Wijnreis De Lange Afdronk 1 t/m 5 november 2011 BORDEAUX. een oenologische, culturele en culinaire verkenning.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wijnreis De Lange Afdronk 1 t/m 5 november 2011 BORDEAUX. een oenologische, culturele en culinaire verkenning."

Transcriptie

1 1 Wijnreis De Lange Afdronk 1 t/m 5 november 2011 BORDEAUX een oenologische, culturele en culinaire verkenning.

2 2 Algemene Info De organisatie: Deze vijfdaagse uitstap wordt georganiseerd door de wijnclub De Lange Afdronk ten behoeve van haar leden. Gezien een zeer beperkt aantal extra plaatsen op de bus beschikbaar zijn wordt ook aan enkele vrienden niet-leden de mogelijkheid geboden mee te reizen. De wijnclub is geen beroepsorganisator van reizen al hebben we al wat ervaring opgedaan bij het uitwerken van onze vorige vier uitstappen. Toch blijft het organiseren van een trip met 50 personen is geen evidentie, mede gezien de afstand tot Zuid Frankrijk. Wij hebben ons uiterste best gedaan en hebben al onze kennis van de streek en onze plaatselijke relaties aangesproken om er een schitterend programma van te maken. Indien toch iets niet zou verlopen als gepland (we zijn tenslotte in Frankrijk) dan rekenen wij op wat goede wil van de deelnemers. Een ding is zeker: als iedereen zijn goed humeur meebrengt wordt deze trip een zeer mooie ervaring! De busmaatschappij: Onze busmaatschappij is ook deze keer het autocarbedrijf Bus4You (voorheen De Turck genoemd), Herenveld3 te Geraardsbergen Het is een familiaal bedrijf met 40 jaar ervaring. Zij zorgen voor een comfortabele bus met airco, WC, bar, en uiteraard een bijhorende professionele chauffeur. Gezien de lange afstand zal een eerste chauffeur ons tot rond Parijs brengen waar een tweede chauffeur het stuur zal overnemen om de hele vijfdaagse bij ons te blijven. Ons verblijf: De Bordeaux wijnregio is zeer groot zodat we op twee plaatsen logeren om de regio zonder teveel verplaatsingen vlot te kunnen bezoeken. Op de rechteroever (rive droite) de streek van St Emilion en Pomerol logeren wij in de hoofstad van deze regio, de stad Libourne. Het nieuwe hotel Mercure is onze uitvalsbasis. Wij verblijven hier 2 nachten. Hôtel Mercure 3, quai Souchet Tel : Op de linker oever (rive gauche) verblijven we in het hart van de Médoc. We zijn twee nachten te gast in het Hotel de France et de L Angleterre te Pauillac. Wij hebben de volledige nieuwe vleugel van het hotel, Le Vignoble, afgehuurd.

3 Wijnaankopen Tijdens deze wijnreis bezoeken wij zowel een aantal absolute topkastelen als gewone wijnbouwers. Op de topdomeinen is het niet de bedoeling dat we wijn aankopen. Wij hebben de eer en het genoegen om, steeds op voorspraak van bepaalde bevriende wijnbouwers, deze domeinen te bezoeken én de wijnen te proeven. Er worden geen wijnen te koop aangeboden. Daarnaast bezoeken wij enkele ons goed bekende wijndomeinen die topkwaliteit aanbieden aan zeer redelijke prijzen. Daar kunnen we wel wijn aankopen, en wij bevelen ook aan om van deze unieke kansen gebruik te maken (er is uiteraard geen enkele verplichting tot aankoop). Deze domeinen zijn aangeduid met het wagentje hiernaast. Sommige wijnen zullen wij meenemen met de bus. Andere bestellingen zullen worden nagestuurd. De wijnclub heeft gezorgd voor het transport, in overleg met deze wijnbouwers. Je kan bij de wijnbouwers met een kredietkaart betalen. Dress code Zorg voor gemakkelijke vrijetijdskledij. Hoewel we iedere avond zeer lekker gaan dineren is zeker geen chique kledij vereist, proper is voldoende! Laat ook dure juwelen thuis, je kan ze alleen maar kwijtraken. Beperk je bagage, dan is er meer plaats in de bus voor onze wijnaankopen! Je weet ondertussen wel dat je bestuurke allergisch is aan plaatsverslindende beauty-cases 3 Anderzijds: het is november, zorg dus voor een warme pull en een wind- en waterdichte jas (al hopen wij uiteraard dat de regen ons bespaard zal blijven)! Een short (zoals in de Elzas) zal niet nodig zijn! Verzekering: Er wordt een verzekering afgesloten die onze burgerlijke aansprakelijkheid afdekt en ook dekking verleent bij eventuele ongevallen (al willen wij deze tot elke prijs vermijden!). Prijs: De club beoogt met deze wijnreizen geen winst te maken zodat de deelnameprijs de netto kostprijs is, dwz de optelsom van al onze uitgaven. De prijs per persoon, all-in, bedraagt 660. Voor clubleden is dat 640 (de kas draagt 20 bij). Voor personen die in een eenpersoonskamer logeren is er begrijpelijkerwijze een meerkost.

4 4 De Bordeaux wijnregio Bij wijze van opfrissing hierbij een korte inleiding over de Bordeauxstreek. Er bestaat niet zomaar één enkele soort Bordeauxwijn. De Bordeaux wijnregio is zeer groot, de ondergrond verschilt van plaats tot plaats en hetzelfde geldt voor de aangeplante druivenrassen. DRIESTROMENLAND Voor een gemakkelijke oriëntatie moet je in het achterhoofd houden dat de Bordeaux wijnstreek doorsneden wordt door drie rivieren. De Dordogne en de meer zuidelijk gelegen Garonne vloeien samen in de Gironde. De Gironde stroomt naar zee (de Atlantische Oceaan). De stad Bordeaux ligt aan de Garonne, dicht bij het punt waar de drie rivieren samenkomen. ENTRE DEUX MERS Het wijngebied tussen de Dordogne en de Garonne noemt men Entre-Deux-Mers (zie kaartje boven). De appelatie Entre-Deux-Mers verwijst naar witte wijnen. Deze regio maakt ook mooie rode wijnen: Bordeaux, Bordeaux supérieur, premières Côtes de Bordeaux. Het zijn lekkere wijntjes doch geen toppers. Er worden ook witte dessertwijnen (likoreuze wijnen) geproduceerd (Loupiac, Cadillac..). In Bordeaux spreken we verder over de rechteroever en de linkeroever (steeds met de rug naar de bron en kijkend naar zee).

5 5 RECHTEROEVER Op de rechteroever van de Dordogne bevindt zich de Libournais wijnregio, genoemd naar de hoofdstad Libourne (waar we logeren). Meer naar de zee toe, op de rechteroever van de Gironde, liggen de appelaties Côtes de Blaye en de veel kleinere Côtes de Bourg. Op de hele rechteroever heerst de Merlot druif, een druif die sneller rijpt dan haar zuster de Cabernet Sauvignon. De Libournais De Libournais is een verzamelnaam voor de appelaties Pomerol, Lalande-de-Pomerol, Saint-Emilion (en haar sattelieten ), Fronsac, Canon Fronsac. Het wijngebied ligt in vogelvlucht op zo n 35 kilometer van de stad Bordeaux. Het klimaat is gematigd maritiem met de nodige onvoorspelbaarheid en dus grote variatie in kwaliteit van jaargangen. De voornaamste bodem is kalksteen en zandsteen, soms getopt door een dikke laag klei. Hoewel het verschil tussen Saint-Emilion en Pomerol niet groot is, kan je toch stellen dat klei domineert in Pomerol, en kalk in Saint-Emilion. De meest geplante druif is de Merlot, die in goede jaren heerlijk rijke, vlezige en fluwelige wijnen oplevert. Dat is dan ook wat de meeste wijnliefhebbers zoeken in een Saint-Emilion: niet zozeer het stugge tanninekarakter van een Médocwijn, maar een aangenaam drinkbare, vrouwelijke wijn. Toch hebben de beste ook een flinke portie tannine, die hen tamelijk lang houdbaar maakt maar in hun jeugd wat streng doet overkomen. De Cabernet Franc wordt eveneens veel aangeplant in deze streek. De wijnen van sommige grote domeinen in St Emilion, bvb Cheval Blanc, bevatten zelfs een meerderheid Cabernet Franc! De Cabernet Sauvignon, die een hekel heeft aan natte voeten, gedijt hier minder goed en maakt dan ook maar een zeer klein deeltje uit van de druivenproductie. Pomerol wijnen zijn quasi 100% Merlot wijnen. Er bevinden zich hier enkele mooie kastelen, doch bijlange niet zoveel als in de Médoc. Pomerol bijvoorbeeld is een landbouwdorpje waar behalve wijngaarden niet veel te zien valt.

6 6 Côtes de Blaye en Côtes de Bourg In het verlengde van de Libournais, richting zee, aan de rechteroever van de Gironde liggen de minder bekende wijngebieden Côtes de Blaye en Côtes de Bourg. De wijnen zijn verwant aan deze van de Libournais. Merlot is de belangrijkste druif, daarnaast wordt er Cabernet Franc en wat Cabernet Sauvignon (meer dan in de Libournais) aangeplant en verrassend veel Malbec. Merlot blijft echter dominant in de wijnen. LINKEROEVER Ten Zuiden van Bordeaux, aan de linkeroever van de Garonne liggen de wijngebieden Sauternes, Graves en Pessac-Léognan. Verder naar het Noordwesten, aan de linkeroever van de Gironde bevindt zich de Médoc wijnregio.

7 7 Graves en Sauternes De wijnstreken Graves en Sauternes situeren zich ten zuidoosten van Bordeaux, aan de linkeroever van de Garonne. In de Graves regio hebben de gemeenten Pessac en Léognan een eigen appelatie gekregen, Pessac-Léognan. De rode wijnen worden gemaakt van merlot (50%), cabernet -sauvignon (25%) en cabernet franc. Daarnaast worden er zeer veel schitterende witte wijnen gemaakt. Witte Graves worden gemaakt van sémillon (70%) en sauvignon blanc. In Pessac- Léognan domineert echter de sauvignon blanc. 13 rode en 9 witte wijnen zijn geklasseerd als Grand Cru. Voor de zoete wijnen van Sauternes wordt ook sémillon (85%) en sauvignon-blanc gebruikt. Médoc en Haut-Médoc Médoc is een groot wijngebied op de linkeroever van de Gironde. Het is een langwerpige strook wijngaarden van de Atlantische Oceaan tot aan de stad Bordeaux. In de Médoc bestaan acht appellations: - twee districts-appellations, Médoc en Haut- Médoc; - Zes gemeenten in Haut-Médoc hebben een eigen AOC. Vier daarvan liggen langs de rivier: Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux. De appellations Moulis en Listrac liggen meer landinwaarts.

8 8 Dit is de regio waar de Cabernet Sauvignon druif heer en meester is. Het is ook de streek van de grote en mooie wijnkastelen. In Haut-Médoc zorgt een onderlaag van kiezel voor een goede afwatering. De kiezels houden ook warmte vast, wat belangrijk is voor de rijping van Cabernet Sauvignon. In de wijnen geeft Cabernet Sauvignon vooral tannine en aroma s van rood fruit, zwarte bessen (cassis) en ceder. Merlot is de tweede druif van Haut-Médoc. Deze geeft de uiteindelijke assemblage haar zachte, soepele smaak en aroma s van laurier en leer. De overige toegestane druivenrassen worden weinig gebruikt. Cabernet Franc geeft een fruitige geur, Petit Verdot geeft kracht en kleur. Verder zijn de Malbec en Carmenère toegestaan. De bovengenoemde druivenrassen zijn niet allemaal op hetzelfde moment rijp. Daarom oogst de wijnboer ze op verschillende momenten. De wijnen van de verschillende rassen bieden een groot aantal combinatie mogelijkheden. Daardoor hebben de grote Bordeauxwijnen allemaal een eigen karakter. Per château kan de assemblage ieder jaar verschillen. Bovendien kan de wijnmaker selecteren en tweede wijnen maken. In Médoc bestaan de volgende classificaties: De Grands Crus Classés: De bekendste en oudste classificatie van de wijnen van Médoc (en van Haut-Brion in Graves) dateert reeds van Hierin zijn Médocwijnen en ook enkele Sauternes- en Barsacwijnen opgenomen, in totaal 61 chateaus. De classificatie kent vijf niveaus. De hoogste is de Premier (1e) Grand Cru Classé, de laagste is de Cinquième (5e) Grand Cru Classé. De Crus Bourgeois: Voor de eigendommen die niet in de classificatie van 1855 staan, is in 1932 het klassement Cru Bourgeois ingesteld. De laatste jaren is er veel discussie over deze classificatie. Deze wijnen zijn veel lager geprijsd dan de Grand Crus terwijl er toch pareltjes in voorkomen. De Crus Artisans du Médoc: De Cru Artisan du Médoc is een nieuwe classificatie bedoeld voor kleine, ambachtelijke bedrijven. Ze hebben gemiddeld een wijngaardoppervlak van zes hectare. Met ingang van 2005 zijn er 44 wijn boeren toegelaten, met in totaal 340 hectare wijngaard verdeeld over de acht appellations binnen de Médoc. Het nieuwe klassement is geldig voor tien jaar. Het wijnproces: interessante weetjes De melkzuurgisting Tijdens onze reis zal op een aantal domeinen de melkzuurgisting of fermentation mallolactique aan de gang zijn. Rode wijn komt tot stand na twee gistingen. Vooreerst is er de alcoholische gisting. Als druivensap gist, wordt het wijn. Gistcellen zitten vooral op de schil van de druif. Gisting zet suiker om in alcohol en koolzuur. Als er geen suiker meer in het druivensap is of als het alcoholgehalte ongeveer 15% is, stopt de gisting.

9 Later komt een tweede gisting tot stand waarbij het scherpe appelzuur dat na de alcoholische gisting in de wijn aanwezig is wordt omgezet in het zachtere melkzuur. Om deze gisting te laten starten is een zekere temperatuur nodig. De chai of cuverie wordt door de wijnbouwer verwarmd om deze gisting op gang te brengen. Wanneer de wijnbouwer praat over zijn mallo weet je dus wat dit betekent. 9 De cuverie en de chai De cuverie is de plaats waar grote metalen (meestal), betonnen of houten opslagtanks staan. Hierin gebeurt de eerste fase van het wijnproces. De gekneusde druiven en het sap dat er uitloopt vergisten tot wijn. De cuves worden op het einde van het wijnproces ook gebruikt om de wijn uit de vaten in te verzamelen De chai is de plaats waar de houten vaten liggen. Na de gisting in de cuves gaat de rode wijn meestal in houten vaten. Deze periode noemt men de opvoeding van de wijn. De wijn wordt ronder, en het hout geeft ook smaak (vanille) en tanines aan de wijn. Nieuwe vaten geven het beste effect maar zijn uiteraard zeer duur.

10 10 ONS REISPROGRAMMA 1 DAG 1 - DINSDAG 1 NOVEMBER Gezien de lange afstand die we moeten afleggen en we vandaag toch ook nog een wijndomein willen bezoeken vertrekken we reeds om vier uur aan de kerk van Hillegem. Een eerste chauffeur rijdt met ons tot in de buurt van Parijs en zal ons daar verlaten. Daar neemt een tweede chauffeur het stuur over. Hij zal de ganse reis bij ons blijven. Wij stoppen voor een ruime plas- en koffiepauze. Voor wie nog honger heeft wij hebben tenslotte zeer vroeg ontbeten nemen wij vers gebakken Herzeelse koffiekoeken mee. Wij zorgen even later ook voor een lekker aperitief op de bus: bubbels uit Bordeaux! In Châtellerault, vlak naast de snelweg, hebben wij in een restaurant van de keten Campanile een basic doch lekkere warme drie gangen lunch gereserveerd. Zo zijn we goed gewapend om later onze expeditie aan te vatten. Na het eten rijden we in één ruk naar ons eerste wijndomein, het Chateau Mercier, gelegen in de Côtes de Bourg regio (zie blz. 6). Het zijn de wijnen van dit domein die we eind vorig jaar in primeur hebben aangekocht; zij zullen na onze reis worden geleverd, samen met de wijn die tijdens ons bezoek besteld wordt. 1 Wijzigingen door omstandigheden buiten onze wil zijn steeds mogelijk

11 11 Wij worden ontvangen door Philippe en Martine Chéty en hun zoon Christophe. Philippe was jarenlang de voorzitter van de appelatie Côtes de Bourg. Zij produceren een witte Bordeaux en in rood hun basiswijn Côtes de Bourg, hun Cuvée Prestige (onze primeur aankoop) en hun Clos du Piat (100% Merlot). In de late namiddag komen we aan in Hotel Mercure, een splinternieuw hotel gelegen op de oever van de Dordogne. Na een korte opfrisbeurt en de tijd om onze neus te poederen gaan we te voet op pad. Onze bus mag aan de kant blijven zodat onze chauffeur kan uitrusten (en een glas mag meedrinken). Op wandelafstand van het hotel bevindt zich het restaurant Chez Servais, goed bekend bij wijnbouwers om zijn lekkere Bordelese keuken. Wij hebben het restaurant volledig afgehuurd voor onze club en een lekker diner met uiteraard aangepaste wijnen besteld. Moe maar hopelijk zeer tevreden over onze eerste dag keren wij hopelijk niet te laat!!! hotelwaarts.

12 12 DAG 2 - WOENSDAG 2 NOVEMBER We starten al vroeg (rond half negen) om een frisse neus te halen in het centrum van Saint Emilion. We laten jullie een uurtje vrij grasduinen in de smalle straatjes van dit Middeleeuwse dorpje. De rode pannendaken, de (gladde!) kasseien, de hoogteverschillen, de winkels die allen op een of andere manier rond wijn draaien, het maison du tourisme, het maison du vin (indien reeds geopend), enz.. zijn het meer dan waard om verkend te worden! Even later beginnen we met het echte werk. We worden om 10u verwacht op een van de topkastelen in de regio, het Chateau Grand Mayne, waar een Grand Cru Classé gemaakt wordt die tot de top behoort van St Emilion. We worden in 2 groepen gesplitst en krijgen een rondleiding door de maître de chai en zijn adjunct. Een oude bekende, wijnbouwer Jean Baptiste BRUNEAU, die dit bezoek voor ons regelde, vergezelt ons. De rondleiding wordt afgesloten met een degustatie van een glaasje Grand Mayne in de prachtige ontvangstzaal van het chateau. Jean Baptiste neemt ons daarna mee naar een van zijn eigen domeinen: Chateau Tour de Grenet in Lussac St Emilion. Let op de mooie chai! De wijnbouwer laat ons proeven van de wijnen van zijn diverse chateaux: - Chateau Piganeau, St Emilion Grand Cru (je zal je nog de verticale degustatie van 8 jaargangen van deze wijn herinneren!), - Chateau Le Gravillot, Lalande de Pomerol en - Chateau Tour De Grenet, Lussac St Emilion

13 13 Voor de lunch zullen we van een lekkere casse-croûte genieten op Tour de Grenet, in het lokaal waar bij de vendanges (de druivenpluk) de plukkers te eten krijgen. Bij de casse-croûte kunnen wij verder genieten van de wijnen van Jean Baptiste. Probeer geen overdaad te plegen want er wacht ons nog een degustatie. We rijden naar Néac in de appellatie Lalande de Pomerol, meer bepaald naar het Domaine du Grand Ormeau. De zeer gedreven wijnmaker Jean-Paul GARDE maakt schitterende wijnen in Lalande de Pomerol (Grand Ormeau en Fleur des Ormes) en Pomerol (La Truffe). Merlot op zijn best! Bekijk zeker de website! We nemen even de tijd om ons op te frissen in ons hotel en begeven ons dan met de bus terug naar het oude hart van St Emilion voor het diner in het Logis de la Cadène De eigenares én kokkin Manon kookt voor vrienden en voor wijnbouwers. Françoise et Daniël Mouty, met wie we morgen op stap gaan, hebben Manon overgehaald om voor de 50 Belgen een exclusief menu te bereiden. en Daniël schenkt ons de wijn bij het diner. Daniël en zijn echtgenote zijn dan ook onze gasten vanavond. Op de foto Daniël Mouty en Manon.

14 14 DAG 3 - DONDERDAG 3 NOVEMBER We checken uit en verlaten ons hotel, want na de middag zullen we naar de Médoc verhuizen. Al vroeg in de morgen wacht Daniël Mouty zijn amis Belges op in zijn door de herfst gekleurde wijngaarden. Wij maken een wandeling van een uurtje om de nachtelijke geurtjes te verdrijven en de eventuele laatste sporen van het diner van gisterenavond te verjagen. Daniël geeft uitleg over terroir, cépages, snoeiwijzen, het werk in de wijngaarden, de ligging van de topkastelen, enz.. We kunnen het nog altijd zelf maar met moeite geloven, maak al je (wijn)vrienden stikjaloers, en hou je klaar voor een zéééééér unieke belevenis want: Rond 10 u worden wij verwacht in het heilige der heiligen, hét topkasteel van de hele rechteroever, dé passie van Albert Frère, het enige echte Chateau Cheval Blanc! Het is Daniël Mouty, voorzitter van de Vignerons indépendants d Aquitaine, die dit voor ons voor elkaar heeft gekregen. Wij krijgen een rondleiding door Pierre Lurton, Maître de Chai, mét degustatie! De nieuwe, futuristische chai in de vorm van een UFO heeft zowel fervente voor- als tegenstanders Een bezoek, en zeker een degustatie, op Cheval Blanc is vrij uniek. Wij nemen aan dat niemand hier de intentie zal hebben om dit proevertje uit te spuwen.!

15 15 Terwijl onze knieën nog naknikken van dit bezoek worden we bij Daniël Mouty en zijn Françoise privé verwacht op hun kasteeltje in Pomerol. Zijn belangrijkste domein is Château du Barry (Grand Cru St Emilion, in houten kisten). Daarnaast bezit hij een domein in Pomerol, Grand Beauséjour. Hij heeft ook een instapwijntje Chateau de Rimbaud, in wit (100% sauvignon blanc) en in rood. In goede jaren maakt hij hiervan een selectie, Extrait de Rambaud Daniël Mouty is een bezige bij en een zeer flamboyante persoonlijkheid, met het uitzicht van een Latin Lover. Het klikte meteen tussen hem en zijn amis belges, niet in het minste omdat wij zijn wijnen zo lekker vinden Het is iemand met zeer veel relaties en veel macht in Bordeaux. Hij cumuleert de jobs van wijnbouwer, voorzitter van de Vignerons indépendants van heel Aquitanië en bestuurder van de bankverzekeraar GROEPAMA. Terwijl wij genieten van zijn wijnen genieten we ook van een lekkere lunch in de kleine maar zeer mooie chai annex ontvangstruimte die hij in zijn privéwoning heeft ingericht. Na de middag wordt het dan de hoogste tijd om de andere kant van Bordeaux een bezoek te brengen. We verlaten Daniël en Françoise en zetten koers richting Médoc voor ons tweede verblijf. We doen sightseeing langs een aantal grote kastelen. Indien we genoeg tijd hebben maken we nog een wandeling door de wijngaarden in de omgeving van de kastelen Latour en Pichon Longueville.

16 16 We nemen de tijd om in te checken in hotel Le Vignoble, de drie sterren vleugel van het Hotel de France et de l Angleterre op de quai in Pauillac. De Gironde ligt met andere woorden vlak voor de deur. s Avonds hebben wij nog een heel lekker en uitgebreid diner mét uiteraard aangepaste wijnen georganiseerd in Le Savoie, een zeer degelijk restaurant in Margaux. Zo kunnen we aan tafel rustig nakaarten over de ervaringen van de afgelopen dagen!

17 17 DAG 4 - VRIJDAG 4 NOVEMBER We starten vandaag iets later, rond 9u30. De bus brengt ons naar St Estèphe. Het is vandaag terug een hoogdag voor ons, wijnliefhebbers. Deze voormiddag splitsen we ons in twee groepen en bezoeken we twee topkastelen die vlak bij elkaar liggen. Na een eerste rondleiding switchen we de twee groepen, zodat iedereen beide kastelen kan bezoeken. De kastelen die we bezoeken behoren tot de top in St Estèphe en in de hele Médoc. Het mooie oranjekleurige Chateau Lafon Rochet (4ième Grand Cru Classé) zal ons ontvangen. Aan de overkant van de straat worden we verwacht in het tot de verbeelding sprekende kasteel in Moorse stijl, Chateau Cos d Estournel (2ième Grand Cru Classé). We hebben er voor gezorgd dat beide groepen op beide kastelen kunnen genieten van een kleine degustatie van deze exclusieve wijnen.

18 18 S Middags rijden we even voorbij Margaux naar het sprookjesachtige Chateau d Agassac. Chateau d Agassac maakt een mooie Cru Bourgeois Haut Médoc en enkele speciale cuvées. Het ligt idyllisch te midden van een vijver en een groot park. Het chateau is eigendom van Groupama (Daniël Mouty, weet je wel ). We degusteren de wijnen en lunchen in de ridderzaal met uitzicht op het mooie park. Daarna komen we terug met de voetjes op de grond en begeven we ons naar een normaal wijnboerke die op een stokoude boerderij schitterende wijnen maakt. Het domein ligt in St-Seurin-de-Cadourne naast het gekende Sociando Mallet. De Chateau d Aurilhac is een Médoc van de oude stijl, vol kracht en tannine en geschikt om lange tijd in de kelder te rijpen. Deze Cru Bourgeois haalt ieder jaar opnieuw lovende bewoordingen in de vakpers. De wijnbouwer Erik maakt ook een tweede wijn, een meer fruitige Chateau La Fagotte. Erik Nieuwaal is een Hollander die als jongeman verliefd werd op een Bordelese schone en ter plaatse is blijven hangen. Hij heeft zich ontpopt tot een gedreven wijnbouwer. Dochter Ingrid en zoon JanWillem zijn in Frankrijk geboren en getogen en spreken geen woord Nederlands meer. Let niet op de omgeving maar concentreer je op wat in het vat en onder de kurk zit! Dit is een adres om te koesteren!

19 19 Indien we voldoende tijd hebben zullen we ons nog even opfrissen om ons dan naar een restaurant te begeven voor ons laatste avondmaal. Gezien we tijdens deze reis meerdere topkastelen hebben bezocht moeten we ook in een toprestaurant afsluiten. In Saint-Julien-Beychevelle hebben we het zeer schitterende restaurant Le Saint- Julien volledig afgehuurd. De gezellige chef Claude en zijn team maken voor ons een 8-gangenmenu (van de hapjes tot en met de koffie) mét aangepaste Médoc wijnen van een goed jaar..

20 20 ZATERDAG 5 NOVEMBER Vandaag is het spijtig genoeg de dag dat we terugreizen. We genieten nog van een uitgebreid ontbijt en checken uit. Rond de middag verlaten we de snelweg voor een eenvoudige lunch in het dorpje Saint Maixent l Ecole. In de Auberge du Cheval Blanc (om in de sfeer te blijven ) staat de tafel klaar voor 50 hongerige reizigers. Deze middag drinken we een karafje huiswijn teneinde af te kicken van de kasteelwijnen van de vorige dagen Het is een lange terugrit. We zorgen voor wat ambiance op de bus (wie zich geroepen voelt om hieraan mee te werken is meer dan welkom!). We zorgen voor een plaspauze af en toe en rond Parijs zal er terug een chauffeurswissel plaats vinden. Wij hopen rond 23 u terug te zijn in Hillegem. Wij tellen alvast af naar1 november. Jullie ook? Zeer graag tot op de Bordeaux-bus! Het bestuur van De Lange Adronk

LIGGING. Zuidwesten van Frankrijk. Tegen de Atlantische oceaan. Bij de belangrijkste rivieren: Gironde Dordogne Garonne

LIGGING. Zuidwesten van Frankrijk. Tegen de Atlantische oceaan. Bij de belangrijkste rivieren: Gironde Dordogne Garonne Bordeaux LIGGING Zuidwesten van Frankrijk Tegen de Atlantische oceaan Bij de belangrijkste rivieren: Gironde Dordogne Garonne KLIMAAT Warmgematigd klimaat door invloed van de waterlopen en de Atlantische

Nadere informatie

Bordeaux (Stijl) Wijnen

Bordeaux (Stijl) Wijnen Bordeaux (Stijl) Wijnen Wijn Belevenis Avond 19 maart 2008 Map from Berry, Bros & Rudd Perfruor pagina 1 van 12 Inhoud: Bordeaux...3 LUC PIRLET Limoux, Frankrijk...5 LUIGI BOSCA - Argentiniё...6 VILLIERA

Nadere informatie

4-DAAGSE BORDEAUXREIS OP HOOG NIVEAU - COMPLEET VERZORGD van maandagochtend 3 t/m donderdagavond 6 Juni 2019

4-DAAGSE BORDEAUXREIS OP HOOG NIVEAU - COMPLEET VERZORGD van maandagochtend 3 t/m donderdagavond 6 Juni 2019 4-DAAGSE BORDEAUXREIS OP HOOG NIVEAU - COMPLEET VERZORGD van maandagochtend 3 t/m donderdagavond 6 Juni 2019 Dag 1 maandag 3 Juni 2019 10.10 uur Lijnvlucht met KLM van Schiphol naar Bordeaux. 11.45 uur

Nadere informatie

3-DAAGSE BORDEAUXREIS OP HOOG NIVEAU - COMPLEET VERZORGD van zondagochtend 3 t/m dinsdagavond 5 JUNI 2018

3-DAAGSE BORDEAUXREIS OP HOOG NIVEAU - COMPLEET VERZORGD van zondagochtend 3 t/m dinsdagavond 5 JUNI 2018 3-DAAGSE BORDEAUXREIS OP HOOG NIVEAU - COMPLEET VERZORGD van zondagochtend 3 t/m dinsdagavond 5 JUNI 2018 Dag 1 zondag 3 Juni 2018 10.10 uur Lijnvlucht met KLM van Schiphol naar Bordeaux. 11.45 uur Aankomst

Nadere informatie

BORDEAUX WIJNEN Huidige Trends 17 november 2017

BORDEAUX WIJNEN Huidige Trends 17 november 2017 VLAAMSE WIJNGILDE 1 Commanderij Aalst BORDEAUX WIJNEN Huidige Trends 17 november 2017 VLAAMSE WIJNGILDE 2 Commanderij Aalst HOOG PRIJSNIVEAU VLAAMSE WIJNGILDE 2 Commanderij Aalst HOOG PRIJSNIVEAU DRINKBARE

Nadere informatie

Bordeaux INSPIRATIE. in de spotlights 11,39. Profiteer van onze aantrekkelijke Rode Prijzen. Pure smaken p. 6. Lekker veggie p. 24

Bordeaux INSPIRATIE. in de spotlights 11,39. Profiteer van onze aantrekkelijke Rode Prijzen. Pure smaken p. 6. Lekker veggie p. 24 INSPIRATIE Geldig van 24/8 t.e.m. /9/201 Bordeaux in de spotlights Profiteer van onze aantrekkelijke Rode Prijzen Pure smaken p. Lekker veggie p. 24 Château Lescure 2014 A.O.P. Saint-Emilion Grand Cru

Nadere informatie

Hospice de Beaune - Hôtel Dieu.

Hospice de Beaune - Hôtel Dieu. BOUROGNEREIS Vijf dagen genieten. Een bijzondere combinatie van cultuur en geschiedenis en wijn en spijs. Onder leiding van Gijs van Bilsen, registervinoloog van de Wijnacademie. Wijn en spijs gaan onherroepelijk

Nadere informatie

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn Boekverslag door I. 1820 woorden 4 april 2005 6.6 455 keer beoordeeld Vak Frans Onderwerp: wijn Inleiding: Ik houd mijn spreekbeurt over wijn. Over deze onderwerpen ga ik vertellen: 1. wijnsoorten 2. de

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

Bordeaux Voorwaarden voor een groot wijnjaar in rood 1. Bloemzetting: vroeg 2. Vruchtzetting: vroeg en snel 3. Vroege definitieve stopzetting van de groei van de plant (vegetatie) bij het

Nadere informatie

Saint-Emilion. Een vergelijking.

Saint-Emilion. Een vergelijking. Saint-Emilion Een vergelijking. Jurade van Saint-Emilion Exportgegevens Lussac Saint-Emilion Ligging Op 48 km ten NW van Bordeaux Meest noordelijke satellietgemeente Gemeente Lussac Bodem Centrum: kalkplateau,

Nadere informatie

MUSCADET Vin de Loire

MUSCADET Vin de Loire MUSCADET Vin de Loire 15 maart 2012 LOIRE Rivier Lengte 1012 km Hoogte (bron) 1400 m Debiet 400 m³/s Stroomgebied 117 000 km² Van Ardèche Naar Atlantische Oceaan LOIREWIJNEN De grenzen van de Loirevallei

Nadere informatie

Les Futailles. Philippe Delvaux

Les Futailles. Philippe Delvaux Bespreking : Code : A.O.C. Premières Côtes de Blaye 2.4.2 Datum : Spreker : 06/04/2004 Philippe Delvaux 1. Ligging en streek Het wijngebied strekt zich uit over 42 dorpjes. Ten zuiden van Blaye is het

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

Bordeaux. Dinsdag 2 november

Bordeaux. Dinsdag 2 november Bordeaux Let op! We geven iedereen de kans om de valiezen op voorhand af te geven aan onze bus chauffeur Willem. (Willem vertrekt maandag 1 november alleen met onze bus). Dit is normaal voorzien voor zondag

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2264 woorden 21 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Bordeaux G.I.P. Project 2

Werkstuk door een scholier 2264 woorden 21 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Bordeaux G.I.P. Project 2 Werkstuk door een scholier 2264 woorden 21 oktober 2001 6 93 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Bordeaux G.I.P. Project 2 Woord vooraf Deze opdracht werd gemaakt in het kader van de lessen OPR. Het doel

Nadere informatie

Wijnhandel Van Dinter - De Smaakmaker sinds Waar informatie hoog in het vaandel staat. Wijnhandel Van Dinter

Wijnhandel Van Dinter - De Smaakmaker sinds Waar informatie hoog in het vaandel staat. Wijnhandel Van Dinter Wijnhandel Van Dinter Groot - en kleinhandel in wijnen en distillaat Uitleg over de wijnen van 2003: PAUL VAN DINTER Bordeaux 2003 De Beurs Maaseik 21 januari 2011 1 Médoc 2 Saint-Estephe 3 Pauillac 4

Nadere informatie

Workshop Bordeaux. Palais de la Bourse

Workshop Bordeaux. Palais de la Bourse Workshop Bordeaux Palais de la Bourse Top 4 : wijnproducerende landen 2013 1) Italië 2) Frankrijk 3) Spanje 4) US Wijnconsumptie 1) Frankrijk 2) US 3) Italy 4) Germany Bordeaux als investering Kimaat

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE BORDEAUX 2003 OP 2 JULI 2013.

VERSLAG DEGUSTATIE BORDEAUX 2003 OP 2 JULI 2013. VERSLAG DEGUSTATIE BORDEAUX 2003 OP 2 JULI 2013. Zoals ieder jaar zal onze voorzitter een degustatie geven over mooie wijnen van 10 jaar oud,uit de Bordeaux. Het jaar 2003 was een zeer warm jaar en dat

Nadere informatie

PRIMEURWIJNEN BORDEAUX 2016

PRIMEURWIJNEN BORDEAUX 2016 PRIMEURWIJNEN BORDEAUX 16 Château Montlandrie 16 Castillon Côtes de Bordeaux -, 22,00 925-93/100 88-91/100 91-93/100 89-92/100 Château Pavie Macquin 16 1er GrandCru Classé Saint-Emillon MC 67,77 82,00

Nadere informatie

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma 2013 2014

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma 2013 2014 programma 2013 2014 maand & jaar dag land streek onderwerp kleur Oktober 2013 21 & 24/10 Wereld druif Syrah rood November 2013 8-11/11 Italië Puglia 4 daagse tour December 2013 02 & 05/12 Italië Veneto-Friuli

Nadere informatie

Wat hebben we te bieden vandaag

Wat hebben we te bieden vandaag Wat hebben we te bieden vandaag Inleiding met smaak/reuktest Tour de Vin de France Bubbelwijn Champagne Alsace (Elzas) Loire Bourgogne Beaujolais Côtes du Rhône Languedoc-Roussillon Bordeaux Le Tour de

Nadere informatie

BORDEAUX PRIMEURS 2015

BORDEAUX PRIMEURS 2015 BORDEAUX PRIMEURS 2015 2015 SHOULD BE THE BEST VINTAGE SINCE 2010 Wine Spectator BORDEAUX PRIMEUR 2015 2015, eindelijk nog eens een topjaar voor alle appellations in Bordeaux. De vatmonsters bewijzen nu

Nadere informatie

Château de Fontenille. Palais de la Bourse

Château de Fontenille. Palais de la Bourse Château de Fontenille Palais de la Bourse 1) Frankrijk 2) Italie 3) Spanje 4) US Top 4 : wijnproducerende landen 2014 Bordeaux als investering Klimaat Wijnbouw : 30 en 50 NB of ZB 1) Koel zeeklimaat:

Nadere informatie

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Droge witte wijn uit het zuidwesten van Frankrijk. Typische tonen van de sauvignon druif, zoals kruisbessen en citrus fruit. Mooi droog en niet te zwaar. Prima

Nadere informatie

Van harte welkom op de wijntrip naar het land dat vermaard is om zijn wijnen en de stad die tot op vandaag de referentie hiervan is: BORDEAUX!

Van harte welkom op de wijntrip naar het land dat vermaard is om zijn wijnen en de stad die tot op vandaag de referentie hiervan is: BORDEAUX! Wijntrip Bordeaux 10-14 april 2019 Beste mensen, Van harte welkom op de wijntrip naar het land dat vermaard is om zijn wijnen en de stad die tot op vandaag de referentie hiervan is: BORDEAUX! We hebben

Nadere informatie

SAINT EMILION. GVdA - Saint-Emilion GCC 1

SAINT EMILION. GVdA - Saint-Emilion GCC 1 SAINT EMILION GVdA - Saint-Emilion GCC 1 GVdA - Saint-Emilion GCC 2 Bordeaux GVdA - Saint-Emilion GCC 3 BORDEAUX: druivensoorten 1/3 CABERNET SAUVIGNON: Druif met dikke donkere schil Vereist warme gronden

Nadere informatie

Verslag Bordeaux 2003 van 22 januari Verslag: John Golsteyn Bron : Paul Van Dinter. Een nieuw jaar, een nieuw begin.

Verslag Bordeaux 2003 van 22 januari Verslag: John Golsteyn Bron : Paul Van Dinter. Een nieuw jaar, een nieuw begin. Verslag Bordeaux 2003 van 22 januari 2011. Verslag: John Golsteyn Bron : Paul Van Dinter Een nieuw jaar, een nieuw begin. Om het jaar goed in te zetten werden onze trouwe leden bij aanvang van deze avond

Nadere informatie

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin Verslag van de NGS proeverij van Saint-Emilion Grand Cru Classé wijnen, gehouden op 24 november 2014 in Restaurant Noble te Den Bosch. Door Paul Op ten Berg. Deze proeverij werd gerealiseerd in samenwerking

Nadere informatie

WIJNCLUB van BEERSEL

WIJNCLUB van BEERSEL WIJNCLUB van BEERSEL 4 DAAGSE GASTRONOMIE-CULTUUR-WIJN FRANKRIJK - BORDEAUX Willy P. Goorden 27-okt-15 www.beersel-wijnclub.be FRANKRIJK Hoofdstad = Parijs Oppervlakte =551.500 km² Aantal inwoners = 62.814.233

Nadere informatie

Verticale Proeverij Bordeaux De Mangerie Eisden Vrijdag 27 oktober 2017 CHATEAU TROPLONG MONDOT SAINT EMILION PREMIER GRAND CRU CLASSE B

Verticale Proeverij Bordeaux De Mangerie Eisden Vrijdag 27 oktober 2017 CHATEAU TROPLONG MONDOT SAINT EMILION PREMIER GRAND CRU CLASSE B Verticale Proeverij Bordeaux De Mangerie Eisden Vrijdag 27 oktober 2017 CHATEAU TROPLONG MONDOT SAINT EMILION PREMIER GRAND CRU CLASSE B Topdegustatie van een topchateau, Chateau Troplong Mondot, zoals

Nadere informatie

Examen Wijnmeester 2006 (deel 1)

Examen Wijnmeester 2006 (deel 1) Examen Wijnmeester 2006 (deel 1) /80 1. De AOC Ruilly behoort tot 1 van de 5 wijngebieden van de Bourgogne. Graag deze naam alsook die van de aangrenzende wijngebieden? /3 2. Wat verstaan we onder de term

Nadere informatie

~ De Wijnclub van BEERSEL ~ programma 2012 2013

~ De Wijnclub van BEERSEL ~ programma 2012 2013 programma 2012 2013 maand & jaar xxxx dag land streek onderwerp kleur Oktober 2012 22 & 25/10 Wereld druif Pinot Noir rood November 2012 1-4 nov Portugal Douro 4 daagse trip December 2012 03 & 06/12 Frankrijk

Nadere informatie

01 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen Cal y Canto Verdejo. 02 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen

01 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen Cal y Canto Verdejo. 02 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen Wijnactie Witte en Rosé wijnen 01 Wit 1 fles 6 flessen 12 flessen 5.70 33.00 63.00 Cal y Canto Verdejo Droog met een lichte mineraliteit. In de neus ruiken we aroma s van citrusvruchten en wat witte bloemen

Nadere informatie

Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder www.ramaekers-wijnimport.be. Beste wijnliefhebber,

Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder www.ramaekers-wijnimport.be. Beste wijnliefhebber, Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder Beste wijnliefhebber, Voor de komende maanden hebben wij een aantrekkelijke selectie wijnen samengesteld. De wijnpromoties gelden tot 31/12/2012 en zolang de voorraad

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE 2IEME GRAND CRUS MEDOC 2014 DOOR PETER LESAGE.

VERSLAG DEGUSTATIE 2IEME GRAND CRUS MEDOC 2014 DOOR PETER LESAGE. VERSLAG DEGUSTATIE 2IEME GRAND CRUS MEDOC 2014 DOOR PETER LESAGE. Onze voorzitter verwelkomt eerst onze 2 nieuwe leden, Werner Nagels en Koen Jonckheere! Hij bedankt ook de afscheid nemende leden, Guy

Nadere informatie

individuele hotelfietsreis vanaf 599 Fietsen tussen water en wijn

individuele hotelfietsreis vanaf 599 Fietsen tussen water en wijn Médoc 8 dagen individuele hotelfietsreis vanaf 599 Fietsen tussen water en wijn De naam Médoc is afgeleid van de term "in medio aque" dat "tussen wateren" betekent, en water en wijn spelen in deze reis

Nadere informatie

Bordeaux - Pessac-Le ognan

Bordeaux - Pessac-Le ognan Bordeaux - Pessac-Le ognan Zaterdag 21 november 2015 met als gasten: Eric (midden) en Diane Anthonissen voor Château Le Sartre Denis Darriet (links) en Catherine Jolly voor Château Seguin 1 We proeven

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

26,27,28,29,30 en 31 oktober 2014.

26,27,28,29,30 en 31 oktober 2014. De Côte du Rhônewijnreis,... Beste Wijnreis-Liefhebbers, hier zijn de definitieve reisplannen voor de Côte du Rhône op 26,27,28,29,30 en 31 oktober 2014. De valiezen kunnen we afgeven bij ITA Vanhove reizen

Nadere informatie

Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien

Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien De verscheidenheid van de Médoc deel 3 Door Paul op ten Berg Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien Op dit familiebedrijf van de Cuveliers werden wij ontvangen door oenologe Isabelle

Nadere informatie

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST Bodegas Sottano Argeninië Een woordje uitleg KLIMAAT De Bodega Sottano staat aan de voet van het Andesgebergte in de Mendoza-vallei in Argentinië. In de subregio Perdriel heerst een bijzonder microklimaat.

Nadere informatie

Proefverslag proeverij 3: Feestwijnen Rode Bordeaux

Proefverslag proeverij 3: Feestwijnen Rode Bordeaux Proefverslag Bordeaux Rood Woensdag 10 december 2003 Proefverslag proeverij 3: Feestwijnen Rode Bordeaux Waarom deze proeverij? Het is tegenwoordig bon ton om af te geven op de dure Franse wijn. Bordeaux

Nadere informatie

Proefavond 19 oktober 2013

Proefavond 19 oktober 2013 Proefavond 19 oktober 2013 2009 samenstelling Guy Masco presentatie Nicole Lerou Vanavond zijn wij hier voor, een lang geplande degustatie, de Bordeaux Supérieur. Voorgesteld door Guy Masco, onze Président-Fondateur

Nadere informatie

Digitale Wijnnieuwsbrief

Digitale Wijnnieuwsbrief Digitale, BQ products, Juli 2012 In deze editie Mouton Cadet Reserve Graves Blanc p.3 Mouton Cadet Reserve Graves Rouge p.4 Mouton Cadet Reserve Saint Medoc p.5 Mouton Cadet Reserve Saint Emilion p.6 Mouton

Nadere informatie

AOC Pauillac. Guy Monfort. Pauillac badend in het heldere licht van de rivier, levend met het ritme van de getijden

AOC Pauillac. Guy Monfort. Pauillac badend in het heldere licht van de rivier, levend met het ritme van de getijden Bespreking : Spreker : AOC Pauillac Guy Monfort Code : 2.1.1 Datum : 7/10/2003 Pauillac badend in het heldere licht van de rivier, levend met het ritme van de getijden 1. Ligging en streek Pauillac maakt

Nadere informatie

Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 17 maart 2006

Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 17 maart 2006 De Druivensoorten Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 17 maart 2006 Cabernet Franc Een toegankelijke, kruidige, donkerblauwe druivensoort die vrijwel altijd wordt vergeleken met de cabernet

Nadere informatie

TOSCANE Kunst, geschiedenis en een verrukkelijk landschap

TOSCANE Kunst, geschiedenis en een verrukkelijk landschap TOSCANE Kunst, geschiedenis en een verrukkelijk landschap Toscane en z n tijdloos landschap, zijn wijngaarden en olijfbomen, Zijn kunststeden en rijke geschiedenis, Zijn kastelen en landhuizen Toscane,

Nadere informatie

Ontdekkingsweekend Zaterdag 6 juli 2013 Ahr Weingut Adeneuer

Ontdekkingsweekend Zaterdag 6 juli 2013 Ahr Weingut Adeneuer DEZE TRIP IS VOLZET Ontdekkingsweekend Zaterdag 6 juli 2013 Ahr Weingut Adeneuer Wandelen, ontdekken, proeven, culinair genieten N aar traditie trekken we jaarlijks naar Duitsland om er één van onze domeinen

Nadere informatie

Château Maison Blanche

Château Maison Blanche Château Maison Blanche Nicolas Despagne. Zeer binnenkort neemt deze exploitatie de leiding in de appellatie Montagne St. Emilion De Barbanne vormt de noordergrens zowel voor Pomerol als voor Saint-Emilion.

Nadere informatie

Zaterdag 24 januari 2009 Spreker: Michel De Cuyper Wijnmeester Commanderij Gent

Zaterdag 24 januari 2009 Spreker: Michel De Cuyper Wijnmeester Commanderij Gent Catherine Papon Nouvel,, rijzende ster in Saint-Emilion Zaterdag 24 januari 2009 Spreker: Michel De Cuyper Wijnmeester Commanderij Gent Moeder Natuur beslist! Deze morgen is er rond 4h een zware storm

Nadere informatie

WIT. Frankrijk. Chateau Valcombe 2016, Marsanne & Vermentino 4,75 / 22,50. Zacht en elegant van smaak met hinten van noot en perzik

WIT. Frankrijk. Chateau Valcombe 2016, Marsanne & Vermentino 4,75 / 22,50. Zacht en elegant van smaak met hinten van noot en perzik WIT Frankrijk Chateau Valcombe 2016, Marsanne & Vermentino 4,75 / 22,50 Zacht en elegant van smaak met hinten van noot en perzik Hugel Classic 2014, Gewurztraminer 39,50 Bloemige en kruidige van smaak,

Nadere informatie

Ontdek deze selectie van ons uitgebreid gamma uit Languedoc en Roussillon.

Ontdek deze selectie van ons uitgebreid gamma uit Languedoc en Roussillon. SELECTIE ZOMER 2019 Kleine appellaties, familiale domeinen, respect voor omgeving en druif. Ontdek deze selectie van ons uitgebreid gamma uit Languedoc en Roussillon. en andere Franse regio s. Saint-Chinian

Nadere informatie

Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug!

Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug! Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug! Dag 1 Vlucht Amsterdam Porto. Na aankomst aan het eind van de ochtend

Nadere informatie

1. CONNETABLE DE TALBOT. 16 E 26 E

1. CONNETABLE DE TALBOT. 16 E 26 E VERSLAG DEGUSTATIE BORDEAUX 2006 OP 12/04/2016. Vanavond zal onze voorzitter traditioneel de bordeauxwijnen 10 jaar oud voorstellen. Eerst geeft hij een kort klimatologisch overzicht van 2006. Juli was

Nadere informatie

Wijnpakket Noord-Frankrijk

Wijnpakket Noord-Frankrijk Wijnpakket Noord-Frankrijk Bouchard Père & Fils Bourgogne, La Vignée blanc Druivensoorten: chardonnay Een aromatische, ronde, niet te zware wijn met een fris en delicaat bouquet van bloemen, geel fruit

Nadere informatie

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Heerlijke frisse witte wijn uit de Languedoc gemaakt van de Rhone druif viognier. De wijn heeft in de geur elementen van gedroogde perzik en abrikoos.

Nadere informatie

BORDEAUX Mangerie Maasmechelen 27 oktober 2017

BORDEAUX Mangerie Maasmechelen 27 oktober 2017 BORDEAUX Mangerie Maasmechelen 27 oktober 2017 Maaslandse Wijnvrienden vzw 7 oktober 2017 Jaargang 6 Nieuwsflash 2 Maaslandse Wijnvrienden Nieuwsflash! Vrijdag 27 oktober 2017 : BORDEAUX Beste wijnliefhebster

Nadere informatie

De Gironde. De Gironde is een estuarium tussen de Atlantische Oceaan en de samenvloeiing van de twee rivieren Garonne en Dordogne bij Ambès.

De Gironde. De Gironde is een estuarium tussen de Atlantische Oceaan en de samenvloeiing van de twee rivieren Garonne en Dordogne bij Ambès. Ontdek de Gironde De Gironde De Gironde is een estuarium tussen de Atlantische Oceaan en de samenvloeiing van de twee rivieren Garonne en Dordogne bij Ambès. De noordelijke helft van de Gironde vormt de

Nadere informatie

t' Soete Huys te Melsele.

t' Soete Huys te Melsele. Beste leden, ouders en sympathisanten, Een turnvereniging kan uiteraard niet zonder degelijk turnmateriaal en zoals jullie weten: turnmateriaal kost handen vol geld, vandaar dat we, naar jaarlijkse gewoonte,

Nadere informatie

Dinsdag 6 april 2010: Bordeaux wijnen 2000

Dinsdag 6 april 2010: Bordeaux wijnen 2000 Dinsdag 6 april 2010: Bordeaux wijnen 2000 PROEFNOTITIES Traditioneel proeven wij ieder jaar in onze wijnacademie wijnen van 10 jaar oud. Dit jaar wordt het dus het magisch jaar 2000. Onze voorzitter heeft

Nadere informatie

Een klassieke wijnreis door Frankrijk. Marc Vlaeminck

Een klassieke wijnreis door Frankrijk. Marc Vlaeminck Een klassieke wijnreis door Frankrijk Marc Vlaeminck We bezoeken volgende streken Bordeaux Bourgogne Côtes-du-Rhône Loire Languedoc-Roussillon Inleiding op Loire Ontspringt in de Ardèche (ten zuiden van

Nadere informatie

ELZAS een oenologische, culinaire en culturele verkenning

ELZAS een oenologische, culinaire en culturele verkenning Wijnclub De Lange Afdronk 9 t/m 12 mei 2008 ELZAS een oenologische, culinaire en culturele verkenning 1 Algemene Info De organisatie: Deze vierdaagse uitstap wordt georganiseerd door de wijnclub De Lange

Nadere informatie

t' Soete Huys te Melsele.

t' Soete Huys te Melsele. Beste leden, ouders en sympathisanten, Een turnvereniging kan uiteraard niet zonder degelijk turnmateriaal en zoals jullie weten : turnmateriaal kost handen vol geld, vandaar dat we, naar jaarlijkse gewoonte,

Nadere informatie

Les Futailles. Bespreking : AOC Médoc. Spreker : Bert Lippens

Les Futailles. Bespreking : AOC Médoc. Spreker : Bert Lippens Bespreking : AOC Médoc Spreker : Bert Lippens Code : 2.1.1 Datum : 06/05/2014 1. Introductie Wanneer men naar de Médoc in Bordeaux refereert doelt men dikwijls op het geheel van de negen appellations op

Nadere informatie

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC PEYRES NOBLES Peyres Nobles is afkomstig uit het grootste wijngebied van de Languedoc; de Corbières. Uit het enorme wijnaanbod is onze keuze gevallen op deze heerlijke

Nadere informatie

Wijnclub WineArt. Verslag Wijnavond. In dit nummer: Esther Brut - Roberto Lucarelli 8 La Ripe - Roberto Lucarelli 8. Rosé - Baron de Dompierre 8

Wijnclub WineArt. Verslag Wijnavond. In dit nummer: Esther Brut - Roberto Lucarelli 8 La Ripe - Roberto Lucarelli 8. Rosé - Baron de Dompierre 8 Verslag Wijnavond Jaargang 25 Degustatiejaar 2017-2018 Mei Wijnclub WineArt De laatste wijnavond van het seizoen en volle bak voor deze avond. Het programma was dan ook niet te versmaden. Jan van Paulus

Nadere informatie

Château Phélan-Ségur, St.Estèphe met een ongelooflijke kwalitatieve constante.

Château Phélan-Ségur, St.Estèphe met een ongelooflijke kwalitatieve constante. Château Phélan-Ségur, St.Estèphe met een ongelooflijke kwalitatieve constante. De Commanderij Zuid-West-Vlaanderen kreeg het bezoek van Château Phélan-Ségur, in 2003 geklasseerd als één van de Cru Bourgeois

Nadere informatie

Côtes du Rhône wijnreis

Côtes du Rhône wijnreis Côtes du Rhône wijnreis [Broederschap der Wijnproevers] Côte du Rhône reis 1 Contact Luc David Telefoon: [0477 561132] E- mail: ludavid2000@yahoo.com Kennismaking Dit programma en de wijnreis zijn gewijd

Nadere informatie

le Vin est le plus Beau Présent que Dieu a fait aux Hommes (Plato)

le Vin est le plus Beau Présent que Dieu a fait aux Hommes (Plato) BOUROGNEREIS INCLUSIEF SOIRÉE AU CHAUTEAU DU CLOS DE VOUGEOT CHAPITRE DES TULIPES HOLLANDAISES CHEVALIERS DU CONFRÉRIE DE TASTEVIN DE CLOS DU VOUGEOT Onder leiding van Gert Crum en Gijs van Bilsen registervinologen

Nadere informatie

4 e Internationale Weekendmeeting 10, 11 & 12 juni 2009 (Door: Dick Baars)

4 e Internationale Weekendmeeting 10, 11 & 12 juni 2009 (Door: Dick Baars) 4 e Internationale Weekendmeeting 10, 11 & 12 juni 2009 (Door: Dick Baars) Het was weer de 4 e keer dat wij een internationale weekendmeeting organiseerde, ditmaal in het weekend van 10 t/m 12 juni, een

Nadere informatie

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25 Wijnkaart Witte wijnen per glas of per fles: Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30 Per fles 16.25 : Wine of origin Robertson : Robertson (Zuid-Afrika) : Colombard 80% en sauvignon 20% : Lichte witte wijn

Nadere informatie

Zuidwest Frankrijk. Zuidwest Frankrijk. Zuidwest Frankrijk vs. Bordeaux

Zuidwest Frankrijk. Zuidwest Frankrijk. Zuidwest Frankrijk vs. Bordeaux Wijnacademie 2016/2017 Sud-Ouest & Xavier Kat (@XavierKat) Wijnkoperij Okhuysen Alle wijngebieden in zuidwesten van Frankrijk minus en Cognac - Stroomopwaarts van - Dordogne en Garonne; De Haut-Pays -

Nadere informatie

Château Maucaillou, Moulis

Château Maucaillou, Moulis De verscheidenheid van de Médoc deel 4 Door Paul op ten Berg Château Maucaillou, Moulis Château Maucaillou dateert uit 1875. In 1932 werd Maucaillou opgenomen in de list van Crus Bourgeois, maar met de

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE OP 9/6/2015, WIJNEN 2005 UIT KELDER JAN EN FRANK.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE OP 9/6/2015, WIJNEN 2005 UIT KELDER JAN EN FRANK. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE OP 9/6/2015, WIJNEN 2005 UIT KELDER JAN EN FRANK. Vandaag proeven we rode wijnen van 2005 met uitsluiting van Bordeaux, Bourgogne en Chateauneuf du pape. Alle wijnen komen uit de

Nadere informatie

Wijncatalogus Catalogue de vins Vins 01/07/ /09/ /10/ /12/2014. Prijslijst zonder verbintenis - Prix sans engagement

Wijncatalogus Catalogue de vins Vins 01/07/ /09/ /10/ /12/2014. Prijslijst zonder verbintenis - Prix sans engagement Wijncatalogus Catalogue de vins Vins 01/10/2014 31/12/2014 01/07/2015-30/09/2015 GSM: 0478/34.87.69 GSM: 0478/34.87.69 BTW: 0892743557 BTW: 0892743557 Prijslijst zonder verbintenis - Prix sans engagement

Nadere informatie

SANCERRE DOMAINE GERARD FIOU. 13 Sancerre Rosé. 14 Sancerre Rouge

SANCERRE DOMAINE GERARD FIOU. 13 Sancerre Rosé. 14 Sancerre Rouge 13 Sancerre Rosé 14 Sancerre Rouge De productie van Sancerre rosé is vrij klein, slechts 5%, en wordt geproduceerd uit 100% pinot noir. Een strenge selectie tijdens het oogsten zorgt ervoor dat uitsluitend

Nadere informatie

Azienda Agricola Poggio

Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio is een familiaal domein opgestart in 1899. De winery is gelegen op een hoogte van 350m, op de heuvels tussen de regio Langhe en Monferrato. De regio is Colina

Nadere informatie

WIJNREIS VINAMI NAAR DE BOURGOGNE

WIJNREIS VINAMI NAAR DE BOURGOGNE WIJNREIS VINAMI NAAR DE BOURGOGNE Bourgogne klinkt als geheimzinnig gefluister diep onder in een donker gewelf dat naar gistend druivensap ruikt. Eeuwenoude kelders vol met eiken fusten en stoffige flessen

Nadere informatie

Malbec is een boerse, ronde druivensoort voor rode wijn. Het sap is zacht en heeft een laag zuurgehalte. De Malbec is vooral bekend in de Cahors, waar hij Auxerrois of Cot heet en volle, tannine-rijke

Nadere informatie

Franse, Duitse en Zuidwijnen. Waar gaat deze kaart over? Franse wijngebieden. Wat wordt er van jou verwacht?

Franse, Duitse en Zuidwijnen. Waar gaat deze kaart over? Franse wijngebieden. Wat wordt er van jou verwacht? Waar gaat deze kaart over? De kaart gaat over. We behandelen van de Franse wijngebieden de Bordeaux- en de Bourgognestreek. Ook worden de bekendste druivenrassen behandeld. Van de Zuidwijnen behandelen

Nadere informatie

Weinig families hebben zoveel invloed uitgeoefend in een wijnstreek als de Lurtons.

Weinig families hebben zoveel invloed uitgeoefend in een wijnstreek als de Lurtons. Marie-Laure Lurton Een telg uit de wijndynastie Lurton Weinig families hebben zoveel invloed uitgeoefend in een wijnstreek als de Lurtons. Alles begon met voorouder Léonce Récapet, overgrootvader van Marie-Laure

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016.

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. Vanavond zal dhr Luc Vannevel, invoerder en verkoper van wijnen, ons kennis laten maken met enkele van zijn Zuid Afrikaanse wijnen.

Nadere informatie

Overwin de Franse. Alpen en de Mont Ventoux (3* accomodatie), Frankrijk. Reizen voor Sport Fans. 8 dagen / 7 nachten

Overwin de Franse. Alpen en de Mont Ventoux (3* accomodatie), Frankrijk. Reizen voor Sport Fans. 8 dagen / 7 nachten Reizen voor Sport Fans Overwin de Franse Prijs vanaf : 1.985 vanaf 2-persoonskamer Alpen en de Mont Ventoux (3* accomodatie), Frankrijk 8 dagen / 7 nachten Vertrekdatum 09/07/2016 1.985 vanaf en 2-persoonskamer

Nadere informatie

Examen wijnmeester 2003 (deel 1)

Examen wijnmeester 2003 (deel 1) Examen wijnmeester 2003 (deel 1) Deel 1: /56 Deel 2: /21 Degustatie: /75 Totaal: /150 1. Welke zijn de vier basissmaken die we tegenkomen bij het degusteren van wijnen? Zuur Zoet Bitter Zout 2. Welke Vin

Nadere informatie

THAI. wijn wine. card. kaart A THAI FOOD EXPERIENCE

THAI. wijn wine. card. kaart A THAI FOOD EXPERIENCE A THAI A THAI FOOD EXPERIENCE wijn wine kaart card witte wijnen white wines 2008 Belle Epine 3,9 euro (glas) 12 euro (0,5 l) 17,5 euro (0,75 l) Chardonnay/Viognier, Les Vignerons de Schistes Onze huiswijn.

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen 2011 Damilano Barbera d'asti DOCG 100% Barbera uit wijngaarden in Casorzo, gelegen in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Uit dit specifieke gebied komen

Nadere informatie

Terre des Anges 2013

Terre des Anges 2013 Terre des Anges 2013 Sauvignon Blanc - Frankrijk Frisse, fijne witte wijn. Beschikt over een palet aan primair fruit en een expressief smaakpatroon. Per fles: 6,50 /st Per 6 flessen: 6,25 / st Per 12 flessen:

Nadere informatie

Wijndag Zuid Limburg 5 september 2015

Wijndag Zuid Limburg 5 september 2015 Wijndag Zuid Limburg 5 september 2015 Een twaalftal leden en aanhang namen deel aan de door Tjeu georganiseerde wijndag in Zuid Limburg. Apostelhoeve Ons eerste proefadres was de alom bekende Apostelhoeve,

Nadere informatie

Wijnproeverij zaterdag 13 oktober 2012

Wijnproeverij zaterdag 13 oktober 2012 Wijnproeverij zaterdag 13 oktober 2012 Een wijnreis in 2 uur Wijn is niets anders dan het resultaat van de alcoholistische vergisting van druivensap. Zet druivensap in een niet te koude ruimte en binnen

Nadere informatie

CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN

CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN Casa Silva, Family white Deze Chardonnay (met 30% Semillion) is in prijs/kwaliteit een ware topper. Een wijn die u elke dag goed zal doen smaken. Niet te strak, mooi vol en

Nadere informatie

Zaterdag 1 april 2017

Zaterdag 1 april 2017 Zaterdag 1 april 2017 Mogelijke wedstrijden: marathon, halve marathon en 10 km Na de Médoc, verkennen we nu al lopend de Bourgogne streek. Beperkt aantal plaatsen. Uiterste inschrijvingsdatum: 13 januari

Nadere informatie

2014 Guilhem Blanc 4,50 17,50 23,50 Grenache Blanc Pays d Oc, Frankrijk Waaier van fris fruit, de sauvignon-tonen vallen op.

2014 Guilhem Blanc 4,50 17,50 23,50 Grenache Blanc Pays d Oc, Frankrijk Waaier van fris fruit, de sauvignon-tonen vallen op. Huiswijn wit glas karaf fles Mousserend glas fles 2014 Guilhem Blanc 4,50 17,50 23,50 Grenache Blanc Pays d Oc, Frankrijk Waaier van fris fruit, de sauvignon-tonen vallen op. 2013 Cava Raventós Roig Brut

Nadere informatie

INFO HOURTIN. 1 vakantiewoning

INFO HOURTIN. 1  vakantiewoning INFO HOURTIN liesbeth_frederik@hotmail.com 1 Villas du Port Appartement te Hourtin-Port, ligt aan het grootste zoetwaterbinnenmeer van Frankrijk (+-7000ha). 13km van Atlantische Oceaan en 1u rijden van

Nadere informatie

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van Anjou, Yves Matignon en zijn zus Hélène zijn de derde

Nadere informatie

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma maand & jaar dag & datum land streek onderwerp kleur. Frankrijk RHÔNE Noordelijke-Rhône rood/wit

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma maand & jaar dag & datum land streek onderwerp kleur. Frankrijk RHÔNE Noordelijke-Rhône rood/wit programma 2016 2017 maand & jaar dag & datum land streek onderwerp kleur Oktober 2016 November 2016 December 2016 maandag 24/10 donderdag 27/10 maandag 5/12 donderdag 8/12 Frankrijk RHÔNE Noordelijke-Rhône

Nadere informatie

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50 Wijnkaart Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc Glas : 4,00 Pichet : 7,00 Karaf : 13,00 Fles : 18,50 Witte Wijn : Chardonnay Deze Vin de Pays du Jardin de France is afkomstig uit de Loire streek en

Nadere informatie