Verloop van de coalitieonderhandelingen 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verloop van de coalitieonderhandelingen 2014"

Transcriptie

1 Verloop van de coalitieonderhandelingen 2014 Inleiding De afgelopen weken zijn er allerlei berichten verschenen in de media over het verloop van de coalitieonderhandelingen. Normaal gesproken zijn wij terughoudend om hierover uitgebreid in de media te praten. Er worden door betrokkenen echter onjuistheden verkondigd. Bovendien wordt er op de man gespeeld richting de heren Theo Maas en Willy Hanssen op een manier die wij pertinent afwijzen. Dat is voor ons aanleiding om de gang van zaken hieronder nauwgezet weer te geven. De eerste formatie In Someren gaat de grootste partij na de verkiezingen aan de slag als formateur. Namens het CDA hebben voorzitter Ben vd Boomen, fractievoorzitter Angeline Nagel en lijsttrekker Willy Hanssen de gesprekken gevoerd. Allereerst hebben alle partijen een vragenlijst ingevuld met oa de speerpunten, wethouders kandidaat en voorkeurscoalitie. Er bleken geen inhoudelijke of persoonlijke breekpunten te zijn en er was over en weer een open constructieve houding. Wel waren het op onderdelen stevige gesprekken. Dat was belangrijk om zakelijke verschillen te duiden, die overigens goed overbrugbaar waren. Vanaf het begin is aan alle partijen duidelijk gemaakt dat het CDA en de Gemeenschapslijst Someren Eind GSE de basis zouden vormen van de nieuwe coalitie. Dit is ook direct naar buiten toe gecommuniceerd naar de media. Voor het CDA is er dus nooit discussie geweest over de samenwerking met GSE! Zowel het CDA als GSE - met als onderhandelaars Guido Schoolmeesters en Hans Toonders en medeondertekenaar van het latere blok Bart de Groot vonden dat de totale formatie aan wethouders terug moest van 3,3 naar 3,0 fte. Als grootste partij wilde het CDA als eerste de voorkeur uitspreken voor de derde partij. Daar had GSE geen moeite mee. GSE sprak wel een voorkeur uit voor de PvdA. Ook het CDA vond het meenemen van de PvdA in de nieuwe coalitie verstandig. De mogelijkheid van een vierde partij werd door CDA en GSE omarmd. Op basis van het programma en de verkiezingsuitslag wilde het CDA eerst verder praten met Lijst 6 (VVD). De PvdA kon mee doen als vierde partij. Dat ging GSE mee akkoord. Voor GSE was het laten vallen van Lijst Someren Heide LSH in deze beginfase geen enkel probleem. Met Lijst 6 als derde partij had GSE dus op dat moment geen moeite. Dat veranderde toen duidelijk werd dat Leon vd Moosdijk de wethouders kandidaat van de Lijst 6 was. Daar had GSE wel grote moeite mee.

2 Er zijn over de kandidatuur van Leon vd Moosdijk twee gesprekken geweest met GSE. Bij het eerste gesprek werd Leon vd Moosdijk flink aan de tand gevoeld door GSE. Bij het tweede gesprek tussen de fracties van het CDA en GSE werden de grote twijfels over de capaciteiten van Leon vd Moosdijk door GSE herhaald. Volgens Leon vd Moosdijk had dat waarschijnlijk te maken met het feit, dat hij afgelopen zomer Bart de Groot had willen wegstemmen als raadslid. Dat werd ontkend door GSE. Het ging hen om zijn kwaliteiten. Het CDA staat echter op het standpunt dat het niet aan andere politieke partijen is om zomaar een oordeel te vellen over de kwaliteiten van een wethouder van een andere partij. Dat is een zaak voor de eigen partij. Los daarvan vindt het CDA, dat Leon vd Moosdijk geschikt is als wethouder. In deze fase werd onderzocht hoe de vierpartijen coalitie er formatief uit zou moeten komen te zien. Dit bleek een puzzel, omdat de totale formatie terug moest naar 3,0 fte. Er zijn daartoe ook meerdere gesprekken gevoerd met de PvdA. De PvdA gaf aan niet voor minder dan 0,6 fte te gaan. Lijst 6 was wel bereid om voor minder te gaan. Het CDA was ook bereid om indien nodig in te leveren. GSE wilde echter niet inleveren in deze formatie. Leefbaar Someren zou geen wethouder leveren maar wel steun geven aan de voorgestelde coalitie van CDA, GSE, Lijst 6 en PvdA. Hierdoor ontstond een hele brede coalitie met een prima mix van kerkdorp en landelijke partijen. Dat was ons streven. Inmiddels was de stand van zaken besproken met Lijst Someren Heide. Hen werd gevraagd of ze alsnog mee wilden doen als partijen er niet uit zouden komen. Continu is door het CDA aangegeven aan GSE dat het CDA en GSE samen verder zouden gaan. Daar kan geen misverstand over bestaan. GSE zou terugkoppelen of ze in konden instemmen met Leon vd Moosdijk en het CDA zou nog een gesprek hebben met de PvdA over de formatie van de wethouder. Vervolgens zouden de vier partijen samen de puntjes op de í zetten. Het blok van GSE, LSH en PvdA Wij werden dan ook compleet verrast toen plotsklaps zonder vooraankondiging het blok van GSE, LSH en de PvdA aangekondigd werd. Wij hebben op die dag meermalen geprobeerd om contact te krijgen met GSE. Onze oproepen werden niet beantwoord. Omdat ook Lijst 6 en Leefbaar Someren volkomen onverwacht met deze coup geconfronteerd werden, hebben het CDA, Lijst 6 en Leefbaar Someren op dat moment besloten om samen op te trekken. Wij wilden zo niet voor het blok gezet worden maar stonden op eerlijke onderhandelingen. Ook al hadden CDA, Lijst 6 en Leefbaar Someren een meerderheid, toch wilden wij een bredere coalitie. Dat hebben wij ook aangegeven aan de partijen van het blok en hebben ze daarom nadrukkelijk uitgenodigd om toch mee te doen. Vervolgens ontstond een impasse. Er werd die dagen erna door het blok geen contact gezocht met het CDA.

3 CDA werd uitgesloten door GSE Wel kwam ons ter ore dat GSE pogingen ondernam om Lijst 6 over te halen bij hen aan te sluiten. Hiertoe hebben de heren Schoolmeesters en Toonders diverse bezoeken gebracht aan belangrijke mensen uit het kader van Lijst 6. Toen wij dit teruggekoppeld kregen van Lijst 6 werd het voor ons helemaal duidelijk dat het CDA werd uitgesloten. Lijst 6 ging echter niet in op de verzoeken van GSE, waarna de boel op slot zat. Commissie van goede diensten Vanaf dat moment zijn er een aantal mensen benaderd om de impasse te doorbreken. Dat resulteerde in de commissie van goede diensten waarin vertegenwoordigers zaten van alle 6 partijen. Voorwaarde was dat alle afspraken van tafel gingen. De onderhandelingen begonnen feitelijk van voren af aan. Alle partijen moesten weer een vragenlijst inleveren waarin ze onder meer aan moesten geven met welke partijen ze verder wilden. Alle partijen wilden nu verder met het CDA en 5 partijen met de PvdA. Vandaar dat er eerst een gesprek moest komen tussen het CDA en de PvdA. Tussen beide partijen is goed gesproken. Misverstanden, ook inhoudelijke, werden uitgepraat. Er was wrevel van de zijde van de PvdA richting Willy Hanssen, die gelukkig weggenomen kon worden. Veel kwam voort uit misverstanden als gevolg van verkeerde of onvolledige informatie, vaak verkregen uit derde hand. Lijst Someren Heide werd door geen enkele andere partij genoemd als mogelijke coalitiepartner en viel dus af. Ook GSE werd maar door een paar partijen genoemd. Er was bij het CDA, Lijst 6 en Leefbaar Someren weinig vertrouwen meer in de onderhandelaars van GSE. De PvdA heeft nog geprobeerd om een brug te slaan. Maar ook bij hen sloeg de stemming om toen bleek dat GSE ook hen niet meer noemde als voorkeurspartij. De PvdA heeft toen definitief gekozen voor de partijen die aangaven wel vertrouwen in de PvdA te hebben. Vandaar dat het CDA, Lijst 6, PvdA en Leefbaar Someren besloten hebben om een coalitie te vormen voor de komende vier jaar. Leefbaar Someren doet volwaardig mee, maar levert zelf geen wethouder. Het CDA, Lijst 6 en de PvdA leveren ieder een fulltime wethouder, te weten Willy Hanssen, Leon vd Moosdijk en Theo Maas.

4 Diep geraakt Deze hele gang van zaken heeft ons allemaal niet onberoerd gelaten. Gelukkig hebben wij de gesprekken steeds met zijn tweeën of drieën gevoerd. De persoonlijke kritiek op Willy Hanssen is dan ook niet terecht. Wij distantiëren ons volledig van de opmerkingen van de heer Jaspers van Lijst Someren Heide in het ED waarin hij onze wethouder/ lijsttrekker niet integer noemt. Ook het gedrag van de heer Schoolmeesters keuren wij af. Wij hebben de onderhandelingen samen en op een integere wijze gevoerd. Willy Hanssen heeft de afgelopen weken meerdere malen aangegeven af te willen zien van het wethouderschap als dat in het belang is voor het proces en de politiek in Someren. De persoonlijke aantijgingen richting Theo Maas en hemzelf zijn de politiek van Someren onwaardig en hebben beiden diep geraakt. Willy Hanssen wil alleen maar doorgaan als er voldoende draagvlak is. Op nadrukkelijk verzoek van betrokken partijen is hij bereid gevonden om door te gaan. Ook de vele reacties uit de eigen achterban van het CDA hebben hier aan bijgedragen en uiteindelijk de doorslag gegeven. Handelswijze GSE niet alleen onbegrijpelijk Wij kunnen nog steeds de handelswijze van de heren Schoolmeesters, de Groot en Toonders van GSE niet begrijpen. Er kon toch geen enkel misverstand bestaan over samenwerking tussen CDA en GSE. Voor de coup is op geen enkel moment aangegeven dat de combinatie van GSE, LSH en PvdA er perse moest komen. Elke andere wethouders kandidaat was bereid in te leveren. De bejegening van Leon vd Moosdijk vonden wij beschamend. We vonden het onvoorstelbaar en ongeloofwaardig dat GSE na de coup alsnog probeerde om Lijst 6 binnen te halen. Waarom werd het CDA door GSE uitgesloten als al die tijd continu door het CDA is verzekerd dat er sowieso een coalitie moest komen met het CDA en GSE erin? Het kwam de betrokken partijen zo over dat elke partij door de onderhandelaars van GSE net zo makkelijk weer werd gedumpt als ze dat zo uitkwam.

5 Nog een laatste poging Uiteindelijk hebben wij in een gesprek tussen de fracties en bestuur van het CDA en GSE nog geprobeerd om het onderlinge vertrouwen te herstellen. Daarbij waren ook externen aanwezig. Hieruit kwam voor het bestuur en de fractie van het CDA echter onvoldoende naar boven dat de onderhandelaars van GSE werkelijk spijt hadden van hun handelswijze. Ook konden ze ons niet overtuigen van hun goede bedoelingen tijdens het formatieproces. Omdat ook de andere partijen onvoldoende vertrouwen hebben in een goede samenwerking voor de komende periode met de huidige sleutelfiguren binnen GSE hebben wij met grote tegenzin besloten om voor deze periode niet in een coalitie met GSE te stappen. Samenwerken in de toekomst Nogmaals met tegenzin omdat wij een lange traditie hebben van een prima samenwerking met de mensen in Someren Eind. Wij weten dat er binnen GSE met de meeste mensen heel goed is samen te werken. Onze wens is dan ook dat met een ieder de komende jaren gewerkt kan worden aan herstel van vertrouwen. Deze hele gang van zaken hebben wij zo niet gewild. Dat maakt het voor ons een hele moeilijke beslissing, maar biedt tegelijkertijd weer hoop voor de toekomst. Want wij blijven openstaan voor een goede samenwerking. Uiteraard geldt dit laatste ook voor de mensen van Lijst Someren Heide. De onderhandelaars namens het CDA Ben van den Boomen, Willy Hanssen en Angeline Nagel Someren, 1 mei 2014

10A # Advies van de informateur. Gemeente Lisse Op weg naar een nieuwe bestuursperiode. "Robuust, daadkrachtig eh innovatief"

10A # Advies van de informateur. Gemeente Lisse Op weg naar een nieuwe bestuursperiode. Robuust, daadkrachtig eh innovatief -0-10A # LISSE Advies van de informateur Gemeente Lisse 2018-2022 Op weg naar een nieuwe bestuursperiode "Robuust, daadkrachtig eh innovatief" Gemeente Lisse 30 maart 2018 Inleiding De gemeente Lisse kent

Nadere informatie

S. de Rouwe Informateur. Aan de voorzitter van de Gemeenteraad Súdwest-Fryslân Marktstraat CR SNEEK

S. de Rouwe Informateur. Aan de voorzitter van de Gemeenteraad Súdwest-Fryslân Marktstraat CR SNEEK S. de Rouwe Informateur Aan de voorzitter van de Gemeenteraad Súdwest-Fryslân Marktstraat 15 8601 CR SNEEK Betreft: aanbieden verslag informateur Bolsward, 4 december 2017 Geachte voorzitter, Hierbij bied

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 410 Kabinetsformatie 2012 Nr. 1 BRIEF VAN DE VERKENNER Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 september 2012

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

Formatieadvies voor de coalitievorming van de nieuwe gemeente Noordwijk Vertrouwen verbinden vernieuwen

Formatieadvies voor de coalitievorming van de nieuwe gemeente Noordwijk Vertrouwen verbinden vernieuwen Formatieadvies voor de coalitievorming van de nieuwe gemeente Noordwijk Vertrouwen verbinden vernieuwen 28 november 2018 1. Inleiding Op woensdag 21 november vonden de herindelingsverkiezingen plaats in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 417 Kabinetsformatie 2010 Nr. 2 BRIEF VAN DE INFORMATEUR Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Hierbij zend ik u, daartoe

Nadere informatie

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 M.H.F. Schuurmans-Wijdeven mr. G.J. Jansen 31 maart 2015 Provincie Gelderland Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Inleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 637 Kabinetscrisis en -formatie Nr. 17 HERDRUK 1 BRIEF VAN DE INFORMATEURS Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros Agenda tweede openbare bijeenkomst formatieproces Datum: 3 april 2018 Aanvang: 20.00 uur Locatie: raadzaal Voorzitters: Arjan Dros en Ab Krook 1. Opening 2. Vaststelling agenda 3. Uitleg De Lokale Partij

Nadere informatie

Ten voorbereiding van de gesprekken heb ik kennis genomen van de volgende documenten:

Ten voorbereiding van de gesprekken heb ik kennis genomen van de volgende documenten: Coalitievorming gemeente Gorinchem Verslag van bevindingen en advies van informateur V.J.H. Molkenboer Opdracht Pierre Schefferlie, voorzitter van de PvdA, heeft mij gevraagd op te treden als informateur.

Nadere informatie

Verslag van de Informateur. Baarn Verkiezingen Verslag informateur 1e paasdag 2018 Pagina 1 van 11

Verslag van de Informateur. Baarn Verkiezingen Verslag informateur 1e paasdag 2018 Pagina 1 van 11 Verslag van de Informateur Baarn Verkiezingen 2018 Verslag informateur 1e paasdag 2018 Pagina 1 van 11 Inleiding Op maandag 26 maart heeft de VVD-fractie de informateur de volgende opdracht gegeven: Onderzoeken

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad 1 Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad Kampen, 5 april 2018. 1. Inleiding. Enkele dagen na de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Verslag van bevindingen informatieproces coalitiebesprekingen Een vruchtbare samenwerking

Verslag van bevindingen informatieproces coalitiebesprekingen Een vruchtbare samenwerking Verslag van bevindingen informatieproces coalitiebesprekingen 2018 De informateur, H.A. Lambooij Putten, 5 april 2018 1. Aanleiding en inleiding Op 21 maart jl. hebben de gemeenteraadsverkiezingen plaatsgevonden

Nadere informatie

Rapportage van de informateurs. 1. Inleiding.

Rapportage van de informateurs. 1. Inleiding. Rapportage van de informateurs 1. Inleiding. In de raadsvergadering van 11 oktober 2016, besloot de gemeenteraad tot het volgende: 1. De te benoemen informateur de volgende opdracht mee te geven: op korte

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA

Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA Wouter Bos heeft gezegd dat de PvdA fouten heeft gemaakt tijdens de campagne in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Wat vindt men hiervan? Wat is

Nadere informatie

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn:

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: Opmerkingen vooraf Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: 1. Er is nu geen pré-informatiefase nodig om te onderzoeken

Nadere informatie

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur.

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. INFORMATIEVERSLAG 1 Inleiding Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. Als verkenner heb ik van 26 tot en met 28 maart 2014 al vertrouwelijke gesprekken gevoerd

Nadere informatie

Eindrapport informatieproces raadsperiode

Eindrapport informatieproces raadsperiode Eindrapport informatieproces raadsperiode 2018-2022 De opdracht Bij de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 is GemeenteBelangen met zes zetels als grootste partij uit de bus gekomen in de gemeente Loon

Nadere informatie

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012 M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk Zaltbommel, 23 november 2012 Geachte leden van de gemeenteraad, Op 16 oktober jongstleden gaf u mij opdracht

Nadere informatie

Informatiepakket voor belangstellenden Kandidaatstelling gemeenteraadsverkiezingen GroenLinks Roermond

Informatiepakket voor belangstellenden Kandidaatstelling gemeenteraadsverkiezingen GroenLinks Roermond Informatiepakket voor belangstellenden Kandidaatstelling gemeenteraadsverkiezingen 2018 GroenLinks Roermond Voorwoord Voor je ligt het informatiepakket dat de kandidatencommissie van GroenLinks Roermond

Nadere informatie

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Voorstel ter bespreking op 22 april 2014 Auteurs: Marieke Munneke Smeets René Sweijen 18 april 2014!1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Uitgangspunten 4.

Nadere informatie

1. Wat is voor u de belangrijkste motivatie geweest om CDA-lid te worden?

1. Wat is voor u de belangrijkste motivatie geweest om CDA-lid te worden? De zorgparagraaf Het sociale component Het economische beleid Duurzaamheid Onderwijs Het Europees beleid Om actief inbreng te kunnen leveren aan( maatschappelijke) discussies Om actief het verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Opdracht Op vrijdag 19 maart heb ik het door alle fracties ondersteund verzoek aanvaard. Mijn opdracht luidde als volgt:

Opdracht Op vrijdag 19 maart heb ik het door alle fracties ondersteund verzoek aanvaard. Mijn opdracht luidde als volgt: Den Haag, 8 april 2010 Aan de fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad, Als informateur heb ik de opdracht aanvaard om een verkenning te plegen naar de vorming van een stabiel, vruchtbaar en stevige

Nadere informatie

Eindrapport informateur Gemeenteraad Hengelo Wim Boomkamp, 17 april 2018

Eindrapport informateur Gemeenteraad Hengelo Wim Boomkamp, 17 april 2018 Eindrapport informateur Gemeenteraad Hengelo 2018-2022 Wim Boomkamp, 17 april 2018 Inleiding en proces Op woensdag 21 maart 2018 heeft de kiezer in Hengelo zijn stem uitgebracht. In een overleg op 27

Nadere informatie

2. Vaststellen van de besluitenlijst van de raadsvergadering van 29 januari De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststellen van de besluitenlijst van de raadsvergadering van 29 januari De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de Raad der gemeente Someren gehouden op woensdag 26 februari 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Datum 6 maart 2014 Aanwezig: Voorzitter:

Nadere informatie

GroenLinks en D66 praten samen verder over coalitievorming

GroenLinks en D66 praten samen verder over coalitievorming Persbericht 3 april 2018 GroenLinks en D66 praten samen verder over coalitievorming Vandaag heeft Andrée van Es haar eerste bevindingen over de verkenning naar de Utrechtse coalitievorming gedeeld met

Nadere informatie

Verslag informatie Losser 2018

Verslag informatie Losser 2018 Verslag informatie Losser 2018 Frans Willeme 16 april 2018 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Proces 3 3. Bevindingen a. Inhoudelijk 5 b. Mogelijke coalities 7 c. Mogelijke portefeuilleverdeling en wethouders kandidaten

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen. Tweede Kamer, 54e vergadering, Donderdag 14 februari 2008 Algemeen Concurrentievermogen Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Nadere informatie

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014 handreiking Presidium aan de onderhandelaars Presidium gemeenteraad Woerden Januari 2014 Inleiding Het Presidium, zoals dat fungeerde in de raadsperiode van

Nadere informatie

CDA, FNP en PvdA sluiten coalitieakkoord Henk Siegers

CDA, FNP en PvdA sluiten coalitieakkoord Henk Siegers Tekst voor website CDA, FNP en PvdA sluiten coalitieakkoord Henk Siegers 9-4-2010 Burgum, 9 april 2010 Vanmiddag bood formateur Gjalt Benedictus (CDA) het door de drie partijen gesloten akkoord aan de

Nadere informatie

Verslag van bevindingen. Verkennende fase

Verslag van bevindingen. Verkennende fase Verslag van bevindingen Verkennende fase Informateur dhr. Koelewijn Veenendaal, 16 november 2016 1. Inleiding Aanleiding van deze verkennende fase is het aangeboden ontslag van de 5 wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Profiel gemeenteraadslid

Profiel gemeenteraadslid 1 1 Profiel gemeenteraadslid 2NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden. 3ALGEMEEN 4Een D66 gemeenteraadslid is gekozen door de inwoners van Utrecht en vertegenwoordigt hen op een 5integere

Nadere informatie

BIJLAGEN. Coalitieakkoord DGP PvdA - GroenLinks

BIJLAGEN. Coalitieakkoord DGP PvdA - GroenLinks BIJLAGEN Coalitieakkoord DGP PvdA - GroenLinks Coalitieakkoord 2018-2022 DGP-PvdA-GroenLinks 2 Bijlage 1a: Kort verslag van de besprekingen in de informatieronde Mook, 27 maart 2018. PvdA: Lee Tonnaer

Nadere informatie

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren 13 juni 2017 Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Ervaringen met functioneringsgesprekken

Ervaringen met functioneringsgesprekken Ervaringen met functioneringsgesprekken Samenstelling CDA-bureau Afdeling HRM / Steenkampinstituut / Partijontwikkeling CDA-bestuurdersvereniging December 2006 1 Het belang van functioneringsgesprekken

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Handreiking voor meedenken bij coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen

Handreiking voor meedenken bij coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen COALITIEVORMING Handreiking voor meedenken bij coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen Na de gemeenteraadsverkiezingen bespreken de politieke fracties in de raad wie wethouder wordt en welke beleids-

Nadere informatie

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8.

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. Vaststellen profielen raadsleden, lijsttrekker en wethouder Voor de gemeenteraadsverkiezingen hoort overeenkomstig artikel 6.13 van het Huishoudelijk reglement voorafgaand

Nadere informatie

B. De uitkomsten van de formatie en het coalitieakkoord

B. De uitkomsten van de formatie en het coalitieakkoord B. De uitkomsten van de formatie en het coalitieakkoord 1 e termijn Afgelopen zondag begon ik aan deze reactie op het formatieproces en de uitkomsten ervan. Mijn vrouw vroeg oprecht, moet je daar nu wel

Nadere informatie

ADVIES VOOR TE VORMEN BREDE EN WERKBARE COALITIE(S)

ADVIES VOOR TE VORMEN BREDE EN WERKBARE COALITIE(S) Informatie gemeente Enschede naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 ADVIES VOOR TE VORMEN BREDE EN WERKBARE COALITIE(S) 2018-2022 Vooraf De Enschedese kiezer heeft gekozen voor een brede

Nadere informatie

Datum Aanwezig: Opening Vaststellen van de besluitenlijst van de raadsvergadering van 19 december 2012.

Datum Aanwezig: Opening Vaststellen van de besluitenlijst van de raadsvergadering van 19 december 2012. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de Raad der gemeente Someren gehouden op woensdag 30 januari 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Datum 18 februari 2013 Aanwezig: Voorzitter:

Nadere informatie

De heer Ostendorp opent de bijeenkomst. Hij doet verslag van de verkennende gesprekken tussen CDA, GroenLinks en ITH:

De heer Ostendorp opent de bijeenkomst. Hij doet verslag van de verkennende gesprekken tussen CDA, GroenLinks en ITH: Verslag openbare bijeenkomst i.v.m. voortgang verkenning coalitievorming Donderdag 12 april 2018, 20.30 uur in het gemeentehuis (raadzaal) Aanwezig: onderhandelaars: Kees van Dalen (CDA), Erik Jan Visser

Nadere informatie

December Inhoudelijk stappenplan integriteitstoets kandidaat-wethouders

December Inhoudelijk stappenplan integriteitstoets kandidaat-wethouders December 2017 Inhoudelijk stappenplan integriteitstoets kandidaat-wethouders Dit globale stappenplan is bedoeld als leidraad voor burgemeesters bij het voeren van een integriteitstoets van kandidaat-wethouders.

Nadere informatie

Eerste Kamer wijst grondwetsherziening rond gekozen burgemeester af

Eerste Kamer wijst grondwetsherziening rond gekozen burgemeester af Eerste Kamer wijst grondwetsherziening rond gekozen burgemeester af Dinsdagavond 22 maart heeft de Eerste Kamer de grondwetsherziening rond de gekozen burgemeester afgewezen. Doordat ook de PvdA-fractie

Nadere informatie

Handreiking Coalitieonderhandelingen Raadsperiode

Handreiking Coalitieonderhandelingen Raadsperiode Opmerkingen vooraf De handreiking is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010 en 2014. Daarnaast heeft het presidium een proceshandreiking laten opstellen met mogelijkheden

Nadere informatie

GLA/170110/4 10 januari 2017

GLA/170110/4 10 januari 2017 GLA/170110/4 10 januari 2017 KANDIDATENCOMMISSIE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Inleiding Om deel te kunnen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is een kandidatenlijst nodig. Kandidaatstelling

Nadere informatie

Concept Kandidatenlijst PvdA afdeling De Marne Gemeenteraadsverkiezingen19 maart 2014.

Concept Kandidatenlijst PvdA afdeling De Marne Gemeenteraadsverkiezingen19 maart 2014. Concept Kandidatenlijst PvdA afdeling De Marne Gemeenteraadsverkiezingen19 maart 2014. Toelichting op de kandidatenlijst: In de vergadering van 5 maart jl. heeft de ledenvergadering niet alleen de samenstelling

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over UWV te Nijmegen. Datum: 28 augustus 2013. Rapportnummer: 2013/108

Rapport. Rapport over een klacht over UWV te Nijmegen. Datum: 28 augustus 2013. Rapportnummer: 2013/108 Rapport Rapport over een klacht over UWV te Nijmegen Datum: 28 augustus 2013 Rapportnummer: 2013/108 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het deskundigenoordeel van 26 december 2011 op onzorgvuldige wijze

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Profiel gemeenteraadslid

Profiel gemeenteraadslid Profiel gemeenteraadslid NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden. ALGEMEEN Een D66 gemeenteraadslid is zich ervan bewust een mandaat te hebben van de kiezers en zal met overtuiging én

Nadere informatie

Op weg naar een Duurzame Samenwerking

Op weg naar een Duurzame Samenwerking Op weg naar een Duurzame Samenwerking Verslag van het informatietraject en advies voor coalitievorming in de gemeente s-hertogenbosch voor de periode 2018-2022 Inleiding Na de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

6 Weet u al op welke partij u gaat stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018?

6 Weet u al op welke partij u gaat stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018? Gemeenteraadsverkiezingen Het lijkt nog ver weg, maar op woensdag 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. 45% 35% 25% 15% 5% 6 Weet u al op welke partij u gaat stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Advies Informatie Soest 2014

Advies Informatie Soest 2014 Advies Informatie Soest 2014 Geachte mevrouw Kemmerling, beste Yvonne, Bij deze heb ik het genoegen u mijn bevindingen in het kader van de informatie rond de vorming van een nieuw college in de gemeente

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

Almere, 2 april Onderwerp: eindrapport informateur. Beste fracties in de gemeenteraad van Ouder-Amstel,

Almere, 2 april Onderwerp: eindrapport informateur. Beste fracties in de gemeenteraad van Ouder-Amstel, Almere, 2 april 2018 Onderwerp: eindrapport informateur Beste fracties in de gemeenteraad van Ouder-Amstel, Zoals u weet, waren op woensdag 21 maart 2018 verkiezingen voor uw gemeenteraad. De VVD, als

Nadere informatie

Collegevorming Bericht van informateur burgemeester Thijsen

Collegevorming Bericht van informateur burgemeester Thijsen Collegevorming 2018-2022 Bericht van informateur burgemeester Thijsen Met genoegen heb ik het verzoek van Leefbaar Tynaarlo ingewilligd om de fracties uit te nodigen en een aantal vragen te stellen. Doel

Nadere informatie

Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode in Rhenen

Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode in Rhenen Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode in Rhenen 4 april 2018 0 Inhoud Inleiding... 2 Het informatieproces... 2 De opdracht... 2 De gesprekken... 2 De bevindingen... 4 Open en

Nadere informatie

Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo

Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo Naar aanleiding van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen 2014 Eelde, 4 april 2014 Jan Smits 1. De verkiezingsuitslag Op 19 maart 2014 vonden

Nadere informatie

CDA Haarlem Profielschets Kandidaat Raadslid

CDA Haarlem Profielschets Kandidaat Raadslid CDA Haarlem Profielschets Kandidaat Raadslid Kandidaat Raadslid Gezocht - voor de verkiezingen van de gemeenteraad volgend jaar - CDA Haarlem is op zoek naar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 595 Samenvoeging van de gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar Nr. 6 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Ontvangen 30 januari 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 Fractieflits December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 INHOUD 1. Omgevingsvisie vastgesteld 2. Lelystad Airport 3. Flevotop 4. Bezoek Brussel 5. Landschapsbeheer 1. Omgevingsvisie vastgesteld In november is door

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Het raadslid zoekt de samenwerking met andere politieke partijen binnen de gemeenteraad om de gestelde doelen te realiseren.

Het raadslid zoekt de samenwerking met andere politieke partijen binnen de gemeenteraad om de gestelde doelen te realiseren. PROFIEL GEMEENTERAADSLID (NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden) Statement D66 Houten: Elk D66 raadslid is een sociaal liberaal in hart en nieren. Is toegankelijk en benaderbaar voor

Nadere informatie

Informatieverslag Gemeente Dongen. Bestuursperiode

Informatieverslag Gemeente Dongen. Bestuursperiode Informatieverslag Gemeente Dongen Bestuursperiode 2018-2022 Inhoud van het advies 1. Aanbieding/woord vooraf 2. Inleiding 3. Opdracht 4. Proces 5. Analyse van de verkiezingsuitslag en voorstelbare coalities

Nadere informatie

Hieronder worden deze stappen nader toegelicht. De stappen lopen deels parallel.

Hieronder worden deze stappen nader toegelicht. De stappen lopen deels parallel. Opzet formatieproces Provincie Utrecht 2019 Van : de onderhandelaars van de collegevormende partijen (op basis van het gesprek op 11 april) Datum : 19 april 2019 Inleiding Na de verkiezingen van 20 maart

Nadere informatie

17 maart 2017. Onderzoek: EU-top over vluchtelingencrisis

17 maart 2017. Onderzoek: EU-top over vluchtelingencrisis 17 maart 2017 Onderzoek: EU-top over vluchtelingencrisis Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Provinciale Staten, 2 maart Inhoud: 1. Opkomst 2. Winnaars en verliezers 3. Zetelverdeling Provinciale Staten 4. Verschil tussen gemeenten Bijlage 1 De VVD heeft bij deze verkiezingen

Nadere informatie

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Economische Zaken heeft een aantal vragen en opmerkingen aan de Minister van Economische Zaken voorgelegd over de brief d.d.

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

De raad dient een besluit te nemen ten aanzien van de invulling van de wethoudersvacatures.

De raad dient een besluit te nemen ten aanzien van de invulling van de wethoudersvacatures. Oplegnotitie behorende bij het raadsvoorstel en besluit: Verkiezing, onderzoek geloofsbrieven, vaststellen formatie, aanvaarding en beëdiging van wethouders Gemeenteblad 2014 nr. 19 Rol van de raad De

Nadere informatie

Het raadslid is integer en zorgt ervoor dat er geen belangenverstrengeling plaatsvindt met de betaalde werkkring of nevenfuncties.

Het raadslid is integer en zorgt ervoor dat er geen belangenverstrengeling plaatsvindt met de betaalde werkkring of nevenfuncties. Functieprofielen kandidaat raadslid, lijsttrekker en wethouder [Vastgesteld op AAV van 17 januari 2017] Wettelijke vereisten voor alle kandidaten: Kandidaat is ingezetene van de gemeente Kaag en Braassem

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Wat zegt de Tilburgse kiezer?

Wat zegt de Tilburgse kiezer? Wat zegt de Tilburgse kiezer? De resultaten van de exitpoll van de Tilburgse gemeenteraadsverkiezing 2014 DEMOS Centrum voor Beter Bestuur en Burgerschap Julien van Ostaaijen, Koen van der Krieken, Sabine

Nadere informatie

17 januari Onderzoek: 'Donorwet'

17 januari Onderzoek: 'Donorwet' 17 januari 2018 Onderzoek: 'Donorwet' Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

DRENTHE. Profielschets PvdA Statenlid. Inleiding. 1. Visie ideologie 2. Persoonlijke houding, inzet en competenties 3. Partijcultuur.

DRENTHE. Profielschets PvdA Statenlid. Inleiding. 1. Visie ideologie 2. Persoonlijke houding, inzet en competenties 3. Partijcultuur. Profielschets PvdA Statenlid Inleiding De in te stellen evaluatiecommissie zal dit profiel meetlat gebruiken bij de beoordeling van het functioneren van Statenleden. Minimaal tweemaal in een Statenperiode

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Besluitenlijst raadsvergadering

Besluitenlijst raadsvergadering Besluitenlijst raadsvergadering Datum: 31 maart 2016 Aanvangstijd: 20.00 uur Locatie: Raadszaal Aanwezig: Raadsleden: J.L.M. Adriaans, A.H.M. van Bussel, G.J.S. Claassen, M.J.J. van Dinther, H.M.G. Driessen,

Nadere informatie

2. Vaststellen van de besluitenlijst van de raadsvergadering van 27 november De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststellen van de besluitenlijst van de raadsvergadering van 27 november De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de Raad der gemeente Someren gehouden op woensdag 18 december 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Datum 19 december 2013 Aanwezig: Voorzitter:

Nadere informatie

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu?

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? 16 mei 2017 Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Voorstel website Uiterlijke kenmerken Inhoud Home

Voorstel website Uiterlijke kenmerken Inhoud Home Voorstel website Uiterlijke kenmerken - De site moet een aantrekkelijk, moderne uitstraling hebben met een duidelijke koppeling naar PvdA. (misschien in de vorm van een roos). - De site moet overzichtelijk

Nadere informatie

GROENLINKS Amsterdam Algemene Ledenvergadering 9 februari 2017

GROENLINKS Amsterdam Algemene Ledenvergadering 9 februari 2017 Procedure Kandidaatstelling GroenLinks Amsterdam Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wil GroenLinks Amsterdam met een sterke, gevarieerde en aansprekende kandidatenlijst komen. Deze lijst zal worden

Nadere informatie

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt;

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt; Passend onderwijs Aan de orde is het VAO Passend onderwijs (AO d.d. 18/12). Ik heet de staatssecretaris van harte welkom. Voorzitter. Wij hebben een interessante gedachtewisseling gehad in het algemeen

Nadere informatie

2014: Een bijzonder jaar voor de SP Roosendaal

2014: Een bijzonder jaar voor de SP Roosendaal 2014: Een bijzonder jaar voor de SP Roosendaal Wat een bijzonder jaar is 2014 voor de SP Roosendaal geworden!! Op 10 maart 2014 hebben we een historische verkiezingszege geboekt. In één klap gingen we

Nadere informatie

Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement. Inleiding

Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement. Inleiding Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement Inleiding Op de algemene ledenvergadering (ALV) van 28 november 2015 vond discussie en stemming plaats over een nieuw Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

1 Wat weegt bij u zwaarder: de politieke partij of de desbetreffende kandidaat?

1 Wat weegt bij u zwaarder: de politieke partij of de desbetreffende kandidaat? Lijsttrekker 80% 70% 60% 50% 40% 30% 1 Wat weegt bij u zwaarder: de politieke partij of de desbetreffende kandidaat? 70% (n=392) 20% 14% 15% 0% Ik kijk met name naar de politieke partij Ik kijk met name

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer Bestuur PACT Aalsmeer E-mail: info@pactaalsmeer.nl Internet: www.pactaalsmeer.nl Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer De fractie van PACT Aalsmeer kent: fractiemedewerkers: leden met politieke affiniteit

Nadere informatie

Concept Kandidatenlijst PvdA Algemeen Bestuur Waterschap Hunze en Aa s Verkiezingen 18 maart 2015.

Concept Kandidatenlijst PvdA Algemeen Bestuur Waterschap Hunze en Aa s Verkiezingen 18 maart 2015. Concept Kandidatenlijst PvdA Algemeen Bestuur Waterschap Hunze en Aa s Verkiezingen 18 maart 2015. Toelichting op de kandidatenlijst: De ledenvergadering heeft de kandidaatstellingscommissie vastgesteld,

Nadere informatie

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij het rapport van de professoren Korsten en Elzinga.

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij het rapport van de professoren Korsten en Elzinga. Afschrift aan: VVD-leden Pers Brunssum, 6 maart 2018 Betreft: Woordmelding VVD fractie bij het rapport van de professoren Korsten en Elzinga. Geachte burgers van Brunssum, geachte collega - raadsleden,

Nadere informatie

Een nieuwe start voor Leusden. Rapportage van de informateur

Een nieuwe start voor Leusden. Rapportage van de informateur Een nieuwe start voor Leusden Rapportage van de informateur 1 Inleiding Na de verkiezingen van 19 maart zijn in heel Nederland en ook in Leusden de politieke verhoudingen veranderd. Waar in veel gemeenten

Nadere informatie

Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO

Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO 6-9-2016 Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO Deze peiling over de huidige opinie van gepensioneerden over de coalitie is uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO. Het betreft een online

Nadere informatie

PERSBERICHT TOP-Onderzoek (7): Onderzoek onder alle Limburgse CDA-bestuurders in opdracht van Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad.

PERSBERICHT TOP-Onderzoek (7): Onderzoek onder alle Limburgse CDA-bestuurders in opdracht van Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. ERSBERICH -nderzoek (7): nderzoek onder alle Limburgse CDA-bestuurders in (ransparant) (verheids) (anel) Limburgse afsplitsing van landelijk CDA heeft geen enkel draagvlak Uitspraak over vda-statenlid

Nadere informatie

Bijlage 1: Functieprofielen raadslid en wethouder

Bijlage 1: Functieprofielen raadslid en wethouder Bijlage 1: Functieprofielen raadslid en wethouder In aanloop naar de verkiezingen in 2014 is het goed om duidelijk vast te stellen waaraan (nieuwe) politieke kandidaten voor D66 moeten voldoen. Deze functieprofielen,

Nadere informatie

Memo. Memo griffier inz Coalitievorming - formatie.doc\ blz. 1

Memo. Memo griffier inz Coalitievorming - formatie.doc\ blz. 1 Memo Aan : politieke partijen die in Oirschot aan de gemeenteraadsverkiezingen mee doen CC : presidium Van : Han Struijs, griffier Datum : 28 januari 2014 Onderwerp : Verkiezingen 19 maart 2014. Een handreiking

Nadere informatie

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers Informatieblad Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers 1 Intro Op 21 maart 2018 gaat Nederland naar de stembus om de nieuwe gemeenteraden te kiezen. De verkiezingen

Nadere informatie

Kansen pakken als partner van de gemeente

Kansen pakken als partner van de gemeente Kansen pakken als partner van de gemeente Utrecht 29 maart 2018 i www.kbo-pcob.nl e info@kbo-pcob.nl t 030 3 400 600 Vandaag antwoorden op vragen zoals: Wat brengt een relatie met de gemeente? Waar staan

Nadere informatie

Profiel van een raadslid

Profiel van een raadslid Profiel van een raadslid Basisvereisten en drijfveren voor een raadslid Het raadslid is toegewijd en loyaal aan D66 en aan de gemeente waarin hij zijn functie als raadslid vervult en de lokale afdeling

Nadere informatie