Trends in Digitale Media december SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT"

Transcriptie

1 Trends in Digitale Media december 2014 SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

2 TV kijken via smartphone 75% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT dat TV kijken via de tablet sterk was gegroeid in vergelijking met een jaar eerder, maar dat het percentage TV kijken via de smartphone stabiel was gebleven. Nu blijkt dat het TV kijken via de smartphone in vergelijking met vorig jaar sterk is gegroeid, met maar liefst 75%. En het TV kijken via de tablet stijgt ook weer verder. Het aantal smartphone gebruikers is in een jaar tijd met 1,4 miljoen gestegen, tot bijna 10 miljoen Nederlanders. Dit zijn enkele uitkomsten uit het onderzoek Trends in Digitale Media dat in december 2014 voor de achtste keer is uitgevoerd door GfK. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door KVB - SMB, PMA, SPOT en RAB. De steekproef, afkomstig uit het GfK online panel, bestaat uit Nederlanders van 13 jaar en ouder, die gebruik maken van internet en is representatief voor deze groep (93% van de bevolking 13+). SPOT geeft in dit document een selectie van de resultaten die relevant zijn voor TV kijken.

3 Samenvatting Trends In Digitale Media December 2014 Bezit tablets en smartphones stijgt verder, bezit laptop blijft stabiel, PC daalt Bijna een derde van de internetpopulatie heeft een Smart TV Gemiddeld heeft men 3,5 apparaten om het internet op te gaan Tablet en smartphone gebruik thuis op de bank verrijkt het TV kijken en leidt tot online merk zoekgedrag en online aankopen ( bank en kussen e-commerce ) Functionaliteit van tablet stabiel, van smartphone steeds diverser Ruim een kwart kijkt TV via tablet, 14% via smartphone TV kijken via smartphone in een jaar tijd met 75% gegroeid, via tablet een groei van 13%: meer schermen versterkt positie TV Profiel digitale TV kijker meer gemiddeld Nederland TV en video apps veel gebruikt op tablet en smartphone Instagram en Snapchat vooral populair onder jongeren YouTube, NPO Uitzending Gemist, en RTL XL top drie TV-websites Als apps zijn YouTube, NOS, NPO Uitzending Gemist, RTL XL en Ziggo het grootst TV kijkers zijn online actief tijdens het kijken, vooral browsen, mailen en bezoek social media Meeste reacties op TV-programma s gaan via Facebook

4 Bezit tablets stijgt verder, maar nadert hoogtepunt Het aantal tablet gebruikers is het afgelopen jaar met 1,1 miljoen gestegen tot circa 7,9 miljoen Nederlanders. Dat betekent dat inmiddels 61% van alle personen die toegang tot internet hebben in het bezit is van een tablet. Het totaal aantal tabletbezitters zal volgend jaar nog hoger uitvallen omdat meer dan een miljoen mensen aangeeft van plan te zijn een tablet aan te schaffen. S1. Welk van de volgende apparaten heeft u in bezit?

5 Bijna een derde bezit Smart TV Bijna een derde van de internetpopulatie, 3,8 miljoen Nederlanders, bezitten een Smart TV. Het bezit van de laptop is in vergelijking met een jaar geleden gestabiliseerd op 77% en van een PC gedaald van 65% naar 61%. Het aantal bezitters van smartphones, tablets en e-readers is weer verder gestegen. Het bezit van een smartphone is met 76% nu voor het eerst ongeveer even hoog als dat van de laptop. In december 2014 zijn er bijna 10 miljoen smartphonebezitters. Gemiddeld heeft men 3,5 apparaten om mee te internetten, vorig jaar was dit cijfer 2,8. * In de 2013 vragenlijst werden de Smart TV en de Gameconsole nog niet uitgevraagd. S1. Welk van de volgende apparaten heeft u in bezit?*

6 Aandeel Apple onder tablet bezitters blijft dalen. Eind 2014 is inmiddels minder dan de helft van de tablets een ipad. Een jaar geleden was dat percentage nog 50%. Van de smartphones is 28% een iphone. Merk tablet Merk smartphone S3. Van welk merk/type is uw tablet? S2. Van welk merk/type is uw smartphone?

7 Bijna helft ouderen gebruikt smartphone Wat de penetratie van de smartphone betreft zijn de ouderen, de 65+ groep, hun achterstand steeds meer aan het inlopen. Onder jongeren van 13 tot en met 34 jaar is de penetratie van de smartphone het hoogste en bijna maximaal. Net zoals vorige jaar is dit jaar de groei van het tabletbezit gelijkmatig verdeeld onder de verschillende bevolkingsgroepen. Het bezit blijft het hoogste onder jarigen en hoger opgeleiden. Bezit tablet Bezit smartphone Welk van de volgende apparaten heeft u in bezit?

8 Tablet en smartphone op de bank verrijkt de TV kijkervaring De tablet en smartphone worden veel thuis op de bank gebruikt. Het gebruik van de tablet op de bank is ongeveer even hoog gebleven (nu 83% was 87% in 2013), het gebruik van de smartphone op deze plek is toegenomen (nu 71% was 64% in 2013). Het gebruik van second screens, zoals tablets en smartphones verschilt qua impact per TV kijker. Voor sommige kijkers maakt dit het TV kijken leuker en voelt men zich meer betrokken bij de programma s. Voor sommige verandert het niks en andere personen gaan er juist meer TV door kijken.* Ook vormen TV en mobiele apparaten samen de drivers voor online merk zoekgedrag en online aankopen ( bank en kussen e- commerce ). * G2. Kunt u aangeven waar, op welke plek(ken), u het meest gebruik maakt van elk apparaat?

9 Een derde koopt online via tablet De smartphone wordt vooral gebruikt om te bellen, te internetten, te smsen, te en, te chatten, het maken en bekijken van foto s en social media. Door 29% wordt via de smartphone naar video gekeken en door 12% naar TV. De tablet is multifunctioneler en wordt veel vaker gebruikt om TV te kijken, door 32% van de bezitters. En 33% van de tabletbezitters gebruikt deze om online aankopen te doen. C3b. Van welke diensten en functionaliteiten op uw mobiele smartphone/tablet maakt u wel eens gebruik? internet (surfen) social media spelletjes foto s maken of bekijken bankieren online aankopen doen video kijken tv kijken boeken lezen muziek luisteren anders dan radio radio luisteren chatten bijv via WhatsApp GPS/navigatie bellen als mobiele toegangskaart/betaling sms-en 49% 38% 37% 44% 33% 17% 32% 29% 32% 12% 20% 7% 16% 29% 15% 19% 8% 8% 37% 4% 4% 10% 2% 90% 80% 73% 74% 68% 70% 61% 72% 74% 83% 71% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% tablet smarthpone

10 Functionaliteit smartphone vergroot Vergelijken we de resultaten van 2014 met 2013 dan zien we dat voor de tablet de veranderingen minimaal zijn. Een paar % omhoog of omlaag. Alleen het chatten via de tablet is van 0 naar 9% gestegen. Bij de vergelijking voor de smartphone in de figuur hiernaast zien we dat de functionaliteit in een jaar tijd sterk is vergroot. Maar liefst 10 gebruiksaspecten zijn 10% of meer stegen. Het meest gestegen zijn mobiele toegangskaart/betaling, boeken lezen, TV kijken, online aankopen doen en GPS/navigatie. C3b. Van welke diensten en functionaliteiten op uw mobiele smartphone/tablet maakt u wel eens gebruik? als mobiele boeken lezen* tv kijken* online aankopen doen* GPS/navigatie* video kijken* bankieren* social media* foto s maken of bekijken* chatten bijv via WhatsApp* spelletjes muziek luisteren anders dan radio bellen internet (surfen) sms-en radio luisteren 10% 4% 7% 4% * 10% of meer gestegen 12% 7% 17% 11% 37% 28% 29% 23% 44% 38% 70% 63% 72% smartphone % 74% smarthpone % 49% 45% 29% 27% 83% 80% 74% 72% 80% 78% 71% 73% 19% 23% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

11 Gemiddeld aantal apps stijgt licht Het gemiddelde aantal apps op de smartphone stijgt licht over de jaren heen. In december 2013 waren het er gemiddeld 24 en nu 26. Op de tablet blijft dit stabiel, en zijn dat respectievelijk 26 en 25 apps. Voor de ipad is het aantal apps licht gedaald terwijl het voor de andere tablets licht is gestegen. App s op smartphone App s op tablet D2 C4 Hoeveel apps staan er op uw smartphone/tablet? Als u dit niet precies weet, maak dan een inschatting..

12 YouTube en Nu.nl wederom de grootste apps bij smartphone Evenals vorig jaar zijn YouTube en NU.nl het meest populair en staan op nummer 1 en 2. Vorig jaar was hun rangorde omgedraaid. Nummer 3 dit jaar is Spotify, vorig jaar nog vierde. NOS en De Telegraaf completeren de top 5. Nieuw in de vragenlijst is Netflix, met een score van 7%. D3. Welke van onderstaande apps staan op uw smartphone?

13 TV en Video apps veel gebruikt op tablet Video is een grote trekker voor online verkeer. Dat geldt niet alleen voor reguliere websites maar ook in sterke mate voor de tablets. De meerderheid van de top 10 meest gebruikte tablet apps zijn video-gerelateerd. De top 2 is gelijk aan vorig jaar en ook op de tablet is Spotify gestegen van een vijfde plaats in 2013 naar een derde plaats nu. Nieuw in de vragenlijst is Netflix, met een score van 11%. C5. Welke van onderstaande apps staan op uw tablet/ipad?

14 Instagram en Snapchat vooral populair onder jongeren 83% van de Nederlanders heeft een of meerdere social media accounts. Maar liefst 73% heeft een Facebook account, maar de groei neemt af. LinkedIn en Twitter volgen met respectievelijk 30 en 27%. De voor het eerst in december 2013 gemeten nieuwe social media Instagram (13%), Pinterest (10%), Snapchat (6%) en Tumblr (3%) nemen nog een bescheiden positie in onder de totale populatie. Maar van de 13 tot 17 jarigen heeft 47% een Instagram account en 46% een Snapchat account. Bent u lid van één of meerdere van onderstaande sociale netwerksites? Het gaat hier om een account met inlog waar u ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

15 Facebook sterke positie in alle leeftijdsgroepen Facebook heeft een zeer sterke positie in alle leeftijdsgroepen, alleen de 65+ ers blijven iets achter. In vergelijking met eerdere metingen wordt Facebook minder populair onder jarigen. LinkedIn heeft het meest uitgesproken profiel, relatief veel hoogopgeleiden, jarigen en mannen. Twitter doet het relatief goed onder jarigen. Google+ heeft even als vorig jaar de minst sterke positie binnen de verschillende sociodemografische groepen. F1b Bent u lid van één of meerdere van onderstaande sociale netwerksites? Het gaat hier om een account met inlog waar u ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

16 Bezoeken en posts Twitter blijft dalen Van de Facebook leden post 70% minimaal een bericht per week. Gemiddeld bezoeken ze de site maar liefst 23 keer per week en posten ze 3,6 berichten per week. Opvallend is dat in vergelijking met de vorige jaren het aantal bezoeken aan Twitter weer verder is gedaald van 21,6 naar 9,4 en het aantal posts van 8,3 naar 2,8. F1. Kunt u aangeven hoe vaak per week u de volgende netwerksites bezoekt en hoe vaak u zelf iets post Selectie : is lid van social media

17 TV kijken smartphone met 75% gegroeid Dankzij de groei van smartphone en tablet neemt het online kijken naar TV programma s toe. Vorig jaar december concludeerde SPOT dat het weleens TV kijken via de tablet sterk was gegroeid in vergelijking met een jaar eerder, maar dat het weleens TV kijken via de smartphone stabiel was gebleven. Nu blijkt dat het TV kijken via de smartphone in vergelijking met vorig jaar met maar liefst 75% is gegroeid van 8 naar 14%. Het TV kijken via de tablet stijgt ook weer verder, in vergelijking met december 2013 met 13%. H1. Wilt u aangeven hoe vaak u op de onderstaande apparaten live naar televisieprogramma s kijkt? H1b. Wilt u aangeven hoe vaak u op de onderstaande apparaten uitgesteld naar televisieprogramma s kijkt?

18 Live TV kijken gebeurt vooral via tablet Van de Nederlanders kijkt 17% weleens via de tablet naar live TV. Via de laptop is dat 15%, via de PC 13%, en via de smartphone 8%. Vergelijken we de uitkomsten van december 2013 met 2014 dan zien we voor live TV kijken via de smartphone een groei van 6 naar 8%. Als Nederlanders via deze apparaten live TV kijken doen ze dat meestal alleen. live TV kijken per apparaat Basis: allen (n=1008) J H1a. Wilt u aangeven hoe vaak u op de onderstaande apparaten live naar televisieprogramma s kijkt?

19 Uitgesteld TV kijken vooral via laptop Van de Nederlanders kijkt ruim een kwart, 26%, weleens uitgesteld TV via de laptop. Via de PC en de tablet is dat 21%, via de smartphone 10% en via de gameconsole 2%. In vergelijking met de resultaten van vorig jaar is het uitgesteld TV kijken via de smartphone en de tablet gestegen. Ook als mensen uitgesteld TV kijken via deze apparaten doen ze dat meestal alleen. uitgesteld TV kijken per apparaat Basis: allen (n=1008) H1b. Wilt u aangeven hoe vaak u op de onderstaande apparaten uitgesteld naar televisieprogramma s kijkt? J

20 Profiel digitale TV kijker meer gemiddeld Nederland Bij de vorige metingen bleek al dat het profiel van de digitale TV kijker meer gemiddeld Nederland was geworden. Binnen de groep digitale TV kijkers blijven alleen jongeren enigszins oververtegenwoordigd en lager opgeleiden nog ondervertegenwoordigd. In vergelijking met vorig jaar december zijn de lichte en zware TV kijkers, de lichte radioluisteraars en de zware internetters relatief meer digitaal gaan kijken.

21 Online TV kijktijd stijgt ruim een kwartier In december 2014 wordt totaal bijna twee uur per week online TV gekeken: 114 minuten. Dit is ruim een kwartier meer dan in december Er wordt vooral meer gekeken via de tablet (van 21 naar 30), de smartphone (van 7 naar 11) en de PC (van 28 naar 32). De online TV kijktijd via de laptop is qua kijkduur stabiel gebleven in vergelijking met vorig jaar (40 minuten). H2. Kunt u per apparaat aangeven hoeveel tijd u in uren en minuten per week televisie kijkt?

22 YouTube, NPO Uitzending Gemist en RTL XL top 3 TV-websites en apps Van de TV websites en apps worden achtereenvolgens YouTube, NPO Uitzending Gemist en RTL XL het meest bezocht, ongeacht het gebruikte apparaat. De top 3 is gelijk aan die van december De lijst met video websites in de vragenlijst is dit jaar uitgebreid, waardoor de rest van de Top 10 niet geheel vergelijkbaar is met die van december Voor het eerst wordt er ook gevraagd naar de gebruiksfrequentie. H4. Wilt u aangeven welke van de volgende websites of apps u wel eens gebruikt voor het bekijken van video en hoe vaak?

23 YouTube, NPO Uitzending Gemist en RTL XL top 3 TV-websites en apps (vervolg) vervolg ranglijst van video websites en apps H4. Wilt u aangeven welke van de volgende websites of apps u wel eens gebruikt voor het bekijken van video en hoe vaak?

24 YouTube meest gedownloade TV app Op de tablet worden van de TV-apps achtereenvolgens YouTube, NOS, NPO Uitzending Gemist, RTL XL en Ziggo het meest gedownload. Top 10 TV app s Voor de smartphone zijn dit achtereenvolgens YouTube, NOS, Teletekst, NPO Uitzending Gemist en RTL XL. C5/D3. Welke van onderstaande apps staan op uw tablet/ipad/smartphone?

25 TV kijkers browsen, Twitteren en mailen veel tijdens kijken Tijdens het TV kijken gebruikt men de smartphone en de tablet het meest om te internetten, voor social media en om te en. De smartphone wordt ook veel gebruikt om te chatten, te sms-en en te bellen tijdens het TV kijken. Deze percentages zijn zowel voor de tablet als de smartphone ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met december C3b_tv/D0b. Van welke diensten en functionaliteiten op uw tablet/ipad/ mobiele telefoon/smartphone maakt u wel eens gebruik tijdens het televisie kijken? Meerdere antwoorden mogelijk.

26 Reageren op TV programma s meer via Facebook dan Twitter Van de Nederlanders reageert 17% weleens op een TV-programma via social media. Dat percentage was in december 2013 ongeveer gelijk (18%). Het meeste reageert men via Facebook. De afgelopen jaren neemt het reageren op TV-programma s via Facebook en Twitter licht af. Reageren op tv-programma s via social media D9. Reageert u wel eens via sociale netwerksites op tv-programma s? Bijvoorbeeld door te stemmen, een mening te geven of erover te praten?

27 Samenvatting Trends In Digitale Media December 2014 Bezit tablets en smartphones stijgt verder, bezit laptop blijft stabiel en PC daalt Bijna een derde van de internetpopulatie heeft een Smart TV Gemiddeld heeft men 3,5 apparaten om het internet op te gaan Tablet en smartphone gebruik thuis op de bank verrijkt het TV kijken, leidt tot online merk zoekgedrag en online aankopen ( bank en kussen e-commerce ) Functionaliteit van tablet stabiel, van smartphone steeds diverser Ruim een kwart kijkt TV via tablet, 14% via smartphone TV kijken via smartphone in een jaar tijd met 75% gegroeid, via tablet een groei van 13%: meer schermen versterkt positie TV Profiel digitale TV kijker meer gemiddeld Nederland TV en video apps veel gebruikt op tablet en smartphone Instagram en Snapchat vooral populair onder jongeren YouTube, NPO Uitzending Gemist, en RTL XL top 3 TV-websites De apps YouTube, NOS, NPO Uitzending Gemist, RTL XL en Ziggo het grootst TV kijkers zijn online actief tijdens het kijken: vooral browsen, mailen en bezoek social media Meeste reacties op TV-programma s gaan via Facebook

28 TV, zet je wereld aan

Rapportage 2014 Media Standaard Survey (MSS)

Rapportage 2014 Media Standaard Survey (MSS) Rapportage 214 Media Standaard Survey (MSS) 2 maart 215 Auteursrecht voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

TIJDBESTEDINGSONDERZOEK 2012

TIJDBESTEDINGSONDERZOEK 2012 T I J D B E S T E D I N G S O N D E R Z O E K 2 0 1 2 SPOT TIJDBESTEDINGSONDERZOEK 2012 SPOT Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Onderzoek Online Video

Onderzoek Online Video Onderzoek Online Video Sanoma/SBS 2014 Inhoudsopgave Introductie Pagina 3 Samenvattingen Pagina 4 Resultaten Pagina 7 Bijlagen Pagina 67 Onderzoek Online Video Sanoma-SBS 2014 2 Introductie Dit onderzoek

Nadere informatie

TV kijken op elk platform

TV kijken op elk platform DDMM Nieuwsbrief 7, november 2014 Paneldata en statistiekpakketten, de verschillen 2 DDMM en meten met ios8 4 VINEX Merken top 25 naar geslacht 5 Over het DDMM- onderzoek 6 TV kijken op elk platform Op

Nadere informatie

inhoud Bijlagen: Verantwoording 29 Definitie media-activiteiten 32 Kerncijfers Media:Tijd 34 Amsterdam / Den Haag, april 2014 Colofon

inhoud Bijlagen: Verantwoording 29 Definitie media-activiteiten 32 Kerncijfers Media:Tijd 34 Amsterdam / Den Haag, april 2014 Colofon 2O14 media:tijd 2014 03 inhoud Hoofdstuk 1 Tijdsbesteding algemeen 6 Hoofdstuk 2 Tijd voor media 9 Hoofdstuk 3 Media-multitasking 15 Hoofdstuk 4 Gebruik van mediadragers 17 Hoofdstuk 5 Kijken naar audiovisuele

Nadere informatie

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE % Huishoudens TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE Deze brochure geeft inzicht in de ontwikkelingen in het uitgesteld kijkgedrag via het televisiescherm in de afgelopen jaren. GRAFIEK 1. BEZIT

Nadere informatie

Onderzoek Trends in internetgebruik Update 2013

Onderzoek Trends in internetgebruik Update 2013 Onderzoek Trends in internetgebruik Update 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Onderzoeksresultaten 2013 4 2.1 Veranderend internetgebruik 4 2.2 Vraag naar domeinnamen en websites 7 3. Expert-paneldiscussie

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2015

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Nationale Social Media Onderzoek 2015 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

ALLES OVER TIJD. Tijdbestedingsonderzoek 2010

ALLES OVER TIJD. Tijdbestedingsonderzoek 2010 ALLES OVER TIJD Tijdbestedingsonderzoek 2010 SPOT Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke wijze dan ook, maar

Nadere informatie

Onwijs veel online? Mediagebruik in de Biblebelt

Onwijs veel online? Mediagebruik in de Biblebelt Hoofdstuk 1 Onwijs veel online? Mediagebruik in de Biblebelt Jeroen van der Laan Inleiding In de Biblebelt bestaat veel discussie rondom het gebruik van nieuwe media. Maar welke nieuwe media worden eigenlijk

Nadere informatie

GfK Twitter TV ratings

GfK Twitter TV ratings GfK Twitter TV ratings Paul van Niekerk GfK 31 maart 2015 1 Agenda 1 2 3 GfK Audience Measurement Trends in kijken en keuze voor TV-content GfK Twitter TV ratings 2 GfK Audience Measurement 3 Video optie

Nadere informatie

Internetgebruik onder niet-westerse allochtonen

Internetgebruik onder niet-westerse allochtonen Internetgebruik onder niet-westerse allochtonen Ger Sleijpen beschikken over iets meer internetvaardigheden dan autochtonen. Dit verschil wordt voor een groot deel verklaard doordat jongeren bij niet-westerse

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013 RAPPORT Pagina 27 van 30 `` STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 03-02-2014

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 RAPPORT Pagina 27 van 30 `` STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 26-01-2015

Nadere informatie

Het tweede onderzoeksdoel is verbonden aan de gedetailleerde profielen die Digimeter aanlevert:

Het tweede onderzoeksdoel is verbonden aan de gedetailleerde profielen die Digimeter aanlevert: AUG-SEPT 2014 BART VANHAELEWYN, GREET PAUWELS, MIEKE MAES & LIEVEN DE MAREZ. IN COOPERATION WITH KOEN VERVOORT, KATHY OELBRANDT, LOY VAN HAMME & ELS VANDENBULCKE INLEIDING Digimeter is een onderzoeksinitiatief

Nadere informatie

Televisierapport 2010

Televisierapport 2010 Televisierapport 2010 1 spot televisierapport 2010 Televisierapport 2010 most bang for buck SPOT Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Trends in internetgebruik

Onderzoeksrapport Trends in internetgebruik Onderzoeksrapport Trends in internetgebruik Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Navigeren op internet verandert 3 1.2 Wat willen we met dit onderzoek? 3 1.3 Hoe zit de domeinnamenmarkt in elkaar? 4 1.4 Over

Nadere informatie

Trendrapport internetgebruik 2012. Een Nederlands en Europees perspectief

Trendrapport internetgebruik 2012. Een Nederlands en Europees perspectief Trendrapport internetgebruik 2012 Een Nederlands en Europees perspectief 1 Universiteit Twente / Center for e-government Studies Postbus 217 7500AE Enschede T. +31 (0) 53 489 1021 F. +31 (0) 53 489 42

Nadere informatie

DDMM meet nu ook mobiel bereik

DDMM meet nu ook mobiel bereik DDMM Nieuwsbrief 1, juli 2014 Bereik en bezoeken per platform Tijdsbesteding online Top 25 merken naar platform Over het DDMM- onderzoek 2 3 6 8 DDMM meet nu ook mobiel bereik Sinds april 2014 meet DDMM

Nadere informatie

Iene Miene Media 2014

Iene Miene Media 2014 Iene Miene Media 2014 Een onderzoek naar mediagebruik door kleine kinderen Mijn dochter is behoorlijk handig op de ipad. Ze kent de code en weet haar apps te vinden. Filmpjes en zo moeten wij voor haar

Nadere informatie

Gebruik mobiele apparaten

Gebruik mobiele apparaten Rapport onderzoek Gebruik mobiele apparaten creative studio 1. Voorwoord Wij, Pascal Usmany en Britt Vreeswijk zijn beide werkzaam in de communicatie. Pascal is eigenaar van Drop Alive Creative Studio

Nadere informatie

Sociale Mediagedrag Jongeren Eindrapportage Rotterdam Festivals September 2011

Sociale Mediagedrag Jongeren Eindrapportage Rotterdam Festivals September 2011 Sociale Mediagedrag Jongeren Eindrapportage Rotterdam Festivals September 2011 Sociale Mediagedrag Jongeren Eindrapportage Rotterdam Festivals September 2011 Contactgegevens: Rotterdam Festivals: Markteffect:

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

mediamonitor Over audiovisuele media in het digitale tijdperk analyse en verdieping #2 februari 2013 Commissariaat voor de Media

mediamonitor Over audiovisuele media in het digitale tijdperk analyse en verdieping #2 februari 2013 Commissariaat voor de Media mediamonitor analyse en verdieping #2 Over audiovisuele media in het digitale tijdperk februari 2013 Commissariaat voor de Media Colofon De Mediamonitor is een uitgave van het Commissariaat voor de Media

Nadere informatie

Het BEREIKS- ONDERZOEK voor folders 2015. NOM Folder Monitor / www.foldermonitor.nl

Het BEREIKS- ONDERZOEK voor folders 2015. NOM Folder Monitor / www.foldermonitor.nl Het BEREIKS- ONDERZOEK voor folders 2015 NOM Folder Monitor / www.foldermonitor.nl Wél folders Wél folders Het werkt Het werkt NOM Folder Monitor verschijnt onder auspiciën van Nationaal Onderzoek Multimedia

Nadere informatie

Programmamaker converteert eerste scherm naar tweede 'The relevance is the conversion'

Programmamaker converteert eerste scherm naar tweede 'The relevance is the conversion' Programmamaker converteert eerste scherm naar tweede 'The relevance is the conversion' Auteur: Sophie Hilhorst Studentnummer: 460664 Opleiding: Media en Entertainment Management Onderwijsinstelling: Hogeschool

Nadere informatie

April 2013, Nibud. Nederland bezuinigt. Onderzoek naar de bezuinigingsstrategieën van Nederlanders. Auteurs Tamara Madern Minou van der Werf

April 2013, Nibud. Nederland bezuinigt. Onderzoek naar de bezuinigingsstrategieën van Nederlanders. Auteurs Tamara Madern Minou van der Werf April 2013, Nibud Nederland bezuinigt Onderzoek naar de bezuinigingsstrategieën van Nederlanders Auteurs Tamara Madern Minou van der Werf 1. Inleiding 3 2. Bezuinigen is vaak 4 2.1 Nederlanders zijn slecht

Nadere informatie

Mobiel ondernemen heeft de toekomst Meerderheid mkb heeft geen mobiele strategie

Mobiel ondernemen heeft de toekomst Meerderheid mkb heeft geen mobiele strategie ING Economisch Bureau Mobiel ondernemen heeft de toekomst Meerderheid mkb heeft geen mobiele strategie Mobiel internet is in Nederland aan een opmars bezig. De verwachting is dat de bestedingen via smartphones

Nadere informatie

Mobiel ondernemen heeft de toekomst

Mobiel ondernemen heeft de toekomst ING Economisch Bureau Mobiel ondernemen heeft de toekomst Meerderheid mkb heeft geen mobiele strategie Mobiel internet is in Nederland aan een opmars bezig. De verwachting is dat de bestedingen via smartphones

Nadere informatie