Partnerschap en gespreksvoering met ouders bij extra ondersteuning IB netwerk - Plein 013 Lente 2019 PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Partnerschap en gespreksvoering met ouders bij extra ondersteuning IB netwerk - Plein 013 Lente 2019 PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS"

Transcriptie

1 Partnerschap en gespreksvoering met ouders bij extra ondersteuning IB netwerk - Plein 013 Lente 2019

2 Opening

3 Programma Welkom, doel en inhoud Inspiratie en goede praktijken: de impulsklas én langdurig zieke kinderen Partnerschap met ouders: basisbehoeften relatie, competentie en autonomie Gespreksvoering met ouders: - relatiegerichte gespreksvoering: relatie en vertrouwen, basis voor een goed gesprek - doel en resultaatgerichte gespreksvoering voor kind, leerkracht (onderwijs), ouder (opvoeding): verwachtingsvorming en perspectiefgerichte gespreksvoering Pauze Mededelingen Plein 013 Gesprekken voeren in complexe situaties: tips, tools en technieken Transfer naar je eigen praktijk Evaluatie en afsluiting

4 Gewenste opbrengst Je onderkent de fundamentele basisbehoeften relatie, competentie en autonomie als intern begeleider, in de samenwerking en gespreksvoering met ouders over hun kind Je hebt als intern begeleider geoefend in gespreksvoering, rondom: resultaatgericht werken, verwachtingsvorming en het stellen van doelen voor kind, leerkracht (onderwijs) en ouder (opvoeding) Je hebt als intern begeleider vaardigheden om in gesprek met ouder samen te werken aan realistische verwachtingsvorming en geoefend met een perspectiefgericht gesprek voeren Je hebt geoefend in gespreksvoering bij complexe gesprekken en weet hiervoor specifieke gesprekstechnieken in te zetten (zoals: herkaderen, de TAmachtsdriehoek, krachtsysteem)

5 Inspiratie Goede praktijken De impulsklas Margot en Natasja Netwerk Ziezon Ziek zijn en onderwijs Danielle Meulendijks '

6 Impulsklas (Beppie de Groot) Oculus Triangel Zuidwester Hilvarenbeek Udenhout Onderwerpen van gesprek: Nu is de doelgroep vaak groep 5/6 leerling en ouder. Bij 1 school start nu ook een kleuter om meer preventief te kunnen insteken. Wat levert de impulsklas op voor de leerkracht? In de filmpjes gaat het vaak over wat het voor het kind en de ouder oplevert, maar wat voor school Hoe zorg je voor een transfer naar de hele school, niet alleen voor de groepen waar leerlingen deelnemen aan de impulsklas.

7 Een waardenverkenning Partnerschap en gespreksvoering met ouders bij extra ondersteuning 1. Schrijf voor jezelf maximaal drie waarden 2. Deel deze waarden aan je tafelgroep en kom tot collectieve waarden verzamel deze

8 Van ouderbetrokkenheid naar een goede ouder-school samenwerking Manifest Van Ouderbetrokkenheid naar Ouder- Schoolsamenwerking: Verken op je eigen school hoe jullie als team deze samenwerking gearticuleerd hebben. Lees het Manifest Van Ouderbetrokkenheid naar Ouder-Schoolsamenwerking erbij. Welke waarden uit dit manifest vind je nog van toevoegende waarde voor jouw praktijk? De Mets. J., Peleman, B. Seghers, M., Vervaet, V. & Van Laere (2018). Warm, welkom en wederkerig. Naar een goede ouder-school samenwerking. Gent, Uitgave van Vernieuwingen in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen (VBJK).

9 Ouderbetrokkenheid 3.0 (De Vries) Ouderbetrokkenheid 1.0: ouders informeren Ouderbetrokkenheid 2.0: uitwisselen ouders - school Ouderbetrokkenheid 3.0: samenwerken met ouders

10 Psychologische basisbehoeften universele behoeften voor ieder mens Hoe waarborgen we dat voor ouders en leerkrachten bij leerlingen in de extra ondersteuning. Ouders opvoeding Autonomie: Relatie: Competentie:

11 School en ouders Samen sterker dan alleen! Pameijer, N. De Vries, P. (2014). Samenwerken met ouders en ouderbetrokkenheid is belangrijk voor schoolsucces Ouders meedenken, meebeslissen en meedoen in het onderwijs aan hun kind (ouderbetrokkenheid 3.0) Leerkracht en ouders praten zoveel mogelijk met elkaar, zo min mogelijk over elkaar en niet tegen elkaar Samenwerken in een sfeer van openheid, respect en gelijkwaardigheid brainstormen om tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen voor onderwijs en opvoeding.

12 Een goede start.. Het voeren van effectieve startgesprekken met het kind erbij (TIB-tool, p. 13): 1) Verken met elkaar of er op jouw school gesprekken gevoerd worden in de driehoek: kind, ouder, leerkracht. Deel jullie bevindingen hierin. 2) Verken met elkaar hoe je de driehoeksgesprekken kind, ouder, leerkracht kunt inzetten/versterken voor leerlingen in de extra ondersteuning? 3) Lees met elkaar de checklist van De Vries (p.13). Welke tips lees je hier? 4) Wat neem je mee voor het voeren startgesprekken kind, ouder, leerkracht binnen jouw school?

13 Basis voor geslaagde communicatie

14 Gespreksvoering op betrekkings- en op inhoudelijk niveau 1) Betrekkingsniveau: - Welkom, vertrouwen met mimiek, expressie, intonatie - Positief. Vriendelijkheid, waarde en waardering - Bouwen aan common sense; gezamenlijk belang - Bouwen aan wederkerigheid, gelijkwaardigheid en volwaardigheid Bedenk bij iedere stap een inleidende zin of vraag? 2) Inhoudelijk niveau: - De bedoeling met dit gesprek - Het doel en de gewenste opbrengst van dit gesprek - De inhoudelijke onderwerpen van dit gesprek

15 Pauze

16 Mededelingen Plein 013 Lente 2019

17 Talent in Beeld Coördinator Talent in Beeld: Maartje is per met zwangerschapsverlof gegaan. Zij zal na haar verlof niet terugkeren als coördinator van Talent in Beeld. Per zal ook Wendy van Beurden haar taken als coördinator van Talent in Beeld neerleggen. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met mogelijke kandidaten voor de functie van coördinator van Talent in Beeld. Tot kunt u voor vragen contact opnemen met Wendy van Beurden. Locatie Talentklassen : Er is komend schooljaar helaas geen ruimte meer op basisschool Den Akker (huidige locatie) voor het huisvesten van de Talentklassen. We zijn op dit moment op zoek naar een passende locatie voor komend schooljaar.

18 Aanpassingen O&O Werkwijze Loket Plein 013 is sinds de krokusvakantie aangepast. Een werkgroep gaat aan de slag met aanpassingen die in O&O nodig zullen zijn. We vragen aan gebruikers om input. Geef je opmerkingen en wensen aan in het formulier:

19 Koersplan Conceptversie (platte tekst) is verspreid onder deelnemers studiedag Plein 013 Het is nu voorgelegd aan gemeente en OPR Bij het Koersplan horen jaarplannen. Dat wordt nog opgesteld en er wordt aan gewerkt. Vooralsnog gaan voorzieningen door zoals nu. In het eerste jaar zullen o.a. de voorzieningen geëvalueerd worden.

20 Inspectiebezoek Inspectie bezoekt nu SWV en koppelt dat aan het bezoek aan scholen. Onderwerpen o.a. HGW OPP - ouders.

21 Belangrijke data Uiterste inleverdata voor schooljaar : 1 april 2019 aanmelden Taalklas en Topklas schooljaar april 2019 aanmelden voor Intermezzo en Talent 30 mei 2019 aanvragen voor Loket Plein 013 die bij de start van volgend schooljaar in dienen te gaan

22 School en ouders Samen sterker dan alleen! Pameijer, N. De Vries, P. (2014). Samenwerken met ouders 3.0 naar HGW-model: Gemeenschappelijk belang: dat het kind zijn talenten en mogelijkheden thuis en op school optimaal ontwikkelt: 1) Posities van betrokkenen Ouders : 1 e verantwoordelijke voor opvoeding leerkracht: 1 e verantwoordelijke voor onderwijs Onderwijs- en ondersteuningsbehoeften op één lijn: Ouders kunnen meedenken over onderwijs Leerkrachten kunnen meedenken over opvoeding

23 School en ouders Samen sterker dan alleen! Pameijer, N. De Vries, P. (2014). Structuur in een gesprek: 1) Overzicht Ouders en leerkracht bespreken wat er goed en moeilijk gaat thuis en/of op school. Ze delen waar bepaald gedrag goed gaat en samen analyseren wat maakt dat het thuis en/of op school goed gaat 2) Inzicht Welke kenmerken van het kind, onderwijs en opvoeding spelen hierin een belangrijke rol: stimulerende en belemmerende kenmerken Al samenwerkend begrijpen leerkracht en ouders wat er aan de hand is. Als dit in een positieve sfeer verloopt met complimenteren en wederzijds waarderen, kan de samenwerking positiever verlopen. 3) Uitzicht Als er genoeg inzicht in de wisselwerking is, formuleren leerkrachten en ouders samen doelen voor het kind, voor het onderwijs en voor de opvoeding. Beiden formuleren dit in gedragsverwachtingen en resultaatgericht: wat horen en zien we als het doel bereikt is in het onderwijs en in de opvoeding?

24 Samenwerken ouders en school bij leerling in de extra ondersteuning Opdracht: Kies aan je tafelgroep (4 deelnemers) één casus van een leerling in de extra ondersteuning. De inbrenger vertelt kort de context en de extra ondersteuningsvraag van de leerling. Daarna ga je als intern begeleider in gesprek met de ouder en leerkracht (gespeeld door twee collega s) van deze leerling. Begeleid het gesprek volgens bovenstaande drie stappen. De vierde collega aan je tafelgroep beschrijft wat er gezegd wordt rondom overzicht, inzicht en uitzicht. Bij uitzicht probeert deze zo concreet mogelijk concrete doelen en opbrengsten voor kind, leerkracht (onderwijs) en ouders (opvoeding) te formuleren.

25 Een complexe situatie Beschrijf zelf een complexe casus rondom een leerling in de extra ondersteuning. Deel de casussen kort met elkaar in 4-tallen. Kies één casus: Plaats de leerling in het middelpunt van de ecologie en teken de ecologie - Wie breng je bij elkaar om de tafel als interne begeleid(st)er? - Welke doelgerichte acties kunnen jullie bedenken om in dit gesprek de psychologische basisbehoeften van leerling, leerkracht (onderwijs) en ouders (opvoeding) te waarborgen?

26 Stap 1: Het voeren van moeilijke gesprekken De dramadriehoek en transactionele analyse Ga in gesprek over deze casus, waarbij je rollen verdeelt: ouder, leerkracht, begeleider, observant. De leerkracht en ouders kiezen in de drama-driehoek voor een dramarol, b.v. redder, aanklager, slachtoffer. Dit bespreek je vooraf met elkaar.

27 Stap 2: Het voeren van moeilijke gesprekken De dramadriehoek en transactionele analyse

28 Stap 2: Het voeren van moeilijke gesprekken De Dramadriehoek en een transactionele analyse De leerkracht en ouder worden door de interne begeleider geactiveerd om in een perspectiefgerichte, doelgerichte en resultaatgerichte rol te komen, waarbij de interne begeleid(st) expliciet verwachtingen formuleert en samen gaat werken aan realistische doelen. De observant mag vanuit de metarol suggesties geven.

29 Het voeren van moeilijke gesprekken De Dramadriehoek en een transactionele analyse Wat neem je mee voor jezelf?? kracht

30 Transfer thema Wat neem je mee voor jezelf als begeleider? Wat neem je mee voor je eigen schoolpraktijk? Wat neem je mee voor je eigen IB-netwerk?

31 Kracht & Kans Kracht Kans

32 Tot ziens. We ll meet again.

Communiceren en samenwerken

Communiceren en samenwerken Special Samen sterker dan alleen Communiceren en samenwerken Een constructieve samenwerking tussen leerkrachten en ouders is cruciaal bij het bevorderen van schoolsucces. Hoe geef je het communiceren en

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

IB netwerk - Plein 013 Zomer 2019 PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS

IB netwerk - Plein 013 Zomer 2019 PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS IB netwerk - Plein 013 Zomer 2019 Thema Passend Onderwijs Extra ondersteuning in onderwijs samen met de jeugd(hulp) https://nos.nl/l/2285344 Opening Programma 1) Inspiratie - Goede praktijken 2) Samenwerken

Nadere informatie

Handelingsgericht werken

Handelingsgericht werken Handelingsgericht werken Dat doen we toch allang! Studiedag SPPOH 9 november 2016-11.15 12.30 uur - 13.30 14.45 uur Noëlle Pameijer, school-, kinder- en GZ-psycholoog, SWV Unita en Annie M.G. Schmidt school

Nadere informatie

UTRECHT, 13/11/2015. Monique Baard. Noëlle Pameijer

UTRECHT, 13/11/2015. Monique Baard. Noëlle Pameijer SWPBS HGW UTRECHT, 13/11/2015 Monique Baard Noëlle Pameijer Overeenkomsten SWPBS & HGW Startopdracht: Waar zien jullie overeenkomsten? Hoe kunnen zij elkaar versterken? Het SWPBS kader: vijf pijlers 1.

Nadere informatie

Plein 013 Winter Thema: Professionaliseren en ondersteunen van de leraar bij leerlingen in de extra ondersteuning PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS

Plein 013 Winter Thema: Professionaliseren en ondersteunen van de leraar bij leerlingen in de extra ondersteuning PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS Plein 013 Winter 2019 Thema: Professionaliseren en ondersteunen van de leraar bij leerlingen in de extra ondersteuning Opening De keuze.. Programma 9.00 Welkom, doel en inhoud 9.10 Inspiratie 9.30 Leerlingen

Nadere informatie

Simeacongres 12 december. Handelingsgericht werken (ppt gebaseerd op Pameijer en 1 zorgroute, zie beschrijving workshop Aartje Bouman Fontys OSO

Simeacongres 12 december. Handelingsgericht werken (ppt gebaseerd op Pameijer en 1 zorgroute, zie beschrijving workshop Aartje Bouman Fontys OSO Simeacongres 12 december Handelingsgericht werken (ppt gebaseerd op Pameijer en 1 zorgroute, zie beschrijving workshop Aartje Bouman Fontys OSO Programma Welkom en toelichting: interactie!!!! Inventarisatie

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Directies Intern Begeleiders Traject Begeleiders. Thema: Doorgaande lijn. Van der Valk De Witte Bergen Eemnes, 20 maart 2018

Bijeenkomst voor Directies Intern Begeleiders Traject Begeleiders. Thema: Doorgaande lijn. Van der Valk De Witte Bergen Eemnes, 20 maart 2018 Bijeenkomst voor Directies Intern Begeleiders Traject Begeleiders Thema: Doorgaande lijn Van der Valk De Witte Bergen Eemnes, 20 maart 2018 - Doelen Passend Onderwijs met MDO als middel - De rol van Directeuren,

Nadere informatie

Handboek Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD)

Handboek Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD) Handboek Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD) Schooljaar 2012/2013 Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD) Binnen Stichting Op Kop is sinds enkele jaren op alle basisscholen het handelingsgericht

Nadere informatie

Gesprekkencyclus IOT, EOT

Gesprekkencyclus IOT, EOT Gesprekkencyclus IOT, EOT Bijeenkomst 1 Gemma Verdiesen Nadine Machielsen Hoe ziet jullie gesprekkencyclus HGW/HGA eruit? -Heb je een IOT en EOT op school? -Heb je een groeps- en leerlingbespreking op

Nadere informatie

Handelingsgericht werken

Handelingsgericht werken Handelingsgericht werken HGW en Passend Onderwijs: kansen en belemmeringen? De week van de IB-er 5 november 2012, Zwolle Noëlle Pameijer, school/kinderpsycholoog, SWV Annie M.G. Schmidt 1 Doelen bijdrage

Nadere informatie

Het groeidocument opnieuw uitgevonden

Het groeidocument opnieuw uitgevonden Het groeidocument opnieuw uitgevonden Werkgroep Groeidocument RSV Breda presentatie 1 Doel van vandaag Aanwezigen hebben kennis genomen van: De context van het groeidocument: HGW Het vernieuwde groeidocument

Nadere informatie

Ontmoetingsdag HGW. HGW en gedrag: een uitdaging? 15 september 2011 te Gent Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog

Ontmoetingsdag HGW. HGW en gedrag: een uitdaging? 15 september 2011 te Gent Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog Ontmoetingsdag HGW HGW en gedrag: een uitdaging? 15 september 2011 te Gent Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog 1 Doel en werkvormen Hoe is HGW toe te passen bij gedrag? doen we al Nu ook nog Theorie met

Nadere informatie

Groeidocument en OPP 09-03-2015 01-04-2015

Groeidocument en OPP 09-03-2015 01-04-2015 Groeidocument en OPP 09-03-2015 01-04-2015 Passend Onderwijs in SWV Rijn & Gelderse Vallei Van Handelingsgericht Werken (HGW) naar Handelingsgericht Arrangeren (HGA) 4 en 9 maart en 1 april 2015, 14.00-16.30

Nadere informatie

Het groeidocument als gespreksverslag

Het groeidocument als gespreksverslag Het groeidocument als gespreksverslag Bijeenkomst 2 5 november 2015 Voor IB-ers met veel HGW-ervaring Start Wat zijn jullie verwachtingen van deze bijeenkomst? Wat hoop je hier te komen halen vandaag?

Nadere informatie

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Stromenland is met diverse gremia gezamenlijk gekomen tot deze notitie basisondersteuning. De procesgang is

Nadere informatie

Methode voor moreel beraad uit het moresprudentieproject

Methode voor moreel beraad uit het moresprudentieproject Methode voor moreel beraad uit het moresprudentieproject Moreel beraad is een dialogische werkvorm waarin het onderzoeken van een casus centraal staat. Het is een stappenplan waarin zowel houdingsgerichte

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Plein 013 Herfst 2017

Plein 013 Herfst 2017 Plein 013 Herfst 2017 Thema: Passend arrangeren Resultaatgerichtheid en verwachtingsvorming Welkom! Professionaliseringsthema s 2017-2018 1. Resultaatgericht werken en verwachtingsvorming Verwachtingsvorming

Nadere informatie

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN 21 november 2013 Annemarie Bakker Hogeschool Windesheim Master SEN jm.bakker@windesheim.nl Doel van de workshop Kennismaken met oplossingsgerichte gesprekvoering

Nadere informatie

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Handelingsgericht Werken Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Doelen Kennismaking met de uitgangspunten HGW Reflecteren op uitgangspunten HGW Zicht op de betekenis van HGW op de eigen praktijksituatie

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Inhoudsopgave Deel A : Basis Ontwikkelingsperspectief: voor wie, wat, waarom, wanneer en hoe? Deel

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Invoering Handelingsgericht werken (HGW) POM, Jaarbeurs, 20 april 2015

Passend Onderwijs. Invoering Handelingsgericht werken (HGW) POM, Jaarbeurs, 20 april 2015 Passend Onderwijs Invoering Handelingsgericht werken (HGW) POM, Jaarbeurs, 20 april 2015 Noëlle Pameijer, school-, kinder- en GZ-psycholoog, SWV Unita en Annie M.G. Schmidt school 1 HGW: recente ontwikkelingen?

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN (HGW)

HANDELINGSGERICHT WERKEN (HGW) HANDELINGSGERICHT WERKEN (HGW) MASTERCLASS VOOR SIMEA HGW & leerlingen met een communicatieve beperking 15 april 2016, 10.45 14.45 Congrescentrum De Werelt te Lunteren Noëlle Pameijer, GZ-, school-, kinderpsycholoog

Nadere informatie

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel De 'Checklist voor afsprakenkader en actieplan Brede School is een instrument om Brede Schoolcoördinatoren en hun partners te ondersteunen

Nadere informatie

Dag van de begeleiding

Dag van de begeleiding KRISJE FROYEN, PBC REGIO ANTWERPEN I.S.M. LIESBETH DE CEULAER, ZILL-COACH Dag van de begeleiding WERKWINKEL 10: HOE ZIJN OUDERS PARTNER VAN ZILL? Inhoud van vandaag Intro: verbinding Verdieping in verbindend

Nadere informatie

Van barrière naar redelijke aanpassing

Van barrière naar redelijke aanpassing Van naar redelijke aanpassing Inspiratiedag Vrijdag 25 november 2016 Jan Coppieters Pedagogisch begeleider binnen het project competentieontwikkeling 1. Je weet wat redelijke aanpassingen zijn 2. Je kan

Nadere informatie

Handelingsgericht en opbrengstgericht werken

Handelingsgericht en opbrengstgericht werken Handelingsgericht en opbrengstgericht werken 1 e Schoolpsychologencongres! 15 maart 2013 Hotel Casa 400 Amsterdam Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog, SWV Annie M.G. Schmidt te Hilversum 1 Stelling 1 HGW

Nadere informatie

SWV Zaanstreek PO. Handelingsgericht arrangeren Wat merken de ouders (en kind) ervan dat zij er toe doen? In uw handelen als IB-er

SWV Zaanstreek PO. Handelingsgericht arrangeren Wat merken de ouders (en kind) ervan dat zij er toe doen? In uw handelen als IB-er SWV Zaanstreek PO Handelingsgericht arrangeren Wat merken de ouders (en kind) ervan dat zij er toe doen? In uw handelen als IB-er Mirella van Minderhout NVO-Orthopedagoog-Generalist, Onderwijskundige Cognitief

Nadere informatie

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie 25 mei Versnellen & Verrijken Yvonne Janssen Doelen workshop Bewustwording van complexiteit

Nadere informatie

HANDBOEK ZIEN! CBS De Regenboog Zandbos DE Hoofddorp

HANDBOEK ZIEN! CBS De Regenboog Zandbos DE Hoofddorp HANDBOEK ZIEN! CBS De Regenboog Zandbos 48 2134 DE Hoofddorp 023 5634514 info@deregenbooghoofddorp.nl Inhoudsopgave Blz. Visie 3 Inleiding 5 Groep 1 t/m 4 6 Groep 5 t/m 8 7 Wat doen we met de gegevens

Nadere informatie

IB netwerk - Plein 013 zomer PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS

IB netwerk - Plein 013 zomer PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS IB netwerk - Plein 013 zomer Welkom! Praktisch: wijzigingen in adressen: doorgeven Opening http://www.omroepbrabant.nl/?news/250566982/mannen+nem en+basisschool+over+de+balans+moet+weer+terug.aspx Programma

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Van overzicht naar inzicht naar uitzicht

Van overzicht naar inzicht naar uitzicht Handelingsgericht en oplossingsgericht werken in een ondersteuningsteam Van overzicht naar inzicht naar uitzicht 10 juni 2015 c.kooistra@inschoolacademie 06-47808101 Een uur inzoomen op het verkrijgen

Nadere informatie

praktijk Gesprekken met ouders

praktijk Gesprekken met ouders praktijk Gesprekken met ouders Ouders zijn belangrijke partners van de school. Scholen zijn zich ervan bewust dat samenwerken met ouders bijdraagt aan het schoolsucces en het welbevinden van hun leerlingen.

Nadere informatie

De veranderende rol van de intern begeleider in passend onderwijs.

De veranderende rol van de intern begeleider in passend onderwijs. Workshop studiedag 11-04-2018 De veranderende rol van de intern begeleider in passend onderwijs. Engelien Houben-Feddema e.houben@lbbo.nl Wat komt aan de orde? Als ib er inzicht krijgen op: veranderde

Nadere informatie

Plein 013 Winter 2018

Plein 013 Winter 2018 Plein 013 Winter 2018 Thema: Gedrag Gedragen Opening Gedrag gedragen https://www.youtube.com/watch?v=_od7ijbrxsa Programma 9.00 Welkom, doel en inhoud 9.10 Inspiratie 9.30 Leerlingen in de extra ondersteuning

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014 Ouderbeleidsplan Sbo de Bonte Vlinder September 2014 1 Inleiding De meerwaarde van een ouderbeleidsplan Een ouderbeleidsplan vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit.

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Handelingsgericht Werken: een sterke basis voor onderwijs en ondersteuning Tanja van Beukering

Handelingsgericht Werken: een sterke basis voor onderwijs en ondersteuning Tanja van Beukering ll Handelingsgericht Werken: een sterke basis voor onderwijs en ondersteuning Tanja van Beukering 20 september 2018 Presentatie: zes thema s 1. Interne begeleiding: actuele trends 2. Handelingsgericht

Nadere informatie

Handelingsgericht werken in de klas & samenwerken met ouders

Handelingsgericht werken in de klas & samenwerken met ouders Handelingsgericht werken in de klas & samenwerken met ouders Nationale Dyslexie Conferentie 3 april 2013, Ede Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog, SWV Annie M.G. Schmidt te Hilversum 1 Doel en opzet Aandachtspunten

Nadere informatie

De leraar doet er toe

De leraar doet er toe De leraar doet er toe Uit de praktijk 29 maart 2018 1 Dheedens Annick Pedagogische begeleider competentie ontwikkeling West-Vlaanderen Informatie Casus Schets gedrag en situatie Wat werd reeds geprobeerd?

Nadere informatie

Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS

Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS We vinden het heel belangrijk dat er een goede sfeer heerst tussen de kinderen onderling, tussen de leerkrachten en de kinderen en tussen de leerkrachten onderling. Een

Nadere informatie

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent!

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De missie van onze school: Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De visie van onze school: A: Goed onderwijs, opbrengstgericht Door middel van een gevarieerd lesaanbod

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

Handboek. Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD)

Handboek. Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD) Handboek Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD) Handelinggerichte Proces diagnos1ek (HGPD) Op de scholen van de Tjongerwerven CPO wordt handelingsgericht gewerkt. Het doel van HGW is om het onderwijs

Nadere informatie

Samen met je team meer werkplezier voor jou!

Samen met je team meer werkplezier voor jou! Samen met je team meer werkplezier voor jou! Mijn inziens is dit de juiste aanpak om gedragsverandering te bewerkstelligen. Met behulp van deze bijeenkomsten, het stellen van de juiste vraag en het bewust

Nadere informatie

Handelingsgericht werken Marnix Academie vrijdagmatinee

Handelingsgericht werken Marnix Academie vrijdagmatinee Handelingsgericht werken Deel 1: Recente ontwikkelingen & ervaringen Deel 2: Ouderbetrokkenheid Marnix Academie vrijdagmatinee 24/1/2014, 13.00 16.00 uur Noëlle Pameijer, school/kinderpsycholoog, SWV en

Nadere informatie

Dubbel bijzondere leerlingen. Lilian Snijders

Dubbel bijzondere leerlingen. Lilian Snijders Dubbel bijzondere leerlingen Lilian Snijders Doelen workshop Je weet... wat de term dubbel bijzonder betekent vanuit welke visie begeleiding effectief vormgegeven kan worden wat de uitgangspunten zijn

Nadere informatie

Waarnemen! wat zie je? Het groeidocument als gespreksverslag. Introductie 22-10-2015

Waarnemen! wat zie je? Het groeidocument als gespreksverslag. Introductie 22-10-2015 Het groeidocument als gespreksverslag Bijeenkomst 1 6 oktober 2015 Voor IB-ers met weinig HGW-ervaring Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken Blijf ik denken zoals ik altijd dacht Als ik blijf

Nadere informatie

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 30 mei Met grote dank aan Kalsbeek College - Bredius

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 30 mei Met grote dank aan Kalsbeek College - Bredius Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 30 mei 2017 Met grote dank aan Kalsbeek College - Bredius Opening - Tijd voor taart! Op 30 mei opende de vier directeuren van de samenwerkingsverbanden feestelijk

Nadere informatie

Feed back: wat doen we hiervan al en wat is de impact ervan? Voorbeelden?

Feed back: wat doen we hiervan al en wat is de impact ervan? Voorbeelden? B.2.1 Reflectieschema uitgangspunten HGW De uitgangspunten bieden een wenselijk kader, een spiegel voor reflectie. Effectieve feedback (par. 2.1.1) staat centraal: feed up (wat willen wij met HGW bereiken?),

Nadere informatie

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Nadere informatie

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN Bronnen: Handelingsgericht werken: een handreiking voor het schoolteam (Pameijer, Van Beukering & De Lange, 2009, ACCO) Handelingsgerichte

Nadere informatie

Masterclass Handelingsgericht Werken voor IB ers en rekenspecialisten

Masterclass Handelingsgericht Werken voor IB ers en rekenspecialisten Masterclass Handelingsgericht Werken voor IB ers en rekenspecialisten 15 september 2010 9.00 16.00 Berber Klein Henk Logtenberg & Liesbeth van Well Agenda (1) 1. Introductie 1.1: Voorstellen 1.2: Warming

Nadere informatie

Gebruik van het Ontwikkelingsperspectief. 3 december 2014

Gebruik van het Ontwikkelingsperspectief. 3 december 2014 Gebruik van het Ontwikkelingsperspectief 3 december 2014 Inhoud Verwachtingen en doelen Stand van zakenm.b.t. OPP Het kind en de ouders Van perspectief naar doel vooreenleerlingmet gedragsproblematiek?

Nadere informatie

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers.

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers. Partnerschap met ouders op basisschool de Hien november 2016 Inleiding In deze tekst wordt beschreven wat de visie van basisschool De Hien is op de samenwerking met ouders van onze school. Wij willen graag

Nadere informatie

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Doel Dit werkdocument is bedoeld voor scholen in het voorgezet onderwijs die een initiatief voor passend onderwijs aan het opzetten

Nadere informatie

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met Doelgericht werken De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met elkaar. Wat zien en horen we als onze

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5.

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5. Zorgstructuur 1 Inhoudsopgave Visie 3 Kernwaarden. 4 Zorgstructuur. 5 Zorgniveau 1 6 Zorgniveau 2... 7 Zorgniveau 3 9 Zorgniveau 4 11 Zorgniveau 5. 13 Bijlagen.. 15 2 Visie De visie van de Fonkelsteen:

Nadere informatie

Interne nieuwsbrief september Voorwoord. Imago onderzoek positief

Interne nieuwsbrief september Voorwoord. Imago onderzoek positief Interne nieuwsbrief september 2017 Voorwoord Het lijkt al weer zo lang geleden, maar hopelijk hebben jullie een fijne zomervakantie achter de rug. Inmiddels zijn de scholen weer volop in bedrijf en wij

Nadere informatie

12-11-2014. HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders

12-11-2014. HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders 12-11-2014 HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders 1 Wat wensen ouders voor hun kind? 2 De drie G s Geluk Gezondheid Goede toekomst 3 4 Alle ouders willen.. zich welkom voelen Contact gaat voor contract

Nadere informatie

IB netwerk - Plein 013 Lente 2017 PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS

IB netwerk - Plein 013 Lente 2017 PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS IB netwerk - Plein 013 Lente 2017 Welkom! Openingsbeeld: All that we share All that we share https://www.youtube.com/watch?v=jd8tjhvo1tc Programma Inspiratie - Goede praktijken Thema: Samenwerken in de

Nadere informatie

Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen. Doelen workshop

Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen.   Doelen workshop Bijzonder Begaafd SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen /thema/dubbel-bijzonder Doelen workshop Je weet... wat de term dubbel bijzonder

Nadere informatie

Het volgende Praatpaaltje verschijnt op ) GOED GEDAAN! SCHOOLKALENDER

Het volgende Praatpaaltje verschijnt op ) GOED GEDAAN! SCHOOLKALENDER Het volgende Praatpaaltje verschijnt op 8-10-2018) Deze keer geen stukje Goed Gedaan! GOED GEDAAN! Klik hier voor de kalender op de website SCHOOLKALENDER WIJZIGING GEGEVENS? Heeft u een wijziging in uw

Nadere informatie

Na de transformatie: perspectief van het onderwijs

Na de transformatie: perspectief van het onderwijs Na de transformatie: perspectief van het onderwijs Onderwijs en Jeugdzorg: Samen Sterk 8/10/2015, De Reehorst te Ede Drs. Noëlle Pameijer, GZ/school/kinderpsycholoog SWV Unita en SBO Annie M.G. Schmidtschool

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS SWV VO/VSO 31.02 'Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis (Gisela Redeker, hoogleraar communicatie) Conceptversie 2 17-03-2014 Communicatieplan

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

Box 4: Evaluatie HGW in het handelen van de student tijdens stage

Box 4: Evaluatie HGW in het handelen van de student tijdens stage Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 4: Evaluatie HGW in het handelen van de student tijdens stage U kunt dit schema gebruiken om

Nadere informatie

Handleiding Groeidocument Deel B SWV De Eem 2

Handleiding Groeidocument Deel B SWV De Eem 2 Handleiding Groeidocument Deel B SWV De Eem 2 Het primaire doel van dit groeidocument is de ontwikkelingskansen van leerlingen te optimaliseren: het belang van het kind staat voorop. Het groeidocument

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

Notulen MR 2015 donderdag 30-04-2015

Notulen MR 2015 donderdag 30-04-2015 Notulen MR 2015 donderdag 30-04-2015 Tijd: 19:30 / 20.00 Notulist : Miranda van Haaren Aanwezig: - Visscher - Marc Gouwerok - Pascal Smits - Brenda Potiek - Esther ten Broek - Manon Hille Afwezigen: -

Nadere informatie

Het groeidocument als gespreksverslag

Het groeidocument als gespreksverslag Wat gaan we doen? Het groeidocument als gespreksverslag Met elkaar aan de slag Onderwijsbehoeften IVO velden Vragen en onduidelijkheden Bijeenkomst 2 22 oktober 2015 Voor IB-ers met weinig HGW-ervaring

Nadere informatie

3.3. Doelgroep Identiteit. Tools en en instructies. halve dag. Praktisch

3.3. Doelgroep Identiteit. Tools en en instructies. halve dag. Praktisch 3.3 Doelgroep Tijdens de workshop doelgroep baken je de groepen af waarvoor je wil werken. Dit kunnen primaire doelgroepen zijn: zij die rechtstreeks participeren in jouw werking, of secundaire doelgroepen

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INTERCOLLEGIALE CONSULTATIE HANDREIKING VOOR ZORGGROEPEN

AAN DE SLAG MET INTERCOLLEGIALE CONSULTATIE HANDREIKING VOOR ZORGGROEPEN AAN DE SLAG MET INTERCOLLEGIALE CONSULTATIE HANDREIKING VOOR ZORGGROEPEN Deze handreiking is opgesteld in samenwerking met: COLOFON InEen Leden van InEen kunnen dit document voor eigen gebruik vrijelijk

Nadere informatie

Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit

Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit Jaarplan 2017-: Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit Januari Juni 1718 K2 Besprekingen resultaten Er worden meerdere relevante instrumenten

Nadere informatie

Handelingsgericht werken: Signaleren en ouderbetrokkenheid

Handelingsgericht werken: Signaleren en ouderbetrokkenheid Programma Handelingsgericht werken: Signaleren en ouderbetrokkenheid Op de lijn HGW in vogelvlucht Onderwijsbehoeften Signaleren adhv casus Samenwerken met ouders Wat werkt? Tirza Bosma Onderwijscentrum

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

Draaiboek mini-burgerkabinet

Draaiboek mini-burgerkabinet Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari 2018 7 april 2018 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij

Nadere informatie

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Methodiek Omschrijving: In deze workshop staan succesverhalen centraal. We luisteren naar recente succesverhalen uit

Nadere informatie

Passend Onderwijs in SWV Rijn & Gelderse Vallei

Passend Onderwijs in SWV Rijn & Gelderse Vallei Passend Onderwijs in SWV Rijn & Gelderse Vallei Van Handelingsgericht Werken (HGW) naar Handelingsgericht Arrangeren (HGA) 4 en 9 maart en 1 april 2015, 14.00-16.30 uur Noëlle Pameijer (school/kinderpsycholoog

Nadere informatie

Informatieavond groep 3-4

Informatieavond groep 3-4 Welkom allemaal. Informatieavond groep 3-4 Schooljaar 2014-2015-2016 Maandag 7 september 2015 Groep 3-4 groep 3: 15 kinderen groep 4: 15 kinderen Na vanavond hebben jullie hopelijk antwoord op de vraag.

Nadere informatie

OSBO. Ontwikkelingen OSBO Inspectiebezoek OSBO Positie OSBO in het SWV Passend Onderwijs Groep

OSBO. Ontwikkelingen OSBO Inspectiebezoek OSBO Positie OSBO in het SWV Passend Onderwijs Groep OSBO Ontwikkelingen OSBO Inspectiebezoek OSBO Positie OSBO in het SWV Passend Onderwijs Groep Ontwikkelingen binnen het OSBO Het uitgangspunt van ons onderwijs: Er heeft een verandering plaatsgevonden

Nadere informatie

Samenwerking (jeugd)zorg en Onderwijs (Unita) in Gooi en Vecht. Johan Vroegindeweij, Unita 17 mei 2017

Samenwerking (jeugd)zorg en Onderwijs (Unita) in Gooi en Vecht. Johan Vroegindeweij, Unita 17 mei 2017 Samenwerking (jeugd)zorg en Onderwijs (Unita) in Gooi en Vecht Johan Vroegindeweij, Unita 17 mei 2017 1 Welkom namens de gemeenten en Unita! Gezamenlijke MDO Werkwijze is vastgelegd in het Ondersteuningsplan

Nadere informatie

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017 Intervisie Ilse de Lange Educatie LSP Leidersdag 8 juni 2017 Programma Workshop Waarom intervisie? Intervisie de incidentmethode live! Praktische tips Waarom intervisie? Doelen: deskundigheid kwaliteit

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

D R A A I B O E K W O R K S H O P :

D R A A I B O E K W O R K S H O P : D R A A I B O E K W O R K S H O P : K L A N T G E R I C H T W E R K E N B I J. Programma Samen voor de klant 3 O U T L I N E Opdracht vóór de eerste sessie: Neem een positief voorbeeld van klantgerichtheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mededelingen:

Nieuwsbrief. Mededelingen: Nieuwsbrief 06-11-2014 Schooljaar 2014-2015 Mededelingen: Sinterklaas Vorige week woensdag hebben de kinderen van groep 1 t/m 4 met veel plezier in de schatkamer van Sinterklaas aangegeven welk cadeautje

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

Basisondersteuning. Preventieve en licht curatieve ondersteuning. Berséba - PO0001. School Plaats Directeur Datum

Basisondersteuning. Preventieve en licht curatieve ondersteuning. Berséba - PO0001. School Plaats Directeur Datum Preventieve en licht curatieve ondersteuning Berséba - PO0001 School Plaats Directeur Datum 1 HGW Handelingsgericht en preventief werken De school werkt handelingsgericht en preventief. De school signaleert

Nadere informatie

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning Inleiding Het samenwerkingsverband is in het schooljaar 16-17 gestart met het herijken van de basisondersteuning.

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie 20181019 Algemene gegevens: Schoolnaam Obs Molenbeek Locatie Boekelo & Usselo Brinnummer 16NC Bestuursnummer 41565 Adres Boekelerschoolpad 1 & Lammerinkweg 10 Telefoon

Nadere informatie

Jaarplan Nijkerklaan BA Den Haag Tel:

Jaarplan Nijkerklaan BA Den Haag Tel: Jaarplan 2018-2019 Inleiding Voor u ligt het jaarplan van de Rosaschool voor het schooljaar 2018-2019. Een jaar om naar uit te kijken. De school gaat een aantal positieve uitdagingen en kansen tegemoet

Nadere informatie