DOCENTENHANDLEIDING PIJN BIJ DE PASGEBORENE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOCENTENHANDLEIDING PIJN BIJ DE PASGEBORENE"

Transcriptie

1 DOCENTENHANDLEIDING PIJN BIJ DE PASGEBORENE fbzdfgba

2 Inleiding 2 In deze docentenhandleiding is voor de docent verpleegkunde informatie te vinden over de structuur en uitvoering van het door de Landelijke Pijnwerkgroep NICU s ontwikkelde lespakket Pijn bij de pasgeborene. Elk lespakket bestaat uit: o 1 module, bestemd voor de student o 1 docentenhandleiding o 3 kwartetspellen o 1 DVD (te downloaden op (te downloaden op (filmfragmenten ook te zien op In deze docentenhandleiding wordt in het kort ingegaan op de visie volgens welke de module is vormgegeven. De les is vervolgens uitgewerkt in een handzaam lesschema met toelichting. Het doorlopen van de module kost 4 lesuren op school plus 4 uur voorbereiding van de student. Bij vragen en/of opmerkingen over deze module kunt u terecht op deze webpagina: Wij wensen iedereen veel leerrendement en plezier bij het volgen van deze module. Landelijke Pijnwerkgroep NICU s

3 Inhoud 3 Inleiding blz. 2 Inhoudsopgave blz. 3 Visie op onderwijs blz. 4 Het lesschema blz. 6 Bijlagen blz. 10

4 Visie op onderwijs 4 Relatie theorie en praktijk In deze module heeft de praktijk een centrale positie gekregen. Om die positie duidelijk te kunnen maken en te verantwoorden moeten we eerst een beschrijving van de praktijk geven. De praktijksituatie voor de neonatologie verpleegkundige wordt gekenmerkt door een wisselende complexiteit en werkdruk. De verantwoordelijkheid die iedere verpleegkundige draagt is groot en beperkt zich niet alleen tot het kind, maar strekt zich ook uit naar de ouders. De neonatologie verpleegkundige krijgt te maken met casussen waarin hoogstaand technisch handelen en wisselende emoties (bij zowel ouders, zichzelf als collegae) zich in prioriteit afwisselen. Kennis en vaardigheden moeten in uiteenlopende situaties flexibel kunnen worden toegepast. Het onderwijs zal rekening moeten houden met deze complexe werksituatie en de student daarop moeten voorbereiden. In deze module gaan we uit van literatuurstudie die samen met praktijkervaringen de basis vormt voor het onderwijs op school. De didactische werkvormen op school zijn zo gekozen dat problemen die de studenten in de praktijk ervaren een belangrijke plaats kunnen krijgen. De gekozen stellingen voor de discussie, de observatieoefening en onderdelen van het kwartetspel zijn met die gedachte in het achterhoofd sleutelelementen in de module. Met gebruikmaking van deze instrumenten kan de docent inspringen op die vaak wisselende praktijkproblemen en de student handvatten meegeven hoe hij/zij in haar werksituatie om kan gaan met sterk wisselende situaties. Didactische werkvormen Een didactische werkvorm wordt gekozen in functie van het onderwerp. Anders gezegd: die werkvorm waarbij het meeste rendement uit het onderwerp gehaald kan worden geniet de voorkeur. Zo zal een onderwerp waarbij meningsvorming of attitudeaspecten centraal staan vragen om een discussie als werkvorm (waarbinnen weer vele werkvormen mogelijk zijn!), terwijl kennisvergaring op verschillende manieren kan worden geboden: doceren, zelfstudie, probleemgestuurd onderwijs etc. Leren observeren vraagt om vaardigheidstraining. De module omvat de drie klassieke facetten van verpleegkundig onderwijs: o kennisvergaring o vaardigheidstraining o attitude De module is qua opzet ontwikkeld om toegepast te kunnen worden in verschillende opleidingen en opleidingsmethodieken. Om die reden is er niet voor gekozen uitgebreide praktijkopdrachten te ontwikkelen. Het vergaren van kennis In alle lagen van onderwijs werkt men tegenwoordig toe naar het leren leren. Hierbij speelt een eigen inbreng van de student een grote rol, sterker nog: zonder die eigen inbreng is het volgen van onderwijs zinloos. Studenten gaan bij deze vorm van onderwijs zelfstandig of in kleine groepen aan de slag met leerstof. Hulpmiddelen daarbij zijn leertaken, studietaken of probleemtaken. In deze module wordt gewerkt met studietaken, een spelvorm, discussie en dvd-observatie als instrumenten om kennis te helpen vergaren.

5 5 Attitude, bewustwording, meningsvorming In deze module is gekozen voor discussie aan de hand van een stellingen. De doelstellingen die bewustwording en meningsvorming stimuleren worden daarnaast ook in de andere lesonderdelen bereikt. Zo is de praktijkobservatie over signalen bij pijn een voorbereiding op de observatieoefening op school, waarbij van cursisten wordt gevraagd zich uiteindelijk een mening te vormen over de aangeboden meetinstrumenten. Vaardigheidstraining In deze module gaat het om het leren herkennen van pijnsignalen aan de hand van een pijnmeetinstrument. Hulpmiddelen die daarbij gebruikt kunnen worden zijn o.a. observatielijsten, filmopnames en praktijkopdrachten. In deze module wordt van alle drie de mogelijkheden gebruik gemaakt. Er zijn twee observatielijsten te vinden in deze module, terwijl de DVD opnames vertoont van pijnreacties bij pasgeborenen. De docent De docent heeft in deze module vooral een begeleidende taak. Als inhoudsdeskundige zal hij/zij daar waar nodig met specifieke vakkennis studenten op het juiste spoor moeten kunnen zetten. De docent zal vooral in staat moeten zijn studenten handvatten aan te reiken waarmee de studenten in de praktijk leren omgaan met verschillende denkbeelden en handelswijzen. Bij voorkeur heeft de docent praktijkervaring als verpleegkundige high-care of intensive-care neonatologie. De docent dient bij voorkeur getraind te zijn in het gebruik van de pijnmeetinstrumenten die in deze module worden gebruikt. De student De student is gediplomeerd verpleegkundige, kwalificatieniveau 4 of 5. De student zal zich uitgebreid moeten voorbereiden op deze module door middel van het bestuderen van literatuur en het maken van studieopdrachten. Van de student wordt tijdens de contacturen een actieve houding verwacht.

6 Het lesschema 6 Een lesschema heeft als doel de docent een kort overzicht te geven van de opbouw van een les (zonder een strak keurslijf te willen zijn). In het lesschema wordt de les in fasen weergegeven. Toelichting op het lesschema: 1. Inleiding Beschrijving van de leerdoelen en de structuur van de les. 2. Bespreking van studieopdracht 1 en 2 Ingaan op vragen die studenten hebben naar aanleiding van de bestudeerde literatuur en de gemaakte studieopdrachten. Literatuur 1. Landelijke Pijnwerkgroep NICU s, een succesvol verpleegkundig initiatief. J. Wielenga & A. Flierman, TVZ, nr. 17, 1998 (zie bijlage 3) 2. Adviezen ter voorkoming en minimalisering van pijn bij de pasgeborene. Deze zijn te vinden op de website 3. Leerboek Intensive-care-verpleegkunde neonatologie, hoofdstuk 11a en 11b G.T.W.J van den Brink, 2013 Studieopdracht 2 1. Observeer op uw afdeling een pasgeborene tijdens een pijnmoment. Beschrijf welke signalen voor u aanleiding zijn om te denken dat die pasgeborene pijn heeft. Omschrijf of het lezen van de literatuur u nieuwe signalen heeft opgeleverd die u kunt gebruiken bij de observatie. 2. Reacties van pasgeborenen op een pijnlijke prikkel wordt door een aantal factoren beïnvloed. In de literatuur worden een aantal van die factoren genoemd. Beschrijf aan de hand van uw praktijkervaringen of, en zo ja, welke factoren u herkent. 3. Ook de verpleegkundige wordt door een aantal factoren beïnvloed tijdens het observeren van een pasgeborene met pijn. Beschrijf welke beïnvloedende factoren bij het observeren van pijn bij de pasgeborene u herkent in uw situatie. 4. Beschrijf de non-farmacologische interventies die u toepast bij een pasgeborene met (dreigende) pijn. Omschrijf of het lezen van de literatuur u nieuwe interventies heeft opgeleverd. 3. Kwartetspel De groep wordt opgesplitst in groepjes van 3-5 personen. Elke groep ontvangt een kwartetspel. Het kwartetspel bestaat uit 12 categorieën. Elke categorie van 4 kaarten omvat 4 items. De studenten dienen in subgroepen volgens de regels van het kwartetspel te spelen. Ze moeten daarbij als ze een kwartet ontvangen een omschrijving geven van de categorie. Na de omschrijving kunnen andere studenten eventueel aanvullingen geven. De docent loopt rond en vult waar nodig aan. Opvallende zaken die de docent observeert kunnen in een korte nabespreking worden aangekaart. Deze nabespreking moet wel binnen het lesuur voor deze opdracht passen. Bijlage 4 geeft een overzicht van de kaarten.

7 7 4. Discussie Aan de hand van het kwartetspel zullen in de subgroepen wellicht discussies plaatsvinden die in het verlengde liggen van onderstaande stellingen. Indien dit niet het geval is kan er na het kwartetspel een discussie plaatsvinden aan de hand van de volgende vier stellingen. Per stelling worden hieronder een aantal aandachtspunten benoemd die aan bod moeten komen. Stelling a: Pijn is een subjectieve ervaring. o Deze stelling is waar maar mag echter nooit gebruikt worden als argument om het bestaan van pijn bij pasgeborenen te ontkennen. Strikt genomen weet niemand of en hoe een andere persoon pijn ervaart. Het feit dat we bij de pasgeborene niet altijd pijngedrag kunnen waarnemen wil nog niet zeggen dat er geen pijn is, immers die pasgeborene kan wel eens te ziek zijn om pijnsignalen te uiten. Vaak wordt er in de medische wetenschap gebruik gemaakt van de redenering: bij mij is dat zo, dus bij een ander zal dat ook wel ongeveer zo zijn. o Doormiddel van het uitvoeren van pijnscores proberen tegenwoordig we de pijn te objectiveren. o Op de website geven wij handelingen aan die pijnlijk zijn en de bijbehorende adviezen om de pijn te reduceren. Stelling b: Pijn meten kost te veel tijd. o Uit ervaring op de diverse afdelingen blijkt dat het scoren met behulp van een pijnmeetinstrument niet consequent door iedere verpleegkundige wordt gedaan. Argumenten die door hen aangegeven worden zijn; tijdgebrek, eigen observatie zonder instrument als maatgevend zien en de pasgeboren ervaart geen pijn, er wordt immers goede pijnstilling gegeven. o Indien een pasgeborene comfortabel is doormiddel van een goede pijnmeting en pijnbeleid, zal deze pasgeborene minder tijd vragen van de verpleegkundige- en medische staf. Stelling c: Er moet op elke kinder-, neonatologieafdeling en NICU hetzelfde pijnmeetinstrument gehanteerd worden bij pasgeborenen. o Uniformiteit verbetert de communicatie tussen de diverse (neonatale) centra en afdelingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verregaande samenwerking bij verpleegkundig onderzoek. o Sommige pijnmeetinstrumenten (denk hierbij bijvoorbeeld aan de Comfortneoschaal) kosten een forse tijdsinvestering om aan te leren. Sommige afdelingen kunnen misschien met een eenvoudiger pijnmeetinstrument ook toe. Stelling d: Pijn op de neonatale leeftijd geeft op latere leeftijd veel gedragsproblemen. o Er zijn aanwijzingen dat pijn, vooral op de lange termijn, gerelateerd is aan het optreden van gedragsproblemen als leer- en concentratiestoornissen. o Gedragsproblemen kunnen door veel oorzaken ontstaan. Het is nooit zeker te stellen dat gedragsproblemen door pijn ontstaan zijn. Zieke- en of premature pasgeboren kunnen ook bijvoorbeeld door bijvoorbeeld zuurstoftekort gedragsproblemen ontwikkelen.

8 8 5. Observatieoefening Iedereen ontvangt kopieën van de twee pijnmeetinstrumenten. (Bijlage 1 en 2) De docent geeft een korte instructie van de instrumenten. Daarna wordt er aan de hand van filmopnames geoefend. Er kan gekozen worden om eerst de introductiefilm pijn bij pasgeborenen te laten zien en hierna de filmopnames voor de PIPP en de Comfortneoschaal. Voor beide pijnmeetinstrumenten zijn er twee fragmenten om te scoren Deze filmopnames zijn te vinden op: en op de bijgevoegde DVD. Benadrukt moet worden dat dit een oefening is, en de werkelijke scholing plaats vindt op de afdelingen. Na het zien van de filmopnames worden de scores vergeleken aan de hand van de volgende vragen: o hoe zijn de totaalscores - Comfortneoschaal fragment 1: totaalscore is +/ punten - Comfortneoschaal fragment 2: totaalscore is +/ punten - PIPP fragment 1: totaalscore is +/ punten - PIPP fragment 2: totaalscore is +/ punten o is er verschil tussen studenten en zo ja, hoe zijn die verschillen te verklaren o bespreek studieopdracht 3; Is het meetinstrument in de praktijk te gebruiken? Welke items of pijnsignalen mis je en waarom? Welke items of pijnsignalen lijken overbodig en waarom? De docent kan eventueel verder nog informatie ter verdieping geven over pijnmeetinstrumenten voor pasgeborenen. Een overzicht van de verschillende pijnmeetinstrumenten vindt u op 6. Evaluatie en afsluiting De les wordt geëvalueerd en afgesloten. o Wat heeft de student geleerd? o Waar is de student bewust van geworden over pijn bij pasgeborene? o Welke mening heeft de student over het meten van pijn bij pasgeborene? o De student kan vertellen of en waarom na het volgen van deze les hij anders omgaat met pijn bij de pasgeborene. o De student geeft aan of zij facetten gemist heeft in deze les. o De student geeft aan of de manier waarop de les werd uitgevoerd hem aansprak.

9 Fase Tijd Docent Student Leerstof Leermiddelen 9 Inleiding 5 min Benoem doelstelling Benoem werkvormen Studieopdrachten 30 min Onderwijsleergesprek Behandel vragen van studenten Zo nodig vragen stellen Stel vragen naar aanleiding van studieopdracht 1 en 2 Literatuur studieopdracht 1 Verwerking kennis en ervaring 1 lesuur Kwartetspel Loop rond bij de subgroepen en vul waar nodig aan. Observeer de omschrijvingen van de kwartetten Ga in een korte nabespreking in op opvallende zaken Neem deel aan het kwartetspel Omschrijf kwartet en vul zo nodig bij anderen aan Kwartetspel Meningsvorming en bewustwording 1 lesuur Discussie Poneer de 4 stellingen en leid de discussie Spreek meningen uit aan de hand van de stellingen. Studieopdracht 4 Literatuur studieopdracht 1 en praktijkervaringen Stellingen Pijnmeting 1 lesuur Filmobservatie Deel scorelijsten uit Laat filmfragmenten scoren Evalueer de scores en lijsten Scoor de filmfragmenten Evalueer de scores en scorelijsten Studieopdracht 3 DVD/ Scorelijsten Evaluatie 15 min Evalueer proces en product Evalueer proces en product

10 Bijlagen: 10 o PIPP (Premature Infant Pain Profile) o Comfortneoschaal o Landelijke Pijnwerkgroep NICU s, een succesvol verpleegkundig initiatief o Inhoud kwartetspel

11 11 Premature Infant Pain Profile PROCES PARAMETER SCORE Postconceptionele leeftijd 36 weken en meer 32 weken tot 35 weken + 6 dagen 28 weken tot 31 weken + 6 dagen 28 weken en minder Voor handeling: Observeer kind 15 seconden. Gedrags-stadium Actief/wakker ogen open mimiek aanwezig Rustig/wakker ogen open mimiek afwezig Actieve slaap gesloten ogen mimiek aanwezig Rustig slapend gesloten ogen geen mimiek Basisniveau Hartslag:... O2-sat:... Tijdens handeling: Observeer kind 30 seconden Hartslag Max:... Toename van 0-4 slagen/min Toename van 5-14 slagen/min Toename van slagen/min Toename van > 24 slagen/min O2-sat: Min: ,4% daling 2,5-4,9% daling 5-7,4% daling 7,5% of meer daling Fronsen wenkbrauwen Niet Minimaal > 3 seconden Matig > 15 seconden Maximaal > 21 seconden Ogen dichtknijpen Niet Minimaal > 3 seconden Matig > 15 seconden Maximaal > 21 seconden Neus/lip-plooi Niet Minimaal > 3 seconden Matig > 15 seconden Maximaal > 21 seconden Totale Score

12 12 Handleiding Premature Infant Pain Profile 1. De PIPP bestaat uit: 2 fysiologische items veranderingen in de hartslag veranderingen in de zuurstofsaturatie 3 gedragsitems fronsen van de wenkbrauwen dichtknijpen van de ogen verdieping van de neus-lipplooi 2 beïnvloedende factoren zwangerschapsduur postconceptionele leeftijd 2. Maak uzelf vertrouwd met elk te scoren item en de score die aan elk item kan worden toegekend. 3. Voor ieder item kunnen 0, 1, 2 of 3 punten worden gescoord. Een à terme neonaat kan maximaal 18 punten scoren, een prematuur van 28 weken of minder kan maximaal 21 punten scoren. 4. De score per item wordt in de meest rechtse kolom genoteerd. 5. Scoor de postconceptionele leeftijd voor u begint. 6. Scoor het gedragsstadium door het kind gedurende 15 seconden voorafgaande aan de handeling te observeren. 7. Noteer direct voorafgaande aan de handeling de hartslag en zuurstofsaturatie. 8. De 5 tijdens de handeling te scoren items zijn te scoren naar ernst van voorkomen. Voor de 2 fysiologisch parameters moet een mate van daling of stijging (4 mogelijkheden) worden gescoord. Voor de 3 gedragsveranderingen moet de totale tijdsduur dat de verandering(en) te zien is (zijn) worden gescoord. Ook hiervoor worden 4 scoremogelijkheden gegeven. 9. Observeer het kind gedurende 30 seconden tijdens de handeling. U dient afwisselend naar het gezicht van het kind en de monitor te kijken. Scoor de fysiologische en gedragsmatige veranderingen gedurende die 30 seconden. Noteer de scores per item. 10. Bereken de totale score. Literatuur: Stevens B, et al.: Multidimensional pain assessment in premature neonates: a pilot study. Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing; Nr 6, 1993, vol 22, Stevens B, et al.: Physiological responses of premature infants to a painful stimulus. Nursing Research; Nr 4, 1994, vol 43, Stevens B, et al.: Factors that influence the behavioural pain responses of premature infants. Pain; Nr 59, 1994, Stevens B, et al.: Premature infant pain profile: development and initial validation. The Clinical Journal of Pain; Nr 12, 1996, Stevens B, et al.: The Premature Infant Pain Profile: Evaluation 13 Years After Development. The Clinical Journal of Pain; 2010; 26,

13 13

14 14 KORTE HANDLEIDING COMFORTNEOSCHAAL 1. De observator noteert op het scoringsformulier de datum, de naam van het kind, en de naam van de beoordelaar. 2. De observator kiest een zodanige positie dat hij/zij goed zicht heeft op het kind. Zorg dat het gezicht en de extremiteiten van het kind goed zichtbaar zijn. De pasgeborene, de monitor en het beademingsapparaat moeten in hetzelfde blikveld staan. 3. Observeer gedurende 2 minuten (maak gebruik van een klok of stopwatch). 4. De observator noteert de beoordeling voor elk item. Let op: o Reactie op beademing en huilen worden nooit allebei gescoord. o Het meest extreme gedrag dat wordt geobserveerd wordt genoteerd. o Per item scoor je minimaal 1 punt en maximaal 5 punten. 5. Aan het eind van de scorelijst telt u de scores bij elkaar op en vult u eventueel de VAS of NRS in. 6. Opmerkingen die van belang zijn voor de interpretatie van de score worden onder bijzonderheden genoteerd. Literatuur: Ambuel B, et al: Assessing distress in Pediatric Intensive Care Environments: The COMFORT Scale Journal of Pediatric Psychology; 1992,17, Van Dijk M, et al: Taking Up the Challenge of Measuring Prolonged Pain in (Premature) Neonates; The COMFORTneo Scale Seems Promising: The Clinical Journal of Pain; 2009, 25, Emanuel DHM, et al: COMFORT-schaal bij pasgeborenen: een review: Verpleegkunde 2010; 25(2),12-19

15 15

16 16

17 17

18 18 Inhoud kwartetspel Naam kwartet Kleur Tekst Beïnvloedende factoren Groen/blauw Attitude Persoonlijke ervaringen Professionele ervaringen Kennis Communicatie Rood Rapportage verpleegdossier Pijn scoren Multidisciplinaire pijnevaluatie Ouderbegeleiding Ethiek Middenblauw Waardeoordelen over analgetica Waardeoordelen over pijn Inzicht hebben in pijn Behoefte van patiënt boven die van de professie Fysiologische verschijnselen van pijn Groen Stijging van de hartfrequentie Irregulaire e/o oppervlakkige ademhaling Stijging systolische bloeddruk Daling van de saturatie Hormonale verschijnselen van pijn Goud/geel Stijging bloedsuiker Afvallen Verminderde afweer Verhoogde kans op infectie Medicatie Oranje Morfine EMLA Paracetamol Lidocaïne Motorische verschijnselen van pijn Donkerroze Vocalisatie Gelaatsuitdrukking Lichaamsbeweging Lichaamshouding Pijnlijke momenten Grijs Prikken Uitzuigen Pleisters verwijderen Wondverzorging Pijnmeetinstrumenten Lichtblauw CRIES Comfortneoschaal PIPP Skin Conductance meter Pijnmodel van Loeser Paars Nociceptie Pijngewaarwording Pijnbeleving Pijngedrag

19 Verpleegkundige interventies 1 Lila Troosten Comfortabele houding Toediening van medicatie Pijnmomenten doseren Verpleegkundige interventies 2 Donkerblauw Rustig stemgeluid Sucrose Fopspeen Begrenzende ondersteuning 19

PIJN BIJ DE PASGEBORENE

PIJN BIJ DE PASGEBORENE STUDENTENMODULE PIJN BIJ DE PASGEBORENE INLEIDING 2 INLEIDING Motivatie Pijn bij de pasgeborene leidt tot een verhoogde morbiditeit en mortaliteit. Er komen steeds meer aanwijzingen vanuit de follow-up

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Premature Infant Pain Profile (PIPP) Maart 2008 Review: S. Becker, S. Rewald Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Pijn bij kinderen in het ziekenhuis

Pijn bij kinderen in het ziekenhuis Pijn bij kinderen in het ziekenhuis Inleiding: Onder pijn verstaan we datgene wat je kind zelf als pijn ervaart. Als multidisciplinair team zetten wij ons in om, tijdens het verblijf in het ziekenhuis,

Nadere informatie

observeren van pijngedrag met de REPOS Anneke Boerlage 16 oktober 2014

observeren van pijngedrag met de REPOS Anneke Boerlage 16 oktober 2014 observeren van pijngedrag met de REPOS Anneke Boerlage 16 oktober 2014 Pijn is een onplezierige, gevoelsmatige en emotionele beleving die wordt geassocieerd met een daadwerkelijke of dreigende beschadiging

Nadere informatie

Diagnostiek pijnmeetinstrumenten

Diagnostiek pijnmeetinstrumenten Diagnostiek pijnmeetinstrumenten Inleiding Pijnmeetinstrumenten zijn een hulpmiddel bij het bepalen van de pijnintensiteit en tevens nuttig om de effectiviteit van de pijnbestrijding (farmacologisch of

Nadere informatie

Meten is weten. Baccaert Griet

Meten is weten. Baccaert Griet Meten is weten. PIJNBEOORDELING Baccaert Griet Wat is pijn? Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging, of die beschreven

Nadere informatie

Pijn bij pasgeboren kinderen

Pijn bij pasgeboren kinderen Pijn bij pasgeboren kinderen Denise Tison Annick De Jonge Tot voor enkele jaren heerste de overtuiging dat pasgeborenen, en vooral te vroeg geboren baby's geen pijn kunnen voelen. We zijn er nu echter

Nadere informatie

Gedrag of pijn, wat zou het zijn?

Gedrag of pijn, wat zou het zijn? Gedrag of pijn, wat zou het zijn? Dr. Anneke Boerlage Geschiedenis Heeft alles te maken met hoe men over mensen met een VB dacht, ontmenselijking, depersonalisatie en ongevoeligheid Kunnen geen pijn voelen

Nadere informatie

Samenvatting behorend bij het proefschrift STRESS AND DISCOMFORT IN THE CARE OF PRETERM INFANTS

Samenvatting behorend bij het proefschrift STRESS AND DISCOMFORT IN THE CARE OF PRETERM INFANTS Samenvatting behorend bij het proefschrift STRESS AND DISCOMFORT IN THE CARE OF PRETERM INFANTS A study of the Comfort Scale and the Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program (NIDCAP

Nadere informatie

Meetinstrumenten voor het meten van pijn bij pasgeborenen

Meetinstrumenten voor het meten van pijn bij pasgeborenen Inleiding Bij het vaststellen van speelt de inbreng van de patiënt een grote rol. Omdat pasgeborenen zich niet verbaal kunnen uiten, zijn zij wat effectieve bestrijding betreft vrijwel volledig afhankelijk

Nadere informatie

Techniek: Het CBAM. 1.1 Lijst met uitspraken over de voorgestelde vernieuwing. Vragenlijst met toelichting

Techniek: Het CBAM. 1.1 Lijst met uitspraken over de voorgestelde vernieuwing. Vragenlijst met toelichting Techniek: Het CBAM Vragenlijst met toelichting Met de CBAM (Concerns Based Adoption Model) kan worden nagegaan hoe leerkrachten tegen een vernieuwing aan kijken en in hoeverre een vernieuwing ook daadwerkelijk

Nadere informatie

Anesthesie/pijnconsulent Pijnmeting

Anesthesie/pijnconsulent Pijnmeting Anesthesie/pijnconsulent Pijnmeting Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Op de afdeling waar u ligt, wordt de pijn die u ervaart gemeten en geregistreerd. Dat betekent

Nadere informatie

ADL-vaardigheidstraining geven

ADL-vaardigheidstraining geven OPDRACHTFORMULIER Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van vaardigheid en noteer vragen en opdrachten. Bespreek deze samen met medestudenten of je docent. 2 Bestudeer de theorie. 3 Beantwoord

Nadere informatie

UW KIND HEEFT PIJN INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS

UW KIND HEEFT PIJN INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS UW KIND HEEFT PIJN INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In deze brochure geven wij u meer informatie over pijn bij kinderen: Wat is pijn, waardoor kan pijn veroorzaakt worden

Nadere informatie

Pijnmeting bij de geriatrische patiënt

Pijnmeting bij de geriatrische patiënt Click to add title Click to add subtitle Pijnmeting bij de geriatrische patiënt Waarmee ervaren jullie het meest problemen ivm pijn bij ouderen? A. Communicatie B. Keuze meetinstrument C. Kennis ivm pijn

Nadere informatie

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij zuigelingen en peuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij zuigelingen en peuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij zuigelingen en peuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n 2 Pijn bij zuigelingen en peuters tijdens een verblijf

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Pijn meten bij ouderen met dementie; hoe doe je dat?

Pijn meten bij ouderen met dementie; hoe doe je dat? Pijn meten bij ouderen met dementie; hoe doe je dat? Dr. Sandra Zwakhalen Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Dialogen rond dementie Lijden deze ouderen pijn? Hoe kunnen we pijn

Nadere informatie

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan Pagina 1 van 6 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201719-002 / 09-08-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U19-1, Leefstijl, e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

U19-1 Leefstijl e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U19-1 Leefstijl e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201719-002 / 09-08-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U19-1, Leefstijl, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5. Doel De

Nadere informatie

Inhoud presentatie. Pijn in verpleeghuizen. Pijn in verpleeghuizen. A Closer Look at Pain in Nursing Home Residents

Inhoud presentatie. Pijn in verpleeghuizen. Pijn in verpleeghuizen. A Closer Look at Pain in Nursing Home Residents A Closer Look at Pain in Nursing Home Residents Inhoud presentatie Een betere kijk op pijn bij verpleeghuisbewoners Pijn in verpleeghuizen REPOS Ontwikkeling Implementatie Implementatie pijnmeting Conclusie

Nadere informatie

Handleiding JeugdhulpAlliantieSchaal (JAS) Een hulpmiddel om in gesprek te gaan over de werkrelatie

Handleiding JeugdhulpAlliantieSchaal (JAS) Een hulpmiddel om in gesprek te gaan over de werkrelatie Handleiding JeugdhulpAlliantieSchaal (JAS) Een hulpmiddel om in gesprek te gaan over de werkrelatie 0 Inleiding Onder het begrip alliantie wordt de werkrelatie tussen u als ambulant hulpverlener en de

Nadere informatie

Pijn meten en behandelen bij pasgeborenen

Pijn meten en behandelen bij pasgeborenen Pijn meten en behandelen bij pasgeborenen Vrouw Moeder Kind-centrum Twee minuten aandachtig kijken zegt ons hoe uw baby zich voelt. Wij vinden het belangrijk dat uw kindje zich comfortabel voelt en zo

Nadere informatie

Algoritmes voor sedatie en pijn bij beademde kinderen.

Algoritmes voor sedatie en pijn bij beademde kinderen. Algoritmes voor sedatie en pijn bij beademde kinderen. IC-Kinderen UMC St Radboud versie februari 2016 L. Bakker / A. Hemelaar / G. Heesen . Blz. 1 2 Waarschuwingen 3 Verpleegkundig Oordeel (VISS) 4 Bepaling

Nadere informatie

OPDRACHTEN. Verzorgende IG. Module 8 Kraamzorg

OPDRACHTEN. Verzorgende IG. Module 8 Kraamzorg OPDRACHTEN Verzorgende IG Module 8 Kraamzorg Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 De cliënt in de kraamzorg 5 A Taken van de kraamverzorgende 5 B Visie op kraamzorg 7 C Ontwikkelingskenmerken van het ongeboren

Nadere informatie

Het voeren van een slechtnieuwsgesprek met een zorgvrager

Het voeren van een slechtnieuwsgesprek met een zorgvrager 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het voeren van een slechtnieuwsgesprek met een zorgvrager Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Observeren en begeleiden van een zorgvrager tijdens een slechtnieuwsgesprek

Observeren en begeleiden van een zorgvrager tijdens een slechtnieuwsgesprek OPDRACHTFORMULIER Observeren en begeleiden van een zorgvrager tijdens een slechtnieuwsgesprek Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnmeting bij volwassenen (na een chirurgische ingreep)

Patiënteninformatie. Pijnmeting bij volwassenen (na een chirurgische ingreep) Patiënteninformatie Pijnmeting bij volwassenen (na een chirurgische ingreep) Inhoud Inleiding... 3 Doel van de pijnmeting... 3 Meten van pijn... 4 Pijnmeting via een cijfer... 4 Pijnmeting met een latje...

Nadere informatie

OVERZICHT INHOUD TRAINING

OVERZICHT INHOUD TRAINING OVERZICHT INHOUD TRAINING Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 1 Kennismaking en informatie over Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 2 Motiverende gespreksvoering BIJEENKOMST 3 Oplossingsgericht werken BIJEENKOMST

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg Couveuse-unit

Ontwikkelingsgerichte Zorg Couveuse-unit Uw kind verblijft momenteel op de couveuse-unit van het MCL. Om de ontwikkeling van uw kind zo goed mogelijk te steunen en te stimuleren wordt in het MCL ontwikkelingsgerichte zorg toegepast. In deze folder

Nadere informatie

Een helpend gesprek voeren

Een helpend gesprek voeren OPDRACHTFORMULIER Een helpend gesprek voeren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk

Nadere informatie

Wat als je niet kunt zeggen dat je pijn hebt? Gabrielle van de Graaf en Anneke Boerlage

Wat als je niet kunt zeggen dat je pijn hebt? Gabrielle van de Graaf en Anneke Boerlage Wat als je niet kunt zeggen dat je pijn hebt? Gabrielle van de Graaf en Anneke Boerlage Prevalentie cijfers Volwassenen met een VB (instelling): 15% 1 Kinderen met een VB: 84% 2 Instelling voor VB: 85%

Nadere informatie

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie 25 mei Versnellen & Verrijken Yvonne Janssen Doelen workshop Bewustwording van complexiteit

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Deelprogramma voor wijkverpleegkundigen en ouderenadviseurs die opgeleid worden tot casemanager SamenOud R. Brans April 2013 Inhoud

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid)

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Leerwerkstage 1 voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Activiteiten tijdens de stage Eerst geven we een globaal overzicht van de verschillende

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. OPDRACHTFORMULIER Gesprekken voeren 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk in de bronnen welke informatie

Nadere informatie

Voorlichting bij patiënten met diabetes mellitus type 2

Voorlichting bij patiënten met diabetes mellitus type 2 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M01 van maart 2006 (tweede herziening). Diabetes mellitus type 2 is een chronische ziekte. Voorlichting geven is belangrijk om de

Nadere informatie

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument ICALT E-learning Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument Het observeren van een les Observeert u uw collega s wel eens als zij lesgeven? En zoekt u naar een geschikte manier

Nadere informatie

Observatie van pijn bij mensen met een uitingsbeperking A. Boerlage 1, R. van Herk 1, S.J. Swart 2, F.P.M. Baar 2

Observatie van pijn bij mensen met een uitingsbeperking A. Boerlage 1, R. van Herk 1, S.J. Swart 2, F.P.M. Baar 2 Observatie van pijn bij mensen met een uitingsbeperking A. Boerlage 1, R. van Herk 1, S.J. Swart 2, F.P.M. Baar 2 1. Pijnkenniscentrum Erasmus MC, Rotterdam 2. Verpleeghuis Antonius Ijsselmonde; Laurens,

Nadere informatie

Sociale vaardigheidstraining geven

Sociale vaardigheidstraining geven 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Sociale vaardigheidstraining geven Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opdrachten. Bespreek deze samen met medestudenten

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ontwikkelingsgerichte zorg op de afdeling eenheid intensieve zorg

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ontwikkelingsgerichte zorg op de afdeling eenheid intensieve zorg Wilhelmina Kinderziekenhuis Ontwikkelingsgerichte zorg op de afdeling eenheid intensieve zorg Ontwikkelingsgerichte zorg op de afdeling eenheid intensieve zorg Uw kind is, of wordt opgenomen op afdeling

Nadere informatie

Ervaren tevredenheid over de geboorte

Ervaren tevredenheid over de geboorte Ervaren tevredenheid over de geboorte een meetinstrument voor moeders na de bevalling Introductie Inzicht krijgen in moeders ervaringen over de geboorte van haar kind kan worden gerealiseerd door gebruik

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/28766 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Steggerda, Sylke Jeanne Title: The neonatal cerebellum Issue Date: 2014-09-24 Chapter

Nadere informatie

Pijn bij kwetsbare ouderen. Rob van Marum Klinisch geriater, klinisch farmacoloog JBZ

Pijn bij kwetsbare ouderen. Rob van Marum Klinisch geriater, klinisch farmacoloog JBZ Pijn bij kwetsbare ouderen Rob van Marum Klinisch geriater, klinisch farmacoloog JBZ Definitie pijn Pijn is een onaangename sensorische en emotionele ervaring die in verband wordt gebracht met bestaande

Nadere informatie

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure Pijn bij kinderen Informatiebrochure 1 Inleiding Bij een opname in het ziekenhuis worden kinderen blootgesteld aan verschillende vormen van pijn. Een groot aantal ziektebeelden, heelkundige ingrepen en

Nadere informatie

ZieZo Observatiemethode Handleiding

ZieZo Observatiemethode Handleiding ZieZo Observatiemethode Handleiding Ellen Eelman Marjolein Kuiper Marieke Steendam Inhoud 1. Inleiding 3 1.1. Doel 3 1.2. Gebruikers 3 1.3. Samenstelling 3 2. Verantwoording 4 3. Visuele basisvaardigheden

Nadere informatie

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven.

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven. OPDRACHTFORMULIER Voorlichting geven Naam student: Datum: Opdracht Je geeft voorlichting aan een of meer zorgvragers. Voordat je gaat oefenen Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand

Nadere informatie

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A LVF2: 4C-ID model 0. Algemene gegevens Naam cursisten Tamara Lust, Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Naam hoofddocent Tamara Lust Namen begeleiders Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Datum

Nadere informatie

Klinisch Redeneren. Leereenheid. Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Klinisch Redeneren. Leereenheid. Verpleegkundige Vervolgopleidingen Klinisch Redeneren Leereenheid Verpleegkundige Vervolgopleidingen November 2014 2 Leereenheid Klinisch Redeneren VUmc Amstel Academie De Boelelaan 1109 1081 HV Amsterdam www.amstelacademie.nl November

Nadere informatie

1. Pijn bestaat uit 4 onderdelen. Wat is de juiste volgorde? (Denk aan het Pijnmodel van Loeser).

1. Pijn bestaat uit 4 onderdelen. Wat is de juiste volgorde? (Denk aan het Pijnmodel van Loeser). Fractie Deskundigheid Antwoorden Onderstaande vragen gaan over pijn in het algemeen 1. Pijn bestaat uit 4 onderdelen. Wat is de juiste volgorde? (Denk aan het Pijnmodel van Loeser). a. Pijngewaarwording,

Nadere informatie

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Dit format is bedoeld voor docenten die onderzoekend-lerenopdrachten gaan maken voor het gebruik in hun eigen groep en/of voor gebruik door

Nadere informatie

Kinderen begeleiden in een kraamgezin

Kinderen begeleiden in een kraamgezin 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Kinderen begeleiden in een kraamgezin Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Pijn meten en bestrijden bij kinderen

Pijn meten en bestrijden bij kinderen Pijn meten en bestrijden bij kinderen KNO Locatie Hoorn/Enkhuizen Pijn meten en bestrijden bij kinderen Algemeen Uw kind wordt binnenkort geopereerd of behandeld in het Westfriesgasthuis. Het is belangrijk

Nadere informatie

U07-1 Criminaliteitspreventie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U07-1 Criminaliteitspreventie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201807-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U07-1 Criminaliteitspreventie, e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

Observaties uitvoeren

Observaties uitvoeren OPDRACHTFORMULIER Observaties uitvoeren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent. 2 Kijk

Nadere informatie

Observeren en interpreteren

Observeren en interpreteren 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Observeren en interpreteren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure Pijn bij kinderen Informatiebrochure Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 3 1 INLEIDING... 4 2 WAT IS PIJN?... 4 3 HET BELANG VAN EEN GOEDE VOORBEREIDING EN AFLEIDING... 4 4 HOE METEN WE PIJN?... 5 4.1 De Pokisschaal...5

Nadere informatie

Pijn op de SEH. Drs. A.C.M. Schmidt, SEH-arts KNMG

Pijn op de SEH. Drs. A.C.M. Schmidt, SEH-arts KNMG Pijn op de SEH Drs. A.C.M. Schmidt, SEH-arts KNMG Inleiding Pijn is één van de meest voorkomende redenen van een bezoek aan de Spoedeisende Hulp Tussen 50- en 80% van de patiënten op de SEH heeft matig

Nadere informatie

Hoe herken je pijn bij een cliënt? Rhodee van Herk 26-05-2008

Hoe herken je pijn bij een cliënt? Rhodee van Herk 26-05-2008 Hoe herken je pijn bij een cliënt? Rhodee van Herk 26-05-2008 Pijn bij verstandelijk gehandicapten 110.000 mensen met een verstandelijke handicap (VH) Ruim de helft ernstig Veel bijkomende stoornissen,

Nadere informatie

1. CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

1. CBR Registratienummer. 2. Naam opleider Pagina 1 van 5 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201837-002 / 20-02-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U37-1, Veilig werken langs de weg, e-learning (systeem:

Nadere informatie

U37-1 Veilig werken langs de weg e-learning Versie CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U37-1 Veilig werken langs de weg e-learning Versie CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201837-002 / 20-02-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U37-1, Veilig werken langs de weg, e-learning (systeem: All Secure

Nadere informatie

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken Bijeenkomst 1 De trainer stelt zichzelf voor en geeft een korte toelichting over de inhoud en het doel van de training. Licht de afspraken en regels toe die gelden voor deelname. Neemt hier de tijd voor,

Nadere informatie

De polsslag van een zorgvrager opnemen

De polsslag van een zorgvrager opnemen OPDRACHTFORMULIER De polsslag van een zorgvrager opnemen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Naam. Datum. Noteer het aantal GFI punten op dit onderdeel Nadere omschrijving problematiek

Naam. Datum. Noteer het aantal GFI punten op dit onderdeel Nadere omschrijving problematiek Inventarisatie (A) Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. A Sociale aspecten (wonen, werken, zelfstandigheid) Ervaart u op onderstaande onderwerpen problemen? SOMS

Nadere informatie

U14-1 Communicatieve en sociale vaardigheden e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U14-1 Communicatieve en sociale vaardigheden e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201814-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U14-1 Communicatie en sociale vaardigheden, e-learning (systeem: All

Nadere informatie

Palliatieve Zorg. Marjolein Kolkman en Ingrid Kienstra. Verpleegkundigen Palliatieve Zorg

Palliatieve Zorg. Marjolein Kolkman en Ingrid Kienstra. Verpleegkundigen Palliatieve Zorg Palliatieve Zorg Marjolein Kolkman en Ingrid Kienstra Verpleegkundigen Palliatieve Zorg Wat is het belangrijkste speerpunt van palliatieve zorg? A Genezing B Kwaliteit van leven C Stervensbegeleiding

Nadere informatie

Het meten van pijn. Pijnintensiteit, behandelingseffect en meetinstrumenten

Het meten van pijn. Pijnintensiteit, behandelingseffect en meetinstrumenten Het meten van pijn Pijnintensiteit, behandelingseffect en meetinstrumenten Het meten van pijn U bent opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis. Uw ziekte (of de behandeling die u krijgt) veroorzaakt bij

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: cursusbijeenkomst 3, werkhoudingen/ statische belasting/ repeterende bewegingen...2

Hoofdstuk 1: cursusbijeenkomst 3, werkhoudingen/ statische belasting/ repeterende bewegingen...2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: cursusbijeenkomst 3, werkhoudingen/ statische belasting/ repeterende bewegingen...2 1.1 Introductie 3 1.2 Stellingen en discussie..5 1.3 Praktische oefening en klassikale nabespreking..7

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2009-2010 Versie: 3 Fase: Gevorderd 1 Naam Student:.

Nadere informatie

Kraamvrouw begeleiden bij veranderingen in de kraamperiode

Kraamvrouw begeleiden bij veranderingen in de kraamperiode 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 0 Opdrachtformulier Kraamvrouw begeleiden bij veranderingen in de kraamperiode Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen.

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. Beste cursist, Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. U heeft bijgaand de handleiding voor de cursist en die voor de PB (PraktijkBegeleider) digitaal ontvangen.

Nadere informatie

Hulp bieden bij de uitscheiding: manueel ontlasting verwijderen

Hulp bieden bij de uitscheiding: manueel ontlasting verwijderen 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 OPDRACHTFORMULIER Hulp bieden bij de uitscheiding: manueel ontlasting verwijderen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn

Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Les Dieren met een baan, thema vermaak

Les Dieren met een baan, thema vermaak Les Dieren met een baan, thema vermaak Lesvoorbereidingsformulier Doelgroep: groep 6 Beginsituatie: Wat kunnen en kennen de leerlingen al m.b.t. de doelstelling? Kijk in de methode, praat met je mentor,

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg op een neonatale afdeling. Ellen Melis & Kelly Schillemans

Ontwikkelingsgerichte zorg op een neonatale afdeling. Ellen Melis & Kelly Schillemans Ontwikkelingsgerichte zorg op een neonatale afdeling Inhoud van de les 1. Inleiding 2. Wie, waarom, wanneer? 3. Vijf uitgangspunten 1. Positionering 2. Slaap/waak ritme 3. Geluid 4. Licht 5. Gecombineerde

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Verdiepingsvariant Training 'Psychosociale problemen signaleren'

Verdiepingsvariant Training 'Psychosociale problemen signaleren' Verdiepingsvariant Training 'Psychosociale problemen signaleren' Anke van de Vegte, coördinator Deskundigheidsbevordering IKNL, locatie Rotterdam Tot stand gekomen in samenwerking met: - Mieke Groen, klinisch

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: cursusbijeenkomst 2, duwen/ trekken/ manoeuvreren..2

Hoofdstuk 1: cursusbijeenkomst 2, duwen/ trekken/ manoeuvreren..2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: cursusbijeenkomst 2, duwen/ trekken/ manoeuvreren..2 1.1 Introductie 3 1.2 Stellingen en discussie..5 1.3 Praktische oefening en klassikale nabespreking..7 1.4 Theorie overdragen..

Nadere informatie

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij tieners tijdens een verblijf in het ziekenhuis

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij tieners tijdens een verblijf in het ziekenhuis Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij tieners tijdens een verblijf in het ziekenhuis I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Pijn bij tieners tijdens een verblijf in het ziekenhuis 2 Pijn bij tieners

Nadere informatie

Het registreren van de waarden van de vitale functies

Het registreren van de waarden van de vitale functies OPDRACHTFORMULIER Het registreren van de waarden van de vitale functies Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

De ademhaling van een zorgvrager opnemen

De ademhaling van een zorgvrager opnemen OPDRACHTFORMULIER De ademhaling van een zorgvrager opnemen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Ontwikkelings- gerichte zorg. op de dienst neonatologie

Ontwikkelings- gerichte zorg. op de dienst neonatologie Ontwikkelings- gerichte zorg op de dienst neonatologie Beste ouder(s) Uw kindje werd opgenomen op onze dienst neonatologie. We begrijpen dat dit voor u een onverwachtse, aangrijpende gebeurtenis is. Desondanks

Nadere informatie

De lerende Overblijf Medewerker

De lerende Overblijf Medewerker Whitepaper tussenschoolse opvang Overblijf Academie Maart 2014 Inleiding Deze whitepaper is bedoeld voor schoolleiders, directies en besturen in het primair onderwijs in Nederland die willen weten hoe

Nadere informatie

Welkom. Basisscholing. Colofon. Programma. Praktijkavond 2 BSC Hand-out - V Cervixscreening. Tweede bijeenkomst

Welkom. Basisscholing. Colofon. Programma. Praktijkavond 2 BSC Hand-out - V Cervixscreening. Tweede bijeenkomst Welkom Basisscholing Cervixscreening Colofon Uitgave NHG NVDA NVOG NVVP RIVM Screeningsorganisaties VAP Bilthoven, 2016. De Basisscholing Cervixscreening mag worden gebruikt door iedereen die beroepsmatig

Nadere informatie

Naam: Stageplek: Klas:

Naam: Stageplek: Klas: Naam: Stageplek: Klas: Inhoudsopgave Naam stagebegeleider Telefoonnummer stagebegeleider Mailadres stagebegeleider Adres stage bedrijf Naam stagebegeleider (als er 2 zijn) Telefoonnummer stagebegeleider

Nadere informatie

Een kraamvrouw begeleiden bij het geven van flesvoeding

Een kraamvrouw begeleiden bij het geven van flesvoeding 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een kraamvrouw begeleiden bij het geven van flesvoeding Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

NEECHAM Confusion Scale (Neelon et al., 1996, vertaling Milisen 1999)

NEECHAM Confusion Scale (Neelon et al., 1996, vertaling Milisen 1999) NEECHAM Confusion Scale (Neelon et al., 1996, vertaling Milisen 1999) Toelichting NEECHAM Confusion Scale: Vul deze schaal in op basis van observaties tijdens de zorg aan de patiënt en de routine verpleegkundige

Nadere informatie

Naam. Datum. Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze.

Naam. Datum. Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. Inventarisatie (A) Naam Datum Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. A Sociale aspecten (wonen, werken, zelfstandigheid) Ervaart u op onderstaande onderwerpen problemen?

Nadere informatie

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager 1 Werkprocessen en competenties gericht op het verpleegplan 1.1 Stelt verpleegkundige diagnose en stelt het verpleegplan op. A: Beslissen en activiteiten initiëren

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

U20-1 Fysieke Belasting e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U20-1 Fysieke Belasting e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201720-003 / 25-09-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U20-1, Fysieke belasting, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5.

Nadere informatie

Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg.

Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg. Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg. Inleiding: Vanaf 2006 heeft de William Schrikker Pleegzorg geëxperimenteerd met

Nadere informatie

Het voeren van een begeleidend gesprek met een zorgvrager

Het voeren van een begeleidend gesprek met een zorgvrager 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het voeren van een begeleidend gesprek met een zorgvrager Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier bij deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie