Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland"

Transcriptie

1 Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 Hebben uw gezinsleden geen eigen ziektekostenverzekering? 3 In welk land krijgt u medische zorg? 3 In welk land kunnen uw gezinsleden zorg krijgen? 3 Hoe krijgt u uw zorg vergoed? 3 Wat kost het? 4 Wat als... 4 Zo blijft u op de hoogte 5 Overige nuttige adressen NX/0315

2 Medische zorg - Wonen in België, werken in Nederland 2 van 5 U woont in België en werkt in Nederland. U bent dan automatisch in Nederland verzekerd voor bijzondere medische kosten, zoals een verpleeghuisopname. Voor de gewone zorg kosten sluit u zelf een Nederlandse zorgverzekering af. Voor zorg kunt u in België en Nederland terecht. Waarvoor bent u verzekerd? Iedereen die in Nederland woont of werkt, is auto matisch verzekerd voor de Wlz, de Wet langdurige zorg. Bijzondere ziektekosten zijn kosten die voor bijna niemand te betalen zijn, zoals langdurige verpleging of gehandicaptenzorg. Deze kosten hoeft u niet zelf te betalen, maar vaak betaalt u wel een eigen bijdrage. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) moet vast stellen of u recht heeft op Wlz-zorg. Let op: Vanaf 2015 worden sommige bijzondere ziektekosten niet meer vanuit de Wlz vergoed, maar via de Nederlandse gemeente waar iemand woont. Omdat u in België woont, heeft u daar dan geen recht op. Door uw ver zekering voor Wlz, bent u ook verzekerd voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). De Zvw is voor gewone zorgkosten, zoals de huisarts en medicijnen. Daarvoor sluit u een basisverzekering af bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Sluit deze verzekering af binnen vier maanden nadat u in Nederland bent gaan werken. In het basispakket van iedere Nederlandse zorgverzekeraar zit in ieder geval: hulp door huisarts; ziekenhuiszorg; hulp van medisch specialisten; medicijnen. Een aanvullende verzekering kunt u in Nederland of in België afsluiten, dat mag u zelf kiezen. Nederlandse zorgverzekeraars kennen verschillende aanvullende verzekeringen, Belgische ziekenfondsen kennen de hospitalisatieverzekering. Deze vergoedt onder andere een deel van de remgelden (bijvoorbeeld de eigen bij drage die u moet betalen bij een ziekenhuisopname).

3 Medische zorg - Wonen in België, werken in Nederland 3 van 5 Hebben uw gezinsleden geen eigen ziektekostenverzekering? Dan is inschrijving bij een Belgisch ziekenfonds voor u en uw gezin verplicht. Dat regelt u door het formulier S-1 aan te vragen bij uw zorgverzekeraar. Meld uw gezinsleden ook in Nederland aan bij het Zorginstituut Nederland. In welk land krijgt u medische zorg? U werkt in Nederland. Daarom krijgt u medische zorg in Nederland. Maar u kunt ook kiezen voor België. U kunt dus in beide landen gewone medische zorg krijgen. Wilt u zorg volgens het Belgische pakket? Dan moet u zich ook inschrijven bij een Belgisch ziekenfonds. Dat kost weinig en het pakket is uitgebreider dan het Nederlandse. Er zit bijvoorbeeld tandzorg in. Inschrijven bij een Belgisch ziekenfonds kan met een S1-formulier. Dit formulier vraagt u aan bij uw Nederlandse zorg verzekeraar. In welk land kunnen uw gezinsleden zorg krijgen? Als uw gezinsleden zijn meeverzekerd, mogen zij kiezen voor zorg in Nederland of België. Wel krijgen ze de zorg in België vergoed volgens de regels van het Belgische ziekenfonds. Willen zij zorg in Nederland, vraag dan vooraf de EHIC (Europese verzekeringskaart) aan bij het Zorginstituut Nederland. Dit om te voorkomen dat u de kosten hiervan zelf moet voorschieten of betalen. Hoe krijgt u uw zorg vergoed? Heeft u alleen een Nederlandse zorgverzekering? Dan dient u uw rekening bij uw Nederlandse zorgverzekeraar in. U krijgt alleen die zorg vergoed die onder uw Nederlandse zorgverzekering valt. Heeft u een Nederlandse basisverzekering en staat u ingeschreven bij een Belgisch ziekenfonds? Dan kunt u kiezen waar u uw rekening indient. De kosten van zorg worden vergoed volgens de Nederlandse tarieven als u de rekening in Nederland indient. Dient u de rekening in België in? Dan worden de kosten volgens de Belgische voorwaarden vergoed. Eigen bijdragen Sommige kosten krijgt u alleen gedeeltelijk vergoed. En u heeft elk jaar een verplicht eigen risico bij uw Nederlandse zorgverzekeraar voor gebruik van medische zorg in Nederland. Voor meeverzekerde gezins leden geldt ook een eigen risico. Maakt u gebruik van Wlz-zorg, dan betaalt u daarvoor een eigen bijdrage. Ook het Belgisch ziekenfonds kent eigen bijdragen, dit is het remgeld.

4 Medische zorg - Wonen in België, werken in Nederland 4 van 5 Wat kost het? U betaalt een procentuele premie voor de Wlz en een nominale premie voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). De hoogte van de Wlz-premie is afhankelijk van uw inkomen. De Wlz-premie houdt uw werkgever in op uw loon. Voor de zorgverzekering die u zelf afsluit, betaalt u een maandelijkse (nominale) premie aan de zorgverzekeraar. Voor de inschrijving bij het Belgische ziekenfonds betaalt u een kleine jaarlijkse vergoeding. De premie voor de aanvullende verzekering in Nederland of de hospitalisatieverzekering in Belgie hangt onder andere af van het door u gekozen pakket, uw leeftijd en gezondheid. Voor gezinsleden van 18 jaar en ouder zonder verplichte ziektekostenverzekering, betaalt u een bijdrage aan het Zorginstituut Nederland. Kijk voor bedragen en percentages in de cijferbijlage. Zorgtoeslag Heeft u een (gezins-)inkomen onder een bepaalde grens en is uw vermogen niet te groot, dan kunt u zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst. Dat is een tege moet koming in de kosten van uw zorgverzekering. Aanvragen kan voor uzelf en voor uw gezinsleden die zijn meever zekerd (uw partner en/of kinderen ouder dan 18 jaar). Zie Wat als u niet binnen vier maanden een zorgverzekering in Nederland afsluit? Dan krijgt u een boete. En de zorgkosten die u in die periode maakt, moet u zelf betalen. u uw zorgpremie zes maanden of langer niet heeft betaald? Dan geeft uw zorgverzekeraar dat door aan het Zorginstituut Nederland. Er wordt dan elke maand een extra premie van uw loon afgetrokken, totdat de schuld is afbetaald. u een rekening krijgt van de Vlaamse zorgkas? Deze hoeft u niet te betalen, omdat u in Nederland verzekerd bent. Dit geldt ook voor uw gezinsleden. u tijdens verblijf in een ander EU-land medische zorg nodig heeft? Met uw Nederlandse zorgverzekering krijgt u wereldwijd spoedeisende hulp. Andere zorg krijgt u alleen vergoed als u op vakantie gaat naar EU-landen. U heeft daarvoor wel een Europese verzekeringskaart (EHIC) nodig. De kaart vraagt u aan bij uw zorgver zekeraar, voor uw meeverzekerde gezinsleden bij het Zorginstituut Nederland.

5 Medische zorg - Wonen in België, werken in Nederland 5 van 5 Zo blijft u op de hoogte Bureau voor Belgische Zaken van de SVB heeft in deze leaflet kort uitleg gegeven. Maar niet alle voorwaarden en uitzonderingen staan in deze leaflet. En wetten en regelingen veranderen. Kijk daarom regelmatig op Heeft u vragen? Neem dan contact op met Bureau voor Belgische Zaken. Wij helpen u graag verder. Bureau voor Belgische Zaken Rat Verleghstraat 2 Breda Postbus 90151, 4800 RC Breda +31 (0) Overige nuttige adressen Zilveren Kruis Achmea Groep Buitenlands Recht Postbus 650, 7300 AR Apeldoorn +31 (0) Zorginstituut Nederland afdeling buitenland Eekholt 4, Diemen Postbus 320, 1110 AH Diemen +31 (0) (vragen over zorgverzekering bij wonen in het buitenland) +31 (0) (overige vragen) Vlaamse Zorgkas Koning Albert II laan 35, bus 36 B-1030 Brussel Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Postbus AE Driebergen (lokaal tarief) +31 (0)