Bewonersbrief terugkoppeling informatieavonden inzake drukriolering Vaartdijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewonersbrief terugkoppeling informatieavonden inzake drukriolering Vaartdijk"

Transcriptie

1 Bewonersbrief terugkoppeling informatieavonden inzake drukriolering Vaartdijk Datum bewonersbrief: 30 april 2019 Telefoonnummer: Contactpersoon: de heer A. van Egmond Inhoud bewonersbrief: Op 8 en 11 april 2019 zijn informatieavonden gehouden met betrekking tot de drukriolering Vaartdijk. Van deze twee bijeenkomsten is een samenvatting gemaakt. In het informatiebulletin geeft de gemeente antwoord op de gestelde vragen. In de bijlage treft u de samenvatting aan van de gehouden informatieavonden. Vragen? Als u naar aanleiding van deze brief nog vragen hebt over de riolering kunt u contact opnemen met mij via de gemeentelijke informatielijn: Als u naar aanleiding van deze brief nog vragen hebt over funderingen kunt u contact opnemen met J. Korver van het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel (GAF), telefoonnummer

2 Samenvatting informatieavonden over drukriolering en funderingen voor eigenaren van Communicatieweg/Vaartdijk de datum 8 en 11 april 2019 in de kantine van tennisvereniging Forbo. De informatieavonden waren bedoeld om bewoners te informeren over de ontwikkelingen op het gebied van drukriolering en funderingen aan de Vaartdijk en de Communicatieweg. Dhr. Arnold van Egmond heeft namens het ingenieursbureau uitleg gegeven over de drukriolering en dhr. Jan Korver heeft een presentatie gegeven namens het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel. Presentatie over drukriolering door Arnold van Egmond Drukriolering Vaartdijk Drukriolering Vaartdijk bestaat uit 2 delen, namelijk Vaartdijk Zuid-Watertoren (Communicatieweg-Oost nr. 10 tot en met Vaartdijk nummer 22) en Vaartdijk Noord (Vaartdijk nummer 23A tot en met 60). Vaartdijk Zuid-Watertoren moet nog in zijn geheel uitgevoerd worden. Voor Vaartdijk Noord is de persleiding in de dijk reeds meegenomen met de werkzaamheden van HHNK. Voor het aanleggen van de gemalen en leidingen is een scan gemaakt welke kansrijk zijn om aan te sluiten. Kansrijk is beoordeeld op onderstaande punten: 1. invloedsfeer van de aanleg in combinatie met bouwjaar van de panden; 2. hoogtemonitoring (nulmeting 1e meting); 3. voldoende aansluitingen op het systeem; 4. werkzaamheden HHNK; Resultaat Voor Vaartdijk Zuid-Watertoren is het resultaat van de scan, dat de gemalen hier kansrijk zijn om uit te voeren. Voor Vaartdijk Noord is het resultaat van de scan, dat voor de nummers 23a tot en met 24a1, 25a, 26, 28, 29 tot en met 41, 43C tot en met 47 en 51 tot en met 60, de gemeente hier nog moet wachten met de aanleg. Voor de nummers 23a tot en met 24a1 is als reden dat HHNK voor dit deel nog met het ontwerp van de dijk bezig is. Voor de nummers 25a, 26, 28, 29 tot en met 41, 43C tot en met 47 en 51 tot en met 60 is de reden dat de invloedsfeer tot het pand komt en hierdoor meer inzicht nodig is over de staat van de funderingen om een betere beoordeling te maken. Om een betere beoordeling te kunnen maken is hoogtemonitoring opgestart. Alle overige locaties van Zuid-Watertoren en Vaartdijk Noord zijn kansrijk om uit te voeren.

3 Planning Een voorlopige inschatting is dat Vaartdijk Zuid-Watertoren eind 2019 kan starten en voor Vaartdijk Noord zal het voor de kansrijke locaties medio 2020 zijn. Pompput en gemaalkast. In onderstaande plaatjes wordt een situatie weergeven van een gemaal met besturingskast en een principe doorsnede van een pompput.

4 Presentatie over funderingen door Jan Korver Algemene informatie over de funderingsproblematiek In de informatieavond is algemene uitleg gegeven over de funderingsproblematiek in Zaanstad. De problemen kunnen vooral voorkomen bij woningen die voor 1945 zijn gebouwd. Over het algemeen zijn er vier oorzaken die zorgen voor funderingsproblemen: 1. Bacteriën; die langzaam de relatief zachte buitenlaag van de heipaal opeten. Schadelijke bacteriën komen overal in de bodem voor en ook onder water zijn deze bacteriën actief (zuurstofloos milieu). Aantasting van bacteriën komt over de hele lengte van de paal voor. 2. Houtrot; als palen geheel of gedeeltelijk droog staan, kunnen zich schimmels gaan vormen die de bovenkant van de palen laten rotten. 3. Negatieve kleef; door het inklinken van de Zaanse bodem gaat als het ware de grond aan de paal hangen waardoor het pand omlaag getrokken wordt in plaats van het pand te dragen. 4. Veranderend gebruik of verbouwing; bijvoorbeeld andere gewichtsverdeling in de woning. Het grootste probleem is meestal de bacteriële aantasting bij de voornamelijk grenen palen die veelal niet langer zijn dan 8 à 9 meter. Grenen palen hebben een kleinere harde binnenkern en een grotere zachtere buitenkant (spintlaag=de groeilaag van de boom). Bij vuren palen is dat andersom: een grotere hardere binnenkern en een kleinere zachtere buitenkant.

5 Funderingsonderzoek Een funderingsonderzoek geeft een volledig beeld van de huidige kwaliteit en verwachte restlevensduur van de fundering. Bij een funderingsonderzoek wordt het volgende uitgevoerd: o scheefstand- en hoogtemetingen o inspectie bodemkwaliteit en grondwaterstand o onderzoek van de heipalen. Als uw woning niet eerder een funderingsonderzoek (via gemeente Zaanstad) heeft gehad kunt u aanspraak maken op een subsidie voor funderingsonderzoek. Per funderingsinspectie kunt u 80% subsidie verkrijgen tot een maximaal bedrag van 3.300,= bij een individueel onderzoek. Bij een gezamenlijk onderzoek is het maximale subsidiebedrag 3.500,= per inspectie. Aandachtspunten voor het verkrijgen van onderzoekssubsidie zijn: 1. alleen de eigenaar kan subsidie aanvragen 2. niet eerder subsidie ontvangen van gemeente Zaanstad voor funderingsonderzoek 3. eerst de subsidiebeschikking afwachten en daarna starten met het funderingsonderzoek 4. alleen een vooroorlogse woning komt in aanmerking. Hoogtemonitoring Met een meetboutje in uw woning kan een hoogtemonitoringsproces opgestart worden. Bij een zakking van 4 < 8 mm per jaar is er sprake van een zeer grote zakking en zal het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel met u contact opnemen. Als de zakkingen onacceptabel groot worden, zakkingssnelheid is dan meer dan 8 mm/jaar, neemt afdeling Gebruikstoezicht de regie over. Het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel kan u tijdens het proces adviseren en begeleiden. Dat komt te vervallen als afdeling Gebruikstoezicht het over neemt en de taak heeft om te handhaven op een veilige woonsituatie.

6 Meest gebruikte methode bij funderingsherstel Tijdens deze informatieavond is een inkijkje gegeven in de meest gebruikte methode voor funderingsherstel: de tafelmethode. Deze methode is het meest praktisch en daardoor veelal het goedkoopste gebleken. Onderstaand treft u een afbeelding aan van de oude Amsterdamse fundering en afbeelding van het principe tafelmethode. Funderingsherstel Als u als eigenaar overgaat tot funderingsherstel kan het funderingsloket u helpen met advies. Onder andere adviseren wij u bij het handboek te downloaden. Het handboek geeft stapsgewijs informatie over funderings-herstel. Daarnaast kunnen we u adviseren over eventuele financiële stappen en collectiviteit funderingsherstel. Als u de financiën voor funderingsherstel bij de eigen bank/hypotheekverstrekker niet rond krijgt, kan het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel de expertise van een onafhankelijk financieel adviseur inzetten om te kijken of er toch nog financiële mogelijkheden zijn of dat u wellicht gebruik kunt maken van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Aan het Fonds Duurzaam Funderingsherstel zijn voorwaarden verbonden: 1. Binnen het bouwblok moet minstens één urgent geval zijn. 2. Alle eigenaren van een bouwblok moeten gaan herstellen. 3. Funderingsherstel moet gecombineerd worden met het aanbrengen van een isolerende vloer (mininmaal Rc 2,5). 4. Er moet een bouwbegeleider zijn die het proces/rekeningen accordeert (men mag er zelf één inschakelen of gemeente Zaanstad/Funderingsloket kan dit deel op zich nemen. 5. Maximale lening is euro en is een hypothecaire lening van 30 jaar annuïtair. 6. De aanvraag wordt bij SVn gedaan en niet bij gemeente Zaanstad.

7 Verantwoordelijkheden Als eigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw woning. Dat geldt ook voor uw fundering maar dat is lastig in de gaten te houden. Gemeente Zaanstad helpt u daar graag bij: met informatie tijdens informatieavonden, hoogtemonitoring, advies en bijvoorbeeld subsidie voor funderingsonderzoek. Gemeente Zaanstad probeert met werkzaamheden zo veel mogelijk rekening te houden met de omgeving waar sprake is van kwetsbare funderingen zodat er in principe geen schade ontstaat. Programma verbeteren bestaande woningvoorraad Tot slot wordt bij elke informatieavond kort benoemd dat het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel/Funderingsloket onderdeel uit maakt van het programma verbeteren bestaande woningvoorraad. Dat betekent dat u bij het team ook terecht kunt als u van plan bent om de woning te verduurzamen of als u de woning levensloopbestendig wilt maken. Daarnaast is gemeente Zaanstad sinds kort gestart met voorlichting over loodsanering. Het funderingsloket kan u verwijzen naar de afdeling die zich daar mee bezig houdt maar u kunt hierover ook meer informatie vinden op de website van gemeente Zaanstad met zoekterm lood. Contact? Voor andere vragen of meer informatie kunt u het funderingsloket bereiken via of via de mail: funderingsherstel@zaanstad.nl. Als u een hoogtemonitoringsrapport van uw pand wilt ontvangen, kunt u een mailverzoek doen via funderingstoezicht@zaanstad.nl. Alle informatie over funderingen is terug te vinden op de website Het funderingsloket heeft van alle vragen van diverse informatieavonden een vraagen antwoordoverzicht gemaakt. Wilt u deze ontvangen? Stuur een mailverzoek naar funderingsherstel@zaanstad.nl, dan sturen we deze naar u toe! Gestelde en ingeleverde vragen door eigenaren tijdens de informatieavonden Onderstaand treft u een bundeling van de gestelde en ingeleverde vragen tijdens de informatieavonden. Er waren veel dubbele vragen; deze zijn gebundeld. Met de eigenaren die schriftelijk vragen ingeleverd hebben, volgt nog een contactmoment. Ook met de eigenaren die bij de presentielijst hebben aangegeven dat zij graag contact willen hebben met het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel wordt contact opgenomen.

8 Vervolg Gestelde en ingeleverde vragen 1. Het ministerie heeft in 2005 al aangegeven dat alle huishoudens op een riool aangesloten moesten worden en sommige bewoners hebben al in 1999 een brief ontvangen van ingenieursbureau Oranjewoud. Waarom duurt het zo lang? Gemeente Zaanstad is in 2003 gestart om 700 ongerioleerde panden in Zaanstad aangesloten te krijgen. Met een brief is toen door Arcadis een inventarisatie gemaakt. Vanwege bezuinigingen is het aansluitproject meteen daarna stilgelegd en heeft men er voor gekozen eerst de grote emissie uit het riool in de stad weg te nemen door het realiseren van bergbezinkbassins. In 2010 is dit weer verder opgepakt en de afgelopen jaren zijn de bedoelde 700 panden grotendeels aangesloten. De Vaartdijk is één van de laatste deelprojecten. 2. Waarom worden de pompen en de gemalen niet aan de andere kant van de sloot geplaatst? In de beginfase werd aangegeven dat de pompputten in de onderdijk zouden komen en wil Hoogheemraadschap dat niet meer, waarom is die beslissing genomen en is daar wel voldoende over onderhandeld? In de informatiebijeenkomst van 9 oktober 2017 voor Vaartdijk 29 t/m 41 heeft dhr. M. Zon uitgelegd waarom de gemalen niet in de dijk mogen komen. De tekst en uitleg zoals deze in het verslag van deze avond is verwerkt, luidt: De heer Zon licht toe dat het HHNK de taak heeft dat zij de dijken met een waterkerende functie op voldoende sterkte te houden. Sinds het geval Wilnis zijn er vanuit de overheid normen en eisen opgelegd waar elke dijk aan moet voldoen. De dijk aan de Westzijde van de Nauernasche Vaart voldoet niet aan deze normen moet aan de binnenzijde versterkt worden. Daarnaast moet ook de hoogte aangepakt worden. Het HHNK verwacht dat zij de dijk frequenter, tot wel iedere 15 jaar zal gaan verstevigen. Met een put in de dijk zullen de leidingen vanaf de particuliere tuinen onder vrij verval, onder de kantsloot door, naar de dijk toe lopen. Dat betekent dat de put behoorlijk diep komt te liggen. In ieder geval dieper dan de pompputten op particuliere percelen. Met het ingraven van een put wordt de dijk op die locatie zwakker gemaakt. Het verzwakken van de dijk is niet toegestaan, aangezien de Vaartdijk nu al is afgekeurd op binnenwaartse sterkte. Het HHNK geeft de gemeente daarom geen toestemming om een put in de dijk aan te leggen. Ook niet als de put wordt voorzien van damwanden, omdat na iedere 15 jaar, bij een nieuwe versteviging (ophoging), de put en damwanden opnieuw moeten worden aangebracht.

9 Vervolg Gestelde en ingeleverde vragen 3. De bewoners geven aan dat machinaal graven niet mogelijk is want er is geen meter vrij, is daar naar gekeken? De bewoners willen liever dat de sleuven met de hand of met een minikraan gegraven worden. De gemeente gaat hier naar kijken. Machinaal waar het kan, handmatig waar het moet. Dat hangt af van de bereikbaarheid, toegankelijkheid van het perceel, de beschikbare ruimte in de tuin of omdat er voorzichtig gewerkt moet worden. 4. De eigenaren hebben de put liever niet in het midden van hun tuin. Mogen zij zelf bepalen waar de put komt? De locatie van de put is afgestemd met dhr. Pieter van Duijn van ingenieursbureau Witteveen+Bos. De aansluitingen naar de persleiding zijn al aangelegd en het minigemaal moet hierop aangesloten worden. Het verschuiven van het gemaal is beperkt mogelijk. De gemeente kan nog kijken wat hierin de mogelijkheden zijn. 5. De hele periode heeft de dijk open gelegen en dat was geen probleem. Waarom is er nu een probleem, nu er een minigemaal en een geul komt? De werkzaamheden voor het plaatsen van het gemaal en aanleg van de verzamelleiding levert een invloedsfeer op. Deze invloedsfeer van de werkzaamheden komt tot of in het pand. U wordt aangesloten op een verzamelleiding. Deze gaat voor de woningen langs. Omdat deze leiding langs de hele gevel van de woning komt, kunnen de graafwerkzaamheden de stabiliteit van de grond (en woning) negatief beïnvloeden. Om dit beter te beoordelen, zijn meer metingen noodzakelijk. 6. Wij hebben ons huis gekocht met de mededeling dat we eind 2018 op het riool aangesloten zouden worden maar nu is er uitstel. Waarom moeten we 5 jaar wachten? De komende tijd (één tot twee jaar) worden de metingen van de hoogtemonitoring afgewacht. Deze meetgegevens zullen bepalend zijn voor het verdere proces. Het streven is wel om zo gauw mogelijk (als het veilig kan) te starten met verdere aansluitingen. 7. Zaanstad wil de bewoners op het riool maar de bewoners willen dat niet, kunnen de pompen niet in de onderdijken? Zoals al aangegeven in vraag/antwoord 2 is het niet mogelijk om de pompen in de onderdijken te plaatsen.

10 Vervolg Gestelde en ingeleverde vragen 8. Wij hebben funderingsherstel laten doen en nu krijgen we bericht dat ook voor ons de nieuwe riolering met 5 jaar is uitgesteld. Waarom? Het klopt dat het op dit moment uitgesteld wordt. U wordt aangesloten op een verzamelleiding. Deze gaat voor woningen langs die geen funderingsherstel hebben gehad. Omdat deze leiding langs de hele gevel van de woning komt, kunnen de graafwerkzaamheden de stabiliteit van de grond (en woning) negatief beïnvloeden. Om dit beter te beoordelen, zijn meer metingen noodzakelijk. Zie ook het antwoord bij vraag Waarom is er zo laat tot funderingsonderzoek besloten? U bedoelt met funderingsonderzoek waarschijnlijk hoogtemetingen. Een funderingsonderzoek is een uitgebreid onderzoek met o.a. een onderzoek naar de staat van de funderingspalen. Begin 2018 zijn de locaties van de gemalen voor Vaartdijk 29 t/m 47 met de bewoners overeen gekomen. Hierna zijn de visuele inspecties opgestart. Vanuit de visuele inspecties is er bij een aantal panden scheuren en scheefstanden waar genomen. Deze kunnen duiden op funderingsproblemen. Als gevolg hiervan zijn de bouwkundige vooropnamen gestart en de hoogtemonitoring. 10. Wat is het nut van de voorgaande onderzoeken (bouwkundige opname door Monsjou en partners en monitoring paalfundering) die zijn gedaan? Diverse onderzoeken zijn nodig om te bezien of gemeente Zaanstad veilig en zonder schade aan het werk kan.

Bewonersbrief Wijziging start uitvoering voor werkzaamheden in uw buurt

Bewonersbrief Wijziging start uitvoering voor werkzaamheden in uw buurt Bewonersbrief Wijziging start uitvoering voor werkzaamheden in uw buurt Datum bewonersbrief: 15 februari 2017 Contactpersoon: L. Jongmans Telefoonnummer: 14 0 75 Inhoud bewonersbrief: In februari 2015

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst funderingsproblematiek

Informatiebijeenkomst funderingsproblematiek Urgente Aanpak Ferry van der Kwaak Deze avond algemeen doel van dit project oorzaken van funderingsproblemen bloksgewijs funderingsonderzoek en subsidie hoe nu verder? Algemeen In Rotterdam ongeveer 60.000

Nadere informatie

III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563

III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563 111111111111111111 III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563 Aan de bewoners van de Jan van Goyenkade 1 t/m 8, 78 en 7C, Paul Cézannestraat 31 en 33, Paulus Potterhof 18 t/m 21, Saenredamstraat 50 t/m 53 gemeente

Nadere informatie

Voor wie. Probleemschets. Hoe herkent u funderingsproblemen?

Voor wie. Probleemschets. Hoe herkent u funderingsproblemen? Regeling funderingsherstel Klemmende deuren, ramen die niet meer goed dicht kunnen, scheuren in de muren en verzakkingen. Dit zijn typische kenmerken van funderingsproblemen, in de volksmond ook wel paalrot

Nadere informatie

Funderingsherstel aan woningen Zeeheldenbuurt noodzakelijk

Funderingsherstel aan woningen Zeeheldenbuurt noodzakelijk Funderingsherstel aan woningen Zeeheldenbuurt noodzakelijk december 2017 Nieuwsbrief voor particuliere eigenaren De funderingsbalken onder uw woning in de Zeeheldenbuurt moeten worden hersteld. Woningcorporatie

Nadere informatie

Funderingsproblemen Zaanstad

Funderingsproblemen Zaanstad Funderingsproblemen Zaanstad 21 november 2013 TU-Delft KCAF congres aanpak funderingsproblematiek Omvang probleem Zaanstad specifiek Oud beleid en onderzoeksgebieden Nieuw beleid en rol gemeente Problemen

Nadere informatie

Funderingen in Zaanstad

Funderingen in Zaanstad Funderingen in Zaanstad Funderingsherstel - Wat nu? De meeste panden in Zaanstad die vóór 1970 zijn gebouwd, staan op houten funderingspalen. Uit onderzoek blijkt dat veel van deze funderingspalen zijn

Nadere informatie

Monitoring houten paalfunderingen

Monitoring houten paalfunderingen Informatiebrochure: Monitoring houten paalfunderingen versie: juli 2012 Gemeente Zaanstad dienst Wijken, sector Handhaving afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Monitoring

Nadere informatie

FUNDERINGEN. Presentatie Raadscommissie W+L 26 maart 2003 Naar aanleiding van de Evaluatie van januari 2003 Door P. Bekkers, PM iov SO

FUNDERINGEN. Presentatie Raadscommissie W+L 26 maart 2003 Naar aanleiding van de Evaluatie van januari 2003 Door P. Bekkers, PM iov SO FUNDERINGEN Presentatie Raadscommissie W+L 26 maart 2003 Naar aanleiding van de Evaluatie van januari 2003 Door P. Bekkers, PM iov SO FUNDERINGEN Korte historie Beleid Fundering en funderingsproblemen

Nadere informatie

Funderingen in Zaanstad

Funderingen in Zaanstad Funderingen in Zaanstad Funderingsherstel - Wat nu? De meeste panden in Zaanstad die vóór 1970 zijn gebouwd, staan op houten funderingspalen. Vooroorlogse panden staan ook nog eens op korte houten palen

Nadere informatie

Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam

Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam II II II 2015/218861 II II II N gemeente Zaanstad Realisatie nformatie Infornr CD E Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam DATUM ONS KENMERK BIJLAGE(N) DOORKIESNUMMER ONDERWERP

Nadere informatie

Verwarring over funderingsmeting Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Domein Openbare ruimte

Verwarring over funderingsmeting Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Domein Openbare ruimte Rapport Gemeentelijke Ombudsman Verwarring over funderingsmeting Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Domein Openbare ruimte 31 mei 2012 RA120867 Samenvatting Een man ontvangt eind 2010

Nadere informatie

Grondwater en de fundering van uw huis

Grondwater en de fundering van uw huis Grondwater en de fundering van uw huis Vlak onder de grond is de bodem verzadigd met water: dit is het grondwater. Als uw huis houten funderingspalen heeft of géén funderingspalen, dan kan een lage grondwaterstand

Nadere informatie

Welkom bewoners Brugweg nrs fase 2 Herstel riolering. 27 juni

Welkom bewoners Brugweg nrs fase 2 Herstel riolering. 27 juni Welkom bewoners Brugweg nrs 1 117 fase 2 Herstel riolering 27 juni Even voorstellen Cees van Walsem projectleider gemeente Wendy Fahner adviseur riolering gemeente Hans Teunissen projectleider Kennis van

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Datum: 22 december 2017 Versie: A, aanvulling extra rapporten Door: Ellen Boerema Inhoudsopgave Inleiding... 2 Overzicht onderzoeken...

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Datum: 23 November 2017 Door: Ellen Boerema Inhoudsopgave Inleiding... 2 Overzicht onderzoeken... 2 Resultaten onderzoeken... 3

Nadere informatie

Informa5eavond goed gefundeerd!

Informa5eavond goed gefundeerd! Informa5eavond goed gefundeerd! 4 november 19.00 uur en 20.30 Oranjekerk Rozenlaan 20 Opdrachtgevers: Bewoners Ini5a5efgroep Kleiwegkwar5er Gemeente Ro=erdam Ministerie van Binnenlandse Zaken Kennis Centrum

Nadere informatie

Herontwikkeling Zoeterwoudsesingel 34, Leiden Notitie fundering herstel

Herontwikkeling Zoeterwoudsesingel 34, Leiden Notitie fundering herstel Pieters Bouwtechniek Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft 015-2190300 Postbus 1047 2600 BA Delft info@pbt-delft.nl www.pietersbouwtechniek.nl Herontwikkeling Notitie fundering herstel Opdrachtgever: Architect:

Nadere informatie

Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam

Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam Jaarverslag 2013 Stadserf 19 mei 2014 Ruud van Workum Projectcoördinator Een aanpak met: Woningverbetering Zwamaanpak Funderingsherstel Monitoring

Nadere informatie

Houtaantasting onder water -stopt het ooit-

Houtaantasting onder water -stopt het ooit- Houtaantasting onder water - stopt het ooit - René Klaassen 17 januari 2012 7 de nationale houten heipalendag Inleiding-1, tekst Beste mensen, Op de nationale houten heipalendag is houtaantasting natuurlijk

Nadere informatie

Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam

Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam Jaarverslag 2012 Raadscommissie 8 juli 2013 Ruud van Workum Projectcoördinator Een aanpak met: Woningverbetering Zwamaanpak Funderingsherstel Monitoring

Nadere informatie

Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving)

Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving) Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving) De gemeente Zaanstad start dit najaar met de werkzaamheden van het resterende deel van Zuiderham in de omgeving van de Neptunuslaan. Het riool en het

Nadere informatie

Funderingsproblematiek Tweede kamer commissie BiZa en I&M 28 maart 2013

Funderingsproblematiek Tweede kamer commissie BiZa en I&M 28 maart 2013 . Funderingsproblematiek Tweede kamer commissie BiZa en I&M 28 maart 2013 Agenda: 1. Presentatie Ing. Ad van Wensen, Ir. Dick de Jong, Ir. Peter Ligthart 2. Aanbieding noodkreet Martine Coevert 3. vragen?

Nadere informatie

Funderingsherstel en funderingsverbetering, (in de Volkshuisvesting)

Funderingsherstel en funderingsverbetering, (in de Volkshuisvesting) Funderingsherstel en funderingsverbetering en de invloed daarvan op de omgeving in Amsterdam. januari 2017 ing. Frans Sas 1 Inleiding. In Amsterdam zijn er allerlei soorten herstel en verbeteringen aan

Nadere informatie

Vogelbuurt, Korte Akkeren

Vogelbuurt, Korte Akkeren Vogelbuurt, Korte Akkeren Presentatie rioolvernieuwing 4 & 6 juli 2017 Openbare ruimte projectgebied Vogelbuurt & Westkade/Westerom Het riool binnen Korte Akkeren Vogelbuurt voldoet niet meer aan de gevraagde

Nadere informatie

Protocol voor het uitvoeren van een inspectie aan houten paalfunderingen versie 2003

Protocol voor het uitvoeren van een inspectie aan houten paalfunderingen versie 2003 Protocol voor het uitvoeren van een inspectie aan houten paalfunderingen versie 2003 Datum PROTOCOL INSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERINGEN PROTOCOL INSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERINGEN PROTOCOL INSPECTIE HOUTEN

Nadere informatie

FUNDERING VAN TEYLERS MUSEUM. Jasper Vosdingh Bessem Fundering Teylers Museum Historie. Ovale zaal.

FUNDERING VAN TEYLERS MUSEUM. Jasper Vosdingh Bessem Fundering Teylers Museum Historie. Ovale zaal. FUNDERING VAN TEYLERS MUSEUM Jasper Vosdingh Bessem j.vosdinghbessem@fugro.nl Historie Ovale zaal bron: Ten Cate & Van Wiele 1 20-1-2014 Historie : start bouw in 1779 naar een ontwerp van de jonge architect

Nadere informatie

Funderingsproblematiek. et Andre Opstal Adviseur funderingstechniek en -onderzoek. Opstal Funderings Adviezen

Funderingsproblematiek. et Andre Opstal Adviseur funderingstechniek en -onderzoek. Opstal Funderings Adviezen Andre Opstal Adviseur funderingstechniek en -onderzoek 1 Nastelbare fundering? Waarom? 2 of Extra draagvermogen Vijzelen 3 h onderheid niet onderheid 4 h onderheid niet onderheid 5 achtertuin trottoir

Nadere informatie

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G.

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G. IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 2743 CB Waddinxveen Tel: (0182) 646 646 Fax: (0182) 646 654 E-mail: mail@ifco.nl Web: www.ifco.nl KvK: Gouda 290 32656 RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW

Nadere informatie

Professionalisering en kwaliteitsborging van funderingsonderzoeken

Professionalisering en kwaliteitsborging van funderingsonderzoeken Professionalisering en kwaliteitsborging van funderingsonderzoeken Peter Nelemans KCAF congres Fugro GeoServices BV 21-11- 2013 Inhoud: Introductie F3O De F3O richtlijnen voor funderingsonderzoeken In

Nadere informatie

Manifest handhaving 6% BTW-regeling bij funderingsherstel. Juni 2015

Manifest handhaving 6% BTW-regeling bij funderingsherstel. Juni 2015 Manifest handhaving 6% BTW-regeling bij funderingsherstel Juni 2015 Met ingang van 1 juli 2015 komt er een einde aan de tijdelijke BTW-verlaging op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen ouder

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 en de toekomst

Jaarverslag 2009 en de toekomst Particuliere woningverbetering en funderingsherstel Schiedam Jaarverslag 2009 en de toekomst Ruud van Workum projectcoördinator juni 2010 De ontwikkeling in de tijd: 2002: Beleid en geld 2003: Aanpassing

Nadere informatie

OMGEVINGSONDERZOEK SCHADEMONITORING

OMGEVINGSONDERZOEK SCHADEMONITORING GEOTECHNIEKDAG BREDA 7 NOVEMBER 2017 OMGEVINGSONDERZOEK SCHADEMONITORING BRIAN WEHRMANN GEOTECHNISCH ADVISEUR CRUX ENGINEERING DIJKVERSTERKING KIJK DIJKVERSTERKING KIJK Doelstelling Opstellen van randvoorwaarden

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Subsidie Funderingsonderzoek

Collegebesluit. Onderwerp Subsidie Funderingsonderzoek Collegebesluit Onderwerp Subsidie Funderingsonderzoek Nummer 2017/293662 Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling STZ/WWGZ Auteur Magré, E.C.C.

Nadere informatie

Subsidieregeling funderingsonderzoek Zaanstad 2015

Subsidieregeling funderingsonderzoek Zaanstad 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zaanstad. Nr. 9216 2 februari 2015 Subsidieregeling funderingsonderzoek Zaanstad 2015 Opmerkingen m.b.t. de regeling Deze regeling vloeit voort uit het beleid

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

Kennisdag Funderingen. Congres Aanpak Funderingsproblematiek. Techniek en funderingsherstel. Frits van Tol TU-Delft Deltares.

Kennisdag Funderingen. Congres Aanpak Funderingsproblematiek. Techniek en funderingsherstel. Frits van Tol TU-Delft Deltares. Kennisdag Funderingen Congres Aanpak Funderingsproblematiek Techniek en funderingsherstel Frits van Tol TU-Delft Deltares November 24, 2013 1 Vermelding Sectie GeoEngineering onderdeel organisatie Overzicht

Nadere informatie

Meetrapport monitoring paalfundering v. 1.5

Meetrapport monitoring paalfundering v. 1.5 Meetrapport monitoring paalfundering v. 1.5 Object: Genieweg 21 t/m 23 1566 NJ ASSENDELFT Objectcode: 1566NJ-21tm23 Rapportdatum: 19-3-2014 Gemeente Zaanstad 1. Meetprotocol Deskundigheid personeel De

Nadere informatie

M. Bekkers, W. van Bodegraven, M. Stam, W. Visser

M. Bekkers, W. van Bodegraven, M. Stam, W. Visser VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: W. Visser Tel nr: 8635 Nummer: 15A.00582 Datum: 3 juni 2015 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Team: Realisatie en Beheer

Nadere informatie

Het herkennen en aanpakken van eventuele. funderingsproblemen. bij koop of verkoop van een woning

Het herkennen en aanpakken van eventuele. funderingsproblemen. bij koop of verkoop van een woning Het herkennen en aanpakken van eventuele funderingsproblemen bij koop of verkoop van een woning In gebieden met klei- en veenlagen zijn in het verleden houten paalfunderingen gebruikt. Soorten funderingen:

Nadere informatie

Betonoplangers Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF

Betonoplangers Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF Betonoplangers 2006.07.28 Eerste uitgave 2006.08.15 Aanvulling 2010.07.09 Aanvulling 2012.03.19 KCAF 1 Inleiding. Deze publicatie over betonoplangers is gemaakt omdat we bij funderingsonderzoeksrapportages

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 11.0003, d.d. 11 januari 2011 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Vooruitakkoord te verlenen tot het treffen van voorzieningen, conform de nog in te dienen aanvraag omgevingsvergunning, zoals besproken

Nadere informatie

Paalrot door lekke drainerende riolen

Paalrot door lekke drainerende riolen Paalrot door lekke drainerende riolen Tot 1960-1970 soms ook nog daarna zijn houten heipalen gebruikt in klei en veengebieden voor de fundering van woningen. Tot ongeveer 1910 als Amsterdamse en Rotterdamse

Nadere informatie

Meest gestelde vragen & antwoorden versie december 2015

Meest gestelde vragen & antwoorden versie december 2015 Meest gestelde vragen & antwoorden versie december 2015 De meest gestelde vragen en antwoorden zijn als volgt gerubriceerd: Project & planning Gevolgen voor u Riolering Grondwater(overlast) & drainage

Nadere informatie

1 Algemeen deel. Verslag. Betreft : Informatieavond bewoners Claes de Vrieselaan 23, 25, 27, 29, 31, 33. Datum : 8 november 2017

1 Algemeen deel. Verslag. Betreft : Informatieavond bewoners Claes de Vrieselaan 23, 25, 27, 29, 31, 33. Datum : 8 november 2017 Verslag Stadsbeheer Bezoekadres: De Rotterdam Wilhelminakade 179, Rotterdam Postadres: Postbus 6575 3002 AN Rotterdam Internet: rotterdam.nl/blindgangerclaesdevrieslaan Van: Joost Martens / Maarten Sprengers

Nadere informatie

Geen regie bij melding gat in de stoep Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Waternet

Geen regie bij melding gat in de stoep Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Waternet Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen regie bij melding gat in de stoep Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Waternet 29 maart 2012 RA120494 Samenvatting Voor de garagedeur van een woonblok, dat eigendom is

Nadere informatie

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen?

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Schrikbeeld in veel gemeenten Rotterdam Amsterdam Haarlem Dordrecht Weesp Zevenaar Schiedam Zaanstad Echten (Fr) Spakenburg Maar hoe zit het

Nadere informatie

Funderingsherstelmethoden. Datum 1 juli 2006 Wijziging A. Aangevuld 16 april 2007

Funderingsherstelmethoden. Datum 1 juli 2006 Wijziging A. Aangevuld 16 april 2007 Funderingsherstelmethoden Datum 1 juli 2006 Wijziging A. Aangevuld 16 april 2007 1 Inleiding In deze publicatie vindt u een overzicht van mogelijke funderingsherstelmethoden voor een houten fundering of

Nadere informatie

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen SAMENVATTING Aanleiding In het westelijke deel van het Schilderskwartier zijn de woningen gefundeerd op houten palen met betonopzetters. Uit onderzoeken in de jaren 90 is gebleken dat de grondwaterstand

Nadere informatie

Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk bouwplan

Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk bouwplan Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk 2 Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk De Handreiking Ontgravingen in een

Nadere informatie

Gemeente Zaanstad. Beleidsrichtlijn Toezicht en handhaving funderingen.

Gemeente Zaanstad. Beleidsrichtlijn Toezicht en handhaving funderingen. Gemeente Zaanstad Beleidsrichtlijn Toezicht en handhaving funderingen. Datum: 2 februari 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 1.1 Funderingsproblematiek in Zaanstad... 4 1.2 Aanbevelingen bureau Berenschot...

Nadere informatie

Wat nu? Peter den Nijs: Wareco ingenieurs Edwin Kooijman: Gemeente Zaanstad. De foto s gebruikt in deze presentatie zijn

Wat nu? Peter den Nijs: Wareco ingenieurs Edwin Kooijman: Gemeente Zaanstad. De foto s gebruikt in deze presentatie zijn Woningen onveilig Wat nu? Peter den Nijs: Wareco ingenieurs Edwin Kooijman: Gemeente Zaanstad De foto s gebruikt in deze presentatie zijn beschikbaar gesteld door: Gemeente Zaanstad Fugro Geoservices Wareco

Nadere informatie

Adviesmemo archeologie zonnepark Grondbank Zuidplas

Adviesmemo archeologie zonnepark Grondbank Zuidplas ONDERWERP Advies memo archeologie aanleg zonnepark locatie Grondbank Zuidplas DATUM 10-8-2016 PROJECTNUMMER C05058.000205.0120 ONZE REFERENTIE VAN Ineke de Jongh AAN gemeente Zuidplas KOPIE AAN Frank Gierman

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. INDIENING Steller vragen: J.H.Maas, PvdA Datum: 11 januari 2013 Onderwerp: grondwateroverlast

Nadere informatie

Het herkennen en aanpakken van eventuele. funderingsproblemen. bij koop of verkoop van een woning

Het herkennen en aanpakken van eventuele. funderingsproblemen. bij koop of verkoop van een woning Het herkennen en aanpakken van eventuele funderingsproblemen bij koop of verkoop van een woning In gebieden met klei- en veenlagen zijn in het verleden houten paalfunderingen gebruikt. Soorten funderingen:

Nadere informatie

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen?

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Schrikbeeld in veel gemeenten Rotterdam Amsterdam Haarlem Dordrecht Weesp Zevenaar Schiedam Zaanstad Echten (Fr) Spakenburg Maar hoe zit het

Nadere informatie

Beschrijving deelgebied Buitengebied Breda Haagse Beemdenbos

Beschrijving deelgebied Buitengebied Breda Haagse Beemdenbos Beschrijving deelgebied Buitengebied Breda Haagse Beemdenbos Zevenbergen Terheijden Overzichtskaart met uitsnede van het deelgebied (dijkvak B100b) en vogelvlucht foto (Google Earth) Sectie Dijkvakken

Nadere informatie

Nieuwsbrief12 FUNDERINGEN. rol is nodig, omdat het proces van funderingsherstel

Nieuwsbrief12 FUNDERINGEN. rol is nodig, omdat het proces van funderingsherstel Nieuwsbrief12 FUNDERINGEN JULI 2004 In deze Nieuwsbrief Funderingen vindt u de subsidieregeling. De verschillende soorten subsidies en de wijze van aanvragen worden hierin beschreven. Bewaar dit inlegvel

Nadere informatie

Informatie Aanleg & Beheer Riolering

Informatie Aanleg & Beheer Riolering Informatie Aanleg & Beheer Riolering Afdeling Buitenruimte Januari 2013 Inhoudsopgave Bladzijde 1 1. Inleiding Bladzijde 2 2. Begripsbepalingen Bladzijde 2-4 3. Onderhoud en beheer Bladzijde 5-6 4. Ontluchting

Nadere informatie

Hoekse Lijn. Informatieavond Spoorsingel

Hoekse Lijn. Informatieavond Spoorsingel Hoekse Lijn Informatieavond Spoorsingel Informatieavond steunberm Spoorsingel 15-06-2016 Richard Bout Projectleider Ingenieursbureau Rotterdam 2 Programma Werkzaamheden steunberm: Korte toelichting ombouw

Nadere informatie

Funderingsonderzoek IJsclubstraat 37 Rotterdam.

Funderingsonderzoek IJsclubstraat 37 Rotterdam. Funderingsonderzoek IJsclubstraat 37 Rotterdam. C.J. SMIT & ZN bv Aannemingsbedrijf Funderingstechniek 23 januari 2017. C. J. Smit & Zonen b.v. AANNEMINGSBEDRIJF- FUNDERINGSTECHNIEK bezoekadres Oostbaan

Nadere informatie

Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden

Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden Terheijden Dijkvak omschrijving Lengte in m Opgave B117a_b Bastion 803 Hoogte Overzichtskaart met aanduiding dijkvak B117a_b, impressie van de natte EVZ en

Nadere informatie

Nieuwe riolering in uw woonwijk

Nieuwe riolering in uw woonwijk Nieuwe riolering in uw woonwijk Vervangen van uw riolering Hoe werkt het vervangen van de riolering? Hoe moet ik een nieuwe huisaansluiting aanleggen? Stankoverlast Consequenties voor grondwaterpeil Inspectie

Nadere informatie

Onderzoeksbureau. Funderingsonderzoek. xxxxxxxxxxx. Projectcode xxx. Datum 30 september Versie concept. Opdrachtgever xxxxx. xxx.

Onderzoeksbureau. Funderingsonderzoek. xxxxxxxxxxx. Projectcode xxx. Datum 30 september Versie concept. Opdrachtgever xxxxx. xxx. Onderzoeksbureau Funderingsonderzoek xxxxxxxxxxx Projectcode xxx Datum 30 september 2015 Versie concept Opdrachtgever xxxxx Opsteller xxx Paraaf Opsteller: Projectbegeleider xxx Paraaf Projectbegeleider:

Nadere informatie

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017 Notitie Stadsontwikkeling Ingenieursbureau Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling Datum : 9 maart 2017 Betreft : Binnentuinen Ageniesebuurt Bezoekadres: De

Nadere informatie

DEMPENDE PAALFUNDERING

DEMPENDE PAALFUNDERING DEMPENDE PAALFUNDERING André de Prouw CONSTRUCTIEBUREAU DE PROUW BV De fundering van een kerk Onze Lieve Vrouwekerk of Buitenkerk Kampen Historie van de kerk en toren 1335 1380 Bouw van een kruiskerk met

Nadere informatie

Bewonersavond Zeeheldenbuurt Waterproof 22 juni /07/2017 1

Bewonersavond Zeeheldenbuurt Waterproof 22 juni /07/2017 1 Bewonersavond Zeeheldenbuurt Waterproof 22 juni 2017 05/07/2017 1 Programma Plenair deel (19.30 tot ongeveer 20.30) 1. Welkom (Edgar de Bruijn) 2. Blik op Zeeheldenbuurt Waterproof (bewoner ZHB) 3. Interview

Nadere informatie

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment 4 trtrsterhtrf holman I nformatieavond Woonschepenhav en, 26-Í-Í-2OL4 Vragen en Antwoorden: L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment wordt dit inloopspreekuur

Nadere informatie

Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen Directie Beleidsontwikkeling Stedelijke Vernieuwing Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Postbus 30941 2500 GX Den Haag Interne

Nadere informatie

PLAATS DATUM REGISTRATIENUMMER

PLAATS DATUM REGISTRATIENUMMER PLAATS DATUM REGISTRATIENUMMER Schiedam 13 juni 2013 AANWEZIG Bobby Scheepe, wijkprocesmanager Schiedam Kethel-Oost (voorzitter) Marieke Wijsman, opdrachtgever ROR Eelco van Diesen, projectleider ingenieursbureau

Nadere informatie

Informatieavond Dijkversterking Neer. 8 maart 2017

Informatieavond Dijkversterking Neer. 8 maart 2017 Informatieavond Dijkversterking Neer 8 maart 2017 Programma Inleiding door Rein Dupont, bestuurder WL Terugblik proces en toelichting ontwerp dijktraject Neer, Guido Toirkens WL Inspraakprocedure en vervolg,

Nadere informatie

Houtaantasting onder water

Houtaantasting onder water Houtaantasting onder water René Klaassen Informatieavond funderingsproblematiek 10 december 2008 Inleidingtekst Houtaantasting onder water Mijn naam is René Klaassen en werk bij SHR in Wageningen. Het

Nadere informatie

Bachelor)Eindwerk)) Een%nieuwe%kijk%op% funderingsherstel % Civiele&Techniek&TU&Delft& Door:)! Ben!van!der!Kwaak! 1504525!

Bachelor)Eindwerk)) Een%nieuwe%kijk%op% funderingsherstel % Civiele&Techniek&TU&Delft& Door:)! Ben!van!der!Kwaak! 1504525! Bachelor)Eindwerk)) Civiele&Techniek&TU&Delft& Een%nieuwe%kijk%op% funderingsherstel % Afbeelding)1)Boven:)houtenpaalfundering(www.dichtbij.nl),)onder:)Doorsnede)voorspanbalk(Schipper,)2010)) Door:) BenvanderKwaak

Nadere informatie

Combinatie Dura Vermeer Ploegam. Aan de bewoners van dit adres. Geachte heer/mevrouw,

Combinatie Dura Vermeer Ploegam. Aan de bewoners van dit adres. Geachte heer/mevrouw, AFZENDER Postbus 20, 6663 ZG Lent Combinatie Dura Vermeer Ploegam Aan de bewoners van dit adres 1/6 ONDERWERP Voorbereidende werkzaamheden Ruimte voor de Waal Geachte heer/mevrouw, POSTADRES Postbus 20

Nadere informatie

Bouwmethode en historie Ontwikkeling van het bouwwerk Materiaal en Omgeving (grond en water)

Bouwmethode en historie Ontwikkeling van het bouwwerk Materiaal en Omgeving (grond en water) Robin Lomulder André de Prouw Fugro NL Land Constructiebureau de Prouw monument (

Nadere informatie

Transvaalkade 9a t/m 15

Transvaalkade 9a t/m 15 Transvaalkade 9a t/m 15 Transvaalkade 9a t/m 15 In het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer ligt de Transvaalbuurt. Een buurt in de 19 e eeuwse ring in het stedenbouwkundig ontwerp van Kalff. De Transvaalkade

Nadere informatie

Energie uit de bodem met hulp van funderingspalen

Energie uit de bodem met hulp van funderingspalen Energie uit de bodem met hulp van funderingspalen 1 Inleiding In de duurzame energie-installaties van ZON Energie wordt gebruikgemaakt van energie uit de bodem. Deze energie wordt door middel van warmtepompen

Nadere informatie

De funderingsproblematiek is vooral een maatschappelijk probleem 8 e Nationale Houten Heipalendag 17 januari 2013

De funderingsproblematiek is vooral een maatschappelijk probleem 8 e Nationale Houten Heipalendag 17 januari 2013 0 De funderingsproblematiek is vooral een maatschappelijk probleem 8 e Nationale Houten Heipalendag 17 januari 2013 Ing. Ad van Wensen, directeur KCAF Het is onmogelijk binnen 10 minuten een compleet beeld

Nadere informatie

Geachte leden van de commissie Ontwikkeling,

Geachte leden van de commissie Ontwikkeling, Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Aan: Commissie Ontwikkeling Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 22 december 2017 2017/592539 Eva Magré 023-5115537

Nadere informatie

Andre Opstal projectleider Funderingstechniek. Gemeente Rotterdam. lid F3O

Andre Opstal projectleider Funderingstechniek. Gemeente Rotterdam. lid F3O Uw fundering moet worden hersteld wat nu? Andre Opstal projectleider Funderingstechniek lid F3O Doel van deze presentatie Uw fundering moet worden hersteld wat nu? Waar moet op gelet worden? Waar moet

Nadere informatie

Programma uur - Welkom. - Toelichting gebiedsgerichte aanpak & inspecties woningen uur Vragen uur Informatiemarkt 13.

Programma uur - Welkom. - Toelichting gebiedsgerichte aanpak & inspecties woningen uur Vragen uur Informatiemarkt 13. Welkom Programma 11.15 uur - Welkom Wethouder Pier Prins - Toelichting gebiedsgerichte aanpak & inspecties woningen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders 12.15 uur Vragen 12.45 uur Informatiemarkt

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Versterkingsprogramma Eemsmond

Vragen en antwoorden Versterkingsprogramma Eemsmond Vragen en antwoorden Versterkingsprogramma Eemsmond Versterken Inspecties Schade Veiligheid Wie doet wat? Informatie en begeleiding Vragen over versterken Wie leidt het versterkingsprogramma? De Nationaal

Nadere informatie

Herinrichting De Vergulde Hand:

Herinrichting De Vergulde Hand: Beste geïnteresseerde, Voor u ligt de eerste maandelijkse informatiebrief over de werkzaamheden op industrieterrein De Vergulde Hand. Op De vergulde hand wordt het komende jaar gewerkt in opdracht van

Nadere informatie

Voortgang. Programma VvE-balie

Voortgang. Programma VvE-balie Voortgang Programma VvE-balie 2015-2018 Tussentijdse rapportage De stand van 1 juli 2017 1 De VvE-balie biedt advies en ondersteuning en zet aan tot duurzaam woningonderhoud De gemeente Den Haag wil in

Nadere informatie

Programma uur - Welkom. - Toelichting gebiedsgerichte aanpak & inspecties woningen uur Vragen uur Informatiemarkt 15.

Programma uur - Welkom. - Toelichting gebiedsgerichte aanpak & inspecties woningen uur Vragen uur Informatiemarkt 15. Welkom Programma 13.15 uur - Welkom burgemeester André van de Nadort - Toelichting gebiedsgerichte aanpak & inspecties woningen Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders 14.15 uur Vragen 14.45 uur Informatiemarkt

Nadere informatie

Nieuwe riolering in uw straat

Nieuwe riolering in uw straat R Nieuwe riolering in uw straat Vervangen riolering Binnenkort wordt de riolering in uw straat vervangen. Wat doet de gemeente en waarvoor bent u verantwoordelijk? We hopen in ieder geval dat u zo min

Nadere informatie

Revisiebeheer. Documentnr.: P VER-OMG Datum : Rev. Omschrijving Datum 1.0 Eerste uitgave Bladzijde: 2 van 10

Revisiebeheer. Documentnr.: P VER-OMG Datum : Rev. Omschrijving Datum 1.0 Eerste uitgave Bladzijde: 2 van 10 Datum : 29-7-2014 Revisiebeheer Rev. Omschrijving Datum 1.0 Eerste uitgave 29-7-2014 Bladzijde: 2 van 10 Datum : 29-7-2014 Inhoud 1 ALGEMEEN... 4 1.1 Gegevens aanvrager... 4 1.2 Gewenste toestemming...

Nadere informatie

Paalrot door lekke drainerende riolen

Paalrot door lekke drainerende riolen Stichting Platform Fundering Nederland (SPFN) Postbus 192 3300 AD Dordrecht e-mail: fundering@cs.com. internet: www.platformfundering.nl bankrek 10.22.67.847 KvK: 24370117 Paalrot door lekke drainerende

Nadere informatie

Inhoud. Op palen gefundeerde panden. Voorbeeld zetting Hoogbouw: Inhoud. Erasmus MC 110 m hoog. Funderingspalen plaatselijk te kort

Inhoud. Op palen gefundeerde panden. Voorbeeld zetting Hoogbouw: Inhoud. Erasmus MC 110 m hoog. Funderingspalen plaatselijk te kort Op palen gefundeerde panden Hoezo zettingsvrij? ir. Jan van Dalen Inhoud Zettingen van op palen gefundeerde constructies: 1. Samendrukbare lagen onder de zandlaag 2. Funderingsproblemen 3. Invloed van

Nadere informatie

FUNDERINGSONDERZOEK VAN SPEIJKSTRAAT AMSTERDAM

FUNDERINGSONDERZOEK VAN SPEIJKSTRAAT AMSTERDAM Allnamics Geotechnical Experts BV Waterpas 98 De Trompet 1585 info@allnamics.eu 2495 AT Den Haag 1967 DB Heemskerk www.allnamics.eu Tel. 088-2556264 Tel. 088-2556264 FUNDERINGSONDERZOEK VAN SPEIJKSTRAAT

Nadere informatie

Informatieavond Rioolvervanging en herinrichting Weidebloemkwartier WELKOM!

Informatieavond Rioolvervanging en herinrichting Weidebloemkwartier WELKOM! Informatieavond Rioolvervanging en herinrichting Weidebloemkwartier WELKOM! 1 REDEN PROJECT De bestaande onderheide riolering is aan het einde van haar levensduur. Vervanging is noodzakelijk. Huidige riool

Nadere informatie

Memo Versterking 1467 gebouwen

Memo Versterking 1467 gebouwen Nationaal Coördinator Groningen Memo Versterking 1467 gebouwen Ronde 1 - Fase 1 Inleiding In april 2016 is onder regie van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) gestart met het inspecteren en berekenen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 800 XI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) voor het jaar

Nadere informatie

2. Overall scope Bouwkundig Versterken 250 Schadegevallen

2. Overall scope Bouwkundig Versterken 250 Schadegevallen NOTITIE AANPAK BOUWKUNDIG VERSTERKEN URGENTE SCHADEGEVALLEN 1. Inleiding In deze notitie wordt de scope en de aanpak van het bouwkundig versterken van 250 schadegevallen op hoofdlijnen toegelicht. In paragraaf

Nadere informatie

OPNAME RAPPORTAGE. Opdracht omschrijving: Het onderzoeken van de balklagen van de begane grond via de kruipruimten

OPNAME RAPPORTAGE. Opdracht omschrijving: Het onderzoeken van de balklagen van de begane grond via de kruipruimten OPNAME RAPPORTAGE Project : VvE Bronckhorststraat 40-42-44-46 Opdrachtgever : VvE Bronckhorststraat 40-42-44-46 Contact : Administratiekantoor De Boerenwetering bv Opdrachtnummer : 2011-706 Adres : Bronckhorststraat

Nadere informatie

Startformulier Interestsubsidieregeling Energiebesparing Bestaande Bouw particulieren 2013-2015 Provincie Groningen

Startformulier Interestsubsidieregeling Energiebesparing Bestaande Bouw particulieren 2013-2015 Provincie Groningen Startformulier Interestsubsidieregeling Energiebesparing Bestaande Bouw particulieren 2013-2015 Provincie Groningen Met dit formulier kunt u een lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen voor

Nadere informatie

Verslag Concept. Onderzoek & Projecten Projecten. 19 januari 2012. Jeroen.ponten@waternet.nl. 16 januari 2012, 20.00 uur

Verslag Concept. Onderzoek & Projecten Projecten. 19 januari 2012. Jeroen.ponten@waternet.nl. 16 januari 2012, 20.00 uur Concept Aan Kopie aan en tijd bespreking 16 januari 2012, 20.00 uur Jeroen.ponten@waternet.nl Plaats bespreking Eerste Helmersstraat 106, SBOW Onderwerp bespreking Polderriool: 1 e Helmersstraat, G. Brandtstraat,

Nadere informatie

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERING. PROJECT: ZOETERWOUDSESINGEL 34 TE LEIDEN.

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERING. PROJECT: ZOETERWOUDSESINGEL 34 TE LEIDEN. IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 2743 CB Waddinxveen Tel: (0182) 646 646 Fax: (0182) 646 654 E-mail: mail@ifco.nl Web: www.ifco.nl KvK: Gouda 290 32656 RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERING.

Nadere informatie

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Kiest u voor een kavel bestemd voor een geschakelde woning dan staat in het kavelpaspoort expliciet vermeld

Nadere informatie