Hoewel online gamen relatief veilig is, zijn er toch een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. In dit PDF-bestand leest u daar meer over.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoewel online gamen relatief veilig is, zijn er toch een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. In dit PDF-bestand leest u daar meer over."

Transcriptie

1 1 Veilig online gamen Het spelen van games is één van de meest populaire bezigheden op de computer. Er zijn duizenden games in allerlei genres: variërend van puzzelspellen tot avonturenspellen. Een groot deel van deze games zijn programma s die u eerst op uw computer moet installeren en die u dus op uw eigen computer speelt. Internet heeft u daar verder niet voor nodig, behalve wellicht voor het registreren van het spel. Er zijn ook games die u op internet kunt spelen. Dit worden browsergames genoemd, omdat u ze speelt in uw internetbrowser. Ook bij dit soort games zijn er veel varianten. Een groot deel van de browsergames zijn gratis te spelen: vaak nadat u zich heeft aangemeld als lid van een gamewebsite. Maar er zijn ook browsergames waar u een klein maandelijks bedrag voor moet betalen. Er zijn daarnaast ook combinaties van gratis en betaalde games. U kunt zo n game dan in de basisversie gratis spelen, maar tegen betaling krijgt u meer mogelijkheden. Een steeds belangrijker onderdeel van games spelen is het samen spelen met anderen via internet. Games hebben vaak naast een singleplayer-optie (waarbij u alleen kunt spelen tegen de computer) ook een multiplayer-optie. Multiplayer houdt in dat u via internet samen met of tegen andere mensen kunt spelen. Dit maakt het spelen vaak nog een stuk leuker dan alleen spelen. Veel browsergames zijn al automatisch gericht op het samen met anderen spelen van de game. Hoewel online gamen relatief veilig is, zijn er toch een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. In dit PDF-bestand leest u daar meer over. In dit hoofdstuk leert u: gewone games veilig online spelen; browsergames veilig spelen.

2 2 Veilig online gamen Gewone games veilig online spelen Het spelen van games die als programma op uw computer geïnstalleerd zijn, is vaak al erg veilig. Dit komt doordat deze games gebruik maken van speciale gameservers. Dit zijn computers die zijn aangesloten op internet en speciaal bedoeld zijn om deelnemers aan een game samen te laten spelen. Dit zorgt ervoor dat alles rondom het online spelen van de game centraal en veilig wordt geregeld door mensen die er veel verstand van hebben. De producent van de game maakt meestal geen gebruik van een eigen gameserver, maar van een gameserver bij een gespecialiseerde provider, waar vaak honderden verschillende games online gespeeld kunnen worden. Denk eraan dat u wel een versie van de game op uw computer moet hebben om mee te kunnen spelen. De actiegame Call of Duty is zeer populair als multiplayergame: Multiplayer spelen via deze methode gaat via de game zelf. U gaat in de game via één of meer knoppen naar het multiplayer gedeelte. U moet zich dan gewoonlijk eerst aanmelden met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Soms heeft u deze al bij het installeren moeten opgeven, maar anders kunt u het nu doen. Let op! Gebruik voor uw gebruikersnaam bij multiplayer games een verzonnen naam in plaats van uw echte naam. Zo voorkomt u dat anderen u later lastig kunnen vallen door u via uw echte naam op internet op te zoeken. De gebruikersnaam en het wachtwoord zijn in eerste instantie bedoeld om ervoor te zorgen dat u geïndentificeerd kan worden op de gameserver. Maar het zorgt er ook voor dat anderen niet zonder uw toestemming van uw game online gebruik kunnen maken. Als u eenmaal ingelogd bent, kunt u vervolgens veilig online gamen met anderen.

3 Veilig online gamen 3 Tip MMORPG De afkorting MMORPG staat voor Massively multiplayer online role-playing game. Dit zijn online games waarbij u in de huid kruipt van een personage, bijvoorbeeld een tovenaar of ridder, en samen speelt met vele duizenden of zelfs miljoenen andere spelers in een virtuele wereld. De nadruk ligt hierbij op de spelelementen, zoals puzzels oplossen, wapens en andere extra s verzamelen en vechten. Sommige MMORPG s zijn games die u moet kopen en installeren op uw computer. Andere MMORPG s zijn browsergames. Gewoonlijk moet u een abonnement nemen en een maandelijks bedrag betalen om online te kunnen spelen. Een populaire MMORPG is World of Warcraft: Browsergames veilig spelen Browsergames speelt u, zoals de naam al zegt, via u internetbrowser. Waar u bij gewone games het spel speelt vanaf uw eigen computer, speelt u bij browsergames de game op een speciale gameserver online. Het voordeel hiervan is dat u de game niet hoeft te kopen en installeren: u kunt bijna meteen gaan spelen als u een leuke game gevonden heeft. Eén van de browsergames die u kunt spelen is darten:

4 4 Veilig online gamen Browsergames vindt u op speciale browsergamewebsites. Er zijn er heel wat op internet te vinden. Een bekende Nederlandse browsergamewebsite is Browsergames spelen in het Nederlands op Spelpunt.nl: De meeste browsergamewebsites zijn betrouwbaar, maar het is verstandig toch voorzichtig te zijn in het kiezen van de website waar u games gaat spelen. Aangezien u via uw internetbrowser speelt, is er een risico dat kwaadwillenden veiligheidsgaten in de browser zullen gebruiken om schadelijke software op uw computer te installeren. Het is daarom verstandig om alleen browsergames te spelen op de websites van gerenomeerde gamewebsites. Kijk in het bijzonder uit voor websites die niet gespecialiseerd zijn in het aanbieden van browsergames, maar slechts één of twee games gratis aanbieden om even leuk tussendoor te spelen. Tip Betrouwbare browsergamesites Betrouwbare browsergamewebsites zijn onder andere: games.yahoo.com Ook op de website van SeniorWeb vindt u vele leuke gratis spelletjes voor op de computer Er zijn ook speciale websites waar u de eerste generatie computerspellen uit de jaren zeventig en tachtig kunt spelen. Onder andere:

5 Veilig online gamen 5 Bij sommige browsergamewebsites moet u eerst lid worden voordat u mee kunt spelen. U moet dan een aantal persoonlijke gegevens opgeven en zelf een gebruikersnaam en wachtwoord bedenken. Lees hierbij altijd eerst even de algemene voorwaarden en geef eventueel een Gmail- of Hotmail-adres op dat u speciaal voor uzelf kunt gebruiken voor het aanmelden bij websites. Hiermee kan dan eventuele ongewenste spammail worden opgevangen. Let op! Gebruik voor uw gebruikersnaam bij browsergames een verzonnen naam in plaats van uw echte naam. Zo voorkomt u dat anderen u later lastig kunnen vallen door u via uw echte naam op internet op te zoeken. Bij browsergames is het extra belangrijk een goed wachtwoord te kiezen. U kunt hiermee voorkomen dat anderen onbevoegd van uw account gebruikmaken op een browsergamewebsite en bijvoorbeeld tegen betaling extra gamemogelijkheden aanschaffen in uw naam of anderen lastigvallen. Bij een goed wachtwoord gaat het er niet in eerste instantie om dat u het makkelijk kunt onthouden, maar vooral dat het niet makkelijk te raden is voor anderen. Let hierbij op de volgende zaken: Maak u wachtwoord lang. Minimaal 8 tekens is aan te raden. Ieder teken meer maakt het nog beter. Soms staat bij het wachtwoordvak vermeld uit hoeveel tekens het wachtwoord minimaal en maximaal moet bestaan. Combineer grote letters, kleine letters, cijfers en eventueel speciale tekens (als deze zijn toegestaan). Bij het wachtwoord ziet u vaak staan welke tekens toegestaan zijn. Gebruik niet een hele rij van dezelfde tekens achter elkaar, zoals aaaa. Zorg ervoor dat uw wachtwoord niet lijkt op (een deel van) uw gebruikersnaam of gewone naam. Gebruik bij voorkeur geen bestaande woorden. Kies verschillende wachtwoorden voor verschillende websites. Als u eenmaal lid bent, kunt u de games op de website gaan spelen. Soms is hiervoor een plugin (een extra stukje software nodig) dat eerst nog in de nieuwste versie geïnstalleerd moet worden. Dit is gewoonlijk Java. Op de meeste gamewebsites staat een hyperlink of knop waarmee u eventueel de nieuwste versie van Java kunt installeren.

6 6 Veilig online gamen Tip Virtuele werelden Bijzondere browsergames zijn de zogenaamde virtuele werelden. Dit zijn games waarin de deelnemers als het ware een tweede persoonlijkheid aanmeten en daarmee een tweede leven lijden in een fantasiewereld op internet. Het verschil met MMORPG is dat bij MMORPG s de nadruk vooral ligt op het spelelement, zoals puzzels oplossen en vechten. Virtuele werelden zijn breder bedoeld en vooral gericht op het ervaren van een tweede leven, inclusief contacten onderhouden met andere spelers. Een bekend voorbeeld van een virtuele wereld is Second Life: Veilig online gamen Online gamen is meestal een leuke bezigheid, maar het is verstandig met de volgende zaken rekening te houden: Zorg ervoor dat u online games speelt op een betrouwbare gameswebsite. Zo voorkomt u dat u te maken krijgt met malware of hoge kosten. Wees voorzichtig als u gevraagd wordt een game op uw computer te downloaden en installeren. Zorg ervoor dat uw antivirusprogramma actief is en controleer zelf altijd nog een gedownload programma voordat u het installeert. Bescherm uw identiteit online: kies een gebruikersnaam die niet hetzelfde is als uw eigen naam en wees voorzichting met het plaatsen van persoonlijke gegevens in uw profiel op de website. Geef ook geen persoonlijke informatie door via de chat die vaak bij games zit. Veel gameswebsites hebben moderators waarbij u aan kunt kloppen als er bepaalde spelers problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld als ze valsspelen of vervelend reageren in de chat bij een game. Aarzel dan niet om contact op te nemen met een moderator. Bij overtreden van de regels kan deze persoon verwijderd worden van de gamesite.

7 Veilig online gamen 7 Lees de spelregels en reglementen op de gamesite voordat u gaat spelen. Op deze manier voorkomt u dat u in de problemen komt, omdat u zich niet aan de regels houdt. Als u een spel eerst wilt leren kennen, is er vaak de mogelijkheid om mee te kijken hoe anderen spelen. Houd er rekening mee dat bepaalde online games nogal gewelddadig kunnen zijn. Denk hierbij vooral aan schietspellen. Kijk uit dat u niet verslaafd raakt. Hoewel games veel plezier kunnen geven, is er ook een risico dat u verslaafd kunt raken en teveel uren aan het online gamen besteedt. Als u merkt dat u andere zaken verwaarloost die u eigenlijk zou moeten doen, is het tijd om gas terug te nemen of eventueel hulp te zoeken. U kunt onder andere informatie over- en hulp bij gameverslaving krijgen via

8 8 Veilig online gamen Achtergrondinformatie Woordenlijst Browsergame Gameserver Gamewebsite Java MMORPG Moderator Multiplayer Plugin Singleplayer Virtuele wereld Een game die online wordt gespeeld via een internetbrowser. Computer op internet die speciaal bedoeld is voor het online spelen van games. Een website waarop verschillende online games gespeeld kunnen worden. Een programmeertaal waar veel games mee werken. De afkorting voor Massively Multiplayer Online Role-Playing Game. Dit zijn online games waarbij u in de huid kruipt van een personage, bijvoorbeeld een tovenaar of ridder, en samen speelt met vele duizenden of zelfs miljoenen andere spelers in een virtuele wereld. De nadruk ligt hierbij op de spelelementen, zoals puzzels oplossen, wapens en andere extra s verzamelen en vechten. Een medewerker van een website die in de gaten houdt of de regels worden nageleefd. Een optie in een game waarmee u samen met of tegen andere menselijke spelers kunt spelen. Een klein programma dat wordt toegevoegd aan een internetbrowser om bijvoorbeeld games te kunnen spelen. Een optie in een game waarmee u alleen tegen de computer kunt spelen. Een game waarin de deelnemers als het ware zichzelf een tweede persoonlijkheid aanmeten en daarmee een tweede leven lijden in een fantasiewereld op internet. Virtuele werelden zijn niet zozeer gericht op het spelelement, maar vooral op het ervaren van een tweede leven, inclusief contacten onderhouden met andere spelers.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

U kunt dit pakkket aanvragen via

U kunt dit pakkket aanvragen via 1 Kinderen op internet In deze tijd weten opgroeiende kinderen niet beter dan dat er internet is. E-mails versturen, een eigen pagina op Hyves, online games spelen: het is een alledaagse zaak. Het is mooi

Nadere informatie

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden.

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden. 1 Veilig downloaden Eén van de meest populaire bezigheden op internet is downloaden. Het gaat dan om downloaden van muziek en software, maar ook bijvoorbeeld films en foto s. Zeker sinds de meeste computergebruikers

Nadere informatie

Windows Live Family Safety

Windows Live Family Safety 1 Windows Live Family Safety Met Windows Live Family Safety kunt u toezicht houden op het internetgebruik van uw (klein)kinderen. U kunt specifieke websites blokkeren of toestaan, maar u kunt ook webinhoud

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Wees veilig & beveiligd

Wees veilig & beveiligd Wees veilig & beveiligd Veilig internetten 10 VUISTREGELS 1 Installeer een antivirusprogramma op je computer, tablet en mobiele telefoon Schakel automatische updates en firewall in Scan maandelijks je

Nadere informatie

1. Google Account Een Google account aanmaken

1. Google Account Een Google account aanmaken Handleiding Google account 1) Een Google account aanmaken 2) Inloggen en uitloggen Waarom een google account aanmaken als u foto s wilt bekijken? Google biedt een gratis opslag aan voor het uploaden van

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Studio Visual Steps Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice

Studio Visual Steps Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice Studio Visual Steps Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice Aanvullend PDF-bestand bij het boek Websites bouwen met Web Easy Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice 2 Een website

Nadere informatie

Social Media, de andere opvoeder

Social Media, de andere opvoeder Social Media, de andere opvoeder Even voorstellen Diana Langerak Echtgenote en mama van twee jongens Communicatiemedewerker De Hoop ggz Aantal jaren eindredactie verschillende bladen, waaronder: Chris

Nadere informatie

Een Minecraftstad VOOR KIDS. Sarah Guthals

Een Minecraftstad VOOR KIDS. Sarah Guthals Een Minecraftstad bouwen VOOR KIDS Sarah Guthals Amersfoort, 2017 3 INHOUD inleiding 4 project 1: beginnen met Minecraft 7 Project 2: Strategieën vooraf 19 project 3: JE DROOMHUIS BOUWEN 45 project 4:

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank en het accepteren van de voorwaarden Eerste keer inloggen wanneer wij nog geen e-mailadres kennen: 1. Ga naar https://mijn.asrbank.nl

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail 1 Webmail met Windows Live Hotmail Webmail is een handige mogelijkheid om waar ook ter wereld uw e-mail te kunnen ophalen en versturen. U heeft daarvoor een webmailadres nodig en een computer die verbonden

Nadere informatie

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7 Inhoudsopgave 1 Het Microsoft-account 1 Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4 2 Office op de ipad installeren 7 Office 8 Word installeren 9 Excel installeren 9 PowerPoint installeren 10 OneNote

Nadere informatie

Even praktisch. Zo gebruikt u Mijn Verzekeringsmap.

Even praktisch. Zo gebruikt u Mijn Verzekeringsmap. Even praktisch. Zo gebruikt u Mijn Verzekeringsmap. Mijn Verzekeringsmap is de persoonlijke online klantomgeving van Centraal Beheer Achmea. In Mijn Verzekeringsmap ziet u welke verzekering(en) u bij ons

Nadere informatie

Stap 1. Stichting Veilig Online

Stap 1. Stichting Veilig Online Ouderlijk toezicht is beschikbaar op Microsoft Windows Vista zorgt ervoor dat u controle heeft over het doen en laten van uw kinderen op de computer. Het is mogelijk om een tijdslimiet in te stellen, webfilters

Nadere informatie

6f Hoe gaat men om met het internetgebruik van jongeren? 1

6f Hoe gaat men om met het internetgebruik van jongeren? 1 6f Hoe gaat men om met het internetgebruik van jongeren? 1 Herkent u deze vragen? Wat doet mijn jongere eigenlijk op internet? Is het schadelijk als mijn jongere veel achter de computer zit? Bestaat internetverslaving?

Nadere informatie

Handleiding koppeling voor patiënten

Handleiding koppeling voor patiënten Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud 1. Registreren... 2 1.1 Voordat u begint... 2 1.2 Een account aanmaken... 2 1.3 Geen account? Registreer nu!... 3 1.4 Bevestig uw account... 3 1.5 Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Internet beveiliging instellen onder Windows XP. Start Internet Explorer op en doe volgende handelingen:

Internet beveiliging instellen onder Windows XP. Start Internet Explorer op en doe volgende handelingen: Internet beveiliging instellen onder Windows XP Start Internet Explorer op en doe volgende handelingen: 1. Klik in de menubalk van Internet Explorer op het menu "Extra" en kies "Internet Opties" 2. Klik

Nadere informatie

Handleiding Portal Digitale toetsen

Handleiding Portal Digitale toetsen Handleiding Portal Digitale toetsen Met de aankoop van deze leerkrachtmap krijgt u niet alleen de beschikking over papieren toetsen maar ook over de digitale variant van deze toetsen. Per afname kunt u

Nadere informatie

Intro. 1. Taal wijzigen. Om de website in het Nederlands weer te geven klikt u op het vlaggetje in de rechter bovenhoek.

Intro. 1. Taal wijzigen. Om de website in het Nederlands weer te geven klikt u op het vlaggetje in de rechter bovenhoek. Intro Dit is een korte uitleg over de website www.entriesonline.nl. Met deze website kunt u op ieder moment inschrijven voor bowlingtoernooien, zelf uw gegevens beheren en series wijzigen. EntriesOnline

Nadere informatie

Appendix Computerklussen

Appendix Computerklussen Appendix Computerklussen Deze appendix behandelt enkele werkjes die nodig zijn om een bepaald voorbeeld uit dit boek na te kunnen spelen. In de betreffende hoofdstukken wordt er wel naar verwezen. Weergave

Nadere informatie

Mijn Philadelphia. Welkom bij

Mijn Philadelphia. Welkom bij Welkom bij Mijn Philadelphia Mijn Philadelphia is uw persoonlijke online omgeving. Wanneer u inlogt op deze omgeving, krijgt u toegang tot alle websites en apps van Philadelphia die voor u relevant zijn.

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Mac - OSX 10.6 en hoger. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Mac - OSX 10.6 en hoger. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Mac - OSX 10.6 en hoger Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van de software 4 2.2 Installeren van de software

Nadere informatie

Office-bestanden en OneDrive

Office-bestanden en OneDrive 1 Office-bestanden en OneDrive Werken in de cloud betekent dat u uw bestanden niet meer op uw eigen computer bewerkt en bewaart, maar in een voor u gereserveerde opslagruimte op internet. Het voordeel

Nadere informatie

Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet.

Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet. Handleiding inloggen http://remote.ggnet.nl Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet. Inhoudsopgave: 2 Inlogprocedure 7 Bijlagen 7 Bijlage

Nadere informatie

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Uw kind op internet Tieners lijken soms wel helemaal verslingerd aan internet: gamen met anderen over de hele wereld, uren ronddwalen in het Habbo

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 De website bij het boek... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Voor docenten... 9 De

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Storefront Versie: 4.3.1 Gebruikershandleiding Gepubliceerd: 2013-04-24 SWD-20130424144628376 Inhoud... 4 in één oogopslag... 4 Apps, games, muziek en video's zoeken... 4 Items verbergen die zijn bedoeld

Nadere informatie

Hoe installeert u EdiSoap op uw computer?

Hoe installeert u EdiSoap op uw computer? Hoe installeert u EdiSoap op uw computer? Met dit stappenplan kunt u succesvol EdiSoap op uw computer installeren en activeren binnen uw software programma. 1. Aanmaken abonnement op EdiSoap.nl Om gebruik

Nadere informatie

Internet Fun & Veilig

Internet Fun & Veilig Internet Fun & Veilig AGENDA Pc & Internet = Fun Veilig op je pc Veilig op internet Veilig samen met je hele klas op internet Begin bij het begin: veilig pc-gebruik Laat je ouders de pc instellen Gebruikersprofielen

Nadere informatie

Tips en trucs voor ouders Geschreven door Frans Houter van 2College Durendael

Tips en trucs voor ouders Geschreven door Frans Houter van 2College Durendael Omgaan met het digitale tijdperk Tips en trucs voor ouders Geschreven door Frans Houter van 2College Durendael Inhoudsopgave Inleiding...3 Hoofdstuk 1: Welke sites en programma s gebruikt mijn kind? 1.1

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Inhoud F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Abonnement beheren...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd?...4

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 15 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

STAPPENPLAN INLOGGEN. NATschool werkt via een internetbrowser. Hieronder staan de browsers die ondersteund worden.

STAPPENPLAN INLOGGEN. NATschool werkt via een internetbrowser. Hieronder staan de browsers die ondersteund worden. Inhoudsopgave 1 Controle vooraf - Test uw Computer & Internet Browser... 1 1.1 Computervereisten... 1 1.2 Browservereisten... 1 1.3 Browser Testen... 2 1.4 Plug-in Installeren... 4 2 Inloggen in Natschool...

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor Mac OSX Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren en Intramed

Nadere informatie

Medalrace: aan de slag als begeleider!

Medalrace: aan de slag als begeleider! Medalrace: aan de slag als begeleider! Dit document zal doorheen de tijd aangevuld worden. Laatste update: 11 juli 2018 Inhoudsopgave 1 Registreren...2 2 Start een nieuwe game...4 3 Spelersaccounts aanmaken...6

Nadere informatie

Handleiding Remote Portaal. Versie 4.0

Handleiding Remote Portaal. Versie 4.0 Handleiding Remote Portaal Inhoudsopgave 1 Remote Portaal instellen:... 1 1.1 Inleiding:... 1 1.2 Remote Portaal instellen op een Windows 7 pc:... 1 1.3 Remote Portaal instellen op een Windows 8 pc:...

Nadere informatie

Afhankelijk van de versie van het Apple besturingssysteem dat u heeft, genaamd OS X, moet u een van de volgende versies van de software downloaden:

Afhankelijk van de versie van het Apple besturingssysteem dat u heeft, genaamd OS X, moet u een van de volgende versies van de software downloaden: Handleiding telewerken voor Apple (OS X besturingssysteem) Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het mogelijk om via internet gebruik te maken van de GGDkantoorautomatisering (GGD Portal). Dit gaat

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Wat te doen tegen ongewenste e-mail?

Wat te doen tegen ongewenste e-mail? Wat te doen tegen ongewenste e-mail? 1 van 5 Internet biedt ons steeds meer mogelijkheden en levert ons vele faciliteiten die onze dagelijkse bezigheden enorm kunnen vereenvoudigen. Toch zijn er naast

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Geld verdienen op internet

Geld verdienen op internet Geld verdienen op internet Zonder enige kosten en/of moeilijkheden. Copyright 2009: Niets in deze uitgave mag worden gekopieerd/overgenomen worden zonder toestemming van de auteur. 1 Hee! Leuk dat je mijn

Nadere informatie

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis.

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis. 1. Website: SiKuFoto = www.fotosite.be Foto s op de site kunnen via het bestuur, na controle, geplaatst worden door mij. Er kan ook een nieuwsbrief verstuurd worden naar SiKuFoto leden Fotogalerij waar

Nadere informatie

Handleiding 3CX Centrale. Handleiding 3CX Centrale. Pagina 1. 12Connect 03/2011 versie2.1

Handleiding 3CX Centrale. Handleiding 3CX Centrale. Pagina 1. 12Connect 03/2011 versie2.1 Pagina 1 Handleiding 3CX Centrale Inhoudsopgave Accountinformatie opvragen... 3 3CX Downloaden en Installeren.... 5 3CX Wizzard... 7 3CX laten verbinden met 12Connect... 9 Aanmelding Controle... 11 12Connect

Nadere informatie

Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP

Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP Via de portal Mijn SKP heeft u de mogelijkheid om zelf uw abonneegegevens te beheren. Ook kunt u tvpluspakketten aan- en uitzetten. SKP 3in1- en internetabonnees

Nadere informatie

HANDLEIDING. LogMeIn Free host software version 4.0.0.982

HANDLEIDING. LogMeIn Free host software version 4.0.0.982 HANDLEIDING LogMeIn Free host software version 4.0.0.982 september 2011 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Over LogMeIn Free... 4 Stappenplan... 4 Stap 1 - Een LogMeIn-account aanmaken... 5 Stap 2 - C3LO-computers

Nadere informatie

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs.

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. Vroegsignalering en geïndiceerde preventie Voormalige afdeling preventie Advies,

Nadere informatie

Studio Visual Steps Een website aanpassen via Avanquest webhosting

Studio Visual Steps Een website aanpassen via Avanquest webhosting Studio Visual Steps Een website aanpassen via Avanquest webhosting Aanvullend PDF-bestand bij het boek Websites bouwen met Web Easy Een website aanpassen via Avanquest webhosting 2 Een website aanpassen

Nadere informatie

Adviseren het te gebruiken is één ding, vertellen hoe je het programma het beste kunt installeren is twee. Dat vertel ik hier.

Adviseren het te gebruiken is één ding, vertellen hoe je het programma het beste kunt installeren is twee. Dat vertel ik hier. AVAST Antivirus installatie (gratis versie, Nederlands) Adviseren het te gebruiken is één ding, vertellen hoe je het programma het beste kunt installeren is twee. Dat vertel ik hier. Het AVAST antivirus

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon

KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken Voor Android tablet of telefoon Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote

Nadere informatie

Vanaf 13 mei 2013 is de beschikbare ruimte zelfs vergroot naar 15 GB! (Dit betreft Gmail + Google Drive samen)

Vanaf 13 mei 2013 is de beschikbare ruimte zelfs vergroot naar 15 GB! (Dit betreft Gmail + Google Drive samen) Gmail Account maken Waarom zou u een Gmail account willen maken? Daar zijn een aantal redenen voor. De meeste Internetproviders (via wie u op Internet kunt) houden maar een betrekkelijk kleine mailbox

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 11 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Handleiding ICT. McAfee Antivirus

Handleiding ICT. McAfee Antivirus Handleiding ICT Inleiding SDW biedt medewerkers de mogelijkheid om op hun privé laptop of computer, antivirus software te installeren. De antivirus software geleverd door McAfee zorgt ervoor dat uw laptop

Nadere informatie

De eerste stappen. Stap 2: Expresinstellingen

De eerste stappen. Stap 2: Expresinstellingen 1 Windows 8 instellen De eerste keer dat je de tablet inschakelt en ermee aan de slag gaat, stelt Windows je enkele vragen. Welke kleur geef je aan de gebruikersomgeving, hoe noem je de tablet en wie gaan

Nadere informatie

2. Downloaden en installeren

2. Downloaden en installeren U hebt ongetwijfeld wel eens van Skype gehoord. De populaire (video)beldienst op uw pc, op basis van Voice over IP (VoIP), zit zo in de lift dat Microsoft de dienst heeft overgenomen (Microsoft legt 8,5

Nadere informatie

Game On. Peiling over gamegedrag van kinderen op christelijke basisscholen

Game On. Peiling over gamegedrag van kinderen op christelijke basisscholen Game On Peiling over gamegedrag van kinderen op christelijke basisscholen 1. Aanleiding Op dit moment zijn er in Nederland 12.000 kinderen gameverslaafd. De laatste jaren neemt dit aantal enorm toe. Zo

Nadere informatie

Gebruik dus deze handleiding óók wanneer je goed thuis bent in computers en controleer of alle instellingen kloppen.

Gebruik dus deze handleiding óók wanneer je goed thuis bent in computers en controleer of alle instellingen kloppen. Handleiding PSI Installeren en instellen Inleiding Het installeren en instellen van Psi zal voor de meer ervaren computergebruikers weinig problemen opleveren. Deze handleiding komt dan wellicht wat uitgebreid

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Windows 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Windows 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Windows computer,

Nadere informatie

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken Meerdere gebruikersaccounts aanmaken In Windows XP heeft u de mogelijkheid om met meerdere gebruikersaccounts te werken. Werken er meerdere personen op de computer dan ontkomt u er al niet meer aan en

Nadere informatie

MijnZGV Gedreven door kennis Gericht op gezondheid www.geldersevallei.nl/mijnzgv MijnZGV is uw persoonlijke, online patiëntenportaal. Via een beveiligd onderdeel op www.geldersevallei.nl heeft u inzage

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX

KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken Voor Mac OSX (Untitled) Voor Mac OSX Copyright 2012 Convenient en licentiegevers. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Handleiding Beveiligen van Wordpress

Handleiding Beveiligen van Wordpress Handleiding Beveiligen van Wordpress Deze handleiding beschrijft de stappen die u dient te nemen om uw Wordpress website te beveiligen Versie 1.0 Kies een sterk wachtwoord Gebruik als wachtwoord een combinatie

Nadere informatie

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Tip: print deze handleiding uit! Als deelnemer aan de kunstroute kunt u uw kunstaanbod presenteren op de website van kunst in

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

PROFIS Software Oplossingen

PROFIS Software Oplossingen PROFIS Software Oplossingen De PROFIS software Oplossingen, een effectieve manier om ankers te berekenennatuurlijk altijd volgens de laatste richtlijnen Voordelen van de registratie bij PROFIS Software

Nadere informatie

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING HANDLEIDING INDIEN U ZICH REEDS HEEFT AANGEMELD EN OVER EEN LOGIN BESCHIKT, KUNT U DIRECT NAAR HOOFDSTUK 2 1. Aanmelden en Registreren U kunt zich aanmelden en registreren voor pcon.update middels onze

Nadere informatie

Informatica Pagina 1 van 13. Versiedatum 16/06//2014. Te herzien op

Informatica Pagina 1 van 13. Versiedatum 16/06//2014. Te herzien op Informatica Pagina 1 van 13 Citrix - Installatie voor extern gebruik - versie juni 2014.docx Naam van de verantwoordelijke: Handtekening: Versiedatum 16/06//2014 Te herzien op Doelgroep Externe Citrix

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor Android tablet of telefoon Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop

Nadere informatie

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Spam/Nepmail Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Gevaren Spyware Cookies Hacking Identiteitsroof Virus Diefstal Phishing Overmacht 100% Veilig PC Gebruik? Definities Virus - Computerprogramma wat zichzelf

Nadere informatie

gebruikersaccount aanmaken

gebruikersaccount aanmaken instructie gebruik profielendeel van VWCUTRECHT.nl September 2010 1 Inleiding Je staat op het punt om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke stukje van onze website: een virtuele plek om met andere

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

Profile Center voor het downloaden van mediaprofielen

Profile Center voor het downloaden van mediaprofielen Gebruik van het Antalis ICC Profile Center voor het downloaden van mediaprofielen In dit document leert u hoe eenvoudig het is om mediaprofielen te downloaden via de website van het Antalis ICC Profile

Nadere informatie

Handleiding Citrixportal

Handleiding Citrixportal Handleiding Citrixportal Medio juni 2012 Nieuwint & Van Beek Handleiding Citrixportal In dit document beschrijven we hoe u veilig kunt inloggen voor de dienst Financiële Administratie van Nieuwint & Van

Nadere informatie

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Sociale Media voor iedereen Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Programma Van Tot Agenda 10:00 10:30 Voorbereiding training en zaal (/apparatuur) 10:30 11:00 Ontvangst Samsung trainers 11:00 11:30 Ontvangst

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Nieuwsbrief 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Nieuwsbrief 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Nieuwsbrief... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus INSTALLATIEHANDLEIDING Microsoft Office 365 ProPlus Klik op de downloadlink die zowel in je e-mail als productkluis vermeld staan. Je komt dan uit op een registratiepagina waar je een @surfspot.nu of een

Nadere informatie

Handleiding patiëntportaal

Handleiding patiëntportaal Handleiding patiëntportaal Huisartsenpraktijk Burgers & Tieleman Inhoud Handleiding patiëntportaal... 1 Registreren... 2 Voordat u begint... 2 Een account aanmaken... 2 Registreren... 3 Bevestig uw account...

Nadere informatie

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey Naam: Klas: inhoud Inhoud Opdracht 1 - Brainstormen Opdracht 2 - Je eigen controller informatie - makey makey Blz. 3 Blz. 4 Blz. 5 Opdracht 3 - Aan de slag met Scratch Blz. 6 informatie - Scratch Opdracht

Nadere informatie

metdezon gebruikershandleiding Hosola Solarman configuratie Leven met de zon WiFi Kit / handleiding versie MK5 Hosola / MetDeZon

metdezon gebruikershandleiding Hosola Solarman configuratie Leven met de zon WiFi Kit / handleiding versie MK5 Hosola / MetDeZon metdezon Leven met de zon gebruikershandleiding Hosola Solarman configuratie WiFi Kit / handleiding versie MK5 Hosola / MetDeZon MetDeZon b.v. De Volger 6 1483 GA De Rijp telefoon: 0800 0051 fax: +31(0)299

Nadere informatie

KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad of iphone

KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad of iphone KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken Voor ipad of iphone Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren

Nadere informatie

Handleiding gastouders Korelon IedereenEHBO.nl

Handleiding gastouders Korelon IedereenEHBO.nl Handleiding gastouders Korelon IedereenEHBO.nl Beste cursist, U gaat binnenkort starten met de cursus EHBO bij kinderen speciaal voor gastouders. Via uw gastouderbureau Korelon krijgt u een korting van

Nadere informatie

In dit soort s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens.

In dit soort  s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens. Product omschrijving Veilig internetten Phishing Wat is phishing en wat doet het? Phishing is erop gericht gegevens te achterhalen door gebruik te maken van mails, websites of zelf een telefoontje, dat

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

STUDENTENACCOUNT Gebruikersnaam en paswoord

STUDENTENACCOUNT Gebruikersnaam en paswoord Dienst ICT Algemene Directie en Hogeschooldiensten Nationalestraat 5 B-2000 Antwerpen Dienst ICT T +32 3 613 11 51 F +32 3 613 13 52 Gebruikersnaam en paswoord Handleiding v1.3 12-4-2013 IDENTIFICATIEFICHE:

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2

Nadere informatie

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK Veilig online SNEL EN MAKKELIJK 2 Veilig online Veilig online Sparen en beleggen waar en wanneer het u uitkomt Gemak, snelheid en op elk gewenst moment inzage in uw rekeningen; online sparen en beleggen

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

1. Google Chrome. In dit hoofdstuk leert u:

1. Google Chrome. In dit hoofdstuk leert u: 11 1. Google Chrome Google Chrome is de webbrowser van Google waarmee u surft op internet. Dit programma ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar werkt ook eenvoudig. Als u al ervaring heeft met Edge

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor ipad en iphone Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren

Nadere informatie