Wat nu? Een huis kopen in Spanje

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat nu? Een huis kopen in Spanje"

Transcriptie

1 Een huis kopen in Spanje 1. Wie zijn wij? 2. Een huis kopen in Spanje 3. Nederlandstalige makelaar 4. Stappenplan 5. De hypotheek 6. Beleggen 7. Oprichten Spaanse BV 8. Financiële expert 9. Belasting in Spanje 10. Verblijfsvergunning 11. Erfrecht 12. Gezondheidszorg 13. Energielabel Wat nu?

2 Wie zijn wij? CasaLasDunas, Uw Nederlandstalige makelaar, promotor en verhuur bedrijf voor de gehele Costa Blanca en Costa Calida. CasaLasDunas is een familie bedrijf en wij richten ons op de eerste plaats op de Belgische en Nederlandse markt. Door onze persoonlijke begeleiding bieden wij de klanten de mogelijkheid om in alle rust hun juiste locatie te kiezen, want het is locatie, locatie en nog eens locatie. Na aankoop gaan verhuren is de volgende overweging. Met de huuropbrengst is het eenvoudig de financiering te bekostigen, uw vermogen opbouwen met geld van de bank, beleggen in stenen en dan nog in een land met het gezondste klimaat van de wereld. And last but not least, op een afstand van nog geen 2.15 uur vliegen ziet de wereld er geheel anders uit. CasaLasDunas heeft "alles onder een dak" het eindigt niet bij de aankoop van een woning. Daarna begint het pas. Aftersales. Het beheren van uw droomwoning, eventueel verhuren via onze eigen verhuurorganisatie, Verzekeringen, Testament, Fiscale zaken, Hypotheken, Gestoria uw fiscaal vertegenwoordiger. Wie doet kleine aanpassingen aan de woning? Zoals beveiliging, Internet, Sat TV, ga zo maar door. Wij bieden u alles wat u zich maar kunt voorstellen wat te maken heeft met uw droomhuis in Spanje. Inhoudsopgave

3 Een huis kopen in Spanje Een huis kopen in Spanje: Hoe gaat alles in zijn werk bij de Spaanse notaris oftewel: wat doet een Spaanse notaris niet wat een Nederlandse notaris wel doet? Waar moet u op letten bij het opmaken van de Escritura (notariële akte)? Hoe gaat de inschrijving bij het Kadaster? En zo zijn er nog talloze vragen waar u mee te maken zult krijgen en waar CasaLasDunas u het antwoord op kan geven en u met raad en daad terzijde zal staan. Een Gestor is de schakel tussen de klant en de diversen Spaanse instanties en neemt een heleboel administratieve rompslomp ergernis en onnodig wachten uit handen. Uw gestor weet de weg in Spanje en spreekt de taal. De gestor doet alle voorbereidende werkzaamheden voor de notaris en is mede verantwoordelijk als uw fiscaal vertegenwoordiger in de akte. De gestor zorgt voor het afdragen van de belastingen inschrijving in het kadaster en omzetting van nutsvoorzieningen zoals ook van de communidad. ( vereniging) van huiseigenaren. Katia Konstantinova f. Gestoria e.

4 Het voordeel van een Nederlandstalige makelaar in Spanje! CasaLasDunas biedt u professionele aankoopdiensten aan. Als onafhankelijk makelaar voor de Costa Blanca kunnen wij u als aankoopmakelaar begeleiden bij het zoeken en kopen van uw ideale Spaanse woning. Door gebruik te maken van een uitgebreid netwerk van erkende makelaars en projectontwikkelaars aan de Costa Blanca en Costa Cálida, zijn wij in staat om een juiste selectie te maken, gebaseerd op uw wensen. U bespaart hier reeds tijd en voorkomt teleurstelling en ergernis van het zoeken in een doolhof van makelaars en aanbod van woningen. Ook indien u uw droomwoning op uw pad tegenkomt staan wij voor u klaar, ons advies blijft ga niet op eigen houtje daar is de aankoop te belangrijk voor en kies voor zekerheid door met een Nederlandstalige makelaar aangesloten bij MONDI belangen behartiging organisatie in zee te gaan. Bij het vinden van uw droomwoningen komt vaak het enthousiasme of emotie zichtbaar naar voren, het is niet te verbergen dat u voor deze woning gaat en de verkoper maakt daar gretig gebruik van, wij zijn uw aankoopmakelaar en onderhandelen namens u met de verkopers en gaan op professionele wijze uw belangen behartigen. Zodra er overeenstemming is bereikt over de aankoopprijs zullen wij toezien op een correcte afwikkeling van het gehele traject. Goed opgesteld koopcontract, aanmelden bij de gemeente, en andere overheden, aanvragen bij nutsbedrijven. Kortom, begeleiding van A tot Z. Inhoudsopgave

5 Stappenplan Stappen plan wij bij de aankoop van een woning. Na akkoord van de aankoopprijs van de betreffende woning betreffende de aankoopprijs, gaan wij een reserveringscontract opstellen, zodat de woning van de markt gehaald kan worden. Een aanbetaling van of in sommige gevallen moet dan worden betaald en wordt in mindering gebracht op de aankoopprijs. Onze gestor gaat met u het NIE nummer aanvragen en een Spaanse bankrekening openen, zodat u later uw gelden voor de aankoop op uw eigen Spaanse rekening kan deponeren. Wij gaan de Nota Simple opvragen van de woning, waarin alles vermeld staat betreffende eigenaar van de woning, locatie, aantal m2 van het perceel en woning en of er een hypotheek op rust of andere zaken die naar voren komen en aandacht nodig hebben om in orde gebracht te worden. Na goedkeuring van alle documenten gaan wij een datum vast leggen voor de overdracht, dit in afstemming met de verkopende partij. In tussentijd gaat onze gestor alle administratieve werkzaamheden verrichten die noodzakelijk zijn voor het verrekenen van openstaande zaken zoals Water- Electra- belastingen- en eventuele hypotheek. U ontvangt daarvan een totaal overzicht.

6 Op de afgesproken dag om naar de notaris te gaan, gaan wij met u naar de bank om een bankcheque op te halen, daarna vind inspectie van de woning plaats en vervolgens gaan wij naar de notaris. Bij de notaris zijn aanwezig de verkopers met eventueel een afgevaardigde van de bank indien de hypotheek gecanceld dient te worden, onze gestor welke die akte mondeling vertaald, de notaris, welke de paspoorten en NIE nummers en de cheque controleert en die de akte in het Spaans nogmaals voorleest. Na ondertekeningen zullen de sleutels overhandigt worden en bent u eigenaar van de woning en ontvangt u Copia Simples ( kopie van de akte) Onze gestor gaat verder de werkzaamheden vervolgen door de betalingen te verrichten aan de notaris-belastingen-inschrijvingen bij kadaster- omzetten van water en Electra, na ongeveer 2 maanden ontvangen wij de geregistreerde akte en zullen wij u deze overhandigen. De gestor van Casalasdunas kan u zien als vervangende advocaat. Deze doet niet alleen de zelfde werkzaamheden als een advocaat maar juist meer aangezien zij ten alle tijden Uw aanspreekpunt blijft voor zaken als invoer van auto- aangiftes van belastingen of onvoorziene omstandigheden waarbij u een vertaalster nodig heeft. Inhoudsopgave

7 De Hypotheek Een 2e hypotheek, kan dat? Het is goed mogelijk een hypotheek te verkrijgen op uw 2e woning in Spanje. Mocht u hier meer informatie over willen, schroom dan niet contact met ons op te nemen. Na al onze ervaringen kunnen wij u goed op weg helpen. Constructies Er bestaan diverse constructies welke toepasbaar zijn voor een hypotheek op zowel nieuwbouw als bestaande woningen. Financieren in Spanje? Nederlandse banken nemen over het algemeen geen hypotheek op huizen in het buitenland. Dat betekent niet dat het financieren van uw bezit in Spanje een probleem is. Spaanse banken zijn graag bereid om ook NIET-residenten te helpen met het verwezenlijken van de Spaanse droom. U hoeft dus niet in Spanje te wonen om er voor een hypotheek in aanmerking te komen. Gestor Een zogenaamde Gestor zal voor u het Spaanse fiscale nummer aanvragen en uw overige belangen behartigen. Denk hierbij aan lokale belastingafdrachten, de post en andere lopende zaken. Hieraan zijn wel wat (geringe) kosten verbonden maar u heeft er verder geen omkijken naar.

8 Wat kan Spanje Makelaars u bieden? Financiering tot 70% van de taxatiewaarde van het onroerend goed* Volledige begeleiding van uw aanvraag in het Nederlands. Een prima rente, vergelijkbaar met die van de Nederlandse banken. Een snelle afhandeling. Heeft u al een huis, ook daarop is financiering mogelijk. Hoe gaat het in zijn werk? U neemt contact op met ons. Wij maken voor u een afspraak in Torrevieja of Guardamar met een Spaanse bank. Eenmaal in Spanje vraagt u direct een Spaans fiscaal nummer aan. Na het gesprek met de bank wordt het onroerend goed getaxeerd. De notaris zorgt voor de officiële afhandeling. Wat dient u verder te overleggen? Paspoort (en) Zoveel mogelijk bewijs van inkomen (loonstrookjes over de laatste drie maanden, balans, etc.) Fiscale afdrachten.

9 Beleggen Beleggen in vastgoed uitstekend alternatief, De aandelenbeurs in Nederland is het jaar 2015 prima gestart. Toch verwacht 61 procent van de respondenten, dat deelnam aan een poll van rtlz.nl, binnen een jaar een beurskrach van 20 procent. Zo blijkt uit een bericht van RTL Nieuws van afgelopen vrijdag. U loopt liever weinig risico met uw opgebouwde vermogen? Het is een kwestie van tijd, dat het traditioneel sparen bij de bank niet langer wordt beloond met een aantrekkelijke spaarrente. Nee, als het aan steeds meer banken ligt, betaalt u rente wanneer u geld parkeert op een spaarrekening. Als we niet vergeten dat de Belastingdienst ook nog belasting heft over vermogen boven de vrijstelling, ongeacht of het wat oplevert of niet, dan is het logisch dat steeds meer mensen met vermogen op zoek gaan naar een veilig alternatief voor hun spaargeld. Nieuw platform Rob Smulders namens de belangenorganisatie Mondi: De timing voor een nieuw platform Beleggen in Vastgoed kon eigenlijk niet beter. Tijdens de lezing op de voorjaarseditie van de Second Home International in de Jaarbeurs Utrecht vond de introductie plaats. De bezoekers werden geïnformeerd over de reden waarom Mondi als belangenorganisatie met een dergelijk initiatief komt. Op de registratiepagina staat het kernachtig omschreven. Op dit moment kunnen beleggers, aanbieders en investeerders via BeleggeninVastgoed.nl zich vrijblijvend registreren op een website voor transparante beleggingsproducten. Als een soort drietrapsraket worden geregistreerde geïnformeerd over de ontwikkelingen van een initiatief dat een aanwinst moet worden voor de (particuliere) belegger en aanbieders van vastgoedbeleggingsproducten, die een uitstekende reputatie hoog in het vaandel hebben.

10 Oprichten Spaanse BV Oprichten Spaanse BV (Sociedad Limitada) Een Besloten Vennootschap heet in het Spaans een Sociedad Limitada (S.L.) en heeft minimaal één vennoot. Het oprichtingskapitaal van is een stuk lager dan in Nederland ( ). Voor de oprichting van een S.L. dient u een notaris in te schakelen. Benodigde documenten oprichtingsakte S.L. Een kopie van uw paspoort; Een kopie van uw NIE, het persoonlijke fiscale nummer in Spanje; Verklaring van de bank dat het benodigde kapitaal gestort is; Bewijs van Registro Mercantil dat de toekomstige naam van de S.L. gedeponeerd is. Verdere stappen oprichting Spaanse B.V. Aanvragen van een B.T.W.-nummer (Número de Identificación Fiscal, NIF) bij het districts-kantoor van de Spaanse belastingdienst (Delegación de Hacienda van de Agencia Tributaria). Nadat de oprichtingsakte (escritura de constitución) en statuten getekend zijn dienen deze ingeschreven te worden in het Handelsregister (Registro Mercantil), via de notariële akte. Hiervooris een verklaring nodig van de Junta (Alicante). Legaliseren van de Handelsboeken (Legalización de los Libros de Comercio) in het Handelsregister (Registro Mercantil).

11 Bedrijfsvergunning Nadat het oprichtingstraject is afgewerkt dient u een bedrijfsvergunning (Licencia de actividades e instalaciones) aan te vragen bij de gemeente (Ayuntamiento). Na het toekennen van de vergunning volgt in vele gevallen een inspectie door de gemeente waarbij nagegaan wordt of de roerende goederen zoals machines e.d. overeenkomen met de voor de aanvraag van de bedrijfsvergunning verleende gegevens. Als deze inspectie goed verloopt wordt een goedkeuringsakte afgegeven (Acta de Ocupación y Funcionamiento). Deze procedure kan 1-2 maanden duren. De aansprakelijkheid is net als in Nederland beperkt tot het oprichtingskapitaal, met uitzondering van wanprestatie. Dan is net als in Nederland er sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. Bij een omzet die lager is dan 4,765 miljoen is geen accountantsverklaring nodig. Assistentie bij oprichting S.L. CasaLasDunas La Mata SL kan u assisteren bij het oprichten van de Sociedad Limitada. Bedrijfsadministratie Om in Spanje zaken te doen is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van fiscale, boekhoudkundige verplichtingen.

12 Kennis van de Spaanse wet Een lokale boekhouder kan u die zorgen uit handen nemen, want hij kent de regels en wordt geïnformeerd bij veranderingen in de wetgeving. CasaLasdunas la Mata sl kan zorgen dat uw boekhouding aan alle regels voldoet door haar samenwerking met een gerenommeerd Spaans accountantskantoor (gestoría). Dit kantoor heeft zeer goed opgeleide specialisten op het gebied van fiscaal, juridisch en arbeidsrecht. Samen zorgen we ervoor dat uw BTW (IVA) aangiften, uw jaarrekeningen en belastingaangiften tijdig en op de juiste plaats terecht komen. Het aanleveren van documentatie en het stellen van vragen kan gewoon in het Nederlands. De berekende tarieven zijn afhankelijk van uw omzet, het aantal werknemers. Als kleine ondernemer betaalt u dus een fair tarief dat jaarlijks herzien wordt op basis van gepubliceerde rentetarieven en het volume van werk. Dit kan variëren van 150. tot 250. p.m.

13 Financiële expert Spanje ook fiscaal aantrekkelijk, Niet alleen het klimaat in Spanje is aangenaam en vriendelijk, ook fiscaal gezien is het bijzonder prettig om in Spanje te vertoeven. Het ligt voor de hand dat de Spaanse fiscus Nederlanders met geld graag ziet komen. Dat is immers goed voor de Spaanse economie. Financiële expert Nederlanders die van plan zijn om grote delen van het jaar in Spanje te verblijven, kunnen een bijzonder milde opstelling van de Spaanse fiscus verwachten. 183 dagen-regeling Als je slechts af en toe in Spanje je tweede huis bezoekt, zijn de voordelen beperkt. Daarentegen wordt het bijzonder interessant als je grote delen van het jaar in Spanje verwacht te verblijven. Verblijf je 183 dagen of meer per jaar in Spanje dan heb je de mogelijkheid om je als resident te vestigen. In dat geval word je fiscaal gezien als inwoner van Spanje en kun je profiteren van de belastingvoordelen die Spanje biedt ten opzichte van Nederland. Lagere successierechten De fiscale voordelen vertalen zich vooral naar lagere Inkomstenbelasting, lagere Vermogensbelasting en vooral ook, aanmerkelijk lagere successierechten. In Spanje zijn bepaalde categorieën van inkomen geheel vrijgesteld van Inkomstenbelasting.

14 Verschillende tarieven Inkomsten- en vermogensbelasting worden geïnd door de centrale overheid. Successierechten worden geheven door de gemeenten of districten. De tarieven verschillen sterk per district. Voor mensen met vermogen zijn er mogelijkheden om zo goed als geen successierechten te betalen. De Nederlandse fiscus heft ook successierechten voor Nederlanders die binnen 10 jaar, nadat zij uit Nederland zijn vertrokken, komen te overlijden. Deze regel lijkt in strijd met Europees recht. Op dit moment loopt er een zaak bij het Europese Hof, waarin de rechtsgeldigheid van deze maatregel wordt aangevochten. Belasting in Spanje Iedereen die in Spanje onroerend goed koopt, bezit of verkoopt, krijgt te maken met de Spaanse belastingen. De meest voorkomende Spaanse belastingen zijn: Inkomstenbelasting Vermogensbelasting Onroerendgoedbelasting Belasting over de waardevermeerdering van de grond Vermogenswinstbelasting Overdrachtsbelasting BTW ( IVA ) Bouwbelasting

15 De belasting Inkomstenbelasting (= IRPF: Impuesto sobre la renta de las personas físicas) De inkomstenbelasting in Spanje is progressief, variërend van 24% tot 45%, en wordt geheven over uw wereldwijde inkomen. De belasting is van toepassing op ieder die in Spanje fiscaal resident is. Buitenlanders worden in Spanje als fiscaal resident beschouwd indien zij beschikken over een Spaanse verblijfsvergunning (residencia) of indien: zij meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijven; hun persoonlijke en beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten en belangen zich vooral in Spanje afspelen; hun echtgenote en/of kinderen (die financieel van hen afhankelijk zijn) in Spanje resident zijn. Indien u resident bent en uw belastbare inkomen beneden de belastingvrije voet blijft, is het toch raadzaam om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. U kunt dan een zogenaamde nihilaangifte (laten) indienen, waarmee u kunt aantonen dat u in elk geval aangifte heeft gedaan. Dit is namelijk een voorwaarde om voor verlenging van uw residencia in aanmerking te komen. Niet-residenten (buitenlanders die niet voldoen aan bovenstaande criteria) dienen in Spanje eveneens inkomstenbelasting te betalen indien zij eigenaar zijn van Spaans onroerend goed. De inkomstenbelasting heeft dan betrekking op het zogenaamde huurwaardeforfait van de eigen woning. Over 2% van de door de gemeente vastgestelde kadastrale waarde (valor catastral) is men 25% belasting verschuldigd. Heeft de gemeente de kadastrale waarde van de woning na 1994 herzien, dan geldt een percentage van 1,1% in plaats van 2%. Nieuw: in verband met de economische crisis geldt vanaf 2012 een extra crisistarief, variërend van 0,75% tot 7% (afhankelijk van de belastingschijf), bovenop het reguliere belastingtarief.

16 Vermogensbelasting (= Impuesto extraordinario sobre el patrimonio) Hoewel in 2008 de vermogensbelasting in Spanje werd afgeschaft, is deze in verband met de economische crisis in 2011 opnieuw ingevoerd voor fiscaal residenten. Een fiscaal resident is pas belastingplichtig voor de vermogensbelasting, indien zijn wereldwijde vermogen de (per persoon) overschrijdt, inclusief de waarde van zijn eigen woning in Spanje. Voor deze eigen woning (die dient tot hoofdverblijf) geldt een afzonderlijke vrijstelling van maximaal Per 31 december van elk jaar wordt het nettovermogen (bezittingen minus schulden) progressief belast, afhankelijk van de belastingschijf oplopend van 0,2 tot 2,5%. Voor niet-residenten is deze vermogensbelasting niet van toepassing op het wereldwijde vermogen, maar enkel op het eventuele vermogen in Spanje dat zij bezitten boven de vrijstellingsgrens. De vrijstelling van ,- voor het bezit van een eigen woning geldt voor hen niet, omdat zij immers geen resident zijn en daarom in Spanje geen woning bezitten die hen tot hoofdverblijf dient. Nieuw: de Spaanse overheid overweegt om de vermogensbelasting (in 2014?) weer af te schaffen, zodra de economische situatie het toelaat. Nieuw: sinds 2013 heeft iedere fiscaal resident de verplichting om de Spaanse fiscus te informeren over zijn buitenlands vermogen.

17 Onroerendgoedbelasting (= IBI: Impuesto sobre bienes inmeubles) Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks tussen de 0,3% en 0,9% (met uitschieters tot 1,3%) onroerendgoedbelasting (IBI) over de waarde van het onroerend goed, afhankelijk van de gemeente waartoe het onroerend goed behoort. Deze waarde, de valor catastral, wordt door de gemeente vastgesteld. Het is niet ongebruikelijk dat er op gezette tijden aanzienlijke verhogingen van de valor catastral plaatsvinden, omdat gemeentes ernaar streven om de valor catastral dichter aan te laten sluiten bij de reële marktwaarde van het onroerend goed. De gemeente stuurt u jaarlijks (meestal tussen juni en september) een aanslag en vervolgens kunt u deze belasting bij het gemeentelijke belastingkantoor (SUMA) betalen. Na de eerste aanslag en betaling kunt u de IBI in het vervolg ook via automatische incasso regelen. Hiertoe dient u bij het belastingkantoor een formulier (domiciliado) in te vullen, zodat de IBI jaarlijks automatisch van uw Spaanse bankrekening wordt afgeschreven. Behalve een aanslag van de onroerendgoedbelasting ontvangt men in veel regio s separaat een belastingaanslag van de gemeente voor het ophalen van het huisvuil (recogida de basuras). Ook deze aanslag kan via automatische betaling worden voldaan.

18 Belasting over waardevermeerdering van de grond (= Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana) Deze belasting over de waardestijging van de grond in Spanje kortweg plus valía genoemd dient bij verkoop van de woning aan de gemeente betaald te worden. De plus valía wordt dus niet geheven over de woning zelf, maar over de grond waarop de woning staat. Ook bij verkoop van een appartement dient over het deel van de grond dat bij het betreffende appartement hoort plus valía betaald te worden. Voor de berekening van de plus valía neemt de gemeente de valor catastral (kadastrale waarde) van de grond als uitgangspunt. De hoogte van de plus valía is vervolgens afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente en het aantal jaren dat de verkoper het onroerend goed in zijn bezit had. De maximumperiode waarover deze belasting in Spanje wordt berekend, is in principe 20 jaar. Bij verkoop van de woning (en de grond) dient de verkoper deze belasting aan de gemeente te betalen. Indien de verkoper in gebreke blijft, is de koper aansprakelijk voor de betaling van de plus valía.

19 Vermogenswinstbelasting (= Impuesto sobre incremento de patrimonio de la venta de un bien inmueble) Bij deze belasting gaat het niet om de waardestijging van de grond, maar om de waardestijging van de opstal. De vermogenswinstbelasting wordt in Spanje geheven via de inkomstenbelasting (en eventueel vermogensbelasting) en wordt berekend over het verschil tussen de waarde van de woning bij aankoop (zoals vermeld in de oude Escritura) en de waarde bij verkoop (zoals vermeld in de nieuwe Escritura). Bij de aankoopprijs mag de eigenaar een aantal kosten optellen, omdat deze de aankoopprijs verhogen, bijvoorbeeld de betaalde overdrachtsbelasting of IVA, registratiekosten en kosten van uitbreiding/renovatie van de woning. Daarnaast mogen de kosten die worden gemaakt i.v.m. de verkoop van de woning worden afgetrokken van de verkoopprijs, bijvoorbeeld makelaarskosten en taxatiekosten. Naast deze aan- en verkoopkosten mag een door de overheid vastgestelde inflatiecorrectie (die afhankelijk is van het jaar van aankoop van de woning) worden toegepast over de jaren dat men eigenaar van de woning was. Het tarief van de vermogenswinstbelasting is progressief en varieert van 21% (over winst tot 6.000) tot 27% (over winst boven ).

20 Vervolg vermogens belasting: Indien de verkoper van een woning in Spanje niet-resident is, is de notaris verplicht om 3% van de Escritura-waarde in te houden en af te dragen aan de Spaanse fiscus. Deze inhouding van 3% is geen eindheffing, maar een voorlopige heffing. De verkoper is verplicht om binnen 3 maanden aangifte te doen van de verkoop van zijn woning en aan te geven wat de werkelijke vermogenswinst is en welk bedrag aan vermogenswinstbelasting verschuldigd is. Indien de al afgedragen 3% niet toereikend is, moet er worden bijbetaald. Nieuw: met ingang van 2013 geldt voor residenten dat de winst op onroerend goed die binnen één jaar na aankoop wordt behaald, progressief wordt belast in de inkomstenbelasting (afhankelijk van iemands inkomen variërend van 24% tot 45%). Nieuw: de vrijstellings- en kortingsregelingen voor de vermogenswinstbelasting van verkochte woningen die vóór 1996 zijn aangekocht, zijn vanaf 2013 komen te vervallen.

21 Overdrachtsbelasting (= Impuesto de Transmisiones Patrimoniales) Als u een bestaand huis koopt van een particulier, dan betaalt u in Spanje overdrachtsbelasting over het in de Escritura vermelde bedrag. Afhankelijk van de provincie varieert het ITP-tarief van 7% tot 10%. Daarnaast betaalt u zegelbelasting, de zogenaamde AJD (Impuesto sobre Actos Jurídicos Documentados), die varieert van 0,5% tot 1,5%, ook weer afhankelijk van provincie (en gemeente). Als u van een projectontwikkelaar of aannemer koopt, betaalt u geen overdrachtsbelasting, maar 10% IVA (BTW). Om minder overdrachtsbelasting te hoeven betalen, werd (en wordt) in de Escritura vaak een lagere waarde dan de werkelijke waarde vermeld. Echter, bij verkoop van de woning dient u in Spanje belasting te betalen over de winst. Een lagere aankoopwaarde in de Escritura betekent dat de winst bij verkoop hoger wordt en u bij verkoop een hogere vermogenswinstbelasting dient te betalen. Het voordeel bij aankoop wordt daarmee bij verkoop weer opgeheven. Bovendien komt het steeds vaker voor dat de koper te maken krijgt met een naheffing (plus rente en boete), als blijkt dat de opgegeven waarde in de Escritura duidelijk lager is dan de reële marktwaarde.

22 BTW (= IVA: Impuesto sobre el Valor Añadido) IVA over onroerend goed wordt alleen berekend bij aankoop van onroerend goed of (ver) bouw van een woning via een projectontwikkelaar of aannemer. Als u bouwgrond van een projectontwikkelaar of aannemer koopt, betaalt u 21% IVA over de aankoopprijs van de grond. Als u bouwgrond koopt en direct een nieuwbouwhuis daarop laat bouwen door een projectontwikkelaar of aannemer, dan betaalt u 10% IVA over het geheel. Koopt u eerst de grond, dan betaalt u 21% IVA, ook als u er later een huis op laat bouwen. Over deze nieuwbouw betaalt u dan 10% IVA. Als u tegelijkertijd een garage of een zwembad bij de nieuwbouw laat bouwen, betaalt u ook daarover 10% IVA. Laat u echter in een later stadium bij een bestaand huis een zwembad of een garage bouwen, dan betaalt u 21% IVA. Koopt u een bestaand huis van een projectontwikkelaar of aannemer, dan betaalt u 10% IVA. Over kleinere verbouwingen (die minder dan 25% van de kadastrale waarde bedragen) betaalt u 21% IVA. Over verbouwingen die meer dan 25% van de kadastrale waarde bedragen, betaalt u 10 % IVA. Behalve met de bovengenoemde IVA krijgt u ook nog te maken met zegelbelasting, de zogenaamde AJD (Impuesto sobre Actos Jurídicos Documentados). Deze zegelbelasting varieert van 0,5% tot 1,5% en verschilt per provincie en zelfs per gemeente. Nieuw: met ingang van 2012 is het IVA-tarief verhoogd van 18% naar 21%. Het speciale lage IVA-tarief is in 2013 verhoogd van 4% naar 10%.

23 Bouwbelasting (= Impuesto sobre construcciones, instalaciones y obras) Naast de kosten van een bouwvergunning berekent de gemeente bouwbelasting over de door de architect of aannemer opgegeven bouwkosten van uw toekomstige woning. Het belastingtarief verschilt per gemeente. Het basistarief bedraagt 2%, maar kan soms hoger uitvallen. Deze bouwbelasting is verschuldigd op het moment dat er met de bouw wordt gestart, ongeacht of de gemeente al een bouwvergunning heeft afgegeven. Zodra de woning wordt opgeleverd, dient er door de notaris een Escritura de Obra Nueva (akte van nieuwbouw) te worden opgemaakt. Over de in deze Escritura opgenomen waarde wordt door de gemeente nog eens tussen de 0,5% en 1% bouwbelasting geheven. Ook dit percentage verschilt per gemeente.

24 Verblijfsvergunning Wanneer u in Spanje onroerend goed koopt, betekent dit niet automatisch dat u een verblijfsvergunning (residencia) moet aanvragen. Hiervoor gelden andere criteria. Wanneer u meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje wilt verblijven of wanneer u in Spanje wilt gaan werken of een eigen zaak wilt beginnen, bent u verplicht een verblijfsvergunning aan te vragen. Dit betekent dat u zich in Nederland en België dient uit te schrijven. Uitschrijving hoeft niet automatisch te betekenen dat u niet langer in Nederland belastingplichtig bent. U kunt ervoor kiezen in Spanje resident te worden en toch in Nederland belastingplichtig te blijven. CasaLasDunas kan u informeren in welke gevallen dit voor u aantrekkelijk zou kunnen zijn.

25 Erfrecht Erfrecht in Spanje U woont in Nederland en hebt een 2e woning in Spanje In het nieuwe Nederlandse erfrecht dat per 1 januari 2013 is ingegaan, zijn de posities van de langstlevende en de kinderen gewijzigd. In de oude situatie konden de kinderen hun erfdeel direct opeisen (tenzij er een langstlevende testament was opgemaakt). De langstlevende krijgt nu volgens het nieuwe Nederlandse erfrecht - ook als er geen testament is - alle bezittingen en schulden toebedeeld, waarbij de kinderen slechts een niet-opeisbare vordering krijgen op de langstlevende ter grootte van hun erfdeel. De positie van de langstlevende is dus duidelijk verbeterd. Deze wettelijke regeling lijkt het opmaken van een testament overbodig te maken, maar dat is lang niet altijd het geval: het is immers denkbaar dat u zaken die in de nieuwe wet op een bepaalde manier zijn geregeld in uw testament anders wilt regelen. Zolang het alleen om Nederlandse bezittingen in de nalatenschap gaat, is er meestal niets aan de hand. Als er Spaans onroerend goed wordt nagelaten aan Nederlandse erfgenamen, dan krijgt de Spaanse notaris meestal te maken met een Nederlands testament, waarin de langstlevende alle bezittingen en schulden krijgt toebedeeld en waarbij de kinderen slechts een vordering krijgen op de langstlevende. Een Spaanse notaris die dit testament onder ogen krijgt, zal vreemd opkijken. Hij is namelijk niet gewend aan deze wijze van vererving. Hierdoor zal de uitvoering van het Nederlandse testament in Spanje jaren vertraging kunnen oplopen. En zolang de nalatenschap niet officieel door een Spaanse notaris verdeeld is, kunnen de erfgenamen de Spaanse woning niet verkopen. Om deze vertraging te voorkomen, zou u uw Nederlandse testament door CasaLasDunas zodanig kunnen laten aanpassen dat de Nederlandse en de Spaanse erfrechtwetgeving op elkaar worden afgestemd.

26 U woont in Spanje of wilt in Spanje gaan wonen? Wanneer u geen (Nederlands) testament heeft opgemaakt, dan vererft uw nalatenschap, nadat u 5 jaar in Spanje heeft gewoond, naar Spaans erfrecht. Met andere woorden, als u langer dan 5 jaar uit Nederland bent uitgeschreven en in Spanje woont, dan is het Spaanse erfrecht van toepassing op uw nalatenschap en zullen u successierechten in rekening worden gebracht. Wilt u bovenstaande situatie voorkomen, dan doet u er goed aan onder andere een rechtskeuze te maken en deze rechtskeuzeclausule op te laten nemen in uw testament. Wanneer u een testament opmaakt naar Nederlands recht, dan geldt dat voor alle bezittingen in zowel binnenals buitenland. Uw woning op Spaans grondgebied Ook al heeft u een Nederlands testament, bent u Nederlander en Nederlands ingezetene, dan nog kunt u te maken krijgen met het Spaanse erfrecht. De Spaanse wet stelt namelijk dat op in Spanje gelegen onroerend goed het Spaanse erfrecht van toepassing is. Spanje erkent Nederlandse testamenten wel als akte waarin iemands laatste wil is vastgelegd, maar heeft er moeite mee wanneer in een Nederlands testament dingen staan die in Spanje onmogelijk zijn. Het Spaanse erfrecht wijkt namelijk op een groot aantal punten af van het Nederlandse. Dit geldt o.a. voor de ouderlijke boedelverdeling en de positie van de langstlevende. De positie van de langstlevende is in Spanje lang niet zo sterk als in Nederland Wilt u dat uw nalatenschap in Spanje wordt vererfd en afgewikkeld volgens de regels van het Nederlandse erfrecht, dan moet u dus onder andere een rechtskeuze maken en deze laten opnemen in uw testament. CasaLasDunas adviseert en helpt u daarbij. Dit kan van groot belang zijn, omdat het Spaanse erfrecht de langstlevende veel minder goed beschermt dan het Nederlandse erfrecht. Zo moet volgens het Spaanse erfrecht de langstlevende direct afrekenen met de kinderen, terwijl in het Nederlandse erfrecht de kinderen slechts een niet-opeisbare vordering op de langstlevende krijgen. Wilt u regelen dat uw Spaanse bezittingen zo goed mogelijk bij de langstlevende terechtkomen, dan moet u dus een testament opmaken dat daarin voorziet.

27 Successieaangifte in Spanje Stel: u heeft gekozen voor een Spaans testament of een Nederlands testament zonder (noodzakelijke) aanpassingen en uw partner komt te overlijden. U zult in Spanje aangifte moeten doen van overlijden (geen aangifte doen is strafbaar!). Volgens de Spaanse successiewet moet in Spanje de marktwaarde (vrije verkoopwaarde) van de woning worden aangeven minus de (eventuele) hypotheek die op de betreffende woning rust. Hierover betaalt men gemiddeld 24% successie. In de praktijk wordt de waarde van de woning echter anders berekend en aangegeven. Veel gemeentes gaan uit van de kadastrale waarde van de woning. Deze kadastrale waarde wordt vermenigvuldigd met de factor 1.9 en vervolgens wordt 80 % van deze waarde genomen voor de waarde die opgegeven wordt voor de successieaangifte. Voorbeeld: kadastrale waarde van de woning factor 1.9 x kadastrale waarde successiewaarde x 0,8 = De successierechten die betaald moeten worden, bedragen dan circa Bij een kadastrale waarde van wordt dit al gauw zo n !! De belastingdienst legt beslag op de woning totdat de successie betaald is. U kunt een woning waarop door de Spaanse fiscus beslag is gelegd, niet eerst verkopen of op de woning een (extra) hypotheek afsluiten. U zult dus via andere middelen de successierechten dienen te betalen. Hoe kan dit financiële leed worden voorkomen? Door (meerdere) aanpassingen in uw Nederlands testament, kan dit financiële leed omzeild worden. CasaLasDunas informeert u, adviseert u en kan u hierbij behulpzaam zijn. Wij bestuderen uw huidige testament en geven u daarna schriftelijk aan welke veranderingen en aanpassingen in uw testament wenselijk zijn. Uw Nederlandse notaris verwerkt deze aanpassingen in uw Nederlandse testament. Wij zorgen daarna voor de juridische vertaling, voorzien van een apostille van de Rechtbank.

28 Gezondheidszorg De gezondheidszorg in Spanje Hoe kan ik op een gezonde manier overwinteren in Spanje of emigreren naar Spanje? U bent wellicht één van de vele Nederlanders die op dit moment rondloopt met het idee om naar Spanje te emigreren of om er te gaan overwinteren en u vraagt zich daarbij af hoe de gezondheidszorg in Spanje is geregeld. Gezondheidszorg kán een drempel zijn voor een emigratie naar Spanje, zeker als u ziek of hulpbehoevend bent, maar in het algemeen geldt dat de gezondheidszorg in Spanje minstens zo goed is als in Nederland. Omdat in Spanje nu eenmaal veel dingen anders zijn georganiseerd, is dat in de gezondheidszorg ook zo. En dat is even wennen! Om u daarbij te helpen biedt CasaLasDunas aan u als (potentiële) klant de nodige informatie en indien u ervoor kiest om te emigreren naar Spanje zorgt Casa Las Dunas eventueel voor begeleiding en bemiddeling in de gezondheidszorg De informatie die wij u hierbij aanbieden, gaat over de volgende onderwerpen: De gezondheidszorg in Spanje in het algemeen Wat te doen in concrete situaties? Hoe kan ik mij verzekeren en waarop heb ik dan recht? De gezondheidszorg in Spanje In Spanje bestaat er een duidelijke scheiding is tussen de staatsgezondheidszorg die wordt aangeboden door de overheid en privé gezondheidszorg. Er zijn staatsziekenhuizen, staatsverpleeghuizen, staats huisartsen, etc. en er zijn ook privé ziekenhuizen, privé verpleeghuizen, privé huisartsen, privé tandartsen, etc.

29 1. De staats gezondheidszorg: het Spaanse ziekenfonds Wanneer u in Spanje woonachtig bent en u staat ingeschreven in het bevolkingsregister in uw woonplaats (het zogenaamde empadronamiento) heeft u recht op staats gezondheidszorg die wordt aangeboden door de Seguridad Social. U heeft dan recht op een huisarts in de huisartsenpost (Centro Salud) in uw woonplaats en u bent aangewezen op een staatsziekenhuis in uw regio (indien u dat wenst kunt u een arts kiezen van een huisartsenpost in een andere gemeente of naar een staatsziekenhuis gaan in een andere regio). Ook verpleeghuiszorg valt in Spanje onder de Seguridad Social. 2. De privé gezondheidszorg Naast uw ziekenfondsverzekering kunt u in Spanje altijd een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten. U heeft dan recht op een privé huisarts en u kunt in de meeste gevallen terecht in een privé ziekenhuis van uw keuze. Het grote voordeel van de privé gezondheidszorg is dat u altijd een huisarts kunt benaderen die Nederlands spreekt of Nederlander is en in privé ziekenhuizen krijgt u altijd de beschikking over een tolk. Een nadeel is dat uw privé verzekering géén medicijnen vergoed en dat u daarvoor bent aangewezen op de Seguridad Social. De medische zorg in het Spaanse ziekenfonds en de privé gezondheidszorg is van hetzelfde niveau. Daar hoeft u zich echt niet ongerust over te maken. De organisatie van de zorg kan wel anders zijn in het Spaanse ziekenfonds: wat minder service-gericht en met wat minder toeters en bellen.

30 Wat te doen in concrete situaties? Uw verhuizing naar Spanje Als u heeft besloten om te verhuizen naar Spanje is het van belang om de volgende acties te ondernemen: Informeer uw uitkerings- of pensioen instantie over uw verhuizing; Informeer uw huidige ziektekostenverzekeraar wanneer de verhuisdatum bekend is; U ontvangt van College van Zorgverzekeringen (Amstelveen) formulier 121.(let er goed op dat u ook voor uw gezinsleden een formulier 121 ontvangt!); Schrijf u in in het bevolkingsregister van de gemeente waar u woonachtig bent in Spanje; Schrijf u in in de Seguridad Social (door overlegging van formulier 121); Vraag uw ziekenfondspas (CIP kaart) aan in het lokale Centro Salud; Sluit eventueel een particuliere ziektekostenverzekering af. Indien u geen uitkering of pensioen geniet vanuit Nederland, hoeft u die instanties natuurlijk niet te informeren (alhoewel het altijd van belang is dat uw pensioenfonds u actuele adres in het Spanje heeft).

31 Indien u eenmaal permanent woont in Spanje Indien u permanent in Spanje gaat wonen dient u aanspraak te maken op de voorzieningen van de Seguridad Social in Spanje. U kunt zich eventueel bijverzekeren via een Spaanse particuliere ziektekostenverzekering. Vanaf het moment dat u in Spanje woont, zal uw uitkerings- of pensioeninstantie in Nederland een bijdrage op uw uitkering of pensioen inhouden. Deze is over het algemeen minder dan de premies die u tot dan toe heeft betaald. Indien u geen uitkering of pensioen geniet vanuit Nederland, worden de premies voor het Spaanse ziekenfonds ingehouden op uw Spaanse loon (als u werkt in Spanje) of Spaanse uitkering. Hieronder ziet u in een aantal concrete situaties waar u aanspraak op kunt maken. U heeft een dokter nodig Ga dan direct naar uw lokale huisartsenpost (Centro Salud). In de grotere gemeenten is deze altijd geopend (24 uur per dag) en als dat niet het geval is, wordt u verwezen naar een buurgemeente. Net als in Nederland speelt uw huisarts een rol bij de doorverwijzing naar het ziekenhuis. U neemt altijd uw ziekenfondspas (CIP kaart) mee ter legitimatie. Indien u medicijnen krijgt voorgeschreven wordt het recept voor u uitgeschreven op een groen formulier (als u jonger bent dan 65 jaar). U betaalt dan aan de apotheker 40% van de medicijnkosten. Bent u ouder dan 65 jaar dan ontvangt een receptvoorschrift op een rood formulier. In dat geval zijn de medicijnen gratis voor u. U wordt doorverwezen naar een ziekenhuis Indien uw huisarts u doorverwijst naar een ziekenhuis, dient u zich te melden in het staatsziekenhuis van uw regio. Uw huisarts vertelt welk ziekenhuis dat is. U meldt zich in dat ziekenhuis ook met uw ziekenfondspas. Bespreek het met u arts als u liever een ander staatsziekenhuis wilt bezoeken.

32 U heeft een spoedgeval U meldt zich direct met uw ziekenfondspas op de EHBO van het staatsziekenhuis. Indien u een ambulance belt, vermeld dan dat u lid bent van de Seguridad Social en dat u terecht wil komen in een staatsziekenhuis. Spanje kent twee type ambulances: (1) de trauma ambulance met een arts aanwezig in geval van ernstige ongevallen of aandoeningen en (2) de ambulance met louter een chauffeur die u in stabiele toestand vervoert naar het ziekenhuis. Indien u in een ernstige situatie een ambulance belt, probeer dan áltijd de ernst van de zaak goed over te brengen! U heeft een fysiotherapeut of een tandarts nodig In Spanje is een fysiotherapeut of tandarts niet verzekerd in het ziekenfonds. Deze dient u dus zelf te betalen of daarvoor een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten. U heeft thuiszorg nodig Sinds 1 januari 2007 heeft u in Spanje via het Spaanse ziekenfonds recht op thuiszorg aangeboden door een staatsinstelling). De praktijk is echter nog niet ingesteld op de uitvoering van de hieraan gekoppelde nieuwe wet (La Ley de la Dependencia), wat betekent dat u wel eens een behoorlijke tijd dient te wachten vooraleer u wordt geïndiceerd en thuiszorg kunt ontvangen. Net als in Nederland is er een systeem van indicatie en urgentie: mensen die het, het hardst nodig hebben, ontvangen het eerst zorg. Helaas is er in Spanje nog een algemeen capaciteitsprobleem (te weinig personeel beschikbaar). U dient te worden opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis Ook hierbij geldt dat u recht heeft op een opname in een (staats) verpleeghuis. Verzorgingshuizen bestaan niet in Spanje. Het is gebruikelijk dat u pas wordt opgenomen in een verpleeghuis als u niemand meer heeft die voor u kan zorgen en als u écht verpleeghuiszorg nodig heeft.

33 Indien een opname urgent is, wordt er altijd een plek voor u gevonden, maar dan heeft u geen inspraak in welk verpleeghuis. verwijst naar een privé verpleeghuis, omdat men daarmee afspraken heeft gemaakt. Net als bij thuiszorg kan het voorkomen dat u boft en dat de Seguridad Social u verwijst naar een privé verpleeghuis, omdat men daarmee afspraken heeft gemaakt. Er is geen mogelijkheid om u particulier te verzekeren voor een opname in een particulier verpleeghuis. Stel dus dat u kiest voor een opname in een particulier verpleeghuis, dan dient u die kosten geheel zelf te betalen. Indien u tijdelijk woont in Spanje (overwinteren) Indien u slechts enkele maanden per jaar in Spanje verblijft, blijft u gewoon verzekerd voor ziektekosten en de AWBZ in Nederland (behalve als u gaat werken in Spanje). Lees voordat u naar Spanje gaat de polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekering goed door en neem contact op met uw zorgverzekeraar, want het is goed om te weten wat u dient te doen op het moment dat u een dokter nodig heeft of wordt opgenomen in een ziekenhuis. Goed om te weten dat u via uw Nederlandse ziektekostenverzekering altijd recht hebt op privé gezondheidszorg in Spanje. Vraag voordat u naar Spanje vertrekt bij u verzekeraar de Europese Verzekeringskaart aan. Hiermee bent u verzekerd van zorg (via de Seguridad Social). Een (doorlopende) reisverzekering is hierbij zeker geen overbodige luxe (omdat in sommige gevallen de Nederlandse ziektekostenverzekeraar minder vergoed dan de gemaakte kosten in Spanje). U heeft dus altijd 2 opties: naar een staatsinstelling of arts (vergoeding op basis van de verdragsregeling middels uw Europese Verzekeringskaart) of naar een privé instellingen of arts (vergoeding achteraf op basis van uw ziektekostenverzekering in Nederland).

34 U heeft een dokter nodig? Ga direct naar een lokale (staats) huisartsenpost (Centro Salud) of bezoek een privé huisarts. In de meeste gevallen is het beter een privé arts te bezoeken, omdat die bijvoorbeeld Nederlands met u spreekt. In sommige dringende gevallen is het beter en sneller om de huisartsenpost in uw woonplaats te bezoeken. In geval u een privé arts bezoekt, kan het zijn dat u het consult dient te betalen. De rekening die u van deze arts ontvangt, kunt u in Nederland in de meeste gevallen declareren bij u ziektekostenverzekeraar. U wordt doorverwezen naar een ziekenhuis? Indien u wordt doorverwezen naar een ziekenhuis kiest u een privé ziekenhuis bij u in de buurt. Indien u alleen een specialist consulteert, wordt u gevraagd om de kosten voor dat consult direct te voldoen. Ook hier geldt weer dat u de rekening die u daarvoor ontvangt in Nederland kunt declareren bij uw ziektekostenverzekeraar. Indien u dient te worden opgenomen zal u worden gevraagd naar uw verzekeringspapieren. In veel gevallen zal u worden gevraagd een borgsom te betalen. Op het moment dat het ziekenhuis van uw ziektekostenverzekeraar uit Nederland een financiële garantiestelling heeft ontvangen, kunt u uw borgsom terugvragen. In dat geval hoeft u verder ook niets meer te betalen voor uw verblijf in het ziekenhuis. In een beperkt aantal gevallen heeft u in Nederland een ziektekostenverzekering afgesloten die bij opname in het buitenland de kosten aan u terugbetaalt en niet aan het ziekenhuis. In dat geval dient u de kosten voor uw opname in Spanje eerst zelf te betalen. Vergewis u er dus altijd van wat voor een soort verzekering u heeft afgesloten in Nederland vóórdat u naar het buitenland gaat en neem bij twijfel altijd contact op met uw verzekeraar om er zeker van te zijn wat te doen in geval van medische zorg in Spanje.

35 U heeft een spoedgeval Hier geldt wederom dat u een afweging moet maken inzake de spoed. Naar welk ziekenhuis gaat u? Liefst naar een privé ziekenhuis, maar als het probleem erg urgent is en een staatsziekenhuis is dichterbij, dan gaat u liever naar het staatsziekenhuis. In een aantal gevallen zult ook bij een spoedopname worden gevraagd om een borgsom te betalen. Dat geldt gelukkig niet voor álle privé ziekenhuizen. U heeft een fysiotherapeut of tandarts nodig Afhankelijk van uw ziektekostenverzekering in Nederland kunt u de door u betaalde kosten voor uw fysiotherapeut of tandarts in Spanje declareren bij uw ziektekostenverzekeraar in Nederland. Informeer u ook hierover vóór uw vertrek naar Spanje. U heeft thuiszorg nodig U kunt contact opnemen met een privé instelling voor thuiszorg. Deze organisatie declareert uw kosten bij de AWBZ in Nederland. In het merendeel van de gevallen zal de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uw Wettelijke Eigen Bijdrage niet inhouden op uw uitkering of pensioen als u in het buitenland verblijft. Men brengt dit direct in mindering op de kosten die worden vergoed aan de thuiszorginstelling in Spanje en deze zal u vragen uw Wettelijke Eigen Bijdrage aan hen te voldoen. U kunt op kosten van de AWBZ onbeperkt gebruik maken van thuiszorg in Spanje. U dient te worden opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis U kunt zich in dit geval wenden tot een privé verzorgings- of verpleeghuis. De financiële afhandeling is in dit geval gelijk als bij thuiszorg. U betaalt Uw Wettelijke Eigen Bijdrage direct aan de instelling in Spanje. Uw verblijf in een intramurale instelling in Spanje ten laste van de AWBZ is gemaximeerd tot 6 maanden.

36 Hoe kan ik mij verzekeren in Spanje en waarop heb ik recht? Als u niet tevreden bent met de voorzieningen van het ziekenfonds in Spanje, kunt u een particuliere ziektekostenverzekering in Spanje overwegen. Besef hierbij dat indien u vanuit Nederland een uitkering of pensioen ontvangt u naast de premie voor de Spaanse particuliere verzekering ook een inhouding op uw Nederlandse uitkering of pensioen betaalt. Dat is dubbelop. Op dit moment lopen er rechtszaken tegen de Nederlandse overheid om dit ongedaan te maken, omdat er sprake is van een rechtsongelijkheid (via de Vereniging Nederlandse gepensioneerden in Spanje). Natuurlijk heeft het afsluiten van een particuliere ziektekostenverzekering in Spanje ook veel voordelen: u kunt altijd terecht bij een arts die uw taal spreekt of beschikt over een tolk en over het algemeen is de medische zorg in het staats- en privé stelsel wel gelijk, maar de service die u als patiënt ontvangt in de privé gezondheidszorg is altijd veel beter dan in de staats gezondheidszorg. In Spanje kunt u kiezen uit een groot aantal particuliere ziektekostenverzekeraars. Veel verzekeraars bieden een polis aan die speciaal bestemd is voor buitenlanders. Lees echter nauwkeurig de polisvoorwaarden, omdat de voordelen niet altijd voor u gelden. Álle polisvoorwaarden zijn in te zien via de website van de betreffende verzekeraar. Helaas in veel gevallen alleen beschikbaar in de Spaanse taal en maakt de hoeveelheid tekst het er niet gemakkelijker op. Bij de keuze voor een bepaalde ziektekostenverzekeraar dient u een aantal zaken te overwegen: Wilt u dat uw verzekeraar rechtstreeks afrekent met uw behandelaar of ziekenhuis? Wilt u totale vrijheid bij uw keuze voor een ziekenhuis of arts? Wilt u wel of geen wachttijd voor behandeling?

37 Particuliere ziektekostenverzekeraars in Spanje kennen - net als in Nederland - grofweg twee soorten polissen, te weten een (1) restitutiepolis en een (2) natura polis. In geval van een restitutiepolis betaalt u zelf voor uw consult, behandeling of opname en betaalt de verzekeraar u de gemaakte kosten op basis van originele rekeningen terug. Bij een naturapolis verrekent uw arts, behandelaar of ziekenhuis direct zelf de kosten met uw verzekeraar zonder dat u daar iets mee te maken heeft. Bij nagenoeg alle verzekeraars wordt u de vrijheid gegeven om zelf te kiezen voor een arts, behandelaar of ziekenhuis. U kunt bij veel verzekeraars ook kiezen voor een zogenaamd cuadro médico : dat wil zeggen dat de verzekeraar een contract heeft met een aantal artsen en ziekenhuizen waaruit u kunt kiezen. In dit laatste geval betaalt u minder premie! Het is helaas niet mogelijk om u vandaag te verzekeren en morgen een afspraak te maken voor een behandeling. In bijna alle gevallen is er sprake van een zogenaamde wachttijd. Behalve in geval van noodsituaties natuurlijk; dan wordt u in alle gevallen geholpen. Bij uw keuze voor een particuliere ziektekostenverzekering is het raadzaam om vooral ook de wachttijden met elkaar te vergelijken. Naast bovenstaande zaken vergelijkt u natuurlijk op prijs, vergoedingen, verstrekkingen en andere belangrijke polisvoorwaarden. Belangrijk is tevens om te weten dat geen enkele particuliere Spaanse ziektekostenverzekeraar medicijnen vergoed, behalve de medicijnen die worden verstrekt tijdens uw opname in een ziekenhuis. Voor uw medicijnen kunt u altijd terecht bij de Seguridad Social, het Spaanse ziekenfonds. Dit is een lastige bijkomstigheid van het verzekeringsstelsel in Spanje. U dient immers met het recept van uw particuliere arts een bezoek te brengen aan uw huisarts in het Centro Salud van uw woonplaats. Vooral als het kostbare medicijnen betreffen, zal deze arts vragen stellen bij de noodzaak en eventueel een onderzoek in een staatsziekenhuis nodig achten. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig.

38 Verblijfsvergunning Energielabel Per 1 juni is het voor alle huiseigenaren in Spanje verplicht om te beschikken over een 'certificado de eficiencia energetica' (CEE), een energiebesparingscertificaat. De verplichting is gebaseerd op een nieuwe wet die in overeenstemming is met een Europese richtlijn uit 2007 over de energieprestaties van gebouwen. Het CEE vormt een onderdeel van de algemene strategie om de klimaatverandering tegen te gaan. Alle huiseigenaren die hun huis willen verkopen of verhuren dienen per 1 juni over zo'n certificaat te beschikken. Zonder een CEE kunnen er geen verkooptransacties meer worden voldaan of kan het object niet meer verhuurd worden. Bovendien kunnen boetes worden opgelegd die variëren tussen en euro.

39 Energieverbruik Het certificaat kan bestaan uit de letters A tot en met G, waarbij A aangeeft dat de betreffende woning maximaal efficient is en G weergeeft dat een huis, kantoor of gebouw minimaal efficiënt is. Het eenmaal verkregen certificaat is tien jaar geldig. Gekeken wordt naar het energieverbruik in de woning in relatie tot het gangbare gebruik ervan en op welke manieren het energieverbruik gereduceerd kan worden. Valt je huis onder kwalificatie G, dan nog zijn eventuele verbeteringen niet verplicht. 175,-Huiseigenaren kunnen dus na 1 juni hun huis niet meer verhuren (zelf of via een agent) - tenzij minder dan 4 maanden per jaar - of verkopen als ze geen energiebesparingscertificaat hebben.. Professionals inschakelen Slechts bepaalde professionals, zoals technisch architecten, architecten en ingenieurs kunnen dit certificaat tegen betaling opstellen en registreren in het betreffende register bij de verschillende autonome regio's in Spanje. De kosten zullen voor het verkrijgen van een energielabel zijn v.a Wij kunnen uw woning van dit noodzakelijke energielabel voorzien.!

40 Welkom bij CasaLasDunas CasaLasDunas uw vastgoed adviseur en aankoopmakelaar aan de Costa Blanca. CasaLasDunas beschikt tevens over een eigen verhuur organisatie en service kantoor. Hier adviseren wij geïnteresseerde bij de aankoop of verhuur van uw droomwoning. Voor een oriënterend gesprek maken wij graag een afspraak met u op ons kantoor te Denia, El Campello of San Fulgencio / La Marina. Welcome at CasaLasDunas At CasaLasDunas you will find everything about purchasing a home in Spain. CasaLasDunas is your real estate agency and property consultant at the Costa Blanca, with offices in Denia, San Fulgencio and Hondon. CasaLasDunas also has a rental organization and service office. The service office is always open for if you need information about purchasing your dream home or if you're interested in renting out your house. You can also book your holiday with us.

41 Willkommen bei CasaLasDunas Hier finden Sie alles über den Kauf in Spanien. CasaLasDunas, Ihr Eigentum Berater und Makler an der Costa Blanca mit Büros in Denia, Guardamar del Segura, La Mata, San Fulgencio und Innland Hondon. CasaLasDunas hat auch einen Verleih- und Service-Organisation. Hier beraten wir diejenigen die interessiert sind zum kaufen oder vermieten Ihres Traumhauses. Für ein Vorgespräch, können wir einen Termin vereinbahren in unserem Büro an der Costa Blanca. Bienvenue à CasaLasDunas... Ici vous trouvez tout concernant votre acquisition en Espagne. CasaLasDunas, votre conseiller et agent immobilier à la Costa Blanca, avec des bureaux à Denia, Guardamar del Segura, La Mata, San Fulgencio et à l intérieur du pays à Hondon. Casalasdunas dispose également d un département pour la location ainsi qu un département de services. Nous conseillons les personnes intéressées pour l achat ou la location de leur maison de rêve. Pour un entretien d information, nous vous donnons rendez-vous soit chez vous, soit en nos bureaux à la Costa Blanca.

42 CasaLasDunas C/Mar Mediterráneo 8 Local 3 Centro Com. Bahia Las Dunas La Marina-San Fulgencio Tel. / Fax Tel. +31 (0) (nl nummer) Kom gerust eens binnen kijken in ons bedrijf.. WEBSITE

Inhoud. Inhoudsopgave

Inhoud. Inhoudsopgave 1 Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Een huis kopen in Spanje 3. Nederlandstalige makelaar 4. Stappenplan 5. Beleggen 6. Belasting in Spanje 7. Erfrecht 8. CLD in de media 9. Design villa s 10. Zoekopdracht 11.

Nadere informatie

Een huis kopen in Spanje. Wat nu?

Een huis kopen in Spanje. Wat nu? Een huis kopen in Spanje Wat nu? Inhoudsopgave 1. Wie zijn wij? 2. Een huis kopen in Spanje 3. Nederlandstalige makelaar 4. Stappenplan 5. De hypotheek 6. Beleggen 7. Oprichten Spaanse BV 8. Financiële

Nadere informatie

Een huis kopen in Spanje

Een huis kopen in Spanje Een huis kopen in Spanje Wat Nu? 3. Voorwoord 4. Wie is Spanjehuizenmarkt? 5. Wat doet Spanjehuizenmarkt? 7. Een huis kopen in Spanje 8. Nederlandstalige makelaar 9. Stappenplan 11. De hypotheek 13. Beleggen

Nadere informatie

Huis kopen & Emigreren naar Spanje

Huis kopen & Emigreren naar Spanje Huis kopen & Emigreren naar Spanje Wat Nu? 1. Emigreren, waar begint u? 2. Verhuizen van uw spullen 3. Verhuizen naar Spanje, wat te doen? 4. Resident worden in Spanje 5. Uitschrijven Nederland 6. De reis

Nadere informatie

Spaans juridisch woordenboek Aankoop Verkoop onroerend goed in Spanje

Spaans juridisch woordenboek Aankoop Verkoop onroerend goed in Spanje Spaans juridisch woordenboek Aankoop Verkoop onroerend goed in Spanje Aanbetaling Normaal gesproken wordt er bij een verkooptransactie een 10% aanbetaling gedaan zodra het privé koopcontract getekend wordt.

Nadere informatie

Diana Zuuring. www.zuuring.com. email: diana@zuuring.com. Kopen & Verkopen van onroerend goed in Spanje. www.dianazuuring.com

Diana Zuuring. www.zuuring.com. email: diana@zuuring.com. Kopen & Verkopen van onroerend goed in Spanje. www.dianazuuring.com Abogados Lawyers Advocaten Rechtsanwälte Ricardo Soriano, 20 3c 29600 Marbella, Malaga, Spain Telf: [+34] 952 90 61 85 - Fax: [+34] 952 81 68 13 www.zuuring.com email: diana@zuuring.com Kopen & Verkopen

Nadere informatie

Een tweede woning in Spanje

Een tweede woning in Spanje Een tweede woning in Spanje Second Home september 2016 - Utrecht Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Deskundigen 2. Het koopproces 3. Kosten van de aankoop 4. Belastingheffing 1.

Nadere informatie

Het onderzoek van het onroerend goed: Goed om weten

Het onderzoek van het onroerend goed: Goed om weten Goed om weten Het is raadzaam een advocaat in Spanje in de hand te nemen die u vanaf het begin van het aankoopproces kan adviseren en begeleiden tijdens de aankopen. Hij/zij zal de nodige wettelijke garanties

Nadere informatie

De gezondheidszorg in spanje. CS Consult 6 april 2008

De gezondheidszorg in spanje. CS Consult 6 april 2008 De gezondheidszorg in spanje CS Consult 6 april 2008 De gezondheidszorg in Spanje Wat staat mij te wachten als ik naar Spanje emigreer? Spoorboekje 1. Enkele feiten en cijfers 2. Organisatie van de gezondheidszorg

Nadere informatie

Spaanse belastingen bij vastgoedbezit in Spanje

Spaanse belastingen bij vastgoedbezit in Spanje Loftsi.nl Spaanse belastingen bij vastgoedbezit in Spanje Voor niet-residenten De meest relevante Spaanse belastingen bij vastgoedbezit in Spanje Koop Bezit Verkoop Erf- en schenkingsbelasting Uitgave:

Nadere informatie

Woning kopen in Spanje

Woning kopen in Spanje Woning kopen in Spanje Fiscaal belicht Euro Economics behartigt de belangen van buitenlandse bedrijven en particulieren in Spanje Barcelona Girona Madrid Marbella Juridisch Fiscaal Veilig kopen Aangiften

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt 1. Inleiding In het geval u overweegt een vakantiewoning aan te kopen gelegen in Parc Les Etoiles wilt u wellicht meer weten over de mogelijke gevolgen voor de belastingheffing met betrekking tot de aankoop

Nadere informatie

Woning kopen in Spanje

Woning kopen in Spanje Woning kopen in Spanje Fiscaal belicht Euro Economics behartigt de belangen van buitenlandse bedrijven en particulieren in Spanje Barcelona Girona Madrid Marbella Juridisch Fiscaal Veilig kopen Aangiften

Nadere informatie

Fiscaal-juridische aspecten van uw 2 e woning in Spanje

Fiscaal-juridische aspecten van uw 2 e woning in Spanje Fiscaal-juridische aspecten van uw 2 e woning in Spanje Second Home oktober 2017 - Utrecht Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Deskundigen 2. Het koopproces 3. Kosten van de aankoop

Nadere informatie

Waar kunt u beter heen gaan dan het altijd zonnige Spanje!

Waar kunt u beter heen gaan dan het altijd zonnige Spanje! La Mata Waar kunt u beter heen gaan dan het altijd zonnige Spanje! Dit land herbergt heel wat prachtige streken, veel cultuur en prachtige zandstranden. En om volledig van deze omgeving te kunnen genieten,

Nadere informatie

FISCALE VERPLICHTINGEN. 16 februari 2013

FISCALE VERPLICHTINGEN. 16 februari 2013 FISCALE VERPLICHTINGEN IN PORTUGAL 16 februari 2013 Fiscaal resident U heeft een Portugees fiscaal nummer (NIF of Número de Contribuinte) U woont in Portugal U bent uitgeschreven uit het Nederlandse bevolkingsregister

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Second Home maart 2016 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2.

Nadere informatie

in Spanje tweede woning Spaanse belastingen

in Spanje tweede woning Spaanse belastingen Kenniscentrum Vermogensadvies & Beleggen tweede woning in Spanje Antwoorden op de vragen van nu over fiscale gevolgen van een tweede woning in het buitenland Dit informatieblad is specifiek bedoeld voor

Nadere informatie

"Huizen In Spanje" Uw Nederlands / Belgische immo Spanje makelaar voor de Costa Blanca

Huizen In Spanje Uw Nederlands / Belgische immo Spanje makelaar voor de Costa Blanca "Huizen In Spanje" Uw Nederlands / Belgische immo Spanje makelaar voor de Costa Blanca WONING AANKOPEN VIA HUIZEN IN SPANJE KOPEN ZONDER ZORGEN Het koopproces via Huizen In Spanje KOPEN ZONDER ZORGEN EN

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Second Home oktober 2015 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht

Nadere informatie

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012 Je hypotheek en de belasting in 2012 Hier vind je een toelichting op het jaaroverzicht van je SNS Hypotheek. Ook lees je hier de belangrijkste fiscale regels die in 2012 gelden voor de eigen woning, hypotheek,

Nadere informatie

Aankoop van een Spaanse woning

Aankoop van een Spaanse woning Loftsi.nl Aankoop van een Spaanse woning In 10 duidelijke stappen Inleiding voor een succesvolle aankoop van een Spaanse woning Controles Contracten Belastingen Spaanse notaris Uitgave: januari 2015 www.loftsi.nl

Nadere informatie

Verzekering en zorg buitenland

Verzekering en zorg buitenland Verzekering en zorg buitenland Begrippenlijst Acceptatieplicht De zorgverzekeraar is verplicht u te accepteren voor de zorgverzekering. Hij mag u niet weigeren vanwege uw leeftijd, gezondheidstoestand

Nadere informatie

Verwerven van onroerend goed in Spanje Second home : juni 2015. Dany De Decker

Verwerven van onroerend goed in Spanje Second home : juni 2015. Dany De Decker Verwerven van onroerend goed in Spanje Second home : juni 2015 Dany De Decker Baker Tilly Belgium www.bakertillybelgium.be Afyse España Asesores www.afyse.es Valkuilen en aandachtspunten bij aankoop van

Nadere informatie

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5 EINDEJAARSTIPS 2015 Particulieren...2 Vermogenstoets voor zorgtoeslag en kindgebonden budget... 2 Verlaag uw box 3 grondslag... 2 Hypotheekrente vooruit betalen... 2 Let op lagere hypotheekrente in hoogste

Nadere informatie

Blok 10: IS 1: tarieven, gelieerde partijen, onderkapitalisatie, belastingparadijzen, fiscale eenheid

Blok 10: IS 1: tarieven, gelieerde partijen, onderkapitalisatie, belastingparadijzen, fiscale eenheid Blok 10: IS 1: tarieven, gelieerde partijen, onderkapitalisatie, belastingparadijzen, fiscale eenheid Vennootschapsbelasting (IS). 1. Algemeen. Vennootschappen. De vennootschapsbelasting (Impuesto sobre

Nadere informatie

Tweede woning in Spanje

Tweede woning in Spanje Kenniscentrum VermogensAdvies & Beleggen Tweede woning in Spanje Dit informatieblad is specifiek bedoeld voor inwoners van Nederland met een tweede woning in Spanje. Let erop dat afwijkende regels gelden

Nadere informatie

Handleiding aangifte Inkomstenbelasting Spanje

Handleiding aangifte Inkomstenbelasting Spanje Loftsi.nl Handleiding aangifte Inkomstenbelasting Spanje Inzake 2014 De meest relevante aandachtspunten voor fiscaal residenten in Spanje stapsgewijs belicht Aangifte verplichting Aangiftemogelijkheden

Nadere informatie

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Second Home juni 2015 - Antwerpen Maurice De Clercq - Niek Op den Kamp - Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Een tweede woning

Nadere informatie

Veilig een huis kopen in Spanje

Veilig een huis kopen in Spanje Veilig een huis kopen in Spanje Het Ministerie van Publieke Werken, Transport en Huisvesting heeft, in samenwerking met de Spaanse Vereniging van vastgoed- en commerciële administrateurs, een korte, eenvoudige

Nadere informatie

De kosten van een ziekenhuisbezoek

De kosten van een ziekenhuisbezoek Gaat u binnenkort naar het MCL? Kijk dan eerst op de website van uw zorgverzekeraar om te kijken of deze een contract met ons heeft afgesloten voor de behandeling die u moet ondergaan. Check ook uw polisvoorwaarden

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2004 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Vragenlijst. Voor de aangifte IRPF Renta Residentes over het fiscale jaar 2014

Vragenlijst. Voor de aangifte IRPF Renta Residentes over het fiscale jaar 2014 Vragenlijst Voor de aangifte IRPF Renta Residentes over het fiscale jaar 2014 Geachte cliënt, Hierbij treft u onze uitgebreide vragenlijst aan met betrekking tot de aangifte inkomstenbelasting voor residenten

Nadere informatie

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Second Home september 2016 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2005 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Het kopen van een huis of appartement in Spanje

Het kopen van een huis of appartement in Spanje Het kopen van een huis of appartement in Spanje Het kopen van een huis of appartement in Spanje Hoewel de Europese gemeenschap tracht om de wetgeving tussen de Europese landen te standaardiseren, blijft

Nadere informatie

Fiscale aandachtspunten bij aankoop onroerend goed in het buitenland en emigratie : case Spanje

Fiscale aandachtspunten bij aankoop onroerend goed in het buitenland en emigratie : case Spanje Fiscale aandachtspunten bij aankoop onroerend goed in het buitenland en emigratie : case Spanje Dany DE DECKER, erkend boekhouder-fiscalist en Tax Partner bij Baker Tilly Belgium Tanja DE DECKER, Tax Partner

Nadere informatie

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Als u eenmaal recht heeft op een ontslagvergoeding, dan kunt u deze vergoeding in feite op 3 verschillende manieren

Nadere informatie

Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015

Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015 Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015 Onlangs heeft de Spaanse fiscus (Hacienda) de geplande belastingherzieningen voor 2015 (en voor een deel zelfs al met onmiddellijke ingang in 2014) gepubliceerd.

Nadere informatie

Een eigen onderneming starten?

Een eigen onderneming starten? Een eigen onderneming starten? 2013 Daar komt heel wat bij kijken. U zult keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke rechtsvorm gaat u kiezen, waar gaat u uw bedrijf vestigen, gaat u personeel in dienst nemen?

Nadere informatie

De kosten en vergoedingenvan een ziekenhuisbezoek

De kosten en vergoedingenvan een ziekenhuisbezoek Gaat u binnenkort naar het MCL? Kijk dan eerst op de website van uw zorgverzekeraar om te kijken of deze een contract met ons heeft afgesloten voor de behandeling die u moet ondergaan. Check ook uw polisvoorwaarden

Nadere informatie

Verwerven van onroerend goed in Spanje Second Home : September 2015. Dany De Decker Tax Partner Baker Tilly Belgium www.bakertillybelgium.

Verwerven van onroerend goed in Spanje Second Home : September 2015. Dany De Decker Tax Partner Baker Tilly Belgium www.bakertillybelgium. Verwerven van onroerend goed in Spanje Second Home : September 2015 Dany De Decker Tax Partner Baker Tilly Belgium www.bakertillybelgium.be Enkele cijfers 2 (c) 2015 Baker Tilly Belgium Valkuilen en aandachtspunten

Nadere informatie

De Spaanse belastingen

De Spaanse belastingen De Spaanse belastingen De koop of verkoop van bestaand of n in Spanje heeft een aantal financiële c (niet-)resident in Spanje. Hieronder vol somming van de belangrijkste belastin exacte berekening raden

Nadere informatie

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren Een eigen huis mogelijkheden voor kopen of huren Een woning kopen of huren? Verschillende verantwoordelijkheden Wilt u een woning kopen of een woning huren? Dat is een afweging die u maakt. Een van de

Nadere informatie

Een team van medewerkers staat tot uw beschikking in Nederland én Frankrijk.

Een team van medewerkers staat tot uw beschikking in Nederland én Frankrijk. In het kort Sinds jaren is Beek & Royen actief op de Franse huizenmarkt. Door de jarenlange ervaring met de aan- en verkoop van Franse onroerende zaken kan in een korte tijd inzicht worden gegeven in alles

Nadere informatie

ACCOUNTNET PROPERTY ASSISTANCE UW STEUN EN TOEVERLAAT BIJ DE AANKOOP OF VERKOOP VAN ONROEREND GOED IN SPANJE

ACCOUNTNET PROPERTY ASSISTANCE UW STEUN EN TOEVERLAAT BIJ DE AANKOOP OF VERKOOP VAN ONROEREND GOED IN SPANJE ACCOUNTNET PROPERTY ASSISTANCE UW STEUN EN TOEVERLAAT BIJ DE AANKOOP OF VERKOOP VAN ONROEREND GOED IN SPANJE Accountnet Property Assistance In Spanje werkt de makelaar voor de verkoper. Die betaalt dus

Nadere informatie

Koopbegeleiding Spanje

Koopbegeleiding Spanje Koopbegeleiding Spanje Juridisch Fiscaal Financieel Praktisch Veilig kopen in Spanje Euro Economics Euro Economics is met circa vijftig collega s het grootste zelfstandige adviesbureau in Spanje dat aankopen

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije Second Home maart 2017 - Utrecht ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland 3. Niet-inwonerschap

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Nieuwbouw Hypotheek Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de Nieuwbouw Hypotheek? 1 Uw offerte is 7 maanden

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije en het Caribisch gebied

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije en het Caribisch gebied Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije en het Caribisch gebied Second Home september 2016 - Utrecht ESJ Accountants & Belastingadviseurs Maurice De Clercq & Nurefsan Koç Agenda 1. Inwonerschap

Nadere informatie

Belastingen Nederland - Spanje Welkom Donderdag 29 maart 2012 Inhoudsopgave Introductie MTH 1. Subsidieregelingen Spanje 2. Fiscale woonplaats natuurlijke personen 2.1 Binnen- en buitenlandse belastingplicht

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 G 01.1.05-0512 Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en tóch een scherpe

Nadere informatie

[KENNIS] 1. Wanneer mag of moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen?

[KENNIS] 1. Wanneer mag of moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen? Wil je weten of je je kan uitschrijven bij de gemeente uit de Basisregistratie Personen? Wil je geldige toezeggingen van de juiste instanties? Maak dan gebruik van de BuitenlandZaken Service van JoHo Inhoud

Nadere informatie

Expirerende Lijfrente

Expirerende Lijfrente GROEI NAAR VERMOGEN Expirerende Lijfrente Zorgeloos genieten van uw pensioen Er komt een moment in uw leven dat u zonder zorgen wilt gaan genieten van uw pensioen. Vandaag de dag betekent dit dat het regelen

Nadere informatie

Betaal minder belasting voor de verhuur van je Spaanse woning

Betaal minder belasting voor de verhuur van je Spaanse woning Loftsi.nl Betaal minder belasting voor de verhuur van je Spaanse woning Tips & tricks om de Spaanse Inkomstenbelasting bij verhuur te verlagen Vastgoedbezit in privé Uitgave: april 2015 www.loftsi.nl support@loftsi.nl

Nadere informatie

AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening. Voorwaarden

AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening. Voorwaarden AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening Voorwaarden Voorwaarden AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening De AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening is een geblokkeerde spaarrekening. Artikel 1 Definities

Nadere informatie

Verwerven van onroerend goed : Fiscale aspecten

Verwerven van onroerend goed : Fiscale aspecten Verwerven van onroerend goed : Fiscale aspecten Dany De Decker 1 (c) 2012 Baker Tilly Belgium Inhoud Verwerving onroerend goed Bezit onroerend goed Successieplanning Verkoop 2 (c) 2012 Baker Tilly Belgium

Nadere informatie

Ondernemers Hypotheek

Ondernemers Hypotheek Ondernemers Hypotheek Bent u zelfstandig ondernemer en wilt u een hypotheeklening voor een woning of een woning met bedrijfspand? Dan is de Ondernemers Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen

Nadere informatie

Inhoud. 5.1 Als u particulier verzekerd bent 14 5.2 Als u ziekenfondsverzekerd bent 15 5.3 Als u meeverzekerd bent bij uw partner 16

Inhoud. 5.1 Als u particulier verzekerd bent 14 5.2 Als u ziekenfondsverzekerd bent 15 5.3 Als u meeverzekerd bent bij uw partner 16 Inhoud 1 Voor wie is deze brochure? 4 2 De ziekenfondsverzekering voor zelfstandigen 6 3 Voorwaarden voor ziekenfondsverzekering in 2004 7 3.1 Drijft u in 2004 feitelijk voor eigen rekening een onderneming?

Nadere informatie

03-05-2016. Onbezorgd ouder worden. Ouder worden en zorg. Deel I Ouder worden en zorg. Wat is het probleem? Eigen bijdrage zorgkosten. Wanneer?

03-05-2016. Onbezorgd ouder worden. Ouder worden en zorg. Deel I Ouder worden en zorg. Wat is het probleem? Eigen bijdrage zorgkosten. Wanneer? Onbezorgd ouder worden Deel I Ouder worden en zorg Ouder worden en zorg Wat is het probleem? Eigen bijdrage zorgkosten Wanneer? U woont in een zorginstelling; U heeft een volledig pakket thuis of modulair

Nadere informatie

Een advies kan niet los gezien worden van uw gehele financiële situatie. UW FINANCIEEL PLAN

Een advies kan niet los gezien worden van uw gehele financiële situatie. UW FINANCIEEL PLAN Een advies kan niet los gezien worden van uw gehele financiële situatie. (Pre) Pensioen Sparen en beleggen Zorg, inkomen en ontslag Echtscheiding UW FINANCIEEL PLAN Hypotheek en leningen Huwelijkse voorwaarden

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao. Second Home oktober Utrecht. Maurice De Clercq

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao. Second Home oktober Utrecht. Maurice De Clercq Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao Second Home oktober 2017 - Utrecht Maurice De Clercq Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland

Nadere informatie

Inhoudsopgave Spaanse nalatenschappen

Inhoudsopgave Spaanse nalatenschappen Inhoudsopgave Spaanse nalatenschappen 1. Begripsverandering 2. Nederlandse erfrechtsituatie Nederlandse erfrechtsituatie van vóór 1 januari 2003 Nederlandse erfrechtsituatie na 1 januari 2003 Afwijken

Nadere informatie

ESTATE PLANNING. I. Schenking

ESTATE PLANNING. I. Schenking ESTATE PLANNING Estate planning, ofwel nalatenschapsplanning, wordt wel omschreven als een geheel van maatregelen om te bereiken dat het vermogen op zo goed mogelijke wijze overgaat op de erfgenamen. Vaak

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER WIE ZIJN WIJ

DIENSTENWIJZER WIE ZIJN WIJ DIENSTENWIJZER Als u met ons in zee gaat is het goed dat u meer weet over ons kantoor en wat u van ons kunt verwachten. In deze dienstenwijzer geven we u hier duidelijkheid over. U vindt antwoorden op

Nadere informatie

Koopgarant Kopen met korting

Koopgarant Kopen met korting Koopgarant Kopen met korting KG201507 1 INHOUDSOPGAVE Een eigen huis... 3 Het woningaanbod van de Sleutels... 3 1. Een huis kopen... 3 De voordelen van kopen Als u een woning van de Sleutels koopt onder

Nadere informatie

EEN HYPOTHEEK IN SPANJE VOOR HET KOPEN VAN EEN HUIS

EEN HYPOTHEEK IN SPANJE VOOR HET KOPEN VAN EEN HUIS EEN HYPOTHEEK IN SPANJE VOOR HET KOPEN VAN EEN HUIS Als iemand een huis wil kopen en daarvoor een Spaanse hypotheek nodig heeft, dan is het verstandig om een aantal aspecten en algemene voorwaarden te

Nadere informatie

Stap voor stap naar de hypotheek die bij u past Vlug, veilig en voordelig een hypotheek

Stap voor stap naar de hypotheek die bij u past Vlug, veilig en voordelig een hypotheek Stap 1 Inventariseren van uw wensen U wilt een woning kopen. Is de woning af of moet u nog stevig verbouwen? Bent u een handige doe-het-zelver of heeft u twee linker handen? Zo maar enkele vragen die ons

Nadere informatie

Aanleverhulp inkomstenbelasting 2011

Aanleverhulp inkomstenbelasting 2011 Aanleverhulp inkomstenbelasting 2011 Naam: Inleiding Besparen en makkelijk Met behulp van deze aanleverhulp inkomstenbelasting maken we het zo makkelijk mogelijk voor je om inzichtelijk te krijgen welke

Nadere informatie

WERKWIJZE BIJ DE AANKOOP VAN EEN EIGENDOM IN SPANJE 24/02/15

WERKWIJZE BIJ DE AANKOOP VAN EEN EIGENDOM IN SPANJE 24/02/15 1 WERKWIJZE BIJ DE AANKOOP VAN EEN EIGENDOM IN SPANJE 2 Voorafgaande Administratieve taken Uitwerking van Schema s van kosten en betalingen Kosten en belastingen die voortvloeien uit de aankoopprocedure

Nadere informatie

Bleukens Advies DIENSTVERLENINGSDOCUMENT. U treft hier het dienstverleningsdocument aan van Bleukens Advies Versie 2010-01

Bleukens Advies DIENSTVERLENINGSDOCUMENT. U treft hier het dienstverleningsdocument aan van Bleukens Advies Versie 2010-01 Bleukens Advies DIENSTVERLENINGSDOCUMENT U treft hier het dienstverleningsdocument aan van Bleukens Advies Versie 2010-01 Dienstverleningsdocument Bleukens Advies versie 2010-01 Pagina 1 van 7 U overweegt

Nadere informatie

Limburg Financieel Advies b.v. Verzekeringen en Verzekeringsadviezen

Limburg Financieel Advies b.v. Verzekeringen en Verzekeringsadviezen 1 Limburg Financieel Advies b.v. Verzekeringen en Verzekeringsadviezen Dienstverleningsdocument Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van

Nadere informatie

mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris

mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris Uw vermogen in 2015, voorbereid op de toekomst Het beheren van uw vermogen Belastingen Eigen bijdrages De volgende generatie Het beheren van uw vermogen Wie mag uw

Nadere informatie

Zorgverzekeringswet. Duitsland

Zorgverzekeringswet. Duitsland Zorgverzekeringswet & Duitsland INHOUD 1 Woonplaats Duitsland 1.2 Werknemer + gezinsleden 1.2.1 Werkzaam in Nederland (grensarbeider) 1.2.1.1 Op 31 december 2005 ziekenfondsverzekerd in Nederland 1.2.1.2

Nadere informatie

Informatie brochure. Koopstart

Informatie brochure. Koopstart Informatie brochure Koopstart Kopen met korting voor zittende huurders - 1 - - 2 - Koopstart: kopen met korting! Een woning kopen met Koopstart betekent dat u korting krijgt op de marktwaarde. Kenmerken

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. DrieSterrenHypotheek Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en

Nadere informatie

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje Emigreren naar Spanje Fiscale beschouwingen Residentie Emigratie Aangiften Tarieven 2015 Introductie Jaarlijks emigreren er vele Nederlanders en Belgen naar Spanje, zowel voor werk als om er van het leven

Nadere informatie

Huis opeten? Liever niet. Rabobank Centraal Zuid-Limburg

Huis opeten? Liever niet. Rabobank Centraal Zuid-Limburg Huis opeten? Liever niet Rabobank Centraal Zuid-Limburg Esther van Wegberg en Harry Delnoij 04-11-2014 Programma Aanleiding en welkom Uitleg AWBZ regeling Voorbeeldberekeningen eigen bijdrage Tips en mogelijke

Nadere informatie

Vragenlijst aangifte inkomstenbelasting 2015 In te dienen voor 15 maart

Vragenlijst aangifte inkomstenbelasting 2015 In te dienen voor 15 maart Vragenlijst aangifte inkomstenbelasting 2015 In te dienen voor 15 maart Algemene gegevens Naam en Voorletters Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Email adres Sofinummer (BSN) Geboortedatum Bankrekening

Nadere informatie

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig?

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig? Pag. 1/5 G 01.1.18-0413 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning In deze brochure staat de volgende informatie In deze brochure de volgende informatie ouwwoning? u uw verbouwen? Of Dangaat is de

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

Ons kantoor behartigt uw belangen op het gebied van financiële diensten en producten.

Ons kantoor behartigt uw belangen op het gebied van financiële diensten en producten. Dienstenwijzer Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. In onze werkwijze staat u als klant centraal, uw persoonlijke situatie en wensen zijn voor ons een belangrijke graadmeter. In onze

Nadere informatie

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Second Home september 2016 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1. Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, kunt

Nadere informatie

Wat kunnen we van elkaar verwachten?

Wat kunnen we van elkaar verwachten? Wat kunnen we van elkaar verwachten? U heeft ons de zorg voor uw verzekeringen en/of andere financiële producten toevertrouwd of overweegt dit te gaan doen. In deze dienstenwijzer informeren wij u over

Nadere informatie

Inbrengrecht onroerend goed : 0,5 % of 10% Inbreng in natura gebeurt bij oprichting van een vennootschap of bij kapitaalverhoging.

Inbrengrecht onroerend goed : 0,5 % of 10% Inbreng in natura gebeurt bij oprichting van een vennootschap of bij kapitaalverhoging. Inbrengrecht onroerend goed : 0,5 % of 10% Inbreng in natura gebeurt bij oprichting van een vennootschap of bij kapitaalverhoging. Oprichters en aandeelhouders kunnen bepaalde goederen andere dan geld

Nadere informatie

ESTATE PLANNING. Meester in advies. Huwelijkse voorwaarden. Schenken. Testament

ESTATE PLANNING. Meester in advies. Huwelijkse voorwaarden. Schenken. Testament ESTATE PLANNING Schenken Huwelijkse voorwaarden Testament Wat is estate planning? Estate planning is het nemen van maatregelen gericht op de besparing van schenk- en erfbelasting bij de overgang of overdracht

Nadere informatie

De Weidenweg 17A - Ruinerwold

De Weidenweg 17A - Ruinerwold De Weidenweg 17A - Ruinerwold Vraagprijs: op aanvraag Gelegen in het buitengebied van Ruinerwold, op een steenworp afstand van het dorp Berghuizen, ligt dit voormalige melkveehouderijbedrijf. Betreft een

Nadere informatie

Koopstart. een eerste woning kopen

Koopstart. een eerste woning kopen Koopstart een eerste woning kopen start Een eigen woning via Koopstart Hulp bij de aankoop van een eerste woning Voor starters is het nog steeds erg moeilijk op de Nederlandse koopmarkt. Het is voor velen

Nadere informatie

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 Vanaf 1 januari 2006 is in Nederland de Zorgverzekeringswet (Zvw) in werking. Deze wet is de basis van een geheel nieuw Nederlands verzekeringstelsel voor ziektekosten.

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER BLEUKENS ADVIES

DIENSTENWIJZER BLEUKENS ADVIES DIENSTENWIJZER BLEUKENS ADVIES U heeft voor Bleukens Advies gekozen of overweegt voor Bleukens Advies te kiezen als uw tussenpersoon voor uw verzekeringen en / of andere financiële diensten. Met uw keuze

Nadere informatie

Brochure Recreatiewoning

Brochure Recreatiewoning Brochure Recreatiewoning 1. Algemeen 2. 2. De Markt 2. 3. Hoofdverblijf 2. 4. Financiering van de recreatiewoning 3. 5. Aankoop van de recreatiewoning 4. 6. Financieren via uw woonhuis 4. 7. Hypotheekrenteaftrek

Nadere informatie

Toelichting jaaropgave hypotheken

Toelichting jaaropgave hypotheken Toelichting jaaropgave hypotheken U heeft de jaaropgave(n) van uw hypotheek over 2014 ontvangen. Maar welke informatie vindt u eigenlijk op deze jaaropgave? En hoe zit het met de aftrek van de hypotheekrente?

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Eindejaar tips voor de onderneming Voorkom toepassing van thin capitalization Zijn er in uw concern groepsleningen afgesloten? U kunt toepassing van de renteaftrekbeperking voor groepsleningen op grond

Nadere informatie

Informatie brochure. Koopstart

Informatie brochure. Koopstart Informatie brochure Koopstart Kopen met korting! - 1 - - 2 - Koopstart: kopen met korting! Een woning kopen met Koopstart betekent dat u korting krijgt op de marktwaarde. Of u hiervoor in aanmerking komt

Nadere informatie

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat Commanditaire vennootschap oprichten. De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat er twee soorten vennoten

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 G 01.1.18-0811 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1. Uw offerte is 7 maanden geldig. En als

Nadere informatie

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering U gaat binnenkort met pensioen of u overweegt eerder te stoppen met werken. Eindelijk tijd om

Nadere informatie

Voorwaarden en condities Wooncomfort Notarisservice All-in

Voorwaarden en condities Wooncomfort Notarisservice All-in Voorwaarden en condities Wooncomfort Notarisservice All-in De Wooncomfort Notarisservice wordt naar keuze aangeboden als een All-in dienstverlening of als budget dienstverlening. Kiest u voor het all-in

Nadere informatie

Heerenweg 8 IJhorst. Vraagprijs: 524.500,00 k.k.

Heerenweg 8 IJhorst. Vraagprijs: 524.500,00 k.k. Heerenweg 8 IJhorst Vraagprijs: 524.500,00 k.k. Op een historische plek in IJhorst is deze monumentale boerderij gelegen op een kavel van circa 13000 m2. Oorspronkelijk is de boerderij gebouwd in 1888.

Nadere informatie