HANNES MINNAAR SPEELT BEETHOVEN KEIZERSCONCERT. Antonello Manacorda dirigent Hannes Minnaar piano. Het Gelders Orkest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANNES MINNAAR SPEELT BEETHOVEN KEIZERSCONCERT. Antonello Manacorda dirigent Hannes Minnaar piano. Het Gelders Orkest"

Transcriptie

1 HANNES MINNAAR SPEELT BEETHOVEN KEIZERSCONCERT Antonello Manacorda dirigent Hannes Minnaar piano Het Gelders Orkest

2 APELDOORN vr. 26 oktober, Orpheus, uur (inleiding uur) Dit concert wordt geadopteerd door de Partners van Het Gelders Orkest ARNHEM NIJMEGEN za. 27 oktober, Musis Sacrum, uur (inleiding uur) zo. 28 oktober, De Vereeniging, uur (inleiding uur) Ludwig van Beethoven ( ) Pianoconcert nr. 5 in Es, opus 73 Keizersconcert Allegro Adagio un poco moto Rondo: allegro Richard Strauss ( ) Ein Heldenleben, opus 40 (vioolsolo: Cécile Huijnen, concertmeester) Lebhaft bewegt (Der Held) Etwas langsamer (Des Helden Widersacher) Viel ruhiger (des Helden Gefährtin) Mit grossen Schwung und Begeisterung (Des Helden Walstatt) (Des Helden Friedenswerke) Langsam (des Helden Weltflucht und Vollendung) Pauze Dit programmaboekje wordt u aangeboden i.s.m. de Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest. Wilt u ook vriend worden? We begroeten u graag bij de balie in de hal.

3 Antonello Manacorda dirigent De magie tussen het orkest en de nieuwe chef is compleet, schreef De Gelderlander na de eerste concerten van Antonello Manacorda als chef-dirigent van Het Gelders Orkest eind november met Mahers Zevende symfonie. Manacorda debuteerde in november 2009 zeer succesvol bij Het Gelders Orkest. Na verschillende succesvolle vervolgconcerten werd hij in april 2011 benoemd tot chefdirgent. Aanvankelijk bekwaamde de in Turijn geboren Antonello Manacorda zich op de viool. Na zijn opleiding aan het conservatorium in zijn geboorteplaats afgesloten te hebben, volgde hij nog verdere lessen bij onder anderen Herman Krebbers in Amsterdam. In 1997 richtte Manacorda met Claudio Abbado en enkele andere leden van het Gustav Mahler Jugend Orchester het Mahler Chamber Orchestra op, waar hij als concertmeester optrad. In 2002 besloot Manacorda zich op het dirigeren toe te leggen en volgde twee jaar lessen bij Jorma Panula.Dat leidde in 2006 tot zijn eerste vaste verbintenis als chef-dirigent bij het ensemble I Pomeriggi Musicali in Milaan, waar hij deze functie nog steeds met groot succes vervult. Er volgden diverse uitnodigingen van orkesten als Orchestra della Svizzera Italiana, het Scottisch Chamber Orchestra en het Helsingborgs Symfoniorkester. Drie jaar geleden stond hij voor het eerst voor het orkest dat hij zelf had opgericht: het Mahler Chamber Orchestra. Ook opera laat Antonello Manacorda niet onberoerd. In de afgelopen jaren leidde hij producties in Florence, Milaan en Napels. Voorjaar 2011 nog maakte zijn interpretatie van Mozarts Don Giovanni in het Teatro La Fenice in Venetië grote indruk.

4 Hannes Minnaar piano Het heeft even geduurd voordat er in Nederland weer een werkelijk uitmuntend pianotalent aan de horizon verscheen, maar met Hannes Minnaar is die lacune ruimschoots opgevuld. Zijn studie bij de befaamde pedagoog Jan Wijn aan het Amsterdams Conservatorium sloot hij af met de allerhoogste onderscheiding. Maar ook zijn lessen bij onder anderen Alfred Brendel, Menahim Pressler en Willem Brons droegen bij aan de ontwikkeling van zijn talent. De grote doorbraak van Hannes Minnaar kwam in 2010 toen hij een derde prijs won tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel, de hoogste plaats die een Nederlands musicus ooit bereikt heeft. Het bracht zijn carrière in een ongekende stroomversnelling. Tegenwoordig is hij een veelgevraagd pianist in talloze concertzalen en bij vele orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest in Zijn eerste cd met composities van Ravel is enthousiast ontvangen. Maar ook met het mede door hem opgerichte Van Baerle Trio behaalt hij het ene succes na het andere. Toch gaat het Minnaar niet om zijn talent als wel om de muziek zelf: Virtuositeit heeft componisten geïnspireerd om het uiterste uit de piano te halen. Maar het blijft een middel en geen doel. Als een componist zonder virtuositeit hele mooie muziek kan schrijven, dan speel ik die net zo graag.

5 Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 5 in Es, opus 73 Keizersconcert Vochtplekken bedekten het plafond; er stond een nogal oude vleugel waarop het stof om voorrang streed met verschillende in-druk-verschenen en handgeschreven stukken muziek; onder de piano (ik overdrijf niet) een niet geleegde pot de nuit. Met deze (en nog veel andere!) woorden omschreef een zekere Baron de Trémont in 1809 een bezoek aan de ongenaakbare componist Ludwig van Beethoven. Niet alleen in het Weense appartement van de componist, ook daarbuiten was het een grote chaos. In mei van dat jaar hadden de troepen van Napoleon Wenen belegerd en het vuur geopend op de stad. Wat een verstorend, woest leven om me heen, verzuchtte Beethoven in een brief aan zijn uitgever. Niets dan trommels, kanonnen en allerlei menselijk leed. Hoewel de componist dat jaar niet kon uitwijken naar zijn geliefde zomerverblijven buiten de stad, schreef hij wel degelijk muziek. Het is goed mogelijk dat de eerdergenoemde baron op de vleugel, in de buurt van de po, de noten van Beethovens Vijfde pianoconcert in Es, opus 73 heeft zien liggen. Wie dit concert in verband wil brengen met de turbulente gebeurtenissen uit 1809 moet trouwens wel oppassen. De erbarmelijke omstandigheden waarin de componist verkeerde hoor je in ieder geval helemaal niet terug in dit optimistische concert. Dat het werk als Keizersconcert door het leven gaat, is ook alleen maar verwarrend. Van de imperialistische Franse keizer Napoleon moest Beethoven immers al lang niets meer hebben. Je zou het concert hoogstens keizerlijk kunnen noemen vanwege de heldhaftige toon die Beethoven aanslaat. Het werk staat in Es-groot, de heroïsche toonsoort, die Beethoven jaren eerder ook gebruikte in zijn (aanvankelijk aan Napoleon) opgedragen Derde symfonie ( Eroïca ). Beethovens Vijfde en laatste pianoconcert begint op een onconventionele manier: tussen brede akkoorden in het orkest presenteert de solist zich meteen in quasi geïmproviseerde akkoordbrekingen. Het monumentale eerste deel wordt bepaald door een energiek, mannelijk hoofdthema en een zacht en in mineur ingezet tweede thema. Solist en orkest vormen een prachtige eenheid. Dat is ook het geval in het meditatieve Adagio, dat in de ver van Es-groot verwijderde toonsoort B-groot staat. Dit tweede deel wordt op een opvallende manier verbonden aan de Finale, de solist leidt het pregnante ritmische rondothema al langzaam en aarzelend in, waarna het briljante en juichende slotdeel losbarst. De inmiddels steeds dover wordende componist zou het concert zelf niet meer in het openbaar spelen; in 1811 werd het werk in Leipzig ten doop gehouden door Friedrich Schneider voor een dolenthousiast publiek, dat nauwelijks voldoende had aan de gangbare uitingen van erkentelijkheid en vreugde. Dirk Luijmes

6 Richard Strauss Ein Heldenleben, opus 40 Richard Strauss componeerde het symfonische gedicht Ein Heldenleben in , op 34-jarige leeftijd. In die periode dirigeerde Strauss in Amsterdam het Concertgebouworkest, dat toen drie jaar onder leiding van Willem Mengelberg stond. In oktober 1898 voerde Strauss met het Concertgebouworkest Also sprach Zarathustra uit en hij toonde zich verrukt over de klank en werkwijze van het orkest. Als dank voor wat hij in een brief aan zijn vader de grootste triomf in mijn carrière noemde, droeg hij Ein Heldenleben op aan het Concertgebouworkest en aan Mengelberg. Hoewel Strauss nooit een uitgewerkt programma gaf voor Ein Heldenleben, lichtte hij in de loop van zijn leven in gesprekken wel een aantal mogelijke buitenmuzikale elementen toe die in het werk terugkeren. Zo wordt de held geportretteerd door een thema van de hoorns en lage strijkers in Es-groot (sinds Beethoven de heroïsche toonsoort bij uitstek). Groot is het contrast van de held met zijn vijanden: zij worden voorgesteld door zeurende en kibbelende houtblazers tegen saaie open kwinten van de tuba s. De held wordt gesteund door de soloviool: zij komt op en begint een flirt die eindigt met een groots duet. De veldslag staat echter voor de deur, hetgeen wordt aangekondigd door trompetten uit de verte. De vredeswerken van de held beslechten het pleit: citaten uit eerdere symfonische gedichten van Strauss als Don Juan, Tod und Verklärung, Till Eulenspiegel, Don Quichote, Also sprach Zarathustra en Macbeth, te zamen met twee fragmenten uit zijn opera Guntram en het lied Traum im Zwielicht. Op het moment dat de overwinning volledig is - ze wordt gesymboliseerd door een aangepaste versie van het strijdthema in de althobo - wendt de held zich van de wereld af. Terwijl zijn geest steeds hoger stijgt (verzinnebeeld door de soloviool) gaat het stoffelijke ten onder (weergegeven in de hoornmelodie). De première van Ein Heldenleben werd niet onverdeeld gunstig ontvangen. Zo was er het verwijt dat Strauss een megalomaan was omdat hij zelf de held zou uithangen, met al die citaten uit eigen werken. Inderdaad lijken de autobiografische elementen moeilijk te ontkennen. Meer dan eens is erop gewezen dat de metgezellin van de held, voorgesteld door de viool, verwijst naar Strauss vrouw Pauline. Maar het waren niet alleen de autobiografische elementen die de critici zwaar op de maag lagen, ook inhoudelijk hadden ze wat te stellen met het werk. Zo noemde een van hen de realistische effecten in de partituur zo beklagenswaardig dom, dat je er naar luisterend betreurt dat een geniaal componist ooit zo diep gezonken is. De geschiedenis heeft de critici echter ongelijk gegeven: hoewel Ein Heldenleben niet regelmatig wordt uitgevoerd, ten gevolge van de hoge technische eisen die het stelt en het grote orkestapparaat dat benodigd is, is de compositie geenszins vergeten in onze tijd. Frits de Haen

7 Voorgesteld online! We ontvangen u natuurlijk graag in onze concertzalen. Maar we willen u zeker ook uitnodigen om ons online te bezoeken, in onze eigen digitale wereld. Want dan kunt u zich echt heerlijk inleven in ons orkest. Op uw laptop, op kantoor, zelfs via onze ipad app. We bieden u hier alle informatie, prachtig gepresenteerd met video s en muziek van alle werken. Natuurlijk kunt u vanuit hier ook uw abonnementen en kaarten bestellen. We zijn benieuwd naar uw belevenissen in onze digitale wereld! voorgesteld.hetgeldersorkest.nl

8 daar horen we OKTOBER Woensdag 31 Gratis Lunchconcert Arnhem Met muziek van Stravinsky en Beethoven NOVEMBER Donderdag 01 Rhapsody in Blue Nijmegen Vrijdag 02 Julian Kuerti dirigent Doetinchem Zondag 04 Ralph van Raat piano Zutphen Woensdag 07 Arnhem Vrijdag 09 Ede Kaarten bestelt u via webshop.hetgeldersorkest.nl hetgeldersorkest.nl twitter.com/geldersorkest facebook.com/het GeldersOrkest IK BEN GELDERLANDER Word ook Gelderlander! dg.nl/abonneren

GROOTS & MEESLEPEND. Het Gelders Orkest. 20-30 maart. daar horen we. Antonello Manacorda. Kristian Bezuidenhout

GROOTS & MEESLEPEND. Het Gelders Orkest. 20-30 maart. daar horen we. Antonello Manacorda. Kristian Bezuidenhout 20-30 maart GROOTS & MEESLEPEND Het Gelders Orkest en Het Nederlands Symfonieorkest Antonello Manacorda dirigent Kristian Bezuidenhout piano Het Gelders Orkest daar horen we GEORGE WIEGEL DIRECTEUR Het

Nadere informatie

Brahms romantisch vioolconcert

Brahms romantisch vioolconcert vrijdag 4 november t/m zondag 6 november Brahms romantisch vioolconcert Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride viool vrijdag 4 november t/m zondag 6 november Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

Blazers in de balzaal

Blazers in de balzaal Maandagenda december 2015 Kijk voor actuele informatie op www.hetgeldersorkest.nl Blazers in de balzaal Het Gelders Blaaskwintet Gudrun Bourel fluit Bram Kreeftmeijer hobo Irene Teepe klarinet Mette Laugs

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Sibelius. Brahms. Symfonie nr. 5. voor viool en cello. vrijdag 3 november t/m zondag 5 november

Sibelius. Brahms. Symfonie nr. 5. voor viool en cello. vrijdag 3 november t/m zondag 5 november Sibelius Symfonie nr. 5 Brahms Dubbelconcert voor viool en cello vrijdag 3 november t/m zondag 5 november Antonello Manacorda dirigent Maximilian Hornung cello Cécile Huijnen viool vrijdag 3 november t/m

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel WARME ROMANTIEK Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel - Gelieve uw gsm uit te schakelen! PROGRAMMA Trio opus 11

Nadere informatie

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 gelderland zaterdag 1 nov Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen 20.15 uur www.keizerkarelpodia.nl / 024-3221100 28,00 pashouders 25,75 Rotterdams Kamerorkest Conrad van

Nadere informatie

Beethoven. Symfonieën

Beethoven. Symfonieën Beethoven Symfonieën Symfonie 2 1802 Beethoven op de rand Ten tijde van het Heiligenstadt testament!!! Adagio molto - allegro con brio Larghetto Scherzo (allegro) Allegro molto (Gassig afscheid van de

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis Programma Kamermuziek 16 oktober 2010, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis In de serie Het Kwartet D u d o k K w a r t e t Judith van Driel viool Marleen

Nadere informatie

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST concertprogramma 3 en 7 mei 2017 Myung-Whun Chung dirigent Isabelle Faust viool Johannes Brahms 1833-1897 Vioolconcert in D gr.t., op. 77 (1878) Allegro non troppo Adagio

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

Alexeev vlamt met Symfonische dansen

Alexeev vlamt met Symfonische dansen Alexeev vlamt met Symfonische dansen Nikolai Alexeev dirigent Alexander Melnikov piano Bob Koertshuis trompet Het Gelders Orkest Orkest van het Oosten www.hetgeldersorkest.nl vrijdag 11 mei t/m zaterdag

Nadere informatie

BRAUTIGAM SPEELT BRAHMS

BRAUTIGAM SPEELT BRAHMS BRAUTIGAM SPEELT BRAHMS Woensdag 4 februari zondag 8 februari Antonello Manacorda dirigent Ronald Brautigam piano Het Gelders Orkest Boukje Raes 2 de viool De ragfijne, impressionistische en transparante

Nadere informatie

Conservatoria Symfonieorkest

Conservatoria Symfonieorkest Beethoven Bruch Die Geschöpfe des Prometheus Brahms Benzi Symfonie nr. 2 dirigent solist Conservatoria Symfonieorkest Maastricht, Gent & Tilburg 23/25/26/27 nov 2012 Programma Beethoven Benzi dirigent

Nadere informatie

The Planets. vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei

The Planets. vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei The Planets Thomas Sanderling dirigent i.s.m. Het Orkest van het Oosten Musica Vocale koor Oost Nederlands Kamerkoor vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei Thomas Sanderling

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello Programma Kamermuziek 9 juni 2011, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis Martijn Willers piano Joris van den Berg cello L. van Beethoven Variaties op

Nadere informatie

BUSINESS SEATS 2015-2016

BUSINESS SEATS 2015-2016 BUSINESS SEATS 2015-2016 EEN HEERLIJKE AVOND MET UW GENODIGDEN Ook in het seizoen 2015-2016 biedt het Concertgebouw formules op maat om uw genodigden een onvergetelijke avond te bezorgen. Geniet van een

Nadere informatie

programma maandag 7 januari, uur London Philharmonic Orchestra jaime martín dirigent arseny tarasevich-nikolaev piano

programma maandag 7 januari, uur London Philharmonic Orchestra jaime martín dirigent arseny tarasevich-nikolaev piano programma maandag 7 januari, 20.15 uur London Philharmonic Orchestra jaime martín dirigent arseny tarasevich-nikolaev piano Programma L. van Beethoven (1770-1827) Ouverture Leonore nr. 2 in C, opus 72a

Nadere informatie

Mahlers Eerste symfonie

Mahlers Eerste symfonie woensdag 9 november t/m zaterdag 19 november Mahlers Eerste symfonie Daniele Rustioni dirigent Francesca Dego viool i.s.m. Het Orkest van het Oosten woensdag 9 november t/m zaterdag 19 november Daniele

Nadere informatie

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Tsjaikovski s Pathétique en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin

Nadere informatie

Jussen speelt Beethoven

Jussen speelt Beethoven donderdag 29 september t/m zondag 2 oktober Jussen speelt Beethoven Christian Vásquez dirigent Lucas Jussen piano donderdag 29 september t/m zondag 2 oktober Christian Vásquez dirigent Lucas Jussen piano

Nadere informatie

MAHLERS ZESDE SYMFONIE

MAHLERS ZESDE SYMFONIE MAHLERS ZESDE SYMFONIE In samenwerking met HET Symfonieorkest Vrijdag 13 november vrijdag 20 november Cristian Mandeal dirigent PROGRAMMA Gustav Mahler (1860 1911) Symfonie nr.6 in a ( Tragische ) I. Allegro

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... muziek jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Luistercursussen Klassieke Muziek Al sinds vele jaren geven een tweetal

Nadere informatie

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Seizoen 2015-2016 1 Nijmegen, juli 2015 Cursisten van de Lindenberg hebben een streepje voor bij verschillende podia en winkels in Nijmegen. Op vertoon van hun

Nadere informatie

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november 1988 Concert 22 november 2014 Programma Feest der herkenning Gioachino Rossini (1792-1868) Ouverture «L Italiana in Algeri» (1813) Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel Ken uw Klassiekers 2013-2014 in desingel wo 25 sep 2013 Camerata Bern olv. Antje Weithaas p.2 vr 11 okt 2013 B Rock olv. Bejun Mehta p.4 do 14 nov 2013 Le Concert Olympique p.6 wo 19 mrt 2014 Le Concert

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief november 2017 Beste Muziekliefhebber, De wintertijd is weer ingegaan en de laatste dagen is ook de temperatuur flink lager geworden. En dus wordt het

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Flor dirigeert Mozart en Wagner

Flor dirigeert Mozart en Wagner donderdag 16 februari t/m zaterdag 18 februari Flor dirigeert Mozart en Wagner Claus Peter Flor dirigent Rob van de Laar hoorn donderdag 16 februari t/m zaterdag 18 februari Claus Peter Flor dirigent Rob

Nadere informatie

Sophia Burgos & Antonello Manacorda

Sophia Burgos & Antonello Manacorda donderdag 26 januari t/m zondag 29 januari Sophia Burgos & Antonello Manacorda Antonello Manacorda dirigent Sophia Burgos sopraan donderdag 26 januari t/m zondag 29 januari Antonello Manacorda dirigent

Nadere informatie

28-29 november 1-11 december. favore. Antonino Fogliani dirigent Tae-Hyung Kim piano. Het Gelders Orkest. daar horen we

28-29 november 1-11 december. favore. Antonino Fogliani dirigent Tae-Hyung Kim piano. Het Gelders Orkest. daar horen we 28-29 november 1-11 december fogliani per favore Antonino Fogliani dirigent Tae-Hyung Kim piano Het Gelders Orkest daar horen we Volop genieten met Het Gelders Orkest! Programma Gioachino Rossini (1792-1868)

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief oktober 2017 Beste Muziekliefhebber, Het nieuwe concertseizoen in de Oude Kerk in Oosterbeek staat weer voor de deur. Peter van Praagh - onze programmeur

Nadere informatie

Stichting Zuid-Hollands Orkest Bellitoni, gevestigde te Den Haag KvK:

Stichting Zuid-Hollands Orkest Bellitoni, gevestigde te Den Haag KvK: Stichting Zuid-Hollands Orkest Bellitoni, gevestigde te Den Haag KvK: 41167531 Betreft: Bestuurlijke en financiële informatie Versie: april 2017 Contact gegevens: R.Reijnhart, Dr. D. Bakkerlaan 72, 2061

Nadere informatie

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden De Negentiende Eeuw Onbekende Bekenden Met alle respect voor de voorafgaande en de eropvolgende eeuwen kan men toch stellen dat de negentiende eeuw nog steeds het basisrepertoire voor onze klassieke orkesten

Nadere informatie

Informatie voor docent: Les 1

Informatie voor docent: Les 1 Informatie voor docent: Les 1 a. Eigen antwoord. b. De Eerste Wereldoorlog: Stravinsky verbleef in de jaren voor de oorlog al een aantal maanden per jaar in Zwitserland met zijn familie. Door de Eerste

Nadere informatie

BEETHOVENS NEGENDE. Het Gelders Orkest

BEETHOVENS NEGENDE. Het Gelders Orkest BEETHOVENS NEGENDE vrijdag 19 december vrijdag 26 december Antonello Manacorda dirigent Lisa Larsson sopraan Cécile van de Sant alt Daniel Norman tenor Andrew Foster-Williams bas-bariton 125 Het Gelders

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Dit muziekproject van Markant is bestemd voor leerlingen van groep 3 en wordt door Cultuurwijzer aangeboden binnen het cultuurmenu muziek schooljaar

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

Bruckners monumentale Achtste

Bruckners monumentale Achtste donderdag 9 maart t/m zaterdag 11 maart Bruckners monumentale Achtste Martin Sieghart dirigent donderdag 9 maart t/m zaterdag 11 maart Martin Sieghart dirigent PROGRAMMA Anton Bruckner (1824 1896) Symfonie

Nadere informatie

ZUIDELIJKE KLANKEN MET PASCAL ROGÉ

ZUIDELIJKE KLANKEN MET PASCAL ROGÉ ZUIDELIJKE KLANKEN MET PASCAL ROGÉ Vrijdag 23 oktober zondag 25 oktober Ramón Tebar dirigent Pascal Rogé piano PROGRAMMA Maurice Ravel (1875 1937) Rapsodie espagnole (1907-08) I. Prélude a la nuit II.

Nadere informatie

Cornelis Dopper 1870-1939. Schitterend op de tweede rang

Cornelis Dopper 1870-1939. Schitterend op de tweede rang Cornelis Dopper 1870-1939 Schitterend op de tweede rang CORNELIS DOPPER, componist, dirigent, muziekpedagoog en musicograaf, is geboren in Stadskanaal op 7 februari 1870 en overleden te Amsterdam op 18

Nadere informatie

Alles Amerika met Liza Ferschtman

Alles Amerika met Liza Ferschtman donderdag 8 juni en vrijdag 9 juni Alles Amerika met Liza Ferschtman Christian Vásquez dirigent Liza Ferschtman viool donderdag 8 juni en vrijdag 9 juni Christian Vásquez dirigent Liza Ferschtman viool

Nadere informatie

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING Lesdoel Leerlingen verdiepen zich in het thema slavernij en in een compositie van Frederick Delius: Florida Suite. Dit muziekstuk is geïnspireerd op muziek van de slaven. Met deze achtergrondkennis en

Nadere informatie

Bestuurlijke en financiële informatie van de STICHTING ZUID-HOLLANDS ORKEST BELLITONI. BSN-nummer:

Bestuurlijke en financiële informatie van de STICHTING ZUID-HOLLANDS ORKEST BELLITONI. BSN-nummer: Versie: januari 2016 Bestuurlijke en financiële informatie van de STICHTING ZUID-HOLLANDS ORKEST BELLITONI BSN-nummer: 816180490 Contact gegevens: R.Reijnhart, Dr. D. Bakkerlaan 72, 2061 EX Bloemendaal

Nadere informatie

JULI AUGUSTUS. Woensdag 29 augustus 2018 Grote Zaal uur. Koninklijk Concertgebouworkest Bernard Haitink, dirigent

JULI AUGUSTUS. Woensdag 29 augustus 2018 Grote Zaal uur. Koninklijk Concertgebouworkest Bernard Haitink, dirigent 30 jaar JULI AUGUSTUS Woensdag 29 augustus 2018 Grote Zaal 20.00 uur Koninklijk Concertgebouworkest Bernard Haitink, dirigent Gustav Mahler 1860-1911 Negende symfonie in D (1908-09) Andante comodo Im Tempo

Nadere informatie

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest.

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest. Met z n allen samen! Toeters en kloppers Er zijn drie soorten orkesten die enkel uit blazers en slagwerk bestaan. Samen worden deze orkesten hafabra genoemd, naar de eerste letters van hun naam. Luister

Nadere informatie

Ludwig van Beethoven Concert voor piano en orkest nr. 3 in C klein, Opus 37 ( ) 1. Allegro con brio 2. Largo 3.

Ludwig van Beethoven Concert voor piano en orkest nr. 3 in C klein, Opus 37 ( ) 1. Allegro con brio 2. Largo 3. Ludwig van Beethoven Concert voor piano en orkest nr. 3 in C klein, Opus 37 (1800-1803) 1. Allegro con brio 2. Largo 3. Rondo Allegro Beethoven en de piano zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

CEDRIC HONINGS (GITAAR) Embrujo Español

CEDRIC HONINGS (GITAAR) Embrujo Español ZO 03.02.19 - CONCERTZAAL symphoniaassai O.L.V. WOUTER LENAERTS CEDRIC HONINGS (GITAAR) Embrujo Español CCHA.BE ZO 03.02.19 - CONCERTZAAL symphoniaassai O.L.V. WOUTER LENAERTS CEDRIC HONINGS (GITAAR)

Nadere informatie

Cultuurcentrum Belgica Dendermonde presenteert

Cultuurcentrum Belgica Dendermonde presenteert Cultuurcentrum Belgica Dendermonde presenteert Terra Nova & Kurt Van Eeghem Vrijdag 2 oktober 2015 CC Belgica Programma L.v. Beethoven - Septet opus 20 Adagio - Allegro con brio Adagio cantabile E.LT.

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie

Storioni Trio Rainer Kussmaul. Vladimir Mendelssohn Haydn, Schumann, Brahms

Storioni Trio Rainer Kussmaul. Vladimir Mendelssohn Haydn, Schumann, Brahms Pianotrio Storioni Trio Rainer Kussmaul. Vladimir Mendelssohn Haydn, Schumann, Brahms dinsdag 25 januari 2005 Pianotrio. Seizoen 2004-2005 Trio Staier-Sepec-Queyras Hummel, Beethoven, Schubert woensdag

Nadere informatie

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17 Classicisme (galante stijl) Terminologie conventionele term: classicisme (ca. 1730- ca. 1800) historisch correct(er): galante stijl (ca. 1730- ca. 1790) (gerelateerd: rococo, empfindsamer Stil ) Sturm

Nadere informatie

Melancholie & VERLANGEN. seizoen 2011 2012 www.limburgssymfonieorkest.nl

Melancholie & VERLANGEN. seizoen 2011 2012 www.limburgssymfonieorkest.nl Melancholie & VERLANGEN Donderdag 13 oktober Heerlen Zaterdag 15 oktober Maastricht Zondag 16 oktober Sittard Andrew Grams dirigent Frans Helmerson cello De bloemen voor het concert in Maastricht worden

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

Ludwig van Beethoven. Gedoopt 17 december 1770 in Bonn. (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen

Ludwig van Beethoven. Gedoopt 17 december 1770 in Bonn. (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen Ludwig van Beethoven Gedoopt 17 december 1770 in Bonn (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen Beethoven Pianosonates Piano Sonata nr. 8 Sonate Pathétique

Nadere informatie

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein,

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein, Speech directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Barbera Wolfensberger bij uitreiking Nederlandse Muziekprijs, 27 januari 2018, Concertgebouw Amsterdam

Nadere informatie

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15. IN DE MAAT INFOBULLETIN HARMONIE TOG november 2013 TOG INTERNATIONAAL AGENDA 2013-2014: TOG KORT NIEUWS zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.00u

Nadere informatie

Denken met je hart en voelen met je verstand Het evenwicht volgens dirigent Karel Deseure

Denken met je hart en voelen met je verstand Het evenwicht volgens dirigent Karel Deseure Denken met je hart en voelen met je verstand Het evenwicht volgens dirigent Karel Deseure Tussen aanhalingstekens Niets zo gevaarlijk als een sappig citaat. Voor je het weet, verschijnt je terloopse opmerking

Nadere informatie

Beethoven. Symfonie nr. 6 pastorale Programmamuziek

Beethoven. Symfonie nr. 6 pastorale Programmamuziek Beethoven Symfonie nr. 6 pastorale Programmamuziek Ludwig van Beethoven Gedoopt 17 december 1770 in Bonn (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen 1792

Nadere informatie

OOST-VLAAMS SYMFONISCH ORKEST SPONSORDOSSIER 18.

OOST-VLAAMS SYMFONISCH ORKEST SPONSORDOSSIER 18. OOST-VLAAMS SYMFONISCH ORKEST SPONSORDOSSIER 18 info@ovso.be www.ovso.be OVSO IN T KORT Het Oost-Vlaams Symfonisch Orkest werd opgericht in 2008, door en voor gepassioneerde muzikanten die samen interessante

Nadere informatie

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001 Zeven Psalmen Voor vierstemmig gemengd koor Felix Mendelssohn Bartholdy Proza Musica 10.210.001 Meer informatie over dit boek of over andere uitgaven van Proza Musica vindt u op www.prozamusica.nl Omslagontwerp:

Nadere informatie

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland DMI 7 Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland TRI LISS: IK KIJK GRAAG VOORUIT Na een gastoptreden met de status van de officiële presentatie van de toekomstige chef-dirigent in oktober 2015, is

Nadere informatie

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door Festival aan de Waal Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet Masterclasses door wo 8 t/m zo 12 feb 2017 Productie De Engelenbak Gasthuiskapel Zaltbommel www.engelenbakzaltbommel.nl

Nadere informatie

BLOK /2016 4, 1094 RB

BLOK /2016 4, 1094 RB Nederlands Philharmonisch Orkest versie 25-01-2016 Nederlands Kamerorkest BLOK 8-2015/2016 NedPhO-Koepel, Obiplein 4, 1094 RB Amsterdam, 020-521 75 00 Fax: 020-521 75 01 (periode: maandag 8 februari t/m

Nadere informatie

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord.

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord. VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 1 Het symfonieorkest Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan het einde

Nadere informatie

Top. Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen

Top. Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen Top Klassiek Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen Met het Limburgs Symfonie Orkest trad ik op in het volledig vernieuwde Theater Heerlen. Ik was zeer aangenaam verrast over de kwaliteit

Nadere informatie

tsjaikovski S WeergaloZe PiaNoCoNCert Het gelders orkest 8-9 februari daar horen we Nikolai alexeev dmitri alexeev dirigent piano

tsjaikovski S WeergaloZe PiaNoCoNCert Het gelders orkest 8-9 februari daar horen we Nikolai alexeev dmitri alexeev dirigent piano 8-9 februari tsjaikovski S WeergaloZe PiaNoCoNCert Het gelders orkest daar horen we Nikolai alexeev dirigent dmitri alexeev piano russische meesters en meesterwerken Programma Pjotr iljitsj tsjaikovski

Nadere informatie

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS Henk Guittart Artistiek leider 20-30 AUGUSTUS 2015 Het

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

Net andersom. alsinl874. Verloren schfflfe 3 Gjjen leven voort in muzie SCHILDERIJENTENTOONSTELLI

Net andersom. alsinl874. Verloren schfflfe 3 Gjjen leven voort in muzie SCHILDERIJENTENTOONSTELLI DE CELDERLANDER DINSDAC 5 MAART2013 SCHILDERIJENTENTOONSTELLI Net andersom alsinl874 De brugklassers van het Pax Chrisi College laten zich inspireren door Moessorgski en Wamelse harmonic door Geert Ceenen

Nadere informatie

LIZA FERSCHTMAN SPEELT MENDELSSOHN

LIZA FERSCHTMAN SPEELT MENDELSSOHN LIZA FERSCHTMAN SPEELT MENDELSSOHN Vrijdag 6 mei zondag 8 mei Christian Vásquez dirigent Liza Ferschtman viool PROGRAMMA Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 1847) Ouverture Die Hebriden opus 26 Concert voor

Nadere informatie

FASO-Nieuwsbrief 2012 nummer 6

FASO-Nieuwsbrief 2012 nummer 6 14 oktober 2012 FASO-Nieuwsbrief 2012 nummer 6 Beste lezer, De FASO staat de komende maanden voor belangrijke beslissingen over haar toekomst. Meer dan 250 orkesten (met totaal ca. 9000 orkestleden) maken

Nadere informatie

opname door Charles Mackerras/ Scottish Chamber Orchestra

opname door Charles Mackerras/ Scottish Chamber Orchestra Martijn Hooning Mozart, Symfonie in C groot "Jupiter", tweede deel overgang naar het tweede thema en eind van het middengedeelte (doorwerking) - oftewel: voorbeeld van gebruik van gealtereerde akkoorden

Nadere informatie

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam Visueel en interactief Voor de pauze ontrafelt Maestro Jules analytisch en anekdotisch het meesterwerk, het orkest speelt de cruciale fragmenten, bijzondere

Nadere informatie

MIDSUMMER MOZARTIADE > PERSDOSSIER

MIDSUMMER MOZARTIADE > PERSDOSSIER 2017 02.07 > 09.02 PERSDOSSIER 1. PERSBERICHT Het tweede Midsummer Mozartiade festival pakt uit met Don Giovanni De tweede editie van Midsummer Mozartiade, het festival dat de schijnwerpers op Mozarts

Nadere informatie

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest 1 Op vrijdag 8 december bezoek je met je klas een muziekvoorstelling in de Doelen. Hier zullen jullie samen met een enthousiaste presentator, Martin Baai, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het muziekstuk

Nadere informatie

OVERIGE (VASTE) ACTIVITEITEN

OVERIGE (VASTE) ACTIVITEITEN OVERIGE (VASTE) ACTIVITEITEN Act. nr. 101 - Museumgroep Afgelopen najaar hebben we de volgende tentoonstelling bezocht: Woensdag 2 november 2016 : Museum Arnhem, Dick Ket. De data voor het voorjaar 2017

Nadere informatie

Romantische klanken. Haydn Weber Beethoven. Dimitri Ashkenazy, klarinet Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers

Romantische klanken. Haydn Weber Beethoven. Dimitri Ashkenazy, klarinet Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers Romantische klanken Haydn Weber Beethoven Dimitri Ashkenazy, klarinet Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers vrijdag 2 oktober 2015 Schouwburg Leuven Concertmeester Friedeman Breuninger Viool I Viool

Nadere informatie

STICHTING ZUID-HOLLANDS ORKEST BELLITONI. BSN-nummer:

STICHTING ZUID-HOLLANDS ORKEST BELLITONI. BSN-nummer: Versie: april 2017 Bestuurlijke en financiële informatie van de STICHTING ZUID-HOLLANDS ORKEST BELLITONI BSN-nummer: 816180490 Contact gegevens: R.Reijnhart, Dr. D. Bakkerlaan 72, 2061 EX Bloemendaal e-mail:

Nadere informatie

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN Academie Londerzeel presenteert: MODULES AMC WO Lesda g ENS DAG en op of Z, ATE VRIJD MUZ R DAG AG IEK LAB (V3) O S SER OFIE VRA NCK Schooljaar 2016-2017 X AMC volgens een modulair systeem... Dit betekent

Nadere informatie

1. De kandidaat/kandidate mag op 1 januari 2016 maximum 23 jaar oud zijn.

1. De kandidaat/kandidate mag op 1 januari 2016 maximum 23 jaar oud zijn. ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DEELNAME 1. De kandidaat/kandidate mag op 1 januari 2016 maximum 23 jaar oud zijn. 2. De kandidaat/kandidate heeft de Belgische nationaliteit of is Europees ingezetene en verblijft

Nadere informatie

INHOUD: Van onze voorzitter. Intocht Sint Nicolaas. Op de lessenaar. Interview: Martien Maas. Caeciliafeest. Intermezzo. Activiteiten kalender

INHOUD: Van onze voorzitter. Intocht Sint Nicolaas. Op de lessenaar. Interview: Martien Maas. Caeciliafeest. Intermezzo. Activiteiten kalender J A A R G A N G 3 NO. 1 4 Van onze voorzitter November 2011 INHOUD: Van onze voorzitter Intocht Sint Nicolaas Op de lessenaar Interview: Martien Maas Caeciliafeest Intermezzo Activiteiten kalender Zoals

Nadere informatie

donderdag 5 maart Arnhem

donderdag 5 maart Arnhem donderdag 5 maart Arnhem muzikanten Dirigent Jan Quintus Zwart kreeg zijn eerste muziek-lessen van zijn vader Willem Hendrik Zwart. Hij vervolgde zijn orgel-, piano- en theorielessen aan de Kamper Muziekschool.

Nadere informatie

Serenade voor blazers (opus 14); deel I ( Allegro tranquillo ), maten 1-5. Bron: Brooijmans, Brahms in the Netherlands, 416.

Serenade voor blazers (opus 14); deel I ( Allegro tranquillo ), maten 1-5. Bron: Brooijmans, Brahms in the Netherlands, 416. 729 Muziekvoorbeelden Voorbeeld 1, bij p. 104. Glückwunsch für meinem [sic!] lieben Groszpapa zu sein em Geburtstage am 4ten Mai 1864. Bron: Tinte, Coll. Röntgen. Dossier oudste documenten JR. Voorbeeld

Nadere informatie

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)!

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)! 7. Troisième choral C. Franck (1822-1890) Het populaire derde koraal (1890) is het laatste werk van de grote Franse meester. Het begint met gebroken accoorden quasi allegro, afgewisseld met brede, sonore

Nadere informatie

Concert 29 oktober Joris van Rijn (viool) en Hans Eijsackers (piano) Hotel Vennendal Nunspeet

Concert 29 oktober Joris van Rijn (viool) en Hans Eijsackers (piano) Hotel Vennendal Nunspeet Randmeerconcertbrief seizoen 2006/7 nr. 3 Concert 29 oktober 2006 Joris van Rijn (viool) en Hans Eijsackers (piano) Hotel Vennendal Nunspeet 3e Randmeerconcert - seizoen 2006/2007 zondag 29 oktober 2006

Nadere informatie

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen!

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen! Blazen, strijken, trommelen en zingen! We horen van veel scholen dat ze muziek erg belangrijk vinden en hun leerlingen graag met echte instrumenten in aanraking willen brengen. In dit project kan dat!

Nadere informatie

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten Speel het vierde stuk uit één van je boeken. Hoeveel verschillende tonen kennen we. 1 2 Schrijf in ritme het woord pianoleerling in kwarten en achtsten. Is dit het ritme van Kortjakje, Vader Jacob, Zie

Nadere informatie

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender Rechterkolom: Kalender Vriendenactiviteiten kalender De inleidingen beginnen een uur voor aanvang van het concert. Wij verzoeken u vriendelijk op tijd aanwezig te zijn, want eenmaal begonnen wordt u echt

Nadere informatie

Allemaal instrumenten

Allemaal instrumenten Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Allemaal instrumenten Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen

Nadere informatie

OLVC-CULTUURNIEUWSBRIEF

OLVC-CULTUURNIEUWSBRIEF OLVC-CULTUURNIEUWSBRIEF Voorjaar 2015 Beste cultuurliefhebbers, Deze nieuwsbrief ziet er een beetje anders uit dan de voorgaande edities. Om praktische redenen en op algemene aanvraag wordt er hier een

Nadere informatie