Hoofdstuk Introductie video. 2. SLIDE Techniek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk Introductie video. 2. SLIDE Techniek"

Transcriptie

1 Hoofdstuk 8 1. Introductie video 2. SLIDE Techniek Wat is de Slide techniek? Met deze techniek schuif/ glijd (vandaar de naam Slide) je van de ene toon naar de andere. Deze tonen worden dus NIET afzonderlijk van elkaar aangeslagen met je plectrum! De techniek komt heel veel voor in gitaarsolo's en is een van de technieken die gebruikt wordt om noten vloeiender/ soepeler te laten klinken. Hoe speel je de Slide techniek? Het is de bedoeling dat je de snaar indrukt met je vinger, vervolgens druk blijft uitoefenen met je vinger (ingedrukt houden dus..) en dan die vinger naar de volgende noot/ toon schuift. Houdt ook deze ingedrukt, anders verdwijnt je toon.

2 We kunnen de Slide techniek zowel omhoog als omlaag toepassen. (Voorbeeld 2+3) Techniek van de duim. De techniek van de duim is bij de Slide techniek belangrijk. Zet niet teveel druk met de duim want dan wordt het heel erg lastig om de grotere Slides te maken. Je moet de duim dan namelijk mee schuiven/ bewegen. Alleen in het geval van kortere Slides zoals b.v. halve/ hele of anderhalve tonen kun je er voor kiezen om de duim op dezelfde plaats te laten rusten.

3 Slide techniek oefenen.

4 3. Gitaarsolo Use Somebody, Kings of Leon

5 Wat is de Bar techniek? 4. BAR Techniek. Met de Bar techniek speel je met 1 vinger meerdere snaren/ noten. Hoe speel je de Bar techniek? Je plaatst 1 vinger (in dit geval de wijsvinger) over 2 snaren. We spelen de noot D op de B snaar en de noot G op de E snaar. Bij het spelen van de Bar techniek is het belangrijk dat je genoeg druk op de snaren uitoefent. Ook de techniek van de duim is erg belangrijk, zorg dat je ook genoeg kracht zet met je duim. Als het lukt om beide snaren te laten klinken, speel je officieel een tweeklank (2 verschillende klanken). Om te controleren of je het goed doet en beide snaren goed klinken, is de volgende oefening een goede om toe te passen : Omdat je in de toekomst de Bar techniek ook met de andere vingers zult gaan spelen is het verstandig om dit nu alvast te oefenen. Dus probeer de oefening ook met je middel/ ringvinger en pink. Wat je misschien in het begin zult merken is dat je vingers nog te weinig kracht hebben. Hierdoor zullen ze misschien wat onstabiel zijn.

6 Probeer de vinger recht te houden. Lukt dit niet dan kun je de vinger desnoods iets naar links te kantelen. Is het moment daar dat het lukt om beide snaren te laten klinken probeer dan 3 snaren met een vinger te spelen. En... je raadt het al daarna 4, 5 en 6 snaren!

7 5. Gitaar riff Smoke on the Water, Deep Purple

8 6. SLIDE en BAR Techniek combineren Het is gebruikelijk om technieken te combineren. Voor de variatie is het juist de bedoeling dat je gitaartechnieken combineert en je zult dit dus ook vele gitaarsolo's tegenkomen. Als we noten D en G spelen met de wijsvinger in vakje 3 volgt nu de uitdaging om een bar+slide te maken. Probeer nog een paar andere variaties uit!

9 Gitaarintro I'm Yours, Jason Mraz Wat is de Hammer On techniek? 7. HAMMER ON Techniek De Hammer On techniek komt heel erg veel voor bij het spelen van gitaarsolo's. Door ' te hameren' met je vingers op de snaren i.p.v. Deze afzonderlijk aan te slaan met je plectrum ontstaat een soepele en vloeiende klank. Hoe speel je de Hammer On techniek? De Hammer On techniek kun je op meerdere manieren spelen. We beginnen eerst met een losse snaar en één vinger. Na het aanslaan van de (hoge) losse E snaar 'hameren' we met de wijsvinger op de noot G in vakje 3 van de (hoge) E snaar. Belangrijk hierbij is dat je genoeg kracht zet en vervolgens deze noot blijft indrukken. Doe je dit niet dan zal de toon snel afzwakken of zelfs wegvallen.

10 Het kan zijn dat je vanuit de klassieke/ basis positie van je hand en stand van je duim het maar moeilijk voor elkaar krijgt. Je ziet dat ikzelf ook ietwat 'smokkel' met mijn hand/ duim positie. Experimenteer hier wat mee totdat het lukt! Wat je misschien zult merken is dat er klank en/ of volume verschil ontstaat tussen de noot die je aanslaat en de noot die je met de Hammer On techniek speelt. Dit is heel normaal in het begin maar probeer er wel meteen op te letten! Bij klank verschil zal de vinger net niet lekker in het vakje staan. Bij volume verschil zit het m voornamelijk in de kracht van de vingers. Je kunt er voor kiezen (vele topgitaristen doen dit!) om het aanslaan met je plectrum zachter te doen zodat beide weer in balans komen. Bij succes kun je ook andere noten proberen : Hammer On techniek stap 2 De volgende stap is dat je een Hammer On maakt met een v/d andere vingers. Je speelt dus met vinger 1/ de wijsvinger een noot en ' hamert' met of je middel, ringvinger of pink.

11 Een goede oefening is om technieken toe te passen op het spelen/ oefenen van een toonladder. Probeer de A mineur Pentatonische toonladder maar eens met Hammer On's.

12 8. Gitaarsolo Zombie, The Cranberries

13 9. PULL OFF Techniek Wat is de Pull Off techniek? Het doel en effect van de Pull Off techniek is in de basis vergelijkbaar met de Hammer On techniek. Echter bij de Pull Off techniek trek je met je vinger een beetje aan de snaar (neerwaartse beweging) en haal je vervolgens de vinger er van af. Dit doe je door je vinger van de snaar af te zetten. Hoe speel je de Pull Off techniek? Je plaatst 2 vingers op de gitaar. De wijsvinger plaatsen we op de (hoge) E snaar in vakje 5, dit is de noot A. De ringvinger zetten we in vakje 7 van de (hoge) E snaar, dit is de noot B. Beide vingers staan nu op de hals. Sla nu de noot B (vakje7) met je plectrum aan. Vervolgens maak je met je ringvinger een neerwaartse trekkende beweging en laat de snaar daarna los. De hele tijd heeft je wijsvinger keurig in vakje 5 gestaan en dit blijft ook het geval. Doordat je de noot B hebt gespeeld en vervolgens hebt losgelaten (Pull Off techniek) ontstaat nu automatisch de noot A. Ook bij de Pull Off techniek is het gebruikelijk om dit met meerdere vingers te beheersen en toe te passen. Oefen dus meteen met zowel de wijs, middel, ringvinger en pink!

14

15 10. Gitaarintro Flash of the Blade, Iron Maiden

16

17

18 11. TIP : Techniek oefeningen over de gehele hals spelen Technische oefeningen op de hele hals spelen is erg belangrijk omdat je je in iedere positie comfortabel wilt voelen. Gitaarsolo's spelen doe je namelijk overal, op de bank, in de garage, op het podium maar zeker ook op de gehele gitaarhals. Alle noten worden 'sooner or later/ vroeg of laat' benut. We hebben een aantal technische oefening die voornamelijk in de 1 positie, laag op de hals zijn behandeld. Nu is het zaak om deze helemaal door te spelen totdat je niet verder kunt. Op deze manier leer je de hele hals bespelen. Dit is belangrijk want naarmate je hoger op de gitaarhals gaat spelen worden de vakjes kleiner en je actie (afstand van de snaar en de hals) hoger, dus moet je de snaar verder indrukken. Alle reden om hier goed voor te gaan zitten! Komt ie!

19

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3 Hoofdstuk 4 1. Introductie video 2. Techniek vinger 3 We zijn toe aan het leren spelen met onze 3e vinger, de ringvinger. De wijsvinger is nr. 1, de middelvinger krijgt nr. 2 dus de ringvinger nr. 3 :)

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek HOOFDSTUK 3 1. Introductie video 2.Noten in muziek Muziek bestaat uit tonen. Een toon is een een geluid wat een bepaalde (klank) hoogte heeft. We hebben lage tonen en hoge tonen. In de westerse muziek,

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek Hoofdstuk 9 1. Introductie video 2. OCTAVEN Techniek Wat is de Octaven techniek? Met het spelen van octaven kun je een noot voller laten klinken. Je speelt 2 dezelfde noten maar op een verschillende toonhoogte,

Nadere informatie

Dingeman Coumou www.coumou.nl

Dingeman Coumou www.coumou.nl Inleidende oefeningen voor klassiek gitaar Methode om in de eerste gitaarlessen de juiste houding van de linker en rechter hand te leren. Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Ga er maar zo bij

Nadere informatie

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden Gitaarakkoorden Ben je opzoek naar gitaarakkoorden? Wil je graag gitaarakkoorden leren spelen op de juiste manier? Op deze pagina vind je namelijk alle informatie over gitaarakkoorden. Om gitaar te leren

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 2: Akkoordendiagram en A-mineur Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Akkoorden (1) Lesweek 3:

Akkoorden (1) Lesweek 3: Lesweek 3: Akkoorden (1) Inleiding Deze week leert u de basisbeginselen van akkoorden. Wat is een akkoord, hoe wordt dit genoteerd en hoe kan ik het spelen? Bekijk eerst de video: Akkoorden Hoofdstuk 1

Nadere informatie

COPYRIGHT. Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer:

COPYRIGHT. Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer: COPYRIGHT Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer: 66292492 Het is niet toegestaan om iets uit deze uitgave te verveelvoudigen,

Nadere informatie

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer.

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer. 1 GITAAR CURSUS De basis van het gitaar-spel steunt op akkoorden. Verschillende noten (minimum 3) die op een harmonische manier samenklinken vormen een akkoord. Deze akkoorden worden in één beweging met

Nadere informatie

Syllabus PDF van www.snelgitaarles.nl. Introductie

Syllabus PDF van www.snelgitaarles.nl. Introductie Syllabus PDF van www.snelgitaarles.nl Introductie Deze documentatie is bedoeld als naslagwerk voor de online gitaarlessen op www.snelgitaarles.nl. Het is documentatie waarin de lessen nader toegelicht

Nadere informatie

Titel: Blues Scales. Professionele Video Gitaar lessen. Door Xander van Dijck

Titel: Blues Scales. Professionele Video Gitaar lessen. Door Xander van Dijck Professionele Video Gitaar lessen Titel: Blues Scales Door Xander van Dijck 27-05- 2013 Deze e- reader maak onderdeel uit van de lessen van GitaartabsPlus http://www.gitaartabs.nl/plus Inhoud Blues scales...3

Nadere informatie

Ik speel op mijn Gitaar

Ik speel op mijn Gitaar Ik speel op mijn Gitaar auurk ed. 07 by auurk vzw belgium - ISMN 7068 - Voorwoord Toen ik in 000 begon met gitaarles geven, ging ik op zoek naar een methode die start met tokkelen in plaats van met eenstemmig

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video

HOOFDSTUK Introductie video HOOFDSTUK 1 1. Introductie video 2. Houding gitaarspelen/ solo gitaar Het aannemen van een goede houding tijdens het gitaarspelen is erg belangrijk. Gitaarspelen is erg intensief en vraagt veel van de

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

GITAAR LES 7. Rock n Roll here we come!

GITAAR LES 7. Rock n Roll here we come! INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 7 GITAAR LES 7 LATER ALS IK GROOT BEN.. Rock n Roll here we come! Misschien heb je er al eeuwen op zitten wachten. Gitaren = rock & roll. Of dacht je: hij houdt helemaal niet

Nadere informatie

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 10 GITAAR LES 10

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 10 GITAAR LES 10 INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 10 GITAAR LES 10 SNIK, ALWEER JE LAATSTE LES Pop Het best verkochte album ooit is The Wall van Pink Floyd. Het bekendste nummer van dat album leer je in dit hoofdstuk meespelen.

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 op de snaren van apollo op de snaren van pdf op de snaren van apollo Akkoorden op de gitaar. Marvin van Gessel - PDF Free Download

Nadere informatie

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4 Het vervolg op deel 3 Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4 Naar aanleiding van een vraag van een student wordt in dit deel de 3 e maat van het 1

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten!

Alles wat je wilt weten! WELKOM BIJ IN10LESSEN Alles wat je wilt weten! VOORDELEN 1. IN 10 LESSEN KUN JE 80% VAN DE MUZIEK SPELEN! 2. OEFENEN WANNEER HET JOU UITKOMT! 3. GEEN REISTIJD! 4. GEEN DURE LESSEN! 5. DUIDELIJKE UITLEG

Nadere informatie

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar GITAAR TOKKELEN.NL Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar Tokkelen is voor iedereen weggelegd. Het lijkt een ingewikkelde techniek, maar met het volgen van de juiste methode, is alles aan te

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3. Anatomie van de gitaar... 5. Accoordentabel... 7. Linkerhand... 20. Rechterhand...

Inhoudsopgave. Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3. Anatomie van de gitaar... 5. Accoordentabel... 7. Linkerhand... 20. Rechterhand... INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3 Begint eer je bezint!...3 Tijd...3 Opstartproblemen...3 Doorzetten...3 Gitaar op zolder? Dacht het niet!...3 Persoonlijke online coaching...3

Nadere informatie

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur Naslagwerk INHOUDSOPGAV Inhoudsopgave 1.1. Dat had je zeker niet gedacht?!?...1 1.2. Begint eer je bezint!...1 1.3. Tijd...1 1.4. Opstartproblemen...1 1.5.

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 1: Basiskennis over je gitaar Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Mondharmonica is gemerkt: G (De laagste bluesharp) G# A A# B C C# D D# E F F# (De hoogste Bluesharp)

Mondharmonica is gemerkt: G (De laagste bluesharp) G# A A# B C C# D D# E F F# (De hoogste Bluesharp) Introductie Veel bluesmuzikanten zijn autodidact. Dat past goed in de traditie en de sfeer van de bluesmuziek. Een beetje hulp kan natuurlijk altijd handig zijn. Er zijn bluesharplessen te vinden op het

Nadere informatie

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 2

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 2 Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 2 Het onderwerp van het eerste deel was dat er meer dan één vingerzetting mogelijk is voor een bepaalde passage

Nadere informatie

Gitaarspelen in 1 Week

Gitaarspelen in 1 Week Gitaarspelen in 1 Week Maak nu een begin 1. Het begin 1.1 In 1 week gitaar spelen, ja het kan! 1.2 De gitaar 1.3 Mijn speelhouding 1.4 Muziekstijlen 2. Een gitaar aanschaffen of lenen? 2.1 Waar moet ik

Nadere informatie

Akkoorden op de gitaar. Marvin van Gessel

Akkoorden op de gitaar. Marvin van Gessel Akkoorden op de gitaar Marvin van Gessel 1 Inleiding Vele gitaristen hebben niet in de gaten dat er achter de akkoorden die zij spelen een zeer logische theorie schuilt. Zij leren de diverse akkoorden

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 4: First Day of the Journey Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag

Nadere informatie

Theorie op de gitaar. Muziektermen. Een woordenlijst

Theorie op de gitaar. Muziektermen. Een woordenlijst Theorie op de gitaar Muziektermen Een woordenlijst Inhoud Dynamiek... 3 Tempo... 4 Techniek... 5 Vorm... 6 De gitaaronderdelen... 7 2 Dynamiek Alles wat met hard en zacht te maken heeft. Volume zouden

Nadere informatie

Erratum. Een overzicht van de audiobestanden waarvan de nummering overeenkomt met die op de cd-rom, kan gedownload worden op de volgende website:

Erratum. Een overzicht van de audiobestanden waarvan de nummering overeenkomt met die op de cd-rom, kan gedownload worden op de volgende website: Erratum Tot spijt van de uitgever is de volgorde van de audiobestanden op de cd-rom behorend bij Gitaarspelen voor Dummies, 2de editie, ISBN 978-90-430-1349-9, niet correct. Deze komt niet overeen met

Nadere informatie

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg.

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg. Hallo, Leuk dat je er weer bent. Heb je het allemaal begrepen, de vorige lessen? En zit het goed in je vingers? Zo niet; uitleg over iets kan je altijd vragen op het forum, dat weet je he? Want we helpen

Nadere informatie

Gitaarles 7. Vandaag begint het werk voor gevorderden, te weten: TOKKELEN!

Gitaarles 7. Vandaag begint het werk voor gevorderden, te weten: TOKKELEN! GITAARLES.NL - G I TA A R LES 7 G I TA A R L E S 7 VANDAAG LEER JE OOK HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME Gitaarles 7 Vandaag begint het werk voor gevorderden, te weten: TOKKELEN! Ieders hart slaat op hol bij

Nadere informatie

IMPRO COURSE. Tim Van Roy

IMPRO COURSE. Tim Van Roy IMPRO COURSE Tim Van Roy Worldcopyright 2014 by Digital Music Print De Waghemakerestraat 14 2060 Antwerpen Belgium Inhoudstafel Voorwoord: Inhoudstafel p. 1 Over de auteur & gitaarbouwer p. 2 Kennen en

Nadere informatie

Music 4 you tutor voor gitaar. Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO. Rika Joris Francine Drijkoningen

Music 4 you tutor voor gitaar. Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO. Rika Joris Francine Drijkoningen Muc 4 you 21 tutor voor gitaar Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO Rika Joris Francine Drijkoningen Photo-Muc International bvba www.photo-muc.be www.photo-muc.be/muc4you.html www.photo-muc.be/bestelling.html

Nadere informatie

HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON

HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON a a n gevuld m et grepen voor d e allerhoogste ( ge wo ne) to ne n door André J a nsen Soms moet je zo snel spelen dat het bijna onmogelijk is om dat met de gewone

Nadere informatie

Kortjakje en akkoordvarianten

Kortjakje en akkoordvarianten Lesweek 3: Kortjakje en akkoordvarianten Inleiding Deze week gaat u uw eerste echte liedje leren spelen: Altijd is kortjakje ziek. Dit liedje is makkelijk te spelen als eerste liedje en bovendien is het

Nadere informatie

VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME. Gitaarles 9

VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME. Gitaarles 9 GITAARLES.NL - G I TA A R LES 9 G I TA A R L E S 9 VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME Gitaarles 9 Nog maar 2 lessen te gaan en je hebt de basis van het gitaarspelen onder

Nadere informatie

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl E F G 3 Noten op de eerste snaar. Oefening 1: Toonladder Oefening 2 Oefening 3 Oefening 4 Oefening 5 B C D 3 Noten

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De Klankkast

Hoofdstuk 4 De Klankkast Gitaar Hoofdstuk 1 De Gitaar De gitaar is een snaarinstrument, je kunt er leuke muziek mee maken. Door met je vingers over de snaren te gaan. En met je andere hand akkoorden of noten te maken. Doordat

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur Naslagwerk INHOUDSOPGAV Inhoudsopgave Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3 Begint eer je bezint!...3 Tijd..3 Opstartproblemen...3 Doorzetten...3 Gitaar op

Nadere informatie

HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON

HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON aangevuld met grepen voor de allerhoogste (gewone) tonen door Soms moet je zo snel spelen dat het bijna onmogelijk is om dat met de gewone kleppen vlekkeloos te doen.

Nadere informatie

De vele manieren om te tokkelen op je gitaar

De vele manieren om te tokkelen op je gitaar G I TA A R TO K K E L E N. N L P RO E F L E S 1 De vele manieren om te tokkelen op je gitaar Tip: Tokkelen is voor iedereen weggelegd. Het lijkt een ingewikkelde techniek, maar met het volgen van de juiste

Nadere informatie

Voor- en nadelen van het tokkelen op je gitaar met een plectrum

Voor- en nadelen van het tokkelen op je gitaar met een plectrum G I TA A R TO K K E L E N. N L L E S 2 Voor- en nadelen van het tokkelen op je gitaar Tip: met een plectrum Plectrum: de oplossing? Goede greep Er zijn mensen die zweren bij het gitaar spelen met een plectrum.

Nadere informatie

Nederlandse handleiding

Nederlandse handleiding Nederlandse handleiding Het plaatsen van de kous op de EZY-AS Stap 1. Plaats de EZY-AS voor u met de ronding naar u toe. Let op dat de kous niet binnenste buiten gekeerd is. Stap 2. Zorg ervoor dat de

Nadere informatie

De basgitaar. Leerlingentekst en leerlingenopdracht. Instrumenten

De basgitaar. Leerlingentekst en leerlingenopdracht. Instrumenten De basgitaar Leerlingentekst en leerlingenopdracht Lees onderstaande tekst aandachtig door. In de tekst staan de verschillende onderdelen van de gitaar beschreven. Bij het lezen van de tekst is het misschien

Nadere informatie

Inhoudsopgave. onlinemuziekcursus.nl

Inhoudsopgave. onlinemuziekcursus.nl Inhoudsopgave Week 1 Onderdelen van de gitaar 2 Week 2 Speelhouding en speeltechiek: de basis 3 Week 3 Het -akkoord 5 Week 4 Het D-akkoord 6 Week 5 Het E-akkoord 7 Week 6 kkoordwisseling met, D en E 8

Nadere informatie

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 3 GITAAR LES 3

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 3 GITAAR LES 3 INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 3 GITAAR LES 3 Slagritmes en Fies doen HET LEVEN BESTAAT UIT E GREPEN EN A GREPEN. EEN BARRÉ ERVOOR EN JE BENT ER! Nu begint het werk voor gevorderden! Barré Akkoorden stellen

Nadere informatie

LEERELEKTRISCHEGITAARSPELEN.COM...

LEERELEKTRISCHEGITAARSPELEN.COM... LEERELEKRISCHEGIRSPELEN.COM INHOUDSOPGVE In h o u d s o p g a v e Week... Powerchords... Week 2... Soleertechniek I... Week...7 Licks I...7 Week 4...9 Powerchords II...9 Week... Soleertechniek II... Week

Nadere informatie

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 4 GITAAR LES4. Overpakken, F# en Ska Reggae

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 4 GITAAR LES4. Overpakken, F# en Ska Reggae INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 4 GITAAR LES4 Overpakken, F# en Ska Reggae HET LEVEN BESTAAT UIT E GREPEN EN A GREPEN. EEN BARRÉ ERVOOR EN JE BENT ER! Leren is repeteren! Niet alleen veel oefenen dus, maar

Nadere informatie

Piano / Keyboardles deel 1

Piano / Keyboardles deel 1 Piano / Keyboardles deel 1 Les 1 Inleiding Welkom bij deze eerste les en leuk dat je je hebt aangemeld voor de cursus! We zullen in deze les een aantal basisvaardigheden trainen om te zorgen dat je zo

Nadere informatie

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA ETUDES VOOR DE TREKHRMONI www.harry-dijkstra.nl ETUDE No. 1 REPETERENDE TONEN Doel van deze oefeningen: het verbeteren van de 'repeterendetonen' techniek. Deze techniek bestaat uit het herhalen van ETUDE

Nadere informatie

Note-By-Note. Tekst, muziek en lay-out door Tim Van Roy - www.timvanroy.be Uitgegeven door Digital Music Print - www.dmp.be

Note-By-Note. Tekst, muziek en lay-out door Tim Van Roy - www.timvanroy.be Uitgegeven door Digital Music Print - www.dmp.be Met dank aan: Foto s cover door Isabelle Bernaerts. Ontwerp cover door Slidedesigners - www.slidedesigners.be Foto s cursus door Ruth Verbruggen. Tekst, muziek en lay-out door Tim Van Roy - www.timvanroy.be

Nadere informatie

INHOUD VAN HET BASS PACKS Hoogwaardige E-basgitaar Gevoerde draagtas Hoogwaardige aansluitkabel (ca. 3 m) Verstelbare basgitaarriem 3 plectrums Beginn

INHOUD VAN HET BASS PACKS Hoogwaardige E-basgitaar Gevoerde draagtas Hoogwaardige aansluitkabel (ca. 3 m) Verstelbare basgitaarriem 3 plectrums Beginn INHOUD VAN HET BASS PACKS Hoogwaardige E-basgitaar Gevoerde draagtas Hoogwaardige aansluitkabel (ca. 3 m) Verstelbare basgitaarriem 3 plectrums Beginnersboek voor basgitaar 2 INHOUDSOPGAVE ONDERDELEN VAN

Nadere informatie

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les?

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les? Les 2 Wat heb je al geleerd? Je weet dat het toetsenbord van een orgel een klavier heet en dat de toetsen namen hebben. Als iemand je een letter van a tot en met g noemt, kun je daarbij de bijbehorende

Nadere informatie

HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S

HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S 1. Arpeggio s met drieklanken Arpeggio staat voor de term gebroken akkoord en bestaat dus enkel uit akkoordnoten. Deze techniek is zeer effectief, want elke toon die je speelt

Nadere informatie

Gitaarles 10. Heel veel succes bij deze laatste les. Ik hoop dat je de vervolg cursussen Tokkelen en Barré Akkoorden ook gaat volgen. Groeten, Michel!

Gitaarles 10. Heel veel succes bij deze laatste les. Ik hoop dat je de vervolg cursussen Tokkelen en Barré Akkoorden ook gaat volgen. Groeten, Michel! GITAARLES.NL - G I TA A R LES 1 0 G I TA A R L E S 1 0..EN ALWEER DE LAATSTE Gitaarles 10 Dit is je laatste basis gitaarles. Je gaat kennis maken met tokkelen en barré akkoorden. Dat zal absoluut een verrijking

Nadere informatie

Gitaarles 6. Gefeliciteerd! Je bent over de helft.vandaag betreden we de wereld van de Rock n Roll!

Gitaarles 6. Gefeliciteerd! Je bent over de helft.vandaag betreden we de wereld van de Rock n Roll! GITAARLES.NL - G I TA A R LES 6 G I TA A R L E S 6 MET EEN PLECTRUM SPELEN KOMT OOK GOED VAN PAS BIJ EEN ELEKTRISCHE GITAAR Gitaarles 6 Gefeliciteerd! Je bent over de helft.vandaag betreden we de wereld

Nadere informatie

Handleiding voor bij het gitaar leren spelen voor kinderen van 0-4 jaar

Handleiding voor bij het gitaar leren spelen voor kinderen van 0-4 jaar 26-12-2017 Handleiding voor bij het gitaar leren spelen voor kinderen van 0-4 jaar Mirjam van Vulpen Inhoud Inleiding... 2 Gitaar stemmen... 3 Gitaar benaming... 7 Gitaar vasthouden... 8 Liedjes spelen

Nadere informatie

Theorie op de gitaar. Toonladders. Uitleg en opdrachten. Coen Beijer

Theorie op de gitaar. Toonladders. Uitleg en opdrachten. Coen Beijer Theorie op de gitaar Toonladders Uitleg en opdrachten Coen Beijer Inhoud De majeurtoonladder spelen op de gitaar... 3 De majeurtoonladder in notennamen bedenken... 4 Opdracht majeurtoonladders... 5 Majeur

Nadere informatie

Orka boek. voor gitaar. Samengesteld door. Dingeman Coumou. www.coumou.nl

Orka boek. voor gitaar. Samengesteld door. Dingeman Coumou. www.coumou.nl Orka boek voor gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Dit boek is gratis te downloaden: http://www.coumou.nl/edu/orka/orka_boek.pdf Ga er maar zo bij zitten Snaar nummer: 6 5 4 3 2 1 --Bas

Nadere informatie

I N10LE SSE N - B A R R É A K KO O R D E N

I N10LE SSE N - B A R R É A K KO O R D E N I N10LE SSE N - B A R R É A K KO O R D E N INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 1 GITAAR LES 1 KUN JE BARRÉ AKKOORDEN SPELEN, DAN KUN JE ECHT ALLE MUZIEK MEESPELEN Barré Akkoorden leren spelen in 10 lessen In

Nadere informatie

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan.

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan. Staan Staan is leuk en super belangrijk! Door dit te oefenen maak je namelijk een basis voor jezelf. Hoe makkelijker het is om te blijven staan, hoe sneller je andere trucjes kunt aanleren! Hoe lang kun

Nadere informatie

LEERELEKTRISCHEGITAARSPELEN.COM... Inhoudsopgave

LEERELEKTRISCHEGITAARSPELEN.COM... Inhoudsopgave Naslagwerk INHOUDSOPGVE... Inhoudsopgave Powerchords...1 Spaar ze allemaal!...1 Soleertechnieken...3 Improvisatie...3 Scales... Toonladders... Muziekstijlen...... voor de elektrische gitaar!... natomie...8...

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Als je wandelt in het bos kan je verschillende dieren tegenkomen zoals een muis, een vos een uil.

Nadere informatie

sample INLEIDING Beste gitarist,

sample INLEIDING Beste gitarist, Beste gitarist, INLEIDING Welkom op deze ontdekkingsreis! Om je wegwijs te maken, volgen hieronder enkele aanwijzingen. Het boekje start met het prille begin. e begint met de rechterhand en leert snaar

Nadere informatie

Pentatonic. Hoofdstuk 28. Ozma Music Ware vzw

Pentatonic. Hoofdstuk 28. Ozma Music Ware vzw Pentatonic Halve toonsafstanden hebben de neiging om STIJDEND of DALEND OP TE LOSSEN Toonladder(s) met 7 noten = SEPTONISCHE toonladder 2 Rustgevende en bewegende noten Majeur pentatonisch : 11 en 7 vallen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7 : DE MAJEUR EN MINEUR TOONLADDERS

HOOFDSTUK 7 : DE MAJEUR EN MINEUR TOONLADDERS HOOFDSTUK 7 : DE MAJEUR EN MINEUR TOONLADDERS Een tetrachord is een goede basis om een melodie te maken, maar is beperkt in de mogelijkheden, doordat er maar met 4 verschillende tonen kan worden gewerkt

Nadere informatie

www.gitaartabs.nl Stap voor stap gitaarles Leer in een stap voor stap cursus de basis over gitaarspelen.

www.gitaartabs.nl Stap voor stap gitaarles Leer in een stap voor stap cursus de basis over gitaarspelen. Stap voor stap gitaarles Les door Patrick92 Uitsluitend voor Gitaartabs Leer in een stap voor stap cursus de basis over gitaarspelen. 2 Stap voor stap gitaarles Inhoudsopgave Voorwoord In dit stap voor

Nadere informatie

Vingertwister. Spelvariant met drie vingers

Vingertwister. Spelvariant met drie vingers Vingertwister Spelvariant met drie vingers Materiaal Speelbord Twaalf - en opdrachtkaartjes Twaalf fiches (u kunt hiervoor ook pasta, bonen of blokjes gebruiken ) Video Vingertwister met drie vingers-

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Heb je moeite om de toonaard van een song waarin je kan soleren te identificeren?

Heb je moeite om de toonaard van een song waarin je kan soleren te identificeren? Wil je een competentere gitarist worden? Ben je gefrustreerd doordat je steeds dezelfde gitaarlicks speelt? Heb je het gevoel dat je vast zit in één positie op de gitaarhals wanneer je een solo speelt?

Nadere informatie

BREIEN. stuk1. tik, tik, tik, tik... heerlijk!

BREIEN. stuk1. tik, tik, tik, tik... heerlijk! hoofd stuk1 Breien is echt niet moeilijk. Alles wat je nodig hebt zijn twee breipennen en een bolletje wol. Je goeie humeur volgt dan vanzelf. 7 BREIEN tik, tik, tik, tik... heerlijk! WAT GAAN WE BREIEN?

Nadere informatie

GITAAR LES 9. Disco en Funk

GITAAR LES 9. Disco en Funk INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 9 GITAAR LES 9 Disco en Funk EN NU BEN JE TOE AAN WAT ANDERS And now: Something Completely Different! Eind jaren 70 kwam de eerste echte disco door: veelal nummers met een

Nadere informatie

Er zijn 3 soorten hefbomen. Alles hangt af van de positie van het steunpunt, de last en de inspanning ten opzichte van elkaar.

Er zijn 3 soorten hefbomen. Alles hangt af van de positie van het steunpunt, de last en de inspanning ten opzichte van elkaar. Lesbrief 1 Hefbomen Theorie even denken Intro Overal om ons heen zijn hefbomen. Meer dan je beseft. Met een hefboom kan je eenvoudig krachten vermenigvuldigen. Hefbomen worden gebruikt om iets in beweging

Nadere informatie

Teken- en schilderpret met een simpele afdruk

Teken- en schilderpret met een simpele afdruk Rosa M. Curto Rosa M. Curto Bomvol speelse oefeningen om vele middagen creatief mee door te komen! Dit boek nodigt kinderen en (groot)ouders uit de allerleukste figuren te maken met je vingers! Het idee

Nadere informatie

Ga piano spelen. Als je een toetsinstrument hebt met minimaal 15 toetsen, kun je piano spelen. Je kunt ook samen spelen. Dat doe je in een combo.

Ga piano spelen. Als je een toetsinstrument hebt met minimaal 15 toetsen, kun je piano spelen. Je kunt ook samen spelen. Dat doe je in een combo. 1 2 Inhoud Ga piano spelen...3 Mag ik mij aan je voorstellen?...4 Referenties....5 Ga spelen. 6 TIP 1: Wees lief voor jezelf. TIP 2: Leerstijlen. TIP 3: Vindt de juiste lichaamshouding TIP 4: Melodie.

Nadere informatie

kennistoets unit 1 en 2

kennistoets unit 1 en 2 kennistoets unit 1 en 2 naam: klas: Sectie A: Dit gaat over instrumenten (eigenschappen) 1. De staafspelsectie heeft twee verschillende soorten instumenten xylofoons en metallofoons. Beschrijf het verschil

Nadere informatie

Kun je nog tellen? Tel dan mee!

Kun je nog tellen? Tel dan mee! G I TA A R TO K K E L E N. N L L E S 3 Kun je nog tellen? Tel dan mee! Tip: tweede en derde tel sla je met drie vingers de gitaar spelen? onderste drie gitaarsnaren Als je wilt leren tokkelen op aan. je

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 21 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Coldplay en pedaalgebruik

Coldplay en pedaalgebruik Lesweek 6: Coldplay en pedaalgebruik Inleiding Deze week gaat u weer een nieuw liedje leren spelen. Deze week leert u Clocks van Coldplay. Daarnaast leert u deze week voor het eerst uw pedaal te gebruiken.

Nadere informatie

De gitaar. Instrumenten. Leerlingentekst en leerlingenopdracht HAVO VWO

De gitaar. Instrumenten. Leerlingentekst en leerlingenopdracht HAVO VWO De gitaar Leerlingentekst en leerlingenopdracht HAVO VWO Lees onderstaande tekst aandachtig door. In de tekst staan de verschillende onderdelen van de gitaar beschreven. Bij het lezen van de tekst is het

Nadere informatie

Les 2. Als je op een piano alleen de witte toetsen gebruikt, kun je meteen de majeur- toonladder van C spelen: C D E F G A B C.

Les 2. Als je op een piano alleen de witte toetsen gebruikt, kun je meteen de majeur- toonladder van C spelen: C D E F G A B C. Les 2 TOONLADDERS Witte toetsen Als je op een piano alleen de witte toetsen gebruikt, kun je meteen de majeur- toonladder van C spelen: C D E F G A B C. De majeur-toonladder Je hebt het al gezien in het

Nadere informatie

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Inleiding Deze lesweek staat in het teken van het muziekstuk In the Hall of the Mountain King van Edward Grieg. Ook deze

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

LES 4. Leuk je weer te zien. Even kijken; les 4 dat betekend 3 snaren en 10 noten. Gaat lekker zo en je kan het nu toch wel lekker mee gaan?

LES 4. Leuk je weer te zien. Even kijken; les 4 dat betekend 3 snaren en 10 noten. Gaat lekker zo en je kan het nu toch wel lekker mee gaan? LES 4 Leuk je weer te zien. Even kijken; les 4 dat betekend 3 snaren en 10 noten. Gaat lekker zo en je kan het nu toch wel lekker mee gaan? Geen hoofdpijn van die halve en hele noten gedoe? Mooi, mooi

Nadere informatie

Online gitaarcursus. gitaar voor beginners

Online gitaarcursus. gitaar voor beginners Online gitaarcursus Ben je opzoek naar meer informatie over online gitaarcursus? Wil je graag gitaar leren spelen maar weet je niet waar te beginnen? Dan ben je hier namelijk goed terecht gekomen. Het

Nadere informatie

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin)

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Vervolgcursus Lesweek 6: Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Inleiding Deze lesweek leert u The Entertainer spelen van Scott Joplin. Dit bekende nummer herkent u ongetwijfeld en zal u helpen beter

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 3/4 Thema: Accordeon, instrument Inhoud: Het instrument accordeon wordt in deze les uitgelegd, binnenkant en buitenkant, familieleden, de klank, een beetje techniek en een speciaal liedje aangeleerd.

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 17 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Les 1 C 1 D 1 E 1/2 F 1 G 1 A 1 B 1/2 C. Zeven letters voor alle noten. De zwarte toetsen. Deze kom je niet vaak tegen!

Les 1 C 1 D 1 E 1/2 F 1 G 1 A 1 B 1/2 C. Zeven letters voor alle noten. De zwarte toetsen. Deze kom je niet vaak tegen! Zeven letters voor alle noten Les 1 HET MUZIKALE ALFABET We gebruiken de eerste 7 letters van het alfabet om de muzieknoten een naam te geven: A, B, C, D, E, F en G. Als je die op een piano speelt, gebruik

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding stelt zichzelf in les 1 kort voor en vertelt wat de leerlingen

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek Thema 1 Concentratie Waarom? Concentratieoefeningen helpen leerlingen om zich beter te focussen zodat ze hun aandacht beter bij hun werk kunnen houden. Wanneer? Hoe? Als de leerlingen snel worden afgeleid

Nadere informatie

Inleiding In deze lesweek wordt de basis besproken van het gitaarspelen. Hoe zit ziet een gitaar eruit en hoe werkt deze eigenlijk?

Inleiding In deze lesweek wordt de basis besproken van het gitaarspelen. Hoe zit ziet een gitaar eruit en hoe werkt deze eigenlijk? Inleiding In deze lesweek wordt de basis besproken van het gitaarspelen. Hoe zit ziet een gitaar eruit en hoe werkt deze eigenlijk? Bekijk eerst de video: De basis Hoofdstuk 1 De gitaar Een gitaar is een

Nadere informatie