Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld"

Transcriptie

1 Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld

2 Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung, HTC en LG werken met Android. Android is ontwikkeld door Google en vervolgens aangepast door de fabrikant van het toestel. Hierdoor zijn er veel varianten van Android. Als u een Smartphone of Tablet bezit is de kans groot dat deze op Android draait. Wat kan ik met Android? Android smartphones & tablets zijn eigenlijk handzame computers. Door Apps (programma s) te installeren kunt u de mogelijkheden uitbreiden en er van alles mee doen. Een aantal voorbeelden: Internetten en Agenda bijhouden Navigeren Muziek luisteren Boeken lezen Social media gebruiken OV-Reizen plannen Boodschappen bestellen Bankzaken regelen Welke aanpassingen zijn er? Android beschikt over verschillende instellingen om de toestellen beter bruikbaar te maken voor mensen die slecht zien. Welke aanpassingen beschikbaar zijn is afhankelijk van de versie van Android en de aanpassingen die de fabrikant van het toestel hieraan heeft gedaan.

3 Vergroting Op Android toestellen zijn er verschillende manieren van vergroten. De meest bekende manier is de knijpbeweging (Pinchen) waarmee bijvoorbeeld op websites ingezoomd kan worden. Dit kan echter niet in alle apps of in de menu s van Android zelf. Het is daarentegen wel mogelijk om een grotere letter in te stellen voor menu s en teksten in veel Apps. Ook is er een vergrootglasfunctie. Als deze aanstaat kunt u op ieder gewenst moment alles vergroten. Het is als het ware alsof u een vergrootglas over de inhoud van het scherm verplaatst. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld inzoomen op een website, maar dan beschikbaar voor ieder scherm. Spraakondersteuning Als vergroting niet voldoet is het mogelijk om gebruik te maken van spraakondersteuning. Deze functie heet TalkBack. Hiermee is het mogelijk om wat op het scherm staat voor te laten lezen. Wat u aanraakt wordt voorgelezen. Na enige oefening is het mogelijk het toestel en de meeste Apps te gebruiken zonder het scherm te zien. Om spraakondersteuning in het Nederlands te gebruiken is het wel noodzakelijk om een Nederlandstalige stem aan te schaffen. Kwalitatief goede stemmen zijn beschikbaar vanaf vier euro per stuk. Het voordeel hiervan is dat u een stem kunt kiezen die u prettig vindt klinken.

4 Hoe stel ik de aanpassingen in? De precieze wijze van instellen verschilt per Android versie en toestel. Onderstaand volgt een beschrijving waarin wordt uitgegaan van Android 4.2 of hoger. Sommige instellingen zijn niet op alle toestellen gelijk. Bartiméus helpt u graag bij het instellen van uw toestel. Onder Instellingen vindt u het item Toegankelijkheid. De precieze locatie van dit item binnen Instellingen verschilt per toestel (u vindt dit bijvoorbeeld op sommige toestellen onder Mijn apparaat). Grotere letter In het menu Toegankelijkheid vindt u de optie Tekstgrootte. Wanneer u hier op tikt kunt u een tekstgrootte kiezen. Op sommige toestellen kunt u alleen een vinkje achter de optie Extra grote tekst aanzetten of heeft de instelling een vergelijkbare naam. Vergrootglas Tik in het menu Toegankelijkheid op Vergroting (soms vergelijkbaar genoemd, bijvoorbeeld Vergrotingsgebaren). Tik rechts boven in het scherm de knop naar aan. Lees indien gewenst de beschrijving van de gebaren op het scherm. Gebruik de terug-knop van uw toestel of tik links bovenaan op < om weer terug te gaan naar het menu Toegankelijkheid.

5 U kunt nu de volgende gebaren gebruiken: Tik 3 keer op het scherm om het vergrootglas in of uit te schakelen. Sleep met 2 vingers over het scherm om het vergrootglas te verplaatsen. Knijp 2 vingers samen of spreid deze om het Zoomniveau te veranderen (Pinchen). Het is ook mogelijk om het vergrootglas er even snel bij te pakken. Dit doet u door 3 keer te tikken en na de 3 e tik uw vinger niet op te tillen. U kunt nu met één vinger rondkijken. Zodra u het scherm los laat springt het vergrootglas weer uit. Dit is een handige functie om even snel iets te bekijken. Spraakondersteuning Om spraakondersteuning te gebruiken moet u eerst een geschikte stem downloaden en instellen. Deze kunt u vinden in de Google Play Store. Kwalitatief goede stemmen kunt u onder andere kopen door de app Acapela TTS Voices te downloaden uit de Play store. In deze app kunt u vervolgens stemmen beluisteren en aanschaffen. Als u een stem heeft geïnstalleerd kunt u onder Instellingen Taal en invoer Opties Tekst naar spraak (of vergelijkbaar) de stem instellen.

6 Vervolgens kunt u onder Toegankelijkheid op TalkBack tikken. Door rechts bovenaan de schakelaar op aan te zetten wordt de spraakondersteuning geactiveerd. U kunt hier ook op Instellingen tikken om de instellingen van de spraakondersteuning te wijzigen. Let op: De bediening van uw toestel wijzigt aanzienlijk. Het kan hierdoor lastig zijn TalkBack weer uit te schakelen! Wanneer TalkBack is ingeschakeld wordt alles wat u aanraakt voorgelezen. Door 2 keer snel achter elkaar met één vinger ergens op het scherm te tikken wordt het laatst voorgelezen item gekozen. Scrollen doet u nu met 2 vingers (in plaats van één). Er zijn ook verschillende gebaren die u kunt gebruiken om het toestel te bedienen. Door bijvoorbeeld met één vinger naar rechts of links over het scherm te vegen gaat u respectievelijk naar het volgende of vorige item. Negatieve kleuren Het is mogelijk om Negatieve kleuren in te stellen. Dit zorgt er voor dat alles op het scherm wat donker was licht wordt, en omgekeerd. Een witte achtergrond met zwarte tekst wordt bijvoorbeeld een zwarte achtergrond met witte tekst waardoor er minder licht uit het scherm komt. U zet deze instelling aan en uit door onder Toegankelijkheid het item Negatieve kleuren te kiezen.

7 Android versies Het verschilt per toestel welke versie van het besturingssysteem Android beschikbaar is. Dit komt doordat fabrikanten Android aanpassen aan hun toestel. Ook kunnen ze bij het aanpassen functionaliteiten toevoegen of wijzigen. Voor updates van Android bent u daarom afhankelijk van de fabrikant, die deze update geschikt moet maken voor uw toestel. Hierdoor zijn er veel verschillende versies van Android in omloop op de verschillende toestellen. De versie bepaalt grotendeels welke mogelijkheden zijn ingebouwd in de software. Het is daarom bij de aankoop van een Android toestel van belang te kijken naar de versie van Android die er op staat en of de wijzigingen in functionaliteit die de fabrikant heeft aangebracht van invloed zijn op wat u met uw smartphone of tablet zou willen. Android 4.2 of hoger Vanaf versie 4.2 biedt Android de vergrootglasfunctie zoals in deze folder wordt beschreven. Oudere versies van Android bieden vaak al enkele van de genoemde aanpassingen, zoals spraakondersteuning. Als u een toestel met een oudere Android versie hebt kan Bartiméus met u kijken welke mogelijkheden dit toestel wellicht biedt en hoe deze ingesteld kunnen worden. Ook is het in sommige gevallen mogelijk het toestel te updaten naar een nieuwere versie (als de fabrikant een update beschikbaar heeft gesteld).

8 Wat kan Bartiméus voor mij betekenen? Het instellen van de aanpassingen kan lastig zijn. Bartiméus kan u hierbij helpen. Ook kan Bartiméus u adviseren welk toestel voor u het meest geschikt is. Bartiméus kan u trainen in het gebruik van een aangepast Android toestel. Zo kunt u bijvoorbeeld leren hoe u met verschillende gebaren het toestel met enkel de spraakondersteuning kunt bedienen. Meer informatie Smartphones & tablets ontwikkelen zich razendsnel. Kijk daarom voor de meest recente informatie op onze website: Meer weten over de mogelijkheden van Bartiméus? Ga naar Of bel de Bartiméus Infolijn T (lokaal tarief)

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen )

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) Alles wat je al wou weten over de ipad (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) 1 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Een tablet kiezen hoe doe je dat?... 4 3. De basics... 7 4. Multi-touch

Nadere informatie

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. versie 1.2 - februari 2014 Inleiding Voor u ziet u nu het document Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Dit document is u aangeleverd

Nadere informatie

Communiceren Surfen Foto's en video's. Veiligheid

Communiceren Surfen Foto's en video's. Veiligheid Moto G afb In het kort Start t Startscherm en apps Beheren en aanpassen Bellen Contacten Berichten E-mail Typen Communiceren Surfen Foto's en video's Muziek Boeken Games Locatie catievaststellen en navigeren

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal

Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal Datum Ziedewij 3b Postbus 472 2990 AL Barendrecht T 088 3 444 777 E info@digisource.nl ABN AMRO Bank 56.32.60.858 IBAN NL69ABNA0563260858 BIC ABNANL2A K.v.K. Rotterdam

Nadere informatie

Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4)

Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4) Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 4 Hoofdstuk 2. Installatie van de Cloud-oplossingen

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Deze handleiding 3 Hoofdstuk 2. Aan de slag 4 2.1 Voor de 1 e keer inloggen 4 2.2 Gebruik via uw internet

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7 Handleiding INHOUDSOPGAVE Aan de slag... 7 Anatomie van jouw Kobo Arc 10HD... 8 Jouw Kobo Arc 10HD opladen... 9 Jouw Kobo Arc 10HD in slaap sussen en wakker maken... 10 Het touchscreen gebruiken... 11

Nadere informatie

Onderzoek Tablets in het onderwijs

Onderzoek Tablets in het onderwijs Onderzoek Tablets in het onderwijs September 2011 Voorwoord In dit verslag presenteren we onze bevindingen van de tablettest die we hebben uitgevoerd. Zowel de ipad 2 als verschillende Android tablets

Nadere informatie

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen!

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! De 10 gouden regels Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Benodigdheden voor

Nadere informatie

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 12. Op je ereader lezen... 20

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 12. Op je ereader lezen... 20 Kobo Touch Handleiding Inhoudsopgave Over je ereader... 4 Anatomie van je ereader... 4 Je ereader laden... 5 Het touchscreen gebruiken... 7 In slaapstand plaatsen en wekken... 9 Met je computer verbinden...

Nadere informatie

Over je ereader...5. Wi-Fi gebruiken...14

Over je ereader...5. Wi-Fi gebruiken...14 Handleiding Kobo Aura-gebruikersgids Inhoudsopgave Over je ereader...5 Anatomie van je Kobo ereader...5 Je Kobo ereader opladen...7 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...8 Je Kobo ereader aan-

Nadere informatie

1. Dit is uw tolino shine... 4 2. Uw tolino in gebruik nemen... 6

1. Dit is uw tolino shine... 4 2. Uw tolino in gebruik nemen... 6 Inhoudsopgave 1. Dit is uw tolino shine... 4 2. Uw tolino in gebruik nemen... 6 2.1. Opladen... 6 2.2. Overzicht van de bedieningselementen... 8 2.3. Bediening door aanraaktoetsen... 14 2.4. De eerste

Nadere informatie

Raak deze knop op je iphone aan om de TomTom app op te starten.

Raak deze knop op je iphone aan om de TomTom app op te starten. TomTom app 1. Aan de slag Aan de slag Raak deze knop op je iphone aan om de TomTom app op te starten. De taal die voor knoppen en menu's in de TomTom app wordt gebruikt, is de taal die je hebt geselecteerd

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2)

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) Internet Control Station Kijk op www.klikaanklikuit.nl /page/ mijn-ics-1000/ voor de meest recente gebruiksaanwijzing en updates. Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) ICS-1000 Het grootste gemak

Nadere informatie

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n!

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! AppWriter NL Handleiding versie 3.4 I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! Colofon Handleiding AppWriter NL Aantal pagina s: 13 Versie: versie 3.4 Voor meer informatie over deze handleiding,

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro Maestro Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie Maestro 2 1.1 Versies 3 1.2 Kosten 3 1.3 Hoe neemt de school Maestro in gebruik 4 1.4 Is Maestro veilig? 4 1.5 Oriëntatie en support 4 Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface 1.0 Inleiding Word 2007 introduceerde de nieuwe Lint interface die de tot dan toe gebruikte menu s en werkbalken verving. Dit was een drastische wijziging. In Word

Nadere informatie

Velen werken nu nog als volgt

Velen werken nu nog als volgt Door Carl Maegerman Velen werken nu nog als volgt Software voor mails, contacten en agenda Software voor administratie Software voor grafisch werk PC ALLE gegevens (bestanden) die men met de voorgaande

Nadere informatie

Een tekenprogramma voor elektriciens. Handleiding V1.5.40

Een tekenprogramma voor elektriciens. Handleiding V1.5.40 Een tekenprogramma voor elektriciens Handleiding V1.5.40 INHOUDSTABEL INHOUDSTABEL... 2 TRIKKER... 4 TRIKKER INSTALLEREN... 5 Installeren vanaf het Internet... 5 Demoversie Activeren... 8 DOCUMENT & ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software Inhoudsopgave 9 Hoofdstuk 1: In één oogopslag 9 Overzicht 10 De knoppen 12 Microsimkaarthouder 12 Het beginscherm 16 Het Multi-Touch-scherm gebruiken 19

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie