Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc"

Transcriptie

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 24.

3 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 24.

4 OPDRACHT 1 Hieronder volgt een gesprek met Joos Jobse, bedrijfsleider bij de Bodyshop. De vragen van de interviewer staan niet in de tekst maar op de volgende bladzijde. Maak de tekst compleet door de plaats van vragen A tot en met J te bepalen. Schrijf de letters van de vragen onder de corresponderende nummers. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: (0) Wij verkopen cosmetica, dat wil zeggen shampoos, zeep, tandpasta, crèmes enz, die niet op dieren getest zijn. Ze zijn van zuivere producten gemaakt en ze zijn niet slecht voor het milieu. (1) Een flesje shampoo gemaakt van traditionele Marokkaanse modder uit het Atlasgebergte of een crème van tropische vruchten bijvoorbeeld. (2) Ja, als het even kan, dan doen we dat. (3) Wij nemen alle flesjes terug om weer te gebruiken. (4) We bestaan uit meer dan vierhonderd winkels over de hele wereld, waarvan zestien in Nederland. En dit jaar komen er nog tussen de vijf en tien winkels bij. We hebben bewezen dat er zelfs in deze zo traditionele tak van het bedrijfsleven mogelijkheden zijn om op een andere manier zaken te doen. (5) Het kan ook anders in deze industrie, die gewoonlijk met miljoenen guldens producten op de markt brengt en de ene behoefte na de andere schept. De glans van de schoonheid komt uit het innerlijk. Die kun je niet in een potje kopen. Dat is de gedachte die bij ons leeft. (6) Natuurlijk. Daarin onderscheiden we ons niet van de andere ondernemingen. Maar daarnaast voelen we ons ook sociaal verantwoordelijk. Dat blijkt bij Bodyshops in de manier van werken, interesse voor de Derde Wereld en zorg voor goede producten. (7) Wij willen naar een economie van het genoeg. Op den duur kan het niet ons doel zijn de wereld te laten verzuipen in shampoo. Daarvoor is het nodig de consument te veranderen. Dat duurt lang, maar dat is niet zo erg. (8) De juiste mensen kiezen, communiceren, praten, daar ben ik de helft van de tijd mee bezig. De boodschap moet van binnenuit gedragen worden. Je kan niet alleen van negen tot vijf medewerker van de Bodyshop zijn. Dat is iedereen 24 uur per dag. (9) Jazeker, dat is geen probleem. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 24.

5 A B C D E F G H I J Dat klinkt heel fraai maar jullie moeten toch ook winst maken? U haalt de producten ook uit de Derde Wereld? Geeft u eens een voorbeeld? En wat is dan uiteindelijk de bedoeling? Hoe groot is uw bedrijf? Wat is de Bodyshop voor een bedrijf? En wat doet u met de verpakkingen? En dat lukt u ook? Wat betekent dat precies? Wat is nu uw taak? F Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 24. 9

6 OPDRACHT 2 Hieronder volgt een tekst over assertiviteit waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Lees de tekst en geef aan welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Assertiviteit Anja durfde niks. Tenminste dat dacht ze wel eens. Als ze in een winkel haar beurt stond af te wachten, zag ze vaak hoe anderen vóór hun beurt bestelden. Ze durfde er nooit iets van te zeggen. Haar man was anders. Als die in het restaurant het eten niet lekker vond, zei hij dat ook tegen de baas. Zij vond dat wel het ergste wat er bestond. Hij had ook wel eens gezegd, dat ze wat flinker moest worden. Laast zei hij nog dat ze wat assertiever moest zijn. Assertief? Ze had het woord al vaker gehoord, maar de betekenis ervan kende ze niet. Vrouwen hadden ermee te maken of zoiets. Ze was hem niet begrijpend blijven aankijken. Had natuurlijk niet durven vragen wat hij daar nu weer mee bedoelde. Had ze het opgezocht, dan had ze gevonden, dat zelfs de wetenschap het er niet over eens is, wat assertiviteit nu precies is. Men geeft er al sinds de jaren zestig allerlei inhouden aan. Wolpe en Lazarus beschreven in 1966 assertief gedrag als elk sociaal aanvaardbaar gebruik van rechten of elke sociaal aanvaardbare uitdrukking van gevoelens. Alberti en Emmons omschreven het als gedrag dat iemand in staat stelt in zijn eigen belang te handelen zonder onnodige angst. Alles bij elkaar genomen is assertiviteit datgene wat waarschijnlijk ontbreekt als mensen niet goed uit de verf komen. Of dat nu hun behoeften, gevoelens of kritiek betreft. Veel mensen ervaren dagelijks dat zij niet assertief reageren. Dat geldt voor de man die zoveel moeite heeft met het ontvangen of geven van kritiek. Dat geldt voor de vrouw die niet weet om te gaan met vriendelijke opmerkingen. Noch de een, noch de ander is assertief. Veel mensen blijken niet in staat te zijn om te zeggen wat ze van elkaar willen. Dat leidt op den duur tot ongelukkige relaties tussen hen. Zegt Wim: Wat heb je een mooie jurk aan, dan zegt Griet: O, dat oude ding, waarmee ze haar jurk, zichzelf en Wims vriendelijke opmerking onrecht doet. Een beetje meer assertiviteit kan de relaties tussen mensen alleen maar verbeteren. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 24.

7 0 Anja durft niets te zeggen als iemand in de winkel zijn beurt niet kan afwachten. 10 Voor Anja is het ergste wat er is dat haar man opmerkingen maakt als hij het eten in het restaurant niet lekker vindt. Waar X Onwaar 11 Anja mag nooit iets vragen aan haar man. 12 Anja heeft het woord assertief nog nooit gehoord. 13 Anja heeft het woord assertief in een woordenboek opgezocht. 14 Het woord assertiviteit heeft al sinds de jaren zestig een duidelijke inhoud. 15 Assertiviteit heeft iets te maken met angstgevoelens. 16 Alleen vrouwen hebben een gebrek aan assertiviteit. 17 Onassertief gedrag kan de relaties tussen mensen verbeteren Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 24. 8

8 OPDRACHT 3 Hieronder staat de cultuuragenda van Antwerpen voor week 4/2005 waarin sommige uitdrukkingen en bijzinnen zijn weggelaten. Die staan op de volgende bladzijde. Maak de tekst compleet door de letter van de ontbrekende uitdrukkingen en bijzinnen onder de corresponderende nummers te schrijven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. THEATER Fakkeltheater, Hoogstraat 12 Een komedie met 6 vrouwen: Deze bitterzoete komedie met puntige dialogen en one-liners gaat over twee door hun mannen verlaten vrouwen die tijdens de wekelijkse vriendinnenavond van zes vriendinnen besluiten (0). Data: Entreeprijs: zo uur 15 euro Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 26 Open huwelijk: vanavond spelen Raf Coppens en Saskia van Beneden van de Antwerpense toneelschool het stuk Open huwelijk van Dario Fo. Een man tracht zijn vrouw over te halen tot een open huwelijk. Wanneer zij er eindelijk mee akkoord gaat en het open huwelijk in de praktijk brengt, (18). Data: Entreeprijs: za uur 15 euro OPERA Vlaamse Opera, Frankrijklei 3 Tosca: het verhaal van de mooie zangeres Tosca. Ze houdt van Carvadossi, maar ze wordt achtervolgd door de corrupte politiechef Scarpia. Deze probeert de twee geliefden (19), met dramatische gevolgen. De opera wordt in het Italiaans gezongen, met Nederlandse boventiteling. FILM de Singel, Desguinlei 25 Filmmarathon: 7 films van 007: misschien heb je ze al bijna 70 keer gezien, maar als je er maar (21), dan kun je vandaag nonstop genieten van de spannende avondturen van James Bond! Onder het genoot van een martini shaken, not stirrend, kun je vandaag eens even komen relaxen in de rode zaal van De Singel. Data: Entreeprijs: zo uur 20 euro POP Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 26 Volumia: dit is een band (22). Letterlijk, want de Maastrichtse popformatie bestaat uit maar liefst 9 muzikanten, maar ook figuurlijk: de band werd onderscheiden met een Edison, TMFaward en een Hitkrantaward. Alle uitgebrachte CD s werden platina en de uitverkochte Expo, Vorst Nationaal en het Sportpaleis werden moeiteloos op de kop gezet! Data: Entreeprijs: zo uur 14 euro Data: Entreeprijs: zo uur 18 euro EXPOSITIE BLUES Antwerp Piano Bar, Grote Markt 33 Nacht van de Blues: een aantal van de beste liveartiesten van de Amerikaanse en Nederlandse blues (20). Onder de leiding van het speciaal voor deze gelegenheid geformeerde Nacht van de Bluesorchestra. Letterenhuis, Minderbroedersstraat jaar Vlaamse literatuur: het Letterenhuis laat op Gedichtendag enkele dode en levende dichters (opnieuw) spreken: de allerwegen goedgestemde Liseuses Fabuleuses verwennen bezoekers van de tentoonstelling 200 jaar Vlaamse literatuur met dichtwerk (23). Data: Entreeprijs: di. van tot uur entree gratis Data: Entreeprijs: za. en zo uur entree gratis írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 24.

9 A B C D E F G tegen elkaar uit te spelen van formaat samen door het leven te gaan uit verleden en heden staat samen op het podium slaan bij de echtgenoot de stoppen door geen genoeg van kunt krijgen C Max. Elért 6 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 24.

10 OPDRACHT 4 Hieronder volgt een tekst met de titel Is de telefoon besmettelijk?. Op de volgende bladzijde staat een aantal synoniemen en definities van woorden en uitdrukkingen uit de tekst. Zoek ze op en schrijf de woorden/uitdrukkingen uit de tekst bij de corresponderende synoniemen/definities. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Is de telefoon besmettelijk? Kun je van de hoorn van een telefoon een ziekte oplopen? Een vraag die gesteld wordt en waarop men al in 1905 het antwoord heeft gegeven. Toen is namelijk door de gezondheidsautoriteiten van de City of London meegedeeld, dat er geen gezondheidsrisico verbonden was aan het gebruik van openbare telefoons. In 1953 werd door de Engelse posterijen een uitvoerig onderzoek gedaan naar het voorkomen van bacteriën op mond- en oorstukken van openbare telefoons. Er bleken dezelfde bacteriën op te zitten als op de huid van ieder van ons. Behalve een hele reeks onschadelijke bacteriën (dat zijn nu de huishoudbacteriën ), komen er ook enkele ziekteverwekkende bacteriën op onze huid voor. Die kunnen alleen kwaad als de huid beschadigd raakt. Bij elke besmetting geldt eigenlijk de volgende regel: de beestjes moeten eerst zien dat ze in ons lichaam komen. En dan moeten ze met zó velen zijn dat ons eigen afweerapparaat het niet meer aan kan. Van hele kwaadaardige bacteriën zijn er minder nodig om het te winnen, van minder kwaadaardige (virulente) zijn er méér nodig. Terug naar de telefoons. Enige tijd lang heeft men in Londen de telefoons wekelijks ontsmet. Men onderzocht de hoorns op bacteriën één dag vóór de ontsmetting en één dag erná. Er bleek praktisch geen verschil. Dat leert ons, dat op de hoorns voorkomende bacteriën niet makkelijk te verwijderen zijn. De levensduur van gewone huidbacteriën op een telefoonhoorn is ongeveer drie dagen. Men neemt aan dat virussen korter leven onder die omstandigheden, maar dat is niet onderzocht. En die levensduur geldt ook voor handvatten, deurknoppen, toiletdoortrekkers, enz. Het belangrijkste gegeven is echter het feit, dat men via dergelijke voorwerpen maar heel weinig bacteriën kan overnemen. En die bacteriën komen dan op een gezonde huid, waar zij geen enkel kwaad kunnen. Je kunt dus noch van telefoonhoorns, noch van deurknoppen en dergelijke, een ziekte oplopen. Althans de kans daarop is uitermate gering. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 24.

11 0 onderzoeken: onderzoek doen. 24 immuunsysteem: 25 gevaar voor de gezondheid: 26 microscopisch eencellig organisme: 27 ziekte veroorzakend: 28 ziek worden: 29 heel klein: 30 het toepassen van middelen om ziektekiemen te doden, desinfectie: Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 24. 7

12 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat 9 2. feladat 8 3. feladat 6 4. feladat 7 ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 24.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 24.

15 OPDRACHT 1 Maak de tekst compleet door de juiste voegwoorden in te vullen. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Vervreemding (0) Of je nu uit Marokko of Chili, Suriname of Turkije komt, als migrant moet je aan veel dingen in Nederland wennen. Een van die dingen is de manier (1) mensen omgaan met de natuur. (2) je in het land van herkomst vaak dichter bij de natuur leeft, valt het niet mee om te leven in een land (3) de afstand tussen de mens en de natuur veel groter is. In Nederland is die afstand al groter vanwege het klimaat. Het is er immers vaak koud en nat. (4) leven de mensen veel meer binnen. Bovendien kun je nauwelijks meer gewoon leven in de natuur: het bos lijkt er te zijn om volgens schema s te wandelen en niet om te picknicken. De bloemen zijn er om te bekijken, niet om aan te raken of te plukken. Veel beesten en vogels kun je alleen nog in boeken zien. (5) het zo doorgaat, dan wordt straks elk natuurgebied in het westen een soort museum, met hekken en loketten, (6) je rond kunt kijken (7) het geopend is. De afstand tussen mens en natuur is dan zo groot (8) de mens vervreemd raakt van de natuur Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 24. 8

16 OPDRACHT 2 Maak de tekst compleet door zinnen te vormen uit de losse woorden. Elk woord moet gebruikt worden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Het eerste zinsdeel van elke (bij)zin is als hulp gegeven. Wie gaat er uit in Nederland? Voor (0) volwassenen en jongeren is de bioscoop de meest populaire uitgaansmogelijkheid. in Nederland. bioscoop de de en in is jongeren meest Nederland populaire uitgaansmogelijkheid volwassenen Op de tweede plaats komt het museum. Op (9) de derde het komt plaats toneel volwassenen voor voor jongeren het cabaret of het circus. Deze (10). actief blijken cultuurvoorzieningen een en gebruik gegevens het naar onderzoek passief uit van De opdracht hiervoor kwam van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, nadat (11). culturele gevraagd hadden om onderzoek organisaties vele zo n Uit het onderzoek blijkt bovendien dat (12). 3,7 beoefenen één hun in kunst meer miljoen Nederlanders of ongeveer tijd van vormen vrije Men doet het meest aan tekenen, schilderen, werken met textiel en muziek maken, met name zingen. De onderzoekers constateren dat mensen die (13) aan aan actief culturele deelnemen het kunst leven of vaker culturele manifestaties bezoeken dan mensen die er niet actief aan deelnemen. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 24.

17 Bovendien: hoe hoger het opleidingsniveau is, hoe (14). activiteiten bezighoudt culturele meer men met zich Het schijnt echter dat (15). culturele dan een er hebben hobby jongeren meer ouderen Bijna (16). 35 culturele dan een hobby is jaar jonger mensen met procent van zestig Hoe ouder men is, hoe minder men concerten, de schouwburg en de bioscoop bezoekt Max. Elért 8 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 24.

18 OPDRACHT 3 Maak de tekst compleet door het juiste woord(groep) uit de vier mogelijkheden te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te kiezen. Let op: Op sommige plaatsen staan de ontbrekende woorden niet naast elkaar! Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Een Surinaamse, een Portugese en een Turkse kleuter stapten gisterochtend op het Muiderpoortstation in Amsterdam op de trein naar het Centraal Station. Daar (0) zij in de eerste de beste trein, die zij zagen. Het internationale drietal (17) een kleuterschool in Amsterdam-Oost. Zij (18) echter ruzie met de juffrouw omdat zij volgens de juffrouw een puzzelstukje (19). De kleuters voelden zich zwaar beledigd en besloten om er in de schoolpauze stiekem vandoor (20). Zonder het iemand (21), gingen zij naar het station. Ze waren op weg naar Leiden toen hun vreemde gedrag de conducteur (22). Nadat zij in Leiden uit de trein (23), (24) zij op de politie. De drie kinderen (25) moeilijk Nederlands, zodat het moeilijk was erachter te komen waar zij vandaan (26). Toen op het politiebureau de melding over de vermissing van drie kleine kinderen (27), werd duidelijk waar de boze kleuters (28). De kinderpolitie uit Amsterdam (29) ze weer. 0 A overstapten B stapten over C hebben overstapt D zijn overgestapt 17 A bezochten B bezoeken C bezocht D bezoekt 18 A hadden gekregen B kregen C hebben gekregen D krijgen 19 A maakten weg B hadden weggemaakt C hebben weggemaakt D wegmaakten 20 A te gaan B te zijn gegaan C zijn gegaan D gaan 21 A zeggen B hadden gezegd C te hebben gezegd D te zeggen 22 A heeft opgevallen B opviel C is opgevallen D viel op 23 A worden gezet B gezet zijn C werden gezet D gezet waren 24 A wachtten B wachten C hebben gewacht D hadden gewacht 25 A hadden gesproken B spraken C hebben gesproken D spreken 26 A kwamen B zijn gekomen C waren gekomen D komen 27 A binnenkwam B heeft binnengekomen C is binnengekomen D kwam binnen írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 24.

19 28 A hebben thuisgehoord B thuishoorden C zijn thuisgehoord D horen thuis 29 A heeft opgehaald B ophaalden C haalde op D ophaalde B Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május

20 OPDRACHT 4 Maak de tekst compleet door het juiste woord uit de lijst te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Let op: Er staan meer woorden in de lijst dan u nodig heeft. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Eens een dief, altijd dief Een echtpaar ontdekt, als (0) s ochtends het huis verlaat, dat de auto gestolen (30). Ze bellen de politie (31) de diefstal aan te geven, en doen het de rest van de dag zo goed en zo kwaad als het gaat (32) auto. Wie schetst hun verbazing (33) ze de volgende ochtend de deur uitgaan en hun auto weer zien (34). Op het dashboard zit een briefje, luidend: Excuus voor het ongemak (35) ik u bezorgd heb, maar ik had echt heel dringend een auto nodig! Hier (36) twee kaartjes voor La Traviata voor aanstaande vrijdag om het goed (37) maken. Ik wens u (38) prettige avond. Het echtpaar is blij verrast en vindt (39) vermakelijk. Maar het lachen vergaat hen volledig als ze van de opera terugkeren en (40) de ontdekking komen dat hun huis vakkundig is leeggehaald. A zonder F toen K tot B toe G om L als C zit H is M het D het I te N staan E zijn J dat O een D Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május

21 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 9 / május 24.

22 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 10 / május 24.

23 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 11 / május 24.

24 II. Nyelvhelyesség maximális pontszám 1. feladat 8 2. feladat 8 3. feladat feladat 11 ÖSSZESEN 40 VIZSGAPONTOK 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 12 / május 24.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 24.

27 Welkom bij het luistergedeelte van het eindexamen. Het luistermateriaal en de instructies kunt u nu beluisteren. De opdrachten en de bijbehorende instructies vindt u in dit tekstboekje. Er zijn drie opdrachten. Elk fragment zal twee keer worden afgespeeld. Ieder fragment begint met een muziekje. Daarna hoort u de instructies bij de opdracht. (U kunt de instructies ook meelezen in het tekstboekje). Na deze instructies is er iedere keer een stilte. U kunt deze tijd gebruiken om de opdracht in het tekstboekje goed door te lezen voordat de tekst wordt afgespeeld. Vervolgens wordt het fragment in zijn geheel afgespeeld. Na alweer een korte stilte, krijgt u het fragment voor de tweede keer te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kortere stukjes. Na ieder stukje krijgt u de tijd om uw antwoorden op te schrijven. Aan het eind van de opdracht krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. De volledige test duurt 30 minuten. Succes! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 24.

28 OPDRACHT 1 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met een huisarts, Marleen Hoogart. Het is uw taak om de onderstaande zinnen met één of twee woorden aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, hoeft u slechts één antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 Het is een interview met Marleen Hoogart of een huisarts. 1 Met de fiets ben je sneller omdat je geen. 2 is een soort sport die ook ouderen zonder gevaar kunnen beoefenen. 3 Fietsende werknemers zijn. 4 Als het regent moet een fietser. 5 Een fietser kan beter tegen de kou want zijn/haar bloedcirculatie. 6 Lichaamsbeweging beschermt tegen. 7 Vroeger werden de kinderen van Marleen door naar school gebracht. 8 Marleen gaat alleen met de auto als het. 9 Marleen woont en werkt in. 10 Astma wordt veroorzaakt door Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május

29 OPDRACHT 2 In dit fragment gaat u luisteren naar het nieuws. Het is uw taak om het juiste kopje bij elk bericht te kiezen en de corresponderende letter in het rechter vakje in te vullen. Bij elke vraag is er slechts één kopje juist. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 A Greenpeace weer in actie B Belgische gemeenten niet bezorgd over het probleem van het verkeer C Belgische gemeenten voor voetgangers en fietsers B 11 A B C 12 A B C 13 A B C 14 A B C 15 A B C 16 A B C Geen schoon water meer in de Nederlandse rivieren Rijksinstituut voor Bodem- en Wateronderzoek Verboden middelen in de landbouw 8000 koeien in Nederland Europese dierenartsen in Noord-Brabant Buitenlandse koeien ziek ingevoerd Brand op De Hooimijt De eerste vrouwencamping in Nederland Vrouwen door brandweer gered Het grootste station in Nederland Het Centraal Station viert 100 jarig bestaan Feestelijke activiteiten twee weken lang Kinderen maken schoolstoelen kapot Experiment op de Wessels-Boerschool Plastic ballen voor alle schoolkinderen Nederlanders hebben meer hobby s en vakanties Mannen helpen meer in het huishouden Waarom wordt er in Nederland steeds minder gelezen? Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 24.

30 OPDRACHT 3 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met een Greenpeace-activist waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Het is uw taak om aan te geven welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Waar Onwaar 0 Greenpace is een milieu-organisatie. X 17 3 jaar geleden was Evert Rutgers 13 jaar oud. 18 Evert Rutgers zit op de middelbare school in Amstelveen. 19 Evert Rutgers is door een advertentie bij Greenpeace gekomen. 20 Er zitten vier mensen in de kerngroep in Amstelveen. 21 Evert Rutgers is het jongste lid van de kerngroep in Amstelveen. 22 Een kerngroep verkoopt Greenpeace-spullen, vooral op markten. 23 Greenpeace-activisten proberen belangstelling te wekken voor het milieu. 24 Evert Rutgers vindt het leuk om flauwe smoesjes te krijgen. 25 Volgens Evert is het hartstikke leuk als niemand iets koopt Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 24.

31 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 24.

32 III. Hallott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat 6 3. feladat 9 ÖSSZESEN 25 VIZSGAPONTOK 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 24.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

34 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához nyomtatott szótár használható. A szürke oszlopok az értékelés számára vannak fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke oszlopokba. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 24.

35 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 24.

36 OPDRACHT 1 Een Nederlander heeft een boek geschreven over Het dagelijkse leven in Nederland en in België. U kunt het echter niet vinden in de boekwinkels. U schrijft een brief van woorden aan de schrijver. In uw brief 1. vertelt u wie u bent en waarom u schrijft; 2. legt u uit waarom u in het boek geïnteresseerd bent; 3. stelt u enkele vragen over de inhoud van het boek; 4. vraagt u vanaf wanneer en waar u zijn boek kunt kopen; 5. vraagt u of hij ook andere boeken over hetzelfde onderwerp kent en zegt u waarom u die informatie wilt hebben; 6. zegt u dat u graag een antwoord wilt en waarom. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 24.

37 Az 1. feladat értékelése Max. Elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Érthetőség, nyelvi megformálás Íráskép Összesen 4 pont 5 pont 1 pont 10 pont írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 24.

38 OPDRACHT 2 Werk één van de twee volgende opdrachten uit: A Hieronder staat een lezersbrief uit de problemenrubriek van een Nederlands jeugdmagazine: Ik ben een 18-jarig meisje uit Sappemeer, een dorp 40 kilometer van Groningen. Ik zit in de vierde klas van het gymnasium en wil graag verder studeren, het liefst sociologie. Dat kan ik op de Groningse universiteit maar ook op de Amsterdamse. Mijn ouders zeggen dat ik naar Amsterdam moet omdat de Amsterdamse universiteit de beste in Nederland is. Mijn vriendin gaat ook in Amsterdam studeren en zij vindt het heel leuk om op kamers te gaan wonen en op haar eigen benen te staan. Ik ben echter bang. Ik ben altijd verlegen en teruggetrokken geweest. Hoe moet ik al mijn zaken alleen regelen? Hoe kan ik voor mezelf zorgen? Mirjam Reageer op deze brief. Schrijf een lezersbrief van woorden aan het magazine waarin u de volgende punten bespreekt: 1. u vertelt wie u bent en waarom u deze lezersbrief schrijft; 2. u vertelt of u nog bij uw ouders woont: a) zo niet, vertelt u waar u woont en hoe u het vindt; b) zo ja, vertelt u of u graag op kamers of in een studentenhuis zou willen wonen en waarom; 3. u zegt dat u het een leuk idee vindt dat Mirjam in Amsterdam gaat studeren en u legt uit waarom: a) beste universiteit van het land hoog opleidingsniveau werkmogelijkheden; b) grote stad culturele manifestaties en uitgaansmogelijkheden; c) grote stad met veel openbaar vervoer klein dorp d) andere voordelen (meer vrijheid, nieuwe vrienden, enz.) 4. u legt uit bij wie Mirjam voor hulp of raad terecht kan (ouders, vriendin, studentenbureau); 5. u zegt dat in Amsterdam gaan studeren een goede gelegenheid voor Mirjam is om te leren op eigen benen te staan en u wenst haar er succes mee. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 24.

39 B Hieronder staat een discussie-stelling uit uw schoolkrant: Tegenwoordig hebben geen of maar weinig pubers een voorbeeld. Wie heeft daar de schuld aan? De pubers? Of zijn er tegenwoordig geen beroemde mensen die waardig genoeg zijn om tot voorbeeld te worden genomen? Wat denk jij? U schrijft voor de schoolkrant een artikel van woorden over uw mening met betrekking tot het bovengenoemde probleem. In uw artikel schrijft u over de volgende punten: 1. u leidt het onderwerp in; 2. u vertelt of u zelf een voorbeeld heeft: a) zo ja, vertelt u wie en waarom u die persoon hebt gekozen; b) zo niet, legt u uit waarom niet; 3. u vertelt welke eigenschappen iemand moet hebben om een voorbeeld voor pubers te worden; 4. u vertelt of beroemde mensen vandaag de dag over zulke eigenschappen beschikken: a) als dit wel het geval is, legt u uit waarom ze toch niet tot voorbeeld worden gekozen; b) als dit niet het geval is, vertelt u wat daar de oorzaken van kunnen zijn; 5. u vertelt welke beroemde personen uit de Hongaarse (cultuur)geschiedenis navolgenswaardige voorbeelden werden of konden worden en waarom; 6. als samenvatting vertelt u of u het jammer of normaal vindt wat er in de discussie-stelling beweerd wordt. De volgorde van punten 2-5 kunt u zelf bepalen. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 24.

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar.

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Churchilllaan

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Alsnog op weg naar werk

Alsnog op weg naar werk Alsnog op weg naar werk De kracht van allochtone coaches Uitgave gemeente Hoorn 1 2 Alsnog op weg naar werk De kracht van allochtone coaches 4 Inhoud Op weg naar werk 6 Bircan Kaplan: Alles draait om communicatie

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

b reik Mijn digitale wereld

b reik Mijn digitale wereld d j i t l a nen n i b reik e b n e g i r -ja 8 1 8 ns o o f le e t e iel b o en m Mijn digitale wereld Colofon Mijn Kind Online Stichting Mijn Kind Online Postbus 30000, 2500 GA Den Haag tel.: 070-446

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

DE 45 SECONDEN PRESENTATIE DIE UW LEVEN ZAL VERANDEREN

DE 45 SECONDEN PRESENTATIE DIE UW LEVEN ZAL VERANDEREN DE 45 SECONDEN PRESENTATIE DIE UW LEVEN ZAL VERANDEREN Don Failla 1 VOORWOORD De '45 Seconden" Presentatie is alles wat men hoeft te weten om een grote organisatie op te bouwen. En als iemand deze presentatie

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

Deze steun heb ik nodig

Deze steun heb ik nodig Deze steun heb ik nodig Ouders over goed ouderschap en gewenste ondersteuning Dr. Margreth Hoek Bureau Hoek, in opdracht van LOC/LCFJ Inhoudsopgave Inleiding: Ouders willen steun die henzelf en hun kind

Nadere informatie

Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen...

Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen... Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen...4 Afleidende gedachten...4 Concentratiestoornissen...5 Depressieve

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur groep 7-8 Oorlog zonder vader kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu discipline: Literatuur 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659

Nadere informatie

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd!

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd! OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Competentie-ontwikkeling Interreligieuze Sensitiviteit. Intercultureel Vakmanschap en Welzijn Nieuwe Stijl II

Competentie-ontwikkeling Interreligieuze Sensitiviteit. Intercultureel Vakmanschap en Welzijn Nieuwe Stijl II Competentie-ontwikkeling Interreligieuze Sensitiviteit Intercultureel Vakmanschap en Welzijn Nieuwe Stijl II Colofon Auteurs: Dr. Meike Heessels Dr. Martha van Biene Mld. Marianne Lenkhoff Drs. Maria van

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren inleiding inleiding voorwoord Dit boek gaat over ondernemen. Ik heb altijd de goede gewoonte gehad om na te denken waarom

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Zeg wat je vindt. Elk idee is welkom. van het Verbond. Denk aan studiefinanciering,

Zeg wat je vindt. Elk idee is welkom. van het Verbond. Denk aan studiefinanciering, InfoPlus 05 Uitgave voor leden van het Verbond van Verzekeraars Juli 2011 InfoPlus bevat actuele informatie voor leden van het Verbond van Verzekeraars. InfoPlus is een speciale uitgave die wordt gebruikt

Nadere informatie

Verslag van gesprekken met arme huishoudens in Zwolle

Verslag van gesprekken met arme huishoudens in Zwolle Verslag van gesprekken met arme huishoudens in Zwolle In opdracht van de gemeente Zwolle door Stichting CliP Oktober 2010 Raf Janssen, Wilma Kuiper Een opmerking over het gebruik van het woord armen. Sommigen

Nadere informatie

De Rode Draad Oktober 2008

De Rode Draad Oktober 2008 Een vergeten groep of Thaise vrouwen in (erotische) salons in Nederland De Rode Draad Oktober 2008 Spirit of Pattaya, schilderij van Ulf Malmberg Met dank aan de kunstenaar: www.malmbergpaintings.se 1

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie