Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack"

Transcriptie

1 Les 5 Ray Charles III Hit the road Jack Hoepel op Jack

2 Doelen De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. M U Z I E K M A K E N de maat, het ritme en eenvoudige ritmische patronen spelen bij liedjes ook als voorspel, naspel en begeleiding. Lesdoelen les 5 (aansluitend op de bovenvermelde kerndoelen): 1) De leerlingen kunnen het a- mineur akkoord en eventueel het g-, f- en e- akkoord spelen op gitaar en piano. 2) De leerlingen kunnen de basnoten: a, g, f, en e op basgitaar en piano spelen. 3) De leerlingen kunnen het lied Hoepel op Jack zingen en begeleiden op basgitaar, gitaar, piano en bodypercussie (met aandacht voor tempo, ritme en toonhoogte. Benodigdheden Begeleidingsinstrument (gitaar); tekst/muziek Hoepel op Jack ; Powerpoint presentaie; bord/sij; gitaar, basgitaar, keyboard; 2 versterkers, 3 snoeren; metronoom, plectri; Opdrachtkaarten. Tijd 15 minuten (soundcheck) 50 minuten Beginsitua>e KVB- model Klank (duur) maat en tempo: de leerlingen leren bij het inzingen, bodypercussie en het aanleren van een nieuw lied de maat en tempoaanduiding te volgen. Klank (duur) ritme: de leerlingen kunnen simpele ritme- parijen aflezen. Vorm vormprincipes: herhaling, contrast, variaie bij een lied. Betekenis volkslied: de leerlingen kunnen een lied van een muziekicoon zingen en begeleiden. De leerlingen zijn bekend met de werkvorm: groepsac>viteit instrumenten bespelen.

3 1) Soundcheck (15 min.) Deze fase wordt gebruikt om de groepsaciviteiten klaar te zeqen. OrganisaIe: voor schoolijd of Ijdens een pauze. Benodigdheden: Powerpoint presentaie; bord/sij; gitaar, basgitaar, keyboard; 2 versterkers, 3 snoeren; metronoom, stemapparaat, plectri; opdrachtkaarten. De leerkracht: - sluit de versterkers aan; - stemt de instrumenten; - checkt het volume niveau; - noteert de serngs (voor de geluidscontrole Ijdens de les); - legt de werkkaarten bij de juiste aciviteiten. Ac>viteiten placegrond stroom + snoer stroom + snoer 4. woordenboek 3. stroom + snoer

4 2) Terugblik (5 min.) Deze fase wordt gebruikt om eventuele aanpassingen te doen en/of herhaling van instrucie te geven die bij de evaluaie van de vorige les besproken zijn. OrganisaIe: tafels netjes/leeg, de leerlingen ziqen op hun eigen plek. Benodigdheden: powerpoint presentaie. Start Powerpoint presentaie: Dia 1 Dia 2 De leerkracht vult het bekende aqeniegebaar aan met de naam:! CK JA en herhaalt: Stop! S>l! Luister! De leerkracht legt uit dat er met instrumenten gewerkt gaat worden. Dit kan alleen als er voorzichig mee omgegaan wordt. De leerkracht vertelt deze les afgesloten wordt met een uitvoering. Instruc>e Tijdens deze les worden de aciviteiten van de vorige les afgemaakt. Er wordt gespeeld op electrische gitaar/bas/piano en er wordt bodypercussie gedaan. De leerkracht herhaalt klassikaal de instrucie bij iedere aciviteit en/of vult aan met eventuele aanpassingen. Zie werkkraarten + evaluaie les: Ray Charles II. Werkvorm De leerkracht deelt de klas op dezelfde vijf groepjes als de vorige les. Dia 3 Na Ien minuten: JA CK! De leerkracht kiest een groepje om voor te spelen. Daarna wisselen de leerlingen van aciviteit. Tijdens deze les is >jd voor twee ac>viteiten, aan het eind van de les worden de ac>viteiten samengevoegd in een uitvoering.

5 Werkkaarten 1a / 1b Dia 4 De leerkracht laat zien hoe de metronoom werkt.de leerkracht speelt het basisritme samen met de metronoom. Dia 5 De leerkracht speelt het basisritme samen met de metronoomen de vijfde maat improviseert hij/zij en keert terug naar het basisritme.

6 Werkkaarten 2a / 2b Dia 6 De leerkracht speelt de losse noten van het a- mineur akkoord.de leerkracht speelt het a- mineur akkoord. De leerkracht zingt het refrein en speelt de vier bijbehorende akkoorden. Dia 7 De leerkracht speelt de losse basnoten: a g f e. De leerkracht zingt het refrein en speelt de basnoten erbij.

7 Werkkaarten 3a / 3b + woordkaartjes Dia 8 De leerkracht speelt de lossen noten van het a- mineur akkoord. De leerkracht speelt het a- mineur akkoord. De leerkracht zingt het refrein en speelt de bijbehorende akkoorden. Dia 9 De leerkracht noemt een aantal gitaaronderdelen en wijst ze aan.

8 Werkkaarten 4a / 4b Dia 10 De leerkracht geej aan dat bij deze opdracht een woordenboek of computer bij gebruikt mag worden. Dia 11 De leerkracht geej aan dat bij deze opdracht een woordenboek of computer bij gebruikt mag worden.

9 Werkkaarten 5a / 5b Dia 12 De leerkracht speelt de losse basnoten: a g f e. De leerkracht zingt het refrein en speelt de basnoten erbij. Dia 13 De leerkracht legt uit dat de informaie voor de vragen bij deze opdracht te vinden zijn in de tekst op de werkkaart.

10 3) Kern (20 min.) In deze fase werken de leerlingen aan de opdrachten van de vijf aciviteiten. OrganisaIe: de leerling zijn opgedeeld in vijf groepjes. Benodigdheden: Powerpoint presentaie; bord/sij; gitaar, basgitaar, keyboard; 2 versterkers, 3 snoeren; metronoom, stemapparaat, plectri; opdrachtkaarten. Rondgang Tijdens de rondgang let de leerkracht als eerste op de werksfeer. 1) Zijn alle leerlingen bezig met de opdrachten? 2) Wordt er voorzichig omgegaan met de instrumenten? 3) Is het volume niet te luid? Na drie minuten: de leerkracht vraagt of alle opdrachten duidelijk zijn. JACK! Verlopen de bovengenoemde aandachtspunten goed? De leerkracht: Dia begeleidt per wissel één groepje Kleine instrucie groep. Overige groepen zonder begeleiding. - gaat per wissel langs alle groepen Alle groepen worden Minder Ijd voor individuele aangestuurd. begeleiding. - observeert en begeleidt waar nodig Gerichte begeleiding. Overzicht neemt af. Tijdens de rondgang selecteerd de leerkracht een bassist, gitarist en twee pianisten. Dit kunnen ook leerlingen uit de vorige les zijn. Wissel JACK! Na Ien minuten: De leerkracht kiest een groepje om voor te spelen. Daarna wisselen de leerlingen van aciviteit.

11 5) ShowPme! (15 min.) In deze fase voeren de leerlingen het lied uit. OrganisaIe: de leerling staan aan hun tafeltje. Benodigdheden: Powerpoint presentaie; bord/sij; gitaar, basgitaar, keyboard; 2 versterkers, 3 snoeren; metronoom, stemapparaat, plectri; opdrachtkaarten. Dia 15 De band De leerkracht noemt de vier leerlingen die hij/zij uitgekozen heej voor de band. 1 bassist 2 gitarist 3 piano (linkerhand) 4 piano (rechterhand). Solo De leerkracht laat de muzikanten uit de band één voor één hun parij spelen de overige leerlingen luisteren. Het is mogelijk dat de leerlingen nog niet alle akkoorden kunnen spelen. In dat geval: de leerkracht moedigt aan: - Probeer mee te komen met het lied! - In ieder geval elke vier tellen het a- mineur akkoord! Tu[ De leerkracht maakt het aandachtsgebaar de band let op. De leerkracht telt af de band valt in. Het is belangrijk om dit een aantal keer te oefenen. Zo raken de leerlingen op elkaar ingespeeld. Band + Koor (refrein) De muzikanten spelen een voor een het beginakkoord/toon. De leerkracht speelt de begintoon (e) de vocalen groep neemt over. De leerkracht telt af de band speelt het koor zingt. Het is belangrijk om dit een aantal keer te oefenen. De leerkracht maakt het afslaggebaar als: - niet maatvast; - niet toonvast; - Dynamiek (té hard of onzeker).

12 6) Applause!/afsluiPng (10 min.) In deze fase worden Ips en tops gegeven. OrganisaIe: de leerling ziqen aan hun tafeltje. Benodigdheden: bord/sij. De leerkracht neemt ruimt de Ijd om te evalueren. Evalua>e Na een groot appause voor de hele klas geej de leerkracht beurten voor Ips en tops. - Wat ging er goed? - Wat vond je mooi klinken? - Hoe kan het lied nog beter uitgevoerd worden? - Was het spannend om het instrument te bespelen voor de hele groep? A^ouwen De muzikanten kiezen ieder een roadie uit hun groep en ruimen samen hun instrumenten op.

Les 4. Ray Charles II. Hit the road Jack Hoepel op Jack

Les 4. Ray Charles II. Hit the road Jack Hoepel op Jack Les 4 Ray Charles II Hit the road Jack Hoepel op Jack Doelen De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin ZEEMANNEN 1 GROEP 6 Klankhoogte Canon What shall we do? Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: Liedblad te vinden op mijn site: Bijlage 1 en 2 Muziekfragment: http://home.planet.nl/~sojaboon/kindkar.htm Voorbereiding:

Nadere informatie

Lesideeën claves: onderbouw

Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën claves Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën middenbouw: pagina 4 Lesideeën bovenbouw: pagina 6 Getal onder de 10 Doel: de leerlingen oefenen met tellen en klappen/spelen op een vooraf bepaald

Nadere informatie

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 Beweging Vorm De klokken Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Kerst Kerstman Bijlage 1 Klankstaven Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD Kerst maken en CD speler klaarzetten.

Nadere informatie

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min. Bijlage 1 Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.) Beginsituatie: De leerling heeft enkele lessen gehad. Hij

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier. Naam: René Schols Datum: Groep: 3/4 Begeleider: Vivian Knols Volgnummer:

Lesvoorbereidingsformulier. Naam: René Schols Datum: Groep: 3/4 Begeleider: Vivian Knols Volgnummer: Lesvoorbereidingsformulier Naam: René Schols Datum: 16-12-2013 Groep: 3/4 Vivian Knols Volgnummer: 20131216 Thema / Onderwerp het Berenlied Hoofddoel (wat wil je de leerlingen leren) Muziek: In de vorige

Nadere informatie

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument.

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument. spel melodie grafisch notatie Groep Groep 5/6 en 7/8 afhankelijk van niveau Eindproduct De kinderen maken in groepjes van 2 x 2 een samenspel van hun eigen melodieimprovisatie Onderdeel O Zingen X Muziek

Nadere informatie

RIJMRITMES 1 GROEP 3

RIJMRITMES 1 GROEP 3 RIJMRITMES 1 GROEP 3 Maat en Metrum Rijmen Bron: Factorium Tilburg Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en

Nadere informatie

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 Handleiding voor een mini-voorstelling met 6 liedjes van Tijl Damen vol Sport en Spel! www.tijldamen.nl/kinderboekenweek-2013 BESTE LEERKRACHT, Hieronder vindt u enkele

Nadere informatie

Oefen het lied Billy Jean

Oefen het lied Billy Jean Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Billy Jean Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 Maat en Metrum Rijmen Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Ritmestokjes Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en metrum maken. CD

Nadere informatie

Taakverdeling rondom de lesmethode Moet Je Doen, muziek. Inleiding Luisteren x Kern Zingen x x

Taakverdeling rondom de lesmethode Moet Je Doen, muziek. Inleiding Luisteren x Kern Zingen x x Voorbeeldles Stapelen groep 7 Basisgegevens Auteur deel A en C Marc van den Bosch Auteur deel B Ellen Zijm Instrument Accordeon Titel les Moet Je Doen Stapelen Map 7 Lesnummer 3 Taakverdeling rondom de

Nadere informatie

DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX

DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX Musix rond Vier weverkens LES 1: (bijlagen 1,2 > deze kunnen ev. Via smartboard worden geprojecteerd ) Viva voce aanleren 1 ste strofe Vier weverkens (Kaderen

Nadere informatie

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen.

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen. KUNST?! door TOONZETTERS GROEP 6-7 8 Vaardigheden Luisteren naar en analyseren van vorm, spelen van een meerstemmige ritmische begeleiding en kennismaken met compositie. Context Het bovenbouwlied KUNST?!'

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 2 lessen Dit project is tot stand gekomen i.s.m. De Domijnen, Eigenwijs in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Titel Kun je herfst* winter,

Nadere informatie

Voorbeeldles Een oude Rus

Voorbeeldles Een oude Rus Voorbeeldles Een oude Rus groep 7 Basisgegevens Auteur deel A en C Sem van Blerk Auteur deel B Tersite Ayele Instrument Dwarsfluit Titel les Moet Je Doen Een oude Rus Map 7 Lesnummer 7 Taakverdeling rondom

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam Stijn Convents Cluster Muzikale opvoeding - Godsdienst Groep 17 Academiejaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg

Nadere informatie

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur Muziekatelier Muziekatelier is een grote hit! Wil jij iets doen met muziek maar weet je nog niet precies wat je het leukste vindt? Doe dan mee met het Muziekatelier. Spelenderwijs leer je noten lezen en

Nadere informatie

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden Gitaarakkoorden Ben je opzoek naar gitaarakkoorden? Wil je graag gitaarakkoorden leren spelen op de juiste manier? Op deze pagina vind je namelijk alle informatie over gitaarakkoorden. Om gitaar te leren

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

Lesdoelen 1e les: Benodigd materiaal: Geluid maken op de pbone Lln leren met de juiste blaastechniek spelen

Lesdoelen 1e les: Benodigd materiaal: Geluid maken op de pbone Lln leren met de juiste blaastechniek spelen Lesdoelen 1e les: Geluid maken op de pbone Lln leren met de juiste blaastechniek spelen Lln leren de schuifbeweging van positie 1-6 Lln verklanken een speelkaart en gebruiken daarbij de parameters kort-lang,

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

LES: Wie van de drie?

LES: Wie van de drie? LES: Wie van de drie? DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 en 5; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 2 allemaal even zijn; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 5 allemaal eindigen

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie

Oefen het lied Simarik

Oefen het lied Simarik Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Simarik Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 minuten Voorbereidingstijd: 5 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen muziekinstrument

Nadere informatie

ETEN UIT GROEP 7-8. Verschillende elementen. Eten. Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg

ETEN UIT GROEP 7-8. Verschillende elementen. Eten. Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg ETEN UIT GROEP 7-8 Verschillende elementen Eten Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg Benodigdheden: CD Voeding Liedblad Werkblad 1 3 hoepels Eetgerei Stoelen Muziekmappen met pen en kleurpotloden. Voorbereiding:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK Hierbij starten we met het 2de deel van deze gitaarcursus; de ritmiek. Het noteren van ritmische patronen is in de muzieknotatie als laatste ingevoerd, in het begin

Nadere informatie

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Alle nieuwe doelen per leerjaar worden cursief- en dikgedrukt. Zingen Spelen Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 20 liedjes correct zingen, klassikaal en in een groepje

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam Mieke Jacob Cluster Muzikale opvoeding - wiskunde Groep 17 Academiejaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9,

Nadere informatie

Oefen het lied Blijf bij mij

Oefen het lied Blijf bij mij Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Blijf bij mij Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF

Nadere informatie

Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK

Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK 1. Wat heb je nodig 2. De onderdelen van de gitaar 3. De houding 4. De vier steunpunten 5. De 6 snaren en hun kleuren 6. De 6 snaren en hun noten 7. Kaartjes knippen:

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen!

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen! Blazen, strijken, trommelen en zingen! We horen van veel scholen dat ze muziek erg belangrijk vinden en hun leerlingen graag met echte instrumenten in aanraking willen brengen. In dit project kan dat!

Nadere informatie

Oefen het lied The Middle

Oefen het lied The Middle Lesbrief Best of 2018 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied The Middle Muzikale activiteit: zingen Moeilijkheidsgraad: 1 Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband OF

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding 2 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1 t/m 12 Hier beschrijven we alle lessen afzonderlijk en we geven

Nadere informatie

Piano / Keyboardles deel 1

Piano / Keyboardles deel 1 Piano / Keyboardles deel 1 Les 1 Inleiding Welkom bij deze eerste les en leuk dat je je hebt aangemeld voor de cursus! We zullen in deze les een aantal basisvaardigheden trainen om te zorgen dat je zo

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

COMPONEREN INSTRUMENTAAL

COMPONEREN INSTRUMENTAAL HOE COMPONEER JE EEN SONG COMPONEERHULP BIJ SONGWRITING Dit is geen stap-voor-stap instructie voor het schrijven van een song. Dit is geen kookboek. Songwriting is andere koek dan cake bakken. Zie het

Nadere informatie

Lessuggestie Opa En Oma

Lessuggestie Opa En Oma Lessuggestie Opa En Oma 123ZING Kinderboekenweeklied 2016 Het lied Opa En Oma van 123ZING is speciaal geschreven voor de kinderboekenweek 2016. Het lied is voor iedereen toegankelijk via YouTube. Bij het

Nadere informatie

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje Martijje TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe 20 JuNi 2019 Illustratie en vormgeving: arjensnijder.design 1 Lesbrief Doe je mee Martijje Liedtekst Doe je mee Martijje Doe je mee,

Nadere informatie

Naam student: Elke Brys Leergroep OLO Naam mentor: Philip O Neill Klas 4A Aantal lln.: 20 Oefenschool Jakob van Artevelde

Naam student: Elke Brys Leergroep OLO Naam mentor: Philip O Neill Klas 4A Aantal lln.: 20 Oefenschool Jakob van Artevelde Naam student: Elke Brys Leergroep OLO Naam mentor: Philip O Neill Klas 4A Aantal lln.: 20 School: Oefenschool Jakob van Artevelde DAG / / Handtekening mentor + datum: Van 10.20 uur tot 11.10 uur Leergebied(onderdeel):

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles Verslag leerorkest studieochtend Zingen tijdens de instrumentale groepsles 6 maart 2012 Muziekcentrum Zuidoost 7 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Noord 9 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Docent: Otto

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek - De vaardigheidslijn muziek geeft een geordend overzicht van een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8. Muziek maakt onderdeel uit van

Nadere informatie

Oefen het lied Blijf bij mij

Oefen het lied Blijf bij mij Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Blijf bij mij Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF

Nadere informatie

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord.

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord. VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 1 Het symfonieorkest Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan het einde

Nadere informatie

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie:

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie: MUZIEK Groep 3 en 4 Korte omschrijving lessenserie: In deze 4 lessen gaan de kinderen verschillende aspecten van muziek verkennen a.d.h. van een thema. Het thema is afhankelijk van de periode ( bv. jaargetijde)waarin

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Waslijn DOEL oefenen van tellen in stappen; bewust worden van het patroon in de getallen van de tafel van 5 (alle getallen eindigen op 5 of 0), de tafel van 10 (alle getallen eindigen op 0), en de

Nadere informatie

september 2014 Over-Y College Nederlands Mentorles Engels Muziek JAAR VAK PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2014 Over-Y College Nederlands Mentorles Engels Muziek JAAR VAK PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2014 Over-Y College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Engels Muziek Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de afbeeldingen voor werkhouding 7 Mentorles

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video

HOOFDSTUK Introductie video HOOFDSTUK 1 1. Introductie video 2. Houding gitaarspelen/ solo gitaar Het aannemen van een goede houding tijdens het gitaarspelen is erg belangrijk. Gitaarspelen is erg intensief en vraagt veel van de

Nadere informatie

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Lesbrief bij het project Ben je boos een project voor groep 3 en 4 van de basisschool ontwikkeld in opdracht van Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Nieuwe Muziekschool Alphen 2018 www.nieuwemuziekschoolalphen.nl

Nadere informatie

Thema 2 Activiteit 11 Beat it! 6 Auteur Kristoff Vosters van Radiowaka.be Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits. Doelen. ET GO!

Thema 2 Activiteit 11 Beat it! 6 Auteur Kristoff Vosters van Radiowaka.be Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits. Doelen. ET GO! Thema 2 Activiteit 11 Beat it! Auteur Kristoff Vosters van Radiowaka.be Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits beweging - drama / muzisch taalgebruik - beeld - muziek - media 2 x 50' Doelen 1 De kinderen

Nadere informatie

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1 basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase INTRODUCTIE OEFENINGEN stoelendans (alle leeeijden) *zet deelnemer in het midden en verwijder zijn stoel (of begin zelf) *deze deelnemer stelt een vraag

Nadere informatie

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon Het geluidenvierkant De leerkracht tekent op het bord een groot vierkant. Dit wordt vervolgens in een aantal hokjes verdeeld. In samenspraak met de kinderen verschijnt in ieder hokje een tekening van iets

Nadere informatie

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 PAS OP JE TELLEN Werken met breuken, inhoud en oppervlakte m.b.v. muziek(les) GROEP 7-8 maatsoort, akkoordschema, vormschema Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 Oktober/november 2015 1 Overzicht

Nadere informatie

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen...by Just Notes Music Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Vooraf 2 Leerlijn Muziek 3 Competenties Groep 1-2 3 Competenties Groep 3-4 4 Competenties

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je

Nadere informatie

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran LESBRIEF onderbouw MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House Ed Sheeran Inleiding Lego House is één van de recente hits van singer-songwriter Ed Sheeran. In deze lesbrief ga je met dit nummer aan de

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: ⅞ Thema: Canonzingen Inhoud: Het welbekende Engelstalig liedje, bedoeld als 4-stemmige canon. Daarnaast 4 eenvoudige ritmes om te spelen op instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Thema 7 Activiteit 4 De satongé van Roger. 6 Auteur Els Mussels Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits

Thema 7 Activiteit 4 De satongé van Roger. 6 Auteur Els Mussels Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits Thema 7 Activiteit 4 De satongé van Roger Auteur Els Mussels Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits beweging - drama / muzisch taalgebruik - beeld - muziek - media 3 x 50' Doelen 1 De kinderen kunnen

Nadere informatie

Lesgeven bij het Leerorkest

Lesgeven bij het Leerorkest Lesgeven bij het Leerorkest Lesgeven in het Leerorkest Wat is er anders? Muziekdidactisch anders is: het werken met (grote) groepen iedereen doet mee het werken met niveauverschillen het al snel toewerken

Nadere informatie

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE Alles kan in de BZTband XXL, ook muziek maken op dingen die officieel geen instrument zijn. We zijn op zoek naar een groep van maximaal 10 kinderen die muziek maken op gebruiksvoorwerpen.

Nadere informatie

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Post DOEL bewust worden dat bij een aantal postzegels met dezelfde waarde een keersom hoort; oefenen van keersommen; bewust worden dat gerelateerde keersommen gebruikt kunnen worden bij het uitrekenen

Nadere informatie

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen 2 DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA ETUDES VOOR DE TREKHRMONI www.harry-dijkstra.nl ETUDE No. 1 REPETERENDE TONEN Doel van deze oefeningen: het verbeteren van de 'repeterendetonen' techniek. Deze techniek bestaat uit het herhalen van ETUDE

Nadere informatie

Taakverdeling rondom de lesmethode Moet Je Doen, muziek. Inleiding Luisteren x Kern Zingen x x

Taakverdeling rondom de lesmethode Moet Je Doen, muziek. Inleiding Luisteren x Kern Zingen x x Voorbeeldles Stapelen groep 7 Basisgegevens Auteur deel A en C Sem van Blerk Auteur deel B Marc van den Bosch Instrument Gitaar Titel les Moet Je Doen Stapelen Map 7 Lesnummer 3 Taakverdeling rondom de

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Als je wandelt in het bos kan je verschillende dieren tegenkomen zoals een muis, een vos een uil.

Nadere informatie

Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek)

Groep 1-3 - Nog 100 nachtjes slapen (prentenboek) Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek) Inleiding Introductie "Nog 100 nachtjes slapen" Bewegingsspel 5 minuten Kring Benodigdheden: Prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" Deze dramales beweging

Nadere informatie

KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN

KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Kerndoel 1: De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen en in groepsverband zingen. 1.1. Zingen 1.2. Zingen: bandje Kerndoel 2: De leerlingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

LES: Getallenfabriek 2

LES: Getallenfabriek 2 LES: Getallenfabriek 2 DOEL oefenen van keersommen in combinatie met optellen, aftrekken en delen; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen.

Nadere informatie

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box.

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box. Module 3g Liedbegeleidingen met band in a box. Studielast: 7 uur Doel: kunnen maken van liedbegeleiding aan de hand van een zogenaamde begeleidingsautomaat, op basis van melodie met akkoordschema. De begeleiding

Nadere informatie

LES: Snelle sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 4: First Day of the Journey Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

11. Hele en halve uren met klokkaartjes. - dagelijkse activiteiten aan de halve uren koppelen

11. Hele en halve uren met klokkaartjes. - dagelijkse activiteiten aan de halve uren koppelen 11. Hele en halve uren met klokkaartjes Leeftijdsgroep 8-12 jaar Kerndoel 3 De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties Leerstofonderdeel Kerndoel 3.1/3.2, niveau 7 Doel van de les - halve

Nadere informatie

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel 107 les 18 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen doel benodigd materiaal ruimte voorbereiding kunst en cultuur Samba In deze les staat de samba uit Brazilië centraal. De leerlingen leren het lied

Nadere informatie

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme 1 Boomwhackers Deel I Ritme Ritme-woorden voor de BoomWhackers leeuw (een twee) di-no-sau-rus (e-ne-twee-e) struis-vo-gel (een-twee-e) o-li-fant (e-ne-twee) tij-ger (een-twee) Les 1 Schrijf de ritme-woordjes

Nadere informatie

INLEIDING. Veel Succes!

INLEIDING. Veel Succes! AKKOORDBEGELEIDING INLEIDING Dit boek is bedoeld voor mensen die graag met akkoorden willen pianospelen. Het leuke is dat je zonder noten lezen een solist, een koor, of jezelf kunt begeleiden met akkoorden.

Nadere informatie

HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN

HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN Dit deel van de cursus behandelt eigenlijk enkel de harmonische kant van de muziektheorie, vandaar dat we voor het zelf maken van melodieën voorlopig niet

Nadere informatie

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE LES: Groepjes maken DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); bewust worden dat

Nadere informatie

Leerlijn Spel en beweging

Leerlijn Spel en beweging Leerlijn Spel en beweging Vaardigheden Kerndoel 1: De leerlingen leren een gegeven situatie in een gedramatiseerde vorm uitvoeren. Kerndoel 2: De leerlingen leren speelliederen en dansen uitvoeren en ervaringen,

Nadere informatie

SAMEN. Korte omschrijving: Doelstellingen: Materiaal en ruimte:

SAMEN. Korte omschrijving: Doelstellingen: Materiaal en ruimte: SAMEN weinig normaal allemaal samen 25 minuten + oefening en herhaling Korte omschrijving: Een nieuw en toepasselijk lied om het jaar muzikaal in te zetten. Het is een kort lied met een eenvoudige tekst

Nadere informatie

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 Klankhoogte Een eigen liedje Bron: Alma ten Bruin Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Benodigdheden: CD: Klankhoogte Bijlage 1 2 3 4 Melodie instrumenten

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

1. LEZEN Inleiding: doel en structuur Gebaren lezen

1. LEZEN Inleiding: doel en structuur Gebaren lezen 1. LEZEN Inleiding: doel en structuur De doorloopklok wordt gezet, zodat de leerlingen weten tot wanneer er wordt gewerkt. De leerkracht vertelt welke lesonderdelen aan bod zullen komen en vertelt ook

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 5: Tips voor het samenspelen Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag

Nadere informatie

LES: Kikker 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Welk vriendje helpt? (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Kikker 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Welk vriendje helpt? (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Kikker 2 DOEL oefenen van uit het hoofd oproepen van keersommen met antwoord; inzicht ontwikkelen in hoe verbanden tussen keersommen kunnen helpen bij het oplossen van nieuwe keersommen en welke verbanden

Nadere informatie