Workshop 26 oktober 2014: De Reünie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop 26 oktober 2014: De Reünie"

Transcriptie

1 Workshop 26 oktober 2014:

2 Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste Tijd en de stichting Stralingsarm Nederland. Vanuit deze 3 partijen heb ik veel kennis en vooral veel ervaring opgebouwd met juridische procedures bij instanties en rechtbanken.

3 Het begint met een brief van AMK of BJZ met ongeveer deze strekking:

4 Graag nodigen wij U uit voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek op

5 Dat is even schrikken..!!! Misschien komt het bericht niet geheel onverwachts, omdat er een voorgeschiedenis is. Soms wordt vanuit andere kanalen al aangekondigd dat BJZ of AMK ingeschakeld zullen worden. Het komt ook voor dat de Zorgmelding telefonisch aan jou medegedeeld wordt. Daarom volgt hier meteen een dringend advies: gèèn telefonische contacten; altijd alles schriftelijk!

6 gèèn telefonische contacten; altijd alles schriftelijk! Jij wordt altijd door een telefoontje overvallen, zelfs als je op dat moment niets te doen hebt. Je kunt nooit alle dossiermateriaal in je hoofd hebben; een fout antwoord is zo maar gegeven. Bij schriftelijke contacten is er altijd gelegenheid om over zaken na te denken of overleg met derden te hebben.

7 Wat is het Bureau Jeugdzorg: Gehuisvest in regionale kantoren over het gehele land. Doel: het centraal aanspreekpunt voor ouders, opvoeders of hulpverleners over kinderen tot 18 jaar met ernstige opvoedingsen of opgroeiproblemen. Hun wette-lijke bestaansbasis is de Wet op de Jeugdzorg (WJZ).

8 Wat is de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK): Gehuisvest over een tiental regio s in het land. Doel: als onderdeel van het Ministerie van Veiligheid & Justitie verzorgt het de procedures voor de rechter en begeleidt actief Uit Huisplaatsingen en Onder Toezichtstellingen. Vanuit haar budget wordt alles gefinancierd.

9 Wat is het Advies- & Meldpunt Kindermishandeling (AMK): Gehuisvest in alle provincies en grootstedelijke regio s in het land. Doel: als onderdeel van BJZ treedt het meldpunt als eerste onderzoeksteam op inzake van meldingen over kindermishandeling. Meldingen over andere zaken met kinderen gaan rechtstreeks naar BJZ.

10 Wat is een Zorgmelding: Iedere (anonieme) melding bij AMK of BJZ heet een Zorgmelding. Een zorgmelding kan gedaan worden door familie, buren, expartners of willekeurig wie. Daarnaast worden veel Zorgmeldingen gedaan door politie, (huis)artsen, scholen en maatschappelijk hulpverleners.

11 Het begint met een brief van AMK of BJZ met ongeveer deze strekking:

12 Stappenplan 1: 1) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 2) Schriftelijke reactie met inhoudelijke reactie en documenten op de uitnodiging voor een gesprek 3) Oriënterend gesprek met BJZ in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; BJZ besluit zorgmelding niet verder te onderzoeken.

13 Stappenplan 2: Procedure gaat verder; BJZ brengt zorgmelding in bij het wekelijks casusoverleg met RvdK. 1) Hernieuwde uitnodiging (niet vrijblijvend) voor een gesprek. 2) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 3) Oriënterend gesprek met BJZ en RvdK na verzenden juridische kennisgeving in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; RvdK besluit zorgmelding niet in behandeling te nemen.

14 Stappenplan 3 (andere workshop): Procedure gaat verder; RvdK legt advies/ots/uhp voor aan de rechtbank. 1) Oproep) voor een hoorzitting. 2) Juridische kennisgeving en persoonlijke aansprakelijkstelling van de rechter. 3) Bezoek aan de rechter door gemachtigde om de rechter te wraken. 4) Wrakingsprocedure. Procedure klaar; RvdK besluit rechtsgang te staken.

15 Stappenplan 4: Gerechtelijke procedure gaat verder; Onze ervaringen van de laatste 2 jaar leert dat dit niet het geval is in zaken, waarin wij vanaf het begin betrokken zijn. De zaak wordt dan overgedragen aan het Volkstribunaal, wat in Nederland opgezet wordt. De rechtsgang wordt dan opgehouden; dit is ook materie voor een volgende workshop.

16 Stappenplan 1: 1) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 2) Schriftelijke reactie met inhoudelijke reactie en documenten op de uitnodiging voor een gesprek 3) Oriënterend gesprek met BJZ in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; BJZ besluit zorgmelding niet verder te onderzoeken.

17 1) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek Een brief met zowel in een verzoek Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) als een verzoek Wet op de Jeugdzorg (WJZ). Een WOB verzoek is een schriftelijk verzoek om een kopie van documenten te mogen ontvangen, die gaan over alles wat met het besturen van dit land te maken heeft.

18 1) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek De Wet op de Jeugdzorg (WJZ) is de wet, van kracht geworden in 2005, welke als wette-lijke basis dient voor het Jeugdzorgbeleid. Deze wet heeft alles in zich om BJZ en RvdK tot een hel voor ouders te maken. Grootste manco: noch BJZ, noch RvdK, noch de kinderrechten hoeven aan waarheidsvinding te doen.

19 1) WOB verzoek Als je wilt weten hoeveel het Ministerie van Financiën uit geeft aan contributie aan de EU. Als je wilt weten hoe jouw gemeente de beschikbare bouwkavels verdeelt.. Als je wilt weten hoeveel emigranten en immigranten ons land in 2013 telde

20 1) WOB verzoek Alles wat je maar bedenken kunt aan documenten over aangelegenheden van ministeries, gemeenten, provincies, waterschappen en andere bestuursorganen in dit land. Documenten! De WOB gaat niet over discussies of standpunten.

21 1) WOB verzoek Ieder bestuursorgaan is WOB-plichtig (dus AMK, BJZ en RvdK ook). Dat betekent dat zij binnen de wettelijke omschrijving verplicht zijn alle bestuurlijke documenten openbaar te maken. Documenten! De WOB gaat niet over discussies of standpunten. Je kunt dus Mark Rutte niet een WOB sturen over wat hij vind van de Oekraïnekwestie.

22 1) WOB verzoek Met het WOB verzoek vragen we bij het bestuursorgaan alle documenten op, die wij nodig hebben om in het komende gesprek onze argumenten naar voren te kunnen brengen, waarom wij een gedane Zorgmelding niet in orde vinden. Welk bestuursorgaan?

23 1) WOB verzoek Het verzoek Wet Openbaarheid van Bestuur, richten we dus aan het AMK of aan het BJZ (afhankelijk van welke instantie jou schriftelijk benaderd heeft.

24 1) WOB verzoek Tot nu toe stonden de Voorbeeldbrieven voor een WOB verzoek hier:

25

26 1) WOB/WJZ verzoek Het speciaal voor deze workshop bedoelde WOB/WJZ verzoek is te specifiek en daar dus niet te downloaden. Het komt nu exclusief beschikbaar voor de deelnemers aan deze workshop. Waarover straks meer.

27

28

29

30

31

32 Info over de Trust Over een Trust en het trustrecht, stammend uit het Gewoonterecht (Common Law) kunnen meerdere workshops gevuld worden. voor wie er het fijne van wil weten.

33 1) WOB/WJZ verzoek Dit verzoek wordt per post verzonden èn gefaxt. Voor wie geen fax (in de kennissenkring) heeft, is een overweging. Wie zijn mailadres bekend wil maken, kan zelfs gratis faxen via: Van een fax krijg je een verzendrapport als bewijsstuk, dus je voorkomt ellende met brieven die niet aan komen.

34 Zaakoverzicht invullen. Van iedere brief die je verstuurt of ontvangst, houdt je een administratie bij. Dat is saai en lijkt onnodig, maar wie 2 of meer procedures, WOB verzoeken of rechtbankzaken heeft, raakt geheid het overzicht kwijt. De oplossing: een zaakoverzicht.

35

36 WOB/WJZ verzoek vervolg: Na verzending heb je globaal 5 kansen: 1) Je krijgt keurig binnen de wettelijke termijn van 4 weken al je opgevraagde documenten. 2) Je krijgt binnen de wettelijke termijn van 4 weken een deel van je opgevraagde documenten. 3) Je krijgt binnen de wettelijke termijn een afwijzing van je verzoek. 4) Je krijgt binnen de wettelijke termijn een verzoek om uitstel met nog eens 4 weken. 5) Je ontvangt niets binnen 4 weken.

37 WOB/WJZ verzoek vervolg: 1) Je krijgt keurig binnen de wettelijke termijn van 4 weken al je opgevraagde documenten. GEFELICITEERD! (Gaandeweg na meerdere procedures zul je gaan begrijpen wat ik bedoel.. )

38 WOB/WJZ verzoek vervolg: 1) Je krijgt binnen de wettelijke termijn van 4 weken maar een deel van je opgevraagde documenten. Je kunt nu kiezen of je daar genoegen mee neemt, als er voldoende uitgelegd wordt, waarom je niet meer documenten krijgt. Of je stuurt een bezwaarschrift dat je het er niet mee eens bent.

39 WOB/WJZ verzoek vervolg: 1) Je krijgt binnen de wettelijke termijn een afwijzing van je verzoek. Je kunt nu kiezen of je daar genoegen mee neemt, als er voldoende uitgelegd wordt, waarom je verzoek afgewezen wordt. Of je stuurt een bezwaarschrift dat je het er niet mee eens bent.

40 WOB/WJZ verzoek vervolg: 1) Je krijgt binnen de wettelijke termijn een verzoek om uitstel met nog eens 4 weken. Het is binnen de wet toegestaan dat een bestuursorgaan èèn keer de termijn met 4 weken mag verlengen. Die verlenging moet wel binnen de eerste termijn van 4 weken aangekondigd worden.

41 WOB/WJZ verzoek vervolg: 1) Je ontvangt niets binnen 4 weken. Komt helaas regelmatig voor. Knap vervelend als je op documenten zit te wachten om. Je stuurt na dag 29 (= op dag 30) na dagtekening van het WOB verzoek een zogeheten In Gebreke Stelling (IGS).

42 WOB/WJZ verzoek vervolg: Samenvattend: 1) Je bent dus tevreden en hoeft niets te doen. 2) Je hebt te weinig documenten of een afwijzing ontvangen en maakt bezwaar. 3) Je hebt helemaal niets ontvangen en stelt het bestuursorgaan in gebreke.

43 Ontvangstbevestiging komt in de regel op tijd. het bevestigt de ontvangst van je verzoek WOB/WJZ als het bestuursorgaan direct al constateert dat bepaalde documenten niet in haar bezit zijn, geven ze bericht dat je verzoek doorgestuurd is naar het orgaan, van wie ze vermoed dat daar de documenten zich bevinden.

44

45

46 WOB/WJZ documenten overig tijdig en compleet ontvangen. een aantal gevraagde stukken ontbreken of het WOB verzoek wordt geheel afgewezen het WOB verzoek wordt niet tijdig afgehandeld. daartegen kan je een bezwaarschrift indienen bij de instantie die het WOB verzoek afwijst, cq een instantie in gebreke stellen.

47 Zaakoverzicht invullen. vul van iedere instantie in op welke datum je de ontvangstbevestiging van het doorgestuurde WOB verzoek ontvangen hebt. Heel incidenteel ontvang je geen ontvangstbevestiging, maar weken later meteen de documenten. Die mogelijkheid hou je open door de wijze van invullen in het zaakoverzicht.

48

49 Bezwaarschrift afwijzing WOB de specifieke voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen afwijzing van een WOB verzoek is (nog) niet te vinden op deze is wel beschikbaar voor deelnemers aan deze workshop.

50

51 Uitkomst Bezwaarschrift WOB 2 mogelijkheden: erkend, alsnog worden documenten toegezonden. afgewezen; dan staat mogelijkheid open voor een beroepsprocedure bij een rechtbank (maar dat is een onderwerp voor de workshop van 23 nov.)

52 IGS WOB Heb je niet binnen de wettelijke termijn je WOB documenten ontvangen, dan stuur je het bestuursorgaan een In Gebreke Stelling. Dat is een brief, waarin je hen wijst op de overschreden termijn van afhandeling en hen de gelegenheid biedt alsnog binnen 14 dagen na dagtekening het WOB verzoek af te handelen.

53

54 Zaakoverzicht invullen. vul in naar welke instantie op welke datum je een In Gebreke Stelling gestuurd hebt.

55 Resultaat IGS WOB: erkenning en alsnog binnen 14 dagen ontvang je de WOB documenten, al dan niet met excuus voor de vertraging. Krijg je geen reactie, dan stuur je een Vordering Dwangsom (VD)

56 Vordering Dwangsom: Opsomming van gevolgde stappen = op die datum WOB verzoek gestuurd en op die datum IGS gestuurd. Helaas niks ontvangen. Daarom met ingang van datum dagtekening IGS is het bestuurorgaan dwangsomplichtig voor 20 euro per dag gedurende de eerste 14 dagen, 30 euro voor de volgende 14 dagen en 40 euro voor de volgende 14 dagen = totaal 42 dagen = totaal en maximaal 1260 euro.

57 Vordering Dwangsom: Meeste bestuursorganen reageren dan heel snel, want iedere dag dat het WOB verzoek langer blijft liggen, kost hen geld. Heel soms komt het voor dat een orgaan nog niet reageert. Dan kan de VD voorgelegd worden aan de rechter en wordt het bestuurorgaan alsnog veroordeeld tot betalen (deze procedure komt ter sprake in een workshop van 23 november).

58

59 Samenvattend: Stap 1, de indiening van een WOB/WJZ verzoek is klaar: Het AMK of BJZ heeft de ontvangst van het WOB verzoek schriftelijk bevestigd en de gevraagde documenten toegestuurd. De overige WOB-verzoeken zijn doorgestuurd naar de andere bestuursorganen. Deze hebben (al dan niet na bezwaarschriften, In Gebreke Stellingen en Vordering Dwangsom) documenten gestuurd.

60 15 minuutjes pauze

61 Stappenplan 1: 1) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 2) Schriftelijke reactie met inhoudelijke reactie en documenten op de uitnodiging voor een gesprek 3) Oriënterend gesprek met BJZ in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; BJZ besluit zorgmelding niet verder te onderzoeken.

62 2) Reactie op uitnodiging gesprek: Tussen de datum van de brief over de ontvangen Zorgmelding en het afgewikkeld hebben van het WOB/WJZ verzoek kan zomaar anderhalve maand zitten. Deze kostbare tijd kan gebruikt worden om via de sociale media alvast aandacht te vragen voor de kwestie. Op het forum van kunnen de namen van alle functionarissen bij de bestuursorganen alvast vastgelegd worden.

63 2) Reactie op uitnodiging gesprek: Nu gaan we een schriftelijke reactie op de uitnodiging sturen. Met de kennis van de WOB/WJZ documenten gaan we graag naar een oriënterend en vrijblijvend gesprek. Het is absoluut af te raden om in je eentje naar zo n gesprek te gaan!

64 2) Reactie op uitnodiging gesprek: Het gesprek kan zo maar de nodige emoties met zich mee brengen. En emoties zijn niet de ideale omstandigheid voor een zakelijk en feitelijk gesprek, waarin AMK en BJZ alles vast leggen. Dus ga tenminste met z n tweeën. Voorkeur heeft het om iemand te kiezen, die het dossier kent en die ervaring heeft in de omgang met deze instanties.

65 2) Reactie op uitnodiging gesprek: In de brief worden daarom vooraf voorwaarden gesteld aan dit oriënterend en vrijblijvend gesprek. We willen nogmaals weten wie er namens welke instantie aan deelneemt. We kondigen aan dat het gesprek opgenomen wordt. En we sturen met de brief net zoveel Integriteitsverklaringen mee als dat er deelnemers zijn; met het verzoek deze bij het begin van het gesprek ingevuld te retourneren.

66 St. DHT

67 St. DHT

68 2) Reactie op uitnodiging gesprek: Als deze Integriteitsverklaring niet ondertekend wordt door alle deelnemende functionarissen, gaat het gesprek NIET door! Eenmaal heb ik meegemaakt dat het AMK besloot rechtstreeks via de RvdK naar de rechter te gaan middels deze brief:

69

70 2) Reactie op uitnodiging gesprek: De RvdK kreeg toen direct een WOB-verzoek, gecombineerd met het verzoek om voorafgaand aan een gesprek de Integriteitsverklaringen te ondertekenen en akkoord te gaan met geluidsopnamen van het gesprek. Vervolgens werd het, op het toezenden van de WOB documenten na, hèèl lang stil. Die stilte duurt nu al anderhalf jaar.

71 2) Reactie op uitnodiging gesprek: Nogmaals, als deze Integriteitsverklaring niet ondertekend wordt, gaat het gesprek NIET door! Je zou bij een rechtbankprocedure alleen maar sterk staan, want wat zegt het van een functionaris, als die zulk een simpele geruststellende verklaring niet wil tekenen? In de overige situaties werd de Integriteitsverklaring ondertekend.

72

73

74

75 Zaakoverzicht invullen. vul in naar welke instantie op welke datum je de Reactie en Kennisgeving gestuurd hebt. en op welke datum je daarop een antwoord ontvangen hebt.

76 Stappenplan 1: 1) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 2) Schriftelijke reactie met inhoudelijke reactie en documenten op de uitnodiging voor een gesprek 3) Oriënterend gesprek met BJZ in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; BJZ besluit zorgmelding niet verder te onderzoeken.

77 3) Het gesprek. Het AMK of BJZ komt met een voorstel voor datum,tijdstip en locatie (vaak hun eigen kantoor). Bereid je voor door het dossier voor te lezen. Spreek met je metgezellen door wie het woord doet en wie noteert en/of voor de geluidsopnamen zorgt. Memorecorders/mobiele telefoons kunnen een gesprek van 2 uur moeiteloos opnemen.

78 3) Het gesprek. Nu je een reden hebt om hun kantoorterrein te betreden, probeer al op het parkeerterrein wat foto s te maken van geparkeerde auto s. Kentekens kunnen in sommige vallen handig zijn.. Ze zijn in ieder geval welkom op het forum van

79 3) Het gesprek. Blijf in het gesprek altijd vriendelijk. Zelfs al worden (soms expres om jou uit te testen) de grootste leugens en beschuldigingen gedaan.. Vraag desnoods om een korte pauze als het je teveel wordt. Iedere uitbarsting van woede of verdriet geeft hen de kans jou als onevenwichtig- of labiel- af te schilderen in het rapport.

80 3) Het gesprek. Enkele dagen na het gesprek wordt je het gespreksverslag toegestuurd. Vergelijk dit verslag nauwkeurig met je eigen aantekeningen en evt. de geluidsopnamen. Je hebt nl. het recht om onjuistheden te laten corrigeren.

81 Stappenplan 1: 1) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 2) Schriftelijke reactie met inhoudelijke reactie en documenten op de uitnodiging voor een gesprek 3) Oriënterend gesprek met BJZ in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; BJZ besluit zorgmelding niet verder te onderzoeken.

82 4) Eigen gespreksverslag + WOB Aan de hand van de geluidsopnamen kun je je eigen gespreksverslag maken of hun gespreksverslag corrigeren en dit per post/fax toesturen. Verwijs daarbij desnoods naar citaten uit de geluidsopname (met vermelding van tijdstip). Eis dat zij hun gespreksverslag rectificeren.

83 Zaakoverzicht invullen. vul in naar op welke datum je het gespreksverslag ontvangen hebt en op welke datum je daarop een evt. correctie op verstuurd hebt.

84 4) Eigen gespreksverslag + WOB Dien een nieuw verzoek WOB/WJZ in om te controleren of jouw correcties/versie van het gesprek in het definitieve gesprekverslag opgenomen zijn. Tevens kun je dan nieuwe voortgangsrapportages of andere binnengekomen documenten opvragen.

85 Stappenplan 1: 1) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 2) Schriftelijke reactie met inhoudelijke reactie en documenten op de uitnodiging voor een gesprek 3) Oriënterend gesprek met BJZ in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; AMK of BJZ besluit zorgmelding niet verder te onderzoeken. Gefeliciteerd! Je bent klaar en een ervaring rijker..

86 Stappenplan 2: Procedure gaat verder; BJZ brengt zorgmelding in bij het wekelijks casusoverleg met RvdK. 1) Hernieuwde uitnodiging (niet vrijblijvend) voor een gesprek. 2) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 3) Oriënterend gesprek met BJZ en RvdK na verzenden juridische kennisgeving in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; RvdK besluit zorgmelding niet in behandeling te nemen.

87 1) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek Na het ontvangen van de uitnodiging voor een gesprek (dit keer door de RvdK) beginnen we opnieuw met een verzoek Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en een verzoek Wet op de Jeugdzorg (WJZ).

88 Zaakoverzicht invullen. vul in naar op welke datum je de uitnodiging voor een gesprek ontvangen hebt en op welke datum je het WOB/WJZ verzoek verstuurd/gefaxt hebt.

89 Stappenplan 2: Procedure gaat verder; BJZ brengt zorgmelding in bij het wekelijks casusoverleg met RvdK. 1) Hernieuwde uitnodiging (niet vrijblijvend) voor een gesprek. 2) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 3) Oriënterend gesprek met BJZ en RvdK na verzenden juridische kennisgeving in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; RvdK besluit zorgmelding niet in behandeling te nemen.

90 2) Reactie op uitnodiging gesprek: Tussen de datum van de brief over de ontvangen Zorgmelding en het afgewikkeld hebben van het WOB/WJZ verzoek kan zomaar anderhalve maand zitten. Deze kostbare tijd kan gebruikt worden om via de sociale media opnieuw aandacht te vragen voor de kwestie. Wie van Facebook gebruik maakt, heeft wellicht al een heel traject belicht. (Doe dit overigens op neutrale toon en waak voor schending privacy).

91 2) Reactie op uitnodiging gesprek: Nu gaan we een schriftelijke reactie op de uitnodiging sturen. Met de kennis van de WOB/WJZ documenten maken we ons op voor dit allerminst vrijblijvend gesprek. De RvdK is het orgaan wat besluit om wel of niet een zaak aanhangig te maken bij de kinderrechter door bijvoorbeeld een Onder ToezichtStelling (OTS) of een Uit HuisPlaatsing (UHP) aan te vragen.

92 Onder ToezichtStelling: Het aanwijzen van een zogeheten toeziend voogd. De zeggenschap blijft bij de ouder(s) en de functie van de toeziend voogd is adviserend. Dat adviserend kan in de praktijk een tamelijk dwingend karakter hebben. Want de voogd kan ieder moment besluiten dat de ouders medewerking aan bruikbare adviezen weigeren.

93 Onder ToezichtStelling: De RvdK krijgt vanuit de overheid voor iedere OTS ,- per jaar per kind. Daarvoor ziet een voogd toe met een gemiddelde frequentie van 1-2 maal per maand. Hetzij telefonisch, hetzij met een huisbezoek.

94 Uit HuisPlaatsing: Het kind wordt ondergebracht in een pleeggezin of in een opvangtehuis. Door het chronisch gebrek aan plekken om een uit huis geplaatst kind onder te brengen en het toenemend aantal UHP s, wordt een kind steeds vaker ondergebracht in de jeugd-detentie of in de crisisopvang.

95 Uit HuisPlaatsing: De RvdK krijgt vanuit de overheid voor iedere UHP ,- per jaar per kind. Vanuit de praktijksituatie is er geen verklaring voor het groeiend aantal UHP s; zeker niet gelet op het gebrek aan ruimte om kinderen te plaatsen. Toch vraagt de RvdK steeds vaker UHP aan..

96 2) Reactie op uitnodiging gesprek: Dit gesprek is dus veel belangrijker, want kan meer konsekwenties hebben. Dus ga hier zeker tenminste met z n tweeën. Voorkeur heeft het om iemand te kiezen, die het dossier kent en die ervaring heeft in de omgang met deze instanties. In de schriftelijke Reactie en Kennisgeving wordt daar nog meer de nadruk op gelegd.

97 Zaakoverzicht invullen. vul in op welke datum je de Reactie en Kennisgeving naar de RvdK gestuurd hebt. en op welke datum je daarop een antwoord ontvangen hebt.

98 2) Reactie op uitnodiging gesprek: In de brief worden weer vooraf voorwaarden gesteld aan dit oriënterend en vrijblijvend gesprek. We willen nogmaals weten wie er namens welke instantie aan deelneemt. We kondigen aan dat het gesprek opgenomen wordt. En we sturen met de brief net zoveel Integriteitsverklaringen mee, als dat er deelnemers zijn met het verzoek deze bij het begin van het gesprek ingevuld te retourneren.

99 3) Het gesprek. De RvdK komt met een voorstel voor datum,tijdstip en locatie (vaak hun eigen kantoor). Bereid je voor door het dossier voor te lezen. Spreek met je metgezellen door wie het woord doet en wie noteert en/of voor de geluidsopnamen zorgt. Memorecorders/mobiele telefoons kunnen een gesprek van 2 uur moeiteloos opnemen.

100 3) Het gesprek. Nu je een reden hebt om hun kantoorterrein te betreden, probeer al op het parkeerterrein wat foto s te maken van geparkeerde auto s. Kentekens kunnen in sommige vallen handig zijn.. Ze zijn in ieder geval welkom op het forum van

101 3) Het gesprek. Enkele dagen na het gesprek wordt je het gespreksverslag toegestuurd. Vergelijk dit verslag nauwkeurig met je eigen aantekeningen en evt. de geluidsopnamen. Je hebt nl. het recht om onjuistheden te laten corrigeren.

102 Stappenplan 2: Procedure gaat verder; BJZ brengt zorgmelding in bij het wekelijks casusoverleg met RvdK. 1) Hernieuwde uitnodiging (niet vrijblijvend) voor een gesprek. 2) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 3) Oriënterend gesprek met BJZ en RvdK na verzenden juridische kennisgeving in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; RvdK besluit zorgmelding niet in behandeling te nemen.

103 4) Eigen gespreksverslag + WOB Aan de hand van de geluidsopnamen kun je je eigen gespreksverslag maken of hun gespreksverslag corrigeren en dit per post/fax toesturen. Verwijs daarbij desnoods naar citaten uit de geluidsopname (met vermelding van tijdstip). Eis dat zij hun gespreksverslag rectificeren.

104 Zaakoverzicht invullen. vul in naar op welke datum je het gespreksverslag ontvangen hebt en op welke datum je daarop een evt. correctie op verstuurd hebt.

105 4) Eigen gespreksverslag + WOB Dien een nieuw verzoek WOB/WJZ in om te controleren of de correcties in het gesprekverslag opgenomen zijn. Tevens kun je dan nieuwe voortgangsrapportages of andere binnengekomen documenten opvragen.

106 Stappenplan 2: Procedure gaat verder; BJZ brengt zorgmelding in bij het wekelijks casusoverleg met RvdK. 1) Hernieuwde uitnodiging (niet vrijblijvend) voor een gesprek. 2) Gecombineerd WOB/WJZ verzoek 3) Oriënterend gesprek met BJZ en RvdK na verzenden juridische kennisgeving in aanwezigheid van tenminste 1 getuige. 4) Eigen schriftelijke verslaglegging van dit gesprek versturen naar alle deelnemende partijen. Procedure klaar; RvdK besluit zorgmelding niet in behandeling te nemen. GEFELICITIEERD! Je bent klaar en weer een ervaring rijker.

107 15 minuutjes pauze

108 Stappenplan 3: Procedure gaat verder; RvdK legt advies/ots/uhp voor aan de rechtbank. 1) Oproep(niet vrijblijvend) voor een hoorzitting. 2) Juridische kennisgeving en persoonlijke aansprakelijkstelling van de rechter. 3) Bezoek aan de rechter door gemachtigde om de rechter te wraken. 4) Wrakingsprocedure. Procedure klaar; RvdK besluit rechtsgang te staken.

109 1) RvdK schakelt rechter in Dit stadium hoort eigenlijk bij de workshop van 23 november, maar summier enkele opmerkingen. In het familierecht (waartoe ouderlijk gezag, maar ook echtscheidingen behoren) geldt in principe een procesvertegenwoordiging. Dat wil zeggen dat de zaak door een advocaat behandeld dient te worden.

110 1) RvdK schakelt rechter in In dit traject willen we natuurlijk niet komen. Ons hele stappenplan is er op gericht om uiterlijk na het gesprek bij de RvdK de zaak opgelost te hebben. In mijn ervaring is het slechts een maal voorgekomen dat een traject (waarbij ik vanaf het begin af aan betrokken was) tot de rechtbank ging.

111 1) RvdK schakelt rechter in Het verschijnen op de hoorzitting is verplicht. Weg blijven leidt tot een zogeheten verstekvonnis = jij laat verstek gaan door er niet te zijn. Dan wordt de tegenpartij in het gelijk gesteld. Om jou te verdedigen, mag je iemand machtigen. Je moet wel op de zitting zelf aanwezig zijn (anders dient de gemachtigde een advocaat te zijn).

112 Stappenplan 3: Procedure gaat verder; RvdK legt advies/ots/uhp voor aan de rechtbank. 1) Oproep(niet vrijblijvend) voor een hoorzitting. 2) Juridische kennisgeving en persoonlijke aansprakelijkstelling van de rechter. 4) Bezoek aan de rechter door gemachtigde om de rechter te wraken. 5) Wrakingsprocedure. Procedure klaar; RvdK besluit rechtsgang te staken.

113 2) Kennisgeving en aansprakelijkstelling rechter: De rechter ontvangt op persoonlijke titel een pittig schrijven, inclusief een Integriteitsverklaring. Begeleidend een WOB verzoek, wat specifiek in gaat op de ambtseed van de rechter, de behandelde zaken in het verleden en de benoemingsprocedure. In dat ene geval werd de zitting uitgesteld en is inmiddels tot nooit meer uitgesteld = van de rol. KLAAR!!!

114 Stappenplan 3: Procedure gaat verder; RvdK legt advies/ots/uhp voor aan de rechtbank. 1) Oproep(niet vrijblijvend) voor een hoorzitting. 2) Juridische kennisgeving en persoonlijke aansprakelijkstelling van de rechter. 3) Bezoek aan de rechter door gemachtigde om de rechter te wraken. 4) Wrakingsprocedure. Procedure klaar; RvdK besluit rechtsgang te staken.

115 Stappenplan 4: Gerechtelijke procedure gaat verder; Onze ervaringen van de laatste 2 jaar leert dat dit niet het geval is in zaken, waarin wij vanaf het begin betrokken zijn. De zaak wordt dan overgedragen aan het Volkstribunaal, wat in Nederland opgezet wordt. De rechtsgang wordt dan opgehouden; dit is materie voor een volgende workshop.

116 Iemand vragen over deze procedure??? (Na afloop is er tijd en ruimte voor vragen over individuele dossiers.)

117 Hoe nu verder? Alle deelnemers aan deze workshop ontvangen komende week per mail een gebruikersnaam en wachtwoord. Inloggen bij

118 Inlogscherm van

119 Inlogscherm van

120 Inlogscherm van

121 Hoe nu verder? Op het welkomstscherm komt voorlopig een keuze uit 2 voorbeeldbrieven te staan: 1) WOB/WJZ verzoek 2) Reactie en Kennisgeving. Mettertijd worden hier meer brieven geplaatst naar gelang iemand s situatie dit behoeft.

122 Hoe nu verder? Na het maken van de keuze voor 1 van de 2 voorbeeldbrieven verschijnt een aanvraagformulier. Dit formulier vul je in met de gevraagde gegevens. Deze gegevens worden automatisch in de voorbeeldbrief gevoegd door het computerprogramma.

123

124 Hoe nu verder? Tevens wordt op het formulier het adres ingevuld, waar de compleet ingevulde brief naar toe gezonden moet worden. Deze brief uit printen, ondertekenen (liefst met rode balpen) en versturen/faxen. En vanaf dat moment begint de procedure

125 Iemand vragen over het opvragen via de website? (Na afloop is er tijd en ruimte voor vragen over individuele dossiers.)

126 Workshop zondagmiddag 9 november: Workshop (gemeentelijke) Belastingdienst deze workshop behandelt hoe bezwaar gemaakt kan worden tegen een (gemeentelijke) aanslag. Uit de resultaten van vorige jaren zijn nieuwe voorbeeldbrieven ontstaan.., geholpen door geheime akkoorden van onze Belastingdienst, die om miljarden euro s gaan.

127 Workshop zondagmiddag 23 november: Workshop Rechtbankprocedures deze workshop behandelt hoe in een rechtbank geprocedeerd kan worden, bij wat voor rechtbank, wel of niet een advocaat, voorbereiding van de processtukken en het verloop van een rechtszitting. Ook de mogelijkheden van hoger beroep bij een in jouw nadeel uitgevallen vonnis worden hierin besproken.

128 Het was mij een waar genoegen! Jullie ook?

Workshop 23 november 2014:

Workshop 23 november 2014: Workshop 23 november 2014: De Rechtbank Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste Tijd (2008) en de stichting

Nadere informatie

Versie mei Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Bezwaar en Beroep

Versie mei Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Bezwaar en Beroep Versie 1.0 13 mei 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Inleiding Tegen een aantal officiële besluiten van het Bureau Jeugdzorg, waaronder het Indicatiebesluit, kunt u officieel bezwaar maken. De manier waarop

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond U bent het niet eens met ons besluit! De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond juli 2013 Als u het niet eens bent met ons besluit... Wij nemen regelmatig besluiten die betrekking hebben op u. Dat kan

Nadere informatie

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029.

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029. Toelichting bij bezwaarschrift indienen Bezwaar maken Wanneer kunt u bezwaar maken? (hyperlink naar bijbehorende tekstblokje) Wanneer kunt u geen bezwaar maken? Hoe maakt u bezwaar, waar en wanneer? In

Nadere informatie

Workshop WOZ en andere gemeentelijke belastingen

Workshop WOZ en andere gemeentelijke belastingen Workshop WOZ en andere gemeentelijke belastingen januari 2015. Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste Tijd

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen GMR: 2 juli 2009 Bestuur: vastgesteld d.d. 13 juli 2009 1 Dit protocol treedt in werking als er volgens de directie sprake is van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid 11 december 2009 RA0945634 Samenvatting Een man

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties

Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon integriteit.

Nadere informatie

Oneens: uw goed recht Bezwaar en beroep

Oneens: uw goed recht Bezwaar en beroep Regelingen en voorzieningen CODE 8.3.3.51 Oneens: uw goed recht Bezwaar en beroep brochure bronnen www.duo.nl, november 2012 In deze brochure wordt beschreven hoe de procedure verloopt als men bewaar wil

Nadere informatie

De Reünie van Vrije Mensen van Vlees en Bloed op het Land.

De Reünie van Vrije Mensen van Vlees en Bloed op het Land. Een woordje vooraf: Waarom zou je eigenlijk je naam willen claimen, gevolgd door het claimen van je soevereiniteit? De naam, die je bij je geboorte van je ouders gekregen hebt, wordt na de aangifte op

Nadere informatie

SVOZ onderscheidt twee soorten klachten en heeft hiervoor twee verschillende regelingen:

SVOZ onderscheidt twee soorten klachten en heeft hiervoor twee verschillende regelingen: KLACHTENPROCEDURE SVOZ 2015 SVOZ onderscheidt twee soorten klachten en heeft hiervoor twee verschillende regelingen: A. Klachten met betrekking tot de examinering; B. Overige klachten. A. Klachten m.b.t.

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Algemeen

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Algemeen Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Taken van het Bureau Jeugdzorg Jeugdhulpverlening Het Bureau Jeugdzorg heeft als taak om te mensen te begeleiden die problemen hebben met de opvoeding

Nadere informatie

Niet eens met een besluit van de provincie Gelderland? Bezwaarschrift of mediation

Niet eens met een besluit van de provincie Gelderland? Bezwaarschrift of mediation Niet eens met een besluit van de provincie Gelderland? Bezwaarschrift of mediation Bezwaarschrift of mediation In de Algemene wet bestuursrecht zijn regels vastgelegd voor de relatie tussen overheid en

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486

Rapport. Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486 Rapport Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Holland Midden/kantoor Leiden zijn (privé-)agenda niet aan hem heeft geretourneerd. Beoordeling

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy, klachten en de cliëntenraad Informatie voor cliënten

Wat u moet weten over privacy, klachten en de cliëntenraad Informatie voor cliënten Wat u moet weten over privacy, klachten en de cliëntenraad Informatie voor cliënten Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Nadere informatie

Oneens: uw goed recht (bezwaar en beroep)

Oneens: uw goed recht (bezwaar en beroep) Regelingen en voorzieningen CODE 6.7.2.62 Oneens: uw goed recht (bezwaar en beroep) brochure bronnen - brochure Oneens: uw goed recht van DUO, november 2011 Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling)

Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling) Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling) Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is voor u van belang als u een aanvraag tot uitkering wilt indienen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als u

Nadere informatie

Beroep beslissing OCMW. Wat kan je doen als je niet akkoord gaat met een OCMW-beslissing?

Beroep beslissing OCMW. Wat kan je doen als je niet akkoord gaat met een OCMW-beslissing? Beroep beslissing OCMW Wat kan je doen als je niet akkoord gaat met een OCMW-beslissing? Inhoud 1. Beroep aantekenen... 3 2. Wat gebeurt er na het indienen van het verzoekschrift?... 4 3. Waar heeft de

Nadere informatie

tegen een besluit Adressen en telefoonnummers Bezoekadres Gemeentekantoor Oranjeplein 1, Pijnacker Postadres Postbus 1, 2640 AA Pijnacker

tegen een besluit Adressen en telefoonnummers Bezoekadres Gemeentekantoor Oranjeplein 1, Pijnacker Postadres Postbus 1, 2640 AA Pijnacker Adressen en telefoonnummers Bezoekadres Gemeentekantoor Oranjeplein 1, Pijnacker Postadres Postbus 1, 2640 AA Pijnacker Telefoon 015-362 62 62 Uitgave gemeente Pijnacker-Nootdorp, november 2007 Bezwaar

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Sociale regelingen Orionis Walcheren

Verordening behandeling bezwaarschriften Sociale regelingen Orionis Walcheren Het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur van Orionis Walcheren, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelet op de Gemeenschappelijke Regeling Orionis Walcheren, de Participatiewet en aanverwante

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gelet op de bepalingen van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Ook zo toe aan een oplossing?

Ook zo toe aan een oplossing? Ook zo toe aan een oplossing? Zit het jou ook niet lekker: die verjaringsdossiers op je bureau? Of ben je in een vervelend conflict verzeild geraakt over grond? Wil je op een snelle en goedkope manier

Nadere informatie

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Jeugdhulpverlening

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Jeugdhulpverlening Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Inleiding Het Bureau Jeugdzorg heeft als taak om te mensen te begeleiden die problemen hebben met de opvoeding van hun kind. Mensen die zich zorgen

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Vastgesteld door het Bestuur van het Kenniscentrum Kraamzorg op 27 september 2017 2017 1 Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum

Nadere informatie

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013)

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013) Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente (versie 01/04/2013) Stel u vraagt een vergunning aan bij de gemeente en deze wordt geweigerd of uw buren hebben een vergunning gekregen voor het bouwen van

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen.

Een klacht of bezwaar indienen. Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht Informatie voor de indiener van een klacht 2014 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy en klachten

Wat u moet weten over privacy en klachten Wat u moet weten over privacy en klachten Wie is volgens de wet cliënt van Jeugdbescherming west? In de privacyfolder gaat het om de rechten van de cliënt. Een cliënt is iedereen die voor hulp bij Jeugdbescherming

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

Psychologische en psychiatrische rapportage in civiele zaken. Informatie voor betrokkene

Psychologische en psychiatrische rapportage in civiele zaken. Informatie voor betrokkene Psychologische en psychiatrische rapportage in civiele zaken Informatie voor betrokkene Psychologische en psychiatrische rapportage in civiele zaken Deze brochure bevat informatie voor personen die in

Nadere informatie

Bezwarenprocedure Winkler Prins 2017

Bezwarenprocedure Winkler Prins 2017 Bezwarenprocedure Winkler Prins 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Soorten klachten... 3 1.2. Verschil klacht, bezwaar en beroep... 3 2. Begripsbepalingen... 4 3. Bezwarenprocedure voor personele

Nadere informatie

Aanvraag bijzondere bijstand Sociale Dienst Amsterdam, regio Noord

Aanvraag bijzondere bijstand Sociale Dienst Amsterdam, regio Noord Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aanvraag bijzondere bijstand Sociale Dienst Amsterdam, regio Noord 17 december 2004 RA0409921 Samenvatting Verzoeker heeft een chronische ziekte en vraagt bijzondere bijstand

Nadere informatie

Rapport. Datum verzoek De Overijsselse Ombudsman ontving het verzoekschrift op 16 augustus Het betreft de gemeente Kampen.

Rapport. Datum verzoek De Overijsselse Ombudsman ontving het verzoekschrift op 16 augustus Het betreft de gemeente Kampen. Dossiernummer 2016 063 Rapport Verzoeker De heer S. hierna genoemd: verzoeker. Datum verzoek De Overijsselse Ombudsman ontving het verzoekschrift op 16 augustus 2016. Het betreft de gemeente Kampen. Klacht

Nadere informatie

Een bezwaarschrift dient u in als u het niet eens bent met een besluit van de gemeente.

Een bezwaarschrift dient u in als u het niet eens bent met een besluit van de gemeente. 1 INLEIDING Wie het niet eens is met een besluit van de gemeente kan in veel gevallen een bezwaarschrift indienen. De bezwaarschriftencommissie bekijkt de zaak en adviseert de gemeente. In deze brochure

Nadere informatie

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam De besturen van de rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. een klacht:

Nadere informatie

Wat is ondertoezichtstelling?

Wat is ondertoezichtstelling? Jeugdbescherming Wat is ondertoezichtstelling? Informatie voor kinderen en jongeren Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voor tdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Bent u het niet eens met een belastingaanslag?

Bent u het niet eens met een belastingaanslag? Bent u het niet eens met een belastingaanslag? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Binnen welke termijn moet u dat doen? En bij wie? Hoe stelt u een goed bezwaarschrift op? Welke uitspraken kan de

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Drenthe. Ondertoezichtstelling. BureauJeugdzorgDrenthe. november 2012 / 12 002

Bureau Jeugdzorg Drenthe. Ondertoezichtstelling. BureauJeugdzorgDrenthe. november 2012 / 12 002 BureauJeugdzorgDrenthe november 2012 / 12 002 Bureau Jeugdzorg Drenthe Ondertoezichtstelling Ondertoezichtstelling Informatie voor kinderen Je bent door de kinderrechter onder toezicht gesteld bij Bureau

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 3 > Ondertoezichtstelling 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 6 > De gezinsvoogd

Nadere informatie

Informatie voor betrokkene(n)

Informatie voor betrokkene(n) Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederla voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut vo Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut voor Forensisc

Nadere informatie

Een klacht? Daar komen we samen wel uit

Een klacht? Daar komen we samen wel uit Een klacht? Daar komen we samen wel uit December 2013 2 De medewerkers van Groninger Huis doen hun uiterste best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Gelukkig ervaren de meeste huurders dat ook zo

Nadere informatie

Workshop 30 november 2014: Hoe om te gaan met (belasting)deurwaarders. De Reünie

Workshop 30 november 2014: Hoe om te gaan met (belasting)deurwaarders. De Reünie Workshop 30 november 2014: Hoe om te gaan met (belasting)deurwaarders Mijn naam is luca; van de familie van dinter. Naast het werk voor De Reünie (2011) ben ik juridisch adviseur voor stichting De Hoogste

Nadere informatie

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004 BureauJeugdzorgDrenthe februari 2005 / 05 004 Bureau Jeugdzorg Drenthe Jeugdreclassering Heel wat jongeren tussen 12 en 18 komen in aanraking met jeugdreclassering. Justitie of de Raad voor de Kinder bescherming

Nadere informatie

Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders

Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders Inhoudsopgave»» Jeugdbescherming»» Wat is een ondertoezichtstelling (OTS)?»» Wat is uw rol bij een OTS?»» Wat gaat er gebeuren?»» Wat zijn uw rechten?»»

Nadere informatie

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum 2 augustus 2007 RA0612790 Samenvatting Een huizenbezitter heeft al jarenlang een geschil

Nadere informatie

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Raad voor de Kinderbescherming

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Raad voor de Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2004 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Raad voor de Kinderbescherming Inleiding Als het Bureau Jeugdzorg zich grote zorgen maakt over het opgroeien van uw kind, én als zij vinden

Nadere informatie

REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB STICHTING WAARBORGFONDS POLITIE BESLUIT. Begripsbepalingen. De commissie voor de bezwaarschriften

REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB STICHTING WAARBORGFONDS POLITIE BESLUIT. Begripsbepalingen. De commissie voor de bezwaarschriften REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB STICHTING WAARBORGFONDS POLITIE Het bestuur van de Stichting Waarborgfonds Politie Gelet op artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht Overwegende dat het wenselijk

Nadere informatie

Informatie voor betrokkene(n)

Informatie voor betrokkene(n) Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederla voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut vo Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut voor Forensisc

Nadere informatie

Klachten procedure. Informatiebrief Klachtenprocedure

Klachten procedure. Informatiebrief Klachtenprocedure Informatiebrief Klachtenprocedure Beste ouder(s) / verzorger(s), Kinderopvang Beestenboel werkt volgens de VAK-formule. De VAK-formule is gericht op het bieden van verantwoorde en professionele kinderopvang

Nadere informatie

Daar ben ik het niet mee eens

Daar ben ik het niet mee eens uwv.nl werk.nl Daar ben ik het niet mee eens Wat als u bezwaar wilt maken tegen een beslissing van UWV Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer informatie, kijk

Nadere informatie

Digitaal aangeven. Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? AL 549-1Z*10FD

Digitaal aangeven. Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? AL 549-1Z*10FD 12345 Digitaal aangeven Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? 1 Digitaal aangifte doen Als ondernemer bent u verplicht om digitaal aangifte te doen.

Nadere informatie

kennis. kunde. kwaliteit. Privacy reglement

kennis. kunde. kwaliteit. Privacy reglement kennis. kunde. kwaliteit. Privacy reglement Januari 2013 Reglement opvragen patiëntengegevens Kader Dit reglement is opgesteld binnen de kaders van de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst

Nadere informatie

Bezwaarregeling. voor cliënten van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. 1 juli 2007 B200

Bezwaarregeling. voor cliënten van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. 1 juli 2007 B200 Bezwaarregeling voor cliënten van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant 1 juli 2007 B200 Artikel 1 - Gebruikte begrippen In deze regeling wordt verstaan onder: a. De wet of Wjz: Wet op de jeugdzorg.

Nadere informatie

Klachtreglement Marcos Training & Opleiding

Klachtreglement Marcos Training & Opleiding Klachtreglement Marcos Training & Opleiding Artikel 1 Begripsbepaling In deze regeling wordt verstaan onder: Marcos Training & Opleiding: Stichting Marcos Training & Opleiding, hierna ook MTO. Klager:

Nadere informatie

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Klachtenregeling IGZ Artikel 1 1 Een ieder heeft het recht om over de wijze waarop de inspectie zich in een bepaalde aangelegenheid jegens

Nadere informatie

Starten website/homepage

Starten website/homepage Inleiding Via deze website (http://www.lets-heino.nl/), kun je zelf je vraag en aanbod wijzigen. Ook kun je klavers overschrijven, zoals bij internet-bankieren. Gelukkig is het wel eenvoudiger! Als je

Nadere informatie

Toelichting klachtenregeling VCO Hierden

Toelichting klachtenregeling VCO Hierden Toelichting klachtenregeling VCO Hierden Als u een klacht hebt over de school. Het kan altijd gebeuren: als leerling, ouder of personeelslid bent u ontevreden over een beslissing of het gedrag van iemand

Nadere informatie

www.meestermichael.nl Gebruik van:

www.meestermichael.nl Gebruik van: Gebruik van: Aanmelden bij Gmail 1. Ga naar www.google.nl 2. Klik daar op Gmail: 3. Klik vervolgens op Aanmelden voor Gmail: 4. Let op: staat de taal op Nederlands? 5. In het volgende venster moet van

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen een beslissing van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ)

Bezwaar maken tegen een beslissing van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ) Bezwaar maken tegen een beslissing van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ) Mezzo Auteur : Ina Hoek Bunnik, november Inhoudsopgave Wat is bezwaar?... 3 Termijn... 3 Bezwaarschrift... 3 Behandeling bezwaarschrift...

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Het maken van bezwaar

Het maken van bezwaar Als u het niet eens bent met een beslissing van de gemeente Het maken van bezwaar 2 Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Goes. Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. De gemeente neemt

Nadere informatie

Informatie over. indienen van een klacht

Informatie over. indienen van een klacht Informatie over indienen van een klacht Iedere klacht is gratis advies Bestuur en medewerkers van de gemeente Boekel hechten veel waarde aan goede dienstverlening. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden

Nadere informatie

Bent u tevreden? Of juist niet?

Bent u tevreden? Of juist niet? Bent u tevreden? Of juist niet? Trivire zet zich in voor goede dienstverlening aan iedere klant. Wij horen graag wat u van ons vindt. Als we een compliment verdienen, maar óók als er iets misgaat. Want

Nadere informatie

Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 3 mei 2013 RA130718 Samenvatting Een inwoonster van Amsterdam

Nadere informatie

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3 Bestuurlijke Boete Bestuurlijke Boete De bewaakt en bevordert een veilig en duurzaam gebruik van weg, water, lucht en rail door burgers en ondernemers. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door controles langs

Nadere informatie

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Inhoudsopgave Jeugdreclassering Informatie over Bureau Jeugdzorg Limburg Wanneer krijg je met jeugdreclassering te maken? Wat kan jeugdreclassering voor je doen?

Nadere informatie

Klachtenregeling Modus Vivendi

Klachtenregeling Modus Vivendi Klachtenregeling Modus Vivendi Artikel 1 Definitie 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. De directie: de directie van Modus Vivendi of een door de directie aangewezen persoon. b. Klager: de persoon

Nadere informatie

Bezwaar en beroep bij milieubesluiten

Bezwaar en beroep bij milieubesluiten Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor Bezoekadres: De Höfte 7, 7471 DK Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail : info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Versie: april 2010

Nadere informatie

Klachtenregeling primair onderwijs

Klachtenregeling primair onderwijs Klachtenregeling primair onderwijs Het bevoegd gezag van obs Hendrik van Brederode, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra, gehoord de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053 Rapport Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Korps landelijke politiediensten onvoldoende voortvarend heeft gereageerd op het door hem bij brief van

Nadere informatie

Klachten en geschillen. waar je thuis bent...

Klachten en geschillen. waar je thuis bent... Klachten en geschillen waar je thuis bent... Gericht op tevreden klanten Onze dienstverlening is er op gericht om onze klanten zo goed mogelijk te helpen. Meestal slagen we daar ook in. Toch kan het voorkomen

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Klachtenregeling rechtbank Noord-Holland

Klachtenregeling rechtbank Noord-Holland Klachtenregeling rechtbank Noord-Holland datum 9 april 2013 auteur Gerechtsbestuur Noord-Holland Klachtenregeling rechtbank Noord-Holland pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 Definities 3 2 Klachtrecht 3 3 Klaagschrift

Nadere informatie

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent?

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? In het Havenziekenhuis doen wij er alles aan om u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen een beslissing van de Gemeente op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning(wmo)

Bezwaar maken tegen een beslissing van de Gemeente op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning(wmo) Bezwaar maken tegen een beslissing van de Gemeente op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning(wmo) Mezzo Auteur : Ina Hoek Bunnik, november Inhoudsopgave Wat is bezwaar?... 3 Termijn... 3 Bezwaarschrift...

Nadere informatie

ezwaarschrift ndienen?

ezwaarschrift ndienen? I n f o r m at i e o v e r d e b e z wa a r s c h r i f t e n p r o c e d u r e ezwaarschrift ndienen? 2 Bezwaar maken Wie het niet eens is met een beslissing van het college van burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan: a. Besluit: een schriftelijke beslissing

Nadere informatie

Recht lezen 2 Samenvatten. Weboefening 1. drs. Jacky van den Dikkenberg. u i t g e v e r ij c o u t i n h o. bussum 2015

Recht lezen 2 Samenvatten. Weboefening 1. drs. Jacky van den Dikkenberg. u i t g e v e r ij c o u t i n h o. bussum 2015 Recht lezen 2 Samenvatten Weboefening 1 drs. Jacky van den Dikkenberg u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2015 Deze weboefening hoort bij Recht lezen 2 van drs. Jacky van den Dikkenberg. 2015 Uitgeverij

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy en klachten

Wat u moet weten over privacy en klachten Wat u moet weten over privacy en klachten Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn er als onze deskundigheid

Nadere informatie

Klachtenregeling van Smartonderwijs

Klachtenregeling van Smartonderwijs Klachtenregeling van Smartonderwijs Wanneer kunt u een klacht indienen? U kunt een klacht indienen als u vindt dat Bernadette Sanders, eigenaar Smartonderwijs, niet heeft geleverd wat in het contract is

Nadere informatie

Klachtenregeling De opleidingsorganisatie Suzanne Niemeijer hanteert de werkwijze van het Landelijk Modelklachtenregeling :

Klachtenregeling De opleidingsorganisatie Suzanne Niemeijer hanteert de werkwijze van het Landelijk Modelklachtenregeling : Klachtenregeling De opleidingsorganisatie Suzanne Niemeijer hanteert de werkwijze van het Landelijk Modelklachtenregeling : Landelijk model klachtenregeling Introductie Op 1 januari 2002 is voor alle gerechten

Nadere informatie

Landelijk model klachtenregeling. Introductie

Landelijk model klachtenregeling. Introductie Landelijk model klachtenregeling Introductie Op 1 januari 2002 is voor alle gerechten in Nederland een uniforme klachtenregeling in werking getreden. De regeling is gebaseerd op een gemeenschappelijk model

Nadere informatie

Voegen in het strafproces

Voegen in het strafproces Voegen in het strafproces Voegen in het strafproces april 2011 U bent slachtoffer geworden van een misdrijf of overtreding en u heeft daarbij schade geleden. Eén van de mogelijkheden om uw schade vergoed

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar?

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar? Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? De gemeente neemt vele beslissingen. Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met een besluit. U kunt dan bezwaar

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

HOE WERKT DE GESCHILLENCOMMISSIE OSTEOPATHIE. 1. Inleiding. 3. Wie zitten er in de Geschillencommissie?

HOE WERKT DE GESCHILLENCOMMISSIE OSTEOPATHIE. 1. Inleiding. 3. Wie zitten er in de Geschillencommissie? HOE WERKT DE GESCHILLENCOMMISSIE OSTEOPATHIE 1. Inleiding U heeft een geschil met uw Osteopathie zorgaanbieder. Samen komt u er niet uit. U kunt dan de hulp inroepen van de Geschillencommissie Osteopathie.

Nadere informatie

Awb Algemene wet bestuursrecht

Awb Algemene wet bestuursrecht Awb Algemene wet bestuursrecht Bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente. Dit moet u weten. Bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente De Algemene wet bestuursrecht (Awb) geeft regels over de

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over kosteloze rechtsbijstand. uitgave 2010

Voor kinderen die meer willen weten over kosteloze rechtsbijstand. uitgave 2010 Voor kinderen die meer willen weten over kosteloze rechtsbijstand uitgave 2010 ... jongeren en hun advocaat Als je jonger bent dan 18 jaar ben je minderjarig. Omdat je minderjarig bent, moet je volgens

Nadere informatie

Ik heb een klacht. Alescon T.a.v. de Klachtencoördinator Postbus 990 9400 AZ Assen

Ik heb een klacht. Alescon T.a.v. de Klachtencoördinator Postbus 990 9400 AZ Assen Ik heb een klacht U werkt, u volgt een reïntegratietraject of u staat op de wachtlijst bij Alescon. Wij doen ons best om u altijd zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden

Nadere informatie

Rechten en nieuwe wetten in de pleegzorg

Rechten en nieuwe wetten in de pleegzorg Rechten en nieuwe wetten in de pleegzorg Pleegouders kunnen een juridisch vangnet zijn voor hun pleegkind. Daarom is het belangrijk je rechtspositie als pleegouder te kennen, zodat je voor een kind kunt

Nadere informatie