HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand"

Transcriptie

1 HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je linkerhand is het belangrijk om je duim en vinger omhoog te houden. Op deze manier ontstaat de juiste grip voor je hand en geef je je vinger uiteindelijk de vrijheid/ bewegelijkheid om de gitaar te bespelen.

2 Als je een A4 papiertje vasthoudt en je hebt je duim niet omhoog, dus niet in de juiste positie zal het papiertje waarschijnlijk niet rechtop blijven staan maar naar links of rechts vallen. Het heeft uiteindelijk allemaal met controle te maken en met de juiste positie van je hand krijg je controle over de gitaar. Heb je eenmaal de duim en vingers in de juiste positie dan kun je de gitaar vastpakken. De duim achter en de vinger voor de gitaar hals plaatsen

3 De laatste stap is om er voor te zorgen dat je de gitaarhals NIET in de binnenkant van je hand laat rusten. Met andere woorden, er moet wat ruimte zitten tussen de gitaar hals en de binnenkant van je hand. Waarom? Dit zorgt er voor dat je vingers straks goed bij alle noten op de gitaar kunnen komen.

4 3. Halve noten & halve rusten Een halve noot betekent dat je een noot speelt die 2 tellen duurt. Een halve rust betekent dus dat je 2 tellen rust hebt en even niet hoeft te spelen. Een halve noot wordt aangegeven met het volgende symbool : Een halve rust wordt aangegeven met onderstaand symbool :

5 Kwart noten en kwart rusten Het woord zegt het eigenlijk al, kwart. Een kwart is een 4e deel. Omdat wij het nog steeds over een 4/4 maatsoort hebben betekent dit dat we dus op iedere tel ( ) een kwart noot kunnen plaatsen. Een kwart noot staat dus gelijk aan 1 tel. Een kwart noot wordt met het volgende symbool aangegeven : Voor een kwart rust geldt hetzelfde, een kwart rust staat gelijk aan 1 tel. Voor een kwart rust wordt het volgende symbool gebruikt :

6 Er zijn verschillende combinaties mogelijk waardoor dus ook verschillende ritmes ontstaan. Feitje is dus... dat je niet altijd op de eerste tel begint met spelen, daar kan ook een rust staan :)

7 4.Halve noten & halve rusten spelen

8 5. Tempo (aan)voelen Er wordt bij muziek altijd gesproken over Tempo Tempo is een ander woord voor de snelheid van, in ons geval, een liedje. Een tempo kunnen voelen is voor de ene persoon vanzelfsprekend en voor de andere helemaal niet. Sommige mensen hoeven er dus helemaal niet over na te denken terwijl anderen echt moeite moeten doen om het te volgen. Het mooie is wel dat iedereen het kan leren :) Het heeft grotendeels te maken met luisteren en letten op datgene wat het tempo 'maakt'. Muziek bevat allemaal ritmische (noten/ rusten/tellen) informatie. Zo is bijvoorbeeld Dance muziek een goed voorbeeld om tempo en kwart noten te leren voelen en herkennen. Deze muziek stijl is er voor gemaakt om op te dansen (what's in a name:) dus dat het gemakkelijk is om het ritme te voelen is logisch. De beat (of de kick) geeft dus in de meeste gevallen de tel aan. Beat/ kick drum in kwarten, op iedere tel een noot : Binnen andere muziekstijlen is het drumstel het instrument wat het ritme en het tempo aangeeft. De manier waarop is per stijl muziek verschillend. In klassieke muziek werkt het ietsje anders. Daar komen heel veel verschillende tempo's voorbij. Je zou zelfs kunnen zeggen dat klassieke muziek soms zelfs geen tempo heeft. Dit is 1 van de redenen dat er in veel klassieke muziek gebruik wordt gemaakt van een dirigent. Een onderdeel van dirigeren is het tempo aangeven.

9 6. Oefening : het leren voelen van een tempo Bij deze even een aantal muziekvoorbeelden op een rij. Mocht je het moeilijk vinden om het tempo te ontdekken begin dan maar bij Dance muziek. Je kunt 'tempo voelen' zonder je gitaar er bij te pakken.. Het is misschien juist wel verstandig om het eerst zonder gitaar te oefenen. Door mee te tikken of te bewegen met je hand of voet is al studeren :) Zet 1 van de tracks/ nummers aan of pak je platen/cd's/ mp3's erbij en ga oefenen met de muziek die je leuk vindt. Let dus altijd eerst op de drums. Probeer je daar op te concentreren. Drummers spelen over het algemeen altijd wel een ritme patroon waar je goed aan kunt horen wat het tempo is. Vaak is het natuurlijk de complete drum partij/ ritme wat het tempo aangeeft!

10 7. Techniek vinger 1 Tot nu toe hebben we noten gespeeld met een losse snaar en het plectrum. Nu wordt het tijd om de volgende stap te maken en dat is het spelen van noten met de vingers van de linker hand. Over het algemeen spelen we met de wijs, middel, de ringvinger en pink gitaar. Deze vingers worden genummerd zodat het gemakkelijker wordt om aan te geven maar ook te lezen/ herkennen met welke vinger je welke noot moet spelen. De wijsvinger is nr. 1 De middelvinger is nr. 2 De ringvinger is nr. 3 De pink krijgt nr. 4 Vingerzetting Wanneer we met de linkerhand de juiste houding/ positie hebben aangenomen (duim omhoog, vingers omhoog) kunnen we de volgende stap gaan zetten.

11 We (be)spelen de snaren door deze met het topje van de vinger in te drukken. Als we de wijsvinger op de snaar plaatsen doen we dat een beetje rechts van het midden, dus een beetje aan de rechterkant in het vakje. Het is niet de bedoeling dat je de fret (ijzeren staafjes op de gitaarhals) aanraakt want dan ontstaat er een vervelend bijgeluid. Je zou kunnen zeggen, plaats je vinger tussen het midden van het vakje en de fret.

12 Blijf vervolgens goed letten op de positie/ houding van je hand/ arm en pols. De volgende stap is namelijk dat we de pols gaan 'indraaien' en daar bedoelen we mee dat je de pols in de 90 graden stand moet gaan zetten. Door dit te doen zorg je er namelijk voor dat je vingers (vingertoppen) recht boven de gitaarhals komen te staan. Dit is een belangrijke stap want zo creëer je de situatie dat je vingers alleen contact hebben met de snaren die je op dat moment indrukt of bespeelt. Je vingers zitten dus geen andere/ losse snaren in de weg. Als je eenmaal de (zere) vinger op de juiste plek hebt gelegd kunnen we de 'finger fitness' in praktijk gaan brengen. We drukken de snaar aan met (in dit geval) de wijsvinger. Je geeft op dit moment ook een beetje tegendruk met je duim die achter de gitaarhals zit... alsof je iemand of jezelf in de neus knijpt :P?? Tijdens dat je dus snaar indrukt sla je met je andere hand/ het plectrum de snaar aan. In dit geval dus de eerste snaar. Nu is de eerste keer voor iedereen anders maar het is de bedoeling dat je gaat oefenen en veel herhalen. Net zolang totdat je een mooie toon kan maken. In het begin zal het wel wat gevoelig zijn voor je vingers, zeker als je op een gitaar met ijzeren snaren speelt maar dit went wel. Neem ook op tijd je rust en wrijf zo nu en dan even met de handen over elkaar.

13 8.Demp/ mute techniek linkerhand Dempen met de linkerhand doen we met hetzelfde doel als dempen met de rechterhand namelijk om rusten te spelen. Deze rusten in combinatie met noten zorgen dat weer voor ritme. Dempen met de linkerhand is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Ergens wel logisch want je ziet het ook niet echt duidelijk...dat het gebeurd. Het is echter wel een essentieel onderdeel van het gitaarspelen dus we gaan eens even kijken hoe dit nou werkt. Eigenlijk is het best een simpele truc en zeker in het begin van je gitaar carrière demp je waarschijnlijk al heel erg vaak... maar onbewust. De truc om een noot te spelen is door de snaren met je vingers in te drukken. De truc om noten te dempen is juist om de druk van de snaar af te halen. Belangrijk hierbij is dat je wel contact met de snaar houdt. Dus je moet niet je vinger weer van de snaar afhalen, gewoon lichtjes blijven aanraken zodat je ook snel weer de snaar kunt indrukken om weer een toon te maken.

14 9. Noten spelen vinger 1, vakje 1

15

16

17

18 10. Spaanse solo

19 11. Gitaar Fitness Rekken en strekken is net als bij sporten ook bij gitaarspelen erg belangrijk en verstandig om te doen. Hoe verder je komt met gitaarspelen/ solo's spelen hoe intensiever het wordt voor je armen en vingers. Een goede warming up is dus essentieel en je zult er veel baat bij hebben. 1 ding, nooit overstrekken! Je hoeft alleen maar een lichte aanspanning te voelen, dat is genoeg. Doe de volgende oefening dus voorzichtig en met verstand :) Rek oefening nr. 1

20 Rek oefening nr. 2

21 Rek oefening nr. 3 Rek oefening nr. 4

22 ??

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3 Hoofdstuk 4 1. Introductie video 2. Techniek vinger 3 We zijn toe aan het leren spelen met onze 3e vinger, de ringvinger. De wijsvinger is nr. 1, de middelvinger krijgt nr. 2 dus de ringvinger nr. 3 :)

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek HOOFDSTUK 3 1. Introductie video 2.Noten in muziek Muziek bestaat uit tonen. Een toon is een een geluid wat een bepaalde (klank) hoogte heeft. We hebben lage tonen en hoge tonen. In de westerse muziek,

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video

HOOFDSTUK Introductie video HOOFDSTUK 1 1. Introductie video 2. Houding gitaarspelen/ solo gitaar Het aannemen van een goede houding tijdens het gitaarspelen is erg belangrijk. Gitaarspelen is erg intensief en vraagt veel van de

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek Hoofdstuk 9 1. Introductie video 2. OCTAVEN Techniek Wat is de Octaven techniek? Met het spelen van octaven kun je een noot voller laten klinken. Je speelt 2 dezelfde noten maar op een verschillende toonhoogte,

Nadere informatie

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden Gitaarakkoorden Ben je opzoek naar gitaarakkoorden? Wil je graag gitaarakkoorden leren spelen op de juiste manier? Op deze pagina vind je namelijk alle informatie over gitaarakkoorden. Om gitaar te leren

Nadere informatie

Dingeman Coumou www.coumou.nl

Dingeman Coumou www.coumou.nl Inleidende oefeningen voor klassiek gitaar Methode om in de eerste gitaarlessen de juiste houding van de linker en rechter hand te leren. Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Ga er maar zo bij

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. SLIDE Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. SLIDE Techniek Hoofdstuk 8 1. Introductie video 2. SLIDE Techniek Wat is de Slide techniek? Met deze techniek schuif/ glijd (vandaar de naam Slide) je van de ene toon naar de andere. Deze tonen worden dus NIET afzonderlijk

Nadere informatie

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg.

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg. Hallo, Leuk dat je er weer bent. Heb je het allemaal begrepen, de vorige lessen? En zit het goed in je vingers? Zo niet; uitleg over iets kan je altijd vragen op het forum, dat weet je he? Want we helpen

Nadere informatie

Piano / Keyboardles deel 1

Piano / Keyboardles deel 1 Piano / Keyboardles deel 1 Les 1 Inleiding Welkom bij deze eerste les en leuk dat je je hebt aangemeld voor de cursus! We zullen in deze les een aantal basisvaardigheden trainen om te zorgen dat je zo

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 2: Akkoordendiagram en A-mineur Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten!

Alles wat je wilt weten! WELKOM BIJ IN10LESSEN Alles wat je wilt weten! VOORDELEN 1. IN 10 LESSEN KUN JE 80% VAN DE MUZIEK SPELEN! 2. OEFENEN WANNEER HET JOU UITKOMT! 3. GEEN REISTIJD! 4. GEEN DURE LESSEN! 5. DUIDELIJKE UITLEG

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drummethode deel

Paradiddle-drums Drummethode deel Paradiddle-drums Drummethode deel 1 1 Inhoud Het drumstel blz. 3 en 4. De notenbalk, de noten en rusten blz. 5, 6, 7 en 8. Ritmische waarde blz. 9. Stokken vasthouden blz. 10. Les 1 kwart noten blz. 11

Nadere informatie

Akkoorden (1) Lesweek 3:

Akkoorden (1) Lesweek 3: Lesweek 3: Akkoorden (1) Inleiding Deze week leert u de basisbeginselen van akkoorden. Wat is een akkoord, hoe wordt dit genoteerd en hoe kan ik het spelen? Bekijk eerst de video: Akkoorden Hoofdstuk 1

Nadere informatie

kennistoets unit 1 en 2

kennistoets unit 1 en 2 kennistoets unit 1 en 2 naam: klas: Sectie A: Dit gaat over instrumenten (eigenschappen) 1. De staafspelsectie heeft twee verschillende soorten instumenten xylofoons en metallofoons. Beschrijf het verschil

Nadere informatie

Music 4 you tutor voor gitaar. Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO. Rika Joris Francine Drijkoningen

Music 4 you tutor voor gitaar. Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO. Rika Joris Francine Drijkoningen Muc 4 you 21 tutor voor gitaar Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO Rika Joris Francine Drijkoningen Photo-Muc International bvba www.photo-muc.be www.photo-muc.be/muc4you.html www.photo-muc.be/bestelling.html

Nadere informatie

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar GITAAR TOKKELEN.NL Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar Tokkelen is voor iedereen weggelegd. Het lijkt een ingewikkelde techniek, maar met het volgen van de juiste methode, is alles aan te

Nadere informatie

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje Martijje TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe 20 JuNi 2019 Illustratie en vormgeving: arjensnijder.design 1 Lesbrief Doe je mee Martijje Liedtekst Doe je mee Martijje Doe je mee,

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De Klankkast

Hoofdstuk 4 De Klankkast Gitaar Hoofdstuk 1 De Gitaar De gitaar is een snaarinstrument, je kunt er leuke muziek mee maken. Door met je vingers over de snaren te gaan. En met je andere hand akkoorden of noten te maken. Doordat

Nadere informatie

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les?

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les? Les 2 Wat heb je al geleerd? Je weet dat het toetsenbord van een orgel een klavier heet en dat de toetsen namen hebben. Als iemand je een letter van a tot en met g noemt, kun je daarbij de bijbehorende

Nadere informatie

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 1 Naam: LUISTERVRAGEN 1 Op de band staan 7 noten. Luister goed of de gespeelde noot lager, hoger of gelijk is aan de voorafgaande noot. Noot 2 is lager hoger gelijk dan noot

Nadere informatie

Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK

Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK 1. Wat heb je nodig 2. De onderdelen van de gitaar 3. De houding 4. De vier steunpunten 5. De 6 snaren en hun kleuren 6. De 6 snaren en hun noten 7. Kaartjes knippen:

Nadere informatie

Violin Lounge Basics Book NL

Violin Lounge Basics Book NL Violin Lounge Basics Book NL Oefeningen met de strijkstok Strijkstokhouding - alle vingers rond - pols en knokkels laag Hou de strijkstok vast bij het balanspunt. Naarmate je de oefeningen vaker doet,

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 4: First Day of the Journey Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag

Nadere informatie

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur Naslagwerk INHOUDSOPGAV Inhoudsopgave 1.1. Dat had je zeker niet gedacht?!?...1 1.2. Begint eer je bezint!...1 1.3. Tijd...1 1.4. Opstartproblemen...1 1.5.

Nadere informatie

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek NEKSPIEREN Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek Beweeg je hoofd naar rechts, dan naar links 3x herhalen op de maat van de muziek

Nadere informatie

Music 4 you tutor voor basgitaar. Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO. Rika Joris Francine Drijkoningen

Music 4 you tutor voor basgitaar. Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO. Rika Joris Francine Drijkoningen Muc 4 you 21 tutor voor basgitaar Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO Rika Joris Francine Drijkoningen Photo-Muc International bvba www.photo-muc.be www.photo-muc.be/muc4you.html www.photo-muc.be/bestelling.html

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK Hierbij starten we met het 2de deel van deze gitaarcursus; de ritmiek. Het noteren van ritmische patronen is in de muzieknotatie als laatste ingevoerd, in het begin

Nadere informatie

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een variatie op het welbekende liedje. Drie nieuwe coupletten, ritme en instrumenten spelen, tekst- en ritmeimprovisatie. Reageren op kleuren. Warming-up Doel: Losmaken

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: ⅞ Thema: Canonzingen Inhoud: Het welbekende Engelstalig liedje, bedoeld als 4-stemmige canon. Daarnaast 4 eenvoudige ritmes om te spelen op instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN 1 Op de opname staan 6 klanken van het drumstel, omcirkel de volgorde van de gespeelde instrumenten. Voor dat de oefening begint hoor je een voorbeeld

Nadere informatie

Titel: Blues Scales. Professionele Video Gitaar lessen. Door Xander van Dijck

Titel: Blues Scales. Professionele Video Gitaar lessen. Door Xander van Dijck Professionele Video Gitaar lessen Titel: Blues Scales Door Xander van Dijck 27-05- 2013 Deze e- reader maak onderdeel uit van de lessen van GitaartabsPlus http://www.gitaartabs.nl/plus Inhoud Blues scales...3

Nadere informatie

De vele manieren om te tokkelen op je gitaar

De vele manieren om te tokkelen op je gitaar G I TA A R TO K K E L E N. N L P RO E F L E S 1 De vele manieren om te tokkelen op je gitaar Tip: Tokkelen is voor iedereen weggelegd. Het lijkt een ingewikkelde techniek, maar met het volgen van de juiste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3. Anatomie van de gitaar... 5. Accoordentabel... 7. Linkerhand... 20. Rechterhand...

Inhoudsopgave. Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3. Anatomie van de gitaar... 5. Accoordentabel... 7. Linkerhand... 20. Rechterhand... INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3 Begint eer je bezint!...3 Tijd...3 Opstartproblemen...3 Doorzetten...3 Gitaar op zolder? Dacht het niet!...3 Persoonlijke online coaching...3

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit?

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit? 1. Inleiding Je wil graag dit wondermooie instrument leren bespelen. Om je hierin op weg te helpen, geef ik jou graag de volgende tips mee. + Zorg ervoor dat je ergens rustig en aandachtig kan werken.

Nadere informatie

COPYRIGHT. Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer:

COPYRIGHT. Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer: COPYRIGHT Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer: 66292492 Het is niet toegestaan om iets uit deze uitgave te verveelvoudigen,

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 5: Tips voor het samenspelen Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drummethode. Drummen leren vanaf het allereerste begin

Paradiddle-drums Drummethode. Drummen leren vanaf het allereerste begin Paradiddle-drums Drummethode Drummen leren vanaf het allereerste begin 1 Inhoud Het drumstel blz. 3 en 4. De notenbalk, de noten en rusten blz. 5, 6, 7 en 8. Ritmische waarde blz. 9. Stokken vasthouden

Nadere informatie

Bal in de hoepel gooien

Bal in de hoepel gooien Bal in de hoepel gooien Ga achter de lijn staan met een bal in je handen. Gooi de bal in de eerste hoepel vervolgens in de tweede dan de derde enz, enz. De bal mag de rand van de hoepel niet raken. Je

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

1. Inhoud 1. Inhoud...1 Gooien...2 Fielden...5 Slaan...10

1. Inhoud 1. Inhoud...1 Gooien...2 Fielden...5 Slaan...10 1. Inhoud 1. Inhoud...1 2. Gooien...2 Bal vasthouden...2 Gooien...2 3. Fielden...5 Binnenveld...5 Buitenveld...8 Bal fielden en Crow Hop...9 4. Slaan...10 Klaar staan aan de plaat...10 Slaghouding...10

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 op de snaren van apollo op de snaren van pdf op de snaren van apollo Akkoorden op de gitaar. Marvin van Gessel - PDF Free Download

Nadere informatie

Gitaarspelen in 1 Week

Gitaarspelen in 1 Week Gitaarspelen in 1 Week Maak nu een begin 1. Het begin 1.1 In 1 week gitaar spelen, ja het kan! 1.2 De gitaar 1.3 Mijn speelhouding 1.4 Muziekstijlen 2. Een gitaar aanschaffen of lenen? 2.1 Waar moet ik

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen In dit deel draait het vooral om samenspelen.

Nadere informatie

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4 Het vervolg op deel 3 Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4 Naar aanleiding van een vraag van een student wordt in dit deel de 3 e maat van het 1

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen.

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen. léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç In dit boekje staat uitleg over oefeningen voor de hand. Het betreft de volgende oefeningen: Oefeningen tegen zwelling - oefeningen 1-3 pagina 3 Polsoefeningen

Nadere informatie

Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen in samenwerking met de Kinderboekenweek een nieuwe titelsong genaamd Gruwelijk eng.

Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen in samenwerking met de Kinderboekenweek een nieuwe titelsong genaamd Gruwelijk eng. 1 Inleiding Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen in samenwerking met de Kinderboekenweek een nieuwe titelsong genaamd Gruwelijk eng. In dit document staat de choreografie van Gruwelijk Eng beschreven.

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

Ik speel op mijn Gitaar

Ik speel op mijn Gitaar Ik speel op mijn Gitaar auurk ed. 07 by auurk vzw belgium - ISMN 7068 - Voorwoord Toen ik in 000 begon met gitaarles geven, ging ik op zoek naar een methode die start met tokkelen in plaats van met eenstemmig

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

SLAGJES & RITME. Welkom

SLAGJES & RITME. Welkom Welkom 1.0 Introductie van deze cursus» Gefeliciteerd met het kiezen voor deze cursus. Je hebt al een basis, maar wilt deze gaan verbeteren. Dit is een goede zaak en zal jou een nog betere gitarist maken.

Nadere informatie

Het notenschrift De basis

Het notenschrift De basis Vervolgcursus Lesweek 1: Het notenschrift De basis Inleiding In deze eerste lesweek van de gevorderden cursus wordt de basis besproken van het notenschrift. Hoe ziet het notenschrift eruit en hoe kunt

Nadere informatie

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl E F G 3 Noten op de eerste snaar. Oefening 1: Toonladder Oefening 2 Oefening 3 Oefening 4 Oefening 5 B C D 3 Noten

Nadere informatie

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer.

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer. 1 GITAAR CURSUS De basis van het gitaar-spel steunt op akkoorden. Verschillende noten (minimum 3) die op een harmonische manier samenklinken vormen een akkoord. Deze akkoorden worden in één beweging met

Nadere informatie

LES 4. Leuk je weer te zien. Even kijken; les 4 dat betekend 3 snaren en 10 noten. Gaat lekker zo en je kan het nu toch wel lekker mee gaan?

LES 4. Leuk je weer te zien. Even kijken; les 4 dat betekend 3 snaren en 10 noten. Gaat lekker zo en je kan het nu toch wel lekker mee gaan? LES 4 Leuk je weer te zien. Even kijken; les 4 dat betekend 3 snaren en 10 noten. Gaat lekker zo en je kan het nu toch wel lekker mee gaan? Geen hoofdpijn van die halve en hele noten gedoe? Mooi, mooi

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

sample INLEIDING Beste gitarist,

sample INLEIDING Beste gitarist, Beste gitarist, INLEIDING Welkom op deze ontdekkingsreis! Om je wegwijs te maken, volgen hieronder enkele aanwijzingen. Het boekje start met het prille begin. e begint met de rechterhand en leert snaar

Nadere informatie

Top 10 VET verbrandende oefeningen! Geef je lichaam meer tone en verbrand VET met de 10 meest effectieve oefeningen die je overal kan doen!

Top 10 VET verbrandende oefeningen! Geef je lichaam meer tone en verbrand VET met de 10 meest effectieve oefeningen die je overal kan doen! Top 10 VET verbrandende oefeningen! Geef je lichaam meer tone en verbrand VET met de 10 meest effectieve oefeningen die je overal kan doen! Klaar voor de start? Om het maximale uit je workout te halen

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 1: Basiskennis over je gitaar Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Winter/ Kerstman Inhoud: Lied in 2 versies, ritmes, hoog-laagspel, geluiden-in-een-rij Als je kiest voor de bovenste Inleiding-Kern-Afsluiting komt de Kerstman in beeld, bij de onderste

Nadere informatie

Note-By-Note. Tekst, muziek en lay-out door Tim Van Roy - www.timvanroy.be Uitgegeven door Digital Music Print - www.dmp.be

Note-By-Note. Tekst, muziek en lay-out door Tim Van Roy - www.timvanroy.be Uitgegeven door Digital Music Print - www.dmp.be Met dank aan: Foto s cover door Isabelle Bernaerts. Ontwerp cover door Slidedesigners - www.slidedesigners.be Foto s cursus door Ruth Verbruggen. Tekst, muziek en lay-out door Tim Van Roy - www.timvanroy.be

Nadere informatie

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek Thema 1 Concentratie Waarom? Concentratieoefeningen helpen leerlingen om zich beter te focussen zodat ze hun aandacht beter bij hun werk kunnen houden. Wanneer? Hoe? Als de leerlingen snel worden afgeleid

Nadere informatie

november 2014 vanaf 9 jaar Zeuren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

november 2014 vanaf 9 jaar Zeuren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof november 2014 vanaf 9 jaar Zeuren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Zeuren 1 Ik wil vanavond frietjes eten. Want andijvie vind ik bláh. Zul je niet het ijs vergeten? Dat is lekkerder dan vla. Doe

Nadere informatie

Kennismaken met De Accordeon

Kennismaken met De Accordeon Bldz. 12 Kennismaken met De Accordeon.we beginnen met de linkerkant Welkom in de accordeonwereld! Nu gaat de ontdekkingsreis dus beginnen.zoek een prettige oefenplaats uit. De stoel moet lekker zitten

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur Naslagwerk INHOUDSOPGAV Inhoudsopgave Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3 Begint eer je bezint!...3 Tijd..3 Opstartproblemen...3 Doorzetten...3 Gitaar op

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende.

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende. Notenwaarden en rusten Les 4 TELLEN TELLEN! Om muziek duidelijk op te schrijven gebruiken we noten van verschillende lengte. Anders gezegd: we gebruiken verschillende notenwaarden. En bij elke notenwaarde

Nadere informatie

HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN

HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN Dit deel van de cursus behandelt eigenlijk enkel de harmonische kant van de muziektheorie, vandaar dat we voor het zelf maken van melodieën voorlopig niet

Nadere informatie

Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3

Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3 Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3 Inleiding Het belangrijkste doel van de Zwemvaardigheidsdiploma s is een oriëntatie te zijn op de actuele sporten recreatiecultuur in, op en aan het water.

Nadere informatie

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe daglenzen.

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe daglenzen. First Lens Geniet maximaal van je nieuwe daglenzen. Welkom bij First Lens Hartelijk bedankt dat je voor lenzen hebt gekozen; je bent nu een van de miljoenen mensen die niet meer afhankelijk hoeven te zijn

Nadere informatie

LESSEN SANNE VERBOGT

LESSEN SANNE VERBOGT sen LESSEN SANNE VERBOGT Basgitaarles Alles wat jij wilt leren om een betere bassist te worden Van beginners tot professionals Alle muziekstijlen Muziektheorieles Op maat Alle instrumenten Alles wat jij

Nadere informatie

Deze activiteit levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen begrijpen en herkennen

Deze activiteit levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen begrijpen en herkennen 1A. INTRODUCTIE VAN DE VINGERBEELDEN VAN 1, 2, 3, 4 EN 5 Kerndoel Deze activiteit levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen begrijpen en herkennen Leerstofonderdeel

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker 1/7 Oncologie / Fysiotherapie Bewegen tijdens de behandeling van kanker Inleiding Veel patiënten met kanker die behandeld worden, hebben last van vermoeidheid en conditieverlies. Patiënten hebben vaak

Nadere informatie

HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON

HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON a a n gevuld m et grepen voor d e allerhoogste ( ge wo ne) to ne n door André J a nsen Soms moet je zo snel spelen dat het bijna onmogelijk is om dat met de gewone

Nadere informatie

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.!

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.! Ga goed zitten. Aandacht is bij de adem. Ganesh Mantra: Gajananam bhuta ganadi sevitam Kapitya jambu phala chara bhakshanam Uma sutam shoka vinash karakam namami vighneshwara pada pankajam Vertaling: ik

Nadere informatie

VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME. Gitaarles 9

VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME. Gitaarles 9 GITAARLES.NL - G I TA A R LES 9 G I TA A R L E S 9 VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME Gitaarles 9 Nog maar 2 lessen te gaan en je hebt de basis van het gitaarspelen onder

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

HOOFDSTUK 24 : ANDERE MAATSOORTEN

HOOFDSTUK 24 : ANDERE MAATSOORTEN HOOFDSTUK 24 : ANDERE MAATSOORTEN In pop en rockmuziek zal de 4/4de maatsoort de meest voorkomende maatsoort zijn, maar muziekstukken in stijlen zoals jazz, blues en sympho-rock zullen soms worden geschreven

Nadere informatie

Sichido: de zeven posities met tekeningen van Dominique Zaugg

Sichido: de zeven posities met tekeningen van Dominique Zaugg Sichido: de zeven posities met tekeningen van Dominique Zaugg Voorbereiding Stap 1: Yo-I Stap 2: Yumidaoshi Het oproepen van de juiste geestesgesteldheid Het neerlaten van de Yumi De linkerhand houdt de

Nadere informatie

Gipskamer OEFENTHERAPIE VOOR UW ARMEN

Gipskamer OEFENTHERAPIE VOOR UW ARMEN Gipskamer OEFENTHERAPIE VOOR UW ARMEN Zojuist is bij u gips verwijderd. U zult de komende dagen stijfheid en pijn voelen in het gewricht dat in het gips heeft gezeten. Bewegen zal hierdoor voor u moeilijker

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Hoor de trommel en de fluiten

Hoor de trommel en de fluiten Hoor de trommel en de fluiten Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Hoor de trommel en de fluiten: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Hoe klap je samen met je baby... 4 Door

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Lesbrief Méér Muziek in de Klas

Lesbrief Méér Muziek in de Klas Lesbrief Méér Muziek in de Klas Doelen: De leerlingen: - Leren wat dancemuziek is - Leren wie de bekendste Nederlandse DJ s zijn - Leren een paar verschillende dancestijlen kennen - Leren hoe Dance wordt

Nadere informatie

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme 1 Boomwhackers Deel I Ritme Ritme-woorden voor de BoomWhackers leeuw (een twee) di-no-sau-rus (e-ne-twee-e) struis-vo-gel (een-twee-e) o-li-fant (e-ne-twee) tij-ger (een-twee) Les 1 Schrijf de ritme-woordjes

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç

léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç U dient ALLEEN de aangekruiste oefeningen uit te voeren. Onder elke oefening staat aangegeven hoeveel keer u de oefening moet uitvoeren/herhalen, en hoeveel

Nadere informatie

binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden

binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden De gitarist in jou.. binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden Copyright 2017 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit handboek mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug.

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug. Rekoefeningen Hypermobiele mensen mogen de volgende oefeningen niet doen. Hypermobiliteit is (aangeboren) overmatige beweeglijkheid van banden en ligamenten rondom gewrichten. Het is nodig hypermobiele

Nadere informatie