welzijne25 Inhoudelijk Jaarverslag 2011 idden Delfland AISO V CHKZ\

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "welzijne25 Inhoudelijk Jaarverslag 2011 idden Delfland AISO 9001 9001V CHKZ\"

Transcriptie

1 welzijne25 Inhoudelijk Jaarverslag 2011 idden Delfland AISO V CHKZ\

2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2011 van Welzijn e25 jongerenwerk Midden Delfland. Het publiceren van een jaarverslag past bij een organisatie die transparant wilt zijn in haar producten en prestaties. Mocht u na aanleiding van het jaarverslag geïnteresseerd in het jongerenwerk van Welzijn e25 dan kunt u contact opnemen met de teammanager (Gregory Reijke) van het jongerenwerk Midden Delfland.

3 Missie, focus en werkwijze Welzijn e25 Missie Welzijn E25 is ervan overtuigd dat iedereen een waardevolle bijdrage aan de samenleving kan leveren. Onze missie is er op gericht hiervoor kansen te creëren en mensen te ondersteunen. Welzijn E25 wil zo de zelfredzaamheid en de ontwikkeling van mensen versterken en de betrokkenheid op elkaar en de omgeving bevorderen. Focus 1. Welzijn E25 kiest onvoorwaardelijk voor de doelgroep jeugd Welzijn E25 wil het aanbod voor deze groep versterken en nieuwe diensten aanbieden. Het aanbod van individuele begeleiding moet verder worden uitgebouwd en regiobreed worden ingevuld. Welzijn E25 (Westland, Hoek van Holland, Maassluis en Midden Delfland) richt zich op uitbreiding van de werkzaamheden naar de jongere doelgroepen. Kinderwerk is in deze gebieden slechts in enkele kernen ontwikkeld. Daarnaast is er veel aandacht voor de kwalitatieve en kwantitatieve versterking van het bestaande jongerenwerk. Ook het project homecoach, gericht op individuele begeleiding, moet uitgebreid worden naar het hele werkgebied. 2. Welzijn E25 zet gericht in op ontwikkeling van participatieproducten Welzijn E25 wil het voor iedereen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Kijkend naar de maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften, zien wij verschillende uitdagingen. Welzijn E25 wil hierop inspelen door nieuwe producten te ontwikkelen en door bestaande producten verder uit te bouwen. Naast het ontwikkelen van een eigen aanbod staan wij óók open om bij te dragen aan het aanbod van andere organisaties. In de nieuwe participatiewet zijn de budgetten voor begeleiding naar werk, volwasseneneducatie en inburgering gebundeld. Dit biedt kansen voor een effectieve samenwerking met partnerorganisaties.

4 3. Welzijn E25 kiest voor individuele ondersteuning Welzijn E25 is een brede welzijnsorganisatie, maar bevat geen onderdelen als maatschappelijk werk en hulpverlening. Het is ook niet onze ambitie deze disciplines uit te oefenen. We willen wel ondersteuning bieden en tot een effectieve samenwerking komen met de hulpverleningssector. Welzijn E25 heeft goede ingangen voor het leveren van individuele begeleiding aan specifieke doelgroepen. We kunnen zorgen voor een voortraject waarbij we mensen op weg helpen. Belangrijke bijdragen vanuit Welzijn E25 zijn dan; het binnenhalen van moeilijk bereikbare doelgroepen, het inzetten van buurtnetwerken en het leveren van ruimten en faciliteiten. Onze Werkwijze Werken met het individu en met de groep Mensen kunnen niet los gezien worden van hun sociale omgeving. Binnen een groep moet daarentegen rekening worden gehouden met het individu. Voor Welzijn E25 betekent dit dat naast groepsgericht werken ook ruimte moet worden gevonden voor individuele begeleiding. Outreachend Welzijn E25 werkt zo dicht mogelijk in de buurt van de doelgroep. Dat betekent fysiek buurt- en wijkgericht werken en zichtbaar aanwezig zijn. Dat betekent ook aanspreekbaar zijn en samen met bewoners een activiteit realiseren in plaats van eenvoudigweg een aanbod doen. Integraal werken Welzijn E25 wil haar klanten in brede zin aanspreken. De moeder die haar kindje komt halen en brengen op de peuterspeelzaal willen wij ook aanspreken in haar rol als buurtbewoonster. De jongere die aan een activiteit van het buurtsportwerk meedoet willen wij ook kunnen helpen als hij problemen heeft op zijn school. Flexibel en vraaggericht aanbod Om in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden en behoeften worden onder meer klanttevredenheidsonderzoeken, klantenpanels en een cliëntenraad ingezet. Daarnaast wordt ook van opdrachtgevers en maatschappelijke partners gevraagd hun wensen en behoeften te formuleren. Samen sterk Gemeente, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijk werk, jeugdhulpverlening, zorg, seniorenwelzijn, opbouwwerk, woningcorporaties, bewoners en hun organisaties; we hebben ze nodig voor het bereiken van onze doelstellingen. Andersom kunnen wij onze expertise weer delen met ons netwerk. De komende jaren willen we de samenwerking verder intensiveren.

5 Productomschrijving, subdoelstellingen en levering 1. Accommodatiegeboden jongerenwerk Het doel is om in de accommodatie een veilig en agogische klimaat te scheppen waarin de doelgroep optimale kansen krijgt om zich te ontwikkelen in zijn weg naar volwassenheid. Maar ook het bevorderen van jeugdparticipatie, vorming en opvoeding en educatie hebben een belangrijke plaats. Door het stimuleren van de sociale ontwikkeling, wordt de zelf - en sociale redzaamheid versterkt en de positieve beïnvloeding van het zelfbeeld vindt plaats. Jeugd en jongeren hebben meer maatschappelijke binding/betrokkenheid. Problemen worden vroeg gesignaleerd. 2. Ambulant jongerenwerk Basistaak: Preventief te verdelen in drie vormen; A) Algemene preventie: Brede aanpak gericht op gedragsbeïnvloeding van groepen in een vroeg stadium dmv recreatieve en (semi) educatieve activiteiten. Toelichting : Gelukkig zijn er veel jongeren die een deel van hun vrije tijd op een "normale" manier op straat doorbrengen. Ook deze groep verdient onze aandacht. "De straat" maakt onderdeel uit van hun leefdomein en wat ze daar ervaren bepaalt mede hun ontwikkeling. Het is dan ook goed dat we ambulant preventief "monitoren" hoe het met die groepen gaat en de betreffende jongeren positieve "tools" aanreiken die ze zullen ondersteunen bij de ontwikkeling naar volwassenheid. Uiteraard maakt de vroeg signalering hier integraal onderdeel vanuit.

6 B) Specifieke preventie : Groepen jongeren die "overlast" veroorzaken en waar signalen uit de buurt, politie of anderszins over binnenkomen, worden met een op maat gesneden specifieke aanpak benaderd. Onder overlast verstaan we in grote lijnen het hinderlijk rondhangen, geluidoverlast en vervuiling van de openbare ruimte. De grens ligt nadrukkelijk bij crimineel gedrag. Toelichting : De tijd dat jongerenwerkers "alleen" maatjes zijn van de jongeren ligt ver achter ons. We zijn ons bewust van onze rol als mede opvoeder. Dat betekent dat we daar waar noodzakelijk ook vanuit die rol corrigerend moeten optreden. Uiteraard binnen de mogelijkheden die we hebben en zonder de relatie met de bewuste jongeren (structureel) onder druk te zetten. C) Individueel Door, uit de groepen, individuen apart te benaderen kan zowel het gedrag van betrokkene alsmede het groepsgedrag positief worden beïnvloed. Toelichting : Groepsaanpak en rekening houden met het groepsdynamisch proces is van groot belang. Regelmatig zal echter blijken dat het niet voldoende is. Door daar waar nodig individuele jongeren aan te spreken en een vorm van ondersteuning of begeleiding te bieden, wordt zowel de groep als het individu positief beïnvloed. In de praktijk zal de mate waarin deze individuele benadering plaatsvindt af hangen van de specifieke omstandigheden van de groep en/of het individu. In sommige gevallen kan een kort durende of zelf eenmalige lichte individuele interventie al voldoende zijn. In andere gevallen zal een intensievere benadering al dan niet in samenwerking met ketenpartners noodzakelijk zijn. De scheidslijn tussen de inzet van de (ambulant) jongerenwerker en onze homecoaches daarin is niet altijd even helder. Dat is op zich niet erg. Goed overleg en heldere afspraken daarover zijn wel essentieel. Overigens zal de inzet van de coaches alleen kunnen plaatsvinden indien daar door een (externe) opdrachtgever expliciet middelen voor beschikbaar zijn gesteld. Wij rekenen bovenstaande werkvormen tot de basistaken die standaard in het pakket van het jongerenwerk zitten. Dat brengt met zich mee dat Welzijn E25, in overleg en afstemming met alle relevante partijen de rol van "probleem eigenaar" c.q. casemanager op zich kan nemen.

7 Ondersteunende taak: Curatief Indien er sprake is van criminele (groepen) jongeren, denk daarbij aan bendevorming gericht op diefstal en beroving of drugsgerelateerde delicten, is Welzijn E25 van mening dat het primaat voor de aanpak van groepen en individuen bij partijen als politie, justitie e.d. ligt. Desalniettemin kan het jongerenwerk van Welzijn E25 een belangrijke ondersteunende rol vervullen in de door de primaat houder gekozen aanpak van de groep of het individu. Hierbij kan gedacht worden aan (op het juiste moment) aanbieden van alternatieve tijdsbesteding, groep of individu gerichte voorlichting en intensieve coaching. Duidelijk dient te zijn dat Welzijn E25 deze inzet alleen kan plegen als deze past in de benadering van c.q. afgesproken is met de betreffende "probleemeigenaar"c.q. casemanager. 3. Sport en Sportbuurtwerk Sport zorgt voor leefbaarheid en sociaal klimaat op straat, in de wijk en op het plein. Dit doen we door onder andere activiteiten te organiseren voor en door bewoners, gericht op jeugd- en jongeren van 10 t/m 21 jaar, en door samen te werken met de bestaande netwerkpartners zoals verenigingen, politie, scholen en winkeliers! Doelstellingen: Het aanbod van Sport wordt ingezet om de leefbaarheid op straten en pleinen te vergroten door leuke en zinvolle sport & spel activiteiten in de buitenruimte te organiseren voor jeugd- en jongeren, die aansluiten bij hun wensen en behoeften: Meer jeugd- en jongeren in de buitenruimte, vooral meisjes Vroegsignalering Leefbaarheid op straten en pleinen vergroten Activiteiten organiseren die aansluiten bij de wensen en behoeften van de doelgroep Buurtbewoners erbij betrekken Samenwerking met partners

8 Activiteiten: Sport-en spelactiviteiten Themagerichte activiteiten Vakantie activiteiten Na en tussen schoolse activiteiten Wijkgebonden activiteiten o Seizoengebonden activiteiten Wijk evenementen

9 Inhoudelijke verantwoording Jongerenwerk Activiteit WILL Doelgroep Doelstelling Product Accommodatie Bijeenkomst Jongeren Het doel is om in gebonden jaar de jongerenwerk accommodatie een veilig en agogische klimaat te scheppen waarin de doelgroep optimale kansen krijgt om zich te ontwikkelen in zijn weg naar volwassenheid. Maar ook het bevorderen van jeugdparticipatie, vorming en opvoeding, educatie en voorlichting Resultaat Door het stimuleren van de sociale ontwikkeling, is de zelf - en sociale redzaamheid versterkt en de positieve beïnvloeding van het zelfbeeld heeft plaatsgevonden.jeugd en jongeren hebben meer maatschappelijke binding/betrokkenhei d. Problemen worden vroegtijdig gesignaleerd. Jongeren zijn geinformeerd en geadviseerd. Prestatie / registratie: 49 activiteiten van 3 uur plaatsgevonden in de De Tent van Maasland. 48 activiteiten van 2,5 uur plaatsgevonden in Den Hoorn (Aula van Het OBS Het Galjoen en besteedt aan extra Ambulant Jongerenwerk). 75 uur besteedt aan de organisatie van Kunst en Cultuuractiviteiten voor jongeren uit Midden Delfland. Bijzonderheden:» de Jongereninloop in Maasland wordt door een vaste bezoekersgroep van maximaal 18 personen bezocht. Gemiddeld 12 jongeren per activiteit. De jongereninloop in Den Hoorn, welke plaatsvond in de aula van de OBS Het Galjoen is in februari komen te vervallen vanwege een afgenomen vraag onder jongeren naar een jongereninloop in Den Hoorn. De jongerengroep die eerder gebruikte maakte van de jongereninloop lieten weten geen behoefte meer te hebben aan de activiteit vanwege een andere vrijetijdsbesteding. Vervolgens is er extra ambulant ingezet om een nieuwe jongerengroep te interesseren voor deze activiteit. Vanuit het Kunst & Cultuur activiteitenprogramma van Welzijn E25 zijn een reeks van activiteiten opgezet voor jongeren uit het gehele verzorgingsgebied van Welzijn E25. Jongeren uit Midden Delfland hebben deelgenomen aan de volgende activiteiten: Dansworkshop op het Maasland Lentiz College, Weerbaarheidstrainingen en een bijdrage aan een lokaal kunstproject 'vrolijk

10 Ambulant Flexibele Jongeren Jongerenwerk begeleiding jaar en hun omgeving. Jongeren stimuleren zich optimaal te ontplooien, hun talenten te ontwikkelen en hen te begeleiden in het proces van keuzes maken voor nu en de toekomst. Jongeren zijn positief betrokken bij hun omgeving, voelen zich erkend en zijn ondersteund bij keuzes die hun verdere ontwikkeling bepalen. 180 dagdelen van 3 uur ambulant jongerenwerk plaatsgevonden in de 3 kernen van Midden Delfland. geschilderde boerenhekken in de wei' (gepresenteerd op Midden Delflanddag) Naar aanleiding van signaalbonnen reageert het ambulant jongerenwerk op meldingen m.b.t jongerenoverlast. Zowel de melder als de jongeren worden benadert voor een gesprek. In 2011 zijn in totaal 12 overlastmeldingen a.d.h.v. signaalbonnen behandeld. Het jongerenwerk heeft contact met de jongerengroepen die zich op straat ophouden in Midden Delfland. Eventuele zorgsituaties worden met hen besproken. Ook zijn er positieve activiteiten met de jongeren ondernomen; bv. zaalvoetbalwedstrijd, bezoek attractiepark Walibi en de deelname aan een dropping. Naar aanleiding van overlastsignalen heeft er in samenwerking met de wijkagent een buurtonderzoek plaatsgevonden bij bewoners van de Kapellaan in Den Hoorn. Sport Bijeenkomst Jeugd van 10t/m 18 jaar. Jeugd en Jongeren stimuleren van een sportieve en gezonde leefstijl Betere conditie, bewustzijn van relatie sport en gezondheid. 129 sport en spelactiviteiten van 2,5 uur plaatsgevonden in Den Hoorn, Schipluiden en Maasland voor Op Oudejaarsdag heeft het ambulant jongerenwerk voorlichtingsflyers over 'Veilig vuurwerk afsteken' en aansteeklonten uitgedeeld aan jongeren op straat. Hierbij zijn 192 jongeren bereikt. Bijzonderheden: De sport- en spelactiviteiten in de 3 kernen worden met gemiddeld 18 deelnemers per activiteit goed bezocht. De activiteit is zeer waardevol voor vroegtijdig contact met het

11 Ambulant Netwerk De deelname ketenpart ners Bijdrage leveren aan de keten die zich richt op sociale cohesie en veiligheid in de wijken en buurten, en de keten die zorg biedt aan jongeren De effectiviteit van de keten is bevorderd. jongeren van 11 t/m 13 jaar. Kennismaking & werving plaatsgevonden in de klas voor leerlingen van groep 8 van alle basisscholen in Midden Delfland (20 uur). 1 zaalvoetbalwedstrijd met jongerengroep (17-20 jr.) van trapveld Kapellaan Den Hoorn Bijdrage geleverd aan de keten d.m.v. 41 netwerkoverleggen (totaal 64 uur). jongerenwerk. Een deel van de jongeren wordt met regelmaat vanuit het ambulant jongerenwerk op straat aangetroffen. Overleg en afstemming met de volgende partners: beleidsmedewerkers gemeente (Jongerenoverleg), wijkagenten, Centrum voor Jeugd & Gezin, Basisscholen, Lentiz Maasland College, Dorpshoeve Schipluiden, Jongerenwerk Delft (BWD) en Politie Delft en Bureau Jeugdzorg.

www.youngeratheart.nl

www.youngeratheart.nl www.youngeratheart.nl Younger at heart Younger at heart is een jonge, innovatieve jongerenwerkorganisatie. Younger at heart richt zich op jongeren en jong volwassenen van 12 tot 30. Core business is het

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Juni 2014 Waarom een visie? Al sinds het bestaan van het vak jongerenwerk is er onduidelijkheid over wat jongerenwerk precies inhoudt. Hierover is doorgaans geen

Nadere informatie

Stichting De Vleet strategisch meerjarenbeleid 2012-2016 Concept

Stichting De Vleet strategisch meerjarenbeleid 2012-2016 Concept Stichting De Vleet strategisch meerjarenbeleid 2012-2016 Concept 1. Beleidskader Stichting De Vleet, brede welzijnsinstelling in de gemeente Woudrichem wil streven naar een gemeente waar mensen zich thuis

Nadere informatie

De beelden die u gedurende de presentatie ziet, zijn afbeeldingen van uitgevoerde activiteiten in 2011.

De beelden die u gedurende de presentatie ziet, zijn afbeeldingen van uitgevoerde activiteiten in 2011. Welkom & voorstellen Hallo allemaal. Mijn naam is Ellen Dikici en samen met mijn collega Patrick van der Beek zijn wij de jongerenwerkers binnen de gemeente Winterswijk. De beelden die u gedurende de presentatie

Nadere informatie

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum CMWW Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitvoering Blz. 3 3. Aanpak Blz. 4 4. Ontwikkelingen van het JPP Blz. 5 5. Conclusies en Aanbevelingen Blz. 6

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder)

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) 1. Beleidsterrein Beleidstaak: Sociaal Cultureel Werk Beheerstaak: Samenlevingsopbouwwerk, functienummer 630.00 Dit beleidsterrein omvat kinderwerk,

Nadere informatie

Subsidieregeling Ambulant Jongerenwerk

Subsidieregeling Ambulant Jongerenwerk Subsidieregeling Ambulant Jongerenwerk 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal;

Nadere informatie

In deze raadsinformatiebrief informeren wij u over het jongerenwerk in onze gemeente.

In deze raadsinformatiebrief informeren wij u over het jongerenwerk in onze gemeente. R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: Ons kenmerk: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: 8 mei 2012 2012002371 Samenleving

Nadere informatie

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra 4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra Beleidsmatige kenmerken Beschrijving geplande activiteiten: Ondersteuning en begeleiding op aanvraag 1. Organisaties algemeen Beleid,

Nadere informatie

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren.

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Voordat ik mijn speech begin, wil ik stilstaan bij de actualiteit.

Nadere informatie

Deze tijd vraagt om creativiteit

Deze tijd vraagt om creativiteit 12 april 2012 Werkplaats Onderneem met zin! Deze tijd vraagt om creativiteit Participeren/ Meedoen naar vermogen Schakelen en verbinden Wim Roelofs Integrale aanpak en noodzaak om te schakelen en te verbinden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 2. Talentontwikkeling... 3. Leefbaarheid... 3. Individuele coaching... 4. Visie op jongerenvoorzieningen...

Inhoudsopgave. Inleiding... 2. Talentontwikkeling... 3. Leefbaarheid... 3. Individuele coaching... 4. Visie op jongerenvoorzieningen... Visie op jongerenwerk in Capelle aan den IJssel Buurtkracht Rijnmond 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Talentontwikkeling... 3 Leefbaarheid... 3 Individuele coaching... 4 Visie op jongerenvoorzieningen...

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

JONGERENWERK Rhenen maakt een nieuwe start!

JONGERENWERK Rhenen maakt een nieuwe start! JONGERENWERK Rhenen maakt een nieuwe start! Voorwoord Het jongerenwerk van Mozaïek heeft de afgelopen periode (augustus november) met meerdere partijen gesproken om een zo goed mogelijk beeld te krijgen

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP plan van aanpak Centrum voor Jeugd en Gezin 2012 2013 DATUM 21 juni 2012 KOPIE AAN S. Rijninks BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Stand van zaken notitie Integrale Jeugdgezondheidszorg.

Stand van zaken notitie Integrale Jeugdgezondheidszorg. Stand van zaken notitie Integrale Jeugdgezondheidszorg. Op 1 januari 2003 is de gewijzigde Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV) in werking getreden. Dit houdt voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Jong in de Buurt Gemeente Boxmeer I-WL/2011/2377

Samenwerkingsverband Jong in de Buurt Gemeente Boxmeer I-WL/2011/2377 Samenwerkingsverband Jong in de Buurt Gemeente Boxmeer I-WL/2011/2377 Jaarverslag 2010 1 Inleiding Jong in de Buurt is een samenwerkingsverband van het jongerenwerk van Radius, de politie en de gemeente.

Nadere informatie

(HOE) WERKT INTEGRAAL BELEID? Colette van den Heuvel 15 april 2013

(HOE) WERKT INTEGRAAL BELEID? Colette van den Heuvel 15 april 2013 (HOE) WERKT INTEGRAAL BELEID? Colette van den Heuvel 15 april 2013 Programma Opwarmertje Wat is integraal beleid? Waarom integraal beleid? Hoe werkt het? Een voorbeeld Activiteitengeld, waar haal je het

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder BROEK POLDER Jaarverslag 2017 Broekpolder INHOUDSOPGAVE INLEIDING JEUGD- EN JONGEREN Knutsel de frutsel middag Spel op Straat Kids ART Kids FUN Spelinloop Jongerencentrum Inside5 Bouwstad Ambulant jongerenwerk

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Landstede Welzijn Raalte Passage 13 8102 EW Raalte 088-8508275 Voorwoord Voor u ligt ons jaarverslag van 2014. 2014 stond wederom in het teken van verandering.

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Opdrachtgever: Hans Tanis, Wethouder Onderwijs Auteurs: Hans Erkens en Diana Vonk Datum: 9 oktober 2013 Inleiding 1.1. Aanleiding

Nadere informatie

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d Pilot Jeugdpreventieteam

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d Pilot Jeugdpreventieteam B&W-nr.: 06.0425 d.d. 04-04-2006 Onderwerp Pilot Jeugdpreventieteam BESLUITEN Behoudens advies van de commissie Burg 1. Alsnog in te stemmen met de deelname aan de pilot Jeugdpreventieteam (JPT) voor de

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

Bestedingsprogramma. Onderwijsbeleid Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren.

Bestedingsprogramma. Onderwijsbeleid Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren. Bestedingsprogramma Onderwijsbeleid 2018 ABBA/VOS/1515 1) Samenspel (Toeleiding voorschool) Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren. Werven in

Nadere informatie

IrisZorg Preventieve wijkgerichte

IrisZorg Preventieve wijkgerichte IrisZorg Preventieve wijkgerichte hulpverlening 1. Wie zijn Bianca Lubbers en Vincent Stijns? 2. Wat is IrisZorg? 3. Wat is IRIS in de Buurt? 4. Wat doet IRIS in de Buurt? casuïstiek 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

We zijn in de buurt. Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis

We zijn in de buurt. Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis We zijn in de buurt Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis We zijn in de buurt Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis Over Partis Partis is de Brede Welzijnsinstelling in Sint-Michielsgestel. Partis

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

Actieplan Veiligheid Basisteam Oude Maas en Gemeente Ridderkerk

Actieplan Veiligheid Basisteam Oude Maas en Gemeente Ridderkerk Actieplan Veiligheid 2019 Basisteam Oude Maas en Gemeente Ridderkerk Inhoud Voorwoord... 3 Woninginbraken... 5 Diefstal uit/vanaf motorvoertuigen...7 Diefstal van fiets... 9 Overlast jeugd... 11 Ondermijning

Nadere informatie

1. Bestuurlijke opdracht

1. Bestuurlijke opdracht PROJECTPLAN LEA KAMER ZORG 1. Bestuurlijke opdracht 1.1. Algemeen De algemene bestuurlijke opdracht luidt: Gebruik de bestaande inventarisatie over signalering en sluitende aanpak, om vorm te geven aan

Nadere informatie

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp n.a.v. sociale agenda Uitgaande van Maatschappelijke doelen en indicatoren sociaal domein uit het programma Meedoen in Leiderdorp 1.INWONERS KUNNEN, NAAR

Nadere informatie

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd De jeugd heeft de toekomst Notitie Jeugd Apeldoorn, maart 2018 De jeugd heeft de toekomst De samenleving is volop in beweging. We willen graag dat iedereen mee kan doen en ook mee doet. Daarbij zien we

Nadere informatie

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Veiligheidsbeleving Inzicht krijgen in de factoren die van invloed zijn op de veiligheidsbeleving bij de inwoners van Tweestromenland. Afhankelijk van

Nadere informatie

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011 Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven Eric Lagendijk december 2011 Programma Wat is Welzijn Nieuwe Stijl (WNS)? Traject Schoonhoven Verkenning welzijnsbeleid Burgerkracht/ Eigen kracht: how to do? Regionale

Nadere informatie

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding)

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding) 4.2. Aanbod voor ouders van het jonge kind Dit aanbod is veelal gericht op ouders met kinderen tot 4 jaar. Een aantal producten zijn inzetbaar voor een bredere doelgroep. De producten Home-Start, Vroegtijdige

Nadere informatie

Aanbesteding jongerenwerk Hellevoetsluis

Aanbesteding jongerenwerk Hellevoetsluis Aanbesteding jongerenwerk Hellevoetsluis Bestek voor: Gemeente Hellevoetsluis Mw. A.W.J. Fabri Afdeling Jeugdwelzijn Postbus 19152, 3501 DD Utrecht Telefoon: (030) 230 6453, e-mail: w.fabri@nizw.nl Website:

Nadere informatie

In grote lijnen houdt het jongerenwerk zich bezig met: - Ambulant jongerenwerk

In grote lijnen houdt het jongerenwerk zich bezig met: - Ambulant jongerenwerk Organisatie Programma Cluster Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland Noordkade 64 a 2741 EZ Waddinxveen 4. Preventie Jeugd Verlening 2017 Vaststelling 2017 Aangevraagd bedrag 337.830 364.420, waarvan

Nadere informatie

Uitvoeringsplan. Thematafel Opgroeien in Schiedam

Uitvoeringsplan. Thematafel Opgroeien in Schiedam Uitvoeringsplan 2019 2020 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Dromen en maatschappelijke resultaten per niveau 4 2.1 Activiteiten voor kinderen jongeren en talentonwikkeling 4 2.1.1 Droom 4 2.1.2 Uit subsidiekader

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo.

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Overzicht volgens beleidsdoelen uit kadernota Wmo 2008-2012 Mee(r)doen in Dalfsen* 2009 Thema Wmo-loket Informatie geven over wonen, welzijn en zorg Wmo-loket

Nadere informatie

Plan van aanpak Veiligheid en leefbaarheid in en rondom ROC Mondriaan Zuidlarenstraat. Stadsdeel Escamp

Plan van aanpak Veiligheid en leefbaarheid in en rondom ROC Mondriaan Zuidlarenstraat. Stadsdeel Escamp ROC Mondriaan 2015 Plan van aanpak 2015 Veiligheid en leefbaarheid in en rondom ROC Mondriaan Zuidlarenstraat Stadsdeel Escamp Partijen: Stadsdeelkantoor Escamp ROC Mondriaan, locatie Zuidlarenstraat Landelijke

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota WELZIJN ALGEMEEN 1 Het zo optimaal mogelijk laten participeren van de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht

Nadere informatie

Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Stadszaken (jeugd, onderwijs, sport) en

Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Stadszaken (jeugd, onderwijs, sport) en Gemeente Haarlem Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Stadszaken (jeugd, onderwijs, sport) en Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Aan de leden van de raadscommissie Samenleving/de raad van de gemeente

Nadere informatie

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september 2009 Programma 1. Opening door wethouder Everink 2. Toelichting op gemeentelijk onderwijs- en jeugdbeleid Locale Educatieve Agenda (LEA) Centrum voor Jeugd en Gezin

Nadere informatie

Voorwoord 7. 1 Inleiding Een nieuwe tijd Waarom dit boek? Van dominee tot buurtpedagoog 18

Voorwoord 7. 1 Inleiding Een nieuwe tijd Waarom dit boek? Van dominee tot buurtpedagoog 18 Inhoud Voorwoord 7 1 Inleiding 15 1.1 Een nieuwe tijd 15 1.2 Waarom dit boek? 16 1.3 Van dominee tot buurtpedagoog 18 2 Geschiedenis van het jongerenwerk 19 2.1 Inleiding 19 2.2 Geschiedenis van het jongerenwerk

Nadere informatie

Het kastje en de muur. Voor iedereen met vragen over ouderschap, opvoeding en de ontwikkeling van kinderen van 0-23 jaar

Het kastje en de muur. Voor iedereen met vragen over ouderschap, opvoeding en de ontwikkeling van kinderen van 0-23 jaar Het kastje en de muur Voor iedereen met vragen over ouderschap, opvoeding en de ontwikkeling van kinderen van 0-23 jaar Visie Ouders zijn verantwoordelijk. Zij hebben recht op steun bij vragen en problemen

Nadere informatie

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Gemeente Kaag en Braassem is een werkwijze van Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeente Kaag en Braassem Verantwoordingsperiode

Nadere informatie

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden.

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden. Vergadering: 21 5 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L.W.Top, 0595 447716 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L.W.Top) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^ Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: Activiteit; Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke Ontwikkeling H. Schuurman;

Nadere informatie

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen www.pwc.com Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel Inleiding Wiel Janssen Curriculum Wiel janssen: 35 jaar ervaring aan de voorkant van de Jeugdzorg

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Herijking jongerenwerk

Deelopdracht 1: Herijking jongerenwerk Deelopdracht 1: Herijking jongerenwerk 1. INLEIDING Het jongerenwerk bevindt zich op een breed terrein. Van het organiseren van leuke preventieve activiteiten tot proberen contact te krijgen met groepen

Nadere informatie

STICHTING TRIAS BREDE WELZIJNSINSTELLING

STICHTING TRIAS BREDE WELZIJNSINSTELLING STICHTING TRIAS BREDE WELZIJNSINSTELLING STICHTING TRIAS BREDE WELZIJNSINSTELLING RESULTAAT VAN FUSIE 31 DECEMBER 1999 VERENIGING ONS DORPSHUIS STICHTING SOCIAAL-KULTUREEL WERK VRIES STICHTING GECOÖRDINEERD

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij Stichting ROAT

Hartelijk welkom bij Stichting ROAT Hartelijk welkom bij Stichting ROAT Missie ROAT (Reach Out and Touch) Iedereen is kansrijk Niemand staat alleen Doelstelling Stichting ROAT Biedt duurzame oplossingen voor hardnekkige overlast situaties

Nadere informatie

Workshop decentralisaties sociaal domein. 30 september 2013

Workshop decentralisaties sociaal domein. 30 september 2013 Workshop decentralisaties sociaal domein 30 september 2013 Inhoud Stimulansz Even voorstellen De 3 decentralisaties Wat kan de meerwaarde van sport zijn? Aan de slag met het kaartspel Stimulansz We zijn

Nadere informatie

Voor 2013 heeft de stichting de Roots een budgetsubsidie toegekend gekregen, van een bedrag van 4184,--

Voor 2013 heeft de stichting de Roots een budgetsubsidie toegekend gekregen, van een bedrag van 4184,-- Gemeente Hellevoetsluis T.a.v. Dhr. Andries Daudey, Beleidsmedewerker SALEZA. Oostzandijk 26 3221 AL Hellevoetsluis Betreft begrotingswijziging voor 2013, 4 Februari 2013, Hellevoetsluis Beste Hr. A. Daudey,

Nadere informatie

Presentatie voor cliëntenorganisaties

Presentatie voor cliëntenorganisaties Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Presentatie voor cliëntenorganisaties 18 oktober 2013 Ambitie 1. Hulp en zorg anders georganiseerd: dichtbij huis, snel beschikbaar, minder versnipperd 2. Groter beroep

Nadere informatie

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. Een online cursus waarin per les informatie wordt gegeven over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. De lessen

Nadere informatie

QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2008 LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN RIJSWIJK

QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2008 LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN RIJSWIJK 1 (2007/28317) QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2008 LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN RIJSWIJK 1. ONDERZOEKSVRAGEN 1. Kan de raad met de programmabegroting beoordelen of de voorgenomen beleidsmaatregelen doeltreffend

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA:

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Plan van aanpak Terugdringen jeugdoverlast in de Schadewijk 1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Constaterende dat, - Er afgelopen jaar een

Nadere informatie

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Wat is een sociaal wijkteam? Eén loket voor alle wijkbewoners Hulpvragen over (bv) schulden, hulpmiddelen, psychiatrie, hoe organiseer

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Stad Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Periode januari t/m december 2014 Afdeling Veiligheid & Wijken januari 2015 Stad met een hart Veiligheidsbeeld Amersfoort januari december 2014 Voor u ligt het

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Gemeente Leiderdorp is een werkwijze van Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeente Leiderdorp Verantwoordingsperiode

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 6C Openbare orde en veiligheid Inleiding Wij willen het veiligheidsniveau voor de bewoners en bezoekers van Leiderdorp behouden in objectief en subjectief opzicht en waar mogelijk

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

VVE op het platteland biedt kansen!?

VVE op het platteland biedt kansen!? VVE op het platteland biedt kansen!? Marga Salakory m.salakory@giralisgroep.nl Anne Marie Klomp a.klomp@giralisgroep.nl Inhoud deelsessie Landelijke en regionale ontwikkelingen in VVE, onderwijs en opvang

Nadere informatie

Werkprocesbeschrijving. Beke aanpak. Hellevoetsluis

Werkprocesbeschrijving. Beke aanpak. Hellevoetsluis BIJLAGE V Werkprocesbeschrijving Beke aanpak Hellevoetsluis Loes van Zuilen en Annelies Hoogenes Augustus 2007 1 Inhoudspagina 1. Inleiding 2. Uitgangspunten - Doelstelling Beke aanpak - Doelgroep 3. Definities

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Clup Welzijn Jongerenwerk Beemster. Plan van aanpak Jongerenwerk Beemster. Jongerenwerk Beemster

Clup Welzijn Jongerenwerk Beemster. Plan van aanpak Jongerenwerk Beemster. Jongerenwerk Beemster Clup Welzijn Jongerenwerk Beemster Plan van aanpak Jongerenwerk Beemster Jongerenwerk Beemster Plan van aanpak Jongerenwerk Beemster September 2012 Purmerend, 6 september 2012 Contactgegevens: Jan Theo

Nadere informatie

Evaluatie Ambulant Jongerenwerk 2007 t/m Maart 2008. Chandre Nandoe Ambulant jongerenwerker

Evaluatie Ambulant Jongerenwerk 2007 t/m Maart 2008. Chandre Nandoe Ambulant jongerenwerker BIJLAGE 2 Evaluatie ambulant jongerenwerk Evaluatie Ambulant Jongerenwerk 2007 t/m Maart 2008 Chandre Nandoe Ambulant jongerenwerker Inhoudsopgave Inleiding. Blz. 3 Hoofdstuk 1 Het ambulant Jongerenwerk.

Nadere informatie

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 De Cruyff Foundation heeft samen met USBO Advies Utrecht en Substance onderzoek gedaan naar de impact van haar activiteiten op de thema

Nadere informatie

2017 Halfjaar rapportage aanvullende financiering

2017 Halfjaar rapportage aanvullende financiering 2017 Halfjaar rapportage aanvullende financiering Gemeente Leiden is een werkwijze van Halfjaar rapportage wijkgerichte gezondheidsbevordering Gemeente Leiden Verantwoordingsperiode 1-1-2017 t/m 31-12-2017

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Bestuursagenda

Alleen ter besluitvorming door het College Bestuursagenda Openbaar Onderwerp Subsidie informele taalondersteuning 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051/ Werk & Inkomen/ 1061 B. Frings/ T. Tankir Samenvatting Met dit voorstel verlenen wij een

Nadere informatie

Welzijn in Baarn Visie op welzijn

Welzijn in Baarn Visie op welzijn Welzijn in Baarn 2012-2015 Visie op welzijn Waarom een visie op welzijn? De uitgangspunten van de visie op welzijn moeten het kader bieden om de komende jaren prioriteiten te stellen bij de inzet van de

Nadere informatie

CJG Delft in transitie

CJG Delft in transitie Het CJG op weg naar het nieuwe jeudzorgstelsel CJG Delft in transitie Franciska Ederveen Coördinator CJG Delft 23 april 2013 Programma van vanavond De jeugdgezondheidszorg in het CJG Het jeugdmaatschappelijk

Nadere informatie

Gemeente Maasgouw t.a.v. College van B&W Postbus AA Maasbracht. Betreft: subsidieaanvraag Echt, 15 juni 2017.

Gemeente Maasgouw t.a.v. College van B&W Postbus AA Maasbracht. Betreft: subsidieaanvraag Echt, 15 juni 2017. Aan: Gemeente Maasgouw t.a.v. College van B&W Postbus 7000 6050 AA Maasbracht Betreft: subsidieaanvraag 2018 Echt, 15 juni 2017 Geacht college, Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om subsidie aan

Nadere informatie

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Workshop verzorgd door: Rob Gilsing (SCP) Hans Migchielsen (Jeugd en Onderwijs) Opzet: inhoudelijke karakterisering lokaal educatieve agenda: Landelijk (relatie

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Speciale Halt-afdoening

Speciale Halt-afdoening Speciale Halt-afdoening Thema middag Helder op straat (HOS) 26 januari 2012 Liesbeth vanden Boeynants Directeur Halt ZWN Halt Zuid-West Nederland o Werkgebied 39 gemeenten; 2 politieregio s o 21 medewerkers;

Nadere informatie

Opdrachtgevers en aanbod

Opdrachtgevers en aanbod HR-OPLOSSINGEN www.inwerking.com Outplacement Begeleiding bij 2 e spoor trajecten Advies voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel Strategisch plannen van personeel Coaching Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Periode januari t/m augustus 2014 Afdeling Veiligheid en Wijken September 2014 Stad met een hart Veiligheidsbeeld Amersfoort eerste acht maanden 2014 Voor u ligt het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6 Strategisch kader 2013-2017 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Missie en kernwaarden...3 3. Ambitie en speerpunten...5 4. Doorvertaling organisatie...6 1 1. Inleiding Ons vorige ondernemingsplan Wonen

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

Nieuwsbrief NIEUWJAARSGROET. Centrum Jeugd en Gezin Rhenen wenst in 2013: Jaargang 2013 nr.7

Nieuwsbrief NIEUWJAARSGROET. Centrum Jeugd en Gezin Rhenen wenst in 2013: Jaargang 2013 nr.7 NIEUWJAARSGROET Centrum Jeugd en Gezin Rhenen wenst in 2013:...gezinnen toe dat zij op zoek blijven naar eigen kracht, mogelijkheden en talenten!...professionals toe dat zij collega s verbinden vanuit

Nadere informatie

Datum: 7 november 2014 Auteur: Managementteam Status: Definitief. Strategisch beleidsplan 2015-2018

Datum: 7 november 2014 Auteur: Managementteam Status: Definitief. Strategisch beleidsplan 2015-2018 Datum: 7 november 2014 Auteur: Managementteam Status: Definitief Strategisch beleidsplan 2015-2018 Inhoud I Inleiding... 3 Leeswijzer... 3 II Wie zijn wij... 4 Welzijn Nieuwe Stijl... 4 Gebiedsteams...

Nadere informatie

Breda s Toetsingskader

Breda s Toetsingskader Breda s Toetsingskader Inleiding De organisaties die samenwerken in Zorg voor elkaar Breda delen het uitgangspunt dat welzijn en zorg in de eerste plaats van mensen zelf zijn. Zij hebben als doel dat kwetsbare

Nadere informatie

Kinderen/jeugdigen hebben hun plek in de openbare ruimte/de samenleving. Een sterk jeugd- en jongerenwerk gebaseerd op Welzijn Nieuwe Stijl

Kinderen/jeugdigen hebben hun plek in de openbare ruimte/de samenleving. Een sterk jeugd- en jongerenwerk gebaseerd op Welzijn Nieuwe Stijl Vrije Tijd 2012- Optimale ontmoetings- en De jeugd faciliteren om elkaar te ontwikkelingsmogelijkheden voor ontmoeten in de eigen omgeving kinderen en jeugdigen zodat zij hun sociale netwerken opbouwen

Nadere informatie

Geografisch: Overig: Geografisch: Overig: Geografisch: Overig:

Geografisch: Overig: Geografisch: Overig: Geografisch: Overig: indicator Beleidsveld 1.1 Beleidsdoel 1.1.1 Onderwijs en Sport Meer ontwikkelkansen jeugd Meer ontwikkelkansen van kinderen, zodanig dat zij de eigen vaardigheden en/of talenten zo goed mogelijk benutten.

Nadere informatie

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Even Buurten Rotterdam Ontstaan vanuit vraag ouderen en professionals binnen netwerk GENERO Stedelijke samenwerking welzijn, zorg en wonen; Regierol gemeente

Nadere informatie