Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn"

Transcriptie

1 Lesbrief bij het project Ben je boos een project voor groep 3 en 4 van de basisschool ontwikkeld in opdracht van Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Nieuwe Muziekschool Alphen

2 2 Algemene informatie Het project Het project Ben je boos bestaat uit drie delen: 1. Een workshop voor leerkrachten door Annelies van Gorp in de Nieuwe Muziekschool Alphen in februari 2018; 2. Een lesbrief met USB-stick, in de klas te behandelen door de groepsleerkracht; 3. Een voorstelling in Theater Castellum in maart Inhoud van de lesbrief Deze lesbrief bevat een liedoverzicht en een aantal lesideeën. Het liedoverzicht bevat de titels van de elf liedjes die ten gehore worden gebracht bij de voorstelling. Als er van de kinderen verwacht wordt dat ze (een deel van) het lied meezingen, dan staat dit aangegeven. Bij zes liedjes is er een lesidee uitgewerkt. Deze lesactiviteiten zijn kort beschreven. Naar eventuele bijlagen wordt verwezen onder het kopje. Deze bijlagen zijn te vinden op de USB-stick in de gelijknamige map. Onder het kopje zijn tips gegeven om de activiteit uit te breiden of te verdiepen. Voorstelling In de voorstelling wordt bij een viertal liedjes verwacht dat de kinderen (een deel ervan) meezingen. Zorg dus dat in ieder geval die vier liedjes geoefend worden in de klas, maar probeer alle liedjes tenminste eenmaal gezamenlijk te zingen. De kinderen zullen de liedjes dan tijdens de voorstelling herkennen. Op de USB-stick zijn in de map Liedjes audiobestanden van alle liedjes te vinden. Deze zijn te gebruiken om het lied zelf in te studeren, maar kunnen ook gebruikt worden bij een bewegingsactiviteit of om de kinderen het lied te laten horen. Bestanden op de USB-stick Op de USB-stick vind je allereerst de map Project Ben je boos. In deze map zitten alle bestanden die met het project te maken hebben: - Lesbrief (deze lesbrief) - Liedteksten (alle liedjes in notenschrift met tekst) - Map: Liedjes (audiobestanden van alle liedjes) - Map: (bevat een map per uitgewerkt lied met de benodigde bijlagen) De lesbrief en USB-stick mogen niet worden vermenigvuldigd anders dan ten behoeve van de uitvoering van het project door de basisscholen die aan het project deelnemen in schooljaar Nieuwe Muziekschool Alphen (lesbrief + USB-stick).

3 3 Liedoverzicht Hieronder staat een lijst met de liedjes die voorkomen in de voorstelling. Als er verwacht wordt dat de kinderen het liedje of een deel ervan meezingen, dan staat dat aangegeven. 1. Ben je boos Kinderen zingen mee 2. Berend botje Kinderen zingen mee 3. Elsje Fiederelsje 4. Ik heb mijn wagen volgeladen 5. Ik zag twee beren 6. In Holland staat een huis 7. Rije, rije, rije in een wagentje Kinderen zingen het laatste refrein mee 8. Hop, hop, hop, paardje in galop 9. In een groen, groen knollenland 10. Ik ben met Catootje naar de Botermarkt geweest 11. M n opa Kinderen zingen het refrein mee Op de USB-stick is een bestand genaamd Liedteksten te vinden. Dit bestand bevat de liedteksten van alle bovenstaande kinderliedjes.

4 4 Lesideeën In een groen, groen knollenland Lesactiviteit: Spreekcanon Een spreekcanon is een tekst die ritmisch opgezegd moet worden. Het ritme is af te lezen aan het notenschrift boven de tekst. Nadat de spreektekst geoefend is, kan deze in canon uitgevoerd worden: De klas wordt in meerdere groepen verdeeld en de tekst wordt door elkaar heen gezegd. Er wordt om de twee maten gestart. Spreek van tevoren af hoe vaak de tekst opgezegd moet worden, zodat de kinderen weten wanneer ze moeten stoppen. - Spreekcanon (in notenschrift met tekst) - Uitleg (hoe doe je dit met de klas en hoe werkt een canon) - Voorbeeld (een ingesproken versie van de spreekcanon) - Geef op de laatste rust van de zinnen steeds in een klap in je handen. Ook als er in canon gesproken wordt, valt de klap steeds samen! - Bespreek de gebruikte noten eens met de kinderen. Kunnen ze de ritmes klappen? - Tip: Zoek een begeleidende beat op internet om de tekst bij uit te voeren. Ben je boos, pluk een roos Lesactiviteit: Luisterles Het liedje Ben je boos, pluk een roos wordt in de voorstelling in zowel een droevige als vrolijke versie uitgevoerd. In deze luisterles gaan de kinderen luisteren naar vijf muziekfragmenten, allemaal heel verschillend qua sfeer. Bij het eerste fragment tekenen of schrijven de kinderen in het hokje met cijfer 1 waar zij aan moeten denken bij deze muziek. Vinden ze het vrolijk? Of juist droevig? Worden ze er boos van? Zien ze een gebeurtenis voor zich? Dit wordt herhaald bij fragmenten en hokjes twee tot en met vijf. Bespreek naderhand, of na elk fragment, met de kinderen wat zij getekend hebben. - Muziekfragmenten (vijf mp3-bestanden om te beluisteren) - Werkblad (een werkblad met lege hokjes met cijfers 1 t/m 5) - Vraag de kinderen ook eens waarom zij een bepaald iets getekend hebben. Kunnen ze benoemen welk element in de muziek ze hieraan deed denken? - Probeer het liedje in verschillende emoties te zingen: Verdrietig, vrolijk, boos, bang, enzovoorts.

5 5 Elsje Fiederelsje Lesactiviteit: Grafische notatie Elsje heeft zes pannenkoeken rijkelijk versierd met allemaal verschillende figuren. Maar hoe klinken ze? Kijk met de kinderen naar de zes pannenkoeken op het werkblad (Elsje Fiederelsje Werkblad 1, te vinden in de map op de USB-stick). Hoe klinken kleine stipjes? Hoe klinken grotere stippen? Hoe klinken lijntjes? Bespreek de pannenkoeken en laat de kinderen ze spelen. Elk kind heeft een andere interpretatie van een grafische notatie, dus het kan heel goed dat er verschillende geluiden uit eenzelfde pannenkoek voortkomen. Je kunt alle pannenkoeken spelen met of zonder instrumenten. Denk bij zonder instrumenten aan tikken op de tafel met een pen, stampen op de grond, schudden met je etui, enzovoorts. Als alle kinderen aan de beurt zijn geweest om een pannenkoek te spelen, dan kunnen ze zelf grafische notatie gaan tekenen. Op de USB-stick is Elsje Fiederelsje Werkblad 2 te vinden, waarop zes lege pannenkoeken staan om zelf te betekenen! - Werkblad 1 (pannenkoeken met grafische notatie) - Werkblad 2 (lege pannenkoeken om de kinderen zelf te laten betekenen) - Laat de kinderen in groepjes de pannenkoeken uitknippen en er een muziekstuk van maken door ze in een leuke volgorde achter elkaar te leggen. Laat ze daarna afspreken hoe de pannenkoeken gaan klinken en wie wat gaat laten horen. Na het oefenen natuurlijk aan de rest van de klas presenteren! Rije, rije, rije, in een wagentje Lesactiviteit: Bewegingsspel Bij dit lied kun je een eenvoudig en grappig bewegingsspel uitvoeren waarbij de kinderen goed op moeten letten. De kinderen lopen in een kring achter elkaar aan. Spreek vooraf een bepaald woord af waarop er omgedraaid gaat worden; er wordt nog steeds in een kring gelopen, maar nu de andere kant op. Kies bijvoorbeeld het woord als of draag. Moeilijkere woorden waarbij vaker gedraaid moet worden zijn bijvoorbeeld je en dan. Terwijl er gelopen wordt, zingt iedereen mee met het lied. - Geen bijlagen - Laat de kinderen ook eens proberen op de maat van het lied te lopen. - Je kunt ook afspreken om te draaien als er een bepaald instrument klinkt, of als je in je handen klapt. Nog leuker is om meerdere instrumenten tussendoor te spelen, waarbij er bij maar één gedraaid moet worden!

6 6 Ik ben met Catootje naar de Botermarkt geweest Lesactiviteit: Speelstuk Bij dit lied is een speelstuk gemaakt, wat uitgevoerd kan worden met, maar ook zonder instrumenten. Er wordt gebruik gemaakt van drie groepen instrumenten, of van drie verschillende bodypercussie-geluiden. Zorg dat de kinderen het lied al een aantal keer gehoord of gezongen hebben voordat je het speelstuk met ze gaat doen. In het document Uitleg bij speelstuk staat aangegeven wanneer de groepen instrumenten moeten spelen en wat ze moeten spelen. Let erop dat de kinderen proberen netjes de ritmes mee te spelen en niet veel te vaak of te snel spelen. Je kunt het speelstuk instuderen door eerst met de hele klas tegelijk alle drie de partijen apart te oefenen met het bodypercussie-geluid. Bouw het daarna op: Eerst twee groepen tegelijk, daarna pas drie. - Speelstuk (notenschrift met tekst en bijgeschreven tellen) - Uitleg bij speelstuk (het speelstuk uitgeschreven en uitgelegd) - Laat een klein groepje kinderen het speelstuk spelen terwijl de rest van de klas het lied zingt! M n opa Lesactiviteit: Dans Het lied M n opa is het slotlied van de voorstelling. Bij de terugkerende delen van het lied is een simpele dans gemaakt, bestaande uit acht verschillende bewegingen. De uitgewerkte dans vind je in de map op de USB-stick. De dans kan zowel zittend als staand uitgevoerd worden. Het is leuk om bij de voorstelling al zingend de dans met z n allen mee te kunnen doen! - Dans (de dans per zin van het lied uitgeschreven) - Lied (een mp3-bestand van het hele lied) - Bedenk bij de coupletten ook eens bewegingen. Hoe beeld je restaurantje spelen uit? En hoe laat je zien dat je je verveelt? Je kunt ook de coupletten verdelen over een paar groepjes kinderen.

7 7 Nieuwe Muziekschool Alphen Burgemeester Visserpark CR ALPHEN AAN DEN RIJN (0172) De Nieuwe Muziekschool Alphen (NMSA) heeft circa 1250 leerlingen. Zij krijgen les op verschillende instrumenten en zangles. Daarnaast zijn er losse cursussen voor alle leeftijden vanaf 2 jaar en veel verschillende mogelijkheden om samen muziek te maken, in ensembles, orkesten, koren en popbands. Voor het primair en voortgezet onderwijs ontwikkelt de NMSA lessen en projecten. Bij de NMSA werken ervaren muziekdocenten met een afgeronde conservatoriumopleiding. De NMSA is gehuisvest in het prachtige oude raadhuis van Alphen aan den Rijn.

Het lied van de vogels

Het lied van de vogels Lesbrief bij het project Het lied van de vogels een project voor groep 7 van de basisschool ontwikkeld in opdracht van Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Nieuwe Muziekschool Alphen 2019 www.nieuwemuziekschoolalphen.nl

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Lesideeën claves: onderbouw

Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën claves Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën middenbouw: pagina 4 Lesideeën bovenbouw: pagina 6 Getal onder de 10 Doel: de leerlingen oefenen met tellen en klappen/spelen op een vooraf bepaald

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

Lessuggestie Opa En Oma

Lessuggestie Opa En Oma Lessuggestie Opa En Oma 123ZING Kinderboekenweeklied 2016 Het lied Opa En Oma van 123ZING is speciaal geschreven voor de kinderboekenweek 2016. Het lied is voor iedereen toegankelijk via YouTube. Bij het

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje Martijje TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe 20 JuNi 2019 Illustratie en vormgeving: arjensnijder.design 1 Lesbrief Doe je mee Martijje Liedtekst Doe je mee Martijje Doe je mee,

Nadere informatie

KERST 1 GROEP 7. Vorm Klankhoogte. Xmas songs. Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin

KERST 1 GROEP 7. Vorm Klankhoogte. Xmas songs. Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin KERST 1 GROEP 7 Vorm Klankhoogte Xmas songs Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Kerst CD speler Bijlage 1, 2 en 3 Liedblad Muziekmappen Ritme instrumenten Voorbereiding:

Nadere informatie

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Alle nieuwe doelen per leerjaar worden cursief- en dikgedrukt. Zingen Spelen Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 20 liedjes correct zingen, klassikaal en in een groepje

Nadere informatie

Oefen het lied Billy Jean

Oefen het lied Billy Jean Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Billy Jean Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie

Voorbeeldles Een oude Rus

Voorbeeldles Een oude Rus Voorbeeldles Een oude Rus groep 7 Basisgegevens Auteur deel A en C Sem van Blerk Auteur deel B Tersite Ayele Instrument Dwarsfluit Titel les Moet Je Doen Een oude Rus Map 7 Lesnummer 7 Taakverdeling rondom

Nadere informatie

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin ZEEMANNEN 1 GROEP 6 Klankhoogte Canon What shall we do? Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: Liedblad te vinden op mijn site: Bijlage 1 en 2 Muziekfragment: http://home.planet.nl/~sojaboon/kindkar.htm Voorbereiding:

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Op zoek naar mooie geluiden Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Geachte leerkracht, Binnenkort gaan uw leerlingen met onze slagwerker Joep Everts Op zoek naar mooie geluiden tijdens een

Nadere informatie

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids KUNSTLES 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids ELLA, EEN SWINGEND SPROOKJE Binnenkort gaat jullie klas naar Ella, een swingend sprookje, van Jazz4kids. Het verhaal van Ella lijkt op het sprookje van het lelijke

Nadere informatie

KERST 1 GROEP 6. Vorm Klankhoogte. Cavalry. Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin

KERST 1 GROEP 6. Vorm Klankhoogte. Cavalry. Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin KERST 1 GROEP 6 Vorm Klankhoogte Cavalry Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Kerst CD speler Bijlage 1 en 2 Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD: Kerst maken CD speler

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: ⅞ Thema: Canonzingen Inhoud: Het welbekende Engelstalig liedje, bedoeld als 4-stemmige canon. Daarnaast 4 eenvoudige ritmes om te spelen op instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 Beweging Vorm De klokken Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Kerst Kerstman Bijlage 1 Klankstaven Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD Kerst maken en CD speler klaarzetten.

Nadere informatie

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles Verslag leerorkest studieochtend Zingen tijdens de instrumentale groepsles 6 maart 2012 Muziekcentrum Zuidoost 7 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Noord 9 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Docent: Otto

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek - De vaardigheidslijn muziek geeft een geordend overzicht van een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8. Muziek maakt onderdeel uit van

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018 Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018 Stel je voor Introductie Binnenkort gaat u met uw leerlingen het Pieter Roelf Jeugdconcert Stel je voor van het Noord Nederlands Orkest bezoeken. We maken

Nadere informatie

Spider. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spider. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: (6) 7 en 8 Thema: Spinnen, Thema boekenweek Vreselijk Eng Inhoud: Een bewerking van een Amerikaans liedje, ritmes lezen en spelen op instrumenten, liedtekst in twee versies. De functie van muziek

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41 Inhoud Inleiding 6 Liedlijnen De Galerij der Gevoelens 12 Dokter Vogelenzang 48 De Dierenparade 74 Het zing je slim -diploma 100 Pech onderweg 124 Koek & Clip 148 Daar komt de boegieman! 166 Liedjesindex

Nadere informatie

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Babydans... 4 Met muziekinstrumenten... 4 Dreumesen... 4 Klinkend materiaal... 4 Trommelen...

Nadere informatie

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2016 De Liefhebber

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2016 De Liefhebber Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2016 De Liefhebber Les 1 Het symfonieorkest De leerlingen leren de verschillende groepen instrumenten uit het symfonieorkest. Hierbij kunnen ze aan het eind van

Nadere informatie

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 PAS OP JE TELLEN Werken met breuken, inhoud en oppervlakte m.b.v. muziek(les) GROEP 7-8 maatsoort, akkoordschema, vormschema Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 Oktober/november 2015 1 Overzicht

Nadere informatie

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon Het geluidenvierkant De leerkracht tekent op het bord een groot vierkant. Dit wordt vervolgens in een aantal hokjes verdeeld. In samenspraak met de kinderen verschijnt in ieder hokje een tekening van iets

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in 7. Raar maar waar! Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Fonemisch bewustzijn

Nadere informatie

Jazzconcert Jazz4kids

Jazzconcert Jazz4kids Jazzconcert Jazz4kids muziek Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659 05 10 e-mail: info@kunstcentraal.nl internet: www.kunstcentraal.nl

Nadere informatie

vastleggen: van grafisch naar traditioneel

vastleggen: van grafisch naar traditioneel 1 Hoe werk je met grafische notatie in de onderbouw en hoe kom je tot traditionele notatie? Een uitleg met praktijkvoorbeelden van eenvoudig naar complex. Vastleggen: van grafisch naar traditioneel Hans

Nadere informatie

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1, 2, 3, 4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een lied over de belevenissen van ; ritmezinnen; 3 ritmes; tekstimprovisatie; kennismaken met opera. Expert: Het verschil tussen 6/8 en 4/4 maat. Warming-up Doel:

Nadere informatie

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 Klankhoogte Een eigen liedje Bron: Alma ten Bruin Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Benodigdheden: CD: Klankhoogte Bijlage 1 2 3 4 Melodie instrumenten

Nadere informatie

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje.

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Muziekles klappen Groep: Groep 5-6 Groep 7-8 Werkvorm: Kleine groepjes Klassikaal Benodigdheden: - Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Korte

Nadere informatie

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 3/4 Thema: Kleuren Inhoud: Lied in 2 versies over kleuren. De toonladder, ritmes en spelen met instrumenten. Reageren op kleuren en vormen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Optimale ontwikkeling prenatale fase tot en met zes jaar

Optimale ontwikkeling prenatale fase tot en met zes jaar Optimale ontwikkeling prenatale fase tot en met zes jaar Naast het muzikale ontwikkelingsgebied (waarneming van, ontwikkeling van het muzikaal geheugen, enzovoort) is tevens zichtbaar welke muzikale gedragsvorm

Nadere informatie

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur Muziekatelier Muziekatelier is een grote hit! Wil jij iets doen met muziek maar weet je nog niet precies wat je het leukste vindt? Doe dan mee met het Muziekatelier. Spelenderwijs leer je noten lezen en

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al een aantal weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten

Nadere informatie

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument.

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument. spel melodie grafisch notatie Groep Groep 5/6 en 7/8 afhankelijk van niveau Eindproduct De kinderen maken in groepjes van 2 x 2 een samenspel van hun eigen melodieimprovisatie Onderdeel O Zingen X Muziek

Nadere informatie

Het einde van een muziekstuk wordt aangegeven doormiddel van een dubbele maatstreep.

Het einde van een muziekstuk wordt aangegeven doormiddel van een dubbele maatstreep. Hoofdstuk 2 Het muziekaspect maat Tijdens dit onderzoek zal het muziekaspect maat centraal staan. Zo zal het muziekaspect maat ook terug komen in de praktijklessen die worden gegeven. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn.

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn. Inleiding In deze brochure vind je ons aanbod van creatieve workshops. Een workshop is leuk, leerzaam, en een mogelijkheid om anderen beter te leren kennen. We hebben verschillende mogelijkheden voor scholen,

Nadere informatie

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen.

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen. KUNST?! door TOONZETTERS GROEP 6-7 8 Vaardigheden Luisteren naar en analyseren van vorm, spelen van een meerstemmige ritmische begeleiding en kennismaken met compositie. Context Het bovenbouwlied KUNST?!'

Nadere informatie

ETEN UIT GROEP 7-8. Verschillende elementen. Eten. Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg

ETEN UIT GROEP 7-8. Verschillende elementen. Eten. Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg ETEN UIT GROEP 7-8 Verschillende elementen Eten Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg Benodigdheden: CD Voeding Liedblad Werkblad 1 3 hoepels Eetgerei Stoelen Muziekmappen met pen en kleurpotloden. Voorbereiding:

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Oefen het lied Simarik

Oefen het lied Simarik Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Simarik Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 minuten Voorbereidingstijd: 5 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen muziekinstrument

Nadere informatie

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal Van ik tot allemaal Mu1/2b Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal - Leerlingen leren bewegen op muziek - Leerlingen leren beter zingen - Leerlingen leren zingen en bewegen combineren

Nadere informatie

Voorbeeldles Een vlieg op vakantie

Voorbeeldles Een vlieg op vakantie Voorbeeldles Een vlieg op vakantie groep 5 Basisgegevens Auteur deel A en C Geraldine Ligtermoet Auteur deel B Tersite Ayele Instrument Dwarsfluit Titel les Moet Je Doen Een vlieg op vakantie Map 5 Lesnummer

Nadere informatie

DE BARONES ZONDER NAAM LESBRIEF

DE BARONES ZONDER NAAM LESBRIEF DE BARONES ZONDER NAAM LESBRIEF De afgelopen tijd doet de Barones nogal vreemde dingen en ze vergeet veel belangrijke Barones- zaken. Zo kamt ze haar haren met een vork en eet ze haar eten met een schep.

Nadere informatie

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie:

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie: MUZIEK Groep 3 en 4 Korte omschrijving lessenserie: In deze 4 lessen gaan de kinderen verschillende aspecten van muziek verkennen a.d.h. van een thema. Het thema is afhankelijk van de periode ( bv. jaargetijde)waarin

Nadere informatie

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef.

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef. - Wat ga jij doen en wat gaan de kinderen doen? Beschrijf de opzet voor iemand die de les niet kent. Het thema bouwen is deze week geïntroduceerd. Voordat ik met het liedje aanleren begin, gaan wij eerder

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE Alles kan in de BZTband XXL, ook muziek maken op dingen die officieel geen instrument zijn. We zijn op zoek naar een groep van maximaal 10 kinderen die muziek maken op gebruiksvoorwerpen.

Nadere informatie

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 Platvoetje ter voorbereiding op de gastles Musicus in de Klas 1 Inhoudsopgave Inleiding blz 3 1. Kennismaking met Platvoetje blz 4 2. Liedje over slagwerk blz

Nadere informatie

RIJMRITMES 1 GROEP 3

RIJMRITMES 1 GROEP 3 RIJMRITMES 1 GROEP 3 Maat en Metrum Rijmen Bron: Factorium Tilburg Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek.

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek. LES 23. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4, LES 1: - De leerlingen kunnen de dans na een aantal keer oefenen redelijk zelfstandig uitvoeren. - De leerlingen dansen alle bewegingen mee. Groep 3/4,

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 4/5/6 Thema: Sprookjes Inhoud: Een up-tempo lied met 3 coupletten. Ritmes op woorden en ritmes op grafische notatie. Analyseren van beeld met geluid speel;t een belangrijke rol. Warming-up Doel:

Nadere informatie

les 1 The sunshine doel

les 1 The sunshine doel 44 Moet je doen muziek groep 7 les 1 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen The sunshine De les begint met het zingen van een zomers lied over activiteiten in de zon. Daarna beelden de leerlingen met

Nadere informatie

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht,

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht, 2 e graad LAGER ONDERWIJS Beste leerkracht, Binnenkort woont u met uw klas een OORcollege van defilharmonie bij. Om goed voorbereid naar het concert te komen bieden wij graag deze lesmap aan. Voor de leerlingen

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Hoi! Hallo allemaal, wij zijn DieDrie. En je ziet het al: we zitten hier lekker te ontbijten. Niet zomaar een ontbijt, maar een ontbijtje met muziek. Eigenlijk draait ons

Nadere informatie

PLATVOETJE L E S 1 V L I E G E N M E T P L A T V O E T JE

PLATVOETJE L E S 1 V L I E G E N M E T P L A T V O E T JE PLATVOETJE L E S 1 V L I E G E N M E T P L A T V O E T JE Algemene informatie ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Groep: groep

Nadere informatie

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 2 lessen Dit project is tot stand gekomen i.s.m. De Domijnen, Eigenwijs in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Titel Kun je herfst* winter,

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING MIJN SCHATKIST

PROJECTBESCHRIJVING MIJN SCHATKIST PROJECTBESCHRIJVING MIJN SCHATKIST Leerlijn Muziek Thema Utopie Groep 1 en 2 24 april 2017 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Muziek Thema Utopie Groep 1 en 2 24 april 2017 Deze projectbeschrijving

Nadere informatie

God gaf mij 2 handen

God gaf mij 2 handen God gaf mij 2 handen God gaf mij twee handen*, één en twee. Daar kan ik mee spelen* doe je met mij mee? God gaf mij twee voeten*, één en twee. Daar kan ik mee lopen* doe je met mij mee? * Welke bewegingen

Nadere informatie

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 7/8 Thema: Vriendschap, relatie Inhoud: Lied over een vriendengroep, ritmes lezen en spelen, stokkenspel, instrumenten spelen, ritmes ontwerpen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl

Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl Bewegen is gezond! Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl 1 Dansinstructie Bewegen is Gezond Inleiding Koningsspelen en Bewegen is gezond Op

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 Handleiding voor een mini-voorstelling met 6 liedjes van Tijl Damen vol Sport en Spel! www.tijldamen.nl/kinderboekenweek-2013 BESTE LEERKRACHT, Hieronder vindt u enkele

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Lesdoelen 1e les: Benodigd materiaal: Geluid maken op de pbone Lln leren met de juiste blaastechniek spelen

Lesdoelen 1e les: Benodigd materiaal: Geluid maken op de pbone Lln leren met de juiste blaastechniek spelen Lesdoelen 1e les: Geluid maken op de pbone Lln leren met de juiste blaastechniek spelen Lln leren de schuifbeweging van positie 1-6 Lln verklanken een speelkaart en gebruiken daarbij de parameters kort-lang,

Nadere informatie

Een kronkelige slang

Een kronkelige slang les 4 kronkelige slang 55 les 4 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen kronkelige slang Via de sissende klanken van een slang (stemvorming) luisteren de kinderen naar het lied Handensamba. Met allerlei

Nadere informatie

Carnaval van de Dieren

Carnaval van de Dieren Lesbrief bij het project Carnaval van de Dieren een project voor groep 3 en 4 van de basisschool Onderdeel van het aanbod van www.nieuwemuziekschoolalphen.nl HET PROJECT CARNAVAL VAN DE DIEREN BESTAAT

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Zingen 1. De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Zingen 1. De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen

Nadere informatie

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine De Tijdmachine Mu1/2a Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine - Leerlingen begrijpen het verschil tussen hun zang-, spreek- en gedachtenstem - Leerlingen ontdekken dat je je stem op heel

Nadere informatie

DEEL 1: LESSUGGESTIES

DEEL 1: LESSUGGESTIES DEEL 1: LESSUGGESTIES Activiteiten voor zes- en zevenjarigen REUZEHONGER Benodigdheden: - cd, track 3, Als ik reuzehonger heb - cd, track 4, Als ik reuzehonger heb, meezingversie - 4 kaartjes met de volgende

Nadere informatie

J. Schipper P. Favier Bovenbouw Lichaam, Rap, Muziek, Biologie, Menselijk lichaam 30 minuten of 2 x 15 minuten 20 minuten Biologie en ICT

J. Schipper P. Favier Bovenbouw Lichaam, Rap, Muziek, Biologie, Menselijk lichaam 30 minuten of 2 x 15 minuten 20 minuten Biologie en ICT LESBRIEF pagina 1 van 5 Mama, k heb de h Tekst en muziek Arrangement Groep Thema Lesduur Extra opdracht Te combineren met J. Schipper P. Favier Bovenbouw Lichaam, Rap, Muziek, Biologie, Menselijk lichaam

Nadere informatie

Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for

Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for Performing Arts 1 Inleiding Koningsspelen 2016 Dit jaar maakt

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Als je wandelt in het bos kan je verschillende dieren tegenkomen zoals een muis, een vos een uil.

Nadere informatie

Bodyclap. Make the Music with your body

Bodyclap. Make the Music with your body Bodyclap Make the Music with your body 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Bodyclap Inleiding In deze leuke en stoere workshop

Nadere informatie

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak e x p r e s s i e Muziek Pompoenlied Doelen 1 De kleuters kunnen genieten van succeservaringen op het vlak van prestaties en sociaal contact (ik kan al ). (2) (WO 3.3) 2 De kleuters kunnen een eenvoudig

Nadere informatie

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen U bezoekt met een groep het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst Voor de leerkracht Deze lesbrief is geschikt voor leerlingen uit de leerjaren 4 t/m 8. Hieronder is het leerlingmateriaal te zien met, in de grijze vlakken, tips en opmerkingen voor de leerkracht. In het

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen Het thema verhalen staat voor groep 3 en 4 in het teken van de Middeleeuwen. De leerlingen ontdekken dat er vroeger een echt kasteel op de plek stond, waar nu hun woonwijk ligt. De eerste stappen tot historisch

Nadere informatie

Liedbijlage: Kom erbij!

Liedbijlage: Kom erbij! Liedbijlage: Kom erbij! De complete Liedbijlage is als pdf te downloaden via www.gehrelsonline.nl/a-1009. Hier kunt u ook de audiotracks beluisteren, en uitgebreidere lessuggesties, extra begeleidingen

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006

PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006 PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006 INHOUD 1. Wat is podiumpresentatie 2. De voorbereiding 3. Het podium op 4. Tijdens het spelen 5. Als het stuk uit is 6. Je optreden zit erop 7. Het interview

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie