Inleiding. Resultaten Traject Communicatie deel 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding. Resultaten Traject Communicatie deel 2"

Transcriptie

1 Netwerk Bezoekadres Postcode Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Liesboslaan EC Breda Telefoon toestel 621 Internet Contactpersoon Mevrouw K. van de Ven kvandeven@annevillegroep.nl Datum 10 juli 2008 Onderwerp Verantwoording project communicatie 2 Het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda is een samenwerking van vijf netwerken in resp. Breda eo. Oosterhout/Geertruidenberg, Moerdijk/Drimmelen, Etten-leur/Zundert en land van Heusden en Altena. Het netwerk is organisatorisch en juridisch onderdeel van de Annevillegroep, een regionaal samenwerkingsverband van zorgaanbieders. Inleiding In 2006 is het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda een communicatietraject gestart met als doel de communicatie binnen het eigen netwerk, tussen de netwerken onderling en naar de patiënt/mantelzorger te verbeteren. De centrale boodschap luidde: De zorg en ondersteuningsinstanties uit het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda willen door middel van een samenwerkingsverband de beste zorg en een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven realiseren bij de patiënt in de palliatieve fase. Gezamenlijk wordt gewerkt aan het verbeteren van de communicatie tussen de zorgaanbieders en verhogen van kennis en deskundigheidsbevordering van de zorgverleners. In dit traject is een publieksfolder en publiekswebsite ontwikkeld en een communicatieplan geschreven, waarin de doelstellingen zijn omgezet in vijf communicatiepijlers met een concreet actieplan. Om deze acties daadwerkelijk te realiseren en voorstellen te doen voor structurele inbedding heeft in 2007 het traject een vervolg gekregen onder de naam Communicatie deel 2. In beide trajecten heeft de provincie Noord-Brabant voor een belangrijke financiële impuls gezorgd. Resultaten Traject Communicatie deel 2 1. Informatievoorziening voor zorgvragers Het opzetten van een aantal informatievoorzieningen om de communicatie naar de patiënt en zijn naasten zo goed en helder mogelijk te realiseren a) Evaluatie en herdruk publieksfolder De publieksfolder is in 2007 gedrukt in een oplage van slechts 500 exemplaren, waardoor het eerste jaar als pilot heeft gediend. De folder is goed ontvangen, vooral de bij het netwerk aangesloten zorgvragers zijn uitermate content met de wijze waarop patiënten worden aangesproken om zelf keuzes te maken in de palliatieve fase. Door de titel Wat als ik niet meer beter word? worden ook patiënten met een chronische aandoening aangesproken en ligt de concentratie niet slechts in de terminale fase overeenkomstig het model van Lynn en Adamson (2003). 1

2 Bron: Figuur van Lynn en Adamson (2003) in VWS (2007), bewerkt door van Aalst (2008) De folder is door de werkgroep communicatie geëvalueerd en tekstueel aangepast, mede n.a.v. ontwikkelingen aan de gelijkluidende publiekswebsite waarnaar in de folder wordt verwezen. Begin september 2008 wordt de nieuwe folder samen met het inlegvel AIV-huisbezoek (zie 2), het Aandachtspuntenkaartje palliatieve sedatie (zie 4a) en een begeleidende brief verspreid in de regio onder: huisartsen, huisartsenposten, thuiszorginstellingen, uitgiftepunten palliatieve kit, verzorgingshuizen en klinische/poliklinische afdelingen van het Amphia Ziekenhuis. Tevens zal een persbericht uitgaan naar huis aan huis bladen ed. b) Evaluatie en doorontwikkeling publiekswebsite/sociale kaart: Na de lancering in april 2007 is de website onder de aandacht gebracht van het publiek en van de zorgverleners o.a. door persberichten en posters. De posters zijn door de netwerkleden verspreid op openbare voor het publiek toegankelijke plaatsen. Vervolgens zijn we actief aan de gang gegaan om de website verder te ontwikkelen. Op technisch gebied zijn aanpassingen verricht om de website gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker te maken en het pakket is uitgebreid van 10 naar 30 pagina s. De organisaties die vermeld staan op de sociale kaart, zijn met meer dan de helft toegenomen (van 31 naar 64), waarbij nu alle facetten van palliatieve zorg goed aan bod komen (fysieke, psychologische, sociale, spirituele). Verder is de website uitgebreid met extra pagina s voor specifieke groepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking en kinderen. Binnenkort komt daar spiritualiteit bij. De pagina s zijn nog in ontwikkeling en zullen meer worden toegeschreven naar de regionale situatie. De website zal ook in de toekomst dagelijks worden geactualiseerd.

3 Overzicht pageviews periode 9 jan 2008 t/m 14 juli Totaal unieke bezoekers: 938 Gemiddelde bezoekers: 5 per dag; 153 per maand Totaal pageview: Gemiddelde pageview: 31 per dag; 955 per maand Pageview per bezoek: 4,64 c) Informatiebijeenkomsten voor het publiek Naast foldermateriaal en website is het belangrijk dat er voor de zorgvragers contactmomenten zijn, waarbij een presentatie wordt gegeven over wat palliatieve zorg is en welke mogelijkheden van zorg en ondersteuning er zijn. Om aan deze behoeften te voldoen is in eerste instantie gedacht om per netwerkregio structureel informatiebijeenkomsten te organiseren. De vraag rees of dit het juiste middel zou zijn om het publiek te bereiken. De ervaring is dat de opkomst bij soortgelijke bijeenkomsten in het algemeen vrij laag te noemen is. De keuze om aan te sluiten bij bestaande activiteiten lag meer voor de hand. In samenspraak met de deelnemende zorgvragers in de netwerken (vrijwilligers van Zorgbelang Brabant afd. Breda) is gekozen om voorlichting op locatie te geven aan afdelingen van ouderenbonden, plattelandsvrouwen e.d. De vrijwilligers van Zorgbelang Brabant waren bereid om zelf de voorlichting te verzorgen. Om ze voor deze taak goed uit te rusten zijn twee voorlichtingskoffers met diverse folder-/boekmaterialen voor een tafelpresentatie en een PowerPoint presentatie ontwikkeld. Eén koffer voor de regio West-West Brabant (Netwerk Palliatieve Zorg Roosendaal-Bergen op Zoom-Tholen) en één voor de regio Stadsgewest Breda. Twee vrijwilligers van Zorgbelang Brabant afd. Breda, verbonden aan de beide netwerken, gaan m.i.v. september 2008 op pad. Eind augustus zal een persbericht verstuurd worden naar alle lokale en regionale media. De voorlichtingskoffers zijn aangemeld voor de Els Borst Prijs Bij succes zal het concept verder in Brabant worden uitgezet. 1 Pageviews: Het aantal keren dat een pagina bekeken is. Bezoekers: Het aantal unieke individuen, binnen een aangewezen tijdsbestek, met activiteiten bestaande uit én of meer bezoeken aan een site. Elke individu wordt maar één maal geteld binnen de unieke bezoekers meeting voor de rapportage periode. Pageviews per bezoek: Het aantal pageviews in een tijdsperiode gedeeld door het aantal bezoeken.

4 2. Aanbod AIV-huisbezoek Uit onderzoek is gebleken dat de patiënten zeer gebaat zijn bij een AIV-huisbezoek. Het streven is om in deze regio het huisbezoek structureel te bieden aan patiënten in de palliatieve fase. In september 2008 wordt gestart met een pilot in samenwerking met de afdeling oncologie van het Amphia Ziekenhuis. Na de pilot zal gewerkt worden aan verdere implementatie van het huisbezoek in de regio. De start van de pilot is vertraagd door externe niet project gerelateerde oorzaken. Om het AIV huisbezoek aan te bieden is een flyer ontwikkeld als inlegvel bij de folder wat als ik niet meer beter word? De flyer kan ook los van de folder worden aangeboden. 3. Communicatie tussen zorginstanties bij overdrachtmomenten Bij de ontwikkeling van de flyer AIV-huisbezoek is duidelijk geworden dat het begrip palliatieve zorg door medisch-specialisten veelal anders wordt geïnterpreteerd of nauwelijks in hun vocabulaire voorkomt. De markering van de palliatieve fase in een veel eerder stadium dan de terminale fase vraagt van met name deze doelgroep een actieve houding en positieve benadering van palliatieve zorg. Een attitudeverandering heeft tijd nodig. Dit is een van de belangrijkste reden om de geplande ontwikkeling en implementatie van een overdrachtformulier palliatieve zorg voorlopig niet door te zetten. In 2007 heeft een netwerkbrede werkgroep het landelijke kader voor zorgprogrammering in de palliatieve zorg omgeschreven tot een regionale variant. In september 2008 wordt een concreet vervolgtraject gestart met als thema signalering en monitoring: Beantwoordt de wijze waarop deze nu plaatsvindt aan wensen en behoeften van patiënten en hun naasten? Welk aanbod is er? Op welke wijze kan bestaand aanbod worden geperfectioneerd? Waar kan een hiaat in aanbod worden opgeheven? Het eindresultaat kan voedend zijn voor een verbreding van de markering van de palliatieve fase. 4. Informatievoorziening voor zorgaanbieders (Communicatie binnen het eigen netwerk en tussen de netwerken onderling) Jaarlijks organiseert elk netwerk een openbare themabijeenkomst/casuïstiekbespreking. Ook binnen de netwerken wordt steeds meer gewerkt aan themagerichte bijeenkomsten en uitwisseling door middel van presentaties door netwerkpartners. Hierdoor wordt efficiënt en alleen indien nodig vergaderd en krijgt het netwerken meer en meer vorm. De Anneville website biedt een podium voor uitwisseling van informatie en de publiekswebsite is ook voor de zorgaanbieders een aantrekkelijk regionaal informatiekanaal.

5 Het geplande extranet leek bij nader inzien een overbodige aanvulling op de bestaande middelen. In het kader van deze communicatiepijler zijn twee zaken gefinancierd met de provinciale subsidie: a) Aandachtspuntenkaartje palliatieve sedatie In samenwerking met het Palliatief Advies Team Stadsgewest Breda is een aandachtspuntenkaartje palliatieve sedatie ontwikkeld. De tekst van het kaartje is eerder verschenen in Medisch Contact en geschreven door een lid van het netwerk en PAT. Dit kaartje in zakformaat is een handig informatiehulpmiddel bij sedatie en wordt naar alle huisartsen, verpleeghuisartsen, wijkverpleegkundigen etc. gestuurd. b) Deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers van Zorgbelang In alle netwerken van het Stadsgewest Breda en in West-West Brabant hebben vrijwilligers van Zorgbelang Brabant plaats als vertegenwoordiger van de zorgvrager in de regio. In een evaluatie met Zorgbelang en de coördinator van het netwerk Roosendaal-Bergen op Zoom-Tholen is vastgesteld dat voor deze vrijwilligers bijscholing gewenst is om hun stem als zorgvrager krachtig te laten klinken. Gezamenlijk is een scholing opgezet en gefinancierd van drie dagdelen, waarvan twee dagdelen gericht op kennisvermeerdering palliatieve zorg en één dagdeel op het verbeteren van de gespreksvaardigheden. De cursus is zeer positief gewaardeerd, vooral de opbouw van kennis naar de rol van de vrijwilliger in de netwerken en het aanreiken van handvatten om aan deze rol uitvoering te geven. 5. Informatievoorziening vanuit het netwerk Communicatievoorzieningen over het netwerk/pr. In dit kader is een presentatiewand/banner gemaakt die de netwerken kunnen gebruiken bij PR-activiteiten en casuïstiekbesprekingen. De banner is 2.10 lang en 0.85 breed. Op de wand staan de namen van de vijf netwerken, het regiokaartje en de websites vermeld.

Jaarverslag 2008 Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda

Jaarverslag 2008 Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Jaarverslag 2008 Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda www.annevillegroep.nl (palliatieve zorg) en www.watalsiknietmeerbeterword.nl Organisatie Het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda is een

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda

Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Jaarprogramma Palliatieve Zorg 2013 [2] Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda is een regionale samenwerking van 4 subregionale netwerken met

Nadere informatie

Inleiding. Hoofddoelstelling. Strategie [2]

Inleiding. Hoofddoelstelling. Strategie [2] Jaarprogramma Palliatieve Zorg 2015 [2] Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda is een samenstelling van 4 subregionale netwerken. Het gaat om de netwerken Etten-Leur/Zundert, Moerdijk/Drimmelen,

Nadere informatie

Projectplan: Inzet van VPTZ vrijwilligers en deskundigheid bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Projectplan: Inzet van VPTZ vrijwilligers en deskundigheid bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Projectplan: Inzet van VPTZ vrijwilligers en deskundigheid bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Inleiding Mensen met een verstandelijke beperking die ongeneeslijk ziek zijn,

Nadere informatie

Inhoud communicatieplan

Inhoud communicatieplan Inhoud communicatieplan Inleiding Pagina 3 A. Algemeen kader Pagina 5 o Aanleiding Pagina 5 o Analyse Pagina 6 o Uitgangspunten Pagina 8 o Afbakening Pagina 9 B. Aanpak Pagina 11 o Doelgroep Pagina 11

Nadere informatie

Jaarverslag 2005 Project palliatieve zorg Stadsgewest Breda

Jaarverslag 2005 Project palliatieve zorg Stadsgewest Breda Jaarverslag 2005 Project palliatieve zorg Stadsgewest Breda Ter inleiding In 2005 heeft het project palliatieve zorg zich verder ontwikkeld. Ook de invulling en betekenis van de functie van netwerkcoördinator

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Jaarplan 2007 Annevillegroep

Jaarplan 2007 Annevillegroep Jaarplan 2007 Annevillegroep Jaarplan Annevillegroep 2007 pagina 1 van 13 Inleiding 2007 Is het jaar dat de Annevillegroep als Vereniging Annevillegroep van start gaat. Een spannend jaar daarmee, omdat

Nadere informatie

Werkplan 2007 Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard Vastgesteld 28 februari 2007

Werkplan 2007 Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard Vastgesteld 28 februari 2007 Werkplan 2007 Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard 1. Inleiding In 2005 is het Netwerk Palliatieve Zorg Hoelsche Waard (NPZ HW) gestart met als doel het optimaliseren van de kwaliteit van de palliatieve

Nadere informatie

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator,

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Beleidsdoelstellingen Netwerk Beter werken door netwerken Ambities I. Het netwerk zelf is een inspiratiebron en voedingsbodem

Nadere informatie

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Activiteitenplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Werkplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan

Nadere informatie

Project EHPZ koffers: Eerste Hulp bij Palliatie Zorg

Project EHPZ koffers: Eerste Hulp bij Palliatie Zorg Projectplan Project EHPZ koffers: Eerste Hulp bij Palliatie Zorg Documentbeheer Divisie/dienst Annevillegroep Datum 28 oktober 2010 Projecteigenaar NP Stadsgewest Versie 3 Breda Projectmanager Kitty van

Nadere informatie

Omdat de opdracht van VWS tot en met 2019 niet wijzigt is de keuze gemaakt voor een meerjarenplan

Omdat de opdracht van VWS tot en met 2019 niet wijzigt is de keuze gemaakt voor een meerjarenplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Meerjarenplan 2019 Inleiding Subsidieregeling Palliatieve en Terminale zorg VWS Het ministerie van VWS geeft tot en met 2019 subsidies voor het in stand houden van een

Nadere informatie

Rapportage. Werkgroep 7 Kennis en Voorlichting

Rapportage. Werkgroep 7 Kennis en Voorlichting Rapportage Werkgroep 7 Kennis en Voorlichting Werkgroepleden Annemiek van Dorst, fysiotherapeut Astrid Lanslots, diëtist Thuiszorg Mark en Maas Judith Vera, fysiotherapeut Marianne Jansen, Huispitaal Janine

Nadere informatie

Activiteitenprogramma Netwerk Palliatieve Zorg 2009

Activiteitenprogramma Netwerk Palliatieve Zorg 2009 Activiteiten Netwerk Palliatieve Zorg 2009 ASPECT DOEL ACTIVITEIT WIE WANNEER STATUS FINANCIERING 1. Gezamenlijke verbetercultuur Samenwerking opnieuw vastleggen 2. Nieuw convenant opstellen door partijen

Nadere informatie

Activiteitenplan 2012

Activiteitenplan 2012 Activiteitenplan 2012 Inleiding De netwerken palliatieve zorg maken, samen met stichting Agora, IKNL en kenniscentra palliatieve zorg, onderdeel uit van de ondersteuningsstructuur. Ten aanzien van de taken

Nadere informatie

Jaarverslag palliatieve zorg 2010 Regionaal Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda

Jaarverslag palliatieve zorg 2010 Regionaal Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Jaarverslag palliatieve zorg 2010 Regionaal Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Kijk ook op www.annevillegroep.nl onder palliatieve zorg en www.watalsiknietmeerbeterword.nl Organisatie Het regionale

Nadere informatie

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 Netwerk Palliatieve zorg regio Zutphen www.netwerkpalliatievezorg.nl/zutphen Anna Kempe a.kempe@sensire.nl tel: 06 2001 7978 concept Jaarplan 2017 Netwerk

Nadere informatie

Werkgroep Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg Regio Zuid-Gelderland

Werkgroep Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg Regio Zuid-Gelderland September 2011 Werkgroep Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg Regio Zuid-Gelderland Beleidsplan : Samenwerken aan Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg I. Achtergrond De palliatieve zorg ontwikkelt

Nadere informatie

Informare. voor introductie van de Informare in het Netwerk Palliatieve Zorg. Handleiding

Informare. voor introductie van de Informare in het Netwerk Palliatieve Zorg. Handleiding Informare Handleiding voor introductie van de Informare in het Netwerk Palliatieve Zorg Prof. Dr. G.A. Lindeboom Instituut Centrum voor medische ethiek Utrechtse weg 1a, 3811 NA Amersfoort (033) 4647779

Nadere informatie

Pal voor Kinderen. Activiteitenplan Stichting Pal februari Activiteitenplan Pal voor Kinderen

Pal voor Kinderen. Activiteitenplan Stichting Pal februari Activiteitenplan Pal voor Kinderen Pal voor Kinderen Activiteitenplan 2013 2015 Stichting Pal februari 2013 Activiteitenplan Pal voor Kinderen 2013-2015 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...3 2. VISIE OP PALLIATIEVE ZORG VOOR KINDEREN...3 3. DE

Nadere informatie

Doodgaan en rouwen, hoe gaat dat? Een educatieve DVD over palliatieve zorg, dood en rouw voor én door mensen met een verstandelijke beperking

Doodgaan en rouwen, hoe gaat dat? Een educatieve DVD over palliatieve zorg, dood en rouw voor én door mensen met een verstandelijke beperking Projectvoorstel Doodgaan en rouwen, hoe gaat dat? Een educatieve DVD over palliatieve zorg, dood en rouw voor én door mensen met een verstandelijke beperking Projectvoorstel Doodgaan en rouwen, hoe gaat

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG OP KOERS. De landelijke plannen van de integrale kankercentra voor 2008

PALLIATIEVE ZORG OP KOERS. De landelijke plannen van de integrale kankercentra voor 2008 PALLIATIEVE ZORG OP KOERS De landelijke plannen van de integrale kankercentra voor 2008 2 PALLIATIEVE ZORG OP KOERS De landelijke plannen van de integrale kankercentra voor 2008 Sinds het ministerie van

Nadere informatie

29-03-16. Pallia>eve zorg Noord- Limburg. Netwerken Palliatieve Zorg. Wat doet ketenzorg Hulp bij Demen>e & Wat doet het Netwerk Pallia>eve Zorg &

29-03-16. Pallia>eve zorg Noord- Limburg. Netwerken Palliatieve Zorg. Wat doet ketenzorg Hulp bij Demen>e & Wat doet het Netwerk Pallia>eve Zorg & Pallia>eve zorg Noord- Limburg Wat doet ketenzorg Hulp bij Demen>e & Wat doet het Netwerk Pallia>eve Zorg & Een sterk vangnet ook voor mensen met demen0e en diens naasten! Marian Kessels & Lise-e Dickhoff-

Nadere informatie

Activiteitenplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek

Activiteitenplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek Activiteitenplan Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek September 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding pag. 3 2. Organisatiestructuur Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek pag. 4 3. Activiteitenplan

Nadere informatie

Notitie Snuffelstages Netwerken Palliatieve Zorg Midden-Twente en Noordwest -Twente

Notitie Snuffelstages Netwerken Palliatieve Zorg Midden-Twente en Noordwest -Twente Notitie Snuffelstages Netwerken Palliatieve Zorg Midden-Twente en Noordwest -Twente Werkgroep Snuffelstages April 2010 Notitie Snuffelstages Netwerken Palliatieve Zorg Midden-Twente en Noordwest-Twente

Nadere informatie

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND Convenant palliatieve zorg Meppel / Steenwijkerland 1-7 Samenwerkingsovereenkomst netwerk voor palliatieve zorg in de regio Meppel Steenwijkerland

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O.

JAARVERSLAG 2015 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. JAARVERSLAG 2015 JAARVERSLAG 2015 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de stichting Leendert Vriel Hengelo, Borne e.o. Ook dit jaar zijn wij er in

Nadere informatie

Beleidsplan Luisteren naar de basis

Beleidsplan Luisteren naar de basis Beleidsplan 2017 2022 Luisteren naar de basis Het IVN Roermond e.o. is één van de 36 lokale afdelingen in de Provincie Limburg. De afdeling Roermond e.o. heeft momenteel 250 leden. 1 Doelstellingen De

Nadere informatie

Help Pake en Beppe de vakantie door

Help Pake en Beppe de vakantie door Bijlage 1 Help Pake en Beppe de vakantie door Organisator: Museumfederatie Fryslân, zij doen dit in samenspraak met musea, archieven en theaters in Friesland. Subsidiënt: Provincie Fryslân. Uitleg over

Nadere informatie

Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland

Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland In dit jaarbericht leest u hoe het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek- Waterland in 2014 palliatieve zorg onder de aandacht heeft gebracht

Nadere informatie

STICHTING VRIJWILLIGERS TERMINALE ZORG PIJNACKER - NOOTDORP. Inleiding

STICHTING VRIJWILLIGERS TERMINALE ZORG PIJNACKER - NOOTDORP. Inleiding STICHTING VRIJWILLIGERS TERMINALE ZORG PIJNACKER - NOOTDORP Secretariaat: Röntgenlaan 6 2641 ZH Pijnacker Telefoon: 015 369 55 47 Inleiding Het jaar 2013 verliep voor ons werk rustig. In punt 2 van dit

Nadere informatie

samen op een Olga Commandeur plein

samen op een Olga Commandeur plein Is een initiatief van: Ga voor meer informatie naar www.yalp.nl /oudereninbeweging " Wist u dat: 200.000 ouderen in Nederland slechts 1 maal per maand bezoek ontvangen van familie?" Olga commandeur Ouderen

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Palliatieve Zorg Haaglanden

Palliatieve Zorg Haaglanden Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden 2013 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Netwerk PZH) richt zich op het versterken van de samenwerking en

Nadere informatie

D66 Alumni Netwerk Jaarplan 2019 januari 2019

D66 Alumni Netwerk Jaarplan 2019 januari 2019 Verbinden door Ervaring was in 2015 de titel van het strategisch plan dat ten grondslag lag aan de oprichting van het D66 Alumni Netwerk. Nu, aan het begin van 2019, zijn meer dan 460 alumni met elkaar

Nadere informatie

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Kernfuncties (wat willen we) Producten (wat gaan we doen) Resultaatindicatoren Uren/ Kosten 1. Preventie en signalering 1.1 Algemene informatievoorziening Ten behoeve van

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam INFORMATIEFOLDER BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren Inleiding Het netwerk palliatieve zorg Zeeland is opgericht in 2009, met als doel de toegankelijkheid en de kwaliteit van palliatieve zorgverlening

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O.

JAARVERSLAG 2014 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. JAARVERSLAG 2014 JAARVERSLAG 2014 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2014 van de stichting Leendert Vriel Hengelo, Borne e.o. Ook dit jaar zijn wij er geslaagd

Nadere informatie

Patiëntenwijzer voor palliatieve zorg bij (zeer) ernstig COPD. Introductie!

Patiëntenwijzer voor palliatieve zorg bij (zeer) ernstig COPD. Introductie! Patiëntenwijzer voor palliatieve zorg bij (zeer) ernstig COPD Introductie! Netty de Graaf, verpleegkundig specialist Longgeneeskunde, Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht missie & visie Platform Het

Nadere informatie

Jaarbericht 2006 Netwerk Palliatieve Zorg Enschede, Haaksbergen en Noordoost Twente

Jaarbericht 2006 Netwerk Palliatieve Zorg Enschede, Haaksbergen en Noordoost Twente Jaarbericht 2006 Netwerk Palliatieve Zorg Enschede, Haaksbergen en Noordoost Twente p/a Livio, afdeling Stafzorg Postbus 379, 7500 AJ Enschede Tel: 053-4881200 Email: h.mulder@livio.nl Website: http://palliatieftwenteoost.ikcnet.nl

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

Netwerkindicatoren Dementie 2016

Netwerkindicatoren Dementie 2016 Netwerkindicatoren Dementie 2016 Individuele rapportage: Netwerk Dementie regio Haaglanden versie 2, februari 2017 Samen sterk: Goed voorbeeld doet goed volgen! 1 Netwerkindicatoren Dementie 2016 Vilans

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Huisarts en palliatieve zorg. Fijn dat u er bent, dokter. standpunt

NHG-Standpunt. Huisarts en palliatieve zorg. Fijn dat u er bent, dokter. standpunt NHG-Standpunt Huisarts en palliatieve zorg Fijn dat u er bent, dokter standpunt Lijden verlichten De huisarts en de laatste levensfase Bij mevrouw Van Oosten, 51 jaar, is twee jaar geleden een melanoom

Nadere informatie

Communicatieplan Stichting Welzijn Baarn

Communicatieplan Stichting Welzijn Baarn Communicatieplan Stichting Welzijn Baarn Namen: Xavier van der Stelt Anika Schouten Janneke Geerling Kelly Hoogenboezem Utrecht, 5 juni 2013 Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding... 3 2. Wat speelt er momenteel

Nadere informatie

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN SAMEN LEREN OVER REFERENTIENIVEAUS EN DIDACTIEK OM DE INHOUDELIJKE AANSLUITING TUSSEN PO EN VO IN GORINCHEM EN OMSTREKEN

Nadere informatie

Communicatieplan. Zichtbaar, hoorbaar, vindbaar

Communicatieplan. Zichtbaar, hoorbaar, vindbaar Communicatieplan Zichtbaar, hoorbaar, vindbaar 2017-2020 Datum: november 2017 1 inhoud Ouverture blz. 3 Doelgroepen 4 Doelstellingen..5 Boodschap..6 Middelen.7 Organisatie.8 2 Ouverture Muziek Netwerk

Nadere informatie

Lessons learned: pilot Dapper App

Lessons learned: pilot Dapper App Naam Afzender De ontwikkeling van een app ter ondersteuning van zelfmanagement van het kind met overgewicht en obesitas en zijn gezin Auteur: Inhoud 1 Inleiding 3 2 Wat is Dapper? 4 2.1 Waarom een app

Nadere informatie

W onen en W erken op het W eb in het ZML

W onen en W erken op het W eb in het ZML W onen en W erken op het W eb in het ZML Product 9: PR plan Datum: 27 juni 2007 Auteur: Stichting Kennisnet I CT op school P rojectregeling contentontw ikkeling (voortgezet) speciaal onderw ijs P rojectpartners:

Nadere informatie

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Aanleiding Vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning en ook vanuit de nota samen leven van de provincie Noord Brabant

Nadere informatie

Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis

Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis 28 juni 2010 Status definitief Referentie cb 1/7 Auteur(s) Drs. M.B.L. Leys Dhr. E.M. Reijerink Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Alleen Samen staan we sterk voor een waardig levenseinde. Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator Netwerken Palliatieve Zorg Twente 11 april 2019

Alleen Samen staan we sterk voor een waardig levenseinde. Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator Netwerken Palliatieve Zorg Twente 11 april 2019 Alleen Samen staan we sterk voor een waardig levenseinde Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator Netwerken Palliatieve Zorg Twente 11 april 2019 Inleiding Netwerken Palliatieve Zorg Twente Palliatieve Zorg

Nadere informatie

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B Regionale Aanpak Aangepast Sporten Extra modules B 15.0015/KZ/LH Colofon Stichting Sportservice Zuid-Holland Arckelweg 30 2685 SN Poeldijk T 0174 24 49 40 F 0174 28 11 47 info@sportzh.nl www.sportzh.nl

Nadere informatie

Zorgpad 1.0. Zorgcoördinator + week 1 (Thuisbezoek) Regio Zaanstreek- Waterland Casemanager COPD

Zorgpad 1.0. Zorgcoördinator + week 1 (Thuisbezoek) Regio Zaanstreek- Waterland Casemanager COPD Zorgpad 1.0 Zorgcoördinator + week 1 (Thuisbezoek) Regio Zaanstreek- Waterland Casemanager COPD Persoonlijke Motivatie Longarts Mensen met COPD hebben een hoge zorgconsumptie met frequente heropnames.

Nadere informatie

MEMO. 4) Uit een ambtelijke afstemmingsronde is naar voren gekomen een aantal zaken/ projecten gezamenlijk op te pakken;

MEMO. 4) Uit een ambtelijke afstemmingsronde is naar voren gekomen een aantal zaken/ projecten gezamenlijk op te pakken; Gewestelijke Afvalstoffen Dienst Gooi en Vechtstreek GAD ISO 14001 MEMO Postadres: Postbus 514 1200 AM Hilversum Bezoekadres: Hooftlaan 32 1401 EE Bussum Telefoon: (035) 699 18 88 Fax: (035) 694 17 45

Nadere informatie

Jaarverslag BTLH 2011 \

Jaarverslag BTLH 2011 \ Jaarverslag BTLH 2011 \ BUREAU -TOERISME LAAGHOLLAND Jaar verslag Bureau Toerisme Laag Holland 2010-2011 2010: In Oktober 2010 is Mardiek Voorneveld begonnen als directeur van bureau toerisme Laag Holland,

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop en Nuenen C.A.,

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop en Nuenen C.A., JAARVERSLAG 2017 Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop en Nuenen C.A., KvK 41091425, Gerwenseweg 37, 5674SE Nuenen info@vrijwilligerszorgthuis.nl 1 Inhoudsopgave. 1. Voorwoord 2. Verslag van het bestuur

Nadere informatie

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt Methodiekbeschrijving Januari 2008 Laat Zien Wat Je Kunt Deel 1: Methodiekbeschrijving Het is bij de juiste methodiekvaststelling bepalend uit welke personen de doelgroep bestaat. De methodiek is vooral

Nadere informatie

Keten Palliatieve Zorg

Keten Palliatieve Zorg Keten Palliatieve Zorg Wat is palliatieve zorg? Palliatieve zorg begint wanneer iemand te horen heeft gekregen dat hij/zij ongeneeslijk ziek is en behandeling niet meer mogelijk is. Dat is een harde boodschap

Nadere informatie

Jaarplan netwerk dementie Haaglanden 2015

Jaarplan netwerk dementie Haaglanden 2015 1 Jaarplan netwerk Haaglanden Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Het PaTz project Een andere focus op palliatieve zorg. Dr. Bart Schweitzer, huisarts, projectleider

Het PaTz project Een andere focus op palliatieve zorg. Dr. Bart Schweitzer, huisarts, projectleider Het PaTz project Een andere focus op palliatieve zorg Dr. Bart Schweitzer, huisarts, projectleider Palliatieve thuiszorg in het nieuws In deze presentatie: 1. Palliatieve zorg in de 21 e eeuw, de stand

Nadere informatie

Ouderenmishandeling De rol van de gemeente

Ouderenmishandeling De rol van de gemeente Ouderenmishandeling De rol van de gemeente 11/21/2013 Congres huiselijk geweld 18 november 2013 Programma: Opening Inleiding landelijke aanpak ouderenmishandeling; de meldcode De rol van de gemeente: s-hertogenbosch

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord door voorzitter blz. 3 Bestuursleden en coördinatoren blz. 4 Werkgebied blz. 4 Doelstelling blz. 5 Hulpverlening blz.

Inhoudsopgave Voorwoord door voorzitter blz. 3 Bestuursleden en coördinatoren blz. 4 Werkgebied blz. 4 Doelstelling blz. 5 Hulpverlening blz. JAARVERSLAG 2017 1 2 Inhoudsopgave Voorwoord door voorzitter blz. 3 Bestuursleden en coördinatoren blz. 4 Werkgebied blz. 4 Doelstelling blz. 5 Hulpverlening blz. 5 Vrijwilligers blz. 6 Coördinatoren blz.

Nadere informatie

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Nieuwsbrief April 2015 Toeristische Gids Land van Cuijk 2015 Deze week wordt de Toeristische Gids 2015 verspreid. De gids is een handig naslagwerk voor toeristen en

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2017 (behorende bij begroting 2016) Datum: 9 juni 2016 Agendapunt: 11 Vastgesteld door bestuur d.d. 8 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Leven met de ziekte van Parkinson Het hebben van de ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke,

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O.

JAARVERSLAG 2016 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. JAARVERSLAG 2016 JAARVERSLAG 2016 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de stichting Leendert Vriel Hengelo, Borne e.o. Ook dit jaar zijn wij er in

Nadere informatie

Doelstellingen Werkplan Langenboomse Zorg Centraal 2017 (LZC) Gebaseerd op onze missie en visie: Missie

Doelstellingen Werkplan Langenboomse Zorg Centraal 2017 (LZC) Gebaseerd op onze missie en visie: Missie Werkplan Langenboomse Zorg Centraal 2017 (LZC) Doelstellingen 2017 Gebaseerd op onze missie en visie: Missie De vereniging Langenboomse Zorg Centraal streeft na dat de inwoners van Langenboom zo lang mogelijk

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O.

JAARVERSLAG 2016 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. JAARVERSLAG 2016 JAARVERSLAG 2016 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de stichting Leendert Vriel Hengelo, Borne e.o. Ook dit jaar zijn wij er in

Nadere informatie

Kosten en uren Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG)

Kosten en uren Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) Naam interventie: RealFit Naam interventie- eigenaar: Huis voor de Sport Limburg Doelgroep: 12-18 jarigen Leeswijzer In onderstaand kosten en uren overzicht wordt de volgende termen gehanteerd: Structurele

Nadere informatie

Stichting Geestelijke Verzorging binnen de Palliatieve Zorg thuis

Stichting Geestelijke Verzorging binnen de Palliatieve Zorg thuis Stichting Geestelijke Verzorging binnen de Palliatieve Zorg thuis Beleidsplan 2019-2024 Inleiding In de regio Zuid-Gelderland zetten de geestelijk verzorgers van de Stichting zich in om de patiënt en diens

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan 2014

Evaluatie Jaarplan 2014 Evaluatie Jaarplan 2014 1. Inleiding Aan het jaarplan 2014 is dankzij de inzet van velen; mentoren, coördinatoren op een goede manier invulling gegeven. Hieronder de bereikte resultaten. 2. Doelen De volgende

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Naam vertegenwoordiger: Mevr. K. de Kwaasteniet ( directeur innovatie en kwaliteit)

Naam vertegenwoordiger: Mevr. K. de Kwaasteniet ( directeur innovatie en kwaliteit) Samenwerkingsovereenkomst netwerk palliatieve zorg Zuidoost Groningen Buurtzorg Nederland Ommelanderziekenhuisgroep, locatie st. Lucas Regionale Huisartsen Vereniging Groningen Stichting Blanckenbörg Stichting

Nadere informatie

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee Werkplan 2016 PCG Iedereen doet mee Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Groningen September 2015 Inhoud 1 Inleiding 2 Bestuurlijke organisatie 3 Activiteiten 3.1 Opnieuw opbouwen en uitbouwen

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Inhoud: 1. Inleiding:

Inhoud: 1. Inleiding: Beleidsplan Hospice en VPTZ de Waterlelie 2013-2017 Inhoud: 1. Inleiding 2. Visie en Missie 3. Inhoudelijke doelen 2013-2017 4. Financiën 4.1 Financiële stromen 4.2 Financiële doelen voor de toekomst 4.3

Nadere informatie

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen IKNL, lid van coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen Informatie voor mensen met hartfalen die palliatieve zorg krijgen of daar binnenkort voor in aanmerking

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden:

Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden: Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden: Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo, gevestigd

Nadere informatie

Miriam van Drunen Gehuwd, 3 kinderen (17, 14 en 5) HAVO A-verpleegkundige 1987 1995 verpleegkundige 1995 1999 administratief medewerker HBO APPB 1999 2006 p-adviseur, mobiliteitsconsulent, zzp-er Vanaf

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

NHG/LHV-Standpunt. Het elektronisch huisartsendossier (H-EPD) Gelukkig staat alles in mijn dossier, dokter. standpunt

NHG/LHV-Standpunt. Het elektronisch huisartsendossier (H-EPD) Gelukkig staat alles in mijn dossier, dokter. standpunt NHG/LHV-Standpunt Het elektronisch huisartsendossier (H-EPD) Gelukkig staat alles in mijn dossier, dokter standpunt Continuïteit van zorg vergt continuïteit van gegevensbeheer Mevrouw De Waal, 60 jaar,

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst datum 28 augustus 2013 aan Ine Heesink Gemeente Bronckhorst van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant is een samenwerkingsverband van zorgorganisaties

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting

SAMENVATTING. Samenvatting SAMENVATTING. 167 Met de komst van verpleegkundigen gespecialiseerd in palliatieve zorg, die naast de huisarts en verpleegkundigen van de thuiszorg, thuiswonende patiënten bezoeken om te zorgen dat patiënten

Nadere informatie

Jaarverslag Zeggenschap

Jaarverslag Zeggenschap Jaarverslag Zeggenschap 2014 1 Odion, januari 2015 hallo Hallo, 2014 is voorbij gevolgen. Er is weer veel gebeurd op het gebied van zeggenschap. In dit verslag breng ik jullie op de hoogte van alle gebeurtenissen,

Nadere informatie

Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert

Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert Vindt u het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk zélf regie hebben over de zorg of ondersteuning? Lees dan deze folder. De zorg verandert. Dat roept bij

Nadere informatie

RAPPORTAGE Invoering landelijk EPD

RAPPORTAGE Invoering landelijk EPD RAPPORTAGE Invoering landelijk EPD Rapportageperiode: januari en februari 2009 Ministerie van VWS 2 maart 2009 1 Inhoudsopgave 1 Bijzonderheden rapportageperiode... 3 1.1 Onderzoek naar invoering BSN...

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2019

Werkplan Osteoporose Vereniging 2019 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2019 (behorende bij begroting 2018) Datum: 31 mei 2018 Agendapunt: 10 Vastgesteld door bestuur d.d. 19 april 2018 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Godebaldkwartier DT Utrecht E I Communicatieplan.

Godebaldkwartier DT Utrecht E I Communicatieplan. Godebaldkwartier 914 3511 DT Utrecht E info@stichtingfibula.nl I www.stichtingfibula.nl @StichtingFibula Communicatieplan Adviesdocument 1. Inleiding Communicatieplan Het document communicatieplan is één

Nadere informatie

Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant

Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant Voorstellen (15 minuten) Alzheimer Nederland Afdeling West-Brabant RPD dementie-netwerk Meerwaarde samenwerking Uit elkaar in groepjes

Nadere informatie

Pilot concept-richtlijn Veilige zorgrelatie

Pilot concept-richtlijn Veilige zorgrelatie Pilot concept-richtlijn Veilige zorgrelatie Informatie voor zorgorganisaties Antoinette Bolscher, Marie-Josée Smits 25 juni 2013 1. Inleiding In opdracht van VWS en in samenspraak met een klankbordgroep

Nadere informatie

INSTRUCTIE TOOLKIT. Geachte deelnemer aan NVVC Connect,

INSTRUCTIE TOOLKIT. Geachte deelnemer aan NVVC Connect, Geachte deelnemer aan NVVC Connect, U bevindt zich op het besloten deel van de website van NVVC Connect. Deze website dient naast informatie ook als toolkit voor de organisatie van NVVC Connect in uw regio.

Nadere informatie

Godebaldkwartier 419 8e etage 3511 DT Utrecht E I Communicatieplan.

Godebaldkwartier 419 8e etage 3511 DT Utrecht E I Communicatieplan. Godebaldkwartier 419 8e etage 3511 DT Utrecht E info@stichtingfibula.nl I www.stichtingfibula.nl @StichtingFibula Communicatieplan Adviesdocument 1. Inleiding Communicatieplan Het document communicatieplan

Nadere informatie