Op de website kan de regeling worden opgevraagd en kunnen proefberekeningen worden gemaakt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op de website www.hetcak.nl kan de regeling worden opgevraagd en kunnen proefberekeningen worden gemaakt."

Transcriptie

1 1 Mulder Juridisch Advies & Mediation Mr K.G. Mulder-Wildeboer Bosrand 57, 3881 GT Putten, Tel: website: Over de eigen bijdrage ABWZ en nog een aantal zaken Op 1 januari 2014 is de regeling voor de eigen bijdrage ABWZ aangepast. Er wordt veel over deze regeling gepraat in de krant en op verjaardagen. Volgens die verhalen moet het hele vermogen worden "opgegeten" net als vroeger en dat wordt niet eerlijk gevonden. Daarom is het goed die ABWZ regeling eens goed te bekijken. Want misschien valt het allemaal nog wel mee. Dat men moet betalen voor wonen, eten en medische verzorging, is eigenlijk wel redelijk. Als men niet is opgenomen dan vindt iedereen het logisch dat je moet betalen voor huur, eten en drinken en de verzorging. Maar als men wel is opgenomen, dus intern woont, dan vindt iedereen het logisch dat de anderen in Nederland deze kosten voor die persoon voldoet. Dat is eigenlijk ook niet eerlijk. Er wordt dan ook een eigen bijdrage gevraagd voor die opname. Maar er gaan veel sprookjes rond over de regeling eigen bijdrage. Daarom eerst maar eens de feiten op een rijtje. De regeling per 1 januari 2014: Op de website kan de regeling worden opgevraagd en kunnen proefberekeningen worden gemaakt. Zorg zonder Verblijf: Als men zorg ontvangt zonder verblijf dan wordt altijd de lage bijdrage gevraagd. Deze bijdrage is natuurlijk afhankelijk van het aantal uren dat u hulp krijgt. Bij 2 uur hulp per dag, met goed inkomen (bv ,00 per jaar) en mooie spaarpot van ,00 op de bank, dan is de bijdrage nu rond 250,00 per maand. Valt dus mee, te vergelijken met de gemiddelde kosten van een particuliere huishoudelijke hulp.

2 2 Zorg met Verblijf: De grootste zorg die men heeft is natuurlijk over wat er met het eigen vermogen gebeurt als men wordt opgenomen in een verpleeghuis. Dit eigen vermogen zit in Box 3. (sparen en beleggen). U kunt dit zien op uw belastingaanslag. Van dit spaargeld gaat natuurlijk eerst nog het vrijgestelde bedrag af. Dit vrijgestelde bedrag is ,00 per persoon. Een echtpaar heeft dus vrij ,00. Alleen hetgeen u méér bezit dan dit belastingvrije bedrag telt mee voor de bijdrage ABWZ. Zit uw spaarpot daaronder, dan telt het helemaal niet mee. PEILDATUM: De peildatum voor de vaststelling van uw bijdrage is 1 januari van het jaar, 2 jaar vóór de datum opname. Dus bv opname in 2014, dan is de peildatum 1 januari U kunt de peildatum ook laten "verleggen" naar het jaar dat u daadwerkelijk bent opgenomen, als in dat jaar uw inkomen met meer dan 2.500,00 is verminderd. Let op: Het is niet altijd verstandig om dat te doen, want als u nog een eigen huis heeft dat verkocht moet worden, dan telt de verkoopopbrengst daarvan, danwel het toerekenen van verkoopopbrengst, zie hieronder, al 2 jaar eerder mee. Dus u bekort zelf op die manier de tijd dat de woning niet meetelt voor de eigen bijdrage. EIGEN HUIS Uw eigen woning zit in Box 1. zolang u in de woning uw hoofdverblijf heeft. Ook nadat u de woning heeft verlaten en deze te koop zet, wordt de woning nog 2 jaar aan uw box 1 toegerekend (dus nog steeds geen spaargeld). Dat betekent dus eigenlijk, gezien het feit dat de peildatum 2 jaar voorafgaand aan de opname is (in dat peiljaar woonde u nog gewoon in uw woning), de waarde van die woning pas 4 jaar nadat u bent opgenomen gaat meetellen voor uw eigen bijdrage als u de woning nog niet heeft verkocht. Als de woning ook in het vijfde jaar nog niet verkocht is, is de hoge eigen bijdrage (zie hieronder) verschuldigd, maar u betaalt nog steeds de lage bijdrage en moet later alsnog aanvullen zodra de woning wel verkocht is. Zodra de woning wél verkocht is, wordt de verkoopopbrengst op uw bankrekening gestort en zal vanaf de januari volgend op het jaar van verkoop in uw box 3 zitten, doch zoals hiervoor al gezegd, pas gaan meetellen voor de eigen bijdrage als die betreffende januari als peildatum is aangebroken.

3 3 SCHENKING Stel dat de woning wordt verkocht terwijl u bent opgenomen in een verpleeghuis. U kunt op dat moment de verkoopopbrengst wegschenken aan uw kinderen, danwel nog niet uitbetaalde erfdelen (als u de langstlevende bent) uitkeren. Bij schenkingen boven de vrijgestelde bedragen moet wat schenkingsbelasting worden betaald (gemiddeld 10%), maar ja, je kunt geen omelet maken zonder een ei te breken. Door die schenking bij verkoop komt dit oorspronkelijke box 1 vermogen nooit meer in box 3 en telt dus niet mee. (Het kan zijn dat in de toekomst het CAK dergelijke schenkingen niet goed meer vindt, maar de regeling kijkt nu puur naar uw belastingaangifte. Daar heeft het CAK nu dus niets van te vinden). Schenkingen "op papier" zoals vaak wordt voorgesteld, is vaak niet zo'n goed idee. Een schenking op papier werkt eigenlijk zo: men geeft een bedrag aan de kinderen en leent het direct weer terug. Het is dan wel noodzakelijk dat de schenkende ouder ieder jaar 6% rente aan de kinderen voldoet. Hier let de belastingdienst erg op. Op die manier kan wel in porties worden geschonken die onder het vrijgestelde bedrag blijven, maar men is dan wel heel lang bezig (ongeveer 5.000,00 per kind per jaar vrij, behalve de eenmalige grotere vrijstellingen). Daarnaast verkrijgt het kind "op papier", dus hij heeft er niets aan, vermogen in box 3. Daar is dat kind niet altijd blij mee want dat kind krijgt dan geen zorgtoeslag, huurtoeslag e.d. Komt het kind in de bijstand met dat "papieren" vermogen, dan moet het kind die bijstand later terugbetalen. Dus: pas op met papieren schenkingen. Maar hoe hoog zijn de bijdragen nu eigenlijk? Lage eigen bijdrage bij Zorg met Verblijf: - De eerste 6 maanden van opname altijd de lage bijdrage. - Ook altijd de lage bijdrage tijdens het hele verblijf, als de echtgenoot nog thuis woont. De lage eigen bijdrage wordt berekend: -Verzamelinkomen + 8% van box 3 vermogen (nadat het vrijgestelde bedrag er al af is) Van dit totaal bedrag 12,5% = eigen bijdrage op jaarbasis. Gemiddeld is die lage bijdrage rond 250,00 á 300,00 per maand. De lage eigen bijdrage is minimaal 156,00 per maand en maximaal 819,40 per maand, maar dan moet er al een heel hoog inkomen zijn en veel spaargeld. Dan kan er dus wat ingeteerd worden.

4 4 Let op! Als 1 van de beide echtgenoten wordt opgenomen in een verpleeghuis, is het mogelijk om AOW aan te vragen voor 2 alleenstaanden. Men woont immers niet meer samen. Maar.. als men dat doet, moet de opgenomen partner na 6 maanden de hoge eigen bijdrage betalen omdat men dan als alleenstaand geldt. Dan wordt het lood om oud ijzer, zo niet erger, want de eigen woning komt dan niet te koop, maar het deel van de waarde van de opgenomen echtgenoot gaat dan na 2 jaar (wegens niet te koop komen) wel meetellen in box 3. Dus advies in het algemeen: vraag geen alleenstaanden AOW aan. Bij een huurwoning kan het echter anders zijn. Hoge eigen bijdrage bij Zorg met Verblijf: - De eerste 6 maanden nog de lage eigen bijdrage (zie hiervoor) en ná 6 maanden, als men alleenstaand is, danwel sámen naar een verpleeghuis gaat, gaat de hoge eigen bijdrage in. Als de echtgenoot nog thuis woont geen hoge eigen bijdrage (zie hiervoor). Als een echtpaar sámen wordt opgenomen, geldt voor de één de hoge eigen bijdrage en voor de andere de lage eigen bijdrage. Samen nooit meer dan maximaal 2.248, per maand. Minimaal is de gezamenlijke eigen (hoge) bijdrage ongeveer 675,00 per maand. Peildatum dus 1 januari 2 jaar vóórafgaand aan de opname. De hoge eigen bijdrage wordt als volgt berekend: Verzamelinkomen (dus AOW en pensioen) -/- belasting -/- premie zorgverzekering -/- zak- en kleedgeld (alleenstaande: 3.556,00 en echtpaar 5.530,00) -/- 15% inkomsten uit tegenwoordige arbeid (bij pensioengerechtigden geldt dit dus niet) -/- vaste aftrek pensioengerechtigde leeftijd (vast bedrag van 950,00 per persoon) +/+ 8% van box 3 vermogen (nadat vrijgestelde bedrag van ruim ,00 per persoon eraf is) = Eigen bijdrage op jaarbasis. De hoge eigen bijdrage is minimaal ongeveer 675,00 en maximaal 2.248,-- per maand. Zowel voor een alleenstaande als voor een echtpaar samen. Hiervoor heeft men dan wel kost en inwoning en verzorging. Als men dit afzet tegen de kosten die men normaal heeft bij zelfstandig wonen: huur, eten drinken, gas, water licht, verzorging, dan betaalt men vaak ook maandelijks al een 2.000,00.

5 5 Veel mensen hebben een netto-inkomen, AOW en pensioen van rond 2.000,00 per maand. Dat betekent dan dat als men de maximale eigen bijdrage zou moeten voldoen er iedere maand rond 500,00 wordt "ingeteerd", is 6.000,00 per jaar. Veruit de meeste mensen verblijven gemiddeld 2 jaar in een verpleeghuis, intering dus slechts ,00. Met andere woorden: Die intering valt mee. Het is daarom ook niet direct nodig om nu al met schenkingen te beginnen van uw cash geld. U kunt het zelf nog hard nodig hebben om zolang mogelijk thuis te kunnen wonen. Dan is het juist fijn om wat geld achter de hand te hebben om die dingen te kunnen kopen die niet meer vergoed worden maar wel nodig zijn. Laat u zich dus ook niet van de wijs brengen door mensen die het ook van horen zeggen hebben. Laat u goed voorlichten voordat u aan (grote) schenkingen begint. Tot zover het ABWZ verhaal. Verdere belangrijke zaken: - AOW kortingen: vanaf 2015 gaat de partnertoeslag vervallen. Dat wil dus zeggen dat iedereen zijn of haar eigen AOW ontvangt. Nu is het nog zo dat als er een jongere echtgenoot is, de AOWechtgenoot de AOW van die jongere partner als "toeslag" ontvangt. Als die jongere echtgenoot zelf inkomen heeft, dan wordt dat inkomen overigens van die toeslag afgetrokken zodat er vaak niets overblijft. Maar voor wie een echtgenoot heeft die geen inkomen heeft, is het vervallen van die toeslag zuur (scheelt ongeveer 750,00 per maand). Na 2015 worden de bestaande toeslagen voor hogere inkomens (vanaf ,00 excl AOW) per jaar in 3 jaar afgebouwd. - Testamenten: Voor echtelieden: Testamenten van vóór 2003 zijn meestal achterhaald, maar blijven geldig. De regelingen zijn echter vaak slechter dan het anno 2014 zou kunnen. Neem in testamenten bepalingen op voor opname verpleeghuis, uitsluiting "kouwe kant", executeur (afwikkelaar van de nalatenschap). Voor alleenstaanden: Denk eraan een executeur te benoemen. Die kan dan zelfstandig de nalatenschap afhandelen.

6 6 Een executeur kan ook een professioneel iemand zijn als u niemand in uw omgeving geschikt acht om deze taak op zich te nemen. - Leventestamenten = volmacht Denk eens na over de situatie waarin u onverhoopt geestelijk niet meer in staat blijkt te zijn om uw vermogen te beheren. Neem maatregelen door bv volmachten af te geven. Wees wel op uw hoede, want het moeten betrouwbare gevolmachtigden zijn. ADVIES: Over al bovenstaande zaken kunt u contact met mij opnemen voor een advies op maat, waarbij uw specifieke situatie het uitgangspunt is. U kunt veel problemen voorkomen door bijtijds de juiste maatregelen te nemen. Dat geldt niet alleen voor alleenstaanden maar net zo goed voor echtparen. Laat u de dingen goed uitleggen in begrijpelijke taal, zodat u later geen spijt krijgt van de genomen stappen. februari 2014, K.G. Mulder-Wildeboer

7 7 Cijfervoorbeelden, bedragen zijn indicaties Uitgangspunt bij alle berekeningen zijn de gegevens afkomstig van de belastingdienst. 1.: Echtpaar, samen opgenomen, pensioen. Inkomen man, incl. AOW ,00 Inkomen vrouw alleen pensioen 9.500,00 Eigen huis maar nog niet verkocht. Overwaarde ,00 Spaargeld op de bank ,00 Bij opname: 6 maanden lage eigen bijdrage samen 307,00 per maand Na 6 maanden: hoge eigen bijdrage: samen 1.171,00 per maand (maandelijks inkomen is 2.208,00 dus ze houden "over " en teren nog niets in. Na ongeveer 4 jaar, of bij eerdere verkoop woning hebben ze opeens ,00 box 3 vermogen. (Al die tijd daarvoor was de woning box 1, dus telde nog niet mee). Dan wordt de gezamenlijke eigen hoge bijdrage per maand (Ze teren nu ongeveer 500,00 per maand in) Als de woning eerder is verkocht en de verkoopopbrengst direct weggeschonken, dan blijft de eigen bijdrage 1.171,00 per maand! Stel dat van het echtpaar maar 1 is opgenomen en de ander nog in de woning woont: dan gedurende het hele verblijf (kan dus jaren zijn) lage eigen bijdrage, rond 375,00 per maand. (De eigen woning komt bij de opgenomen echtgenoot niet in box 3, want er woont nog een echtgenoot in en het blijft dus box 1.) 2: Alleenstaande, inkomen incl. AOW ,00 Overwaarde eigen woning ,00, nog niet verkocht Spaargeld op de bank ,00. Bij opname: 6 maanden lage eigen bijdrage 210,00 per maand. Na 6 maanden: hoge eigen bijdrage: 850,00 per maand (maandelijks inkomen 1.500,00 dus geen intering) Na ongeveer 4 jaar, of bij eerdere verkoop woning valt ,00 in box 3 en gaat de bijdrage omhoog naar 2.187,00 per maand. Dan wordt wel ingeteerd ongeveer 800,00 per maand. Maar als de woning is verkocht en de verkoopopbrengst direct weggeschonken, danwel de erfdelen van de kinderen worden uitbetaald van de eerst gestorven echtgenoot, dan blijft de eigen bijdrage 850,00 per maand.

Huis opeten? Liever niet. Rabobank Centraal Zuid-Limburg

Huis opeten? Liever niet. Rabobank Centraal Zuid-Limburg Huis opeten? Liever niet Rabobank Centraal Zuid-Limburg Esther van Wegberg en Harry Delnoij 04-11-2014 Programma Aanleiding en welkom Uitleg AWBZ regeling Voorbeeldberekeningen eigen bijdrage Tips en mogelijke

Nadere informatie

03-05-2016. Onbezorgd ouder worden. Ouder worden en zorg. Deel I Ouder worden en zorg. Wat is het probleem? Eigen bijdrage zorgkosten. Wanneer?

03-05-2016. Onbezorgd ouder worden. Ouder worden en zorg. Deel I Ouder worden en zorg. Wat is het probleem? Eigen bijdrage zorgkosten. Wanneer? Onbezorgd ouder worden Deel I Ouder worden en zorg Ouder worden en zorg Wat is het probleem? Eigen bijdrage zorgkosten Wanneer? U woont in een zorginstelling; U heeft een volledig pakket thuis of modulair

Nadere informatie

AWBZ Feiten en ficties

AWBZ Feiten en ficties AWBZ Feiten en ficties Mr B. Zwaveling Notaris te Krimpen aan den Ijssel Lint Notarissen 27 maart 2014 Deze sheets zijn uitsluitend bedoeld ter ondersteuning van de presentatie op 27 maart 2014 en zijn

Nadere informatie

VAN AWBZ NAAR WMO EN WLZ. Gebr. V. Doornelaan 86, Horst Tel: 077-3978222 Email: info@delaatgulikers.nl

VAN AWBZ NAAR WMO EN WLZ. Gebr. V. Doornelaan 86, Horst Tel: 077-3978222 Email: info@delaatgulikers.nl VAN AWBZ NAAR WMO EN WLZ Gebr. V. Doornelaan 86, Horst Tel: 077-3978222 Email: info@delaatgulikers.nl onderwerpen Algemene informatie AWBZ (is basis voor WLZ en WMO) De vermogensinkomensbijtelling en het

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Eigen bijdrage 2016 Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg met verblijf. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U woont in een zorginstelling of verblijft daar

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2014

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2014 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2014 Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar u verzorgd, verpleegd of begeleid wordt?

Nadere informatie

De belangrijkste veranderingen in 2015 voor senioren op een rij INKOMEN

De belangrijkste veranderingen in 2015 voor senioren op een rij INKOMEN De belangrijkste veranderingen in 2015 voor senioren op een rij INKOMEN AOW De AOW-leeftijd stijgt verder. Wordt u vóór 1 oktober 2015 65 jaar, dan gaat uw AOW drie maanden na uw 65 e verjaardag in. 65

Nadere informatie

Anida de Fretes-van Liere

Anida de Fretes-van Liere Anida de Fretes-van Liere Werkzaam als notaris binnen De Zeeuwse Alliantie twee vestigingen vier notarissen drie kandidaat-notarissen en juristen 9 klerken 28 overige medewerkers Aangesloten bij landelijk

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst van

Informatiebijeenkomst van Welkom Informatiebijeenkomst van Fiscale- en administratieve dienstverlening: - verzorging financiële administraties - samenstellen jaarrekeningen - verzorging loonadministraties - verzorging aangifte

Nadere informatie

- 1 - Eigen bijdrage AWBZ

- 1 - Eigen bijdrage AWBZ - 1 - Eigen bijdrage AWBZ Met ingang van 1 januari 2013 is voor personen met een eigen vermogen de eigen bijdrage voor de AWBZ-zorg verhoogd. Dit wordt de vermogensinkomensbijtelling genoemd. Deze bijtelling

Nadere informatie

Leidraad Wel of geen ongehuwden AOW?

Leidraad Wel of geen ongehuwden AOW? Leidraad Wel of geen ongehuwden AOW? De gevolgen voor het AOW-pensioen en de eigen bijdrage AWBZ als uw partner in een verpleeg- of verzorgingshuis verblijft. Deze leidraad is bedoeld voor echtparen waarvan

Nadere informatie

Zorgtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor uw zorgverzekering

Zorgtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor uw zorgverzekering Zorgtoeslag 2009 Een bijdrage in de kosten voor uw zorgverzekering 2 Zorgtoeslag Krijgt u zorgtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de zorgtoeslag op een rij. De zorgtoeslag

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl

Nadere informatie

Huurtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw huur. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Huurtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw huur. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Huurtoeslag 2011 Een bijdrage in de kosten voor uw huur Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Huurtoeslag Krijgt u huurtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Rekenvoorbeeld. ConsulentOnline

Rekenvoorbeeld. ConsulentOnline ConsulentOnline 088-777 1 888 info@zorgrekenen.nl www.zorgrekenen.nl Uw consulent: Johannes Zondag Datum: 20-02-2019 Berekening: op basis van regelgeving 2019 Website: www.zorgrekenen.nl DIT REKENVOORBEELD

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl CAK

Nadere informatie

VISSER VAN DEN BROEK NETWERK NOTARISSEN. Schootense Loop 2 Helmond

VISSER VAN DEN BROEK NETWERK NOTARISSEN. Schootense Loop 2 Helmond VISSER VAN DEN BROEK NETWERK NOTARISSEN Schootense Loop 2 Helmond 0492-522431 VISSER VAN DEN BROEK MIRANDA VAN DEN BROEK VISSER VAN DEN BROEK LEVENSTESTAMENT volmacht Waarvoor is een levenstestament? Stel

Nadere informatie

WELKOM 19.15 uur inloop 19.30 uur start lezing 20.30 uur vragen

WELKOM 19.15 uur inloop 19.30 uur start lezing 20.30 uur vragen WELKOM 19.15 uur inloop 19.30 uur start lezing 20.30 uur vragen Bijeenkomst AWBZ Lennard (L.) Kamps, Cees (C.) Doppenberg, Jeroen (J.F.M.) Schoot en Jos (J.J.A.M.) Niesink (v.l.n.r. op de foto) zijn de

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Rachel Hayhoe. Jos Hofstee. Netwerk Notarissen / 1

EVEN VOORSTELLEN. Rachel Hayhoe. Jos Hofstee. Netwerk Notarissen / 1 EVEN VOORSTELLEN Rachel Hayhoe Jos Hofstee Netwerk Notarissen / 1 Monnickendam Purmerend Amsterdam Hoorn Netwerk Notarissen / 2 Netwerk Notarissen / 3 Hogere zorgbijdrage vanaf 1.1.2013 Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar u verzorgd, verpleegd of begeleid wordt?

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl Inhoud

Nadere informatie

WELKOM CNV Senioren. Agenda ODP voorlichtingsmiddag

WELKOM CNV Senioren. Agenda ODP voorlichtingsmiddag WELKOM CNV Senioren Agenda ODP voorlichtingsmiddag 1. Opening door dagvoorzitter 2. Toelichting belasting aangifte 2014 3. Over pensioenen, wat er zoal speelt op dit moment 4. De Zorg Verandert 5. Sluiting

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kinderopvangtoeslag 2011 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Of wilt u het aanvragen? Dan is

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019) Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om welke

Nadere informatie

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5 EINDEJAARSTIPS 2015 Particulieren...2 Vermogenstoets voor zorgtoeslag en kindgebonden budget... 2 Verlaag uw box 3 grondslag... 2 Hypotheekrente vooruit betalen... 2 Let op lagere hypotheekrente in hoogste

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Kinderopvangtoeslag 2009 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Seniorenbeurs (LEVENS)TESTAMENT & ERFRECHT 4 april Mr. Hellen de Bie- van Seters

Seniorenbeurs (LEVENS)TESTAMENT & ERFRECHT 4 april Mr. Hellen de Bie- van Seters Seniorenbeurs (LEVENS)TESTAMENT & ERFRECHT 4 april 2019 Mr. Hellen de Bie- van Seters Onderwerpen van vandaag Wettelijk erfrecht Testamenten Schenk- en erfbelasting Levenstestament Wet Langdurige Zorg

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

WELKOM. Belastingadviesbureau Groenemans. Henk Groenemans. Koren 16 Tel: 0492-841336. 5731 LC Mierlo Mobiel: 06-24243155. Register Belastingadviseur

WELKOM. Belastingadviesbureau Groenemans. Henk Groenemans. Koren 16 Tel: 0492-841336. 5731 LC Mierlo Mobiel: 06-24243155. Register Belastingadviseur Belastingadviesbureau Groenemans WELKOM Henk Groenemans Register Belastingadviseur Koren 16 Tel: 0492-841336 5731 LC Mierlo Mobiel: 06-24243155 Nederland fiscad@onsmail.nl De Vliegert, november 2013 Copyright

Nadere informatie

Kindgebonden budget 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kindgebonden budget 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kindgebonden budget 2011 Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kindgebonden budget Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen.

Nadere informatie

Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen

Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen (076) 525 15 15 www.zorgvoorelkaarbreda.nl Inhoud Pagina 3 Inkomensvoorzieningen BredaPas, seniorentoeslag, collectieve ziektekostenverzekering, kwijtschelding gemeentelijke

Nadere informatie

2 Soorten testamenten

2 Soorten testamenten 1 2 Soorten testamenten gewoon testament; bij overlijden levenstestament; regelt de zaken bij leven 2 Gewoon testament regeling na overlijden: wie zijn erfgenaam benoeming executeur onder bewindstelling

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u dit jaar misschien recht op extra geld van de gemeente Diemen. We noemen dit koopkrachttegemoetkoming.

Nadere informatie

Datum 29 januari 2013 Betreft Kamervragen mevr. Leijten (SP) - gevolgen vermogensinkomensbijtelling

Datum 29 januari 2013 Betreft Kamervragen mevr. Leijten (SP) - gevolgen vermogensinkomensbijtelling > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Hoe zit het met uw AOW?

Hoe zit het met uw AOW? Hoe zit het met uw AOW? Als u 65 bent, krijgt u AOW. Dat weet iedereen. Maar hoe hoog is de uitkering? Als u alleenstaand bent of als u samenwoont. En hoe zit het als u straks samenwoont met een partner

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer/mevrouw T. End Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 28 januari 2017 De heer/mevrouw T. End Utrecht, 28 januari 2017 Geachte heer/mevrouw End, Ingevolge uw opdracht hebben wij

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Mevrouw F. Nitoo Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 28 januari 2017 Aan de erven van Mevrouw F. Nitoo Utrecht, 28 januari 2017 Geachte mevrouw Nitoo, Ingevolge uw opdracht hebben wij

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Hans van der Tuin

EVEN VOORSTELLEN. Hans van der Tuin EVEN VOORSTELLEN Hans van der Tuin Streekweg 86 te Hoogkarspel Vanaf 1 januari 2013 hogere zorgbijdrage Vanaf 1 januari 2013 betalen veel mensen die in een AWBZ/Wlz-instelling zijn opgenomen meer zorgbijdrage.

Nadere informatie

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Toeslagen 2013 Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Inhoud Inleiding 3 Zorgtoeslag 4 Huurtoeslag 5 Kinderopvangtoeslag 7 Kindgebonden budget 8 Toeslag aanvragen

Nadere informatie

Hogere eigen bijdrage AWBZ voor mens en met s paargeld

Hogere eigen bijdrage AWBZ voor mens en met s paargeld Hogere eigen bijdrage AWBZ voor mens en met s paargeld Donderdag 17 oktober Parkins on Café Laren Tijd: 14.30 16.00 uur mr. W.L. de Ruiter Moulijn Netwerk Notarissen Netwerk Notarissen / 1 Netwerk Notarissen

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126) 2008 Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Regelingen en voorzieningen CODE 1.4.3.528 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 brochure bronnen de brochure Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 van het CAK (uitgave november 2012). De brochure is ook

Nadere informatie

Bijlage: Vaststelling eigen bijdrage en besteedbaar inkomen voor een aantal categorieën.

Bijlage: Vaststelling eigen bijdrage en besteedbaar inkomen voor een aantal categorieën. Bijlage: Vaststelling eigen bijdrage en besteedbaar inkomen voor een aantal categorieën. Beschrijving van de eigen bijdrage systematiek Deze bijlage geeft een beschrijving van de wijze waarop de eigen

Nadere informatie

Alles rondom pensioen. Gertjan Portman Senior financieel planner

Alles rondom pensioen. Gertjan Portman Senior financieel planner Alles rondom pensioen Gertjan Portman Senior financieel planner Wat ga ik behandelen Alles wat rond uw pensionering actueel wordt maar geen pensioen is (Ik heb echter maar een half uurtje) Wat doe ik,

Nadere informatie

ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018

ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018 ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018 Het Kennisnetwerk kan je daarbij ondersteunen VERGROOT JE

Nadere informatie

1. Wie krijgt kinderopvangtoeslag?

1. Wie krijgt kinderopvangtoeslag? Bron: Brochure Kinderopvangtoeslag 2008, mei 2008 van de Belastingdienst/Toeslagen Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de

Nadere informatie

Extra geld voor mensen met een laag inkomen

Extra geld voor mensen met een laag inkomen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u misschien recht op extra geld van uw gemeente. We

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015 Eigen bijdrage Zorg thuis 0 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg thuis. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U ontvangt zorg of ondersteuning thuis zoals hulp bij het huishouden

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Eigen bijdrage Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u dit jaar misschien

Nadere informatie

informatie over de eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen

informatie over de eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen informatie over de eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen 2016 Inhoudsopgave Inleiding 5 1 Eigen bijdrage 7 2 Maximale periodebijdrage 8 3 Kosten van de voorziening 11 4 Hoe lang betaalt u de eigen bijdrage?

Nadere informatie

Lennard (L.) Kamps, Cees (C.) Doppenberg, Jeroen (J.F.M.) Schoot en Jos (J.J.A.M.) Niesink (v.l.n.r. op de foto) zijn de notarissen van het

Lennard (L.) Kamps, Cees (C.) Doppenberg, Jeroen (J.F.M.) Schoot en Jos (J.J.A.M.) Niesink (v.l.n.r. op de foto) zijn de notarissen van het WELKOM Bijeenkomst AWBZ Lennard (L.) Kamps, Cees (C.) Doppenberg, Jeroen (J.F.M.) Schoot en Jos (J.J.A.M.) Niesink (v.l.n.r. op de foto) zijn de notarissen van het Doetinchemse notariaat Aantal medewerkers?

Nadere informatie

ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018

ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018 ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018 Het Kennisnetwerk kan je daarbij ondersteunen VERGROOT JE

Nadere informatie

Voornamen m/v * Telefoon privé. Telefoon werk. E-mailadres

Voornamen m/v * Telefoon privé. Telefoon werk. E-mailadres Vragenformulier ten behoeve het verzorgen van een belastingaangifte over het jaar 2015 * (slechts één formulier benodigd voor betrokkene en eventueel echtgenoot c.q. partner/samenwonende). 1. ALGEMEEN

Nadere informatie

1/9 INTAKE FORMULIER. 1.Persoonsgegevens Aanvrager Partner. Achternaam. Voorvoegsels. Voornamen. Geslacht. Geboortedatum. Adres. Postcode.

1/9 INTAKE FORMULIER. 1.Persoonsgegevens Aanvrager Partner. Achternaam. Voorvoegsels. Voornamen. Geslacht. Geboortedatum. Adres. Postcode. 1.Persoonsgegevens Aanvrager Partner Achternaam Voorvoegsels Voornamen Geslacht Geboortedatum Adres Postcode Woonplaats Burgerservicenummer Telefoonnummer E-mail adres Geboorteplaats Nationaliteit Identiteitsbewijs

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2016

Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2016 Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2016 N U N S P E E T ELSPEET HULSHORST VIERHOUTEN 1. PERSOONSGEGEVENS Uzelf Partner Voorletter(s) en achternaam Geboortedatum Burgerservicenummer

Nadere informatie

Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014

Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014 Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014 Pagina 1 van 5 Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon,

Nadere informatie

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst Toeslagen Belastingdienst Informatieblad Maart 2014 Huurtoeslag 2014 TG 720-1Z42PL Huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw huur. Wilt u weten of u deze toeslag kunt krijgen en wat u dan moet doen?

Nadere informatie

Wet schenk- en erfbelasting

Wet schenk- en erfbelasting Successiewet 2010 Wet schenk- en erfbelasting Successiewet 2010 De nieuwe Successiewet is op 1 januari 2010 ingegaan en heeft gevolgen voor bijna iedereen! Wijziging tariefstructuur/ vrijstellingen Vereenvoudiging

Nadere informatie

Minimaregeling, aanvraagformulier.

Minimaregeling, aanvraagformulier. Minimaregeling, aanvraagformulier. Met dit aanvraagformulier kunt u een aanvraag indienen voor een minimaregeling van de Gemeente Hellevoetsluis. Informatie over de bestaande minimaregelingen kunt u nalezen

Nadere informatie

Minimaregeling, aanvraagformulier

Minimaregeling, aanvraagformulier Minimaregeling, aanvraagformulier Met dit aanvraagformulier kunt u een aanvraag indienen voor een minimaregeling van de Gemeente Hellevoetsluis. Informatie over de bestaande minimaregelingen kunt u nalezen

Nadere informatie

Aanvraag voor vergoeding sociale, culturele of sportieve activiteiten

Aanvraag voor vergoeding sociale, culturele of sportieve activiteiten Aanvraag voor vergoeding sociale, culturele of sportieve activiteiten Waarom dit formulier? Mogelijk hebt u recht op een vergoeding voor de kosten van sociale, culturele of sportieve activiteiten in 2016.

Nadere informatie

Uw eigen bijdrage bij verblijf in een AWBZ-instelling

Uw eigen bijdrage bij verblijf in een AWBZ-instelling Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) coördineert en financiert de uitvoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). CVZ, Postbus 320, 1110 AH Diemen www.cvz.nl

Nadere informatie

Antwoord van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 11 februari 2013)

Antwoord van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 11 februari 2013) AH 1241 2013Z01553 Antwoord van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 11 februari 2013) Vraag 1 Kunt u bevestigen dat de rekensommen van verontruste burgers, geanonimiseerde

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer H. Buiten Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 31 januari 2017 De heer H. Buiten Utrecht, 31 januari 2017 Geachte heer Buiten, Ingevolge uw opdracht hebben wij de in dit rapport

Nadere informatie

Belastingveranderingen 2016. Alex van Scherpenzeel Manager afdeling Belangenbehartiging

Belastingveranderingen 2016. Alex van Scherpenzeel Manager afdeling Belangenbehartiging Belastingveranderingen 2016 Alex van Scherpenzeel Manager afdeling Belangenbehartiging Geschiedenis - Wet op de Inkomstenbelasting 1964-1990: wijziging i.v.m. rapport Commissie Oort - Wet op de inkomstenbelasting

Nadere informatie

Rivierdael Netwerk Notarissen Venlo

Rivierdael Netwerk Notarissen Venlo Rivierdael Netwerk Notarissen Venlo Presentatie erfrecht en levenstestament Raymond Martens notaris bij Rivierdael Netwerk Notarissen in Venlo Netwerk Notarissen / 1 Rivierdael Netwerk Notarissen Venlo

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst over het. Levenstestament. gehouden op 29 april 2014 in Prinsenhof te Best. Spreker: notaris Jan van de Meulengraaf

Verslag van de bijeenkomst over het. Levenstestament. gehouden op 29 april 2014 in Prinsenhof te Best. Spreker: notaris Jan van de Meulengraaf Verslag van de bijeenkomst over het Levenstestament gehouden op 29 april 2014 in Prinsenhof te Best Spreker: notaris Jan van de Meulengraaf Verslag van de bijeenkomst 'Het Levenstestament' gehouden op

Nadere informatie

Karolina Meems, kandidaat-notaris Jan van de Meulengraaf, notaris

Karolina Meems, kandidaat-notaris Jan van de Meulengraaf, notaris LEZING Karolina Meems, kandidaat-notaris Jan van de Meulengraaf, notaris Levenstestament Waarvoor het levenstestament - Ongeval (coma) - Beroerte (hersenbloeding) - Dementie/Alzheimer U leeft nog Levenstestament

Nadere informatie

ERVEN EN SCHENKEN. Onderlinge Fonds voor zieken U.A. Onderwerpen. Stukje historie. Mr Tj.Smid Netwerk Notarissen

ERVEN EN SCHENKEN. Onderlinge Fonds voor zieken U.A. Onderwerpen. Stukje historie. Mr Tj.Smid Netwerk Notarissen ERVEN EN SCHENKEN Onderlinge Fonds voor zieken U.A. Woensdag 9 april 2014 Mr Tj.Smid Netwerk Notarissen notaris in de gemeente Zuidhorn Mr. Tj.Smid Netwerk Notarissen / 1 Netwerk Notarissen / 2 Onderwerpen

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Vermogensplanning, waar moet u op letten. Drs Bram van Eijndthoven Hoofd fiscaal bureau ING Bank

Welkom bij de workshop Vermogensplanning, waar moet u op letten. Drs Bram van Eijndthoven Hoofd fiscaal bureau ING Bank Welkom bij de workshop Vermogensplanning, waar moet u op letten Drs Bram van Eijndthoven Hoofd fiscaal bureau ING Bank Programma, en even voorstellen 1. Financieel Fit 2. Overdracht bij overlijden 3. Overdracht

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer/mevrouw H. Biesch Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 28 januari 2017 De heer/mevrouw H. Biesch Utrecht, 28 januari 2017 Geachte heer/mevrouw Biesch, Ingevolge uw opdracht hebben

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Komt u in aanmerking voor kwijtschelding? U leest het in deze brochure.

GEMEENTE SOEST. Komt u in aanmerking voor kwijtschelding? U leest het in deze brochure. GEMEENTE SOEST Kwijts c he ldin g van ge m e e nte l i j k e bela s ti Komt u in aanmerking voor kwijtschelding? U leest het in deze brochure. ng e n 1 2 3 Voor wie is deze brochure? Heeft u een minimuminkomen

Nadere informatie

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1 Belastingplan 2012 - Wettelijk minimumloon per maand o 15 jr. 434,00 o 16 jr. 499,10 o 17 jr. 571,40 o 18 jr. 658,20 o 19 jr. 759,45 o 20 jr. 889,65 o 21 jr. 1.048,80 o 22 jr. 1.229,60 o 23 jr. e.o. 1.446,60

Nadere informatie

Schulden en/of betalingsachterstanden van uzelf? Nee Ja vul in. Totaalbedrag schulden

Schulden en/of betalingsachterstanden van uzelf? Nee Ja vul in. Totaalbedrag schulden Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

Checklist financiën Toelichting Gebruiksaanwijzing

Checklist financiën Toelichting Gebruiksaanwijzing Checklist financiën Toelichting Deze checklist is bedoeld om inzicht te krijgen in de wijze waarop u uw financiële huishouding heeft georganiseerd. Het gaat niet om inzicht in inkomsten en uitgaven maar

Nadere informatie

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag aanvragen 12345toe 2011 Toelichting Aanvragen Zorgtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur het ingevulde formulier terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag aanvragen 2 Voorwaarden 3 Toeslagpartner

Nadere informatie

Als u AOW krijgt. Inhoud Wat is AOW 2

Als u AOW krijgt. Inhoud Wat is AOW 2 Als u AOW krijgt Inhoud Wat is AOW 2 Wie krijgt AOW 2 Vanaf wanneer krijgt u AOW 3 Hoeveel AOW krijgt u 3 Wat gaat er van uw AOW af 5 Hoe kunt u AOW krijgen 6 Andere pensioenen naast uw AOW 6 Meer informatie

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening huurtoeslag 2014

Toeslagen Belastingdienst. Berekening huurtoeslag 2014 Toeslagen Belastingdienst Berekening huurtoeslag 2014 De huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van de huur. Hoeveel huurtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de rekenhuur de maximale huurgrens het

Nadere informatie

Mantelzorgcompliment mogelijk gewijzigd per 1 januari 2015

Mantelzorgcompliment mogelijk gewijzigd per 1 januari 2015 Mantelzorgcompliment Van het SVB ( Sociale verzekeringsbank) Mantelzorgcompliment mogelijk gewijzigd per 1 januari 2015 24-07-2013 De staatssecretaris van VWS heeft in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld

Nadere informatie

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente.

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente. De WMO WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente. Het doel van de WMO is om mensen met een beperking te ondersteunen. Heeft u hulp nodig bij het opruimen

Nadere informatie

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen!

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! Zorgtoeslag 2006 Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! 1 Ontdek of u in aanmerking komt 2 3 Zorgtoeslag aanvragen Ontvangen en wijzigen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 1... Zorgtoeslag

Nadere informatie

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank.

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. Hoe is uw pensioen opgebouwd? AOW Inkomen uit werk naast uw AOW Eigen vermogen 2 Pensioen vanuit werkgever Aanvullend Pensioen Sparen

Nadere informatie

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09 Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09 Hoe is uw pensioen opgebouwd? AOW Inkomen uit werk naast uw AOW Eigen vermogen

Nadere informatie

Erfrecht Erfrecht: Wie erft bij uw overlijden? Hoeveel erfbelasting moet over de erfenis worden betaald? Hoe kan het vermogen fiscaal gunstig

Erfrecht Erfrecht: Wie erft bij uw overlijden? Hoeveel erfbelasting moet over de erfenis worden betaald? Hoe kan het vermogen fiscaal gunstig Erfrecht Erfrecht: Wie erft bij uw overlijden? Hoeveel erfbelasting moet over de erfenis worden betaald? Hoe kan het vermogen fiscaal gunstig overgaan op de erfgenamen? Wie erft op grond van de wet? De

Nadere informatie

Heffingskortingen 2016

Heffingskortingen 2016 Heffingskortingen 2016 Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaalt een belastingplichtige minder belasting en premies. Een heffingskorting is

Nadere informatie

mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris

mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris Uw vermogen in 2015, voorbereid op de toekomst Het beheren van uw vermogen Belastingen Eigen bijdrages De volgende generatie Het beheren van uw vermogen Wie mag uw

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1134 Vragen van het lid

Nadere informatie

999 A.H.C. Peeters.. juni 2013

999 A.H.C. Peeters.. juni 2013 De heer en mw. adres Woonplaats 999 A.H.C. Peeters.. juni 2013 Betreft: hogere eigen bijdrage voor zorg Geachte heer/mevrouw, Vanaf 1 januari van dit jaar moeten veel burgers een fors hogere eigen bijdrage

Nadere informatie

LEZING RABOBANK KRIMPENERWAARD 18 & 21 NOVEMBER 2013 AWBZ, SCHENKEN, LEVENSTESTAMENT EN ERFRECHT

LEZING RABOBANK KRIMPENERWAARD 18 & 21 NOVEMBER 2013 AWBZ, SCHENKEN, LEVENSTESTAMENT EN ERFRECHT LEZING RABOBANK KRIMPENERWAARD 18 & 21 NOVEMBER 2013 AWBZ, SCHENKEN, LEVENSTESTAMENT EN ERFRECHT DE HOOGTE VAN DE EIGEN BIJDRAGE AWBZ HANGT ONDERMEER AF VAN HET (GEZAMENLIJKE) INKOMEN EN (DE HOOGTE VAN)

Nadere informatie

Informatie Collectieve zorgverzekering 2016

Informatie Collectieve zorgverzekering 2016 Informatie Collectieve zorgverzekering 2016 Een goede zorgverzekering is belangrijk. Voor mensen met een laag inkomen biedt Ferm Werk een collectieve zorgverzekering aan bij VGZ of Zorg en Zekerheid. U

Nadere informatie

De betalingsmededeling van de Wubo

De betalingsmededeling van de Wubo De betalingsmededeling van de Wubo Inhoud De betalingsmededeling 2 Indeling van de betalingsmededeling 2 Toeslag artikel 19 3 Bijdragen in kosten 4 Fiscale onderwerpen 6 Wilt u meer informatie? 6 9574NX/1112

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2010

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2010 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2010 CAK Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent en incasseert de eigen bijdragen voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en

Nadere informatie

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag aanvragen 12345toe 2008 Aanvragen Toelichting Zorgtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur het ingevulde formulier terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag aanvragen 2 Voorwaarden 3 Toeslagpartner

Nadere informatie

Alles over je belastingtoeslagen

Alles over je belastingtoeslagen Alles over je belastingtoeslagen in 2015 Alles over je belastingtoeslagen op een rij Wist jij dat we met elkaar jaarlijks miljoenen euro s aan toeslagen laten liggen? Benut jij alle belastingtoeslagen

Nadere informatie