Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése"

Transcriptie

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1713 I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! 1713 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 23.

3 1713 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 23.

4 OPDRACHT 1 Hieronder volgen enkele tips om geld te besparen, maar elke tip is in twee delen opgedeeld: de eerste helft vindt u onder de nummers 0 tot en met 7, de tweede onder de letters A tot H. Zoek de bijbehorende delen bij elkaar en schrijf de letter van de tweede helft in het vakje van de eerste helft. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Tips om meer geld te besparen 0 Ga eens naar een outlet store. C 1 Start een automatische overschrijving. 2 Stort extra inkomsten meteen door. 3 Zorg dat je niet rood kan staan bij de bank. 4 Stel spaardoelen. 5 Verander je voedingspatroon. 6 Zorg voor een goede nachtrust. 7 Zoek een oppas voor je huisdier írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 23.

5 A B C D E F G H Krijg je terug van de belasting of krijg je iets extra s voor je verjaardag? Zet dit geld dan opzij. Je verliest geen geld van je lopende rekening, maar je spaargeld krijgt meteen een boost. Halveer de hoeveelheid vlees en verdubbel de hoeveelheid groenten bij de maaltijd. Wacht tot de uitverkoop of breng eens een bezoekje aan een outlet store. Zo bespaar je hopen geld en kan je meteen ook meer kleding kopen. Ga je op vakantie en weet je niet wat je moet doen met je trouwe viervoeter? Een hondenof kattenopvang is vaak heel erg duur. Oplossing? Vraag aan een vriendin of vriend om op je huisdier te passen. Vaak zullen ze het met veel plezier doen. Neem zeker ook een kijkje op Pawshake. Via deze website kan je iemand vinden die op je huisdier komt passen. Zo blijft je kleine vriend toch in zijn vertrouwde omgeving. Als je van jezelf weet dat je een gat in je hand hebt zul je alleen maar meer rood komen te staan. Daarnaast betaal je ook nog debetrente over het rood staan bij de bank. Als je voldoende slaapt, zal je minder snel iets kopen vanuit een impuls. Denk goed na wanneer je iets koopt. Iets kopen in een bevlieging is echt een aanslag op je portemonnee. Op deze manier zorg je voor wat extra reserves en kun je dit geld gebruiken voor onvoorziene uitgaven of een leuke vakantie natuurlijk. Zorg ervoor dat een deel van je loon meteen richting je spaarrekening gaat. Zo spaar je een smak geld zonder dat je het zelf beseft. Bron: Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 23.

6 OPDRACHT 2 Hieronder volgt een tekst waarover ware en niet ware uitspraken worden gedaan. Lees de tekst en geef aan welke uitspraak waar en welke uitspraak niet waar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Wat maakt ons gelukkig? Wij zijn gelukkig. Sterker: Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen op aarde. Volgens een wereldwijd onderzoek van Unicef is het hier het fijnst om op te groeien. Maar wat maakt ons nou precies zo gelukkig? Een goed gevulde portemonnee, een fijne relatie, kinderen? Of misschien eerder interessant werk of veel vrienden? In opdracht van MIND magazine is onderzoeksbureau Motivaction op zoek gegaan naar ons geluksgevoel. Vrouwen en mannen tussen de 25 en 55 jaar werden uitgebreid ondervraagd en hen werd een aantal stellingen voorgelegd om meer grip te krijgen op het geheim van de allergelukkigste mensen. Als we geluk een cijfer zouden geven, dan komen Nederlanders uit op een dikke 7. Dat klinkt misschien een beetje karig, zo'n ruime voldoende, maar vergeet niet dat geluk geen kwestie is van constante pieken. 'Dat is het grote misverstand over geluk,' legt geluksonderzoeker Ruud Veenhoven van de Erasmus Universiteit Rotterdam uit. Gelukkig zijn is eerder een langdurige grote mate van tevredenheid met jezelf en je leven. Uit het onderzoek van MIND magazine blijkt dat het geluksgevoel onder vrouwen de afgelopen vijf jaar sterk is gegroeid. Vooral onder fulltime werkende vrouwen, die geven hun eigen geluk het hoogste cijfer: 7,6. Huisvrouwen prijzen zich met een 7,2 net zo gelukkig als werkende mannen. Wat verder opvalt, is dat vrouwen met een volledige baan verwachten over vijf jaar met hun geluksgevoel op een 8,2 te zitten. Ook opmerkelijk: hard werken staat ons geluksgevoel niet in de weg. Vrouwen die hoog scoren in geluk, zeggen zelfs vaker dan gemiddeld dat ze dagelijks hard werken. Werken en alles wat het meebrengt aan beroepsplezier, geld, aanzien en sociale contacten, dragen kennelijk bij aan vrouwelijk geluk. Maar wat ons geluk nog meer helpt, zo blijkt uit het onderzoek, is een flinke dosis optimisme. Mannen en vrouwen met de hoogste geluksscore getuigen van een optimistische kijk op het leven. Ze nemen initiatief, proberen zo nu en dan wat nieuws en zeggen zelfs al gelukkig te worden van mooi weer. Of zoals een respondente het verwoordt: Geluk is weinig piekeren en veel energie hebben om te werken en leuke dingen te doen. En een ander: Je lekker in je vel voelen en op wolken lopen en altijd lachen. Bron: írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 23.

7 Waar Niet waar 0 Nederlanders zijn één van de gelukkigste volken ter wereld. X 8 De hoge geluksscore van Nederlanders komt door interessant werk en veel vrienden. 9 De gemiddelde geluksscore van Nederlanders is hoger dan Huisvrouwen zijn even gelukkig als werkende mannen. 11 De gelukkigste vrouwen werken minder dan gemiddeld. 12 Uit het onderzoek blijkt dat werkende mensen een optimistische kijk op het leven hebben. 13 Optimistische mensen krijgen zelfs van mooi weer energie Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 23.

8 OPDRACHT 3 Hieronder volgt een tekst over milieudefensie waarin sommige zinsdelen zijn weggelaten. De ontbrekende zinsdelen staan niet in de tekst maar op de volgende bladzijde. Maak de tekst compleet door de letter van de ontbrekende zinsdelen bij de corresponderende nummers op de open plaatsen te schrijven. Let op: Er staan meer antwoorden in de lijst dan u nodig heeft. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Het fossiele tijdperk loopt op zijn einde Door de stad lopen is een aangename bezigheid. Je hoort de vogels fluiten en kunt gezonde lucht inademen. Als er een deelauto (dat is een auto waarvan meerdere mensen om beurten tegen betaling gebruikmaken) of scooter langsrijdt hoef je (0) C. Er komt geen stank of vieze lucht uit. Het geluid van fossiele motoren is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor pratende mensen en (14). In december 2015 hebben 195 landen hun handtekening gezet onder een stevig klimaatakkoord. Het doel is om de opwarming van het klimaat te beperken. Verkeer speelt hierin (15). Om de uitstoot van CO 2 fors te verminderen, zal het aantal (fossiele) autokilometers in Nederland flink moeten dalen. Ook voor het beperken van luchtvervuiling de uitstoot van roet en fijnstof is dat belangrijk. We moeten de overstap maken naar (16). Omdat we niet van de ene op de andere dag alle autoritten kunnen vervangen door duurzame alternatieven, is de verschoning van het wagenpark van belang. Een snelle overgang naar elektrische (deel)auto s is een eerste stap richting het (17). Daarnaast zorgt een sloop- en vervangingsregeling ervoor dat de meest vervuilende auto s worden vervangen. Het helpt ook om via belastingen het rijden in vervuilende auto s minder aantrekkelijk te maken. Dit kan door de aanschafbelasting te verhogen naarmate (18) (en omgekeerd: schoner rijden moet lonen). Hetzelfde kun je doen met de motorrijtuigenbelasting. Overigens zal die sowieso moeten blijven bestaan. Een auto fossiel, elektrisch of zelfrijdend neemt immers altijd (schaarse) ruimte in, veel meer dan (19). Voor het verduurzamen van brom- en snorscooters zijn ook maatregelen nodig. Zij stoten veel vervuiling uit, en dat vaak vlakbij (20). Verplaatsen naar de rijstrook voor auto s en het verbieden van de meest vervuilende scooters zijn de eerste stappen, maar niet voldoende. Ook voor de (snor)scooter komt het einde van het fossiele tijdperk in zicht. Er zijn immers genoeg alternatieven. Pak de fiets, de e-bike of elektrische scooter, en we kunnen prima fossielvrij door de stad rijden. Bron: írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 23.

9 A een cruciale rol F halen van onze klimaatdoelen B fietsers en voetgangers G fietsers en openbaar vervoer C je adem niet in te houden H spelende kinderen D een voertuig vervuilender is I meer duurzame mobiliteit E fietsers en auto s K fossiele tijdperk Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 23.

10 OPDRACHT 4 Maak de tekst compleet door een nieuw woord van het woord tussen haakjes te vormen. De woordsoort van het nieuwe woord wordt als hulp gegeven. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één als antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Toerisme in Nederland Het aantal (0) buitenlandse (buitenland adjectief) toeristen dat Nederland aandoet zit in de lift. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) groeit hun aantal in 2017 waarschijnlijk met zo'n 3 procent naar 16,2 miljoen. In het (21) (aflopen voltooid deelwoord als adjectief) jaar kwamen er al zo'n 15,7 miljoen toeristen naar ons land, wat 5 procent meer was dan in Nederland heeft vooral in de buurlanden aan (22) (populair substantief) gewonnen. Zo kwamen er in 2016 met een totaal van ruim 4,5 miljoen circa 7 procent meer Duitsers. Belgen waren, met dik 2,1 miljoen, 8 procent talrijker en uit het Verenigd Koninkrijk kwamen ruim 2 miljoen bezoekers, wat neerkomt op een (23) (stijgen substantief) van 8 procent. Ook de groei vanuit de Verenigde Staten zet stevig door: bijna 1,2 miljoen Amerikanen bezochten ons land in Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder, wat volgens het NBTC mede is ingegeven door de (24) (aantrekken adjectief) economie en de goedkopere euro. Door de terroristische (25) (dreigen substantief) in Europa kwamen er in 2016 wel minder Japanse toeristen naar Nederland. Het aantal bezoekers uit het Aziatische land liep met bijna een kwart terug. Japanners zijn 'relatief risicomijdend', aldus het NBTC írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 23.

11 Verder ontving Nederland voor het eerst in jaren minder Chinezen (min 15 procent). Dat komt onder meer doordat het voor Chinezen lastiger is geworden om een visum te krijgen voor Schengenlanden. Russen en Brazilianen werden respectievelijk 19 en 30 procent minder gesignaleerd. Dat heeft vooral te maken met de (26) (economie adjectief) problemen in hun eigen land. De groei uit de buurlanden en de Verenigde Staten zal in 2017 waarschijnlijk doorzetten, voorspelt het NBTC. Vanuit Azië wordt eveneens een (27) (toenemen substantief) verwacht: zo zal het bezoek uit China na de daling in 2016 weer toenemen met zo'n 10 procent. Ook wat betreft Indonesië (plus 10 procent) en India (plus 15 procent) zijn de vooruitzichten gunstig. Het aantal bezoekers uit Japan zal zich waarschijnlijk stabiliseren. Bron: Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 23.

12 pontszám maximális elért 1. feladat 7 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat 6 3. feladat 7 4. feladat 7 Feladatpont összesen 27 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1713 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 23.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1713 II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! 1713 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 23.

15 OPDRACHT 1 Maak de tekst compleet door de juiste woorden uit de lijst op de open plaatsen in te vullen. Let op: Er staan meer woorden in de lijst dan u nodig heeft. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Nationale loze vrijdag (0) Voor de tweede keer vindt in ons land de nationale loze vrijdag plaats. Mensen en bedrijven zouden vrijdag geen of (1) weinig mogelijk s mogen versturen, vindt initiatiefnemer Gunnar Michielssen. Belangrijke en dringende boodschappen moeten zoveel mogelijk telefonisch (2) rechtstreeks worden overgemaakt, vindt hij. "Collega's die elkaar nog nooit gesproken hebben, worden zo verplicht kennis te maken", aldus Michielssen. Hij hoopt dat hij (3) dit initiatief mensen en bedrijven bewuster kan laten omspringen met elektronische post. " dreigt immers ten onder te gaan aan zijn eigen succes. (4) aantal s blijft schrikbarend groeien (5) koste van de efficiëntie en het persoonlijk contact", zegt hij. Volgens Michielssen lijden bedrijven ook op financieel vlak (6) het overdadig gebruik van s. Een Amerikaans onderzoeksbureau schat (7) inefficiënt gebruik de Amerikaanse economie dit jaar zo'n 900 miljard dollar zal kosten. Dat verlies is vooral een gevolg van het grote aantal triviale en nutteloze mails en van de tijd die we nodig hebben om het werk te hervatten (8) elke kleine onderbreking. Bron: dan geen na ten dat het onder voor die met of zo Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 23.

16 OPDRACHT 2 Maak zinnen van de losse woorden. Elk woord moet gebruikt worden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één aan te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Het eerste woord van elke (bij)zin is als hulp gegeven. Luisterboek verovert de boekenplank Het luisterboek is in opkomst. In de Verenigde Staten en Duitsland (0) zijn voorgelezen boeken op. band en cd al lange tijd volstrekt normaal. of zijn voorgelezen boeken op cd en band al lange tijd. volstrekt normaal. al band boeken cd en lange normaal op tijd volstrekt voorgelezen zijn In Nederland was het grote succes van de gesproken Harry Potter zes jaar geleden nog een echte verrassing, maar (9). cd meer Nederlandstalige op publiceren steeds tegenwoordig teksten uitgevers Toch (10). een fenomeen het in is luisterboek Nederland nieuw relatief De eerste Week van het luisterboek was in november 2005, de tweede een jaar later. In landen zoals Duitsland en de Verenigde Staten is het allang een gangbare manier van teksten consumeren. In de Verenigde Staten (11). acht audioboeken bestaat boekenmarkt de procent tien tot uit van Nederlandse uitgevers verklaren dat buitenlandse succes mede uit het feit dat de afstanden er groot zijn: wanneer (12) Amerikaanse andere de de ene je moet naar rijden staat van heb je geen tijd om te lezen, maar des te meer om te luisteren írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 23.

17 In Nederland begint het gesproken boek pas sinds een paar jaar aan te slaan. Vermoedelijk doordat (13) geneigd in mate mensen toenemende zijn meerdere dingen tegelijk te doen. Luisterlezen gaat goed samen met handwerk in huis. Zal (14), boek het het luisterboek papieren vervangen waardoor mensen zelf niet meer zullen lezen? Maurits Rubinstein, uitgever van Nederlandse luisterboeken: "Welnee, natuurlijk niet. Je zegt toch ook niet: je moet een kind niet voorlezen, want dan leest het zelf niet meer. Voorgelezen worden (15). als een hoogtepunt je moet zien Daarin verschillen volwassenen niet van kinderen. Het effect is volgens mij niet dat mensen minder zullen lezen, integendeel. Luisterend (16) brengt hen het idee lezen op zelf te gaan lezen." Bron: Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 23.

18 OPDRACHT 3 Maak de tekst compleet door het juiste woord/de juiste woordgroep uit de vier mogelijkheden te kiezen en de corresponderende letter in de tekst in te vullen. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te kiezen. Let op: Op sommige plaatsen staan de ontbrekende woorden niet naast elkaar! Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Er is bij ons ingebroken Eindelijk (0) D we naar het dorp D waar we al jarenlang wilden wonen. Er stonden nog allerlei dozen om (17). Doodmoe stapten we s avonds ons bed in. Je kent de geluiden die bij het huis horen nog niet. Dat (18) ook de reden dat we s nachts niet reageerden op gerommel in de tuin. Vast de buren, (19) we. De volgende ochtend ging ik naar beneden. De chaos was gigantisch, alles was overhoop gehaald. Ik heb mijn man erbij geroepen en meteen de politie (20). Dan is het net of je in een Amerikaanse serie bent beland: blauwe uniformen in je huiskamer. Op het moment zelf ben je nog rustig, doe je wat er (21). Pas als je goed gaat rondkijken, zie je wat je allemaal (22). Heel veel, zo bleek, laptop, foto- en filmcamera s, ook mijn auto, weg. Die hadden ze blijkbaar gebruikt om alles in te (23). Mijn auto werd teruggevonden in de Bijlmer. De politie vond daar de flat die de inbrekers (24) om de buit uit allerlei huizen te stallen. Op het politiebureau mochten we langskomen om onze spullen op te halen. Gelukkig (25) het fototoestel er nog tussen, met foto s van onze vakantie. Ik kreeg de schrik van mijn leven toen een van de daders op de foto stond. Die lui hadden elkaar gefotografeerd met óns toestel. Bron: írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 23.

19 A B C D 0 verhuizen verhuisden zijn verhuisd waren verhuisd 17 uitgepakt te worden uit worden gepakt uitpakken uit te pakken 18 zou zijn is geweest zou geweest zijn zou zijn geweest 19 denken dachten hebben gedacht hadden gedacht 20 bel bellen belde gebeld 21 worden verlangd word verlangd wordt verlangd werd verlangd 22 missen mist miste gemist 23 vervoeren vervoerde hebben vervoerd hadden vervoerd 24 huren huurden hebben gehuurd hadden gehuurd 25 zit zat heeft gezeten is gezeten Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május 23.

20 OPDRACHT 4 Maak de tekst compleet door de juiste voorzetsels in te vullen. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Kinderen vinden lezen nog altijd tof Hoe graag en hoe veel lezen kinderen nog (0) in dit digitale tijdperk? Die vraag probeerden onderzoekers te beantwoorden, via een onderzoek bij kinderen (26) negen en twaalf jaar. De resultaten (27) het onderzoek zijn redelijk geruststellend. Veel Vlaamse kinderen antwoordden dat ze toch nog altijd graag boeken lezen. Vooral stripverhalen zijn populair: driekwart van de kinderen leest strips, zestig procent leest fictieboeken. Drie op tien kinderen leest zelfs dagelijks. Maken ouders zich dan zorgen (28) niets? De onderzoekers concluderen inderdaad dat de zin om boeken te lezen bij kinderen nog helemaal niet verdwenen is. Toch zijn digitale media wel een belangrijke concurrent (29) boeken. Een cruciale leeftijd is elf jaar: dan schakelen kinderen over (30) computer, tv en tablet en gaan ze minder boeken lezen. Is het eigenlijk wel erg dat kinderen minder boeken lezen? Ze kunnen de informatie (31) het internet en in chatberichten toch ook lezen. Volgens de onderzoekers is het digitale lezen echter helemaal anders dan boeken lezen. Als je een verhaal (32) een boek leest, lees je aandachtiger en gedetailleerder en dat bevordert de kennis en de intelligentie van de lezer. Het leidt uiteindelijk (33) meer succes in het persoonlijke en het professionele leven. Bron: Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május 23.

21 1713 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 9 / május 23.

22 1713 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 10 / május 23.

23 1713 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 11 / május 23.

24 pontszám maximális elért 1. feladat 8 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 8 3. feladat 9 4. feladat 8 Feladatpont összesen 33 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1713 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 12 / május 23.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1713 III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! 1713 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 23.

27 Welkom bij het luistergedeelte van het eindexamen. U gaat nu het luistermateriaal en de instructies beluisteren. De opdrachten en de bijbehorende instructies vindt u in dit tekstboekje. Er zijn drie opdrachten. Elk fragment zal twee keer worden afgespeeld. Ieder fragment begint met een muziekje. Daarna hoort u de instructies bij de opdracht. (U kunt de instructies ook meelezen in het tekstboekje). Na deze instructies is er iedere keer een stilte. U kunt deze tijd gebruiken om de opdracht in het tekstboekje goed door te lezen voordat de tekst wordt afgespeeld. Vervolgens wordt het fragment in zijn geheel afgespeeld. Na alweer een korte stilte, krijgt u het fragment voor de tweede keer te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kortere stukjes. Na ieder stukje krijgt u de tijd om uw antwoorden op te schrijven. Natuurlijk kunt u uw antwoorden ook opschrijven terwijl u naar het fragment luistert. Aan het eind van de opdracht krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. De volledige test duurt 30 minuten. Succes! 1713 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 23.

28 OPDRACHT 1 Dit fragment gaat over vrouwen die steeds langer wachten met hun eerste kind. Het is uw taak om de onderstaande zinnen aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, hoeft u slechts één antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. CBS staat voor (0). (0) Centraal Bureau voor de Statistiek. In de jaren vijftig werd een kind na je 35ste in België (1) genoemd. (1) Het aantal moeders die na hun 35ste hun eerste kind krijgen is in de laatste decennia (2). (2) In 2015 kreeg (3) procent van de moeders hun eerste kind na hun 35ste. (3) Vrouwen stellen de gezinsvorming uit want ze zijn bang dat hun moederschap hun carrière (4). (4) Vrouwen zoeken langer naar de geschikte partner met wie ze (5). (5) Oudere moeders hebben vaak (6) al goed georganiseerd, (6) waardoor ze een rijker sociaal leven hebben dan (7). Oudere moeders hebben beter contact met (8), wonen vaak in een (9) en hebben vaker een stabiele (10) Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május 23.

29 OPDRACHT 2 In dit fragment gaat u luisteren naar enkele nieuwsberichten. Het is uw taak om het juiste kopje bij elk bericht te kiezen en de corresponderende letter in het rechter vakje in te vullen. Bij elke vraag is er slechts één kopje juist. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 A B 11 A B 12 A B 13 A B 14 A B 15 A B Extra reistijd voor treinreizigers in het weekend Spoorwerkzaamheden tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol Holland Casino twintig jaar op Schiphol Holland Casino weg van Schiphol Documentaire honderd jaar Schiphol Luchtzaken onder de zeespiegel Airberlin zoekt ideeën voor duurzaam vliegen Wedstrijd voor studenten tot 22 januari Internetverbindingen tijdens de vlucht niet veilig Vraagtekens bij veiligheid WiFi-netwerken in de lucht Rijke bezoekers kunnen niet meer landen in Saint-Tropez Grenscontroles op Franse vliegvelden afgeschaft B Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 23.

30 OPDRACHT 3 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met een studente. Het is uw taak om de letter of letters van de juiste antwoorden te omcirkelen. Deze letters vindt u rechts in de blokjes. Let op: in deze opdracht is het mogelijk dat beide antwoorden juist zijn! En in ieder geval is er één juist antwoord. Dit betekent dat u één of twee letters moet omcirkelen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 Brechtje van de Ven A is derdejaars studente. B studeert aan de universiteit van Tilburg. 16 Als kind wilde Brechtje van de Ven A fiscalist worden. B actrice worden. 17 Brechtje van de Ven vindt A actuele zaken leerzaam en interessant. B colleges volgen leuk. 18 In de 5e klas van de middelbare school ging Brechtje van de Ven A naar informatie zoeken op internet. B proefstuderen bij verschillende universiteiten. 19 Proefstudeerdagen zijn erg handig, omdat je daardoor een goed beeld krijgt over A de inhoud van de studies. B de vakkenpakketten die bij de studies horen. 20 Op de universiteit heb je meer vrijheid A dan op de middelbare school. B waardoor je zelf kunt bepalen aan welke vakken je meer aandacht besteedt. 21 Na haar bachelor is Brechtje van de Ven van plan om A een masteropleiding Fiscale Economie te volgen. B part time te gaan werken. 22 Door op een belastingadvieskantoor te werken kun je A veel ervaring in fiscale economie opdoen. B je vakkennis verbreden. A A A A A A A A B B B B B B B B 1713 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 23.

31 23 Brechtje van de Ven vindt Tilburg een leuke studentenstad want er zijn veel A studentenverenigingen en studieverenigingen. B kroegen. 24 Op kamers wonen in Tilburg is gemakkelijk want A het aanbod is groot. B het is niet te duur. A A B B Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 23.

32 pontszám maximális elért 1. feladat 10 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 5 3. feladat 9 Feladatpont összesen 24 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1713 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 23.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1713 IV. Íráskészség

34 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához nyomtatott szótár használható. Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben a létrehozott szöveg jelentősen eltér (rövidebb, hosszabb) a megadott szóintervallumtól, az pontlevonással jár írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 23.

35 OPDRACHT 1 U bent leerling op een middelbare school in Hongarije en gaat 5 dagen op studiereis met uw klas, van maandag tot en met vrijdag, naar Amsterdam. De klas is gespecialiseerd in tekenen en jullie willen een speciale rondleiding in het Rijksmuseum. Op de website van het museum vindt u de onderstaande informatie. U schrijft een aan het museum in woorden om een tekentour te boeken. In deze schrijft u over de volgende punten: 1. u vertelt over uw klas en uw bezoek aan Amsterdam; 2. u vermeldt waar en wat u over de tekentour hebt gelezen, en vraagt of het museum ook een tekentour heeft voor klassen; 3. u legt uit dat de klas niet op het gegeven tijdstip kan komen, u vraagt of de rondleiding mogelijk is op een werkdag en wat voor kosten er aan zo n extra rondleiding verbonden zijn. U begint uw mail met Geachte heer, geachte mevrouw, Rijksmuseum Amsterdam Familie Tekentour Kom tekenen in het Rijksmuseum. Laat je potlood de vrije loop en ontdek de mogelijkheden van onze collectie en jezelf. Boek nu Wil je graag deskundige tips? Doe dan mee met de Rijksmuseum Tekentour. Gratis, elke zaterdag, en in de vakanties dagelijks. Samen met een van de Rijksmuseumworkshopdocenten (allemaal zelf kunstenaar) wandel je door het museum, bekijk je een paar werken en leer je tekenen, gewoon door te oefenen. Hoe maak je bijvoorbeeld licht of schaduw, hoe zet je een dikke of een dunne lijn. Deze tour is simpel, leuk én voor de hele familie! Voor wie Families met kinderen vanaf 6 jaar Wanneer Elke zaterdag: uur In de schoolvakanties dagelijks uur Waar U kunt zich melden bij de informatiebalie in het museum Prijs Gratis (exclusief toegang museum) Bron: írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 23.

36 1713 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 23.

37 OPDRACHT 2 Werken in de kantoorbus onderweg naar het werk Een deel van de medewerkers van supermarktketen Colruyt rijdt sinds kort naar het werk met de kantoorbus. De kantoorbus is uitgerust met alles wat ze nodig hebben om te werken aan de computer: een werktafel, een stopcontact, internetverbinding, een toilet en, ook belangrijk, een koffiemachine. De medewerkers kunnen dus meteen aan de slag als ze in de bus stappen. Als ze aankomen op kantoor, hebben ze al heel wat nuttigs kunnen doen. En ze krijgen geen stress van in de file staan. Naast het positieve effect van de kantoorbus op de productiviteit en het stressniveau van de medewerkers, is er ook een ecologisch effect: een bus vervoert meteen 24 werknemers, dat betekent veel minder voertuigen op de baan en veel minder CO2-uitstoot. In de testfase rijdt de bus van Gent naar het hoofdkantoor in Halle. Medewerkers die meewillen met de bus moeten een plaatsje reserveren. Als de test een positieve evaluatie krijgt, kan de bus ook andere woon-werktrajecten afleggen. Ook andere bedrijven zouden een kantoorbus kunnen inschakelen. De kantoorbus is een proefproject van Colruyt en andere partners. Ook de overheid ondersteunt het project, via het agentschap Innoveren en ondernemen (Vlaio). Bron: U zit op school in Vlaanderen. U leest het bovenstaande artikel over kantoorbussen bij supermarktketen Colruyt op het internet. U gaat hierover een artikel schrijven voor de schoolkrant in woorden. U leeft zich in in de situatie van een medewerker en schrijft het verhaal vanuit haar/zijn standpunt. De titel van uw artikel is: Mijn werkdag begint in de kantoorbus van Colruyt. 1. u stelt zich kort voor (naam, leeftijd, baan bij Colruyt, hoe lang u bij Colruyt werkt etc.), en vertelt dat u elke dag tussen Gent en Halle moet pendelen (ca. 60 km); 2. u vertelt over het verleden toen u elke ochtend in uw auto van de ene naar de andere stad moest rijden en in de file stond en hoe u dat vond; 3. u vertelt over de kantoorbus, de voorzieningen en hoe de reizigers de tijd in de bus doorbrengen; 4. u beschrijft de voordelen die het nieuwe proefproject heeft voor de reizigers, voor Colruyt en ook voor de maatschappij en het milieu írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 23.

38 1713 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 23.

39 1713 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 23.

40 Feladat Értékelési szempont pontszám maximális elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 4 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 1. feladat összesen 10 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 4 Nyelvhelyesség, helyesírás 4 Íráskép 1 2. feladat összesen 20 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző 1713 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / május 23.

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSG 2006. május 25. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSG 2005. május 26. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Tekst 1 Goede voornemens voor 2013 Vrouwen willen meer voor zichzelf opkomen, mannen willen vaker bij hun familie zijn.

Tekst 1 Goede voornemens voor 2013 Vrouwen willen meer voor zichzelf opkomen, mannen willen vaker bij hun familie zijn. Actuele opdracht leesvaardigheid Goede voornemens januari - 2013 2 vmbo Opdracht 1 Veel mensen maken goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Ze bedenken dan wat ze in het nieuwe jaar anders

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Jouw ecologische voetstap

Jouw ecologische voetstap Jouw ecologische voetstap Een project van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem Najaar 16 Doelgroep: basisonderwijs: groepen t/m 8 Jaargetijde: najaar/ winter Plaats: op school. Dit project is een voorbereiding

Nadere informatie

02_kinderen.indb :45

02_kinderen.indb :45 Hulp aan anderen Als je iemand hebt geholpen die niet bij jullie thuis woont, noteer dan wie je precies hebt geholpen en waarmee. Bijvoorbeeld: De hond van de buren uitgelaten of: Boodschappen gedaan voor

Nadere informatie

2001/2002 SPREKEN. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands

2001/2002 SPREKEN. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands SPREKEN EXAMEN II 2001/2002 Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten Opgavenboekje Examennummer kandidaat: Aanwijzingen Staatsexamen Nederlands NT als tweede taal 2 U gaat een spreektoets maken. De toets

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Hobby... 4 Hoofdstuk 2 Contact... 6 Hoofdstuk 3 Lezen... 8 Hoofdstuk 4 Kijken... 10 Hoofdstuk 5 Spelen... 12 Hoofdstuk 6 Samen in een huis... 14 Hoofdstuk 7 Op bezoek...

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

De zon komt op en gaat onder. Dag, nacht. Dag, nacht.

De zon komt op en gaat onder. Dag, nacht. Dag, nacht. Elke dag zondagsbrunch Ervaar elke dag weekendgevoel ook doordeweeks Een dag is gewoon een dag - en jij bepaalt voor een groot deel hoe leuk die dag voelt. Dus laten we eens kijken hoe je elke dag het

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Tips voor docenten Cursisten kunnen de folder zelfstandig of klassikaal lezen. Dat is afhankelijk van het (lees) niveau van de cursisten.

Tips voor docenten Cursisten kunnen de folder zelfstandig of klassikaal lezen. Dat is afhankelijk van het (lees) niveau van de cursisten. lesbrief Deze lesbrief voor ROC-docenten hoort bij de folder: DE BIBLIOTHEEK De bibliotheek is er voor iedereen, ook voor u In deze lesbrief staan vragen, opdrachten en suggesties om de folder in de klas

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

Woon-werkmonitor 2018 Easy Way. Factsheet

Woon-werkmonitor 2018 Easy Way. Factsheet Woon-werkmonitor 2018 Easy Way Factsheet Doel onderzoek Dagelijks reizen miljoenen Nederlanders van en naar hun werk. Veel van hen hebben gedurende de dag ook afspraken buiten de deur. Werkenden leggen

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Filmpje kijken en aantekeningen maken

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Filmpje kijken en aantekeningen maken B, les 1 Les 1: Een verklarende tekst schrijven Wat ga je schrijven: een verklarende tekst Wat is de VOGELS-strategie? Schrijf op wat de letters betekenen. V O GE L S Filmpje kijken en aantekeningen maken

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Een onderdeel van Nieuwsbegrip Zilver zijn de strategielessen. De strategielessen zijn bedoeld om de strategieën voor begrijpend lezen bij de leerlingen te introduceren

Nadere informatie

Kies voor meer! kies voor meer

Kies voor meer! kies voor meer kies voor meer Kies voor meer! Je staat op het punt om een heel belangrijke beslissing te nemen: je kiest de school waar je de komende jaren naartoe gaat. Spannend! Want je wilt natuurlijk naar een plek

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Dag vakantie, hallo werk

Dag vakantie, hallo werk TAAK 2 45 minuten Dag vakantie, hallo werk Je volgt de opleiding personeelsmanagement aan de Hogeschool Personeel en Arbeid in Vlaanderen. Binnen deze opleiding volg je een werkcollege voor het vak toegepaste

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Geluk, generaties en geld. onderzoeksbevindingen. Auteurs: Henk Heinen Irene Zondervan Projectnummer: B2000

Geluk, generaties en geld. onderzoeksbevindingen. Auteurs: Henk Heinen Irene Zondervan Projectnummer: B2000 onderzoeksbevindingen Auteurs: Henk Heinen Irene Zondervan 15-9-2017 Projectnummer: B2000 Ben ik gelukkig? De deelnemers aan het onderzoek beoordelen zichzelf met een 7.3 als gelukkig mens. 65-plussers,

Nadere informatie

BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015. Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta

BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015. Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015 Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta Inhoudsopgave Management Summary Resultaten Achtergrond 2 3 Management summary Management summary (1/3) De zomerperiode

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

NT 2 2003/2004 SPREKEN EXAMEN II. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen

NT 2 2003/2004 SPREKEN EXAMEN II. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen SPREKEN Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten EXAMEN II 2003/2004 Opgavenboekje Examennummer kandidaat: Aanwijzingen U gaat een spreektoets maken. De toets bestaat uit drie delen. Elk deel begint met

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Het spaargedrag van Nederland

Het spaargedrag van Nederland 17 november 2016 Het spaargedrag van Nederland Onderzoek van ABN AMRO ABN AMRO deed in september en oktober 2016 onderzoek naar spaargedrag onder 2001 Nederlanders vanaf 18 jaar. De uitkomsten van het

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen Bijna iedereen heeft buren. Zeker in een drukke stad als Den Haag. Iedereen leeft op zijn of haar eigen manier. De een heeft een groot gezin. De ander slaapt overdag. Weer een ander klust graag. Zoveel

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. Ze belt naar een kinderdagverblijf. Is er een plaats vrij? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen?

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Je gaat een nieuw mobieltje kopen. A Je gaat 20 mobieltjes bekijken voor je een keuze maakt. B Je gaat naar de winkel en je koopt er een. C Je

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

U en uw buren 65384_U en uw buren.indd :16

U en uw buren 65384_U en uw buren.indd :16 65384_.indd 1 13-09-16 10:16 Missie van Haag Wonen Haag Wonen is als puur Haagse woningcorporatie nauw betrokken bij de bewoners van de wijken en de opgaven van de stad. We bieden daarbij passende, goed

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Sociale samenhang in Groningen

Sociale samenhang in Groningen Sociale samenhang in Groningen Goede contacten zijn belangrijk voor mensen. Het blijkt dat hoe meer sociale contacten mensen hebben, hoe beter ze hun leefsituatie ervaren (Boelhouwer 2013). Ook voelen

Nadere informatie

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Algemeen 0. Kies uit de hieronder gegeven foto in welk gebied u het meest bezoekt. Spinozapark Zuiderpark Gebruik van het gebied (park) U.1. Waarom bezoekt u dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductieles 5. Hoofdstuk 1 7 Titels, afbeeldingen en opvallende woorden. Hoofdstuk 2 19 Alinea s en tussenkopjes

Inhoudsopgave. Introductieles 5. Hoofdstuk 1 7 Titels, afbeeldingen en opvallende woorden. Hoofdstuk 2 19 Alinea s en tussenkopjes Inhoudsopgave Introductieles 5 Hoofdstuk 1 7 Hoofdstuk 2 19 Alinea s en tussenkopjes Hoofdstuk 3 27 Voorspellend lezen Hoofdstuk 4 33 Leesdoelen en leesmanieren Hoofdstuk 5 47 Wat heb ik geleerd? Bronvermelding

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (kindversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning DigiContact in één klik jouw ondersteuning Welkom bij DigiContact Ondersteuning van vandaag DigiContact is de ondersteuning van deze tijd. Speciaal voor mensen die zelfstandig wonen en werken, maar soms

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Geef antwoord op de vraag met een complete zin. VOORBEELD: Waar slaap jij? ANTWOORD: Ik slaap in een bed. (Schrijf uw antwoorden ook in uw schrift).

Geef antwoord op de vraag met een complete zin. VOORBEELD: Waar slaap jij? ANTWOORD: Ik slaap in een bed. (Schrijf uw antwoorden ook in uw schrift). G. Spreekvaardigheid Geef antwoord op de vraag met een complete zin. VOORBEELD: Waar slaap jij? ANTWOORD: Ik slaap in een bed. (Schrijf uw antwoorden ook in uw schrift). 1. Wanneer begint de les? 2. Waar

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Informatie over het examen Nederlands als Tweede Taal, niveau 3+4

Informatie over het examen Nederlands als Tweede Taal, niveau 3+4 Informatie over het examen Nederlands als Tweede Taal, niveau 3+4 Dit examen doen deelnemers aan de taalcursus Nederlands Niveau 3+4 aan de Universiteit Leiden. Deze cursus bestaat uit 120 contacturen.

Nadere informatie

HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski

HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski Kinderen, ga even zitten en luister, zegt de leerkracht. Dit is mevrouw Bakker, van de universiteit. Ze is hier gekomen om wat over haar onderzoek te

Nadere informatie

2002/2003 SPREKEN EXAMEN I. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands

2002/2003 SPREKEN EXAMEN I. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands SPREKEN EXAMEN I Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten 2002/2003 Opgavenboekje Examennummer kandidaat: Aanwijzingen Staatsexamen Nederlands NT als tweede taal 2 U gaat een spreektoets maken. De toets

Nadere informatie

Examen II: Spreken 2009 Opgavenboekje Voorbeeldexamen NT2 Staatsexamen Nederlands als tweede taal

Examen II: Spreken 2009 Opgavenboekje  Voorbeeldexamen NT2 Staatsexamen Nederlands als tweede taal Examen II: Spreken Tijdsduur ± 30 minuten Opgavenboekje 2009 Voorbeeldexamen Examennr. kandidaat: Aanwijzingen U gaat een spreektoets maken. De toets bestaat uit drie delen. Elk deel begint met een korte

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Om een tekst goed te begrijpen is het erg belangrijk om een tekst actief te lezen. In de uitleg lees je hoe je dat moet doen. Als je actief leest, dan: - controleer je

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Taalklas.nl Plus Cursistenmateriaal

Taalklas.nl Plus Cursistenmateriaal Opdracht 1 Nieuwe woorden Lees het woord Bedek het woord Schrijf het woord in de zin Klopt het? de computer Bart speelt vaak spelletjes op de In de leer ik hoe internet en e-mail werken de computerles

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis.

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis. Respons Van 25 juni tot en met 5 juli is aan de leden van het Brabantpanel een vragenlijst voorgelegd met als thema Kredietcrisis. Ruim de helft van de 1601 panelleden (54%) vulde de vragenlijst in. Hieronder

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Mijn digitale leesrugzak

Mijn digitale leesrugzak Het hele schooljaar heb ik hard gewerkt op school. Een heerlijke lange zomervakantie heb ik zeker verdiend. Ik ben een lezer geworden en wil een lezer blijven. In mijn digitale leesrugzak zitten heel veel

Nadere informatie