Jaarprogramma Kinderopvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarprogramma Kinderopvang"

Transcriptie

1 Jaarprogramma 2017 Kinderopvang

2 Wij zijn VOOR het LEZEN De Kinderopvang is dé plek voor kinderen om naast de thuissituatie structureel in aanraking te komen met (voor)lezen. Een goed voorleesklimaat hoort bij de pedagogische eisen van de kinderopvang en stimuleert een goede (taal)ontwikkeling van een kind. Door veel voor te lezen, vergroot u de woordenschat van de kinderen op de groep, waardoor ze een betere start maken op de basisschool. Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en Bibliotheek Gooi en meer ondersteunen u graag bij het ontwikkelen van een goed voorleesklimaat. In deze brochure vindt u programma s die erop gericht zijn kinderen op een leuke en speelse manier bekend te maken met boeken, taal en (voor)lezen. Naast activiteiten voor kinderen adviseren wij u over voorlezen, helpen wij u graag bij het kiezen van boeken en nog veel meer. Contact en inschrijven Achterin vindt u een overzicht van de tarieven en de contactpersonen. Als u meer informatie wilt, in wilt schrijven op activiteiten of wensen heeft die niet in dit aanbod staan, neemt u dan contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar.

3 Bibliotheekbezoek Plezier met boeken en taal Kom op bezoek met de kinderen en laat hen kennis maken met de bibliotheek. Voor de peuters staat het kamishibaikastje op het programma. Mochten ouders meekomen kunnen we een boekenshow en informatie over het belang van voorlezen verzorgen. Een gezellig en leerzaam uitje dat gratis is voor instellingen die lid zijn van de bibliotheek. Bent u niet in de gelegenheid om naar de bibliotheek te komen? Wij komen ook graag bij u langs om voor te lezen. Gratis voor leden Nieuwsbrief Elk kwartaal ontvangt u een nieuwsbrief over nieuwe boeken en andere media en informatie over onze activiteiten. Via de website van uw bibliotheek kunt u zich aanmelden.

4 Collectie Interactief Voorleespakket Tijdens het voorlezen open vragen stellen over het verhaal of de tekeningen in een prentenboek, stimuleert de taalontwikkeling en woordenschat van de kinderen in de groep. Het Interactief Voorleespakket helpt u hierbij met goede voorleesboeken, lessuggesties en attributen rond thema s uit de praktijk van de peuteropvang. Het Interactief Voorleespakket sluit tevens aan bij de programma s Puk en Ko en Piramide. Thema s zijn o.a. eet smakelijk, dit ben ik, hoera, een baby!, welkom en kusje beter!! Een overzicht van alle thema s vindt u op onze website. Ook als u geen gebruik maakt van Puk & Ko en Piramide kunt u gebruik maken van de themakisten. Puk en Ko & Piramide THUIS Voor kinderen die een taalachterstand hebben - of ontwikkelen - bieden wij, als aanvulling op de programma s Puk & Ko en Piramide, tasjes met tips over voorlezen, prentenboeken, opdrachten en suggesties voor ouders om met hun kind over de boeken te praten. Deze tas kunt u aan het kind en de ouders meegeven om thuis te gebruiken als aanvulling op het thema dat u in de groep behandelt. Collectie Themacollecties Heeft u boeken nodig over een bepaald onderwerp? De bibliotheek kan voor u een collectie van materialen samenstellen. Familie, seizoenen, knuffels, eten en drinken.. alle thema s zijn mogelijk.

5 Collectie Vertelkastje/Kamishibai Met een kamishibaikastje en vertelplaten komt zelfs het meest eenvoudige verhaal op een heel speciale manier tot leven. Het is bij uitstek geschikt om te gebruiken bij interactief voorlezen. De tekeningen zijn goed te zien, waardoor u gemakkelijk met de kinderen over het verhaal praat. We hebben een uitgebreide collectie vertelplaten te leen, waaronder ook platen die u tijdens Sinterklaas en Kerstmis kunt gebruiken. Maxi Boeken Wat is er leuker dan een bijzonder prentenboek lezen? Dat kan met onze collectie supergrote prentenboeken. U leent een collectie van 5 boeken voor een periode van 8 weken. Praatplaten Door samen naar praatplaten te kijken en erover te praten vergroot u de woordenschat van de kinderen op de groep en bevordert u de taal- en denkontwikkeling. U kunt bij ons platen lenen over uiteenlopende thema s zoals o.a. kunst, ziek, gezond en wonen.

6 Collectie Logeerknuffels Om ouders te stimuleren om thuis (meer) voor te lezen kunt u een set van vier tasjes lenen met een prentenboek en de knuffel van de hoofdrolspeler. In een dagboekje kunnen de ouders een verslag schrijven over of een foto plakken van het voorleesmoment thuis. In elk tasje zitten tips over voorlezen en suggesties voor ouders om met hun kind over boeken te praten. De prentenboeken die in de tasjes zitten, krijgt u er van ons los bij, om ze ook op de opvang voor te lezen. BoekStart De bibliotheek leent ook voor de allerjongste kinderen boeken uit. In de BoekStartcollectie vindt u knisper-, bad-, stoffen en hardkartonnen prentenboekjes. Wilt u het voorlezen een vaste plaats geven op uw locatie? Doe mee met BoekStart in de Kinderopvang. We trainen uw pedagogische medewerkers in het interactief voorlezen en begeleiden de voorleescoördinator bij het schrijven van een voorleesplan, waarin het beleid m.b.t. taalontwikkeling en voorlezen wordt vastgelegd. Daarnaast adviseren we u bij het organiseren van activiteiten rond lezen en boeken en helpen we u bij de aanschaf van nieuwe materialen.

7 VoorleesExpress De VoorleesExpress is een laagdrempelig project voor kinderen tussen de 2 en 8 jaar die moeite hebben met taal en lezen en hierbij thuis extra ondersteuning kunnen gebruiken. Bij gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress komt twintig weken lang wekelijks een voorlezer op bezoek. De voorlezer introduceert het voorleesritueel en geeft ouders handvatten om zelf te gaan voorlezen en de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren. Meer taalvaardigheid geeft kinderen betere kansen op school. Door de Voorlees- Express wennen kinderen aan boeken en verhalen, gaan boeken en lezen leuker vinden en gaan daardoor zelf meer lezen. Hebt u op uw instelling gezinnen waarvan u denkt dat zij baat kunnen hebben bij dit project? Neem dan contact op met de projectleider via voorleesexpress@bibliotheekgooien meer.nl Voor medewerkers Nationale Voorleesdagen Eind januari starten de Nationale Voorleesdagen, de campagne die het belang van voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen promoot. Centraal staat het Prentenboek van het Jaar, een prachtig prentenboek dat deze periode extra aandacht krijgt. Wij komen rondom de Nationale Voorleesdagen graag bij u langs om voor te lezen.

8 Voor medewerkers Workshop interactief voorlezen Voorlezen doe je samen! Tijdens interactief voorlezen ga je met de kinderen in gesprek over het verhaal om de ontwikkeling van taal en de woordenschat te stimuleren. Deze training geeft pedagogisch medewerkers handvatten om op een praktische manier met interactief voorlezen aan de slag te gaan. Uw medewerkers leren: hoe de leesontwikkeling verloopt bij 0-4 jarigen; alert te zijn op de initiatieven die kinderen nemen in de omgang met boekjes en weten hoe ze daar adequaat op kunnen reageren; hoe ze het voorlezen tot een rijke en plezierige activiteit kunnen maken; het voorlezen goed te organiseren.

9 Voor medewerkers Cursus Voorleescoördinator Aandacht voor boeken, taal en (voor)lezen in de kinderopvang is van grote betekenis voor de taalontwikkeling van kinderen. Een voorleescoördinator legt, in samenspraak met de leidinggevende, het voorleesbeleid vast in een voorleesplan. Hierdoor krijgt het voorlezen een structurele plek binnen het beleid van uw kinderopvanglocatie. Met steun van het team en de manager zorgt de voorleescoördinator voor de basisvoorwaarden: een visie op lezen; voldoende (voor)leestijd; een actuele, goed gepresenteerde, gevarieerde boekencollectie; een prettige leesomgeving, ouderbetrokkenheid, deskundigheidsbevordering van de pedagogisch medewerkers. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten waarin we dieper ingaan op boeken, voorlezen, de leesomgeving, ouderbetrokkenheid en het schrijven van het voorleesplan. Bij voldoende aanmeldingen gaat een nieuwe cursus van start. Voor ouders en medewerkers Workshop, ouderavond of oudercafé Hoe pak je dat eigenlijk aan, voorlezen? Waarom is voorlezen zo belangrijk? We praten ouders bij over het belang van voorlezen voor de taal- en de sociaalemotionele ontwikkeling van een kind. Een interactieve, inspirerende bijeenkomst met tips over voorlezen, digitale prentenboeken en de nieuwste boeken voor baby s, dreumesen en peuters. Deze bijeenkomst kan ook tijdens een koffieochtend of een oudercafé plaatsvinden.

10 Tarieven Voordeelabonnement: 66,- instellingspas max. 100 materialen met uitleentermijn 8 weken bezoek aan de bibliotheek of op locatie 1 interactief voorleespakket 1 Puk en Ko of Piramide THUIS tas 2 themacollecties naar keuze 1x lenen van het vertelkastje + 1 set vertelplaten Instellingspas Max 100 materialen 46, - met uitleentermijn 8 weken bezoek aan de bibliotheek of op locatie gratis Interactief Voorleespakket 10, - Puk en Ko & Piramide THUIS 5, - Themacollecties boeken 10, - Vertelkastje/Kamishibai incl. 1 set vertelplaten 5, - Losse set vertelplaten extra 2,50 collectie Maxi boeken (5) 5,- Collectie praatplaten 2,50 Logeerknuffels (4) 5,- Collectie BoekStart boekjes boeken 10, - VoorleesExpress Workshop interactief voorlezen op locatie Workshop interactief voorlezen in de bibliotheek Cursus Voorleescoördinator BoekStart in de Kinderopvang Workshop of ouderavond 15, - per gezin op basis van offerte op basis van offerte 200, - per deelnemer op basis van offerte op basis van offerte Alle prijzen in ons aanbod zijn exclusief BTW.

11 Bibliotheek Gooi en meer Vestiging Bussum Wilhelminaplantsoen JB Bussum domeinspecialist: Teresia Spoelman contactpersoon: Trix van Vulpen Vestiging Eemnes Raadhuislaan 49b 3755 HB Eemnes contactpersoon: Angela van Alphen Vestiging Muiden (inclusief Muiderberg) Kazernestraat AN Muiden contactpersoon: Annemarijn de Bondt Vestiging Naarden Van Limburg Stirumlaan BM Naarden contactpersoon: Margriet Veldhuisen mveldhuisen@bibliotheekgooienmeer.nl Vestiging Weesp Oudegracht XX Weesp contactpersoon: Marion van der Stroom mvdstroom@bibliotheekgooienmeer.nl Vestiging Wijdemeren (inclusief Nederhorst den Berg) Tjalk TT Loosdrecht contactpersoon: Saskia van Aalst svaalst@bibliotheekgooienmeer.nl Bibliotheek Huizen- Laren-Blaricum Vestiging Huizen Plein 2000, nr Contactpersoon: Yanny Vriends educatie@bibliotheekhlb.nl Vestiging Laren- Blaricum Brink Contactpersoon: Yanny Vriends educatie@bibliotheekhlb.nl VoorleesExpress contactpersonen: Femke Reijnen en Dalila Bakir voorleesexpress@bibliotheekgooienmeer.nl Contact

12 Tot ziens bij de bibliotheek Gooi en meer

PROGRAMMA KINDEROPVANG

PROGRAMMA KINDEROPVANG PROGRAMMA KINDEROPVANG Wat kan de Bibliotheek voor jullie betekenen? Een taalrijke omgeving heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling van baby s en peuters. Dat kan zowel thuis als in de kinderopvang

Nadere informatie

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen Jaarprogramma 2016 Kinderopvang en Peuterspeelzalen Inleiding Samen verder met taal Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zijn dé plek voor kinderen om naast de thuissituatie structureel in aanraking

Nadere informatie

Jaarprogramma 2015 kinderopvang

Jaarprogramma 2015 kinderopvang Jaarprogramma 2015 kinderopvang Bibliotheekbezoek Plezier met boeken en taal Een speciale ochtend voor ouders met hun kinderen om kennis te maken met de bibliotheek. We lezen de kinderen voor en bieden

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

schooljaar Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs

schooljaar Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs schooljaar 2017-2018 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Inhoud Voorwoord 4 Inschrijven & voorwaarden 5 Groep Programma s 1 2 Voorleesparcours 8 1 2 Kleuterjury 9 1 2 De magie van het vertelkastje

Nadere informatie

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang Scholing binnen BoekStart voor de Bibliotheek en kinderopvang SCHOLING BINNEN BOEKSTART In het kader van BoekStart zijn trainingen ontwikkeld die Bibliotheekmedewerkers, medewerkers van de Provinciale

Nadere informatie

Jaarprogramma 2014. voor de kinderopvang

Jaarprogramma 2014. voor de kinderopvang Jaarprogramma 2014 voor de kinderopvang 2 Inhoud Inleiding 4 1. Tarieven Kinderopvang 2014 5 2. Aanbod van de bibliotheken 6 Introductiebezoek in de bibliotheek 7 Nationale Voorleesdagen 2014, voorleespakket

Nadere informatie

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2017-2018 Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner Leesloopbaan peuters Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

schooljaar Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Blaricum

schooljaar Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Blaricum schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Blaricum Inhoud Voorwoord 4 Inschrijven en voorwaarden 5 Groep Programma s 1 2 Voorleesparcours 8 1 2 Kleuterjury 9 1 2 De magie van het

Nadere informatie

schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs

schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Voorwoord 4 Inschrijven en voorwaarden 5 Groep Programma s 1 2 Voorleesparcours 8 1 2 Kleuterjury 9 1 2 De magie van het vertelkastje 10

Nadere informatie

2015-2016. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2015-2016. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2015-2016 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Inhoud Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner De bibliotheek, uw voorleespartner 3 BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2014-2015 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inhoud Inleiding 3 Voorlezen in de kinderopvang BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering 5 Training tot voorleescoördinator

Nadere informatie

Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2016-2017 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner Leesloopbaan peuters Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

in de kinderopvang intro > menu > contactinformatie >

in de kinderopvang intro > menu > contactinformatie > in de kinderopvang intro > > contactinformatie > www.bibliotheek.rotterdam.nl Menu introductie > voor de voorleescoördinator > voor het team > voor de pedagogisch medewerker en de kinderen > voor de ouders

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 0-4 jaar Inhoud educatief programma jeugd 0-4 Voorschoolse educatie Boekenpret Collecties themagericht werken Workshop interactief voorlezen eescorso Nationale

Nadere informatie

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE?

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE? Voorbeeld leesplan kinderopvang Meerjarenplan 1. Visie Raadpleeg het beleidsplan of het taalplan van uw kinderopvanginstelling en vraag na bij collega's. Waarom vindt uw kinderopvanginstelling leesbevordering

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem

Samen voor taal in Arnhem Samen voor taal in Arnhem nataliekuypers.nl Een overzicht voor professionals Inleiding In Arnhem groeien niet alle kinderen op in een taalrijke omgeving; een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke

Nadere informatie

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2018-2019 inhoud boekstart in de kinderopvang Rijke leesomgeving 4 Training tot leescoördinator 5 Training (interactief) voorlezen 5 Ouderbijeenkomst

Nadere informatie

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2016-2017 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten Utrecht en de Bibliotheek

Nadere informatie

Bibliotheek Hilversum Educatie Voorschools onderwijs. Schooljaar 2015 2016. Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor iedereen!

Bibliotheek Hilversum Educatie Voorschools onderwijs. Schooljaar 2015 2016. Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor iedereen! Schooljaar 2015 2016 Bibliotheek Hilversum Educatie Voorschools onderwijs Een jaarprogramma vol leuke groepsbezoeken, workshops en de mooiste collecties Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker!

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker! Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht Samen maken we lezen nóg leuker! schooljaar 2014-2015 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

Te gebruiken voor eigen lokale evaluatie; niet voor de landelijke organisatie.

Te gebruiken voor eigen lokale evaluatie; niet voor de landelijke organisatie. Evaluatieformulier BoekStart in de kinderopvang Te gebruiken voor eigen lokale evaluatie; niet voor de landelijke organisatie. Daartoe dient de laatste kolom van de subsidieaanvraag. in te vullen door

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Voorbeeld voorleesplan

Voorbeeld voorleesplan Voorbeeld voorleesplan Te doen Evalueren voorleesplan Boekenbudget vaststellen Inventarisatie boeken en aanschaf Inrichtingen centrale leesplek Ouderactiviteiten inplannen Plan en beleid ontwikkelen taalzwakke

Nadere informatie

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers.

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de Kinderopvang 2018/2019 Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de kinderopvang voor het lezen met plezier BoekStart in de kinderopvang is het leesbevorderingsprogramma

Nadere informatie

Jaarprogramma. Primair Onderwijs 2015-2016

Jaarprogramma. Primair Onderwijs 2015-2016 Jaarprogramma Primair Onderwijs 2015-2016 Inhoud Inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 Inschrijven, voorwaarden & tarieven 5 Programma s Groep 6 Voorleesparcours 1 & 2 8 Professor Pinguïn 1 2 9 Prentenboekenplezier

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 oktober Donderdagochtend volgt de grote finale.

Nieuwsbrief 4 oktober Donderdagochtend volgt de grote finale. Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 info@zevenstervco.nl www.zevenstervco.nl Nieuwsbrief 4 oktober 2013 Nieuwe website Alle leerlingen hebben woensdag (weer) een briefje meegekregen, met daarop

Nadere informatie

Jaarprogramma. Primair Onderwijs 2015-2016

Jaarprogramma. Primair Onderwijs 2015-2016 Jaarprogramma Primair Onderwijs 2015-2016 sopgave 3 Voorwoord 4 Inschrijven, voorwaarden & tarieven 5 Programma s Groep 6 Voorleesparcours 1 & 2 8 Professor Pinguïn 1 2 9 Prentenboekenplezier 1 2 10 De

Nadere informatie

Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang

Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang Elly van der Linden en Lea Kessels juli 2013 Foto: Studio Nijkerk 1 Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang Elly van der Linden en Lea Kessels

Nadere informatie

Monitor BoekStart. Haal meer uit de Monitor. [voor]leesconsulent Liesbeth Versteeg 14 maart 2019

Monitor BoekStart. Haal meer uit de Monitor. [voor]leesconsulent Liesbeth Versteeg 14 maart 2019 Monitor BoekStart Haal meer uit de Monitor [voor]leesconsulent Liesbeth Versteeg 14 maart 2019 de Bibliotheek Z-O-U-T Eén van de gemeentelijke doelen waarin de Bibliotheek een rol speelt: Voorkomen laaggeletterdheid

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals Stichting PAS Inleiding Een taalrijke omgeving is een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke rol spelen. Helaas groeien in Arnhem niet

Nadere informatie

Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018

Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018 Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018 6 maart 2018 Programma Inleiding Monitor BoekStart in de kinderopvang Meting 2018 - wat en hoe Praktijkvoorbeeld Bibliotheek Noord West Veluwe Pauze Zelf aan de

Nadere informatie

Aanbod buitenschools 2016-2017

Aanbod buitenschools 2016-2017 Aanbod buitenschools 2016-2017 Om te beginnen Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds meer onderzoek laat zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele schoolcarrière profijt van hebben.

Nadere informatie

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen.

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen. VVE, Voor- en Vroegschoolse Educatie Bij Kindcentrum Supertof wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Om er voor te zorgen dat ieder kind een goede start kan maken op de basisschool wordt gewerkt met de VVE-methode.

Nadere informatie

Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar.

Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar. Wat is Voortouw? Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar. De bibliotheek biedt de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Best de mogelijkheid om kinderen

Nadere informatie

Aanbod naschools

Aanbod naschools Aanbod naschools 2017-2018 Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds weer laat onderzoek zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele leven profijt van hebben. En dat is niet vreemd als u

Nadere informatie

AANBOD NASCHOOLS

AANBOD NASCHOOLS AANBOD NASCHOOLS 2018-2019 MEER (VOOR)LEZEN, BETER IN TAAL Steeds weer laat onderzoek zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele leven profijt van hebben. En dat is niet vreemd als u

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Agenda. Maandag 26 november Groep 1/2B naar Meermanno Groep 3 naar de Koninklijke Schouwburg. Vrijdag 30 november Groep 8 naar Stroom

Agenda. Maandag 26 november Groep 1/2B naar Meermanno Groep 3 naar de Koninklijke Schouwburg. Vrijdag 30 november Groep 8 naar Stroom Agenda Maandag 26 november Groep 1/2B naar Meermanno Groep 3 naar de Koninklijke Schouwburg Vrijdag 30 november Groep 8 naar Stroom Woensdag 5 december Sinterklaasfeest Vrijdag 7 december groep 4 naar

Nadere informatie

B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G

B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G Beleidsdocument voor directie en MT kinderopvang januari 2013 O P B R E N G S T E N Meer expertise in huis BoekStart biedt kinderopvangmedewerkers trainingen

Nadere informatie

VVE programma Uk & Puk

VVE programma Uk & Puk VVE programma Uk & Puk Kinderdagverblijf het Helpernest werkt sinds 2013 met het VVE programma Uk en Puk. Wij vinden gerichte aandacht voor de begeleiding van baby s en peuters en het stimuleren van hun

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs intro menu contact Intro Goed lezen = goed leren... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden. Hoe

Nadere informatie

Ouders inspireren. bij voorlezen en taalontwikkeling. Praktische tips voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Ouders inspireren. bij voorlezen en taalontwikkeling. Praktische tips voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers Ouders inspireren bij voorlezen en taalontwikkeling Praktische tips voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers Meer verdiepi ng en achtergron d vind je in Kwes tie van lezen nr. 8 (Stichting Leze n)

Nadere informatie

Training werken met de Monitor BoekStart in de kinderopvang

Training werken met de Monitor BoekStart in de kinderopvang Handleiding Trainer Training werken met de Monitor BoekStart in de kinderopvang November 2018 INHOUDSOPGAVE INLEIDING Doelgroep 3 Doelen 3 Organisatie 3 Voorbereiding 4 Benodigdheden 4 BIJLAGEN 1 LEERDOELEN

Nadere informatie

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Een monitoring-onderzoek naar de effecten van het VVE-aanbod van de bibliotheek In opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek Uitgevoerd

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd Toeleidingsactiviteiten Mijn kind is groep 3 Naschoolse activiteiten Weerbaarheid Opvoeden doe je niet

Nadere informatie

De kwaliteit van de leesomgeving verdient aandacht

De kwaliteit van de leesomgeving verdient aandacht De kwaliteit van de leesomgeving verdient aandacht Voorlezen is belangrijk, maar staat niet op zichzelf. Er is meer nodig om jonge kinderen te laten uitgroeien tot mensen die makkelijk kunnen lezen en

Nadere informatie

Piramide voor kinderdagverblijven

Piramide voor kinderdagverblijven Kinderdagverblijven Piramide Piramide voor kinderdagverblijven Spelend de wereld ontdekken Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar Plezier voor kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders Sociaal-emotionele

Nadere informatie

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 Doelgroep: ouders met minstens één kind in de leeftijd 0-4 uit een Nederlands panel; 30% kinderen die lid zijn van de Bibliotheek, 70% kinderen

Nadere informatie

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met Waarom? Het leven van Lisa Wist u dat? 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn? Dat

Nadere informatie

Jaarprogramma 2014-2015. voor het primair onderwijs

Jaarprogramma 2014-2015. voor het primair onderwijs Jaarprogramma 2014-2015 voor het primair onderwijs Inhoud Inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 Inschrijven en tarieven 5 Voor de leerlingen Voorleesparcours 8 Professor Pinguïn 9 De stip 10 Lettersoep 11 Boek

Nadere informatie

Bibliotheek Gooi en meer in cijfers 2018

Bibliotheek Gooi en meer in cijfers 2018 Jaarcijfers 2018 Inhoudsopgave Bibliotheek Gooi en meer in cijfers 2018 Pagina Kerncijfers Bibliotheek Gooi en meer 3,4,5 Gemeente Eemnes (kerncijfers en activiteiten) 6,7 Gemeente Gooise Meren (kerncijfers

Nadere informatie

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête VVE 2015 Oktober 2016 Samenvatting Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag

Nadere informatie

Ouderbeleid Peuterdorp

Ouderbeleid Peuterdorp Ouderbeleid Peuterdorp Ouderbeleid Peuterdorp Ouderbeleid = de visie op de positie en rol in de eigen voorziening Ouderparticipatie = de vertaling van het ouderbeleid: hoe doe je dat Ouder als klant Ouder

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen www.bibliotheekenschede.nl Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Jaaroverzicht VoorleesExpress landelijke activiteiten en ontwikkelingen voor franchisenemers

Jaaroverzicht VoorleesExpress landelijke activiteiten en ontwikkelingen voor franchisenemers Jaaroverzicht VoorleesExpress 2016 landelijke activiteiten en ontwikkelingen voor franchisenemers Aansluiting landelijke expertise en ontwikkelingen Bereik en resultaten In 2016 bereikten we samen 4.283

Nadere informatie

Piramide voor gastouders

Piramide voor gastouders Gastouderopvang Piramide Piramide voor gastouders Plezier voor kinderen, gastouders en ouders! Voor alle kinderen van 0-4 jaar Compleet pakket Tips, suggesties en uitgewerkte activiteiten Professionalisering

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen Schooljaar 2016-2017 AANBOD 0 tot 4 jarigen Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart

Nadere informatie

Voorschoolse Leesbevordering Voorleesplezier van nul tot vier

Voorschoolse Leesbevordering Voorleesplezier van nul tot vier Voorschoolse Leesbevordering Voorleesplezier van nul tot vier Voor Voorwoord Voorlezen is leuk en belangrijk. In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor lezen en leesplezier. Kinderen die van

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen www.bibliotheekenschede.nl Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd 1. Opvoedingsondersteuning 2. Opstap 3. Naschoolse activiteiten 4. Rots en Water, weerbaarheidsproject

Nadere informatie

Kwispellezen Beestachtig goed lezen met een hond.

Kwispellezen Beestachtig goed lezen met een hond. Kwispellezen Beestachtig goed lezen met een hond. Met een frisse blik Landelijke studiedag MLP en 4you! 07 juni 2018 Utrecht Demi van der A www.kwispellezen.nl Kwispellezen Kinderen lezen voor aan een

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Goed lezen = goed leren... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden. Hoe meer een kind leest, hoe

Nadere informatie

H O F N I E U W S. Centrale wervingsdagen Stichting Veldvest Do. 9 februari 1 t/m 8 Studiedag, alle leerlingen vrij

H O F N I E U W S. Centrale wervingsdagen Stichting Veldvest Do. 9 februari 1 t/m 8 Studiedag, alle leerlingen vrij H O F N I E U W S AGENDA Groep(en) Activiteit Woe. 25/1 t/m za. 4/2 1 t/m 8 Nationale Voorleesdagen Ma. 23 t/m za. 28 januari Centrale wervingsdagen Stichting Veldvest Do. 9 februari 1 t/m 8 Studiedag,

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter Voorlezen begint al bij baby s:voorlichting op ouderbijeenkomsten Het mogelijk om een ouderbijeenkomst over het belang van voorlezen te laten verzorgen door een van de jeugdbibliothecarissen van bibliotheek

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s),

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s), Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016 Beste ouder(s), verzorger(s), De lente is begonnen!!! Op de peuteropvang is de lente 1 van de favoriete thema s van de peuters en pedagogisch medewerkers.

Nadere informatie

Voorlezen in de kinderopvang - bijlage. Resultaten van het kwalitatief onderzoek

Voorlezen in de kinderopvang - bijlage. Resultaten van het kwalitatief onderzoek Voorlezen in de kinderopvang - bijlage Resultaten van het kwalitatief onderzoek Colofon Stichting Lezen Nieuwe Prinsengracht 89 1018 VR Amsterdam 020-6230566 www.lezen.nl info@lezen.nl Auteurs Manuel Kaal,

Nadere informatie

Logeer boeken. Groep 1-2

Logeer boeken. Groep 1-2 Logeer boeken Groep 1-2 INHOUD 1 Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 2 Logeerboeken... 2 2.1 Organisatie... 2 2.2 Voorbereiding... 4 2.3 Algemene Lessuggesties... 5 3 Bijlagen... 8 3.1 Informatiebrief

Nadere informatie

1c. Worden de onderdelen 'leesbevordering' ook uitgevoerd (naar uw inschatting)? Ja, die worden in het algemeen wel uitgevoerd.

1c. Worden de onderdelen 'leesbevordering' ook uitgevoerd (naar uw inschatting)? Ja, die worden in het algemeen wel uitgevoerd. Algemeen Titel: Voorbeeldleesplan basisonderwijs feb. 2013 Auteur: A.van Montfoort met dank aan de testgroep NB Dit is een voorbeeld, niet perse het ideale leesplan. Er is geen school hetzelfde dus zet

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen KWALITEITSKAART Taal / lezen / rekenen PO Kinderen die graag lezen, gaan meer lezen. Kinderen die meer lezen, gaan beter lezen. Kinderen die beter lezen gaan beter leren. Leesbevordering is daarom een

Nadere informatie

Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013

Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013 Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013 Uitleentermijn 3 weken Voorkeursperiode Alternatieve periode Vertelplaten Leverdatum Retourdatum Leverdatum Retourdatum O Dat ben jij, Kiki!............ O

Nadere informatie

De rol van de bibliotheek bij verankering van leesbevordering in de opleidingen

De rol van de bibliotheek bij verankering van leesbevordering in de opleidingen De rol van de bibliotheek bij verankering van leesbevordering in de opleidingen Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Margriet

Nadere informatie

LEZEN & MEDIAWIJSHEID

LEZEN & MEDIAWIJSHEID Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Wat ons bezighoudt Taalachterstanden zijn een zorg voor veel (brede) scholen (Voor)lezen en de opbrengsten voor het kind Samen sterk met (Vrij)lezen

Nadere informatie

BoekStart in de Kinderopvang

BoekStart in de Kinderopvang BoekStart in de Kinderopvang Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta Kinderopvang Het Speelhúûs oktober 2013 Caroline Piso Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta Ina Los Kinderopvang Het Speelhúûs Samen kunnen we laaggeletterdheid

Nadere informatie

Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang

Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang Handleiding Puktas voor medewerkers peuterspeelzaal en kinderopvang Puktas is een educatief programma dat ontwikkeld is door de Bibliotheek

Nadere informatie

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Rode Draad\\Handleiding leerkracht\voorlezen is leuk groep 1-2 leerkr\010808 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 5 2. Project

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Introductiebijeenkomst met ouders Draaiboek

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Introductiebijeenkomst met ouders Draaiboek De Voorleesvogel voor ouders en peuters Introductiebijeenkomst met ouders Draaiboek 1 Gemeentebibliotheek Utrecht Bureau Educatieve Ondersteuning 030-2861943 gbu.beo2@utrecht.nl 2 Inhoud Inleiding... 4

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs intro menu contact Intro Goed lezen = goed leren.... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden..

Nadere informatie

Nieuwsbrief 23 januari

Nieuwsbrief 23 januari Nieuwsbrief 23 januari Trefwoord In deze nieuwsbrief Thema: Dat heb je verdiend! Trefwoord Rapporten Lezen 2 Wist u dat? 3 Eerste H Communie. Tafeltennistoernooi LeerKRACHT 5 De komende weken werken de

Nadere informatie

Educatieve diensten van de bibliotheek

Educatieve diensten van de bibliotheek Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal 2015-2016 Lezen en voorlezen Omdat u en ik weten dat lezen en voorlezen goed zijn voor de taalontwikkeling

Nadere informatie

Voorlezen gaat zó. Tips en ervaringen uit de praktijk van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, gastoudergezinnen en buitenschoolse opvang

Voorlezen gaat zó. Tips en ervaringen uit de praktijk van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, gastoudergezinnen en buitenschoolse opvang Voorlezen gaat zó Tips en ervaringen uit de praktijk van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, gastoudergezinnen en buitenschoolse opvang Margriet Chorus en Irma van Welzen Deze uitgave werd mede mogelijk

Nadere informatie

De bibliotheek presenteert...

De bibliotheek presenteert... De bibliotheek presenteert... Brede School activiteiten 2011 Informatie, Inspiratie, Interactie www.bibliotheekemmen.nl Inhoud Inleiding 3 Activiteiten 4 1. Het dreumesuurtje 4 2. Voorleesactiviteit voor

Nadere informatie

Voorlezen in de kinderopvang

Voorlezen in de kinderopvang Voorlezen in de kinderopvang Voorlezen geeft jonge kinderen een goede start voor het lezen in hun verdere leven. Hoe vroeger in hun leven ze voorgelezen worden, hoe beter. Dat geldt voor de thuisomgeving,

Nadere informatie

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Voorschool Balou Voorschool Balou Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Algemeen Spelenderwijs Utrecht Niasstraat 6-c 3531 WP Utrecht info@spelenderwijsutrecht.nl Telefoon algemeen 030-820

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Jaaraanbod. Inschrijfformulieren Peuterspeelzalen. Cultuur en educatie2010

Jaaraanbod. Inschrijfformulieren Peuterspeelzalen. Cultuur en educatie2010 Jaaraanbod Cultuur en educatie2010 2011 Inschrijfformulieren Peuterspeelzalen De inschrijfformulieren graag inleveren vóór 15 juni 2010 bij Team Cultuur&Educatie. Bibliotheek Hoogeveen Willemskade 27 7902

Nadere informatie

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012 2011-2012 1 voorschools 2011-2012 2 Illustraties Eva Lenis. Vormgeving Biblionet Drenthe voorschools 2011-2012 2011-2012 Doorgaande Leeslijn 2011-2012 Voorwoord Hierbij ontvangt u het aanbod leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf Pipoo Nummer 4 /oktober 2018

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf Pipoo Nummer 4 /oktober 2018 Voorwoord Beste ouders en/of verzorgers, Voor u ligt onze nieuwsbrief van oktober 2018. Met onze nieuwsbrief willen wij u belangrijke zaken en aanvullende informatie melden. Wanneer u nog vragen heeft

Nadere informatie

Haal meer uit de Monitor BoekStart in de kinderopvang maart 2019

Haal meer uit de Monitor BoekStart in de kinderopvang maart 2019 Haal meer uit de Monitor BoekStart in de kinderopvang 2019 14 maart 2019 Programma 10.00 Inleiding over het starten en de mogelijkheden van de nieuwe metingsperiode 10.30 Kees Broekhof: hoe gebruik je

Nadere informatie

B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G

B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G B O E K S TA R T I N D E K I N D E R O P VA N G Beleidsdocument voor directie en MT bibliotheken december 2012 O P B R E N G S T E N Meer bibliotheekleden Ouders worden via de kinderopvang geïnformeerd

Nadere informatie

Aanbod. Voorschoolse Educatie 2013-2014. Rijn en Venen

Aanbod. Voorschoolse Educatie 2013-2014. Rijn en Venen Aanbod Voorschoolse Educatie 2013-2014 Rijn en Venen De Bibliotheek Rijn en Venen presenteert Aanbod Voorschoolse Educatie 2013-2014 Beste lezer, Boeken kijken en voorlezen, liedjes zingen en luisteren.

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij Kids2b

Hartelijk welkom bij Kids2b Hartelijk welkom bij Kids2b Stichting Kids2b! Al 25 jaar een begrip in Noord Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar krijgen bij ons alle gelegenheid om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Nadere informatie