Trends in Digitale Media december SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT"

Transcriptie

1 Trends in Digitale Media december 2014 SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

2 TV kijken via smartphone 75% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT dat TV kijken via de tablet sterk was gegroeid in vergelijking met een jaar eerder, maar dat het percentage TV kijken via de smartphone stabiel was gebleven. Nu blijkt dat het TV kijken via de smartphone in vergelijking met vorig jaar sterk is gegroeid, met maar liefst 75%. En het TV kijken via de tablet stijgt ook weer verder. Het aantal smartphone gebruikers is in een jaar tijd met 1,4 miljoen gestegen, tot bijna 10 miljoen Nederlanders. Dit zijn enkele uitkomsten uit het onderzoek Trends in Digitale Media dat in december 2014 voor de achtste keer is uitgevoerd door GfK. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door KVB - SMB, PMA, SPOT en RAB. De steekproef, afkomstig uit het GfK online panel, bestaat uit Nederlanders van 13 jaar en ouder, die gebruik maken van internet en is representatief voor deze groep (93% van de bevolking 13+). SPOT geeft in dit document een selectie van de resultaten die relevant zijn voor TV kijken.

3 Samenvatting Trends In Digitale Media December 2014 Bezit tablets en smartphones stijgt verder, bezit laptop blijft stabiel, PC daalt Bijna een derde van de internetpopulatie heeft een Smart TV Gemiddeld heeft men 3,5 apparaten om het internet op te gaan Tablet en smartphone gebruik thuis op de bank verrijkt het TV kijken en leidt tot online merk zoekgedrag en online aankopen ( bank en kussen e-commerce ) Functionaliteit van tablet stabiel, van smartphone steeds diverser Ruim een kwart kijkt TV via tablet, 14% via smartphone TV kijken via smartphone in een jaar tijd met 75% gegroeid, via tablet een groei van 13%: meer schermen versterkt positie TV Profiel digitale TV kijker meer gemiddeld Nederland TV en video apps veel gebruikt op tablet en smartphone Instagram en Snapchat vooral populair onder jongeren YouTube, NPO Uitzending Gemist, en RTL XL top drie TV-websites Als apps zijn YouTube, NOS, NPO Uitzending Gemist, RTL XL en Ziggo het grootst TV kijkers zijn online actief tijdens het kijken, vooral browsen, mailen en bezoek social media Meeste reacties op TV-programma s gaan via Facebook

4 Bezit tablets stijgt verder, maar nadert hoogtepunt Het aantal tablet gebruikers is het afgelopen jaar met 1,1 miljoen gestegen tot circa 7,9 miljoen Nederlanders. Dat betekent dat inmiddels 61% van alle personen die toegang tot internet hebben in het bezit is van een tablet. Het totaal aantal tabletbezitters zal volgend jaar nog hoger uitvallen omdat meer dan een miljoen mensen aangeeft van plan te zijn een tablet aan te schaffen. S1. Welk van de volgende apparaten heeft u in bezit?

5 Bijna een derde bezit Smart TV Bijna een derde van de internetpopulatie, 3,8 miljoen Nederlanders, bezitten een Smart TV. Het bezit van de laptop is in vergelijking met een jaar geleden gestabiliseerd op 77% en van een PC gedaald van 65% naar 61%. Het aantal bezitters van smartphones, tablets en e-readers is weer verder gestegen. Het bezit van een smartphone is met 76% nu voor het eerst ongeveer even hoog als dat van de laptop. In december 2014 zijn er bijna 10 miljoen smartphonebezitters. Gemiddeld heeft men 3,5 apparaten om mee te internetten, vorig jaar was dit cijfer 2,8. * In de 2013 vragenlijst werden de Smart TV en de Gameconsole nog niet uitgevraagd. S1. Welk van de volgende apparaten heeft u in bezit?*

6 Aandeel Apple onder tablet bezitters blijft dalen. Eind 2014 is inmiddels minder dan de helft van de tablets een ipad. Een jaar geleden was dat percentage nog 50%. Van de smartphones is 28% een iphone. Merk tablet Merk smartphone S3. Van welk merk/type is uw tablet? S2. Van welk merk/type is uw smartphone?

7 Bijna helft ouderen gebruikt smartphone Wat de penetratie van de smartphone betreft zijn de ouderen, de 65+ groep, hun achterstand steeds meer aan het inlopen. Onder jongeren van 13 tot en met 34 jaar is de penetratie van de smartphone het hoogste en bijna maximaal. Net zoals vorige jaar is dit jaar de groei van het tabletbezit gelijkmatig verdeeld onder de verschillende bevolkingsgroepen. Het bezit blijft het hoogste onder jarigen en hoger opgeleiden. Bezit tablet Bezit smartphone Welk van de volgende apparaten heeft u in bezit?

8 Tablet en smartphone op de bank verrijkt de TV kijkervaring De tablet en smartphone worden veel thuis op de bank gebruikt. Het gebruik van de tablet op de bank is ongeveer even hoog gebleven (nu 83% was 87% in 2013), het gebruik van de smartphone op deze plek is toegenomen (nu 71% was 64% in 2013). Het gebruik van second screens, zoals tablets en smartphones verschilt qua impact per TV kijker. Voor sommige kijkers maakt dit het TV kijken leuker en voelt men zich meer betrokken bij de programma s. Voor sommige verandert het niks en andere personen gaan er juist meer TV door kijken.* Ook vormen TV en mobiele apparaten samen de drivers voor online merk zoekgedrag en online aankopen ( bank en kussen e- commerce ). * G2. Kunt u aangeven waar, op welke plek(ken), u het meest gebruik maakt van elk apparaat?

9 Een derde koopt online via tablet De smartphone wordt vooral gebruikt om te bellen, te internetten, te smsen, te en, te chatten, het maken en bekijken van foto s en social media. Door 29% wordt via de smartphone naar video gekeken en door 12% naar TV. De tablet is multifunctioneler en wordt veel vaker gebruikt om TV te kijken, door 32% van de bezitters. En 33% van de tabletbezitters gebruikt deze om online aankopen te doen. C3b. Van welke diensten en functionaliteiten op uw mobiele smartphone/tablet maakt u wel eens gebruik? internet (surfen) social media spelletjes foto s maken of bekijken bankieren online aankopen doen video kijken tv kijken boeken lezen muziek luisteren anders dan radio radio luisteren chatten bijv via WhatsApp GPS/navigatie bellen als mobiele toegangskaart/betaling sms-en 49% 38% 37% 44% 33% 17% 32% 29% 32% 12% 20% 7% 16% 29% 15% 19% 8% 8% 37% 4% 4% 10% 2% 90% 80% 73% 74% 68% 70% 61% 72% 74% 83% 71% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% tablet smarthpone

10 Functionaliteit smartphone vergroot Vergelijken we de resultaten van 2014 met 2013 dan zien we dat voor de tablet de veranderingen minimaal zijn. Een paar % omhoog of omlaag. Alleen het chatten via de tablet is van 0 naar 9% gestegen. Bij de vergelijking voor de smartphone in de figuur hiernaast zien we dat de functionaliteit in een jaar tijd sterk is vergroot. Maar liefst 10 gebruiksaspecten zijn 10% of meer stegen. Het meest gestegen zijn mobiele toegangskaart/betaling, boeken lezen, TV kijken, online aankopen doen en GPS/navigatie. C3b. Van welke diensten en functionaliteiten op uw mobiele smartphone/tablet maakt u wel eens gebruik? als mobiele boeken lezen* tv kijken* online aankopen doen* GPS/navigatie* video kijken* bankieren* social media* foto s maken of bekijken* chatten bijv via WhatsApp* spelletjes muziek luisteren anders dan radio bellen internet (surfen) sms-en radio luisteren 10% 4% 7% 4% * 10% of meer gestegen 12% 7% 17% 11% 37% 28% 29% 23% 44% 38% 70% 63% 72% smartphone % 74% smarthpone % 49% 45% 29% 27% 83% 80% 74% 72% 80% 78% 71% 73% 19% 23% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

11 Gemiddeld aantal apps stijgt licht Het gemiddelde aantal apps op de smartphone stijgt licht over de jaren heen. In december 2013 waren het er gemiddeld 24 en nu 26. Op de tablet blijft dit stabiel, en zijn dat respectievelijk 26 en 25 apps. Voor de ipad is het aantal apps licht gedaald terwijl het voor de andere tablets licht is gestegen. App s op smartphone App s op tablet D2 C4 Hoeveel apps staan er op uw smartphone/tablet? Als u dit niet precies weet, maak dan een inschatting..

12 YouTube en Nu.nl wederom de grootste apps bij smartphone Evenals vorig jaar zijn YouTube en NU.nl het meest populair en staan op nummer 1 en 2. Vorig jaar was hun rangorde omgedraaid. Nummer 3 dit jaar is Spotify, vorig jaar nog vierde. NOS en De Telegraaf completeren de top 5. Nieuw in de vragenlijst is Netflix, met een score van 7%. D3. Welke van onderstaande apps staan op uw smartphone?

13 TV en Video apps veel gebruikt op tablet Video is een grote trekker voor online verkeer. Dat geldt niet alleen voor reguliere websites maar ook in sterke mate voor de tablets. De meerderheid van de top 10 meest gebruikte tablet apps zijn video-gerelateerd. De top 2 is gelijk aan vorig jaar en ook op de tablet is Spotify gestegen van een vijfde plaats in 2013 naar een derde plaats nu. Nieuw in de vragenlijst is Netflix, met een score van 11%. C5. Welke van onderstaande apps staan op uw tablet/ipad?

14 Instagram en Snapchat vooral populair onder jongeren 83% van de Nederlanders heeft een of meerdere social media accounts. Maar liefst 73% heeft een Facebook account, maar de groei neemt af. LinkedIn en Twitter volgen met respectievelijk 30 en 27%. De voor het eerst in december 2013 gemeten nieuwe social media Instagram (13%), Pinterest (10%), Snapchat (6%) en Tumblr (3%) nemen nog een bescheiden positie in onder de totale populatie. Maar van de 13 tot 17 jarigen heeft 47% een Instagram account en 46% een Snapchat account. Bent u lid van één of meerdere van onderstaande sociale netwerksites? Het gaat hier om een account met inlog waar u ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

15 Facebook sterke positie in alle leeftijdsgroepen Facebook heeft een zeer sterke positie in alle leeftijdsgroepen, alleen de 65+ ers blijven iets achter. In vergelijking met eerdere metingen wordt Facebook minder populair onder jarigen. LinkedIn heeft het meest uitgesproken profiel, relatief veel hoogopgeleiden, jarigen en mannen. Twitter doet het relatief goed onder jarigen. Google+ heeft even als vorig jaar de minst sterke positie binnen de verschillende sociodemografische groepen. F1b Bent u lid van één of meerdere van onderstaande sociale netwerksites? Het gaat hier om een account met inlog waar u ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

16 Bezoeken en posts Twitter blijft dalen Van de Facebook leden post 70% minimaal een bericht per week. Gemiddeld bezoeken ze de site maar liefst 23 keer per week en posten ze 3,6 berichten per week. Opvallend is dat in vergelijking met de vorige jaren het aantal bezoeken aan Twitter weer verder is gedaald van 21,6 naar 9,4 en het aantal posts van 8,3 naar 2,8. F1. Kunt u aangeven hoe vaak per week u de volgende netwerksites bezoekt en hoe vaak u zelf iets post Selectie : is lid van social media

17 TV kijken smartphone met 75% gegroeid Dankzij de groei van smartphone en tablet neemt het online kijken naar TV programma s toe. Vorig jaar december concludeerde SPOT dat het weleens TV kijken via de tablet sterk was gegroeid in vergelijking met een jaar eerder, maar dat het weleens TV kijken via de smartphone stabiel was gebleven. Nu blijkt dat het TV kijken via de smartphone in vergelijking met vorig jaar met maar liefst 75% is gegroeid van 8 naar 14%. Het TV kijken via de tablet stijgt ook weer verder, in vergelijking met december 2013 met 13%. H1. Wilt u aangeven hoe vaak u op de onderstaande apparaten live naar televisieprogramma s kijkt? H1b. Wilt u aangeven hoe vaak u op de onderstaande apparaten uitgesteld naar televisieprogramma s kijkt?

18 Live TV kijken gebeurt vooral via tablet Van de Nederlanders kijkt 17% weleens via de tablet naar live TV. Via de laptop is dat 15%, via de PC 13%, en via de smartphone 8%. Vergelijken we de uitkomsten van december 2013 met 2014 dan zien we voor live TV kijken via de smartphone een groei van 6 naar 8%. Als Nederlanders via deze apparaten live TV kijken doen ze dat meestal alleen. live TV kijken per apparaat Basis: allen (n=1008) J H1a. Wilt u aangeven hoe vaak u op de onderstaande apparaten live naar televisieprogramma s kijkt?

19 Uitgesteld TV kijken vooral via laptop Van de Nederlanders kijkt ruim een kwart, 26%, weleens uitgesteld TV via de laptop. Via de PC en de tablet is dat 21%, via de smartphone 10% en via de gameconsole 2%. In vergelijking met de resultaten van vorig jaar is het uitgesteld TV kijken via de smartphone en de tablet gestegen. Ook als mensen uitgesteld TV kijken via deze apparaten doen ze dat meestal alleen. uitgesteld TV kijken per apparaat Basis: allen (n=1008) H1b. Wilt u aangeven hoe vaak u op de onderstaande apparaten uitgesteld naar televisieprogramma s kijkt? J

20 Profiel digitale TV kijker meer gemiddeld Nederland Bij de vorige metingen bleek al dat het profiel van de digitale TV kijker meer gemiddeld Nederland was geworden. Binnen de groep digitale TV kijkers blijven alleen jongeren enigszins oververtegenwoordigd en lager opgeleiden nog ondervertegenwoordigd. In vergelijking met vorig jaar december zijn de lichte en zware TV kijkers, de lichte radioluisteraars en de zware internetters relatief meer digitaal gaan kijken.

21 Online TV kijktijd stijgt ruim een kwartier In december 2014 wordt totaal bijna twee uur per week online TV gekeken: 114 minuten. Dit is ruim een kwartier meer dan in december Er wordt vooral meer gekeken via de tablet (van 21 naar 30), de smartphone (van 7 naar 11) en de PC (van 28 naar 32). De online TV kijktijd via de laptop is qua kijkduur stabiel gebleven in vergelijking met vorig jaar (40 minuten). H2. Kunt u per apparaat aangeven hoeveel tijd u in uren en minuten per week televisie kijkt?

22 YouTube, NPO Uitzending Gemist en RTL XL top 3 TV-websites en apps Van de TV websites en apps worden achtereenvolgens YouTube, NPO Uitzending Gemist en RTL XL het meest bezocht, ongeacht het gebruikte apparaat. De top 3 is gelijk aan die van december De lijst met video websites in de vragenlijst is dit jaar uitgebreid, waardoor de rest van de Top 10 niet geheel vergelijkbaar is met die van december Voor het eerst wordt er ook gevraagd naar de gebruiksfrequentie. H4. Wilt u aangeven welke van de volgende websites of apps u wel eens gebruikt voor het bekijken van video en hoe vaak?

23 YouTube, NPO Uitzending Gemist en RTL XL top 3 TV-websites en apps (vervolg) vervolg ranglijst van video websites en apps H4. Wilt u aangeven welke van de volgende websites of apps u wel eens gebruikt voor het bekijken van video en hoe vaak?

24 YouTube meest gedownloade TV app Op de tablet worden van de TV-apps achtereenvolgens YouTube, NOS, NPO Uitzending Gemist, RTL XL en Ziggo het meest gedownload. Top 10 TV app s Voor de smartphone zijn dit achtereenvolgens YouTube, NOS, Teletekst, NPO Uitzending Gemist en RTL XL. C5/D3. Welke van onderstaande apps staan op uw tablet/ipad/smartphone?

25 TV kijkers browsen, Twitteren en mailen veel tijdens kijken Tijdens het TV kijken gebruikt men de smartphone en de tablet het meest om te internetten, voor social media en om te en. De smartphone wordt ook veel gebruikt om te chatten, te sms-en en te bellen tijdens het TV kijken. Deze percentages zijn zowel voor de tablet als de smartphone ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met december C3b_tv/D0b. Van welke diensten en functionaliteiten op uw tablet/ipad/ mobiele telefoon/smartphone maakt u wel eens gebruik tijdens het televisie kijken? Meerdere antwoorden mogelijk.

26 Reageren op TV programma s meer via Facebook dan Twitter Van de Nederlanders reageert 17% weleens op een TV-programma via social media. Dat percentage was in december 2013 ongeveer gelijk (18%). Het meeste reageert men via Facebook. De afgelopen jaren neemt het reageren op TV-programma s via Facebook en Twitter licht af. Reageren op tv-programma s via social media D9. Reageert u wel eens via sociale netwerksites op tv-programma s? Bijvoorbeeld door te stemmen, een mening te geven of erover te praten?

27 Samenvatting Trends In Digitale Media December 2014 Bezit tablets en smartphones stijgt verder, bezit laptop blijft stabiel en PC daalt Bijna een derde van de internetpopulatie heeft een Smart TV Gemiddeld heeft men 3,5 apparaten om het internet op te gaan Tablet en smartphone gebruik thuis op de bank verrijkt het TV kijken, leidt tot online merk zoekgedrag en online aankopen ( bank en kussen e-commerce ) Functionaliteit van tablet stabiel, van smartphone steeds diverser Ruim een kwart kijkt TV via tablet, 14% via smartphone TV kijken via smartphone in een jaar tijd met 75% gegroeid, via tablet een groei van 13%: meer schermen versterkt positie TV Profiel digitale TV kijker meer gemiddeld Nederland TV en video apps veel gebruikt op tablet en smartphone Instagram en Snapchat vooral populair onder jongeren YouTube, NPO Uitzending Gemist, en RTL XL top 3 TV-websites De apps YouTube, NOS, NPO Uitzending Gemist, RTL XL en Ziggo het grootst TV kijkers zijn online actief tijdens het kijken: vooral browsen, mailen en bezoek social media Meeste reacties op TV-programma s gaan via Facebook

28 TV, zet je wereld aan

SPOT samenvatting Trends in Digitale Media, december 2015 Live TV-kijken via smartphone in een jaar tijd met 50% gegroeid

SPOT samenvatting Trends in Digitale Media, december 2015 Live TV-kijken via smartphone in een jaar tijd met 50% gegroeid SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2015 SPOT samenvatting Trends in Digitale Media, december 2015 Live TV-kijken via smartphone in een jaar tijd met 50% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT

Nadere informatie

Trends in Digitale Media 2013

Trends in Digitale Media 2013 Trends in Digitale Media 2013 Onderzoek van Gfk in samenwerking met Cebuco, PMA, SPOT, RAB en KVB Selectie uit resultaten door SPOT TV kijken via tablet met 5 gegroeid Vorig jaar december concludeerde

Nadere informatie

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SREENFORCE SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA, JANUARI 2017 TELEVISIETOESTEL VERUIT DOMINANT VOOR LIVE TV-KIJKEN Vorig jaar december concludeerde Screenforce

Nadere informatie

Trends in Digitale Media 2012

Trends in Digitale Media 2012 Trends in Digitale Media 2012 Onderzoek naar bezit en gebruik mobiele devices Intomart Gfk in samenwerking met Cebuco, GAU, PMA, RAB en SPOT Selectie uit resultaten door SPOT Meer schermen versterkt positie

Nadere informatie

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Second screen breekt definitief door Het aantal bezitters van ipads en andere tablets is per december 2011 gestegen tot 1.7 miljoen Nederlanders (14%

Nadere informatie

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE 2018 TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA OVER DE OPZET n=1.188 (GfK Online panel) Weging: representatief voor 13.782.000 internetters (toegang tot internet) 13+

Nadere informatie

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA OVER DE OPZET n=1.204 (GfK Onine panel) Extra respondenten in leeftijdscategorie 13-17 geworven voor sterker fundament voor

Nadere informatie

Rapportage Intomart GfK Voor Cebuco juni 2013

Rapportage Intomart GfK Voor Cebuco juni 2013 Rapportage Intomart GfK Voor Cebuco juni 2013 Intomart GfK 2013 Trends in digitale Media Juni 2013 1 Inhoud De apparaten Gebruik van de apparaten Apps De digitale dagbladlezer Volgen van het nieuws Key

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

GfK Twitter TV ratings

GfK Twitter TV ratings GfK Twitter TV ratings Paul van Niekerk GfK 31 maart 2015 1 Agenda 1 2 3 GfK Audience Measurement Trends in kijken en keuze voor TV-content GfK Twitter TV ratings 2 GfK Audience Measurement 3 Video optie

Nadere informatie

2nd, 3th en Xth Screen

2nd, 3th en Xth Screen MIE 2012 2nd, 3th en Xth Screen Verzorgd door Bas de Vos directeur SKO Paul van Niekerk directeur Media Intomart GfK Moving Pictures: NL 2011 Presentatie voor MIE Bas de Vos Directeur SKO MIE 2012 De kijkcijfers

Nadere informatie

GFK TRENDS IN DIGITALE MEDIA

GFK TRENDS IN DIGITALE MEDIA GFK TRENDS IN DIGITALE MEDIA Onderzoek van Intomart GfK in samenwerking met Cebuco, C1000, GAU, PMA, RAB en SPOT December 2012 Intomart GfK 2012 Trends in digitale Media December 2012 1 De apparaten Intomart

Nadere informatie

Multi-Screen Consument

Multi-Screen Consument Multi-Screen Consument Multiscreen: wat weten we al? What s on their Screens, what s on their minds? Multiscreen consumer research Microsoft Advertising USA EIAA Multi-Screeners Report Pan europees onderzoek

Nadere informatie

Nieuwsmedia profiteren van opmars tablet en smartphone

Nieuwsmedia profiteren van opmars tablet en smartphone Nieuwsmedia profiteren van opmars tablet en smartphone Nieuwsmedia profiteren van de opmars van digitale devices. Het aantal gebruikers van tablets is in december 2011 gestegen tot ruim 1,7 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

TABELLEN OTHER SCREEN MONITOR WAVE 3

TABELLEN OTHER SCREEN MONITOR WAVE 3 TABELLEN OTHER SCREEN MONITOR WAVE 3 De cijfers in de volgende tabellen hebben enkel betrekking op de Belgen (12+) met internet en zijn dus niet representatief voor de gehele Belgische bevolking. In Tabel

Nadere informatie

PERSBERICHT CIM 22/04/2015

PERSBERICHT CIM 22/04/2015 PERSBERICHT CIM 22/04/2015 Nieuwe CIM studie over kijkgedrag op nieuwe schermen Belgen keken nooit eerder zoveel naar TV-content Het CIM, verantwoordelijk voor kijkcijferstudies in België, volgt sinds

Nadere informatie

Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland

Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland Sinds de opkomst van breedband internet en mobiele devices als de smartphone en tablet hebben Nederlanders meer mogelijkheden om naar audiovisuele

Nadere informatie

Moving Pictures 2013. Audiovisuele content in Nederland nader bekeken.

Moving Pictures 2013. Audiovisuele content in Nederland nader bekeken. % Nederlanderss die wel eens naar avcontent kijken % Nederlanders die wel eens naar av-content kijken Moving Pictures 2013. Audiovisuele content in Nederland nader bekeken. Voor de derde keer op rij publiceert

Nadere informatie

GfK 2013 Trends in digitale Media December 2013 1

GfK 2013 Trends in digitale Media December 2013 1 GfK 2013 Trends in digitale Media December 2013 1 Inhoud 1. Bezit apparaten 2. De digitale dagbladlezer 3. Volgen van het nieuws 4. Gebruik apps 5. Onderzoeksverantwoording GfK 2013 Trends in digitale

Nadere informatie

Wat doet de jeugd? GfK Barbara Schouten- Sr. Business Consultant Media & Entertainment. GfK 31 oktober 2017

Wat doet de jeugd? GfK Barbara Schouten- Sr. Business Consultant Media & Entertainment. GfK 31 oktober 2017 Wat doet de jeugd? GfK Barbara Schouten- Sr. Business Consultant Media & Entertainment 1 When the iphone was launched in 2007 Capturing tomorrow s opportunities by understanding future needs and how to

Nadere informatie

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door:

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door: Onderzoek het gebruik van internet en social media in Nederland Opgesteld door: Thomas van Manen, Marketingfacts @ThomasvanManen 29 juni 2017 Het actieve gebruik van Facebook loopt terug, Nederlanders

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2016

Nationale Social Media Onderzoek 2016 Nationale Social Media Onderzoek 2016 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen?

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Marjolein Kolstein Juli 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Samenvatting 2 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015 RAPPORT Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 02-02-2016 Pagina

Nadere informatie

Presentatie Irena Petric

Presentatie Irena Petric Presentatie Irena Petric NOM KIDS MONITOR NOM GfK 2014 NOM Kids Monitor 4 februari 2014 1 Even voorstellen Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) Joint Industry Committee: samenwerking van uitgevers van

Nadere informatie

De NOS in cijfers 2017

De NOS in cijfers 2017 1 De NOS in cijfers 2017 FORMATIECIJFERS OVER 2017 Personeelsbestand Ultimo Aantal FTE 720 652 Aantal medewerkers 763 694 Verdeling voltijd/deeltijd Man Vrouw Totaal Man Vrouw Totaal Aantal voltijd contracten

Nadere informatie

Media:tijd is een tijdsbestedingsonderzoek dat sinds 2013 tweejaarlijks wordt uitgevoerd. De tweede meting is in de herfst

Media:tijd is een tijdsbestedingsonderzoek dat sinds 2013 tweejaarlijks wordt uitgevoerd. De tweede meting is in de herfst MEDIA:TIJD 2015, EEN NADERE BLIK OP HET SCHERM INHOUD Inleiding Samenvatting Een gemiddelde dag Tijd verdeeld over media Gebruik media naar platform Mediagebruik naar leeftijd Media doordeweeks en in het

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2017

Nationale Social Media Onderzoek 2017 Nationale Social Media Onderzoek 2017 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2018

Nationale Social Media Onderzoek 2018 Nationale Social Media Onderzoek 2018 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

TV en video-kijken op nieuwe schermen Evoluties in de CIM Other Screen monitor (OSM) golf Noord & Zuid Universum

TV en video-kijken op nieuwe schermen Evoluties in de CIM Other Screen monitor (OSM) golf Noord & Zuid Universum Centrum voor Informatie over de Media VZW TV en video-kijken op nieuwe schermen Evoluties in de CIM Other Screen monitor (OSM) golf 2015-2016 & Universum 21/09/2016 Avenue Herrmann-Debrouxlaan, 46 Brussel

Nadere informatie

De NOS in cijfers 2018

De NOS in cijfers 2018 1 De NOS in cijfers 2018 FORMATIECIJFERS OVER 2017 Personeelsbestand Ultimo Aantal FTE 714 720 Aantal medewerkers 756 763 Verdeling voltijd/deeltijd Man Vrouw Totaal Man Vrouw Totaal Aantal voltijd contracten

Nadere informatie

Resultaten DDMM. GfK 2014 Dutch Digital Media Measurement 21 mei, 2014

Resultaten DDMM. GfK 2014 Dutch Digital Media Measurement 21 mei, 2014 1 Resultaten DDMM 2 Toegevoegd bereik via smartphone & tablet, allen 13+ 52% 55% 75% 44% 63% 17% 43% 38% 55% 20% 20% 19% 19% 32% 31% 19% 32% 19% 25% 44% 25% 23% 25% 6% 6% 17% 55% 23% 44% 25% 11% 17% 11%

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2015

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Nationale Social Media Onderzoek 2015 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

2009 Radioplatforms en Radio via internet

2009 Radioplatforms en Radio via internet 2009 Radioplatforms en Radio via internet Onderzoek naar het gebruik van radioplatforms en radio luisteren via internet Leendert van Meerem, Intomart GfK Inleiding 2 Onderzoek uitgevoerd door: Intomart

Nadere informatie

8180.nl/scnr. Alkmaar Smart City.

8180.nl/scnr. Alkmaar Smart City. 8180.nl/scnr Alkmaar Smart City. Alkmaar online aanwezig? In de tweede helft van dit jaar is het aantal bezitters van apparaten, zoals tablets, smartphones en Smart TV's, gelijk gebleven ten opzichte van

Nadere informatie

Connecting the dots. Mirte van Deursen (RTL) & Inge Monsees (GfK) MIE 2018

Connecting the dots. Mirte van Deursen (RTL) & Inge Monsees (GfK) MIE 2018 Connecting the dots Mirte van Deursen (RTL) & Inge Monsees (GfK) MIE 2018 Content kijken blijft 300 Lineair TV Uitgesteld kijken SVOD Overige OLV (incl. catch-up) 250 200 150 100 50 0 2017 2025 Bron:

Nadere informatie

Media:Tijd 2014 Een nader blik op het scherm

Media:Tijd 2014 Een nader blik op het scherm Media:Tijd 2014 Een nader blik op het scherm INHOUD: - Inleiding - Een gemiddelde dag - Tijd verdeeld over media - De mannen versus de vrouwen - De jongeren versus de ouderen - Multi versus single tasking

Nadere informatie

TV en video kijken op nieuwe schermen. Evoluties in de CIM monitor

TV en video kijken op nieuwe schermen. Evoluties in de CIM monitor Centrum voor Informatie over de Media VZW TV en video kijken op nieuwe schermen Evoluties in de CIM monitor 2014 2015 09/03/2016 Avenue Herrmann-Debrouxlaan, 46 Brussel 1160 Bruxelles België - Belgique

Nadere informatie

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE STICHTING KIJKONDERZOEK TRENDS IN VIA DE TELEVISIE Stichting KijkOnderzoek 2016. Bij gebruik van informatie graag Stichting KijkOnderzoek (SKO) als bron vermelden. INTRODUCTIE Deze brochure geeft inzicht

Nadere informatie

First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG. Stroom Mediacommunicatie B.V.

First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG. Stroom Mediacommunicatie B.V. First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG Stroom Mediacommunicatie B.V. 17 APRIL 2012 First of second screen? Digitale schermen zoals de laptop, tablet en

Nadere informatie

OOG TV en Radio. Marjolein Kolstein. Mei 2016. Laura de Jong. Kübra Ozisik. www.os-groningen.nl

OOG TV en Radio. Marjolein Kolstein. Mei 2016. Laura de Jong. Kübra Ozisik. www.os-groningen.nl OOG TV en Radio Marjolein Kolstein Laura de Jong Mei 2016 Kübra Ozisik www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud 1 Samenvatting 3 1. Inleiding 5 1.1 Aanleiding van het onderzoek 5 1.2 Doel van

Nadere informatie

Sociale media, de laatste cijfers

Sociale media, de laatste cijfers Sociale media, de laatste cijfers David Kok Newcom Research & Consultancy doet sinds 2010 het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en de verwachting van sociale media. Net als vele andere

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013 RAPPORT Pagina 27 van 30 `` STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 03-02-2014

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6. Colofon 54. Inhoud

Inhoud. Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6. Colofon 54. Inhoud Inhoud Inhoud Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6 MEDIABEZIT EN -GEBRUIK 8 MOBIEL INTERNET 12 SOCIALE MEDIA 18 NIEUWS EN INFORMATIE 26 MUZIEK EN VIDEO 32 GAMING 36 MEDIA EN SEKSUALITEIT 40 DIGITALE STRESS

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2019

Nationale Social Media Onderzoek 2019 Nationale Social Media Onderzoek 2019 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

Tweederde van de Nederlanders kijkt regelmatig online video

Tweederde van de Nederlanders kijkt regelmatig online video Tweederde van de Nederlanders kijkt regelmatig online video 9 van de 10 Nederlanders tussen 14 en 65 jaar die online video kijken doet dit tijdens primetime, zowel doordeweeks als in het weekend. Ouderen

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2014

Nationale Social Media Onderzoek 2014 Nationale Social Media Onderzoek 2014 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachting van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

De evolutie in TV- en video-kijken op nieuwe schermen. CIM Other Screen Monitor

De evolutie in TV- en video-kijken op nieuwe schermen. CIM Other Screen Monitor Centrum voor Informatie over de Media VZW De evolutie in TV- en video-kijken op nieuwe schermen CIM Other Screen Monitor 2015-2016 17/01/2017 Avenue Herrmann-Debrouxlaan, 46 Brussel 1160 Bruxelles België

Nadere informatie

De Nederlandse ipad gebruiker. Oktober 2010

De Nederlandse ipad gebruiker. Oktober 2010 De Nederlandse ipad gebruiker Achtergrond N = 5.719 (N.B. Dat is bijna een tiende van alle ipad bezitters in Nederland per sep. 2010 = ± 60.000). Sanoma Digital heeft via de NU.nl ipad app een enquête

Nadere informatie

Waarom is TV kijken zo populair?

Waarom is TV kijken zo populair? Waarom is TV kijken zo populair? De belangrijkste reden waarom mensen zo veel TV kijken is vanwege de dagelijkse stroom van hoog kwalitatieve content die tegelijkertijd, voor de consument, goedkoop is.

Nadere informatie

6PDUW (OHFWURQLFV 0RQLWRU 2QGHU]RHN QDDU VOLPPH HOHNWURQLFD HQ PHGLDGLHQVWHQ 2NWREHU

6PDUW (OHFWURQLFV 0RQLWRU 2QGHU]RHN QDDU VOLPPH HOHNWURQLFD HQ PHGLDGLHQVWHQ 2NWREHU 6PDUW (OHFWURQLFV 0RQLWRU 2QGHU]RHN QDDU VOLPPH HOHNWURQLFD HQ PHGLDGLHQVWHQ 2NWREHU Inhoud Inhoud Inleiding Management Summary 1. Smart Electronics: bekendheid, bezit, gebruik en profiel 3 5 7 9 1.1 Computers,

Nadere informatie

Internet Radio. Intomart GfK. GfK. Growth from Knowledge. Leendert van Meerem

Internet Radio. Intomart GfK. GfK. Growth from Knowledge. Leendert van Meerem GfK. Growth from Knowledge Internet Radio Leendert van Meerem Radio, het oudste elektronische medium 2 - Gestart, 100 jaar geleden op de Amplitude Modulatie : AM - Voor de oorlog al krakend met de Korte

Nadere informatie

NEXT WEB 2010. Een onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek, Leeftijd: 18 en ouder. 1.060 respondenten, April 2010

NEXT WEB 2010. Een onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek, Leeftijd: 18 en ouder. 1.060 respondenten, April 2010 NEXT WEB 2010 Een onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek, Leeftijd: 18 en ouder 1.060 respondenten, April 2010 2 Gemiddeld is men 16 uur/week online Mannen zijn meer online dan vrouwen [18 uur

Nadere informatie

Gebruik mobiele apparaten

Gebruik mobiele apparaten Rapport onderzoek Gebruik mobiele apparaten creative studio 1. Voorwoord Wij, Pascal Usmany en Britt Vreeswijk zijn beide werkzaam in de communicatie. Pascal is eigenaar van Drop Alive Creative Studio

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 RAPPORT Pagina 27 van 30 `` STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 26-01-2015

Nadere informatie

Wageningen University (2012)

Wageningen University (2012) Resultaten mobile phone survey September 2012 Wageningen University (2012) Uitgave van EDUsupport Wageningen University Aanleiding... 1 Werkwijze... 1 Resultaten... 2 Samenvatting... 2 Representativiteit

Nadere informatie

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei Kübra Ozisik Mei 2017 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl @basisvoorbeleid BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 1. Inleiding 4 2. Resultaten 5 2.1 Respons 5 2.2 Bekendheid

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

Thuis het beste beeld en geluid?

Thuis het beste beeld en geluid? www.hcc.nl/home-entertainment Syllabus home entertainment Thuis het beste beeld en geluid? Deze syllabus geeft achtergrondinformatie over de lezing home entertainment. De onderwerpen die aan bod komen

Nadere informatie

Online bereik blijft op niveau in de zomer

Online bereik blijft op niveau in de zomer DDMM Nieuwsbrief 5, september 2014 Bezoekaandeel per platform Media Imperatives Internet VINEX Merken top 25 Over het DDMM- onderzoek 3 4 6 7 Online bereik blijft op niveau in de zomer De zomervakantie

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Moving Pictures 2012. Kijken naar audiovisuele content in Nederland

Moving Pictures 2012. Kijken naar audiovisuele content in Nederland Moving Pictures. Kijken naar audiovisuele content in Nederland Voor u ligt de tweede editie van Moving Pictures, een initiatief van Stichting KijkOnderzoek. Net als vorig jaar heeft Intomart GfK in opdracht

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 24 februari 2012

PERSBERICHT Brussel, 24 februari 2012 PERSBERICHT Brussel, 24 februari 12 STEEDS MEER BELGEN HEBBEN TOEGANG TOT INTERNET In 11 had 77% van de huishoudens internettoegang, meestal via breedband. Dat blijkt uit de resultaten van de ICT enquête

Nadere informatie

DDMM meet nu ook mobiel bereik

DDMM meet nu ook mobiel bereik DDMM Nieuwsbrief 1, juli 2014 Bereik en bezoeken per platform Tijdsbesteding online Top 25 merken naar platform Over het DDMM- onderzoek 2 3 6 8 DDMM meet nu ook mobiel bereik Sinds april 2014 meet DDMM

Nadere informatie

TV en video consumptie in het jaar 2020

TV en video consumptie in het jaar 2020 TV en video consumptie in het jaar 2020 Liesbeth Nekkers Hilversum, 27 november 2015 1 De toekomst voorspellen Onderzoek Tetlock (University of Pennsylvania) Super forecasters: Open-mindness: how well

Nadere informatie

2009 Radioplatforms en Radio via internet

2009 Radioplatforms en Radio via internet 2009 Radioplatforms en Radio via internet Onderzoek naar het gebruik van radioplatforms en radio luisteren via internet Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Resultaten Bezit en gebruik platforms Beoordeling en

Nadere informatie

Social Media Jongeren Onderzoek 2014

Social Media Jongeren Onderzoek 2014 Social Media Jongeren Onderzoek 2014 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachting van social media onder jongeren #SMJO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy

Nadere informatie

Smartphonegebruik in de auto

Smartphonegebruik in de auto Samenvatting Onderzoeksrapport Smartphonegebruik in de auto Juli 2014 1 Onderzoeksopzet Methode Doelgroep: beginnende bestuurders auto in de leeftijd 17 tot en met 34 jaar; Doelgroep is afgezet tegenover

Nadere informatie

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Bestuursstaf Advies en ondersteuning Venlo, juli 2017 Onderzoek & Statistiek 2 Samenvatting In maart 2018 vinden er in Venlo gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE % Huishoudens TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE Deze brochure geeft inzicht in de ontwikkelingen in het uitgesteld kijkgedrag via het televisiescherm in de afgelopen jaren. GRAFIEK 1. BEZIT

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

DONATEURSVERTROUWEN BLIJFT STABIEL

DONATEURSVERTROUWEN BLIJFT STABIEL Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Kien Het Nederlandse Donateurspanel METING SEPTEMBER 2017 In dit rapport leest u de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Mobile Marketing Monitor 2013

Mobile Marketing Monitor 2013 Mobile Marketing Monitor 2013 Even voorstellen... Working in Mobile Marketing & - Advertising industry since 2005 Co-autor Handboek Online ` Marketing Uitgeverij NoordHoff) Manager of Linkedin Group: Mobile

Nadere informatie

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017 VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND September 2017 INTRODUCTIE Het vertrouwen in overheden, bedrijfsleven, media en NGO s daalt wereldwijd (bron: Edelman Trust barometer), eigenlijk al sinds de recessie in

Nadere informatie

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h Rick Heldoorn & Matthijs de Gier H1630

Nadere informatie

ES SKO Jaarraportage 2009. TV in Nederland

ES SKO Jaarraportage 2009. TV in Nederland ES SKO Jaarraportage 2009 TV in Nederland SKO TV IN NEDERLAND 2012 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY Amstelveen 01-02-2013 Auteursrecht voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Jongeren

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Jongeren Nationale Social Media Onderzoek 2015 Jongeren 15 t/m 24 jaar Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. In samenwerking met: Auteurs: 3FM drs. Loes Turpijn, drs. Samantha Kneefel, drs. Neil van

Nadere informatie

First of second screen?

First of second screen? First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG Stroom Mediacommunicatie B.V. Auteurs: Titus Eikelboom, Rutger Mackenbach, Remco de Stigter & Miranda Euser 17 APRIL

Nadere informatie

AUDIO DISTRIBUTIE ONDERZOEK. NLO 2017 NLO Audio Distributie Onderzoek 2017

AUDIO DISTRIBUTIE ONDERZOEK. NLO 2017 NLO Audio Distributie Onderzoek 2017 AUDIO DISTRIBUTIE ONDERZOEK NLO 2017 1 ACHTERGROND EN OPZET CONCLUSIES 2 ACHTERGROND EN OPZET ACHTERGROND Er zijn diverse apparaten waarop radio kan worden beluisterd: via het radiotoestel; de laptop (internet);

Nadere informatie

Audio Listening. Page 1 of 5

Audio Listening. Page 1 of 5 Historisch gezien is radio het eerste mobiele medium. Ondertussen heeft het zich uitgebreid tot tal van andere zendplatforms en ontvangtoestellen. We luisteren weliswaar nog altijd via een radiotoestel

Nadere informatie

2011 Radioplatforms en Radio via internet. Onderzoek naar het gebruik van radioplatforms en radio luisteren via internet

2011 Radioplatforms en Radio via internet. Onderzoek naar het gebruik van radioplatforms en radio luisteren via internet 2011 Radioplatforms en Radio via internet Onderzoek naar het gebruik van radioplatforms en radio luisteren via internet Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Resultaten Bezit en gebruik platforms Beoordeling en

Nadere informatie

Plannen op WordFeud, het kan nu!

Plannen op WordFeud, het kan nu! DDMM Nieuwsbrief 2, augustus 2014 Bereik en time spent per platform Online Bankieren Bereik per VINEX- participant Over het DDMM- onderzoek 2 3 6 8 Plannen op WordFeud, het kan nu! Grafiek 1: profiel Wordfeudspeler

Nadere informatie

Communicatie, lokale media en samenwerking 2015

Communicatie, lokale media en samenwerking 2015 Communicatie, lokale media en samenwerking 2015 Gemeente Amersfoort Dymphna Meijneken April 2016 De Stadsberichten, een aantal pagina s in het lokale blad Amersfoort Nu, is al jaren de meest benutte bron

Nadere informatie

Nationaal Luister Onderzoek. NLO MWG Update Mediabereiksonderzoeken 21 November

Nationaal Luister Onderzoek. NLO MWG Update Mediabereiksonderzoeken 21 November Nationaal Luister Onderzoek NLO MWG Update Mediabereiksonderzoeken 21 November 2017 1 Opzet Nederlandse radio-onderzoek Continue werving 25/30 via RDD Grootste deel random telefonisch gerecruteerd omvang

Nadere informatie

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel 22 mei 2014 Walter Bil Marketing Services 1 Korte samenvatting 2 Bezoekers van ZeelandNet.nl komen uit Zeeland en zijn voornamelijk mannen van gemiddeld 58 jaar die klant

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK JAARRAPPORT ONLINE 2 016

STICHTING KIJKONDERZOEK JAARRAPPORT ONLINE 2 016 STICHTING KIJKONDERZOEK JAARRAPPORT ONLINE 2016 JAARRAPPORT ONLINE 2 016 STICHTING KIJKONDERZOEK Jaarrapport online 2016 AMSTERDAM 26-1-2017 Pagina 2 van 29 NOOT Dit rapport heeft betrekking op het online

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator PROGRAMMA Even voorstellen Mediawijsheid Stellingen (Social) Media Jeugd en Social Media Begeleiding

Nadere informatie

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN WHITEPAPER HOME DECO 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN Nederlanders houden zich graag bezig met het inrichten van hun huis. Vrouwen hebben meer interesse

Nadere informatie

iminds digimeter 2015 Focus op 56- tot

iminds digimeter 2015 Focus op 56- tot iminds digimeter 2015 Focus op 56- tot 85-jarigen " @LievenDeMarez @BartVHael Digitale technologieën als motor voor economische en maatschappelijke groei DIGIMETER @ iminds Jaarlijkse monitor

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

Connect to Digital #feweb roadshow Hoe digitaal is uw (nieuwe) klant? - Start to 'E-Commerce'

Connect to Digital #feweb roadshow Hoe digitaal is uw (nieuwe) klant? - Start to 'E-Commerce' Connect to Digital #feweb roadshow Hoe digitaal is uw (nieuwe) klant? - Start to 'E-Commerce' 1 Digitale adoptie van Belgische KMO s Digitale economie G20 + 8% 963 K KMO s in België 2 Legal 3 Online markt

Nadere informatie

Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland

Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland 5 jaar geleden deed de kortingscode haar intrede in Nederland. Met een kortingscode (ook bekend als actiecode) kan extra korting worden verkregen

Nadere informatie

RADIOPLATFORMS 2013 Onderzoek naar het gebruik van radioplatforms

RADIOPLATFORMS 2013 Onderzoek naar het gebruik van radioplatforms RADIOPLATFORMS 2013 Onderzoek naar het gebruik van radioplatforms Mei 2013 Judith Dudok 31923 Intomart GfK 2012 31923 RAB Radioplatforms 2013 Mei 2013 1 INHOUDSOPGAVE 1. Doelstelling en opzet 2. Management

Nadere informatie

INFORMATIE OVER VOEDING ZOEKEN EN BESPREKEN

INFORMATIE OVER VOEDING ZOEKEN EN BESPREKEN INFORMATIE OVER VOEDING ZOEKEN EN BESPREKEN Marcel Temminghoff Jolanda van Oirschot Inge van Ravensteijn Project 7220 Mei 203 GfK 202 Informatie over voeding zoeken en bespreken Mei 203 40% van de consumenten

Nadere informatie

Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder

Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder 04-02-2014 Goedemorgen! Mediaraven? Mediaraven vzw grijptde kansen van digitale mediamét kinderen, jongeren en het brede jeugdwerk. Met onze ervaringen expertisecreëren

Nadere informatie