Eindverslag van het onderzoek naar mogelijkheden tot vorming van een college van B&W in de gemeente Wassenaar, verricht tussen 17 en 22 december 2012.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindverslag van het onderzoek naar mogelijkheden tot vorming van een college van B&W in de gemeente Wassenaar, verricht tussen 17 en 22 december 2012."

Transcriptie

1 Een college van pacificatie. Eindverslag van het onderzoek naar mogelijkheden tot vorming van een college van B&W in de gemeente Wassenaar, verricht tussen 17 en 22 december [1] Op maandag 17 december heb ik van de voorzitter van de fractie der VVD in de gemeenteraad van Wassenaar, sprekend namens alle fractievoorzitters in deze raad, opdracht gekregen een onderzoek te doen naar de mogelijkheden tot vorming van een college van B&W van zo breed mogelijke samenstelling. Eerder, op zaterdag, 15 december had deze fractievoorzitter, mevr. A. van Eekelen, mij daarvoor informeel reeds geconsulteerd. Ik heb deze opdracht aanvaard, hoewel die een belangrijke transformatie betekende van een eerder door de raad van Wassenaar gedaan verzoek tot onderzoek naar de verstoorde politieke en bestuurlijke verhoudingen en de heersende bestuurscultuur aldaar in het algemeen. Ik heb er bij eerste consultatie op 15 december op gewezen dat de eerdere opdracht er een was tot onderzoek en bemiddeling, terwijl een informatieopdracht naast onderzoek onvermijdelijk politieke keuzes zou vergen en daarom latere bemiddeling in de weg zou kunnen staan. Ik heb wel beseft dat de informatieopdracht aanzienlijk hogere prioriteit had en voorts begrepen dat deze brede steun genoot in de gemeenteraad. Vandaar dat ik heb toegezegd een informatieopdracht te zullen aanvaarden, onder opschorting van het onderzoek naar de politieke en bestuurscultuur. Of dit in een later stadium, nadat een college van B&W zal zijn gevormd, alsnog moet worden hervat is alsdan aan de raad om te besluiten. 1 [2] Graag zeg ik dank aan alle fractievoorzitters die mij te woord hebben gestaan en die bereid bleken tot royale medewerking aan mijn onderzoek. Voorts ben ik dank verschuldigd aan alle wethouders en oud-wethouder, die eveneens bereid bleken tot openhartig gesprek. Eerder al had ik in het kader van de voorbereiding van het cultuuronderzoek uitvoerig kunnen spreken met de burgemeester, J.Th. Hoekema, hoewel het college van B&W toen nog niet was uiteengevallen. Op maandag 17 december heb ik, na aanvaarding van de informatieopdracht, een korte aanvullende gedachtewisseling met de burgemeester gehad. Dank breng ik ook graag uit aan de medewerkers van de gemeente Wassenaar. Voorop gaat de gemeentesecretaris, mevr. W. Atsma, die tot een grondig gesprek bereid bleek en die voorts op zeer korte termijn een notitie bereid bleek te leveren over de belangrijkste inhoudelijke kwesties die het gemeentebestuur bezighouden. Daarnaast waren er de medewerkers die afspraken en logistiek regelden, twee verslaggevers die nauwgezet verslag maakten van het besprokene en de medewerkers die voor drank en voedsel zorgden, zo daaraan

2 behoefte bestond. Tenslotte dank ik het hoofd communicatie voor diens advies en bijstand. Ik acht mij voorbeeldig en vriendelijk behandeld en ondersteund. [3] In de loop van een week heb ik in totaal elf gesprekken gevoerd met wethouders en ex-wethouder en de fractievoorzitters, waarbij telkens de volgende drie vragen centraal hebben gestaan: (a) hoe beoordeelt U de nu ontstane politieke situatie, de actuele maar eventueel ook de situatie op wat langere termijn gezien? (b) Hoe moet volgens U in deze situatie worden gehandeld om tot een nieuw college van B&W dan wel reconstructie van het bestaande college te kunnen komen? (c) Wat ziet U als de bijdrage die uw partij aan oplossing van de ontstane problemen kan leveren? [4] Over het karakter van mijn gesprekken en over de daarbij gebleken bevindingen en conclusies heb ik de door de Gemeentewet krachtens art voorgeschreven consultatie van de burgemeester uitgevoerd op vrijdag 21 december. Daarbij is mij gebleken dat de burgemeester zich in grote trekken met mijn rapportage en conclusies kon verenigen. [5] De gesprekken hebben mij geconfronteerd met complexe verhoudingen en tegenstellingen, in de politieke maar ook menselijke sfeer. Daarbij heb ik vele en verreikende persoonlijke kritiek en verwijten moeten vaststellen en dienovereenkomstig vele persoonlijke kwetsuren. Deze zijn gevolg van een opeenhoping van gebeurtenissen die in een aantal jaren de onderlinge politieke en persoonlijke relaties ernstig hebben verslechterd. Herinnerd kan worden aan een uiteindelijk al te beperkt resultaat van een discussie over de bestuurskracht van het gemeentebestuur, aan een mislukte en ook spoedig gefrustreerde takendiscussie dankzij emotionele verwijten in de persoonlijke sfeer, voorts dat wat in de media doorgaans wordt aangeduid als de zog. seksrel die zware persoonlijke schade heeft aangericht en last but not least de kwestie Den Deijl en de daar gebleken ernstige begrotingsoverschrijding, leidend tot een kleine reeks van moties van wantrouwen. Daaraan gepaard en daarmee samenhangend was er het vertrek van een tweetal fractievoorzitters van de grootste raadsfractie, de uittreding van een lid van de fractie van de VVD, alsmede de uittreding van een lid van de fractie van D66 en haar overgang naar de fractie van WatWassenaarWil. 2 Tegelijk en daartegenover moet worden vastgesteld dat het coalitieakkoord van VVD, CDA en D66 betrekkelijk consequent en systematisch is en wordt uitgevoerd, zoals een overgrote meerderheid van de fractievoorzitters in de raad erkent. Voorts ben ik erop geattendeerd dat het mogelijk is gebleken voor het dienstjaar 2013 met eenparigheid van stemmen een begroting vast te stellen.

3 Niettemin, er is geen partij die in de afgelopen twee jaren niet op enigerlei wijze zware schade heeft opgelopen; er is, zo is mij gebleken, evenmin een partij die niet aan zichzelf of aan anderen zware schade heeft toegebracht. Wat ernstiger is, daarbij zijn individuele mensen zwaar beschadigd. De kwestie van de begrotingsoverschrijding in het project Den Deijl moge naar verhouding een zeer ernstige zijn, temeer nu de totale overschrijding nog steeds niet vaststaat, toch is zij helaas niet meer dan de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Ook dit laatste wordt breed toegegeven. Bij alle partijen is er de erkenning dat ieder, bedoeld of onbedoeld, aan de problemen en slechte verhoudingen heeft bijgedragen; dat het nu hoog tijd is de verstoorde politieke verhoudingen te doorbreken; dat de geloofwaardigheid en het gezag van het democratisch bestuur en de politiek in Wassenaar op het spel zijn komen te staan. De conclusies die daaraan door diverse partijen worden verbonden en de uitwegen die worden aangewezen om een doorbraak te bewerkstelligen verschillen uiteraard per partij en soms ook per persoon, hoewel er ook wel consensus is te bespeuren. [6] Om een aantal redenen is een doorbraak noodzakelijk. Onder de fractievoorzitters bestaat er, zo is mij gebleken, overeenstemming over dat die redenen evenzovele opdrachten betekenen aan een nieuw te vormen college, dat deze bij zijn formatie dient te aanvaarden. 3 (a) De ambtelijke fusie van de gemeenten Voorschoten en Wassenaar is een majeur en complex project, dat alleen kan slagen onder stabiele politieke verhoudingen en onder een stabiel politiek toezicht. Het gaat immers om de arbeidsvreugde en de toekomst van ongeveer zeshonderd mensen. Naar het welslagen van deze fusie zal veel bestuurlijke energie moeten uitgaan. (b) de drie grote decentralisatie-operaties die van Rijkswege worden voorbereid zullen weliswaar eerst in 2014 hun beslag krijgen op het gemeentelijke erf, maar ze dienen in het jaar daaraan voorafgaand deugdelijk te worden voorbereid. (c) Het project-den Deijl laat zien dat de financiële planning en control van grotere projecten aanzienlijke verbetering behoeft, temeer zodra die projecten in regie worden genomen en niet in eigen beheer worden uitgevoerd. (d) De politieke partijen in Wassenaar moeten zichzelf de ruimte verschaffen om zichzelf te hernemen en koers te kiezen en voorts de onderlinge verhoudingen te normaliseren, zodat zij bevrijd van oude wrok en effectief in staat zijn zichzelf aan de kiezers te presenteren in het voorjaar van 2014, zodat bestuurlijk Wassenaar als geheel in staat is een nieuwe start te maken.

4 [7] Uiteraard hebben voor de collegevorming diverse varianten van coalities de revue gepasseerd. Ik noem de reconstructie van de bestaande coalitie van VVD, CDA en D66; een mogelijke coalitie van WWW, CDA en PvdA; een brede coalitie van VVD, WWW, CDA, eventueel versterkt met een vertegenwoordiger van de drie progressieve partijen (D66, PvdA en Groen Links) gezamenlijk. Ook kwam een coalitie van VVD en WWW ter sprake. De vertegenwoordiger van Groen Links heeft toegelicht dat en waarom zijn partij in geen geval wil samenwerken met de VVD. 'Democratische Liberalen Wassenaar'sprak zijn voorkeur uit voor een college los van de politieke fracties in de raad. In de meeste voorstellen wordt gehele of gedeeltelijke vernieuwing van personele bezetting verondersteld. Ik heb moeten vaststellen dat juist deze vernieuwing aanzienlijke complicaties, ook in de persoonlijke sfeer, zou opleveren. De vertrouwelijkheid van de consultaties staat mij niet toe daarover uitspraken te doen. De fractievoorzitters zijn er zelf uitstekend mee op de hoogte. [8] Samenvattend: De bevolking van Wassenaar kan, naar mijn waarneming, niet uit de voeten met een disfunctionerend gemeentelijk bestuur; daarmee staat in deze gemeente de democratie zelf op het spel. 4 De toekomst van Wassenaar, in de eerste plaats van de in een gemeenschappelijke regeling met Voorschoten ondergebrachte ambtelijke ondersteuning, vereist een stabiel en gezaghebbend dagelijks bestuur; De politieke verhoudingen zijn in jaren grondig bedorven geraakt en niet van vandaag op morgen gezond te maken; bovendien is er sterk behoefte aan een veranderde en meer open bestuurscultuur. Geen van beide zijn van vandaag op morgen gezond te maken. Een normaal partijpolitiek samengesteld college, hoe breed ook opgezet, zal onder dezelfde druk staan als alle coalities sedert Die druk is niet ontstaan dankzij een nieuwe plaatselijke politieke partij, maar door de verstoorde verhoudingen binnen en tussen partijen. [9] Vandaar dat mijn advies aan de voorzitter van de gemeenteraad van Wassenaar, op 22 december besproken in een overleg met alle fractievoorzitters in de gemeenteraad gezamenlijk, luidt als volgt: (a) van alle nog zittende wethouders wordt de ontslagaanvraag als politiek feit geaccepteerd.

5 (b) in hun plaats worden kandidaat-wethouders bij de raad voorgedragen die geen lid zijn of zijn geweest van de Wassenaarse raad, die bij voorkeur afkomstig zijn van buiten de gemeente Wassenaar en die in elk geval geen nauwe banden hebben met partijen en partij-afdelingen in de gemeente Wassenaar. (c) Daartoe worden de fractievoorzitters van VVD, CDA en WWW verzocht een formatieteam te vormen dat het huidige coalitieakkoord in grote trekken tot grondslag neemt voor het collegeprogramma van de laatste anderhalf jaar tot 2014; dat in eigen kring (bij voorbeeld in de wethouderspools van politieke partijen) zoekt naar geestverwante kandidaat-wethouders; dat bij voorkeur in de eerste dagen van januari tot een selectie komt van in totaal drie wethouderskandidaten en deze vervolgens presenteert in een informele bijeenkomst van de gemeenteraad, zodat op 14 januari 2013, tijdens zijn reguliere vergadering, de raad een nieuw college kan installeren. Dit zal leiden tot een zakenkabinet, maar ik zou het liever betitelen als een college van pacificatie. Alleen een team van wethouders dat geen banden heeft met het recente politieke verleden en heden van Wassenaar maar wel bestaat uit ervaren bestuurders acht ik in staat de voorwaarden te scheppen voor de noodzakelijke politieke doorbraak en het herstel van politieke geloofwaardigheid. [10] Het concept eindverslag heb ik, zoals al aangeduid, besproken in een overleg met alle fractievoorzitters in de Wassenaarse gemeenteraad op 22 december. In verschillende intensiteit waren zij bereid de analyse te onderschrijven en de voorgestelde oplossing te accepteren als een reëel mogelijke, ook als zij die niet allen zagen als ideaal. Geen der fractievoorzitters heeft zich formeel ervan gedistantieerd. 5 De fractievoorzitters van de drie grootste partijen in de Wassenaarse raad, VVD, WWW en CDA, verklaarden zich bereid het door mij voorgestelde in hun fracties serieus te bespreken en te verdedigen. Voorts spraken zij af op maandag 24 december samen te komen om de vraag te beantwoorden of zij als formatieteam de door mij geadviseerde oplossing bereid zijn te kiezen en zo ja, hoe zij verder willen procederen om het voorgestelde resultaat tot stand te brengen. De meeste overige fractievoorzitters hebben zich bereid verklaard constructieve suggesties, inclusief personele, aan het formatieteam te doen toekomen. De fractievoorzitters toonden zich voorts in het algemeen bereid mee te werken aan pacificatie van onderlinge verhoudingen; ik heb mijn bereidheid uitgesproken mijn bijdrage (zoals eerder toegezegd en afgesproken) daaraan te leveren, indien dat door de raad wordt gewenst. Alphen aan den Rijn, 23 december 2012,

6 J.Th.J. van den Berg, informateur. 6

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 417 Kabinetsformatie 2010 Nr. 2 BRIEF VAN DE INFORMATEUR Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Hierbij zend ik u, daartoe

Nadere informatie

Verslag van bevindingen informatieproces coalitiebesprekingen Een vruchtbare samenwerking

Verslag van bevindingen informatieproces coalitiebesprekingen Een vruchtbare samenwerking Verslag van bevindingen informatieproces coalitiebesprekingen 2018 De informateur, H.A. Lambooij Putten, 5 april 2018 1. Aanleiding en inleiding Op 21 maart jl. hebben de gemeenteraadsverkiezingen plaatsgevonden

Nadere informatie

10A # Advies van de informateur. Gemeente Lisse Op weg naar een nieuwe bestuursperiode. "Robuust, daadkrachtig eh innovatief"

10A # Advies van de informateur. Gemeente Lisse Op weg naar een nieuwe bestuursperiode. Robuust, daadkrachtig eh innovatief -0-10A # LISSE Advies van de informateur Gemeente Lisse 2018-2022 Op weg naar een nieuwe bestuursperiode "Robuust, daadkrachtig eh innovatief" Gemeente Lisse 30 maart 2018 Inleiding De gemeente Lisse kent

Nadere informatie

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn:

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: Opmerkingen vooraf Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: 1. Er is nu geen pré-informatiefase nodig om te onderzoeken

Nadere informatie

Rapportage van de informateurs. 1. Inleiding.

Rapportage van de informateurs. 1. Inleiding. Rapportage van de informateurs 1. Inleiding. In de raadsvergadering van 11 oktober 2016, besloot de gemeenteraad tot het volgende: 1. De te benoemen informateur de volgende opdracht mee te geven: op korte

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad 1 Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad Kampen, 5 april 2018. 1. Inleiding. Enkele dagen na de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 637 Kabinetscrisis en -formatie Nr. 17 HERDRUK 1 BRIEF VAN DE INFORMATEURS Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Eindrapport informatieproces raadsperiode

Eindrapport informatieproces raadsperiode Eindrapport informatieproces raadsperiode 2018-2022 De opdracht Bij de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 is GemeenteBelangen met zes zetels als grootste partij uit de bus gekomen in de gemeente Loon

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 410 Kabinetsformatie 2012 Nr. 1 BRIEF VAN DE VERKENNER Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 september 2012

Nadere informatie

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur.

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. INFORMATIEVERSLAG 1 Inleiding Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. Als verkenner heb ik van 26 tot en met 28 maart 2014 al vertrouwelijke gesprekken gevoerd

Nadere informatie

Toelichting Gemeenschappelijke Regeling Omnibuzz (versie ) Inleiding

Toelichting Gemeenschappelijke Regeling Omnibuzz (versie ) Inleiding Toelichting Gemeenschappelijke Regeling Omnibuzz (versie 151210) Inleiding Voordat wordt toegekomen aan de bespreking van de inhoud van de Gemeenschappelijke Regeling Omnibuzz (GR Omnibuzz) wordt stilgestaan

Nadere informatie

Verslag informatie Losser 2018

Verslag informatie Losser 2018 Verslag informatie Losser 2018 Frans Willeme 16 april 2018 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Proces 3 3. Bevindingen a. Inhoudelijk 5 b. Mogelijke coalities 7 c. Mogelijke portefeuilleverdeling en wethouders kandidaten

Nadere informatie

UT-Onderzoek Collegevorming: Informateurs, formateurs en de rol van de bestuurlijke driehoek

UT-Onderzoek Collegevorming: Informateurs, formateurs en de rol van de bestuurlijke driehoek UT-Onderzoek Collegevorming: Informateurs, formateurs en de rol van de bestuurlijke driehoek Bas Denters Hoogleraar Bestuurskunde, Universiteit Twente Afgezien van het inmiddels een kwart eeuw oude proefschrift

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 M.H.F. Schuurmans-Wijdeven mr. G.J. Jansen 31 maart 2015 Provincie Gelderland Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Inleiding

Nadere informatie

Notitie functioneringsgesprekken

Notitie functioneringsgesprekken Notitie functioneringsgesprekken In de handreiking voor functioneringsgesprekken met burgemeesters, enkele jaren terug opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wordt

Nadere informatie

Verslag van bevindingen. Verkennende fase

Verslag van bevindingen. Verkennende fase Verslag van bevindingen Verkennende fase Informateur dhr. Koelewijn Veenendaal, 16 november 2016 1. Inleiding Aanleiding van deze verkennende fase is het aangeboden ontslag van de 5 wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek

Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek Een vrijwillige overeenkomst van raadsleden en raadsfracties over wat te doen bij vermeende integriteitschendingen. januari 2014 Dit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 595 Samenvoeging van de gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar Nr. 6 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Ontvangen 30 januari 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012 M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk Zaltbommel, 23 november 2012 Geachte leden van de gemeenteraad, Op 16 oktober jongstleden gaf u mij opdracht

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Kenmerk: Den Haag, 29 mei 2017

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Kenmerk: Den Haag, 29 mei 2017 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Kenmerk: 201700856 Den Haag, 29 mei 2017 Geachte voorzitter, Op woensdag 17 mei jongstleden startte ik als informateur

Nadere informatie

Ruimte voor de Raad. Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad heden. Ruimte voor de raad pagina 1

Ruimte voor de Raad. Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad heden. Ruimte voor de raad pagina 1 Ruimte voor de Raad Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad 2006 - heden Ruimte voor de raad pagina 1 1. Voorwoord Onder leiding van D66 als grootste coalitiepartner,

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Belangrijkste cijfers. Doel. Peil-locaties. Organisatie. Opkomst. Resultaten Roosendaalse Peiling 1e uur gratis parkeren Nieuwe Markt

NIEUWSBRIEF. Belangrijkste cijfers. Doel. Peil-locaties. Organisatie. Opkomst. Resultaten Roosendaalse Peiling 1e uur gratis parkeren Nieuwe Markt NIEUWSBRIEF Resultaten Roosendaalse Peiling 1e uur gratis parkeren Nieuwe Markt Doel De fracties van de Nieuwe Democraten, D66 Roosendaal, PvdA en VLP hebben op donderdagmiddag 2 juni 2016 op de Nieuwe

Nadere informatie

Advies. inzake. politieke situatie. Castricum. Prof. mr. D. J. Elzinga. Mr. dr. F. de Vries

Advies. inzake. politieke situatie. Castricum. Prof. mr. D. J. Elzinga. Mr. dr. F. de Vries Advies inzake politieke situatie Castricum Prof. mr. D. J. Elzinga Mr. dr. F. de Vries Inhoud Korte schets situatie... 2 Gestelde vragen... 4 Verdiepende context bij de vragen... 5 1. Algemeen... 5 2.

Nadere informatie

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros Agenda tweede openbare bijeenkomst formatieproces Datum: 3 april 2018 Aanvang: 20.00 uur Locatie: raadzaal Voorzitters: Arjan Dros en Ab Krook 1. Opening 2. Vaststelling agenda 3. Uitleg De Lokale Partij

Nadere informatie

Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo

Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo Naar aanleiding van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen 2014 Eelde, 4 april 2014 Jan Smits 1. De verkiezingsuitslag Op 19 maart 2014 vonden

Nadere informatie

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid Vak Maatschappijwetenschappen Thema Politieke besluitvorming (katern) Klas Havo 5 Datum november 2012 Hoofdstuk 4 Het landsbestuur (regering en parlement) Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2008

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2008 Rekenkamercommissie Coevorden Jaarverslag 2008 Gemeente Coevorden Rekenkamercommissie Postbus 2 7740 AA Coevorden T (0524) 598 598 E rekenkamer@coevorden.nl I www.coevorden.nl/rekenkamer Inhoudsopgave

Nadere informatie

Verslag van de Informateur. Baarn Verkiezingen Verslag informateur 1e paasdag 2018 Pagina 1 van 11

Verslag van de Informateur. Baarn Verkiezingen Verslag informateur 1e paasdag 2018 Pagina 1 van 11 Verslag van de Informateur Baarn Verkiezingen 2018 Verslag informateur 1e paasdag 2018 Pagina 1 van 11 Inleiding Op maandag 26 maart heeft de VVD-fractie de informateur de volgende opdracht gegeven: Onderzoeken

Nadere informatie

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling Gemeente Tiel Verordening op de ambtelijke bijstand 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

Formatieadvies voor de coalitievorming van de nieuwe gemeente Noordwijk Vertrouwen verbinden vernieuwen

Formatieadvies voor de coalitievorming van de nieuwe gemeente Noordwijk Vertrouwen verbinden vernieuwen Formatieadvies voor de coalitievorming van de nieuwe gemeente Noordwijk Vertrouwen verbinden vernieuwen 28 november 2018 1. Inleiding Op woensdag 21 november vonden de herindelingsverkiezingen plaats in

Nadere informatie

Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne

Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne De Rode Draad organisatie marketing communicatie Pottenbakkerij 2 2993 CN Barendrecht KvK nr: 62404814 BTW nr: NL127516876B02 27 maart 2018. Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne Opdrachtgever:

Nadere informatie

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014 handreiking Presidium aan de onderhandelaars Presidium gemeenteraad Woerden Januari 2014 Inleiding Het Presidium, zoals dat fungeerde in de raadsperiode van

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Laat Wijdemeren de gemeente Stichtse Vecht in de steek?

Laat Wijdemeren de gemeente Stichtse Vecht in de steek? Schriftelijke vragen van De Lokale Partij www.delokalepartij.org twitter: @DeLokalePartij_ email: info@delokalepartij.org Wijdemeren, 28 juli 2015. Schriftelijke vragen De Lokale Partij Laat Wijdemeren

Nadere informatie

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d. 29 april 2005

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d. 29 april 2005 B&W-nr.: 05.0573 d.d. 29 april 2005 Onderwerp Antwoord schriftelijke vragen van het raadslid P. Van Meenen (D66) inzake ambtelijke procedure beantwoording schriftelijke raadsvragen. BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Voorstel ter bespreking op 22 april 2014 Auteurs: Marieke Munneke Smeets René Sweijen 18 april 2014!1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Uitgangspunten 4.

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur;

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur; Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 (artikel 33 Gemeentewet) Gemeente Etten-Leur 1 GEMEENTE Maa ETTEN-LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; Gelezen het voorstel van de voorzitter

Nadere informatie

December Inhoudelijk stappenplan integriteitstoets kandidaat-wethouders

December Inhoudelijk stappenplan integriteitstoets kandidaat-wethouders December 2017 Inhoudelijk stappenplan integriteitstoets kandidaat-wethouders Dit globale stappenplan is bedoeld als leidraad voor burgemeesters bij het voeren van een integriteitstoets van kandidaat-wethouders.

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Model Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2019

Model Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2019 Model Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2019 Besluit van de raad van de [naam gemeente] tot vaststelling van een nieuwe Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning [naam

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK Leeuwarden, 21 maart 2013 Een praatstuk over de toekomstige grenzen van Leeuwarden Het bestuurlijk landschap in Friesland zal er de komende jaren waarschijnlijk

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Gemeenschappelijke regeling Reestmond Pagina 1 Overwegende, dat ten gevolge van de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

S. de Rouwe Informateur. Aan de voorzitter van de Gemeenteraad Súdwest-Fryslân Marktstraat CR SNEEK

S. de Rouwe Informateur. Aan de voorzitter van de Gemeenteraad Súdwest-Fryslân Marktstraat CR SNEEK S. de Rouwe Informateur Aan de voorzitter van de Gemeenteraad Súdwest-Fryslân Marktstraat 15 8601 CR SNEEK Betreft: aanbieden verslag informateur Bolsward, 4 december 2017 Geachte voorzitter, Hierbij bied

Nadere informatie

Onderwerp: Aanpassen reglement functioneringsgesprekken en herbenoemingsgesprekken burgemeester

Onderwerp: Aanpassen reglement functioneringsgesprekken en herbenoemingsgesprekken burgemeester Vergadering: 12 december 2006 Agendanummer: 15 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek E-mail: ruitenb@winsum.nl Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanpassen reglement functioneringsgesprekken

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

van het raadslid dhr. A. Rennenberg (OAE) over het onderzoek in het Sociaal Domein

van het raadslid dhr. A. Rennenberg (OAE) over het onderzoek in het Sociaal Domein gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6467 Inboeknummer 15bst01138 Dossiernummer 15.35.103 (2.3.2) Beslisdatum B&W 25 augustus 2015 Raadsvragen van het raadslid dhr. A. Rennenberg (OAE) over het onderzoek

Nadere informatie

Artikel 4. Samenstelling De colleges van de deelnemende gemeenten wijzen elk twee leden aan voor het Algemeen Bestuur.

Artikel 4. Samenstelling De colleges van de deelnemende gemeenten wijzen elk twee leden aan voor het Algemeen Bestuur. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22585 29 april 2016 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING REESTMOND HOOFDSTUK 1. BEGRIPSBEPALINGEN REGELING Overwegende, dat ten

Nadere informatie

Gedragscode en gedragsregels voor leerlingen van het Kennemer College Beroepsgericht. A. Uitgangspunten

Gedragscode en gedragsregels voor leerlingen van het Kennemer College Beroepsgericht. A. Uitgangspunten Gedragscode en gedragsregels voor leerlingen van het Kennemer College Beroepsgericht A. Uitgangspunten 1. Respect voor verschillen en de noodzaak van overeenstemming Over goed en kwaad en over de waarde

Nadere informatie

COALITIE-AKKOORD oktober 2012

COALITIE-AKKOORD oktober 2012 Lelystad, 31 oktober 2012 Aan de leden van Provinciale Staten van Flevoland, In uw vergadering van 17 oktober 2012 heeft u aan de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie gevraagd een nieuwe

Nadere informatie

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Voorzitter, Uit de nota Samen Redzaam sprak ambitie. Ambitie

Nadere informatie

Bestuurlijke integriteit

Bestuurlijke integriteit Bestuurlijke integriteit Onderzoek Bestuurlijke Integriteit Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden Maart 2014 Status: definitief Versie: 4 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken?

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Bloemendaal 2011

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Bloemendaal 2011 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Bloemendaal 2011 Paragraaf 1: Ambtelijke bijstand Artikel 1 Elk raadslid heeft recht op ambtelijke bijstand overeenkomstig het bepaalde bij en krachtens

Nadere informatie

Gulpen-Wittem, 10 april 2007 Portefeuillehouder mr. W.J.G. Geraedts Bijlagen 1 Afdeling CC Ons Kenmerk CC/03

Gulpen-Wittem, 10 april 2007 Portefeuillehouder mr. W.J.G. Geraedts Bijlagen 1 Afdeling CC Ons Kenmerk CC/03 RAADSVOORSTEL Nr. CC/006 Aan de Raad van de gemeente Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem, 10 april 2007 Portefeuillehouder mr. W.J.G. Geraedts Bijlagen 1 Afdeling CC Ons Kenmerk CC/03 ONDERWERP: Plan van aanpak

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting door een scholier 1027 woorden 10 augustus 2010 5,3 17 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 3. Politiek 3.1. Keuzes

Nadere informatie

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt Bijlage. Rol gemeenteraad en rol politieke partijen bij gemeentelijke herindeling als onderdeel van Plan van Aanpak Gemeentelijke herindeling Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Vooraf: algemeen

Nadere informatie

agendapunt 10: verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2002 (raad van 25 april 2002)

agendapunt 10: verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2002 (raad van 25 april 2002) Besluit (2002) nummer 9239 De raad van de gemeente Papendrecht; gelezen het voorstel van de voorzitter van de raad d.d. 17 april 2002, nummer 33; gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit:

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Nr Houten, 1 februari 2005

Nr Houten, 1 februari 2005 Nr. 2005026 Houten, 1 februari 2005 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Voordracht commissieleden niet zijnde raadslid Beslispunten: Het Instellingsbesluit raadscommissies niet wijzigen om de voordracht voor

Nadere informatie

Jaarverslag WMO Cliëntenraad Utrecht 2017

Jaarverslag WMO Cliëntenraad Utrecht 2017 Jaarverslag WMO Cliëntenraad Utrecht 2017 Informatie voorziening / Folders. Voor 2017 was de het Hulp bij het Huishouden en de informatie verstrekking een belangrijk onderwerp. Op beide zaken zijn we door

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade De raad van de gemeente Kerkrade gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de volgende verordening:

Nadere informatie

Toelichting "Verordening op de ambtelijke ondersteuning" art. Benaming blz. Algemeen 2. Artikel 1 Informatie 3

Toelichting Verordening op de ambtelijke ondersteuning art. Benaming blz. Algemeen 2. Artikel 1 Informatie 3 Inhoudsopgave Toelichting "Verordening op de ambtelijke ondersteuning" art. Benaming blz. Algemeen 2 Artikel 1 Informatie 3 Artikel 2 t/m 4 Advies, Bijstand en overige ambtelijke ondersteuning 3 Artikel

Nadere informatie

Collegevorming Bericht van informateur burgemeester Thijsen

Collegevorming Bericht van informateur burgemeester Thijsen Collegevorming 2018-2022 Bericht van informateur burgemeester Thijsen Met genoegen heb ik het verzoek van Leefbaar Tynaarlo ingewilligd om de fracties uit te nodigen en een aantal vragen te stellen. Doel

Nadere informatie

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Ontwikkelgerichte en verbindende persoonlijkheid die de gemeentelijke organisatie verder ontwikkelt en het bestuur professioneel ondersteunt.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

Opgaven voor 's-hertogenbosch

Opgaven voor 's-hertogenbosch s-hertogenbosch, 3 december 2014 Geachte leden en aspirant-leden van de gemeenteraad, Op 19 november jongstleden hebben er naar aanleiding van een gemeentelijke herindeling gemeenteraadsverkiezingen plaatsgevonden

Nadere informatie

Utrecht, 7 april 2018

Utrecht, 7 april 2018 Utrecht, 7 april 2018 Aan: CC: Bijlage: Heleen de Boer, fractievoorzitter GroenLinks Utrecht Leden van de Utrechtse gemeenteraad Burgemeester Jan van Zanen Tussenrapportage verkenner Betreft: Eindrapportage

Nadere informatie

Onderzoek onder Raadsleden naar regionale samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en herindeling

Onderzoek onder Raadsleden naar regionale samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en herindeling Onderzoek onder Raadsleden naar regionale samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en herindeling 13 januari 2014 Uitgevoerd door Overheid in Nederland in opdracht van Raadslid.Nu www.overheidinnederland.nl

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg University) @ostaaijen Opzet Verbindende rol van de raad onder druk Verdieping van de klassieke rollen Hard naar het college,

Nadere informatie

S.v.p. inboeken. Met vriendelijke groet, Onno Vliegenthart adjunct-griffier / raadsadviseur Gemeente Woerden. Beste,

S.v.p. inboeken. Met vriendelijke groet, Onno Vliegenthart adjunct-griffier / raadsadviseur Gemeente Woerden. Beste, From: Vliegenthart, Onno Sent: 27 Oct 201617:32:10 To: Stadhuis Cc:!Griffie Subject: Onderzoek D66 ruimte voor de raad Attachments: 20161026 onderzoek D66 ruimte voor de raad.pdf S.v.p.

Nadere informatie

Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode in Rhenen

Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode in Rhenen Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode in Rhenen 4 april 2018 0 Inhoud Inleiding... 2 Het informatieproces... 2 De opdracht... 2 De gesprekken... 2 De bevindingen... 4 Open en

Nadere informatie

Verloop van de coalitieonderhandelingen 2014

Verloop van de coalitieonderhandelingen 2014 Verloop van de coalitieonderhandelingen 2014 Inleiding De afgelopen weken zijn er allerlei berichten verschenen in de media over het verloop van de coalitieonderhandelingen. Normaal gesproken zijn wij

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 21 mei 2013 20.00 uur B.J. Schouten Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders van de gemeente. Geacht college,

Burgemeester en Wethouders van de gemeente. Geacht college, - stuurskracht/regio,..s/ POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon J. van der Wal BEL/ES Doorkiesnummer +31235143465 walj@noord-holland.

Nadere informatie

Plan van aanpak onderzoek grote projecten gemeente Delft Maart 2015

Plan van aanpak onderzoek grote projecten gemeente Delft Maart 2015 Plan van aanpak onderzoek grote projecten gemeente Delft Maart 2015 1. Beschrijving werkzaamheden werkgroep Bij motie d.d. 18 december 2014 (zie hier) heeft de gemeenteraad van Delft besloten tot het instellen

Nadere informatie

Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2

Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 285516 Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in verband met

Nadere informatie

Kenmerk: Den Haag, 13 september 2010

Kenmerk: Den Haag, 13 september 2010 Mr. H.D. Tjeenk Willink Informateur Postbus 20008 2500 EA DEN HAAG AAN DE KONINGIN Kenmerk: 201000970 Den Haag, 13 september 2010 Op 7 september 2010 heeft U mij verzocht om U op de kortst mogelijke termijn

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 21 april 2010

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 21 april 2010 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI Burgerzaken 21 april 2010 onderwerp Verordeningen Kompas Inleiding Op 1 april jl. ontvingen wij van Kompas de volgende documenten: Jaarverslag en jaarrekening

Nadere informatie

B. De uitkomsten van de formatie en het coalitieakkoord

B. De uitkomsten van de formatie en het coalitieakkoord B. De uitkomsten van de formatie en het coalitieakkoord 1 e termijn Afgelopen zondag begon ik aan deze reactie op het formatieproces en de uitkomsten ervan. Mijn vrouw vroeg oprecht, moet je daar nu wel

Nadere informatie

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren 13 juni 2017 Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Politiek Jaarverslag DorpsVISIE 2018

Politiek Jaarverslag DorpsVISIE 2018 Politiek Jaarverslag DorpsVISIE 2018 In 2018 stonden uiteraard de verkiezingen centraal. Deze waren voor DorpsVISIE een groot succes. Maar liefst 6 zetels mogen wij deze periode vullen. Dat vraagt niet

Nadere informatie

Publieksversie op basis van Discussienotitie Bestuurlijke Toekomst Alblasserdam

Publieksversie op basis van Discussienotitie Bestuurlijke Toekomst Alblasserdam Publieksversie op basis van Discussienotitie Bestuurlijke Toekomst Alblasserdam Alblasserdam stap verder in discussie bestuurlijke toekomst De gemeente Alblasserdam bezint zich op haar bestuurlijke toekomst.

Nadere informatie

RVB Gewijzigd voorstel

RVB Gewijzigd voorstel Gemeente f Bergen op Zoom RVB03-0128 RAADSVERGADEI o -j y, d.d. L l R BajUssing: l^hssing: ^> 9?-.U«,. Lou-^ * ^^t^v.v,, Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 27 maart 2003 : Grif/03/06 : Invulling

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

1. Op 17 november 2009 diende mevrouw S. bij de Nationale ombudsman een klacht in.

1. Op 17 november 2009 diende mevrouw S. bij de Nationale ombudsman een klacht in. Rapport 2 h2>klacht Mevrouw S. klaagt er over dat de gemeente Baarn niet adequaat heeft gereageerd op haar brieven, waarbij zij haar ervaringen deelde over de waardevaststelling van haar appartement gedurende

Nadere informatie

1 De (gemeentelijke) overheid

1 De (gemeentelijke) overheid 1 De (gemeentelijke) overheid Op dit moment vindt er een consultatieronde plaats over het wetsvoorstel tot wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuudard

Gemeente Albrandsuudard RAADSBESLUIT / VERORDENING Onderwerp Verordening Maatschappelijke Adviesraad Albrandswaard 2015 Commissie Datum vergadering/ agendanummer Kenmerk 988205 De raad van de gemeente Albrandswaard gelezen het

Nadere informatie

Informatieverslag Gemeente Dongen. Bestuursperiode

Informatieverslag Gemeente Dongen. Bestuursperiode Informatieverslag Gemeente Dongen Bestuursperiode 2018-2022 Inhoud van het advies 1. Aanbieding/woord vooraf 2. Inleiding 3. Opdracht 4. Proces 5. Analyse van de verkiezingsuitslag en voorstelbare coalities

Nadere informatie

Datum : Briefnummer : 2014-20.110/21/A.9, PPM Zaaknummer : 518410 Behandeld door : Pol, E.P. Telefoonnummer : (050) 316 4549 E-mail Bijlagen :

Datum : Briefnummer : 2014-20.110/21/A.9, PPM Zaaknummer : 518410 Behandeld door : Pol, E.P. Telefoonnummer : (050) 316 4549 E-mail Bijlagen : Aan Provinciale Staten Datum : Briefnummer : 2014-20.110/21/A.9, PPM Zaaknummer : 518410 Behandeld door : Pol, E.P. Telefoonnummer : (050) 316 4549 E-mail Bijlagen : : e.pol@provinciegroningen.nl 5 Onderwerp

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 6

Gemeente Helden. Agendapunt 6 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het gewijzigde reglement van orde voor de raad, de gewijzigde verordening raadscommissies, de gewijzigde verordening ambtelijke bijstand, de verordening

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Routeplanner komend uur Verbindende rol van de gemeenteraad onder druk Verdieping van de klassieke rollen van de gemeenteraad Hard

Nadere informatie

Rolbewust in verbinding

Rolbewust in verbinding Rolbewust in verbinding Protocol integriteit gemeente Montfoort Omgaan met integriteitsvragen en vermeende integriteitsschendingen door bestuurders en volksvertegenwoordigers Voorwoord Voor u ligt een

Nadere informatie