. Aftrekbare giften zijn: a) periodieke giften; b) andere giften.

59 Ik schenk aan een ANBI : Wat zijn schenkingen aan een ANBI volgens de Wet Inkomstenbelasting: Artikel Definitie bevoordelingen uit vrijgevigheid en verplichte bijdragen waar geen directe tegenprestatie tegenover staat

60 Ik schenk aan een ANBI : Ca volwassen Nederlanders betalen een boete wegens het niet verzekerd zijn als verplichte bijdrage waar geen directe tegenprestatie tegenover staat van de Belastingdienst. Deze verplichte bijdrage is dus aftrekbaar van de Inkomstenbelasting als schenking aan een ANBI instelling!

61

62 Info over de UCC Uniform Commercial Code = Amerikaans handelsrecht. Over een Trust en het trustrecht, stammend uit het Gewoonterecht (Common Law) kunnen meerdere workshops gevuld worden. voor wie er het fijne van wil weten.

63 15 minuutjes pauze

64 Zaakoverzicht invullen. Van iedere brief die je verstuurt of ontvangst, houd je een administratie bij. Dat is saai en lijkt onnodig, maar wie 2 of meer procedures, WOB verzoeken of rechtbankzaken heeft, raakt geheid het overzicht kwijt. De oplossing: een zaakoverzicht.

65

66 WOB verzoek vervolg: Na verzending van een document met daarin opgenomen een WOB verzoek, heb je globaal 5 kansen: We lopen ze allemaal even langs.

67 WOB verzoek vervolg: 1) Je krijgt keurig binnen de wettelijke termijn van 4 weken al je opgevraagde documenten. GEFELICITEERD! (Gaandeweg na meerdere procedures zul je gaan begrijpen wat ik bedoel.. )

68 WOB verzoek vervolg: 1) Je krijgt binnen de wettelijke termijn van 4 weken maar een deel van je opgevraagde documenten. Je kunt nu kiezen of je daar genoegen mee neemt, als er voldoende uitgelegd wordt, waarom je niet meer documenten krijgt. Of je stuurt een bezwaarschrift dat je het er niet mee eens bent.

69 WOB verzoek vervolg: 1) Je krijgt binnen de wettelijke termijn een afwijzing van je verzoek. Je kunt nu kiezen of je daar genoegen mee neemt, als er voldoende uitgelegd wordt, waarom je verzoek afgewezen wordt. Of je stuurt een bezwaarschrift dat je het er niet mee eens bent.

70 WOB verzoek vervolg: 1) Je krijgt binnen de wettelijke termijn een verzoek om uitstel met nog eens 4 weken. Het is binnen de wet toegestaan dat een bestuursorgaan èèn keer de termijn met 4 weken mag verlengen. Die verlenging moet wel binnen de eerste termijn van 4 weken aangekondigd worden.

71 WOB verzoek vervolg: 1) Je ontvangt niets binnen 4 weken. Komt helaas regelmatig voor. Knap vervelend als je op documenten zit te wachten om. Je stuurt na dag 29 (= op dag 30) na dagtekening van het WOB verzoek een zogeheten In Gebreke Stelling (IGS).

72 WOB verzoek vervolg: Samenvattend: 1) Je bent dus tevreden en hoeft niets te doen. 2) Je hebt te weinig documenten of een afwijzing ontvangen en maakt bezwaar. 3) Je hebt helemaal niets ontvangen en stelt het bestuursorgaan in gebreke.

73 Ontvangstbevestiging Komt in de regel op tijd. Het bevestigt de ontvangst van je kennisgeving + wob verzoek. Als het Zorginstituut constateert dat bepaalde documenten niet in haar bezit zijn, geven ze bericht dat je verzoek doorgestuurd is naar het orgaan, van wie ze vermoedt dat daar de documenten zich bevinden.

74 Zaakoverzicht invullen. Vul van iedere instantie in op welke datum je de ontvangstbevestiging van het doorgestuurde WOB verzoek ontvangen hebt. Heel incidenteel ontvang je geen ontvangstbevestiging, maar weken later meteen de documenten. Die mogelijkheid houd je open door de wijze van invullen in het zaakoverzicht.

75

76 Bezwaarschrift afwijzing WOB De voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen afwijzing van een WOB verzoek is te vinden op Deze is ook beschikbaar voor deelnemers aan deze workshop.

77

78 Uitkomst Bezwaarschrift WOB 2 Mogelijkheden: Wordt erkend, alsnog worden documenten toegezonden. Wordt afgewezen; dan staat mogelijkheid open voor een beroepsprocedure bij een rechtbank (maar dat is een onderwerp voor de workshop over rechtbankprocedures, voorjaar 2015)

79 IGS WOB Heb je niet binnen de wettelijke termijn je WOB documenten ontvangen, dan stuur je het bestuursorgaan een In Gebreke Stelling. Dat is een brief, waarin je hen wijst op de overschreden termijn van afhandeling en hen de gelegenheid biedt alsnog binnen 14 dagen na dagtekening het WOB verzoek af te handelen.

80

81 Zaakoverzicht invullen. Vul in naar welke instantie en op welke datum je een In Gebreke Stelling gestuurd hebt.

82 Resultaat IGS WOB: Erkenning en alsnog binnen 14 dagen ontvang je de WOB documenten, al dan niet met excuus voor de vertraging. Krijg je geen reactie, dan stuur je een Vordering Dwangsom (VD).

83 Vordering Dwangsom: Opsomming van gevolgde stappen = op die datum WOB verzoek gestuurd en op die datum IGS gestuurd. Helaas niks ontvangen. Daarom met ingang van datum dagtekening VD is het bestuursorgaan dwangsomplichtig voor 20 euro per dag gedurende de eerste 14 dagen, 30 euro voor de volgende 14 dagen en 40 euro voor de volgende 14 dagen = totaal 42 dagen = totaal en maximaal 1260 euro.

84 Vordering Dwangsom: Meeste bestuursorganen reageren dan heel snel, want iedere dag dat het WOB verzoek langer blijft liggen, kost hen geld. Heel soms komt het voor dat een orgaan nog niet reageert. Dan kan de VD voorgelegd worden aan de rechter en wordt het bestuursorgaan alsnog veroordeeld tot betalen (deze procedure komt ter sprake in een workshop over rechtbankprocedures).

85

86 Samenvattend: Stap 1, de indiening van een Kennisgeving+ WOB verzoek is klaar: Het Zorginstituut heeft de ontvangst van het WOB verzoek schriftelijk bevestigd en de gevraagde documenten toegestuurd. De overige WOB-verzoeken zijn doorgestuurd naar de andere bestuursorganen. Deze hebben (al dan niet na bezwaarschriften, In Gebreke Stelling en Vordering Dwangsom) documenten gestuurd.

87 Vervolg: Nu hebben we een hoop informatie om ieder voor zich te kunnen bepalen òf en zo ja, wanneer er besloten zou worden om te stoppen met het voldoen aan de wettelijke plicht. Het eenvoudigste tijdstip is december 2015; dat is sowieso het tijdstip dat een zorgverzekeringsovereenkomst af mag lopen.

88 Overzicht van deze workshop: Stappen: 1) Korte introductie van de Reünie 2) Uitleg over het huidige zorgkostenstelsel 3) Uitleg over alternatieven 4) De voorbeeldbrief in het stappenplan 5) Hoe de downloadbare voorbeeldbrieven te verkrijgen. 6) Artabana: het kant en klare alternatief

89 Alle benodigde brieven worden online via de website ter download aangeboden, exclusief voor de deelnemers aan deze workshop. Geen deelnemer = geen brieven! Daarom zijn de brieven ook voorzien van een watermerk en vallen zij onder het auteursrecht.

90 Brieven die overal op internet of op Facebook aangeboden worden, blinken niet altijd uit in stijl, grammatica en juridische nauwkeurigheid. Als een ieder naar eigen inzicht met onze brieven aan de slag zou gaan, lopen we eenzelfde risico.

91 In het slechtste geval belanden de brieven zelfs in een procedure voor de rechter en kunnen dan de aanleiding zijn voor een negatief vonnis. Dat zou voor iedereen jammer zijn, want een gemeente zal dit negatieve vonnis direct publiceren via de Nederlandse Vereniging van Gemeenten om. Daarom: geen deelnemer workshop = geen brieven!

92 Inlogscherm van

93 Inlogscherm van

94 Inlogscherm van

95 Inlogscherm van

96

97 Inlogscherm van

98 Kennisgeving in je mailbox: Uitprinten, ondertekenen en bij voorkeur faxen. Voor wie geen fax (in de kennissenkring) heeft, is een overweging. Of op Marktplaats kijken naar een tweedehands faxapparaat. Van een fax krijg je een verzendrapport als bewijsstuk, dus je voorkomt ellende met brieven die niet aan komen, zonder dat je iedere brief aangetekend zou moeten versturen à 7,95.

99 Kennisgeving gefaxt/verstuurd: Het Zorginstituut bevestigt de ontvangst meestal schriftelijk binnen 1 tot 2 weken. Als echter jouw telefoonnummer bij hen bekend is of je DigID, dan proberen ze soms het bezwaarschrift telefonisch af te handelen of te bespreken. géén telefonische contacten; altijd alles schriftelijk!

100 géén telefonische contacten; altijd alles schriftelijk! Jij wordt altijd door een telefoontje overvallen, zelfs als je op dat moment niets te doen hebt. Je kunt nooit alle dossiermateriaal in je hoofd hebben; een fout antwoord is zo maar gegeven. Bij schriftelijke contacten is er altijd gelegenheid om over zaken na te denken of overleg met derden te hebben.

101 Iemand vragen over deze procedure??? (Na afloop is er tijd en ruimte voor vragen over individuele dossiers.)

102 Overzicht van deze workshop: Stappen: 1) Korte introductie van de Reünie 2) Uitleg over het huidige zorgkostenstelsel 3) Uitleg over alternatieven 4) De voorbeeldbrief in het stappenplan 5) Hoe de downloadbare voorbeeldbrieven te verkrijgen. 6) Artabana: het kant en klare alternatief

103 Het was mij (wederom) een waar genoegen!

104 1 ste druk 2de druk

105 De Reünie: ,- Jaarlijks aan geheime akkoorden tussen puissant rijke ondernemingen en onze Belastingdienst via allerlei schimmige brievenbusondernemingen in Amsterdam.

106 De Reünie: MH 17?

107 MH 17: De boosdoener in de optiek van de regering zijn de Oekraïnse separatisten, die met een zogeheten BUK raket vanaf de grond het toestel neergeschoten hebben. Los van alle discussies en theorieën hierover: de BUK raket wordt geproduceerd door de Russische wapenfabrikant Rostec. De financiële stromen van Rostec lopen via Alliance Rostec Auto BV, gevestigd aan de Jachthavenstraat 130 in AMSTERDAM!!!

108 MH 17: ,- In 2013 aan geheime akkoorden en zogeheten rulings tussen Rostec en onze Belastingdienst. Nog steeds gaande. Hoezo sancties tegen Rusland???

109

110 Jouw Gezondheid in jouw Hand

111 Het Team achter Artabana: Webbeheer, adressenbeheer en financiën zijn momenteel verenigt in èèn Mens : luca; van dinter Geen beursnotering, geen aandeelhouders, geen Raad van Bestuur, Commissarissen of een Directie, geen miljoenenbonussen.

112 Wat is Artabana: Een onderlinge verzekeringsvorm voor kleine lokale groepjes, die gezamenlijk een landelijk dekkend netwerk vormen. In 1987 in Zwitserland ontstaan als oplossing voor een persoonlijke tragedie. De naam is gekozen uit de Bijbel. Het is de 4de Wijze uit het Oosten, op weg naar Bethlehem voor de geboorte van Jezus, maar die te laat arriveerde omdat hij onderweg steeds mensen in nood hielp.

113 Wat is Artabana: In Zwitserland doorontwikkeld voor onderlinge gezondheidszorg en nog steeds in ontwikkeling. In 2003 ook in Duitsland van start gegaan als onderlinge verzekeringsvorm voor gezondheidszorg. In 2012 is het initiatief voorzichtig in Frankrijk gestart en in Nederland als idee gelanceerd om te inventariseren of er belangstelling voor was.

114 Artabana in Nederland: April 2012 ging de Nederlandse website van start:

115 Artabana in Nederland: Het aantal belangstellenden was groot. Binnen enkele maanden gaven ca mensen aan geïnteresseerd te zijn in het concept. In september 2012 verscheen initiatiefnemer Johan; Oldenkamp voor de rechtbank Utrecht om vrijheid van keuze van zorgverzekeraar te bepleiten. De rechtbank verzaakte haar plicht om de Nederlandse Ziektewet te toetsen aan internationale verdragen.

116 Artabana in Nederland: Tegen de betreffende verzakende rechter is een klachtenprocedure bij de Raad voor de Rechtspraak ingediend en tegen haar vonnis is hoger beroep aangetekend. Daarnaast liep er bij het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) een bezwaarschriftprocedure tegen de verplichte zorgverzekering. Deze procedure kwam 22 mei voor bij de rechtbank Leeuwarden.

117 Artabana in Nederland: Ook de rechtbank Leeuwarden wijst het beroep op de mensenrechtenverklaring en het internationaal verdrag voor burgerrechten en politieke rechten simpelweg af. Dat is in strijd met haar afgelegde ambtseed om de (grond)wet te handhaven. Een aanklacht wegens eedbreuk en Hoger Beroep tegen haar vonnis werden overwogen, maar zijn door de bezwaarmakers niet doorgezet.

118 Artabana, juridische status in Nederland: Art. 94 van die Grondwet stelt dat besluiten van internationale verdragen boven Nederlandse wetten gaan. Het Internationaal Verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR) is zo n verdrag. Art. 1 IVBPR garandeert het recht op ZELFBESCHIKKING.

119 Artabana in Nederland: De website, de structuur en de organisatie staat sinds maart 2013 klaar. De eerste lokale groepen zijn toen van start gegaan. Bij de Nederlandse Zorgautoriteit zou nu de erkenning als zorgverzekeraar aangevraagd kunnen worden. Deze zorgautoriteit verplicht ons echter om eerst een vergunning aan te vragen bij.. de NEDERLANDSCHE BANK.

120 Artabana in Nederland: Een vergunning aan bankiers vragen om een medische gezondheidsalternatief te starten, ging ons te ver. Zodoende is besloten ons louter op het aanvullende circuit te richten, vanuit een zoveel mogelijk uitgekleed basispakket met hoog eigen risico als basis (en vangnet voor hele hoge kosten). Anno 2015 zijn er echter geen lokale groepen, die daadwerkelijk functioneren. Slechts 1 groep sluimert actief.

121 Hoe werkt Artabana: Artabana is een centraal verbindingspunt ten midden van een hele reeks plaatselijke groepjes mensen. Deze plaatselijke groepjes heten bij Artabana Lokale Groepen. Deze lokale groepen zijn herkenbaar aan de 4 cijfers van de postcode.

122

123 Hoe werkt Artabana: Iedere lokale groep kan door de 4 cijfers van de postcode in Nederland gelokaliseerd worden. Ieder lokale groep krijgt ook een eigen mailadres, wat begint met deze postcode. Bijvoorbeeld: 5095@artabana.nl (de enigste nog actieve lokale groep. Postcode en mailadres (als aanklikbare link)worden vermeld op de website van Artabana op de pagina Lokale Groepen.

124 Hoe werkt een lokale groep: Een groep bestaat liefst uit volwassen deelnemers. Kinderen nemen via de volwassene(n) deel. De volwassen deelnemers leggen iedere maand een geldbedrag in, waaruit eventuele kosten betaald kunnen worden. In overleg met elkaar wordt ieders bijdrage daarin bepaald. Bijdrage kan naar draagkracht, maar is ook afgestemd op iemands individuele zorgbehoefte.

125 Hoe werkt een lokale groep: Het staat mensen vrij om ook elders verzekerd te blijven om de onderlinge solidariteit niet al te zeer te belasten. (Duitsland: ca. 70%) Zolang Artabana niet erkend wordt als zorgverzekering, is er ook de verplichte zorgverzekering. Alle vormen van therapie en/of zorg zijn vrij. Er is gèèn beperking in keuzevrijheid. Er worden geen ongevraagde medische adviezen gegeven!

126 Het geld in een lokale groep: In de groep wordt iemand benoemd als penningmeester. Deze beheert de ingelegde gelden en verzorgt eventuele betaling van zorgkosten. Deze penningmeester houdt van binnengekomen gelden en betaalde zorgkosten een maandelijks overzicht bij. Het eenvoudigste en goedkoopste is het werken met contant geld. Bankrekeningen kosten nodeloos geld.

127 Het geld in een lokale groep: De bijeen gebrachte som geld wordt over 3 verschillende laatjes verdeeld: 1. 1 De groepskas; bestemd voor de uitgaven aan medische kosten binnen de groep (60%) 2. 2 De solidariteitskas: bestemd voor uitgaven aan medische kosten in een der lokale groepen, die groter is dan wat de betreffende groepskas kan dragen (30%) 3. 3 De Artabanakas : bestemd voor Artabana (10%)

128 Het geld in een lokale groep: Rekenvoorbeeld: Bijeen gebrachte som geld in een maand: 200,- 60% voor de groepskas = 120,- 30% voor de solidariteitskas = 60,- 10% voor de Artabanakas = 20, ,-

129 Het geld in een lokale groep: De groepskas blijft in beheer van de groep en moet normaliter voldoende groot zijn om de bekende zorgkosten te dekken. De solidariteitskas blijft in beheer van de groep en vormt de buffer voor een solidariteitsbijdrage als ergens in het land een groep geconfronteerd wordt met onverwachte kosten, die binnen die lokale groep niet gedragen kunnen worden.

130 Het geld in een lokale groep: De Artabanakas gaat naar de financiële administrator van Artabana. Dit geld is bestemd voor: de kosten voor beheer en onderhoud van de website de kosten voor beheer van het adressenbestand de kosten voor de financiële administratie de kosten voor het berichtenverkeer van, naar en tussen de lokale groepen de kosten voor het begeleiden van (startende) lokale groepen het overschot gaat in het Noodfonds voor calamiteiten (bijv. acute ziekenhuishulp)

131 Het geld bij Artabana: De financiële administrator ontvangt maandelijks een overzicht van alle lokale groepen met de totaalsom van wat de afgelopen maand in de groep is binnengekomen en uitgegeven. Hierdoor ontstaat maandelijks inzicht in hoeverre de inleg binnen een lokale groep klopt met het uitgavenpatroon. Oftewel: of een lokale groep stelselmatig een beroep moet doen op de solidariteitskas. Inzage in landelijke patronen en het opdoen van ervaring.

132 Het geld bij Artabana: Het Team is niet geïnteresseerd in wie in welke groep waarvoor zorgkosten in dient. Ieders privacy is ons heilig. Het gaat enkel om de grote lijnen van inkomsten/uitgaven. Tenminste 1 maal per jaar wordt aan alle groepen een jaaroverzicht van de ontvangen en uitgegeven maandbedragen bekend gemaakt en wordt verantwoording afgelegd over de bestedingen van de Artabanakas. Tenminste 1 maal per jaar wordt een bijeenkomst voor alle deelnemers aan Artabana georganiseerd ter leringh ende vermaeck en om toekomstplannen en ideeën te bespreken.

133 Samenvattend: Artabana doet niet meer dan mensen met elkaar verbinden in het op solidaire wijze bezig zijn met Gezondheid

134 Ons motto: doe als Team Artabana niets wat niet door mensen in de lokale groepen gedaan zou kunnen worden.

Jouw Gezondheid in jouw Hand

Jouw Gezondheid in jouw Hand Jouw Gezondheid in jouw Hand Het Team achter Artabana: Webbeheer, adressenbeheer en financiën zijn momenteel verenigt in èèn Mens : luca; van dinter Geen beursnotering, geen aandeelhouders, geen Raad van

Nadere informatie

Workshop WOZ en andere gemeentelijke belastingen

Workshop WOZ en andere gemeentelijke belastingen Workshop WOZ en andere gemeentelijke belastingen januari 2015. Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste Tijd

Nadere informatie

Vraag teveel betaalde wegenbelasting terug

Vraag teveel betaalde wegenbelasting terug Vraag teveel betaalde wegenbelasting terug W o r k s h o p W o r k s h o p Juni 2015, Wijchen. Juni 2015, Wijchen. Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben

Nadere informatie

Workshop Vraag teveel betaalde belasting terug december 2014

Workshop Vraag teveel betaalde belasting terug december 2014 Workshop Vraag teveel betaalde belasting terug december 2014 Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste Tijd

Nadere informatie

Workshop 26 oktober 2014: De Reünie

Workshop 26 oktober 2014: De Reünie Workshop 26 oktober 2014: Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste Tijd en de stichting Stralingsarm Nederland. Vanuit

Nadere informatie

Workshop dec. 2015: Hoe om te gaan met (belasting)deurwaarders. De Reünie

Workshop dec. 2015: Hoe om te gaan met (belasting)deurwaarders. De Reünie Workshop dec. 2015: Hoe om te gaan met (belasting)deurwaarders Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste Tijd

Nadere informatie

Workshop 30 november 2014: Hoe om te gaan met (belasting)deurwaarders. De Reünie

Workshop 30 november 2014: Hoe om te gaan met (belasting)deurwaarders. De Reünie Workshop 30 november 2014: Hoe om te gaan met (belasting)deurwaarders Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste

Nadere informatie

De Reünie van Vrije Mensen van Vlees en Bloed op het Land.

De Reünie van Vrije Mensen van Vlees en Bloed op het Land. Een woordje vooraf: Waarom zou je eigenlijk je naam willen claimen, gevolgd door het claimen van je soevereiniteit? De naam, die je bij je geboorte van je ouders gekregen hebt, wordt na de aangifte op

Nadere informatie

1. Wanneer mag, of moet, je je zorgverzekering opzeggen?

1. Wanneer mag, of moet, je je zorgverzekering opzeggen? Kan of moet je je zorgverzekering stopzetten? Wil je niet dubbel betalen en niet (te) duur uit zijn bij het verzekeren van je ziektekosten? Wil je geldige toezeggingen van de juiste instanties om boetes

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is voor u van belang als u een aanvraag tot uitkering wilt indienen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als u

Nadere informatie

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029.

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029. Toelichting bij bezwaarschrift indienen Bezwaar maken Wanneer kunt u bezwaar maken? (hyperlink naar bijbehorende tekstblokje) Wanneer kunt u geen bezwaar maken? Hoe maakt u bezwaar, waar en wanneer? In

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 Hebben uw gezinsleden geen eigen ziektekostenverzekering? 3 In welk land krijgt u medische zorg? 3 In welk land kunnen

Nadere informatie

Verzekering en zorg buitenland

Verzekering en zorg buitenland Verzekering en zorg buitenland Begrippenlijst Acceptatieplicht De zorgverzekeraar is verplicht u te accepteren voor de zorgverzekering. Hij mag u niet weigeren vanwege uw leeftijd, gezondheidstoestand

Nadere informatie

Uw uitvaartverzekering van ABN AMRO

Uw uitvaartverzekering van ABN AMRO Uw uitvaartverzekering van ABN AMRO Deze uitvaartverzekering is onderdeel van uw ABN AMRO Pakketverzekering. Waarvoor is deze verzekering? Met deze verzekering betalen we een bedrag als degene die verzekerd

Nadere informatie

Stichting Nationaal Ouderenfonds. het overlijden van de schenker. 2a Wat is de looptijd van de gift? 5 jaar jaar (minimaal 5 jaar) onbepaalde tijd

Stichting Nationaal Ouderenfonds. het overlijden van de schenker. 2a Wat is de looptijd van de gift? 5 jaar jaar (minimaal 5 jaar) onbepaalde tijd Exemplaar voor de schenker Overeenkomst Met deze overeenkomst legt de schenker zich vast voor een periodieke gift van minimaal vijf jaar aan het Nationaal Ouderenfonds. Periodieke giften die zijn vastgelegd

Nadere informatie

Lijfrente Garantie Polis

Lijfrente Garantie Polis Voorwaarden Lijfrente Garantie Polis 1510 WAT STAAT ER IN DEZE VOORWAARDEN? Pagina 1 : Algemene afspraken Pagina 3 : Wat mag u van ons verwachten? Pagina 5 : Wat verwachten wij van u? Pagina 6 : Wat mag

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B, tegen Zilveren Kruis Zorgverzekeringen N.V. te Utrecht Zaak : Premie, beëindiging zorgverzekering, verzekeringsplicht Zaaknummer : 201701366 Zittingsdatum : 9

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Veelgestelde vragen Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland is verplicht zich te verzekeren voor de zorgverzekering. De overheid stelt vast welke

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen een beslissing van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ)

Bezwaar maken tegen een beslissing van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ) Bezwaar maken tegen een beslissing van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ) Mezzo Auteur : Ina Hoek Bunnik, november Inhoudsopgave Wat is bezwaar?... 3 Termijn... 3 Bezwaarschrift... 3 Behandeling bezwaarschrift...

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland

Medische zorg Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland Medische zorg Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland Inhoud In welk land bent u verzekerd? 2 Hoe krijgt u medische zorg? 2 Wat kost het u? 2 Hoe zijn uw gezinsleden verzekerd? 3 Wat kost

Nadere informatie

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3 Bestuurlijke Boete Bestuurlijke Boete De bewaakt en bevordert een veilig en duurzaam gebruik van weg, water, lucht en rail door burgers en ondernemers. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door controles langs

Nadere informatie

Beoordeling. Bevindingen. h2>klacht

Beoordeling. Bevindingen. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) zijn verzoek om een vergoeding van zijn particuliere zorgverzekeringspremie over de periode januari tot mei 2007

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en nu?

Arbeidsongeschikt en nu? AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering Arbeidsongeschikt en nu? Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft u veel te regelen. U bent niet alleen bezig met beter worden, maar u heeft daarnaast nog de zorg over

Nadere informatie

Geregistreerd als gemoedsbezwaarde? U leest hier wat erbij komt kijken.

Geregistreerd als gemoedsbezwaarde? U leest hier wat erbij komt kijken. Geregistreerd als gemoedsbezwaarde? U leest hier wat erbij komt kijken. Regeling gemoedsbezwaarde Als gemoedsbezwaarde betaalt u geen verzekeringspremies Wlz of Zvw, wel een bijdragevervangende belasting.

Nadere informatie

Workshop 23 november 2014:

Workshop 23 november 2014: Workshop 23 november 2014: De Rechtbank Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste Tijd (2008) en de stichting

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

Informatie over schadeprocedure arbeidsongeschiktheid Werknemers/Zelfstandigen

Informatie over schadeprocedure arbeidsongeschiktheid Werknemers/Zelfstandigen Informatie over schadeprocedure arbeidsongeschiktheid U heeft bij ons een aanvraag tot uitkering ingediend op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat noemen wij een schadeaangifte of claim. Uw schadeaangifte

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Overeenkomst Periodieke Gift

Overeenkomst Periodieke Gift Overeenkomst Periodieke Gift Kerkelijke gemeente * via Protestantse Kerk in Nederland Exemplaar voor de schenker 1 Verklaring gift De ondergetekende (naam schenker) Relatienummer nummer waaronder de schenker

Nadere informatie

Rapport. Datum: 3 mei 2007 Rapportnummer: 2007/084

Rapport. Datum: 3 mei 2007 Rapportnummer: 2007/084 Rapport Datum: 3 mei 2007 Rapportnummer: 2007/084 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst niet de hem bekende inkomensgegevens over het jaar 2005 heeft gebruikt als basis voor het bepalen

Nadere informatie

Oneens: uw goed recht Bezwaar en beroep

Oneens: uw goed recht Bezwaar en beroep Regelingen en voorzieningen CODE 8.3.3.51 Oneens: uw goed recht Bezwaar en beroep brochure bronnen www.duo.nl, november 2012 In deze brochure wordt beschreven hoe de procedure verloopt als men bewaar wil

Nadere informatie

Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp

Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp Rapport Gemeentelijke Ombudsman Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp 20 september 2012 RA121649 Samenvatting Een vrouw vraagt de gemeente Weesp op 2 november 2011 om een afschrift van stukken

Nadere informatie

AMF een goed geregeld pensioen. Bulletin Algemeen Mijnwerkersfonds 2005

AMF een goed geregeld pensioen. Bulletin Algemeen Mijnwerkersfonds 2005 AMF een goed geregeld pensioen Bulletin Algemeen Mijnwerkersfonds 2005 Het bestuur van het Algemeen Mijnwerkersfonds (AMF) wil haar rechthebbenden van goede en belangrijke informatie voorzien. Leest u

Nadere informatie

Kosten van uw behandeling. Eigen risico DBC-zorgproduct

Kosten van uw behandeling. Eigen risico DBC-zorgproduct Kosten van uw behandeling Eigen risico DBC-zorgproduct Eigen risico Vraagt u zich wel eens af waarom u uw medische kosten soms gedeeltelijk of niet vergoed krijgt? Dit kan dan te maken hebben met het eigen

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie

Hierna geef ik een opsomming van de door u gevraagde inzage Per onderdeel.. geef ik mijn overwegingen.

Hierna geef ik een opsomming van de door u gevraagde inzage Per onderdeel.. geef ik mijn overwegingen. Kantoor Arnhem port betaald PostNL Groningensingel 21 6835 EA Arnhem Postbus 9001 6800 DB Arnhem www.belastingdien n Telefoon 0800-0543 Doorkiesnummer Betreft: :Beslissing op WOB-verzoeken Behandeld door

Nadere informatie

DOMINASS ASSURANTIEN BV

DOMINASS ASSURANTIEN BV DOMINASS ASSURANTIEN BV Assurantie adviesbureau voor theologen Hier kunt u ons aan houden Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair Dominass GIDI-Advieswijzer 2 Voorwoord Als relatie

Nadere informatie

informatie voor verzekerden

informatie voor verzekerden informatie voor verzekerden De Goudse Zorg Polis Productkenmerken voor verzekerden De Goudse Zorg Polis Productkenmerken De Goudse Zorg Polis is een verzekering die uitstekende dekking biedt voor ziektekosten.

Nadere informatie

Klachtenbehandeling Ontevreden? Vertel het ons

Klachtenbehandeling Ontevreden? Vertel het ons Deze brochure is van kracht met ingang van 1 januari 2015 OZF Achmea. Uw zorgverzekeraar. Klachtenbehandeling Ontevreden? Vertel het ons 70455/2015-01 2 Inhoudsopgave Klachtenbehandeling Inleiding 3 Heeft

Nadere informatie

Declaratie zorgkosten. Informatie voor gemoedsbezwaarden

Declaratie zorgkosten. Informatie voor gemoedsbezwaarden Declaratie zorgkosten Informatie voor gemoedsbezwaarden Inhoudsopgave Registratie als gemoedsbezwaarde 3 Kinderen 3 Bijdragevervangende belasting 4 Spaartegoed huishouden 4 Vaststelling spaartegoed 4 Bezwaar

Nadere informatie

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker OVEREENKOMST GEEFKRINGEN exemplaar voor de schenker 1 Verklaring periodieke gift Ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Stichting Het Nationale Ballet Fonds en treedt daarmee toe

Nadere informatie

tegen een besluit Adressen en telefoonnummers Bezoekadres Gemeentekantoor Oranjeplein 1, Pijnacker Postadres Postbus 1, 2640 AA Pijnacker

tegen een besluit Adressen en telefoonnummers Bezoekadres Gemeentekantoor Oranjeplein 1, Pijnacker Postadres Postbus 1, 2640 AA Pijnacker Adressen en telefoonnummers Bezoekadres Gemeentekantoor Oranjeplein 1, Pijnacker Postadres Postbus 1, 2640 AA Pijnacker Telefoon 015-362 62 62 Uitgave gemeente Pijnacker-Nootdorp, november 2007 Bezwaar

Nadere informatie

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker OVEREENKOMST PERIODIEKE GIFT exemplaar voor de schenker 1 Verklaring periodieke gift Ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Stichting Het Nationale Ballet Fonds. De gift bestaat

Nadere informatie

Particulieren, dienstverlening en bezwaar. Kantoor Amsterdam. Betreft Beslissing WOB verzoek Geachte

Particulieren, dienstverlening en bezwaar. Kantoor Amsterdam. Betreft Beslissing WOB verzoek Geachte Belastingdienst, Postbus 58944, 1040 EE Amsterdam Particulieren, dienstverlening en bezwaar Kantoor Amsterdam port betaald PostNL Kingsfordweg 1 1043 GN Amsterdam Postbus 58944 1040 EE Amsterdam www.belastingdienst.nl

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Protocol Verzekeringskeuringen: als u een medische keuring moet ondergaan naar aanleiding van uw gezondheidsverklaring. U moet worden gekeurd! En nu?

Protocol Verzekeringskeuringen: als u een medische keuring moet ondergaan naar aanleiding van uw gezondheidsverklaring. U moet worden gekeurd! En nu? Protocol Verzekeringskeuringen: als u een medische keuring moet ondergaan naar aanleiding van uw gezondheidsverklaring U moet worden gekeurd! En nu? U moet worden gekeurd! En nu? Inhoud Voor wie is deze

Nadere informatie

Wie je lief is, laat je niet onverzorgd achter

Wie je lief is, laat je niet onverzorgd achter Wie je lief is, laat je niet onverzorgd achter AEGON UitvaartkostenPlan Zorg voor uw nabestaanden Het runnen van een huishouding is een dankbare taak. En dus zorgt u graag voor uw gezin en gaat geen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Klachtenbehandeling bij zorgverzekeringen

Klachtenbehandeling bij zorgverzekeringen Klachtenbehandeling bij zorgverzekeringen Bent u ontevreden? Vertel het ons! Kijk voor meer informatie op www.prolife.nl/klachten Bent u ontevreden? Vertel het ons! Bent u ontevreden over een beslissing

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2016 - kort

Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2016 - kort Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2016 - kort Dit korte formulier is alleen bedoeld voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen van WIL of voor mensen die afgelopen jaar een bijzondere bijstand

Nadere informatie

Wie is luca? Initiatiefnemer van het Vrije (soevereine) Mensconcept

Wie is luca? Initiatiefnemer van het Vrije (soevereine) Mensconcept Presentatie Utrecht, 7 maart 2016 Wie is luca? Initiatiefnemer van het Vrije (soevereine) Mensconcept Ontwikkelaar van het juridisch stappenplan voor het claimen van je naam en je soevereiniteit. Wie is

Nadere informatie

Aanvraag bijzondere bijstand Sociale Dienst Amsterdam, regio Noord

Aanvraag bijzondere bijstand Sociale Dienst Amsterdam, regio Noord Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aanvraag bijzondere bijstand Sociale Dienst Amsterdam, regio Noord 17 december 2004 RA0409921 Samenvatting Verzoeker heeft een chronische ziekte en vraagt bijzondere bijstand

Nadere informatie

Wie je lief is, laat je niet onverzorgd achter

Wie je lief is, laat je niet onverzorgd achter Wie je lief is, laat je niet onverzorgd achter AEGON UitvaartZorg Zorg voor uw nabestaanden Het runnen van een huishouding is een dankbare taak. En dus zorgt u graag voor uw gezin en gaat geen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Spoedeisende hulp en legitimeren Verzekeringsplicht Uitzonderingen verzekeringsplicht Kinderen tot 18 jaar

Spoedeisende hulp en legitimeren Verzekeringsplicht Uitzonderingen verzekeringsplicht Kinderen tot 18 jaar Identificatieplicht De identificatieplicht in de zorg houdt in dat u zich moet kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs als u medische zorg ontvangt. U kunt zich identificeren met een geldig

Nadere informatie

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering pagina 1 van 8 Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering Regelmatig komen bij de Zorgbelangorganisaties en ConsumentendeZorg.nl klachten en vragen binnen over vergoedingen van behandelingen of medicijnen.

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078 Rapport Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen Datum: 10 mei 2012 Rapportnummer: 2012/078 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het College voor zorgverzekeringen

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 30. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 27, 28 en 29. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van:

Nadere informatie

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid 11 december 2009 RA0945634 Samenvatting Een man

Nadere informatie

PERIODIEKE SCHENKINGSOVEREENKOMST

PERIODIEKE SCHENKINGSOVEREENKOMST Exemplaar voor de schenker PERIODIEKE SCHENKINGSOVEREENKOMST 1 VERKLARING GIFT * De ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan (naam instelling) De gift bestaat uit vaste en gelijkmatige

Nadere informatie

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628 WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS P13628 INHOUDSOPGAVE KARAKTERISTIEKEN CONCLUSIE WAARDE VAN ADVIES KARAKTERISTIEKEN ONDERZOEKSOPZET CONCLUSIE CONCLUSIES DE WAARDE VAN ADVIES

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijzondere bijstand - algemeen

Aanvraagformulier Bijzondere bijstand - algemeen Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Postadres Postbus 8029, 3503 SB Utrecht Telefoon 030-286 52 11 www.utrecht.nl/sozawe Aanvraagformulier Bijzondere bijstand - algemeen Dit formulier is speciaal voor

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Hooghenraed Overlijdensbijstand

Algemene voorwaarden Hooghenraed Overlijdensbijstand Algemene voorwaarden Hooghenraed Overlijdensbijstand Waarvoor zijn deze algemene voorwaarden? Deze algemene voorwaarden horen bij de verzekering Overlijdensbijstand van Hooghenraed. In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Schade-aangifte Reisverzekering

Schade-aangifte Reisverzekering Belangrijk Vul alle van toepassing zijnde vragen zo volledig mogelijk in, dit voorkomt vertraging in de schade- afhandeling. Stuur verklaringen, originele nota s en andere bewijsstukken altijd direct mee.

Nadere informatie

Voorwaarden Schadeverzekering

Voorwaarden Schadeverzekering Polisvoorwaarden PP 8000-01 Voorwaarden Schadeverzekering Algemene voorwaarden Wie behandelt mijn zaken? In principe behandelt Nationale-Nederlanden al uw schades. Maar heeft u bij ons een Rechtsbijstandverzekering

Nadere informatie

Klachten en complimenten

Klachten en complimenten Patiënteninformatie Klachten en complimenten Informatie over de klachtenopvang in Tergooi Inhoudsopgave Pagina De klachtenfunctionaris 5 Klachtencommissie 7 Als u het ziekenhuis aansprakelijk wilt stellen

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

ABN AMRO Risicoverzekering

ABN AMRO Risicoverzekering Voorwaarden 1304 ABN AMRO Risicoverzekering Wat staat er in deze voorwaarden? Blad 1: Algemene afspraken Blad 3: Wat mag u van ons verwachten? Blad 5: Wat verwachten wij van u? Blad 6: Wat mag u veranderen

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:4097

ECLI:NL:CRVB:2016:4097 ECLI:NL:CRVB:2016:4097 Instantie Datum uitspraak 26-10-2016 Datum publicatie 27-10-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14/2609 ZVW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

1. Stuur je kaarten via de post?

1. Stuur je kaarten via de post? Post 6 1. Stuur je kaarten via de post? (n= 575) 5 4 44% 5 3 2 1 7% Ja Soms Nee Weet niet Ja Alleen kerstkaarten en condoleancekaarten Bij een verjaardag en met kerst De meeste kaarten zijn met de kerst

Nadere informatie

Zorgverzekeringen 2014

Zorgverzekeringen 2014 Zorgverzekeringen 2014 Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: o Over Consumind o Basiszorgverzekering o Wijzigingen basispakket 2014 o Natura of vrije zorgkeuze polis o Top 5 meest gestelde

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. Wat nu? De beoordeling. De deskundigen. De beslissing. De uitkering. Andere betrokkenen. Wat u verder moet weten

Arbeidsongeschikt. Wat nu? De beoordeling. De deskundigen. De beslissing. De uitkering. Andere betrokkenen. Wat u verder moet weten Arbeidsongeschikt Wat nu? 1 De beoordeling 2 De deskundigen 3 De beslissing 4 De uitkering 5 Andere betrokkenen 6 Wat u verder moet weten Arbeidsongeschikt, wat nu? U bent arbeidsongeschikt geworden. Wat

Nadere informatie

informatie voor verzekerden De Goudse Zorg Polis Productkenmerken voor verzekerden

informatie voor verzekerden De Goudse Zorg Polis Productkenmerken voor verzekerden informatie voor verzekerden De Goudse Zorg Polis Productkenmerken voor verzekerden De Goudse Zorg Polis Productkenmerken De Goudse Zorg Polis is een verzekering die uitstekende dekking biedt voor ziektekosten.

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

U moet worden gekeurd! En nu?

U moet worden gekeurd! En nu? Protocol Verzekeringskeuringen: als u een medische keuring moet ondergaan door de hoogte van het bedrag dat u wilt verzekeren U moet worden gekeurd! En nu? 2 U moet worden gekeurd! En nu? Inhoud Voor wie

Nadere informatie

Boete, dwangsom en stillegging: bezwaar, beroep en betaling

Boete, dwangsom en stillegging: bezwaar, beroep en betaling Boete, dwangsom en stillegging: bezwaar, beroep en betaling De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Bestuurlijke boete en dwangsom: bezwaar,

Nadere informatie

Hulpmiddelen en de zorgverzekering. Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel

Hulpmiddelen en de zorgverzekering. Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel Hulpmiddelen en de zorgverzekering Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel 2015 Hulpmiddelen en de zorgverzekering Als cliënt van OIM Orthopedie kom je in aanraking met de zorgverzekeringswet.

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

uw klacht en de ombudsman

uw klacht en de ombudsman uw klacht en de ombudsman over de ombudsman De Financial Ombudsman Service kan het overnemen als u een klacht heeft ingediend bij een financieel bedrijf en u niet tevreden bent met de uitkomst. Het kost

Nadere informatie

I N I T I A T I E F V O O R S T E L

I N I T I A T I E F V O O R S T E L I N I T I A T I E F V O O R S T E L Op de bres voor betaalbare collectieve zorg 1. Inleiding Op 1 januari 2006 treedt de nieuwe zorgverzekeringswet in werking. Nu al is duidelijk dat het nieuwe zorgstelsel

Nadere informatie

Geen reactie op onaangename brief Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer

Geen reactie op onaangename brief Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen reactie op onaangename brief Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer 30 juni 2010 RA1053043 Samenvatting Een jongeman glijdt vlak voor een rotonde in Almere uit met zijn

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

Aanvraag uitkering voor nabestaande

Aanvraag uitkering voor nabestaande Aanvraag uitkering voor nabestaande Postbus 1947 2280 DX Rijswijk (ZH) Tel.: 070 414 20 00 www.schadefonds.nl info@schadefonds.nl In te vullen door Schadefonds Geweldsmisdrijven Kenmerk: Machtiging Voor

Nadere informatie

Daar ben ik het niet mee eens

Daar ben ik het niet mee eens uwv.nl werk.nl Daar ben ik het niet mee eens Wat als u bezwaar wilt maken tegen een beslissing van UWV Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer informatie, kijk

Nadere informatie

De expatriate Health Insurance. Wereldwijd verzekerd van de beste zorg

De expatriate Health Insurance. Wereldwijd verzekerd van de beste zorg De expatriate Health Insurance Wereldwijd verzekerd van de beste zorg Wereldwijde vergoeding van medische hulp Zorgverzekering speciaal voor Nederlanders die in het buitenland wonen en/of werken Bent u

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B, vertegenwoordigd door C te D, tegen E en F, beide te G Zaak : Inschrijving, ingangsdatum zorgverzekering Zaaknummer : 2011.02617 Zittingsdatum : 27 juni 2012 2011.02617,

Nadere informatie

Willen we wel kiezen?

Willen we wel kiezen? Willen we wel kiezen? Hugo Keuzenkamp 30 november 2006 Agenda 1. Willen we wel een zorgverzekeraar kiezen? 2. Willen we onze zorgaanbieder kiezen? 3. Willen we dat de zorgverzekeraar de zorgaanbieder kiest?

Nadere informatie

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan?

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. Daarna hoort u

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B vertegenwoordigd door E te F tegen C te D Zaak : Collectiviteit, korting op de premie met terugwerkende kracht Zaaknummer : 2011.00544 Zittingsdatum : 26 oktober

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

de eigen bijdrage 2006 alsmede de naheffing over 2006 onvoldoende duidelijk

de eigen bijdrage 2006 alsmede de naheffing over 2006 onvoldoende duidelijk Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat Achmea Zorgkantoor Zwolle: de eigen bijdrage 2006 alsmede de naheffing over 2006 onvoldoende duidelijk heeft gespecificeerd; een acceptgiro voor de naheffing

Nadere informatie

Compensatie eigen risico is nog onbekend

Compensatie eigen risico is nog onbekend Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (M. Reitsma-van Rooijen, J. de Jong. Compensatie eigen risico is nog onbekend Utrecht: NIVEL, 2009) worden gebruikt. U

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Oneens: uw goed recht (bezwaar en beroep)

Oneens: uw goed recht (bezwaar en beroep) Regelingen en voorzieningen CODE 6.7.2.62 Oneens: uw goed recht (bezwaar en beroep) brochure bronnen - brochure Oneens: uw goed recht van DUO, november 2011 Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst

Nadere informatie

H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo

H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo Samenvatting Sociale kaart en sociale zekerheid 11-05-17 Sharon.D H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo 10.1 Het systeem van de zorgverzekeringswet(zvw) De Zvw verplicht iedere ingezetene

Nadere informatie

Ik heb een klacht, wat nu? Ontevreden? Vertel het ons. OZF. Uw zorgverzekeraar /

Ik heb een klacht, wat nu? Ontevreden? Vertel het ons. OZF. Uw zorgverzekeraar / Deze brochure is van kracht met ingang van 1 januari 2017. OZF. Uw zorgverzekeraar. Ik heb een klacht, wat nu? Ontevreden? Vertel het ons 70455/2016-12 2 Inhoudsopgave Ik heb een klacht, wat nu? Uw klacht

Nadere informatie

Klachtenprocedure Stadsregiotaxi September 2010

Klachtenprocedure Stadsregiotaxi September 2010 Klachtenprocedure Stadsregiotaxi September 2010 Inhoud: Hoofdstuk I : Klachtenprocedure Stadsregiotaxi Hoofdstuk II : Procedure Geschillencommissie Stadsregiotaxi Hoofdstuk III : Begrippen Hoofdstuk IV

Nadere informatie

Chaotische behandeling van bijzondere bijstandsaanvraag Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen RVE Bijzondere Doelgroepen

Chaotische behandeling van bijzondere bijstandsaanvraag Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen RVE Bijzondere Doelgroepen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Chaotische behandeling van bijzondere bijstandsaanvraag Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen RVE Bijzondere Doelgroepen 16 september 2011 RA111228 Samenvatting Een

Nadere informatie

Verzekeringswijzer voor vrijwilligerswerk in het buitenland

Verzekeringswijzer voor vrijwilligerswerk in het buitenland Lees meer over de meest gekozen verzekeringen: EUROPEESCHE DOORLOPENDE REISVERZEKERING JOHO SPECIAL ISIS Verzekeringswijzer voor vrijwilligerswerk in het buitenland Kennis & Keuzehulp - Waarom verzekeren

Nadere informatie