Jaarprogramma 2015 kinderopvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarprogramma 2015 kinderopvang"

Transcriptie

1 Jaarprogramma 2015 kinderopvang

2 Bibliotheekbezoek Plezier met boeken en taal Een speciale ochtend voor ouders met hun kinderen om kennis te maken met de bibliotheek. We lezen de kinderen voor en bieden hen een creatief programma. De ouders krijgen informatie over de bibliotheek en het belang van voorlezen. We laten het bezoek, in overleg, graag aansluiten bij een van de thema s waarmee u werkt op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Lukt het niet om naar de bibliotheek te komen met ouders en kinderen? Het programma is ook prima op locatie uit te voeren, we komen graag naar u toe. De bibliotheek als voorleespartner Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven spelen een belangrijke rol in de leesloopbaan van kinderen. In de eerste levensjaren wordt de basis Laren-Blaricum helpen u hiermee. In deze gelegd voor lezen en leesplezier. Kinderen brochure vindt u aantrekkelijke activiteiten die van jongs af aan zijn voorgelezen, zijn om jonge kinderen op een speelse manier te gemotiveerd om te leren lezen, ze blijken laten kennismaken met taal en lezen. taalvaardiger te zijn, begrijpen teksten beter Achterin de brochure vindt u een overzicht en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen. gen. Als u meer informatie wilt, kunt u met van de contactpersonen van onze vestigin- De kansen die jonge kinderen krijgen, bepalen in belangrijke mate hun verdere sociale theek.org en kunt u hen contact opnemen. Via en cognitieve ontwikkeling. zich inschrijven voor activiteiten. De Bibliotheek en Bibliotheek Huizen- Kunst op Schoot Prenten bekijken en zelf schilderen Deze workshop stimuleert naast de taalontwikkeling, ook de creativiteit en de fijne workshop kan in de bibliotheek of bij u op zelf schilderen met vingerverf op papier. De motoriek. locatie plaatsvinden. Centraal staat het boek Grijsje van Anke de Vries en Willemien Min. De kinderen luisteren naar het verhaal en bekijken de mooie voelt dan haar grijze velletje en zichzelf met Grijsje is een muisje dat zich nog grijzer platen van het boek. een kleurtje verf wil opvrolijken: een rode Vervolgens gaan de kinderen onder leiding snuit, helemaal groen, geel, rood met zwarte van een medewerker van de bibliotheek stippen en met bloemetjes.

3 BoekStart Ook op de groep kunt u met BoekStart aan de slag: Dat voorlezen goed is voor de taalontwik- U kunt bij ons een collectie BoekStartboekjes keling van een kind weet u natuurlijk al lenen. Deze bestaat uit een of twee Boek- lang. Maar voorlezen aan baby s? Zelfs nog Startkoffertjes en baby-, dreumes- en voordat zij kunnen praten? Ook dat blijkt peuterboeken. een gunstig effect op de taalontwikkeling te Als u geïnteresseerd bent in een uitge- hebben. breide, vaste collectie van BoekStart, kunt In het kader van het landelijke project u meedoen aan het project BoekStart in BoekStart leent de bibliotheek ook voor de de Kinderopvang. Samen met de biblio- allerjongste kinderen boeken uit. Zo vindt u theek schrijft u een voorleesplan waarin in onze collectie knisperboekjes, badboekjes, het voorleesbeleid wordt verankerd. Onze stoffenboekjes en hardkartonnen pren- medewerkers adviseren u over activiteiten tenboekjes. De boekjes worden door ons gecontroleerd en indien nodig gewassen na elke uitlening. en materialen. Interesse? Neem contact op met de bibliotheek om te informeren naar de mogelijkheden voor samenwerking. Lezing voor ouders Voorlezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Het zorgt er ook voor dat kinderen beter kunnen leren. Een belangrijk voordeel! Goed dus om dit Workshop interactief voorlezen voor pedagogisch medewerkers Interactief voorlezen is voorlezen waarbij inbreng en initiatief van kinderen mogelijk is; waarbij kinderen worden gestimuleerd Voorlezen op locatie Nationale Voorleesdagen 2015 ook aan ouders te vertellen. U nodigt actief mee te denken, te fantaseren en te Van 21 t/m 31 januari staat Nederland in de ouders uit. Een medewerker van vertellen. Vooral kinderen die minder taal- teken van Boer Boris. In het Prentenboek van de bibliotheek geeft informatie vaardig zijn, zullen profijt hebben van deze het Jaar 2015 Boer Boris gaat naar zee van over wat voorlezen doet voor de wijze van voorlezen. Maar wat is precies de Ted van Lieshout en Philip Hofman, speelt taalontwikkeling en de sociaal- rol van de leidster en hoe kan zij (minder dit vrolijke jongetje met rode laarzen en emotionele ontwikkeling. taalvaardige) kinderen betrekken bij het stoere pet de hoofdrol. Daarnaast geeft de mede- voorlezen? De workshop geeft handvatten Tijdens de Nationale Voorlees dagen, komen werker tips over hoe je het om op een praktische manier met taalsti- we gratis bij u langs om het verhaal voor voorlezen goed aanpakt. mulering door voorlezen aan de slag te te lezen. Samen met de kinderen en Boer gaan. We gaan in op taalontwikkeling, het Boris gaan we op reis naar zee en we nemen belang van voorlezen, voorleesroutines, mee welke boeken geschikt zijn en het organiseren van interactief voorlezen.

4 Puk en Ko & Piramide voor thuis Puk & Ko THUIS en Piramide THUIS bevatten activiteiten die ouders thuis met hun kinderen kunnen doen. De activiteiten zijn vooral gericht op taalontwikkeling en sluiten aan bij dagelijkse bezigheden als boodschap- pen doen, tandenpoetsen, opruimen en voorlezen. De bibliotheek levert op aanvraag een rugzak met daarin korte, leuke en leerzame opdrachten, prentenboeken en andere media die passen bij het thema dat u in de groep behandelt. U kunt de rugzak zes weken lenen. Methodekisten Puk en Ko & Piramide De Bibliotheek heeft leskisten ontwikkeld die aansluiten bij deze twee methodes. U kunt ze gebruiken bij het begeleiden van kinderen met een latente taalachterstand in de groep. De kisten bestaan uit een collectie (prenten) boeken die passen bij de thema s die in de loop van het jaar aan bod komen en materialen die u kunt gebruiken bij een thematafel of een activiteit, zoals puzzels, kleurplaten, een dvd en kleine voorwerpen die bij het thema passen. Ook als uw instelling geen gebruik maakt van de methodes zijn de kisten goed te gebruiken. U kunt ze zes weken lenen. Themakisten Puk en Ko Welkom Puk! Knuffels Hatsjoe! Hoera, een baby! Reuzen en kabouters Wat heb jij aan vandaag Regen Dit ben ik! Eet smakelijk Oef, wat warm! Themakisten Piramide Welkom Wie komt er in mijn huisje? Kusje beter! Zomerkriebels Mmmm, lekker eten! Vier je mee? Dat wil ik aan Ritsel, ritsel herfstblad Kunst natuurlijk! Holletje, bolletje, lente! Ik en jij Broem, tingeling

5 Themacollectie van de bibliotheek Werkt u met een thema en heeft u behoefte aan een collectie materialen rond dit onderwerp? Heeft u geen tijd om zelf naar de bibliotheek te komen om ze te verzamelen? Of heeft u behoefte aan prentenboeken van groot formaat of praatplaten? De bibliotheek kan een collectie van materialen voor u samenstellen. Het afgelopen jaar hebben we zo onder meer rond de thema s seizoenen, Sinterklaas en Kerstmis, aankleden, op het potje en boerderijdieren collecties geleverd. Het Japans Vertelkastje of Kamishibai Dit simpele kastje brengt zelfs het meest eenvoudige verhaal op een heel speciale manier tot leven. Het kastje lijkt op een poppenkast, alleen gebruikt de verteller geen poppen, maar grote platen die hij één voor één uit het kastje trekt. De verteller zit niet als een poppenspeler in de kast, maar er naast, zodat hij met de luisteraars kan praten over het verhaal dat hij verteld. Kamishibai betekent in het Japans letterlijk papiervoorstelling. Kinderen kunnen zich door het Vertelkastje veel beter concentreren op een verhaal. Doordat de tekeningen van een boek voor iedereen goed te zien zijn, zullen de kinderen het verhaal met meer aandacht volgen. Ook biedt het kastje de mogelijkheid om op een heel interactieve manier voor te lezen, wat de taalontwikkeling van de kinderen ten goede komt. U kunt het Japanse Vertelkastje bij ons lenen met vertelplaten van populaire prentenboeken. Nieuwsbrief Eenmaal per kwartaal versturen we een nieuwsbrief voor de kinderopvang over nieuwe boeken en andere media voor jonge kinderen en hun ouders en informatie over onze activiteiten. Via de website kunt u zich aanmelden.

6 Tarieven Voordeelabonnement: 65,- Een instellingspas Twee themakisten van Puk en Ko of Piramide 1x lenen van het vertelkastje + 1 set vertelplaten Een introductiebezoek in de bibliotheek of op locatie Twee themacollecties naar keuze Instellingspas (100 materialen per 6 weken) 45 Bezoek aan de bibliotheek of op locatie gratis Collectie BoekStartboeken 10, - Kunst op schoot 4,50 per kind Lezing voor ouders 40,- Puk en Ko & Piramide voor thuis 5, - Themakisten Puk en Ko & Piramide 10 Themacollectie 10, - Vertelkastje + 1 set vertelplaten 5, - Losse set extra 2,50 Voorlezen op locatie gratis Workshop interactief voorlezen In overleg Alle prijzen in ons aanbod zijn exclusief BTW. De Bibliotheek Vestiging Eemnes Raadhuislaan 49B Contactpersoon: Erna Bosse ebosse@debibliotheek.org Vestiging Muiden Kazernestraat 10 Contactpersoon: Annelies Groot agroot@debibliotheek.org Servicepunt Muiderberg Nienhuis Ruyskade 26 Contactpersoon: Annelies Groot agroot@debibliotheek.org Servicepunt Nederhorst den Berg Blijklaan 1 Contactpersoon: Saskia van Aalst svanaalst@debibliotheek.org Vestiging Weesp Oudegracht 67 Contactpersoon: Marion van der Stroom mvanderstroom@debibliotheek.org Vestiging Wijdemeren Tjalk 41, Loosdrecht Contactpersoon: Saskia van Aalst svanaalst@debibliotheek.org Domeinspecialist Jeugd Alexia de Graaf adegraaf@debibliotheek.org Bibliotheek Huizen- Laren-Blaricum Vestiging Huizen Plein 2000, nr. 1 Contactpersoon: Yanny Vriends educatie@bibliotheekhlb.nl Vestiging Laren- Blaricum Brink 29 Contactpersoon: Yanny Vriends educatie@bibliotheekhlb.nl Adressen en contactpersonen

7 Tot ziens bij de bibliotheek

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen Jaarprogramma 2016 Kinderopvang en Peuterspeelzalen Inleiding Samen verder met taal Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zijn dé plek voor kinderen om naast de thuissituatie structureel in aanraking

Nadere informatie

Jaarprogramma 2014. voor de kinderopvang

Jaarprogramma 2014. voor de kinderopvang Jaarprogramma 2014 voor de kinderopvang 2 Inhoud Inleiding 4 1. Tarieven Kinderopvang 2014 5 2. Aanbod van de bibliotheken 6 Introductiebezoek in de bibliotheek 7 Nationale Voorleesdagen 2014, voorleespakket

Nadere informatie

Jaarprogramma Kinderopvang

Jaarprogramma Kinderopvang Jaarprogramma 2017 Kinderopvang Wij zijn VOOR het LEZEN De Kinderopvang is dé plek voor kinderen om naast de thuissituatie structureel in aanraking te komen met (voor)lezen. Een goed voorleesklimaat hoort

Nadere informatie

PROGRAMMA KINDEROPVANG

PROGRAMMA KINDEROPVANG PROGRAMMA KINDEROPVANG Wat kan de Bibliotheek voor jullie betekenen? Een taalrijke omgeving heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling van baby s en peuters. Dat kan zowel thuis als in de kinderopvang

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2014-2015 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inhoud Inleiding 3 Voorlezen in de kinderopvang BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering 5 Training tot voorleescoördinator

Nadere informatie

2015-2016. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2015-2016. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2015-2016 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Inhoud Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner De bibliotheek, uw voorleespartner 3 BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

VVE programma Uk & Puk

VVE programma Uk & Puk VVE programma Uk & Puk Kinderdagverblijf het Helpernest werkt sinds 2013 met het VVE programma Uk en Puk. Wij vinden gerichte aandacht voor de begeleiding van baby s en peuters en het stimuleren van hun

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2017-2018 Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner Leesloopbaan peuters Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 0-4 jaar Inhoud educatief programma jeugd 0-4 Voorschoolse educatie Boekenpret Collecties themagericht werken Workshop interactief voorlezen eescorso Nationale

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker!

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker! Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht Samen maken we lezen nóg leuker! schooljaar 2014-2015 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar.

Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar. Wat is Voortouw? Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar. De bibliotheek biedt de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Best de mogelijkheid om kinderen

Nadere informatie

Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2016-2017 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner Leesloopbaan peuters Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen.

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen. VVE, Voor- en Vroegschoolse Educatie Bij Kindcentrum Supertof wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Om er voor te zorgen dat ieder kind een goede start kan maken op de basisschool wordt gewerkt met de VVE-methode.

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter Voorlezen begint al bij baby s:voorlichting op ouderbijeenkomsten Het mogelijk om een ouderbijeenkomst over het belang van voorlezen te laten verzorgen door een van de jeugdbibliothecarissen van bibliotheek

Nadere informatie

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2016-2017 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten Utrecht en de Bibliotheek

Nadere informatie

Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013

Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013 Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013 Uitleentermijn 3 weken Voorkeursperiode Alternatieve periode Vertelplaten Leverdatum Retourdatum Leverdatum Retourdatum O Dat ben jij, Kiki!............ O

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen www.bibliotheekenschede.nl Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs

schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Voorwoord 4 Inschrijven en voorwaarden 5 Groep Programma s 1 2 Voorleesparcours 8 1 2 Kleuterjury 9 1 2 De magie van het vertelkastje 10

Nadere informatie

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek.

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek. Voorwoord Met veel plezier presenteren wij u het bibliotheekaanbod 2014/2015! Hierin ontdekt u wat de bibliotheek te bieden heeft voor voorschoolse instellingen zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen

Nadere informatie

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE?

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE? Voorbeeld leesplan kinderopvang Meerjarenplan 1. Visie Raadpleeg het beleidsplan of het taalplan van uw kinderopvanginstelling en vraag na bij collega's. Waarom vindt uw kinderopvanginstelling leesbevordering

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2018-2019 inhoud boekstart in de kinderopvang Rijke leesomgeving 4 Training tot leescoördinator 5 Training (interactief) voorlezen 5 Ouderbijeenkomst

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Activiteiten Brede School

Activiteiten Brede School De bibliotheek presenteert Activiteiten Brede School Informatie Inspiratie Interactie 2013-2014 www.bibliotheekemmen.nl . > Voorleesactiviteit Voor dreumesen 1 Inleiding Bibliotheek Emmen is een van de

Nadere informatie

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012 2011-2012 1 voorschools 2011-2012 2 Illustraties Eva Lenis. Vormgeving Biblionet Drenthe voorschools 2011-2012 2011-2012 Doorgaande Leeslijn 2011-2012 Voorwoord Hierbij ontvangt u het aanbod leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek.

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek. Voorwoord Met veel plezier presenteren wij u het bibliotheekaanbod 2015/2016! Hierin ontdekt u wat de bibliotheek te bieden heeft voor voorschoolse instellingen zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen

Nadere informatie

Voor en vroegschoolse educatie

Voor en vroegschoolse educatie Organisatie Voor en vroegschoolse educatie Hoe zit het nu precies? S K S G Centraal Bureau Heresingel 10 9711 ES Groningen Telefoon: (050) 313 77 27 E-mail: algemeen@sksg.nl Wat is VVE? De afkorting VVE

Nadere informatie

BELEEFBIBLIOTHEEK. Aanbod VVE

BELEEFBIBLIOTHEEK. Aanbod VVE BELEEFBIBLIOTHEEK Aanbod VVE Voorwoord 1 Beste groepsleid(st)er, Zoals u weet is lezen heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen die lezen leuk vinden hebben al gauw een voorsprong,

Nadere informatie

Jaarprogramma 2015 Voorschoolse periode

Jaarprogramma 2015 Voorschoolse periode Jaarprogramma 2015 Voorschoolse periode Bodegraven Boskoop Moordrecht Reeuwijk Waddinxveen Zevenhuizen December 2014 Beste pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, Taalontwikkeling

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2015-2016 voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Activiteitenprogramma 2015-2016 voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Activiteitenprogramma 2015-2016 voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven INLEIDING Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar is er trots op u het vijfde gezamenlijke Activiteitenprogramma peuterspeelzalen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

Bibliotheek voor ouderen. Aanbod voor zorgcentra 2015. Bibliotheekaan-huis. Aan. De Kempen

Bibliotheek voor ouderen. Aanbod voor zorgcentra 2015. Bibliotheekaan-huis. Aan. De Kempen Bibliotheek voor ouderen Aanbod voor zorgcentra 2015 Bibliotheekaan-huis huis en toch bli- Aan gebonden De Kempen jven lezen? Bibliotheek voor ouderen Bibliotheek De Kempen wil lezen voor iedereen mogelijk

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen www.bibliotheekenschede.nl Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen Schooljaar 2016-2017 AANBOD 0 tot 4 jarigen Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart

Nadere informatie

Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Graag vóór 21 juni 2013 inleveren of mailen naar secr@bibliotheekhoogeveen.nl Bibliotheek Hoogeveen ter attentie van team Cultuur & Educatie

Nadere informatie

Seizoen 2013 / Deze week hebben de peuters, samen met hun ouders, tijdens de spelinloop prachtige strandjes gemaakt.

Seizoen 2013 / Deze week hebben de peuters, samen met hun ouders, tijdens de spelinloop prachtige strandjes gemaakt. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Wolkewietje Seizoen 2013 / 2014 16 juni 2014 Deze week hebben de peuters, samen met hun ouders, tijdens de spelinloop prachtige strandjes gemaakt. Ook kwamen er

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids Themabrief Wij gaan voorlezen Maart en april 2014 Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350 violierkids@komkids Wat willen wij? In het begin van de zomer gaan wij in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Aanbod naschools

Aanbod naschools Aanbod naschools 2017-2018 Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds weer laat onderzoek zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele leven profijt van hebben. En dat is niet vreemd als u

Nadere informatie

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9.

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9 Geachte ouders, Wegwijzertje De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Het was goed elkaar

Nadere informatie

Activiteitenplanning 2014 (Het jaar van de groene kinderopvang)

Activiteitenplanning 2014 (Het jaar van de groene kinderopvang) Thema s Maand Thema BSO Data Thema KDV (Uk en Puk / Puk en ko) 9 januari Inspiratie-uurtje samenspel en zorg 7 januari Inspiratie-uurtje ik en mijn familie Januari - februari Thema samenspel /zorgen voor

Nadere informatie

Jaarprogramma. Primair Onderwijs 2015-2016

Jaarprogramma. Primair Onderwijs 2015-2016 Jaarprogramma Primair Onderwijs 2015-2016 Inhoud Inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 Inschrijven, voorwaarden & tarieven 5 Programma s Groep 6 Voorleesparcours 1 & 2 8 Professor Pinguïn 1 2 9 Prentenboekenplezier

Nadere informatie

Jaarprogramma. Primair Onderwijs 2015-2016

Jaarprogramma. Primair Onderwijs 2015-2016 Jaarprogramma Primair Onderwijs 2015-2016 sopgave 3 Voorwoord 4 Inschrijven, voorwaarden & tarieven 5 Programma s Groep 6 Voorleesparcours 1 & 2 8 Professor Pinguïn 1 2 9 Prentenboekenplezier 1 2 10 De

Nadere informatie

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018

Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018 Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018 6 maart 2018 Programma Inleiding Monitor BoekStart in de kinderopvang Meting 2018 - wat en hoe Praktijkvoorbeeld Bibliotheek Noord West Veluwe Pauze Zelf aan de

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Aanbod voor peuterspeelzalen en kinderopvang

Aanbod voor peuterspeelzalen en kinderopvang Aanbod voor peuterspeelzalen en kinderopvang 2014-2015 De Kempen Inhoudsopgave Voorwoord 3 Het Voortouw 4 Inspiratiebijeenkomst rondom De Nationale Voorleesdagen 4 Boekenberenbosdisplay 4 Voortouwprojecten

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s),

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s), Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016 Beste ouder(s), verzorger(s), De lente is begonnen!!! Op de peuteropvang is de lente 1 van de favoriete thema s van de peuters en pedagogisch medewerkers.

Nadere informatie

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Beste ouders en/of verzorgers Tijdens de vorige thema s hebben de kinderen veel gedaan. Zo hebben ze uitstapjes gedaan, geknutseld, gezongen en de boekjes

Nadere informatie

Voorschoolse Leesbevordering Voorleesplezier van nul tot vier

Voorschoolse Leesbevordering Voorleesplezier van nul tot vier Voorschoolse Leesbevordering Voorleesplezier van nul tot vier Voor Voorwoord Voorlezen is leuk en belangrijk. In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor lezen en leesplezier. Kinderen die van

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, juni 2012 Wat is Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Voor- en Vroegschoolse Educatie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2½ jaar. Sommige kinderen in die leeftijd

Nadere informatie

Piramide voor kinderdagverblijven

Piramide voor kinderdagverblijven Kinderdagverblijven Piramide Piramide voor kinderdagverblijven Spelend de wereld ontdekken Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar Plezier voor kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders Sociaal-emotionele

Nadere informatie

Aanbod buitenschools 2016-2017

Aanbod buitenschools 2016-2017 Aanbod buitenschools 2016-2017 Om te beginnen Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds meer onderzoek laat zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele schoolcarrière profijt van hebben.

Nadere informatie

Jaarprogramma Voor- en Vroegschoolse Educatie

Jaarprogramma Voor- en Vroegschoolse Educatie Jaarprogramma Voor- en Vroegschoolse Educatie 2015 Inhoud Inleiding 1 Activiteiten met kinderen 2 Projecten 3 Vertellen met de Kamishibai 4/5 Op bezoek 6 De Nationale Voorleesdagen 7/8 Activiteiten gericht

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, november 2012 Voorschoolse voorzieningen Ommen Peuterontwikkeling in Ommen; in het belang van peuters Uw kind gaat naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Een monitoring-onderzoek naar de effecten van het VVE-aanbod van de bibliotheek In opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek Uitgevoerd

Nadere informatie

Doorgaande Leeslijn Voorschools

Doorgaande Leeslijn Voorschools Doorgaande Leeslijn Voorschools 2010-2011 De dienstverlening van de bibliotheek Emmen aan de peuterspeelzalen. Doorgaande leeslijn voorschools is het aanbod leesbevorderingsact iviteiten van de bibliotheek

Nadere informatie

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g 1 6 j a n u a r i 2 0 1 5 B a s i s s c h o o l d e r R e g e n b o o g 1 5 m e i 2 0 1 1 IN DIT NUMMER: KALENDER 1 NIEUWS VAN DE DIRECTIE 1 2 KALENDER Maandag

Nadere informatie

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers.

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de Kinderopvang 2018/2019 Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de kinderopvang voor het lezen met plezier BoekStart in de kinderopvang is het leesbevorderingsprogramma

Nadere informatie

schooljaar Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Blaricum

schooljaar Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Blaricum schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Blaricum Inhoud Voorwoord 4 Inschrijven en voorwaarden 5 Groep Programma s 1 2 Voorleesparcours 8 1 2 Kleuterjury 9 1 2 De magie van het

Nadere informatie

Kinderdagverblijfaanbod 2013. Bibliotheek De tweede verdieping

Kinderdagverblijfaanbod 2013. Bibliotheek De tweede verdieping Inhoudsopgave Inleiding 3 Abonnementen Voorlezen 4 Educatieve ondersteuning bij de opvoeding van peuters 4 Voorlezen, voorlichting lees-en taalontwikkeling 5 Taalontwikkeling: het prille begin 5 Seizoenen

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar OKTOBER 2015 VOORLEZEN GAAT NOOIT VERLOREN

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar OKTOBER 2015 VOORLEZEN GAAT NOOIT VERLOREN Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief OKTOBER 2015 VOORLEZEN GAAT NOOIT VERLOREN Kinderen die elke dag vijftien minuten worden voorgelezen, horen ruim 1,1 miljoen woorden per jaar. Dat is

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs 2014 2015 Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs Yvonne Weijers Consulent educatie E yweijers@bibliotheekvenlo.nl T 06 83 66 78 97 1 INLEIDING De Openbare bibliotheek Venlo is ook dit schooljaar

Nadere informatie

in de kinderopvang intro > menu > contactinformatie >

in de kinderopvang intro > menu > contactinformatie > in de kinderopvang intro > > contactinformatie > www.bibliotheek.rotterdam.nl Menu introductie > voor de voorleescoördinator > voor het team > voor de pedagogisch medewerker en de kinderen > voor de ouders

Nadere informatie

Laat u verrassen en INSPIREREN!

Laat u verrassen en INSPIREREN! Laat u verrassen en INSPIREREN! De Nieuwe Bibliotheek De bibliotheek is tegenwoordig zo veel meer dan alleen boek-uitleen. Boeken blijven en ze blijven belangrijk, maar media als cd s, dvd s, cd-roms,

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK

PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK Waarom een Peuter Extra Project? We kennen ze allemaal, onze oudste peutertjes die voorheen vol enthousiasme speelden op het kinderdagverblijf of thuis zichzelf

Nadere informatie

Bibliotheek Hilversum Educatie Voorschools onderwijs. Schooljaar 2015 2016. Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor iedereen!

Bibliotheek Hilversum Educatie Voorschools onderwijs. Schooljaar 2015 2016. Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor iedereen! Schooljaar 2015 2016 Bibliotheek Hilversum Educatie Voorschools onderwijs Een jaarprogramma vol leuke groepsbezoeken, workshops en de mooiste collecties Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor

Nadere informatie

Informatieboekje (voor)lezen

Informatieboekje (voor)lezen Informatieboekje (voor)lezen Welkom op basisschool Het Mozaïek Algemeen Uw kind is in een ontwikkelingsfase gekomen waarbij hij/zij met regelmaat in contact komt te staan met andere kinderen / volwassenen.

Nadere informatie

Jaarplanner januari

Jaarplanner januari Jaarplanner 2016 1 Activiteiten: Week 01 (04/01-08/01) Week 02 (11/01-16/01) Week 03 (18/01-22/01) Week 04 (25/01-29/01) Week 05 (01/02-05/02) Week 06 (08/02-12/02) Week 07 (15/02-19/02) Week 08 Schoolvakantie

Nadere informatie

Jaarprogramma 2014-2015. voor het primair onderwijs

Jaarprogramma 2014-2015. voor het primair onderwijs Jaarprogramma 2014-2015 voor het primair onderwijs Inhoud Inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 Inschrijven en tarieven 5 Voor de leerlingen Voorleesparcours 8 Professor Pinguïn 9 De stip 10 Lettersoep 11 Boek

Nadere informatie

pedagogisch werken met plezier

pedagogisch werken met plezier pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief Kan ik zelluf! september 2014 Elk kind komt in de fase om alles zelluf te willen doen. Bij de een gebeurt dat wat eerder dan bij de ander, maar één ding

Nadere informatie

Aanbod. Voorschoolse Educatie 2013-2014. Rijn en Venen

Aanbod. Voorschoolse Educatie 2013-2014. Rijn en Venen Aanbod Voorschoolse Educatie 2013-2014 Rijn en Venen De Bibliotheek Rijn en Venen presenteert Aanbod Voorschoolse Educatie 2013-2014 Beste lezer, Boeken kijken en voorlezen, liedjes zingen en luisteren.

Nadere informatie

Speciaal aanbod voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en kleuteronderwijs

Speciaal aanbod voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en kleuteronderwijs Speciaal aanbod voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en kleuteronderwijs Voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en kleuteronderwijs Onderzoek toont aan dat het voor kinderen erg belangrijk is

Nadere informatie

Taalbeleidsplan Sisa Kinderopvang Kinderdagverblijven en Peuterspeelplaatsen

Taalbeleidsplan Sisa Kinderopvang Kinderdagverblijven en Peuterspeelplaatsen 1 Taalbeleidsplan Sisa Kinderopvang Kinderdagverblijven en Peuterspeelplaatsen 2 Voorwoord Door middel van dit taalbeleidsplan wordt zichtbaar hoe onze voorschoolse voorzieningen bijdragen aan de taalontwikkeling

Nadere informatie

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Week 5 Datum 27 t/m 31 januari 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ het gezicht van Puk. Spiegeltje in Puk zijn rugzak. Wat is dat nou? 09.20 uur - Voorleesboek: Kikker is

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs 2014-2015 Educatief programma basisonderwijs Programma Leesbevordering - mediawijsheid - cultuureducatie Inleiding Leren begint bij lezen! Leren begint bij lezen! Het maakt een groot verschil in de ontwikkeling

Nadere informatie

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang Scholing binnen BoekStart voor de Bibliotheek en kinderopvang SCHOLING BINNEN BOEKSTART In het kader van BoekStart zijn trainingen ontwikkeld die Bibliotheekmedewerkers, medewerkers van de Provinciale

Nadere informatie

Baby- en kindergebaar Workshop Catalogus

Baby- en kindergebaar Workshop Catalogus Baby- en kindergebaar Workshop Catalogus 2014 Baby- en kindergebaar IIllustratie: Studio Neeltje Foto s: Marieke Zwartscholten Uitgegeven door: Baby- en kindergebaar, 2014 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 BESTE OUDERS/ VERZORGERS, Ons eerste thema van dit nieuwe schooljaar is weer van start gegaan. Dit keer hebben we gekozen voor het thema In de

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

Aanbod voor zorgcentra 2015-2016

Aanbod voor zorgcentra 2015-2016 Pagina 1 de Bibliotheek voor ouderen Aanbod voor zorgcentra 2015-2016 Pagina 2 de Bibliotheek voor ouderen De Westfriese Bibliotheken willen lezen voor iedereen mogelijk én plezierig maken. Daarbij richten

Nadere informatie

Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang

Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang Handleiding Puktas voor medewerkers peuterspeelzaal en kinderopvang Puktas is een educatief programma dat ontwikkeld is door de Bibliotheek

Nadere informatie

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID Voorschoolse instellingen 2017-2018 sopgave Boeken en andere materialen lenen Instellingenabonnement 3 Project- en themacollecties 4 Wisselcollecties 4 Voorleesplaten 5 Activiteiten

Nadere informatie

PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK

PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK Waarom een Peuter Extra Project? We kennen ze allemaal, onze oudste peutertjes die voorheen vol enthousiasme speelden op het kinderdagverblijf of thuis zichzelf

Nadere informatie

Lezen is leuk! Aanbod Peuters: Bibliotheken Zuidoost Fryslân. Inleiding AANBOD BZOF

Lezen is leuk! Aanbod Peuters: Bibliotheken Zuidoost Fryslân. Inleiding AANBOD BZOF Aanbod Peuters: Lezen is leuk! AANBOD BZOF 1/4 Bibliotheken Zuidoost Fryslân Opsterland Ooststellingwerf Weststellingwerf www.bzof.nl (kijk bij onderwijs) Ooststellingwerf Contactpersoon: Klaasje Herder,

Nadere informatie

Activiteitenplanning 2015

Activiteitenplanning 2015 Thema s Maand Thema BSO Data Thema KDV (Uk en Puk / Puk en Ko) Januari - februari Thema: winterpret met een vleugje lente 5 januari t/m 13 februari Knuffels Maart April - mei Juni Juli - augustus September

Nadere informatie