Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang"

Transcriptie

1 Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang

2 Handleiding Puktas voor medewerkers peuterspeelzaal en kinderopvang Puktas is een educatief programma dat ontwikkeld is door de Bibliotheek Hoogeveen en Stap-in Hoogeveen(Stichting Welzijn Hoogeveen). Het programma is in samenwerking met de gemeente Hoogeveen tot stand gekomen. De bibliotheek zorgt voor het materiaal, Stap-in zorgt voor ondersteuning van de ouderbijeenkomsten. Het geheel is een aanvulling op het Uk en Puk programma zoals dat bij de peuterspeelzalen en in de toekomst bij een aantal kinderopvang organisaties in Hoogeveen wordt gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat ouderbetrokkenheid van grote invloed is op de leerresultaten van kinderen. Jonge kinderen zijn afhankelijk van de peuterleiders / kinderopvangmedewerkers maar zeker ook van de ouders voor het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Wanneer ouders met hun kind thuis oefenen, in aansluiting op het programma van de voorschoolse voorziening, wordt de taalontwikkeling van deze kinderen extra gestimuleerd. Puktas biedt een programma waarbij de voorschoolse voorziening en de ouders samen aan dezelfde thema s werken. Doel van Puktas: taalontwikkeling van peuters stimuleren het lees- en voorleesplezier bij kinderen en ouders te vergroten ouderparticipatie vergroten Het effect van Puktas zit vooral in de samenhang voorschoolse voorziening en thuis: hetzelfde prentenboek, dezelfde woorden, de herkenning voor de kinderen. Kinderen zijn dagelijks bezig met het vergroten van hun kennis en het opdoen van vaardigheden. Hoe werkt Puktas? De bibliotheek gaat zorgen dat er in de toekomst 16 collecties beschikbaar komen, die bestaan uit de volgende onderdelen: Prentenboek per kind voor school en voor thuis Speelwerkboek /handleiding voor de pedagogisch medewerker van de voorschoolse voorziening Speelwerkboek of ouderkaart per kind voor thuis Aanvulling voor de thematafel op de voorschoolse voorziening De puktas zelf Brief voor de ouders Desgewenst een bezoek aan de bibliotheek met het programma: Reis door prentenboekenland. (1 keer per jaar) Hierbij worden ook nadrukkelijk de ouders of bv. de grootouders betrokken!

3 De voorschoolse voorzieningen kunnen per schooljaar uit deze collecties maximaal 2 collecties kiezen, door middel van inschrijving in juni. Een collectie is acht weken beschikbaar voor de voorschoolse voorziening. De Puk tas periode duurt zes weken, de overige tijd is voor het ophalen en inleveren van alle materialen. In bijlage 3 treft u de voorlopige titel lijst aan. Deze Titellijst wordt steeds aangevuld met nieuwe titels. Tijdpad en activiteit: 1. Inschrijven Puktas: De medewerker van de voorschoolse voorziening ontvangt uiterlijk in juli de inschrijflijst voor Puktas van de bibliotheek. De medewerker van de voorschoolse voorziening is verantwoordelijk voor het retourneren van de inschrijflijst bij de bibliotheek. 2. Eerste contact medewerker Stap-in en medewerker Voorschoolse voorziening: Minimaal 3 weken voor aanvang van een Puktas neemt een medewerkers van Stap-in contact op met de medewerker van de betreffende voorschoolse voorziening om afspraken te maken over de eerste bijeenkomst met de ouders, het uitreiken van de Puktas. Ook wordt in deze eerste afspraak tussen medewerker Stap-in en medewerker voorschoolse voorziening een afspraak gemaakt over de te bezoeken Doelgroep kinderen. De medewerkers van de voorschoolse voorziening is verantwoordelijk voor het aanleveren van adresgegevens en achtergrondinformatie van het betreffende gezin. De medewerker van de voorschoolse voorziening is tevens verantwoordelijk voor de communicatie met ouders over het bezoek van een Stap-in medewerker aan dit gezin. 3. Start van Puktas (2 weken): de medewerker van de voorschoolse voorziening start in de groep met het thema. De eerste 2 weken worden kinderen bekend worden gemaakt met het thema, de woorden, de boeken en de materialen die horen bij het thema. De pedagogisch medewerker ontvangt voor aanvang van de start van het thema alle materialen. Zij laat de kinderen kennis maken met het boek en het werkboek. Ze maakt gebruik van de materialen voor de thematafel. 4. Tweede periode (2 weken): De start van de tweede periode bestaat uit een ouderbijeenkomst in de groep. De ouderbijeenkomst wordt geleid door de medewerker van de voorschoolse voorziening. Het doel van de ouderbijeenkomst is: ouders laten kennis maken met het thema en de Puktas die bij het thema hoort. Medewerkers van Stap-in zijn bij deze ouderbijeenkomst aanwezig. Zij kunnen een toelichting geven op Puktas Thuis.

4 De medewerker van de peuterspeelzaal of kinderopvang is de centrale persoon bij de ouderbijeenkomst. Deze ouderbijeenkomsten zijn kort, en zijn ervoor om een korte toelichting te geven en het materiaal uit te delen. De bijeenkomst is aan het begin van de ochtend/middag of aan het einde. Daarnaast is het de bedoeling om 2 keer per jaar een langere ouderbijeenkomst te organiseren, bijvoorbeeld een koffie ochtend of ouderavond. In deze bijeenkomst wordt de puktas geintroduceerd en staat het belang van taal/voorlezen en activitetien doen met je kind, voorop. Deze bijeenkomst kan ingevuld worden door bibliotheek en Stap-in, het is de bedoeling dat dit een interactieve bijeenkomst is. Tijdens de ouderbijeenkomst: alle aanwezigen wordt uitgelegd dat de materialen uit de Puktas: leenmaterialen zijn, behalve het speelwerkboek. Met de ouders wordt afgesproken hoe om te gaan met het zoekraken van materialen. De kosten moeten worden vergoed aan de bibliotheek. Iedere voorschoolse voorziening maakt hiervoor intern afspraken. NB. De kosten zijn: voor het prentenboek: 15, - In ontvangst nemen van de Puktas : alle aanwezige ouders ontvangen de Puktas en conformeren zich aan de spelregels zoals door de voorschoolde voorziening opgesteld. In de groep wordt verder gewerkt aan het thema. Eind Tweede periode: Aan het eind van de tweede periode (na 14 dgaen) vind er een tweede ouderbijeenkomst plaats. Deze wordt georganiseerd door de voorschoolse voorziening. Deze bijeenkomst wordt gekoppeld aan het halen of brengen van kinderen. De ouders leveren de Puktas in en er wordt aandacht besteedt aan de ervaringen die ouders hebben opgedaan. De Stap-in medewerker vult samen met de ouders het evaluatie formulier in. 5. Derde periode (2 weken): De boeken en de tassen zijn weer terug op de voorschoolse voorziening. De medewerkers van de Voorschoolse voorziening besteden de groep nog 2 weken aandacht aan het thema en eventueel aan het boek en/ of het werkboek. Dit vullen zij zelf in. De derde periode is bedoeld om te beoordelen of de kinderen voldoende hebben geleerd. Ook tijdens deze periode kunnen ouders en hun kinderen worden aangemeld voor Puktas Thuis.

5 Afspraken die van belang zijn: Hoe gaat de voorschoolse voorziening om met de ouders die zich afmelden voor de ouderbijeenkomst? Een idee is om bij de ouder aan te geven dat hij/ zij voor vervanging kan zorgen. Hoe gaat de Voorschoolse voorziening om met het inleveren en natellen van de materialen? Een idee is om (hulp)ouders te vragen aanwezig te zijn bij de laatste ouderbijeenkomst en deze de materialen van de andere ouders te laten tellen als deze ouders zelf bij de bijeenkomst zijn. Direct na de bijeenkomst krijgen zij te horen of alles klopt. Als er iets ontbreekt, wordt uitgelegd hoe hier mee om te gaan. Het is handig om bij inname van de Puktas een kaartje met de naam van het kind in de tas te doen. Dit alles kan in overleg met de Stap-in medewerker georganiseerd worden. Kijk hoe ouders betrokken kunnen worden bij het samen verantwoordelijk zijn voor alles wat er in en rond Puktas gebeurt op school.

6 Bijlage 1: Taken Taken bibliotheek: De bibliotheek draagt zorg voor: - de collecties en de materialen die daarbij horen. - de Puktas voor de kinderen. - de inschrijving op een collectie. - de verspreiding van een collectie. Taken voorschoolse voorziening: De voorschoolse voorziening draagt zorg voor: - de 4 fasen tijdens het gebruik van de Puktas (pre-teach instructie uitwerking re-teach fase) - de doelgroep ouders aan melden voor Puktas Thuis bij Stap-in - voor het verspreiden van ouderinformatie. - aanmelden van kinderen waarvan in de instructie fase duidelijk is dat ondersteuning thuis van belang is Criteria hiervoor zijn: Laaggeletterdheid Laag opgeleid De Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn Een negatieve score hebben op het Van Wiechen onderzoek (deze criteria zijn gelijk aan de VVE doelgroep criteria) - het onderhouden van contact met de medewerker van Stap-in-. - samen met Stap-in voor het retourneren van de geleende materialen. Taken Stap-in Stap-in draagt zorg voor: - een format- brief waarin ouderinformatie wordt gegeven. - aanwezigheid bij de ouderbijeenkomst, op aanvraag inzet worden om onderdelen van de ouderavond te begeleiden. - indien dit wenselijk is een thema voor de bijeenkomst. - bezoeken aan ouders die extra ondersteuning nodig hebben. - bezoeken aan ouders die niet aanwezig zijn bij de ouderbijeenkomst. - een terugkoppeling aan de medewerker voorschoolse voorziening. - de communicatie met het School Maatschappelijk Werk indien dit nodig is voor een gezin. Het retourneren van de geleende materialen ( samen met de school). voorlichting aan de voorschoolse voorziening

7 Bijlage 2 : Wat is een vertel tafel? Wat is een verteltafel? De verteltafel is een plaats waar enkele kinderen een verhaal uit een (prenten) boek naspelen. Het is een verrijkte leeromgeving rondom een bepaald verhaal of een (prenten) boek. Het is een plek waar kinderen met behulp van zelfgemaakte attributen het verhaal op verschillende manieren spelend kunnen vertellen. De verteltafel hoeft niet perse een tafel te zijn, maar kan ook een deken op de grond, koffer, een afgeschermde hoek in de klas of de zand/watertafel zijn. Welke doelen worden door de verteltafel bereikt? De vertel tafel is geschikt voor peuetrs / kleuters, en zelfs nog oudere kinderen. Hierbij komen verschillende ontwikkelingsdoelen aan de orde. Enkele belangrijke doelen die aan de orde komen zijn: Omgaan met de verteltafel bevordert de mondelinge taalvaardigheden en beginnende geletterdheid. Als de kinderen handelend omgaan met de materialen die in het verhaal voorkomen, kunnen ze spelenderwijs nieuwe woorden leren! Deze woorden worden vervolgens geautomatiseerd en kunnen van hieruit actief gebruikt worden in hun spel (actieve woorden schat) De verteltafel ontwikkelt hun spelontwikkeling. Ze kiezen rollen, spelen met elkaar, ze verplaatsen zich in de personages van het verhaal en kunnen hun emoties hierin uiten. Tevens biedt de verteltafel een goede ontwikkeling bij kinderen waarbij het spel niet zelf opgang komt. Het spel is stimuleert! De verteltafel stimuleert communicatieve aspecten. Door een rol te kiezen spelen ze met elkaar het spel na, ze reageren op elkaar. De verteltafel simuleert cognitieve aspecten. Bij het werken met de verteltafel lig het voor de hand dat de kinderen hardop denken en vertellen. Een belangrijke voorwaarde voor het hardop denken is het internaliseren van woordbetekenissen en taalstructuren. Door verhalen op verschillende manieren te vertellen en na te spelen, krijgen kinderen greep op de verhaallijn van geschreven teksten. Door het herhaald te spelen aan de verteltafel leren kinderen naar verhalen te luisteren. Ze leren dat verhalen een bepaalde opbouw hebben: een begin, een ontwikkeling en een eind. Tevens leren ze dat er in een verhaal verschillende personages optreden. Kinderen leren dat een verhaal zich altijd afspeelt in een bepaalde omgeving en dat er altijd een tijdsverloop is. Ze leren wat een prentenboek is, dat er in een prentenboek een verhaal zit en dat er in een verhaal verschillende emoties plaatsvinden. Ze leren dat een verhaal waarbij ze zich betrokken voelen van zichzelf kunnen maken. Kinderen leren hoe je om moet gaan met een boek. Kinderen komen met boekentaal in aanraking. Voor anderstalige kinderen is de verteltafel een effectief middel bij het leren van hun tweede taal.

8 Stappenplan. Wanneer je gaat werken met de verteltafel is het handig om een bepaalde volgorde aan te houden, zodat de belangrijkste facetten van de verteltafel aan de orde komen. De stappen die achtereenvolgens uitgevoerd worden om een goede bijdrage te leveren aan de verteltafel zijn: Je leest het (prenten) boek voor. Samen met de kinderen het verhaal navertellen en met de kinderen de attributen die in het verhaal voorkomen bespreken. Je bouwt samen met de kinderen de verteltafel op. (Dit neemt enkele dagen in beslag, omdat de kinderen de meeste attributen zelf maken en/of meebrengen) Daarna lees je het verhaal nog een voor en introduceer je de verteltafel. De kinderen krijgen ruimschoots de gelegenheid om met de verteltafel en attributen te spelen en alles te verkennen. Je leest het boek voor en de kinderen voeren de handelingen uit. Dit te introductie, zodat alle kinderen weten wat de bedoeling is. De kinderen lezen het boek en jij voert de handelingen uit. (Bovenstaande twee handelingen kunnen ook omgedraaid worden) De kinderen werken in groepjes met de verteltafel. Jij observeert. Vervolgens werken de kinderen zelfstandig met de verteltafel. Voorleesvogel-doorgeefboek Reageer De verteltafel. Wat? De verteltafel is een plaats rondom een bepaald verhaal of(prentenboek) waar kinderen dat verhaal kunnen naspelen(spelend vertellen) met behulp van zelfgemaakte attributen. De verteltafel wordt veel gebruikt bij interactief voorlezen aan jonge kinderen. Doel. De verteltafel is erop gericht verschillende aspecten van de taalontwikkelingen te stimuleren bij jonge kinderen. Zoals de mondelinge taalvaardigheid en beginnende geletterdheid, communicatieve en cognitieve vaardigheden. De verteltafel ondersteunt de spelontwikkeling. Kinderen kiezen rollen, spelen met elkaar, ze verplaatsen zich in de personages van het verhaal en kunnen hun emoties hierin uiten. De verteltafel wil de kinderen verschillende kanten van een verhaal laten zien. Door verhalen op verschillende manieren te vertellen en na te spelen met elkaar, krijgen kinderen greep op de verhaallijn van geschreven teksten. Ze leren dat verhalen een bepaalde opbouw hebben: een begin, een ontwikkeling en een eind. Zo leren ze dat er in een verhaal verschillende personages optreden, dat een verhaal zich altijd afspeelt om een bepaalde omgeving en dat er altijd een tijdsverloop is. Ze leren dat ze zich een verhaal waarbij ze zich betrokken voelen, eigen kunnen maken. Door met een verteltafel te werken, leren kinderen hoe ze om moeten gaan met een boek. Ze komen met boekentaal in aanraking. Voor anderstalige kinderen is de verteltafel een effectief middel bij het leren van hun tweede taal.

9 In de praktijk. De verteltafel hoeft niet per se een tafel te zijn; het kan ook een deken op de grond, een koffer, een afgeschermde hoek in de klas of zand/watertafel zijn. Eén boek staat centraal. Wanneer men gaat werken met de verteltafel kan men de volgende volgorde aanhouden: De leid(st)er leest het (prenten) boek voor. Samen met de kinderen vertelt de leid(st)er het verhaal na een bespreekt de attributen die in het verhaal voorkomen. De leid(st) bouwt samen met de kinderen de verteltafel op. (dit neemt enkele dagen in beslag, omdat de kinderen de meeste attributen zelf maken en/of meebrengen.) Daarna leest de leid(st)er het verhaal nog eens voor en introduceert de verteltafel. De kinderen krijgen ruimschoots de gelegenheid om de verteltafel en de attributen te verkennen. De leid(st)er leest het boek voor en de kinderen voeren de handelingen uit. De kinderen lezen het boek en de leid(st)er voert de handelingen uit. De kinderen werken in groepjes met de verteltafel. De leid(st)observeert. Vervolgens werken de kinderen zelfstandig met de verteltafel.

10 Bijlage 3 : Voorlopige titellijst: titels met een speelwerkboek / ouderkaart Thema uk & puk Thema boek Titel boek Welkom Puk Schoolleven Dag! Welkom Puk Dagelijks leven Daar ben ik dan Welkom Puk/ regen Bedrituelen En nu lekker slapen, Sam! Ik en mijn familie Gezinsuitbreiding Za-za s babybroertje Ik en mijn familie Grootouders Eendje in de regen Ik en mijn familie Gezinsuitbreiding Broertje te koop Regen Weer Eendje in de regen Knuffels/Wat heb je aan vandaag? Knuffels/ kleding Lieve, stoute beer Baboen Knuffels Knuffels Waar is Dikkie Dik? Wat heb jij aan vandaag? Reuzen en kabouters Kleding Grootte Mijn trui Kleine muis zoekt een huis Eet smakelijk Fruit Kleine muis zoekt een huis

Voor de leerkracht van groep 1 en 2

Voor de leerkracht van groep 1 en 2 Voor de leerkracht van groep 1 en 2 Handleiding Taaltas voor de leerkracht van groep 1 en 2 Taaltas is een educatief programma dat ontwikkeld is door de Bibliotheek Hoogeveen, OBS Apollo Hoogeveen en Stap-in

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Jaaraanbod. Inschrijfformulieren Peuterspeelzalen. Cultuur en educatie2010

Jaaraanbod. Inschrijfformulieren Peuterspeelzalen. Cultuur en educatie2010 Jaaraanbod Cultuur en educatie2010 2011 Inschrijfformulieren Peuterspeelzalen De inschrijfformulieren graag inleveren vóór 15 juni 2010 bij Team Cultuur&Educatie. Bibliotheek Hoogeveen Willemskade 27 7902

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, juni 2012 Wat is Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Voor- en Vroegschoolse Educatie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2½ jaar. Sommige kinderen in die leeftijd

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, november 2012 Voorschoolse voorzieningen Ommen Peuterontwikkeling in Ommen; in het belang van peuters Uw kind gaat naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

VVE programma Uk & Puk

VVE programma Uk & Puk VVE programma Uk & Puk Kinderdagverblijf het Helpernest werkt sinds 2013 met het VVE programma Uk en Puk. Wij vinden gerichte aandacht voor de begeleiding van baby s en peuters en het stimuleren van hun

Nadere informatie

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter Voorlezen begint al bij baby s:voorlichting op ouderbijeenkomsten Het mogelijk om een ouderbijeenkomst over het belang van voorlezen te laten verzorgen door een van de jeugdbibliothecarissen van bibliotheek

Nadere informatie

De verteltafel. Bouwstenen voor leesbevordering

De verteltafel. Bouwstenen voor leesbevordering De verteltafel Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Eva Janssen Bouwstenen voor leesbevordering Colofon Auteur: Eva Janssen

Nadere informatie

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012 2011-2012 1 voorschools 2011-2012 2 Illustraties Eva Lenis. Vormgeving Biblionet Drenthe voorschools 2011-2012 2011-2012 Doorgaande Leeslijn 2011-2012 Voorwoord Hierbij ontvangt u het aanbod leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2014-2015 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inhoud Inleiding 3 Voorlezen in de kinderopvang BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering 5 Training tot voorleescoördinator

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat:

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat: Wat is Boekstart/Boekenpret?: Boekstart/Boekenpret is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is taalontwikkeling te

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen.

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen. VVE, Voor- en Vroegschoolse Educatie Bij Kindcentrum Supertof wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Om er voor te zorgen dat ieder kind een goede start kan maken op de basisschool wordt gewerkt met de VVE-methode.

Nadere informatie

Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Graag vóór 21 juni 2013 inleveren of mailen naar secr@bibliotheekhoogeveen.nl Bibliotheek Hoogeveen ter attentie van team Cultuur & Educatie

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Een monitoring-onderzoek naar de effecten van het VVE-aanbod van de bibliotheek In opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek Uitgevoerd

Nadere informatie

Logeer boeken. Groep 1-2

Logeer boeken. Groep 1-2 Logeer boeken Groep 1-2 INHOUD 1 Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 2 Logeerboeken... 2 2.1 Organisatie... 2 2.2 Voorbereiding... 4 2.3 Algemene Lessuggesties... 5 3 Bijlagen... 8 3.1 Informatiebrief

Nadere informatie

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar Spelen en ontwikkelen bij de peuteropvang in Alkmaar Is uw kind tussen de twee en vier jaar? Dan mag hij of zij naar de peuteropvang: Een leuke en leerzame plek waar uw kind onder deskundige begeleiding

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Workshop voor leid(st)ers

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Workshop voor leid(st)ers De Voorleesvogel voor ouders en peuters Workshop voor leid(st)ers 1 Gemeentebibliotheek Utrecht Bureau Educatieve Ondersteuning 030-2861943 gbu.beo2@utrecht.nl 2 Inhoud Inleiding... 4 Opzet van de workshop...

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Introductiebijeenkomst met ouders Draaiboek

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Introductiebijeenkomst met ouders Draaiboek De Voorleesvogel voor ouders en peuters Introductiebijeenkomst met ouders Draaiboek 1 Gemeentebibliotheek Utrecht Bureau Educatieve Ondersteuning 030-2861943 gbu.beo2@utrecht.nl 2 Inhoud Inleiding... 4

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 0-4 jaar Inhoud educatief programma jeugd 0-4 Voorschoolse educatie Boekenpret Collecties themagericht werken Workshop interactief voorlezen eescorso Nationale

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker!

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker! Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht Samen maken we lezen nóg leuker! schooljaar 2014-2015 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als

Nadere informatie

3. Handleiding bij de peuter-estafette

3. Handleiding bij de peuter-estafette 3. Handleiding bij de peuter-estafette Voor leidinggevenden en pedagogisch medewerkers peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Een goede overdracht waarborgt de doorgaande ontwikkeling van de peuter. Bij

Nadere informatie

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2017-2018 Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner Leesloopbaan peuters Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: Voorschool De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: april 2014 door: Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel Beste ouders en verzorgers Voor u ligt het informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel te Beesd. In dit boekje vindt u allerhande nuttige informatie

Nadere informatie

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen De Voorleesvogel Tips bij interactief voorlezen 1 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Onderwijsbureau 070-3534552 hwi@dobdenhaag.nl 2 Interactief voorlezen Het is de kunst van interactief voorlezen om

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage Informatieboekje van Peuterspeelschool De Plantage Dit boekje informeert u over de huisregels van ; Peuterspeelschool De Plantage. De leidsters op de Dreumeldoos zijn: Kitty Delsink Migo Kitty werkt op

Nadere informatie

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT BEN IK IN BEELD UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT BEN IK IN BEELD UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT Ben ik in Beeld maakt gebruik het programma Puk en Ko thuis. Daarnaast zijn er aanvullingen beschikbaar: Het bronnenboek Ouderbetrokkenheid en een ouderwerkplan. Materiaal

Nadere informatie

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2016-2017 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten Utrecht en de Bibliotheek

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids Themabrief Wij gaan voorlezen Maart en april 2014 Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350 violierkids@komkids Wat willen wij? In het begin van de zomer gaan wij in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Doe meer met Bas. Speel- en leerprogramma bij de Bas-prentenboeken

Doe meer met Bas. Speel- en leerprogramma bij de Bas-prentenboeken Doe meer met Bas Speel- en leerprogramma bij de Bas-prentenboeken In samenwerking met de gemeente Staphorst, directies, onderbouwleerkrachten en leid(st)ers van peuterspeelzalen in Staphorst. cip-gegevens

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

Opleidingsplan

Opleidingsplan Opleidingsplan 2017-2018 1 Opleidingsplan 2017-2018 1 Inleiding 3 Aanleiding 3 Doel 3 Visie 3 Scholing 4 Kinder EHBO 4 Taalniveau 3F 4 Scholing voor pedagogisch medewerkers die werken met 0-jarigen 4 TINK

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN KALEIDOSCOOP BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT KALEIDOSCOOP UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN KALEIDOSCOOP BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT KALEIDOSCOOP UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL 1 BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT Uitgebreide achtergrondinformatie over ouderbetrokkenheid (Hoofdstuk 7, Actief Leren). Handleiding ouderbijeenkomsten. Handleiding Pak eens een knuffel : taalstimulering

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

WAT IS DE VOORSCHOOL PLUS?

WAT IS DE VOORSCHOOL PLUS? DE VOORSCHOOL PLUS WAT IS DE VOORSCHOOL PLUS? De voorschool is een plek waar peuters spelend leren en ouders elkaar kunnen ontmoeten. Op de voorschool krijgen de peuters van 2,5 tot 4 jaar spelenderwijs

Nadere informatie

Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2016-2017 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner Leesloopbaan peuters Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

Wat is de doelstelling van Uk en Puk:

Wat is de doelstelling van Uk en Puk: Datum 18 mei 2016 Beste ouders en/of verzorgers, Op de groepen van de dagopvang en peuterspeelzaal werken we met thema s. Was er vroeger nog een groot verschil tussen het aanbod op de peuterspeelzaal en

Nadere informatie

TAAL EN LEESMETHODEN Aanbod voor Jonge Kinderen Doe meer met Bas

TAAL EN LEESMETHODEN Aanbod voor Jonge Kinderen Doe meer met Bas TAAL EN LEESMETHODEN Aanbod voor Jonge Kinderen Doe meer met Bas Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze methode zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Voorschool De Vijf Sterren, april 2016 Ineke van der Haak, locatiemanager

Pedagogische werkwijze Voorschool De Vijf Sterren, april 2016 Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag worden opgevangen op voorschool De Vijf Sterren. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Paarse

Nadere informatie

Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden

Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden Tips en suggesties voor het opzetten van een leesclub voor laaggeletterden Inleiding Ontspannen de krant lezen en op de hoogte blijven van het nieuws van de dag.

Nadere informatie

2015-2016. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2015-2016. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2015-2016 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Inhoud Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner De bibliotheek, uw voorleespartner 3 BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie Voorwoord Partou Kinderopvang Beste ouders/verzorgers, U heeft uw kind aangemeld voor een voorschool. In dit boekje vindt u alle informatie over

Nadere informatie

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers KieKeBoe s Peuterklas (peuterspeelzaal)

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers KieKeBoe s Peuterklas (peuterspeelzaal) Informatiebrochure voor ouders/verzorgers KieKeBoe s Peuterklas (peuterspeelzaal) Inhoudsopgave VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! PEUTERKLAS IN PLAATS VAN PEUTERSPEELZAAL 3 WAT IS DE PEUTERKLAS?

Nadere informatie

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek.

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY ***

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Titel: VVE beleid *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 2.42 Soort document: Werkwijze Aantal pagina s: Aantal bijlagen: - Status: Vastgesteld Actie: Invoegen in kwaliteitsmap Datum:

Nadere informatie

Vertelplaten Kamishibai Reservering

Vertelplaten Kamishibai Reservering Vertelplaten Kamishibai Uitleentermijn 4 weken Voorkeursperiode Alternatieve periode Vertelplaten Leverdatum Retourdatum Leverdatum Retourdatum O Dat ben jij, Kiki!............ O En nu lekker slapen, Sam!............

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

Aanbod naschools

Aanbod naschools Aanbod naschools 2017-2018 Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds weer laat onderzoek zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele leven profijt van hebben. En dat is niet vreemd als u

Nadere informatie

Kerndoelen Startblokken geïntegreerd met eisen onderwijsinspectie

Kerndoelen Startblokken geïntegreerd met eisen onderwijsinspectie Kerndoelen Startblokken geïntegreerd met eisen onderwijsinspectie De kerndoelen geven een beeld van het werken met Startblokken op de hele locatie. Advies: 2 x per jaar door LM invullen (in december als

Nadere informatie

Met deze Boefjesnieuws willen wij ouders en verzorgers informeren over allerlei zaken die met Kinderopvang Boefje te maken hebben.

Met deze Boefjesnieuws willen wij ouders en verzorgers informeren over allerlei zaken die met Kinderopvang Boefje te maken hebben. Boefjesnieuws oktober 2016 Beste ouder(s)/ verzorger(s), Met deze Boefjesnieuws willen wij ouders en verzorgers informeren over allerlei zaken die met Kinderopvang Boefje te maken hebben. Personeel Hieronder

Nadere informatie

Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter gemeente Oss

Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter gemeente Oss Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter gemeente Oss Mei 2017 1 Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter Gemeente Oss Wat is het doel van

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015 2015 Peuterstap 28-1-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Welkom... 3 2 Peuterspeelzaal Peuterstap... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Aanbod... 4 3 VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)... 5 3.1 Doel VVE... 5 4 Programma

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

Jaarprogramma 2015 kinderopvang

Jaarprogramma 2015 kinderopvang Jaarprogramma 2015 kinderopvang Bibliotheekbezoek Plezier met boeken en taal Een speciale ochtend voor ouders met hun kinderen om kennis te maken met de bibliotheek. We lezen de kinderen voor en bieden

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem Informatieboekje Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat 14-5335 LL Alem Inhoudsopgave 01. Inleiding... 3 02. Waarom naar een peuterspeelzaal?... 3 03. Doelstelling... 4 04. Doelgroep... 4 05.

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Spelen en leren. Naar de Basischool

Spelen en leren. Naar de Basischool Onze prachtige locatie is het voormalig schoolgebouw de Brandaris gelegen aan de Oude Gest 3 in Bunschoten-Spakenburg. Daar beschikken wij over 2 ruime lokalen waar wij dagelijks opvang bieden aan peuters

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2015-2016 Cluster 1/2 Programma Even voorstellen Ik & Ko KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar eigen klas Praktische

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten

Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten Maart 2015 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

1 ALGEMEEN 2 SPECIFIEKE UITGANGSPUNTEN. Geachte ouders,

1 ALGEMEEN 2 SPECIFIEKE UITGANGSPUNTEN. Geachte ouders, Geachte ouders, Van harte welkom bij de Stichting Peuterspeelzalen Leusden. Graag willen wij u het pedagogisch werkplan aanbieden van onze locatie Klein Duimpje. In dit werkplan zetten we alle praktische

Nadere informatie

Ouderbeleid VVE Samen Spelen kinder- en peuteropvang

Ouderbeleid VVE Samen Spelen kinder- en peuteropvang Ouderbeleid VVE Samen Spelen kinder- en peuteropvang Juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenwerken met ouders 4 VVE 4 Ouderavonden 4 Oudergesprekken 5 Ondersteuning thuis 5 Tentoonstellen 5 Spelinloop

Nadere informatie

Pardoes, een goede opvang

Pardoes, een goede opvang Pardoes, een goede opvang UW KND MAG GRATS EEN OCHTEND BJ ONS KOMEN KJKEN! Q opvoeden Samen Naar Pardoes! Alles kan en alles mag bij Kinderopvang Pardoes! Want ieder kind moet zich thuis voelen bij ons.

Nadere informatie

KIJK peuterspeelzalen

KIJK peuterspeelzalen Goede start met VVE! KIJK peuterspeelzalen Spelenderwijs de wereld ontdekken Een goede start Met de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) programma s bereiden we kinderen tot 4 jaar op een speelse manier

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Voorlezen met poppen

Voorlezen met poppen Voorlezen met poppen Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Thea Nabring Bouwstenen voor leesbevordering Lesopzet leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Voorschool Balou Voorschool Balou Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Algemeen Spelenderwijs Utrecht Niasstraat 6-c 3531 WP Utrecht info@spelenderwijsutrecht.nl Telefoon algemeen 030-820

Nadere informatie

Werken met de Na-Kaarten

Werken met de Na-Kaarten Werken met de Na-Kaarten Waarom Na-Kaarten? Estafette besteedt niet alleen aandacht aan het aanleren en onderhouden van leestechniek, ook het praten over leeservaringen neemt binnen de methode een belangrijke

Nadere informatie

Inhoud Trainersmap Verdieping

Inhoud Trainersmap Verdieping Inhoud Trainersmap Verdieping 2 Module 9 Taal Module 10 Rekenen/wiskunde en Science (basisonderwijs) Module 11 Sociaal-emotionele ontwikkeling - verdieping Module 12 Sensomotorische ontwikkeling - verdieping

Nadere informatie

Welkom op de peuterspeelzaal

Welkom op de peuterspeelzaal Welkom op de peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Het Groene Kikkertje Witte de Withstraat 85 2518 CR Den Haag Telefon: (070) 4129598 E-Mail: pszhetgroenekikkertje@scoh.nl www.cbsdespiegel.nl Wat houdt de Haagse

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2016-2017 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als vorig

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

Kwaliteitsonderzoek VVE Bergen op Zoom 2017

Kwaliteitsonderzoek VVE Bergen op Zoom 2017 Kwaliteitsonderzoek VVE Bergen op Zoom 2017 Kwaliteit van de uitvoering VVE Bergen op Zoom Inleiding: Op verzoek van de gemeente Bergen op Zoom wordt in 2017 door de GGD West-Brabant de voorwaarden van

Nadere informatie

PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK

PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK Waarom een Peuter Extra Project? We kennen ze allemaal, onze oudste peutertjes die voorheen vol enthousiasme speelden op het kinderdagverblijf of thuis zichzelf

Nadere informatie

OUDERAVOND KRITISCH EN BEGRIJPEND LUISTEREN. Rianne Broeke 28 april 2015

OUDERAVOND KRITISCH EN BEGRIJPEND LUISTEREN. Rianne Broeke 28 april 2015 OUDERAVOND KRITISCH EN BEGRIJPEND LUISTEREN Rianne Broeke 28 april 2015 INHOUD * Algemene taalontwikkeling van jonge kinderen * Wat is kritisch en begrijpend luisteren? * Waarom is kritisch en begrijpend

Nadere informatie

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID Voorschoolse instellingen 2017-2018 sopgave Boeken en andere materialen lenen Instellingenabonnement 3 Project- en themacollecties 4 Wisselcollecties 4 Voorleesplaten 5 Activiteiten

Nadere informatie

Conferentie Jong Geleerd, Goed Gedaan VVE Arnhem

Conferentie Jong Geleerd, Goed Gedaan VVE Arnhem Conferentie Jong Geleerd, Goed Gedaan VVE Arnhem Opbrengstgericht werken met jonge kinderen Samenwerken met ouders Wanneer: Tijdstip: Waar: Voor wie? Woensdag 27 maart 2013 13.00 18.30 uur MFC De Malburcht,

Nadere informatie

ER KOMT EEN VRIENDJE BIJ AAPJE PIPPO

ER KOMT EEN VRIENDJE BIJ AAPJE PIPPO GEN SAMEN DOE THEMA: DIN N s Speelbrief Speelbrief - Januari 2017 - p1 JANUARI 2017 Als kinderen elkaar op straat of in de speeltuin tegenkomen, gaan ze vaak meteen naar elkaar toe. Om contact te krijgen,

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Rode Draad\\Handleiding leerkracht\voorlezen is leuk groep 1-2 leerkr\010808 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 5 2. Project

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

In de tijd dat uw kind onze voorschool bezoekt zal zijn/haar ontwikkeling actief worden gevolgd door de leidsters.

In de tijd dat uw kind onze voorschool bezoekt zal zijn/haar ontwikkeling actief worden gevolgd door de leidsters. Voorwoord Dit is het informatieboekje van voorschool De Mussen. In dit boekje willen wij in het kort informatie geven over de doelstellingen, de dagelijkse gang van zaken en wat praktische zaken van de

Nadere informatie

DE PEUTERSPEELZALEN BIJ SCOH BASISSCHOLEN IN DEN HAAG PEUTERSPEELZALEN

DE PEUTERSPEELZALEN BIJ SCOH BASISSCHOLEN IN DEN HAAG PEUTERSPEELZALEN Spelenderwijs naar de basisschool DE PEUTERSPEELZALEN BIJ SCOH BASISSCHOLEN IN DEN HAAG PEUTERSPEELZALEN Kiezen voor de peuterspeelzaal Kinderdagverblijven, gastouders, peuterspeelzalen, er zijn heel wat

Nadere informatie

Boekenpret. Bibliotheek: Datum: Levertijd: 3 weken. Bestelnummer:

Boekenpret. Bibliotheek: Datum: Levertijd: 3 weken. Bestelnummer: 311.70.001 Babyfolder Nederlands 50 9,11 311.70.002 Babyfolder Turks 10 1,96 311.70.003 Babyfolder Engels 10 1,96 311.70.004 Babyfolder Frans 10 1,96 311.70.005 Babyfolder Farsi 10 1,96 311.70.006 Babyfolder

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2018-2019 Cluster 1/2 Even voorstellen.. Programma Ik & Ko / Kleuterplein KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. 't Krekeltje

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. 't Krekeltje RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE 't Krekeltje Plaats : Rotterdam LRKP nummer : 170468756 Onderzoeksnummer : 264606 Datum onderzoek : 2 december 2013 Datum

Nadere informatie

Informatiegids Onderwijs Met Gebaren

Informatiegids Onderwijs Met Gebaren 2018 / 2019 Informatiegids Onderwijs Met Gebaren Informatiegids Onderwijs Met Gebaren 1 Inleiding In deze informatiegids vindt u een overzicht van alle cursussen en workshops die worden aangeboden door

Nadere informatie