Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015"

Transcriptie

1 Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015

2 Onlangs heeft de Spaanse fiscus (Hacienda) de geplande belastingherzieningen voor 2015 (en voor een deel zelfs al met onmiddellijke ingang in 2014) gepubliceerd. Deze nieuwe fiscale maatregel betekent een belangrijke verlaging van de te betalen inkomstenbelasting (IRPF) voor met name residenten in Spanje. Het aantal tranches wordt verminderd, van 7 naar 5. Het toe te passen minimum percentage gaat van 24,75% naar 20% in 2015; en naar 19% in Het maximum percentage gaat van 52% naar 47% in 2015, en naar 45% in De gemiddelde vermindering zal 12,5% bedragen. Deze maatregel heeft tot gevolg dat de belastingbetalers die minder dan per jaar verdienen, vanaf 2015 over hun hele inkomen kunnen beschikken, want dan zullen ze geen belasting meer hoeven te betalen. De grote meerderheid van de belastingbetalers die minder dan per jaar verdienen, krijgen gemiddeld een verlaging van hun belasting van 23,47 %, en diegenen die minder dan verdienen betalen gemiddeld 19,34 % minder. Een goede zaak lijkt ons. Wij hebben de voor u belangrijkste herzieningen hier onder puntsgewijs behandeld.

3 Nieuwe fiscale tarieven IRPF Laten we maar gelijk beginnen met het belangrijkste nieuws namelijk de lagere tarieven per 2015 en Deze zijn: Belasting over de inkomsten uit (vroegere) arbeid 2015 Belastbaar inkomen percentage Tot % % % % Boven de % Belasting over de inkomsten uit (vroegere) arbeid 2016 Belastbaar inkomen percentage Tot % % % % Boven de % Belasting over vermogensinkomsten 2015 Belastbaar inkomen percentage % Van % Boven de % Belasting over vermogensinkomsten 2015 Belastbaar inkomen percentage % Van % Boven de %

4 Naast de verlaging van de tarieven, zijn er nog een aantal herzieningen ingevoerd, die van belang zijn voor onze klanten en abonnees. Dit zijn zowel verbeteringen als verslechteringen in de fiscale situatie van particulieren en bedrijven. Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat de Spaanse fiscus alleen maar cadeautjes weg geeft, want in een land waar men nog steeds hard moet besparen en veel belasting moet innen, moeten de verlagingen ook gedekt worden door minder aftrek mogelijkheden en verhogingen elders. Feit is wel, dat de lagere inkomens er in Spanje goed op vooruit kunnen gaan. Autonomos (zelfstandige) De verlaging van de inkomstenbelasting betekent tegelijkertijd een algemene verlaging van inhoudingen (retenciones). De toe te passen inhouding van de professionele zelfstandige met inkomen van minder dan gaat omlaag van 21% naar 15%. Voor overige zelfstandige gaat de reductie van 21% naar 20% in 2015, en naar 19% in Bij de start van nieuwe bedrijven wordt ook een gereduceerd percentage van 15% toegepast. (Deels al sinds juli 2014 van toepassing). Modulensysteem Het nieuwe systeem introduceert een simplificatie van het regimen de estimación objetiva (modulensysteem). De drempel van uitsluiting gaat omlaag van naar inkomen, en van naar onkosten. Uitgesloten worden die activiteiten die minder dan 50% aan personen factureert (dus niet aan bedrijven), ook uitgesloten zijn de activiteiten die een percentage van 1% toepassen, zoals constructie en fabrieken. Sparen De fiscale hervorming betekent een verlaging van te heffen belasting op spaarinkomen. Hierbij worden drie tranches toegepast: de eerste, tot 6.000, waarbij de belasting omlaag gaat van 21% naar 20% in 2015, en naar 19% in 2016; van gaat de belasting in 2015 omlaag naar 22% en in 2016 naar 21%; en vanaf gaat de belasting in 2015 naar 24% en in 2016 naar 23%.

5 Pensioenregelingen De maximaal toegestane aftrek voor pensioensparen of premie wordt verlaagd tot per jaar per 1 januari Ontslagvergoeding De basis voor vrijstelling van belasting van compensatie in geval van ontslag gaat naar Euro. In geval deze compensatie in termijnen wordt uitbetaald kan een reductie van 30% worden toegepast. Plusvalia De plusvalía (winst uit verkoop van vermogen) voor mensen ouder dan 65 jaar is vrijgesteld van belasting mits deze wordt omgezet in een lijfrente. Het gaat hier om winst zowel bij verkoop van onroerend goed als van bijvoorbeeld aandelen. Deze moeten dan binnen 6 maanden, tot een maximum van , worden geïnvesteerd in een lijfrente als aanvulling op het normale pensioen. In geval niet de hele opbrengst wordt geïnvesteerd wordt de vrijstelling proportioneel toegepast. Het bovenstaande is onafhankelijk van de reeds bestaande vrijstelling bij verkoop van een eigen permanent bewoonde woning (ouderen van 65 jaar en ouder) Dividenden Vrijstelling van voor dividenden en winstbewijzen wordt per 1 januari 2015 geëlimineerd, dus maak hiervan eventueel in 2014 nog gebruik. Winst bij verkoop onroerend goed De toepassing van de omrekeningsfactor op de overdracht van de woning zal worden afgeschaft, ook voor onroerend goed van voor 31 december Dat betekent, dat de belasting over de winst bij verkoop van een woning aanzienlijk hoger zal uitkomen.

6 Aftrekbare kosten voor de inkomstenbelasting Tot heden kon men van de inkomsten 2600 Euro aftrekken voor extra beroepskosten, dit wordt per 1 januari a.s. terug gebracht tot 2000 Euro. Een zelfstandige kon vroeger 5% van de omzet voor algemene kosten aftrekken, dat bedrag wordt nu maximaal slechts 2000 Euro De basisvrijstelling voor iedere belastingplichtige wordt verhoogd van euro naar euro Gezinnen met kinderen krijgen hogere aftrekmogelijkheden. Spaarplannen Er worden lange termijn spaarplannen geïntroduceerd welke fiscale voordelen krijgen bij een maximale inleg van 5000 Euro en een minimale looptijd van 5 jaar. Bedrijven Micro bedrijven (zeer kleine bedrijven met een omzet van minder dan Euro op jaarbasis) mogen een lagere bronbelasting van 15 i.p.v. 21% toepassen (retenciones) Nieuwe besloten vennootschappen die aan een aantal criteria voldoen betalen slechts 15% vennootschapsbelasting gedurende de eerste tijd.

7 Reeds bekende feiten Hieronder een tweetal reeds bekende feiten die wij toch even gemakshalve noemen, omdat deze van groot belang voor u zouden kunnen zijn. Erfbelasting De algemene tarieven voor erf- en schenkingsbelasting kunnen (konden) in Spanje regionaal verlaagd worden. Deze verlagingen zijn momenteel alleen van toepassing voor personen die resident zijn in Spanje. Indien een niet-resident een in Spanje gelegen woning erft of door schenking verkrijgt, dan komt deze in tegenstelling tot een resident niet in aanmerking voor het lagere tarief. Het Europees Hof heeft op 3 september 2014 in een uitspraak vastgesteld dat dit in strijd is met het recht dat geen discriminatie naar woonplaats toestaat. Spanje heeft inmiddels maatregelen genomen om dit aan te passen. Dit is een belangrijk gegeven voor internationale estate planningen. De uitspraak biedt ook mogelijkheden voor diegenen die te hoge tarieven hebben betaald, terwijl deze volgens het Europese Hof thans als onrechtmatig zijn beschouwd. Wij adviseren u met klem om te onderzoeken of dat in uw geval van toepassing is en of u eventueel maatregelen wilt nemen om dat teveel betaalde terug te vorderen. Schikking pensioen buitenlanders in Spanje Recentelijk heeft een internationale uitwisseling van gegevens plaatsgevonden gericht op gepensioneerden die resident zijn in Spanje, een pensioen vanuit het buitenland ontvangen en deze inkomsten mogelijk in Spanje niet hebben opgegeven. Dit is relevant voor naar Spanje geëmigreerde Belgen en Nederlanders die in eigen land een pensioen hebben opgebouwd en dit nu in Spanje ontvangen. De Spaanse fiscus heeft een regeling getroffen, waarbij gepensioneerden die hun pensioen niet hebben opgegeven dit gedurende de eerste zes maanden van 2015 alsnog kunnen doen zonder dat er rente voor te laat betalen of boetes verschuldigd zullen zijn. Herstel van aangiften dient te gebeuren tot vier jaar terug.

8 Gedurende de genoemde periode van 6 maanden na 1 januari 2015 kunnen de betreffende belastingbetalers een complementaire aangifte presenteren van de nog niet verjaarde belastingperiodes (dus tot 4 jaar terug) van de niet opgegeven pensioenen afkomstig uit het buitenland. Op deze manier hebben deze groepen de mogelijkheid alsnog aan hun belastingverplichtingen te voldoen, door het volledige verschuldigde bedrag te betalen, waarbij ze worden vrijgesteld van boetes, sancties en rente. Ook worden eerder afgerekende sancties en boetes bij al afgerekende dergelijke belastingschulden terug gegeven. Op die manier worden die belastingbetalers die al eerder vrijwillig met de belastingdienst hebben afgerekend niet benadeeld. Al betaalde boetes zullen derhalve worden terugbetaald. Iedereen die dus in het recente verleden (tot 4 jaar terug) een boete met rente heeft ontvangen wegens het niet of te laat aangeven van pensioen uit het buitenland wordt aangeraden om deze boete en rente terug te vragen. Raadpleeg in alle gevallen uw belastingadviseur of gestor of indien u deze nog niet heeft neem dan contact op met: Accountnet Accountants & Consultants Avenida País Valencia Alfaz del Pi Alicante Tel: website: Accountnet werkt in geheel Spanje!

Optimalisatie onroerend goed: met of zonder vennootschap

Optimalisatie onroerend goed: met of zonder vennootschap Optimalisatie onroerend goed: met of zonder vennootschap Fiscale behandeling van de opbrengsten en kosten: privé versus vennootschap Opbrengsten en kosten van onroerende goederen in de personenbelasting

Nadere informatie

Goed voorbereid op 2015

Goed voorbereid op 2015 www.pwc.nl Goed voorbereid op 2015 Fiscale tips voor particulieren en bedrijven Oktober 2014 Inhoudsopgave Particulier 4 Onderneming 5 Transfer pricing in uw onderneming 6 Directeur-grootaandeelhouder

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg met verblijf. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U woont in een zorginstelling of verblijft daar

Nadere informatie

Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven.

Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven. Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven. 1 Regime pre-brede Herwaardering lijfrente (pre-bhw, tot 1992) oud regime of kapitaalverzekering met lijfrenteclausule 1a. Periodieke uitkeringen 1a.1. Periodieke

Nadere informatie

Welk weer het ook wordt

Welk weer het ook wordt Welk weer het ook wordt U blijft zelf invloed houden op wanneer u stopt met werken www.pensioenpostnl.nl Pensioenfonds PostNL heeft een nieuwe pensioenregeling. Deze regeling geldt per 1 januari 2014.

Nadere informatie

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen?

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? werk.nl uwv.nl Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Met een WW-uitkering of met een ziekte of handicap een eigen bedrijf beginnen Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt

Nadere informatie

Wonen in Nederland. Werken in België

Wonen in Nederland. Werken in België Wonen in Nederland Werken in België Als u in Nederland woont en in België in loondienst werkt, heeft u sinds 1 januari 2003 te maken met het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en België. Deze brochure

Nadere informatie

West-Europa trekt één lijn bij overdracht familiebedrijven

West-Europa trekt één lijn bij overdracht familiebedrijven www.pwc.nl West-Europa trekt één lijn bij overdracht familiebedrijven Onderzoek naar de fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen in West-Europa April 2015 Inhoud Voorwoord Voorwoord 2 Familiebedrijven in West-Europees

Nadere informatie

Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek.

Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek. Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek. Vragen? Heeft u vragen, neemt u dan contact op met Triodos Bank via telefoon 030 693 65 11 of mail naar info@triodos.nl. Een

Nadere informatie

Een enkeling wil niet stoppen in verband met een mogelijk

Een enkeling wil niet stoppen in verband met een mogelijk Het doorwerken na de 65-jarige leeftijd houdt de gemoederen in Nederland flink bezig. Doorwerken is niet langer een taboe en onbespreekbaar. In dit artikel worden de gevolgen van langer doorwerken voor

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 oktober 2014 Betreft Zzp er in de zorg

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 oktober 2014 Betreft Zzp er in de zorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Waarom betalen we belastingen? ABVV voorstellen voor een rechtvaardiger

Waarom betalen we belastingen? ABVV voorstellen voor een rechtvaardiger Waarom betalen we belastingen? ABVV voorstellen voor een rechtvaardiger Waarom betalen we belastingen? En de ABVV voorstellen voor een rechtvaardiger fiscaliteit Deze brochure behandelt een reglementering

Nadere informatie

Wijziging in uw uitkering als u de AOW-leeftijd heeft bereikt

Wijziging in uw uitkering als u de AOW-leeftijd heeft bereikt Wijziging in uw uitkering als u de AOW-leeftijd heeft bereikt Inhoud Wat verandert er bij het bereiken van de AOW-leeftijd? 2 Wanneer ontvangt u van ons bericht? 2 Wat verandert in de berekening? 3 Eenmalige

Nadere informatie

Optimaal geld uit de vennootschap halen: Alternatieve vergoedingen

Optimaal geld uit de vennootschap halen: Alternatieve vergoedingen Optimaal geld uit de vennootschap halen: Alternatieve vergoedingen INHOUDSTAFEL Inhoudstafel...2 1. INLEIDING...3 2. TOEKENNING BEZOLDIGINGEN EN TANTIEMES...5 2.1 Bezoldiging...5 2.2 Tantième...6 3. INTRESTEN

Nadere informatie

Een eigen onderneming starten?

Een eigen onderneming starten? Een eigen onderneming starten? 2013 Daar komt heel wat bij kijken. U zult keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke rechtsvorm gaat u kiezen, waar gaat u uw bedrijf vestigen, gaat u personeel in dienst nemen?

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning

Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning Algemene voorwaarden voor particuliere geldleningen van de Rabobank 2014 Deze voorwaarden gelden voor de overeenkomst waarin u met de bank afspraken heeft

Nadere informatie

Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst?

Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst? Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst? Wat mag u verwachten in uw contacten met de Belastingdienst? Kent u uw rechten als belastingbetaler? Deze brochure gaat daarover. Zo kunt u lezen hoe snel

Nadere informatie

Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen. Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden

Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen. Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden Productkenmerken Rabo DoelSparen Leeswijzer In dit document

Nadere informatie

bedrijfsopvolgingsregelingen

bedrijfsopvolgingsregelingen www.pwc.nl Bedrijfsopvolgingsregelingen zijn noodzakelijk Onderzoek naar de invloed van bedrijfsopvolgingsregelingen op de continuïteit van familiebedrijven. December 2014 Inhoud Voorwoord Voorwoord 2

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

De boete belicht november 2014. Colofon. Nummer R 14/05 ISSN 1388-8733 ISBN. 978-90-5079-273-8 Datum. November 2014.

De boete belicht november 2014. Colofon. Nummer R 14/05 ISSN 1388-8733 ISBN. 978-90-5079-273-8 Datum. November 2014. De boete belicht Colofon Programma Inkomenszekerheid Nummer R 14/05 ISSN 1388-8733 ISBN 978-90-5079-273-8 Datum November 2014 Pagina 2 van 51 Voorwoord De Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving,

Nadere informatie

Hoe zit dat met de IOW?

Hoe zit dat met de IOW? uwv.nl werk.nl Hoe zit dat met de IOW? Informatie over de IOW-uitkering Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt?

Nadere informatie

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten Het ZAken ZAk boekje De accountant in uw achterzak Wat moet er eigenlijk allemaal in een ondernemingsplan staan? Waarom zou ik voor een bv-vorm kiezen? Moet

Nadere informatie

Alles over studiefinanciering Voor studenten en afgestudeerden

Alles over studiefinanciering Voor studenten en afgestudeerden Alles over studiefinanciering Voor studenten en afgestudeerden Inleiding Studeren kost geld. Met studiefinanciering is het mogelijk om de opleiding of studie van je keuze te volgen. Wil je studiefinanciering

Nadere informatie

en btw) op de onttrekking van een onroerend goed aan een vennootschap : de vereffening (Deel 2)

en btw) op de onttrekking van een onroerend goed aan een vennootschap : de vereffening (Deel 2) BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten INHOUD p. 1/ De onttrekking van een onroerend goed aan een vennootschap : de vereffening (Deel 2) p. 6/ Fiscale aspecten interprofessioneel

Nadere informatie

Fiscale behandeling van oudedagsvoorzieningen: het kan beter, eerlijker, efficiënter en eenvoudiger

Fiscale behandeling van oudedagsvoorzieningen: het kan beter, eerlijker, efficiënter en eenvoudiger Fiscale behandeling van oudedagsvoorzieningen: het kan beter, eerlijker, efficiënter en eenvoudiger Geschriften van de Vereniging voor Belastingwetenschap No. 242 Kluwer Deventer 2011 ISBN 978 90 13 08729

Nadere informatie

S por tv er enigingen en fiscus en fiscus s c s i f n eniging g n i g i n ere r tve v sport r o er r agen ov o n ra Vr

S por tv er enigingen en fiscus en fiscus s c s i f n eniging g n i g i n ere r tve v sport r o er r agen ov o n ra Vr Sportvereniging en fiscus Colofon Deze uitgave is ontwikkeld vanuit de samenwerking van NOC*NSF en Ernst & Young als partner in sport. Verantwoordelijk voor de inhoud zijn NOC*NSF en Ernst & Young en Holland

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

Verdeling ouderdomspensioen

Verdeling ouderdomspensioen Verdeling ouderdomspensioen bij scheiding In dit informatieblad vindt u informatie over de verdeling van pensioen bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed of beëindiging van het geregistreerd partnerschap.

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden. over uw pensioen. Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties

Vragen & Antwoorden. over uw pensioen. Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Vragen? Inhoud Inleiding 5 De pensioenregelingen van SPW 6 Onder welke pensioenregeling val ik? 6 Wanneer word ik deelnemer van SPW? 6 Wanneer eindigt

Nadere informatie