BEETHOVENS NEGENDE. Het Gelders Orkest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEETHOVENS NEGENDE. Het Gelders Orkest"

Transcriptie

1 BEETHOVENS NEGENDE vrijdag 19 december vrijdag 26 december Antonello Manacorda dirigent Lisa Larsson sopraan Cécile van de Sant alt Daniel Norman tenor Andrew Foster-Williams bas-bariton 125 Het Gelders Orkest

2 Dick Bolt bastrombonist De negende van Beethoven! Het is bij Het Gelders Orkest traditie geworden om deze überklassieker uit te voeren onder leiding van onze chef-dirigenten en zo hoort het. Ik heb gloedvolle uitvoeringen gespeeld o.l.v. Benzi en Sieghart en ben nu heel nieuwsgierig naar Manacorda s visie op deze beroemde noten. Als trombonist zou ik Beethoven wel eens persoonlijk willen bedanken. De andere grote klassieke toondichters gebruikten mijn instrument wel in drievoud in hun werken met koor, zoals Haydn in Die Schöpfung en Mozart in zijn Requiem. Maar Beethoven had als een van de eersten onze groep nodig in zijn symfonieën, althans in zijn vijfde, zesde (met twee trombones) en de negende. In het tweede deel en in het slotdeel vanaf de koorinzet met de tekst Seid umschlungen, Millionen, Diesen Kuß der ganzen Welt! Voor zulke grootse momenten zijn wij onmisbaar en dat beseften alle grote componisten na Beethoven, die de trombone meer en meer instrumenteerden in hun grote werken. George Wiegel directeur Een lofdicht aan de vreugde vlak voor de feestdagen. Het prachtige gedicht van Friedrich von Schiller in Beethovens Negende geeft vorm aan het ideaal waarin iedereen samen is. Deze symboliek past uitstekend bij hoe wij vandaag voor u staan. Als orkest waarin wij samen streven naar de perfecte muzikale wereld, waar alles klopt en samensmelt. Geniet u van Diesen Kuß der ganzen Welt. Ik wens u hele goede feestdagen en alvast een muzikaal 2015! foto: Ans Dekkers

3 PROGRAMMA Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 9 in d, opus 125 Allegro ma non troppo e un poco maestoso Molto vivace Adagio molto e cantabile Andante moderato Presto Allegro Assai Presto Rezitativo Allegro assai vivace alla marcia Allegro ma non tanto Ode an die Freude De tekst van Ode an die Freude van Friedrich von Schiller vindt u verderop in dit programmaboek.

4 Antonello Manacorda dirigent Voor Antonello Manacorda begint alles bij de muziek. Zijn werk, maar ook zijn leven staat er bol van. Al vroeg bekwaamde hij zich op de viool en de piano. Totdat ruim tien jaar geleden het dirigeren op zijn pad kwam. Antonello Manacorda was in november 2009 voor het eerst te gast bij Het Gelders Orkest. Een ontmoeting die uitstekend aansloeg want Antonello Manacorda werd diverse malen opnieuw door het orkest uitgenodigd. De Italiaanse maestro is sinds 2011 chef-dirigent van Het Gelders Orkest waar hij zijn passie voor muziek deelt met de musici en het publiek. De selectiecommissie omschreef hem als volgt: Een dirigent die niet alleen vakinhoudelijk sterk is, maar ook communicatief ingesteld en charismatisch. Precies de eigenschappen die nodig zijn om musici en publiek mee te nemen in nieuwe muzikale avonturen. Die kwaliteiten heeft hij de afgelopen jaren zeker waargemaakt. Manacorda studeerde viool aan het conservatorium in zijn geboorteplaats Turijn. Na de opleiding met onderscheiding afgesloten te hebben, vervolgde hij zijn studie bij onder anderen Herman Krebbers in Amsterdam. In 1997 richtte Manacorda met Claudio Abbado en enkele andere leden van het Gustav Mahler Jugend Orchester het Mahler Chamber Orchestra op, waar hij als concertmeester optrad. In 2002 besloot Manacorda zich op het dirigeren toe te leggen en volgde daartoe gedurende twee jaar lessen bij Jorma Panula. In 2006 volgde zijn eerste vaste verbintenis als chef-dirigent bij het ensemble I Pomeriggi Musicali in Milaan. Hier oogstte hij veel lof voor zijn creatieve en intelligente programmering. Er volgden diverse uitnodigingen van orkesten als Orchestra della Svizzera Italiana, het Scottisch Chamber Orchestra en het Helsingborgs Symfoniorkester. In december 2007 stond hij voor het eerst voor het orkest dat hij zelf had opgericht: het Mahler Chamber Orchestra. In september 2010 werd Manacorda benoemd tot chef-dirigent van de Kammerakademie Potsdam. Ook opera laat Antonello Manacorda niet onberoerd. In de afgelopen jaren leidde hij producties in Florence, Milaan en Napels. In het voorjaar van 2010 maakte zijn interpretatie van Mozarts Don Giovanni in het Teatro La Fenice in Venetië grote indruk.

5 Lisa Larsson sopraan Een stem van zilver, etherisch en glashelder, een stem als een engel, zo maar enkele typeringen waarmee de Zweedse sopraan Lisa Larsson in de pers geroemd wordt. Haar carrière in de muziek begon op dwarsfluit, maar al gauw koos ze voor zang, waarvoor zij in Basel haar opleiding volgde. In Zwitserland kreeg ze ook haar eerste aanstelling als sopraan bij de opera van Zürich. Al gauw veroverde zij andere operatheaters als Covent Garden, de Bayerische Staatsoper, Teatro La Fenice in Venetië en de Koninklijke Opera van Stockholm. Daar zong ze uiteenlopende grote rollen, maar met een voorliefde voor de opera s van Mozart. Ook op het concertpodium is Lisa Larsson veelvuldig te vinden. Daar ontmoette ze dirigenten als Claudio Abbado, Daniel Harding en Colin Davis die haar begeleidden in repertoire van onder anderen Mahler en Strauss. Daarnaast is ze een veelgevraagde sopraan op het gebied van oude muziek. Daarin werkte ze samen met grote namen als Frans Brüggen, Ton Koopman, John Eliot Gardiner en Trevor Pinnock. Bij Het Gelders Orkest was Lisa Larsson al verscheidene malen te horen. Vorig seizoen maakte zij met dit orkest onder leiding van chef-dirigent Manacorda een cd met cantates van Berlioz. Deze cd, die eind april verscheen, is slechts een van de vele cd s die zij op haar naam heeft staan.

6 Cécile van de Sant alt Dirigent Nicholas McGegan had wel een heel bijzondere omschrijving voor de stem van Cécile van de Sant. Hij noemde deze donkere chocolade met 80% cacao. Critici roemden haar prachtig ontwikkelde stem met een kleur die men maar zelden beleeft. Die stem kreeg gestalte tijdens haar opleiding aan het Amsterdamse Conservatorium bij Cora Canne Meijer bij wie ze haar studie cum laude afsloot. Cécile van de Sant is een bekende verschijning op de internationale operapodia. Ze zong onder meer bij De Nationale Opera (voorheen De Nederlandse Opera), de Bayerische Staatsoper en het Londense Covent Garden, waar ze, naast uiteenlopende rollen, vooral schitterde in opera s van Händel. Indrukwekkend was haar vertolking van Speranza in Monteverdis Orfeo bij het Teatro Liceu in Barcelona, een productie die ook op dvd is verschenen. Ook in de concertzaal treedt Cécile van de Sant veelvuldig op. Ze werkte samen met onder meer het Residentieorkest in Bachs Matthäuspassion, ze zong de Nederlandse première van Rihms Deus Passus met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Marcus Stenz en soleerde in de Negende symfonie van Beethoven met Het Brabants Orkest. Diverse malen zong Cécile van de Sant in de befaamde serie De Matinee van het Concertgebouw.

7 Daniel Norman tenor Al in zijn kinderjaren genoot Daniel Norman bekendheid als jongenssopraan van het koor van de Lichfield Cathedral. Als zodanig maakte hij diverse opnames en was voor de BBC radio te horen. In eerste instantie studeerde hij techniek maar stapte toch over op de muziek. Zijn opleiding in het Amerikaanse Tanglewood, aan de Britten-Pears School en de operaklas van de Royal Academy of Music in Londen, maakten hem tot allround tenor. Daniel Norman heeft een grote voorliefde voor het relatief moderne repertoire. In opera- en concertzaal zong hij veel werk van Benjamin Britten, maar daarnaast ook composities van Tipett, Adès en Vaughan Williams. Daniel Norman trad in tal van opera s op bij onder meer Covent Garden, de Bayerische Staatsoper, L Opéra National de Paris en in Nederland bij de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid. Bijzonder was zijn rol als Mao in Nixon in China van John Adams bij de Boston Opera. Toch heeft hij nooit de oude muziek uit het oog verloren. Op het concertpodium zong hij werk van Händel, Mozart, Haydn en Beethoven uitgevoerd met onder meer het BBC Philharmonic Orchestra en het City Of Birmingham Orchestra. Hij geniet grote bekendheid als vertolker van Bachs passiemuziek. Daniel Norman maakte diverse cd-opnames waaronder een met een Grammy genomineerde productie van Beethovens Negende met het Minnesota Orchestra.

8 Andrew Foster-Williams bas-bariton De Engelse bas-bariton Andrew Foster-Williams mag zich rekenen tot de beste zangers die Groot- Brittannië heeft voortgebracht. Niet voor niets dat hij aan de Royal Academy of Music in Londen, waar hij zijn opleiding volgde, ook als Fellow een ereplaats kreeg aan dit befaamde instituut. Hij wordt geroemd om zijn, zoals een recensent het treffend omschreef, chocoladebruine stem. Als operazanger maakte Andrew Foster- Williams furore in talloze grote operahuizen waaronder de Welsh National opera, de Opéra de Lyon en het Teatro Réal in Madrid. Bij de Nationale Opera (voorheen De Nederlandse Opera) schitterde hij in Händels Deidamia, een productie die ook op dvd is uitgekomen. Ook op het concertpodium heeft Andrew Foster-Williams carrière gemaakt. Hij zong bij grote orkesten als de New York Philharmonic Orchestra, De London Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Zijn repertoire is breed, al ligt de nadruk op dat van de 18de en 19de eeuw. Dat blijkt ook uit de vele opnamen die hij maakte met authentiek spelende gezelschappen als Les Talens Lyriques en de Early Opera Company. De Negende van Beethoven heeft de Andrew Foster-Williams al veelvuldig gezongen. Een uitvoering enige tijd geleden in San Francisco ontlokte aan de pers de volgende woorden: De sonore bas-bariton presenteerde de Ode van Schiller als een ware oud-testamentische profeet.

9 Rotterdam Symphony Chorus Het Rotterdam Symphony Chorus is een gloednieuw professioneel symfonisch koor, opgericht in samenspraak met de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Artistiek leider en dirigent van het Rotterdam Symphony Chorus is Wiecher Mandemaker. Het is een uitbreiding van het Laurens Collegium Rotterdam en valt net als dat koor onder beheer van de Stichting Laurenscantorij. Het Rotterdam Symphony Chorus is speciaal in leven geroepen om op hoog niveau composities uit te kunnen voeren die een symfonisch, professioneel koor vereisen.

10 Beethovens Negende Voor Beethovens tijdgenoten moet het even schrikken zijn geweest: een symfonie die niet puur instrumentaal was, maar eindigde met solisten en koor. Natuurlijk, bij Mozart was het laatste deel van zijn symfonieën al behoorlijk uitgedijd: denk aan zijn laatste symfonie, de Jupiter, met haar indrukwekkende fuga-finale. Maar dat, een goede dertig jaar later, een briljante eenling aan de wortels van de symfonie als louter instrumentaal genre zou zagen, een loopje zou nemen met alle conventies dàt hadden voorgangers als Haydn en Mozart niet kunnen voorzien. Beethoven zelf ook niet, zo lijkt het wel. Want tussen de compositie van de Achtste en de Negende symfonie gaapt een gat van tien jaar, opmerkelijk omdat de eerste acht symfonieën alle ontstonden in het tijdsbestek van veertien jaar. De Engelse muziekgeleerde Sir Donald Tovey opperde ooit dat van alle kunstwerken, van alle passages daarin, het eerste thema van het eerste deel van Beethovens Negende symfonie de grootste en meest verstrekkende invloed heeft gehad op latere muziek. En inderdaad, zoals uit het niets langzamerhand een klankenweefsel wordt opgebouwd, dat tart elke orthodoxie. De schetsen tonen overduidelijk aan dat deze opzet het eindresultaat was van langdurig reviseren. Beethovens strijd kwam niet tot een einde met het eerste deel. Het thema van het Scherzo bij voorbeeld kan teruggeleid worden tot 1815, toen de componist het opschreef als thema voor een fuga. Drinklied voor vrijmetselaars Maar de meest krankjorume ingreep, het gebruik van Schillers tekst in het laatste deel, dat kende ongetwijfeld de langste ontstaansgeschiedenis. Beethoven had al sinds 1793

11 ideeën gehad om iets te doen met Schillers ode uit 1785; hij wilde er toen een lied van maken. Tien jaar later, in 1803, maakte Beethoven opnieuw melding van Schillers ode, nu in een poging om aan uitgever Simrock een zetting ervan te verkopen. En nog weer later, in 1812, plande Beethoven een koor- en orkestouverture op Schillers gedicht. Van geen van deze plannen zijn tastbare resultaten overgeleverd, en het zou tot 1823 duren voordat de componist wederom naar Schillers tekst greep. Nou ja, Schillers tekst? Daar valt nog wel wat op af te dingen, want zijn tekst was nog helemaal niet het gedicht zoals wij het nu kennen. An die Freude ontstond als een drinklied, niets meer en niets minder. De dichter schreef het op muziek van een vriend die vrijmetselaar was, en het was bestemd om daar uitgevoerd te worden tijdens rituele banketten. Daarbij droeg de Meester de strofen voor en vielen de Broeders in bij het refrein. De tekst was een schot in de roos: vanuit de Vrijmetselaars verspreidde An die Freude zich razendsnel en werd veelvuldig op muziek gezet. Overigens polijstte Schiller die zelf nog, want hij besloot mede doordat zijn teksten door de censor in de ban waren gedaan zijn ode hier en daar af te zwakken. Zo werd bijvoorbeeld Bettler werden Fürsten Brüder tot het beroemde Alle Menschen werden Brüder. Ook Beethoven schrapte in de lange tekst; alle drinklied-connotaties verdwenen, evenals al te expliciete politieke concretiseringen. En zo ontstond een esoterische hymne vol optimisme. Schreckensfanfare Maar hoe deze ode te verwerken in de symfonie? Beethovens manusje-van-alles Schindler zou zich later herinneren: Toen hij de overgang naar het vierde deel had bereikt begon een strijd zoals nooit tevoren vertoond was. Doel was een juiste manier te vinden om Schillers Ode te introduceren. Op een dag kwam hij de kamer binnenstormen en riep: Ik heb het, ik heb het! Daarop toonde hij me een schetsboek met de woorden Laat ons het lied van de onsterfelijke Schiller zingen, waarna een solostem onmiddellijk begon met de Ode an die Freude. Ondanks Schindlers bewezen onbetrouwbaarheid lijkt deze bewering van hem onderbouwd te worden door de schetsboeken. Maar ook de door hem genoemde oplossing zou niet de definitieve versie worden: pas na een heleboel vervolgschetsen ontstond de bas-intonatie O Freunde, nicht diese Töne. Zo bouwde Beethoven een indrukwekkende brug naar het gezongen deel. Wagner noemde die alarmerende kakofonie in die brugpassage na het langzame deel de Schreckensfanfare. Chaos, gevolgd door opera-achtige recitatieven en flarden muziek uit de eerdere delen. Dan een thema dat langzaam gestalte krijgt maar weer bruusk wordt onderbroken en wederom de Schreckensfanfare. Tijdgenoten moeten zich hebben afgevraagd waar Beethoven in s hemelsnaam naar toe wilde. En zullen de mening van de bas van harte onderschreven hebben: O vrienden, niet deze tonen! Maar laat ons aangenamere en vreugdevollere aanheffen! En die kregen ze met de koorhymne, na deze woorden waarvan Beethoven zelf dus de tekstschrijver was Een oneindig applaus Beethoven koesterde tweeslachtige gevoelens inzake de première. Aan de ene kant wilde hij het werk graag zo snel mogelijk uitgevoerd hebben in Wenen. Aan de andere kant overwoog hij de symfonie te gunnen aan Berlijn, omdat hij de

12 Weense smaak aangetast vond door Italiaanse componisten als Rossini. Toen zijn vrienden en geldschieters echter van dit plan hoorden, probeerden ze hem ervan te overtuigen om toch de rechten van de Uhrausführung aan Wenen te geven. Beethoven schijnt door dit verzoek diep geraakt te zijn en koos uiteindelijk voor zijn woonplaats. De symfonie beleefde bijgevolg haar première in het Kärtnertor Theater, op 7 mei 1824, tegelijk met de ouverture Die Weihe des Hauses en drie delen uit de Missa solemnis. Ondanks de revolutionaire inhoud was deze eerste uitvoering een groot succes; Schindler merkte op dat hij in zijn hele leven nooit een zo geestdriftig en hartelijk applaus had gehoord als vandaag. Beethoven zelf realiseerde zich dit enthousiasme niet ten volle, wat alles te maken had met zijn totale doofheid. Violist Josef Böhm herinnerde zich: Beethoven dirigeerde zelf, dat wil zeggen: hij stond voor een dirigentenlessenaar en gesticuleerde furieus. Het ene moment verhief hij zich, het andere moment kromp hij ineen tot aan de grond, hij sloeg met handen en voeten in het rond alsof hij alle instrumenten zelf wilde bespelen en het gehele koor zelf wilde zingen. De eigenlijke leiding was in Duports handen, wij musici letten alleen maar op zijn slag. Beethoven was dermate opgewonden dat hij niets zag van wat er voor hem gebeurde, en dat hij geen aandacht besteedde aan de storm van bijval die hij door zijn gehoorsproblemen nauwelijks kon horen. Men moest het hem zeggen toen hij het publiek voor zijn applaus moest bedanken, iets wat hij op onhandige wijze deed. En ook Schindler herinnerde zich een en ander: Caroline Unger [de mezzosopraan FdH] had het goede idee om de componist om te draaien naar de voorkant van het toneel en hem te attenderen op het gezwaai van hoeden en zakdoeken in het publiek. Hij toonde zijn dank met een buiging. Dat was de opmaat tot een applaus dat wel oneindig leek, ter appreciatie van het grote genot dat men ondergaan had. Het publiek was dan wel dankbaar, financieel werd Beethoven er niet veel wijzer van. En bij een herneming was het theater slechts half vol, waarschijnlijk ten gevolge van het mooie weer. Daarna kende Beethovens Negende een moeizame receptie: musici vonden haar te moeilijk en ze zou pas enkele decennia later geregeld terugkeren op de podia. Wagner bewonderde het werk; hij dirigeerde het in 1872 bij een promotieconcert voor zijn Festspielhaus. En nu? Beethoven IX wordt wereldwijd op handen gedragen. Niet alleen in de westerse wereld: Japan kent rond oudjaar een boom, met honderden uitvoeringen alleen al in de agglomeratie van Tokio. Maar daarnaast is de Negende evenzeer ge- als misbruikt. De EU hanteert het als Europees volkslied, maar ook confisqueerden de nazi s het en voerden het uit ter ere van Hitlers verjaardag. Wat dat betreft had Debussy het bij het juiste eind; hij merkte over dat gesol op dat de Negende haar lot deelt met de glimlach van Mona Lisa Frits de Haen 2014

13 Ode an die Freude O Freunde, nicht diese Töne! Sondern laßt uns angenehmere anstimmen und freudenvollere. Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium, Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum! Deine Zauber binden wieder Was die Mode streng geteilt; Alle Menschen werden Brüder, Wo dein sanfter Flügel weilt. Wem der große Wurf gelungen, Eines Freundes Freund zu sein; Wer ein holdes Weib errungen, Mische seinen Jubel ein! Ja, wer auch nur eine Seele Sein nennt auf dem Erdenrund! Und wer s nie gekonnt, der stehle Weinend sich aus diesem Bund! Freude trinken alle Wesen An den Brüsten der Natur; Alle Guten, alle Bösen Folgen ihrer Rosenspur. Küsse gab sie uns und Reben, Einen Freund, geprüft im Tod; Wollust ward dem Wurm gegeben, Und der Cherub steht vor Gott. Froh, wie seine Sonnen fliegen Durch des Himmels prächt gen Plan, Laufet, Brüder, eure Bahn, Freudig, wie ein Held zum Siegen. Seid umschlungen, Millionen! Diesen Kuß der ganzen Welt! Brüder, über m Sternenzelt Muß ein lieber Vater wohnen. Ihr stürzt nieder, Millionen? Ahnest du den Schöpfer, Welt? Such ihn über m Sternenzelt! Über Sternen muß er wohnen.

14 maestro collection

15

16 En beleef nog meer! Het Gelders Orkest heeft een prachtig programma voor seizoen voor u samengesteld. De komende tijd valt er nog veel meer moois te beleven. Benieuwd? Neem een kijkje op en laat u verleiden. We hopen u snel weer te mogen begroeten bij één van onze concerten! foto: MASCOLORI Vuurwerk met Vloeimans Bas Wiegers dirigent Eric Vloeimans trompet De trompetfluisteraar wordt hij wel genoemd. Eric Vloeimans één van Nederlands allergrootste trompettisten staat bekend om de fluweelzachte tonen die hij aan zijn instrument weet te ontlokken. Zijn karakteristieke geluid is de enige constante in zijn breed uitwaaierende oeuvre. Hij treedt op met artiesten en ensembles in Europa, Indonesië, China, het Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Japan. Wereldwijd komen recensenten superlatieven te kort. Twee jaar geleden deelde hij het podium al een keer met Het Gelders Orkest in een serie uiterst succesvolle nieuwjaarsconcerten. De chemie tussen hem en de jonge dirigent Bas Wiegers is onmiskenbaar. Maar ook het orkest staat weer te trappelen! Zutphen vr. 09 januari Nijmegen za. 10 januari Arnhem zo. 11 januari Apeldoorn do. 15 januari

17 Symfonie voor angsthazen en durfals Beethovens Vierde en Zevende Gebaseerd op Moessorgsky s Schilderijtentoonstelling Eric Robillard verteller Margrith Vrenegoor regie Toek Numan arrangementen Teus van der Stelt licht Alles mag bij dit klassieke concert! Opstaan en een wave doen. Lawaai maken en in je handen klappen, of op je benen, buik en dijen. Dansjes doen. Of een spreekkoor beginnen! Sterker nog al deze dingen zijn juist de bedoeling! Tijdens de Symfonie voor angsthazen en durfals zingen en dansen alle kinderen in de zaal samen met Het Gelders Orkest. Iedereen kan de liedjes thuis alvast oefenen. En als je wat eerder komt, kun je de liedjes ook nog een keer samen met alle andere kinderen oefenen tijdens de sing-in. Wil je voelen hoe het is om een artiest te zijn? Presentator Emile Zeldenrust geeft je instructies en vertelt tegelijkertijd het spannende verhaal van de jongen die wil leren griezelen! Nijmegen zo. 18 januari Arnhem zo. 18 januari Mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Het Gelders Orkest Gustavo Gimeno dirigent De geboorte van een maestro kopt Het Parool begin februari 2014 enthousiast. De boreling is Gustavo Gimeno, slagwerker bij het Koninklijk Concertgebouworkest. De gloednieuwe Spaanse dirigent moet onverwachts zijn eigen chef-dirigent Mariss Janssons vervangen en wordt daags na zijn debuut overvallen door een niet aflatende stortvloed aan complimenten. Paukenist en collega Nick Woud is niet verbaasd vanwege Gimeno s diepe muzikaliteit en grote muzikale intelligentie maar meldt met tranen van ontroering in zijn ogen te hebben gespeeld. U begrijpt het al; het jonkie tussen de voormalig chefdirigenten van Het Gelders Orkest belooft een echte grote te worden. Hij buigt zich in de Jubileumserie tweemaal over Beethoven. Voor de pauze zijn niet vaak gespeelde, voortreffelijke Vierde symfonie, na de pauze de beroemde Zevende van Beethoven, met het betoverende Allegretto. Beluistert u het zelf en geniet van Beethoven in de bekwame handen van toptalent Gustavo Gimeno! Almere do. 29 januari Doetinchem vr. 30 januari Arnhem za. 31 januari Nijmegen zo. 01 februari

18 Vriend worden? Het Gelders Orkest kan niet zonder haar vrienden. De Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest steunt het orkest in brede zin. Financieel, moreel en structureel. Dankzij deze support is een aantal speciale projecten wel mogelijk, zoals bijzonder kostbare concerten en cd-opnames. Per jaar is de bijdrage 35,- en vrienden krijgen daar natuurlijk ook nog iets voor terug! Steun Het Gelders Orkest en word vriend! Voor slechts 35,- een jaar lang vriendschap, en profiteer van: Gratis vrienden CD Algemene ledenvergadering mét exclusief concert (toegang gratis) Bijwonen van de orkestrepetities Vriendentafels Opera-excursie Vriendenbrief Voorrang bij abonnementen Aanmelden kan op drie manieren: De antwoordkaart bij de stand bij de concertzaal af geven. De antwoordkaart opsturen. Frankering is niet nodig. Via de website vrienden.hetgeldersorkest.nl/word-vriend

19 Ja, ik wil graag vriend worden Voorletters Dhr. Mevr. Naam Adres Postcode Plaats Telefoon Het Gelders Orkest Antwoordnummer VB Arnhem

20 Kaarten bestelt u via Telefoon info@hetgeldersorkest.nl Heeft u ook genoten van het concert? Word dan Vriend van Het Gelders Orkest en blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van het orkest en de Vereniging. Kijkt u voor meer informatie op vrienden.hetgeldersorkest.nl of vraag de folder bij de stand. Tot Vriend! Ik wil graag vriend worden

Brahms romantisch vioolconcert

Brahms romantisch vioolconcert vrijdag 4 november t/m zondag 6 november Brahms romantisch vioolconcert Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride viool vrijdag 4 november t/m zondag 6 november Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride

Nadere informatie

Ludwig van Beethoven. Gedoopt 17 december 1770 in Bonn. (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen

Ludwig van Beethoven. Gedoopt 17 december 1770 in Bonn. (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen Ludwig van Beethoven Gedoopt 17 december 1770 in Bonn (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen Beethoven Pianosonates Piano Sonata nr. 8 Sonate Pathétique

Nadere informatie

GROOTS & MEESLEPEND. Het Gelders Orkest. 20-30 maart. daar horen we. Antonello Manacorda. Kristian Bezuidenhout

GROOTS & MEESLEPEND. Het Gelders Orkest. 20-30 maart. daar horen we. Antonello Manacorda. Kristian Bezuidenhout 20-30 maart GROOTS & MEESLEPEND Het Gelders Orkest en Het Nederlands Symfonieorkest Antonello Manacorda dirigent Kristian Bezuidenhout piano Het Gelders Orkest daar horen we GEORGE WIEGEL DIRECTEUR Het

Nadere informatie

HANNES MINNAAR SPEELT BEETHOVEN KEIZERSCONCERT. Antonello Manacorda dirigent Hannes Minnaar piano. Het Gelders Orkest

HANNES MINNAAR SPEELT BEETHOVEN KEIZERSCONCERT. Antonello Manacorda dirigent Hannes Minnaar piano. Het Gelders Orkest HANNES MINNAAR SPEELT BEETHOVEN KEIZERSCONCERT Antonello Manacorda dirigent Hannes Minnaar piano Het Gelders Orkest APELDOORN vr. 26 oktober, Orpheus, 20.00 uur (inleiding 19.15 uur) Dit concert wordt

Nadere informatie

Blazers in de balzaal

Blazers in de balzaal Maandagenda december 2015 Kijk voor actuele informatie op www.hetgeldersorkest.nl Blazers in de balzaal Het Gelders Blaaskwintet Gudrun Bourel fluit Bram Kreeftmeijer hobo Irene Teepe klarinet Mette Laugs

Nadere informatie

Sibelius. Brahms. Symfonie nr. 5. voor viool en cello. vrijdag 3 november t/m zondag 5 november

Sibelius. Brahms. Symfonie nr. 5. voor viool en cello. vrijdag 3 november t/m zondag 5 november Sibelius Symfonie nr. 5 Brahms Dubbelconcert voor viool en cello vrijdag 3 november t/m zondag 5 november Antonello Manacorda dirigent Maximilian Hornung cello Cécile Huijnen viool vrijdag 3 november t/m

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

orchestre des champs-élysées & collegium vocale gent

orchestre des champs-élysées & collegium vocale gent de oosterpoort programma maandag 6 februari, 20.15 uur orchestre des champs-élysées & collegium vocale gent philippe herreweghe dirigent christina landshamer sopraan stefanie irányi mezzosopraan maximilian

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Conservatoria Symfonieorkest

Conservatoria Symfonieorkest Beethoven Bruch Die Geschöpfe des Prometheus Brahms Benzi Symfonie nr. 2 dirigent solist Conservatoria Symfonieorkest Maastricht, Gent & Tilburg 23/25/26/27 nov 2012 Programma Beethoven Benzi dirigent

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

J.S. Bach - Matthäus Passion

J.S. Bach - Matthäus Passion J.S. Bach - Matthäus Passion Opname van 23 april 2011, Dr. Anton Philipszaal, Den Haag Reinhard Goebel dirigent Marcel Beekman tenor, evangelist Lukas Jakobski bas, Christus Johannette Zomer sopraan Cécile

Nadere informatie

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag.

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag. SHOW: The Feel Good Show of The Year Artiesten: Blues Brothers Klas 3GTA 1. Welk concert heb je gekozen? The Feel Good Show van de Blues Brothers. 2. Waarom heb je juist dit concert gekozen? We kregen

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

vr 4 november 2016 Klassieke Meesterwerken uur Het Gelders Orkest Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride viool TOELICHTING

vr 4 november 2016 Klassieke Meesterwerken uur Het Gelders Orkest Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride viool TOELICHTING vr 4 november 2016 Klassieke Meesterwerken 20.15 uur Het Gelders Orkest Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride viool JOHANNES BRAHMS 1833-1897 Vioolconcert in D gr.t., op. 77 (1878) Allegro non troppo

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten - Ria Raven - Niet alleen koordirigenten spelen een belangrijke rol in de bestaansgeschiedenis van het koor, maar natuurlijk ook de

Nadere informatie

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN Marin Alsop leek voorbestemd om musicus te worden. Haar vader was violist en haar moeder celliste. Als enig kind van twee klassieke beroepsmusici werd ze op alle mogelijke manieren gestimuleerd om haar

Nadere informatie

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00 PROGRAMMA Klassiek vocale muziek van Hõndel tot Verdi en Wagner, en van Franz Schubert tot Georges Brassens en Ramses Shaffy op verschillende locaties in Zuid Limburg en Aken, met meer dan 100 uitvoerenden,

Nadere informatie

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier 2010 2011 concertgebouw kleine zaal hoofdsponsor sponsor otto vowinkel Luthier Roland Dyens zaterdag 18 september 2010 20.15 uur Roland Dyens Het vrije concert Het vrije concert Losse kaarten 35,00 Met

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek W.A. Mozart: Eine kleine Nachtmusik KV 525 (1787) Door Hélène Codjo Les 06 Ontwikkeling van Klassiek 1. Instrumenten Koperen blaasinstrumenten 2. Vormen : symfonie en sonatevorm

Nadere informatie

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel Ken uw Klassiekers 2013-2014 in desingel wo 25 sep 2013 Camerata Bern olv. Antje Weithaas p.2 vr 11 okt 2013 B Rock olv. Bejun Mehta p.4 do 14 nov 2013 Le Concert Olympique p.6 wo 19 mrt 2014 Le Concert

Nadere informatie

BUSINESS SEATS 2015-2016

BUSINESS SEATS 2015-2016 BUSINESS SEATS 2015-2016 EEN HEERLIJKE AVOND MET UW GENODIGDEN Ook in het seizoen 2015-2016 biedt het Concertgebouw formules op maat om uw genodigden een onvergetelijke avond te bezorgen. Geniet van een

Nadere informatie

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen U bezoekt met een groep het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert

Nadere informatie

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15. IN DE MAAT INFOBULLETIN HARMONIE TOG november 2013 TOG INTERNATIONAAL AGENDA 2013-2014: TOG KORT NIEUWS zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.00u

Nadere informatie

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Seizoen 2014-2015 1 Nijmegen, juli 2014 Cursisten van de Lindenberg hebben een streepje voor bij verschillende podia en winkels in Nijmegen. Op vertoon van hun

Nadere informatie

Daar komt de boegieman!

Daar komt de boegieman! Daar komt de boegieman! Lesbrief bij het theaterconcert Daar komt de boegieman! van Jeroen Schipper en de Boegieman-band voor groep 1 tot en met 4 Inleiding Hallo, Mijn naam is Jeroen Schipper. Ik ben

Nadere informatie

MAHLERS ZESDE SYMFONIE

MAHLERS ZESDE SYMFONIE MAHLERS ZESDE SYMFONIE In samenwerking met HET Symfonieorkest Vrijdag 13 november vrijdag 20 november Cristian Mandeal dirigent PROGRAMMA Gustav Mahler (1860 1911) Symfonie nr.6 in a ( Tragische ) I. Allegro

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( )

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( ) Welkom bij de meestbekroonde krant van Nederland - nu ook online de mooiste ABONNEREN KLASSIEKE MUZIEK ANTOINETTE LOHMANN Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Mahlers Eerste symfonie

Mahlers Eerste symfonie woensdag 9 november t/m zaterdag 19 november Mahlers Eerste symfonie Daniele Rustioni dirigent Francesca Dego viool i.s.m. Het Orkest van het Oosten woensdag 9 november t/m zaterdag 19 november Daniele

Nadere informatie

voor: alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van: God Kinderfeest

voor: alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van: God Kinderfeest voor: alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van: God Kinderfeest KINDERFEEST VOOR ALLE KINDEREN VAN 4 T/M 12 JAAR Heb jij wel eens meegemaakt dat je iets kwijt was? Je lievelingsknuffel of die mooie speelgoedauto?

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Kijk naar omhoog! 25 kinderliederen. Tekst: Frits Deubel & Bert Noteboom jr. Muziek: Bert Noteboom jr. 2e druk 2006 Uitgave: Proza Musica, Veenendaal

Kijk naar omhoog! 25 kinderliederen. Tekst: Frits Deubel & Bert Noteboom jr. Muziek: Bert Noteboom jr. 2e druk 2006 Uitgave: Proza Musica, Veenendaal Kijk naar omhoog! 25 kinderliederen Tekst: Frits Deubel & Bert Noteboom jr Muziek: Bert Noteboom jr 2e druk 2006 Uitgave: Proza Musica, Veenendaal Meer informatie over dit boek of over andere uitgaven

Nadere informatie

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Na de oprichting in november 2014 was 2015 het eerste jaar waarin we activiteiten georganiseerd hebben voor onze vrienden.

Nadere informatie

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Tsjaikovski s Pathétique en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... muziek jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Luistercursussen Klassieke Muziek Al sinds vele jaren geven een tweetal

Nadere informatie

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden De Negentiende Eeuw Onbekende Bekenden Met alle respect voor de voorafgaande en de eropvolgende eeuwen kan men toch stellen dat de negentiende eeuw nog steeds het basisrepertoire voor onze klassieke orkesten

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2014. Stichting

JAAROVERZICHT 2014. Stichting JAAROVERZICHT 2014 Stichting In 2014 organiseerde Stichting Opera aan de Schie Vier maal de bootcamp La Mélodie Française o.l.v. Jean-Baptiste Milon Zes maal het Klassiek Open Podium Een tweedaagse workshop

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door Festival aan de Waal Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet Masterclasses door wo 8 t/m zo 12 feb 2017 Productie De Engelenbak Gasthuiskapel Zaltbommel www.engelenbakzaltbommel.nl

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis Programma Kamermuziek 16 oktober 2010, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis In de serie Het Kwartet D u d o k K w a r t e t Judith van Driel viool Marleen

Nadere informatie

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein,

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein, Speech directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Barbera Wolfensberger bij uitreiking Nederlandse Muziekprijs, 27 januari 2018, Concertgebouw Amsterdam

Nadere informatie

die Meldung bestätigen nicht jetzt

die Meldung bestätigen nicht jetzt am Computer sitzen im Internet surfen Informationen suchen mit einem Freund chatten eine E-Mail schreiben Nachrichten lesen Freunde finden ein Foto hochladen eine Datei herunterladen einen Film gucken

Nadere informatie

MuziekgebouwEindhoven.nl. óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16. Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

MuziekgebouwEindhoven.nl. óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16. Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ MuziekgebouwEindhoven.nl óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16 Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vereniging Vrienden VAN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN Achter de schermen van Muziekgebouw

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17 Classicisme (galante stijl) Terminologie conventionele term: classicisme (ca. 1730- ca. 1800) historisch correct(er): galante stijl (ca. 1730- ca. 1790) (gerelateerd: rococo, empfindsamer Stil ) Sturm

Nadere informatie

5. Ontstaansgeschiedenis

5. Ontstaansgeschiedenis 1. Inleiding Dit luisterboek geeft een overzicht van de achtergronden en de ontstaansgeschiedenis van de Matthäus Passion, waarbij ook wordt ingegaan op de persoon van componist Johann Sebastian Bach en

Nadere informatie

Serenade voor blazers (opus 14); deel I ( Allegro tranquillo ), maten 1-5. Bron: Brooijmans, Brahms in the Netherlands, 416.

Serenade voor blazers (opus 14); deel I ( Allegro tranquillo ), maten 1-5. Bron: Brooijmans, Brahms in the Netherlands, 416. 729 Muziekvoorbeelden Voorbeeld 1, bij p. 104. Glückwunsch für meinem [sic!] lieben Groszpapa zu sein em Geburtstage am 4ten Mai 1864. Bron: Tinte, Coll. Röntgen. Dossier oudste documenten JR. Voorbeeld

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek George Frideric Handel (1685-1759) Watermusic (1717) Door Hélène Codjo Les 02 Kenmerken van de Barok 1. Instrumenten Violoncello, contrabas en klavecimbel = Basso continuo

Nadere informatie

Seizoen voor Kringleden

Seizoen voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden De Kringconcerten seizoen 2018-2019 In dit boekje worden allereerst de concerten en activiteiten vermeld waarvoor alle Kringleden genodigd

Nadere informatie

Musical. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Musical. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Musical Lesdoelen: De kinderen leren welke aspecten van muziek er aan bod komen in een musical. De kinderen leren dat samenzang het zingen van meer stemmen (noten) tegelijk is en

Nadere informatie

de vrede van utrecht

de vrede van utrecht 11 april 1713 de vrede van utrecht 12 april 2013 ANNA VAN KOOIJ de concertseries van serie: 2 utrecht centraal tros klassiek avro klassiek premières muzikale meesterwerken brahms & utrecht tros vocaal

Nadere informatie

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST concertprogramma 3 en 7 mei 2017 Myung-Whun Chung dirigent Isabelle Faust viool Johannes Brahms 1833-1897 Vioolconcert in D gr.t., op. 77 (1878) Allegro non troppo Adagio

Nadere informatie

Alexeev vlamt met Symfonische dansen

Alexeev vlamt met Symfonische dansen Alexeev vlamt met Symfonische dansen Nikolai Alexeev dirigent Alexander Melnikov piano Bob Koertshuis trompet Het Gelders Orkest Orkest van het Oosten www.hetgeldersorkest.nl vrijdag 11 mei t/m zaterdag

Nadere informatie

Theatertijd. Dit was de theatertijd van groep 6b,

Theatertijd. Dit was de theatertijd van groep 6b, Theatertijd Dit was de theatertijd van groep 6b, Het ging over een schrijfster die een brief kreeg en erin stond: Beste mevrouw de sprookjes schrijver wij hebben een nieuwe opdracht voor u maak een boek

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding 3. Hoofdstuk 2 Het verhaal 4. Hoofdstuk 3 Voorbereiding 6. Hoofdstuk 4 Evaluatie met de klas 7

Hoofdstuk 1 Inleiding 3. Hoofdstuk 2 Het verhaal 4. Hoofdstuk 3 Voorbereiding 6. Hoofdstuk 4 Evaluatie met de klas 7 Docent: 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Het verhaal 4 Hoofdstuk 3 Voorbereiding 6 Hoofdstuk 4 Evaluatie met de klas 7 Bijlage 1 Muziekinstrument maken 12 Bijlage 2 Liedjes 16 Bijlage

Nadere informatie

100 jaar Groote Oorlog. Beethoven 9 Programmatoelichting

100 jaar Groote Oorlog. Beethoven 9 Programmatoelichting 1. 100 jaar Groote Oorlog Beethoven 9 Programmatoelichting 2.Negende Symfonie van Beethoven in het kader van de herdenking van WO I. Visioen van een verschrikkelijke oorlog. Het Symfonieorkest Vlaanderen

Nadere informatie

Alltollia Adellita, geboren in Londen, studeerde aan de Royal. Kamerkoor Vocoza, opgericht in 1980, bestaat uit 24 zangers, zes

Alltollia Adellita, geboren in Londen, studeerde aan de Royal. Kamerkoor Vocoza, opgericht in 1980, bestaat uit 24 zangers, zes Alltollia Adellita, geboren in Londen, studeerde aan de Royal Academy of Music, en bij Shirley Verett an het Brereton Music Symposium. Ze treedt regelmatig op in zowel concerten als oratoria. Zo trad ze

Nadere informatie

Evenementen voor Kringleden

Evenementen voor Kringleden Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Alle Kringleden ontvangen de uitnodigingen voor de Dolf van Gendt Service. Op deze avonden is deelname aan het diner en/of concertbezoek

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang wachten tot we erin konden. Onze klas mocht als eerste de

Nadere informatie

De Klassieken. Rudolf Rasch Voorzitter KOD

De Klassieken. Rudolf Rasch Voorzitter KOD De Klassieken De klassieke muziek (met kleine letters) bestrijkt een groot deel van ons muzikale verleden, maar er is een korte periode die bekend staat als de Klassieke Periode (met hoofdletters): de

Nadere informatie

Zaterdag 19 en zondag 20 juni 2010 Cd-opname Vocaal Ensemble Kerkrade

Zaterdag 19 en zondag 20 juni 2010 Cd-opname Vocaal Ensemble Kerkrade Zaterdag 19 en zondag 20 juni 2010 Cd-opname Vocaal Ensemble Kerkrade Eind 2009 werd binnen het bestuur van het Vocaal Ensemble Kerkrade besloten om een langgekoesterde droom uit te laten komen: onze eerste

Nadere informatie

Muziek: betekenis en emotie

Muziek: betekenis en emotie VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 2 Muziek: betekenis en emotie Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello Programma Kamermuziek 9 juni 2011, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis Martijn Willers piano Joris van den Berg cello L. van Beethoven Variaties op

Nadere informatie

28-29 november 1-11 december. favore. Antonino Fogliani dirigent Tae-Hyung Kim piano. Het Gelders Orkest. daar horen we

28-29 november 1-11 december. favore. Antonino Fogliani dirigent Tae-Hyung Kim piano. Het Gelders Orkest. daar horen we 28-29 november 1-11 december fogliani per favore Antonino Fogliani dirigent Tae-Hyung Kim piano Het Gelders Orkest daar horen we Volop genieten met Het Gelders Orkest! Programma Gioachino Rossini (1792-1868)

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Interview met Arleen van Wijland datum: 14-04-2006 bron: www.eboomberg.nl auteur: ir. Fred van de Biezen Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Het is me qua tijd nog net gelukt om

Nadere informatie

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

The Planets. vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei

The Planets. vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei The Planets Thomas Sanderling dirigent i.s.m. Het Orkest van het Oosten Musica Vocale koor Oost Nederlands Kamerkoor vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei Thomas Sanderling

Nadere informatie

DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN

DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN Solisten: Clara de Vries Aart Mateboer Bert van de Wetering Orkest: Ensemble Conservatoire Dirigent: Wolfried Kaper VRIJDAG, 11 NOVEMBER 2011-20.00 uur - KONINGSKERK, LANDSHEERLAAN,

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

JAAROVERZICHT Stichting

JAAROVERZICHT Stichting JAAROVERZICHT 2015 Stichting In 2015 organiseerde Stichting Opera aan de Schie Een bootcamp La Mélodie Française o.l.v. Jean-Baptiste Milon Zes maal het Klassiek Open Podium Een tweedaagse workshop met

Nadere informatie

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)!

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)! 7. Troisième choral C. Franck (1822-1890) Het populaire derde koraal (1890) is het laatste werk van de grote Franse meester. Het begint met gebroken accoorden quasi allegro, afgewisseld met brede, sonore

Nadere informatie

Fête de la Musique Lustrum muziekweekend 115 jaar Koninklijke Biltse Harmonie. Vrijdag 19 juni H.F. Witte Centrum Zaterdag 20 juni Gazon Jagtlust

Fête de la Musique Lustrum muziekweekend 115 jaar Koninklijke Biltse Harmonie. Vrijdag 19 juni H.F. Witte Centrum Zaterdag 20 juni Gazon Jagtlust Fête de la Musique Lustrum muziekweekend 115 jaar Koninklijke Biltse Harmonie Vrijdag 19 juni H.F. Witte Centrum Zaterdag 20 juni Gazon Jagtlust De Koninklijke Biltse Harmonie viert haar 115-jarig bestaan,

Nadere informatie

Vrijdag 24 juni 2011. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Vrijdag 24 juni 2011. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 24 juni 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening expo Roses@Coloma n.a.v. 13 de editie Rozendagen in kasteeldomein Coloma - Sint-Pieters-Leeuw

Nadere informatie

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 gelderland zaterdag 1 nov Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen 20.15 uur www.keizerkarelpodia.nl / 024-3221100 28,00 pashouders 25,75 Rotterdams Kamerorkest Conrad van

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016

weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016 weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016 Bijbelverhalen voor de komende week Vijf broden en twee vissen, Matteüs 14:13-21 Jezus loopt over het water, Matteüs 14:22-33 Petrus weet wie Jezus is, Matteüs

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

Les 1: Orkest en Anne Frank

Les 1: Orkest en Anne Frank Anne en Zef Inleiding Jullie gaan in april de voorstelling Anne & Zef en bekijken. Anne & Zef is een jeugdopera en zal worden gespeeld door twee solozangers, en een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch

Nadere informatie

Dharma DE WARME CHARME VAN

Dharma DE WARME CHARME VAN REPORTAGE Dharma DE WARME CHARME VAN Het enthousiast kloppend hart van Kortrijk heeft er sinds kort een uniek adresje bij. Met Bed&Breakfast Dharma maakt gastvrouw Linda haar droom waar en garandeert ze

Nadere informatie

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep Galaten 5: 13 en 14, 16 en 17, 22 tot 25 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie