Smartphones. Figuur 1 Our Mobile Planet, 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Smartphones. Figuur 1 Our Mobile Planet, 2012"

Transcriptie

1

2 Smartphones Het aandeel smartphones en tablets groeit hard in Nederland. De grafiek hieronder laat al zien dat in 2012 de penetratie van smartphones met 10% is toegenomen. Figuur 1 Our Mobile Planet, 2012 Smartphones onderscheiden zich van de oude GSM's door het mobiele internet. Tegenwoordig is het mogelijk om te en, skypen, te internetten en locaties op te zoeken op een smartphone. De meest populaire smartphone-activiteiten in Nederland zijn: 1. lezen 2. Een foto of video maken 3. Online zoekopdrachten uitvoeren De meest voorkomende smartphone in Nederland is de Samsung. Samsung heeft een mobiel operating systeem lopen van Android. iphones hebben maar 23% marktaandeel in Nederland.

3 Tablets Volgens Sanoma Media 1 onderzoek in 2012 gebruiken Nederlanders hun tablet het liefst in de avond, vanuit de woonkamer op de bank. De meest populaire tabletactiviteiten in Nederland zijn: 1.Het nieuws lezen 2. Search via mobile 3. Surfen over het web De meest populaire tablet in Nederland is de ipad van Apple. Gemiddeld besteedt een Nederlander 8 uur per week aan zijn tablet. Mobile advertising Mobiel gaat steeds meer een rol spelen in de marketingcommunicatiemix van bedrijven. Door de groei van smartphones en tablets is mobiel adverteren nog interessanter geworden en zijn nieuwe mobiele adverteervormen ontstaan. Maar wat is mobiel adverteren nu precies? Het handboek van mobiel adverteren van de iab beschrijft mobiel adverteren als het volgende: ''Mobiel adverteren is een vorm van adverteren waarmee geprobeerd wordt een doelgroep te bereiken via smartphones, WAP telefoons en tablets. Er bestaan verschillende mobiele adverteervormen zoals via search, mobiele banners, Rich Media banners, SMS en MMS Marketing en Bluetooth Marketing." Tot nu toe staat mobiel adverteren nog duidelijk aan de start van een explosieve groeiperiode in Nederland (Ebeling, Reesink & Gisbergen, ). In het eerste half jaar van 2011 bedroeg het aandeel van mobiel adverteren 1,2 miljoen euro. 1 SanomaMedia (2011). Resultaten ipad onderzoek Nederland. Retrieved January 10, 2012, from the SanomaMedia website: Europees_iPad_gebruik_vergelijkbaar_met_Nederlandse_trend.php 2 Ebeling, M. Wonderen, J. Reesink, S. & Gisbergen, B. (2011). Handboek Mobile Advertising. Amsterdam: Interactive Advertising Bureau

4 Vormen van mobiel adverteren Er bestaan veel verschillende soorten mobiele adverteervormen. Tegenwoordig worden de meeste mobiele campagnes uitgevoerd via het mobiele internet. Ook bestaan er nog oude mobiele adverteervormen waar geen internet voor nodig is, denk aan SMS en MMS Marketing of Bluetooth Marketing. De afbeelding hieronder geeft een overzicht van mobiele adverteerkanalen: Mobiel adverteren Op basis van internetverbinding Zonder internetverbinding Mobile webadvertising Bluetooth Marketing Mobile advertising in mobile applicaties SMS & MMS Marketing Mobile advertising op basis van internetverbinding De meest voorkomende mobiele adverteervormen via mobiel internet zijn mobiele zoekadvertenties, mobiele banners en rich media. Een mobiele zoekadvertentie behoort alleen tot 'mobile webadvertising', mobiele banners en rich media horen daarentegen onder mobile 'webadvertising' en 'appvertising' 1. Mobiele zoekadvertenties 50% van het mobiele internetgebruik begint met een zoekopdracht. Er bestaan 6 verschillende mobiele zoekadvertenties in Nederland: 1. Basis zoekadvertentie 2. Mobiele zoekadvertentie met click-to-call 3. Mobiele zoekadvertentie met click-to-download 4. Mobiele zoekadvertentie met lokale extensies 5. Mobiele zoekadvertentie met productextensies. 6. Mobiele zoekadvertentie met sitelinks In Google AdWords is het mogelijk om aparte mobiele campagnes te beheren. Google AdWords is het adverteerprogramma van Google. De clickthrough-rate voor mobiele zoekadvertenties ligt doorgaans hoger vergeleken met zoekadvertenties voor desktop.

5 2. Mobiele banners Mobiele banners zijn banners die geplaatst worden op mobiele internetpagina's of in mobiele applicaties. Via Google AdWords is het mogelijk te adverteren met mobiele banners. Dit kan via het Google Display Netwerk (GDN) of AdMob, dit zijn mobiele adverteerproducten van Google. Binnen GDN zijn mobiele applicaties en mobiele websites aangesloten. Binnen AdMob zijn alleen mobiele applicaties aangesloten. Momenteel is het mogelijk om een AdMob campagne te draaien in Google AdWords. 3. Rich Media op mobiel Rich Media op mobiel zijn visueel opvallende advertenties. Volgens onderzoek zijn Rich Media een grote trend wanneer men spreekt over nieuwe mobiele adverteervormen. Op dit moment is het iab bezig om een standaard vorm van Rich Media op mobiel te ontwerpen. Mobile advertising zonder internetverbinding Er bestaan ook mobiele adverteervormen waar geen mobiel internet voor nodig is. Dit is bijvoorbeeld SMS en MMS Marketing of via Bluetooth Marketing. SMS en MMS Marketing is het versturen van commerciële berichten via een netwerk. Uit onderzoek is gebleken dat SMS en MMS Marketing niet meer zoveel wordt toegepast in Nederland. Bluetooth Marketing kan ingezet worden voor locatiegebaseerde campagnes. Vaak worden er dan commerciële berichten gestuurd via Bluetooth verbinding.

6 Mobiele strategie Een mobiele strategie geeft aan wat een onderneming of bedrijf wil bereiken via het mobiele kanaal. Een bedrijf moet eerst onderzoek doen naar het mobiele gebruik van de doelgroep om de juiste mobiele strategie te bepalen. Voor sommige bedrijven is mobiel een interessant kanaal voor branding, maar voor andere bedrijven is mobiel interessant voor een directe sale. Afhankelijk van de marketingdoelstellingen en het mobiele gebruik van de doelgroep wordt de juiste mobiele strategie uitgekozen. De afbeelding hieronder geeft een kort overzicht van verschillende mobiele strategieën. Het is belangrijk dat er duidelijk een onderscheid gemaakt wordt tussen directe en indirecte sale. Mobiele strategie Directe sale Indirecte sale Totaal productaanbod verkopen via een mobielvriendelijke site Specifiek aantal producten verkopen via een mobielvriendelijke site Speciale productaanbiedingen verkopen via mobielvriendelijke site Branding Mobile friendly site wordt een visitekaartje Meer traffic genereren via de mobielvriendelijke site De mobielvriendelijke site biedt een speciale merkervaring Interact Meer telefoongesprekken genereren Downloads Coupons Lokaal Lokale extensies Meer fysieke bezoekers genereren Een mobiele strategie gebaseerd op de directe sale betekent het behalen van conversies via het mobiele kanaal. Er vallen verschillende mobiele strategieën onder indirecte sale. Bij een indirecte sale gaat het niet om de conversie. Mobiel kan dan ingezet worden omtrent branding, interactiviteit of voor lokale doelstellingen. Voor fysieke bedrijven kan het bijvoorbeeld interessant zijn om op lokaal niveau meer bezoekers te generen.

7 Mobielvriendelijke website Onderzoek heeft aangetoond dat een mobielvriendelijke site een prominente rol speelt bij mobiel adverteren. Consumenten verwachten een goede mobiele ervaring, dat kan middels een mobielvriendelijke site (Luth research, ). Maar wat is een mobielvriendelijke site nu precies? Onderstaande afbeelding laat een voorbeeld zien van een mobielvriendelijke site van Wehkamp.nl: Een mobielvriendelijke website heeft vaak een verticaal menu met grote afbeeldingen. De beste tips voor een mobielvriendelijke site: 1. Houd het simpel. 2. Gebruik makkelijke navigatie. 3. Gebruik grote buttons zodat mobiele bezoekers makkelijk op de knoppen kunnen drukken. 4. Implementeer een grote click-to-call button zodat mobiele bezoekers meteen de contactinformatie zien. 5. Gebruik lokale extensies. 6. Gebruik geen flash-elementen, een iphone herkent geen flash-animatie. 7. Gebruik HTML 5 voor interactiviteit op de mobielvriendelijke site. 8. Houd de content kort en krachtig op de mobielvriendelijke site. 3 Luth Research (2010). Brand Anywhere and Luth Research Announce That 51% Of Consumers Are More Likely To Shop At Retailers Who Have Websites Designed For Devices Like The iphone. Retrieved April 15, 2012, from