Pagina1. Jaarverslag PleegOuderRaad William Schrikker Groep 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pagina1. Jaarverslag PleegOuderRaad William Schrikker Groep 2012"

Transcriptie

1 Pagina1 Jaarverslag PleegOuderRaad William Schrikker Groep 2012

2 Pagina2

3 Pagina3 POR visie De POR is een waardevol adviesorgaan met het doel om door middel van samenwerking de kwaliteit van de pleegzorg te verbeteren vanuit haar eigen status. De POR is pro-actief en de spreekbuis voor en naar pleegouders. De POR verwerft kennis en vaardigheden om gefundeerd advies te kunnen geven. Inhoud Inleiding...4 De POR...5 Samenstelling POR...5 Besproken onderwerpen...5 Vergaderingen...5 Jaarvergadering...6 Contact met de William Schrikker Groep en in het bijzonder met de William Schrikker Pleegzorg...7 Contact met directie en management...7 Contact met de medewerkers...7 Onafhankelijk vertegenwoordiger zijn van pleegouders...8 Contact van de POR met de achterban...8 Functioneren van de POR...9 Samenwerking en professionalisering van POR en pleegouders...9 Werving nieuwe leden...9 Contacten met andere medezeggenschapsorganen informatiebronnen De Onderwerpen van (Beheer) PGB s Nieuw POR reglement Transitie en transformatie jeugd(pleeg)zorg Overige onderwerpen De Toekomst De plannen van de POR... 14

4 Pagina4 Inleiding De POR heeft in 2012 gewerkt met 5 leden. Het is wederom een erg druk, maar ook hectisch jaar geweest. Een jaar waarin de POR een aantal belangrijke items heeft besproken met de voorzitter Raad van Bestuur en directie. In 2011 wordt een herstructurering in gang gezet met als doel de interne organisatie te optimaliseren. De POR hoopt van harte dat hier de kans ligt om voor eens en voorgoed de gang van zaken rondom het PGB te regelen, zoals het in haar ogen hoort: efficiënt, eenduidig en transparant. De zorgwekkende gang van zaken soms rond de PGB s, vormt voor de POR het meest intensieve dossier van het afgelopen jaar. Maar ook het POR-reglement heeft de nodige tijd en hoofdbrekens gekost. Wat vooral nu ook heel erg op de voorgrond treedt zijn de mogelijke gevolgen van alle veranderingen in de jeugdzorg vanwege wat de transitie en transformatie wordt genoemd. Het jeugdzorgstelsel gaat op de schop, wordt grondig veranderd en nooit meer zoals het was. Wat is hierin de toekomst voor de specialistische pleegzorg van de WSP? En heeft / houdt die haar bestaansrecht? Hoe dan? Vragen die de organisatie, maar ook de POR bezighouden. De toekomst van de WSG is dus erg spannend. Maar de POR heeft de indruk dat er in 2012 goed is samengewerkt, overleg werd gehouden en er werd naar elkaar geluisterd en dat heeft dan ook zijn vruchten afgeworpen. Daarover leest u in dit verslag.

5 Pagina5 De POR Samenstelling POR De samenstelling van de PleegOuderRaad op 1 januari 2012: Bert Schoemaker Coby Eijkelenboom Resi Heijnemans Christine Colenbrander Tineke Bos Voorzitter Secretaris en vertrouwenspersoon Penningmeester Lid en notulist Lid en websitebeheerder Besproken onderwerpen De besproken zaken zijn o.a.: PGB beheer Pleegzorgcontracten en dan met name het protocol tussentijdse beëindiging Aanvraag door de WSG voor een AWBZ erkenning Oprichting gezinshuizen Overleg Raad van Toezicht en voordracht lid RvT Samenwerking en communicatie tussen WSG en POR Samenwerking tussen Jeugdbescherming en Pleegzorg Facilitering pleegouders: financiële beslisboom, servicepunt voor pleegouders, bereikbaarheid werkers, stamblad pleegkind Diverse protocollen Vergaderingen Er zijn 7 interne vergaderingen en 6 overleg vergaderingen geweest. Een aantal keren is er ook tussentijds overleg geweest tussen mensen van de WSG/WSP en leden van de POR. In dit verslag zal er ingegaan worden op een aantal van deze gesprekken. Diverse POR-leden hebben relevante symposia en congressen bezocht, zoals de studiedag van het AKJ (Advies en Klachtenbureau Jeugdzorg). De POR heeft haar traditionele studieweekend opgeschort naar begin 2013, omdat er dan een heel nieuwe POR aangetreden zal zijn. Dit lijkt een goede start voor een vruchtbare samenwerking. Leden van de POR hebben o.a. deelgenomen aan: Rondetafelgesprekken met de commissie Samson. In deze gesprekken werd geïnventariseerd wat er nu leeft onder pleegouders. Wat speelt er en wordt je serieus genomen als je met vermoedens komt. Maar wat wordt er met pleegouders gedaan die onterecht beschuldigd worden? Op verzoek van de Universiteit van Leiden deelgenomen aan een onderzoek over het uitvallen van pleegouders. Waarom stoppen pleegouders? Pas begin 2013 zal het onderzoek gepresenteerd worden.

6 Pagina6 Jaarvergadering De POR hield in 2012 haar jaarvergadering in Restaurant Van der Valk te Breukelen. De jaarvergadering werd gekoppeld aan een informatiebijeenkomst die door de directeur en medewerkers van de WSG gegeven werd. Kinderen werden bezig gehouden door een goochelaar en hadden een bingo uurtje. Na afloop kroketten en frites. Ondanks dat de POR blij was met de goede opkomst en het feit dat een groot aantal pleegouders de tijd had genomen om onze jaarvergadering te bezoeken, blijft het een aandachtspunt op welke manier wij meer pleegouders naar de Jaarvergadering kunnen krijgen. Het verslag kunt u vinden op onze website Indien u vragen heeft over dit verslag, kunt u uiteraard telefonisch contact opnemen met onze secretaris of een mail naar de POR sturen.

7 Pagina7 Contact met de William Schrikker Groep en in het bijzonder met de William Schrikker Pleegzorg Contact met directie en management Overlegvergaderingen met directeur Pleegzorg De POR ervaart de samenwerking met Magda van Korlaar, directeur Pleegzorg, als constructief en open. De POR vindt dat de directeur Pleegzorg haar best doet om met de POR te zoeken naar oplossingen voor kwesties die spelen. De POR ziet dat alle partijen zich in willen zetten voor kwalitatief goede zorg en begeleiding voor pleegkind en pleegouder. Er is ruimte ontstaan voor nieuwe initiatieven, en in gezamenlijkheid willen we omgaan met en vormgeven aan noodzakelijke veranderingen die door ontwikkelingen van buitenaf op pleeg- en jeugdzorg afkomen. De POR heeft vertrouwen in de toekomstige samenwerking. 6 februari 2012 kennismaking met Astrid Rotering, directeur WSJeugdbescherming De kennismaking verliep positief. Er werd en wordt veel tijd en aandacht besteed aan de samenwerking WSP en WSJ. Er is al enige tijd een werkgroep om de knelpunten te bespreken. Afgesproken is dat de POR Astrid Rotering altijd mag uitnodigen en we mogen haar altijd raadplegen. Vertrek voorzitter Raad van Bestuur Peter Kouwenberg Bij het schrijven van dit jaarverslag heeft de WSG een nieuwe voorzitter Raad van Bestuur. De heer Erik Heijdelberg. Begin april 2013 is er wisseling van de wacht geweest. De POR heeft een adviesgesprek met de heer Heijdelberg gehad en hij heeft intussen ook al een Overleg vergadering bijgewoond. Wij willen Peter Kouwenberg bedanken voor zijn inzet voor de WSG. De POR vond in hem een luisterend oor, maar ook een bestuurder die zijn woord hield. De grootste klus die we met elkaar geklaard hebben, was het item PGB beheer. Door het vertrouwen dat we in elkaar hadden, werd het eindelijk na bijna elf jaar afgerond. De POR heeft Peter namens alle pleegouders bedankt door middel van het geven van een cadeau en bloemen voor zijn vrouw. Contact met de medewerkers Medewerkers op vergadering De POR heeft het afgelopen jaar ook een aantal malen een medewerker van de WSG op de vergadering mogen ontvangen, om nader geïnformeerd te worden over een bepaalde kwestie. Ook zien we dat vragen over onderwerpen ook door medewerkers aan de POR worden gesteld. Medewerkers zijn ook zelf het met verzoek gekomen om toelichting te mogen geven op een PORvergadering. De POR is blij met deze ontwikkeling en hoopt dat dit verder vorm krijgt.

8 Pagina8 Onafhankelijk vertegenwoordiger zijn van pleegouders Contact van de POR met de achterban SchaduwPOR Veel pleegouders weten de POR te vinden als zij met uiteenlopende vragen zitten. Het blijkt dat onze website redelijk goed bezocht wordt en onze websitebeheerder doet haar best om de site up-to-date te houden. De WSG is een landelijk werkende instelling en het blijft toch altijd lastig om contact met pleegouders te hebben en te houden. Nu weten we vaak niet wat u, als pleegouder, van iets vindt. Terwijl wij namens én voor u zaken behartigen bij de WSG. Door het hebben van een SchaduwPOR hoopt de POR veel meer informatie van haar achterban te krijgen over zaken die spelen. Door het inschakelen van de SchaduwPOR worden er meer pleegouders betrokken bij het werk van de POR. De POR is er trots op dat er een SchaduwPOR is van ruim 100 leden. De POR heeft al een aantal keren een vraag naar deze leden gestuurd. Het ging dan om visie, advies en bijv. wensen. De respons was hoog, gemiddeld kwam er 95 % aan ingevulde vragenlijsten retour. De POR is hier erg bij mee. Toch kunnen we nog altijd leden voor de schaduwpor gebruiken. Dus nogmaals de oproep: meld u zich alstublieft aan als schaduwporlid. Uw mening is belangrijk. We doen ons best de vragen zo kort en bondig mogelijk te laten zijn, zodat het u niet veel tijd hoeft te kosten en u helpt de POR om inzicht te krijgen in hoe onze pleegouders over bepaalde zaken denken. Wilt u zich aanmelden voor de schaduwpor dan kunt u een mailtje sturen naar: secretariaat@porwsg.nu De POR kan zichzelf overigens wel verbeteren als het gaat om terugkoppeling van antwoorden. Door de drukte en hectiek laat dit soms lang op zich wachten. Vertrouwenspersoon Eén van de PORleden fungeert als vertrouwenspersoon voor pleegouders. Het afgelopen jaar werd er regelmatig gebeld om advies. Vaak bleek dat de pleegouder ervaarde geen luisterend oor te vinden bij de WSG. Hierdoor voelde betreffende pleegouders zich als het ware in de steek gelaten en dit leidde tot boosheid en frustraties. De vertrouwenspersoon denkt mee en geeft advies wat er gedaan kan worden. De meeste zaken betroffen het PGB beheer, maar ook de 18+ regeling was een item waar veel vragen over zijn binnengekomen, alsmede de samenwerking tussen (gezins)voogd, pleegouders en pleegzorgwerker. Tevens had een aantal pleegouders had het gevoel niet serieus genomen te worden door de WSG/WSP. Een enkele keer werd er door de vertrouwenspersoon een gesprek aangevraagd met de WSJ en/of WSP. Ook werd wel het advies gegeven om een klacht in te dienen. Doorverwijzen naar het AKJ om steun en advies werd ook regelmatig gedaan. Indien een probleem door meerdere pleegouders wordt benoemd, overlegt de POR om het betreffende onderwerp op de agenda van de Overleg Vergadering te zetten. Pleeggezinnendag 2012 De pleeggezinnendag 2012 is gekoppeld aan het 70-jarig bestaan van de WSG. Deze werd gehouden in dierentuin van Arnhem. Pleegouders kregen o.a. een Ontwikkelwaaier. De POR heeft er de hele dag met een stand gestaan en veel pleegouders zijn langs geweest voor informatie of om lid te worden van de SchaduwPOR.

9 Pagina9 Functioneren van de POR Samenwerking en professionalisering van POR en pleegouders Screening pleegouders We zijn nauw betrokken geweest bij het opzetten hiervan. Begin 2013 zal er proefgedraaid worden en het traject geëvalueerd worden. De WSP heeft ervoor gekozen om toch een soort van STAPcursus te geven aan aspirant pleegouders naast de persoonlijke gesprekken die de screeners met aspirant pleegouders hebben. Dus eigenlijk terug naar het oude systeem. Ook heeft de POR deelgenomen aan de sollicitatiegesprekken voor de leden van het screeningsteam. Training pleegouders Op verzoek van pleegouders werd er gestart met een training voor pleegouders over LVB kinderen en ouders. De training zou bestaan uit drie avonden en de eerste sessie zou in het Noordoosten van het land plaats vinden. Door veel te weinig aanmeldingen, is deze training geannuleerd. Toch heeft de WSP besloten de moed niet op te geven en in 2013 nogmaals een poging te wagen. En een geslaagde poging. Momenteel draait er een cursus. Werving nieuwe leden Verkiezingen nieuwe POR Eind 2012 zat het vierde zittingsjaar erop en moesten er verkiezingen worden uitgeschreven. Het is altijd veel werk. Twee POR-leden zitten in de commissie, ondersteund door Godelief Schildmeijer. Eén POR-lid stelde zich niet herkiesbaar en dat was Resi Heijnemans. Vier leden waren herkiesbaar. Totaal waren er 9 kandidaten en omdat er 9 leden mogen in de POR was het niet nodig dat pleegouders moesten gaan stemmen. Op 11 januari 2013 werd de nieuwe POR geïnstalleerd door Peter Kouwenberg. Op de website van de POR stellen zij zich voor. Startweekend POR De nieuwe POR is in begin 2013 gelijk gestart met een studieweekend. Er spelen zoveel actuele ontwikkelingen, dat een goed en gedegen inwerkprogramma erg fijn was/is. De directie is ook deels aanwezig geweest op het studieweekend. En er is aandacht besteed aan de manieren van toekomstig samenwerken.

10 Pagina10 Contacten met andere medezeggenschapsorganen informatiebronnen Overleg Ondernemingsraad en Cliëntenraad (OR en CR) De POR heeft ook in 2012 overleg gehad met de OR en CR. Diverse zaken werden besproken en waar het mogelijk/noodzakelijk was werd gezamenlijk opgetrokken. De drie Medezeggenschapsraden weten elkaar steeds beter te vinden. Raad van Toezicht De POR heeft een aantal keren de Raad van Toezicht een brief gestuurd i.v.m. het voordrachtsrecht van de POR voor een lid. Na een aantal gesprekken met de OR en de CR is er gezamenlijk opgetrokken. In 2013 is er eindelijk overeenstemming bereikt. LOPOR Coby Eijkelenboom heeft medio 2012 haar functie als voorzitter van de LOPOR neergelegd. In een brief aan alle PORren heeft zij uitgelegd dat zij zich niet meer kon vinden in de werkwijze van het bestuur. Wel neemt de POR deel aan de landelijke LOPORdagen.

11 Pagina11 De Onderwerpen van 2012 (Beheer) PGB s Zoals u in het vorige Jaarverslag al hebt kunnen lezen is er met de bestuurder tot overeenstemming gekomen. In het laatste mediation gesprek deelde de bestuurder de POR mee dat: de WSG vanaf 1 januari 2012 het vrij besteedbare bedrag niet meer zal inhouden. Het kan dus voor de zorg gebruikt worden (waar het uiteindelijk voor is) maar als dat in een jaar niet nodig is, mag de pleegouder het vrij besteden. Er zal ook geen verantwoording aan de WSG hoeven te worden afgelegd. Ook zal er door de WSG geen bemiddelingskosten meer worden ingehouden op de PGB s. De troubleshooter blijft betrokken bij de PGB s. Zij zal alle klachten bekijken en de afhandeling persoonlijk blijven volgen. Alle pleegouders die voor hun pleegkind (WSP) een PGB hebben zullen persoonlijk nog een brief toegestuurd krijgen van de voorzitter Raad van Bestuur met uitleg en welke maatregelen er zijn getroffen. Na heel veel jaren geruzie over het beheer van de PGB s door de WSG, is de POR erg blij met het behaalde resultaat. Het vertrouwen dat de POR had en heeft in de nieuwe voorzitter Raad van Bestuur is bevestigd. De POR wil dan ook haar waardering uitspreken voor de samenwerking. In 2012 zijn er bij de POR bijna geen klachten meer binnen gekomen. En daar zijn wij uiteraard zeer tevreden over. Nieuw POR reglement Bijna het hele jaar is de POR bezig geweest met het opstellen van een nieuw reglement. Op een aantal punten is het drastisch gewijzigd. Omdat de POR met dit reglement rekening wilde houden met de nieuwe Jeugdwet, heeft de POR een extern adviesbureau ingeschakeld. Vele concepten hebben het daglicht gezien. Op de dag dat de bestuurder Peter Kouwenberg afscheid nam, heeft hij het reglement ondertekend. Medio 2013 zal het op onze website geplaatst worden. Transitie en transformatie jeugd(pleeg)zorg De komende jaren vindt er een grote verandering binnen het jeugdzorgstelsel plaats. Verantwoordelijkheden van het Rijk / de provincie worden gedecentraliseerd naar de gemeenten. Zij zijn straks verantwoordelijk voor de financiering en inkoop van alle vormen van jeugdzorg: de provinciale jeugdzorg, de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten en de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen. In totaal is daarmee een (over te hevelen) budget van ruim 3 miljard euro gemoeid. Na de decentralisatie is het de verantwoordelijkheid van de gemeenten, om het in de wet verankerde recht op jeugdzorg voor eigen rekening en risico te borgen. Vanwege de daarmee te verwachten efficiencyverbetering, past het Rijk op voorhand een korting toe; deze loopt op tot uiteindelijk zeker 300 miljoen euro. Voor een landelijk werkende instelling als de WSG is dit helemaal een ingewikkeld thema en spannende ontwikkeling. Het vinden van voldoende financiering, nieuwe zorgvormen en optimaliseren van zowel externe contacten als de interne organisatie, zijn dan ook speerpunten voor de WSP/WSG en daarmee ook voor de POR. De POR is er blij mee dat een herstructurering van de WSP in gang is gezet met als doel de interne organisatie te optimaliseren. Verder worden er allerlei scenario s tot samenwerking uitgedacht om ook in de toekomst het bestaansrecht van de specialistische pleegzorg te garanderen. De POR heeft al een adviesaanvraag beoordeeld over een mogelijke Joint Venture met een andere jeugdzorgaanbieder.

12 Pagina12 Overige onderwerpen Herstructurering L&S is teruggetrokken. De Werving, Instroom en Bemiddeling blijft onder de RvE Pleegzorg vallen. Bij de herstructurering van de WSG werd voorgesteld om de afdeling Instroom en Bemiddeling van Pleegouders onder te brengen bij de RVE Logistiek en Services. De POR was van mening dat je een zorginhoudelijke taak niet moet onder brengen bij een voornamelijk administratieve RVE. De POR heeft dan ook geen instemming gegeven. De OR en de CR hadden ook hun bedenkingen. Dit alles met als resultaat dat de afdeling Instroom en Bemiddeling blijft waar die was, bij de WSPleegzorg. Zaak de Loot Een afschuwelijk zaak met veel leed en verdriet voor ouders en hun kinderen. Het heeft veel losgemaakt. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wie waren en/of zijn verantwoordelijk? Hoe verder? Hoe kan dit voorkomen worden? Vooral deze laatste vraag is belangrijk, want niemand wil dit. Binnen de WSG heeft het geleid tot een aantal maatregelen. Maatregelen waar pleegouders mee geconfronteerd werden; zoals een onderzoek door bureau Vonk. Maar ook het rapport van de commissie Samson heeft veel losgemaakt en gezorgd voor extra maatregelen. De POR is door de WSG/WSP steeds op de hoogte gehouden en indien noodzakelijk erbij betrokken. Dat de Inspectie de WSG in de gaten hield was duidelijk en dat de inspectie zeer nauwkeurig de zaken controleerde, was te verwachten. Helaas heeft dit alles ertoe geleid dat de gehele WSG onder verscherpt toezicht kwam te staan. Er wordt hard gewerkt om het toezicht er weer af te krijgen. Het vraagt veel van de werkers en regelmatig ook van ons als pleegouders. Dossiers moeten immers op orde zijn en het blijkt dat dit niet altijd zo is. HKZ certificering POR gehoord De POR had al eerder aangegeven dat de POR gehoord wilde worden als er een audit kwam voor de HKZ hercertificering. Aan dit verzoek is in maart gehoor gegeven. Twee POR-leden zijn gehoord. Het POR jaarplan en POR jaarverslag moesten overlegd worden. Tevens werd de samenwerking tussen de POR, bestuurder en directie bespoken. Gedragsregels voor pleegouders Ondermeer vanuit de HKZ (het kwaliteitsregister voor de zorg) is het verplicht om als Voorziening voor Pleegzorg gedragsregels te hebben. De WSP heeft de POR gevraagd om mee te denken en te werken. Het is niet een eenvoudig iets, maar bij het schrijven van dit jaarverslag ligt er een document. Er wordt nu ( april 13) nog gewerkt aan een document dat toegevoegd wordt over de rechten van pleegouders. Protocollen De WSJ en WSP werken met een lijst van protocollen en werkdocumenten. De POR is nu deze lijst aan het bekijken en dan voornamelijk die protocollen die betrekking hebben op pleegouders en pleegkinderen. In 2012 is daar een aanzet toe gegeven, maar dat loopt door in Stamblad pleegkinderen De POR heeft reeds in 2011 het voorstel gedaan om van IEDER kind een zgn. stamblad te maken waarop ALLE belangrijke gegevens van het kind staan. Even printen of per mail doorsturen en wij pleegouders hebben alle noodzakelijke informatie. Als het kind doorgeplaatst moet worden, is het de verantwoordelijkheid van plaatser EN pleegouders om het stamblad met de laatste gegevens mee te geven met het pleegkind. De POR heeft een ontwerp gemaakt dat nu ligt bij een werkgroep van de Jeugdbescherming en Pleegzorg. Heeft u suggesties voor dit stamblad laat het ons dan weten. Het stamblad is even op de plank gelegd. Ook dit heeft te maken met de komende wetswijziging. Het is de verwachting dat pleegouders dan meer rechten krijgen namelijk. Eén van die rechten is informatie van het pleegkind. We hopen dit onderwerp in de eerste helft van 2013 eindelijk af te kunnen strepen van ons lijstje. Overname pleeggezinnen van het Leger des Heils Mede als gevolg van de ophanden zijnde transitie werd de WSP gevraagd door het Leger des Heils om een deel van hun pleeggezinnen over te nemen. Het ging om totaal 50 pleeggezinnen. De WSP heeft hier positief op gereageerd onder een aantal voorwaarden. Eén van die voorwaarden was dat alle pleeggezinnen gescreend zouden worden door de WSP. Dit bleek meer werk dan

13 Pagina13 verwacht waardoor de datum van overname, 1 januari 2012, niet gehaald werd. Eind mei was haalbaar. De nieuwe pleeggezinnen zijn op de hoogte gebracht van de POR. Ook zijn er een aantal pleegzorgwerkers van het Leger des Heils bij de WSG gaan werken. Actie Pepernoot Ieder jaar ontvangt de WSG V&D cadeaubonnen voor de kinderen van de Actie Pepernoot. Het aantal bonnen dat verstrekt wordt is ieder jaar weer minder en dat betekent dat niet ieder kind en ook niet meer ieder gezin een bon krijgt van Stichting Kinderhulp. In 2012 ontving toch ieder kind van de WSP een bon. Er was rentegeld dat de POR in overleg met directie mocht besteden en dat was niet zo moeilijk.ieder kind een bon met Sinterklaas. Het restant is besteed aan een aantal extra pleegzorgplaatsen. WILLIAM Ter ere van het 70 jarig bestaan kwam deze Glossy uit, WILLIAM. Hierin o.a. een interview met pleegouders en hun pleegkinderen van de WSP.

14 Pagina14 De Toekomst De plannen van de POR Het was weer een vol en ook heftig zittingsjaar voor de POR. De vooral nieuwe PORleden werden vaak geconfronteerd met voor hen totaal nieuwe en onbekende zaken. Maar ook voor de POR-leden die wat langer meegaan, zijn veel zaken nieuw en onbekend. Van POR-leden wordt verwacht dat zij generalist zijn op het vlak van de deskundigheid omtrent pleegzorg. De POR heeft ook keuzes gemaakt t.a.v. de onderwerpen waar zij voor wil gaan: Meer en betere communicatie met de/andere pleegouders. Pleegouders meer informeren over pleegzorgzaken. Professionalisering van zowel pleegzorgwerker als pleegouders. De POR wil graag kijken of er behoefte is aan bijeenkomsten van pleegouders ter ondersteuning van elkaar. En zo ja, hoe dit dan te realiseren bij een landelijk werkende instelling? Meedenken bij de perikelen die de transitie met zich mee gaat brengen, de financiering van de pleegzorg en de AWBZ-erkenning. Lang lopende onderwerpen definitief afhandelen, zoals het stamblad. Het waarborgen van de veiligheid van de pleegkinderen heeft, naar aanleiding van aanbevelingen van de Inspectie Jeugdzorg in 2009, de gebeurtenissen in de Loot en het verscherpt toezicht, weer een nieuwe impuls gekregen. In de ogen van de POR kan hier geen aandacht genoeg voor zijn. Wij gaan voor een uitgebreid en verantwoord beleid t.a.v. de veiligheid in pleeggezinnen en risicotaxatie. Een ander punt van aandacht is de samenwerking tussen de Jeugdbeschermer en Pleegzorgwerker. Die samenwerking verloopt niet altijd optimaal: tegengestelde belangen van de kinderen, biologische ouders en pleegouders, beïnvloeden de samenwerking tussen Pleegzorg en Jeugdbescherming. Wat is er de oorzaak van dat er in sommige zaken een enorm verloop is van (gezins)voogden en pleegzorgwerkers? Ook dit schijnt weer te verschillen per regio. Ook wil de POR dat het 18+ beleid onder de loep wordt genomen. Er is wel een soort van Protocol maar er wordt, naar de mening van de POR, niet eenduidig naar gehandeld. Pleegouders worden regelmatig voor het voldongen feit gesteld dat er geen hulp enz. geregeld is voor het pleegkind/de jongere op de dag dat hij/zij 18 is geworden. En we hopen uiteraard dat er eindelijk een goed einde is gekomen aan de eindeloze PGBperikelen.. U ziet het, ideeën genoeg! En de POR zal zich er samen met de WSP voor inzetten. Daar kunnen de pleegouders op rekenen! Wij hopen dat er regelmatig pleegouders onze Interne Vergadering komen bijwonen. De data staan op onze website en als u een mailtje stuurt, dan sturen wij u de agenda en de nodige stukken toe. Wilt u dat de POR aandacht geeft aan een speciaal onderwerp, dan kunt u dat de POR verzoeken. Vragen kunt u mailen naar por@porwsg.nu We sluiten er weer mee af: schroom niet om te bellen en/of te mailen. De POR is er voor ú, pleegouder van de WSP. Met vriendelijke groet, Coby Eijkelenboom Secretaris PleegOuderRaad WSG

Pagina1. Jaarverslag PleegOuderRaad William Schrikker Groep 2013

Pagina1. Jaarverslag PleegOuderRaad William Schrikker Groep 2013 Pagina1 Jaarverslag PleegOuderRaad William Schrikker Groep 2013 Pagina2 Pagina3 POR visie De POR is een waardevol adviesorgaan met het doel om door middel van samenwerking de kwaliteit van de pleegzorg

Nadere informatie

Jaarvergadering Pleegouderraad William Schrikker Groep

Jaarvergadering Pleegouderraad William Schrikker Groep Jaarvergadering Pleegouderraad William Schrikker Groep 4 september 2010 Verslag Tijdstip: 10.00 11.15 uur Locatie: Ouwehands Dierenpark te Rhenen Aantal aanwezigen: ± 50 aanwezigen Verslag: Godelief Schildmeijer

Nadere informatie

Pagina1. Jaarverslag PleegOuderRaad William Schrikker Groep

Pagina1. Jaarverslag PleegOuderRaad William Schrikker Groep Pagina1 Jaarverslag PleegOuderRaad William Schrikker Groep 2010 2011 Pagina2 Pagina3 POR visie De POR is een waardevol adviesorgaan met het doel om door middel van samenwerking de kwaliteit van de pleegzorg

Nadere informatie

Jaarverslag Pleegouderraad Pactum 2015

Jaarverslag Pleegouderraad Pactum 2015 Jaarverslag Pleegouderraad Pactum 2015 Apeldoorn maart 2016 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de pleegouderraad van Pactum. 2015 was het vierde zittingsjaar voor de pleegouderraad. In januari 2015

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 POR (pleegouderraad Parlan)

Jaarverslag 2017 POR (pleegouderraad Parlan) Jaarverslag 2017 POR (pleegouderraad Parlan) 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Verslag van bestuur... 4 2.1 Jaar 2017... 4 2.2 Jaar 2018. 6 2.3 Samenstelling POR..7 3. Jaarrekening.8 2 1. Voorwoord

Nadere informatie

Pleegouders als partner in zorg Jaarverslag 2015 Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg

Pleegouders als partner in zorg Jaarverslag 2015 Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg . Pleegouders als partner in zorg Jaarverslag 2015 Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg Jaarverslag 2015 Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg 1 Jaarverslag Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg 2015 Pleegouders

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 POR (pleegouderraad Parlan)

Jaarverslag 2015 POR (pleegouderraad Parlan) Jaarverslag 2015 POR (pleegouderraad Parlan) Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Verslag van bestuur... 4 2.1 Jaar 2015... 4 2.2 Samenstelling POR 6 2.3 Jaar 2016..7 3. Jaarrekening.8 1. Voorwoord Voor

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 POR (pleegouderraad Parlan)

Jaarverslag 2018 POR (pleegouderraad Parlan) Jaarverslag 2018 POR (pleegouderraad Parlan) 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Verslag van bestuur... 4 2.1 Jaar 2018... 4 2.2 Jaar 2019... 5 2.3 Samenstelling POR... 5 3. Jaarrekening... 6 2 1. Voorwoord

Nadere informatie

Niet tevreden over de samenwerking?

Niet tevreden over de samenwerking? Niet tevreden over de samenwerking? Heeft u een klacht? Deze folder is bedoeld voor: Kinderen en jongeren Ouders en stiefouders Opa s en oma s Pleegouders Familieleden en andere bekenden die meehelpen

Nadere informatie

Pleegouders, partner in zorg Jaarverslag 2016 Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg

Pleegouders, partner in zorg Jaarverslag 2016 Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg . Pleegouders, partner in zorg Jaarverslag 2016 Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg Februari 2017 Jaarverslag 2016 Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg 1 Jaarverslag 2016 Pleegouderraad Combinatie Jeugdzorg

Nadere informatie

Jaarverslag. Pleegouderraad Pactum 2017

Jaarverslag. Pleegouderraad Pactum 2017 Jaarverslag Pleegouderraad Pactum 2017 Deventer- januari 2017 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag over 2017 van de Pleegouderraad van Pactum. 2017 was het zesde zittingsjaar voor de Pleegouderraad. 2017

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. POR (pleegouderraad Parlan)

Jaarverslag 2014. POR (pleegouderraad Parlan) Jaarverslag 2014 POR (pleegouderraad Parlan) Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Verslag van bestuur... 3 2.1 Jaar 2014... 3 2.2 Samenstelling POR... 5 2.3 Jaar 2015... 5 3. Jaarrekening... 6 4. Conclusie

Nadere informatie

Vraag 10: Grenzen in pleegzorg

Vraag 10: Grenzen in pleegzorg VRAAG 10 DATUM: 5 april 2011 RESULTATEN info@pleegzorgpanel.nl Vraag 10: Grenzen in pleegzorg Pleegzorg krijgt vorm door de inzet van de vele betrokkenen. Deze inzet heeft vanzelfsprekend zijn beperkingen

Nadere informatie

Ongevraagd advies Jeugdplatform Amsterdam: huidige stand van zaken pleegzorg

Ongevraagd advies Jeugdplatform Amsterdam: huidige stand van zaken pleegzorg Amsterdam, 11 oktober 2016 Onderwerp: Advies van het Jeugdplatform Amsterdam over de Pleegzorg Geachte wethouder Kukenheim, Het afgelopen jaar (in de periode juni 2015 tot augustus 2016) hebben in Amsterdam

Nadere informatie

Zorgen voor de veiligheid van pleegkinderen: Hertoets bij Pactum

Zorgen voor de veiligheid van pleegkinderen: Hertoets bij Pactum Zorgen voor de veiligheid van pleegkinderen: Hertoets bij Pactum Inspectie jeugdzorg Utrecht, januari 2010 2 Inspectie jeugdzorg p~ãéåî~ííáåö= Naar aanleiding van de uitkomsten van een eerder pleegzorgonderzoek

Nadere informatie

Van start in de ondernemingsraad

Van start in de ondernemingsraad Van start in de ondernemingsraad Inleiding Dit stuk is een handreiking voor startende ondernemingsraden. De volgende onderwerpen komen aanbod: Na de verkiezingen Taakverdeling in de OR; Vaststellen van

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad 2012 Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant. Cliëntenraad Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant

Jaarverslag Cliëntenraad 2012 Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant. Cliëntenraad Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant Jaarverslag Cliëntenraad 2012 Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant Cliëntenraad Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant cliëntenraad@jeugdzorg-nb.nl Eindhoven, maart 2013 Voorwoord Graag bieden wij u dit jaarverslag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg

Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg Juli 2012 Het college van Reimerswaal vindt het belangrijk om de gemeenteraad mee te nemen in de transitie van de jeugdzorg. Het geven van goede informatie hoort hier

Nadere informatie

Reglement van de Ouderraad

Reglement van de Ouderraad Reglement van de Ouderraad Onderdeel van: Brederode Daltonschool Willem de Zwijgerlaan 110, 2082 BD Santpoort-Zuid Begripsbepaling: 1. Dit reglement verstaat onder: a. Ouderraad: Het Dagelijks bestuur,

Nadere informatie

Jaarverslag cliëntenraad 2011

Jaarverslag cliëntenraad 2011 Jaarverslag cliëntenraad 2011 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de cliëntenraad van Pactum over het jaar 2011. Doelstelling cliëntenraad De cliëntenraad van Pactum behartigt de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Concept-Convenant verlaging caseload gezinsvoogdij. Convenant. 1. De Minister voor Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering

Concept-Convenant verlaging caseload gezinsvoogdij. Convenant. 1. De Minister voor Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering Concept-Convenant verlaging caseload gezinsvoogdij De ondergetekenden: Convenant 1. De Minister voor Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering en 2. De provincies en de grootstedelijke regio

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Ondernemingsraad DSBV. 10 jaar DSBV

Jaarverslag 2013 Ondernemingsraad DSBV. 10 jaar DSBV Jaarverslag 2013 Ondernemingsraad DSBV 10 jaar DSBV Voorwoord Voor je ligt het jaarverslag van de ondernemingsraad (OR) van Delfluent Services BV. In het jaarverslag vermeld de OR welke zaken het afgelopen

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. Gerard Beemer

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. Gerard Beemer JAARVERSLAG Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2018 Samenstelling: Gerard Klaassen Cees van der Staak Gerard Beemer Inhoud Verantwoording Pag. 3 Voorwoord Pag. 4 Sociaal Verslag 2018 Hoofdstuk 1:

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Artikel 1 Begrippen 1. 3D s: de drie decentralisaties binnen het sociaal domein die leiden tot extra taken voor de gemeente per 1 januari

Nadere informatie

Nieuwsbrief Pleegzorg

Nieuwsbrief Pleegzorg Nieuwsbrief Pleegzorg December 2014 Rubicon jeugdzorg In dit nummer Bericht van Clusterleider 2 Wat verandert er voor pleegzorg in 2015? 4 Nieuwsvoorziening Extranet 6 Bedankt! 6 Bijlagen: Uitnodiging

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Jaarverslag 2014 Ondersteuningsplanraad (OPR) Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2014 1. Inleiding Hier ligt het eerste jaarverslag van de

Nadere informatie

REGLEMENT PLEEGOUDERRAAD versie 01032004

REGLEMENT PLEEGOUDERRAAD versie 01032004 REGLEMENT PLEEGOUDERRAAD versie 01032004 VOORZIENING VOOR PLEEGZORG NOORDOOST-BRABANT/STICHTING OOSTERPOORT Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. de instelling de Stichting Oosterpoort te

Nadere informatie

Zorgen voor de veiligheid van pleegkinderen: Beleidsanalyse van De Bascule, zorglijn Therapeutische pleegzorg

Zorgen voor de veiligheid van pleegkinderen: Beleidsanalyse van De Bascule, zorglijn Therapeutische pleegzorg Zorgen voor de veiligheid van pleegkinderen: Beleidsanalyse van De Bascule, zorglijn Therapeutische pleegzorg Inspectie jeugdzorg Utrecht, februari 2009 2 1. Aanleiding Het is de taak van pleegzorgaanbieders

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad KBS Het Bovenland 2013-2014. Akersluis 1A 1068 ER Amsterdam

Jaarverslag Medezeggenschapsraad KBS Het Bovenland 2013-2014. Akersluis 1A 1068 ER Amsterdam Jaarverslag Medezeggenschapsraad KBS Het Bovenland 2013-2014 Akersluis 1A 1068 ER Amsterdam 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inleiding 3 3. Visie, uitgangspunten en werkwijze (2013-2014) 4 4. Bezetting

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 Triangel, Centrum voor Pleeggezinnen

Hoofdstuk 13 Triangel, Centrum voor Pleeggezinnen Hoofdstuk 13 Triangel, Centrum voor Pleeggezinnen Geschiedenis Pleegzorg maakte vroeger onderdeel uit van meestal ambulante instellingen, zoals de Stichting Jeugdzorg, het Bureau Maatschappelijk Werk,

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Ondernemingsraad DSBV. Samen werkt beter!

Jaarverslag 2012 Ondernemingsraad DSBV. Samen werkt beter! Jaarverslag 2012 Ondernemingsraad DSBV Samen werkt beter! Voorwoord Voor je ligt het jaarverslag van de ondernemingsraad (OR) van Delfluent Services BV. In het jaarverslag vermeld de OR welke zaken het

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team: Welzijn + regeling bijzondere kosten pleegzorg en verblijf in het gedwongen kader Afdelingshoofd: Auteur: Bremmers, P.H.M. Broek, van den N.M.C.A.

Nadere informatie

Inhoud Jaarverslag cliëntenraad 2013

Inhoud Jaarverslag cliëntenraad 2013 Jaarverslag cliëntenraad 2013 Jaarverslag cliëntenraad 2013 Inhoud Jaarverslag cliëntenraad 2013 Voorwoord 3 hoofdstuk 1 Functioneren van de cliëntenraad 4 1.1 Samenstelling 4 1.2 Vergaderingen 4 1.3 Onderwerpen

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad o.b.s. De Vuurtoren Email: mrvuurtoren@obs-devuurtoren.nl

Medezeggenschapsraad o.b.s. De Vuurtoren Email: mrvuurtoren@obs-devuurtoren.nl Medezeggenschapsraad o.b.s. De Vuurtoren Email: mrvuurtoren@obs-devuurtoren.nl Datum: 16-Juni-2015 Tijd: 20:00 22:30 Onderwerp: MR Vergadering obs De Vuurtoren Locatie West Aanwezig: Naam Aanwezig Afwezig

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad OBS de Weide 2015 / 2016

Jaarplan Medezeggenschapsraad OBS de Weide 2015 / 2016 Jaarplan Medezeggenschapsraad OBS de Weide 2015 / 2016 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze 3. Bezetting en verkiesbaarheid MR leden 4. Structurele onderwerpen 5. Vergaderdata

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. Gerard Beemer. Jaarverslag

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. Gerard Beemer. Jaarverslag JAARVERSLAG Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2015 Samenstelling: Gerard Klaassen Cees van der Staak Gerard Beemer Jaarverslag 2015 1 Inhoud Verantwoording Pag. 3 Voorwoord Pag. 4 Sociaal Verslag

Nadere informatie

P- en C-toets Kompaan en De Bocht. Geeske Strating, projectleider Stichting Alexander Marieke van den Heuvel, stagiaire

P- en C-toets Kompaan en De Bocht. Geeske Strating, projectleider Stichting Alexander Marieke van den Heuvel, stagiaire P- en C-toets Kompaan en De Bocht Geeske Strating, projectleider Stichting Alexander Marieke van den Heuvel, stagiaire Agenda Onderzoek uitvoering, respons en scores In het oog springende resultaten Implementatie

Nadere informatie

OR-INFO. Nieuwsbrief van de OR van Stichting Wijkwerk, nummer 27, voorjaar 2016

OR-INFO. Nieuwsbrief van de OR van Stichting Wijkwerk, nummer 27, voorjaar 2016 OR-INFO Nieuwsbrief van de OR van Stichting Wijkwerk, nummer 27, voorjaar 2016 Noodoproep Vorig jaar rond deze tijd bestond de OR nog maar uit één persoon. Na een brandbrief meldden zich toen 4 nieuwe

Nadere informatie

Jaarplan. Medezeggenschapsraad. KBS Het Bovenland 2015-2016

Jaarplan. Medezeggenschapsraad. KBS Het Bovenland 2015-2016 Jaarplan Medezeggenschapsraad KBS Het Bovenland 2015-2016 Akersluis 1A 1066 ER Amsterdam 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2. Algemeen 3. Visie, uitgangspunten en werkwijze 4. Regelingen en beleidsplannen

Nadere informatie

Jaarjournaal Individuele cliëntondersteuning en vertrouwenswerk. Samen werken aan betere zorg

Jaarjournaal Individuele cliëntondersteuning en vertrouwenswerk. Samen werken aan betere zorg Jaarjournaal 2015 Individuele cliëntondersteuning en vertrouwenswerk Samen werken aan betere zorg Individuele cliëntondersteuning en vertrouwenswerk Vanuit de gedachte dat iedereen, ondanks ziekte of beperking,

Nadere informatie

Vraag 7: Belangenbehartiging in de pleegzorg

Vraag 7: Belangenbehartiging in de pleegzorg VRAAG 7 DATUM: 1 okt 2010 RESULTATEN info@pleegzorgpanel.nl Vraag 7: Belangenbehartiging in de pleegzorg Vraag 7 van het Landelijk pleegzorg Panel ging over het behartigen van belangen in de pleegzorg.

Nadere informatie

Jaarverslag WMO Cliëntenraad Utrecht 2017

Jaarverslag WMO Cliëntenraad Utrecht 2017 Jaarverslag WMO Cliëntenraad Utrecht 2017 Informatie voorziening / Folders. Voor 2017 was de het Hulp bij het Huishouden en de informatie verstrekking een belangrijk onderwerp. Op beide zaken zijn we door

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2016 HBO TBV WONEN. Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak.

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2016 HBO TBV WONEN. Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. JAARVERSLAG Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2016 Samenstelling: Gerard Klaassen Cees van der Staak Gerard Beemer Jaarverslag 2016 1 Inhoud Verantwoording Pag. 3 Voorwoord Pag. 4 Sociaal Verslag

Nadere informatie

Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders

Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders Pleegzorg en De Rading; Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin. Soms zijn er thuis problemen en is het beter als een kind

Nadere informatie

Zorg voor een kind van familie of bekende

Zorg voor een kind van familie of bekende Zorg voor een kind van familie of bekende Netwerkpleegzorg Folder bestemd voor: netwerk pleegouders 0-18 jaar U neemt de zorg voor een kind van een familielid of bekende (tijdelijk) over. Dat noemen we

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR ASPIRANT PLEEGOUDERS. Pleegzorg bij De Rading

INFORMATIE VOOR ASPIRANT PLEEGOUDERS. Pleegzorg bij De Rading INFORMATIE VOOR ASPIRANT PLEEGOUDERS Pleegzorg bij De Rading Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin. Soms zijn de problemen thuis zo groot, dat het beter is als een kind tijdelijk of

Nadere informatie

Procedure pleegzorg Bestandspleegzorg pleegouderbestand Netwerkpleegzorg

Procedure pleegzorg Bestandspleegzorg pleegouderbestand Netwerkpleegzorg Procedure pleegzorg Er zijn twee manieren waarop aspirant pleegouders in contact kunnen komen met pleegzorg. Dit kan via bestandspleegzorg of via netwerkpleegzorg. Bestandspleegzorg Iemand die geïnteresseerd

Nadere informatie

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem is een aanvulling op de statuten zoals

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012 CLIËNTENRAAD

JAARVERSLAG 2012 CLIËNTENRAAD JAARVERSLAG 2012 CLIËNTENRAAD Jaarverslag Cliëntenraad De Pieter Raat Stichting 2012 1 Jaarverslag Cliëntenraad De Pieter Raat Stichting 2012 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 5 Doelstelling 6 Samenstelling van

Nadere informatie

Algemeen Huisreglement MR Berkenschool. 27 januari 2014

Algemeen Huisreglement MR Berkenschool. 27 januari 2014 Algemeen Huisreglement MR Berkenschool 27 januari 2014 1 Huishoudelijk reglement Artikel 31 van het reglement MR Berkenschool schrijft voor dat de MR, met inachtneming van de voorschriften uit het MR-reglement

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg

Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg . Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg 1 Jaarverslag Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg 2015 Februari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Zicht op veiligheid kind bij start netwerkpleegzorg. Rapportage implementatie protocol netwerkpleegzorg

Zicht op veiligheid kind bij start netwerkpleegzorg. Rapportage implementatie protocol netwerkpleegzorg Zicht op veiligheid kind bij start netwerkpleegzorg Rapportage implementatie protocol netwerkpleegzorg Inspectie Jeugdzorg Utrecht, maart 2012 Pagina 2 van 16 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding... 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 WERKPLAN 2017

JAARVERSLAG 2016 WERKPLAN 2017 JAARVERSLAG 2016 EN WERKPLAN 2017 CLIЁNTENRAAD SYNTHESE Twan Christians (Oud lid / Voorzitter) Sander Brugmans (Interim-Voorzitter) Esther van der Wegen (Secretariële ondersteuning) VOORWOORD De cliëntenraad

Nadere informatie

Agenda. Jaarvergadering Medezeggenschapsraad OBS Klimop

Agenda. Jaarvergadering Medezeggenschapsraad OBS Klimop Jaarvergadering Medezeggenschapsraad OBS Klimop Agenda Opening & Voorstelronde MR Jaarverslag 2014-2015 Verkiezingen MR Jaarplan 2015-2016 Ouderraad Vragen & suggesties Sluiting 1 Oudergeleding Opening

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad Juvent 2016

Jaarverslag Cliëntenraad Juvent 2016 Jaarverslag Cliëntenraad Juvent 2016 April 2017 Voorwoord Hierbij bieden wij u het jaarverslag 2016 van de Cliëntenraad Juvent aan (verder te noemen Cliëntenraad). Het jaarverslag geeft een overzicht van

Nadere informatie

Gekke haren dag! Op vrijdag 8 juli is het weer gekke haren dag op school! We maken er een gezellige dag van!

Gekke haren dag! Op vrijdag 8 juli is het weer gekke haren dag op school! We maken er een gezellige dag van! 30 ste jaargang nr. 11, juli 2016 Afscheid Anja Allereerst hartelijk bedankt voor de lieve reacties die ik heb ontvangen via de mail of persoonlijk naar aanleiding van mijn vertrek. Het doet me goed. De

Nadere informatie

Begripsbepalingen. Functie van de raad. Samenstelling en zittingsduur REGLEMENT VAN DE PLEEGOUDERRAAD. Artikel 1.

Begripsbepalingen. Functie van de raad. Samenstelling en zittingsduur REGLEMENT VAN DE PLEEGOUDERRAAD. Artikel 1. REGLEMENT VAN DE PLEEGOUDERRAAD Begripsbepalingen Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. het bestuur : het bestuur van de William Schrikker Stichting b. de instelling : de William Schrikker

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS STERRENDONK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS STERRENDONK HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS STERRENDONK DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders,

Nadere informatie

Zorgen voor de veiligheid van pleegkinderen: Beleidsanalyse van Rubicon Jeugdzorg

Zorgen voor de veiligheid van pleegkinderen: Beleidsanalyse van Rubicon Jeugdzorg Zorgen voor de veiligheid van pleegkinderen: Beleidsanalyse van Rubicon Jeugdzorg Inspectie jeugdzorg Utrecht, februari 2009 2 1. Aanleiding Het is de taak van pleegzorgaanbieders om er voor te zorgen

Nadere informatie

Ondernemingsraad AB Zuid-Holland

Ondernemingsraad AB Zuid-Holland Ondernemingsraad AB Zuid-Holland Jaarverslag 2015 Voorwoord Beste collega s voor u ligt het Jaarverslag 2015 van de ondernemingsraad van AB Zuid- Holland. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om het jaarverslag

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. MEDEZEGGENSCHAP BIJ STICHTING PRISMA... 4. 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)...

INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. MEDEZEGGENSCHAP BIJ STICHTING PRISMA... 4. 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)... INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. MEDEZEGGENSCHAP BIJ STICHTING PRISMA... 4 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)... 5 1.2 (Tussentijdse) Verkiezingen en vacatures...

Nadere informatie

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Versie september 2015 - JvD 1 Voorwoord Voor u ligt het reglement van de Oudervereniging van o.b.s. de Meander voor het schooljaar 2015-2016. Dit

Nadere informatie

Reactie van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen ( NVP) op het conceptwetsvoorstel Jeugdwet

Reactie van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen ( NVP) op het conceptwetsvoorstel Jeugdwet Utrecht, 17 oktober 2012 Betreft: Internetconsultatie Jeugdwet Reactie van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen ( NVP) op het conceptwetsvoorstel Jeugdwet Algemeen. Positionering pleegouders en

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama

Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama Inhoudsopgave 1. Voorwoord pag. 3 2. Samenstelling Centrale Cliëntenraad pag. 4 3. Bevoegdheden van de cliëntenraad pag. 5 4. Activiteiten 4.1 Vergaderingen

Nadere informatie

PLEEGZORGCONTRACT. Naam instelling : Naam pleegzorgbegeleider : Adres : Postcode : Plaats : Tel. : Fax : E-mail : Pleegouder(s):

PLEEGZORGCONTRACT. Naam instelling : Naam pleegzorgbegeleider : Adres : Postcode : Plaats : Tel. : Fax : E-mail : Pleegouder(s): PLEEGZORGCONTRACT De Rading stelt het zeer op prijs dat u zich als pleegouder beschikbaar heeft gesteld. Zonder pleegouders is het voor De Rading niet mogelijk om kinderen een pleeggezin te bieden. Aan

Nadere informatie

Klachtenregeling. Klachtencommissie Jeugd Utrecht. 1 juli 2005, herzien januari 2015

Klachtenregeling. Klachtencommissie Jeugd Utrecht. 1 juli 2005, herzien januari 2015 Klachtenregeling Klachtencommissie Jeugd Utrecht 1 juli 2005, herzien januari 2015 Aangesloten rechtspersonen: Samen Veilig Midden-Nederland Stichting Youké Stichting Timon Leger des Heils Midden Nederland

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg

Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg . Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg Febr. 2017 Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg 1 Inhoudsopgave Jaarverslag Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg 2016 I Inleiding... 2 II

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN!

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! Inhoudsopgave 1. Klagen mag pag. 3 2. Iets doen met je klacht pag. 5 3. Mogelijkheden om iets met je klacht te doen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 13 oktober 2004 Rapportnummer: 2004/405

Rapport. Datum: 13 oktober 2004 Rapportnummer: 2004/405 Rapport Datum: 13 oktober 2004 Rapportnummer: 2004/405 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat de William Schrikker Stichting bij de uitvoering van de uithuisplaatsing van hun twee dochters onzorgvuldig

Nadere informatie

Werkplan MR BS de Steiger

Werkplan MR BS de Steiger Werkplan BS de Steiger 2017-2018 1 Inleiding Als medezeggenschapsraad () van de basisschool De Steiger willen we de belangen van onze kinderen en school zo goed mogelijk behartigen. Middels dit jaarplan

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy, klachten en de cliëntenraad Informatie voor cliënten

Wat u moet weten over privacy, klachten en de cliëntenraad Informatie voor cliënten Wat u moet weten over privacy, klachten en de cliëntenraad Informatie voor cliënten Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL DEFINITIE Artikel 1 - Oudervereniging De Kraal: De vereniging van ouders van de school. Opgericht 01-11-2005 en ingeschreven bij de KvK onder nummer 34237720 als een vereniging

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Inhoud Inleidend Artikel: Status en inhoud van de regels Raad van Toezicht NLPO 1. Samenstelling Raad van Toezicht 2. Voorzitter Raad van Toezicht 3. (Her)benoeming,

Nadere informatie

Nelly Bergers zal ook deze vergadering, namens het directieteam, als adviseur deelnemen.

Nelly Bergers zal ook deze vergadering, namens het directieteam, als adviseur deelnemen. Notulen vergadering van maandag 9 april 2018 20.00 (locatie Swentibold) Aanwezig advies: N. Bergers Aanwezig MR: J. Brull, T. Van Sloun, M.Gruisen, H. Bijsmans (voorzitter) 1. Welkom Hans opent de vergadering

Nadere informatie

Knokken voor je pleegkind

Knokken voor je pleegkind Knokken voor je pleegkind SCHRIJF SAMEN EEN BRIEF AAN DE INSTANTIES DRAAIBOEK VOOR EEN NETWERKBIJEENKOMST VOOR PLEEGOUDERS Knokken voor je pleegkind 1 Knokken voor je pleegkind DE ACTIVITEIT IN HET KORT

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK MET CARDEA

EEN AFSPRAAK MET CARDEA EEN AFSPRAAK MET CARDEA Met Cardea kun je verder! EEN AFSPRAAK MET CARDEA Deze brochure informeert u over de afspraken die nodig zijn om de samenwerking tussen u en ons zo goed mogelijk te laten verlopen.

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Ouderraad St. Janschool

Huishoudelijk Reglement Ouderraad St. Janschool Dit huishoudelijk reglement is een aanvulling op de statuten van de Oudervereniging vastgesteld d.d. 23 december 2005. Definitie Artikel 1 Oudervereniging: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen

Nadere informatie

Jaarplan 2016 ondernemingsraad

Jaarplan 2016 ondernemingsraad Jaarplan 2016 ondernemingsraad Jaarplan 2016 ondernemingsraad Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen Pagina 3 Hoofdstuk 2 Vergaderstructuur en data 2016 Pagina 4 Hoofdstuk 3 De ondernemingsraad Pagina 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Jaarverslag. Pleegouderraad Pactum 2016

Jaarverslag. Pleegouderraad Pactum 2016 Jaarverslag Pleegouderraad Pactum 2016 Deventer- januari 2017 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Pleegouderraad van Pactum. Dit jaar was het vijfde zittingsjaar voor de Pleegouderraad. 2016

Nadere informatie

MR- jaarverslag

MR- jaarverslag MR- jaarverslag 2014-2015 Inhoud Voorwoord... 3 Algemeen... 3 Samenstelling MR en datum van indiensttreding... 3 Taakverdeling... 4 Vergaderingen... 4 Vergaderfrequentie... 4 Speerpunten uit de vergaderingen...

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Verpleeghuis Bergweide

Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Verpleeghuis Bergweide Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Verpleeghuis Bergweide Voskuilenweg 12 6416 AK Heerlen Tel. 045-5741515 info@verpleeghuisbergweide.nl www.verpleeghuisbergweide.nl Verpleeghuis Bergweide 1 Inhoud 1.Inleiding...

Nadere informatie

Jaarverslag MR Van Dijckschool schooljaar Jaarverslag MR Van Dijckschool Schooljaar

Jaarverslag MR Van Dijckschool schooljaar Jaarverslag MR Van Dijckschool Schooljaar Jaarverslag MR Van Dijckschool Schooljaar 2015-2016 Bilthoven, september 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Samenstelling van de MR... 3 MR overlegpartners... 4 Besproken thema s en onderwerpen... 4 De

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad GGz Centraal Veluwe & Veluwe Vallei

Jaarverslag Cliëntenraad GGz Centraal Veluwe & Veluwe Vallei Jaarverslag 2018 Cliëntenraad GGz Centraal Veluwe & Veluwe Vallei Vastgesteld April 2019 Jaarverslag 2018 Cliëntenraad Veluwe & Veluwe Vallei 1. Inleiding Vanuit de WMCZ (Wet Medezeggenschap Cliënten Zorg)

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK MET CARDEA

EEN AFSPRAAK MET CARDEA EEN AFSPRAAK MET CARDEA Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! EEN AFSPRAAK MET CARDEA Deze brochure informeert u over de afspraken die nodig zijn om de samenwerking tussen u en ons zo goed

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad KBS Het Bovenland 2014-2015. Akersluis 1A 1066 ER Amsterdam

Jaarverslag Medezeggenschapsraad KBS Het Bovenland 2014-2015. Akersluis 1A 1066 ER Amsterdam Jaarverslag Medezeggenschapsraad KBS Het Bovenland 2014-2015 Akersluis 1A 1066 ER Amsterdam 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inleiding 3 3. Visie, uitgangspunten en werkwijze (2014-2015) 4 4. Bezetting

Nadere informatie

Jaarplan 2014 POR Stichting Jeugdformaat. Voortgaan op de ingeslagen weg in tijden van verandering

Jaarplan 2014 POR Stichting Jeugdformaat. Voortgaan op de ingeslagen weg in tijden van verandering POR Stichting Jeugdformaat Voortgaan op de ingeslagen weg in tijden van verandering Voortgaan op de ingeslagen weg in tijden van verandering In 2013 heeft de POR gewerkt aan de realisatie van haar doelstellingen

Nadere informatie

RAPPORTAGE ONDERZOEK CLIËNTTEVREDENHEID Onderdeel Pleegzorg. november 2008, uitgevoerd door:

RAPPORTAGE ONDERZOEK CLIËNTTEVREDENHEID Onderdeel Pleegzorg. november 2008, uitgevoerd door: RAPPORTAGE ONDERZOEK CLIËNTTEVREDENHEID 2008 Onderdeel Pleegzorg november 2008, uitgevoerd door: www.xs2quality.nl info@xs2quality.nl ONDERDEEL: INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding 3 Onderdeel: Pleegkinderen

Nadere informatie

VASTGESTELD DOOR DE KINDCENTRUMRAAD OP 16 november 2015

VASTGESTELD DOOR DE KINDCENTRUMRAAD OP 16 november 2015 KCR Kindcentrum THERESIA Kw Huishoudelijk Reglement KCR Kindcentrum Theresia Eindhoven gevormd door MR en LO (bijlage bij Reglement KCR voor SKPO scholen) VASTGESTELD DOOR DE KINDCENTRUMRAAD OP 16 november

Nadere informatie

Intern-extern jaarverslag

Intern-extern jaarverslag Onderwijsgroep Perspecto Intern-extern jaarverslag GMR 2016-2017 9-11-2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Samenstelling GMR Onderwijsgroep Perspecto... 3 Wijzigingen... 3 Werkwijze GMR Onderwijsgroep Perspecto...

Nadere informatie

Onderzoek klanttevredenheid Proces klachtbehandeling 2011... Antidiscriminatievoorziening Limburg

Onderzoek klanttevredenheid Proces klachtbehandeling 2011... Antidiscriminatievoorziening Limburg Proces klachtbehandeling 2011................................................................... Antidiscriminatievoorziening Limburg Mei 2012...................................................................

Nadere informatie

Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg.

Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg. Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg. Inleiding: Vanaf 2006 heeft de William Schrikker Pleegzorg geëxperimenteerd met

Nadere informatie

Jaarverslag MR Basisschool St. Jan 2014 2015. Datum: 11 september 2015. Schrijver: Caroline van Erp. Inleiding. Algemeen:

Jaarverslag MR Basisschool St. Jan 2014 2015. Datum: 11 september 2015. Schrijver: Caroline van Erp. Inleiding. Algemeen: Jaarverslag MR Basisschool St. Jan 2014 2015 Datum: 11 september 2015 Schrijver: Caroline van Erp Inleiding Algemeen: Op de school worden belangrijke beslissingen genomen. Beslissingen die direct te maken

Nadere informatie

OR-Menu Jaarverslag 2006

OR-Menu Jaarverslag 2006 OR-Menu Jaarverslag 2006 Ondernemingsraad Groet uit de keuken Als voorzitter van de OR serveer ik jullie graag een groet uit de keuken, een voorproefje van wat er op tafel gaat komen. In dit verslag vind

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad basisschool De Sporckt Jaarverslag

Medezeggenschapsraad basisschool De Sporckt Jaarverslag Medezeggenschapsraad basisschool De Sporckt Jaarverslag 2017-2018 Tilburg, juni 2018 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) van basisschool de Sporckt voor het schooljaar

Nadere informatie

Klachtenregeling Jeugdwet

Klachtenregeling Jeugdwet Klachtenregeling Jeugdwet Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een ouder zonder

Nadere informatie

WERKPLAN 2014-2015. Van de Medezeggenschapsraad van. De Lindenlommer

WERKPLAN 2014-2015. Van de Medezeggenschapsraad van. De Lindenlommer WERKPLAN 2014-2015 Van de Medezeggenschapsraad van De Lindenlommer Versie 2014 definitief Werkplan MR Lindenlommer Inhoudsopgave: 1. Missie... 2 1.1. Visie... 2 1.2. Doelen... 2 2. Taak... 2 3. Werkwijze...

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Oudervereniging OBS de Baayaert oktober

Huishoudelijk reglement Oudervereniging OBS de Baayaert oktober HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERVERENIGING OBS DE BAAYAERT DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Oudervereniging: de afvaardiging

Nadere informatie