Algemene uitleg door 2College Durendael

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene uitleg door 2College Durendael"

Transcriptie

1 Algemene uitleg door

2 VMBO algemeen VMBO, hoe is het ontstaan en waarom? Met de invoering van het VMBO in 1999 wilde toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, mevr. T. Netelenbos (PvdA) de instroom in het individueel en speciaal onderwijs, zoals LOM-scholen (Leer- en OpvoedingsMoeilijkheden) en ZMOKscholen (Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen) terugdringen. Naast onderwijskundige zaken, speelden ook financiële zaken hierbij een rol. Bovendien zou het de integratie van leerlingen met leer- en gedragsproblemen tegenhouden en een aanbod van scholen voor jongeren met gedragsproblemen, zou tevens de vraag scheppen. Men was het er toen wel over eens, dat er iets moest gebeuren. MAVO-leerlingen begonnen na hun eindexamen in het MBO (Middelbaar BeroepsOnderwijs) zonder enig idee van hun beroepswens en de beroepspraktijk. Ze kozen vaak willekeurig een richting, dat lijkt me wel leuk, hetgeen dan toch vaak tegenviel. Ze probeerden een andere richting en vielen daarna vaak alsnog uit. Een kleine groep MAVO-leerlingen ging door naar de HAVO. LBO-ers verdwaalden helemaal in het MBO. Hoe ziet het VMBO er nu uit? Leerwegen Leerlingen verschillen in de manier waarop ze leren en in wat ze kunnen. Vanwege deze verschillen tussen leerstijlen en capaciteiten van leerlingen heeft men gekozen om het VMBO te verdelen in 4 leerwegen, te weten: De theoretische leerweg De kaderberoepsgerichte leerweg De gemengde leerweg De basisberoepsgerichte leerweg Hieronder worden deze leerwegen verder uitgewerkt. Theoretische leerweg (TL) Zoals de naam al zegt, is de theoretische leerweg bedoeld voor leerlingen die theoretisch zijn ingesteld. De theoretische leerweg heeft alleen algemene vakken: Nederlands, Frans, Duits, Engels, wiskunde, natuur/scheikunde, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, economie, kunstvakken (tekenen, muziek of handvaardigheid) en L.O. (Lichamelijke Opvoeding = gymnastiek). Gemengde leerweg (GL) De gemengde leerweg biedt onderwijs op hetzelfde niveau als de theoretische leerweg. Het verschil met de theoretische leerweg ontstaat in leerjaar 3. Vanaf leerjaar 3 kent de gemengde leerweg naast de algemene vakken een beroepsgericht programma van drie of vier uur per week. In dat programma oriënteren leerlingen zich op beroepen binnen een bepaalde bedrijfstak of -sector. Kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) De kaderberoepsgerichte leerweg is bestemd voor praktisch ingestelde leerlingen. Ook deze leerweg heeft naast algemene vakken een beroepsgericht programma, maar dat programma is veel groter dan in de gemengde leerweg. Twaalf uur per week praktijk in plaats van vier uur per week. In dit programma oefenen leerlingen in praktische beroepsvaardigheden voor een bepaalde bedrijfstak of -sector en krijgen ze theorie die bij de beroepsvakken hoort.

3 VMBO algemeen Basisberoepsgerichte leerweg (BBL) De basisberoepsgerichte leerweg is bedoeld voor de heel praktische ingestelde leerlingen, die na het VMBO niet lang willen doorleren, maar zo snel mogelijk een vak willen uitoefenen. Het beroepsgerichte programma heeft een omvang van minimaal 12 uur per week. De TL, GL en KBL zijn verschillend ingevuld, meer praktisch of juist meer theoretisch, maar ze bieden dezelfde doorstroommogelijkheden naar het MBO. De BBL is minder zwaar dan de andere leerwegen en bereidt voor op een mboopleiding van een lichter niveau (zie ook onderdeel Doorstroommogelijkheden) Leerweg ondersteunend onderwijs (LWOO) Het Nederlandse leerwegondersteunend onderwijs, dat wordt afgekort tot LWOO, is bedoeld voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben in één van de leerwegen van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Leerlingen in het LWOO krijgen een zogenaamde LWOO-indicatie. Dat wil zeggen dat uit onderzoek blijkt dat zij voldoen aan bepaalde criteria die betrekking hebben op leerachterstand, IQ en sociaal-emotionele problematiek. Voor het LWOO bestaan de volgende criteria: 1. De leerling moet een leerachterstand hebben op tenminste twee van de vier domeinen: inzichtelijk rekenen, begrijpend lezen, technisch lezen en spellen; 2. Een IQ dat ligt tussen de waarden 75 tot en met 90 of een IQ dat ligt tussen de waarden 91 tot en met 120 en met een sociaal-emotionele problematiek. Voor de scholen in het vmbo is de LWOO-indicatie van belang, omdat ze van de overheid extra middelen krijgen voor het verlenen van de extra begeleiding op basis van het aantal leerlingen met een indicatie. Op bieden we beperkt LWOO. Dat houdt in dat we enkel LWOO aanbieden in de Basis- en Kaderberoepsgerichte leerweg. Tevens kunnen wij enkel leerlingen LWOO aanbieden die voldoen aan punt 1 van de hierboven genoemde criteria. De leerlingen moeten kunnen functioneren in een reguliere groep.

4 VMBO algemeen Sectoren Bij de verschillende leerwegen gaat het om de vraag: hoe leert een leerling het best en wat kan een leerling aan? De sector heeft te maken met de vraag: wat wil ik graag worden later? In welke richting iemand later een beroep wil uitoefenen, is afhankelijk van zijn of haar interesses en capaciteiten. In het VMBO zijn 4 sectoren: Techniek Economie Zorg en Welzijn Landbouw. Elke sector heeft zijn beroepsgerichte programma s. Een programma biedt specifieke lesstof voor een bepaald beroep. Onder het kopje Wat houden de sectoren in vindt u meer informatie hierover. Wat ook van belang is, is dat niet alle sectoren in de KBL en de BBL op iedere middelbare school worden aangeboden. Dit heeft te maken met de praktische benadering van de lesstof. Daarom zijn er in de regio afspraken gemaakt welke school, welke sector aanbiedt in de BBL en de KBL. Voor de GL en de TL geeft dit echter geen problemen aangezien dit theoretische richtingen zijn en daarom overal aangeboden mogen worden. heeft voor de BBL en de KBL de sectoren Zorg en Welzijn en Economie. heeft voor de GL en de TL alle sectoren. Doorstroom mogelijkheden Na het succesvol afronden van het VMBO heeft de leerling een aantal mogelijkheden, als het gaat over de doorstroom naar het MBO. BBL: wanneer deze succesvol is afgerond kan de leerling naar het MBO niveau 1 of 2. Deze opleidingen duren respectievelijk 1 of 2 jaar. KBL: wanneer deze succesvol is afgerond kan de leerling naar het MBO niveau 3 of 4. Deze opleidingen duren respectievelijk 3 of 4 jaar. GL/TL: wanneer deze succesvol is afgerond kan de leerling naar het MBO niveau 3 of 4. Deze opleidingen duren respectievelijk 3 of 4 jaar. Ook kan de leerling doorstromen naar de vierde klas van het HAVO. Op 2College Durendael krijgen gemotiveerde leerlingen in 4VMBO GL/TL die willen overstappen naar het HAVO de kans om deel te nemen aan de Masterclass. Hierin worden zij nog beter voorbereid op de andere manier van werken op het HAVO.

5 Sectoren Wat houden de sectoren in? Techniek Bij de sector Techniek is er een aantal verplichte vakken: Nederlands, Engels, maatschappijleer 1, L.O., kunstvakken 1, wiskunde en natuur- en scheikunde 1. Tenslotte wordt er gekozen voor één of twee vrije vakken, afhankelijk van de leerweg. Er zijn twee soorten techniekprogramma's. Als de leerling al precies weet wat hij of zij wil worden, dan wordt één van deze afdelingsvakken hun hoofdvak: Bouwtechniek Elektrotechniek Installatietechniek Metaaltechniek Grafische techniek Transport & logistiek Voertuigentechniek Weet de leerling niet precies wat hij of zij wil worden, dan kan één van deze intrasectorale programma s gekozen worden: Bouwbreed (metselen, timmeren, schilderen, stukadoren) Metalektro (metaaltechniek en elektrotechniek) Instalektro (installatietechniek en elektrotechniek) Op wordt de sector Techniek wel aangeboden in de GL en TL. Niet in de BBL en KBL. Zorg en Welzijn Bij de sector Zorg en Welzijn is er een aantal verplichte vakken: Nederlands, Engels, maatschappijleer 1, gym, kunstvakken 1 en biologie. Er kan gekozen tussen wiskunde, maatschappijleer, geschiedenis of aardrijkskunde. Tenslotte wordt er gekozen voor één of twee vrije vakken, afhankelijk van de leerweg. Er zijn twee soorten zorg en welzijnprogramma's. Als de leerling al weet welk beroep hij of zij later wil uitoefenen, kan er gekozen worden voor één van deze afdelingsvakken: Verzorging Uiterlijke verzorging Wil de leerling breed opgeleid worden of wil hij of zij pas later voor een beroep kiezen, dan kan er gekozen worden voor het intrasectorale programma Zorg en Welzijn-breed. Op wordt de sector Zorg en Welzijn aangeboden in alle leerwegen. In de BBL en KBL bieden wij het intrasectorale programma Zorg en Welzijn breed aan.

6 Sectoren Economie Bij de sector Economie is er een aantal verplichte vakken: Nederlands, Engels, maatschappijleer 1, L.O., kunstvakken 1 en economie. Er kan gekozen worden tussen wiskunde of een tweede moderne vreemde taal. Tenslotte wordt er gekozen voor één of twee vrije vakken, afhankelijk van de leerweg. Er zijn twee soorten economieprogramma's. Als de leerling al weet welk (economisch) beroep hij of zij later wilt uitoefenen, kan er gekozen worden voor één van deze afdelingsvakken: Administratie Consumptief Handel & verkoop Mode & commercie Wil de leerling breed opgeleid worden, of wil hij of zij pas later voor een beroep kiezen, dan kan er gekozen worden voor één van deze intrasectorale programma's: Handel en administratie (handel en verkoop en kantoor) Consumptief-breed Op wordt de sector Economie aangeboden in alle leerwegen. In de BBL en KBL bieden wij het afdelingsprogramma Mode & Commercie aan. Landbouw Bij de sector Landbouw is er een aantal verplichte vakken: Nederlands, Engels, maatschappijleer 1, L.O., kunstvakken 1 en wiskunde. Er kan gekozen worden tussen biologie of natuur- en scheikunde 1. Tenslotte wordt er gekozen voor één of twee vrije vakken, afhankelijk van de leerweg. Er zijn twee soorten landbouwprogramma's. Als een leerling al weet welk beroep hij of zij later wil uitoefenen, kan gekozen worden voor het programma: Landbouw en Natuurlijke Omgeving. Als een leerling breed opgeleid wil worden, of als hij of zij pas later voor een beroep wil kiezen, dan kan er gekozen worden voor het programma: Landbouw-breed. De leerling leert dan alles wat met landbouw en natuur te maken heeft. Op wordt de sector Landbouw wel aangeboden in de GL en TL. Niet in de BBL en KBL.

7 Tot slot Tot slot Het VMBO is nog steeds voor veel ouders ingewikkeld. Heeft u, na het lezen van deze brochure, nog vragen, schroom niet en neem contact met ons op. Wij helpen u graag. U kunt, bij voorkeur via , contact opnemen met: Mw. A. Hermans (hermans.a@2college.nl) Decaan Dhr. P. Timmermans: (timmermans.p@2college.nl) Teamleider VMBO-BBL/KBL leerjaar 3 en 4 Mw. J. de Ponti: (Ponti.j2@2college.nl) Teamleider VMBO leerjaar 1 en 2 Mw. C. Smit: (smit.c@2college.nl) Teamleider VMBO-GL/TL leerjaar 3 en 4 Dhr. F. Houter: (houter.f@2college.nl) Coördinator onderbouw Mw. C. Verhaaren (verhaaren.c@2college.nl) Coördinator LWOO wenst u en uw zoon of dochter veel succes in het voortgezet onderwijs.

Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk. Inleiding

Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk. Inleiding Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk Inleiding Voor u ligt de informatie over de leerwegen binnen het VMBO. Het is een naslagwerkje naar aanleiding van de informatie-avond. Mocht u vragen hebben

Nadere informatie

Bekendmaking van (vastgestelde) vakspecifieke regels, beoordelingsmodellen per toets en de daarbij behorende scores.

Bekendmaking van (vastgestelde) vakspecifieke regels, beoordelingsmodellen per toets en de daarbij behorende scores. Bijlage bij de regeling beoordelingsnormen en scores centraal examen 2014 Van 11 februari 2014, nummer CvE-14.00870 ter vervanging van: Bijlage 3 bij de regeling beoordelingsnormen en scores centraal examen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 16 september 2010

Voorlichtingsavond 16 september 2010 Voorlichtingsavond 16 september 2010 Programma Opening en welkom Plenaire voorlichting Structuur VMBO in bovenbouw Vervolgopleidingen School- en beroepskeuze Overgangsnormen Voorlichting in mentorklas

Nadere informatie

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Vwo Nederlands 12 5 2014 23 5 2014 5 Vwo Fries 26 5 2014 30 5 2014 alle Vwo Latijn 23 5 2014 30 5 2014 5 Vwo Grieks 20 5 2014 30 5 2014 5 Vwo Frans 21 5

Nadere informatie

Op weg naar klas 3. september 2013. Informatieboekje voor tweedeklassers VMBO BK KT schooljaar 2013/2014 -1-

Op weg naar klas 3. september 2013. Informatieboekje voor tweedeklassers VMBO BK KT schooljaar 2013/2014 -1- Op weg naar klas 3 Informatieboekje voor tweedeklassers VMBO BK KT schooljaar 2013/2014 september 2013-1- Op weg naar klas 3 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Hoeveel jaar heb je nog

Nadere informatie

oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 BK-KT

oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 BK-KT oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 BK-KT Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Hoeveel jaar heb je nog voor de boeg op de SGL?... blz. 3 3. Het schooladvies... blz. 4 4. Het

Nadere informatie

Regeling intra- en intersectorale programma s voorbereidend middelbaar. beroepsonderwijs (vmbo)

Regeling intra- en intersectorale programma s voorbereidend middelbaar. beroepsonderwijs (vmbo) Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Regeling intra- en intersectorale programma s voorbereidend middelbaar Bestemd voor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20216 15 december 2010 Regeling van het College voor examens van 30 september 2010, nr. Cve-10.0776, houdende vaststelling

Nadere informatie

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Vwo Nederlands 12-5-2016 26-5-2016 5 Vwo Fries 27-5-2016 2-6-2016 alle Vwo Latijn 19-5-2016 26-5-2016 5 Vwo Grieks 24-5-2016 1-6-2016 5 Vwo Frans 25-5-2016

Nadere informatie

Toelichting bij PTA vmbo 2014 2015 op BLS

Toelichting bij PTA vmbo 2014 2015 op BLS Toelichting bij PTA vmbo 2014 2015 op BLS Inleiding De Bernard Lievegoed School maakt onderdeel uit van het Bonnefanten College te Maastricht. Binnen de Bernard Lievegoed School worden zowel ivo-mavo,

Nadere informatie

Regeling vaststelling examenprogramma s v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. en v.b.o.

Regeling vaststelling examenprogramma s v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. en v.b.o. Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666 Regeling vaststelling examenprogramma

Nadere informatie

Procedure schoolverlaten

Procedure schoolverlaten Procedure schoolverlaten Overgang van het PO naar VO: Het advies van de basisschool is tegelijk het plaatsingsniveau van de leerling. Regelgeving: Het bevoegd gezag (VO) baseert zijn beslissing over de

Nadere informatie

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal

Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Examens vwo Afnamedatum Inzenddatum Inzendaantal Vwo Nederlands 10-5-2017 23-5-2017 5 Vwo Fries 24-5-2017 30-5-2017 alle Vwo Latijn 17-5-2017 23-5-2017 5 Vwo Grieks 22-5-2017 30-5-2017 5 Vwo Frans 19-5-2017

Nadere informatie

Mededeling vaststelling syllabi centraal examen vmbo 2008 en 2009

Mededeling vaststelling syllabi centraal examen vmbo 2008 en 2009 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 bvh 079-3232.666 Mededeling vaststelling syllabi centraal examen vmbo 2008 en 2009 Bestemd

Nadere informatie

Aanvraag voor een voorziening i.h.k.v een Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen (Bijlage 6)

Aanvraag voor een voorziening i.h.k.v een Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen (Bijlage 6) Blad 1/5 Toelichting Op dit formulier kunt u per instelling en per vestiging aangeven wat het huidig toegestaan afsluitend onderwijs is en wat de gewenste situatie is. Onder afsluitend onderwijs wordt

Nadere informatie

STRUCTUUR SG SINT URSULA

STRUCTUUR SG SINT URSULA 7 Onderwijs STRUCTUUR SG SINT URSULA De Scholengemeenschap St. Ursula heeft locaties in Horn en in Heythuysen. In de locatie Heythuysen zijn de opleidingen voor theoretisch, gemengd en beroepsgericht (kader

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015 1. VMBO: DE THEORETISCHE LEERWEG (TL)... 2 2. SECTORKEUZE... 2 3. VAKKENPAKKETKEUZE VAN KLAS 2 VMBO-TL/TL-HAVO NAAR KLAS 3 VMBO-TL... 3 KEUZEFORMULIER VAN KLAS 2 NAAR 3 VMBO... 4 4. VAKKENPAKKETKEUZE VAN

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit.

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Mededelingen Overgangsrichtlijnen van klas 2 naar 3; Determinatie: keuze kader-, basis beroepsgerichte Leerweg; of gemengde Leerweg. Zorg

Nadere informatie

LESSENTABELLEN schooljaar

LESSENTABELLEN schooljaar LESSENTABELLEN schooljaar 2012-2013 EERSTE EN TWEEDE LEERJAAR VMBO, HAVO EN VWO / DERDE LEERJAAR HAVO EN VWO VMBO lw VMBO zg VMBO VMBOt/ HAVO HAVO/ VWO NE Nederlands 4 4 4 4 4 3 3 3 3 3 2 3 3 2 LA Latijn

Nadere informatie

Overzicht aanleveren afnamegegevens met programma Wolf, 2018, tijdvak 1

Overzicht aanleveren afnamegegevens met programma Wolf, 2018, tijdvak 1 Examens vwo Afnamedatum Accordeerdatum Aantal Vwo Nederlands 18-5-2018 29-5-2018 5 Vwo Fries 29-5-2018 1-6-2018 alle Vwo Latijn 17-5-2018 29-5-2018 5 Vwo Grieks 23-5-2018 29-5-2018 5 Vwo Frans 15-5-2018

Nadere informatie

Doorstroom GT naar havo. LOB avond klas 2 GT

Doorstroom GT naar havo. LOB avond klas 2 GT Doorstroom GT naar havo LOB avond klas 2 GT Verschil GL en TL Gemengde leerweg 1 praktijkvak 5 lesuren in de week Voor leerlingen die graag een praktijkvak willen doen Leerlingen die een keuze gemaakt

Nadere informatie

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE?

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? VMBO NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? Kind: aanleg, belangstelling, prestaties,beroepswens Basisschool: toetsen, leerprestaties, interesse, motivatie, vaardigheden, gedrag. Leerlingvolgsysteem + Advies Toelatingseisen:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25357 19 augustus 2015 Regeling van het College voor toetsen en examens van 26 juni 2015, nummer CvTE-15.01719, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21734 2 december 2011 Regeling van het College voor examens van 19 april 2011, nr. Cve-11.00404, houdende vaststelling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12762 25 juni 2012 Regeling van het College voor examens van 17 april 2012, nr. Cve-12.00736, houdende vaststelling van

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 37995 21 juli 2016 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 27 juni 2016, nummer CvTE-16.01268, houdende vaststelling

Nadere informatie

WELKOM. over leerwegen en afdelingen in LEERJAAR 2

WELKOM. over leerwegen en afdelingen in LEERJAAR 2 WELKOM over leerwegen en afdelingen in LEERJAAR 2 Programma Afsluiting Basisvorming Leerwegen en Afdelingen Leerwegondersteuning Portfolio Hoe komt het advies tot stand? PAUZE Wat kun je met een diploma

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2015-2016 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART Pakketkeuze 4TL Toelichting programma 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie Vakkenpakketkeuze Pauze 4. Mentoren in lokalen T3a Lub 014 T3b Jns 015 T3c Ber 013

Nadere informatie

WELKOM. over leerwegen, profielen en leerlijnen in LEERJAAR 2

WELKOM. over leerwegen, profielen en leerlijnen in LEERJAAR 2 WELKOM over leerwegen, profielen en leerlijnen in LEERJAAR 2 Programma Afsluiting Basisvorming Leerwegen en Sectoren Leerwegondersteuning Hoe komt het advies tot stand? PAUZE Wat kun je met een diploma

Nadere informatie

mavo en vmbo Samen werken aan jouw toekomst!

mavo en vmbo Samen werken aan jouw toekomst! mavo en vmbo mavo en vmbo Samen werken aan jouw toekomst! Deze brochure gaat over de mavo en het vmbo op het Dollard College. Er wordt uitleg gegeven over de mavo en vmbo-opleidingen. Je kunt lezen welke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3957 1 maart 2012 Regeling van het College voor examens van 14 februari 2012, nummer Cve-12.00079, houdende wijziging

Nadere informatie

Onderwijscijfers 2015: specificatie instroom 3e leerjaar voortgezet onderwijs

Onderwijscijfers 2015: specificatie instroom 3e leerjaar voortgezet onderwijs Onderwijscijfers 2015: specificatie instroom 3e leerjaar voortgezet onderwijs 2004-2015 VO totaal, instroom 3e leerjaar Mutatie: 2015 t.o.v. 2014 Overig, totaal 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting decaan over de profielen en leerwegen - 20.15 uur: Kennismakingsronde profiel Waarom kiezen? - Leerling kiest een

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6740 11 maart 2014 Regeling van het College voor examens van 11 februari 2014, nummer CvE-14.00870, houdende wijziging

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 1 februari Pakketkeuze 4TL 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie vakkenpakketkeuze 4. Presentatie overgangsnormen Gelegenheid om met mentoren van gedachten te wisselen.

Nadere informatie

Centrale vmbo examens: geslaagd.

Centrale vmbo examens: geslaagd. Centrale vmbo examens: geslaagd. 0. Samenvatting De eerste indruk is dat het centraal examen in het vmbo in het algemeen goed verlopen is: organisatorisch, inhoudelijk en qua resultaat. In de basisberoepsgerichte

Nadere informatie

Leerjaar 2: Ouderavond Kiezen 7 november 2017

Leerjaar 2: Ouderavond Kiezen 7 november 2017 Leerjaar 2: Ouderavond Kiezen 7 november 2017 Inhoud Qompas: het LOB programma dat leerlingen helpt bij het maken van loopbaankeuzes Kiezen: welk profiel en welke vakken? Qompas https://vmbo.qompas.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13957 29 mei 2013 Regeling van het College voor examens van 16 april 2013, nummer Cve-13.01219, houdende vaststelling

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Mavo-3

Voorlichtingsavond Mavo-3 Voorlichtingsavond Mavo-3 Wat wil ik met u bespreken? terugblik MBO-voorlichtingsavond testen interesse + beroep sectoren ná de Mavo vragen Terugblik MBO-voorlichting oriënteren kennis maken met... volgend

Nadere informatie

Bekostiging Als nevenvestiging of als tijdelijke nevenvestiging van een dislocatie. 1 Gegevens bevoegd gezag

Bekostiging Als nevenvestiging of als tijdelijke nevenvestiging van een dislocatie. 1 Gegevens bevoegd gezag Als nevenvestiging of als tijdelijke nevenvestiging van een dislocatie v.o. Zie ook bijgevoegde toelichting Opsturen DUO, OND/ODS, Postbus 606, 2700 ML Zoetermeer Meer informatie www.ocwduo.nl ICO/VO (079)

Nadere informatie

decaan Annette Brons

decaan Annette Brons Van harte welkom!! decaan Annette Brons LOB(loopbaanoriëntatie en begeleiding) LOB is een geïntegreerd en continue proces waarin de leerling wordt voorbereid op een toekomstige vervolgopleiding, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3446 24 februari 2011 Regeling van het College voor examens van 15 februari 2011, nr. Cve-10.0137, houdende wijziging

Nadere informatie

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Inhoud van vanavond Welke keuzes zijn er? Wat kunt u van de school verwachten? Wat verwachten wij van onze leerlingen?

Nadere informatie

Welkom bij BC Broekhin Jenaplan:

Welkom bij BC Broekhin Jenaplan: Welkom bij BC Broekhin Jenaplan: We kennen onze leerlingen. We maken kansen waar. We ondersteunen als het mogelijk is. We zijn duidelijk en bieden structuur. We zijn klein en veilig. Keuzebegeleiding?

Nadere informatie

VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018

VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018 VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018 19-1-2018 Keuze proces Wat gebeurt er in de 2 e klas? En verder? www.zsc.nl HOE ZIT HET VMBO IN ELKAAR? Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en

Nadere informatie

WEGWIJS IN HET VMBO EEN BROCHURE VOOR OUDERS EN LEERKRACHTEN VAN BASISSCHOOLLEERLINGEN GROEP 7/8

WEGWIJS IN HET VMBO EEN BROCHURE VOOR OUDERS EN LEERKRACHTEN VAN BASISSCHOOLLEERLINGEN GROEP 7/8 Wegwijs in het vmbo is een gezamenlijke uitgave van de vmbo-scholen in Bergen op Zoom en omgeving: Steenspil ZuidWestHoek College t R@velijn Pomona Bergen op Zoom, november 2014 WEGWIJS IN HET VMBO EEN

Nadere informatie

LEERWEGEN IN HET VMBO

LEERWEGEN IN HET VMBO WELKOM LEERWEGEN IN HET VMBO klas 1 2 VMBO: Leerlingen hebben allen hetzelfde vakkenpakket klas 3 en 4: Niveau: KGT VMBO bovenbouw Leerwegen en vakkenpakket Leerlingen werken op eigen niveau De leerwegen

Nadere informatie

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat 2015-2016 Ouderavond VMBO tl 3 22-09-2015

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat 2015-2016 Ouderavond VMBO tl 3 22-09-2015 KEUZE IN KLAS 3 Decanaat 2015-2016 Ouderavond VMBO tl 3 22-09-2015 VMBO 4 leerwegen: 1. Basisberoepsgerichte leerweg 2. Kaderberoepsgerichte leerweg 3. Gemengde leerweg 4. Theoretische leerweg VMBO op

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4824 27 februari 2013 Regeling van het College voor examens van 12 februari 2013, nummer Cve-13.00545, houdende wijziging

Nadere informatie

Vakkundig in Actief leren

Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs Oud-Beijerland Het Actief College Het Actief College is een openbare scholengemeenschap voor beroepsgerichte

Nadere informatie

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja Welkom Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i 2 0 1 6 Bewust, Betrokken, Berechja Programma Opening: dhr. J. Frankema, directeur Presentatie: dhr. J. Schaak, teamleider

Nadere informatie

LOB-avond VMBO GL/TL

LOB-avond VMBO GL/TL LOB-avond VMBO GL/TL VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs VMBO GL/TL Onderbouw: Leerjaar 1 + 2 Bovenbouw: Leerjaar 3 + 4 Leerwegen VMBO BBL: basisberoepsgerichte leerweg KBL: kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat Ouderavond VMBO tl

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat Ouderavond VMBO tl KEUZE IN KLAS 3 Decanaat 2013-2014 Ouderavond VMBO tl 3 10-09-2013 Geschiedenis In de brugklas volgt de definitieve keuze voor een bepaalde afdeling VMBO 4 leerwegen: 1. Basisberoepsgerichte leerweg 2.

Nadere informatie

Vakkundig in Actief leren. Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Oud-Beijerland

Vakkundig in Actief leren. Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Oud-Beijerland Vakkundig in Actief leren Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs Oud-Beijerland Het Actief College Het Actief College is een openbare scholengemeenschap voor beroepsgerichte opleidingen. Op het Actief

Nadere informatie

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl Informatie over: Het advies De inrichting van het derde leerjaar De verschillende keuzemogelijkheden tijdpad Wettelijke plicht Het advies: Tijdens leerlingbespreking

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10713 27 februari 2018 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 5 februari 2016, nummer CvTE-18.00015, houdende

Nadere informatie

Klas: 1 basisberoepsgerichte leerweg Jaar Klas: 1 kaderberoepsgerichte leerweg Jaar Klas: 1 theoretische leerweg Jaar

Klas: 1 basisberoepsgerichte leerweg Jaar Klas: 1 kaderberoepsgerichte leerweg Jaar Klas: 1 theoretische leerweg Jaar Lessentabel onderbouw, lesduur 60 minuten Klas: 1 basisberoepsgerichte leerweg Mens & maatschappij 3 Nask/techniek 3 Biologie/verzorging 2 Beeldende vorming 2 Lichamelijke opvoeding 3 Praktijkuren 3 Mentoruur/LOB/MAS

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 4 maart 2015 Van 2TL naar 3 TL / Mavo + Welkom

Voorlichtingsavond 4 maart 2015 Van 2TL naar 3 TL / Mavo + Welkom Voorlichtingsavond 4 maart 2015 Van 2TL naar 3 TL / Mavo + Welkom Wie was wie ook alweer? Mw. Boland Teamleider TL / mavo + Dhr. Derks Mentor 2T1 (002) Dhr. Hofman Mentor 2T2 (007) Dhr. Oplaat Mentor 2T3

Nadere informatie

Informatieavond Informatie Profiel en Pakket keuze instromers 3 GTL/4GL/4TL april 2018

Informatieavond Informatie Profiel en Pakket keuze instromers 3 GTL/4GL/4TL april 2018 Informatieavond Informatie Profiel en Pakket keuze instromers 3 GTL/4GL/4TL april 2018 Programma Welkom, teamleidster mevr.o.grootjans Uitleg over de profiel en pakket keuze, decaan mevr.c.frijns Profielen

Nadere informatie

Informatieavond 10 december 2014. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader

Informatieavond 10 december 2014. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Informatieavond 10 december 2014 doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Onderwerpen Doorstroom Structuur VMBO Keuzes Aanbod van 2College Durendael Leerjaar 3 Begeleiding en procedure sectorkeuze Doorstroommogelijkheden

Nadere informatie

Welkom. Vo o r l i c h t i n g Vo o r t g e z e t O n d e r w i j s D e c e m b e r Bewust, Betrokken, Berechja

Welkom. Vo o r l i c h t i n g Vo o r t g e z e t O n d e r w i j s D e c e m b e r Bewust, Betrokken, Berechja Welkom Vo o r l i c h t i n g Vo o r t g e z e t O n d e r w i j s D e c e m b e r 2 0 1 8 Bewust, Betrokken, Berechja Programma Opening: dhr. A. Leijenaar, directeur-bestuurder Presentatie: dhr. J. Schaak,

Nadere informatie

Voorlichtingsavond over 4 Mavo 19 februari 2018

Voorlichtingsavond over 4 Mavo 19 februari 2018 Voorlichtingsavond over 4 Mavo 19 februari 2018 voor de 3 e klassen mavo Kiezen in het 3 e jaar - Qompas sectorkeuze (7 stappenplan) - Open dagen MBO (eind jan.) - Studie- en Beroepenmarkt in Wolvega 5-2

Nadere informatie

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Op Echnaton volgen de leerlingen in leerjaar 3 en 4 een intersectoraal programma op BBL of KBL niveau. Door het volgen van een intersectoraal programma hoeft uw

Nadere informatie

Vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen. Plaatsingsregeling

Vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen. Plaatsingsregeling Vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen Plaatsingsregeling 2018 2019 Algemeen Leerlingen kunnen maximaal 1x doubleren in hetzelfde leerjaar. Leerlingen die voor de 2 e keer doubleren in hetzelfde

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

VMBO-Select: een menu voor jezelf Vrije keuze in het vmbo

VMBO-Select: een menu voor jezelf Vrije keuze in het vmbo : een menu voor jezelf Vrije keuze in het vmbo In deze folder maakt u kennis met VMBO-Select, TalentStad-in-aanbouw, een nieuwe visie op het vmbo. TalentStad is een samenwerkingsverband van het Agnieten

Nadere informatie

Keuzevoorlichting 2-MAVO

Keuzevoorlichting 2-MAVO Keuzevoorlichting 2-MAVO Decaan: I.C de Vries Welkom 29-1-2015 Keuzevoorlichting MAVO 2 1 Informatie door de decaan in de aula 19.00-19.45 uur: Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen

Nadere informatie

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs Informatieboekje Voortgezet Onderwijs 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje geeft een overzicht van de belangrijkste gegevens over het VMBO, Havo en VWO. Hoe het VMBO is opgebouwd, welke vakken in de onderbouw

Nadere informatie

Toelichting bij PTA opleiding vmbo-tl

Toelichting bij PTA opleiding vmbo-tl Toelichting bij PTA opleiding vmbo-tl (klas 9 en 10tl) 2016-2017 Maastricht, 1 oktober 2016 Bernard Lievegoed School Toelichting PTA 2016-2017 Opleiding vmbo-tl 1 Inleiding De Bernard Lievegoed School

Nadere informatie

1. Normering vmbo beroepsgerichte programma's BB, KB en GL eerste tijdvak

1. Normering vmbo beroepsgerichte programma's BB, KB en GL eerste tijdvak Muntkade 8 3531 AK Utrecht Postbus 8128 3503 RC Utrecht examentelefoon 030 2843055 fax. 030 2840709 e-mail: info@cevo.nl Aan: de scholen voor vmbo ter attentie van de secretaris van het eindexamen. Onderwerp

Nadere informatie

Regeling vergoeding exploitatiekosten voor scholen voor vwo, havo, mavo, vbo, lwoo en praktijkonderwijs, schooljaar

Regeling vergoeding exploitatiekosten voor scholen voor vwo, havo, mavo, vbo, lwoo en praktijkonderwijs, schooljaar Regeling vergoeding exploitatiekosten voor scholen voor vwo, havo, mavo, vbo, lwoo en praktijkonderwijs, schooljaar 2003-2004 De minister van onderwijs, cultuur en wetenschappen, Gelet op de artikelen

Nadere informatie

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM VERBINDEND ONDERWIJS VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM C O N N E C TC O L L E G E. N L KIND Aanleg Belangstelling Schoolpresta2es Beroepswens BASISSCHOOL Leerlingvolgsysteem Toetsen Leerpresta2es Interesses

Nadere informatie

Overgangsrichtlijnen

Overgangsrichtlijnen Overgangsrichtlijnen 2018-2019 Versie: 19 maart 2019 Overgangsrichtlijnen C.T. Stork College Onderbouw klas 1 : BBL B/K K/T TL Onderbouw klas 2: Bovenbouw : BBL KBL TL BBL KBL TGL Schooljaar : 2018 / 2019

Nadere informatie

Pilot-examenrooster 2002 voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo)

Pilot-examenrooster 2002 voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) CEVO-mededelingen beroepsonderwijs (vmbo) Bestemd voor: scholen voor vmbo. Rooster voor de examens 2002, die worden afgenomen in het kader van het pilot-project centrale examinering VMBO Algemeen verbindend

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE

Nadere informatie

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas 1 mavo Intro Deze brochure geeft u informatie over de vmbo-theoretische leerweg op hethml: de mavo. Met vragen kunt u terecht bij de afdelingsleider bovenbouw mavo, Thomas ter Hart. 1e klas: met vrienden

Nadere informatie

3 Basisberoepsgerichte leerweg 3 Kaderberoepsgerichte leerweg

3 Basisberoepsgerichte leerweg 3 Kaderberoepsgerichte leerweg Voorlichting klas 3 3 Basisberoepsgerichte leerweg 3 Kaderberoepsgerichte leerweg Programma Inleiding Programma 3 VMBO Bevorderingsnormen en tijdpad Vakkenkeuze en examen 4 VMBO Doorstroming en leerwegen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 2-vmbo

Voorlichtingsavond 2-vmbo Voorlichtingsavond 2-vmbo 11 januari 2017 Keuzebegeleiding van klas 2 naar klas 3 Even voorstellen Decaan: Sandra Ridderhof Afdelingsmanager 1- en 2 vmbo: Remko Andringa Programma leerwegen en verschillen

Nadere informatie

1. Normering vmbo beroepsgerichte vakken BB, KB en GL eerste tijdvak

1. Normering vmbo beroepsgerichte vakken BB, KB en GL eerste tijdvak > Retouradres Postbus 315 3500 AH Utrecht Aan: de scholen voor vmbo, ter attentie van de secretaris van het eindexamen Bureau CvE Muntstraat 7 3512 ET Utrecht Postbus 315 3500 AH Utrecht ederland www.cve.nl

Nadere informatie

Sector- en pakketkeuze. voor ouders van leerlingen in 3 tl

Sector- en pakketkeuze. voor ouders van leerlingen in 3 tl Sector- en pakketkeuze voor ouders van leerlingen in 3 tl Welke hulp krijgt de leerling? (portfoliomap) 3e leerjaar vmbo - theoretisch: werkboek: de loopbaanverkenner www. beroepskeuzedagboek.nl studie-experience

Nadere informatie

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen!

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VMBO (VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS) Kiezen voor meer praktijk minder theorie Kader Beroepsgerichte

Nadere informatie

Keuzevoorlichting 2-MAVO

Keuzevoorlichting 2-MAVO Keuzevoorlichting 2-MAVO Decaan: I.C de Vries Welkom 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 2 1 Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 2 2 Quiz Nodig: de kaartjes

Nadere informatie

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB)

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB) Decanaat Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat voor

Nadere informatie

Informatieavond 25 november 2015. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader

Informatieavond 25 november 2015. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Informatieavond 25 november 2015 doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Onderwerpen Doorstroom Vernieuwing VMBO Keuzes Aanbod van 2College Durendael Leerjaar 3 Begeleiding en procedure profielkeuze Doorstroommogelijkheden

Nadere informatie

Jolande Loos, decaan Reuver en Swalmen. Thei Jennen, coördinator keuzebegeleiding onderbouw Reuver

Jolande Loos, decaan Reuver en Swalmen. Thei Jennen, coördinator keuzebegeleiding onderbouw Reuver Even voorstellen Ludo Peters, adjunct directeur met Leerling & Loopbaan voor Reuver en Swalmen in portefeuille. Jolande Loos, decaan Reuver en Swalmen Thei Jennen, coördinator keuzebegeleiding onderbouw

Nadere informatie

OVERGANG NAAR 2 VMBO GT

OVERGANG NAAR 2 VMBO GT Ouderavond vmbo OVERGANG NAAR 2 VMBO GT - LESSEN IN 2 GT - KEUZEVAKKEN - SCHOOLJAAR 2016-2017 - BOVENBOUW Vakken: Nederlands Engels Duits Wiskunde Natuurkunde Biologie Economie Geschiedenis Aardrijkskunde

Nadere informatie

Aan: de scholen voor vmbo, ter attentie van de secretaris van het eindexamen. Datum 10 juni 2014 Definitieve normering 2014 eerste tijdvak

Aan: de scholen voor vmbo, ter attentie van de secretaris van het eindexamen. Datum 10 juni 2014 Definitieve normering 2014 eerste tijdvak > Retouradres Postbus 315 3500 AH Utrecht Aan: de scholen voor vmbo, ter attentie van de secretaris van het eindexamen Bureau CvE Muntstraat 7 3512 ET Utrecht Postbus 315 3500 AH Utrecht Nederland www.cve.nl

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018 Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas GL/TL april 2018 Programma 19.00 uur Welkom,teamleidster TGL mevr.o.grootjans (aula) 19.00 19.5 uur Uitleg over de profiel

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Sector en Pakket keuze voor leerjaar 3 e 4 GTL 16 mei 2017

Informatieavond Informatie avond Sector en Pakket keuze voor leerjaar 3 e 4 GTL 16 mei 2017 Informatieavond Informatie avond Sector en Pakket keuze voor leerjaar 3 e 4 GTL 16 mei 2017 profiel Techniek Verplicht Nederlands 3 Engels 3 maatschappijleer 1 2 kunstvakken 1 (CKV) 1 kunstvakken 1 (mu/hv)

Nadere informatie

Opleidingentabel vo voor gewichtenregeling bao. Bijzonderheden. t.b.v. de nieuwe gewichtenregeling basisonderwijs. Toelichting.

Opleidingentabel vo voor gewichtenregeling bao. Bijzonderheden. t.b.v. de nieuwe gewichtenregeling basisonderwijs. Toelichting. Opleidingentabel vo voor gewichtenregeling bao t.b.v. de nieuwe gewichtenregeling basisonderwijs Toelichting Vanaf de jaren 50 kent het Nederlandse onderwijssysteem na de lagere school (later basisonderwijs

Nadere informatie

Vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen. Plaatsingsregeling

Vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen. Plaatsingsregeling Vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen Plaatsingsregeling 2016 2017 Afkortingen vmbo - voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs lwoo - leerwegondersteunend onderwijs * rvc - regionale verwijzingscommissie

Nadere informatie

1. Normering vmbo beroepsgerichte vakken BB, KB en GL eerste tijdvak

1. Normering vmbo beroepsgerichte vakken BB, KB en GL eerste tijdvak > Retouradres Postbus 315 3500 AH Utrecht Aan: de scholen voor vmbo, ter attentie van de secretaris van het eindexamen Bureau CvE Muntstraat 7 3512 ET Utrecht Postbus 315 3500 AH Utrecht ederland www.cve.nl

Nadere informatie

BASIS/KADER, leerjaar 1 KADER/MAVO, leerjaar 1

BASIS/KADER, leerjaar 1 KADER/MAVO, leerjaar 1 BASIS/KADER, leerjaar 1 KADER/MAVO, leerjaar 1 Voortschrijdend gemiddelde In leerjaar 1 werken we met een voortschrijdend gemiddelde. Dat wil zeggen, dat de cijfers die behaald worden gedurende het gehele

Nadere informatie