Bibliotheek Hilversum Educatie Voorschools onderwijs. Schooljaar Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor iedereen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bibliotheek Hilversum Educatie Voorschools onderwijs. Schooljaar 2015 2016. Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor iedereen!"

Transcriptie

1 Schooljaar Bibliotheek Hilversum Educatie Voorschools onderwijs Een jaarprogramma vol leuke groepsbezoeken, workshops en de mooiste collecties Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor iedereen!

2 INHOUDSOPGAVE WOORD VOORAF 1 GROEPSBEZOEKEN 2 De magische wereld van pop-up boeken Juffrouw Julia is stout! VOOR MEDEWERKERS 4 Beleid Monitor Leesbevordering Het Voorleesplan De Boekenhoek Boekstart in de Kinderopvang Deskundigheidsbevordering Training voorleescoördinator Netwerkbijeenkomsten voor medewerkers Workshop interactief voorlezen Workshop Praten over boeken Workshop Boekenshow voor het team Workshop Lekker lezen voor ouderbijeenkomsten Activiteiten 50 + leest voor Lezingencyclus voor ouders Boekstart Schrijver op bezoek De voorleesexpress BOEKEN IN DE GROEP 9 Groepsabonnement Wisselcollectie Projectcollectie Collectie bij groepsbezoek Verteltas voor Nationale Voorleesdagen Collectie Lezen en Spelen Vertellen met een vertelkast INSCHRIJVEN EN CONTACT 13 TARIEVEN 14 VERHUUR BIBLIOTHEEKTHEATER EN RUIMTES 15 COLOFON 16 ADRESSEN EN OPENINGSTIJDEN

3 WOORD VOORAF Samen maken we lezen nóg leuker! Om taal te leren zijn jonge kinderen afhankelijk van wat zij om zich heen horen. Voor een voorspoedige taalontwikkeling is het dus belangrijk dat ze veel taal horen. Boeken zijn bij uitstek geschikt om meer taal in het leven van kinderen te brengen. Voorlezen geeft op een vanzelfsprekende manier aanleiding tot interactie tussen volwassene en kind en tussen kinderen onderling. Wist u dat voorlezen ervoor zorgt dat kinderen later beter kunnen leren? Bovendien is voorlezen heel gezellig! KDV en PSZ zijn hier dagelijks mee bezig. Bibliotheek Hilversum wil u daarbij ondersteunen met producten en diensten, ook om het voorlezen thuis te bevorderen. Nieuwe programma s voor groepsbezoeken en activiteiten Er zijn nieuwe programma s en activiteiten. We hebben daarbij goed gekeken naar de door u ingevulde evaluaties en geluisterd naar uw wensen. Er zijn zelfs 2 nieuwe groepsbezoeken. Juffrouw Julia is inmiddels een begrip geworden in Hilversum en zij bezoekt, met haar verteljas, ook dit jaar de locaties met een nieuw thema en mooie nieuwe boeken. Er is een vrolijk programma ontwikkeld rond hele mooie pop-upboeken! De Verteltas bij de Nationale Voorleesdagen was een succes, dus wordt vervolgd! En voor medewerkers is er een nieuwe workshop om nog beter te leren praten over boeken met kinderen. Resultaten Kinderdagverblijven/Peuterspeelzalen (PSZ/KDV) die inzetten op structurele leesbevordering met een voorleescoördinator, een leesplan, een aantrekkelijke boekenhoek, dagelijks voorlezen, groepsbezoeken aan de bibliotheek en deelname aan de Monitor Leesbevordering, laten aantoonbaar betere resultaten zien in de taalontwikkeling van kinderen. We gaan daarom dit jaar, samen met u, weer enthousiast aan de slag! Team Educatie Henrieke Abrahamse Coördinator (Cultuur)Educatie

4 GROEPSBEZOEKEN

5 GROEPSBEZOEKEN De magische wereld van pop-up boeken Juffrouw Julia is stout! Laat je verwonderen door oude en nieuwe verhalen in een heel bijzonder jasje. Bij dit groepsbezoek worden kinderen meegenomen in de magische wereld van de popup prentenboeken. Sla je een pagina open; er komen allerlei figuren omhoog, er zijn trekflapjes of geluiden die het verhaal ondersteunen. Ouders zijn van harte welkom om mee te luisteren en samen met de kinderen te genieten. Dit bezoek kan ook op locatie uitgevoerd worden. Wat is er met juffrouw Julia aan de hand? Met de spullen uit haar jaszakken haalt ze stoute dingen uit Ze leest voor over stoute kindjes en hondjes die kattenkwaad uithalen. Maar wat is eigenlijk stout en wat niet? Samen met de kinderen komt Juffrouw Julia daar op een vrolijke en grappige manier vast wel achter. Natuurlijk wordt er ook dit keer weer gezongen, gedanst en gespeeld met de boekenknuffels. Ouders zijn van harte welkom om mee te luisteren en samen met de kinderen te genieten. Dit bezoek kan ook op locatie uitgevoerd worden.

6 VOOR MEDEWERKERS

7 VOOR MEDEWERKERS Monitor Leesbevordering Beleid De Monitor Leesbevordering is, na de CITO inmiddels het meest gebruikte meetinstrument in het basisonderwijs. De Monitor KDV brengt het voorleesplezier, voorleesgedrag en de mediavaardigheid in kaart en geeft handvatten om opbrengstgericht samen te werken met de bibliotheek. Wat is het effect van een aantrekkelijke boekenhoek, van een voorleescoördinator, van nauwe samenwerking met de bibliotheek en van leesbevorderende pedagogisch medewerkers? Managers, medewerkers en de bibliotheek vullen een digitale vragenlijst in. De resultaten kunnen vertaald worden in speerpunten voor Het Voorleesplan. Het Voorleesplan Beleid Een voorleesplan zorgt voor blijvende aandacht voor voorlezen. Hierin leggen de KDV/PSZ vast welke stappen nodig zijn om kinderen enthousiast te maken voor het (voor)lezen. Belangrijk, want voorlezen ondersteunt niet alleen de taalontwikkeling, maar biedt ook veiligheid, ontwikkeling van sociale competenties en overdracht van waarden en normen. Het plan omvat structurele activiteiten, zoals; een visie op lezen, de voorleestijd, het samenstellen van een boekenhoek, het opstellen van een activiteitenplan, het bezoeken van de bibliotheek en ouderbetrokkenheid. Bibliotheek Hilversum geeft advies op maat bij het opstellen van Het Voorleesplan. De Boekenhoek Beleid Leesbevordering zonder actuele en aantrekkelijke boeken is niet mogelijk. De taalvaardigheid en woordenschat van kinderen verbeteren aanzienlijk, wanneer peuters toegang hebben tot een prettige leeshoek met vrolijke, grappige, mooie en bijzondere prentenboeken. Bibliotheek Hilversum helpt bij het opzetten en onderhouden van een Boekenhoek door middel van advies op maat over de inrichting, sanering, samenstelling en aanvulling van de collectie. Daarnaast geven we tips om het leesklimaat binnen de instelling te versterken. Boekstart in de kinderopvang Beleid Met dit landelijke project wordt ingezet op de integrale aanpak van verschillende aspecten van leesbevordering : - Beleid - Deskundigheidsbevordering - Boekenhoek - Ouderbetrokkenheid - Activiteiten Met deze aanpak is resultaat verzekerd! Bibliotheek Hilversum biedt de onderdelen van het project ook modulair aan.

8 VOOR MEDEWERKERS Training Voorleescoördinator Deskundigheidsbevordering Een voorleescoördinator zorgt er voor dat het voorlezen een structurele plek krijgt binnen beleid en uitvoering van de KDV/PSZ. De deelnemers ontvangen na afloop een certificaat. De training omvat 4 bijeenkomsten waarin het volgende aan bod komt: - De taken van de voorleescoördinator - Het belang van voorlezen - Kinderboeken kiezen - Interactief voorlezen - Een geschikte leesomgeving - Ouderbetrokkenheid Tijdens de training wordt ook het voorleesplan geschreven voor de eigen locatie. Netwerkbijeenkomsten voor medewerkers Deskundigheidsbevordering Drie keer per jaar nodigt de bibliotheek alle geïnteresseerde pedagogisch medewerkers uit voor een bijeenkomst, waarop informatieoverdracht en uitwisseling rondom taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid centraal staan. Eén keer wordt een spreker uitgenodigd, één keer wordt gezamenlijk een activiteit uitgewerkt en één keer is er een boekenshow om de boekenhoek actueel te kunnen houden. Data : - 22 september januari juni 2016 Data: - 16 Februari Maart Maart April 2016 Workshop Interactief Voorlezen Deskundigheidsbevordering Op vrijwel alle KDV/PSZ wordt dagelijks voorgelezen. Vaak kan dit voorlezen nog doelmatiger ingezet worden als vorm van leesbevordering als er bewuste keuzes worden gemaakt. Deze workshop geeft uw team nieuwe impulsen. De onderwerpen van de workshop: - Een voorleesboek kiezen - Voorleestips en oefenen met interactief voorlezen - Boekenshow van nieuwe en klassieke voorleesboeken - Websites met informatie over voorlezen en voorleesboeken - Digitale prentenboeken Workshop Praten over boeken Deskundigheidsbevordering Met kinderen praten over boeken is, naast voorlezen, een belangrijke vorm van leesbevordering. Kinderen denken na over wat ze gehoord hebben en geven woorden aan hun gedachten. Hoe organiseer je een Boekenkring, hoe kan je een goede gespreksleider zijn en welke hulpmiddelen zijn er? Daarover gaat deze workshop.

9 VOOR MEDEWERKERS Workshop Boekenshow voor het team Deskundigheidsbevordering Het is niet eenvoudig om de ontwikkelingen rond kinderenboeken bij te houden. Toch is het belangrijk om regelmatig de titelkennis op te frissen om het juiste boek te kunnen aanbieden. Bibliotheek Hilversum presenteert, in het teamoverleg, de nieuwste kinderboeken die geschikt zijn. Na afloop ontvangt u een overzicht van alle titels die de revue zijn gepasseerd en mag u de collectie 6 weken lenen. Workshop Lekker Lezen voor ouderbijeenkomsten Deskundigheidsbevordering Ouders krijgen, al voorlezend en vertellend, voorlichting over het belang van voorlezen, manieren van voorlezen, waarop te letten bij het kiezen van een prentenboek en de mogelijkheden van de bibliotheek. Zij gaan ook zelf aan de slag in kleine groepjes. De groep ouders is van harte welkom in de bibliotheek, maar wij komen ook graag naar u toe. De bibliotheek zorgt voor een boekencollectie en informatiefolders, u zorgt voor de organisatie van de bijeenkomst. 50+ leest voor Activiteiten Natuurlijk wordt er dagelijks voorgelezen op de KDV/PSZ. Wilt u veel vaker in het jaar bijzondere voorleesmomenten organiseren? Dan biedt het project 50+ leest voor daarvoor de gelegenheid. Een vaste voorlezer komt zestien keer per jaar langs op uw KDV/PSZ om de kinderen voor te lezen en boeken te bekijken. De bibliotheek zorgt voor werving en scholing van de voorlezers, een mooie collectie prentenboeken waaruit de voorlezers kunnen kiezen en een gezamenlijke evaluatie. U zorgt voor een rooster en voor begeleiding op de locatie. Inschrijven vóór de zomervakantie! Lezingencyclus voor ouders Activiteiten Ouders staan voor vele uitdagingen in de opvoeding. Voor KDV/PSZ afzonderlijk is het vaak lastig voldoende ouders te vinden die belangstelling hebben voor een informatieavond. Bibliotheek Hilversum organiseert een lezingencyclus voor die ouders die open staan voor interessante sprekers en thema s over opvoeding. Uitwisseling van ervaringen is uiteraard onderdeel van het programma. De data zijn gepland rond bijv. De Kinderboekenweek, Week van de Mediawijsheid en de Nationale Voorleesdagen. Data : 07 oktober november januari maart 2016

10 VOOR MEDEWERKERS Boekstart Activiteiten Schrijver op bezoek Activiteiten Baby s voorlezen kan dat? Jazeker, en het is nog belangrijk ook. Want baby s die zijn voorgelezen, laten al bij 15 maanden een grotere taalherkenning/-ontwikkeling zien dan kinderen die niet zijn voorgelezen. Alle ouders van baby s tot twaalf maanden ontvangen een brief van de gemeente met een waardebon voor het Boekstart-koffertje, dat is op te halen bij de bibliotheek. In de koffer zit een knisperboekje, een liedjes- CD en informatie over voorlezen. De baby wordt gratis lid en de ouders krijgen een rondleiding waarbij vooral aandacht is voor de Boekstarthoek met babyboekjes. Kennismaken met de schrijver of illustrator van een boek dat je kent, is een feestelijke gebeurtenis, ook voor de allerkleinsten! Er zijn meerdere schrijvers die ruime ervaring hebben met het bezoeken van peuters en daarvoor een vrolijk programma hebben samengesteld. Voorafgaand ontvangt u een collectie met boeken van de betreffende auteur. De bibliotheek zorgt voor advies en bemiddeling, u zorgt voor de organisatie van de bijeenkomst. Ouders zijn bij het schrijversbezoek van harte welkom. PSZ/KDV kunnen bij de bibliotheek ter promotie een aantal koffertjes bestellen. Voorleesexpress Activiteiten Dit project is bestemd voor kinderen van twee tot en met acht jaar, die een taalachterstand hebben. Plezier in lezen is het uitgangspunt. Twintig weken lang komt er één keer per week een vrijwilliger bij een gezin thuis voorlezen. De voorlezer introduceert het voorleesritueel en geeft ouders handvatten om het voorlezen zelf vorm te geven. Samen met de voorlezer bezoekt het gezin de bibliotheek. De KDV/PSZ kunnen, na overleg met de ouders, gezinnen aanmelden voor dit project. Ga voor meer informatie en achtergronden naar

11 BOEKEN IN DE GROEP

12 BOEKEN IN DE GROEP Groepsabonnement Wisselcollectie Met het groepsabonnement maken de kinderen kennis met de bibliotheek. De groep komt onder begeleiding van een medewerker naar de bibliotheek. Voor alle kinderen in de groep kan één boek geleend worden. De medewerker kan een voorleesboek kiezen. De boeken worden uitgeleend voor 6 weken. Het abonnement is niet bedoeld voor het lenen van meerdere boeken over één onderwerp. U kunt daarvoor een projectcollectie aanvragen. Een wisselcollectie is bedoeld als aanvulling op de eigen boekenhoek en bestaat uitsluitend uit prentenboeken. U kunt kiezen voor een collectie van 25 of 50 boeken. Een KDV/PSZ kan maximaal twee wisselcollecties per (voor)schooljaar lenen. De boeken worden uitgeleend van: Start (voor)schooljaar t/m januari Februari tot de zomervakantie Projectcollectie Collectie bij groepsbezoek Een projectcollectie is bedoeld ter ondersteuning bij het werken met thema s, als aanvulling op het eigen materiaal. De collectie kan bestaan uit prentenboeken, informatieve boeken en eventueel ook andere media. U kunt kiezen voor een collectie van 10 of 25 materialen. De materialen worden uitgeleend voor 6 weken. De meeste kinderen krijgen zin om zelf boeken te bekijken als ze op bezoek zijn geweest. Dat is natuurlijk precies de bedoeling. De KDV/PSZ kan een projectcollectie laten samenstellen rond het thema van het bezoek. Hieruit kan op de locatie verder voorgelezen worden. Het bezoek kan voor de KDV/PSZ ook aanleiding zijn om, na overleg met ouders, alle kinderen lid te laten worden van de bibliotheek. Zo kunnen kinderen thuis verder plezier aan boeken beleven.

13 BOEKEN IN DE GROEP Verteltas voor Nationale Voorleesdagen Collectie Lezen en Spelen Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen stelt Bibliotheek Hilversum een verteltas samen, met daarin : Het winnende prentenboek : We hebben er een geitje bij! Aantrekkelijke attributen Lessuggesties Promotiemateriaal voor ouders Daarmee krijgen deze dagen, en de vele dagen erna, extra feestelijke voorleesmomenten! De Verteltas wordt gekocht. De collectie biedt een combinatie van prentenboeken met daarbij een spelletje, een CD/DVD, handpoppen en/of andere attributen. U kunt kiezen uit verschillende collecties: Thema De boerderij - Circus - Eten en drinken Familie - Kleur en vorm - Mijn lijf - Vakantie Boekfiguren Rupsje Nooitgenoeg Muis - Nijntje De materialen worden uitgeleend voor 4 weken. Vertellen met een vertelkast De naam Kamishibai betekent letterlijk: Theater van papier. Het is een klein, draagbaar verteltheater dat oorspronkelijk uit Japan komt. De illustraties van prentenboeken staan op grote vertelplaten die één voor één in het theatertje worden geschoven. Open de deurtjes en duik samen met de kinderen in het verhaal. De collectie omvat 3 verhalen + het vertelkastje. U mag de materialen 4 weken houden.

14 TARIEVEN INFORMATIE

15 INSCHRIJVEN EN CONTACT Om alle activiteiten goed te organiseren heeft Bibliotheek Hilversum een aantal spelregels opgesteld. Groepsbezoeken Inschrijven gedurende het (voor)schooljaar kan via het inschrijvingsformulier op de website of telefonisch ( ), minimaal 2 weken vóór de gewenste datum. U ontvangt 1 week voor aanvang van het bibliotheekbezoek een herinneringsmail met daarin onder andere informatie over de inhoud van het bezoek en de begeleiding van de groep. Na het groepsbezoek ontvangt u een mail met een link naar het evaluatieformulier. Bibliotheek Hilversum gaat uit van een maximale groepsgrootte van 20 kinderen. Mocht een groep op het afgesproken tijdstip niet kunnen komen, laat dit dan zo snel mogelijk weten. Voor een bezoek dat niet 24 uur voor aanvang is afgezegd, worden de kosten in rekening gebracht. Wanneer Bibliotheek Hilversum onverhoopt niet in staat is de geplande activiteit uit te voeren, hoort u zo snel mogelijk van ons en wordt in overleg een nieuwe afspraak gemaakt. De verantwoordelijkheid voor de groep ligt bij de pedagogisch medewerker. Van haar of hem wordt een actieve bijdrage verwacht tijdens het bibliotheekbezoek. Collecties Bestellen kan via het inschrijfformulier op de website of telefonisch ( ), minimaal 2 weken vóór de gewenste datum. Collecties zijn verpakt in plastic kratjes. Op de zijkant van het kratje staat uw naam en de datum waarop de collectie ingeleverd moet worden. In het kratje vindt u een lijst met de geleverde boeken. De collecties worden op woensdag of donderdag bezorgd op de KDV/PSZ. U levert de collecties na gebruik in bij de klantenservice van de Centrale Bibliotheek of bij het dichtstbijzijnde servicepunt. Let u hierbij op de openingstijden. Facturering De in dit jaarprogramma genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Voor de collecties geldt een BTW percentage van 6%; voor groepsbezoeken is dit 21%. 3 x per jaar ontvangt de KDV/PSZ een factuur over de afgelopen periode. Op de factuur staan afgenomen groepsbezoeken, collecties, telaatgelden en/of vergoedingen voor zoekgeraakte of beschadigde materialen. Bestellingen voor (voor)schooljaar moeten binnen dit schooljaar worden afgenomen. Contact Het team Educatie is op verschillende manieren te bereiken : Website Bibliotheek educatie@bibliotheekhilversum.nl Telefoon Website Het Cultuurloket

16 TARIEVEN GROEPSBEZOEKEN Groepsbezoek in de bibliotheek Tijdsduur 1 uur 39,50 Groepsbezoek op locatie Tijdsduur 1 uur 45,00 VOOR MEDEWERKERS Monitor Leesbevordering 50,00 (Voor)Leesplan Advies 50,00 per uur De Boekenhoek Advies 50,00 per uur Boekstart in de Kinderopvang Op basis van offerte Training (Voor)Leescoördinatoren 300,00 Netwerkbijeenkomst voor medewerkers 15,00 p.p. Workshops 70,00 per uur 50+ Leest voor 75,00 per voorlezer Lezingencyclus voor ouders 10,00 p.p. Boekstart Gratis Schrijver op school Per auteur verschillend Voorleesexpress Gratis BOEKEN IN DE GROEP Groepsabonnement Per schooljaar 60,00 Wisselcollectie 75,00 Projectcollectie 25 exemplaren 25,00 10 exemplaren 10,00 Collectie bij groepsbezoek 20,00 Verteltas voor Nationale Voorleesdagen 27,50 Collectie Lezen en Spelen 15,00 Vertellen met een vertelkast Met Kamishibai 40,00 Zonder Kamishibai 25,00

17 VERHUUR BIBLIOTHEEKTHEATER EN RUIMTES Bibliotheek Hilversum beschikt over verschillende ruimtes die gehuurd kunnen worden. Ruimtes voor presentaties, vergaderingen, een film, een voorstelling of een lezing voor de instelling of voor uw eigen familie of vrienden. Denk ook eens aan het vieren van een verjaardagsfeestje, bijeenkomsten voor vrienden- en/of netwerkclubs. Maandag t/m vrijdag Ruimte Ochtend Middag Avond Max. capaciteit/ aantal zitplaatsen Voorzieningen Bijzonderheden Bibliotheektheater 75,00 100,00 70 beamer, scherm, flipover, whiteboard, internetaansluiting, microfoon, katheder Cursuslokaal 75,00 100,00 10 pc s, flip over, internetaansluiting Vergaderzaal op zolder Ruimte tussen de boeken 50,00 n.v.t. 20 Laptop, beamer, whiteboard, scherm, flip over, internetaansluiting n.v.t 75,00 20 flip over, internetaansluiting, katheder Leescafé n.v.t. 75,00 20 flip over, internetaansluiting, katheder Toneelvloer 2,80 x 5 mtr. Niet toegankelijk voor gehandicapten (geen lift) alleen tijdens kantooruren uitsluitend buiten openingstijden uitsluitend buiten openingstijden Weekendverhuur Zaterdag na uur en zondag worden personeelskosten berekend: zaterdag 30,00 per persoon per uur zondag 50,00 per persoon per uur Het aantal personeelsleden is afhankelijk van het aantal gasten. Indeling dagdelen Ochtend 09:00-12:30 uur Middag 13:00 17:30 uur Avond :00 uur Voorwaarden Alle voorzieningen zijn bij de prijs inbegrepen. Alle prijzen zijn exclusief BTW. Aanvullende wensen kunnen, indien mogelijk, tegen meerprijs geleverd worden. Annuleren is mogelijk tot twee weken voor de datum van de bijeenkomst, hierna wordt 50% van de huurprijs in rekening gebracht. Informatie Team Personeel & Organisatie Mw. R. Ivkovic Telefoon r.ivkovic@bibliotheekhilversum.nl

18 COLOFON Hilversum, mei 2015 Deze brochure is verspreid onder alle (voorschoolse) onderwijsinstellingen in Hilversum. Eindredactie Lisette Schaapherder Redactie Henrieke Abrahamse Vormgeving Betty Matitahatiwen Fotografie Irene Bruggeman Bibliotheek Hilversum

19 Adressen en openingstijden Centrale Bibliotheek s-gravelandseweg EH Hilversum Maandag t/m vrijdag Zaterdag uur uur In de winter zijn wij de eerste zondag van de maand geopend van tot uur. Kijk op de website voor de exacte data. U kunt ook bij onze servicepunten terecht: Servicepunt Noord, Lopes Diaslaan 217, 1222VE Hilversum Zelfbediening elke werkdag tussen en uur Medewerker aanwezig: Maandag uur Woensdag uur Vrijdag uur Servicepunt Zuiderheide, Diependaalselaan 337, 1215KG Hilversum Maandag uur Woensdag uur Donderdag uur Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor iedereen!

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie

Bibliotheek Hilversum Educatie Basisonderwijs

Bibliotheek Hilversum Educatie Basisonderwijs Schooljaar 2015 2016 Bibliotheek Hilversum Educatie Basisonderwijs Een jaarprogramma vol leuke groepsbezoeken, workshops en de mooiste collecties Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor iedereen!

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 0-4 jaar Inhoud educatief programma jeugd 0-4 Voorschoolse educatie Boekenpret Collecties themagericht werken Workshop interactief voorlezen eescorso Nationale

Nadere informatie

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2016-2017 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten Utrecht en de Bibliotheek

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs intro menu contact Intro Goed lezen = goed leren... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden. Hoe

Nadere informatie

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker!

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker! Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht Samen maken we lezen nóg leuker! schooljaar 2014-2015 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als

Nadere informatie

Bibliotheek Hilversum Educatie Voortgezet onderwijs

Bibliotheek Hilversum Educatie Voortgezet onderwijs Schooljaar 2015 2016 Bibliotheek Hilversum Educatie Voortgezet onderwijs Een jaarprogramma vol leuke groepsbezoeken, workshops en de mooiste collecties Bibliotheek Hilversum Een plek vol inspiratie voor

Nadere informatie

PROGRAMMA KINDEROPVANG

PROGRAMMA KINDEROPVANG PROGRAMMA KINDEROPVANG Wat kan de Bibliotheek voor jullie betekenen? Een taalrijke omgeving heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling van baby s en peuters. Dat kan zowel thuis als in de kinderopvang

Nadere informatie

Jaarprogramma Kinderopvang

Jaarprogramma Kinderopvang Jaarprogramma 2017 Kinderopvang Wij zijn VOOR het LEZEN De Kinderopvang is dé plek voor kinderen om naast de thuissituatie structureel in aanraking te komen met (voor)lezen. Een goed voorleesklimaat hoort

Nadere informatie

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen Jaarprogramma 2016 Kinderopvang en Peuterspeelzalen Inleiding Samen verder met taal Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zijn dé plek voor kinderen om naast de thuissituatie structureel in aanraking

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Goed lezen = goed leren... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden. Hoe meer een kind leest, hoe

Nadere informatie

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE?

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE? Voorbeeld leesplan kinderopvang Meerjarenplan 1. Visie Raadpleeg het beleidsplan of het taalplan van uw kinderopvanginstelling en vraag na bij collega's. Waarom vindt uw kinderopvanginstelling leesbevordering

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

in de kinderopvang intro > menu > contactinformatie >

in de kinderopvang intro > menu > contactinformatie > in de kinderopvang intro > > contactinformatie > www.bibliotheek.rotterdam.nl Menu introductie > voor de voorleescoördinator > voor het team > voor de pedagogisch medewerker en de kinderen > voor de ouders

Nadere informatie

Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018

Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018 Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018 6 maart 2018 Programma Inleiding Monitor BoekStart in de kinderopvang Meting 2018 - wat en hoe Praktijkvoorbeeld Bibliotheek Noord West Veluwe Pauze Zelf aan de

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Educatieve diensten van de bibliotheek

Educatieve diensten van de bibliotheek Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal 2015-2016 Lezen en voorlezen Omdat u en ik weten dat lezen en voorlezen goed zijn voor de taalontwikkeling

Nadere informatie

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Een monitoring-onderzoek naar de effecten van het VVE-aanbod van de bibliotheek In opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek Uitgevoerd

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2014-2015 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inhoud Inleiding 3 Voorlezen in de kinderopvang BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering 5 Training tot voorleescoördinator

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs intro menu contact Intro Goed lezen = goed leren.... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden..

Nadere informatie

2015-2016. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2015-2016. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2015-2016 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Inhoud Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner De bibliotheek, uw voorleespartner 3 BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 Doelgroep: ouders met minstens één kind in de leeftijd 0-4 uit een Nederlands panel; 30% kinderen die lid zijn van de Bibliotheek, 70% kinderen

Nadere informatie

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang Scholing binnen BoekStart voor de Bibliotheek en kinderopvang SCHOLING BINNEN BOEKSTART In het kader van BoekStart zijn trainingen ontwikkeld die Bibliotheekmedewerkers, medewerkers van de Provinciale

Nadere informatie

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers.

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de Kinderopvang 2018/2019 Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de kinderopvang voor het lezen met plezier BoekStart in de kinderopvang is het leesbevorderingsprogramma

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem

Samen voor taal in Arnhem Samen voor taal in Arnhem nataliekuypers.nl Een overzicht voor professionals Inleiding In Arnhem groeien niet alle kinderen op in een taalrijke omgeving; een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke

Nadere informatie

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met Waarom? Het leven van Lisa Wist u dat? 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn? Dat

Nadere informatie

Bij iedere doelgroep wordt de groep die hen direct beïnvloedt (ouders/opvoeders/leerkrachten etc) meegenomen.

Bij iedere doelgroep wordt de groep die hen direct beïnvloedt (ouders/opvoeders/leerkrachten etc) meegenomen. Bijlage 3 Voorstel extra activiteiten vestiging Carnisselande Inleiding: Om de expertise en samenwerking tussen bibliotheek, gemeente en andere instellingen op het gebied van leesbevordering, informatie,

Nadere informatie

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID Voorschoolse instellingen 2017-2018 sopgave Boeken en andere materialen lenen Instellingenabonnement 3 Project- en themacollecties 4 Wisselcollecties 4 Voorleesplaten 5 Activiteiten

Nadere informatie

Activiteiten Brede School

Activiteiten Brede School De bibliotheek presenteert Activiteiten Brede School Informatie Inspiratie Interactie 2013-2014 www.bibliotheekemmen.nl . > Voorleesactiviteit Voor dreumesen 1 Inleiding Bibliotheek Emmen is een van de

Nadere informatie

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g 1 6 j a n u a r i 2 0 1 5 B a s i s s c h o o l d e r R e g e n b o o g 1 5 m e i 2 0 1 1 IN DIT NUMMER: KALENDER 1 NIEUWS VAN DE DIRECTIE 1 2 KALENDER Maandag

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering Aanbod laaggeletterdheid en inburgering voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend

Nadere informatie

Aanbod buitenschools 2016-2017

Aanbod buitenschools 2016-2017 Aanbod buitenschools 2016-2017 Om te beginnen Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds meer onderzoek laat zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele schoolcarrière profijt van hebben.

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen KWALITEITSKAART Taal / lezen / rekenen PO Kinderen die graag lezen, gaan meer lezen. Kinderen die meer lezen, gaan beter lezen. Kinderen die beter lezen gaan beter leren. Leesbevordering is daarom een

Nadere informatie

Te gebruiken voor eigen lokale evaluatie; niet voor de landelijke organisatie.

Te gebruiken voor eigen lokale evaluatie; niet voor de landelijke organisatie. Evaluatieformulier BoekStart in de kinderopvang Te gebruiken voor eigen lokale evaluatie; niet voor de landelijke organisatie. Daartoe dient de laatste kolom van de subsidieaanvraag. in te vullen door

Nadere informatie

Aanbod naschools

Aanbod naschools Aanbod naschools 2017-2018 Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds weer laat onderzoek zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele leven profijt van hebben. En dat is niet vreemd als u

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs 2014 2015 Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs Yvonne Weijers Consulent educatie E yweijers@bibliotheekvenlo.nl T 06 83 66 78 97 1 INLEIDING De Openbare bibliotheek Venlo is ook dit schooljaar

Nadere informatie

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Op de www.leespan.nl kun je je eigen (school)leesplan schrijven en bewaren. Daarvoor moet je eerst inloggen. Voor scholen die niet meedoen aan de aanpak de Bibliotheek

Nadere informatie

Ouderbeleid Klein maar dapper

Ouderbeleid Klein maar dapper Ouderbeleid Ouderbeleid Klein maar dapper Website Klein maar dapper heeft een toegankelijke website waar alle informatie te vinden is die ouders/ verzorgers vooraf nodig hebben om een afgewogen keus te

Nadere informatie

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2016: wat valt op?

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2016: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2016: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang sterk gegroeid In 2015 was de deelname aan de monitor voor BoekStart nog beperkt tot 18 bibliotheken,

Nadere informatie

Monitor BoekStart. Haal meer uit de Monitor. [voor]leesconsulent Liesbeth Versteeg 14 maart 2019

Monitor BoekStart. Haal meer uit de Monitor. [voor]leesconsulent Liesbeth Versteeg 14 maart 2019 Monitor BoekStart Haal meer uit de Monitor [voor]leesconsulent Liesbeth Versteeg 14 maart 2019 de Bibliotheek Z-O-U-T Eén van de gemeentelijke doelen waarin de Bibliotheek een rol speelt: Voorkomen laaggeletterdheid

Nadere informatie

Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van

Nadere informatie

1c. Worden de onderdelen 'leesbevordering' ook uitgevoerd (naar uw inschatting)? Ja, die worden in het algemeen wel uitgevoerd.

1c. Worden de onderdelen 'leesbevordering' ook uitgevoerd (naar uw inschatting)? Ja, die worden in het algemeen wel uitgevoerd. Algemeen Titel: Voorbeeldleesplan basisonderwijs feb. 2013 Auteur: A.van Montfoort met dank aan de testgroep NB Dit is een voorbeeld, niet perse het ideale leesplan. Er is geen school hetzelfde dus zet

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

Training werken met de Monitor BoekStart in de kinderopvang

Training werken met de Monitor BoekStart in de kinderopvang Handleiding Trainer Training werken met de Monitor BoekStart in de kinderopvang November 2018 INHOUDSOPGAVE INLEIDING Doelgroep 3 Doelen 3 Organisatie 3 Voorbereiding 4 Benodigdheden 4 BIJLAGEN 1 LEERDOELEN

Nadere informatie

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Inhoudsopgave Voorwoord 1 Voorleeskring 2 Themacollectie 2 Wisselcollectie 3 Instellingsabonnement 3 Daisyspeler 4 Informatiebijeenkomst Anders lezen

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

Voor leerlingen : Maatschappelijke stage 16 Jongeren lezen peuters voor 17 De bibliotheek als werkgever 18

Voor leerlingen : Maatschappelijke stage 16 Jongeren lezen peuters voor 17 De bibliotheek als werkgever 18 BIBLIOTHEEK HILVERSUM 2012-2013 E D U C A T I E PROGRAMMA VOORTGEZET onderwijs Inhoudsopgave Vooraf 3 Voor leerlingen : Leesmotivatie 5 Maak lezen gemakkelijk : Gezamenlijk boeken lenen 6 Leeservaringen

Nadere informatie

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2017-2018 Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner Leesloopbaan peuters Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2017: wat valt op?

Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2017: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang Landelijke analyse 2017: wat valt op? Monitor BoekStart in de kinderopvang groeit door Bij de eerste meting in 2015 namen 18 bibliotheken, 51 kinderopvanglocaties en

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals Stichting PAS Inleiding Een taalrijke omgeving is een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke rol spelen. Helaas groeien in Arnhem niet

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest Bibliotheekaanbod Culturele Commissie Avereest VOORLEESPROJECT DE MOLENMUIS GROEP 1,2 - Leesbevordering: door middel van voorlezen kinderen en leerkrachten enthousiast maken voor boeken en het bezig zijn

Nadere informatie

schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs

schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs schooljaar 2016-2017 Bibliotheek Jaarprogramma primair onderwijs Voorwoord 4 Inschrijven en voorwaarden 5 Groep Programma s 1 2 Voorleesparcours 8 1 2 Kleuterjury 9 1 2 De magie van het vertelkastje 10

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters Informatiebrochure Hoera Maasbree Locatie de Violier, peuters Inhoudsopgave 1. Hoera Maasbree... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Maasbree, locatie Violier... 3 2.1. Dagopvang... 3 2.1.a Reguliere dagopvang...

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid

Aanbod. laaggeletterdheid Aanbod laaggeletterdheid voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend aanbod: meerdere

Nadere informatie

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien!

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien! Inleiding Voor je ligt het aanbod voor het voortgezet onderwijs voor schooljaar 2018-2019, in een heel nieuw jasje en een stuk overzichtelijker. Met bekende projecten, maar ook met een aantal nieuwe projecten

Nadere informatie

Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang

Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang Elly van der Linden en Lea Kessels juli 2013 Foto: Studio Nijkerk 1 Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang Elly van der Linden en Lea Kessels

Nadere informatie

Belangrijke data. 17 december 2015. 21 december t/m 3 januari Kerstvakantie

Belangrijke data. 17 december 2015. 21 december t/m 3 januari Kerstvakantie 17 december 2015 Beste ouder(s), verzorgers(s) en kinderen, Dit is het vierde Fellenoortje van dit schooljaar en jullie vinden hier informatie over zaken die met Spil Fellenoord te maken hebben. Belangrijke

Nadere informatie

Laat u verrassen en INSPIREREN!

Laat u verrassen en INSPIREREN! Laat u verrassen en INSPIREREN! De Nieuwe Bibliotheek De bibliotheek is tegenwoordig zo veel meer dan alleen boek-uitleen. Boeken blijven en ze blijven belangrijk, maar media als cd s, dvd s, cd-roms,

Nadere informatie

De Regenboog. Algemeen. Boog nr. 5 04-01-2016

De Regenboog. Algemeen. Boog nr. 5 04-01-2016 De Regenboog De Regenboog Tijmstraat 1 5571 HS Bergeijk Tel. 0497-574914 info@bsderegenboogbergeijk.nl www.bsderegenboogbergeijk.nl Boog nr. 5 04-01-2016 Algemeen Voorlezen A.s. woensdag wordt er weer

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN Bibliotheek De tweede verdieping 2014 2015 INLEIDING Inhoudsopgave Voor leerlingen Groep 1-2 Lekker boeken (voor)lezen in de bibliotheek Leren en spelen met WePboek 4 Voorlezen

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Kinderdagverblijfaanbod 2013. Bibliotheek De tweede verdieping

Kinderdagverblijfaanbod 2013. Bibliotheek De tweede verdieping Inhoudsopgave Inleiding 3 Abonnementen Voorlezen 4 Educatieve ondersteuning bij de opvoeding van peuters 4 Voorlezen, voorlichting lees-en taalontwikkeling 5 Taalontwikkeling: het prille begin 5 Seizoenen

Nadere informatie

De kwaliteit van de leesomgeving verdient aandacht

De kwaliteit van de leesomgeving verdient aandacht De kwaliteit van de leesomgeving verdient aandacht Voorlezen is belangrijk, maar staat niet op zichzelf. Er is meer nodig om jonge kinderen te laten uitgroeien tot mensen die makkelijk kunnen lezen en

Nadere informatie

Onze gegevens: VE Het Startblok Burg. van Haarenlaan GD Schiedam Tel: / Silvana Herben:

Onze gegevens: VE Het Startblok Burg. van Haarenlaan GD Schiedam Tel: / Silvana Herben: Onze gegevens: VE Het Startblok Burg. van Haarenlaan 871 3119 GD Schiedam Tel: 010-4737889/010-2730334 E-mail: Silvana Herben: s.herben@primoschiedam.nl 1 2 Beste ouders/verzorgers, Wij vinden het fijn

Nadere informatie

Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2016-2017 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inleiding De bibliotheek, uw voorleespartner Leesloopbaan peuters Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek.

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek. Voorwoord Met veel plezier presenteren wij u het bibliotheekaanbod 2015/2016! Hierin ontdekt u wat de bibliotheek te bieden heeft voor voorschoolse instellingen zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen

Nadere informatie

Aanbieding voor Bibliotheken

Aanbieding voor Bibliotheken Aanbieding voor Bibliotheken Begin april lanceerde de Leescoalitie* de campagne Vaders Voor Lezen. Het boegbeeld van deze campagne is een elftal van bekende voorleesvaders, met daarin onder anderen Beau

Nadere informatie

Aanbod voor zorgcentra 2015-2016

Aanbod voor zorgcentra 2015-2016 Pagina 1 de Bibliotheek voor ouderen Aanbod voor zorgcentra 2015-2016 Pagina 2 de Bibliotheek voor ouderen De Westfriese Bibliotheken willen lezen voor iedereen mogelijk én plezierig maken. Daarbij richten

Nadere informatie

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

Een schrijver op bezoek. en zien hoe een boek gemaakt wordt Handleiding voor de bibliotheek Groep 7

Een schrijver op bezoek. en zien hoe een boek gemaakt wordt Handleiding voor de bibliotheek Groep 7 Een schrijver op bezoek en zien hoe een boek gemaakt wordt Handleiding voor de bibliotheek Groep 7 Colofon Cubiss Tilburg, 2003 herz.vers. 2008 J:\klantenservice cubiss\rode Draad\handleiding bibliothecaris\schrijver

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SCHOOLJAAR NR. 5, FEBRUARI AGENDA Agenda. Nieuws vanuit het management

NIEUWSBRIEF SCHOOLJAAR NR. 5, FEBRUARI AGENDA Agenda. Nieuws vanuit het management KINDEROPVANG Topaas 18 2719 VD Zoetermeer 079 3620035 opvang@ikcdeedelsteen.nl DALTONONDERWIJS Sieraadlaan 100 2719 SN Zoetermeer 079 3617629 onderwijs@ikcdeedelsteen.nl NIEUWSBRIEF www.ikcdeedelsteen.nl

Nadere informatie

Belangrijke data komende periode:

Belangrijke data komende periode: Vrijdag 4 juli 2014 Belangrijke data komende periode: Datum Vrijdag 4 juli 2014 Zaterdag 5 juli t/m zondag 17 augustus 2014 Vrijdag 15 augustus 2014 Maandag 18 augustus 2014 Dinsdag 19 augustus 2014 Woensdag

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod 2014-2015 LEZEN IS LEUK Inhoudsopgave pagina Inleiding. 3 Presentatie / lezing over Het belang van lezen. 4 Workshop Kinderboekenweek 2014. 5

Nadere informatie

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête VVE 2015 Oktober 2016 Samenvatting Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie Voortgezet onderwijs Leesbevordering en leespromotie Schooljaar 2012 2013 Inleiding De rode draad bij de samenstelling van het programma Leesbevordering en boekenpromotie in het voortgezet onderwijs is

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a t Letterken Mededelingenblad van OBS t Smelleken Emmalaan 5, 5554 JM Valkenswaard Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092 Uitgave: 2 februari 2016 info@obstsmelleken.nl www.obstsmelleken.nl Belangrijke

Nadere informatie

Cursus. montessori leidster

Cursus. montessori leidster Cursus voor montessori leidster van peutergroepen en kinderdagverblijven Brochure cursus Cursus voor montessori leidster van peutergroepen en kinderdagverblijven Achtergrond Doelgroep Inhoud Cursusopzet

Nadere informatie

BELEEFBIBLIOTHEEK. Aanbod VVE

BELEEFBIBLIOTHEEK. Aanbod VVE BELEEFBIBLIOTHEEK Aanbod VVE Voorwoord 1 Beste groepsleid(st)er, Zoals u weet is lezen heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen die lezen leuk vinden hebben al gauw een voorsprong,

Nadere informatie

De rol van de bibliotheek bij verankering van leesbevordering in de opleidingen

De rol van de bibliotheek bij verankering van leesbevordering in de opleidingen De rol van de bibliotheek bij verankering van leesbevordering in de opleidingen Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Margriet

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Donderdag 18 september 2014

Donderdag 18 september 2014 Donderdag 18 september 2014 Informatieavonden op de Vroonhoeve Beste ouders en verzorgers, de leden van de MR en de AC nodigen u bij deze van harte uit voor de informatieavonden van a.s. maandag (onderbouw)

Nadere informatie

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Rode Draad\\Handleiding leerkracht\voorlezen is leuk groep 1-2 leerkr\010808 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 5 2. Project

Nadere informatie

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek.

Heeft u nog vragen of wensen die niet in dit aanbod vermeld staan, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de jeugdbibliotheek. Voorwoord Met veel plezier presenteren wij u het bibliotheekaanbod 2014/2015! Hierin ontdekt u wat de bibliotheek te bieden heeft voor voorschoolse instellingen zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen

Nadere informatie

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering 21 December vrijdag Kerstvakantie begint om 12.15 uur 25 & 25 December Eerste & Tweede kerstdag Woensdag

Nadere informatie

Jaarprogramma 2015 kinderopvang

Jaarprogramma 2015 kinderopvang Jaarprogramma 2015 kinderopvang Bibliotheekbezoek Plezier met boeken en taal Een speciale ochtend voor ouders met hun kinderen om kennis te maken met de bibliotheek. We lezen de kinderen voor en bieden

Nadere informatie

LEZEN - Kunst van Lezen

LEZEN - Kunst van Lezen LEZEN - Kunst van Lezen Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl. De rubriek implementatiekoffer bevat

Nadere informatie

Voorschoolse Leesbevordering Voorleesplezier van nul tot vier

Voorschoolse Leesbevordering Voorleesplezier van nul tot vier Voorschoolse Leesbevordering Voorleesplezier van nul tot vier Voor Voorwoord Voorlezen is leuk en belangrijk. In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor lezen en leesplezier. Kinderen die van

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Beleef meer in de Bibliotheek E-books lenen en lezen

Nadere informatie