01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer"

Transcriptie

1 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer

2 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend, maar ongeveer 15 cm. lang en compleet met klep en antenne. Lang geleden? Mhaw, zo n 15 jaar. Op dit moment is een smartphone niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Ongeveer 70% van de mobiele telefoonbezitters in Nederland heeft een smartphone en dit percentage stijgt nog steeds. Met de komst van smartphones is ook een nieuw marketingspecialisme geboren, namelijk mobile marketing. 1 Wat is mobile marketing? Er zijn diverse definities van mobile marketing beschikbaar. Eén van de meeste gebruikte definities is die van de Mobile Marketing Association: Mobile marketing is een verzameling van methodes, die organisaties in staat stelt om op een interactieve en relevante wijze te communiceren en contact te leggen met hun doelgroep via een mobiel apparaat of netwerk. Zoals u ziet is mobile marketing nogal een breed begrip. Daarom is het verstandig om dit verder onder te verdelen in onderstaande vakgebieden: Mobile services: aanbieden van diensten via mobiele apparaten. Mobile commerce: online kopen en verkopen van producten of diensten via mobiele apparaten. Mobile advertising: adverteren op mobiele apparaten. Mobile publishing: content beschikbaar of op maat maken voor gebruik via mobiele apparaten. 2 Smartphone versus tablet Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat de gemiddelde Nederlander in totaal 64 minuten per dag besteedt aan het gebruik mobiele apparaten. Bijna tweederde van deze tijd wordt besteed aan het gebruik van een smartphone en slechts één derde aan het gebruik van een tablet. Behalve dat de gebruiksintensiteit tussen de smartphone en tablet verschilt, verschillen ook de tijdstippen waarop deze het meest worden gebruikt. Terwijl het gebruik van de smartphone de hele dag door vrijwel constant is, laat het gebruik van de tablet alleen een duidelijke piek zien in de vroege avond. Tijdsbesteding smartphone Wat betreft de tijdsbesteding op een smartphone, zijn applicaties de grote winnaar. 95% van de gemiddeld 42 minuten dat een gebruiker de smartphone gebruikt, wordt besteed aan applicaties en slechts 5% aan websites. Een gemiddelde smartphonegebruiker heeft 41 apps op zijn telefoon geïnstalleerd, terwijl er slechts acht apps zijn, die dagelijks door de smartphoneeigenaar worden gebruikt. Ruim tweederde van de tijd wordt besteed aan de tien favoriete apps.

3 03/05 Wanneer smartphonegebruikers websites met hun smartphone bezoeken, is dit gedrag anders. Het gebruik van websites is veel diverser. 40% van de tijd gaat naar de top 10 websites, maar er worden ook veel andere websites bezocht. Bijna de helft (45%) van de 42 minuten dat een smartphonegebruiker de smartphone gebuikt, wordt besteed aan social media, zoals Facebook en Twitter en instant messaging, zoals Whatsapp. Een gemiddelde gebruiker logt zelfs 14 keer per dag in op Facebook. 3 Mcommerce Het aantal aankopen dat met een mobiele telefoon wordt gedaan, groeit nog steeds explosief. In de tweede helft van 2012 is het aantal consumenten dat mobiel een aankoop heeft gedaan, gegroeid naar 1,7 miljoen. Dit is een stijging van maar liefst 73% ten opzichte van dezelfde periode in Gemak is de belangrijkste reden om met een smartphone online te kopen. De smartphone is altijd binnen handbereik, consumenten voelen zich vrijer om overal te bestellen. Wel worden kopers gehinderd door het kleine scherm (bij smartphone) en slecht werkende mobiele websites. Ook het gevoel van onveiligheid bij bestellen en betalen via een mobiel apparaat is een barrière. Redenen om mobiel te shoppen Bij online shoppen blijft gemak het allerbelangrijkst. De consument wil op de meest eenvoudige manier, altijd en overal, via tablet of smartphone kunnen winkelen. Er moeten zo min mogelijk handelingen voorafgaand aan de verkoop zijn. Het downloaden van een app is een extra handeling, die het voor de shopper te omslachtig maakt. Zeker in vergelijking tot het steeds simpeler browsen via het mobiele web. Mobiel shopgedrag Via de mobiele telefoon worden voornamelijk kleding (34%), boeken (24%) en sportartikelen (20%) gekocht. Andere populaire producten die mobiel worden gekocht zijn producten in de categorieën persoonlijke verzorging (17%) en computer hardware (16%). 40% van de smartphone gebruikers logt in op zijn telefoon voordat hij of zij uit bed stapt. 4 Een app, mobiele of responsive website? Wat betreft mobiele tijdsbesteding, lijkt het ontwikkelen van een app voor veel bedrijven een goede investering. Wat betreft de intensiteit van het gebruik en het feit dat ruim 85% van de ontwikkelde apps nooit gebruikt wordt, is het verstandiger om eerst te onderzoeken of een app wel het juiste middel is om het doel te bereiken of dat het beter is om de website te optimaliseren voor mobiel. Apps Een app is een stukje software dat een gebruiker moet downloaden en op zijn smartphone moet installeren, voordat deze gebruikt kan worden. Deze software is specifiek voor het mobiele platform van de smartphone van de gebruiker geschreven. Een app is alleen een verstandige keuze als de gebruiker de app regelmatig nodig heeft. Daarnaast moet de app echt iets toevoegen aan het leven van de gebruiker.

4 04/05 Voordelen van apps ten opzichte van mobiele websites: Geavanceerde functionaliteiten: een app kan gebruik maken van de functionaliteiten die een smartphone heeft, zoals bijvoorbeeld GPS voor location based services of van de camera om een QR-codes te scannen. User interface: bij de ontwikkeling van een app hoeft de bouwer geen rekening te houden met de beperkingen van browsers of de geldende webstandaarden. Hierdoor heeft de bouwer meer invloed op de user interface. Snelheid: alleen de content hoeft van het internet gehaald te worden. De grafische elementen zijn al gedownload bij het installeren van de app. Daardoor kan de inhoudelijke informatie sneller getoond worden, ten opzichte van een mobiele of een gewone website. Dat is bijvoorbeeld handig bij diensten waarbij er een constante stroom van nieuwe informatie is. Dichtbij de gebruiker: een app is aanwezig op de desktop van het mobiele apparaat en hierdoor makkelijk toegankelijk. Mobiele websites Ten opzichte van een normale website, heeft de mobiele website een betere gebruikerservaring, omdat deze speciaal ontwikkeld is voor mobiel gebruik. De bezoeker hoeft minder in en uit te zoomen. Ook is de snelheid van een mobiele website beter, omdat deze is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Ten opzichte van een app heeft de mobiele website de volgende voordelen: Groter bereik: een mobiele website is te benaderen via de besturingssystemen van alle smartphones. Lagere ontwikkel- en onderhoudskosten: een mobiele website is platformonafhankelijk. Onafhankelijkheid van app-store eigenaren: in sommige gevallen dit geldt niet voor alle platforms zijn de leverancier en de gebruiker afhankelijk van de eigenaar van de app store van het betreffende platform. Zo verwijderde Apple onlangs duizenden applicaties uit de iphone app store vanwege aanstootgevende inhoud. Als je als organisatie net voor veel geld een app hebt laten ontwikkelen, is dat behoorlijk vervelend. Het nadeel van mobiele websites is dat een aantal functionaliteiten van de smartphone, zoals de camera en het adresboek niet gebruikt kunnen worden. Het nadeel van de keuze voor een app is dat voor alle verschillende mobiele platforms verschillende apps ontwikkeld moet worden, zoals Android en Microsoft. Responsive design Responsive design betekent dat uw website toegankelijk is op verschillende soorten apparaten, doordat deze zich aanpast aan iedere schermgrootte. Op deze manier is het niet meer nodig om voor verschillende apparaten aparte versies van websites te ontwikkelen, maar past de website zich aan al naar gelang de schermresolutie. Dit is belangrijk omdat behalve met smartphones, tablets, laptops en desktop computers websites met steeds meer veel verschillende apparaten worden bezocht. Zo gebruiken veel jongeren bijvoorbeeld veel game consoles om websites te bezoeken en

5 05/05 is er een steeds groter wordende groep gebruikers, die geen toegang tot een computer meer heeft, maar alleen hun telefoon gebruikt, de zogenaamde mobile only s. In de toekomst zal het aantal apparaten waarop internet gebuikt wordt alleen nog maar toenemen. Zo zal in veel apparaten, zoals bijvoorbeeld de koelkast of auto, internet toegang worden gebouwd. Een gemiddelde gebruiker checkt zijn smartphone 150 keer per dag. Dat is iedere 6,5 minuut. Kortom, de ontwikkelingen op het web en de manieren waarop men toegang tot het internet heeft, ontwikkelen zich razendsnel. Zorg er dus voor dat uw website geschikt is voor de apparaten waar het meest gebruik van gemaakt wordt. Bekijk in de statistieken van uw website met welke apparaten uw website wordt bezocht en hoe de bezoekers zich gedragen. Is het bouncepercentage van mobiele bezoekers bijvoorbeeld erg hoog? Dit betekent waarschijnlijk dat uw website niet geschikt is voor mobiel, waardoor bezoekers direct de website weer verlaten. Optimaliseer uw website in ieder geval voor de apparaten waar deze slecht op presteert of nog beter, zorg dat uw website op alle apparaten, nu en in de toekomst is voorbereid, doordat deze responsive is en zich aanpast aan iedere schermgrootte. Mabelie Samuels is internet Marketeer en onder andere actief op het gebied van zoekmachine optimalisatie, zoekmachine adverteren, Social Media en website optimalisatie.

Mobiele internet strategie

Mobiele internet strategie Mobiele internet strategie Waar staan we? Reduitlaan 33 Unit 2.09 4814 DC Breda +31 (0)76 888 00 88 info@e-sites.nl www.e-sites.nl BTW 1387489189 KvK 1891618948 Bank 1894894561 Inhoud Inleiding... 3 Wees

Nadere informatie

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design white paper Heeft ú al een ecm systeem? 4 april 2013 Bas Fockens, directeur Datacon BV De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design Door de komst van de smartphone en tablets is

Nadere informatie

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij Gemeente zoekt app Door: Brechtje de Leij De vraag is mobiel een hype of hip hoeven we eigenlijk vandaag de dag niet meer te stellen. Ga maar eens de trein in, of observeer de wachtende medemens. Iedereen

Nadere informatie

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf OpJeFoon om uw klanten te bereiken: altijd en overal. Bent u klaar voor het Mobiele Web? Technologie ontwikkelt

Nadere informatie

cross channel retail de toekomst

cross channel retail de toekomst cross channel retail de toekomst 2015 inleiding 1 De manier waarop mensen winkelen verandert in razend tempo. Consumenten kopen en oriënteren zich zowel in de winkel als online. We noemen dit cross channel

Nadere informatie

0900-0024 (R 0,10 per minuut) abnamro.nl. de consument van 2015. cross channel retail

0900-0024 (R 0,10 per minuut) abnamro.nl. de consument van 2015. cross channel retail 0900-0024 (R 0,10 per minuut) abnamro.nl de consument van 2015 cross channel retail de consument van 2015 cross channel retail 1 De manier waarop mensen winkelen verandert in razend tempo. Consumenten

Nadere informatie

BEST PRACTICE E-MUSIC. Hoe kunnen artiesten apps succesvol inzetten?

BEST PRACTICE E-MUSIC. Hoe kunnen artiesten apps succesvol inzetten? Hoe kunnen artiesten apps succesvol inzetten? Onderwijsinstelling: Opleiding: Blok: Uitgevoerd door: Hogeschool Utrecht Communicatiemanagement New Media Management: Strategy APPS2BFAMOUS Anne-Marije Winters

Nadere informatie

DVB MEDIA helpt u aan online succes!

DVB MEDIA helpt u aan online succes! DVB MEDIA helpt u aan online succes! WEBSHOPS WEBDESIGN SOCIAL MEDIA ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE INTERNETMARKETING MOBIELE APPS WWW.DVBMEDIA.NL Voor een complete internetstrategie 030-75 55 310 DVB MEDIA

Nadere informatie

Ontwikkeling van een webshop

Ontwikkeling van een webshop Ontwikkeling van een webshop Alex Meijer 0805776@student.hr.nl Hogeschool Rotterdam Mediatechnologie (CMI) Minor: Mobile life Afstudeerbegeleider HR: Afstudeerbedrijf: Afstudeerbegeleider: Rimmert Zelle

Nadere informatie

www.omnipotential.nl 1

www.omnipotential.nl 1 www.omnipotential.nl 1 Beste lezer, Bedankt voor het downloaden van dit rapport. In dit rapport staan ruim 25 tips om meer resultaat uit je bedrijfswebsite te halen. Sommige tips lijken voor de een logisch,

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN NIEUWE KANSEN VOOR SERVICE PROVIDERS Voorwoord De markt voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) is volop in ontwikkeling en daarbij valt steeds vaker de term

Nadere informatie

Het zijn vooral ervaren online shoppers die steeds meer online kopen

Het zijn vooral ervaren online shoppers die steeds meer online kopen In de jaren 90 opende de eerste van Nederland zijn virtuele deuren. Nog geen twintig jaar later zijn er meer dan 40.000 bijgekomen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond; webshops. In de toekomst

Nadere informatie

Het onderzoek is uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van SPOT en in samenwerking met Mediabrands Marketing Sciences.

Het onderzoek is uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van SPOT en in samenwerking met Mediabrands Marketing Sciences. Op donderdag 16 mei hebben SPOT, Media Brands Marketing Sciences en MarketResponse in Hilversum de uitkomsten gepresenteerd van het Media Browsing onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door MarketResponse

Nadere informatie

UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010

UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010 UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010 Smartphones zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven anno 2010. Zakelijk nemen ze een steeds belangrijkere rol in. Maar hoe gebruiken mensen die nieuwe gadgets?

Nadere informatie

Gebruik mobiele apparaten

Gebruik mobiele apparaten Rapport onderzoek Gebruik mobiele apparaten creative studio 1. Voorwoord Wij, Pascal Usmany en Britt Vreeswijk zijn beide werkzaam in de communicatie. Pascal is eigenaar van Drop Alive Creative Studio

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN In opdracht van HU en Rabobank Utrecht, Oktober 2012 Het team David Hutten info@davidhutten.nl y INHOUDSOPGAVE 06 41 40 42 90 Debriefing Pag. 4 Vincent Wielders

Nadere informatie

10 tips voor het verbeteren van mobile engagement met e-mail marketing

10 tips voor het verbeteren van mobile engagement met e-mail marketing White paper 10 tips voor het verbeteren van mobile engagement met e-mail marketing De prettigste software voor professionele e-mail marketing Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit het

Nadere informatie

Onderzoek Trends in internetgebruik 2014

Onderzoek Trends in internetgebruik 2014 Onderzoek Trends in internetgebruik 214 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Werkwijze en opzet 4. Online tijdsbesteding op verschillende devices 4. Apps versus websites 8. Navigatietrends 1 6. Gebruikersattitude

Nadere informatie

Thuiswinkel Markt Monitor 2012

Thuiswinkel Markt Monitor 2012 Thuiswinkel Markt Monitor 2012 Online verkopen t/m december 2012 In opdracht van: In samenwerking met Gesponsord door: Thuiswinkel Markt Monitor 2012 B15069 / april 2013 Pag. 1 Copyright 2013 Blauw Research

Nadere informatie

LOCATIES A-side media is gevestigd in Mijdrecht. Ideaal gelegen in de randstad, tussen Amsterdam, Utrecht en Schiphol.

LOCATIES A-side media is gevestigd in Mijdrecht. Ideaal gelegen in de randstad, tussen Amsterdam, Utrecht en Schiphol. OVER A-SIDE MEDIA OPRICHTING A-side media is opgericht in 2001 en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een fullservice internetbureau. Wij profileren ons als allround mediabedrijf en staan bekend om

Nadere informatie

TO CLOUD OR NOT TO CLOUD

TO CLOUD OR NOT TO CLOUD TO CLOUD OR NOT TO CLOUD DE VOOR- EN NADELEN VAN DIGITALE FACTUURVERWERKING IN DE CLOUD Organisatie Easy Systems B.V. Telefoon +31 (0)318 648 748 E-mail info@easysystems.nl Website www.easysystems.nl Auteur

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Inzet van Social Media

Inzet van Social Media Inzet van Social Media Wat zijn sociale media? Sinds enkele jaren is de term sociale media gemeengoed geworden. In deze gratis cursus leert u wat u allemaal kunt doen met behulp van sociale media. U zult

Nadere informatie

MOBIEL BETALEN. PayPal: Wallet in the Cloud

MOBIEL BETALEN. PayPal: Wallet in the Cloud MOBIEL BETALEN PayPal: Wallet in the Cloud WHITE PAPER JUNI 2011 VOORWOORD De mobiele telefoon is de belangrijkste uitvinding ooit, zelfs belangrijker dan het schrift. En ieder nieuw mens op deze planeet

Nadere informatie

De toekomst van digitaal; hoe ga je om met mobiel, draagbare technologie en het internet van dingen

De toekomst van digitaal; hoe ga je om met mobiel, draagbare technologie en het internet van dingen De toekomst van digitaal; hoe ga je om met mobiel, draagbare technologie en het internet van dingen Brechtje de Leij Dankzij de vele digitale platformen en connected apparaten die we tot onze beschikking

Nadere informatie

copyright 2010 Blinker BV

copyright 2010 Blinker BV copyright 2010 Blinker BV H1 Inleiding... 2 H2 Het belang van sociale media en e-mail... 3 2.1 Social media en e-mail grote potentie... 3 2.2 E-mail: het grootste online direct marketingkanaal... 4 2.3

Nadere informatie

Trendonderzoek mobiele technologie

Trendonderzoek mobiele technologie Trends gebruik mobiele technologie binnen het hoger onderwijs en onderzoek Inhoudsopgave 1 Onderzoeksverantwoording kwalitatief 8 onderzoek 2 Resultaten kwalitatief onderzoek 10 3 Generieke behoeften ten

Nadere informatie

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Oktober 2013 ONDERWERPEN Managementsamenvatting 2 Introductie 3 Online blijft 4 Waarom is Click-to-Call vandaag de dag relevant? De nieuwe

Nadere informatie