STUDIE 146 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Administratief inkoopmedewerker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIE 146 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Administratief inkoopmedewerker"

Transcriptie

1 STUDIE 146 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Administratief inkoopmedewerker

2 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Administratief inkoopmedewerker sector : handel - administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie van de Vlaamse Onderwijsraad D/2000/6356/13

3 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER I N H O U D 1 INLEIDING Identificatie van het beroepsopleidingsprofiel Gegevens beroepsprofiel Gegevens beroepsopleidingsprofiel 1.2 Opdracht Opdrachtgever Doelstellingen 1.3 Ontwikkelingsproces Legitimatie 2 2 SITUERING VAN DE OPLEIDINGEN Gegevens uit de beroepenwereld Beroepenstructuur Geraadpleegde beroepsprofielen 2.2 Gegevens uit de onderwijswereld Opleidingenaanbod Regionale spreiding van het opleidingenaanbod en de tewerkstelling in Vlaanderen en het Brussels Gewest 2.3 Verantwoording van het te ontwikkelen beroepsopleidingsprofiel 6 3 HET BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Benaming van het beroepsopleidingsprofiel Globale beschrijving van het beroepsopleidingsprofiel Concrete vertaalslag Bijeenbrengen van de relevante beroepsprofielen Evaluatie van de taken uit het beroepsprofiel Selectie van takenclusters en taken Formulering van de vaardigheden Concrete uitwerking van de vertaalslag Beroepshoudingen Contextgegevens 3.4 Niveau van het beroepsopleidingsprofiel 13 4 BIBLIOGRAFIE 14 5 MEDEWERKERS AAN DE SECTORCOMMISSIE 15 Bijlage 1: voorstel van beroepenstructuur Handel-Administratie (januari 1999) 16

4 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER 1 1 INLEIDING 1.1 Identificatie van het beroepsopleidingsprofiel Gegevens beroepsprofiel Sector : handel-administratie Beroep : administratief inkoopmedewerker Beroepsprofiel : administratief inkoopmedewerker Gelegitimeerd door : koepelcommissie opleidingsprofielen op : 16 oktober Gegevens beroepsopleidingsprofiel Sectorcommissie vaste kern : HANDEL-ADMINISTRATIE uitgebreide commissie : AANKOOP-VERKOOP-LOGISTIEK Studiegebied : HANDEL Benaming van het profiel : ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER Legitimator : Afdeling TSO/BSO Afdeling BuSO Raad voor Volwassenenonderwijs Datum : Afdeling TSO/BSO: 28 april 2000 Afdeling BuSO: 18 mei 2000 Raad voor Volwassenenonderwijs: 27 juni Opdracht De Koepelcommissie Opleidingsprofielen stelde op haar vergadering van 14 november 1996 de vaste kern van de sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen Handel-Administratie samen. De sectorcommissie werd op 16 oktober 1997 uitgebreid met het oog op de ontwikkeling van een beroepsopleidingsprofiel naar aanleiding van negen beroepsprofielen voor de groothandel Opdrachtgever Doelstellingen 1 De uitbouw van het onderwijs optimaal verzekeren. 2 De opleiding administratief inkoopmedewerker beter laten aansluiten bij de arbeidsmarkt. 3 De uitstroom van gekwalificeerde administratief inkoopmedewerker bevorderen. Het voorliggende beroepsopleidingsprofiel is de vertaling van het beroepsprofiel van de administratief inkoopmedewerker. Een afgestudeerde, die de vaardigheden beheerst, moet voldoen aan de beroepsvereisten van een beginnend administratief inkoopmedewerker zoals opgesomd in het hierna volgende beroepsopleidingsprofiel.

5 2 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER Een gerichte gedegen opleiding kan de kloof tussen vraag en aanbod helpen dichten en de sector in staat stellen de toekomstige evoluties met werknemers met een breed toepasbare beroepskennis tegemoet te zien. 1.3 Ontwikkelingsproces Het beroepsopleidingsprofiel wordt samengesteld op basis van een handleiding voor het schrijven van beroepsopleidingsprofielen voor het secundair onderwijs en het volwassenenonderwijs, ontwikkeld door de Dienst voor Onderwijsontwikkeling. Het is afgeleid van het beroepsprofiel Administratief inkoopmedewerker beschreven in Onderzoek naar een toekomstgerichte beroepen- en kwalificatiestructuur in de Belgische groothandel (CEVORA, november 1996). De werkgroepmethode wordt toegepast. De uitgebreide sectorcommissie vergaderde op volgende dagen: maandag 18 oktober 1999 (10 tot 16 uur) maandag 22 november 1999 (10 tot 16 uur) donderdag 2 december 1999 (10 tot 16 uur) vrijdag 28 januari 2000 (10 tot 16 uur) woensdag 1 maart 2000 (10 tot 16 uur). 1.4 Legitimatie De afdelingen TSO/BSO, BuSO en de Raad voor Volwassenenonderwijs legitimeren het beroepsopleidingsprofiel. Het BOP wordt als advies aan de overheid voorgelegd.

6 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER 3 2 SITUERING VAN DE OPLEIDINGEN 2.1 Gegevens uit de beroepenwereld Beroepenstructuur De beroepenstructuur voor de sector Handel-Administratie is nog in ontwikkeling. Als bijlage vindt u de voorlopige beroepenstructuur (januari 1999) Geraadpleegde beroepsprofielen De beroepsprofielen Onderzoek naar een toekomstgerichte beroepen- en kwalificatiestructuur in de Belgische groothandel werden opgesteld door CEVORA (november 1996). Het Onderzoek naar een toekomstgerichte beroepen- en kwalificatiestructuur in de Belgische groothandel (CEVORA, november 1996) omschrijft 9 beroepsprofielen: (Beroepencluster Inkoop): (Beroepencluster Verkoop): (Beroepencluster Logistiek): Commercieel inkoper Administratief inkoopmedewerker Verantwoordelijke verkoop districtsmanager Vertegenwoordiger Administratief commercieel medewerker binnendienst Logistiek manager Magazijnchef Magazijnier Het beroepsprofiel omschrijft het beroep van administratief inkoopmedewerker als volgt: De administratief inkoopmedewerker is werkzaam binnen, indien aanwezig, een afdeling inkoop. Het beroep kan ook geplaatst zijn binnen de afdeling verkoop, logistiek of binnen een administratieve afdeling. Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn voornamelijk van operationele aard, zoals aankoopactiviteiten, contact onderhouden met leveranciers en activiteiten binnen het orderproces. Het beroep administratief inkoopmedewerker komt voornamelijk voor in middelgrote en grote bedrijven. In kleine bedrijven, en soms ook in het middelgrote bedrijf, worden de taken die bij dit beroep horen, vaak in combinatie met een ander beroep uitgevoerd. De administratief inkoopmedewerker valt, afhankelijk van de afdeling, onder de hiërarchische verantwoordelijkheid van de commercieel inkoper, de verantwoordelijke verkoop of de logistiek manager. De administratief inkoopmedewerker draagt zelf geen hiërarchische verantwoordelijkheid.

7 4 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER Het organogram van een groothandelsbedrijf met tussen 10 en 50 medewerkers ziet er als volgt uit 1 : Directeur Magazijnchef Commercieel inkoper Verantwoordelijke verkoop Magazijnier Administratief inkoopmedewerker Vertegenwoordiger Het organogram van een groothandelsbedrijf van meer dan 50 medewerkers ziet er als volgt uit: Directeur Logistiek manager Commercieel inkoper Verantwoordelijke verkoop Magazijnchef Administratief inkoopmedewerker Districtsmanager Administratief commercieel medewerker binnendienst Magazijnier Vertegenwoordiger 1 Onderzoek naar een toekomstgerichte beroepen- en kwalificatiestructuur in de Belgische groothandel, CEVORA, 1996.

8 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER Gegevens uit de onderwijswereld Opleidingenaanbod De opleiding wordt onrechtstreeks aangeboden in de tweede en derde graad van het voltijds en deeltijds secundair technisch en beroepsonderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs en het volwassenenonderwijs. Buiten het onderwijs wordt ze aangeboden door VDAB, in samenwerking met het sectoraal vormingsinstituut Cevora Overzicht van het met het beroepencluster direct overeenstemmende opleidingenaanbod In het voltijds secundair onderwijs komen in alle studierichtingen van de tweede en de derde graad in het studiegebied Handel aspecten van het beroepsopleidingsprofiel in meer of mindere mate aan bod: in de tweede graad de studierichtingen Handel TSO en Handel-talen TSO, in de derde graad de studierichtingen Handel TSO, Boekhouden-informatica TSO en Secretariaat-talen TSO en in het derde leerjaar van de derde graad de studierichting KMO-administratie TSO; in de tweede en derde graad de studierichting Kantoor BSO en in het derde leerjaar van de derde graad de studierichting Kantooradministratie en gegevensbeheer. In het deeltijds beroepsonderwijs komen de benamingen Administratief helper en Kantoorbediende voor. In het Buitengewoon Secundair Onderwijs wordt in O Verkoop- en kantoortechnieken aangeboden. Het Secundair Onderwijs voor Sociale Promotie biedt in het studiegebied Handel de volgende afdelingen aan: Administratie, Bedrijfsadministratie, Burotica, Gegevensbankbeheer, Gegevensverwerking, Gevorderde kantoorautomatisering, Nederlandstalig secretariaat, Secretariaat, Secretariaat-correspondentie, Tekstverwerking, Tekstverwerkingspecialisatie, Telefonist-receptionist, Zakelijke communicatie. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding biedt in samenwerking met Cevora de opleidingen Medewerker klantendienst, Intern commercieel assistent en Commercieel assistent met specialisatie marketing aan Onderzoek naar de bevolking van de opleidingen Tijdens het schooljaar volgden in de tweede en derde graad van het voltijds secundair technisch onderwijs leerlingen de studierichting Handel, leerlingen (3 938 jongens en meisjes) in de tweede graad en (2 463 jongens en meisjes) in de derde graad; in de tweede graad volgden leerlingen (1 044 jongens en meisjes) de studierichting Handel-talen; in de derde graad volgden leerlingen (819 jongens en meisjes) de studierichting Secretariaat-talen en (2 528 jongens en meisjes) de studierichting Boekhouden-informatica; in het derde leerjaar van de derde graad volgden 266 leerlingen (79 jongens en 187 meisjes) de studierichting KMO-administratie.

9 6 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER Tijdens het schooljaar volgden in het voltijds secundair beroepsonderwijs: leerlingen (1 343 jongens en meisjes) de tweede graad van de studierichting Kantoor en verkoop; leerlingen (1 456 jongens en meisjes) de derde graad van de studierichting Kantoor; leerlingen (438 jongens en meisjes) het derde leerjaar van de derde graad van de studierichting Kantooradministratie en gegevensbeheer. In het deeltijds secundair beroepsonderwijs volgden op 1 februari 1999: 23 leerlingen (19 jongens en 4 meisjes) de opleiding Kantoor-burotica; 72 leerlingen (16 jongens en 56 meisjes) de opleiding Kantoorbediende. In het schooljaar volgden in het buitengewoon secundair beroepsonderwijs (OV 3) 102 leerlingen (43 jongens en 59 meisjes) de kwalificatietechnieken Verkoop en kantoortechnieken. In het secundair onderwijs voor sociale promotie volgden in het traditioneel stelsel cursisten (1 606 mannen en vrouwen) de hoger secundair technische leergangen in de afdeling Handel en administratie en 25 (9 mannen en 16 vrouwen) de hoger secundaire beroepsleergangen. In het stelsel van kapitaliseerbare eenheden volgden tijdens het eerste semester van het schooljaar cursisten (5 244 mannen en vrouwen) de afdeling Burotica Regionale spreiding van het opleidingenaanbod en de tewerkstelling in Vlaanderen en het Brussels Gewest. De opleidingen (of delen ervan) worden verspreid over het hele Vlaamse grondgebied aangeboden. Afgestudeerden kunnen in de hele Vlaamse en Brusselse regio aan het werk. 2.3 Verantwoording van het te ontwikkelen beroepsopleidingsprofiel De trends in de groothandel die Cevora in 1996 aangaf, zijn intussen al werkelijkheid geworden: de globalisering en de daarbijbehorende schaalvergroting en specialisering, de informatisering, de steeds belangrijker wordende klantgerichtheid en de toenemende vraag naar kwaliteitszorg. Die evoluties zorgen ook voor een wijziging in de beroepsinhoud. De administratief inkoopmedewerker zal ruimer inzetbaar moeten zijn: hij/zij zal meer in contact komen met buitenlandse leveranciers en door de informatisering en de vraag naar just-in-time leveringen komt meer verantwoordelijkheid bij hem/haar te liggen. Het is noodzakelijk dat de opleidingen aangepast worden aan de vragen en behoeften van de arbeidsmarkt.

10 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER 7 3 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL (BOP) 3.1 Benaming van het beroepsopleidingsprofiel Het beroepsopleidingsprofiel heet Administratief inkoopmedewerker en beschrijft de kwalificatie Administratief inkoopmedewerker. 3.2 Globale omschrijving van het beroepsopleidingsprofiel De leerling/cursist leert vlot met moderne communicatiemiddelen werken. Hij/zij leert contacten met leveranciers uitbouwen en onderhouden. Hij/zij leert de administratie van de inkoop uitvoeren. De administratieve basisvaardigheden: kunnen werken met burotica, toepassingssoftware, moderne communicatiemiddelen; informatie kunnen zoeken op Internet, documenten klasseren maken deel uit van het BOP. In het beroepsopleidingsprofiel werden ook de vaardigheden voor de te verwachten evoluties verwerkt. Zo is het duidelijk dat het groeiend belang van e-commerce in de beroepsopleiding geïntegreerd moet worden. Van een beginnend administratief inkoopmedewerker wordt verwacht dat hij/zij de communicatieve vaardigheden bezit nodig voor het uitbouwen en het onderhouden van leverancierscontacten in het Nederlands en in één moderne vreemde taal. 3.3 Concrete vertaalslag Bijeenbrengen van de relevante beroepsprofielen Het beroepsopleidingsprofiel wordt afgeleid van het beroepsprofiel Administratief inkoopmedewerker in Onderzoek naar een toekomstgerichte beroepen- en kwalificatiestructuur in de Belgische groothandel opgesteld door CEVORA (november 1996) Evaluatie van de taken uit het beroepsprofiel Het beroepsprofiel bevat geclusterde taken en contextgegevens Selectie van takenclusters en taken Het beroepsprofiel maakt deel uit van een geheel van 9 profielen, ingedeeld in 3 clusters: inkoop, verkoop en logistiek. Cevora vertrekt van eenzelfde indeling in takenclusters voor alle beroepsprofielen. De Administratief inkoopmedewerker zit samen met de Commercieel inkoper in het cluster Inkoop.

11 8 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER BEROEPSPROFIEL TAAKCLUSTER 1: INKOOP 1.1 LEVERANCIERSCONTACT 1.2 INKOOP ALGEMEEN 1.4 INKOOPADMINISTRATIE TAAKCLUSTER 4: PERSONEELSBEHEER 4.2 OPLEIDING EN INFORMATICA- UITWISSELING BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL VAARDIGHEIDSCLUSTER 1: LEVERANCIERSCONTACTEN UITBOUWEN EN ONDERHOUDEN VAARDIGHEIDSCLUSTER 2: DE INKOOPADMINISTRATIE UITVOEREN TAAKCLUSTER 5: BEDRIJFSBELEID 5.1 BEDRIJFSVOERING EN BELEIDSBE- PALING 5.2 PRIJSBEPALING EN BUDGETTERING Kerntaken van het BP die in het BOP voor een beginnend beroepsbeoefenaar niet als dusdanig opgenomen werden: stelt offertes op : zal in het begin zeker voor de verkoper zijn; de medewerker moet in opdracht wel een offerte kunnen uitschrijven; stelt criteria op waaraan (potentiële) leveranciers moeten voldoen : een hiërarchisch meerdere zal de criteria bepalen waarmee de beginnend beroepsbeoefenaar rekening moet houden; beoordeelt de (met een artikel) te behalen brutomarge wordt niet als een taak voor een beginnend beroepsbeoefenaar gezien; stelt zich op de hoogte van prijsontwikkelingen ; administreert inkoopfacturen gebeurt in de boekhouding; ondertekent inkoopfacturen. Volgende vaardigheden werden toegevoegd: in opdracht potentiële leveranciers op een markt zoeken leveranciers volgens opgegeven criteria indelen aan de hand van een lijst met criteria nagaan of een bestaande leverancier aan de afgesproken voorwaarden voldoet en daarover rapporteren de reële doorstroom van een product/goederen volgen en te verwachten tekorten signaleren documenten klasseren Formulering van vaardigheden met de ondersteunende kennis en vaardigheden, houdingen en context De specifieke mate van beheersing van de vaardigheden en kennis wordt genuanceerd volgens vooraf bepaalde criteria. Vaardigheden V1 = oriëntering Een cluster van vaardigheden waarmee de lerende/beginnende beroepsbeoefenaar kennis maakt. Hij/zij neemt deze vaardigheden waar of voert ze kort uit om een beter beeld te krijgen van de beroepsactiviteiten binnen de bedrijfstak. V2 = onder begeleiding uitvoeren De lerende/beginnende beroepsbeoefenaar voert deze vaardigheden uit in situaties waarin het voordoen/nadoen een rol spelen of waarin de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij derden ligt.

12 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER 9 = zelfstandig uitvoeren De lerende/beginnende beroepsbeoefenaar voert deze vaardigheden uit in situaties waarin hij/zij op eigen initiatief handelt of waarin de verantwoordelijkheid bij de lerende zelf ligt. V4 = begeleidend uitvoeren De lerende/beginnende beroepsbeoefenaar voert deze vaardigheden uit in situaties waarin hij/zij de verantwoordelijkheid voor de uitvoering door derden op zich neemt. Ondersteunende kennis = feitelijke kennis Deze kennis is op herkenning terug te voeren (Dit niveau kan omschreven worden door middel van werkwoorden van het type: reproduceren, bewust zijn, herinneren, herkennen, registreren, opnoemen, aanduiden, benoemen, opsommen,...) K2 = begripsmatige kennis Deze kennis is op inzicht terug te voeren (begrijpen, verstaan, aantal aangeven, verband uitdrukken, bewijzen, voorbeelden geven, typeren, de essentie aangeven, omschrijven, met eigen woorden zeggen,...) K3 = kennistoepassing Deze kennis past de feitelijke en begripsmatige kennis toe (gevarieerd aanwenden, uitwerken, beoordelen, evalueren, produceren, vergelijken met, structureren,...) K4 = integrerende De kennis in nieuwe situaties toepassen en zoeken naar innovaties

13 10 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER De concrete uitwerking van de vertaalslag CLUSTER 1: LEVERANCIERSCONTACTEN OPBOUWEN EN ONDERHOUDEN Cluster van vaardigheden De leerling/cursist kan: 1.1 in opdracht potentiële leveranciers op een markt zoeken 1.2 aan de hand van een opgemaakte checklist informatie bij een potentiële leverancier inwinnen en verwerken 1.3 leveranciers volgens opgegeven criteria indelen 1.4 leveranciersbestanden aanmaken en bijwerken 1.5 een offerte bij een potentiele leverancier aanvragen 1.6 informatie aan een bestaande leverancier vragen en geven 1.7 klachten van bestaande leveranciers opvangen en volgens voorgeschreven procedures afhandelen 1.8 vragen en klachten van leveranciers registreren, inventariseren en daarover rapporteren 1.9 een klacht naar een leverancier formuleren 1.10 aan de hand van een lijst met criteria nagaan of een leverancier aan de afgesproken voorwaarden voldoet en daarover rapporteren Mate van beheersing Ondersteunende kennis (K) en vaardigheden (V) Mate van beheersing Plaats en structuur van de groothandel K2 in een marktgebeuren Marktsegment: elementen/afbakening/benadering K2 Distributiekanalen Basisprincipes van marketing Productinformatie en marktinformatie kunnen opzoeken Betekenis van het begrip Kwaliteitszorg Kwaliteitsmodellen Courante communicatiemiddelen kunnen gebruiken Een checklist kunnen gebruiken Toepassingssoftware geïntegreerd kunnen gebruiken Elementen van een offerte Zakelijke gesprekken kunnen voeren Zakelijke brieven kunnen schrijven Zakelijke telefoongesprekken kunnen voeren Gelijktijdig kunnen telefoneren en bestanden raadplegen K2 V2 Klachtenbehandeling K2 V2 Argumenteren/tegenargumenteren Rapporteringstechnieken Dag- en weekrapporten

14 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER 11 CLUSTER 2: DE INKOOPADMINISTRATIE UITVOEREN Cluster van vaardigheden De leerling/cursist kan: 2.1 offertes vergelijken aan de hand van opgegeven criteria en daarover rapporteren 2.2 een bestelling bij een leverancier plaatsen 2.3 de reële doorstroom van een product/goederen volgen en te verwachten tekorten inschatten en signaleren 2.4 nieuwe voorstellen van verpakkingseenheden aan lopende contracten toetsen en daarover rapporteren 2.5 een inkooporder volgens voorgeschreven procedures invullen, doorgeven, bevestigen en annuleren Mate van beheersing Ondersteunende kennis (K) en vaardigheden (V) Mate van beheersing Inkoopdocumenten K2 Garantiebewijs, leveringsvoorwaarden, K2 aansprakelijkheid, verantwoordelijkheid Boekhoudkundige terminologie: K2 debeteren, crediteren, BTW, invoerrechten Inzicht in leveringstermijn K2 Systemen van JIT Een inkoop- en verkoopcontract V2 kunnen begrijpen en interpreteren Technieken van inkoop- en verkoopgesprekken K2 Onderhandelingstechnieken K2 Goederenstroom en de daarmee K2 samenhangende documentenstroom Een bedrijfsorganogram kunnen lezen Basiskennis voorraadbeheer: minimumhoeveelheid/omlooptijd en omzetsnelheid/optimaal bestelmoment, bestelhoeveelheid/ voorraadkost, voorraadnorm, voorraadhoogte Outsourcing Voorraadgegevens kunnen raadplegen en interpreteren Verpakkingseenheden 2.6 spoedorders plaatsen 2.7 de nazorg van een inkooporder uitvoeren 2.8 bestelformulieren, ontvangstbonnen en facturen onderling en met het contract vergelijken, daarover rapporteren en voor verdere verwerking doorgeven 2.9 documenten klasseren Klasseersystemen 2.10 de binnenkomende goederen/retourgoederen/embalage Retourgoederen Emballage en verpakking en verpakking admi- nistratief verwerken en daarover rapporteren 2.11 per leverancier een inkoopdossier samenstellen V2 Elementen van een inkoopdossier

15 12 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER Cluster van vaardigheden De leerling/cursist kan: 2.12 een interne catalogus met productinformatie updaten Mate van beheersing Ondersteunende kennis (K) en vaardigheden (V) Mate van beheersing Beroepshoudingen Volgende beroepshoudingen zijn voor het beroep van administratief inkoopmedewerker bijzonder van belang: Klantgerichtheid Erop gericht zijn alle eigen activiteiten af te stemmen op dienstverlening aan de klant. Bereid zijn de klant centraal te stellen. Accuratesse Erop gericht zijn binnen de voorgeschreven tijd een taak nauwkeurig te voltooien. Zin voor samenwerking Bereid zijn om gemeenschappelijk aan eenzelfde taak te werken. Leergierigheid Interesse voor ontwikkelingen binnen de branche/ bereid zijn om vakkennis bij te houden en om nieuwe informatie te bestuderen. Luisterbereidheid Bereidheid om procedures op te volgen Contextgegevens In toenemende mate worden de werkzaamheden van de medewerkers binnen de groothandel geautomatiseerd. Dat brengt met zich mee dat contacten met leveranciers en klanten meer en meer via geautomatiseerde systemen plaatsvinden. E-commerce zal uit de groothandel niet meer weg te denken zijn. Er wordt verwacht dat e-commerce voor zeventig procent uit handel tussen grote bedrijven zal bestaan. De toekomst is in handen van het geïntegreerde bedrijf, dat het aanbod van de reële economie combineert met de snelheid en de technologische flexibiliteit van een dotcom-bedrijf. Internationalisering doet nieuwe activiteiten ontstaan: contacten met buitenlandse leveranciers en klanten, het zoeken naar potentiële buitenlandse leveranciers en klanten. Niet alleen talenkennis is van belang bij internationale handel, ook kennis van de cultuur van het land, de nationale regelgeving en de consumentenbehoeften. Hierdoor zal de inhoud van de beroepen nog verbreden.

16 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER Niveau van het beroepsopleidingsprofiel De administratief inkoopmedewerker is verantwoordelijk voor de uitvoering van het eigen takenpakket. Daarnaast is er sprake van collectieve, coöperatieve verantwoordelijkheid in het takenpakket, waarbij samenwerking met collega s voorkomt. Het takenpakket bestaat uit het toepassen van geautomatiseerde routines en het toepassen van standaardprocedures. Het betreft beroepsgebonden vaardigheden en kennis. Gezien de mate van verantwoordelijkheid van de administratief inkoopmedewerker, de complexiteit van de beroepssituatie en de mate van transfer stellen de leden van de uitgebreide sectorcommissie het kwalificatieniveau 2 voor (in de handleiding omschreven als een kwalificatie die vooral praktisch werk omvat, dat zelfstandig kan worden uitgevoerd binnen de grenzen van de aangeleerde technieken).

17 14 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER 4 BIBLIOGRAFIE Onderzoek naar een toekomstgerichte beroepen- en kwalificatiestructuur in de Belgische groothandel, CEVORA, E-commerce is vooral e-groothandel, in: De Standaard van 27 januari Handleiding voor het schrijven van beroepsopleidingsprofielen voor het secundair en het volwassenenonderwijs, Brussel, Dienst voor Onderwijsontwikkeling, Statistisch jaarboek van het Vlaams Onderwijs, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - Departement Onderwijs.

18 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER 15 5 LIJST VAN DE MEDEWERKERS AAN DE SECTORCOMMISIE Nicole Janssens, voorzitter, VVKSO Nicole Van den Bempt, CEVORA Luc Dekelver, VVKSO Catharina Duchateau, Koninklijk Technisch Atheneum, Scholengroep domein Speelhof, Sint-Truiden, GO Ludo De Raeve, Provinciale Handelsschool Hasselt, CVPO Henri Christiaen, inspectie Claudia Spencer, Dienst Beroepsopleiding - Departement Onderwijs Rita Vanheste, Vlaamse Onderwijsraad.

19 16 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL ADMINISTRATIEF INKOOPMEDEWERKER Bijlage 1: voorstel van beroepenstructuur Handel-Administratie (januari 1999) Deze beroepenstructuur werd oorspronkelijk opgesteld door het Hoger Instituut voor de Arbeid. Ze werd aangepast telkens nieuwe beroepsprofielen opgeleverd werden. BEROEPENCLUSTER BEROEP FUNCTIE ADMINISTRATIEF WERK Personeelszaken / salarisadministratie Financiële administratie bank / verzekeringen medewerker personeelszaken medewerker salarisadministratie hoofdboekhouder boekhouder boekhoudkundig bediende commercieel/administratief medewerker bank commercieel/administratief medewerker verzekeringen datatypist facturist telefonist receptionist archiefmedewerker administratief baliemedewerker administratief kasmedewerker bank administratief medewerker financieringen bank medewerker commerciële ondersteuning bank medewerker financiële administratie medewerker interne dienst bank personeelsmedewerker Commercie HANDEL commercieel inkoper verantwoordelijke verkoop districtsmanager vertegenwoordiger administratief medewerker verkoop administratief inkoopmedewerker administratief commercieel medewerker (binnendienst) magazijnier magazijnchef logistiek manager winkelbediende Secretariaat SECRETARIAATSWERK secretariaatsmedewerk(er)ster afdelingssecretar(is)esse directiesecretar(is)esse

STUDIE 147 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Administratief commercieel medewerker binnendienst

STUDIE 147 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Administratief commercieel medewerker binnendienst STUDIE 147 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Administratief commercieel medewerker binnendienst BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Administratief commercieel medewerker binnendienst sector : handel - administratie Sectorcommissie

Nadere informatie

STUDIE 191 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Vertegenwoordiger business to business

STUDIE 191 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Vertegenwoordiger business to business STUDIE 191 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Vertegenwoordiger business to business BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Vertegenwoordiger business to business sector: handel - administratie subsector: handel Koepelcommissie

Nadere informatie

STUDIE 130 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Magazijnier

STUDIE 130 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Magazijnier STUDIE 130 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Magazijnier BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Magazijnier sector : handel - administratie subsector : handel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie

Nadere informatie

STUDIE 131 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Magazijnchef

STUDIE 131 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Magazijnchef STUDIE 131 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Magazijnchef BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Magazijnchef sector : handel - administratie subsector : handel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie

Nadere informatie

STUDIE 159 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Textielontwerper

STUDIE 159 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Textielontwerper STUDIE 159 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Textielontwerper BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Textielontwerper sector: textiel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen Textiel van de Vlaamse Onderwijsraad D/2000/6356/29

Nadere informatie

STUDIE 136 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Logistiek manager

STUDIE 136 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Logistiek manager STUDIE 136 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Logistiek manager BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Logistiek manager sector : handel - administratie subsector : handel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie

Nadere informatie

STUDIE 127 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Boekhoudkundig bediende

STUDIE 127 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Boekhoudkundig bediende STUDIE 127 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Boekhoudkundig bediende BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Boekhoudkundig bediende sector : handel - administratie subsector : administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen

Nadere informatie

STUDIE 140 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Snijdster m/v

STUDIE 140 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Snijdster m/v STUDIE 140 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Snijdster m/v BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Snijdster m/v sector : kleding - confectie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen Kleding - Confectie van de Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

STUDIE 128 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Boekhouder

STUDIE 128 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Boekhouder STUDIE 128 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Boekhouder BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Boekhouder sector : handel - administratie subsector : administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HANDEL (bso)

STUDIEGEBIED HANDEL (bso) (bso) Tweede graad... Kantoor Derde graad Kantoor Kantooradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) Studierichting Kantoor de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Interesse voor werken met

Nadere informatie

STUDIE 173 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Verkoper/verkoopster in de slagerij

STUDIE 173 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Verkoper/verkoopster in de slagerij STUDIE 173 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Verkoper/verkoopster in de slagerij BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Verkoper/verkoopster in de slagerij sector: voeding - hotel subsector: voeding Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen

Nadere informatie

Studie 200. Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen

Studie 200. Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen Studie 200 Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen Studie 200 Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen Studiegebied: Grafische technieken Sector: grafische Beroep: offsetdrukker

Nadere informatie

STUDIE 185 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Residentieel elektrotechnisch installateur

STUDIE 185 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Residentieel elektrotechnisch installateur STUDIE 185 Residentieel elektrotechnisch installateur Residentieel elektrotechnisch installateur sector: metaal - elektriciteit - kunststoffen subsector: elektriciteit Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen

Nadere informatie

STUDIE 142 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Inbound call center operator

STUDIE 142 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Inbound call center operator STUDIE 142 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Inbound call center operator BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Inbound call center operator Sector : handel - administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel

Nadere informatie

STUDIE 179 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Patronenintekenaarster/Patronenmaakster m/v

STUDIE 179 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Patronenintekenaarster/Patronenmaakster m/v STUDIE 179 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Patronenintekenaarster/Patronenmaakster m/v Patronenintekenaarster/patronenmaakster m/v sector: kleding - confectie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen kleding

Nadere informatie

STUDIE 134 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Slachter

STUDIE 134 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Slachter STUDIE 134 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Slachter BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Slachter sector : voeding - hotel subsector : voeding Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen voeding - hotel van de Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

STUDIE 148 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Helpdesk Operator

STUDIE 148 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Helpdesk Operator STUDIE 148 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Helpdesk Operator BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Helpdesk Operator Sector : handel - administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie van de

Nadere informatie

STUDIE 180 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dakafdichter

STUDIE 180 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dakafdichter STUDIE 180 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dakafdichter BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dakafdichter sector: hout - bouw - decoratie subsector: bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen hout - bouw - decoratie

Nadere informatie

STUDIE 181 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Monteur centrale verwarmingsinstallaties

STUDIE 181 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Monteur centrale verwarmingsinstallaties STUDIE 181 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Monteur centrale verwarmingsinstallaties Monteur centrale verwarmingsinstallaties sector: mechanica - elektriciteit - kunststoffen subsector: metaal Sectorcommissie

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie Retail (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het beroep

Nadere informatie

STUDIE 129 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hoofdboekhouder

STUDIE 129 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hoofdboekhouder STUDIE 129 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hoofdboekhouder BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hoofdboekhouder sector : handel - administratie subsector : administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Organisatie & Logistiek (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

STUDIE 143 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Outbound call center operator

STUDIE 143 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Outbound call center operator STUDIE 143 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Outbound call center operator BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Outbound call center operator Sector : handel - administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

STUDIE 138 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Torenkraanbestuurder

STUDIE 138 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Torenkraanbestuurder STUDIE 138 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Torenkraanbestuurder BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Torenkraanbestuurder sector subsector : bouw - hout - decoratie : bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen bouw

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL RLLL/EXT/ADV/006bijl7 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Zwevende module Communicatie, telefonie en onthaal in een 3 e vreemde taal (Ontwerp) Bijlage bij Vlor-advies Pagina 1 van 7 Inhoud

Nadere informatie

Economie & maatschappij E&M. Economie Handel Handel-talen Kantoor Verkoop. Studiegids tweede graad 7

Economie & maatschappij E&M. Economie Handel Handel-talen Kantoor Verkoop. Studiegids tweede graad 7 Economie & maatschappij E&M Economie Handel Handel-talen Kantoor Verkoop AT Studiegids tweede graad 7 Economie AT Aardrijkskunde 1 1 Geschiedenis 2 2 Nederlands 4 4 Engels 3 2 Duits 0 1 Biologie 1 1 Chemie

Nadere informatie

STUDIE 119 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Winkelbediende

STUDIE 119 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Winkelbediende STUDIE 119 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Winkelbediende BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Winkelbediende sector : handel - administratie subsector : handel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie

Nadere informatie

STUDIE 190 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Productieoperator in de voedingsindustrie

STUDIE 190 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Productieoperator in de voedingsindustrie STUDIE 190 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Productieoperator in de voedingsindustrie BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Productieoperator in de voedingsindustrie sector: voeding - hotel subsector: voeding studiegebied:

Nadere informatie

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Commercieel Medewerker

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Commercieel Medewerker Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure Commercieel Medewerker Kwalificatie: Commercieel medewerker binnendienst Crebonummer: 90111 Niveau : 3 Geldig vanaf: 1 augustus 2012 Deel A: Beeld van

Nadere informatie

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN 68012 MONITEUR BELGE 14.11.2011 BELGISCH STAATSBLAD LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST MEDEWERKER BINNENDIENST COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST ZIJN FUNCTIE IN UW BEDRIJF COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST WAARVOOR DIENT DEZE FOLDER? Basis om een vacature uit te schrijven ; Hulpmiddel

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 25-9-2008 STUDIEGEBIED HANDEL. Modulaire opleiding Secretariaatsmedewerker BO HA 002

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 25-9-2008 STUDIEGEBIED HANDEL. Modulaire opleiding Secretariaatsmedewerker BO HA 002 RLLL/EXT/ADV/001bijl1 STUDIEGEBIED HANDEL Modulaire opleiding Secretariaatsmedewerker BO HA 002 Bijlage bij het Vlor-advies Pagina 1 van 34 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 25-9-2008 1

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2011 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Telefonist-receptionist BO HA 004 Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding...3 1.1 Relatie

Nadere informatie

STUDIE 117 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Logistiek assistent(e) in de algemene en universitaire ziekenhuizen

STUDIE 117 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Logistiek assistent(e) in de algemene en universitaire ziekenhuizen STUDIE 117 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Logistiek assistent(e) in de algemene en universitaire ziekenhuizen BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Logistiek assistent(e) in de algemene en universitaire ziekenhuizen sector

Nadere informatie

Advies over de voorstellen van opleidingsprofielen Secretariaatsmedewerker en Secretariaat-talen voor het secundair volwassenenonderwijs

Advies over de voorstellen van opleidingsprofielen Secretariaatsmedewerker en Secretariaat-talen voor het secundair volwassenenonderwijs ADVIES Raad Levenslang en Levensbreed Leren 9 september 2008 RLLL/MDR /ADV/001 Advies over de voorstellen van opleidingsprofielen Secretariaatsmedewerker en Secretariaat-talen voor het secundair volwassenenonderwijs

Nadere informatie

STUDIE 29 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. n.a.v. de beroepsprofielen van secretariaatsmedewerk(st)er afdelingssecretaresse

STUDIE 29 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. n.a.v. de beroepsprofielen van secretariaatsmedewerk(st)er afdelingssecretaresse STUDIE 29 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL n.a.v. de beroepsprofielen van secretariaatsmedewerk(st)er afdelingssecretaresse BEROEPSOPLEIDINGSPROFIELEN n.a.v. de beroepsprofielen van secretariaatsmedewerk(st)er

Nadere informatie

Maak kennis met de richting kantoor

Maak kennis met de richting kantoor Maak kennis met de richting kantoor De 2de en de 3de graad kantoor BSO ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER Leerlingen 6 kantoor (begeleiding: Van Peer Karina) Inhoud a Wat mag je verwachten in de 2 de graad?... 3 b

Nadere informatie

STUDIE 176 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Call center supervisor

STUDIE 176 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Call center supervisor STUDIE 176 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Call center supervisor BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Call center supervisor sector: handel - administratie subsector: administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen

Nadere informatie

STUDIE 118 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Zaal- en keukenmedewerker

STUDIE 118 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Zaal- en keukenmedewerker STUDIE 118 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Zaal- en keukenmedewerker BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Zaal- en keukenmedewerker sector : voeding - hotel subsector : hotel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen voeding

Nadere informatie

Landelijke Kwalificaties MBO

Landelijke Kwalificaties MBO Bijlage 1 Format kwalificaties MBO (Behoort bij Beleidsregels voor de totstandkoming en toetsing van kwalificatiedossiers in het beroepsonderwijs, van 16 december 2008, kenmerk BVE-2008/80904)

Nadere informatie

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Administratief Medewerker

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Administratief Medewerker Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure Administratief Medewerker Kwalificatie: Secretarieel medewerker Niveau: 2 Crebonummer: 90472 Geldig vanaf: 1 augustus 2012 Deel A: Beeld van de beroepengroep

Nadere informatie

Economie. maatschappij E&M. Handel-talen Kantoor Verkoop. Ruimte voor talent: grensverleggend! Studiegids tweede graad 15

Economie. maatschappij E&M. Handel-talen Kantoor Verkoop. Ruimte voor talent: grensverleggend! Studiegids tweede graad 15 Economie & maatschappij E&M Economie -talen AT Ruimte voor talent: grensverleggend! Studiegids tweede graad 15 Economie AT Aardrijkskunde 1 1 Geschiedenis 2 2 Nederlands 4 4 Engels 3 2 Duits 1 Biologie

Nadere informatie

STUDIE 115 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Vloeren - Tegelzetten

STUDIE 115 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Vloeren - Tegelzetten STUDIE 115 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Vloeren - Tegelzetten BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Vloeren - Tegelzetten sector subsector : hout - bouw - decoratie : bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen hout

Nadere informatie

Studie 202. Beroepsopleidingsprofiel Chocoladebewerker

Studie 202. Beroepsopleidingsprofiel Chocoladebewerker Studie 202 Beroepsopleidingsprofiel Chocoladebewerker Studie 202 Beroepsopleidingsprofiel Chocoladebewerker Sector: voeding-hotel Subsector: voeding-hotel Beroep: chocoladebewerker D/2003/6356/7 De leden

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Ondernemerschap retail Ondernemer retail - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Ondernemerschap

Nadere informatie

De Vlaamse kwalificatiestructuur

De Vlaamse kwalificatiestructuur De Vlaamse kwalificatiestructuur Onderwijskwalificaties 3 februari 2008 Rita Dunon en Kaat Huylebroeck Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Hoe worden kwalificaties gemaakt? Drie aspecten: Beschrijven

Nadere informatie

Inleiding: kennismaking met het spilbedrijf + voorstelling van het assortiment

Inleiding: kennismaking met het spilbedrijf + voorstelling van het assortiment School: JAARPLAN 2011 2012 Handel: onderdeel Initiatie in administratie, retail en logistiek VAK Handel I. A. R. L. ONDERWIJSVORM 2 lesuren per week in het 2 de jaar van de B-stroom BVL LERAAR Vakoverschrijdende

Nadere informatie

Referentie kader. S301 1 Algemene beroepsvaardigheden Kern a en b Digitaal 50 min. Gemiddelde van toetsen/praktische opdrachten.

Referentie kader. S301 1 Algemene beroepsvaardigheden Kern a en b Digitaal 50 min. Gemiddelde van toetsen/praktische opdrachten. Profiel: Economie en ondernemen Leerjaar: 3 Toetscode Periode Leerstof Eindtermen/ Soort toets Toetsduur Opmerking Weging Referentie kader of werktijd S30 Algemene beroepsvaardigheden Kern a en b Digitaal

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Hotelonthaal BO VO 027 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1

Nadere informatie

Technisch adviseur coördinator volwassenenonderwijs

Technisch adviseur coördinator volwassenenonderwijs Technisch adviseur coördinator volwassenenonderwijs Tijdelijke job (niet via uitzendkantoren) Functieomschrijving Coördineren en opvolgen van alle activiteiten met betrekking tot materiële en agogische

Nadere informatie

STUDIE 152 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hulpmecanicien personen- en lichte bedrijfswagens

STUDIE 152 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hulpmecanicien personen- en lichte bedrijfswagens STUDIE 5 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hulpmecanicien personen- en lichte bedrijfswagens BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hulpmecanicien personen- en lichte bedrijfswagens sector: metaal - elektriciteit kunststoffen

Nadere informatie

PTA handel en administratie KBL Bohemen cohort 2015-2016-2017

PTA handel en administratie KBL Bohemen cohort 2015-2016-2017 Exameneenheden Handel en Administratie HA/K/1 Oriëntatie op handel en administratie HA/K/2 Professionele vaardigheden HA/K/3 Klantgericht handelen / dienstverlening HA/K/4 Automatisering in de economie

Nadere informatie

Examenprogramma economie en ondernemen

Examenprogramma economie en ondernemen Examenprogramma economie en ondernemen De kern a. Algemene kennis en vaardigheden b. Professionele kennis en vaardigheden c. Loopbaanoriëntatie en ontwikkeling De vier profielmodulen 1. Commercieel (voor

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL RLLL-RLLL- ADV-004bijl05 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding BO HA 008 (Ontwerp) Versie 1.0 Ontwerp Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl12 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Telefonist-receptionist BO HA 004 (Ontwerp) Bijlage bij het Vlor-advies [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL RLLL/EXT/ADV/006bijl6 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Telefonist-receptionist BO HA 004 (Ontwerp) Opleidingsprofiel Volwassenenonderwijs Handel Telefonist-Receptionist Versie

Nadere informatie

STUDIE 177 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Mecanicien personenen lichte bedrijfswagens tot 3,5 ton

STUDIE 177 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Mecanicien personenen lichte bedrijfswagens tot 3,5 ton STUDIE 177 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Mecanicien personenen lichte bedrijfswagens tot 3,5 ton BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Mecanicien personen- en lichte bedrijfswagens tot 3,5 ton sector: mechanica - elektriciteit

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG RLLL/EXT/ADV/006bijl9 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde BO PZ 002 (Ontwerp) Informatiekunde Versie {1.0} Bijlage

Nadere informatie

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING Deel INTERNATIONALE VERGELIJKING INTERNATIONALE VERGELIJKING Internationale onderwijsstatistieken zijn gebaseerd op een standaardterminologie, standaardconcepten, -definities en -classificaties, en dit

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED NT2. Modulaire opleiding Socio-Culturele Integratie R1 AO NT 009

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED NT2. Modulaire opleiding Socio-Culturele Integratie R1 AO NT 009 STUDIEGEBIED NT2 Modulaire opleiding Socio-Culturele Integratie R1 AO NT 009 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) POLYVALENT BEDIENDE Beroepsprofiel (SERV/CEVORA, juni 2003)

Nadere informatie

STUDIE 149 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Meestergast in de weverij

STUDIE 149 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Meestergast in de weverij STUDIE 149 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Meestergast in de weverij BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Meestergast in de weverij sector : textiel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen textiel van de Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED NT2. Modulaire opleiding Socio-Culturele Integratie R2 AO NT 010

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED NT2. Modulaire opleiding Socio-Culturele Integratie R2 AO NT 010 STUDIEGEBIED NT2 Modulaire opleiding Socio-Culturele Integratie R2 AO NT 010 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Bedrijf Hajnadi Klimaattechniek BV Functie Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Functiebeschrijving Functiekenmerken Taken kennis en vaardigheden Opleidingsmogelijkheden bij functie Functiekenmerken

Nadere informatie

STUDIE 183 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dakdekker

STUDIE 183 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dakdekker STUDIE 183 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dakdekker BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dakdekker sector: hout - bouw - decoratie subsector: bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen hout - bouw - decoratie van de

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Beroepsopleiding Studiegebied Handel BO HA Bedrijfsbeheer. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs

Beroepsopleiding Studiegebied Handel BO HA Bedrijfsbeheer. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs VR 2016 0912 DOC.1344/7 Bijlage 5 bij het besluit van de Vlaamse Regering van.../.../... tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs en van de

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Verkoop Verkoper - niveau 2 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Verkoop maart 2015 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion management Junior productmanager fashion - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion

Nadere informatie

Onderstaande studierichtingsfoto kan service verlenen in volgende contexten/het formuleren van antwoorden op:

Onderstaande studierichtingsfoto kan service verlenen in volgende contexten/het formuleren van antwoorden op: Leren in samenhang in de studierichting Kantoor bso: aanzet tot het uittekenen van leerlijnen, horizontale/verticale vak(groep)samenwerking, VOET, evaluatiebeleid, Scholen worden van langsom meer bevraagd

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Polyvalent Verkoper BO HA 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 4 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING Deel INTERNATIONALE VERGELIJKING INTERNATIONALE VERGELIJKING Internationale onderwijsstatistieken zijn gebaseerd op een standaardterminologie, standaardconcepten, -definities en -classificaties, en dit

Nadere informatie

Commercieel medewerker

Commercieel medewerker Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Commercieel medewerker Studierichting Commercieel Locatie Roermond - Bredeweg Venlo - Hagerhofweg Venray - Henri Dunantstraat

Nadere informatie

Uurroosters administratie

Uurroosters administratie Uurroosters administratie Voltijdse arbeid: 38:00 Deeltijdse arbeid aan 50%: 19:00 1 maandag 7:45 9:00 9:00 12:00 12:00 14:00 2 maandag 12:00 14:00 14:00 dinsdag 12:00 14:00 14:00 woensdag 12:00 14:00

Nadere informatie

STUDIE 114 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dekvloerleggen

STUDIE 114 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dekvloerleggen STUDIE 114 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dekvloerleggen BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dekvloerleggen sector subsector : bouw - hout - decoratie : bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen bouw - hout - decoratie

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Contactcentermedewerker BO HA 009 BVR Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3

Nadere informatie

STUDIE 157 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hulpmecanicien bedrijfs- en vrachtwagens

STUDIE 157 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hulpmecanicien bedrijfs- en vrachtwagens STUDIE 57 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hulpmecanicien bedrijfs- en vrachtwagens BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hulpmecanicien bedrijfs- en vrachtwagens sector: metaal - elektriciteit kunststoffen subsector: auto

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Hoofddoel van de functi e

Functiebeschrijving. Hoofddoel van de functi e Functiebeschrijving Hoofddoel van de functi e De boekhouder is verantwoordelijk voor alles wat verband houdt met de gemeentelijke boekhouding. Hij/zij informeert de financieel directeur en de diensthoofden

Nadere informatie

TTL vacaturevacature voor Office manager

TTL vacaturevacature voor Office manager vacature voor Office manager Bedrijf The Test LeadersThe Test Leaders Auteur Stefan Patry Versie V3.1 Laatste update jul. 1, 2014 Abstract Dit document beschrijft de vacature voor een Office manager. the

Nadere informatie

De Vlaamse kwalificatiestructuur

De Vlaamse kwalificatiestructuur De Vlaamse kwalificatiestructuur Onderwijskwalificaties niveau 1-5 11 mei 2009 Rita Dunon en Kaat Huylebroeck Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Onderwijskwalificaties Een onderwijskwalificatie is:

Nadere informatie

Advies over het voorstel van onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement

Advies over het voorstel van onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement Algemene Raad 20 december 2012 AR-AR-ADV-010 Advies over het voorstel van onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99

Nadere informatie

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN 2018-2019 www.ursula.nl INHOUDSOPGAVE PROFIEL ECONOMIE EN ONDERNEMEN ALGEMENE INFORMATIE 03 ALGEMENE INFORMATIE Het nieuwe VMBO bestaat uit 10 profielen. Een profiel

Nadere informatie

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS 69266 BELGISCH STAATSBLAD 22.11.2012 MONITEUR BELGE WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

Studie 199 Beroepsopleidingsprofiel Meubelmaker

Studie 199 Beroepsopleidingsprofiel Meubelmaker Studie 199 Beroepsopleidingsprofiel Meubelmaker Studie 199 Beroepsopleidingsprofiel Meubelmaker Studiegebied: Hout Sector: stoffering en houtbewerking Beroep: meubelmaker D/2003/6356/4 De leden van de

Nadere informatie

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Commercieel Medewerker

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Commercieel Medewerker Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure Commercieel Medewerker Kwalificatie: Contactcenter medewerker Crebonummer: 90114 Niveau : 3 Geldig vanaf: 1 augustus 2012 Deel A: Beeld van de beroepengroep

Nadere informatie

STUDIE 178 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Daktimmerman

STUDIE 178 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Daktimmerman STUDIE 178 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Daktimmerman BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Daktimmerman sector: bouw - hout - decoratie subsector: hout Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen bouw - hout - decoratie

Nadere informatie

Takenpakketprofiel ( )

Takenpakketprofiel ( ) Takenpakketprofiel (3-2-2017) Bemiddelaar Algemene informatie Nummer profiel Omschrijving profiel C10N Bemiddelaar Doel van de functie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven

Nadere informatie

STUDIE 144 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Chef-slager in een distributiebedrijf Zelfstandig ambachtelijk slager

STUDIE 144 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Chef-slager in een distributiebedrijf Zelfstandig ambachtelijk slager STUDIE 144 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Chef-slager in een distributiebedrijf Zelfstandig ambachtelijk slager BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Chef-slager in een distributiebedrijf Zelfstandig ambachtelijk slager

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL RLLL/EXT/ADV/006bijl5 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer BO HA 001 (Ontwerp) Bijlage bij het Vlor-advies Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Ondernemerschap. Algemene opleiding Studiegebied Bedrijfsbeheer AO BB Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs

Ondernemerschap. Algemene opleiding Studiegebied Bedrijfsbeheer AO BB Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs Bijlage 13 bij het besluit van de Vlaamse Regering van.../.../... tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs en van de regelgeving betreffende

Nadere informatie

Boxenoverzicht LINK2 Handel & Administratie Versie juni 2008

Boxenoverzicht LINK2 Handel & Administratie Versie juni 2008 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 03 02 02 03 04 05 06 07 03 HA/K/1 0 0 Oriëntatie op handel en administratie SE SE SE HA/K/1 x x Uitwerking eindtermen: zie Handreiking SLO x x x x x x x x x x x x x

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Bedrijfsadministratief medewerker mbo-beroep, niveau 2

MBO-beroep in beeld. Bedrijfsadministratief medewerker mbo-beroep, niveau 2 MBO-beroep in beeld Bedrijfsadministratief medewerker mbo-beroep, niveau 2 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in

Nadere informatie

TEGELS DEPAEPE zoekt een Medewerker boekhouding

TEGELS DEPAEPE zoekt een Medewerker boekhouding Medewerker boekhouding De Medewerker boekhouding bij Tegels Depaepe is (mede)verantwoordelijk voor de totale boekhouding van a tot z binnen ons bedrijf en dit in samenwerking met de hoofdboekhouder. Opmaken

Nadere informatie