Ontdek- en Beleefdag Jonge Kind Morgen begint vandaag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontdek- en Beleefdag Jonge Kind Morgen begint vandaag"

Transcriptie

1 Ontdek- en Beleefdag Jonge Kind Morgen begint vandaag Zaterdag 23 november 2019 Kinderen zijn de enige concrete, aanraakbare band, die we met de toekomst hebben Een wijze uitspraak! Via hen zijn we verbonden met de volgende generaties van mensen. En dus is het aan ons om te maken dat deze kinderen zich kunnen ontwikkelen als sterke personen. Dat ze lief kunnen hebben, gefascineerd blijven voor de wereld, kunnen ondernemen. In deze ontdek- en beleefdag inspireren we elkaar om onze dagelijkse ontmoeting met jonge kinderen een extra glans te geven. 8u15 9u00 9u10 10u10 10u50 10u50 11u20 12u00 12u10 12u50 12u50 Onthaal Welkomstwoord door Ludo Heylen (Directeur CEGO Vorming & Consult) Plenaire Lezing Morgen begint vandaag door Prof. Ferre Laevers (Directeur CEGO Onderwijs & Ontwikkeling - KU Leuven) Blok 1: keuze uit 10 workshops Pauze Blok 2: keuze uit 8 workshops Blok 3: keuze uit 9 workshops Receptie Signeersessie van Prof. Ferre Laevers (op de publicatiestand)

2 Workshops [1] Zeg nu eens, wat voel ik? [2] Duurzaam investeren in transitie [3] Een duurzaam aanbod en mijn opvang: een haalbare match?! [4] Ontwikkeling bij jonge kinderen zien en waarderen [5] Vanuit observatie kansen grijpen [6] Gezonde voeding bij het jonge kind en de gezondheidseffecten op latere leeftijd [7] Samen opvang maken: ouders als partners. [8] Hoe kinderen ons kunnen inspireren in onze manier van leidinggeven [9] Kippen, kraaien, kinderen, kindertijd [10] Verwondering en rust [11] Beter een goede buur dan een verre vriend: partnerschappen opzetten in je buurt [12] Ziko-Vo: het spel! [13] Je hebt kijken en kijken kijken! Word een echte pro in het scannen! [14] Kinderen maken spel [15] Ik beweeg, jij beweegt, wij bewegen samen [16] Een sterke samenwerking met kleuterschool en opleiding? Daar gaan wij voor! Blok 1 Blok 2 Blok 3 10u10 11u20 12u10 10u50 12u00 12u50 [1] Zeg nu eens, wat voel ik? Gevoelens zijn overal, iedereen heeft ze, klein en groot. Voor jonge kinderen zijn ze vaak onbekend en overweldigend. Boos of bang zijn doet wat met je, maar is tegelijk volstrekt normaal. Hoe moet je omgaan met al die gevoelens? Hoe kunnen we kinderen helpen greep te krijgen op wat er vanbinnen in hen omgaat? In deze interactieve workshop vertellen we over het belang hiervan. We bekijken hoe je kinderen hierbij kan ondersteunen door gevoelens een plaats te geven in je dagdagelijkse werking én via specifieke spelimpulsen. Mieke Daems & Elisabeth Van Mol (CEGO) [2] Duurzaam investeren in transitie Transities of overgangsmomenten zijn cruciaal in het leven van iedereen. De overstap maken van thuis of kinderopvang naar de kleuterschool zijn grote sprongen voor kinderen. Veiligheid, geborgenheid en verbondenheid staan daar bij centraal. Dat geldt niet alleen voor de kinderen zelf, maar evenzeer voor hun ouders en de begeleiders/leerkrachten. Wat zijn aandachtspunten? Welke acties kan je ondernemen? Wanneer maak je het voor alle partners succesvol? Kris Van den Broeck (Kleuterleerkracht in de Vier Winden Basisschool) & Els Menu (CEGO)

3 [3] Een duurzaam aanbod en mijn opvang: een haalbare match?! In onze samenleving wordt steeds meer ingezet op duurzaamheid. Ook in de kinderopvang kan je hier op een eenvoudige manier in evolueren. In deze workshop focussen we ons vooral op praktische voorbeelden die een inspiratie kunnen bieden voor jouw aanbod. Griet De Bruyckere & Kristien Silkens (CEGO) [4] Ontwikkeling bij jonge kinderen zien en waarderen Het is goed om het over betrokkenheid te hebben. Mooi ook om het in baby s en peuters te zien: die actieve exploratie, die concentratie, die fascinatie voor de werkelijkheid die hen omgeeft. Maar betrokkenheid is maar een tussenstap naar iets groters. Het is de toestand waarin iets kostbaars in kinderen vorm krijgt: ontwikkeling. We reiken in deze workshop brillen aan om al observerend ontwikkelingsdomeinen te onderscheiden, competenties bij kinderen in te schatten, hun sterktes te zien en hun talenten te ontdekken. Bij elk kind! Ferre Laevers (CEGO) [5] Vanuit observatie kansen grijpen Kijken en luisteren naar het spontane spel van peuters en kleuters om van daaruit kansen te grijpen voor spelverrijking en ontwikkelingsstimulering. In workshop 14 kan je ontdekken hoe je dit als kindbegeleider of kleuterleid(st)er kan uitlokken. In deze workshop gaan we nog een stapje verder. Door kinderen ruimte te geven tot eigen initiatief, door hen een lege hoek aan te bieden en dus geen extra prikkels, geef je ruimte voor dit spontane spel. Kom ontdekken hoe je vervolgens dit vaak fantasievolle spel nog rijker kan maken. Els Menu (CEGO) [6] Gezonde voeding bij het jonge kind en de gezondheidseffecten op latere leeftijd Wat gezonde voeding is voor jonge kinderen weten velen al. Maar waarom is dit nu zo belangrijk? Welke voedingsstoffen (zoals vezels, bepaalde vetsoorten, ) geven welke gezondheidsvoordelen? En wat is nu precies het gevaar van suiker? Voeding is vaak een reflectie van de emotionele gezondheid daarom is het van groot belang dat we kinderen helpen om een gezonde relatie op te bouwen met voeding. Katrien Meersseman (diëtiste) [7] Samen opvang maken: ouders als partners We zorgen de hele dag voor hun kinderen, maar wie zijn de ouders eigenlijk? Hoe kunnen we mekaar beter leren kennen? Welke mogelijkheden zijn er om nog beter samen te werken? Hoe kunnen we zorgen voor een optimale opvang waar iedereen zich goed voelt? Aan de hand van enkele voorbeelden bekijken we hoe we een meerwaarde voor mekaar kunnen betekenen. Griet De Bruyckere & Kristien Silkens (CEGO)

4 [8] Hoe kinderen ons kunnen inspireren in onze manier van leidinggeven Leidinggeven aan professionals die werken met kinderen, is een bijzondere rol. Wat je teweegbrengt bij je teamleden sijpelt door naar de kinderen. Interessant om eens stil te staan bij de betekenis van jouw rol als leidinggevende. Hoe kan je vanuit een ervaringsgerichte basishouding bijdragen aan een verhoogde betrokkenheid bij jezelf, je team en dus ook de kinderen? Doe een eerste indruk op en kijk hoe jij iets kan betekenen in de autonomie, motivatie en verbondenheid van je teamleden. Elisabeth Van Mol (CEGO) [9] Kippen, kraaien, kinderen, kindertijd In deze lezing staat verwondering centraal. Waarom prutsen kinderen de stickers van de muur? Hoe komt het dat pluisjes zo fascinerend zijn? Op heel wat verschillende manieren laten kinderen sporen na. Het lijkt wel of ze van nature uitgerust zijn met een dosis ondernemingszin en creativiteit. Maar wat blijft daar nog van over als ze volwassen zijn? Hoe vaak verwonderen we ons nog? Zullen we je eigen creativiteit ook even testen? Terloops kom je ook te weten wat kippen, kraaien, kinderen en de kindertijd met elkaar gemeen hebben. Bart Declercq (CEGO) [10] Verwondering en rust In deze workshop bieden we inspiratie om een omgeving sfeervol, multi-sensorieel en duurzaam in te richten. Dit om rust, verwondering en ontdekkingskansen te scheppen. Laat je onderdompelen in een binnen- en buitenruimte die we met waardevol kosteloos materiaal omgetoverd hebben tot een belevingswereld voor jong en oud. Joep Derie & Ronny Vanoosthuyse (De Snoezelmannen) [11] Beter een goede buur dan een verre vriend: partnerschappen opzetten in je buurt It takes a village to raise a child. Een Afrikaans gezegde dat deze workshop goed beschrijft. Kennen we ons dorp voldoende om hen te betrekken in onze eigen opvang? Samen gaan we al wandelend de omgeving verkennen en brainstormen we over hoe je partnerschappen kan opstarten in je eigen omgeving en kinderdagverblijf. Marieke Holvoet & Thaila Stoffelen (CEGO) [12] Ziko-Vo: het spel! In deze workshop maken we op een speelse manier kennis met het nieuwe Ziko-Vo spel. Hoe kan je met ouders en begeleiders in interactie gaan en reflecteren over welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling van kinderen? Daar biedt deze workshop inspiratie voor! Laura Eeckeleers & Daisy Boonen (CEGO)

5 [13] Je hebt kijken en Kijken Kijken! Word een echte pro in het scannen! Een kwaliteitsvolle kinderopvang bestaat uit kinderen die zich goed voelen en geboeid bezig zijn. Of dit zo is, kan je systematisch nagaan via het observeren van welbevinden en betrokkenheid. In deze workshop gaan we aan de slag met filmpjes, oefen je je observatie-vaardigheden en maak je kennis met de nieuwe digitale Scantool. We verkennen hoe deze observaties bijdragen tot je kwaliteitszorg: wat leer je eruit? Hoe kan het zorgen voor bijsturing van de werking? Inge Laenen & Bart Declercq (CEGO) [14] Kinderen maken spel Wat gebeurt er als je kinderen uitdaagt om tot spel te komen? Een hoe doe je dat? Niet alleen het aanbieden van materialen zijn een mogelijkheid maar ook het creëren van een beleving of misschien juist het beperken van prikkels. Hoe ondernemend zijn kinderen met wat zich aandient en hoe kan je hier oog voor hebben en op inspelen? Laat je tijdens deze interactieve tentoonstelling verwonderen door de creativiteit van jonge kinderen en ontdek welke rol jij hierin als begeleider kan opnemen. Wil je nog een stapje verder gaan, volg dan ook de workshop Vanuit observatie kansen grijpen. Laura Van de Voorde (CEGO) [15] Ik beweeg, jij beweegt, wij bewegen samen Jonge kinderen ontdekken de wereld heel actief en beweeglijk. Naast het actief zijn hebben ze ook ontspanning en rust nodig, dat houdt hen in balans. Door samen bewegingsspelletjes te spelen groeit het zelfvertrouwen van kinderen en hun vertrouwen in de anderen. In deze workshop gaan we actief oefenen en laten we ons inspireren door de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne, yoga en mindfulness. Doe dus vooral gemakkelijke kleren aan! Veronique Steen (CEGO) [16] Een sterke samenwerking met kleuterschool en opleiding? Daar gaan wij voor! Kinderdagverblijf Kinderrijk heeft een jarenlange traditie van samenwerking met de kleuter- en basisschool en met de middelbare school van Don Bosco Groenveld Heverlee. Wat ooit gestart is vanuit losse projecten met de kleuterschool zit nu ingebed in hun visie en dagelijkse werking. Zo zijn ze niet enkel een stageplaats voor de opleiding kinderzorg, maar helpen ze alle leerlingen vanaf de 2 de graad én de Plusschool ook groeien en een keuze te maken bij hun studietraject. Ze ontvangen je graag in hun kinderdagverblijf waar je alles hierover te weten komt. Annick De Sutter (Directeur Kinderdagverblijf Kinderrijk) & Nele Goolaerts (orthopedagoge)

CEGOvormingen. kinderopvang. cego. hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid. vormingen kinderopvang 1

CEGOvormingen. kinderopvang. cego. hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid. vormingen kinderopvang 1 kinderopvang CEGOvormingen 2013 2014 cego. hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid vormingen kinderopvang 1 VOORWOORD Graag stellen wij u het vormingsaanbod van CEGO voor. Met de Ziko en de Ziko-Vo,

Nadere informatie

Vertrek eens zonder thema

Vertrek eens zonder thema Vertrek eens zonder thema Els Menu els.menu@cego.be Verloop 1. De kracht van een thema 2. De kracht van vertrek eens zonder thema 3. Praktisch aan de slag zonder thema Gun jezelf een week om te herbronnen,

Nadere informatie

ZOMERCURSUS 2019 KINDGERICHT DE TOEKOMST IN!

ZOMERCURSUS 2019 KINDGERICHT DE TOEKOMST IN! ZOMERCURSUS 2019 KINDGERICHT DE TOEKOMST IN! Donderdag 22 augustus & vrijdag 23 augustus 2019 Waar: CEGO Leuven Auditorium, Dijlezaal, Raadzaal en Loft Parking: CEGO Schapenstraat 34, 3000 Leuven Een inspirerende

Nadere informatie

Zomercursus Het ABC van motiverend onderwijs

Zomercursus Het ABC van motiverend onderwijs Zomercursus 2018 Het ABC van motiverend onderwijs ZOMERCURSUS 2018 - Het ABC van motiverend onderwijs 22 augustus & 23 augustus 2018 Een ruim aanbod met 2 centrale lezingen en 12 inspirerende praktijkverhalen

Nadere informatie

Vertrek eens zonder thema

Vertrek eens zonder thema Vertrek eens zonder thema els.menu@ppw.kuleuven.be Verloop 1. De kracht van een thema 2. De kracht van vertrek eens zonder thema 3. Praktisch aan de slag zonder thema Gun jezelf een week om te herbronnen,

Nadere informatie

Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders

Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders Vakgroep Sociale Agogiek UGent ECEGO KU Leuven Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders Prof. dr. Ferre Laevers K.U. Leuven Meten en Monitoren van Kwaliteit in de

Nadere informatie

Leuven, 24/01/ CEGO KU Leuven

Leuven, 24/01/ CEGO KU Leuven Kwaliteit in de praktijk Aan de slag met welbevinden en betrokkenheid Inge Laenen & Griet De Bruyckere 24/01/2019 BKK tweedaagse Betrokkenheid AANPAK PROCES EFFECT WELBEVINDEN BETROKKENHEID Observatieblad

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 2: Betrokkenheid. Groepsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 2: Betrokkenheid. Groepsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 2: Betrokkenheid Groepsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq, B.,

Nadere informatie

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Kwaliteit troef Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Het pedagogisch raamwerk Annelies Roelandt Kwaliteit troef Kennismaking Reflecteren Nulmeting Hoe zit het met

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

Wat is voor jou ervaringsgericht werken???

Wat is voor jou ervaringsgericht werken??? Ervaringsgericht werken in de kinderopvang Wat is voor jou ervaringsgericht werken??? Ervaringsgericht is (gewoon) je proberen in te leven in de ander. Inlevend observeren Breder en nauwer kijken Negatieve

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 1: Welbevinden. Gezinsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 1: Welbevinden. Gezinsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 1: Welbevinden Gezinsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq, B., Janssen,

Nadere informatie

Editie Opvoeden in je Buurt

Editie Opvoeden in je Buurt Editie 2015- Opvoeden in je Buurt Het thema van de Week van de Opvoeding 2015 was Opvoeden in je buurt. Het thema werd door de partners van de Week van de Opvoeding uit een shortlist van 10 onderwerpen.

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 2: Betrokkenheid. Gezinsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 2: Betrokkenheid. Gezinsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 2: Betrokkenheid Gezinsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq, B.,

Nadere informatie

COACHEN? ERVARINGSGERICHT COACHEN?

COACHEN? ERVARINGSGERICHT COACHEN? SLEUTELEN AAN EEN BAND ONTDEK- EN BELEEFDAG JONGE KIND 25 november 2017 titel Tweedaagse training Betrokkenheid naam Coachen van pedagogisch medewerkers TITELTEKST HOOFDTEKST - NIVEAU ÉÉN HOOFDTEKST -

Nadere informatie

Lev Vygotsky Een sociale omgeving helpt groeien. Katelijne De Brabandere VCOK Hester Hulpia - VBJK

Lev Vygotsky Een sociale omgeving helpt groeien. Katelijne De Brabandere VCOK Hester Hulpia - VBJK Lev Vygotsky Een sociale omgeving helpt groeien Katelijne De Brabandere VCOK Hester Hulpia - VBJK Kennismaking Wie ben je? Waar werk je? Wat boeit je in je job? Lev Vygotsky (1896-1934) Vygotsky Vygotsky

Nadere informatie

Een gelukkig en betrokken kind ontwikkelt zich beter. Veel met weinig looqin ko informatiebrochure 1. prof. F. Laevers, grondlegger looqin

Een gelukkig en betrokken kind ontwikkelt zich beter. Veel met weinig looqin ko informatiebrochure 1. prof. F. Laevers, grondlegger looqin GESCHIKT VOOR KINDEROPVANG, BREDE SCHOLEN EN INTEGRALE KINDCENTRA Een gelukkig en betrokken kind ontwikkelt zich beter. prof. F. Laevers, grondlegger looqin KO Veel met weinig looqin ko informatiebrochure

Nadere informatie

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag Programma DINSDAG 22 augustus 2017 9.00 9.30 Ontvangst met koffie en koeken Sla je eerste slag 9.30 10.45 Lezing door Ludo Heylen (directeur CEGO) Een krachtige leeromgeving doet ertoe. Wat werkt! En wat

Nadere informatie

De e-learning van Gastouderland

De e-learning van Gastouderland De e-learning van Gastouderland Ook voor gastouders is het belangrijk te blijven ontwikkelen. Daarom bieden wij diverse modules aan die speciaal ontwikkeld zijn voor de kinderopvang. Gastouderland werkt

Nadere informatie

Studiedag kinderopvang

Studiedag kinderopvang Studiedag kinderopvang Zelfsturing en ontwikkeling stimuleren Vrijdag 22 maart 2019 Hogeschool PXL - PXL-Education Vildersstraat 5 3500 Hasselt education@pxl.be www.pxl.be/education #pxleducation UITNODIGING

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 1: Welbevinden. Groepsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 1: Welbevinden. Groepsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 1: Welbevinden Groepsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq, B., Janssen,

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling opvolgen met de instrumenten Ziko en Ziko-Vo

Welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling opvolgen met de instrumenten Ziko en Ziko-Vo Welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling opvolgen met de instrumenten Ziko en Ziko-Vo AANPAK PROCES EFFECT WELBEVINDEN BETROKKENHEID openheid en ontvankelijkheid soepelheid en flexibiliteit ontspanning

Nadere informatie

Checklist begeleidingsstijlen

Checklist begeleidingsstijlen Checklist begeleidingsstijlen Beste collega s, Hieronder vinden jullie een lijst van bedenkingen en kanttekeningen die ons kunnen helpen bij het bepalen van onze begeleidingsstijl. Het is de bedoeling

Nadere informatie

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Vormingsinstelling Cego vzw Straat en nummer Schapenstraat 34 bus 3776 Postnummer 3000 Gemeente Leuven

Nadere informatie

Voorstelling MeMo-Q. Lerend netwerk samen bouwen aan kwaliteit VVSG Januari 2017

Voorstelling MeMo-Q. Lerend netwerk samen bouwen aan kwaliteit VVSG Januari 2017 Voorstelling MeMo-Q Lerend netwerk samen bouwen aan kwaliteit VVSG Januari 2017 MeMoQ Meten en Monitoren van de Pedagogische Kwaliteit in de Kinderopvang van baby s en peuters Promotoren: Prof. Michel

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

VORMINGSAANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS. Exploratiedrang Goed in je vel. Verbondenheid. Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS

VORMINGSAANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS. Exploratiedrang Goed in je vel. Verbondenheid. Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS VORMINGSAANBOD 2016-2017 SECUNDAIR ONDERWIJS Exploratiedrang Goed in je vel Verbondenheid Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS LEREN EN INSPIREREN Onderwijs is altijd in beweging en jongeren

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP Dit competentieprofiel is een (zelf)reflectiedocument betreffende het functioneren van de BIO op een bepaald moment. Het wordt ingevuld: 1) door de begeleider zelf tijdens

Nadere informatie

Goede start met VVE!

Goede start met VVE! Goede start met VVE! Scan de QRcode voor een kort filmpje over VVE! Een goede start Met de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) programma s bereiden we kinderen tot 4 jaar op een speelse manier voor op

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

KIJK peuterspeelzalen

KIJK peuterspeelzalen Goede start met VVE! KIJK peuterspeelzalen Spelenderwijs de wereld ontdekken Een goede start Met de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) programma s bereiden we kinderen tot 4 jaar op een speelse manier

Nadere informatie

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Vormingsinstelling Cego vzw Straat en nummer Schapenstraat 34 bus 3776 Postnummer 3000 Gemeente Leuven

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Vitaliteit & Presteren Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties screening mentaal fysiek talent team Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Je wilt

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

VAKINSPIRATIEDAG HECHTING BIJ HET JONGE KIND

VAKINSPIRATIEDAG HECHTING BIJ HET JONGE KIND VAKINSPIRATIEDAG HECHTING BIJ HET JONGE KIND Zaterdag 29 juni 2019 Met trots kondigen wij de Vakinspiratiedag 2019 aan met als thema 'Hechting bij het jonge kind'. Het belooft een dag te worden boordevol

Nadere informatie

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval Het perspectief van een kind of jongere zien Coaching bij (dreigende) uitval 12 oktober 2017 T A L E N T Slim Begeleiden Albert Kaput Vastlopen Hoe ervaren jongeren de boodschappen die zij uit hun omgeving

Nadere informatie

WERKEN AAN SPEELRUIMTE VOOR ZIN IN JEUGDZORG

WERKEN AAN SPEELRUIMTE VOOR ZIN IN JEUGDZORG WERKEN AAN SPEELRUIMTE VOOR ZIN IN JEUGDZORG Een onderzoeksproject van het lectoraat Theologie en Levensbeschouwing Hogeschool Windesheim Dat ik stil sta en bij mijn herinneringen kom, dan denk ik meestal

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

WERKEN AAN SPEELRUIMTE VOOR ZIN IN JEUGDZORG

WERKEN AAN SPEELRUIMTE VOOR ZIN IN JEUGDZORG WERKEN AAN SPEELRUIMTE VOOR ZIN IN JEUGDZORG Een onderzoeksproject van het lectoraat Theologie en Levensbeschouwing Hogeschool Windesheim Dat ik stil sta en bij mijn herinneringen kom, dan denk ik meestal

Nadere informatie

Ouderavond De Vreedzame School

Ouderavond De Vreedzame School Ouderavond De Vreedzame School www.onderwijsmaakjesamen.nl 1 www.onderwijsmaakjesamen.nl 2 Agenda Binnenkomer De vreedzame school Voorbeelden uit blokken Zelf ervaren in de klas Afsluiter www.onderwijsmaakjesamen.nl

Nadere informatie

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS PROCESGERICHTE DIDACTIEK leerkracht wie bepaalt het eindresultaat? leerling AMBACHTELIJKE DIDACTIEK PROCESGERICHTE DIDACTIEK VRIJE

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit, niet harder maar slimmer werken Een netwerkbijeenkomst, vergadering, werkgroepjes, leuk en waardevol dat je overal voor wordt gevraagd,

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Doosisgeluk. Blijf jezelf ontwikelen en leren. Geef. Wees bewust

Doosisgeluk. Blijf jezelf ontwikelen en leren. Geef. Wees bewust Doosisgeluk Ga aan de slag met de volgende vijf ingediënten: (De vijf ingrediënten zijn gebaseerd op de five-ways to wellbeing van de New Economics Foundation) Verbind Beweeg Geef Blijf jezelf ontwikelen

Nadere informatie

Mei 2019 Irina Baars-Verhagen

Mei 2019 Irina Baars-Verhagen Mei 2019 Irina Baars-Verhagen Dit is het pedagogisch werkplan van Gastouderopvang StarKids. In dit pedagogisch werkplan zal ik mijn manier van werken omschrijven. Zo krijgt u een goed beeld van wie ik

Nadere informatie

Terugveren en opveren

Terugveren en opveren Terugveren en opveren Streven naar een positieve identiteit bij jongeren Met financiële steun van het ISF fonds van de Europese Prevention of and Fight against Crime Programme of the European Union European

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Pedagogische kwaliteit in beweging

Pedagogische kwaliteit in beweging Pedagogische kwaliteit in beweging De kinderopvang staat voor grote uitdagingen: kinderen een veilige basis en voldoende uitdaging bieden voor een gezonde ontwikkeling en hen voorbereiden op het basisonderwijs.

Nadere informatie

ALGEMENE HANDLEIDING LOOQIN2U IK & DE SCHOOL. Zelfevaluatie voor kinderen van de basisschool

ALGEMENE HANDLEIDING LOOQIN2U IK & DE SCHOOL. Zelfevaluatie voor kinderen van de basisschool PROCESGERICHT KINDVOLGSYSTEEM ALGEMENE HANDLEIDING LOOQIN2U IK & DE SCHOOL Zelfevaluatie voor kinderen van de basisschool Kinderen scoren met looqin2u zichzelf op welbevinden, veiligheidsbeleving, betrokkenheid

Nadere informatie

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Vormingsinstelling Cego vzw Straat en nummer Schapenstraat 34 bus 3776 Postnummer 3000 Gemeente Leuven

Nadere informatie

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Vormingsinstelling Cego vzw Straat en nummer Schapenstraat 34 bus 3776 Postnummer 3000 Gemeente Leuven

Nadere informatie

Voorstelling werking Minor Ndako

Voorstelling werking Minor Ndako Trauma en veerkracht Karine Boel en Lesly Cheyns Voorstelling werking Minor Ndako 1 Basishouding Verbindend : belang van veilige hechting netwerk Krachtgericht werken -> uitgaan vanuit krachten en talenten

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

vorming voor kinderbegeleiders, opvang van baby s en peuters

vorming voor kinderbegeleiders, opvang van baby s en peuters vorming voor kinderbegeleiders, opvang van baby s en peuters Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet als kinderbegeleider

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Groepsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Groepsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 3: Emotionele ondersteuning Groepsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq,

Nadere informatie

Informatie voor ouders/verzorgers en professionals. Het Kinderwerk. Helpt kinderen zich te ontwikkelen!

Informatie voor ouders/verzorgers en professionals. Het Kinderwerk. Helpt kinderen zich te ontwikkelen! Informatie voor ouders/verzorgers en professionals Het Kinderwerk Helpt kinderen zich te ontwikkelen! Kinderen moeten zorgeloos kunnen opgroeien in een omgeving waarin aandacht is voor hun ontwikkeling.

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Gezinsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Gezinsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 3: Emotionele ondersteuning Gezinsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq,

Nadere informatie

Sova: week van de lentekriebels

Sova: week van de lentekriebels 17 Maart 2016 Agenda: Maandag 21 maart tot en met donderdag 24 maart: kamp groep 7 Vrijdag 25 maart tot en met maandag 28 maart: Paasvakantie Dinsdag 5 april: ouderavond (Dalton & thuis) Sova: week van

Nadere informatie

Ik woon dus ik ben! Katrien Jacobs Birgit Bongaerts 8 e Vlaams GGZ Congres 2016

Ik woon dus ik ben! Katrien Jacobs Birgit Bongaerts 8 e Vlaams GGZ Congres 2016 Ik woon dus ik ben! Katrien Jacobs Birgit Bongaerts 8 e Vlaams GGZ Congres 2016 Wonen is zeer betekenis-vol! Wonen is een heel essentieel onderdeel van ons leven. We doen het allemaal, het is vanzelfsprekend,

Nadere informatie

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang

Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Vormingsfonds 2017 sector kinderopvang Vormingsinstelling Cego vzw Straat en nummer Schapenstraat 34 bus 3776 Postnummer 3000 Gemeente Leuven

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES

DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES WENSEN / VERWACHTINGEN Deel met je buurman/buurvrouw Wie ben je? Waar kom je vandaan? Wat kom je halen? Wat wil je delen? WENSEN / VERWACHTINGEN

Nadere informatie

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015 Pedagogisch beleid 0 4 jaar een samenvatting Juni 2015 Waarom een pedagogisch beleid? Ons pedagogisch beleid geeft de visie van Kinderopvang Purmerend weer op het opvoeden van kinderen in een andere situatie

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

Betrokkenheid. Dr. Evelien Buysse (cego medewerker en coördinator pedagogische kwaliteit Kindercentrum Waregem ) 09 December 2011

Betrokkenheid. Dr. Evelien Buysse (cego medewerker en coördinator pedagogische kwaliteit Kindercentrum Waregem ) 09 December 2011 [OVR 1] Hoe maken de kinderen het in de Vlaamse opvang? Hoe maken kinderen het in de opvang in Vlaanderen? De feiten, deel 1 (in cijfers) dr. Evelien Buyse (wetenschappelijk onderzoeker) Procesgericht

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

FESTIVAL VAN DE WAARDEN voor groot & klein. Zondag 10 september Park van Wijnegem. Voor volwassenen

FESTIVAL VAN DE WAARDEN voor groot & klein. Zondag 10 september Park van Wijnegem. Voor volwassenen FESTIVAL VAN DE WAARDEN voor groot & klein Zondag 10 september 2017 - Park van Wijnegem Voor volwassenen 11u Workshop Inhoud & deelnemers Begeleider Zin geven doet zin krijgen: van bezinning tot goesting

Nadere informatie

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen ACTIEF TOEZICHT Hoe kun je leerlingen minder lang laten stilzitten? Hoe jij de groep begeleidt, heeft een grote impact. Actief toezicht hangt samen met het ruimere begrip activerend toezicht. Door actief

Nadere informatie

Columbustraining. Sprongsgewijze en blijvende verhoging van jouw persoonlijke effectiviteit. duurzaam resultaat wetenschappelijk onderbouwd

Columbustraining. Sprongsgewijze en blijvende verhoging van jouw persoonlijke effectiviteit. duurzaam resultaat wetenschappelijk onderbouwd Columbustraining Sprongsgewijze en blijvende verhoging van jouw persoonlijke effectiviteit duurzaam resultaat wetenschappelijk onderbouwd Een unieke ontdekkingsreis naar jouw potentieel Wil ook jij met

Nadere informatie

WORKSHOP LOOQIN PO. Kennismaking met een procesgericht kindvolgsysteem voor het primair onderwijs. Barbara van der Linden (Onderwijs maak Je Samen)

WORKSHOP LOOQIN PO. Kennismaking met een procesgericht kindvolgsysteem voor het primair onderwijs. Barbara van der Linden (Onderwijs maak Je Samen) WORKSHOP LOOQIN PO Kennismaking met een procesgericht kindvolgsysteem voor het primair onderwijs Barbara van der Linden (Onderwijs maak Je Samen) PROCESGERICHT WERKEN DOELEN VAN DE WORKSHOP - Aanleiding

Nadere informatie

BuildGreatMinds Programma

BuildGreatMinds Programma BuildGreatMinds Programma Wie ben ik Sinds 2005 ben ik ondernemer in de kinderopvang. Kinderen zijn altijd al mijn passie geweest en binnen mijn locaties op zoek naar kwaliteit. Als trainer in Speelplezier

Nadere informatie

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Relatiemanagement Relatiemanagement, investeren in zakelijke relaties Relaties; de mens kan niet zonder. Of het privé is of werk gerelateerd, relaties zijn een belangrijk onderdeel van ons leven.

Nadere informatie

PROGRAMMA BRUSSEL 4 OKTOBER

PROGRAMMA BRUSSEL 4 OKTOBER PROGRAMMA BRUSSEL 4 OKTOBER 9:00 onthaal 9:30 welkom 9:50 lezing door prof. Dr Ferre Laevers, Centrum voor Ervarings Gericht Onderwijs Onze missie: kinderen doen gedijen Hoe we met nieuwe tools samen toekomst

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

WERKEN IS TOPSPORT MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

WERKEN IS TOPSPORT MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES U wilt graag dat uw medewerkers dagelijks presteren op het hoogste niveau. Topsporters weten het als geen ander: je kunt alleen succesvol zijn als je ook

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien.

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. 1 De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. Suggestie: Reflecteer met het team over onderstaande voorwaarden om een leervriendelijk klimaat te bevorderen. 1. Leg de

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. 2 SWK-Kinderopvang SWKGroep Kinderopvang

Nadere informatie

K+ vormingsaanbod 2019

K+ vormingsaanbod 2019 K+ vormingsaanbod 2019 Er waait een frisse wind door K+! We stellen jullie graag ons nieuwe vormingsaanbod voor. Nog vragen? Neem dan contact met ons op! vormingen@vdkomma.be Overzicht Spelen met (n)iets!

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE SWKGroep Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. Stichting SWKGroep staat voor

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

Waarom Running Therapie?

Waarom Running Therapie? Ben jij een vreugdevolle looptrainer of fysiotherapeut en zoek je naar verdieping om jouw lopers en patiënten meer te kunnen geven dan alleen een schema? Dan is deze unieke bijscholing absoluut iets voor

Nadere informatie

kleuteronderwijs CEGOvormingen hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid

kleuteronderwijs CEGOvormingen hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid kleuteronderwijs CEGOvormingen 2013 2014 hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid V O O R W O O R D Het Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs biedt je een brochure aan met heel wat e vormingen voor

Nadere informatie

Elke dag zo goed mogelijk.

Elke dag zo goed mogelijk. Elke dag zo goed mogelijk. Iedereen wil genieten, ontspannen en ontwikkelen. Op z n eigen wijze en binnen z n eigen mogelijkheden. Voor mensen met een verstandelijke beperking en een intensieve zorgvraag

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie