Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc"

Transcriptie

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 24.

3 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 24.

4 OPDRACHT 1 Hieronder volgt een gesprek met Joos Jobse, bedrijfsleider bij de Bodyshop. De vragen van de interviewer staan niet in de tekst maar op de volgende bladzijde. Maak de tekst compleet door de plaats van vragen A tot en met J te bepalen. Schrijf de letters van de vragen onder de corresponderende nummers. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: Interviewer: Joost Jobse: (0) Wij verkopen cosmetica, dat wil zeggen shampoos, zeep, tandpasta, crèmes enz, die niet op dieren getest zijn. Ze zijn van zuivere producten gemaakt en ze zijn niet slecht voor het milieu. (1) Een flesje shampoo gemaakt van traditionele Marokkaanse modder uit het Atlasgebergte of een crème van tropische vruchten bijvoorbeeld. (2) Ja, als het even kan, dan doen we dat. (3) Wij nemen alle flesjes terug om weer te gebruiken. (4) We bestaan uit meer dan vierhonderd winkels over de hele wereld, waarvan zestien in Nederland. En dit jaar komen er nog tussen de vijf en tien winkels bij. We hebben bewezen dat er zelfs in deze zo traditionele tak van het bedrijfsleven mogelijkheden zijn om op een andere manier zaken te doen. (5) Het kan ook anders in deze industrie, die gewoonlijk met miljoenen guldens producten op de markt brengt en de ene behoefte na de andere schept. De glans van de schoonheid komt uit het innerlijk. Die kun je niet in een potje kopen. Dat is de gedachte die bij ons leeft. (6) Natuurlijk. Daarin onderscheiden we ons niet van de andere ondernemingen. Maar daarnaast voelen we ons ook sociaal verantwoordelijk. Dat blijkt bij Bodyshops in de manier van werken, interesse voor de Derde Wereld en zorg voor goede producten. (7) Wij willen naar een economie van het genoeg. Op den duur kan het niet ons doel zijn de wereld te laten verzuipen in shampoo. Daarvoor is het nodig de consument te veranderen. Dat duurt lang, maar dat is niet zo erg. (8) De juiste mensen kiezen, communiceren, praten, daar ben ik de helft van de tijd mee bezig. De boodschap moet van binnenuit gedragen worden. Je kan niet alleen van negen tot vijf medewerker van de Bodyshop zijn. Dat is iedereen 24 uur per dag. (9) Jazeker, dat is geen probleem. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 24.

5 A B C D E F G H I J Dat klinkt heel fraai maar jullie moeten toch ook winst maken? U haalt de producten ook uit de Derde Wereld? Geeft u eens een voorbeeld? En wat is dan uiteindelijk de bedoeling? Hoe groot is uw bedrijf? Wat is de Bodyshop voor een bedrijf? En wat doet u met de verpakkingen? En dat lukt u ook? Wat betekent dat precies? Wat is nu uw taak? F Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 24. 9

6 OPDRACHT 2 Hieronder volgt een tekst over assertiviteit waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Lees de tekst en geef aan welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Assertiviteit Anja durfde niks. Tenminste dat dacht ze wel eens. Als ze in een winkel haar beurt stond af te wachten, zag ze vaak hoe anderen vóór hun beurt bestelden. Ze durfde er nooit iets van te zeggen. Haar man was anders. Als die in het restaurant het eten niet lekker vond, zei hij dat ook tegen de baas. Zij vond dat wel het ergste wat er bestond. Hij had ook wel eens gezegd, dat ze wat flinker moest worden. Laast zei hij nog dat ze wat assertiever moest zijn. Assertief? Ze had het woord al vaker gehoord, maar de betekenis ervan kende ze niet. Vrouwen hadden ermee te maken of zoiets. Ze was hem niet begrijpend blijven aankijken. Had natuurlijk niet durven vragen wat hij daar nu weer mee bedoelde. Had ze het opgezocht, dan had ze gevonden, dat zelfs de wetenschap het er niet over eens is, wat assertiviteit nu precies is. Men geeft er al sinds de jaren zestig allerlei inhouden aan. Wolpe en Lazarus beschreven in 1966 assertief gedrag als elk sociaal aanvaardbaar gebruik van rechten of elke sociaal aanvaardbare uitdrukking van gevoelens. Alberti en Emmons omschreven het als gedrag dat iemand in staat stelt in zijn eigen belang te handelen zonder onnodige angst. Alles bij elkaar genomen is assertiviteit datgene wat waarschijnlijk ontbreekt als mensen niet goed uit de verf komen. Of dat nu hun behoeften, gevoelens of kritiek betreft. Veel mensen ervaren dagelijks dat zij niet assertief reageren. Dat geldt voor de man die zoveel moeite heeft met het ontvangen of geven van kritiek. Dat geldt voor de vrouw die niet weet om te gaan met vriendelijke opmerkingen. Noch de een, noch de ander is assertief. Veel mensen blijken niet in staat te zijn om te zeggen wat ze van elkaar willen. Dat leidt op den duur tot ongelukkige relaties tussen hen. Zegt Wim: Wat heb je een mooie jurk aan, dan zegt Griet: O, dat oude ding, waarmee ze haar jurk, zichzelf en Wims vriendelijke opmerking onrecht doet. Een beetje meer assertiviteit kan de relaties tussen mensen alleen maar verbeteren. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 24.

7 0 Anja durft niets te zeggen als iemand in de winkel zijn beurt niet kan afwachten. 10 Voor Anja is het ergste wat er is dat haar man opmerkingen maakt als hij het eten in het restaurant niet lekker vindt. Waar X Onwaar 11 Anja mag nooit iets vragen aan haar man. 12 Anja heeft het woord assertief nog nooit gehoord. 13 Anja heeft het woord assertief in een woordenboek opgezocht. 14 Het woord assertiviteit heeft al sinds de jaren zestig een duidelijke inhoud. 15 Assertiviteit heeft iets te maken met angstgevoelens. 16 Alleen vrouwen hebben een gebrek aan assertiviteit. 17 Onassertief gedrag kan de relaties tussen mensen verbeteren Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 24. 8

8 OPDRACHT 3 Hieronder staat de cultuuragenda van Antwerpen voor week 4/2005 waarin sommige uitdrukkingen en bijzinnen zijn weggelaten. Die staan op de volgende bladzijde. Maak de tekst compleet door de letter van de ontbrekende uitdrukkingen en bijzinnen onder de corresponderende nummers te schrijven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. THEATER Fakkeltheater, Hoogstraat 12 Een komedie met 6 vrouwen: Deze bitterzoete komedie met puntige dialogen en one-liners gaat over twee door hun mannen verlaten vrouwen die tijdens de wekelijkse vriendinnenavond van zes vriendinnen besluiten (0). Data: Entreeprijs: zo uur 15 euro Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 26 Open huwelijk: vanavond spelen Raf Coppens en Saskia van Beneden van de Antwerpense toneelschool het stuk Open huwelijk van Dario Fo. Een man tracht zijn vrouw over te halen tot een open huwelijk. Wanneer zij er eindelijk mee akkoord gaat en het open huwelijk in de praktijk brengt, (18). Data: Entreeprijs: za uur 15 euro OPERA Vlaamse Opera, Frankrijklei 3 Tosca: het verhaal van de mooie zangeres Tosca. Ze houdt van Carvadossi, maar ze wordt achtervolgd door de corrupte politiechef Scarpia. Deze probeert de twee geliefden (19), met dramatische gevolgen. De opera wordt in het Italiaans gezongen, met Nederlandse boventiteling. FILM de Singel, Desguinlei 25 Filmmarathon: 7 films van 007: misschien heb je ze al bijna 70 keer gezien, maar als je er maar (21), dan kun je vandaag nonstop genieten van de spannende avondturen van James Bond! Onder het genoot van een martini shaken, not stirrend, kun je vandaag eens even komen relaxen in de rode zaal van De Singel. Data: Entreeprijs: zo uur 20 euro POP Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 26 Volumia: dit is een band (22). Letterlijk, want de Maastrichtse popformatie bestaat uit maar liefst 9 muzikanten, maar ook figuurlijk: de band werd onderscheiden met een Edison, TMFaward en een Hitkrantaward. Alle uitgebrachte CD s werden platina en de uitverkochte Expo, Vorst Nationaal en het Sportpaleis werden moeiteloos op de kop gezet! Data: Entreeprijs: zo uur 14 euro Data: Entreeprijs: zo uur 18 euro EXPOSITIE BLUES Antwerp Piano Bar, Grote Markt 33 Nacht van de Blues: een aantal van de beste liveartiesten van de Amerikaanse en Nederlandse blues (20). Onder de leiding van het speciaal voor deze gelegenheid geformeerde Nacht van de Bluesorchestra. Letterenhuis, Minderbroedersstraat jaar Vlaamse literatuur: het Letterenhuis laat op Gedichtendag enkele dode en levende dichters (opnieuw) spreken: de allerwegen goedgestemde Liseuses Fabuleuses verwennen bezoekers van de tentoonstelling 200 jaar Vlaamse literatuur met dichtwerk (23). Data: Entreeprijs: di. van tot uur entree gratis Data: Entreeprijs: za. en zo uur entree gratis írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 24.

9 A B C D E F G tegen elkaar uit te spelen van formaat samen door het leven te gaan uit verleden en heden staat samen op het podium slaan bij de echtgenoot de stoppen door geen genoeg van kunt krijgen C Max. Elért 6 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 24.

10 OPDRACHT 4 Hieronder volgt een tekst met de titel Is de telefoon besmettelijk?. Op de volgende bladzijde staat een aantal synoniemen en definities van woorden en uitdrukkingen uit de tekst. Zoek ze op en schrijf de woorden/uitdrukkingen uit de tekst bij de corresponderende synoniemen/definities. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Is de telefoon besmettelijk? Kun je van de hoorn van een telefoon een ziekte oplopen? Een vraag die gesteld wordt en waarop men al in 1905 het antwoord heeft gegeven. Toen is namelijk door de gezondheidsautoriteiten van de City of London meegedeeld, dat er geen gezondheidsrisico verbonden was aan het gebruik van openbare telefoons. In 1953 werd door de Engelse posterijen een uitvoerig onderzoek gedaan naar het voorkomen van bacteriën op mond- en oorstukken van openbare telefoons. Er bleken dezelfde bacteriën op te zitten als op de huid van ieder van ons. Behalve een hele reeks onschadelijke bacteriën (dat zijn nu de huishoudbacteriën ), komen er ook enkele ziekteverwekkende bacteriën op onze huid voor. Die kunnen alleen kwaad als de huid beschadigd raakt. Bij elke besmetting geldt eigenlijk de volgende regel: de beestjes moeten eerst zien dat ze in ons lichaam komen. En dan moeten ze met zó velen zijn dat ons eigen afweerapparaat het niet meer aan kan. Van hele kwaadaardige bacteriën zijn er minder nodig om het te winnen, van minder kwaadaardige (virulente) zijn er méér nodig. Terug naar de telefoons. Enige tijd lang heeft men in Londen de telefoons wekelijks ontsmet. Men onderzocht de hoorns op bacteriën één dag vóór de ontsmetting en één dag erná. Er bleek praktisch geen verschil. Dat leert ons, dat op de hoorns voorkomende bacteriën niet makkelijk te verwijderen zijn. De levensduur van gewone huidbacteriën op een telefoonhoorn is ongeveer drie dagen. Men neemt aan dat virussen korter leven onder die omstandigheden, maar dat is niet onderzocht. En die levensduur geldt ook voor handvatten, deurknoppen, toiletdoortrekkers, enz. Het belangrijkste gegeven is echter het feit, dat men via dergelijke voorwerpen maar heel weinig bacteriën kan overnemen. En die bacteriën komen dan op een gezonde huid, waar zij geen enkel kwaad kunnen. Je kunt dus noch van telefoonhoorns, noch van deurknoppen en dergelijke, een ziekte oplopen. Althans de kans daarop is uitermate gering. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 24.

11 0 onderzoeken: onderzoek doen. 24 immuunsysteem: 25 gevaar voor de gezondheid: 26 microscopisch eencellig organisme: 27 ziekte veroorzakend: 28 ziek worden: 29 heel klein: 30 het toepassen van middelen om ziektekiemen te doden, desinfectie: Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 24. 7

12 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat 9 2. feladat 8 3. feladat 6 4. feladat 7 ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 24.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 24.

15 OPDRACHT 1 Maak de tekst compleet door de juiste voegwoorden in te vullen. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Vervreemding (0) Of je nu uit Marokko of Chili, Suriname of Turkije komt, als migrant moet je aan veel dingen in Nederland wennen. Een van die dingen is de manier (1) mensen omgaan met de natuur. (2) je in het land van herkomst vaak dichter bij de natuur leeft, valt het niet mee om te leven in een land (3) de afstand tussen de mens en de natuur veel groter is. In Nederland is die afstand al groter vanwege het klimaat. Het is er immers vaak koud en nat. (4) leven de mensen veel meer binnen. Bovendien kun je nauwelijks meer gewoon leven in de natuur: het bos lijkt er te zijn om volgens schema s te wandelen en niet om te picknicken. De bloemen zijn er om te bekijken, niet om aan te raken of te plukken. Veel beesten en vogels kun je alleen nog in boeken zien. (5) het zo doorgaat, dan wordt straks elk natuurgebied in het westen een soort museum, met hekken en loketten, (6) je rond kunt kijken (7) het geopend is. De afstand tussen mens en natuur is dan zo groot (8) de mens vervreemd raakt van de natuur Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 24. 8

16 OPDRACHT 2 Maak de tekst compleet door zinnen te vormen uit de losse woorden. Elk woord moet gebruikt worden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Het eerste zinsdeel van elke (bij)zin is als hulp gegeven. Wie gaat er uit in Nederland? Voor (0) volwassenen en jongeren is de bioscoop de meest populaire uitgaansmogelijkheid. in Nederland. bioscoop de de en in is jongeren meest Nederland populaire uitgaansmogelijkheid volwassenen Op de tweede plaats komt het museum. Op (9) de derde het komt plaats toneel volwassenen voor voor jongeren het cabaret of het circus. Deze (10). actief blijken cultuurvoorzieningen een en gebruik gegevens het naar onderzoek passief uit van De opdracht hiervoor kwam van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, nadat (11). culturele gevraagd hadden om onderzoek organisaties vele zo n Uit het onderzoek blijkt bovendien dat (12). 3,7 beoefenen één hun in kunst meer miljoen Nederlanders of ongeveer tijd van vormen vrije Men doet het meest aan tekenen, schilderen, werken met textiel en muziek maken, met name zingen. De onderzoekers constateren dat mensen die (13) aan aan actief culturele deelnemen het kunst leven of vaker culturele manifestaties bezoeken dan mensen die er niet actief aan deelnemen. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 24.

17 Bovendien: hoe hoger het opleidingsniveau is, hoe (14). activiteiten bezighoudt culturele meer men met zich Het schijnt echter dat (15). culturele dan een er hebben hobby jongeren meer ouderen Bijna (16). 35 culturele dan een hobby is jaar jonger mensen met procent van zestig Hoe ouder men is, hoe minder men concerten, de schouwburg en de bioscoop bezoekt Max. Elért 8 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 24.

18 OPDRACHT 3 Maak de tekst compleet door het juiste woord(groep) uit de vier mogelijkheden te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te kiezen. Let op: Op sommige plaatsen staan de ontbrekende woorden niet naast elkaar! Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Een Surinaamse, een Portugese en een Turkse kleuter stapten gisterochtend op het Muiderpoortstation in Amsterdam op de trein naar het Centraal Station. Daar (0) zij in de eerste de beste trein, die zij zagen. Het internationale drietal (17) een kleuterschool in Amsterdam-Oost. Zij (18) echter ruzie met de juffrouw omdat zij volgens de juffrouw een puzzelstukje (19). De kleuters voelden zich zwaar beledigd en besloten om er in de schoolpauze stiekem vandoor (20). Zonder het iemand (21), gingen zij naar het station. Ze waren op weg naar Leiden toen hun vreemde gedrag de conducteur (22). Nadat zij in Leiden uit de trein (23), (24) zij op de politie. De drie kinderen (25) moeilijk Nederlands, zodat het moeilijk was erachter te komen waar zij vandaan (26). Toen op het politiebureau de melding over de vermissing van drie kleine kinderen (27), werd duidelijk waar de boze kleuters (28). De kinderpolitie uit Amsterdam (29) ze weer. 0 A overstapten B stapten over C hebben overstapt D zijn overgestapt 17 A bezochten B bezoeken C bezocht D bezoekt 18 A hadden gekregen B kregen C hebben gekregen D krijgen 19 A maakten weg B hadden weggemaakt C hebben weggemaakt D wegmaakten 20 A te gaan B te zijn gegaan C zijn gegaan D gaan 21 A zeggen B hadden gezegd C te hebben gezegd D te zeggen 22 A heeft opgevallen B opviel C is opgevallen D viel op 23 A worden gezet B gezet zijn C werden gezet D gezet waren 24 A wachtten B wachten C hebben gewacht D hadden gewacht 25 A hadden gesproken B spraken C hebben gesproken D spreken 26 A kwamen B zijn gekomen C waren gekomen D komen 27 A binnenkwam B heeft binnengekomen C is binnengekomen D kwam binnen írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 24.

19 28 A hebben thuisgehoord B thuishoorden C zijn thuisgehoord D horen thuis 29 A heeft opgehaald B ophaalden C haalde op D ophaalde B Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május

20 OPDRACHT 4 Maak de tekst compleet door het juiste woord uit de lijst te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Let op: Er staan meer woorden in de lijst dan u nodig heeft. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Eens een dief, altijd dief Een echtpaar ontdekt, als (0) s ochtends het huis verlaat, dat de auto gestolen (30). Ze bellen de politie (31) de diefstal aan te geven, en doen het de rest van de dag zo goed en zo kwaad als het gaat (32) auto. Wie schetst hun verbazing (33) ze de volgende ochtend de deur uitgaan en hun auto weer zien (34). Op het dashboard zit een briefje, luidend: Excuus voor het ongemak (35) ik u bezorgd heb, maar ik had echt heel dringend een auto nodig! Hier (36) twee kaartjes voor La Traviata voor aanstaande vrijdag om het goed (37) maken. Ik wens u (38) prettige avond. Het echtpaar is blij verrast en vindt (39) vermakelijk. Maar het lachen vergaat hen volledig als ze van de opera terugkeren en (40) de ontdekking komen dat hun huis vakkundig is leeggehaald. A zonder F toen K tot B toe G om L als C zit H is M het D het I te N staan E zijn J dat O een D Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május

21 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 9 / május 24.

22 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 10 / május 24.

23 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 11 / május 24.

24 II. Nyelvhelyesség maximális pontszám 1. feladat 8 2. feladat 8 3. feladat feladat 11 ÖSSZESEN 40 VIZSGAPONTOK 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 12 / május 24.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 24.

27 Welkom bij het luistergedeelte van het eindexamen. Het luistermateriaal en de instructies kunt u nu beluisteren. De opdrachten en de bijbehorende instructies vindt u in dit tekstboekje. Er zijn drie opdrachten. Elk fragment zal twee keer worden afgespeeld. Ieder fragment begint met een muziekje. Daarna hoort u de instructies bij de opdracht. (U kunt de instructies ook meelezen in het tekstboekje). Na deze instructies is er iedere keer een stilte. U kunt deze tijd gebruiken om de opdracht in het tekstboekje goed door te lezen voordat de tekst wordt afgespeeld. Vervolgens wordt het fragment in zijn geheel afgespeeld. Na alweer een korte stilte, krijgt u het fragment voor de tweede keer te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kortere stukjes. Na ieder stukje krijgt u de tijd om uw antwoorden op te schrijven. Aan het eind van de opdracht krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. De volledige test duurt 30 minuten. Succes! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 24.

28 OPDRACHT 1 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met een huisarts, Marleen Hoogart. Het is uw taak om de onderstaande zinnen met één of twee woorden aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, hoeft u slechts één antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 Het is een interview met Marleen Hoogart of een huisarts. 1 Met de fiets ben je sneller omdat je geen. 2 is een soort sport die ook ouderen zonder gevaar kunnen beoefenen. 3 Fietsende werknemers zijn. 4 Als het regent moet een fietser. 5 Een fietser kan beter tegen de kou want zijn/haar bloedcirculatie. 6 Lichaamsbeweging beschermt tegen. 7 Vroeger werden de kinderen van Marleen door naar school gebracht. 8 Marleen gaat alleen met de auto als het. 9 Marleen woont en werkt in. 10 Astma wordt veroorzaakt door Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május

29 OPDRACHT 2 In dit fragment gaat u luisteren naar het nieuws. Het is uw taak om het juiste kopje bij elk bericht te kiezen en de corresponderende letter in het rechter vakje in te vullen. Bij elke vraag is er slechts één kopje juist. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 A Greenpeace weer in actie B Belgische gemeenten niet bezorgd over het probleem van het verkeer C Belgische gemeenten voor voetgangers en fietsers B 11 A B C 12 A B C 13 A B C 14 A B C 15 A B C 16 A B C Geen schoon water meer in de Nederlandse rivieren Rijksinstituut voor Bodem- en Wateronderzoek Verboden middelen in de landbouw 8000 koeien in Nederland Europese dierenartsen in Noord-Brabant Buitenlandse koeien ziek ingevoerd Brand op De Hooimijt De eerste vrouwencamping in Nederland Vrouwen door brandweer gered Het grootste station in Nederland Het Centraal Station viert 100 jarig bestaan Feestelijke activiteiten twee weken lang Kinderen maken schoolstoelen kapot Experiment op de Wessels-Boerschool Plastic ballen voor alle schoolkinderen Nederlanders hebben meer hobby s en vakanties Mannen helpen meer in het huishouden Waarom wordt er in Nederland steeds minder gelezen? Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 24.

30 OPDRACHT 3 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met een Greenpeace-activist waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Het is uw taak om aan te geven welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Waar Onwaar 0 Greenpace is een milieu-organisatie. X 17 3 jaar geleden was Evert Rutgers 13 jaar oud. 18 Evert Rutgers zit op de middelbare school in Amstelveen. 19 Evert Rutgers is door een advertentie bij Greenpeace gekomen. 20 Er zitten vier mensen in de kerngroep in Amstelveen. 21 Evert Rutgers is het jongste lid van de kerngroep in Amstelveen. 22 Een kerngroep verkoopt Greenpeace-spullen, vooral op markten. 23 Greenpeace-activisten proberen belangstelling te wekken voor het milieu. 24 Evert Rutgers vindt het leuk om flauwe smoesjes te krijgen. 25 Volgens Evert is het hartstikke leuk als niemand iets koopt Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 24.

31 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 24.

32 III. Hallott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat 6 3. feladat 9 ÖSSZESEN 25 VIZSGAPONTOK 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 24.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

34 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához nyomtatott szótár használható. A szürke oszlopok az értékelés számára vannak fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke oszlopokba. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 24.

35 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 24.

36 OPDRACHT 1 Een Nederlander heeft een boek geschreven over Het dagelijkse leven in Nederland en in België. U kunt het echter niet vinden in de boekwinkels. U schrijft een brief van woorden aan de schrijver. In uw brief 1. vertelt u wie u bent en waarom u schrijft; 2. legt u uit waarom u in het boek geïnteresseerd bent; 3. stelt u enkele vragen over de inhoud van het boek; 4. vraagt u vanaf wanneer en waar u zijn boek kunt kopen; 5. vraagt u of hij ook andere boeken over hetzelfde onderwerp kent en zegt u waarom u die informatie wilt hebben; 6. zegt u dat u graag een antwoord wilt en waarom. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 24.

37 Az 1. feladat értékelése Max. Elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Érthetőség, nyelvi megformálás Íráskép Összesen 4 pont 5 pont 1 pont 10 pont írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 24.

38 OPDRACHT 2 Werk één van de twee volgende opdrachten uit: A Hieronder staat een lezersbrief uit de problemenrubriek van een Nederlands jeugdmagazine: Ik ben een 18-jarig meisje uit Sappemeer, een dorp 40 kilometer van Groningen. Ik zit in de vierde klas van het gymnasium en wil graag verder studeren, het liefst sociologie. Dat kan ik op de Groningse universiteit maar ook op de Amsterdamse. Mijn ouders zeggen dat ik naar Amsterdam moet omdat de Amsterdamse universiteit de beste in Nederland is. Mijn vriendin gaat ook in Amsterdam studeren en zij vindt het heel leuk om op kamers te gaan wonen en op haar eigen benen te staan. Ik ben echter bang. Ik ben altijd verlegen en teruggetrokken geweest. Hoe moet ik al mijn zaken alleen regelen? Hoe kan ik voor mezelf zorgen? Mirjam Reageer op deze brief. Schrijf een lezersbrief van woorden aan het magazine waarin u de volgende punten bespreekt: 1. u vertelt wie u bent en waarom u deze lezersbrief schrijft; 2. u vertelt of u nog bij uw ouders woont: a) zo niet, vertelt u waar u woont en hoe u het vindt; b) zo ja, vertelt u of u graag op kamers of in een studentenhuis zou willen wonen en waarom; 3. u zegt dat u het een leuk idee vindt dat Mirjam in Amsterdam gaat studeren en u legt uit waarom: a) beste universiteit van het land hoog opleidingsniveau werkmogelijkheden; b) grote stad culturele manifestaties en uitgaansmogelijkheden; c) grote stad met veel openbaar vervoer klein dorp d) andere voordelen (meer vrijheid, nieuwe vrienden, enz.) 4. u legt uit bij wie Mirjam voor hulp of raad terecht kan (ouders, vriendin, studentenbureau); 5. u zegt dat in Amsterdam gaan studeren een goede gelegenheid voor Mirjam is om te leren op eigen benen te staan en u wenst haar er succes mee. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 24.

39 B Hieronder staat een discussie-stelling uit uw schoolkrant: Tegenwoordig hebben geen of maar weinig pubers een voorbeeld. Wie heeft daar de schuld aan? De pubers? Of zijn er tegenwoordig geen beroemde mensen die waardig genoeg zijn om tot voorbeeld te worden genomen? Wat denk jij? U schrijft voor de schoolkrant een artikel van woorden over uw mening met betrekking tot het bovengenoemde probleem. In uw artikel schrijft u over de volgende punten: 1. u leidt het onderwerp in; 2. u vertelt of u zelf een voorbeeld heeft: a) zo ja, vertelt u wie en waarom u die persoon hebt gekozen; b) zo niet, legt u uit waarom niet; 3. u vertelt welke eigenschappen iemand moet hebben om een voorbeeld voor pubers te worden; 4. u vertelt of beroemde mensen vandaag de dag over zulke eigenschappen beschikken: a) als dit wel het geval is, legt u uit waarom ze toch niet tot voorbeeld worden gekozen; b) als dit niet het geval is, vertelt u wat daar de oorzaken van kunnen zijn; 5. u vertelt welke beroemde personen uit de Hongaarse (cultuur)geschiedenis navolgenswaardige voorbeelden werden of konden worden en waarom; 6. als samenvatting vertelt u of u het jammer of normaal vindt wat er in de discussie-stelling beweerd wordt. De volgorde van punten 2-5 kunt u zelf bepalen. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 24.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Nadere informatie

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSG 2006. május 25. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSG 2005. május 26. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (ouderversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Niemand hoeft verlegen te zijn

Niemand hoeft verlegen te zijn Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Verlegen mensen Niemand hoeft verlegen te zijn Kleine kinderen zijn vaak verlegen. Dat vindt iedereen normaal. Maar ook 1 op 5 volwassenen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan.

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan. Blok 2 LB 16-17 LES 1 EEN KLODDER MODDER Lees de tekst in het leesboek nog niet. 1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. de aarde schoon glijden nat de blubber

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2013 Huygens College Kernuur NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Leesles Muziek Engels Dans Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 7 Instructie voor het gebruik

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken."

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Welke vraag hebben we daarbij nodig?"

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Cadeautjes van de natuur

Cadeautjes van de natuur Cadeautjes van de natuur Een gedicht dat zegt dat ieder mens bijzondere talenten heeft. Ieder mens is uniek en bijzonder. En mag er zijn! Praat met de kinderen over hun talenten. Wat vinden ze leuk om

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2009. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 29 mei 9.00 11.00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB 2009. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 29 mei 9.00 11.00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2009 tijdvak 1 vrijdag 29 mei 9.00 11.00 uur Arabisch CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen in de uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige twee lessen hebben we met de kaart gewerkt, waarop alle vragen stonden die we gebruikt hebben om de tekst

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Woordsoorten. Nederlands. Aanwijzend voornaamwoord. Onderschikkend voegwoord. Persoonlijk voornaamwoord. Betrekkelijk voornaamwoord

Woordsoorten. Nederlands. Aanwijzend voornaamwoord. Onderschikkend voegwoord. Persoonlijk voornaamwoord. Betrekkelijk voornaamwoord Woordsoorten Nederlands Aanwijzend voornaamwoord Betrekkelijk voornaamwoord Bezittelijk voornaamwoord Bijvoeglijk gebruikt werkwoord Bijvoeglijk naamwoord Bijwoord Bijzin Hoofdzin Hulpwerkwoord Koppelwerkwoord

Nadere informatie

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE.

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. Werkblad 6.1 Opdracht 3, module 5, les 6 1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. 1. Mevrouw Celik maakt een afspraak met de decaan. 2. De afspraak

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 15 januari 016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar de verschillende artikelen uit 7Days. De leerlingen leren strategieën toe te passen

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

oké, ik kom eraan! Tom grabbelt in zijn rugzak naar zijn fietssleutel. Waarom maken ze die dingen dan ook niet wat groter? In het andere vak dan?

oké, ik kom eraan! Tom grabbelt in zijn rugzak naar zijn fietssleutel. Waarom maken ze die dingen dan ook niet wat groter? In het andere vak dan? Klassenuitje Denk om het afstapje, waarschuwt de gids terwijl hij de deur naar de ondergrondse gangen opent. Over de schouders van de gids gluurt Tom naar binnen. Stenen muren met om de paar meter een

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht Over OMA OMA beekbergen ondersteunt werkende ouders om de balans tussen de eisen van het privéleven en die van het werk te behouden of te herstellen. Bij

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni 13/6/2012 INTERVIEW TRANSCRIPT RIET Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Datum interview 30-05-2012 Plaats interview Alkmaar Begintijd interview 12.00 Eindtijd interview 13.20 Leeftijd

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Deel 1: Persoonsvorm tegenwoordige tijd

Deel 1: Persoonsvorm tegenwoordige tijd Deel 1: Persoonsvorm tegenwoordige tijd In deze les leer je zwakke werkwoorden als persoonsvorm in de tegenwoordige tijd op de juiste manier spellen. De sterke werkwoorden leveren vaak geen d- of t-problemen

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Algemeen 0. Kies uit de hieronder gegeven foto in welk gebied u het meest bezoekt. Spinozapark Zuiderpark Gebruik van het gebied (park) U.1. Waarom bezoekt u dit

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman Zeesteen Janneke Holwarda roman De wereld verzaakt; in het dorp van mijn ouders zijn de bladeren rood. Buson 1980 Ze is de jongste. En de vreemdste. Moeder had het zelf gezegd toen de tantes op bezoek

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Gedichten werkboekje. Naam: Groep:

Gedichten werkboekje. Naam: Groep: Gedichten werkboekje Naam: Groep: Gedichten lezen 1. Wat valt je als eerste op bij dit gedicht? Bang Bang, dat ik het nooit vergeten zal. Ik zal het nooit vergeten. Ik zag hem daar voor het laatst in de

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Mijn leven veranderde zo n drie jaar geleden. Juist de dag voor mijn mama s verjaardag kreeg ze van mijn vader een kogel door het hoofd. Wonder boven wonder overleefde

Nadere informatie

Wat doe je in deze les? Zo staat het in het stappenplan

Wat doe je in deze les? Zo staat het in het stappenplan Strategieles Ophelderen van onduidelijkheden Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst. Je gebruikt dan het stappenplan Lezen en de woordhulp. Een stap op het stappenplan is ophelderen

Nadere informatie