Handleiding aangifte Inkomstenbelasting Spanje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding aangifte Inkomstenbelasting Spanje"

Transcriptie

1 Loftsi.nl Handleiding aangifte Inkomstenbelasting Spanje Inzake 2014 De meest relevante aandachtspunten voor fiscaal residenten in Spanje stapsgewijs belicht Aangifte verplichting Aangiftemogelijkheden Tarieven Vastgoed Fiscaal residentschap En nog veel meer Barcelona Spanje

2 Kalender 1 De periode om de aangifte Inkomstenbelasting in te dienen loopt van 7 april tot en met 30 juni Het indienen van de aangifte na deze termijn zal leiden tot boetes en naheffingen. Vanaf 7 april kan het voorstel tot aangifte ( borrador ) via de website van de Spaanse belastingdienst elektronisch worden opgevraagd en vervolgens via dezelfde website (elektronisch) worden ingediend. De Spaanse fiscus baseert haar voorstel op informatie die zij ontvangt van derden (werkgevers, banken, etc.). Het is belangrijk dat dit voorstel tot aangifte wordt gecontroleerd en waar nodig wordt aangevuld met informatie waar de Spaanse fiscus niet automatisch toegang tot heeft (bijvoorbeeld; inkomsten uit het buitenland). Vanaf 11 mei kan de aangifte ook fysiek (papier) worden ingediend bij de Spaanse banken (indien te betalen) of bij de Spaanse fiscus (nul aangifte, verzoek tot teruggave). De aangifte dient ondertekend en in een speciale envelop (verkrijgbaar bij deze instanties) te worden overhandigd. Tot 25 juni: indien er moet worden betaald waarbij de belastingplichtige er voor kiest om de betaling te domiciliëren op een Spaanse bankrekening, dan kan de aangifte tot uiterlijk 25 juni worden ingediend. Tot 30 juni kunnen aangiften worden ingediend waarbij er niet hoeft te worden betaald, waarbij er sprake is van een teruggave of waarbij de belastingplichtige ervoor kiest om het te betalen bedrag niet te domiciliëren.

3 Aangifteplicht 2 Meer dan euro: tenzij één van de onderstaande situaties van toepassing is, bent u in beginsel verplicht aangifte Inkomstenbelasting te doen zodra uw uw bruto jaarinkomen hoger is dan euro waarbij dit inkomen is betaald door maximaal 1 werkgever/betaler. Zelfstandig ondernemers dienen altijd aangifte te doen. Meer dan euro: indien u inkomen ontvangt van meerdere betalers (werkgevers, alimentatie betalingen, etc.) dan bent u verplicht om een aangifte in te dienen zodra uw bruto jaarinkomen hoger is dan euro. Meer dan euro: indien u rendement inkomsten (rente, dividenden, verkoopwinsten) ontvangt die dit bedrag overstijgen, dan dient eveneens aangifte te worden gedaan. Inkomen uit het buitenland: belastingplichtigen die inkomen uit het buitenland ontvangen hebben veelal te maken met het feit dat er over dit inkomen geen voorinhouding inkomstenbelasting is gepleegd door de betaler. Indien u inkomen uit het buitenland ontvangt, waarbij Spanje over dit inkomen belasting mag heffen, dan bent u doorgaans verplicht om een aangifte Inkomstenbelasting in te dienen, onafhankelijk van bovengenoemde limieten. Niet verplicht, toch aangifte doen? Hoewel u wellicht op basis van bovenstaande criteria niet verplicht bent om een aangifte Inkomstenbelasting te doen, is het altijd verstandig om te kijken of een aangifte zinvol is. Wellicht heeft uw werkgever teveel loonbelasting ingehouden of heeft u recht op een extra fiscale aftrekpost en kunt u teveel betaalde belasting terugvragen via de aangifte.

4 Individueel of gezamenlijk 3 In beginsel is de Spaanse Inkomstenbelasting een individuele belasting en dient er door iedere belastingplichtige een individuele aangifte te worden ingediend. Wanneer er sprake is van een gezinseenheid kan er voor worden gekozen om een gezamenlijke aangifte Inkomstenbelasting te presenteren. Hiermee wordt er middels één aangifte Inkomstenbelasting voor alle gezinsleden aangifte gedaan waarbij tegelijkertijd geen van de gezinsleden een individuele aangifte kan doen. Er is sprake van een gezinseenheid tussen echtgenoten en hun kinderen of tussen alleenstaande ouders en hun kinderen. Personen kunnen maximaal onderdeel zijn van één gezinseenheid. Geregistreerde partners of samenwonenden kunnen geen gezamenlijke aangifte doen. Per jaar kan worden bekeken wat fiscaal de meest aantrekkelijke optie is: het indienen van een gezamenlijke of een individuele aangifte. Hiertoe kunnen beide varianten worden doorgerekend alvorens de beslissing te nemen. In het algemeen kan worden gesteld dat een gezamenlijke aangifte fiscaal aantrekkelijk is indien één van de gezinsleden de kostwinnaar is en de overige gezinsleden geen of (zeer) weinig inkomen hebben. In de overige situaties zullen individuele aangiften doorgaans fiscaal aantrekkelijker zijn.

5 Type inkomsten 4 In de Spaanse Inkomstenbelasting wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende type inkomsten. De algemene inkomsten en de rendement inkomsten. Beide type inkomsten worden op een eigen wijze en afzonderlijk van elkaar belast. Indien u inkomen uit het buitenland ontvangt is extra aandacht nodig: Algemene inkomsten: inkomen uit arbeid (salaris, pensioenen, uitkeringen, etc.), inkomen uit vastgoed en zelfstandige arbeid worden progressief belast volgens de tarieven weergegeven in tabel op pagina 5. In de tabel staan ook de tarieven weergegeven die gedurende de jaren 2015 en 2016 van toepassing zullen zijn. Het is van belang om te realiseren dat tarieven voor de algemene inkomsten per deelstaat enigszins kunnen variëren. Rendement inkomsten: inkomen uit sparen en beleggen (rente, dividend, verzekeringsproducten, etc.) en uit vermogenswinsten worden belast tegen de tarieven zoals deze in de tabel op pagina 6 staat weergegeven. In de tabel staan ook de tarieven weergegeven die gedurende de jaren 2015 en 2016 van toepassing zullen zijn. Inkomen uit het buitenland: als u woonachtig bent in Spanje betekent dit dat u uw gehele wereldinkomen moet opgeven in Spanje. Indien u uit het buitenland inkomen ontvangt dient er te worden gekeken aan welk land het Belastingverdrag de belastingheffing over dit inkomen toekent. Echter, ook al is het inkomen niet in Spanje belast; er zal toch over het inkomen geïnformeerd moeten worden in de aangifte Inkomstenbelasting.

6 Tarieven - algemeen 5 Landelijke tarieven voor algemene inkomsten (arbeid, vastgoed, uitkeringen) Tot 2014 Tot 2015 Tot ,75% % % % % % % % % % % % % Meerdere 47% Meerdere 45% % Meerdere 52% * Regionale schalen en tarieven kunnen afwijken van de bovengenoemde schalen en tarieven. Alle tarieven zijn opvraagbaar via support@loftsi.nl

7 Tarieven - rendement 6 Tarieven rendement inkomsten (rente, dividend) en vermogenswinsten * Van Tot % 20% 19% % 22% 21% % 22% 21% % 24% 23% * Gelijk voor alle deelstaten

8 Vrijstellingen 7 De belangrijkste vrijstellingen waar belastingplichtigen doorgaans recht op hebben, staan onderstaand weergegeven: Persoonlijke vrijstelling: iedere belastingplichtige heeft recht op een belastingvrije voet van euro Vrijstelling voor kinderen: voor kinderen die jonger zijn dan 25 jaar, niet meer dan euro bruto per jaar verdienen en bij de belastingplichtige inwonen geldt er recht op een additionele vrijstelling: euro voor het eerste kind, euro voor het tweede kind, euro voor het derde en euro voor de vierde en volgende kinderen. Voor kinderen jongeren dan 3 jaar geldt een extra vrijstelling van euro. Kinderen jonger dan 3 jaar: vrouwen met kinderen jonger dan 3 jaar hebben recht op een vermindering van de te betalen belasting van maximaal euro per jaar indien het kind in Spanje is geboren. De vrouwen dienen tevens bij de Spaanse sociale zekerheid als werknemer of zelfstandig ondernemer ingeschreven te staan. Vrijstelling voor gezamenlijke aangifte: indien er een gezamenlijke aangifte wordt gedaan, geldt er een extra vrijstelling van euro. Bijdragen aan pensioenplannen: Bijdragen aan pensioenplannen kunnen in mindering worden gebracht op het belastbare inkomen tot maximaal euro per jaar. Voor personen ouder dan 50 jaar is de limiet euro. Vrijstellingen voor inkomen uit arbeid: inkomen uit arbeid mag met maximaal euro worden verminderd.

9 Vastgoed 8 Eigen woning: de eigen vaste woning heeft in de Spaanse Inkomstenbelasting geen directe belastinggevolgen, anders dan dat deze bepaalt in welke Spaanse deelstaat aangifte gedaan moet worden en zo indirect hoeveel belasting moet worden betaald (tarieven kunnen enigszins verschillen per deelstaat). Tweede woning (eigen gebruik): indien u in Spanje woont en een tweede woning bezit (in Spanje of daarbuiten) dan dient het inkomen dat aan deze woning wordt toegerekend (op basis van de kadastrale waarde of de verkrijgingsprijs) te worden opgegeven in de aangifte. Dit inkomen wordt tegen de algemene tarieven belast. Verhuur vastgoed: indien u een woning verhuurt dan dient u over de (netto) verhuuropbrengsten Inkomstenbelasting te betalen. Ook dit inkomen wordt tegen de algemene tarieven belast. Let op: in sommige gevallen is er recht op een bonificatie van de netto verhuuropbrengsten van % (niet toepasbaar bij vakantieverhuur). Verkoop vastgoed: In tegenstelling tot in Nederland is de verkoop van een woning in beginsel belast in de Spaanse inkomstenbelasting (verkoopprijs -/- aankoopprijs -/- direct gerelateerde kosten -/- inflatiecorrectie). Alleen indien het verkoopbedrag van de vaste woning wordt geherinvesteerd in de volgende vaste woning is er recht op een vrijstelling van belasting. Belastingplichtigen ouder dan 65 jaar kunnen de verkoopwinst belastingvrij ontvangen. Hypotheekaftrek: personen die in 2013 of 2014 hun woning kochten hebben geen recht meer op hypotheekaftrek in Spanje. Personen die voor 1 januari 2013 hun vaste woning kochten kunnen 15% van de hypotheeklasten tot maximaal euro (= euro ) op de te betalen inkomstenbelasting in mindering brengen.

10 Aftrekbare kosten 9 Welke aftrekbare kosten dient u verder niet te vergeten? Hypotheekaftrek: heeft u uw woning gekocht voor 1 januari 2013 met een hypotheek? Dan heeft u waarschijnlijk recht op hypotheekaftrek. Hiermee bespaart u tot maximaal euro op uw te betalen inkomstenbelasting. Aftrek voor inkomen uit arbeid: personen die minder verdienen dan euro hebben recht op een extra belastingaftrek tot maximaal 400 euro. Huuraftrek: belastingplichtigen met een bruto jaarinkomen lager dan euro hebben recht op huuraftrek. Ook bepaalde kosten die voor rekening zijn gekomen van de huurder zijn aftrekbaar (zoals de IBI). Vrijstelling voor dividend: 2014 is (voorlopig) het laatste jaar waarin een vrijstelling voor de eerste euro dividend geldt. Pas over het meerdere dient u inkomstenbelasting te betalen. Schenkingen: 25% van de bedragen die aan erkende (Spaanse) nutsinstellingen worden geschonken zijn fiscaal aftrekbaar, tot maximaal 10% van het belastbaar bedrag van de belastingplichtige. Vrijstellingen voor dubbele (internationale) belastingen: indien u bijvoorbeeld dividend uit het buitenland ontvangt, controleert u dan of u daarover reeds buitenlandse bronbelasting heeft betaald die in Spanje in mindering kan worden gebracht om dubbele belastingheffing te voorkomen. Vrijstelling van de deelstaten: veel deelstaten hebben eigen aftrekposten en vrijstellingen. Dit kan gaan om zeer uiteenlopende zaken. Het is raadzaam om na te gaan welke dit zijn en of u hier recht op heeft.

11 Wijziging domicilie 10 Emigratie naar Spanje: indien u naar Spanje emigreert zult u daar fiscaal resident worden en in Spanje belastingplichtig worden over uw wereldwijde inkomsten (Spanje, Nederland, overig). Al uw inkomen dient u in Spanje op te geven, waarbij gekeken dient te worden of u op basis van nationale of internationale wetgeving recht heeft op voorkoming van eventuele dubbele belasting (laat uw situatie voorafgaand aan emigratie in kaart brengen). Spanje stelt dat u fiscaal resident bent indien u meer dan 183 dagen in Spanje verblijft, indien uw economische centrum (bezittingen, inkomsten) zich in Spanje bevindt of indien uw vrouw en kinderen in Spanje woonachtig zijn. Let op: of er sprake is van fiscaal residentschap in Spanje kan sterk afhankelijk zijn van persoonlijke omstandigheden. Laat u in geval van twijfel altijd informeren. Emigreert u naar Spanje als gevolg van uw werk? Informeer dan of u gebruik kan maken van het aantrekkelijke Spaanse expat-regime. Verhuizing binnen Spanje : indien u binnen Spanje verhuist, dient u dit aan de Spaanse fiscus te communiceren. Voor uw aangifte Inkomstenbelasting geldt dat u woonachtig bent in de deelstaat waar u gedurende dat jaar de meeste dagen woonachtig bent geweest. Remigratie of werkzaam in het buitenland: indien u remigreert dan kunt u dit melden bij de Spaanse fiscus. U bent vanaf dat moment alleen nog in Spanje belastingplichtig (als niet-resident) voor inkomsten die u in Spanje geniet (bijvoorbeeld uit Spaans vastgoed). Bent u voor langere tijd werkzaam buiten Spanje, communiceer dit dan ook aan de Spaanse fiscus. Zij zal dan aangeven per wanneer u als niet-resident wordt belast. Het belastingverdrag tussen Spanje en het land waar u werkzaam bent geeft antwoord waar uw arbeidsinkomen belast zal worden.

12 Loftsi.nl Fiscaal-juridisch advies voor Spanje Overige aandachtspunten 11 Vermogensbelasting: de vermogensbelasting is in 2014 (en 2015) nog van toepassing. Voor fiscaal-residenten geldt per persoon een belastingvrije voet van euro ( euro in Catalonië) en een vrijstelling van euro voor de vaste woning. Indien het bruto vermogen hoger is dan 2 miljoen euro dient er in de meeste deelstaten een aangifte te worden ingediend, ook als het netto vermogen (bijvoorbeeld door de aftrek van vrijstellingen en schulden) onbelast blijft. Net als in de Inkomstenbelasting is er in de Vermogensbelasting sprake van regionale verschillen in de belastingtarieven. Aangifte buitenlandse bezittingen: een andere jaarlijkse verplichting waar fiscaal residenten in Spanje mee te maken (kunnen) hebben is de aangifte waarin geïnformeerd moet worden over de buitenlandse bezittingen (vastgoed, bankrekeningen, beleggingen) indien deze per categorie meer waard zijn dan euro. De Spaanse fiscus gebruikt deze informatie om andere aangiften mee te controleren en eventueel niet gedeclareerde bezittingen en inkomsten op te sporen. Erf- & schenkbelasting: ook voor de erf- en schenkbelasting geldt dat indien u in Spanje woonachtig bent u in Spanje belasting dient te betalen voor eventuele verkrijgingen uit een erfenis of schenking. Spanje en Nederland hebben in het Belastingverdrag geen afspraken gemaakt ter voorkoming van dubbele belasting. Wel kennen beide landen eenzijdige (in bepaalde situaties enigszins beperkte) regelingen ter voorkoming van dubbele heffing.

13 Loftsi.nl Fiscaal-juridisch advies voor Spanje Disclaimer 12 Deze publicatie is met grote zorg samengesteld, maar... Deze publicatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor mogelijke onjuistheden en/of onvolledigheden van de hierin verstrekte informatie aanvaardt Loftsi geen aansprakelijkheid. Evenmin kunnen aan de inhoud van deze publicatie rechten worden ontleend. De informatie kan ook niet als belastingadvies worden beschouwd gezien de belastingwetgeving voortdurend aan verandering onderhevig is. Wil je informatie gebruiken of delen met derden? Dat mag uiteraard, maar we zouden het waarderen als je onze naam en website noemt of ons hiervan op de hoogte stelt. We kunnen je dan direct informeren over mogelijke bijzonderheden, uitzonderingen of extra voorwaarden die van toepassing zouden kunnen zijn op de in dit document genoemde informatie. Vragen? Laat het ons weten via of neem contact met ons op via onze website Bedankt voor je interesse, Don t be a stranger support@loftsi.nl Barcelona - Spanje

14 Loftsi.nl Fiscaal-juridisch advies voor Spanje Over ons 13 Loftsi is ambitieus, we groeien en zijn goed bekend met de fiscale en juridische wetgeving in Spanje. We helpen en adviseren particulieren en zakelijke partijen op Tax & Legal gebied in Spanje. Wat wij willen is dat jij zeker weet dat het in Spanje 100% klopt, dat je Spaanse fiscale en juridische zaken net zo goed op orde zijn als in Nederland, dat je Spaanse en Nederlandse zaken op elkaar zijn afgestemd en dat je natuurlijk goed slaapt. Geen borrelpraat, wollige verhalen, maar concreet advies in je eigen taal. Heb je vragen of wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Web: Telefoon: Smaakt deze publicatie naar meer? Volg ons op Of meld je via onze website aan voor onze nieuwsbrief support@loftsi.nl Barcelona - Spanje

Veranderingen Belastingstelsel Spanje

Veranderingen Belastingstelsel Spanje Loftsi.nl Veranderingen Belastingstelsel Spanje - 2015 & 2016 De meest relevante fiscale wijzigingen stapsgewijs belicht Inkomstenbelasting Vermogensbelasting Vennootschapsbelasting www.loftsi.nl support@loftsi.nl

Nadere informatie

Spaanse belastingen bij vastgoedbezit in Spanje

Spaanse belastingen bij vastgoedbezit in Spanje Loftsi.nl Spaanse belastingen bij vastgoedbezit in Spanje Voor niet-residenten De meest relevante Spaanse belastingen bij vastgoedbezit in Spanje Koop Bezit Verkoop Erf- en schenkingsbelasting Uitgave:

Nadere informatie

Betaal minder belasting voor de verhuur van je Spaanse woning

Betaal minder belasting voor de verhuur van je Spaanse woning Loftsi.nl Betaal minder belasting voor de verhuur van je Spaanse woning Tips & tricks om de Spaanse Inkomstenbelasting bij verhuur te verlagen Vastgoedbezit in privé Uitgave: april 2015 www.loftsi.nl support@loftsi.nl

Nadere informatie

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje Emigreren naar Spanje Fiscale beschouwingen Residentie Emigratie Aangiften Tarieven 2015 Introductie Jaarlijks emigreren er vele Nederlanders en Belgen naar Spanje, zowel voor werk als om er van het leven

Nadere informatie

Woning kopen in Spanje

Woning kopen in Spanje Woning kopen in Spanje Fiscaal belicht Euro Economics behartigt de belangen van buitenlandse bedrijven en particulieren in Spanje Barcelona Girona Madrid Marbella Juridisch Fiscaal Veilig kopen Aangiften

Nadere informatie

Woning kopen in Spanje

Woning kopen in Spanje Woning kopen in Spanje Fiscaal belicht Euro Economics behartigt de belangen van buitenlandse bedrijven en particulieren in Spanje Barcelona Girona Madrid Marbella Juridisch Fiscaal Veilig kopen Aangiften

Nadere informatie

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje Emigreren naar Spanje Fiscale beschouwingen Residentie Emigratie Aangiften Tarieven 2017 Introductie Jaarlijks emigreren er vele Nederlanders en Belgen naar Spanje, zowel voor werk als om er van het leven

Nadere informatie

Aangifte inkomsten- en vermogensbelasting

Aangifte inkomsten- en vermogensbelasting Aangifte inkomsten- en vermogensbelasting Spanje 2016 inzake 2015 Geachte relatie In dit document treft u informatie aan over vrijstellingen, de benodigde gegevens om uw aangiften te kunnen verzorgen en

Nadere informatie

Welkom bij Loftsi. Loftsi.nl. Quick Start Guide. Fiscaal-juridisch advies voor Spanje

Welkom bij Loftsi. Loftsi.nl. Quick Start Guide. Fiscaal-juridisch advies voor Spanje Loftsi.nl Welkom bij Loftsi Fiscaal-juridisch advies voor Spanje Quick Start Guide Statement Ons statement: Loftsi wil dat je fiscaal-juridische zaken in Spanje net zo goed geregeld zijn als in Nederland.

Nadere informatie

FISCALE VERPLICHTINGEN. 16 februari 2013

FISCALE VERPLICHTINGEN. 16 februari 2013 FISCALE VERPLICHTINGEN IN PORTUGAL 16 februari 2013 Fiscaal resident U heeft een Portugees fiscaal nummer (NIF of Número de Contribuinte) U woont in Portugal U bent uitgeschreven uit het Nederlandse bevolkingsregister

Nadere informatie

Belastingaangiften Spanje

Belastingaangiften Spanje aangiften Spanje Particulieren Inkomstenbelasting Vermogensbelasting Buitenlandse bezittingen Informatie & Tarieven 2015 aangiften In Spanje dient jaarlijks per belastingplichtige bezien te worden of (1)

Nadere informatie

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5 EINDEJAARSTIPS 2015 Particulieren...2 Vermogenstoets voor zorgtoeslag en kindgebonden budget... 2 Verlaag uw box 3 grondslag... 2 Hypotheekrente vooruit betalen... 2 Let op lagere hypotheekrente in hoogste

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije Second Home maart 2017 - Utrecht ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland 3. Niet-inwonerschap

Nadere informatie

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Second Home juni 2015 - Antwerpen Maurice De Clercq - Niek Op den Kamp - Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Een tweede woning

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt 1. Inleiding In het geval u overweegt een vakantiewoning aan te kopen gelegen in Parc Les Etoiles wilt u wellicht meer weten over de mogelijke gevolgen voor de belastingheffing met betrekking tot de aankoop

Nadere informatie

Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015

Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015 Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015 Onlangs heeft de Spaanse fiscus (Hacienda) de geplande belastingherzieningen voor 2015 (en voor een deel zelfs al met onmiddellijke ingang in 2014) gepubliceerd.

Nadere informatie

Checklist 2007. Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting 2007. Onze werkwijze is als volgt:

Checklist 2007. Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting 2007. Onze werkwijze is als volgt: Checklist 2007 Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting 2007 Onze werkwijze is als volgt: U kruist op onderstaand formulier aan welke situaties op u van toepassing zijn en levert het formulier met

Nadere informatie

Aankoop van een Spaanse woning

Aankoop van een Spaanse woning Loftsi.nl Aankoop van een Spaanse woning In 10 duidelijke stappen Inleiding voor een succesvolle aankoop van een Spaanse woning Controles Contracten Belastingen Spaanse notaris Uitgave: januari 2015 www.loftsi.nl

Nadere informatie

BelastingtarievenSpanje 2015

BelastingtarievenSpanje 2015 International Quality Partner Spain BelastingtarievenSpanje 2015 Particulieren Bedrijven zie ook Vastgoed BelastingenSpanje.nl & BelastingenSpanje.be Vooraf International Quality Partner Spain Introductie

Nadere informatie

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Grensoverschrijdende arbeid neemt steeds meer toe en heeft allerlei gevolgen voor de werknemer, zijn de gezinsleden en zijn werkgever(s). Bij het bepalen van de

Nadere informatie

SPIE WERKNEMERS AANDELEN AANBOD 2015 LOKALE BIJLAGE VOOR NEDERLAND. Nederlandse informatie over het aanbod

SPIE WERKNEMERS AANDELEN AANBOD 2015 LOKALE BIJLAGE VOOR NEDERLAND. Nederlandse informatie over het aanbod SPIE WERKNEMERS AANDELEN AANBOD 2015 LOKALE BIJLAGE VOOR NEDERLAND U bent uitgenodigd om te investeren in aandelen SPIE in het kader van het SPIE Groep werknemers aandelen aanbod SHARE FOR YOU 2015. Hieronder

Nadere informatie

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni 2012 7.7 6 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Brutoloon Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van zijn werkgever. Van dit loon worden

Nadere informatie

Aangifte inkomsten- en vermogensbelasting

Aangifte inkomsten- en vermogensbelasting Aangifte inkomsten- en vermogensbelasting Spanje 2017 inzake 2016 Geachte relatie In dit document tref je informatie aan over vrijstellingen, de benodigde gegevens om je aangiften te kunnen verzorgen en

Nadere informatie

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014)

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) Het einde van het jaar is weer in zicht. Bedrijfsopvolging.nl heeft wat fiscale tips voor familiebedrijven op een rij gezet. Schenken Ieder jaar kunt

Nadere informatie

De vererving van een vakantiewoning in Spanje. Publicatie. Laatste update: februari 2015

De vererving van een vakantiewoning in Spanje. Publicatie. Laatste update: februari 2015 Alle informatie voor de afwikkeling van een nalatenschap in Spanje Met update voor de gewijzigde situatie in de Spaanse erfbelasting per 1 januari 2015 voor niet-residenten Publicatie De vererving van

Nadere informatie

Wonen in Duitsland 2016

Wonen in Duitsland 2016 Wonen in Duitsland 2016 Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen (GWO) Nicole Janssen Inhoud presentatie Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting NL-D: Uitkeringen in belastingverdrag tot en met

Nadere informatie

Fiscale aspecten bij de koop en verhuur van een woning op villapark Residence Lipno Tsjechië

Fiscale aspecten bij de koop en verhuur van een woning op villapark Residence Lipno Tsjechië Fiscale aspecten bij de koop en verhuur van een woning op villapark Residence Lipno Tsjechië In deze notitie worden de Tsjechische en Nederlandse fiscale aspecten toegelicht bij de verwerving en verhuur

Nadere informatie

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Second Home september 2016 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap

Nadere informatie

Vragenlijst. Voor de aangifte IRPF Renta Residentes over het fiscale jaar 2014

Vragenlijst. Voor de aangifte IRPF Renta Residentes over het fiscale jaar 2014 Vragenlijst Voor de aangifte IRPF Renta Residentes over het fiscale jaar 2014 Geachte cliënt, Hierbij treft u onze uitgebreide vragenlijst aan met betrekking tot de aangifte inkomstenbelasting voor residenten

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens Aangifte 2013 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande vragenlijst opgesteld.

Nadere informatie

Belastingdienst. Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen 2015

Belastingdienst. Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen 2015 Belastingdienst Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen 2015 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Gebruikte begrippen en afkortingen 3 2 De fiscale partnerregeling

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

Aanleverhulp inkomstenbelasting 2011

Aanleverhulp inkomstenbelasting 2011 Aanleverhulp inkomstenbelasting 2011 Naam: Inleiding Besparen en makkelijk Met behulp van deze aanleverhulp inkomstenbelasting maken we het zo makkelijk mogelijk voor je om inzichtelijk te krijgen welke

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Second Home maart 2016 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2.

Nadere informatie

Belastingtarieven Spanje 2018

Belastingtarieven Spanje 2018 Belastingtarieven Spanje 2018 Wij maken het je graag makkelijk Wij maken het je graag makkelijk Introductie In dit document worden de actuele belastingtarieven in Spanje weergegeven. Vanwege lokale regelgeving

Nadere informatie

Vragenlijst. Voor de aangifte IRPF Renta Residentes over het fiscale jaar 2016

Vragenlijst. Voor de aangifte IRPF Renta Residentes over het fiscale jaar 2016 Vragenlijst Voor de aangifte IRPF Renta Residentes over het fiscale jaar 2016 1 / 14 Geachte cliënt, Hierbij treft u onze vragenlijst aan met betrekking tot de aangifte inkomstenbelasting voor residenten

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao. Second Home oktober Utrecht. Maurice De Clercq

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao. Second Home oktober Utrecht. Maurice De Clercq Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao Second Home oktober 2017 - Utrecht Maurice De Clercq Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland

Nadere informatie

Kwalificerende Buitenlandse Belastingplichtige 2015

Kwalificerende Buitenlandse Belastingplichtige 2015 Kwalificerende Buitenlandse Belastingplichtige 2015 Nicole MSH Janssen Team GWO Inhoud presentatie Belastingverdrag tot en met 2015 Werken in Nederland Uitkering uit Nederland Fiscaal partnerschap (fp)

Nadere informatie

Graag ontvangen wij van u een kopie van de jaaropgave(n) 2010 van uw werkgever(s) of uitkeringsinstantie.

Graag ontvangen wij van u een kopie van de jaaropgave(n) 2010 van uw werkgever(s) of uitkeringsinstantie. Checklist aangifte Inkomstenbelasting Zoals u wellicht gemerkt heeft hebben wij voor het invullen van uw aangiften veel gegevens nodig. Om het voor u en ons overzichtelijk te maken hebben wij een lijst

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over fiscale partnerregeling en heffingskortingen

Vragen en antwoorden over fiscale partnerregeling en heffingskortingen Vragen en antwoorden over fiscale partnerregeling en heffingskortingen Dit document bevat vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en de heffingskortingen. ib 801-1z*1fd INKOMSTENBELASTING

Nadere informatie

Checklist Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting Onze werkwijze is als volgt:

Checklist Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting Onze werkwijze is als volgt: Checklist 2009 Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting 2009 Onze werkwijze is als volgt: U kruist op onderstaand formulier aan welke situaties op u van toepassing zijn en levert het formulier met

Nadere informatie

Belastingdienst. Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen 2013

Belastingdienst. Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen 2013 Belastingdienst Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Gebruikte begrippen en afkortingen 3 2 De fiscale partnerregeling

Nadere informatie

De strik van Di Rupo of de strop van Rajoy

De strik van Di Rupo of de strop van Rajoy De strik van Di Rupo of de strop van Rajoy Dany De Decker Francisco Javier Cócera Vlaamse dag 24 november 2012 1 (c) 2012 Baker Tilly Belgium Agenda Inleiding (wat maakt onze situatie zo speciaal?) Waar

Nadere informatie

Aangifte inkomsten- en vermogensbelasting

Aangifte inkomsten- en vermogensbelasting Aangifte inkomsten- en vermogensbelasting Spanje 2019 inzake 2018 Geachte relatie In dit document tref je informatie aan over vrijstellingen, de benodigde gegevens om je aangiften te kunnen verzorgen en

Nadere informatie

Leuker kunnen we het niet maken

Leuker kunnen we het niet maken Leuker kunnen we het niet maken Belastingen: blij met een blauwe envelop? De beruchte blauwe envelop belastingaangifte! De overheid heeft het recht om heffingen aan burgers op te leggen om inkomsten te

Nadere informatie

De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is.

De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Schenken De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies maatwerk en kan

Nadere informatie

De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is.

De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Schenken De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies maatwerk en kan

Nadere informatie

BelastingtarievenSpanje 2016

BelastingtarievenSpanje 2016 International Quality Partner Spain BelastingtarievenSpanje 2016 Bedrijven Particulieren Vastgoed Vooraf International Quality Partner Spain Introductie In dit document worden de actuele belastingtarieven

Nadere informatie

12 TIPS VOOR UW INKOMSTENBELASTING 2012

12 TIPS VOOR UW INKOMSTENBELASTING 2012 12 TIPS VOOR UW INKOMSTENBELASTING 2012 Antwoorden op de vragen van nu. Handig om te weten voor u aangifte doet Wellicht bent u verhuisd, denkt u na over uw erfenis of hebben er ontwikkelingen in de relationele

Nadere informatie

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats:

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Wijzigingsformulier Sociale Zaken Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Dit formulier is bedoeld om wijzigingen in uw persoonlijke situatie door te geven aan afdeling Sociale

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens. Naam en voorletters : Uw gegevens. Echtgeno(o)t(e) / partner

Persoonlijke gegevens. Naam en voorletters : Uw gegevens. Echtgeno(o)t(e) / partner Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2007 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande

Nadere informatie

WIJZINGSFORMULIER bijstandsuitkering (Participatiewet)

WIJZINGSFORMULIER bijstandsuitkering (Participatiewet) WIJZINGSFORMULIER bijstandsuitkering (Participatiewet) Naam: BSN: Naam partner: BSN: U ontvangt een uitkering van de afdeling Werk Inkomen en Zorgverlening (WIZ). Gebruik dit formulier voor het doorgeven

Nadere informatie

WIJZINGSFORMULIER BBZ

WIJZINGSFORMULIER BBZ WIJZINGSFORMULIER BBZ Naam: BSN: Naam partner: BSN: U ontvangt een uitkering van de afdeling Werk Inkomen en Zorgverlening (WIZ). Gebruik dit formulier voor het doorgeven van wijzigingen. Dit formulier

Nadere informatie

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001 Onderwerpen: Korte uitleg heffingssysteem inkomstenbelasting Korte uitleg heffingssysteem vennootschapsbelasting Vrijstellingen en heffingskortingen Aflossen eigenwoningschuld Familielening eigen woning

Nadere informatie

Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2008

Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2008 Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2008 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije en het Caribisch gebied

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije en het Caribisch gebied Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije en het Caribisch gebied Second Home september 2016 - Utrecht ESJ Accountants & Belastingadviseurs Maurice De Clercq & Nurefsan Koç Agenda 1. Inwonerschap

Nadere informatie

Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2013. Persoonlijke gegevens

Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2013. Persoonlijke gegevens Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2013 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande

Nadere informatie

Aanleverhulp inkomstenbelasting 2012

Aanleverhulp inkomstenbelasting 2012 Aanleverhulp inkomstenbelasting 2012 Naam: Inleiding Besparen en makkelijk Met behulp van deze aanleverhulp inkomstenbelasting maken we het zo makkelijk mogelijk voor je om inzichtelijk te krijgen welke

Nadere informatie

Belastingen. Inhoud In welk land betaalt uw werknemer belasting? 2

Belastingen. Inhoud In welk land betaalt uw werknemer belasting? 2 BBZ Belastingen Onderneming gevestigd in België, werken in Nederland en/of België Inhoud In welk land betaalt uw werknemer belasting? 2 Wat moet u regelen voor uw werknemer? 4 Wat zijn de belastingtarieven

Nadere informatie

GEGEVENS AANGIFTE INKOMSTENBELASTING Persoonlijke gegevens

GEGEVENS AANGIFTE INKOMSTENBELASTING Persoonlijke gegevens GEGEVENS AANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2016 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande

Nadere informatie

Let op: Indien uw echtgeno(o)t(e) / partner zelf ook inkomsten of aftrekposten heeft, moet hij of zij een eigen formulier invullen.

Let op: Indien uw echtgeno(o)t(e) / partner zelf ook inkomsten of aftrekposten heeft, moet hij of zij een eigen formulier invullen. Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2010 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande

Nadere informatie

Slim Schenken en nalaten

Slim Schenken en nalaten Slim Schenken en nalaten U wilt geld schenken aan bijvoorbeeld uw kind, kleinkind, een willekeurig persoon of een goed doel. Op die manier kunt u hen financieel ondersteunen. Afhankelijk van aan wie u

Nadere informatie

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2008

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2008 Checklist aangifte inkomstenbelasting 2008 Voor de behandeling van uw aangifte inkomstenbelasting 2008 (IB-aangifte 2008) hebben wij informatie nodig. Dit, om uw aangifte goed te kunnen behandelen. Wij

Nadere informatie

Belastingen. Inhoud In welk land betaalt uw werknemer belasting? 2

Belastingen. Inhoud In welk land betaalt uw werknemer belasting? 2 BBZ Belastingen Onderneming gevestigd in Nederland, werken in België en/of Nederland Inhoud In welk land betaalt uw werknemer belasting? 2 Wat moet u regelen voor uw werknemer? 4 Wat zijn de belastingtarieven

Nadere informatie

Dubbele winst bij verliezen Rechtpraak Hoge Raad biedt nieuwe kansen over de grens

Dubbele winst bij verliezen Rechtpraak Hoge Raad biedt nieuwe kansen over de grens Dubbele winst bij verliezen Rechtpraak Hoge Raad biedt nieuwe kansen over de grens Op 1 maart van dit jaar heeft de Nederlandse Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan in een Nederbelgische situatie.

Nadere informatie

Cursusboek. Verstandig schenken

Cursusboek. Verstandig schenken Cursusboek Verstandig schenken Verstandig schenken Beste cursist, Mensen schenken vanuit verschillende motieven. De één wil erfbelasting voorkomen, de ander wil zijn kind of een dierbare helpen of wil

Nadere informatie

mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris

mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris Uw vermogen in 2015, voorbereid op de toekomst Het beheren van uw vermogen Belastingen Eigen bijdrages De volgende generatie Het beheren van uw vermogen Wie mag uw

Nadere informatie

Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2010

Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2010 Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2010 Administratiekantoor Admenbel heeft voor het opstellen van uw aangifte veel gegevens nodig. Om deze overzichtelijk en volledig aan te leveren, heb ik onderstaande

Nadere informatie

Voordeel behalen met je belastingaangifte

Voordeel behalen met je belastingaangifte Online Seminar Voordeel behalen met je belastingaangifte IB2016 Wat zie je? Video Slides Chat Wat zie je? Video Slides Chat Onderwerpen Wijzigingen in aangifte 2016 t.o.v. 2015 Tips bij je aangifte Tips

Nadere informatie

Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2007

Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2007 Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2007 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015 Belastingdienst 15 2015 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015 IB 331-1B51PL Deze aanvullende toelichting hoort bij de M aangifte 2015. In het Overzicht inkomsten

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019) Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om welke

Nadere informatie

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012 Je hypotheek en de belasting in 2012 Hier vind je een toelichting op het jaaroverzicht van je SNS Hypotheek. Ook lees je hier de belangrijkste fiscale regels die in 2012 gelden voor de eigen woning, hypotheek,

Nadere informatie

Erven en schenken. in

Erven en schenken. in Erven en schenken in 2010 www.netwerknotarissen.nl Als je een schenking doet of ontvangt, krijg je met belastingen te maken. Ook als je aan iemand bij je overlijden iets wilt nalaten of je ontvangt een

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

BelastingtarievenSpanje 2016

BelastingtarievenSpanje 2016 International Quality Partner Spain BelastingtarievenSpanje 2016 Bedrijven Particulieren Woningen Vooraf International Quality Partner Spain Introductie In dit document worden de actuele belastingtarieven

Nadere informatie

Gegevens aangifte inkomstenbelasting Persoonlijke gegevens

Gegevens aangifte inkomstenbelasting Persoonlijke gegevens Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2015 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande

Nadere informatie

AGENDA. - Allereerste vragen en aandachtspunten - WW - Bijstand - IOAW - IOW - Wat nu?

AGENDA. - Allereerste vragen en aandachtspunten - WW - Bijstand - IOAW - IOW - Wat nu? Versie: april 2013 AGENDA - Allereerste vragen en aandachtspunten - WW - Bijstand - IOAW - IOW - Wat nu? De WW eisen 1: Belangrijkste eis: DOE ER ALLES AAN OM UIT DE WW TE BLIJVEN Referte eis: De WW eisen

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126) 2008 Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om

Nadere informatie

NEDERLAND BELASTINGGEVOLGEN VAN KORTDURENDE VERHUUR

NEDERLAND BELASTINGGEVOLGEN VAN KORTDURENDE VERHUUR NEDERLAND BELASTINGGEVOLGEN VAN KORTDURENDE VERHUUR Onderstaande informatie kan gebruikt worden als een handleiding voor sommige belastingvereisten die mogelijk van toepassing zijn wanneer u kortdurende

Nadere informatie

GEGEVENS BEKEND GEWIJZIGDE SITUATIE DATUM Het nieuwe adres is: Straat en huisnummer: Postcode en woonplaats:

GEGEVENS BEKEND GEWIJZIGDE SITUATIE DATUM Het nieuwe adres is: Straat en huisnummer: Postcode en woonplaats: Bezoekadres: Stadhuisplein 1, Veghel, Correspondentieadres: Antwoordnummer 10529, 5460 WB Veghel info@meierijstad.nl Onderstaande gegevens altijd invullen: Straat: Postcode en woonplaats: Geboortedatum:

Nadere informatie

Emigreren zonder fiscale afrekening

Emigreren zonder fiscale afrekening Emigreren zonder fiscale afrekening Uitgangspunten Vragen Algemeen vs specifiek Doel informatie Aanleiding Klant wil emigreren op fiscaal meest aantrekkelijke wijze 10-2012 1 Agenda Uitgangspunten Aanleiding

Nadere informatie

Fiscale aandachtspunten bij aankoop onroerend goed in het buitenland en emigratie : case Spanje

Fiscale aandachtspunten bij aankoop onroerend goed in het buitenland en emigratie : case Spanje Fiscale aandachtspunten bij aankoop onroerend goed in het buitenland en emigratie : case Spanje Dany DE DECKER, erkend boekhouder-fiscalist en Tax Partner bij Baker Tilly Belgium Tanja DE DECKER, Tax Partner

Nadere informatie

Blok 11. IS 2: dubbele belasting en de Spaanse holding (ETVE). Deelnemingen, deelnemingsvrijstelling of voorkoming van dubbele belasting.

Blok 11. IS 2: dubbele belasting en de Spaanse holding (ETVE). Deelnemingen, deelnemingsvrijstelling of voorkoming van dubbele belasting. Blok 11. IS 2: dubbele belasting en de Spaanse holding (ETVE). Deelnemingen, deelnemingsvrijstelling of voorkoming van dubbele belasting. 1. Algemeen systeem. De wet voorziet in diverse gedetailleerde

Nadere informatie

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2014

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2014 Checklist aangifte inkomstenbelasting 2014 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande

Nadere informatie

partners en kinderen kleinkinderen overig 0,00-121.296,00 10% 18% 30% 121.296,00 en meer 20% 36% 40%

partners en kinderen kleinkinderen overig 0,00-121.296,00 10% 18% 30% 121.296,00 en meer 20% 36% 40% SCHENKINGEN AAN KINDEREN, BESPARING ERFBELASTING Men kan schenken aan kinderen omdat men het leuk vindt daadwerkelijk iets aan de kinderen te geven. Het is ook mogelijk om te schenken aan kinderen zonder

Nadere informatie

Accountantskantoor Schoonbrood Sint Antoniusplein 2-6129 EW Urmond 046 433 43 30 - email: info@schoonbrood.biz

Accountantskantoor Schoonbrood Sint Antoniusplein 2-6129 EW Urmond 046 433 43 30 - email: info@schoonbrood.biz GEGEVENS AANGIFTE 2008 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen de gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren hebben wij onderstaande vragenlijst opgesteld.

Nadere informatie

Geneste & Van Namen GVN ADVISEURS B.V.

Geneste & Van Namen GVN ADVISEURS B.V. Informatie Belastingaangifte 2014 Om uw belastingaangifte te verzorgen hebben we informatie van u nodig. Om ons de juiste informatie te verschaffen hebben we dit vragenformulier opgesteld. We verzoeken

Nadere informatie

Human Resources Sixco Policy

Human Resources Sixco Policy 1. Inleiding Wanneer u België verlaat naar aanleiding van een tewerkstelling in het buitenland, is het belangrijk om na te gaan of u na uw vertrek uit België belastbaar blijft in België en of u bij voortduur

Nadere informatie

inkomstenbelasting 2012

inkomstenbelasting 2012 1 inkomstenbelasting 2012 checklist aangifte Inkomstenbelasting 2012 Hieronder een lijst om de benodigde gegevens voor het doen van de aangifte Inkomstenbelasting 2012 overzichtelijk en volledig aan te

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

WIJZIGINGSFORMULIER. Raadhuisplein 1 Postbus AB Best

WIJZIGINGSFORMULIER. Raadhuisplein 1 Postbus AB Best WIJZIGINGSFORMULIER Raadhuisplein 1 Postbus 50 5680 AB Best Tel.: 14 0499 Fax: 0499-360232 info@gemeentebest.nl www.gemeentebest.nl IBAN: NL08BNGH028.50.01.051 BTWnr: NL001902623.B02 Persoonsgegevens Aanvrager

Nadere informatie

U kunt dit bestand online invullen en versturen op de volgende manier:

U kunt dit bestand online invullen en versturen op de volgende manier: U kunt dit bestand online invullen en versturen op de volgende manier: Klik linksboven bestand, verzenden naar, als bijlage en vul bij uw email het adres in info@pjongenbelastingadvies.nl u kunt natuurlijk

Nadere informatie

Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag 2017

Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag 2017 Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag 2017 Persoonlijke gegevens Uzelf Naam en voorletters Burgerservicenummer: Telefoonnummer: Geboortedatum: Rekeningnummer: E-mailadres: Uw partner (indien van

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst van

Informatiebijeenkomst van Welkom Informatiebijeenkomst van Fiscale- en administratieve dienstverlening: - verzorging financiële administraties - samenstellen jaarrekeningen - verzorging loonadministraties - verzorging aangifte

Nadere informatie

PERSOONLIJKE GEGEVENS

PERSOONLIJKE GEGEVENS Vragenlijst aangifte inkomstenbelasting / premie volksverzekeringen 2012 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan

Nadere informatie