Beroepspraktijkvorming periode 1 Bloem & Design

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beroepspraktijkvorming periode 1 Bloem & Design"

Transcriptie

1 BPV-doelstellingen bloem Beroepspraktijkvorming periode 1 Bloem & Design Doelstellingen van deze BPV-periode Je leert hoe je leerbedrijf in elkaar steekt. Je leert een aantal basishandelingen aan. Je ervaart hoe een gemiddelde verkoopdag op je leerbedrijf verloopt. Je maakt kennis met een bloemenveiling en/of een bloemeninkoopcentrum. Uit te voeren werkzaamheden: bloemen uitpakken, schoonmaken en aansnijden; planten uitpakken en winkelklaar maken planten water geven; controleren van snijbloemen en planten in de winkel leren van namen van snijbloemen en potplanten producten uitprijzen; planten verpotten; boeketten maken; boeketten inpakken; ondergronden maken; eenvoudig bloemwerk maken.

2 Beroepspraktijkvorming periode 2 Bloem & Design Doelstellingen van deze BPV-periode De deelnemer mag leren uitpakken, aansnijden, bossen, oppotten en water geven van levende producten. Tevens mag de deelnemer producten controleren en prijzen en levende producten van voeding voorzien. De deelnemer mag klanten helpen om te leren op klantvriendelijke wijze over productgroepen informatie te verstrekken. De deelnemer mag leren de verkoopprijs van producten te berekenen. De deelnemer mag leren eenvoudige productpresentaties te maken. De deelnemer mag leren eenvoudige inpakmethoden toe te passen. Je leert milieubewust om te gaan met het afval op je leerbedrijf. Je leert milieubewust om te gaan met schoonmaakmiddelen op je leerbedrijf.

3 Beroepspraktijkvorming periode 3 Bloem & Design Doelstellingen van deze BPV-periode De deelnemer mag klanten helpen om zo te leren een verkoopgesprek te houden, aan klanten productinformatie te verstrekken, de informatiebehoefte van de klant te kunnen inschatten, bestellingen te noteren en kassahandelingen te verrichten. De deelnemer mag leren de inrichting van een verkoopruimte te ontwerpen. De deelnemer mag leren ontwerpen en schetsen op schaal te tekenen. De deelnemer mag leren productpresentaties uit te voeren, daarbij gebruik makend van displaymateriaal en daarbij diverse methoden voor het verwerken van etalage- en decoratiematerialen te verwerken. De deelnemer mag leren belangrijke trends en ontwikkelingen toe te passen. De deelnemer mag leren bij planten de juiste hoeveelheid voeding op de juiste manier toe te dienen. De deelnemer mag leren beschadigingen en aantastingen bij planten te signaleren en hierover een advies m.b.t. de behandeling te geven. De deelnemer mag leren specifieke ondergronden te maken. De deelnemer mag leren bloemwerk naar de wens van de klant te ontwerpen en hiervoor een offerte of calculatie uit te werken. De deelnemer mag leren met diverse technieken handgebonden boeketten te maken. De deelnemer mag leren vazen en schalen in vrije vormgeving op te maken. De deelnemer mag leren alle vormen van rouwbloemwerk te maken. De deelnemer mag leren alle vormen van draadgebonden bloemwerk te maken. De deelnemer mag leren plantenarrangementen te maken. De deelnemer mag leren gelegenheids- en seizoensbloemwerk te maken. De deelnemer mag leren speciale vaktechnieken toe te passen. De deelnemer mag leren elementen van de compositie-, vorm- en kleurenleer in het maken van bloemwerk toe te passen. De deelnemer mag leren met commercieel inzicht bloemwerk te ontwerpen. De deelnemer mag leren uitpakken, aansnijden, bossen, oppotten en water geven van levende producten. Tevens mag de deelnemer producten controleren en prijzen en levende producten van voeding voorzien. De deelnemer mag klanten helpen om te leren op klantvriendelijke wijze over productgroepen informatie te verstrekken. De deelnemer mag leren de verkoopprijs van producten te berekenen. De deelnemer mag leren eenvoudige productpresentaties te maken. De deelnemer mag leren eenvoudige inpakmethoden toe te passen. Je leert milieubewust om te gaan met het afval op je leerbedrijf.

4 Je leert milieubewust om te gaan met schoonmaakmiddelen op je leerbedrijf.

5 Beroepspraktijkvorming periode 4 Bloem & Design Doelstellingen: de belangrijkste trends en ontwikkelingen in bloemwerk toepassen presenteren / etaleren van producten het maken van specifieke ondergronden, bijvoorbeeld voor versieringen e.d. op eigen initiatief de verkoopruimte met productpresentaties decoreren kwaliteitsbewust producten inkopen klantvriendelijk en representatief aan klanten over productgroepen advies en informatie verstrekken een offerte of calculatie voor bloemwerk uitwerken een factuur uitschrijven een complex verkoopgesprek met klanten voeren, bijvoorbeeld over de verkoop van rouw- of bruidswerk besluitvaardig en commercieel een klacht afhandelen de kas opmaken en de dagopbrengst controleren duidelijk instructie kunnen geven aan medewerkers op motiverende wijze leiding en begeleiding aan medewerkers geven evalueren van uitgevoerde werkzaamheden met de computer bloemenorders doorgeven en opvragen handgebonden boeketten maken met diverse technieken vazen en schalen in vrije vormgeving opmaken rouwbloemwerk maken draadgebonden bloemwerk maken plantenarrangementen maken gelegenheids- en seizoensbloemwerk maken speciale vaktechnieken toepassen, zoals bundelen, weven, rijgen, knopen, etc.

6 Beroepspraktijkvorming periode 5 Bloem & Design Doelstellingen: De deelnemer kan ontwerpen en schetsen op schaal tekenen. De deelnemer kan de inrichting van een verkoopruimte ontwerpen. De deelnemer kan de juiste werkvolgorde kiezen. De deelnemer kan de verkoopruimte op eigen initiatief met productpresentaties decoreren. De deelnemer kan in een productpresentatie displaymateriaal verwerken De deelnemer kan medewerkers tijdens het werk motiveren. De deelnemer kan de belangrijkste trends en ontwikkelingen toepassen De deelnemer kan een acquisitiemap maken De deelnemer kan een imago onderzoek opzetten en interpreteren Uit te voeren werkzaamheden: Maak een ontwerp voor een productpresentatie in een etalage, presentatietafel of presentatiehoek, met je gekozen thema. Betrek hierbij ook trends en ontwikkelingen in de branche, en pas de huisstijl van het leerbedrijf toe. Maak een schets van je ontwerp, op schaal. Maak een werkmap voor het uitvoeren van een productpresentatie. Werk de ideeën voor het gekozen thema uitgebreid uit. Voer deze gemaakte ideen uit tijdens je BPV dagen. Maak foto s van het eindresultaat. Kies in overleg met je BPV-begeleider een onderwerp voor je acquisitiemap. Mogelijke onderwerpen zijn: - bruidswerk - rouwbloemwerk (rouwtakken, rouwkransen, kistbedekkingen) - plantaardige sieraden - relatiegeschenken / cadeauversieringen - abonnementenbloemwerk voor bedrijven De acquisitiemap bestaat uit een verkoopmap en een werkmap. De verkoopmap omvat: - een foto van elk werkstuk + titel - eventueel een verklarende tekst bij elk werkstuk - een prijsindicatie bij elk werkstuk (los bijgevoegd!)

7 - De werkmap omvat: - een ontwerptekening + een foto van elk werkstuk - een instructie bij elk werkstuk - een materialenlijst (Latijnse namen) bij elk werkstuk - een calculatielijst bij elk werkstuk Beide mappen moeten: - een voorwoord, inhoudsopgave en paginanummering bevatten. - er verzorgd, aantrekkelijk en netjes uitzien en passen binnen de huisstijl van het BPV-bedrijf. - gebruiksvriendelijk en functioneel in gebruik zijn (water- en vuilafstotend, makkelijk foto s en bladen te vervangen, etc.) - uit minimaal 15 verschillende bloemwerken bestaan, met voldoende variatie. - duidelijke foto s bevatten. (Denk aan kleur, achtergrond en zorg, dat er geen storende elementen worden mee gefotografeerd.) - duidelijke tekst (begrijpbaar en leesbaar voor iedereen) bevatten Op basis van de uitkomst van de vergelijking tussen de leveranciers kun je vervolgens een rationele conclusie trekken. Het opzetten en uitvoeren van een imago onderzoek. -gerichte, eenduidige vragen te maken voor je enquête. -enquête-resulaten te analyseren. -de analyseresultaten te verwerken, weergegeven in (staaf)diagrammen. -e.e.a. te rapporteren, incl. het opstellen van een lijst van aanbevelingen.

8 Beroepspraktijkvorming periode 6 Bloem & Design Doelstellingen: De deelnemer volgt beroepspraktijkvorming, als ondersteuning bij en gekoppeld aan het afstudeerproject. De deelnemer wordt de gelegenheid geboden zich te verdiepen in een afstudeeronderwerp naar eigen keuze, waarin ontbrekende kennis en specifieke vakvaardigheden worden aangeleerd. De deelnemer wordt de gelegenheid geboden in te spelen op actuele ontwikkelingen. De deelnemer wordt de gelegenheid geboden zich te oriënteren op de toekomstige arbeidsmarkt, waaronder ook de periferie. Uit te voeren werkzaamheden: De deelnemer beschrijft zelf de doelstellingen voor de BPV-periode en het daaraan gekoppelde afstudeerproject. De deelnemer zoekt zelf een bij het afstudeerproject passend BPV-bedrijf. Het betreffende gegevensformulier Beroepspraktijkvorming BOL dient, volledig ingevuld, uiterlijk 1 december bij de begeleidend vakdocent ingeleverd te zijn. Het gekozen onderwerp, de beschreven doelstellingen en de beoordelingscriteria worden voorgelegd en toegelicht aan de begeleidend vakdocent. De vakdocent bepaalt of de opdracht voldoende inhoud heeft. Na eventuele aanvulling wordt de opdracht door de vakdocent definitief vastgesteld. Het gekozen onderwerp heeft een meerwaarde voor de gevolgde opleiding. De deelnemer maakt een persoonlijk werkplan, dat uiterlijk 1 december ingeleverd moet zijn. (Zie voor eisen aan het werkplan de handleiding projectonderwijs.) De deelnemer bespreekt het goedgekeurde werkplan vóór aanvang van de BPVperiode met de praktijkopleider.

9 Doelstellingen BPV-Buitenland Je maakt kennis met de cultuur van het land Je leert verschillen waar te nemen tussen de bedrijfsvoering in Nederland en het bezochte land. Je leert hier in een andere taal te communiceren.

Beroepspraktijkvorming periode 1 Paardehouderij

Beroepspraktijkvorming periode 1 Paardehouderij BPV-doelstellingen paard Beroepspraktijkvorming periode 1 Paardehouderij De deelnemer kan zich oriënteren op de sector en na afloop van de BPV bepalen of de gekozen richting bij hem/haar past om zich verder

Nadere informatie

Voor u ligt de trainingscatalogus die PTC + in samenwerking met VBW, FNV en CNV voor medewerkers in de bloemendetailhandel heeft ontwikkeld.

Voor u ligt de trainingscatalogus die PTC + in samenwerking met VBW, FNV en CNV voor medewerkers in de bloemendetailhandel heeft ontwikkeld. Voorwoord Voor u ligt de trainingscatalogus die PTC + in samenwerking met VBW, FNV en CNV voor medewerkers in de bloemendetailhandel heeft ontwikkeld. De vakbonden en VBW vinden het belangrijk dat medewerkers

Nadere informatie

420#1. Wat ga je doen? Kerntaak 1 Vervaardigt bloemwerk en plantarrangementen

420#1. Wat ga je doen? Kerntaak 1 Vervaardigt bloemwerk en plantarrangementen Medewerker bloembinden Leertaak Kerntaak 1 Vervaardigt bloemwerk en plantarrangementen Werkprocessen: 1.2 Stelt bloemwerken en plantenarrangementen samen 1.3 Berekent commerciële prijs Competenties: 1.2

Nadere informatie

Klik op een afbeelding en ga direct naar het online inschrijfformulier

Klik op een afbeelding en ga direct naar het online inschrijfformulier Klik op een afbeelding en ga direct naar het online inschrijfformulier Voorwoord Voor u ligt de trainingscatalogus die PTC + in samenwerking met VBW, FNV en CNV voor medewerkers in de bloemendetailhandel

Nadere informatie

MKE B22 Schooljaar

MKE B22 Schooljaar MKE B22 Schooljaar 2016 2017 B2.2 Planning Materiaalkennis (MKE) Leerjaar 2016-2017 Docent Week Materiaalkennis (Ondergronden) 35 INTRODUCTIE 36 Ondergronden manden 37 Ondergronden manden 38 Muurkrant

Nadere informatie

Projectbundel. 2D ontwerpen en visualiseren 2D ontwerp B31/H31. Bloem en vormgeving + In en outdoor design - niveau 3.

Projectbundel. 2D ontwerpen en visualiseren 2D ontwerp B31/H31. Bloem en vormgeving + In en outdoor design - niveau 3. Projectbundel 2D ontwerpen en visualiseren 2D ontwerp B31/H31 oriëntatiefase beroepsfase afstudeerfase Bloem en vormgeving + In en outdoor design - niveau 3 auteur: Marij Verheugen eindredactie: versie:

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt bloemwerk en plantarrangementen

Kerntaak 1: Vervaardigt bloemwerk en plantarrangementen Kerntaak 1: Vervaardigt bloemwerk en plantarrangementen Werkproces 1.1: Legt materialen en middelen klaar De medewerker bloembinden assisteert zijn collega door voor hem volgens instructie de benodigde

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (0176) Medewerker florist

BEROEPSKWALIFICATIE (0176) Medewerker florist BEROEPSKWALIFICATIE (0176) Medewerker florist ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 1. Globaal 1.1 TITEL Medewerker florist 1.2 DEFINITIE

Nadere informatie

Werken als Interieuradviseur

Werken als Interieuradviseur 1 2 3 4 Werken als Interieuradviseur Interieuradviseur Wat laat je zien? Je durft, bent creatief en klantgericht Je adviseert de klant vakkundig en enthousiast Je blijft op de hoogte van ontwikkelingen,

Nadere informatie

Bijlagen Projectenboek Bloem

Bijlagen Projectenboek Bloem Bijlagen Projectenboek Bloem Bijlage 1 Werkplan Namen:. Taakverdeling en planning Taken Taakverdeling Tijdsplanning Af Begin Einde Overlegmomenten met docent Onderwerp Datum Tijdstip Plaats overleg Gemaakte

Nadere informatie

BESTELLING VAN/VOOR EEN KLANT

BESTELLING VAN/VOOR EEN KLANT BEROEPSOPDRACHT BESTELLING VAN/VOOR EEN KLANT MEDEWERKER BLOEM, GROEN EN STYLING NIVEAU 2 1 1 Algemene gegevens Auteur(s) Versie Team Bloem, groen en styling Juni 2017 Opleiding Medewerker Bloem, groen

Nadere informatie

BEROEPSOPDRACHT VERKEN JE BRANCHE MEDEWERKER BLOEM, GROEN EN STYLING NIVEAU 2

BEROEPSOPDRACHT VERKEN JE BRANCHE MEDEWERKER BLOEM, GROEN EN STYLING NIVEAU 2 BEROEPSOPDRACHT VERKEN JE BRANCHE MEDEWERKER BLOEM, GROEN EN STYLING NIVEAU 2 1 1 Algemene gegevens Auteur(s) Versie Team Bloem, groen en styling Juni 2017 Opleiding Medewerker Bloem, groen en styling

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Opzoekspel 6

Inhoud. Voorwoord 5. Opzoekspel 6 Inhoud Voorwoord 5 Opzoekspel 6 7 Wat staat er in de winkel? 11 7.1 Inkoop van artikelen 11 7.2 Verwerken van binnengekomen artikelen 17 7.3 Alles z n eigen plekje 21 7.4 Wat staat er in een (bloemen)winkel?

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming periode 1 Varkenshouderij

Beroepspraktijkvorming periode 1 Varkenshouderij BPV-doelstellingen veehouderij Beroepspraktijkvorming periode 1 Varkenshouderij Doelstellingen: Je maakt kennis met de varkenshouderij sector. Je leert de praktische werkzaamheden (dagelijks en periodiek)

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 280 minuten handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 29 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met bloemen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING Tijdens Tijdens elke elke BPV BPV periode periode werk werk je je aan aan 6 5.. 4 Minstens 3 kies je uit kies een je lijst uit met een bestaande lijst met bestaande doelen

Nadere informatie

Lesbrief 6 Productpresentatie

Lesbrief 6 Productpresentatie LESBRIEF 6 PRODUCT- PRESENTATIE Niveau II 1 Productpresentatie. Bij productpresentatie denken we aan de presentatie van alle productgroepen binnen en buiten de winkel. Hoe kunnen we de productgroepen zodanig

Nadere informatie

Dossier Bloem, groen en styling

Dossier Bloem, groen en styling Dossier Bloem, groen en styling Basis Maken van bloemwerk, groene decoraties en/of presentaties Verzorgen groene producten Winkel- / productpresentatie Informeren / adviseren AVO Profiel Medewerker bloem,

Nadere informatie

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband 1 2 3 4 Werken als stylist Styling Design Wat laat je zien? Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden Je bent nieuwsgierig en veelzijdig Je denkt creatief en commercieel Je neemt initiatief

Nadere informatie

INFOBLAD - Bloem & Design

INFOBLAD - Bloem & Design INFOBLAD - Bloem & Design MBO-bloem & design Opleidingsinformatie Heb je oog voor kleuren, vormen en materialen? Heb jij een passie voor bloemen en ben je creatief? Kies dan voor de opleiding MBO-bloem

Nadere informatie

Kerntaak 1: Werkt met natuurlijke/levende/plantaardige producten

Kerntaak 1: Werkt met natuurlijke/levende/plantaardige producten Kerntaak 1: Werkt met natuurlijke/levende/plantaardige producten Werkproces 1.1: Ontvangt producten en slaat deze op De vakbekwaam medewerker groene detailhandel controleert binnenkomende natuurlijke/levende/plantaardige

Nadere informatie

Inhoud. 1 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel 6. 2 Kamerplanten Bloemwerk van de vakman Speciaal bloemwerk 108

Inhoud. 1 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel 6. 2 Kamerplanten Bloemwerk van de vakman Speciaal bloemwerk 108 Inhoud 1 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel 6 2 Kamerplanten 38 3 Bloemwerk van de vakman 72 4 Speciaal bloemwerk 108 1 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel 1.1 Opdracht 1.1 Bloemen winkelklaar

Nadere informatie

3.1 De leerling verkoopt dieren, dierproducten en dierbenodigdheden

3.1 De leerling verkoopt dieren, dierproducten en dierbenodigdheden 3.1 De leerling verkoopt dieren, dierproducten en dierbenodigdheden LN/K/11 Ontwerp en LN/K/30 LB/K/13 LG/K/13a De leerling kan kosten en LN/K/11.47 De leerling kan kengetallen interpreteren opbrengsten

Nadere informatie

NIVEAU 2 BLOEM & DESIGN. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016. Crebo-code: 97420

NIVEAU 2 BLOEM & DESIGN. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016. Crebo-code: 97420 NIVEAU 2 BLOEM & DESIGN Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Bloemendetailhandel Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Medewerker bloembinden Crebo-code: 97420 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

Vakbekwaam medewerker bloembinden. Jamie s job. Wat ga ik doen? Wat verwacht het bedrijf van mij? Kwaliteitscontrole

Vakbekwaam medewerker bloembinden. Jamie s job. Wat ga ik doen? Wat verwacht het bedrijf van mij? Kwaliteitscontrole Ervaringsopdracht Vakbekwaam medewerker bloembinden Kerntaak 2 PvB Werkprocessen: Jamie s job Verricht werkzaamheden ten behoeve van de verkoop 2.4 Verzorgt producten 2.5 Ontvangt en verzorgt producten

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE BB Examen VMBO-BB 2015 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Omzet bevorderen voor de bloemenwinkel

Omzet bevorderen voor de bloemenwinkel Omzet bevorderen voor de bloemenwinkel 3 Acquisitie plegen voor projectmatig/speciaal bloemwerk 27 Inhoudsopgave A B G E Oriëntatie s Oriënteren op verkoopbevorderende activiteiten in je verzorgingsgebied

Nadere informatie

BPV-katern. Afrekenen en een brug naar niveau 3

BPV-katern. Afrekenen en een brug naar niveau 3 BPV-katern Afrekenen en een brug naar niveau 3 Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: M. Steenbergen Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: R. van Midde

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Bloem & Design

Wat maak jij. morgen mee MBO. Bloem & Design Wat maak jij morgen mee MBO Bloem & Design Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven.

Nadere informatie

Vakexpert bloem, groen en styling

Vakexpert bloem, groen en styling Integrale opdracht Zitobject in de natuur, Stilteruimte Opleiding Vakexpert bloem, groen en styling Crebo 25445 Cohort 2016-2017 Periode 1 Kerntaken & werkprocessen B1-K1: Maken en verkopen van groene

Nadere informatie

BEROEPSOPDRACHT PRODUCTEN IN DE WINKEL MEDEWERKER BLOEM GROEN EN STYLING NIVEAU 2

BEROEPSOPDRACHT PRODUCTEN IN DE WINKEL MEDEWERKER BLOEM GROEN EN STYLING NIVEAU 2 BEROEPSOPDRACHT PRODUCTEN IN DE WINKEL MEDEWERKER BLOEM GROEN EN STYLING NIVEAU 2 1 1 Algemene gegevens Auteur(s) Versie Team Bloem, Groen en Styling Juni 2019 Opleiding Medewerker Bloem, Groen en Styling

Nadere informatie

INFOBLAD - Bloem & Design

INFOBLAD - Bloem & Design INFOBLAD - Bloem & Design MBO-bloem & design Opleidingsinformatie Heb je oog voor kleuren, vormen en materialen? Heb jij een passie voor bloemen en ben je creatief? Kies dan voor de opleiding MBO-bloem

Nadere informatie

Natuurlijk Vormgeven

Natuurlijk Vormgeven Natuurlijk Vormgeven Natuurlijk Vormgeven Voor doorzetters die een duurzame toekomst willen creëren en voor mensen met een creatieve geest die ook de handen uit de mouwen kunnen steken. Ben jij ook zo

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming periode 1 Natuur, Milieu & Ruimte

Beroepspraktijkvorming periode 1 Natuur, Milieu & Ruimte BPV-doelstellingen Natuur, Milieu & Ruimte Beroepspraktijkvorming periode 1 Natuur, Milieu & Ruimte Onderwerp Milieuonderzoek, leerjaar 1 In leerjaar 1 van de opleiding Natuur, Milieu en Ruimte doe je

Nadere informatie

BPV Styling Design 1e jaars 2009 2010

BPV Styling Design 1e jaars 2009 2010 BPV Styling Design 1 e jaars 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 2009-2010 Voor je ligt het werkboek voor de eerste BPV-periode van het eerste jaar. De volgende afspraken gelden voor deze stage: Per week loop

Nadere informatie

Nulmeting kerntaak B1-K2

Nulmeting kerntaak B1-K2 WW 4 Nulmeting kerntaak B1-K2 Voordat je begint met de praktijkopdrachten vraag je aan je praktijkopleider of hij deze nulmeting wil invullen. Het kan namelijk zijn dat je al ervaring hebt met bepaalde

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0177)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0177) BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0177) Florist (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Florist (m/v) 1.2 Definitie Verzorgt, verwerkt en/of verkoopt bloemen en planten voor binnen (snijbloemen, boeketten en groene planten,

Nadere informatie

Ontwerpen van bloemwerk, stap 1: inventarisatie 6 Ontwerpen van bloemwerk, stap 2: brainstormen 8 Ontwerpen van bloemwerk, stap 3: uitwerken 10

Ontwerpen van bloemwerk, stap 1: inventarisatie 6 Ontwerpen van bloemwerk, stap 2: brainstormen 8 Ontwerpen van bloemwerk, stap 3: uitwerken 10 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op ontwerpen van bloemwerk 4 Werkwijzer, stap 1: inventarisatie 6, stap 2: brainstormen 8, stap 3: uitwerken 10 s, stap 4: voorleggen van schetsen

Nadere informatie

Raamwerk Profiel Groen: Groene vormgeving en verkoop Producten promoten

Raamwerk Profiel Groen: Groene vormgeving en verkoop Producten promoten Raamwerk Profiel Groen: Groene vormgeving en verkoop Producten promoten Profielmodule: 1. Groene productie 2. Tussen productie en verkoop 3. Vergroening stedelijke omgeving 4. Groene vormgeving & verkoop

Nadere informatie

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Verkoopmedewerker bloemen en planten BB vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke

Nadere informatie

Portfolioformulieren Niveau 2

Portfolioformulieren Niveau 2 Portfolioformulieren Niveau 2 Portfolio formulieren ICT-Flex Niveau 2 Cohort 2010/11 ALG2 DO I.T.! Information toepassen Algemene Kennis van de ICT - opdracht 4 Naam Nummer Begeleider Datum Wat lever

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE KB Examen VMBO-KB 2013 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE KB Examen VMBO-KB 2017 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit

Nadere informatie

Opdrachten. Speciaal bestellen. Doel Je kunt aangeven wanneer je bereid bent een bestelling te noteren.

Opdrachten. Speciaal bestellen. Doel Je kunt aangeven wanneer je bereid bent een bestelling te noteren. Opdrachten Speciaal bestellen Je kunt aangeven wanneer je bereid bent een bestelling te noteren. Van bepaalde winkels verwachten we dat zij bepaalde artikelen verkopen. Artikelen die horen bij het kernassortiment

Nadere informatie

Examenplan 1.Overzicht

Examenplan 1.Overzicht 1 Examenplan 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Verkoper Niveau 2 Opleidingsduur: 1 jaar Crebocode: 93751 Dossiercode: 22142 Dossierjaar: 2012 Leerweg: BOL Cohort: 2012-2013

Nadere informatie

BPV-monitor vragenlijst praktijkopleiders leerbedrijven [definitief]

BPV-monitor vragenlijst praktijkopleiders leerbedrijven [definitief] BPV-monitor vragenlijst praktijkopleiders leerbedrijven [definitief] Intro In voorliggende enquête stellen we u een aantal vragen over uw ervaring met de bpv binnen uw opleiding. Het kan zijn dat u enkele

Nadere informatie

Feestelijk het jaar uit!

Feestelijk het jaar uit! 1. Leereenheid 1.3: Vieren! Opleiding: styling Design leerjaar 1 Startdatum/einddatum: 3 november 5 december 2014 2. Pitch: Van tafelstyling tot tableau vivant in kerstsfeer. Thema, vorm, materiaal, stijl,

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

bloem & styling Jonna Kaarsemaker onderweg naar een creatieve opleiding *bloem & design *in- & outdoor styling natuur dingen maken ideeën bedenken

bloem & styling Jonna Kaarsemaker onderweg naar een creatieve opleiding *bloem & design *in- & outdoor styling natuur dingen maken ideeën bedenken creatief zelfstandig nieuwsgierig natuur dingen maken ideeën bedenken interpreteren trends ontdekken organiseren Jonna Kaarsemaker onderweg naar een creatieve opleiding bloem & styling *bloem & design

Nadere informatie

Enquête kwaliteitsbeleving sector Onderhoud Afdeling schoonmaak

Enquête kwaliteitsbeleving sector Onderhoud Afdeling schoonmaak Enquête kwaliteitsbeleving sector Onderhoud Afdeling schoonmaak De sector onderhoud is gecertificeerd volgen NEN ISO 9001 versie 2000. De norm geeft aan dat je jaarlijks bij de klanten de kwaliteitsbeleving

Nadere informatie

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3 Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3 Basisdeel - Kerntaak 1 Onderzoekt de markt en doet voorstellen voor commercieel beleid deelnemer bedrijf praktijkopleider school

Nadere informatie

NIVEAU 3 BLOEM & DESIGN. Startjaar: Versie: Crebo-code: 97430

NIVEAU 3 BLOEM & DESIGN. Startjaar: Versie: Crebo-code: 97430 NIVEAU 3 BLOEM & DESIGN Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Bloemendetailhandel Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Vakbekwaam medewerker bloembinden Crebo-code: 97430 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE KB Examen VMBO-KB 05 gedurende 00 minuten landbouw en natuurlijke omgeving bloembinden en -schikken CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er

Nadere informatie

Model Praktijkbeoordelaar

Model Praktijkbeoordelaar Model Praktijkbeoordelaar De praktijkbeoordelaar beoordeelt de deelnemer in een afnamelocatie. In de rol van praktijkbeoordelaar, beoordeelt hij 1 of de deelnemer het vereiste niveau van kennis, vaardigheden,

Nadere informatie

BLOEMSIERKUNST DERDE GRAAD BSO DERDE LEERJAAR LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2005 LICAP BRUSSEL D/2005/0279/035

BLOEMSIERKUNST DERDE GRAAD BSO DERDE LEERJAAR LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2005 LICAP BRUSSEL D/2005/0279/035 BLOEMSIERKUNST DERDE GRAAD BSO DERDE LEERJAAR LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2005 LICAP BRUSSEL BLOEMSIERKUNST DERDE GRAAD BSO DERDE LEERJAAR LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS LICAP BRUSSEL september

Nadere informatie

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Verkoopmedewerker bloemen en planten KB vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke

Nadere informatie

BPV map Applicatieontwikkelaar Niveau 4

BPV map Applicatieontwikkelaar Niveau 4 BPV map Applicatieontwikkelaar Niveau 4 ROC Flevoland ROC Flevoland Louis Armstrongweg 36-42 1311 RK Almere Tel: 036 5477300 info@rocflevoland.nl www.rocflevoland.nl Voor je ligt de BPV- map, die geldt

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Consulent lokale economie

Functiebeschrijving. Consulent lokale economie Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL Consulent lokale economie 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE De consulent lokale economie is het aanspreekpunt voor handelaars en ondernemers en stimuleert, behartigt en

Nadere informatie

Werken binnen commercieel groen

Werken binnen commercieel groen Profielvak Groen Werken binnen commercieel groen Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Illustraties: Edu

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Bedrijf Hajnadi Klimaattechniek BV Functie Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Functiebeschrijving Functiekenmerken Taken kennis en vaardigheden Opleidingsmogelijkheden bij functie Functiekenmerken

Nadere informatie

De trend met groen. Ontwerp van een groene beleving

De trend met groen. Ontwerp van een groene beleving De trend met groen Ontwerp van een groene beleving trend met groen Digitaal Schoolweek Lesweek 46 1 47 2 48 3 Lesuren: Periode 2, 3 Assortimentskennislijst 1 Wat planten doen met jouw? Portret Wat doen

Nadere informatie

BPV-opdrachten. Ontwikkelingsgericht Leidinggevende keuken. : Keuken : B1-K1, B1-K2, P4-K1, P4-K2. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER

BPV-opdrachten. Ontwikkelingsgericht Leidinggevende keuken. : Keuken : B1-K1, B1-K2, P4-K1, P4-K2. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER Ontwikkelingsgericht Leidinggevende keuken NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Keuken DOSSIERCREBO : 23085 KWALIFICATIE : Leidinggevende keuken KWALIFICATIECREBO : 25181 NIVEAU : 4 COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

Programma van Eisen. Afspraken op vlak van Instroom, Werving & Selectie Voordat aan de opleiding wordt begonnen

Programma van Eisen. Afspraken op vlak van Instroom, Werving & Selectie Voordat aan de opleiding wordt begonnen De basis van het Programma van Eisen m.b.t. leren in de Kinderopvangorganisaties is het principe dat de Beroepspraktijkvorming (BPV) een volwassen positie heeft in de opleiding: De BPV is het hart van

Nadere informatie

Examenplan 1.Overzicht

Examenplan 1.Overzicht Examenplan.Overzicht..Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Verkoopspecialist detailhandel Niveau 3 Opleidingsduur:,5 jaar Crebocode: 90383 Dossiercode: 2244 Dossierjaar: 202 Leerweg: BOL Cohort:

Nadere informatie

Vakwerk! Bloembinden en -schikken

Vakwerk! Bloembinden en -schikken Vakwerk! Bloembinden en -schikken Bloembinden en -schikken Docentenboek Deel 2 (KB) Koos van Ee eerste druk, 2006 Artikelcode: 21134.1 Colofon Auteur(s): Illustraties: Onderwijskundige: Redactie: Resonans:

Nadere informatie

Marja Groenendijk Annet Rap Rageni Corry van den Berg

Marja Groenendijk Annet Rap Rageni Corry van den Berg Maak je eigen PvB Marja Groenendijk Annet Rap Rageni Corry van den Berg Programma Eigen PvB Opzet PvB in 10 stappen Eigen PvB maken Eigen PvB Voordeel: Bekendheid met de opdracht Makkelijk te organiseren

Nadere informatie

Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4)

Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4) Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4) Eindbeoordeling werkprocessen Naam stagiair BPV bedrijf Datum BPV Begeleider Praktijkopleider Periode Kerntaak 1: Ontwerpen van de applicatie, (cross)media

Nadere informatie

Amsterdam, november 2014. Aan de ouders/verzorgers van de vierde klas-leerlingen. Geachte ouders/verzorgers,

Amsterdam, november 2014. Aan de ouders/verzorgers van de vierde klas-leerlingen. Geachte ouders/verzorgers, Amsterdam, november 2014 Aan de ouders/verzorgers van de vierde klas-leerlingen Geachte ouders/verzorgers, Deze maand zijn we begonnen met het maken van de sectorwerkstukken. Een sectorwerkstuk is een

Nadere informatie

Boxenoverzicht LINK2 Handel & Administratie Versie juni 2008

Boxenoverzicht LINK2 Handel & Administratie Versie juni 2008 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 03 02 02 03 04 05 06 07 03 HA/K/1 0 0 Oriëntatie op handel en administratie SE SE SE HA/K/1 x x Uitwerking eindtermen: zie Handreiking SLO x x x x x x x x x x x x x

Nadere informatie

Raamwerk leermiddelen: Groene vormgeving en verkoop Producten verkopen

Raamwerk leermiddelen: Groene vormgeving en verkoop Producten verkopen Raamwerk leermiddelen: Groene vormgeving en verkoop Producten verkopen Profielmodule: 1. Groene productie 2. Tussen productie en verkoop 3. Vergroening stedelijke omgeving 4. Groene vormgeving & verkoop

Nadere informatie

Bloemwerk. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2

Bloemwerk. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2 Bloemwerk De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL cmyk 70 0 70 0 rgb 73 177 112 #48b170 Bloemwerk

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt bloemwerk en plantarrangementen

Kerntaak 1: Vervaardigt bloemwerk en plantarrangementen Kerntaak 1: Vervaardigt bloemwerk en plantarrangementen Werkproces 1.2: Stelt bloemwerk en plantarrangementen samen De vakbekwaam medewerker bloembinden ontwerpt en maakt commercieel verantwoord bloemwerk

Nadere informatie

handel en administratie CSPE KB Bij dit examen hoort een bijlage, het programma Telraam en digitale bestanden.

handel en administratie CSPE KB Bij dit examen hoort een bijlage, het programma Telraam en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 300 minuten handel en administratie CSPE KB Bij dit examen hoort een bijlage, het programma Telraam en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 16 opdrachten. dit examen

Nadere informatie

BPV- beoordelingsformulier Kerntaak 4. Verkoopt producten en diensten en koopt ze in. Kwalificatie: Eerste Fietstechnicus

BPV- beoordelingsformulier Kerntaak 4. Verkoopt producten en diensten en koopt ze in. Kwalificatie: Eerste Fietstechnicus BPV- beoordelingsformulier Kerntaak 4 Verkoopt producten en diensten en koopt ze in Kwalificatie: Eerste Fietstechnicus Crebocode 95442, dossier 2013-2014 ROC: Bedrijf: Naam Deelnemer: Inleiding Bij dit

Nadere informatie

JMO versie 2014-2015. School: Walburg College Norderstedtplein Zwijndrecht Contactpersoon: Paul Landsmeer Thema: Jonge Mavo Ondernemers (JMO)

JMO versie 2014-2015. School: Walburg College Norderstedtplein Zwijndrecht Contactpersoon: Paul Landsmeer Thema: Jonge Mavo Ondernemers (JMO) School: Walburg College Norderstedtplein Zwijndrecht Contactpersoon: Paul Landsmeer Thema: Jonge Mavo Ondernemers (JMO) Jonge Mavo Ondernemers en de Vecon Business Mavo Het project JMO is het onderwijsconcept

Nadere informatie

Enquête kwaliteitsbeleving sector Onderhoud Afdeling huishoudelijk technisch 0nderhoud

Enquête kwaliteitsbeleving sector Onderhoud Afdeling huishoudelijk technisch 0nderhoud Enquête kwaliteitsbeleving sector Onderhoud Afdeling huishoudelijk technisch 0nderhoud De sector onderhoud is gecertificeerd volgen NEN ISO 9001 versie 2000. De norm geeft aan dat je jaarlijks bij de klanten

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten. De kern

Pagina 1 van 5. Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten. De kern Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten De kern a. Algemene kennis en vaardigheden b. Professionele kennis en vaardigheden c. Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling De vier profielmodulen

Nadere informatie

Voorwoord. Den Haag, Augustus 2010, drs. K. Keep, manager Kenniscentrum PMLF. Profielschets, PRAKTIJKBEGELEIDER PMLF November 2010

Voorwoord. Den Haag, Augustus 2010, drs. K. Keep, manager Kenniscentrum PMLF. Profielschets, PRAKTIJKBEGELEIDER PMLF November 2010 Voorwoord Voor u ligt de profielschets praktijkbegeleider PMLF. Deze profielschets is gebaseerd op een, door de gezamenlijke kenniscentra ontwikkeld model en is geactualiseerd door het kenniscentrum PMLF

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding visual merchandiser

Voltijdse dagopleiding visual merchandiser Voltijdse dagopleiding visual merchandiser #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus.

Nadere informatie

Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten

Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten De kern a. Algemene kennis en vaardigheden b. Professionele kennis en vaardigheden c. Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling De vier profielmodulen

Nadere informatie

BPV Begeleidingsmap Groenhorst Almere Cursusjaar 2015-2016

BPV Begeleidingsmap Groenhorst Almere Cursusjaar 2015-2016 BPV Begeleidingsmap Groenhorst Almere Cursusjaar 2015-2016 Naam deelnemer Naam opleiding BPV bedrijf : : : Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Checklist te gebruiken bij start- en eind BPV-periode 4 1.2 Omvang

Nadere informatie

Voeren van verkoopgesprekken en klachtenafhandeling in de groene retail

Voeren van verkoopgesprekken en klachtenafhandeling in de groene retail Voeren van verkoopgesprekken en klachtenafhandeling in de groene retail 3 Voeren van een telefonisch verkoopgesprek 63 Afhandelen van klachten in de groene retail 95 Inhoudsopgave 4inhoudsopgave A B C

Nadere informatie

BPV-opdrachten. Ontwikkelingsgericht Gastheer/Gastvrouw. : Bediening : B1-K1, B1-K2. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER

BPV-opdrachten. Ontwikkelingsgericht Gastheer/Gastvrouw. : Bediening : B1-K1, B1-K2. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER Ontwikkelingsgericht Gastheer/Gastvrouw NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Bediening DOSSIERCREBO : 23081 KWALIFICATIE : Gastheer/-vrouw KWALIFICATIECREBO : 25168 NIVEAU : 2 COHORT : Vanaf 2015 KERNTAAK

Nadere informatie

Checklist CHECKLIST T.B.V. OPZETTEN VAN MIJNWEBWINKEL.NL. Check. 1. Businessplan. Strategie en doelstelling, kosten en planning.

Checklist CHECKLIST T.B.V. OPZETTEN VAN MIJNWEBWINKEL.NL. Check. 1. Businessplan. Strategie en doelstelling, kosten en planning. Checklist 1. Businessplan Strategie en doelstelling, kosten en planning. Check 2. Juridische Voorwaarden KvK, Belastingdienst formulieren downloaden en invullen. Handelsnaam verzinnen. Domeinnaam registreren.

Nadere informatie

P/BWI/1.3 Deeltaak: profielen en kozijnen waterpas en te lood stellen en het meterpeil aanbrengen aan de hand van werktekeningen.

P/BWI/1.3 Deeltaak: profielen en kozijnen waterpas en te lood stellen en het meterpeil aanbrengen aan de hand van werktekeningen. Profieldelen Profiel: Bouwen, wonen en interieur BB KB GL Bouwproces en bouwvoorbereiding Taak: een kleinschalig bouwproject voorbereiden en het bouwproces organiseren maatvoeren en uitzetten profielen

Nadere informatie

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST MEDEWERKER BINNENDIENST COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST ZIJN FUNCTIE IN UW BEDRIJF COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST WAARVOOR DIENT DEZE FOLDER? Basis om een vacature uit te schrijven ; Hulpmiddel

Nadere informatie

Afdelingsinformatie Dierverzorging periode 1

Afdelingsinformatie Dierverzorging periode 1 Afdelingsinformatie Dierverzorging periode 1 Niet toegestaan: Dierenartsen, trimsalons en andere bedrijven waar men niet kan voeren en verzorgen Eisen die aan het bedrijf gesteld worden. 1. Het bedrijf

Nadere informatie

PTA Interieurontwerp en design KB Periode Code Eindtermen: wat moet je kennen en kunnen? Inhoud onderwijsprogramma; wat ga je hiervoor doen?

PTA Interieurontwerp en design KB Periode Code Eindtermen: wat moet je kennen en kunnen? Inhoud onderwijsprogramma; wat ga je hiervoor doen? PTA Interieurontwerp en design KB Periode Code Eindtermen: wat moet je kennen en kunnen? Inhoud onderwijsprogramma; wat ga je hiervoor doen? Toetsvorm Herkansing ja/nee? Weging Leerjaar 3+4 Schoolexamen

Nadere informatie

Contextbeschrijving. Joost van Hagen. Vonk Industrial Contracting

Contextbeschrijving. Joost van Hagen. Vonk Industrial Contracting Contextbeschrijving Vonk Industrial Contracting Joost van Hagen Opmerking [W1]: Raamwerk 2007: U kunt de opmerkingentekst (on)zichtbaar maken onder Beeld optie Opmaak. Let op! Paginanummering is al ingesteld

Nadere informatie

Met deze praktijktoets wordt beoordeeld of je de volgende vaardigheden beheerst:

Met deze praktijktoets wordt beoordeeld of je de volgende vaardigheden beheerst: PRAKTIJKTOETS MET OPDRACHTEN Deelkwalificatie 403 Filiaalbeheer TOELICHTING VOOR DE DEELNEMER Met deze praktijktoets wordt beoordeeld of je de volgende vaardigheden beheerst: 1. opleidingsbehoefte bepalen

Nadere informatie

Kerntaak 2: Bereidt de realisatie voor

Kerntaak 2: Bereidt de realisatie voor Kerntaak 2: Bereidt de realisatie voor Werkproces 2.1: Werkzaamheden voorbereiden De medewerker productpresentatie krijgt de opdracht van zijn leidinggevende om op basis van een door de vormgever productpresentatie

Nadere informatie

MODULE 3: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) Inhoud:

MODULE 3: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) Inhoud: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) MODULE 3: BTW Inhoud: Consumentenprijs Verkoopprijs Te betalen btw Verschuldigde btw Af te

Nadere informatie

MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP. Handleiding Slagersplein

MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP. Handleiding Slagersplein MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP Handleiding Slagersplein Inhoudsopgave Pagina - Uitleg beginscherm 3 - Aanmaken Profiel 5 - Maak Printmateriaal: Stap 1, kies doel 8 - Maak printmateriaal: Stap 2, kies

Nadere informatie

Nieuwe. Handleiding Versie 2012

Nieuwe. Handleiding Versie 2012 Nieuwe Handleiding Versie 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. De Nieuwe Praktijkwijzer... 4 2. Doel van de Nieuwe Praktijkwijzer... 5 3. Uitgangspunten voor de (Nieuwe) Praktijkwijzer... 5 4. Instrumenten van

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 5. 1 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel 8. 2 Kamerplanten Bloemwerk van de vakman Speciaal bloemwerk 150

Inhoud. Inleiding 5. 1 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel 8. 2 Kamerplanten Bloemwerk van de vakman Speciaal bloemwerk 150 Inhoud Inleiding 5 1 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel 8 2 Kamerplanten 60 3 Bloemwerk van de vakman 104 4 Speciaal bloemwerk 150 Trefwoordenlijst 189 INHOUD 7 1 Het dagelijkse werk in de bloemenwinkel

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 300 minuten handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Achter de bijlage is een erratum opgenomen. Dit examen

Nadere informatie

INTEGRALE (2) OPDRACHT

INTEGRALE (2) OPDRACHT INTEGRALE (2) OPDRACHT cohort 2017-2021 dubbelfunctie DUBBELFUNCTIE Wat is een integrale opdracht? Een opdracht die vakoverstijgend is. Praktijkvakken Werkvoorbereiding Startend Ondernemen Vormgeven Integrale

Nadere informatie

Retail-Skills. The Battle 2018

Retail-Skills. The Battle 2018 Retail-Skills The Battle 2018 Plan van aanpak Retail-Skills Battle Dinsdag 24 april 2018 Naam leerling: Klas: Docent: Inleverdatum: Voor je ligt het plan van aanpak voor de Retail-Skills Battle. De Retail-Skills

Nadere informatie