Medische zorg Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Medische zorg Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland"

Transcriptie

1 Medische zorg Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland Inhoud In welk land bent u verzekerd? 2 Hoe krijgt u medische zorg? 2 Wat kost het u? 2 Hoe zijn uw gezinsleden verzekerd? 3 Wat kost het voor uw gezinsleden? 3 Aanvullend verzekeren 3 Vlaamse zorgverzekering 3 Wat als... 3 Zo blijft u op de hoogte 5 Overige nuttige adressen NX/0715

2 Medische zorg - Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland 2 van 5 U woont of gaat wonen in België. En u krijgt alleen een pensioen of uitkering uit Nederland, een AOW-pensioen, een WIA-, WAO-, nabestaandenuitkering Anw, een vervroegd pensioen of een gelijkgestelde uitkering. In welk land bent u verzekerd? U krijgt medische zorg in België en in Nederland, maar Nederland betaalt alle zorg. U bent niet verzekerd in Nederland voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en Zorgverzekeringswet (Zvw). U betaalt hiervoor ook geen premies meer in Nederland. Hoe krijgt u medische zorg? U kunt in België zorg krijgen als u zich inschrijft bij een ziekenfonds in België. Daarvoor heeft u uit Nederland een S1-formulier nodig. Dit kunt u krijgen bij het Zorginstituut Nederland. Het S1-formulier geeft u af bij uw Belgische ziekenfonds. Heeft u nog een Nederlandse basisverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar? Vergeet dan niet om deze op te zeggen. U heeft recht op zorg volgens het Belgische ziekenfondspakket. In het Belgische ziekenfondspakket zit in elk geval: hulp door huisarts; ziekenhuiszorg; hulp van medisch specialisten; medicijnen; tandzorg. U kunt ook in Nederland medische zorg krijgen. Zilveren Kruis Achmea vergoedt deze zorg. U gebruikt hiervoor de EHIC (Europese Zorgverzekeringskaart) die u krijgt van het Zorginstituut Nederland. Met deze kaart kan de zorgverlener de kosten van de behandeling rechtstreeks met Zilveren Kruis Achmea verrekenen. Mogelijke medische zorg in Nederland: zorg volgens het basispakket (onder andere ziekenhuisopname, bezoek aan een medisch specialist, medicijnen, bezoek aan een huisarts); tijdelijke (kortdurende) Wlz-zorg. Wat kost het u? Voor de inschrijving in het Belgisch ziekenfonds betaalt u een klein bedrag aan lidmaatschapsgeld. Daarnaast betaalt u voor de zorg uit het Belgisch basispakket remgeld. Dit is een eigen bijdrage aan uw ziekenfonds. U kunt in België ook een aanvullende verzekering afsluiten die onder andere de remgelden of bijkomende kosten bij een ziekenhuisopname geheel of gedeeltelijk vergoedt. Dit is de hospitalisatie verzekering. Bent u 65 jaar of ouder? Dan kunt u deze hospitalisatieverzekering vaak niet meer afsluiten.

3 Medische zorg - Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland 3 van 5 Verder betaalt u bijdragen voor de Zorgverzekeringswet aan het Zorginstituut Nederland. Deze bijdragen worden ingehouden op uw pensioen of uitkering en zijn lager dan de premies Wlz en Zvw die u in Nederland zou betalen als u daar verzekerd zou zijn. Dit komt door de woonlandfactor waarmee gerekend wordt. Deze bijdragen zijn wettelijk verplicht en dragen bij aan de zorgkosten die mensen met een pensioen of uitkering in het buitenland maken. Kijk voor percentages, bedragen en uitleg over de woonlandfactor in de cijferbijlage. In 2015 geldt voor u als verdragsgerechtigde geen eigen risico. Hoe zijn uw gezinsleden verzekerd? Uw partner of kinderen (tot 25 jaar) die zelf geen inkomen hebben, zijn niet verzekerd voor ziektekosten. Uw gezinsleden hebben dan wel recht op medische zorg in België en Nederland. In België krijgen zij medische zorg volgens het Belgische ziekenfondspakket. Ook gezinsleden kunnen voor tijdelijke (kortdurende) zorg naar Nederland. Uw gezinslid schrijft zich, samen met u, in bij een ziekenfonds in België. Daarvoor gebruikt u uw S1-formulier. Om zorg in Nederland te krijgen, kunnen uw meeverzekerde gezinsleden gebruik maken van de EHIC, die zij aanvragen bij het Zorginstituut Nederland. Wat kost het voor uw gezinsleden? Ook de medische kosten van uw gezinsleden worden door België verrekend met Nederland. U betaalt ook voor uw gezinsleden vanaf 18 jaar een jaarlijkse vaste bijdrage aan het Zorginstituut Nederland. Kijk in de cijferbijlage voor de bedragen. Aanvullend verzekeren U kunt zich aanvullend verzekeren bij uw Belgische ziekenfonds (hospitalisatieverzekering) of een particuliere verzekeringsmaatschappij in België. Iedere aanbieder bepaalt zelf het pakket, de voorwaarden en de premie. Vlaamse zorgverzekering Deze verzekering vergoedt een gedeelte van de kosten van niet medische hulp- en dienstverlening of mantelzorg, bijvoorbeeld thuiszorg. Omdat u uit Nederland een uitkering krijgt, geldt deze verzekering niet voor u. Ook uw partner kan zich hier niet meer bij aansluiten. Wat als... u naast uw Nederlandse pensioen ook een (klein) Belgisch rustpensioen ontvangt? Dan bent u ziekenfondsverzekerd in België. Omdat u behalve een Nederlands pensioen, ook een Belgisch rustpensioen ontvangt, bent u niet verdragsgerechtigd en hoeft u geen bijdragen aan het Zorginstituut Nederland te betalen. Let op: Dit geldt niet als u uitsluitend grensarbeiderspensioen, een Belgisch rustpensioen op basis van grensarbeidersperioden, ontvangt.

4 Medische zorg - Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland 4 van 5... u in België woont en tijdelijk in Nederland verblijft? Dan heeft u ook recht op zorg in Nederland. U heeft hiervoor geen toestemming nodig. Het betreft zorg die in Nederland op grond van de Zvw en de Wlz voor vergoeding in aanmerking komt. Hiervoor heeft u de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) nodig. U vraagt deze kaart aan bij het Zorginstituut Nederland. De zorgverlener ver rekent de kosten van uw behandeling rechtstreeks met Zilveren Kruis Achmea.... als u te veel of te weinig bijdrage aan het Zorginstituut Nederland heeft betaald? U ontvangt van het Zorginstituut Nederland steeds een definitieve jaarafrekening met een overzicht van betaalde en verschuldigde bijdragen. Heeft u te veel betaald, dan ontvangt u het te veel betaalde bedrag vanzelf terug. Als u te weinig heeft betaald, dan moet u nog een bedrag aan het Zorginstituut Nederland betalen. u tijdens verblijf in het buitenland medische zorg nodig heeft? Gaat u op vakantie naar een ander EU-land, dan kunt u bij het Zorginstituut Nederland een Europese verzekeringskaart (EHIC) aanvragen. Hiermee kunt u, in andere Europese landen (dus niet België of Nederland), noodzakelijke geneeskundige hulp krijgen. Soms moet u toch zelf nog kosten voor medische zorg betalen. Bijvoorbeeld door weigering van het buitenlandse ziekenhuis of een andere reden. Dan kunt u de gemaakte kosten declareren bij het Zorginstituut Nederland. Sluit ook altijd een reisverzekering af voor kosten die niet door de ziektekostenverzekering vergoed worden. u een Ziektewet- of Werkloosheidsuitkering krijgt? Dan bent u op dezelfde manier sociaal verzekerd als mensen die werken. Dit geldt ook voor de medische zorg. Meer informatie hierover vindt u in de leaflets Wonen in België, werken in Nederland of Wonen in Nederland, werken in België. Zorgtoeslag Heeft u een laag inkomen? Misschien kunt u dan zorgtoeslag krijgen. Dit is een tegemoetkoming in de zorgkosten voor uzelf of voor uw gezinsleden. U kunt de zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst, zie Dit geldt ook voor uw gezinsleden die ouder zijn dan 18 jaar. Houdt u er rekening mee dat bij de zorgtoeslag ook rekening wordt gehouden met de woonlandfactor.

5 Medische zorg - Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland 5 van 5 Zo blijft u op de hoogte Bureau voor Belgische Zaken van de SVB heeft in deze leaflet kort uitleg gegeven. Maar niet alle voorwaarden en uitzonderingen staan in deze leaflet. En wetten en regelingen veranderen. Kijk daarom regelmatig op Heeft u vragen? Neem dan contact op met Bureau voor Belgische Zaken. Wij helpen u graag verder. Bureau voor Belgische Zaken Rat Verleghstraat 2 Breda Postbus 90151, 4800 RC Breda +31 (0) Overige nuttige adressen Zorginstituut Nederland afdeling buitenland Eekholt 4, Diemen Postbus 320, 1110 AH Diemen +31 (0) (vragen over zorgverzekering bij wonen in het buitenland) +31 (0) (overige vragen) Vlaamse Zorgkas Koning Albert II laan 35, bus 36 B-1030 Brussel Belastingdienst, team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen (GWO) (vanuit België, zonder +31 ervoor) of (vanuit Nederland) Belastingtelefoon Buitenland: +31 (0) Zilveren Kruis Achmea Groep Buitenlands Recht Postbus 650, 7300 AR Apeldoorn +31 (0)

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 Hebben uw gezinsleden geen eigen ziektekostenverzekering? 3 In welk land krijgt u medische zorg? 3 In welk land kunnen

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België

Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België Inhoud In welk land bent u verzekerd? 2 Waarvoor bent u verzekerd? 2 Wlz-zorg 3 Wat moet u regelen voor uzelf? 3 Moet u de Vlaamse zorgverzekering afsluiten?

Nadere informatie

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 Vanaf 1 januari 2006 is in Nederland de Zorgverzekeringswet (Zvw) in werking. Deze wet is de basis van een geheel nieuw Nederlands verzekeringstelsel voor ziektekosten.

Nadere informatie

Informatie voor startende grensarbeiders

Informatie voor startende grensarbeiders Informatie voor startende grensarbeiders Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Hoe zit het met uw inkomstenbelasting? 2 Hoe zit het met uw sociale zekerheid? 4 Hoe zit het met uw zorgverzekering?

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) WONEN IN BELGIË EN IN LOONDIENST IN NEDERLAND. Geneeskundige zorg Ouderdoms- en nabestaandenpensioen

Inhoudsopgave. Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) WONEN IN BELGIË EN IN LOONDIENST IN NEDERLAND. Geneeskundige zorg Ouderdoms- en nabestaandenpensioen Inhoudsopgave VOOR WIE 2 WELKE WETGEVING 5 SOCIALE VERZEKERING VAN WERKNEMER 3 Kinderbijslag Geneeskundige zorg Ziekte Arbeidsongeschiktheid Zwangerschap en bevalling WONEN IN BELGIË EN IN LOONDIENST IN

Nadere informatie

Nederlandse sociale zekerheid voor een Duitse zelfstandige

Nederlandse sociale zekerheid voor een Duitse zelfstandige Nederlandse sociale zekerheid voor een Duitse zelfstandige Inhoud Wanneer bent u zelfstandige? 2 In welk land bent u sociaal verzekerd? 2 Voor welke sociale verzekeringen moeten premies betaald worden?

Nadere informatie

Werken in Nederland. Inhoud Werken in Nederland 3. Deel 1: Werken in Nederland voor een Nederlandse werkgever 5 Voordat u gaat werken 6 Als u werkt 9

Werken in Nederland. Inhoud Werken in Nederland 3. Deel 1: Werken in Nederland voor een Nederlandse werkgever 5 Voordat u gaat werken 6 Als u werkt 9 Werken in Nederland Werken in Nederland Inhoud Werken in Nederland 3 Deel 1: Werken in Nederland voor een Nederlandse werkgever 5 Voordat u gaat werken 6 Als u werkt 9 Wat als 12 Deel 2: Werken in Nederland

Nadere informatie

Inkomende grensarbeiders & nieuwe zorgverzekeringswet

Inkomende grensarbeiders & nieuwe zorgverzekeringswet Inkomende grensarbeiders & nieuwe zorgverzekeringswet Dit artikel is gepubliceerd in Belasting & Beloning, nr. 1 d.d. 4 januari 2007. Abonnementen: 040 2 2925.950 Euroforum Uitgeverij Wim Hentenaar & Ger

Nadere informatie

Informatie voor startende grensarbeiders

Informatie voor startende grensarbeiders Informatie voor startende grensarbeiders Wonen in Nederland en werken in Duitsland Inhoud Hoe zit het met uw inkomstenbelasting? 2 Hoe zit het met uw sociale zekerheid? 4 Hoe zit het met u zorgverzekering?

Nadere informatie

Als u tijdelijk buiten Nederland werkt

Als u tijdelijk buiten Nederland werkt Als u tijdelijk buiten Nederland werkt Inhoud Hoe kunt u verzekerd blijven in Nederland 2 Waarom in Nederland verzekerd blijven 2 Waar betaalt u de sociale premies 2 Voor welke sociale verzekeringen geldt

Nadere informatie

cz zorgkeuzepolis De basis van een zorgeloze verzekering

cz zorgkeuzepolis De basis van een zorgeloze verzekering cz zorgkeuzepolis De basis van een zorgeloze verzekering Inhoud De CZ Zorgkeuzepolis: een prima zorgverzekering De CZ Zorgkeuzepolis: een prima zorgverzekering 1 De vrijheid van de CZ Zorgkeuzepolis Aanvullende

Nadere informatie

ZORG SPECIAL NIEUWE ZIEKTEKOSTENREGELING PER 2006

ZORG SPECIAL NIEUWE ZIEKTEKOSTENREGELING PER 2006 ZORG SPECIAL NIEUWE ZIEKTEKOSTENREGELING PER 2006 NIEUWSBRIEF VAN VRIELING ADVIESGROEP Nr. 5 - september 2005 Column Nieuwe zorgverzekering 1 januari van kracht Gerrit Jan Vrieling 1 januari 2006 wordt

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen 2015

CZ Zorgverzekeringen 2015 CZ Zorgverzekeringen 2015 Grensarbeiders 2 CZ helpt u met het kiezen van uw zorgverzekering U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u het nodig heeft en aansluit bij

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN CAV- WESTLAND 2015. Uitgebreide zorgverzekeringspakketten voor Westlanders met een laag inkomen

WERK EN INKOMEN CAV- WESTLAND 2015. Uitgebreide zorgverzekeringspakketten voor Westlanders met een laag inkomen WERK EN INKOMEN CAV- WESTLAND 2015 Uitgebreide zorgverzekeringspakketten voor Westlanders met een laag inkomen Uitgebreide zorgverzekeringspakketten voor Westlanders met een laag inkomen Uw gezondheid

Nadere informatie

Bent u ziekenfonds of particulier?

Bent u ziekenfonds of particulier? Uitgave: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Postadres: Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Juli 2005 Informatie Wilt u na het lezen van deze brochure

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen Collectief 2012

CZ Zorgverzekeringen Collectief 2012 CZ Zorgverzekeringen Collectief 2012 1 Alles voor betere zorg Als u een behandeling nodig hebt, dan wilt u natuurlijk de best mogelijke zorg. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat u ook de beste

Nadere informatie

In 2013 verandert het basispakket van de zorgverzekering als volgt:

In 2013 verandert het basispakket van de zorgverzekering als volgt: Zorgverzekering Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben. Dit basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kunt u zich

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen 2012

CZ Zorgverzekeringen 2012 CZ Zorgverzekeringen 2012 1 Alles voor betere zorg Als u een behandeling nodig hebt, dan wilt u natuurlijk de best mogelijke zorg. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat u ook de beste zorg krijgt.

Nadere informatie

Dat doen we voor u. Aarzel dus niet om onze adviseurs te bellen. Wij helpen u graag verder!

Dat doen we voor u. Aarzel dus niet om onze adviseurs te bellen. Wij helpen u graag verder! Verdragspolis 2015 1 2 CZ helpt u met kiezen U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u het nodig hebt en die aansluit bij uw wensen en behoeften. Daarom geven we u in

Nadere informatie

Zorgverzekeringswet. Duitsland

Zorgverzekeringswet. Duitsland Zorgverzekeringswet & Duitsland INHOUD 1 Woonplaats Duitsland 1.2 Werknemer + gezinsleden 1.2.1 Werkzaam in Nederland (grensarbeider) 1.2.1.1 Op 31 december 2005 ziekenfondsverzekerd in Nederland 1.2.1.2

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen. Via uw tussenpersoon

CZ Zorgverzekeringen. Via uw tussenpersoon CZ Zorgverzekeringen Via uw tussenpersoon 2012 1 Alles voor betere zorg Als u een behandeling nodig hebt, dan wilt u natuurlijk de best mogelijke zorg. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat u ook

Nadere informatie

De zorgverzekeringswet

De zorgverzekeringswet De zorgverzekeringswet De invoering van de Zorgverzekeringswet (ZVW) en de wet op de Zorgtoeslag vanaf 1 januari 2006 is een feit. Hierdoor ontstaat er één zorgverzekering voor iedereen, waarmee het onderscheid

Nadere informatie

CZ helpt u met het kiezen van uw zorgverzekering

CZ helpt u met het kiezen van uw zorgverzekering CZ Zorgverzekeringen 2015 1 2 CZ helpt u met het kiezen van uw zorgverzekering U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u het nodig heeft en aansluit bij uw wensen en

Nadere informatie

Grensarbeiders Checklist 2015

Grensarbeiders Checklist 2015 Een uitgave van: ACV Grensarbeiders Mgr. Broekxplein 6 3500 Hasselt Tel.: +32 (0)11 306000 Fax: +32 (0)11 306999 www.acvgrensarbeiders.be ACV Dienst Grensarbeiders Grensarbeiders Checklist 2015 Voor de

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg: Wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg: Wat betaalt u? Ziekenhuiszorg: Wat betaalt u? Heeft u binnenkort een afspraak in ons ziekenhuis? Of bent u al patiënt? Hieronder vindt u informatie over de kosten van uw zorg. Wie betaalt uw zorg? Iedereen die woont

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen 2015

CZ Zorgverzekeringen 2015 CZ Zorgverzekeringen 2015 NS SPF 1 2 CZ helpt u met het kiezen van uw collectieve zorgverzekering U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u het nodig hebt en aansluit

Nadere informatie

Sociale verzekeringen in België voor werkgevers in Nederland

Sociale verzekeringen in België voor werkgevers in Nederland Sociale verzekeringen in België voor werkgevers in Nederland Inhoud Wanneer is uw werknemer sociaal verzekerd in België? 2 Wat regelt de werknemer? 2 Wat regelt u? 3 Hoe regelt u dit? 3 Wat regelt u nog

Nadere informatie

Als u buiten Nederland woont of werkt: vrijwillige verzekering voor AOW

Als u buiten Nederland woont of werkt: vrijwillige verzekering voor AOW Als u buiten Nederland woont of werkt: vrijwillige verzekering voor AOW Inhoud Wat is AOW 2 Waarom een vrijwillige verzekering 2 Voor wie is de vrijwillige verzekering 2 Hoe lang kunt u zich vrijwillig

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen 2015

CZ Zorgverzekeringen 2015 CZ Zorgverzekeringen 2015 Sticol 1 2 CZ helpt u met het kiezen van uw collectieve zorgverzekering U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u het nodig hebt en aansluit

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen 2015

CZ Zorgverzekeringen 2015 CZ Zorgverzekeringen 2015 Collectief via uw tussenpersoon 1 2 CZ helpt u met het kiezen van uw collectieve zorgverzekering U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u

Nadere informatie