Betaalde applicaties Freemium Advertenties Sponsoring Mobile Ad Network Promotie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betaalde applicaties Freemium Advertenties Sponsoring Mobile Ad Network Promotie"

Transcriptie

1

2 PROBLEEMSTELLING Op het moment van schrijven bevinden zich meer dan één miljoen applicaties in de App Store van Apple. Dit aantal blijft alsmaar groeien. Steeds meer bedrijven willen een applicatie ontwikkeld hebben voor hun eigen doeleinden en houden zich ook bezig met het ontwikkelen van games. Een voorbeeld hiervan is FIFA Dit is een zeer bekend spel onder de computer en console spelers. Ontwikkelaar EA Sports heeft ervoor gezorgd dat dit spel op Smart Phone en Tablet beschikbaar kwam. Waar liggen de kansen van Game ontwikkelaars om zoveel mogelijk winst te behalen? Roleplayinggames bestaan al sinds eind jaren 60. Het idee achter een roleplayinggame is dat de speler in een denkbeeldige wereld zit, waarin hij als personage een verhaal vertelt. Denk bijvoorbeeld maar aan een held die zich in een verhaal verder ontwikkelt en steeds sterker wordt. Eén van de bekendste roleplayinggames is Dungeons & Dragons. Bij dit spel is het de bedoeling dat de Game Master het verhaal leidt. Andere spelers kunnen door middel van een aantal dobbelstenen te werpen het verhaal weer aanpassen. In 1972 werd het eerste computerspel ooit uitgebracht. Door deze ontwikkeling werd er door steeds meer mensen gefocust op het ontwikkelen van spelletjes voor de computer. In het jaar 1997 werd de term massive multiplayer online roleplayinggame ontwikkeld. Dit betekent dat spelers over de hele wereld samen een spel kunnen spelen en invloed kunnen uitoefenen op de afloop van het verhaal. Ieder heeft zijn eigen karakter die een ontwikkeling doormaakt en invloed heeft op het spel. In 2008 gaven spelers in Europa hier gemiddeld 1,4 miljard dollar aan uit. In 2007 werd de iphone op de markt geïntroduceerd. Deze Smart Phone zorgde voor een grote verandering in de wereld van spel ontwikkelaars. Op de iphone bevindt zich namelijk een App Store. Dit is een winkel waarbij klanten programma s kunnen aanschaffen voor hun iphone. Dit zijn programma s die door ontwikkelaars over de hele wereld gemaakt kunnen worden. Door de stijgende populariteit van de Smart Phone zijn steeds meer spelontwikkelaars zich gaan richten op de App Store. Dit zorgde voor een grote verandering in het bedrijfsleven. Zo heeft applicatieontwikkeling gezorgd voor ongeveer banen over de hele wereld (Mobile- Cowboys, 2012)

3 Van de één miljoen applicaties die in de App Store te vinden zijn, is er gemiddeld 60% gratis te downloaden. De overige 40% van de App Store is tegen betaling te downloaden (Apple itunes App Store Metrics, Statistics and Numbers for iphone Apps,2014). Bij concurrent Google is ongeveer 80% van alle applicaties in de Google Play Store gratis te downloaden (Comparison of free and paid Android apps, 2014). Door gebruik te maken van een creditcard, automatische incasso of een gift card, kunnen deze applicaties worden aangeschaft. Binnen de App Store is een aantal verschillende verdienmodellen. (Michael Johnston, 17 September 2013) Betaalde applicaties Door met een creditcard, automatische incasso of een gift card te betalen kunnen applicaties worden aangeschaft. Wereldwijd ligt het gemiddeld bedrag van een betaalde applicatie op 75 cent (Apple itunes App Store Metrics, Statistics and Numbers for iphone Apps, 2014). Freemium Freemium is een vorm waarbij de applicatie gratis kan worden gedownload. Om meer voortgang in een spel te kunnen boeken kunnen er bepaalde voorwerpen worden aangeschaft om sterker te worden of sneller door het spel te komen. Deze extra s zijn aan te schaffen via een creditcard of automatische incasso. Dit wordt ook wel in-app aankopen genoemd. Advertenties Een andere vorm van inkomsten is om advertenties binnen de applicatie te plaatsen. Bedrijven betalen een maandelijks bedrag aan de ontwikkelaar om binnen zijn applicatie reclame te kunnen maken. Om te kunnen genieten van een reclameloze applicatie, is er vaak een mogelijkheid om deze voor een eenmalige bedrag te laten verdwijnen uit de applicatie. Sponsoring Door middel van sponsoring kunnen er advertenties worden geplaatst in een applicatie. Dit lijkt op adverteren, maar bij sponsering is er sprake van een veel nauwere samenwerking in de applicatie tussen ontwikkelaar en bedrijf. Bij deze vorm komt het vaak voor dat de advertentie verwerkt wordt in de applicatie. Mobile Ad Network Veel spelontwikkelaars hebben geen contacten met vaste advertentiemaatschappijen. Als alternatief kan men zich aansluiten bij een advertentienetwerk. Dit netwerk plaatst tegen een vergoeding advertenties binnen de applicatie. Als ontwikkelaar heb je geen invloed op de soort advertenties binnen de applicatie. Promotie Een andere vorm van inkomsten is promotie. Als er door een ontwikkelaar een applicatie wordt gepubliceerd, is het lastig om deze in de spotlights te krijgen omdat er al veel applicaties zijn. Er zijn bedrijven die het mogelijk maken om tegen betaling een applicatie te promoten. Deze bedrijven zorgen voor reviews en geven positieve beoordelingen. Hierdoor komt de applicatie hoger in de ranglijsten te staan waardoor de kans groter is dat de applicatie zal worden gedownload.

4 In 2013 is er door het bedrijf Distimo een onderzoek gedaan naar de omzet binnen de App Store. Hieruit kwam naar voren dat in het begin van 2013 er 77 procent van de totale omzet werd gegenereerd door in-app aankopen (freemium). In November bedroeg dit percentage zelfs 92 procent. Ook bleek dat het aandeel betaalde applicaties nog maar 4 procent van de gehele markt in beslag nam. De applicatie waar het meest aan wordt uitgegeven is Clash of Clans. (Publication: 2013 Year in Review, 2013) Clash of Clans is een roleplayinggame waarbij je een eigen middeleeuwse stad ontwikkelt die bewoond wordt door bloeddorstige krijgers en magiërs. Door gebruik te maken van een internetconnectie kan je jezelf toewijzen aan één van de clans in het spel. Als je eenmaal in een clan zit, kunnen spelers troepen uitlenen die ingezet kunnen worden om andere spelers buiten de Clan om aan te vallen. Zo kunnen er trofeeën en buit worden gewonnen. Clash of Clans is een freemium. Zo biedt Clash of Clans de mogelijkheid om extra strijdkrachten aan te schaffen. Een bekende speler van Clash of Clans is George Yao. Hij is bekend geworden onder de naam Jorge Yao. George was de eerste speler met meer dan trofeeën in Clash of Clans. Van Januari 2013 tot en met Juni 2013 heeft hij zijn plek bovenaan de ranglijst kunnen behouden. Hij zag de leden van North 44 (een speciale clan waar je alleen in terecht kan komen op uitnodiging) als zijn familie (Master of His Virtual Domain, 2013). Dit is ook een van de redenen dat George Yao zoveel heeft uitgegeven aan Clash of Clans. Op een gegeven moment gaf George zelfs 250 euro per week uit, alleen om aan de top te kunnen blijven. Dit ter illustratie hoeveel er te halen is binnen een freemium. Eén van de belangrijkste elementen in een roleplayinggame is het samen kunnen spelen met andere mensen. Samen kun je meer progressie maken binnen het spel en houd je het spel interessant. Ook is het van belang om regelmatig toevoegingen aan het spel te doen om spelers langer geïnteresseerd te houden.

5 Zoals eerder beschreven is er ontzettend veel geld te verdienen met een freemium applicatie. Eén van de redenen waarom mensen sneller geneigd zijn om een gratis applicatie te downloaden is dat applicaties niet tastbaar zijn. Het lijkt of de applicatie niet bestaat. Ook al klinkt dit heel onlogisch, mensen hebben het idee dat de applicatie niet echt van hen is. Ook al is het niet tastbaar, men draagt het altijd bij zich net zoals sleutels of een portemonnee. Daarnaast denken mensen dat er een groot risico zit aan het downloaden van betaalde applicaties terwijl men dat gevoel niet heeft bij gratis applicaties. Voordat mensen een applicatie aanschaffen lezen zij eerst reviews, kijken naar screenshots of vragen bij vrienden na hoe de applicatie hen bevalt. Het klinkt misschien gek, maar ook al kost een applicatie 5 cent, toch zijn mensen sneller geneigd om een gratis applicatie te downloaden. (The REAL Reason Why People Won t Pay for Apps, 2013) De manier om mensen sneller een applicatie te laten downloaden is om hen deze eerst te laten proberen. Mensen raken geïnteresseerd, worden enthousiast en willen betalen voor meer. Op 26 Februari 2012 is er een test uitgevoerd door Thomas Carter (Free vs Paid Apps - Which Makes More Money, 2012). Thomas had als eerste een spel uitgebracht waarvoor hij 99 cent in rekening bracht. Na een week tijd werd de applicatie minder gedownload. Na 9 dagen besloot Thomas de applicatie gratis te maken met in-app aankopen en plotseling steeg het aantal downloads weer. Bovendien wilde men maar al te graag betalen om vooruitgang in het spel te boeken. Daarnaast kreeg de applicatie sneller positieve beoordelingen waardoor deze nog meer werd gedownload.

6 CONCLUSIE Het traditionele verdienmodel waarbij spelers van tevoren iets moeten afrekenen en dan pas kunnen spelen, begint te verdwijnen. Mensen vinden het prettig om eerst iets te kunnen proberen in plaats van er direct geld aan uit te geven. Mensen worden bij applicaties, waarbij men moet betalen, tegengehouden door het feit dat de applicatie niet tastbaar is en het idee dat er een risico aan gebonden is. Heeft men eenmaal een applicatie geprobeerd en is men hier enthousiast over, dan wil men er maar al te graag geld aan uitgeven. Ook zullen door positieve reacties meer spelers geïnteresseerd raken. Daarom is voor het ontwikkelen van een roleplayinggame voor iphone, een freemium de meest verstandige keuze. Doordat Clash of Clans als freemium is opgezet, heeft het zo n groot succes kunnen worden.

7 BRONVERMELDING De geschiedenis en groei van Apps (Infographic). (2013, Maart 15). Geraadpleegd December 12, 2013, op 148Apps.biz Apple itunes App Store Metrics, Statistics and Numbers for iphone Apps. (2014, Januari 5). Geraadpleegd Januari 5, 2014, op 148Apps.biz Apple itunes App Store Metrics, Statistics and Numbers for iphone Apps. (2014, Januari 5). Geraadpleegd Januari 5, 2014, op Johnston, M. (2013, September 17). 101 Ways to Make Money with Your iphone, Android or Mobile App MonetizePros. Geraadpleegd December 10, 2013, op blog/2013/101-ways-to-make-money-with-your-iphone-android-or-mobile-app/ Beat the Streak MLB.com: Fantasy. (n.d.). Geraadpleegd December 17, 2013, op com/mlb/fantasy/bts/y2013/splash_index.jsp 92 procent App Store-omzet afkomstig van freemium apps - iphoneclub.nl. (December 18, 2013). Geraadpleegd December 19, 2013, op Publication: 2013 Year in Review Blog Distimo. (2013, December 17). Geraadpleegd December 31, 2013, op Clash of Clans kampioen gaf 250 dollar per week uit - iphoneclub.nl. (2013, December 25). Geraadpleegd December 31, 2013, op Master of His Virtual Domain - NYTimes.com. (2013, December 21). Geraadpleegd December 31, 2013, op r=0 The REAL Reason Why People Won t Pay for Apps Philter Design Studios. (2012, April 13). Geraadpleegd December 10, 2013, op

8 BRONVERMELDING Wooldridge, D., & Schneider, M. (2010). The business of iphone app development: Making and marketing apps that succeed ; [developer success in the itunes App Store]. Comparison of free and paid Android apps. (2014, Januari 5). Geraagdpleegd January 5, 2014, op Free vs Paid Apps - Which Makes More Money? iphone App Marketing. (2012, Februari 26). Geraadpleegd December 17, 2013, op

BEST PRACTICE E-MUSIC. Hoe kunnen artiesten apps succesvol inzetten?

BEST PRACTICE E-MUSIC. Hoe kunnen artiesten apps succesvol inzetten? Hoe kunnen artiesten apps succesvol inzetten? Onderwijsinstelling: Opleiding: Blok: Uitgevoerd door: Hogeschool Utrecht Communicatiemanagement New Media Management: Strategy APPS2BFAMOUS Anne-Marije Winters

Nadere informatie

PROJECT MYTHE Een game project tussen opleiding Game developer, Game artist, Geluidstechnicus en Mediamanager

PROJECT MYTHE Een game project tussen opleiding Game developer, Game artist, Geluidstechnicus en Mediamanager PROJECT MYTHE Een game project tussen opleiding Game developer, Game artist, Geluidstechnicus en Mediamanager Een samenwerkingsproject tussen studenten van klassen MM2B GA2B GD2A 1 INLEIDING In de tweede

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook Stefan Rooyackers Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook 1 Copyright Eerste druk Augustus 2012 Facebook is eigendom van Facebook Inc. Op geen enkele wijze is er sprake van sponsoring,

Nadere informatie

NIEUW ONLINE VERDIENMODELLEN ONLINE GELD VERDIENEN VOOR ONDERNEMERS. Dennis Looijenga - Dennis Zwier - Ramon Boxelaar - Rick Brink

NIEUW ONLINE VERDIENMODELLEN ONLINE GELD VERDIENEN VOOR ONDERNEMERS. Dennis Looijenga - Dennis Zwier - Ramon Boxelaar - Rick Brink ONLINE VERDIENMODELLEN ONLINE GELD VERDIENEN VOOR ONDERNEMERS NIEUW Dennis Looijenga - Dennis Zwier - Ramon Boxelaar - Rick Brink INHOUDSOPGAVE Inleiding Blz. t/m. Content (blogging) Blz. 5 t/m. Diensten

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Mobile Apps. Stage verslag. Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda

Mobile Apps. Stage verslag. Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda Mobile Apps Stage verslag Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda Fouad Mansveld www.fouadmansveld.com Studentnummer: 2140934 29 augustus 2011-27 januari 2012 Opleiding ICT en Media Design Fontys Hogescholen,

Nadere informatie

Creatieve Marketing Saskia Best CMD2D Zomer 2008/2009 Opdracht 2

Creatieve Marketing Saskia Best CMD2D Zomer 2008/2009 Opdracht 2 Creatieve Marketing Saskia Best CMD2D Zomer 2008/2009 Opdracht 2 Bilal Nafid (080000) Esther Ruiterman (0792943) 1 Inhoudsopgave Inleiding Pagina 3 Doelgroeponderzoek Pagina 4 Businessmodel Pagina 11 Marketing

Nadere informatie

Social Media, het nieuwe communiceren

Social Media, het nieuwe communiceren Social Media, het nieuwe communiceren DE BEREIKBAARHEID VAN DE DOELGROEPEN VAN MPF/PP MET BEHULP VAN SOCIAL MEDIA KA LAI YU 78957 APPLIED BUSINESS ADMINISTRATION STENDEN HOGESCHOOL LEEUWARDEN THE NETHERLANDS

Nadere informatie

Ontwikkeling van een webshop

Ontwikkeling van een webshop Ontwikkeling van een webshop Alex Meijer 0805776@student.hr.nl Hogeschool Rotterdam Mediatechnologie (CMI) Minor: Mobile life Afstudeerbegeleider HR: Afstudeerbedrijf: Afstudeerbegeleider: Rimmert Zelle

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

INTRODUCTIE IN GAMIFICATION

INTRODUCTIE IN GAMIFICATION Inhoud Deze whitepaper biedt een inleiding in de wereld van Gamification. Aan de hand van theorieën en praktijkvoorbeelden wordt er een kader geschetst waarbinnen de lezer zelf kan starten met het implementeren

Nadere informatie

Bereid je voor op het internet van de toekomst

Bereid je voor op het internet van de toekomst Bereid je voor op het internet van de toekomst whitepaper Project De toekomst van het internet: de API Auteur Bernie van Hegelsom bernie.van.hegelsom@freshheads.com Producent Freshheads BV Aantal pagina

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

Online communicatie. Het groeiende belang van online communicatie. Doelstellingen van online communicatie. Instrumenten van online communicatie

Online communicatie. Het groeiende belang van online communicatie. Doelstellingen van online communicatie. Instrumenten van online communicatie 13 Het groeiende belang van online communicatie Doelstellingen van online communicatie Instrumenten van online communicatie Relatiemarketing en internet De effectiviteit van online communicatie In dit

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Addemdum. Veel leesplezier toegewenst! Inge Harts. Praktisch rapport Online Reputatie Management 2

Addemdum. Veel leesplezier toegewenst! Inge Harts. Praktisch rapport Online Reputatie Management 2 Addemdum Dit praktisch rapport over Online Reputatie Management is medio 2008 uitgebracht, na een langdurig onderzoek naar het wat, maar vooral hoe van Online Reputatie Management. Inmiddels hebben veel

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

MOBIEL BETALEN. PayPal: Wallet in the Cloud

MOBIEL BETALEN. PayPal: Wallet in the Cloud MOBIEL BETALEN PayPal: Wallet in the Cloud WHITE PAPER JUNI 2011 VOORWOORD De mobiele telefoon is de belangrijkste uitvinding ooit, zelfs belangrijker dan het schrift. En ieder nieuw mens op deze planeet

Nadere informatie

Het nieuwe sparen. Een modern, digitaal spaarsysteem voor Douwe Egberts. Jori van Keulen Mark Montvai

Het nieuwe sparen. Een modern, digitaal spaarsysteem voor Douwe Egberts. Jori van Keulen Mark Montvai Een modern, digitaal spaarsysteem voor Douwe Egberts Jori van Keulen Mark Montvai Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Introductie... 5 Onderzoeksopzet... 6 Onderzoeksvragen... 6 Onderzoeksmethoden... 7 Desk

Nadere informatie

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014 2014 Beursgang Alibaba Dit rapport verstrekt diverse inzichten over Alibaba. Kom erachter of het verstandig is om Alibaba aandelen te kopen en of het winstgevend kan zijn om mee te doen met de Alibaba

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie WHITEPAPER Content strategie & lead nurturing Online marketing succesvol inzetten: content strategie De opzet van de online marketing aanpak is voor veel marketing managers een lastig te visualiseren geheel.

Nadere informatie

Mobiele internet strategie

Mobiele internet strategie Mobiele internet strategie Waar staan we? Reduitlaan 33 Unit 2.09 4814 DC Breda +31 (0)76 888 00 88 info@e-sites.nl www.e-sites.nl BTW 1387489189 KvK 1891618948 Bank 1894894561 Inhoud Inleiding... 3 Wees

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

www.omnipotential.nl 1

www.omnipotential.nl 1 www.omnipotential.nl 1 Beste lezer, Bedankt voor het downloaden van dit rapport. In dit rapport staan ruim 25 tips om meer resultaat uit je bedrijfswebsite te halen. Sommige tips lijken voor de een logisch,

Nadere informatie

Hoe kan inbound marketing uw B2B organisatie helpen met het genereren van meer leads?

Hoe kan inbound marketing uw B2B organisatie helpen met het genereren van meer leads? Hoe kan inbound marketing uw B2B organisatie helpen met het genereren van meer leads? Maliestraat 3 3581 SH Utrecht Telefoon: 030 256 75 90 Fax: 030 256 75 91 Website: www.chainconnection.com Inhoud 3

Nadere informatie