Voeren van verkoopgesprekken en klachtenafhandeling in de groene retail

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voeren van verkoopgesprekken en klachtenafhandeling in de groene retail"

Transcriptie

1 Voeren van verkoopgesprekken en klachtenafhandeling in de groene retail 3 Voeren van een telefonisch verkoopgesprek 63 Afhandelen van klachten in de groene retail 95

2 Inhoudsopgave 4inhoudsopgave A B C Oriëntatie s Oriënteren op voeren van een verkoopgesprek 6 Werkwijzer Het verkoopgesprek in een bloemenspeciaalzaak 8 Het verkoopgesprek in een dierenspeciaalzaak 10 Het verkoopgesprek op de dierenafdeling van een tuincentrum 12 Het verkoopgesprek in een bloemenwinkel 14 Foutsituatie tijdens verkoopgesprek bloemenspeciaalzaak: aanspreekmoment 16 Foutsituatie tijdens verkoopgesprek bloemenspeciaalzaak: behoeftebepaling 17 Foutsituatie tijdens verkoopgesprek bloemenspeciaalzaak: bijverkoop 18 Foutsituatie tijdens verkoopgesprek bloemenspeciaalzaak: presentatie 19 Foutsituatie tijdens verkoopgesprek dierenspeciaalzaak: aanspreekmoment 20 Foutsituatie tijdens verkoopgesprek dierenspeciaalzaak: bijverkoop 21 Foutsituatie tijdens verkoopgesprek dierenspeciaalzaak: presentatie 22 Foutsituatie tijdens verkoopgesprek dierenafdeling tuincentrum: begroeting 23 s Foutsituatie tijdens verkoopgesprek dierenafdeling tuincentrum: behoeftebepaling 24 Hulpmiddelen Stappenplan bij het voeren van een verkoopgesprek 25 Schematisch overzicht van verschillende klantentypen 26 Trechteren 27 s Handige openingszinnen bij het aanspreekmoment 29

3 G E Informatie Klantentypen 30 Communicatie 35 Stellen van prioriteiten 39 Wet- en regelgeving en ethiek 41 Verkoop andere culturen 44 Informeren en adviseren 49 s Non-verbale koopsignalen 53 Bronnen & Links s Bronnen & links bij 58 inhoudsopgave 5

4 6oriëntatie a... Oriënteren op voeren van een verkoopgesprek In een winkel is het verkoopgesprek een belangrijk onderdeel van het werk van de verkoopmedewerker. Je leert het verkoopgesprek en de onderdelen hiervan goed toe te passen in de dagelijkse praktijk. Het is belangrijk om een goed verkoopgesprek te kunnen voeren Verkoopgesprek Iedere dag vinden er verkoopgesprekken plaats in de diverse winkels. Het gesprek tussen de verkoopmedewerker en de klant kan over de meest uiteenlopende producten gaan. Het kan gaan over een product van of van 10, maar al deze gesprekken zijn van groot belang. Het doel is dat je verkoopt en dat je klant tevreden de winkel verlaat. Je verkoopt allerlei verschillende producten, maar het verkoopgesprek verloopt steeds in dezelfde stappen Leerdoel Om je taak als verkoper goed uit te kunnen voeren, moet je een goed verkoopgesprek kunnen voeren. Je leert het voeren van een verkoopgesprek. De onderdelen van het gesprek worden behandeld. Er is zowel aandacht voor de tekst als voor je communicatie via lichaamshouding. Ook fouten die in de praktijk gemaakt worden, komen aan de orde.

5 a Je leert hoe je de non-verbale houding van klanten kunt begrijpen en het verkoopgesprek daaraan kunt aanpassen Behandelde onderwerpen De zeven onderdelen van het verkoopgesprek die aan de orde komen, zijn: de begroeting; het aanspreekmoment; de behoeftebepaling; de presentatie; bezwaren en weerstanden weerleggen; de bijverkoop; s de afsluiting. Bijverkoop is een van de onderdelen van het verkoopgesprek oriëntatie 7

6 8werkwijzer b... Het verkoopgesprek in een bloemenspeciaalzaak Bij een bloemenspeciaalzaak komen klanten voor een speciale koopwens, bijvoorbeeld voor trouw- of rouwarrangementen. Dat heeft gevolgen voor de verkoopgesprekken die je voert. Er is bijvoorbeeld altijd een medewerker op de achtergrond aanwezig om andere klanten te helpen. Er is altijd iemand op de achtergrond aanwezig Begroeting, aanspreekmoment, behoeftebepaling Het verkoopgesprek bestaat uit 7 stappen. Observeer de klant na de begroeting om te beslissen met welke openingszin je hem kunt aanspreken, zodat hij zich welkom voelt. De intonatie van je stem is daarbij belangrijk. Laat ook uit je houding blijken dat de klant welkom is. Dit is een non-verbaal signaal. Herhaal af en toe wat de klant wel en niet wil. Daardoor weet je duidelijk wat de behoefte van de klant is. Bovendien heb je dan zelf extra tijd om met een idee te komen. In je non-verbale houding zorg je er ook voor dat je vriendelijk overkomt Presenteren en bezwaren weerleggen Je haakt in op wat de klant zegt en komt met ideeën. Presenteer je idee of maak een simpele schets als het niet mogelijk is ter plekke te demonstreren. Als er stiltemomenten zijn, kun je daarop inhaken om eventuele bezwaren te voorkomen en te weerleggen. Aan de non-verbale houding van de klant kun

Branchetoetsdocument: Verkoopvaardigheden

Branchetoetsdocument: Verkoopvaardigheden pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Verkoopvaardigheden Versie 4.1 VERVALLEN per 1-11-2011 Deelbranche(s) Aanhangwagen Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie De beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

Omzet bevorderen voor de bloemenwinkel

Omzet bevorderen voor de bloemenwinkel Omzet bevorderen voor de bloemenwinkel 3 Acquisitie plegen voor projectmatig/speciaal bloemwerk 27 Inhoudsopgave A B G E Oriëntatie s Oriënteren op verkoopbevorderende activiteiten in je verzorgingsgebied

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Commerciële vaardigheden 1

Branchetoetsdocument: Commerciële vaardigheden 1 pagina 1 van 6 Branchetoetsdocument: Commerciële vaardigheden 1 Versie 4.3, per 1-09-2009 vervangen door Commerciële Basiskennis, per 1-01-2011 vervallen Deelbranche(s) Personenauto Algemene beschrijving

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Verkoopvaardigheden

Branchetoetsdocument: Verkoopvaardigheden pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Verkoopvaardigheden Versie 4.0 VERVALLEN per 1-01-2011 Deelbranche(s) Camper en Caravan Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie De beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

Mysteryshopping zachte vloeren. Nieuwegein, april 2010 Jeroen Kleingeld

Mysteryshopping zachte vloeren. Nieuwegein, april 2010 Jeroen Kleingeld Mysteryshopping zachte vloeren Nieuwegein, april 2010 Jeroen Kleingeld Mysteryshopping zachte vloeren Vriendelijk en correct, maar niet doortastend WoonWerk Jeroen Kleingeld Nieuwegein, april 2010 In geval

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014 woensdag 8 januari 2014 Rapportage Een competentie is een samenspel van wat je weet, kunt, wilt en wat je durft. Het gaat dus om dit klavertje-vier dat een verkoper in staat stelt in concrete situaties

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Basis commerciële vaardigheden

Branchetoetsdocument: Basis commerciële vaardigheden pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Basis commerciële vaardigheden Versie 4.2, per 1-03-2010 vervangen door 425-Basiskennis Communicatie PA/BA, per 1-01-2011 vervallen Deelbranche(s) Bedrijfsauto Algemene

Nadere informatie

Raamwerk Profiel Groen: Groene vormgeving en verkoop Producten verkopen

Raamwerk Profiel Groen: Groene vormgeving en verkoop Producten verkopen Raamwerk Profiel Groen: Groene vormgeving en verkoop Producten verkopen Profielmodule: 1. Groene productie 2. Tussen productie en verkoop 3. Vergroening stedelijke omgeving 4. Groene vormgeving & verkoop

Nadere informatie

Jamie s job. Vakbekwaam medewerker bloembinden. Wat ga ik doen? Wat verwacht het bedrijf van mij? Verkoopgesprek

Jamie s job. Vakbekwaam medewerker bloembinden. Wat ga ik doen? Wat verwacht het bedrijf van mij? Verkoopgesprek Ervaringsopdracht Vakbekwaam medewerker bloembinden Kerntaak 3 Verkoopt en verleent service PvB Werkprocessen: 3.2 voert verkoopgesprek Jamie s job Wat ga ik doen? Klanten helpen een uitdaging om juist

Nadere informatie

Nulmeting en voortgangsmeting. Filiaalmanager. Kerntaak 3

Nulmeting en voortgangsmeting. Filiaalmanager. Kerntaak 3 en voortgangsmeting Filiaalmanager Kerntaak 3 Coördineert verkoopactiviteiten en voert deze uit naam deelnemer bpv-bedrijf praktijkopleider onderwijsinstelling praktijkbegeleider crebocode 93492 cohort

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

De Persoonlijke InzetbaarheidsMatrix van: van de opleiding verkoopspecialist. Persoonlijke InzetbaarheidsMatrix. naam deelnemer.

De Persoonlijke InzetbaarheidsMatrix van: van de opleiding verkoopspecialist. Persoonlijke InzetbaarheidsMatrix. naam deelnemer. De van: beroepscontext start opleiding datum start examinator begeleider datum eind van de opleiding verkoopspecialist inleverdatum handtekening voor ontvangst 0 = Niet gekwalificeerd / 1 = Kan taak uitvoeren

Nadere informatie

Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn

Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Winkelmanagement modulenaam Commercieel beheer en marketing Opleidingsonderdeel Verkooptechnieken code module A1 Geldig vanaf 01/09/2016 aantal lestijden 36 studiepunten 3 structuurschema

Nadere informatie

Plannen en instrueren van medewerkers in de bloemenwinkel

Plannen en instrueren van medewerkers in de bloemenwinkel Plannen en instrueren van medewerkers in de bloemenwinkel 3 Instrueren van medewerkers in de bloemenwinkel 29 Inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op het maken van een personeelsplanning 6 Werkwijzer

Nadere informatie

Ontwikkelen van commercieel vermogen voor niet commerciële mensen

Ontwikkelen van commercieel vermogen voor niet commerciële mensen Ontwikkelen van commercieel vermogen voor niet commerciële mensen Dat aan het doel en de missie van ondernemingen zo zelden adequate aandacht wordt gegeven is misschien de belangrijkste oorzaak van zakelijke

Nadere informatie

1 Kenmerken van een gesprek Gesprek en voorbereiding Luisteren en spreken Vragen stellen Samenvatting 15 1.

1 Kenmerken van een gesprek Gesprek en voorbereiding Luisteren en spreken Vragen stellen Samenvatting 15 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Kenmerken van een gesprek 9 1.1 Gesprek en voorbereiding 9 1.2 Luisteren en spreken 11 1.3 Vragen stellen 13 1.4 Samenvatting 15 1.5 Afsluiting 16 2 Verkopen in de winkel

Nadere informatie

Verkopen. niveau 2. Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 7 van dit boek. Te activeren tot:

Verkopen. niveau 2. Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 7 van dit boek. Te activeren tot: Verkopen niveau 2 Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 7 van dit boek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl

Nadere informatie

Groene vormgeving en verkoop

Groene vormgeving en verkoop Profiel Groen LOGO? Groene vormgeving en verkoop Bronnenboek Leerlingen Basis Beroepsgerichte (BB) en Kader Beroepsgerichte Leerweg (KB) 5 3 Producten verkopen 3.1 Soorten klanten Tevreden klanten Het

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met bloemen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Begeleiders Handleiding

Begeleiders Handleiding Begeleiders Handleiding handleiding voor de ondernemer, praktijkbegeleider of docent Onderdeel van de Opleidingen Verkopen in de Gemengde Branche en Verkopen in de Speelgoedbranche Retail Trainingen Begeleiders

Nadere informatie

Verkoopvaardigheden test.

Verkoopvaardigheden test. Verkoopvaardigheden test. Waarom zijn sommige verkopers meer succesvol dan andere? Waarom verkopen en verdienen sommige verkopers twee, drie, vijf of soms zelfs tien keer meer dan anderen? Het gaat uiteindelijk

Nadere informatie

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Verkoopmedewerker bloemen en planten KB vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke

Nadere informatie

Ontwerpen van bloemwerk, stap 1: inventarisatie 6 Ontwerpen van bloemwerk, stap 2: brainstormen 8 Ontwerpen van bloemwerk, stap 3: uitwerken 10

Ontwerpen van bloemwerk, stap 1: inventarisatie 6 Ontwerpen van bloemwerk, stap 2: brainstormen 8 Ontwerpen van bloemwerk, stap 3: uitwerken 10 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op ontwerpen van bloemwerk 4 Werkwijzer, stap 1: inventarisatie 6, stap 2: brainstormen 8, stap 3: uitwerken 10 s, stap 4: voorleggen van schetsen

Nadere informatie

Raamwerk leermiddelen: Groene vormgeving en verkoop Orders verwerken

Raamwerk leermiddelen: Groene vormgeving en verkoop Orders verwerken Raamwerk leermiddelen: Groene vormgeving en verkoop Orders verwerken Profielmodule: 1. Groene productie 2. Tussen productie en verkoop 3. Vergroening stedelijke omgeving 4. Groene vormgeving & verkoop

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERKOPER. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERKOPER. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997) OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERKOPER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met

Nadere informatie

nderhandelen -mailen en Vaardigheid strainingen voor het hoger onderwijs rieven schrijven erkopen Met unieke online tools

nderhandelen -mailen en Vaardigheid strainingen voor het hoger onderwijs rieven schrijven erkopen Met unieke online tools dviseren nderhandelen -mailen Vaardigheid strainingen voor het hoger onderwijs en erkopen Met unieke online tools SKILLS VAARDIGHEIDSTRAININGEN VOOR HET HOGER ONDERWIJS In deze brochure vindt u een overzicht

Nadere informatie

Inhoudsopgave Het verkooptraject

Inhoudsopgave Het verkooptraject Inhoudsopgave Het verkooptraject Scoren.info Hoofdstuk 1 De verkoopcyclus 1.1 De verkoopcyclus 1.2 Prospectwerving 1.3 Activiteiten om van prospects klanten te maken 1.4 Het behouden van klanten 1.5 De

Nadere informatie

Je werkt volgens de regels en procedures van het bedrijf. Je werkt zelfstandig in opdracht van anderen en neemt initiatief

Je werkt volgens de regels en procedures van het bedrijf. Je werkt zelfstandig in opdracht van anderen en neemt initiatief 08700 Verkoper 29-09-2008 08:28 Pagina 1 thema 1 1 2 3 4 5 6 7 Werken in de verkoop Verkoper Wat laat je zien? Je werkt volgens de regels en procedures van het bedrijf Je werkt zelfstandig in opdracht

Nadere informatie

3.1 De leerling verkoopt dieren, dierproducten en dierbenodigdheden

3.1 De leerling verkoopt dieren, dierproducten en dierbenodigdheden 3.1 De leerling verkoopt dieren, dierproducten en dierbenodigdheden LN/K/11 Ontwerp en LN/K/30 LB/K/13 LG/K/13a De leerling kan kosten en LN/K/11.47 De leerling kan kengetallen interpreteren opbrengsten

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Contractbeheer

Branchetoetsdocument: Contractbeheer pagina van 6 Branchetoetsdocument: Contractbeheer Versie 4. VERVALLEN per -0-20 Deelbranche(s) Bedrijfsauto Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie De beroepsbeoefenaar kan offertes

Nadere informatie

Vragenlijst voor ouders

Vragenlijst voor ouders Vragenlijst voor ouders De Vragenlijst voor ouders is te gebruiken voor alle ouders. Er worden zes vragen gesteld over hun ideeën ten aanzien van het welbevinden van hun kind. Het invullen van de vragenlijst

Nadere informatie

Advies en verkoopvaardigheden

Advies en verkoopvaardigheden Advies en verkoopvaardigheden Samenvatting 1/5 1/6 Het verkoopgesprek kun je opvatten als een directe vorm van informeren, adviseren en beïnvloeden. Het doel is een tevreden cliënt die een product of dienst

Nadere informatie

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Verkoopmedewerker bloemen en planten BB vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke

Nadere informatie

Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs.

Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs. Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs. boekjenro.indd 1 19-10-16 09:44 Wat is evalueren om te leren? Evalueren om te leren

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Assistent verkoop en retail

Assistent verkoop en retail ECONOMIE EN HANDEL Assistent verkoop en retail Deel 4 van 4 Ontvangt de klant en assisteert verkopende collega s Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur:

Nadere informatie

Opleiding: WINKELBEDIENDE

Opleiding: WINKELBEDIENDE Opleiding: WINKELBEDIENDE De winkelbediende helpt de klanten, vult de rekken aan en rekent af. Je staat ook in voor de orde en netheid van de winkel. Je moet klantgericht en klantvriendelijk kunnen werken

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Mysteryshop onderzoek raambekleding. Nieuwegein, december 2010 Jeroen Kleingeld

Mysteryshop onderzoek raambekleding. Nieuwegein, december 2010 Jeroen Kleingeld Mysteryshop onderzoek raambekleding Nieuwegein, december 2010 Jeroen Kleingeld Mysteryshop onderzoek Raambekleding Stichting Woonwerk november 2010 Auteur: Jeroen Kleingeld Inhoud 1. Algemeen... 2 1.1

Nadere informatie

na de zomervakantie en in januari

na de zomervakantie en in januari Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Verkoper Studierichting Retail Locatie Roermond - Bredeweg Niveau 2 Leerweg bbl Sector Economie Duur 2 jaar Start na de zomervakantie

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Cold Calling

Hand-out behorende bij de training. Cold Calling Hand-out behorende bij de training Cold Calling Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level Level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX XX AMSTERDAM

Nadere informatie

TSI Sales Skills Index. Victor Voorbeeld 12-3-2014

TSI Sales Skills Index. Victor Voorbeeld 12-3-2014 TSI Sales Skills Index 12-3-2014 Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE De Sales Skills Index is een objectieve analyse van de kennis die een individu heeft, van strategieën

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. OPDRACHTFORMULIER Gesprekken voeren 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk in de bronnen welke informatie

Nadere informatie

Groene vormgeving en verkoop

Groene vormgeving en verkoop Groene vormgeving en verkoop De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL cmyk 70 0 70 0 rgb 73 177 112

Nadere informatie

L E E R G AN G AM B T E L I J K S E C R E T A R I S I I 1

L E E R G AN G AM B T E L I J K S E C R E T A R I S I I 1 L E E R G AN G AM B T E L I J K S E C R E T A R I S I I 1 Als (ambtelijk) secretaris bent u de spin in het web van de medezeggenschap. Met name alle schriftelijke taken komen op uw bord terecht. In de

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

CBL STAGEWERKBOEK Eerste verkoper handleiding

CBL STAGEWERKBOEK Eerste verkoper handleiding CBL STAGEWERKBOEK Eerste verkoper handleiding centraal bureau levensmiddelenhandel 1 stagewerkboek handleiding voor de praktijkopleider (Eerste verkoper) 1 Copyright 2012 OVD Educatieve Uitgeverij bv Alle

Nadere informatie

Voorschriften toepassen tijdens de basiszorg

Voorschriften toepassen tijdens de basiszorg OPDRACHTFORMULIER Voorschriften toepassen tijdens de basiszorg Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

John Voorbeeld. Account manager Mobilia B.V. 29-3-2009

John Voorbeeld. Account manager Mobilia B.V. 29-3-2009 MDI-Success Insights Sales Skills Index Account manager Mobilia B.V. 29-3-2009 INTRODUCTIE De Sales Skills Index is een objectieve analyse van de kennis die een individu heeft, van strategieën die nodig

Nadere informatie

OBSERVATIEFOCUS Oordeel observator

OBSERVATIEFOCUS Oordeel observator OBSERVATIEFOCUS Oordeel observator. Structuur gesprek 6. Specifieke modellen. Non-verbale. Informeren. Emoties hanteren. Verbale Geef een globaal oordeel over elke dimensie op een -puntenschaal waarbij

Nadere informatie

Verkopen en presenteren

Verkopen en presenteren Profielvak Dienstverlening en Producten Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. Te activeren tot: COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Verkopen. niveau 2. Serienummer. DigiCode: Te activeren tot: Voor het activeren van de DigiCode kijk op pagina 9 van dit boek.

Verkopen. niveau 2. Serienummer. DigiCode: Te activeren tot: Voor het activeren van de DigiCode kijk op pagina 9 van dit boek. Verkopen niveau 2 Serienummer DigiCode: Voor het activeren van de DigiCode kijk op pagina 9 van dit boek. Te activeren tot: NIVEAU 2 Verkopen Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteurs:

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW Huisartsenpraktijk Kattenbroek Huisarts Raams Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Kattenbroek is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

s Oriënteren op ontwerpen van tuinen 4 s Tuinontwerpen, stap 5: presenteren 14

s Oriënteren op ontwerpen van tuinen 4 s Tuinontwerpen, stap 5: presenteren 14 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op ontwerpen van tuinen 4 Werkwijzer Tuinontwerpen, stap 1: inventariseren van wensen en mogelijkheden 6 Tuinontwerpen, stap 2: brainstormen

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Presentatiemeubelen 9 1.1 De functie van presentatiemeubelen 9 1.2 Soorten presentatiemeubelen 9 1.3 Presentatie in vitrines 13 1.4 Voorwaarden aan presentatiemeubelen

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar een winkel om

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997) OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven

Nadere informatie

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!!

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!! 4.1 Personeelsbeleid: 1.4 funtioneringsprocedure. 9 Competentiescan blz. 1 van 5 Vragen competentiescan POP Leidinggevenden Bij de beoordeling geldt: maak een keuze uit: 1 = o / 2 = m / 3 = v / 4 = rv

Nadere informatie

Omgaan met afname zintuiglijke functies (horen, zien) tijdens de zorgverlening

Omgaan met afname zintuiglijke functies (horen, zien) tijdens de zorgverlening OPDRACHTFORMULIER Omgaan met afname zintuiglijke functies (horen, zien) tijdens de zorgverlening Naam student: Datum: Je houdt rekening met de afname van zintuiglijke functies (horen, zien) bij de zorgvrager.

Nadere informatie

Verkopen. niveau 3 en 4. Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit boek.

Verkopen. niveau 3 en 4. Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit boek. Verkopen niveau 3 en 4 Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit boek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl

Nadere informatie

Basistraining Voorlichting geven Hand-out

Basistraining Voorlichting geven Hand-out Basistraining Voorlichting geven Hand-out Welkom bij de basistraining Voorlichting geven. Leuk dat je je hebt opgegeven om meer te weten te komen over voorlichting geven, voorlichtingen voorbereiden en

Nadere informatie

na de zomervakantie en in januari

na de zomervakantie en in januari Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Verkoper Studierichting Retail Locatie Roermond - Bredeweg Niveau 2 Leerweg bbl Sector Economie Duur 2 jaar Start na de zomervakantie

Nadere informatie

Advies en verkoopvaardigheden

Advies en verkoopvaardigheden Advies en verkoopvaardigheden en 1/6 Voorbereidingsopdracht bijeenkomst 1 Wat versta jij onder verkoop? Bewust worden wat verkopen in de apotheek is. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst oriënteer je

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

Hoe te zorgen dat klanten hun problemen en klachten ook werkelijk melden?

Hoe te zorgen dat klanten hun problemen en klachten ook werkelijk melden? Niet gepubliceerde tekst Jean-Pierre Thomassen Hoe te zorgen dat klanten hun problemen en klachten ook werkelijk melden? Organisaties gebruiken verschillende methoden om de drempels te verlagen met de

Nadere informatie

Dossier Bloem, groen en styling

Dossier Bloem, groen en styling Dossier Bloem, groen en styling Basis Maken van bloemwerk, groene decoraties en/of presentaties Verzorgen groene producten Winkel- / productpresentatie Informeren / adviseren AVO Profiel Medewerker bloem,

Nadere informatie

Werken als Interieuradviseur

Werken als Interieuradviseur 1 2 3 4 Werken als Interieuradviseur Interieuradviseur Wat laat je zien? Je durft, bent creatief en klantgericht Je adviseert de klant vakkundig en enthousiast Je blijft op de hoogte van ontwikkelingen,

Nadere informatie

Mijn visie; mijn manier van handelen en

Mijn visie; mijn manier van handelen en Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg Onderwijs Mijn visie op

Nadere informatie

Een zorgvrager begeleiden bij het uit- en aankleden

Een zorgvrager begeleiden bij het uit- en aankleden OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager begeleiden bij het uit- en aankleden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Verkoper. Iets voor jou? Wat moet je kunnen?

Verkoper. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Verkoper Studierichting Retail Economie Breed Niveau 2 Locatie Roermond - Bredeweg Venlo - Hagerhofweg Venray - Henri Dunantstraat

Nadere informatie

Groepsactiviteit organiseren en uitvoeren

Groepsactiviteit organiseren en uitvoeren OPDRACHTFORMULIER Groepsactiviteit organiseren en uitvoeren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of

Nadere informatie

Competentie 1: Voorbereiding 10% Competentie 2: Goede eerste indruk 20%

Competentie 1: Voorbereiding 10% Competentie 2: Goede eerste indruk 20% NAAM VERKOPER: Competentie 1: Voorbereiding 10% De verkoper is in staat om zich goed voor te bereiden op het gesprek: weet zoveel mogelijk van de klant op voorhand, stelt zichzelf doelen, weet welk materiaal

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL Wanneer kan ik een reactie op mijn brief verwachten? Hoe lang duurt het verlengen van mijn paspoort? Wanneer beslist de gemeente over mijn bouwplan? Met welke regels

Nadere informatie

Incidentenprotocollen. Gemini College Ridderkerk

Incidentenprotocollen. Gemini College Ridderkerk Incidentenprotocollen Gemini College Ridderkerk Versie januari 2012 Inhoudsopgave Algemeen, uitgangspunten en straffen blz. 3 Protocol diefstal en vernieling blz. 4 Protocol pesten blz. 4 Protocol vechten

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER CRITERIUM GERICHT INTERVIEW FRONT OFFICE(GEVORDERD)

BEOORDELINGSFORMULIER CRITERIUM GERICHT INTERVIEW FRONT OFFICE(GEVORDERD) BEOORDELINGSFORMULIER CRITERIUM GERICHT INTERVIEW FRONT OFFICE(GEVORDERD) NAAM KANDIDAAT werkproces productomschrijving onvoldoende voldoende goed 1.1 Neemt reserveringen aan Fidelio reservering 1.2 Checkt

Nadere informatie

1 Samenvatting kwaliteitsmeting 2010

1 Samenvatting kwaliteitsmeting 2010 1 Samenvatting kwaliteitsmeting 2010 1.1 Inleiding De acht deelnemende gemeenten in Noord-Groningen willen meer grip krijgen op de kwaliteit van het doelgroepenvervoer. Daarom hebben zij Mobycon gevraagd

Nadere informatie

Gelukkige medewerkers en klanten gaan hand in hand

Gelukkige medewerkers en klanten gaan hand in hand Gelukkige medewerkers en klanten gaan hand in hand Location: Date: Time: Ik ben gezien en voel me welkom 1. Opgemerkt en gezien worden 2. Hoe word je bij ontmoeting in de winkel door een medewerk(st)er

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Verkoop en hospitality training The Select Comfort Company B.V.

Verkoop en hospitality training The Select Comfort Company B.V. Verkoop en hospitality training The Select Comfort Company B.V. Energy+, MediActive en TotalFit matrassen Uitgangspunt: Niet verkopen maar de klant laten kopen. Ga er altijd vanuit dat de klant koopt.

Nadere informatie

Werkboek. Fair op de kinderboerderij. Werkboek

Werkboek. Fair op de kinderboerderij. Werkboek Werkboek van: Werkboek Hoofdstuk: 1 Hoofdstuk: Inhoud Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 4 Tijdschema... 5 Les 1... 6 Les 1... 7 Bijlage 1 A... 8 Bijlage 1 B... 9 Les 2... 10 Les 2... 11 Bijlage 2A... 12

Nadere informatie

Zorgeloos huren. regionaal & betrokken

Zorgeloos huren. regionaal & betrokken regionaal & betrokken Zorgeloos huren U huurt een woning bij een corporatie of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat uw corporatie doet om de kwaliteit van dienstverlening op orde te houden.

Nadere informatie

Profiel gemeenteraadslid

Profiel gemeenteraadslid 1 1 Profiel gemeenteraadslid 2NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden. 3ALGEMEEN 4Een D66 gemeenteraadslid is gekozen door de inwoners van Utrecht en vertegenwoordigt hen op een 5integere

Nadere informatie

Praktijk Werkboek. Retail Trainingen. werkboek met opdrachten en vragen

Praktijk Werkboek. Retail Trainingen. werkboek met opdrachten en vragen werkboek met opdrachten en vragen Onderdeel van de Opleidingen Verkopen in de Gemengde Branche en Verkopen in de Speelgoedbranche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van: Vereniging

Nadere informatie

MSA 360. Master Sales Skills Analysis 360 Diagnose en feedback. Analyse voor: Mikkelsen, Mikkel Datum: 2003-01-17.

MSA 360. Master Sales Skills Analysis 360 Diagnose en feedback. Analyse voor: Mikkelsen, Mikkel Datum: 2003-01-17. SA 360 : Voorpagina SA 360 Diagnose en feedback Analyse voor: Datum: 2003-01-17 Voor gebruik als: Professionele ontwikkeling en verkoopcarrière De inhoud De verkoper heeft een SA 360 uitgevoerd ten aanzien

Nadere informatie

ED 3-14. Opleidingen. Detailhandel DETAILHANDEL. Graafschap College

ED 3-14. Opleidingen. Detailhandel DETAILHANDEL. Graafschap College DETAILHANDEL Opleidingen ED 3-14 Detailhandel Graafschap College 2015-2016 Werken in de winkel Kun jij je helemaal vinden in de uitspraak: De klant is koning? Zie je het als een uitdaging om er voor te

Nadere informatie

Een zorgvrager hulp bieden tijdens het eten en drinken

Een zorgvrager hulp bieden tijdens het eten en drinken OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager hulp bieden tijdens het eten en drinken Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Met deze uitgaven kun je je voorbereiden op de Proeve van Bekwaamheid De beestenboel.

Met deze uitgaven kun je je voorbereiden op de Proeve van Bekwaamheid De beestenboel. dier en zorg Konijnenpraat GL Met deze uitgaven kun je je voorbereiden op de Proeve van Bekwaamheid De beestenboel. Deze uitgave bevat theorie en opdrachten om de competenties en kennis die je moet beheersen

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997) OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven

Nadere informatie

Klanten verder helpen in textiel. Sales Trainee Programme Module 4

Klanten verder helpen in textiel. Sales Trainee Programme Module 4 Klanten verder helpen Sales Trainee Programme Module 4 Inhoud Meer over textiel en vezels - VDAB module 1. Klanten helpen kopen - herinnering p. 1 2. Onthalen in de textielafdeling p. 2-4 3. Exploreren

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Wat is dat? Eva van de Sande Radboud Universiteit Nijmegen EERST.. WETENSCHAPSQUIZ 1: Hoe komen we dingen te weten? kdsjas Google onderzoek boeken A B C 1: We weten dingen door

Nadere informatie

10 tips om te scoren met telefonische acquisitie. Haal meer uit je adressenbestand

10 tips om te scoren met telefonische acquisitie. Haal meer uit je adressenbestand 10 tips om te scoren met telefonische acquisitie Haal meer uit je adressenbestand 1. Weet waar je het over hebt Wanneer je met telefonische acquisitie begint is het belangrijk om je goed voor te bereiden

Nadere informatie

De kijk op. zelfstandigheid in zorg

De kijk op. zelfstandigheid in zorg De kijk op zelfstandigheid in zorg Inhoudsopgave Welkom bij Carintreggeland 7 Meld en Zorg Centrale 7 Indicatie aanvragen 7 Zorgzwaartepakketten (ZZP) 8 Lid worden 8 Hulpmiddelen 8 Kwaliteit 9 Cliëntenraad

Nadere informatie

Inhoud Workshops. 4. Klachtenbehandeling Klachten dwingen je een andere bril op te zetten. Ze zetten je aan om vanuit een andere invalshoek te

Inhoud Workshops. 4. Klachtenbehandeling Klachten dwingen je een andere bril op te zetten. Ze zetten je aan om vanuit een andere invalshoek te Inhoud Workshops 1. Verkooptechnieken Lukt het niet om die belangrijke deal binnen te halen? Net naast een belangrijke opdracht gegrepen? Misschien kun je iets veranderen aan je persoonlijke stijl en je

Nadere informatie

Auteur: Marijke Hoftijzer en Piet Korte isbn: 978-90-01-82345-0

Auteur: Marijke Hoftijzer en Piet Korte isbn: 978-90-01-82345-0 Verkoopgesprekken Wat zeg ik tegen mijn klanten? Hoe help ik hen? Wanneer en hoe begin ik een gesprek? De bedrijfsformule en het type bedrijf bepalen het soort verkoopgesprek. Het verkoopgesprek is een

Nadere informatie

VK03 Verkopen van A tot Z (Thema Verkoop) Omschrijving Organisatie en voorbereiding

VK03 Verkopen van A tot Z (Thema Verkoop) Omschrijving Organisatie en voorbereiding VK03 Verkopen van A tot Z (Thema Verkoop) Omschrijving Deze box bevat drie praktijkoefeningen waarin de leerling oefent met het voeren van verkoopgesprekken. Het accent ligt op het doorlopen van de stappen

Nadere informatie

Je gezicht en houding. spreken boekdelen!

Je gezicht en houding. spreken boekdelen! Ronald Dingerdis Je gezicht en houding 5 spreken boekdelen! Iedereen lekt non-verbale communicatie. Het is menselijk en het gebeurt gewoon. Het is ook logisch want communicatie bestaat voor het grootste

Nadere informatie

Kwaliteit bij de WSN. k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k. Woningstichting.

Kwaliteit bij de WSN. k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k. Woningstichting. Kwaliteit bij de WSN k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k Woningstichting Nijkerk Inleiding De Woningstichting Nijkerk streeft naar tevreden klanten. Niet

Nadere informatie

1 De markt voor de Nederlandse landbouw 9. 2 Bepaling verkoopprijs Opbrengsten en bedrijfsvoering Kostengericht handelen 31

1 De markt voor de Nederlandse landbouw 9. 2 Bepaling verkoopprijs Opbrengsten en bedrijfsvoering Kostengericht handelen 31 Inhoud Voorwoord 5 Alleen op de wereld? 6 1 De markt voor de Nederlandse landbouw 9 2 Bepaling verkoopprijs 16 3 Opbrengsten en bedrijfsvoering 22 4 Kostengericht handelen 31 5 Kosten vergelijken 49 6

Nadere informatie