Tweede Kamer der Staten-Generaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tweede Kamer der Staten-Generaal"

Transcriptie

1 Tweede Kamer der StatenGeneraal Vergaderjaar VIII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van hoofdstuk VIII (Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen) voor het jaar Nr. VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld september e vaste Commissie voor onderwijs en wetenschappen heeft de Staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen bij brief van juni een aantal vragen voorgelegd over de brief van de Staatssecretaris van april over de tijdelijke financiële aanvulling tekortvakken N.LO. e Staatssecretaris heeft deze vragen bij brief van september beantwoord. e commissie brengt van het gevoerde overleg verslag uit door openbaarmaking van de gewisselde stukken. e voorzitter van de commissie, Van Leijenhorst e griffier van de commissie Hillen Samenstelling: Leden: Hermes (CA), Beinema (CA), Van Leijenhorst (CA), voorzitter, Niessen (PvdA), GinjaarMaas (VV), ondervoor zitter, Van der Vlies (SGP), Lankhorst (Groen Links), Franssen (VV), JorritsmaLebbink (VV), JanmaatAbee (CA), Leijnse (PvdA), Nuis (), e Cloe (PvdA), Lilipaly (PvdA), Van Gelder (PvdA), Frissen (CA), Van de Camp (CA), Tuinstra (CA), Netelenbos (PvdA), VersnelSchmitz (), WitteveenHevinga (PvdA), Huibers (CA), QuintMaagdenberg (PvdA). Plv. leden: BoersWijnberg (CA), G. H. Terpstra (CA), Reitsma (CA), Akkertnan (PvdA), Kamp (VV), Schutte (GPV), Willems (Groen Links), ees (VV), Korthals (VV), Van der Hoeven (CA), Buurmeijer (PvdA), Ter Veer (), Van Gijzel (PvdA), Huys (PvdA), Vermeend (PvdA), eetman (CA), Lansink (CA), Roosenvan Pelt (CA), Van Heemst (PvdA), Groenman (), Leerling (RPF), Van lersel (CA), J. H. van den Berg (PvdA). F ISSN Sdu Uitgeveri) Plantijnstraat 's Gravenhage Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

2 Welke zijn de meest recente cijfers omtrent de lerarentekorten in de e en legraads sector? In mijn voortgangsrapportage «bestrijding lerarentekorten» aan de Kamer van oktober, kamerstuk,, heb ik de toen meest recente cijfers omtrent lerarentekorten gepresenteerd. Nadat ik deze voortgangsrapportage aan u zond, zijn mij geen nieuwe gegevens omtrent lerarentekorten bekend geworden die wijzen in de richting van een substantiële verandering van de in de rapportage geschetste situatie. Wel heb ik, zoals ik u ook reeds in de aangehaalde rapportage meldde, het IVA te Tilburg opdracht gegeven een arbeids marktraming voor leraren primair en voortgezet onderwijs het jaar te maken. Het is de bedoeling dat daarin niet alleen de tekorten maar ook overschotten aan leraren in bepaalde vakken aan de orde komen. en Hoeveel personen volgen een egraads opleiding aan een HBOinstelling in een tekortvak en hoe verhouden die zich de gesig naleerde, c.q. voorspelde tekorten aan leraren? Hoe is de situatie bij de egraads opleidingen? Kunt u een overzicht geven voor de N.LO.instituten, van het aantal studenten verdeeld over de verschillende vakken, van de aldaar beschikbare capaciteit, en van de door u bekostigde capaciteit? e vragen en zijn tezamen beantwoord. Voor de gevraagde cijfers verwijs is u naar de bijlagen I t/m V. In tabel I is aangegeven hoeveel studenten (studenten en auditoren) zijn ingeschreven per HBOinstelling, per vak en onderscheiden naar voltijd en deeltijd In tabel II worden dezelfde gegevens gepresenteerd, maar dan betreft het studenten die in deeltijd studeren voor een egraads bevoegdheid. Tabel III geeft de aantallen studenten die nog de in afbouw zijnde egraads opleiding volgen. Tabel IV geeft een overzicht van voltijd en deeltijdstudenten die staan ingeschreven aan de Pedagogische Technische Hogeschool te Eindhoven. In tabel V tenslotte, worden de aantallen ingeschreven studenten aan de (e graads) Universitaire Lerarenopleidingen (ULO) per vak per cluster van universiteiten weergegeven. e cijfers in bijlge I t/m IV zijn cijfers per september. e cijfers in bijlage V zijn cijfers per december. Bij een aantal ULO's is het mogelijk meerdere keren per jaar in te stromen. at betekent dat de cijfers voor de actuele situatie wellicht enigszins afwijken van die in Tabel V. In de linkermarge is door middel van een asterix aangegeven wat tekortvakken zijn of binnen afzienbare tijd zullen worden. Het aantal ingeschreven studenten is gelijk aan het aantal bekostigde studenten. In is op basis van toen beschikbare prognose voor een aantal tweedegraads «overschotvakken» (aardr., tek., gez.h.k., omg.k., godsd., techn., Ned., Fra., Gesch. en handv.) met de instellingen een landelijke capaciteitsgrens overeengekomen, die vervolgens over de instellingen is verdeeld. Uit de opsomming van de tekortvakken in de bijlagen (daterend van ) blijkt de noodzaak om de afspraken inzake de capaciteit op Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

3 sommige punten te herzien. Ik zal hierover in overleg treden met de instellingen. In het antwoord op vraag is reeds gemeld dat over enige tijd het IVA nieuwe arbeidsmarktramingen voor leraren gereed heeft. In deze ramingen zijn ook de aantallen studenten aan alle lerarenopleidingen betrokken. Het is mij niet mogelijk op de bevindingen van het IVA vooruit te lopen. Kunnen cijfers worden gegeven omtrent de instroom van leraren van elders, bedrijfsleven, ambtelijke sector etc.? Neen. In de door het CBS jaarlijks uitgevoerde Integrale Personeels Telling Onderwijsgevenden (IPTO) is een variabele opgenomen betreffende herkomst van instromende ieraren. Er wor onderscheid gemaakt naar de volgende antwoordcategorieën: werkzaam in het onderwijs, uit opleidmg voor onderwijsgevenden, werkzaam in een betrekking buiten het onderwijs, werkloos (ingeschreven bij een GAB), uit eigen huishouding, uit militaire dienst, uit het buitenland en overig. e door het IVA mede op basis van IPTO op te stellen arbeidsmarkt raming geeft dus via de categorie «werkzaam in een betrekking buiten het onderwijs» wel enig zicht op het vraagstuk, maar niet volgens de in de vraag bedoelde nadere herkomstcategorieën. Wat is het oordeel van de staatssecretaris over de werving van studenten voor de e, respectievelijk Tegraads opleidingen? In het cursusjaar / is van overheidswege een centrale voorlichtings en wervingscampagne uitgevoerd. Van deze campagne is vervolgens een bereikmeting gedaan. Mede op grond van de uitkomsten hiervan is in het daaropvolgende jaar, na overleg met de lerarenoplei dingen, de campagne op soberder wijze herhaald. oor het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen is aan alle betreffende scholen in het voortgezet onderwijs een wervingsfolder en een informatiebrochure toegezonden met de mededeling dat meer materiaal gratis was na te bestellen. aarnaast hebben de hogescholen met lerarenopleidingen zelf in het eigen wervingsgebied een actief wervings en voorlichtingsbeleid gevoerd. e mate waarin deze inspanningen hebben geleid een grotere instroom van studenten, is anders dan bij de opleidingen voor het basisonderwijs, om onderzoekstechnische redenen nauwelijks te achter halen. Verder verwijs ik u naar de bijgevoegde tabellen. In hoeverre zijn schooldecanen bij die werving betrokken (geweest)? Regulier of anderszins? Bij beide campagnes, waarover in antwoord sprake is, is het voorlichtings en wervingsmateriaal toegezonden naar de schoolde canen; de decanen zijn ook betrokken geweest bij de eerder genoemde evaluatie. Betekent de brief van november aan de HBORaad dat momenteel geen enkele actie wor ondernomen om het lerarentekort tegen te gaan? Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

4 Neen, ik wijs u op de uitwerking en uitvoering van de afspraken met de onderwijsorganisatie in het kader van het convenant ter verbetering van de positie van het onderwijs en het daarin werkzame personeel; er wor gewerkt aan een groeiend netwerk van kinderopvangvoorzieningen; ik wijs verder op het experiment van de inservicevariant bij de Universi taire Lerarenopleidingen (betaalde stage voor studenten in tekortvakken) en de faciliteiten die worden verstrekt aan leraren in een aantal technische vakken. Bovendien wor een aantal omscholingscursussen verzorgd door hogescholen en universiteiten. Recent heeft de Ministerraad besloten dat studenten in een aantal lerarenopleidingen in tekortvakken vanaf januari in aanmerking blijven komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten vanaf jaar (TSregeling). Tenslotte wijs ik op de maatregelen die in voorbereiding en uitvoering zijn om het aantal wachtgelders te verminderen en de organisatie van een dekkend stelsel van arbeids en onderwijsbureaus op regionale schaal om onder andere bijdragen te leveren aan het omscholen leraar in tekortvakken. e scholen zelf wor in toenemende mate ruimte geboden (FBS, bij voorbeeld) om knelpunten op personeelsgebied zelf aan te pakken. Waaruit is de staatssecretaris het «onvoldoende draagvlak», dat hij signaleert in zijn brief van november, gebleken? it «onvoldoende draagvlak» is mij gebleken op grond van de briefwis seling met de HBORaad. Hoe denkt de staatssecretaris in de nabije toekomst de tekortvakken problematiek te voorkomen en te bestrijden? Met het antwoord op vraag is ook vraag beantwoord. Kan de staatssecretaris mededeling doen omtrent de rechtspositie van docenten aan de egraads opleidingen die nauwelijks of geen studenten hebben in hun vak? Neen; de autonomie van de instellingen van hoger onderwijs op het punt van het personeelsbeleid heeft gevolg dat dezerzijds geen zicht bestaat op de effecten van de ontwikkeling in studentenaantallen op de rechtspositie van het personeel. Heeft het voorstel om concentratie van opleidingen te komen op een beperkt aantal plaatsen een definitief karakter of betekende het een overbrugging naar betere tijden, waarna de concentratie weer ongedaan kon worden gemaakt? Zowel in de voortgangsrapportage «Tekorten en overschotten onder wijsgevenden» (kamerstuk, nr. ) als in de correspondentie en het overleg met de HBORaad is voor wat de financiële ondersteuning betreft steeds sprake geweest van een tijdelijke maatregel ter onder steuning van lerarenopleidingen in een aantal tekortvakken. Ik acht het weinig opportuun achteraf in te gaan op de duur van een niet gereali seerde concentratie. Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

5 Wat is er na november gebeurd door de HBORaad, de NLO's en de regering? Voor de beantwoording van de vraag wat van regeringszijde na november is ondernomen verwijs ik naar het antwoord op vraag. Van de activiteiten van de hogescholen en de HBORaad heb ik geen volledig en gedetailleerd beeld, maar het is mij bekend dat deze partici peren in de uitvoering van een groot aantal maatregelen, genoemd in het antwoord op vraag, zoals omscholing, regionale werving, en facilitei tenregeling technische vakken. Kan gesteld worden dat de belangstelling voor de studie in technische, c.q. voor exacte vakken überhaupt is afgenomen? Ja, ook in de ons omringende landen. Ik moge u voor gedetailleerde gegevens verwijzen naar de u toegezonden Referentieraming en het binnenkortte verschijnen ontwerphoop. Is de staatssecretaris bereid te overwegen zijn criterium te herzien, dat een hogeschool in de tekortvakken duits, natuurkunde en scheikunde zowel het e als egraads niveau moet kunnen aanbieden om in aanmerking te komen voor een aanvullende subsidie? Gelet op het feit, dat met de HBORaad geen overeenstemming kon worden bereikt over een overeenkomst waarvan de in de vraag genoemde overweging deel uitmaakte, ligt een nieuwe overweging van een onderdeel daarvan niet voor de hand. Heeft de staatssecretaris kennis genomen van de prognose voor de jaren /, die een verdere afname laat zien van het aantal natuurkundestudenten in Nederland, waardoor de opleidingen egraads leraar ernstig wor bedreigd? Mij zijn inderdaad signalen bekend van een aanzienlijke teruggang van het aantal natuurkundestudenten aan de lerarenopleidingen. Ik verwacht deze signalen te kunnen toetsen aan de uitkomst van het onderzoek van het eerdergenoemde IVA te Tilburg om mij te beraden over eventuele stappen. Wat is de mening van de staatssecretaris over de toezegging van de hogescholen om vanuit hun eigen budget extra te investeren indien de staatssecretaris het bedrag van miljoen op jaarbasis gedurende vier jaar gelijkelijk over de hogescholen zou verdelen temeer daar de HBORaad aan dit voorstel grote waarde toekent bij de oplossing van de problemen? Ik heb de argumentatie voor mijn besluit kort weergegeven in mijn brief aan de HBORaad: de HBORaad kon of wilde niet voldoen aan de voorwaarden die ik voor de toekenning van het extra geld had gesteld; dit kwam er op neer dat men mij een voorstel zou doen voor een gerichte besteding op een beperkt aantal plaatsen. Ik voel niets voor het in den brede verdelen van het beschikbare bedrag over hogescholen zonder dat daar een aanwijsbare tegenprestatie tegenover staat. Het voorstel van de zijde van de HBORaad acht ik als tegenprestatie niet voldoende. Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

6 Heeft het overleg over gericht, specifieke activiteiten om de instroom van studenten in de tekortvakken te bevorderen, genoemd door de staatssecretaris in zijn eerder aangehaalde brief, reeds een aanvang genomen? Kan de staatssecretaris over het eventuele verloop of resultaat daarvan reeds enige mededelingen doen? Het overleg genoemd in de eerder aangehaalde brief heeft nog niet plaatsgevonden. Ik ben van plan dit overleg te voeren op grond van de resultaten van het eerder genoemd IVAonderzoek. Tabel I e graad nederlands frans abv frans * duits abv duits engels fries spaans arabisch turks geschiedenis aardrijkskunde maatschappijleer alg economie * bedr economie economie staathuishoudkunde handelswetenschappen godsdienst abv gcdsdienst pedagogiek abv pedagogiek tekenen handvaardigheid textiele werkvo " huishoudkunde " gezondheidskund omgangskunde wiskunde abv wiskunde wis natuurkunde * scheikunde " natuurkunde biologie techniek Algemene HS A'dam Chr. HS Windesheim Haagse HS HS Gelderland Arnhem HS Holland iemen HS Kath. Leera. Sittard HS Kath. Leerg. Tilburg HS Midden Ned. Utrecht Hogeschool Rotterdam e.o Noord. HS Leeuwarden Totaal Totaal e graad Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr. Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

7 Tabel II e graad nederlands frans duits engels fries spaans geschiedenis aardrijkskunde maatschappijleer " alg. economie " bedr economie * staatshuishoudkunde * handelswetenschappen godsdienst pedagogiek hogere kaderopl. pedag * wiskunde * scheikunde * natuurkunde biologie Algemene HS A'dam Chr HS Windesheim Haagse HS Gelderland HS Holland iemen HS Arnhem HS Kath. Leerg Sittard HS Kath. Leerg. Tilburg HS Midden Ned. Utrecht Hogeschool Rotterdam e.o Noord. HS Leeuwarden Totaal Totaal e graad Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr. Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

8 Tabel III e graad nederlands frans duits engels geschiedenis aardrijkskunde maatschappijleer bedr. economie godsdienst tekenen handvaardigheid textiele werkvormen huishoudkunde gezondheidskunde wiskunde natuurkunde scheikunde biologie Totaal e graad Algemene HS A'dam Chr. HS Windesheim Haagse HS Gelderland HS Holland iemen HS Arnhem HS Kath Leerg Sittard HS Kath. Leerg Tilburg HS Midden Ned Utrecht Hogeschool Rotterdam e o Noord. HS Leeuwarden Totaal Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr. Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

9 Tabel IV Ped. Techn. HS Eindhoven Technische vakken * bouwkunde tnbo * bouwtechniek Ibo " bouwtechniek mbo * schilderen mbo " timmeren/mach houtbew. bbo * metselen/stuc/tegelz. bbo * electrotechniek Ibo electrotechniek mbo energietechniek bbo mechanische techniek Ibo mechanische techniek mbo bankwerken/mach. verspanen bbo constructie/apparatenbouw bbo werktuigbouwkunde mbo motorvoertuigentechniek Ibo motorvoertuigentechniek mbo motorvoertuigen herstellen bbo consumptieve technieken Ibo koken en serveren bbo koken en serveren mbo brood en banketbakken mbo grafische techniek Ibo grafische techniek mbo installatietechniek Ibo installatietechniek bbo techniek wis en natuurkunde wiskunde natuurkunde j. hbocursus, leerstofgebieden ped. didactisch diploma Totaal Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

10 Tabel V Capaciteit en instroom ULO's naar vak ' VUA RUL, TU, EUR RUG, UT RUU, UvA, LUW KUN, KUB, TUE, RL Totaal ' (') C C C C C C Nederlands Frans " uits Engels Klassieken Geschiedenis Aardrijkskunde Mij.leer * Economie " Wiskunde * Natuurkunde * Scheikunde Biologie Muziek Fries Spaans Hebreeuws Russisch Italiaans Sterrenkunde Bijbelkennis Filosofie Kunstgeschiedenis () () () () () () ( ) () () (") () () () () () () () Totaal () Capaciteitsgegevens ontleend aan: Eerstegraads Lero's en arbeidsmarkt, I/VZ/T, aug. '. Instroomgegevens peildatum, bron: CBS. Capaciteit. eelname. Tweede Kamer, vergaderjaar, VIII, nr.

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 1991-199 300 VIII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van hoofdstuk VIII (Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen) voor het jaar199

Nadere informatie

De volgende afgeronde vooropleiding geven recht tot toelating tot de volgende kopopleiding:

De volgende afgeronde vooropleiding geven recht tot toelating tot de volgende kopopleiding: Kopopleiding Voltijd In de kopopleiding mag alleen de beroepscomponent worden aangeboden. (dus geen vak!!) De maximale duur van de kopopleiding is 1 jaar (60 credits) die in voltijd met studiefinanciering

Nadere informatie

De indeling van de sector Onderwijs

De indeling van de sector Onderwijs De indeling van de sector Onderwijs Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in acht subsectoren: 1 Lerarenopleiding basisonderwijs 2 Tweedegraads lerarenopleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1989-1990 21452 Jeugdbeleid en Onderwijsbeleid Nr. 3 LIJSTVAN VRAGEN Vastgesteld 15 mei 1990 De bijzondere Commissie voor het jeugdwelzijnsbeleid 1 en de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1990-1991 21 800 VIII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van hoofdstuk VIII (Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen) voor

Nadere informatie

De studielast is voor de tweede fase vwo in totaal 4800 uur (drie maal 1600), voor het havo 3200 uur (twee maal 1600). Dit is als volgt verdeeld:

De studielast is voor de tweede fase vwo in totaal 4800 uur (drie maal 1600), voor het havo 3200 uur (twee maal 1600). Dit is als volgt verdeeld: (oud, maar hier en daar nuttig) Studielasttabellen Studielast is een nieuw begrip in de bovenbouw van havo en vwo. Het staat voor de gemiddelde tijd die de gemiddelde leerling aan schoolwerk besteedt.

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken over ontvlechting van de Educatieve Faculteit Amsterdam

Bestuurlijke afspraken over ontvlechting van de Educatieve Faculteit Amsterdam Bestuurlijke afspraken over ontvlechting van de Educatieve Faculteit Amsterdam Bijlage bij brief HO/BL/2005/6586 1. Preambule Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam en het College van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4816 27 februari 2013 Regeling van het College voor Examens van 12 februari 2013, nummer Cve-13.00546 houdende wijziging

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1b, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1b, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13500 1 september 2010 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 augustus 2010, nr.

Nadere informatie

Monitor Haagse Lerarenbeurs. peildatum januari 2015

Monitor Haagse Lerarenbeurs. peildatum januari 2015 Monitor Haagse Lerarenbeurs peildatum januari 2015 Den Haag, april 2015 1 Introductie In december 2011 deed De Rode Loper onderzoek naar het percentage onbevoegd gegeven lessen in de Haagse regio. 1 Uit

Nadere informatie

Voorlichtingsavond ILO

Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 Didactief Special december 2016 3 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk eerstegraads

Nadere informatie

1.Inleiding. 2.Profielen per 1 augustus 2007

1.Inleiding. 2.Profielen per 1 augustus 2007 logoocw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk VO/OK/2003/53723 Uw kenmerk Onderwerp tweede fase havo/vwo 1.Inleiding In het algemeen

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO

Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 3 Didactief Special december 2016 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk 5 eerstegraads

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1980-1981 Rijksbegroting voor het jaar 1981 16400 Hoofdstuk VIII Departement van Onderwijs en Wetenschappen Nr. 11 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS EN WETENSCHAPPEN

Nadere informatie

De indeling van de sector Onderwijs

De indeling van de sector Onderwijs De indeling van de sector Onderwijs Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. De sector Onderwijs is ingedeeld in acht subsectoren: 1 Pabo 2 2 e graads hbo 3 1 e graads kunst/lo 4 1 e graads

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1987-1988 20400 Lasopleidingen Nr. 5 VERSLAG VAN EEN MONDELING OVERLEG Vastgesteld 1 september 1988 De vaste commissie voor Onderwijs en Wetenschappen 1

Nadere informatie

Regeling vermelding duale opleidingen hoger onderwijs 1998-1999

Regeling vermelding duale opleidingen hoger onderwijs 1998-1999 OCenW-Regelingen Bestemd voor: c colleges van bestuur respectievelijk centrale directies van universiteiten en hogescholen. Beleidsregel Datum: 28 mei 1998 Kenmerk: HBO/SB-98/22812 Datum inwerkingtreding:

Nadere informatie

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten I. Instellingen en opleidingen die toestemming hebben gekregen voor deelname aan het experiment leeruitkomsten, n.a.v. per 1 mei 2016

Nadere informatie

Waar is de leraar scheikunde? Ontwikkelingen in tekortvakken in het vo

Waar is de leraar scheikunde? Ontwikkelingen in tekortvakken in het vo Waar is de leraar scheikunde? Ontwikkelingen in tekortvakken in het vo 1. Inleiding In de afgelopen jaren is het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs (vo) gegroeid van 902.000 leerlingen in 2009

Nadere informatie

Tekortvakken in het voortgezet onderwijs Deborah van den Berg januari 2012

Tekortvakken in het voortgezet onderwijs Deborah van den Berg januari 2012 Tekortvakken in het voortgezet onderwijs Deborah van den Berg januari 2012 1. Inleiding In het voortgezet onderwijs worden op de korte termijn tekorten aan leraren verwacht, oplopend tot een verwacht tekort

Nadere informatie

IPTO BEVOEGDHEDEN 2011

IPTO BEVOEGDHEDEN 2011 IPTO BEVOEGDHEDEN 2011 T F E I IPTO BEVOEGDHEDEN 2011 drs. F.E.M. Berndsen drs. H. van Leenen Amsterdam, januari 2013 Regioplan Nieuwezijds Voorburgwal 35 1012 RD Amsterdam Tel.: +31 (0)20-5315315 Fax

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10093 29 februari 2016 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 8 februari 2016, nummer CvTE- 16.00018 houdende

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Flevoland Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Flevoland... De onderwijsarbeidsmarkt is een regionale arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Regeling vermelding duale opleidingen hoger onderwijs

Regeling vermelding duale opleidingen hoger onderwijs OCenW-Regelingen Bestemd voor: c instellingen voor hoger onderwijs. Algemeen verbindend voorschrift Datum: 7 juni 1999 Kenmerk: HBO/SB-1999/16893 Datum inwerkingtreding: zie artikel 5 Geldigheidsduur beleidsregel:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1990-21 800 IX B Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van hoofdstuk IX B (Ministerie van Financiën) voor het jaar Nr. 25 VERSLAG

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van de Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van de Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36310 27 december 2013 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 december 2013, nr.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1993-1994 23400 VIII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van hoofdstuk VIII (Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen) voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1989-1990 21 300 V Vaststelling van de begroting van de uitgaven en van de ontvangsten van hoofdstuk V (Ministerie van Buitenlandse Zaken) voor het jaar

Nadere informatie

Profielkeuze-test (PKT)

Profielkeuze-test (PKT) Profielkeuze-test (PKT) Anoniem 2014 TalentFocus Inleiding Het kiezen van een profiel is voor veel leerlingen lastig. Want als je nog niet precies weet wat je later wilt studeren is het moeilijk om op

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1988-1989 Rijksbegroting voor het jaar 1989 20 800 Hoofdstuk VIII Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen Nr. 77 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS EN

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24893 4 december 2012 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 november 2012, nr. DL/446544,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21337 29 juli 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 09-07-2014, nr. DL/641019, houdende

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Overkoepelend rapport Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Overkoepelend rapport... De onderwijsarbeidsmarkt is een regionale

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32957 30 september 2015 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 september 2015, nr. HO&S/805204,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10165 23 februari 2017 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 6 februari 2017, nummer CvTE- 17.00021 houdende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1993-1994 23 400 VIII Vaststelling van de begrotïng van de uitgaven en de ontvangsten van hoofdstuk VIII (Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen) voor

Nadere informatie

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten I. Instellingen en opleidingen die toestemming hebben gekregen voor deelname aan het experiment leeruitkomsten, n.a.v. per 1 mei 2016

Nadere informatie

Wijziging Regeling studiefinanciering 2000 in verband met onder andere de uitbreiding van de meeneembaarheid van studiefinanciering

Wijziging Regeling studiefinanciering 2000 in verband met onder andere de uitbreiding van de meeneembaarheid van studiefinanciering Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voortgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie en Hoger onderwijs bvh 079-3232.666 Wijziging

Nadere informatie

Figuur 1: Aantal gediplomeerde studenten lerarenopleidingen studiejaar 2004-2008 (bronnen: hbo-raad en vsnu, bewerkt door sbo)

Figuur 1: Aantal gediplomeerde studenten lerarenopleidingen studiejaar 2004-2008 (bronnen: hbo-raad en vsnu, bewerkt door sbo) Aantal gediplomeerden aan de lerarenopleidingen in Nederland Ondanks huidige en verwachte lerarentekorten is er geen sprake van een substantiële groei van aantal gediplomeerden aan de verschillende lerarenopleidingen.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17816 31 augustus 2012 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 augustus 2012, nr.

Nadere informatie

Bekendmaking van (vastgestelde) vakspecifieke regels, beoordelingsmodellen per toets en de daarbij behorende scores.

Bekendmaking van (vastgestelde) vakspecifieke regels, beoordelingsmodellen per toets en de daarbij behorende scores. Bijlage bij de regeling beoordelingsnormen en scores centraal examen 2014 Van 11 februari 2014, nummer CvE-14.00870 ter vervanging van: Bijlage 3 bij de regeling beoordelingsnormen en scores centraal examen

Nadere informatie

Vaknamen en vakcodes voor havo/vwo

Vaknamen en vakcodes voor havo/vwo Mededelingen OCenW Bestemd voor: c scholen voor vwo en havo. Voorlichting Datum: 19 juli 1999 Kenmerk: VO/BOB99/31304 Datum inwerkingtreding: n.v.t. Geldigheidsduur beleidsregel: n.v.t. Juridische grondslag:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10716 27 februari 2018 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 5 februari 2018, nummer CvTE-18.00016 houdende

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 02-11-2015 Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 2, vierde lid, onderdeel c Wet College voor toetsen en examens;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 2, vierde lid, onderdeel c Wet College voor toetsen en examens; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5302 26 februari 2015 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 9 februari 2015, nummer CvTE-15.00619 houdende

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Zeeland Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Zeeland... De onderwijsarbeidsmarkt is een regionale arbeidsmarkt,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20456 20 juli 2015 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 juli 2015, nr. HO&S/755131, houdende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1992-1993 21860 Weer samen naar school Nr. 21 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

BUITENHOUT COLLEGE Scholingsplan schooljaar 2015-2016

BUITENHOUT COLLEGE Scholingsplan schooljaar 2015-2016 BUITENHOUT COLLEGE Scholingsplan schooljaar 2015-2016 Scholingsplan Buitenhout College schooljaar 2015-2016 1 1. Inleiding De wettelijke verplichting tot het maken van een scholingsplan is de formele reden

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Noord-Gelderland Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Noord-Gelderland... De onderwijsarbeidsmarkt is een

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24411 1 mei 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 april 2017, nr. HO&S/805204, houdende

Nadere informatie

Kopopleiding. Word in één jaar leraar na je hbo- of wo-bachelor!

Kopopleiding. Word in één jaar leraar na je hbo- of wo-bachelor! Kopopleiding Word in één jaar leraar na je hbo- of wo-bachelor! Leraar worden met een kopopleiding van een jaar Een interessante kans voor hbo-bachelors en wo-bachelors: word leraar! Als werken met jongeren

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Friesland Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Friesland... De onderwijsarbeidsmarkt is een regionale arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs februari 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie over het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1991-1992 22 300 VIII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van hoofdstuk VIII (Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen voor

Nadere informatie

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Vwo Nederlands 12 5 2014 23 5 2014 5 Vwo Fries 26 5 2014 30 5 2014 alle Vwo Latijn 23 5 2014 30 5 2014 5 Vwo Grieks 20 5 2014 30 5 2014 5 Vwo Frans 21 5

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 2, vierde lid, onderdeel c Wet College voor examens;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 2, vierde lid, onderdeel c Wet College voor examens; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6723 11 maart 2014 Regeling van het College voor Examens van 11 februari 2014, nummer Cve-14.00866 houdende wijziging

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20456-n1 26 januari 2016 Rectificatie: Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 juli 2015,

Nadere informatie

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom. 1 Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.// 2 Maar er is meer. Het gaat om opgroeiende jongeren die op hun

Nadere informatie

Rooster voor de centrale examens van de eindexamens en de staatsexamens 2002

Rooster voor de centrale examens van de eindexamens en de staatsexamens 2002 CEVO-mededelingen examens van de eindexamens Bestemd voor: de directeuren van scholen voor voortgezet onderwijs; de voorzitters van examencommissies VAVO en de staatsexamencommissie. Algemeen verbindend

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit dagscholen v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. ==================================================================== HOOFDSTUK I

Citeertitel: Landsbesluit dagscholen v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. ==================================================================== HOOFDSTUK I Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 11, eerste lid, 21, eerste en tweede lid, en 29 van de Landsverordening voortgezet onderwijs (AB 1989 no. GT 103)

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 Ten opzichte van 2009 is de instroom stabiel: -0,3 procent

Nadere informatie

Enquête examens in het voortgezet onderwijs. Respons. VMBO bb 29 VMBO kb 102 VMBO gl 43 VMBO tl 410 HAVO 436 VWO 566 TOTAAL 1586

Enquête examens in het voortgezet onderwijs. Respons. VMBO bb 29 VMBO kb 102 VMBO gl 43 VMBO tl 410 HAVO 436 VWO 566 TOTAAL 1586 Enquête examens in het voortgezet onderwijs Respons Niveau Aantal VMBO bb 29 VMBO kb 102 VMBO gl 43 VMBO tl 410 HAVO 436 VWO 566 TOTAAL 1586 Aan hoeveel examenklassen geeft u les? 4,8 0,9 0,6 12,4 40,5

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39945 29 juli 2016 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20-07-2016, nr. HO&S/1015324, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70643 17 december 2018 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 november 2018, nr. HO&S/1439087,

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven 10 SPECIFIEKE FACULTAIRE BEPALINGEN Faculteit Educatie A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven Artikel 32 Inschrijving voor cursussen 3A De student is

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Limburg Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Limburg... De onderwijsarbeidsmarkt is een regionale arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Utrecht Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Utrecht... De onderwijsarbeidsmarkt is een regionale arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Zuid- en Oost- Gelderland Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Zuid- en Oost-Gelderland... De onderwijsarbeidsmarkt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 832 Wijziging van onder meer de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met onder meer versterking van de rechtspositie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1980-1981 16803 Regeling van het hoger beroepsonderwijs (Wet op het hoger beroepsonderwijs) Nr.4 BIJLAGEN BIJ DE MEMORIE VAN TOELICHTING I. Schets van studierichtingen

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 De ILO leidt op voor eerstegraads leraar in 23 verschillende vakken. Je kunt voor de meeste opleidingen zowel in augustus als in februari beginnen. Voor Arabisch, Hebreeuws,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 24-11-2016 Tegemoetkoming studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanvragen en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden OPEN DAG NHL STENDEN Programma VISIT E PLORE MEET #opendag Ontdek NHL Stenden! Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze nieuwe hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2006 2007 30 933 Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met uitbreiding van de mogelijkheid met studiefinanciering in het buitenland

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 46450 16 augustus 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 07-08-2017, nr. HO&S/1199472,

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren vo 2015-2020 Regio Zeeland

De arbeidsmarkt voor leraren vo 2015-2020 Regio Zeeland De arbeidsmarkt voor leraren vo 2015-2020 Regio Zeeland datum 10 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1997 1998 Nr. 310 25 770 Voorschriften betreffende onder meer instelling van voortgezette kunstopleidingen op het gebied van de met ingang van het studiejaar

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Rotterdam en Rijnmond Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Rotterdam en Rijnmond... De onderwijsarbeidsmarkt

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36407 2 juli 2018 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 juni 2018, nr. HO&S/1371591, houdende

Nadere informatie

Algemene uitleg door 2College Durendael

Algemene uitleg door 2College Durendael Algemene uitleg door VMBO algemeen VMBO, hoe is het ontstaan en waarom? Met de invoering van het VMBO in 1999 wilde toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, mevr. T. Netelenbos (PvdA) de instroom in het

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Drenthe / Overijssel Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Drenthe / Overijssel... De onderwijsarbeidsmarkt

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs; Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2011, nr. DL/299780 houdende wijziging van de Regeling verwantschapstabel educatieve minor De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1998 281 Wet van 14 mei 1998, houdende voorschriften betreffende onder meer instelling van voortgezette kunstopleidingen op het gebied van de met

Nadere informatie

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017 Lerarenopleiding Toke Egberts 10 nov. 2017 1 Even voorstellen Toke Egberts 2 Inhoud Leraar worden? Opleidingsvarianten Curriculum Vakken Praktijk Toelatingseisen en informatie Individuele vragen 3 Waarom

Nadere informatie

Hierbij zend ik u het antwoorden op de vragen van het lid Kwint van uw Kamer over bevoegde en benoembare docenten (ingezonden 10 januari 2019).

Hierbij zend ik u het antwoorden op de vragen van het lid Kwint van uw Kamer over bevoegde en benoembare docenten (ingezonden 10 januari 2019). >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten Generaal

Tweede Kamer der Staten Generaal Tweede Kamer der Staten Generaal 2 Vergaderjaar 1987-1988 Rijksbegroting voor het jaar 1988 20 200 Hoofdstuk VIII Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen Nr. 127 VERSLAG VAN EEN MONDELING OVERLEG Vastgesteld

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie Nr. 85 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio West- en Midden- Brabant Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio West- en Midden-Brabant... De onderwijsarbeidsmarkt

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren vo 2015-2020 Regio Rotterdam / Rijnmond

De arbeidsmarkt voor leraren vo 2015-2020 Regio Rotterdam / Rijnmond De arbeidsmarkt voor leraren vo 2015-2020 Regio Rotterdam / Rijnmond datum 10 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen Nr. 172 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 4 maart 2016 De vaste commissie voor Onderwijs,

Nadere informatie

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Vwo Nederlands 10-5-2017 23-5-2017 5 Vwo Fries 24-5-2017 30-5-2017 alle Vwo Latijn 17-5-2017 23-5-2017 5 Vwo Grieks 22-5-2017 30-5-2017 5 Vwo Frans 19-5-2017

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2009

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2009 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs februari 2009 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie over het

Nadere informatie

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Vwo Nederlands 12-5-2016 26-5-2016 5 Vwo Fries 27-5-2016 2-6-2016 alle Vwo Latijn 19-5-2016 26-5-2016 5 Vwo Grieks 24-5-2016 1-6-2016 5 Vwo Frans 25-5-2016

Nadere informatie

CROHO. code. University. University

CROHO. code. University. University wo bachelor in combinatie met educatieve minor CROHO code indien beperkt tot daarbij genoemde universiteit(en) Bevoegdheid Sociale Geografie en Planologie 56838 Leraar Aardrijkskunde Aardwetenschappen

Nadere informatie

Studenten aan lerarenopleidingen

Studenten aan lerarenopleidingen Studenten aan lerarenopleidingen Factsheet januari 219 In de afgelopen vijf jaar is het aantal Amsterdamse studenten dat een lerarenopleiding volgt met ruim 9% afgenomen. Deze daling is het sterkst voor

Nadere informatie