Teamopdracht onderzoeksrapport

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Teamopdracht onderzoeksrapport"

Transcriptie

1 Teamopdracht onderzoeksrapport Naam van het team: WOJO Onze gelijknamige mascotte: Namen en studentnummers van de teamleden: - Jacky van Schaijk Jemima van Oldenbarneveld genaamd Tullingh Olaf Slootweg Wesley Plompen

2 Interview 1 10 vragen samen gesteld door de groep: Welke games worden het best verkocht op het moment? - Op dit moment lopen de pre-orders heel goed. Want iedereen wilt graag de nieuwste games als 1 e op de deurmat hebben. Verder loopt Borderlands Game of the Year editon heel goed omdat deze maar 17,50 is. Wat zijn de best verkochte games allertijden? - Bij ons in de winkel heeft de call of duty reeks het heel goed gedaan. En Grand Theft auto. Welke games zijn populair onder jongeren (smartphones)? - Vooral Wordfeud, Angry birds en Popsong zijn momenteel erg populair denk ik. Welke games zijn populair onder jongeren (videogames)? - Call of Duty, Fifa, het verschilt eigenlijk per persoon! Welke gamegenres zijn populair onder jongeren( Schietspellen, sportspellen, avontuur/rollenspellen etc.)? - Voor jongens meer de schietspellen, de dames toch meer sportspellen merken wij. Wat voor soorten games zijn er? - Voor iedereen wat, jong en oud kan bij ons komen voor games! Waarop (welke console) worden de meeste games gespeeld? - De playstation 3 is het populairste vanwege de blu ray kwaliteit. Welke game uitgevers/ontwikkelaars ken je? - Ubisoft, Konami, Gameloft, EA games. Rockstar, noem maar op. Wat is volgens jou de grootste ontwikkelaar/uitgever? - Ik zou niet weten welke de grootste is, maar ik weet dat Ubisoft groot is qua games.

3 Interview 2 Welke games worden goed verkocht op het moment - Guild Wars 2, Darksiders II, New Super mario Bros 2, Dark Souls (PC edition) Wat zijn de best verkochte games allertijden - Main stream titels zoals Call of Duty en Fifa zullen wel de meest verkochte games zijn. Welke games zijn populair onder jongeren (smartphones/tablets) - Games als World of Goo, Angry Birds en Wordfeud doen het goed op tablets en smartphones Welke games zijn populair onder jongeren (videogames) - Ik ga ervan uit dat het sportgames en first-person shooters zijn. Welke gamegenres zijn populair onder jongeren( Schietspellen, sportspellen, avontuur/rollenspellen etc.)? - Schietspellen, Sportspellen, Role-playing games, Casual (Op mobiele devices) Wat voor soorten games ken je? -Platformer -Fighting -Beat 'em up -Hack and Slash -Action adventure -Survival (Horror) -RPG's (Rollenspellen) -Simulation -MMO's (Massively Multiplayer Online) -Muziek game -Party Game -Casual Game Waarop (welke console) worden de meeste games verkocht (Xbox 360, PS3, PC, Smartphone, 3DS etc.) - Ik ga ervan uit dat tegenwoordig de Xbox 360 en PS3 games het best verkopen wel van de twee het beter doet op het moment weet ik niet. Waar speel je zelf het meeste op? - Game PC/Laptop

4 Welke game uitgevers/ontwikkelaars ken je? - Bioware, Bethesda, EA, Ubisoft, ActivisionBlizzard, Nintendo, ArenaNet, Rockstar, THQ en nog veel meer Wat is volgens jou de grootste ontwikkelaar/uitgever? - Electronic Arts

5 De vijf best verkochte games In dit hoofdstuk is te vinden wat de games zijn die momenteel het best worden verkocht, maar we beginnen met de games die het best verkocht zijn aller tijden. Top 5 best verkochte Cijfers: games aller tijden 1. Mario games 240 miljoen 2. Pokemon 200 miljoen 3. Tetris 125 miljoen 4. The Sims 125 miljoen 5. Need for Speed 100 miljoen Bron: Mario games: Wereldwijd staan de Nintendo games van Mario op 1. Het lijstje is gebaseerd op alle Mario games van vroeger tot nu bij elkaar opgeteld, dit maakt Mario de aller grootste en waarschijnlijk ook de meest bekendste game personage. Jaarlijks maakt Nintendo wel nieuwe games over Mario. Het is onwaarschijnlijk dat Mario van de troon word gestoten. Pokemon games: Na Mario is Pokemon wel het bekendste geworden over de hele wereld. Bijna iedereen kent wel de televisie serie van de jaren 90. Daarnaast heeft Nintendo met Pokemon heel veel geld verdiend door games uit te brengen op de Gameboy, Nintendo 64, Gamecube, 3DS en Wii. Ze zijn begonnen met Pokemon rood/blauw die uitermate populair en veel verkocht werden, hierna zijn er steeds nieuwe games uitgebracht met het zelfde principe maar steeds met nieuwe Pokemon.

6 Tetris: Tetris is een klassieker op het gebied van games. Het is voor jong en oud. Een spelletje Tetris zal nooit vervelen omdat je steeds weer een hogere score wilt hebben. Om Tetris populair te houden in anno 2012 hebben ze nieuwe tetris games uitgebracht met nieuwe grapichs en spelelementen. The Sims: The sims is heel populair geworden omdat het een spel is gebaseerd op het echte leven. Het maakt het leuk omdat iedere dag in de game weer anders is. Een leuk spel element is dat je moet sparen voor je eigen huis door te gaan werken. Hoe beter je baan hoe groter je je huis kan aanpassen. The simmen is begonnen op de pc, hierin zijn ze heel slim geweest door verschillende uitbreidingen in de verkoop te doen die je kan koppelen aan je spel. Hierdoor kreeg je nog meer mogelijkheden voor je sim. Need for Speed: Need for Speed is de bekendste racegame geworden over de hele wereld. Er zullen waarschijnlijk een hoop mensen zijn die het niet de beste game vinden. Het spel is populair geworden omdat het gemaakt is door EA games, een grote uitgever. Er bestaan inmiddels al 22 games van Need for Speed. De laatste nieuwe komt uit 2012.

7 Top 5 games week Top 5 best verkochte games op dit moment (week36) 1. Guild Wars 2 2. Sleeping Dogs 3. New Super Mario Bros London 2012: The official video game 5. Lego batman 2 Bron: Lijst uitleg Deze lijst games zijn op dit moment het meest verkocht in 1 week. Het betreft de lijst van week 36 van de officiële GFK Chart. Deze lijst word ook gebruikt door game bedrijven om te kunnen analyseren hoe hun rivalen het doen. De lijst is niet gebaseerd op 1 console. De meeste games zijn voor alle consoles, (Xbox 360, ps3, 3DS, Wii en Pc.) Uitgezonderd de Mario game die is alleen beschikbaar voor de Wii. Het kan vaak voorkomen in weeklijsten dat er een nieuwe release op nummer 1 staat die dan een paar weken het meest verkocht is.

8 De vijf populairste games voor jongeren Zoals eerder vermeld is Mario het best verkochte spel allertijden in de wereld, maar is deze ook het populairst op dit moment of moeten we het zoeken bij Angry birds of een andere Smartphone game. In dit deel is onderzoek gedaan naar de populairste smartphone games en de populairste videogame. Op dit moment zijn de games op de Smartphone erg populair, zo is op de website van arcadewereld.nl te vinden wat de top 5 is van populairste Smartphone games. Fruit Ninja - Halfbrick Studios Korte omschrijving in de Appstore: Ninjas zijn fruit haters. Fruit Ninja is een opwindend aktie spel dat is gemakkelijk te spelen en onmogelijk om neer te leggen. Strijk je vinger over het scherm en ervaar hoe een echte Ninja krijger het fruit te pletter gooit. Maar wees voorzichtig met de bommen, die zijn te explosieve om aan te raken en kunnen een snel einde brengen aan je meest sappig avontuur. Modern Combat 3: Fallen Nation - Gameloft Korte omschrijving in de Appstore: When war hits home, abandon all fear. **IGN: Modern Combat 3 is the best FPS on mobile devices, especially if you're a multiplayer-minded gamer. The best, most realistic smartphone FPS series returns with even higher intensity and an apocalyptic battle for the freedom of the United States, for one or more players. Where's My Perry? - Disney Korte omschrijving in de Appstore: WHERE S MY PERRY? IS DE NIEUWSTE PUZZELGAME VAN DISNEY EN DE MAKERS VAN WAAR IS MIJN WATER! Where's My Perry? is een spannende puzzel gebaseerd op natuurkundige begrippen, waarin je om de puzzel op te lossen water in alle voorkomende vormen moet gebruiken: ijs, stoom en vloeistof. Laat je meeslepen in de bizarre wereld van Agent P door de intuïtieve bediening, de zinderende graphics met een spionnenthema en niet de vergeten: LASERS!

9 Angry Birds - Clickgamer.com Korte omschrijving in de Appstore: Angry Birds Space is de opvolger van het populaire spel Angry Birds. Dit keer hebben de boze vogels het op de ruimtevarkens gemunt nadat zij de eieren van de vogels hebben gestolen. Het spel speelt zich af in de ruimte en er is dus geen zwaartekracht. Dit voegt verschillende leuke nieuwe elementen aan het spel toe en daardoor is het nog leuker. Where's My Water? - Disney Korte omschrijving in de Appstore: Where s My Water? is een uitdagende puzzelgame met levendige graphics, intuïtieve besturing en een sensationele soundtrack. Om succesvol te zijn moet je slim zijn en opletten voor algen, giftig modder, schakelaars en vallen. Nu met icloud-ondersteuning om je hard verdiende voortgang te synchroniseren op meerdere ios 5 apparaten. Eén game, meerdere apparaten! Ook zijn de videogames nog altijd ongekend populair, maar welke zijn nu het populairst en worden vandaag de dag het meest gespeeld? Op de Belgische website Gamequarter.be is te lezen dat Microsoft onlangs een top 20 samen heeft gesteld van games die het meest worden gespeeld op de Xbox 360, hieruit blijkt dat Call of Duty wel 5x in de top 20 te vinden is. De top 5 van videogames: 1. Call of Duty: Modern Warfare 3 2. Minecraft: Xbox 360 Edition 3. Call of Duty: Black Ops 4. FIFA Halo: Reach

10 De drie belangrijkste categorieën van games Platforms Games worden voor verschillende platforms ontwikkeld. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de drie belangrijkste en meest gebruikte; Console (Playstation, X-Box of Wii) PC (in de vorm van een DVD of CD) Online Het platform bepaalt de specificaties van het spel. De populariteit van de platforms zijn aan mode onder hevig. Zo is de PC als platform aan haar top, dit segment groeit nog nauwelijks, terwijl de komst van de iphone en andere smartphones het gebruik van het mobiele platform in de VS en UK aardig heeft opgestuwd. Soort games Er zijn veel verschillende categorieën games die teruggebracht kunnen worden tot de volgende 3 belangrijkste groepen: Entertainment games Spelletjes ter ontspanning en vermaak die voor elk platform gemaakt kunnen worden, en voor elke doelgroep. Zowel voor jonge kinderen (Mario Cart), hardcore gamers (veelal jongens die meer tijd per dag aan gamen besteden dan bijvoorbeeld naar tv kijken), als ook voor casuel gamers. Dit zijn mensen die af en toe een spelletje doen. Zij zijn vaker vrouwen van middelbare leeftijd. Serious games Behalve spellen die puur een entertainmentwaarde hebben zijn er ook spellen een doel hebben, anders dan (alleen) entertainment. Als deze gebaseerd zijn op ICT en een spelelement in zich hebben, kan er gesproken worden van serious gaming. Het meest duidelijke voorbeeld is een simulatie (met spelelement).deze games zijn praktijkgericht en worden bijvoorbeeld ingezet bij voorlichting, educatie en training. Serious games worden gebruikt door militairen, op scholen, in ziekenhuizen, in de politiek, het bedrijfsleven etc. Social games Bij social games staat de communicatie tussen spelers tijdens een game centraal. Het wordt veel gebruikt bij online gaming en leidt bijvoorbeeld tot een virtuele wereld zoals Second Life en Habbo, een spelletje voor kinderen. Aan dit soort spellen kan aardig verdiend worden, als kinderen lid worden van de Habbo-club en als ze dingen kopen om hun Habbo-huis mee in te richten. Bron; Gemeente Amsterdam, Dienst Onderzoek en Statistiek Game-industrie in beeld

11 Daarnaast is er een verdere onderverdeling onder games; 1. Console games 2. Mobile games 3. Bordspellen Console games zijn te verdelelen in de volgende top 3 categorieën; MMORPG Shooters Sport Soort Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) Top 3 games Guild Wars, Runescape, World of Warcraft Shooters (First en third person) Call of Duty, Battlefield, Halo Sport NBA Live, Pro Evolution Soccer, FIFA, Bron; Mobile games zijn te verdelelen in de volgende top 3 categorieën: Actie Woorden Muziek

12 Soort Actie Woorden Muziek Top 3 games Angry Birds, Modern Combat 3, Extreme skater WordFeud, Draw Something, Ruzzle Songpop, Guitar Hero, TapTap Tour Bron; Appstore Bordspellen zijn te verdelen in volgende top 3 categorieën: Bordspellen Kaartspellen Overige spellen Soort Bordspellen Kaartspellen Overige spellen Top 3 spellen Monopoly, Colonisten van Catan, Risk Pokeren, Klaverjassen, Patience Yathzee, Twister, puzzelen Bron;

13 De vijf belangrijkste gameproducenten Computer/console games In de gamesindustrie worden games gemaakt door ontwikkelaars, en uitgegeven door uitgevers, Er zijn tientallen zoniet honderden uitgevers, maar laten we ons beperken tot de 5 bekendste namen in het westen: Microsoft Nintendo Electronic Arts Ubisoft Sony Vele van deze studios maken al sinds de vroege jaren van de industrie games, Nintendo bijvoorbeeld, bracht zijn eerste game uit 1975, andere bestaan wat minder lang, Namco Bandai werd opgericht uit verschillende game bedrijven in Maar vrijwel alle games van deze uitgevers verkopen vrij goed, van de low budget games op de bijvoorbeeld de Nintendo Wii of DS, tot de grote gamereleases die miljarden aan ontwikkelings kosten hebben, bijvoorbeeld de Call of Duty serie. Ondanks dat de games vrijwel altijd goed verkopen en winst maken, hoeft niet te betekenen dat het ook allemaal goede games zijn, Hieronder een tabel van de website Metacritic, die recensies van professionele gamesjournalisten verzamelt en tot gemiddeldes breng over de gemiddelde kwaliteit van de games over de grote uitgevers: Bron:

14 In de tabel kan je zien dat Ubisoft net buiten de top 5 valt en is ingehaald door het Japanse Square Enix. In een onderzoek van alphaseeker.com, gebaseerd op een enquete over 900 proffesionals, recensie scores en winst ziet de lijst er weer heel anders uit: 1. Nintendo (NTDOY.PK) 2. Electronic Arts (ERTS) 3. Activision Blizzard (ATVI) 4. Ubisoft (UBSFY.PK) 5. Take-Two (TTWO) 6. Sony Computer Entertainment (SNE) 7. Bethesda Softworks 8. THQ (THQI) 9. Square Enix (SQNXF.PK) 10. Microsoft (MSFT) Bron: De meeste games die je in gameswinkels ziet zijn ook van die vijf grote uitgevers, alhoewel bijvoorbeeld Microsoft minder games uitgeeft, omdat zij bijvoorbeeld meer aan hardware (de Xbox360) verkopen dan software (games). Op ieder platform zijn wel een hoop games te vinden van EA en Ubisoft. Op de Playstation 3, zijn er veel games van Sony. En op de Nintendo Wii en de Nintendo (3)DS zijn vooral een hoop Nintendo games te vinden. In de gamewinkels die ik bekenen heb is zo n 20% van EA, 20% van Ubisoft, 20% van de platformeigenaar (Microsoft voor Xbox360, Sony voor PS3/PSV, en Nintendo voor Wii/(3)DS) En de rest van andere uitgevers. De bekendste series onder jongeren, van de serieuze games, bijvoorbeeld Fifa, Call of Duty of Assassins Creed zijn ook van de grote uitgevers zoals EA, Activision en Ubisoft. Mobile Games Op het mobiele platform zijn de bekende/beste mobiele uitgevers weer anders, De bekendste uitgevers zijn (volgens pocketgames.biz) Zijn: Rovio Half-Brick EA Mobile PopCap Backflip Studios 830

15 Rovio natuurlijk bekend van de Angry Birds spelletjes is ruim de grootste en winstgevende, begonnen als simpel spelletje is de Angry Birds serie nu een franchise met meerdere spelletjes, T-shirts, pluche figuurtjes en zelfs een bordspel., HalfBrick vooral bekend van Fruit Ninja en PopCap bekend van meerdere puzzelspelletjes zoals Bejeweled. En EA maakt kleine mobiele versies van hun grote games zoals FIFA of Battlefield. Nu is de mobiele markt vooral een markt waarin er niet echt een groot aantal topontwikkelaars is maar meer kleine studios die slechts 1 of 2 hitjes komen Samengevat is de top 5 bekendste mobiele games: Rovio Half-Brick EA Mobile PopCap Backflip Studios En voor de computer/videogames : Microsoft Nintendo Electronic Arts Ubisoft Sony

16 Bronvermelding: Bron top 5 games over de hele wereld: Bron top 5 games week : Bron smartphone games: Bron videogames: Bron de drie belangrijkste categorieën van games: Bronnen Gamesproducenten: Afbeeldingen: (afbeeldingen) Zoekfuncties: Mario Sims Need For Speed Tetris Pokemon Modern Combat 3 Angry birds Call of Duty Yahtzee Kaartspellen Bordspellen Songpop Wordfeud MMORPG SportNBA Live Logo nintendo

The Social Group. Top 5 1 Call of Duty 2 FIFA 12 3 Angry Birds 4 Kaarten 5 Topspin. Top 5 1 FIFA 12 2 Songpop 3 Hydro Thunder 4 Call of Duty 5 Schaak

The Social Group. Top 5 1 Call of Duty 2 FIFA 12 3 Angry Birds 4 Kaarten 5 Topspin. Top 5 1 FIFA 12 2 Songpop 3 Hydro Thunder 4 Call of Duty 5 Schaak The Social Group Marleen Kuijper Kristel Kodde Patrick Bakelaar Frank Levering 0862910 0859331 0837125 0860759 1 Hockey 2 The Sims 3 Patience 4 Mahjong 5 Tetris 1 The Sims 2 Tennis 3 Doodle Jump 4 Kaarten

Nadere informatie

Agenda. - Een beetje geschiedenis. - Soorten games. - Welke hardware nodig? - Consoles. - LAN-party. - Is gamen gevaarlijk?

Agenda. - Een beetje geschiedenis. - Soorten games. - Welke hardware nodig? - Consoles. - LAN-party. - Is gamen gevaarlijk? Agenda - Een beetje geschiedenis - Soorten games - Welke hardware nodig? - Consoles - LAN-party - Is gamen gevaarlijk? - Enkele demo s Een beetje geschiedenis Een beetje geschiedenis Een beetje geschiedenis

Nadere informatie

NVPI Marktinformatie Interactief 2005

NVPI Marktinformatie Interactief 2005 NVPI Marktinformatie Interactief 2005 De NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van de platenmaatschappijen, producenten van videofilms en de producenten/distributeurs

Nadere informatie

Hoofdstuk 0.1. Voor we aan het maken van spelletjes beginnen eerst een stukje over het ontstaan van computerspelletjes.

Hoofdstuk 0.1. Voor we aan het maken van spelletjes beginnen eerst een stukje over het ontstaan van computerspelletjes. Introductie Zo, ben jij ook zo n spelletjes freak. Lig je ook iedere maand bij de brievenbus te wachten op de nieuwste Power Unlimited? Storm je naar de winkel voor de allernieuwste spelletjes? Heb je

Nadere informatie

Game On. Peiling over gamegedrag van kinderen op christelijke basisscholen

Game On. Peiling over gamegedrag van kinderen op christelijke basisscholen Game On Peiling over gamegedrag van kinderen op christelijke basisscholen 1. Aanleiding Op dit moment zijn er in Nederland 12.000 kinderen gameverslaafd. De laatste jaren neemt dit aantal enorm toe. Zo

Nadere informatie

Meestal zet ik de. computer meteen na school aan om te gamen en die blijft dan aan staan tot s avonds laat. Ik speel alleen op de pc, dus ik heb

Meestal zet ik de. computer meteen na school aan om te gamen en die blijft dan aan staan tot s avonds laat. Ik speel alleen op de pc, dus ik heb GIGAGAMING Gaming is aan het uitgroeien tot een megahobby. Vijftig jaar geleden klein begonnen met de uitvinding van een simpele videogame, gaat er inmiddels wereldwijd 30 miljard euro in gaming om. In

Nadere informatie

Multimedia. Retail Trainingen. alles over gamen, spelconsoles, cd, dvd en mp3. Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche

Multimedia. Retail Trainingen. alles over gamen, spelconsoles, cd, dvd en mp3. Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche alles over gamen, spelconsoles, cd, dvd en mp3 Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van: Vereniging Gebra, Zoetermeer Ontwikkeld

Nadere informatie

The History of Games

The History of Games HOGESCHOOL UTRECHT FCJ The History of Games Analyse week 2 Juri, Carina, Lisa & Rick Het begin van games De geschiedenis van spellen gaat al terug tot het oeroude verleden. Het spelen van spellen is een

Nadere informatie

xbox spel speelbaar op de xbox 360 counter strike grand theft auto san andreas grand theft auto iii grand theft auto vice city

xbox spel speelbaar op de xbox 360 counter strike grand theft auto san andreas grand theft auto iii grand theft auto vice city DOWNLOAD OR READ : XBOX SPEL SPEELBAAR OP DE XBOX 360 COUNTER STRIKE GRAND THEFT AUTO SAN ANDREAS GRAND THEFT AUTO III GRAND THEFT AUTO VICE CITY PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 theft auto iii grand

Nadere informatie

Wat je moet weten over. gamen

Wat je moet weten over. gamen Wat je moet weten over gamen 1 2 Een spelletje op de smartphone, tablet, computer of op je spelcomputer? Leuk! Gamen is ontspannend en leerrijk. Het is een leuke hobby. Alleen of samen met vrienden ga

Nadere informatie

GAME REVIEW: Final Fantasy X/X-2 HD REMASTER (Square Enix)

GAME REVIEW: Final Fantasy X/X-2 HD REMASTER (Square Enix) Zalu.be GAME REVIEW: Final Fantasy X/X-2 HD REMASTER (Square Enix) Inleiding Final Fantasy is de populaire computergame reeks, vervaardigd door de Japanse 1 / 5 Zalu.be spelsoftwarefabrikant Square Enix.

Nadere informatie

NES-PC informatie (kopen? Bel of mail)

NES-PC informatie (kopen? Bel of mail) NES-PC informatie (kopen? Bel of mail) 071-3020202 06-31319780 mark@randstadpc.nl Het eind resultaat van de voorkant, als alles in elkaar zit. Wat is een NES-PC? Een NES-PC is een 8-bit NES (Nintendo Entertainment

Nadere informatie

Game-industrie in beeld

Game-industrie in beeld Eindrapport Projectnummer: 10067 In opdracht van: AIM Carine van Oosteren Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon 020 251 0412 Fax 020 251 0444 c.oosteren@os.amsterdam.nl

Nadere informatie

Hoewel online gamen relatief veilig is, zijn er toch een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. In dit PDF-bestand leest u daar meer over.

Hoewel online gamen relatief veilig is, zijn er toch een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. In dit PDF-bestand leest u daar meer over. 1 Veilig online gamen Het spelen van games is één van de meest populaire bezigheden op de computer. Er zijn duizenden games in allerlei genres: variërend van puzzelspellen tot avonturenspellen. Een groot

Nadere informatie

Te weinig hulp gameverslaafden

Te weinig hulp gameverslaafden Te weinig hulp gameverslaafden Zaterdag 26 januari 2008, games.blogo.nl Er is te weinig hulp voor gameverslaafden, zo stelt Zembla. Zondag zal het programma een documentaire uitzenden over gameverslaving.

Nadere informatie

Nieuwe Businessmodellen - Hoe vaak wil je betalen voor games die je al hebt?

Nieuwe Businessmodellen - Hoe vaak wil je betalen voor games die je al hebt? Nieuwe Businessmodellen - Hoe vaak wil je betalen voor games die je al hebt? - David Nieborg. In: GMR. 3,6, 2008, pagina 14-17. Het gaat helemaal niet zo slecht met de wereldwijde game industrie. Terwijl

Nadere informatie

Gamen: probleem of niet? + Regio Waas en Dender

Gamen: probleem of niet? + Regio Waas en Dender + Programma Wat zijn games? Geweld in games Cynthia Deman Gamen: probleem of niet? Wie speelt er? Wat is er positief en negatief aan games? Preventie Hulp in de buurt Delta, deelwerking Centrum voor Geestelijke

Nadere informatie

Gamen. Zonder flauwekul. Ik voelde me rot als ik niet kon gamen. Nu heb ik ook plezier als ik niet aan het gamen ben.

Gamen. Zonder flauwekul. Ik voelde me rot als ik niet kon gamen. Nu heb ik ook plezier als ik niet aan het gamen ben. Ik voelde me rot als ik niet kon gamen. Nu heb ik ook plezier als ik niet aan het gamen ben. Rein, 17 jaar Gamen Zonder flauwekul Ik vind gamen leuk. Maar ik deed het te veel. Ik kwam erachter dat ik geen

Nadere informatie

Liska Vulperhorst 2 november 2015

Liska Vulperhorst 2 november 2015 Liska Vulperhorst 2 november 2015 Programma Cijfers Gamen nader toegelicht Soorten games Positieve effecten Negatieve effecten Wat maakt een game verslavend Verslaving Wat kunt u doen? Tips Adviezen Gamen

Nadere informatie

Gamen? Novadic-Kentron. Preventie, voorlichting en advies. Novadic-Kentron

Gamen? Novadic-Kentron. Preventie, voorlichting en advies. Novadic-Kentron Gamen? GAME OVER Preventie, voorlichting en advies Werkgebieden, regio s en vestigingen 2.600.000 inwoners - 1.100 medewerkers - 260 opnameplaatsen - 13.000 cliënten per jaar Dus Hoe heet het duurste spel

Nadere informatie

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Web Games en het mobiele web Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Webgames: scope dit college onderdeel Games staan nu centraal in deze faculteit. In een cursus over webdesign MOET

Nadere informatie

Sociale Media, Games en Jongeren (UU)

Sociale Media, Games en Jongeren (UU) Sociale Media, Games en Jongeren (UU) Februari 2015: 701 jongeren (12-15) van 4 schools 20% lager-, 42% middelbaar- en 38% hoger opleidingsniveau Februari 2016: 1950 jongeren (12-15) van 9 scholen 31%

Nadere informatie

Level 1: Let The Games Begin! Vergeet niet de diavoorstelling te starten, anders werken de linkjes niet.

Level 1: Let The Games Begin! Vergeet niet de diavoorstelling te starten, anders werken de linkjes niet. Level 1: Let The Games Begin! Vergeet niet de diavoorstelling te starten, anders werken de linkjes niet. In dit level... Kom je meer te weten over de ontwikkeling van games door de tijd. Ga je enkele spellen

Nadere informatie

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops,

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, notebooks, smartphones, tablets, mobiele telefoons zonder internet,

Nadere informatie

Inhoud leereenheid 1. AI voor computerspelen. 1.1 Onderwerp 15 1.2 Studeeraanwijzingen 15 1.3 Aanvullingen 15

Inhoud leereenheid 1. AI voor computerspelen. 1.1 Onderwerp 15 1.2 Studeeraanwijzingen 15 1.3 Aanvullingen 15 Inhoud leereenheid 1 AI voor computerspelen 1.1 Onderwerp 15 1.2 Studeeraanwijzingen 15 1.3 Aanvullingen 15 14 Leereenheid 1 AI voor computerspelen Leereenheid 1 AI voor computerspelen 1.1 Onderwerp Het

Nadere informatie

GAMES. Bezoek aan een games conferentie. Max. 1 persoon

GAMES. Bezoek aan een games conferentie. Max. 1 persoon GAMES Bezoek aan een games conferentie Max. 1 persoon Naam : Klas Let op de extra informatie ; Artikelen / flyers / foto s / recensie / informatie over de conferentie/ bijeenkomst Bewaar het kaartje van

Nadere informatie

Onze doelgroep speelt het meest games op op online game websites. Hierna komen de consoles en de PC games.

Onze doelgroep speelt het meest games op op online game websites. Hierna komen de consoles en de PC games. Doelgroep onderzoek Datum: 22 maart Door: Peter Uithoven IAD 2 van Team 19 Project: Drugs and the City Inleiding Wij hebben ervoor gekozen als doelgroep de eerste jaars middelbare scholieren, de brugklassers

Nadere informatie

Fortnite Battle Royale HOE WORD JE # 1

Fortnite Battle Royale HOE WORD JE # 1 Fortnite Battle Royale HOE WORD JE # 1 Fortnite Battle Royale HOE WORD JE # 1 BATTLE PLANS JASON R. RICH www.kosmosuitgevers.nl kosmos.uitgevers kosmos.uitgevers Oorspronkelijke titel: Fortnite Battle

Nadere informatie

JONGEREN & GAMEN: LAGER ONDERWIJS

JONGEREN & GAMEN: LAGER ONDERWIJS JONGEREN & GAMEN: LAGER ONDERWIJS EEN ONDERZOEK NAAR GAMEGEDRAG BIJ JONGEREN UIT HET LAGER ONDERWIJS MAART 2015 DIT RAPPORT KWAM TOT STAND DANKZIJ DE MED EWERKING VAN: INLEIDING De game-industrie is in

Nadere informatie

Beroepsvoordracht RT68 - Filip Langerock Rabot

Beroepsvoordracht RT68 - Filip Langerock Rabot Beroepsvoordracht RT68 - Filip Langerock Rabot - 25-05-2016 10/01/1985 Sint-Amandsberg Geboren en getogen in Gent. Vriendin: Charlotte Feys Toegepaste Economische Wetenschappen aan Ugent (2003 2007) Hobby

Nadere informatie

Gamen: probleem of niet?

Gamen: probleem of niet? + Tineke De Breucker Cynthia Deman Gamen: probleem of niet? + Programma Wat zijn games? Geweld in games Wie speelt er? Wat is er positief en negatief aan games? Preventie Hulpverlening + Wie zijn wij?

Nadere informatie

inhoud Bijlage 1. Chattaal van gamers 58 Bijlage 2. Signalen van gameverslaving 60 Bijlage 3. Leefstijlserie 63 Bijlage 4.

inhoud Bijlage 1. Chattaal van gamers 58 Bijlage 2. Signalen van gameverslaving 60 Bijlage 3. Leefstijlserie 63 Bijlage 4. inhoud 1. A way of life 5 2. Voor ieder wat wils 9 3. De game-industrie 15 4. Wat doet gamen met je? 20 5. Boeiende games 27 6. Waar ligt de grens? 34 7. Gamen en de Bijbel 42 8. Groeien in verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit 17 vragen. Het invullen daarvan duurt ongeveer twintig minuten.

Deze vragenlijst bestaat uit 17 vragen. Het invullen daarvan duurt ongeveer twintig minuten. Bedankt dat je mee wilt doen aan dit onderzoek! Deze vragenlijst bestaat uit 17 vragen. Het invullen daarvan duurt ongeveer twintig minuten. Het zou mij erg helpen als je zo veel mogelijk van de open vragen

Nadere informatie

hoofdstuk weet wat ze 1gamen

hoofdstuk weet wat ze 1gamen hoofdstuk weet wat ze 1gamen IN Leiding 3 Inleiding Inleiding Computergames hebben de afgelopen decennia een enorme opmars gekend. Gaming is uitgegroeid tot een volwassen vorm van vrijetijdsbesteding waar

Nadere informatie

Creatieve Marketing Saskia Best CMD2D Zomer 2008/2009 Opdracht 2

Creatieve Marketing Saskia Best CMD2D Zomer 2008/2009 Opdracht 2 Creatieve Marketing Saskia Best CMD2D Zomer 2008/2009 Opdracht 2 Bilal Nafid (080000) Esther Ruiterman (0792943) 1 Inhoudsopgave Inleiding Pagina 3 Doelgroeponderzoek Pagina 4 Businessmodel Pagina 11 Marketing

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Courier Dog WW1. Team 8. Lorenzo James Sam Morris Tim Janssen Raymon Meijer Melissa Tammens (schrijver)

Courier Dog WW1. Team 8. Lorenzo James Sam Morris Tim Janssen Raymon Meijer Melissa Tammens (schrijver) Team 8 Courier Dog WW1 Lorenzo James Sam Morris Tim Janssen Raymon Meijer Melissa Tammens (schrijver) Inhoud Inleiding... 3 Methode..... 4 Analyse...... 5 Persona s.... 7 Voor in het spel.. 9 Conclusie......

Nadere informatie

S p e l e n e n l e r e n i n v i rt u e l e. w e r e l d e n

S p e l e n e n l e r e n i n v i rt u e l e. w e r e l d e n Journal of Social Intervention: Theory and Practice 2009 Volume 18, Issue 1, pp. 91 95 URN:NBN:NL:UI:10-1-100031 ISSN: 1876-8830 URL: http://www.journalsi.org/index.php/pad/article/ view/127 Publisher:

Nadere informatie

27/11/2016. Fabels en feiten over serious gaming. Overzicht. Wim Westera. MBO-city 24 november 2016

27/11/2016. Fabels en feiten over serious gaming. Overzicht. Wim Westera. MBO-city 24 november 2016 Fabels en feiten over serious gaming Wim Westera MBO-city 24 november 2016 Onderwerp via >Beeld >Koptekst en voettekst Pagina 2 Onderwijs 1560 500-200 -500-3000 1 Games wereldwijd League of Legends (per

Nadere informatie

Source: Ronimo Games. Spanje: Gamingsector 07-09-2012 1-11

Source: Ronimo Games. Spanje: Gamingsector 07-09-2012 1-11 Source: Ronimo Games Spanje: Gamingsector 07-09-2012 1-11 1. Marktbeschrijving De Spaanse virtuele games industrie is de op acht na grootste markt. In 2011 was de totale omzet van hard- en software 9,8

Nadere informatie

Sony Computer Entertainment presenteert PlayStation 4 en blockbuster content voor alle PlayStation platforms tijdens E3

Sony Computer Entertainment presenteert PlayStation 4 en blockbuster content voor alle PlayStation platforms tijdens E3 Sony Computer Entertainment presenteert PlayStation 4 en blockbuster content voor alle PlayStation platforms tijdens E3 Hilversum, 10 juni, 2013 Sony Computer Entertainment America LLC (SCEA) heeft tijdens

Nadere informatie

Doelgroeps Onderzoek. Naam: Ismay Verbeek Klas: GAR1-D Project: Van Venster naar Poort Vak: Research Docent: Harald Warmelink

Doelgroeps Onderzoek. Naam: Ismay Verbeek Klas: GAR1-D Project: Van Venster naar Poort Vak: Research Docent: Harald Warmelink Doelgroeps Onderzoek 1 Naam: Ismay Verbeek Klas: GAR1-D Project: Van Venster naar Poort Vak: Research Docent: Harald Warmelink Inhoud Inleiding blz. 3 Methode blz. 4 Analyse blz. 5 Conclusie blz. 9 Bronvermelding

Nadere informatie

(Designmatic, 2016) RECLAME IN GAMES

(Designmatic, 2016) RECLAME IN GAMES (Designmatic, 2016) RECLAME IN GAMES IN DEZE LES Duur Informatie/leerinhoud Leslokaal Doelstellingen Eén les Deze les is een actieve les rond het herkennen van reclame in games zoals FIFA, CandyCrush,

Nadere informatie

Social Media, de andere opvoeder

Social Media, de andere opvoeder Social Media, de andere opvoeder Even voorstellen Diana Langerak Echtgenote en mama van twee jongens Communicatiemedewerker De Hoop ggz Aantal jaren eindredactie verschillende bladen, waaronder: Chris

Nadere informatie

Gamen: probleem of niet?

Gamen: probleem of niet? + Tineke De Breucker Cynthia Deman Gamen: probleem of niet? + Wie zijn wij? Delta, deelwerking Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Waas en Dender Aanbod? Preventie Vroeginterventie Hulpverlening voor:

Nadere informatie

Gaming: meer dan een spelletje

Gaming: meer dan een spelletje Gaming: meer dan een spelletje Gaming: meer dan een spelletje Een onderzoek naar de economische, juridische en maatschappelijke aspecten van computerspellen en online werelden in Nederland Een productie

Nadere informatie

Courier Dog WW1. Team 8. Lorenzo James Sam Morris Tim Janssen Raymon Meijer Melissa Tammens (schrijver)

Courier Dog WW1. Team 8. Lorenzo James Sam Morris Tim Janssen Raymon Meijer Melissa Tammens (schrijver) Team 8 Courier Dog WW1 Lorenzo James Sam Morris Tim Janssen Raymon Meijer Melissa Tammens (schrijver) Inhoud Inleiding... 3 Methode..... 4 Analyse...... 5 Persona s.... 7 Voor in het spel.. 9 Conclusie......

Nadere informatie

FACTSHEET. Videogames en Nederlandse jongeren. Monitor internet en jongeren. Inleiding

FACTSHEET. Videogames en Nederlandse jongeren. Monitor internet en jongeren. Inleiding wetenschappelijk bureau voor onderzoek, expertise en advies op het gebied van leefwijzen, verslaving en daaraan gerelateerde maatschappelijke ontwikkelingen FACTSHEET Monitor internet en jongeren Videogames

Nadere informatie

FACTSHEET. Videogames en Nederlandse jongeren. Monitor internet en jongeren. Inleiding

FACTSHEET. Videogames en Nederlandse jongeren. Monitor internet en jongeren. Inleiding wetenschappelijk bureau voor onderzoek, expertise en advies op het gebied van leefwijzen, verslaving en daaraan gerelateerde maatschappelijke ontwikkelingen FCTSHEET Monitor internet en Videogames en Nederlandse

Nadere informatie

Deze bijeenkomst wordt je aangeboden door Opleiding Platform Jeugd. Namens de deelnemende organisaties wensen wij je een inspirerende bijeenkomst!

Deze bijeenkomst wordt je aangeboden door Opleiding Platform Jeugd. Namens de deelnemende organisaties wensen wij je een inspirerende bijeenkomst! Deze bijeenkomst wordt je aangeboden door Opleiding Platform Jeugd. Namens de deelnemende organisaties wensen wij je een inspirerende bijeenkomst! Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Abonneer je via onze

Nadere informatie

Mijn kind, gamen en internet. Indigo Preventie

Mijn kind, gamen en internet. Indigo Preventie Mijn kind, gamen en internet Indigo Preventie Programma Welkom & kennismaking Vragenlijst Info gamen/internet Problematisch/normaal gebruik Tips Afsluiting en sites Vragenlijst Vragenlijstje Gamen Vragenlijst

Nadere informatie

Wat doet de jeugd? GfK Barbara Schouten- Sr. Business Consultant Media & Entertainment. GfK 31 oktober 2017

Wat doet de jeugd? GfK Barbara Schouten- Sr. Business Consultant Media & Entertainment. GfK 31 oktober 2017 Wat doet de jeugd? GfK Barbara Schouten- Sr. Business Consultant Media & Entertainment 1 When the iphone was launched in 2007 Capturing tomorrow s opportunities by understanding future needs and how to

Nadere informatie

Hoe gaat gesture control role-playing games beinvloeden, in het bijzonder serious games?

Hoe gaat gesture control role-playing games beinvloeden, in het bijzonder serious games? Hoe gaat gesture control role-playing games beinvloeden, in het bijzonder serious games? Deelvragen 1. Wat zijn role-playing serious games? 2. Wat is gesture control? 3. Zijn er al gesture controlled game

Nadere informatie

Vragenlijst Groep 7 en 8

Vragenlijst Groep 7 en 8 Vragenlijst Tubbergse nderwijs Federatie pagina 1 van 11 Vragenlijst Groep 7 en 8 Tubbergse nderwijs Federatie, 13 december 2007 Algemene vragen Vraag 1: Hoe oud ben je? Ik ben. jaar oud Vraag 2: Ben je

Nadere informatie

Commercial Nintendo WII

Commercial Nintendo WII Commercial Nintendo WII NINTENDO WAT ZEGGEN ZE Lea Lea toegepast op Nintendo Naam Leeftijd Doelgroep Trefwoorden Roel 25-30 Ja Energiek, Innovatief, Kids Paul 16-20 Ja Familiegericht, Uniek, Design Jeffrey

Nadere informatie

Onderzoeksvraag welke magische cirkels kunnen we zien in games. Analog game. Monopoly. Doel van het spel

Onderzoeksvraag welke magische cirkels kunnen we zien in games. Analog game. Monopoly. Doel van het spel Opdracht 3//Minor crosslab Dave Djoparto Onderzoek drie spelen, analoog, digitaal en AR Onderzoeksvraag welke magische cirkels kunnen we zien in games Analog game Monopoly Doel van het spel Het doel van

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7.

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7. Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6 Computers op school Blz 7. De toekomst en de pc Blz 8, 9 Nawoord Blz 10. Inleiding Paragraaf 1.1

Nadere informatie

Liefde & Behang Wat is Youz? Jongerenmerk van Bouman GGZ Advies en behandeling voor jongeren met problemen op het gebied van alcohol, drugs, gokken of gamen. Youz is er ook voor ouders en de omgeving.

Nadere informatie

Microsoft Advertising Tariefkaart

Microsoft Advertising Tariefkaart Microsoft Advertising Tariefkaart Microsoft Advertising is al bijna 15 jaar actief over de volle breedte van het digitale medialandschap. Via onze krachtige reeks digitale mediamerken bereiken wij maandelijks

Nadere informatie

HELP, IK BEN EEN GAMER

HELP, IK BEN EEN GAMER 1 2 DOE DE TEST HELP, IK BEN EEN GAMER 1. Speelt u regelmatig games? Nee, 1 keer in de week een paar uur Ja, minimaal 5 uur per dag Ja, een aantal keer per week 2. Hoe ziet een gemiddelde vakantie er bij

Nadere informatie

Q1 In welke groep zit je?

Q1 In welke groep zit je? Q In welke groep zit je? Beantwoord: 38 Overgeslagen: / % % % 3% 4% 5% % 7% 8% 9% % Groep Groep Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep Groep 7 Groep 8 Groep Groep Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep Groep 7 Groep 8 Totaal

Nadere informatie

Betaalde applicaties Freemium Advertenties Sponsoring Mobile Ad Network Promotie

Betaalde applicaties Freemium Advertenties Sponsoring Mobile Ad Network Promotie PROBLEEMSTELLING Op het moment van schrijven bevinden zich meer dan één miljoen applicaties in de App Store van Apple. Dit aantal blijft alsmaar groeien. Steeds meer bedrijven willen een applicatie ontwikkeld

Nadere informatie

E3: Sony s spierballen en Zelda s magie

E3: Sony s spierballen en Zelda s magie E3: Sony s spierballen en Zelda s magie door Jan Meijroos leestijd: 7 min In het jaar dat VR-games moeten doorbreken, maakten de traditionele blockbusters veel meer indruk op de belangrijkste gamebeurs,

Nadere informatie

Jongeren en computergames in Deinze. een onderzoek bij 1811 leerlingen in het secundair onderwijs.

Jongeren en computergames in Deinze. een onderzoek bij 1811 leerlingen in het secundair onderwijs. Jongeren en computergames in Deinze een onderzoek bij 1811 leerlingen in het secundair onderwijs. Voorwoord Het laatste decennium heeft de computer een vaste plaats veroverd in de huiskamer. De huidige

Nadere informatie

RESEARCH PROJECT CONTEXT DOELGROEP NADIA GROENEWALD 13 MAART 2016 G&I1B GROEP 5

RESEARCH PROJECT CONTEXT DOELGROEP NADIA GROENEWALD 13 MAART 2016 G&I1B GROEP 5 RESEARCH PROJECT CONTEXT DOELGROEP NADIA GROENEWALD 13 MAART 2016 G&I1B GROEP 5 Inleiding In het project Context Van Venster Naar Poort is ons de mogelijkheid gegeven om een interactieve installatie/game

Nadere informatie

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door:

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door: Onderzoek het gebruik van internet en social media in Nederland Opgesteld door: Thomas van Manen, Marketingfacts @ThomasvanManen 29 juni 2017 Het actieve gebruik van Facebook loopt terug, Nederlanders

Nadere informatie

Patrick Venendaal 1553805. Creative Industries

Patrick Venendaal 1553805. Creative Industries Naam: Cursus: Coördinator: Docent: Patrick Venendaal 1553805 Entrepreneurship Creative Industries Aljan de boer Mark Nutzel Inhoudsopgave Het idee... 3 De doelgroep... 3 Introductie... 3 Wat wordt er getest...

Nadere informatie

Op de volgende pagina volgen wat foto s

Op de volgende pagina volgen wat foto s Wat is een IT biografie?: In een IT biografie beschrijf je alles wat je kan op het gebied van IT en wat je nog wilt leren op het gebied van IT. Je leert de persoon kennen (mij) op het gebied van IT. In

Nadere informatie

Hobbygamers.be DOEL? KLACHTEN: SPAM registraties. Snelheid moet hoger. toegang tot dashboard voor wordpress. Beter menu

Hobbygamers.be DOEL? KLACHTEN: SPAM registraties. Snelheid moet hoger. toegang tot dashboard voor wordpress. Beter menu DOEL? Hobbygamers.be i. Leden kunnen zelf pagina s / berichten schrijven en deze plaatsen in 1 van de categoriën ii. Leden kunnen zelf nieuwsberichten maken iii. De community bestaat uit een forum OPMERKING:

Nadere informatie

CATALOGUS GAMING HEADSETS VOOR IEDEREEN EAR FORCE SIERRA

CATALOGUS GAMING HEADSETS VOOR IEDEREEN EAR FORCE SIERRA CATALOGUS GAMING HEADSETS VOOR IEDEREEN EAR FORCE SIERRA audio-accessoires voor alle spelers! Turtle Beach, de pionier en marktleider van headsets voor videogames, lanceert aan het einde van dit jaar een

Nadere informatie

Belangrijke gezondheidswaarschuwing: lichtgevoelige aanvallen

Belangrijke gezondheidswaarschuwing: lichtgevoelige aanvallen WAARSCHUWING Lees de instructies van de Xbox 360 -console, de handleiding van de Kinect -sensor en de handleidingen van overige accessoires voor belangrijke informatie in verband met veiligheid en gezondheid

Nadere informatie

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Second screen breekt definitief door Het aantal bezitters van ipads en andere tablets is per december 2011 gestegen tot 1.7 miljoen Nederlanders (14%

Nadere informatie

ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN EN GAMEN

ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN EN GAMEN WELKOM BIJNA IEDER KIND GAMET ALS OUDER WILLEN WE VOORAL DAT ZE ER PLEZIER AAN BELEVEN EN ER NIET MEE OVERDRIJVEN Gamen in cijfers VAD Leerlingenbevraging 2014-2015 Gamen in cijfers VAD Leerlingenbevraging

Nadere informatie

1 De basis. Documenten om te bewaren. Extra leesvoer: Start Here Handleiding Gamemaker. 2 Geschiedenis van Games en Gamegenres

1 De basis. Documenten om te bewaren. Extra leesvoer: Start Here Handleiding Gamemaker. 2 Geschiedenis van Games en Gamegenres Hieronder staat de inhoudsopgave van de cursus gamedesign op www.gameskool.nl. (wijzigingen in het cursusprogramma onder voorbehoud). De lessen bestaan uit (instructie- )video s, video s met voorbeelden,

Nadere informatie

6f Hoe gaat men om met het internetgebruik van jongeren? 1

6f Hoe gaat men om met het internetgebruik van jongeren? 1 6f Hoe gaat men om met het internetgebruik van jongeren? 1 Herkent u deze vragen? Wat doet mijn jongere eigenlijk op internet? Is het schadelijk als mijn jongere veel achter de computer zit? Bestaat internetverslaving?

Nadere informatie

Connecting the dots. Mirte van Deursen (RTL) & Inge Monsees (GfK) MIE 2018

Connecting the dots. Mirte van Deursen (RTL) & Inge Monsees (GfK) MIE 2018 Connecting the dots Mirte van Deursen (RTL) & Inge Monsees (GfK) MIE 2018 Content kijken blijft 300 Lineair TV Uitgesteld kijken SVOD Overige OLV (incl. catch-up) 250 200 150 100 50 0 2017 2025 Bron:

Nadere informatie

Versie 2.0 Ingeleverd op: SEGA Niels Riethorst. Semester Docent

Versie 2.0 Ingeleverd op: SEGA Niels Riethorst. Semester Docent Versie 2.0 Ingeleverd op: 30-03-2016 Semester Docent Alicia Beumer Nicole van Dijk Jessie Engelen Melissa Oliemeulen Sharon Peters SEGA Niels Riethorst Stdnr: 548542 Stdnr: 547843 Stdnr: 494958 Stdnr:

Nadere informatie

De ontwikkeling en toepassing van games voor gezondheid. Een verkenning van de Nederlandse situatie in internationaal perspectief

De ontwikkeling en toepassing van games voor gezondheid. Een verkenning van de Nederlandse situatie in internationaal perspectief De ontwikkeling en toepassing van games voor gezondheid Een verkenning van de Nederlandse situatie in internationaal perspectief HKU, Applied Games R&D programma Lector Jeroen van Mastrigt In opdracht

Nadere informatie

Voorwoord: Beste Retailers van Music & More,

Voorwoord: Beste Retailers van Music & More, Music & More Nieuwsbrief september 2015 View this email in your browser Voorwoord: Beste Retailers van Music & More, De laatste maanden van 2015 beloven wederom spannend te worden, 21 september beginnen

Nadere informatie

MANIPULERENDE MICROTRANSACTIES

MANIPULERENDE MICROTRANSACTIES MANIPULERENDE MICROTRANSACTIES Hoe game developers inspelen op jouw onderbewustzijn. Kimberley Kenawy Kimberley Kenawy - MS301B INHOUDSOPGAVE 1.0 Microtransacties 2.0 Strategieën 3.0 Oppassen 4.0 Bronnenlijst

Nadere informatie

PEGI Zelfregulering in de Europese videogame-industrie

PEGI Zelfregulering in de Europese videogame-industrie PEGI Zelfregulering in de Europese videogame-industrie Dirk Bosmans PEGI N.V. dirk.bosmans@pegi.eu Zelfregulering: de perceptie De realiteit: onafhankelijk en objectief Verificatieproces Classificatiesysteem

Nadere informatie

NIELSEN SPORTS ESPORTS IN NEDERLAND

NIELSEN SPORTS ESPORTS IN NEDERLAND NIELSEN SPORTS ESPORTS IN NEDERLAND 2018 1 VOORWOORD Esports is hot. Miljoenen fans volgen de streams van League of Legendstoernooien. Esports-evenementen vullen met gemak stadions met tienduizenden bezoekers.

Nadere informatie

Welkom. Internetgebruik & Gamen

Welkom. Internetgebruik & Gamen Welkom Internetgebruik & Gamen Programma Internetgebruik & Smartphones Wat is gamen? Wat is gameverslaving? Cijfers Risicogroepen Signalen Wat komen jullie tegen? Tips Youz 2 Gamen 0 jaar: vegen en tikken

Nadere informatie

De nieuwste releases in de Pokémon-serie!

De nieuwste releases in de Pokémon-serie! De nieuwste releases in de Pokémon-serie! Pokémon HeartGold Version en Pokémon SoulSilver Version voor Nintendo DS worden op 26 maart 2010 uitgebracht door Nintendo en The Pokémon Company. Pokémon HeartGold

Nadere informatie

Xbox en Windows 10. Online Retail Execution Guide Augustus 2015

Xbox en Windows 10. Online Retail Execution Guide Augustus 2015 Xbox en Windows 10 Online Retail Execution Guide Augustus 2015 Introductie Introductie Xbox en Windows 10 Windows 10 is nu beschikbaar en in combinatie met Xbox is dit de beste Windows-versie voor gamen

Nadere informatie

Test-plan Groep 8: Midget sisters Auteur: Samantha Tromp

Test-plan Groep 8: Midget sisters Auteur: Samantha Tromp Test-plan Groep 8: Midget sisters Auteur: Samantha Tromp Joanna Siccama GAR1 : Data logger Kyra Willekes GAR1 : Recruiter + Test Monitor Marijke Steinmann GAR1 : Data logger Marijn Crum IAD1 : Recruiter

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

Stef Magazine. Ken je deze nognognognog...? Nieuwe ideeën Firstlook. Mama mia! de held vereeuwigd in poster

Stef Magazine. Ken je deze nognognognog...? Nieuwe ideeën Firstlook. Mama mia! de held vereeuwigd in poster Stef Magazine Het magazine waarbij je je games meteen wilt afstoffen Ken je deze nognognognog...? Nieuwe ideeën Firstlook Mama mia! de held vereeuwigd in poster ontmoet de Devs, de knappe koppen achter

Nadere informatie

Mijn kind en gamen. De meest gestelde vragen

Mijn kind en gamen. De meest gestelde vragen Mijn kind en gamen. De meest gestelde vragen V.U.: Paul Van Deun, Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - januari 2017 D/2017/6030/1 De DrugLijn is een

Nadere informatie

TV en video consumptie in het jaar 2020

TV en video consumptie in het jaar 2020 TV en video consumptie in het jaar 2020 Liesbeth Nekkers Hilversum, 27 november 2015 1 De toekomst voorspellen Onderzoek Tetlock (University of Pennsylvania) Super forecasters: Open-mindness: how well

Nadere informatie

Het succes van de Wii

Het succes van de Wii Het succes van de Wii Naam: Sean Lommers Studentennummer: 500705170 Klas: IG-103 Datum: 09-04-2015 1 Inhoudsopgave Samenvatting Inleiding... 4 1. Het idee achter de Wii... 5 1.1 Een console voor iedereen...

Nadere informatie

Individuele opdracht: Anh Nguyen Embodied Learning

Individuele opdracht: Anh Nguyen Embodied Learning Individuele opdracht: Anh Nguyen 10771301 Embodied Learning De afgelopen jaren is er op het gebied van technologie een grote vooruitgang gemaakt. De technologie wordt onder andere gebruikt voor zakelijke,

Nadere informatie

Bronnenboek Digispel

Bronnenboek Digispel COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Ruben Rump Edu Actief b.v. Titel: ISBN: 978 90 3725 502 7 Eerste druk/eerste oplage

Nadere informatie

Piotr Tekien. Project Context Van Venster naar Poort Referentieonderzoek GAR1-D. 14 maart 2015 Docent: Harald Warmelink

Piotr Tekien. Project Context Van Venster naar Poort Referentieonderzoek GAR1-D. 14 maart 2015 Docent: Harald Warmelink Piotr Tekien GAR1-D Project Context Van Venster naar Poort Referentieonderzoek 14 maart 2015 Docent: Harald Warmelink INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 1 Project Context Van venster naar Poort 1 Wat

Nadere informatie

Xbox Live Gold Xbox Giftcard. Online Retail Toolkit Juni 2014

Xbox Live Gold Xbox Giftcard. Online Retail Toolkit Juni 2014 Xbox Live Gold Xbox Giftcard Online Retail Toolkit Juni 2014 Inhoud 03 Xbox Live Logo s 04 SKU informatie 05 Xbox Live Gold-lidmaatschap 06 Xbox Giftcards 07 Xbox Live-functies 08 Xbox Live vergelijking

Nadere informatie

les 7 reality & virtuality

les 7 reality & virtuality systemen ams blok 1 les 7 reality & virtuality het multiversum van Jo Pine time matter no space space no matter no time physical virtuality reality mirrored virtuality augmented reality augmented virtuality

Nadere informatie

Linda Niewold 1C. Art Media & Me. 16 September 15

Linda Niewold 1C. Art Media & Me. 16 September 15 Linda Niewold 1C Art Media & Me 16 September 15 Sub- opdracht 3 Inpiratie in ontwerp. Games zijn vaak niet alleen door films of boeken, maar ook door elkaar geïnspireerd. In dit verslag ga ik daar dieper

Nadere informatie

GAMEN EN AUTISME. Met Toolkit Gezond Gamen. Herm Kisjes & Erno Mijland

GAMEN EN AUTISME. Met Toolkit Gezond Gamen. Herm Kisjes & Erno Mijland GAMEN EN AUTISME Met Toolkit Gezond Gamen Herm Kisjes & Erno Mijland Inhoud Voorwoord 7 Inleiding 9 1 Gamen en autisme: de match 19 Interview: Henri 24 2 Positieve effecten 29 Interview: Mary over Ryan

Nadere informatie

DE SMARTWATCH DE MASTER

DE SMARTWATCH DE MASTER DE SMARTWATCH Een smartwatch is niet zo maar een horloge, het is een slim horloge, of eigenlijk een kleine computer welke je gebruikt als verlengstuk van je smartphone. Verbind je smartphone via Bluetooth

Nadere informatie

HKU Time Warp Game Design Document

HKU Time Warp Game Design Document HKU TOELATINGSOPDRACHT (BORDSPEL) GAME ART 2014 HKU Time Warp Game Design Document Auteur: Piotr Tekien Inhoudsopgave REGELS HKU TIME WARP 2 VERHAAL & SPELDOEL 2 STUDIEPUNTEN 2 SPELVERLOOP 2 KLEURVAKKEN

Nadere informatie