RIJMRITMES 1 GROEP 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RIJMRITMES 1 GROEP 3"

Transcriptie

1 RIJMRITMES 1 GROEP 3 Maat en Metrum Rijmen Bron: Factorium Tilburg Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en metrum maken CD speler met CD klaarzetten Het lied zelf instuderen De trom klaarleggen. Bijlage 1 kopiëren, verstevigen en onder handbereik leggen. Bijlage 2 kopiëren, verstevigen en twee aan twee voetjes in elke hoepel leggen. De vier hoepels voor de les klaarleggen met in elke hoepel 4 voeten van bijlage 2. Liedblad voor de kinderen kopiëren Muziekmap op de tafel in de klas neerleggen. Opstelling; De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Inleiding: Luisteren Kennis De leerkracht heet de kinderen welkom en zegt: We gaan vandaag lijmen,. Oh nee rijmen. De leerkracht vraagt aan de kinderen wat rijmen is en laat ze enkele voorbeelden geven. Kern: Improvisatie De leerkracht pakt Bijlage 1 legt deze in de kring en laat de kinderen bij elk woord/ritmeplaat van bijlage 1 een rijmwoord verzinnen. De leerkracht legt twee van de ritmeplaten achter elkaar en zegt het woord van de platen en het rijmwoord. Hierdoor ontstaat een rijmzin. De kinderen zeggen dit na.

2 Metrum De leerkracht laat de kinderen aan de twee zijkanten naast de hoepels zitten. De leerkracht heeft 4 hoepels achter elkaar gelegd. In elke hoepel liggen 2 voetstappen: Voor elk woord een voetje. Bijlage 2. De leerkracht pakt de trom. De leerkracht legt naast elke hoepel een plaat van bijlage 2. De leerkracht zegt het woord en rijmwoord van de ritmeplaten, loopt op de voetjes en speelt op de trom de voetjes. De opdracht wordt herhaald maar de leerkracht zegt het woord van de plaat en de kinderen het rijmwoord. De opdracht wordt herhaald maar nu mag één van de kinderen ondertussen op de voetstappen lopen. Herhaal de laatste opdracht enkele keren. Komen de kinderen precies uit met het aantal voetstappen? Luisteren Zingen De leerkracht laat de kinderen aan de twee zijkanten naast de hoepels staan. De leerkracht zingt het hele lied. De leerkracht laat enkele kinderen na het zingen de platen van bijlage 1 in de juiste volgorde leggen. De leerkracht laat de kinderen op de rug liggen met de ogen dicht. De leerkracht zingt het lied Rijmpjeshoofd liedjes/34/muzikale elementen/maat en metrum of zet de CD op CD: Maat en metrum. Nr. 01, rijmpjeshoofd met zang Download 1 en de kinderen luisteren of ze rijmwoordjes horen. Daarna gaan de kinderen rechtop zitten en vertellen enkele kinderen welke rijmwoordjes ze gehoord hebben. De leerkracht zingt nu alleen couplet 1. De kinderen zingen de rijmwoorden mee. De leerkracht laat de kinderen op de buik liggen en de woorden Paard.baard naar de grond zingen. De leerkracht zingt zelf de rest van het couplet. Herhalen! De leerkracht laat de kinderen zitten met de handen voor de mond De kinderen zingen maat 17-21, de leerkracht zingt de rest van het couplet. Herhalen! De leerkracht laat de kinderen staan en de neus dichtknijpen. De kinderen zingen het couplet. Herhalen! Afsluiting: Bewegen De leerkracht laat de kinderen een eigen plekje in de ruimte zoeken waar ze gaan zitten. De leerkracht zet de CD op CD Maat en metrum. Nr. 02, lichaam pim pam poor Download 2 De leerkracht laat de kinderen.. Op de muziek lopen zonder elkaar aan te raken en zonder rondjes te lopen; Een eigen weggetje lopen! De opdracht wordt herhaald maar de kinderen mogen nu alleen lopen als er iemand zingt. Bij het instrumentale gedeelte staan de kinderen stil. De opdracht wordt herhaald maar tijdens het instrumentale gedeelte klappen de kinderen de woorden pim pam poor. De opdracht wordt herhaald maar tijdens het instrumentale gedeelte klappen de kinderen de woorden pim pam poor en tikken de kinderen op het genoemde lichaamsdeel en wiebelen ermee. Vergeet niet de laatste maal pim pam poor te klappen! De kinderen gaan naar de klas en krijgen van de leerkracht het liedblad van Rijmpjeshoofd De kinderen stoppen het liedblad in de muziekmap die ze vervolgens opruimen.

3 RIJMWOORDEN BIJLAGE 1 Troep

4 Gitaar

5 Paard

6 Kop

7 Twee

8 VOETEN BIJLAGE 2

9 RIJMRITMES 2 GROEP 3 Klankduur Rijmpjeshoofd Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 2 en 3 Vier hoepels Liedblad Voorbereiding: CD en CD speler klaarzetten Bijlage 1 onder handbereik leggen. De vier hoepels voor de les klaarleggen met daarin 4 voetjes van bijlage 2 Opstelling; De kinderen zitten verspreid in de ruimte van het speellokaal. Inleiding: Rijmen en Bewegen De leerkracht zet de CD op: CD Maat en metrum. Nr. 02, lichaam, pim pam poor De leerkracht laat de kinderen. Op de muziek lopen zonder elkaar aan te raken en zonder rondjes te lopen; Een eigen weggetje lopen! De kinderen mogen alleen lopen als er iemand zingt. Bij het instrumentale gedeelte staan de kinderen stil. De opdracht wordt herhaald maar tijdens het zanggedeelte klappen de kinderen de woorden pim pam poor en tikken de kinderen op het genoemde lichaamsdeel en wiebelen ermee. Zie bijlage 3. Vergeet niet de laatste maal pim pam poor te klappen! De leerkracht laat de kinderen een kring maken en het eerste couplet van het lied Pim pam poor zonder begeleiding zingen. Kern: Geheugen De leerkracht vraagt een kind de platen van bijlage 1 in de juiste volgorde te leggen. Daarna zingt de leerkracht het lied rijmpjeshoofd en controleren de kinderen of de platen in de juiste volgorde liggen. Zo nodig worden de platen alsnog door een kind in de juiste gelegd. De leerkracht laat de kinderen zelfstandig het eerste couplet van het lied zingen. De kinderen leren nu het refrein van het lied door zin voor zin voorzang van de leerkracht en nazang van de kinderen. Daarna worden de zinnen twee aan twee aan elkaar gezongen. Als laatste wordt het gehele refrein gezongen. Vorm Beweging De leerkracht laat de kinderen een plekje in de ruimte zoeken waar ze gaan staan. De leerkracht legt ondertussen de 4 platen van bijlage 1 in willekeurige volgorde in de hoepels. De leerkracht zingt het lied Rijmpjeshoofd Liedblad of zet de CD op Maat en metrum. Nr. 01, rijmpjeshoofd met zang De leerkracht geeft de kinderen de opdracht om bij het refrein

10 Op het lied vrij door de ruimte te lopen (maat 01-04) totdat ze een klap horen en daarna achteruit te lopen (Maat 04-08) bij de volgende klap lopen de kinderen weer vooruit (maat 08-12). Dit alles zonder een ander kind aan te raken. Bij het couplet staan de kinderen stil en doen de leerkracht na: De leerkracht pakt het hoofd met twee handen vast en beweegt het heen en weer. De leerkracht vertelt de kinderen dat ze bij de coupletten bij een hoepel gaan staan met de juiste ritmeplaat. Afsluiting: Metrum De leerkracht laat de kinderen aan de twee zijkanten naast de hoepels zitten. De leerkracht legt naast elke hoepel een plaat van bijlage 2. De leerkracht zegt de rijmzin van de platen en loopt in de maat op de voetstappen. Let op nu zijn het 4 voetjes in elke hoepel dus nu geen woorden lopen maar de maat lopen! De opdracht wordt herhaald maar de leerkracht zegt het woord van de plaat en de kinderen het rijmwoord. De opdracht wordt herhaald maar nu mag één van de kinderen ondertussen de maat op de voetstappen lopen. Herhaal de laatste opdracht enkele keren. GEDICHTJE PIM PAM POOR BIJLAGE 3 Bron: Factoriumtilburg. Pim pam poor Tik eens op je oor Wiebel met je and re oor Pim pam poor klap 3x in de handen tik met je hand op een oor Probeer het and re oor te bewegen klap 3x in de handen Pim pam peus Tik eens op je neus Wiebel met je neus neus Pim pam peus klap 3x in de handen tik met je hand op een neus Probeer met je neus te bewegen klap 3x in de handen Enz met andere lichaamsdelen.

11 RIJMRITMES 3 GROEP 3 Klankduur Uit het hoofd Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 2 en 3 Vier hoepels Liedblad Ritmestokjes Voorbereiding: CD en CD speler klaarzetten Bijlage 1 onder handbereik leggen. De vier hoepels voor de les klaarleggen Opstelling; De kinderen zitten in een kring in het speellokaal. Inleiding: Rijmen en Bewegen De leerkracht zingt het lied Pim pam poor of zet de CD op.cd Maat en metrum. Nr. 02, lichaam pim pam poor De leerkracht laat de kinderen een kring maken en het eerste couplet van het lied Pim pam poor zingen.. De leerkracht en de kinderen klappen bij de woorden pim pam poor. De leerkracht zet de CD op en CD Maat en metrum. Nr. 03, opwarming pim pam poor Download 3 De kinderen lopen op de liedbegeleiding het lied en staan stil wanneer ze denken dat het eerste couplet is afgelopen. De kinderen zingen het lied dus in het hoofd! Dit heet innerlijk zingen. De vorige opdracht wordt herhaald maar de kinderen staan stil bij pim pam poor en klappen de woorden. Kern: Zingen De leerkracht vraagt een kind de platen van bijlage 1 in de juiste volgorde te leggen. Daarna zingt de leerkracht de coupletten van rijmpjeshoofd en controleren de kinderen of de platen in de juiste volgorde liggen. Zo nodig worden de platen alsnog door een kind in de juiste gelegd. De kinderen zingen zelfstandig het eerste couplet van het lied. De kinderen leren vervolgens couplet 2 met behulp van de ritmeplaten van bijlage 1. De leerkracht laat de kinderen couplet 1 bijvoorbeeld liggend op de buik zingen, couplet 2 liggend op de rug, couplet 3 zittend met de hand voor de mond en couplet 4 zittend met de neus dicht. Vorm Beweging De leerkracht laat de kinderen een plekje in de ruimte zoeken waar ze gaan staan. De leerkracht zet de CD op en zingt het lied Rijmpjeshoofd Maat en metrum. Nr. 01, rijmpjeshoofd met zang De leerkracht geeft de kinderen de opdracht om bij het refrein Op het lied vrij door de ruimte te lopen (maat 01-04) totdat ze een klap horen en daarna achteruit te lopen (Maat 04-08) bij de volgende klap lopen de kinderen weer vooruit (maat 08-12). Dit alles zonder een ander kind aan te raken.

12 Afsluiting: Metrum De leerkracht legt 4 hoepels achter elkaar en laat de kinderen aan de twee zijkanten naast de hoepels zitten. De leerkracht improviseert ritmezinnen op de trom en laat enkele kinderen in de hoepels de maat lopen: 4 stappen in elke hoepel! De leerkracht kan de opdracht herhalen met de instrumentale begeleiding van Rijmpjeshoofd Liedblad Maat en metrum. Nr. 04, rijmpjeshoofd instrumentaal

13 RIJMRITMES 4 GROEP 3 Klankduur Herhalen Ritme Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 2 en 3 Acht hoepels Ritme instrumenten Ritmestokjes Voorbereiding: CD en CD speler klaarzetten Bijlage 1 onder handbereik leggen. De ritme instrumenten klaarleggen. De acht hoepels voor de les klaarleggen De ritmestokjes klaarleggen. Opstelling; De kinderen zitten verspreid in de ruimte van het speellokaal. Inleiding: Rijmen en Bewegen De leerkracht geeft de kinderen de volgende opdrachten en zet de CD op. CD Maat en metrum. Nr. 03, opwarming pim pam poor De kinderen lopen op de liedbegeleiding het lied Pim pam poor, klappen bij de woorden pim pam poor en staan stil wanneer ze denken dat het eerste couplet is afgelopen. De kinderen zingen het lied dus in het hoofd! De vorige opdracht wordt herhaald maar bij het tussenstuk maken de kinderen een standbeeld dat duidelijk naar een lichaamsdeel verwijst. De leerkracht laat de kinderen een kring maken, pakt de ritme instrumenten en legt deze in het midden van de kring. De leerkracht laat de kinderen in groepjes een instrument pakken. De leerkracht laat de liedbegeleiding van het lied Pim pam poor horen en vraagt de kinderen alleen op pim pam poor mee te spelen. De vorige opdracht wordt herhaald maar enkele aangewezen kinderen maken tijdens het tussenstuk een ritmische improvisatie. Herhaal dit enkele keren. Kern: Zingen De leerkracht vraagt een kind de platen van bijlage 1 in de juiste volgorde te leggen. Daarna zingt de leerkracht het lied rijmpjeshoofd en controleren de kinderen of de platen in de juiste volgorde liggen. Zo nodig worden de platen alsnog door een kind in de juiste gelegd. De kinderen zingen zelfstandig het eerste en tweede couplet van het lied. De kinderen leren vervolgens de andere 2 coupletten met behulp van de ritmeplaten van bijlage 1. De leerkracht laat de kinderen couplet 1 bijvoorbeeld liggend op de buik zingen, couplet 2 liggend op de rug, couplet 3 zittend met de hand voor de mond en couplet 4 zittend met de neus dicht.

14 Metrum De leerkracht legt 8 hoepels achter elkaar en laat de kinderen aan de twee zijkanten naast de hoepels zitten. De leerkracht improviseert ritmezinnen op de trom en laat enkele kinderen in de hoepels de maat lopen: 4 stappen in elke hoepel! De leerkracht kan de opdracht herhalen met de ritmebegeleiding Maat en metrum. Nr. 05, ritmebegeleiding, Download 5 Afsluiting: Ritmische vorming De leerkracht en de kinderen maken een kring en gaan zitten. De leerkracht deelt de ritmestokjes uit. De kinderen krijgen allemaal twee ritmestokjes. De leerkracht pakt de 4 ritmeplaten van bijlage 1 vraagt een van de kinderen de 4 ritmeplaten in een willekeurige volgorde te leggen. De leerkracht laat de kinderen het woord en het rijmwoord van de 4 ritmeplaten zeggen en tikken. De leerkracht laat de kinderen het woord van de 4 ritmeplaten zeggen en tikken maar het rijmwoord wordt alleen maar getikt! De leerkracht laat de kinderen het woord en rijmwoord van de 4 ritmeplaten alleen tikken. Wanneer dit goed gaat kan de leerkracht met de trom de maat spelen (4 voetjes) en de kinderen tegelijkertijd de vorige opdracht. De leerkracht laat enkele kinderen de ritmestokjes ophalen. De kinderen gaan naar de klas.

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 Maat en Metrum Rijmen Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Ritmestokjes Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en metrum maken. CD

Nadere informatie

KERST 1 GROEP 7. Vorm Klankhoogte. Xmas songs. Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin

KERST 1 GROEP 7. Vorm Klankhoogte. Xmas songs. Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin KERST 1 GROEP 7 Vorm Klankhoogte Xmas songs Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Kerst CD speler Bijlage 1, 2 en 3 Liedblad Muziekmappen Ritme instrumenten Voorbereiding:

Nadere informatie

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis VISSEN 1 GROEP 1-2 Kort en lang Visje Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis Voorbereiding: CD Water maken en klaarleggen. Cd speler klaarzetten. Het instuderen

Nadere informatie

HET KERSTFEEST 1 GROEP 1-2

HET KERSTFEEST 1 GROEP 1-2 HET KERSTFEEST 1 GROEP 1-2 De dennenboom Bron: Stichting Nevofoon Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Kerst CD speler Ritme instrument Linten Bijlage 1 Voorbereiding: CD Kerst maken CD speler klaarzetten.

Nadere informatie

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 Beweging Vorm De klokken Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Kerst Kerstman Bijlage 1 Klankstaven Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD Kerst maken en CD speler klaarzetten.

Nadere informatie

ETEN UIT GROEP 7-8. Verschillende elementen. Eten. Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg

ETEN UIT GROEP 7-8. Verschillende elementen. Eten. Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg ETEN UIT GROEP 7-8 Verschillende elementen Eten Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg Benodigdheden: CD Voeding Liedblad Werkblad 1 3 hoepels Eetgerei Stoelen Muziekmappen met pen en kleurpotloden. Voorbereiding:

Nadere informatie

SCHRANSEN 1 GROEP 5-6

SCHRANSEN 1 GROEP 5-6 SCHRANSEN 1 GROEP 5-6 Improvisatie Pangafilet Bron: Meester Bart Factorium Tilburg Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Voeding Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Muziekmappen Bord Voorbereiding: CD voeding maken.

Nadere informatie

KERST 1 GROEP 6. Vorm Klankhoogte. Cavalry. Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin

KERST 1 GROEP 6. Vorm Klankhoogte. Cavalry. Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin KERST 1 GROEP 6 Vorm Klankhoogte Cavalry Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Kerst CD speler Bijlage 1 en 2 Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD: Kerst maken CD speler

Nadere informatie

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin ZEEMANNEN 1 GROEP 6 Klankhoogte Canon What shall we do? Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: Liedblad te vinden op mijn site: Bijlage 1 en 2 Muziekfragment: http://home.planet.nl/~sojaboon/kindkar.htm Voorbereiding:

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 Klankhoogte Een eigen liedje Bron: Alma ten Bruin Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Benodigdheden: CD: Klankhoogte Bijlage 1 2 3 4 Melodie instrumenten

Nadere informatie

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 Handleiding voor een mini-voorstelling met 6 liedjes van Tijl Damen vol Sport en Spel! www.tijldamen.nl/kinderboekenweek-2013 BESTE LEERKRACHT, Hieronder vindt u enkele

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: ⅞ Thema: Canonzingen Inhoud: Het welbekende Engelstalig liedje, bedoeld als 4-stemmige canon. Daarnaast 4 eenvoudige ritmes om te spelen op instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 7/8 Thema: Vriendschap, relatie Inhoud: Lied over een vriendengroep, ritmes lezen en spelen, stokkenspel, instrumenten spelen, ritmes ontwerpen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon Het geluidenvierkant De leerkracht tekent op het bord een groot vierkant. Dit wordt vervolgens in een aantal hokjes verdeeld. In samenspraak met de kinderen verschijnt in ieder hokje een tekening van iets

Nadere informatie

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een variatie op het welbekende liedje. Drie nieuwe coupletten, ritme en instrumenten spelen, tekst- en ritmeimprovisatie. Reageren op kleuren. Warming-up Doel: Losmaken

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier. Naam: René Schols Datum: Groep: 3/4 Begeleider: Vivian Knols Volgnummer:

Lesvoorbereidingsformulier. Naam: René Schols Datum: Groep: 3/4 Begeleider: Vivian Knols Volgnummer: Lesvoorbereidingsformulier Naam: René Schols Datum: 16-12-2013 Groep: 3/4 Vivian Knols Volgnummer: 20131216 Thema / Onderwerp het Berenlied Hoofddoel (wat wil je de leerlingen leren) Muziek: In de vorige

Nadere informatie

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1, 2, 3, 4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een lied over de belevenissen van ; ritmezinnen; 3 ritmes; tekstimprovisatie; kennismaken met opera. Expert: Het verschil tussen 6/8 en 4/4 maat. Warming-up Doel:

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal Van ik tot allemaal Mu1/2b Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal - Leerlingen leren bewegen op muziek - Leerlingen leren beter zingen - Leerlingen leren zingen en bewegen combineren

Nadere informatie

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie:

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie: MUZIEK Groep 3 en 4 Korte omschrijving lessenserie: In deze 4 lessen gaan de kinderen verschillende aspecten van muziek verkennen a.d.h. van een thema. Het thema is afhankelijk van de periode ( bv. jaargetijde)waarin

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

Hoor de trommel en de fluiten

Hoor de trommel en de fluiten Hoor de trommel en de fluiten Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Hoor de trommel en de fluiten: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Hoe klap je samen met je baby... 4 Door

Nadere informatie

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek.

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek. LES 23. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4, LES 1: - De leerlingen kunnen de dans na een aantal keer oefenen redelijk zelfstandig uitvoeren. - De leerlingen dansen alle bewegingen mee. Groep 3/4,

Nadere informatie

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje.

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Muziekles klappen Groep: Groep 5-6 Groep 7-8 Werkvorm: Kleine groepjes Klassikaal Benodigdheden: - Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Korte

Nadere informatie

PLATVOETJE L E S 1 V L I E G E N M E T P L A T V O E T JE

PLATVOETJE L E S 1 V L I E G E N M E T P L A T V O E T JE PLATVOETJE L E S 1 V L I E G E N M E T P L A T V O E T JE Algemene informatie ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Groep: groep

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al twee weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten er

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Jazzconcert Jazz4kids

Jazzconcert Jazz4kids Jazzconcert Jazz4kids muziek Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659 05 10 e-mail: info@kunstcentraal.nl internet: www.kunstcentraal.nl

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles Verslag leerorkest studieochtend Zingen tijdens de instrumentale groepsles 6 maart 2012 Muziekcentrum Zuidoost 7 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Noord 9 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Docent: Otto

Nadere informatie

Een kronkelige slang

Een kronkelige slang les 4 kronkelige slang 55 les 4 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen kronkelige slang Via de sissende klanken van een slang (stemvorming) luisteren de kinderen naar het lied Handensamba. Met allerlei

Nadere informatie

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Lesbrief bij het project Ben je boos een project voor groep 3 en 4 van de basisschool ontwikkeld in opdracht van Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Nieuwe Muziekschool Alphen 2018 www.nieuwemuziekschoolalphen.nl

Nadere informatie

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen.

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen. KUNST?! door TOONZETTERS GROEP 6-7 8 Vaardigheden Luisteren naar en analyseren van vorm, spelen van een meerstemmige ritmische begeleiding en kennismaken met compositie. Context Het bovenbouwlied KUNST?!'

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 4/5/6 Thema: Sprookjes Inhoud: Een up-tempo lied met 3 coupletten. Ritmes op woorden en ritmes op grafische notatie. Analyseren van beeld met geluid speel;t een belangrijke rol. Warming-up Doel:

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 5/6/7/8 Thema: Carnaval, Turkije Inhoud: Carnavalslied in Turkse stijl, tekstimprovisatie, spelen van instrumenten, kennismaken met Turkse instrumenten Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Hoe deel je ritmestokjes uit? Een les(onderdeel) met ritmestokjes begint met het uitdelen ervan. Dat kan op verschillende manieren.

Hoe deel je ritmestokjes uit? Een les(onderdeel) met ritmestokjes begint met het uitdelen ervan. Dat kan op verschillende manieren. Alleen wij twee! Bovenstaande titel verwijst naar twee ritmestokjes. In deze les vindt u een aantal spel- en musiceerideeën met ritmestokjes. Ze worden vaak gebruikt tijdens de Muziek op Schootlessen,

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 3/4 Thema: Kleuren Inhoud: Lied in 2 versies over kleuren. De toonladder, ritmes en spelen met instrumenten. Reageren op kleuren en vormen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Winter/ Kerstman Inhoud: Lied in 2 versies, ritmes, hoog-laagspel, geluiden-in-een-rij Als je kiest voor de bovenste Inleiding-Kern-Afsluiting komt de Kerstman in beeld, bij de onderste

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

God gaf mij 2 handen

God gaf mij 2 handen God gaf mij 2 handen God gaf mij twee handen*, één en twee. Daar kan ik mee spelen* doe je met mij mee? God gaf mij twee voeten*, één en twee. Daar kan ik mee lopen* doe je met mij mee? * Welke bewegingen

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

Spider. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spider. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: (6) 7 en 8 Thema: Spinnen, Thema boekenweek Vreselijk Eng Inhoud: Een bewerking van een Amerikaans liedje, ritmes lezen en spelen op instrumenten, liedtekst in twee versies. De functie van muziek

Nadere informatie

Voorbeeldles Een oude Rus

Voorbeeldles Een oude Rus Voorbeeldles Een oude Rus groep 7 Basisgegevens Auteur deel A en C Sem van Blerk Auteur deel B Tersite Ayele Instrument Dwarsfluit Titel les Moet Je Doen Een oude Rus Map 7 Lesnummer 7 Taakverdeling rondom

Nadere informatie

Les 4. Ray Charles II. Hit the road Jack Hoepel op Jack

Les 4. Ray Charles II. Hit the road Jack Hoepel op Jack Les 4 Ray Charles II Hit the road Jack Hoepel op Jack Doelen De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Nadere informatie

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters)

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Domeinen: Zingen, Luisteren & Bewegen Doel: De kinderen leren liedjes aan die ze met ondersteuning van gebaren kunnen zingen. De leerlingen kunnen

Nadere informatie

Roe roe ra ra ra raar mijn pap - je is al bij - na klaar. Melk en ei - e - ren zijn gezond,

Roe roe ra ra ra raar mijn pap - je is al bij - na klaar. Melk en ei - e - ren zijn gezond, Thuis PANNENKOEKEN 3 41 Liedje 3 &b b 4 &b b &b b œ œ œ œ œ œ Roe roe ra ra ra raar mijn pap - je is al bij - na klaar. Melk en ei - e - ren zijn gezond, een pan œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ - ne

Nadere informatie

1. Waarover gaat de voorstelling?

1. Waarover gaat de voorstelling? 1. Waarover gaat de voorstelling? Neuzen in de muziekfabriek gaat over lawaai. Neuzen in de muziekfabriek gaat over muziek. Wat is het verschil en wat is de overeenkomst? De overeenkomst is dat zowel lawaai

Nadere informatie

L. Anker Onderbouw Praten, Kletsen, Communiceren, Taal 15 minuten miuten Taal en Beeldende vorming

L. Anker Onderbouw Praten, Kletsen, Communiceren, Taal 15 minuten miuten Taal en Beeldende vorming LESBRIEF pagina 1 van 5 Tekst en muziek Groep Thema Lesduur Extra opdrachten Te combineren met L. Anker Onderbouw Praten, Kletsen, Communiceren, Taal 15 minuten 20 75 miuten Taal en Beeldende vorming Benodigdheden

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht.

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht. Groep: 1/2 Thema: Auto, Verkeer Inhoud: Een lied over 4 verschillende auto s, met veel herhaling. Tellen van geluiden, met geluid/beweging reageren op visuele beelden, spelen met instrumenten, verzinnen

Nadere informatie

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje: het lied... 3 De muziekopname... 4 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massage... 4 Dansen in de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Massage... 4 Dansen...

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail:

Nadere informatie

Een kar vol muziek. Rotterdam, mijn stad. Een muziekproject voor kleuters

Een kar vol muziek. Rotterdam, mijn stad. Een muziekproject voor kleuters Een kar vol muziek met Rotterdam, mijn stad Een muziekproject voor kleuters 2 Inhoudsopgave Inleiding Blz 3 Inhoud van de kar Blz 4 Halte 1 Gebouwen in Rotterdam Hoog / Laag Blz 5-6 Halte 2 Geluiden in

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 2 lessen Dit project is tot stand gekomen i.s.m. De Domijnen, Eigenwijs in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Titel Kun je herfst* winter,

Nadere informatie

Stopcontact tikkertje

Stopcontact tikkertje Stopcontact tikkertje 5 tot 99 spelers 5 minuten : De tikkers worden uitgekozen (+/- 1 per 6). Deze tikkers hebben als doel iedereen zo snel mogelijk in een stopcontact te veranderen. Dit gebeurt door

Nadere informatie

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw Het kikkerpad veldwerk - onderbouw Inhoud: korte omschrijving opbouw en organisatie kikkertjeslied lessuggesties kopieerbladen: kleurplaat met versje handleiding begeleiding/ouders Milieu Educatie Centrum

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41 Inhoud Inleiding 6 Liedlijnen De Galerij der Gevoelens 12 Dokter Vogelenzang 48 De Dierenparade 74 Het zing je slim -diploma 100 Pech onderweg 124 Koek & Clip 148 Daar komt de boegieman! 166 Liedjesindex

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje Martijje TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe 20 JuNi 2019 Illustratie en vormgeving: arjensnijder.design 1 Lesbrief Doe je mee Martijje Liedtekst Doe je mee Martijje Doe je mee,

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

17. Wij zijn olifanten groot en klein

17. Wij zijn olifanten groot en klein 17. Wij zijn olifanten groot en klein Tijdens deze activiteit: bewegen de kinderen op muziek als een grote en als een babyolifant. De leerkracht maakt hiervan een filmopname die tijdens activiteit 20 aan

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack

Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack Les 5 Ray Charles III Hit the road Jack Hoepel op Jack Doelen De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te

Nadere informatie

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids KUNSTLES 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids ELLA, EEN SWINGEND SPROOKJE Binnenkort gaat jullie klas naar Ella, een swingend sprookje, van Jazz4kids. Het verhaal van Ella lijkt op het sprookje van het lelijke

Nadere informatie

G3 Lesbeschrijvingsformulier II Groeps-MRT Lesnummer

G3 Lesbeschrijvingsformulier II Groeps-MRT Lesnummer G3 Lesbeschrijvingsformulier II Groeps-MRT Lesnummer 6 Naam Datum 9 oktober 2013 Aantal kinderen: Lesduur 1 50 min. Namen kinderen 1 Jort 2 Steef 3 Ryan 4 Cristian 5 Keano 6 Pim Beschrijving van het spel/

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien:

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien: Lesbrief bij de voorstelling Broemmm Broemmm Teun wil weg met haar autootje Broem. Ze wacht op haar vriend Tijn maar die komt maar niet. Uiteindelijk besluit ze zonder hem te vertrekken maar Broem start

Nadere informatie

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Babydans... 4 Met muziekinstrumenten... 4 Dreumesen... 4 Klinkend materiaal... 4 Trommelen...

Nadere informatie

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine De Tijdmachine Mu1/2a Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine - Leerlingen begrijpen het verschil tussen hun zang-, spreek- en gedachtenstem - Leerlingen ontdekken dat je je stem op heel

Nadere informatie

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht,

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht, 2 e graad LAGER ONDERWIJS Beste leerkracht, Binnenkort woont u met uw klas een OORcollege van defilharmonie bij. Om goed voorbereid naar het concert te komen bieden wij graag deze lesmap aan. Voor de leerlingen

Nadere informatie

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in 7. Raar maar waar! Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Fonemisch bewustzijn

Nadere informatie

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.*

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* & speelblad Hosanna Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* Hosanna! Hosanna! Hij is onze Heer. Leg alle jassen maar voor Hem neer. ** * Doe of je een palmtak in je

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel 107 les 18 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen doel benodigd materiaal ruimte voorbereiding kunst en cultuur Samba In deze les staat de samba uit Brazilië centraal. De leerlingen leren het lied

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

Doen wat ze leuk vinden. Doen waar ze goed in zijn. Doen wat ze willen. Doen waar ze eigenlijk een beetje bang voor zijn.

Doen wat ze leuk vinden. Doen waar ze goed in zijn. Doen wat ze willen. Doen waar ze eigenlijk een beetje bang voor zijn. Post voor Simon Beste leerkrachten van groep 1, 2, 3 en 4! Hier is de lesbrief bij de voorstelling Post voor Simon. Ik heb de voorstelling gemaakt voor kinderen vanaf 4 jaar. In de voorstelling, die ongeveer

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A1 nr. 7)

Luisteren: muziek (A1 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst Voor de leerkracht Deze lesbrief is geschikt voor leerlingen uit de leerjaren 4 t/m 8. Hieronder is het leerlingmateriaal te zien met, in de grijze vlakken, tips en opmerkingen voor de leerkracht. In het

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe'

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Voorbereiding: Voordat u met de leerlingen naar de voorstelling Hatsjoe gaat kijken is het belangrijk dat u een aantal onderwerpen bespreekt zodat ze niet voor verrassingen

Nadere informatie

Kinderrechtenlied Jij bent uniek

Kinderrechtenlied Jij bent uniek Kinderrechtenlied Jij bent uniek (Uit: Het land van Kwien: Werkbladen kleuters en 1 ste graad LO) (Uit: Het Krekelboek) Jij bent uniek (Jan Vanden Bergh december 2006) 5, 6, 7, 8 geloof in je eigen kracht!!

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

Door middel van opdrachten letters verdienen. Met deze letters een woord of zin maken met zoveel mogelijk punten.

Door middel van opdrachten letters verdienen. Met deze letters een woord of zin maken met zoveel mogelijk punten. Activiteit Doel Bos scrabble Door middel van opdrachten letters verdienen. Met deze letters een woord of zin maken met zoveel mogelijk punten. Beschrijving Voordat de groepen naar het bos gaan, halen zij

Nadere informatie

Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek)

Groep 1-3 - Nog 100 nachtjes slapen (prentenboek) Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek) Inleiding Introductie "Nog 100 nachtjes slapen" Bewegingsspel 5 minuten Kring Benodigdheden: Prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" Deze dramales beweging

Nadere informatie

Lesideeën claves: onderbouw

Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën claves Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën middenbouw: pagina 4 Lesideeën bovenbouw: pagina 6 Getal onder de 10 Doel: de leerlingen oefenen met tellen en klappen/spelen op een vooraf bepaald

Nadere informatie

Liedbijlage: Kom erbij!

Liedbijlage: Kom erbij! Liedbijlage: Kom erbij! De complete Liedbijlage is als pdf te downloaden via www.gehrelsonline.nl/a-1009. Hier kunt u ook de audiotracks beluisteren, en uitgebreidere lessuggesties, extra begeleidingen

Nadere informatie

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters Thema: De trein auteur: Geert Leysen 1 Inleiding: 10 min Leergesprek De kleuters zitten in een kring (kleermakerszit) Muziek https://www.youtube.com/watch?v=e2xwztc7qhw

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen

Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen Borstkas afwijkingen Oefeningen na de operatie Bovenste ledematen Liggend met de mond open. Gewichten van 1 kg. Adem diep in aan het begin van elke oefening/krachtsinspanning

Nadere informatie

maart 2014 vanaf 7 jaar Nog even tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

maart 2014 vanaf 7 jaar Nog even tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte maart 2014 vanaf 7 jaar Nog even tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Nog even 1 Nog even, nog even. Ik voel me zo blij. Dan krijg ik hem ook en dan hoor ik erbij. Ik draag hem vol trots, ja, dat meen

Nadere informatie

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 Platvoetje ter voorbereiding op de gastles Musicus in de Klas 1 Inhoudsopgave Inleiding blz 3 1. Kennismaking met Platvoetje blz 4 2. Liedje over slagwerk blz

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 PAS OP JE TELLEN Werken met breuken, inhoud en oppervlakte m.b.v. muziek(les) GROEP 7-8 maatsoort, akkoordschema, vormschema Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 Oktober/november 2015 1 Overzicht

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

Oefen het lied Billy Jean

Oefen het lied Billy Jean Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Billy Jean Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie