SCHRANSEN 1 GROEP 5-6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHRANSEN 1 GROEP 5-6"

Transcriptie

1 SCHRANSEN 1 GROEP 5-6 Improvisatie Pangafilet Bron: Meester Bart Factorium Tilburg Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Voeding Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Muziekmappen Bord Voorbereiding: CD voeding maken. CD speler met CD klaarzetten. Instuderen van het lied. Het liedblad voor de kinderen kopiëren. Bijlage 1 instuderen, verstevigen en bij het bord leggen. Bijlage 2 d.m.v. bijlage 3 (download 2) instuderen. Bijlage 2 bij het bord leggen. De kinderen leggen de muziekmappen achter zich neer. Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal. Inleiding: Kennis De leerkracht vraagt de kinderen gerechten uit ander landen te noemen. De leerkracht vraagt de kinderen wat het woord schransen betekent. Zingen De leerkracht laat enkele kinderen de liedbladen uitdelen. De leerkracht rapt vervolgens de Schransrap en leert de kinderen daarna het refrein van de rap als volgt aan: De leerkracht rapt maat 1-2 De kinderen rappen dit na. De leerkracht rapt maat 3-4 De kinderen rappen dit na. De leerkracht rapt maat 1-4 De kinderen rappen dit na. De leerkracht rapt maat 5-6 De kinderen rappen dit na. De leerkracht rapt maat 1-2 De kinderen rappen dit na. De leerkracht rapt maat 1-6 De kinderen rappen dit na. De kinderen gaan staan en rappen nu zelf het refrein, De leerkracht rapt de coupletten. De kinderen pakken de muziekmap en doen het liedblad in de muziekmap. De kinderen leggen de muziekmap aan een zijkant van het lokaal.

2 Bewegingsimprovisatie De leerkracht vraagt de kinderen zich twee aan twee in de ruimte te verspreiden. De leerkracht vertelt dat er op verschillende manieren in de wereld wordt gegeten. Op de grond, zittend liggend, voor de tv enz. De leerkracht legt de volgende opdracht uit en laat deze uitvoeren. Een van de 2 kinderen maakt een bijpassende houding bij het muziekfragment CD: Voeding, nr. 01, eethoudingen download 1. Het andere kind neemt de houding over. De vorige opdracht wordt herhaald met het andere kind die nu een houding verzint en wordt nagedaan door de partner. Ritmische vorming De leerkracht en de kinderen gaan naar het bord. De leerkracht introduceert het gerecht pangafilet Bijlage 1 De leerkracht hangt het woordenschema op het bord. Bijlage 2 download 2 van bijlage 3 en oefent met de kinderen de 4 partijen: De leerkracht legt de kinderen uit dat elk hok 1 tel duurt. De leerkracht zegt partij 1 en telt daarbij door de cijfers aan te wijzen. De leerkracht zegt het ritme van het woord/de woorden, de kinderen zeggen dit na. De vorige opdracht wordt herhaald maar de kinderen tellen zachtjes terwijl de leerkracht partij 1 opzegt. De rollen worden omgedraaid. De leerkracht telt en de kinderen zeggen partij 1 op. Om de andere partijen aan te leren wordt de hierboven beschreven volgorde aangehouden. De kinderen worden door de leerkracht in 4 groepen gedeeld. De leerkracht geeft iedere groep een partij van bijlage 1. De leerkracht geeft aan welke groep de partij mag uitvoeren. Dit hoeft dus niet de volgorde te zijn zoals deze op bijlage 1staat! De leerkracht geeft aan welke twee groepen de partij tegelijkertijd mogen uitvoeren De leerkracht geeft aan wanneer alle groepen tegelijkertijd de partij mogen uitvoeren. Afsluiting: Opdracht: De leerkracht geeft de kinderen de volgende opdracht mee. Neem voorwerpen mee die met eten te maken hebben en niet stuk kunnen. Plastic borden, enz.

3 PANGA (STRAALVINNIGE) BRON: WIKIPEDIA BIJLAGE 1 De Panga (Pterogymnus laniarius) is een straalvinnige vis uit de familie van zeebrasems (Sparidae) en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis kan een lengte bereiken van 45 cm. [bewerken] Leefomgeving Pterogymnus laniarius is een zoutwatervis. De vis prefereert een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan. De diepteverspreiding is 20 tot 150 m onder het wateroppervlak. [bewerken] Relatie tot de mens Pterogymnus laniarius is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd. Deze vis is overigens niet de vis die in Nederland als "panga" verkocht wordt, dat is namelijk Pangasius_pangasius een reuzenmeerval die veelal gekweekt wordt in de mekong delta van Vietnam. [bewerken] Externe link Foto's van Pterogymnus laniarius op FishBase Panga Rijk: Stam: Klasse: Orde: Taxonomische indeling Animalia (dieren) Chordata (chordadieren) Actinopterygii (straalvinnigen) Perciformes (Baarsachtigen) Familie: Sparidae (Zeebrasems) Geslacht: Pterogymnus Soort Pterogymnus laniarius (Valenciennes, 1830) Portaal Biologie Vissen

4 WOORDENSCHEMA BRON: MEESTER BART BIJLAGE Pan- ga Pan- Pan.

5 3 4 Ga- Si- Us.

6 1. 2. Pan- ga Fi- Pan- ga In- de

7 3. 4. Let. Pan- ga In- de

8 RITMES VAN DE PARTIJEN BIJLAGE 3 Download 2

9

10 SCHRANSEN 2 GROEP 5-6 Improvisatie Alles uit de kast! Benodigdheden: CD: Voeding Liedblad Eetgerei: Bekers, borden, enz. Bijlage 3 Slagwerk Stoelen/krukken Bord Muziekmappen Voorbereiding: CD speler met de CD Voeding klaarzetten. Liedblad klaarleggen. Het eetgerei klaarleggen als zekerheid wanneer de kinderen te weinig hebben meegenomen. Bijlage 3 op het bord hangen. Slagwerk klaarzetten. Stoelen/krukken aan de kant van het lokaal klaarzetten. De kinderen leggen de muziekmappen aan een zijkant van het speellokaal. Opstelling: De kinderen zitten verspreid door de ruimte van het speellokaal. Inleiding: Bewegingsimprovisatie De leerkracht laat enkele kinderen het eetgerei bij zich houden. Zie les 1. De leerkracht legt de volgende opdracht uit en laat deze uitvoeren. De kinderen verplaatsen met het voorwerp in verschillende richtingen links rechts, achteruit vooruit. rond of hoekig. De voorwerpen mogen de grond niet raken. Terwijl de kinderen zich verplaatsen geven ze diverse voorwerpen door aan degene die ze tegenkomen. Dit gebeurt niet op de allerdaagse manier. Bijvoorbeeld een bord op het hoofd zetten, onder de arm klemmen, tussen de kin en de borst klemmen. De kinderen voeren het bovenstaande uit op het muziekfragment: CD: Voeding, nr. 01, eethoudingen De leerkracht brengt steeds meer voorwerpen in het spel. Wanneer het voorwerp valt gaat het kind op die plek zitten totdat iemand hem of haar wil bevrijden met een voorwerp. Kern: Zingen De leerkracht laat de kinderen hun muziekmap pakken en de kinderen gaan vervolgens in een kring zitten. De kinderen leren het couplet van de Schransrap. De leerkracht leert de kinderen het couplet op dezelfde manier aan als bij het refrein. Zie les 1 Bij de gehele uitvoering gaan de kinderen staan.

11 Ritmische vorming De kinderen leggen de muziekmap aan een zijkant van het lokaal en gaan bij het bord zitten. De leerkracht wijst naar het ritmeschema op het bord. Bijlage 3 De leerkracht oefent als volgt de 4 partijen; De leerkracht klapt een partij en zegt de namen van de ritmenoten. De kinderen herhalen dit. De leerkracht klapt een partij. De kinderen herhalen dit. De kinderen klappen zelf de partij. Zijn er kinderen die door hebben dat de ritmes bij de woorden van bijlage 2 horen? De leerkracht deelt de kinderen in 4 groepen. Elke groep krijgt een slagwerk instrument. Bijvoorbeeld: hout, vel, rammel, en metaal. De leerkracht geeft aan welke groep de partij mag uitvoeren. Dit hoeft dus niet de volgorde te zijn zoals deze op bijlage 1staat! De leerkracht geeft aan welke twee groepen de partij tegelijkertijd mogen uitvoeren. De leerkracht geeft aan wanneer alle groepen tegelijkertijd de partij mogen uitvoeren. Afsluiting: Bewegingsimprovisatie Een stoelendans zonder afvallers: De leerkracht laat de kinderen de stoelen verspreid door de ruimte neerzetten. De kinderen gaan op de stoel zitten. De leerkracht vertelt dat veel mensen aan een tafel eten en op een stoel zitten. Dat is echter niet in alle landen het geval. De leerkracht vraagt in welke landen ze in een andere houding de maaltijd gebruiken. De leerkracht vraagt: Hoe zit jij aan tafel? Enkele kinderen laten zien hoe ze aan tafel zitten. De leerkracht vraagt nu of ze houdingen kunnen verzinnen die niet gebruikelijk zijn. Alle kinderen maken op een teken van de leerkracht verschillende houdingen. De leerkracht legt de opdracht uit en laat de kinderen de opdracht uitvoeren. Wanneer de kinderen het muziekfragment CD: Voeding, nr. 02, bewegen en stilstaan Download 3 horen bewegen ze door de ruimte. Bijvoorbeeld huppelen, sluipen, hinkelen, kruipen, springen. Wanneer de leerkracht de muziek uit zet gaan de kinderen in een eethouding (wel of niet gebruikelijk) als een standbeeld op een stoel zitten.

12 SCHRANSEN 3 GROEP 5-6 Improvisatie Smikkelen en smullen Benodigdheden: CD: Voeding Liedblad Bijlage 3 en 4 Eetgerei Melodie instrumenten/boomwackers Stoelen/krukken. Bord Voorbereiding: CD speler met de CD klaarzetten Het eetgerei klaarleggen. Bijlage 4 instuderen en vergroten en klaarleggen. Melodie instrumenten/boomwackers klaarzetten. De stoelen/krukken aan de kant van het lokaal klaarzetten. Opstelling: De kinderen zitten verspreid door de ruimte van het speellokaal. Inleiding: Bewegingsimprovisatie De leerkracht laat enkele kinderen het eetgerei bij zich houden. Zie les 1. De leerkracht legt de volgende opdracht uit en laat deze uitvoeren. De kinderen verplaatsen met het voorwerp in verschillende richtingen links rechts, achteruit vooruit. rond of hoekig. De voorwerpen mogen de grond niet raken. Terwijl de kinderen zich verplaatsen geven ze diverse voorwerpen door aan degene die ze tegenkomen. Dit gebeurt niet op de allerdaagse manier. Bijvoorbeeld een bord op het hoofd zetten, onder de arm klemmen, tussen de kin en de borst klemmen. De kinderen voeren het bovenstaande uit op het muziekfragment: CD: Voeding, nr. 01, eethoudingen De leerkracht brengt steeds meer voorwerpen in het spel. Wanneer het voorwerp valt gaat het kind op die plek zitten totdat iemand hem of haar wil bevrijden met een voorwerp. Kern: Melodische vorming De leerkracht hangt het schema van de boomwackers/melodische begeleiding Bijlage 4 op het bord. De kinderen worden door de leerkracht in 4 kleuren groepen verdeeld. De leerkracht legt de opdracht uit: Elk groepje zegt op tijd zijn eigen kleur terwijl de leerkracht de tellen aanwijst. De vorige opdracht wordt herhaald maar de leerkracht wijst niet meer aan. De kinderen van elke groep krijgen een boomwacker/melodie instrument met de juiste klank. Elk groepje speelt op tijd zijn eigen kleur terwijl de leerkracht de tellen aanwijst. De vorige opdracht wordt herhaald maar de leerkracht wijst niet meer aan.

13 Van elke groep wijst de leerkracht enkele kinderen aan de tijdens de begeleiding het refrein van de Schransrap gaan uitvoeren. Daarna rappen alle kinderen het couplet enz. Afsluiting: Bewegingsimprovisatie Stoelendans zonder afvallers: De stoelen worden door de kinderen verspreid in de ruimte gezet. De kinderen gaan op de stoel zitten. De leerkracht legt de opdracht uit: Wanneer de kinderen het muziekfragment CD:Voeding, nr. 02 bewegen en stilstaan horen bewegen ze door de ruimte. Bijvoorbeeld huppelen, sluipen, hinkelen, kruipen, springen. Wanneer de leerkracht de muziek uit zet gaan de kinderen in een eethouding (wel of niet gebruikelijk) als een standbeeld op een stoel zitten. De kinderen voeren de opdracht uit. De leerkracht laat de kinderen het volgende uitvoeren: Dans: CD: Voeding, nr. 03, netjes of niet Download 4 De kinderen verzinnen 4 houdingen van netjes zitten op de stoel en onthouden deze. De kinderen verzinnen 4 houdingen van niet netjes zitten en onthouden deze ook. De kinderen wisselen om de vier maten de houdingen van netjes naar niet netjes en andersom. Na 4 maten netjes zitten gaan de kinderen 8 maten van de stoel. Wat kun je in die 8 maten doen? Om de stoel lopen. voor en achteruit lopen enz. Daarna gaan de kinderen zitten en gaan 4 maten niet netjes zitten. Deze opdracht herhaald zich. Een voorbeeld: 4 maten nette houding 8 maten om de stoel 4 tellen nette houding 4 maten niet nette houding 8 maten om de stoel 4 maten stoel optillen en neerzetten. 4 maten niet nette houding

14 MELODISCHE BEGELEIDING SCHRANSRAP BIJLAGE 4 C C D D B B B B D B C G G A A F F G G F F G E E F F D D E E D D E C C A A B B G G A B C De bovenste partij heeft de hoogste klanken de onderste partij heeft de laagste klanken!

ETEN UIT GROEP 7-8. Verschillende elementen. Eten. Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg

ETEN UIT GROEP 7-8. Verschillende elementen. Eten. Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg ETEN UIT GROEP 7-8 Verschillende elementen Eten Bron: Alma ten Bruin Factorium Tilburg Benodigdheden: CD Voeding Liedblad Werkblad 1 3 hoepels Eetgerei Stoelen Muziekmappen met pen en kleurpotloden. Voorbereiding:

Nadere informatie

KERST 1 GROEP 7. Vorm Klankhoogte. Xmas songs. Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin

KERST 1 GROEP 7. Vorm Klankhoogte. Xmas songs. Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin KERST 1 GROEP 7 Vorm Klankhoogte Xmas songs Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Kerst CD speler Bijlage 1, 2 en 3 Liedblad Muziekmappen Ritme instrumenten Voorbereiding:

Nadere informatie

KERST 1 GROEP 6. Vorm Klankhoogte. Cavalry. Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin

KERST 1 GROEP 6. Vorm Klankhoogte. Cavalry. Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin KERST 1 GROEP 6 Vorm Klankhoogte Cavalry Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Kerst CD speler Bijlage 1 en 2 Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD: Kerst maken CD speler

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 Maat en Metrum Rijmen Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Ritmestokjes Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en metrum maken. CD

Nadere informatie

RIJMRITMES 1 GROEP 3

RIJMRITMES 1 GROEP 3 RIJMRITMES 1 GROEP 3 Maat en Metrum Rijmen Bron: Factorium Tilburg Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en

Nadere informatie

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 Beweging Vorm De klokken Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Kerst Kerstman Bijlage 1 Klankstaven Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD Kerst maken en CD speler klaarzetten.

Nadere informatie

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin ZEEMANNEN 1 GROEP 6 Klankhoogte Canon What shall we do? Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: Liedblad te vinden op mijn site: Bijlage 1 en 2 Muziekfragment: http://home.planet.nl/~sojaboon/kindkar.htm Voorbereiding:

Nadere informatie

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis VISSEN 1 GROEP 1-2 Kort en lang Visje Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis Voorbereiding: CD Water maken en klaarleggen. Cd speler klaarzetten. Het instuderen

Nadere informatie

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 Klankhoogte Een eigen liedje Bron: Alma ten Bruin Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Benodigdheden: CD: Klankhoogte Bijlage 1 2 3 4 Melodie instrumenten

Nadere informatie

HET KERSTFEEST 1 GROEP 1-2

HET KERSTFEEST 1 GROEP 1-2 HET KERSTFEEST 1 GROEP 1-2 De dennenboom Bron: Stichting Nevofoon Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Kerst CD speler Ritme instrument Linten Bijlage 1 Voorbereiding: CD Kerst maken CD speler klaarzetten.

Nadere informatie

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek.

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek. LES 23. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4, LES 1: - De leerlingen kunnen de dans na een aantal keer oefenen redelijk zelfstandig uitvoeren. - De leerlingen dansen alle bewegingen mee. Groep 3/4,

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Winter/ Kerstman Inhoud: Lied in 2 versies, ritmes, hoog-laagspel, geluiden-in-een-rij Als je kiest voor de bovenste Inleiding-Kern-Afsluiting komt de Kerstman in beeld, bij de onderste

Nadere informatie

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht,

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht, 2 e graad LAGER ONDERWIJS Beste leerkracht, Binnenkort woont u met uw klas een OORcollege van defilharmonie bij. Om goed voorbereid naar het concert te komen bieden wij graag deze lesmap aan. Voor de leerlingen

Nadere informatie

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min. Bijlage 1 Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.) Beginsituatie: De leerling heeft enkele lessen gehad. Hij

Nadere informatie

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel 107 les 18 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen doel benodigd materiaal ruimte voorbereiding kunst en cultuur Samba In deze les staat de samba uit Brazilië centraal. De leerlingen leren het lied

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon Het geluidenvierkant De leerkracht tekent op het bord een groot vierkant. Dit wordt vervolgens in een aantal hokjes verdeeld. In samenspraak met de kinderen verschijnt in ieder hokje een tekening van iets

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 2 lessen Dit project is tot stand gekomen i.s.m. De Domijnen, Eigenwijs in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Titel Kun je herfst* winter,

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht.

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht. Groep: 1/2 Thema: Auto, Verkeer Inhoud: Een lied over 4 verschillende auto s, met veel herhaling. Tellen van geluiden, met geluid/beweging reageren op visuele beelden, spelen met instrumenten, verzinnen

Nadere informatie

God gaf mij 2 handen

God gaf mij 2 handen God gaf mij 2 handen God gaf mij twee handen*, één en twee. Daar kan ik mee spelen* doe je met mij mee? God gaf mij twee voeten*, één en twee. Daar kan ik mee lopen* doe je met mij mee? * Welke bewegingen

Nadere informatie

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans Muziekles Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 3-4 Voorbereiding Lees deze lesbeschrijving door. Luister naar het liedje en kijk naar het clipje. Oefen de bewegingen van het dansje. Zet de praatplaat

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1, 2, 3, 4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een lied over de belevenissen van ; ritmezinnen; 3 ritmes; tekstimprovisatie; kennismaken met opera. Expert: Het verschil tussen 6/8 en 4/4 maat. Warming-up Doel:

Nadere informatie

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen.

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen. KUNST?! door TOONZETTERS GROEP 6-7 8 Vaardigheden Luisteren naar en analyseren van vorm, spelen van een meerstemmige ritmische begeleiding en kennismaken met compositie. Context Het bovenbouwlied KUNST?!'

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

Het misdrijf. Inleiding. Warming-up klassikaal. Introductie Het misdrijf. Val dood

Het misdrijf. Inleiding. Warming-up klassikaal. Introductie Het misdrijf. Val dood Het misdrijf Inleiding Introductie Het misdrijf In deze dramales creëren de leerlingen scènes rondom een misdrijf. Hierbij leren ze spanning op te bouwen in een verhoor, getuigenverklaring en reconstructie.

Nadere informatie

DEEL 1: LESSUGGESTIES

DEEL 1: LESSUGGESTIES DEEL 1: LESSUGGESTIES Activiteiten voor zes- en zevenjarigen REUZEHONGER Benodigdheden: - cd, track 3, Als ik reuzehonger heb - cd, track 4, Als ik reuzehonger heb, meezingversie - 4 kaartjes met de volgende

Nadere informatie

Spider. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spider. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: (6) 7 en 8 Thema: Spinnen, Thema boekenweek Vreselijk Eng Inhoud: Een bewerking van een Amerikaans liedje, ritmes lezen en spelen op instrumenten, liedtekst in twee versies. De functie van muziek

Nadere informatie

Lesideeën claves: onderbouw

Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën claves Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën middenbouw: pagina 4 Lesideeën bovenbouw: pagina 6 Getal onder de 10 Doel: de leerlingen oefenen met tellen en klappen/spelen op een vooraf bepaald

Nadere informatie

Tip. In de herfst en winter is de maan vroeg in de ochtend goed te zien.

Tip. In de herfst en winter is de maan vroeg in de ochtend goed te zien. Reis naar de maan GROEP 3-4 22 20 & 50 minuten, verdeeld over twee lessen 1, 23, 46 en 54 De leerling: leert samenwerken leert bewegen op muziek leert luisteren naar ritme en muziek herkent vier fasen

Nadere informatie

Liedbijlage: Kom erbij!

Liedbijlage: Kom erbij! Liedbijlage: Kom erbij! De complete Liedbijlage is als pdf te downloaden via www.gehrelsonline.nl/a-1009. Hier kunt u ook de audiotracks beluisteren, en uitgebreidere lessuggesties, extra begeleidingen

Nadere informatie

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1 basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase INTRODUCTIE OEFENINGEN stoelendans (alle leeeijden) *zet deelnemer in het midden en verwijder zijn stoel (of begin zelf) *deze deelnemer stelt een vraag

Nadere informatie

Hoe deel je ritmestokjes uit? Een les(onderdeel) met ritmestokjes begint met het uitdelen ervan. Dat kan op verschillende manieren.

Hoe deel je ritmestokjes uit? Een les(onderdeel) met ritmestokjes begint met het uitdelen ervan. Dat kan op verschillende manieren. Alleen wij twee! Bovenstaande titel verwijst naar twee ritmestokjes. In deze les vindt u een aantal spel- en musiceerideeën met ritmestokjes. Ze worden vaak gebruikt tijdens de Muziek op Schootlessen,

Nadere informatie

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 7/8 Thema: Vriendschap, relatie Inhoud: Lied over een vriendengroep, ritmes lezen en spelen, stokkenspel, instrumenten spelen, ritmes ontwerpen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Prentenboeken, daar zit muziek in!

Prentenboeken, daar zit muziek in! Prentenboeken, daar zit muziek in! Elk jaar in januari vinden de peutervoorleesdagen plaats. Dit evenement krijgt steeds meer aandacht. Muziek-op-Schoot docenten worden geregeld gevraagd workshops te geven

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al een aantal weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al twee weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten er

Nadere informatie

Lesbrief Sirkoes Boediman

Lesbrief Sirkoes Boediman Lesbrief Sirkoes Boediman Geachte leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw groep de voorstelling Sirkoes Boediman. Dit is een maskerspel voorstelling waarin gesproken wordt met jabbertalk (brabbeltaal).

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER SPECIALISATIESTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER SPECIALISATIESTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER SPECIALISATIESTAGE Naam student: Gitte Vernelen Stageklas: 4 e leerjaar Aantal lln.: 18 Mentor: Suzanne Demesmaeker en Anneleen Winnelinckx Datum nazicht: Nagekeken door: Suzanne

Nadere informatie

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Lesbrief bij het project Ben je boos een project voor groep 3 en 4 van de basisschool ontwikkeld in opdracht van Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Nieuwe Muziekschool Alphen 2018 www.nieuwemuziekschoolalphen.nl

Nadere informatie

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje.

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Muziekles klappen Groep: Groep 5-6 Groep 7-8 Werkvorm: Kleine groepjes Klassikaal Benodigdheden: - Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Korte

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 3/4 Thema: Kleuren Inhoud: Lied in 2 versies over kleuren. De toonladder, ritmes en spelen met instrumenten. Reageren op kleuren en vormen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe'

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Voorbereiding: Voordat u met de leerlingen naar de voorstelling Hatsjoe gaat kijken is het belangrijk dat u een aantal onderwerpen bespreekt zodat ze niet voor verrassingen

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al twee weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten er

Nadere informatie

De eerste dag van de week, is de maandag, is de maandag. De eerste dag van de week is de maandag. Etc.

De eerste dag van de week, is de maandag, is de maandag. De eerste dag van de week is de maandag. Etc. Informatie groep ½ Informatie Vooral voor ouders wiens kind voor het eerst naar school gaat is het fijn om te weten hoe alles reilt en zeilt. Vandaar dat we u graag wat praktische en inhoudelijke informatie

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier. Naam: René Schols Datum: Groep: 3/4 Begeleider: Vivian Knols Volgnummer:

Lesvoorbereidingsformulier. Naam: René Schols Datum: Groep: 3/4 Begeleider: Vivian Knols Volgnummer: Lesvoorbereidingsformulier Naam: René Schols Datum: 16-12-2013 Groep: 3/4 Vivian Knols Volgnummer: 20131216 Thema / Onderwerp het Berenlied Hoofddoel (wat wil je de leerlingen leren) Muziek: In de vorige

Nadere informatie

J. Schipper P. Favier Bovenbouw Lichaam, Rap, Muziek, Biologie, Menselijk lichaam 30 minuten of 2 x 15 minuten 20 minuten Biologie en ICT

J. Schipper P. Favier Bovenbouw Lichaam, Rap, Muziek, Biologie, Menselijk lichaam 30 minuten of 2 x 15 minuten 20 minuten Biologie en ICT LESBRIEF pagina 1 van 5 Mama, k heb de h Tekst en muziek Arrangement Groep Thema Lesduur Extra opdracht Te combineren met J. Schipper P. Favier Bovenbouw Lichaam, Rap, Muziek, Biologie, Menselijk lichaam

Nadere informatie

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal Van ik tot allemaal Mu1/2b Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal - Leerlingen leren bewegen op muziek - Leerlingen leren beter zingen - Leerlingen leren zingen en bewegen combineren

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: ⅞ Thema: Canonzingen Inhoud: Het welbekende Engelstalig liedje, bedoeld als 4-stemmige canon. Daarnaast 4 eenvoudige ritmes om te spelen op instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie:

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie: MUZIEK Groep 3 en 4 Korte omschrijving lessenserie: In deze 4 lessen gaan de kinderen verschillende aspecten van muziek verkennen a.d.h. van een thema. Het thema is afhankelijk van de periode ( bv. jaargetijde)waarin

Nadere informatie

Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek)

Groep 1-3 - Nog 100 nachtjes slapen (prentenboek) Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek) Inleiding Introductie "Nog 100 nachtjes slapen" Bewegingsspel 5 minuten Kring Benodigdheden: Prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" Deze dramales beweging

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat eten en drinken je verse energie geven om te bewegen. De kinderen weten dat eten en drinken ook zorgen dat je kunt groeien.

Nadere informatie

Leerlijn Spel en beweging

Leerlijn Spel en beweging Leerlijn Spel en beweging Vaardigheden Kerndoel 1: De leerlingen leren een gegeven situatie in een gedramatiseerde vorm uitvoeren. Kerndoel 2: De leerlingen leren speelliederen en dansen uitvoeren en ervaringen,

Nadere informatie

Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl

Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl Bewegen is gezond! Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl 1 Dansinstructie Bewegen is Gezond Inleiding Koningsspelen en Bewegen is gezond Op

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 PAS OP JE TELLEN Werken met breuken, inhoud en oppervlakte m.b.v. muziek(les) GROEP 7-8 maatsoort, akkoordschema, vormschema Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 Oktober/november 2015 1 Overzicht

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 5/6/7/8 Thema: Carnaval, Turkije Inhoud: Carnavalslied in Turkse stijl, tekstimprovisatie, spelen van instrumenten, kennismaken met Turkse instrumenten Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Op zoek naar mooie geluiden Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Geachte leerkracht, Binnenkort gaan uw leerlingen met onze slagwerker Joep Everts Op zoek naar mooie geluiden tijdens een

Nadere informatie

ONZE KLAS CHALLENGE DE KLASTHERMOMETER KLASPRAAT KEN JE KLASGENOOT

ONZE KLAS CHALLENGE DE KLASTHERMOMETER KLASPRAAT KEN JE KLASGENOOT CHALLENGE - WEEK TEGEN PESTEN ONZE KLAS CHALLENGE DE KLASTHERMOMETER KLASPRAAT KEN JE KLASGENOOT CHALLENGE VAN DE DAG Verzin in kleine groepjes een groepskreet. Wat je verzint, moet bij de klasgroep passen.

Nadere informatie

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES LES 22. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan tijdens de inleiding bewegen op de maat van de muziek en gaat precies op tijd naar de volgende beweging. - De leerling heeft zich tijdens

Nadere informatie

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven?

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Teken een beeldtafel. Kijk naar het voorbeeld en gebruik je eigen fantasie.

Nadere informatie

Voorbeeldles Een vlieg op vakantie

Voorbeeldles Een vlieg op vakantie Voorbeeldles Een vlieg op vakantie groep 5 Basisgegevens Auteur deel A en C Geraldine Ligtermoet Auteur deel B Tersite Ayele Instrument Dwarsfluit Titel les Moet Je Doen Een vlieg op vakantie Map 5 Lesnummer

Nadere informatie

L. Anker Onderbouw Praten, Kletsen, Communiceren, Taal 15 minuten miuten Taal en Beeldende vorming

L. Anker Onderbouw Praten, Kletsen, Communiceren, Taal 15 minuten miuten Taal en Beeldende vorming LESBRIEF pagina 1 van 5 Tekst en muziek Groep Thema Lesduur Extra opdrachten Te combineren met L. Anker Onderbouw Praten, Kletsen, Communiceren, Taal 15 minuten 20 75 miuten Taal en Beeldende vorming Benodigdheden

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 4/5/6 Thema: Sprookjes Inhoud: Een up-tempo lied met 3 coupletten. Ritmes op woorden en ritmes op grafische notatie. Analyseren van beeld met geluid speel;t een belangrijke rol. Warming-up Doel:

Nadere informatie

LESBRIEF. Tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Niki Smit Muziek en productie: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas

LESBRIEF. Tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Niki Smit Muziek en productie: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas LESBRIEF Tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Niki Smit Muziek en productie: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Inleiding Dit jaar verschijnt alweer de 37 ste cd van Kinderen voor Kinderen.!

Nadere informatie

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw Het kikkerpad veldwerk - onderbouw Inhoud: korte omschrijving opbouw en organisatie kikkertjeslied lessuggesties kopieerbladen: kleurplaat met versje handleiding begeleiding/ouders Milieu Educatie Centrum

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41 Inhoud Inleiding 6 Liedlijnen De Galerij der Gevoelens 12 Dokter Vogelenzang 48 De Dierenparade 74 Het zing je slim -diploma 100 Pech onderweg 124 Koek & Clip 148 Daar komt de boegieman! 166 Liedjesindex

Nadere informatie

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE Alles kan in de BZTband XXL, ook muziek maken op dingen die officieel geen instrument zijn. We zijn op zoek naar een groep van maximaal 10 kinderen die muziek maken op gebruiksvoorwerpen.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien:

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien: Lesbrief bij de voorstelling Broemmm Broemmm Teun wil weg met haar autootje Broem. Ze wacht op haar vriend Tijn maar die komt maar niet. Uiteindelijk besluit ze zonder hem te vertrekken maar Broem start

Nadere informatie

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters Thema: De trein auteur: Geert Leysen 1 Inleiding: 10 min Leergesprek De kleuters zitten in een kring (kleermakerszit) Muziek https://www.youtube.com/watch?v=e2xwztc7qhw

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten Speel het vierde stuk uit één van je boeken. Hoeveel verschillende tonen kennen we. 1 2 Schrijf in ritme het woord pianoleerling in kwarten en achtsten. Is dit het ritme van Kortjakje, Vader Jacob, Zie

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport

Uitgeverij Schoolsupport 1 antallen I 4 6 bonen De een houdt met de ogen dicht zijn hand op. De ander legt er een paar bonen in. Zonder de ogen te openen, moet de eerste raden, hoeveel bonen hij/zij in de hand heeft. De andere

Nadere informatie

Little Doll Dance Company

Little Doll Dance Company Little Doll Dance Company KIPPENVEL Binnenkort gaat de klas naar de danstheatervoorstelling KIPPENVEL van Little Doll Dance Company. Bespreek ter voorbereiding van het voorstellingsbezoek de onderstaande

Nadere informatie

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine De Tijdmachine Mu1/2a Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine - Leerlingen begrijpen het verschil tussen hun zang-, spreek- en gedachtenstem - Leerlingen ontdekken dat je je stem op heel

Nadere informatie

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Babydans... 4 Met muziekinstrumenten... 4 Dreumesen... 4 Klinkend materiaal... 4 Trommelen...

Nadere informatie

Hiervoor zet ik me in! in klas

Hiervoor zet ik me in! in klas Hiervoor zet ik me in! in klas Ik ben voorzichtig met de spullen van een ander. Ik kom altijd op tijd op school. In de klas praat ik zachtjes met andere leerlingen. Ik behandel anderen zoals ik zelf behandeld

Nadere informatie

Tafels bloemlezing. Inhoud 1

Tafels bloemlezing.   Inhoud 1 Tafels bloemlezing Leer- en oefenboek 49 bladzijden. Hier zie je de hele pdf, waarin veel geschrapt is, maar waarin je een prima indruk krijgt hoe deze methode is opgebouwd. Dit is een methode die niet

Nadere informatie

joepla 3 De Spinnenweb hoogte van je stemming

joepla 3 De Spinnenweb hoogte van je stemming De Spinnenweb hoogte van je stemming je niets lichaam Alle leerlingen staan in een kring en pakken elkaars handen vast. De kring moet zo groot zijn dat de armen op schouderhoogte hangen. Elke speler krijgt

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

PLATVOETJE L E S 1 V L I E G E N M E T P L A T V O E T JE

PLATVOETJE L E S 1 V L I E G E N M E T P L A T V O E T JE PLATVOETJE L E S 1 V L I E G E N M E T P L A T V O E T JE Algemene informatie ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Groep: groep

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Groep 4-5

Voorbereiding post 4. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Groep 4-5 Voorbereiding post 4 Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 4: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, voor groep 4 en 5. Inhoud:

Nadere informatie

LESBRIEF. Muziek & tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Robert Dorn Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis

LESBRIEF. Muziek & tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Robert Dorn Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis LESBRIEF Muziek & tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Robert Dorn Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis INLEIDING In het voorjaar van 2018 komt Kinderen voor Kinderen met het lied. Door het

Nadere informatie

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje: het lied... 3 De muziekopname... 4 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massage... 4 Dansen in de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Massage... 4 Dansen...

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Klaar voor de start 1 Skaten, rennen, rollen, fietsen. Dansen, springen op één been. Zwemmen, roeien, kanovaren.

Nadere informatie