Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc"

Transcriptie

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 24.

3 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 24.

4 OPDRACHT 1 Hieronder volgen enkele tips voor het schrijven van een contactverzoek, maar elke tip is in twee delen opgedeeld: de eerste helft vindt u onder de nummers 0 tot en met 5, de tweede onder de letters A tot en met F. Zoek de bijbehorende delen bij elkaar en schrijf de letter van de tweede helft in het vakje van de eerste helft. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 6 tips om contacten te leggen Een contactverzoek schrijven is makkelijker gezegd dan gedaan. 'Wat moet ik nou schrijven?', 'Ik wil wel origineel zijn, maar niet te jolig'. Heel normaal dat u daar iets onzeker over bent. Daarom hebben we enkele tips voor u op een rij gezet. 0 Wees persoonlijk Laat uit uw berichten een stukje persoonlijke interesse blijken. Dus beperk uw bericht niet tot 'Ik denk dat ik je wel leuk vind, zullen we elkaar eens ontmoeten?' C 1 Kort is goed Lange verhalen kunnen afschrikkend werken. Geef in een contactverzoek niet meteen uw hele levensverhaal. 2 U of jij gebruiken? Altijd lastig, u wilt niet te zakelijk zijn, maar wel beleefd. De jij/u-grens ligt rond de 30 jaar. 3 Vertel iets nieuws over uzelf In uw profiel kunnen mensen al zien wat uw hobby's zijn of wat voor werk u hebt. Herhaal dat niet klakkeloos, maar geef wat nieuwe (persoonlijke) informatie. 4 Waarom schrijft u juist hem of haar? 'Je stond in mijn match-box en ik ben onder de indruk van je profiel, zullen we elkaar eens ontmoeten?' Met een dergelijk bericht geeft u niet duidelijk aan waarom u geïnteresseerd bent. 5 Laat elkaar even anoniem blijven Een contactverzoek ontvangen vindt iedereen leuk en spannend. Maar veel mensen vooral vrouwen waarderen in de eerste fase een stukje anonimiteit. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 24.

5 A Bijvoorbeeld wat voor dromen en ambities u hebt. Of ga iets dieper in op een van uw hobby's. B Geef niet meteen uw telefoonnummer of adres, en vraag er ook niet om. Dit kan afschrikken. Win eerst rustig elkaars vertrouwen door geïnteresseerde berichten uit te wisselen. C Maar voeg iets persoonlijks toe, u kunt vast wel iets vinden in zijn of haar profiel. Bijvoorbeeld, 'Ik zie dat je van reizen houdt, zullen we een keer wat drinken en mooie reisverhalen uitwisselen?' D Maar als u twijfelt, kunt u natuurlijk ook meteen het thema aansnijden: 'Ik hoop dat je het niet als onbeleefd opvat dat ik "je en jij" gebruik.' E F Gebruik de informatie uit zijn of haar profiel. Bijvoorbeeld dat u het leuk vindt dat hij/zij ook zo sportief is, of dat u zo geïnteresseerd bent in zijn/haar vakgebied. Dit kan saai zijn, en bovendien bestaat het gevaar dat u overkomt als iemand die wel erg graag over zichzelf praat. Bron: Max. Elért 5 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 24.

6 OPDRACHT 2 Hieronder volgt een tekst waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Lees de tekst en geef aan welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Milieuvervuiling zorgt voor stress Wanneer een milieuramp plaatsvindt, gaat alle aandacht naar de risico's voor de fysieke gezondheid van de bevolking. Minder bekend is dat zo'n voorval ook een impact kan hebben op de mentale gezondheid van omwonenden. Uit recent internationaal onderzoek bleek dat mensen jaren na de ontdekking van verontreiniging in hun buurt nog steeds aanzienlijk meer stress hebben dan personen die niet met verontreiniging te maken kregen. Milieuvervuiling niet te verwarren met natuurlijke rampen die op korte tijd zichtbare schade aanrichten is vaak een proces dat zich over lange tijd ontwikkelt en pas na jaren wordt ontdekt. De psychosociale gevolgen die zo'n vervuiling met zich meebrengt blijven vaak onbelicht. Sociologe Josephine Foubert heeft zich in het onderwerp gespecialiseerd. Ze deed onderzoek hoe bewoners omgingen met een geval van grondwaterverontreiniging in hun woonbuurt. Uit de studie blijkt dat onzekerheid een centrale rol speelt bij milieuvervuiling. Doordat verontreiniging vaak onzichtbaar is, hebben mensen het gevoel de situatie niet onder controle te hebben. Dat leidt tot meningsverschillen binnen de bevolking over de ernst, de mogelijke gevolgen en de aangewezen aanpak van de situatie. Een andere uitkomst van haar studie is: hoe groter iemand de gevaren inschat, hoe groter de kans is dat die persoon stress zal ontwikkelen. Zo heeft de persoonlijke inschatting van het risico vaak zelf een sterkere invloed op de gezondheid dan het eigenlijke gevaar. Ook de manier waarop bewoners worden ingelicht over de probleemsituatie, en de bron waaruit die informatie over de probleemsituatie komt de media, actiegroepen, de buren of de lokale overheid spelen een belangrijke rol. Die kunnen de bezorgdheid versterken of net doen afnemen. Het verklaart ook waarom gebeurtenissen met weinig risico's voor de fysieke gezondheid toch veel publieke bezorgdheid kunnen opwekken. De manier waarop buurtbewoners met elkaar over de verontreiniging communiceren heeft ook een invloed. Soms kan het helpen om je bezorgdheid met anderen te delen. Maar het kan er ook toe leiden dat je het risico van de verontreiniging hoger gaat inschatten dan het werkelijk is. Duidelijkheid over de situatie lijkt dus cruciaal om de onzekerheid, dé voedingsbodem voor stress, deels te temperen. Overheden die bij milieuverontreiniging over de fysieke én mentale gezondheid van hun burgers willen waken, moeten hen dus vooral goed informeren. Bron: írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 24.

7 0 Een milieuramp heeft invloed zowel op de fysieke als op de mentale gezondheid van omwonenden. Waar X Onwaar 6 Natuurlijke rampen veroorzaken jarenlang stress bij mensen die ermee te maken kregen. 7 Milieuvervuiling richt onzichtbare schade aan die pas na jaren wordt ontdekt. 8 Sociologe Josephine Foubert deed onderzoek naar de psychosociale gevolgen van milieuvervuiling. 9 Mensen die door milieuvervuiling zijn getroffen hebben vaak een verschillende mening over de situatie. 10 De persoonlijke inschatting van het risico bij milieuevervuiling heeft altijd een sterkere invloed op de gezondheid dan het eigenlijke gevaar. 11 Informatie en communicatie over verontreiniging spelen een belangrijke rol in hoe de getroffenen de risico s inschatten. 12 Omdat onzekerheid een centrale rol bij milieuvervuiling speelt, kan duidelijke informatie en communicatie over de situatie stress en bezorgdheid van buurtbewoners doen afnemen Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 24.

8 OPDRACHT 3 Hieronder volgt het verhaal van B. Het is uw taak om de onderstaande zinnen aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één als antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Klassengeld Afgelopen week hebben wij de eindafrekening gekregen van de moeder die zich de afgelopen jaren heeft bekommerd om de financiële kant van de zaken. Het eindexamen heeft de klas als geheel ruim 1 miljoen forint gekost. Zo n per leerling, als je niet meerekent dat we daarnaast het eindexamenpak, danslessen, toegangskaartjes voor het eindexamenbal en de kosten van professionele foto's hebben moeten bekostigen. Het goede nieuws was: er was nog geld over in de klassenpot, meer dan forint. Op voorstel van de moeder die het beheert, gaat dat geld naar B., een van de leerlingen. Niemand die daar tegen protesteerde. B. heeft het geld meer dan verdiend. Hij is wees. Sinds zijn ouders zijn omgekomen bij een auto-ongeluk toen hij nog vrij klein was, leeft hij bij zijn grootouders. Vorige zomer overleed zijn grootvader onverwacht. Sindsdien is B. alleen met zijn blinde en half verlamde grootmoeder. Dat betekent dat het hele huishouden in dit eindexamenjaar op B.'s schoulders rustte. Heel af en toe kneep hij er een uurtje tussenuit om met zijn vrienden een hamburger te eten, maar de meeste dagen spoedde hij zich zodra de school uit was naar huis, om boodschappen te doen, schoon te maken en te koken. Desondanks legde B., een briljante leerling, een van de beste examens van de klas af. Veel hamburgers kan B. zich niet veroorloven, want zijn grootmoeder en hij leven van iets van forint, het minieme gehandicaptenpensioentje dat zij krijgt en wat kinderbijslag. Door de dood van de grootvader viel diens pensioen weg. Dan hakt zo'n eindexamen erin. Voor B. dus geen nieuw eindexamenpak. Bij het eindexamenbal zat hij op de bank, want geld voor danslessen had hij niet. De overige kosten, zoals zijn bijdrage aan de cadeaus voor de leraren, het eindexamenbanket, de klassenfoto, hebben de ouders van de andere leerlingen onderling verdeeld. Dus het geld dat in de klassenpot is overgebleven gaat naar B. Misschien geen wereldbedrag, maar gezien het minieme inkomen waarvan hij en zijn grootmoeder moeten leven, een welkome ondersteuning. En, zoals onze zoon, die met hem bevriend is, zei: "Het zal nog niet makkelijk zijn om hem dat geld aan te laten nemen. Hij is erg trots." Bron: írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 24.

9 Deze tekst gaat over (0). 0 klassengeld / B.. Het bedrag van forint per leerling houdt (13) niet in. 13 B. moet thuis voor het huishouden zorgen want (14). 14 B. kan niet vaak uitgaan met zijn klasgenoten want (15) en (16) Op het examenbal danste B. niet mee want (17). 17 B. is erg trots, daarom (18). 18 De schrijfster van dit verhaal heeft een zoon die (19) Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 24.

10 OPDRACHT 4 Hieronder volgt een tekst waarin sommige bijzinnen zijn weggelaten. Die staan op de volgende bladzijde. Maak de tekst compleet door de letters van de ontbrekende bijzinnen in de tekst in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Water De hoeveelheid vers, zoet water is beperkt en de vraag groeit geleidelijk aan boven het aanbod uit. (0) C, valt dat ons echter niet zo op. Slechts een klein gedeelte van de waterconsumptie is huishoudelijk: het leidingwater (20) is gemiddeld 120 liter per persoon per dag. Dat lijkt veel (dat is het ook, als je het internationaal vergelijkt), maar het is niets in vergelijking met de hoeveelheid water die is gemoeid met de tas vol boodschappen (21). Een liter bier? Die kost 300 liter water. Een kilo rijst? Maar liefst 2500 liter water. Een kilo rundvlees? (vijftienduizendvierhonderd!) liter water. En veel boodschappen, maar ook consumentengoederen zoals spijkerbroeken en computers, worden geproduceerd in landen (22). Deze landen exporteren in feite het hun beschikbare water. Meren en rivieren drogen op, watervoorraden raken vervuild en diersoorten sterven uit: (23). Het is dus beter om bier te drinken dan melk. Voor wat betreft het waterverbruik in elk geval wel, (24). Met ons goed gezuiverde kraanwater is immers niks mis, toch? Maar, terug naar ons huishoudelijk gebruik van water; ook daar valt nog wel wat over te zeggen. In Nederland stoppen we ten slotte veel energie in de zuivering van het kraanwater. Al het water (25) wordt volgens strenge regels gezuiverd (op 66 afzonderlijke standaarden, zoals het leidingwaterbedrijf ons vertelt). Uiteindelijk kun je natuurlijk al het water zuiveren (ook zout water), maar soms zijn de kosten te hoog. Het zuiveren van zout water bijvoorbeeld kost veel energie, (26). De kosten wegen dan niet op tegen de baten. Ook de Nederlandse leidingwaterbedrijven zien zich geconfronteerd met dit soort afwegingen. Nederlands kraanwater is dan ook schoon, maar het kan nog schoner. Bron: írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 24.

11 A B C D E F G H die hun watervoorraden gestaag zien dalen dat ons huis binnenkomt Doordat vraag en aanbod ongelijk verdeeld zijn een angstaanjagend maar bijzonder reëel vooruitzicht die je dagelijks of wekelijks haalt alhoewel water of thee het natuurlijk weer beter doen dan bier dat we per persoon in Nederland verbruiken die ook een kostbaar goed is Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 24.

12 maximális pontszám 1. feladat 5 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 7 Feladatpont összesen 26 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum. Dátum. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 24.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 24.

15 OPDRACHT 1 Maak de tekst compleet door de juiste voorzetsels in te vullen. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Maakt lunchen achter je bureau dik? Het is natuurlijk de makkelijkste oplossing. Je hebt het druk (0) op kantoor. Even snel een snack halen in de kantine en je schrokt het (1) binnen terwijl je (2) de computer zit. Dit moet je niet meer doen! Het Britse ziekenfonds heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat je hierdoor juist sneller kan aankomen. Bij etenswaren die je in de kantine koopt heb je sneller de kans dat er ongezonde ingrediënten in zitten en dat de porties groter zijn dan wat je eigenlijk nodig hebt. Het Britse ziekenfonds geeft wel een paar tips om dit soort problemen te voorkomen. Het zijn makkelijke oplossingen en je hoeft je dan minder zorgen te maken (3) ongewenste kilo s. Neem je eigen lunch mee: Het kost je misschien meer tijd s ochtends, maar toch ben je dan zeker van wat er in je eten zit. Zet je lunch (4) aankomst op kantoor meteen (5) de koelkast zodat hij langer vers blijft. Neem de tijd voor je eten en geniet ervan: Het is bewezen dat als je je eten niet echt proeft, je (6) een half uur weer trek hebt (7) iets anders. Loop een rondje: Loop (8) het lunchen even een rondje (9) het kantoor. Dit is goed (10) de spijsvertering. En tenslotte: Drink gedurende de dag genoeg water. Bron: Max. Elért 10 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 24.

16 OPDRACHT 2 Maak zinnen van de losse woorden. Elk woord moet gebruikt worden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één aan te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Het eerste zinsdeel van elke (bij)zin is als hulp gegeven. Duizenden kinderen beginnen schooljaar met taaltest Nederlands Heel veel van de leerlingen die zo n test doen, zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs, spreken (0) thuis een andere taal dan het Nederlands. andere dan een het Nederlands taal thuis Volgens de laatste cijfers (11). andere een één op de acht kinderen spreekt taal thuis Als het kind onvoldoende Nederlands kent, (12). de het kan lessen met moeite natuurlijk slechts volgen Daarom krijgt elk kind dat (13), de eerst het het in lagere of op onderwijs school secundair voor zit een taaltoets. Daarmee kunnen de scholen inschatten op welk niveau (14). het kind Nederlands spreekt Als het nodig is, krijgt het kind een taaltraject om (15). het het Nederlands niveau te van verbeteren Zo (16). de hopen met problemen scholen taalachterstand te weg werken írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 24.

17 De taaltoets is verplicht voor alle kinderen, maar (17). de die gebeurt inschrijving na pas De kinderen (18), de de de in krijgen loop maand september taaltoets van want slagen op de taaltoets is geen toelatingsvoorwaarde. De toets (19) dient het met om op problemen sporen te taalniveau om er nadien iets aan te kunnen doen. Ook de kinderen die Nederlandstalige ouders hebben, krijgen de taaltoets. Dat lijkt raar, maar het is soms ook nodig, want (20) die kinderen Nederlands sommige spreken thuis zijn ook taalarm. Bron: Max. Elért 10 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 24.

18 OPDRACHT 3 Maak de tekst compleet door het juiste woord / de juiste woordgroep uit de vier mogelijkheden te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te kiezen. Let op: Op sommige plaatsen in de tekst staan de ontbrekende woorden niet naast elkaar! Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Huisarts en sportleraar moeten krachten bundelen in strijd tegen overgewicht Alleen als huisartsen, diëtisten en sportleraren intensief (0), (21) de toename van overgewicht. Dat stelt Stef Kremers, professor aan de Maastricht Universiteit, die de leerstoel preventie van obesitas (22).,,Een huisarts is van nature en vanuit zijn opleiding niet geneigd (23) met de zweminstructeur van het lokale zwembad. Maar dit (24) wel een sterke combinatie bij het bestrijden van overgewicht", aldus Kremers. Volgens de professor is hulp van de omgeving essentieel bij de bestrijding van obesitas. Dat geldt onder meer voor scholen, die met behulp van een gezondheidsbeleid en voldoende vakleerkrachten voor gymles een steentje (25). Vrienden en familie (26) mensen met overgewicht eveneens bij het maken van de juiste keuzes. Ouders spelen in het geval van kinderen een cruciale rol. Momenteel vindt veel onderzoek plaats om te kijken hoe ouders (27) bij het creëren van een gezonde leefomgeving. In de leeftijdsgroep 4 20 jaar is bijna 12 procent te zwaar. Bron: írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 24.

19 0 A gaan samenwerken 21 A gestopt kunnen worden B gaat samenwerken B kan gestopt worden C samenwerken gaan C moeten stoppen D samenwerken gaat D stoppen moet 22 A heeft aanvaarden B is aanvaarden C is aanvaard D heeft aanvaard 23 A contact leggen B leggen contact C contact te leggen D te contact leggen 24 A zou kunnen zijn B kan zijn C kunnen zijn D zijn kunnen 25 A kan bijdragen B bijdragen kunnen C kunnen bijdragen D bijdragen kan 26 A helpen moet B moet helpen C helpen moeten D moeten helpen 27 A worden kunnen helpen B kan worden helpen C helpen kan worden D geholpen kunnen worden A Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május 24.

20 OPDRACHT 4 Maak de tekst compleet door het juiste woord uit de lijst in de tekst in te vullen. Let op: Er staan meer woorden in de lijst dan u nodig hebt. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Campingexpert slaapt twee maanden per jaar in tent Steven Buelens heeft het nodig om buiten te zijn. Zowel bij plus (0) dertig als bij min tien. Op vrijdagavond neem ik de tent en ben ik (28), zegt de expert camping & travel bij A.S.Adventure. Zeven of acht tenten heeft hij thuis (29). Één voor elke omstandigheid. Als je passioneel met iets bezig bent, (30) ik met kamperen, is dat niet overdreven veel, lacht hij. Zijn eerste kennismaking met het leven in de openlucht beleefde hij in de jeugdbeweging. Maar dat was maar het begin. Na de humaniora trok hij meteen (31) maanden door nationale parken in de VS. Daarna volgden nog een paar keer Noord-Amerika, Canada, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Ik ben eigenlijk (32) meer gestopt met kamperen. Maar (33) leukste vind ik bivakkeren: ergens mijn tent opslaan (34) er letterlijk niets is en in alles zelf voorzien. Steven trekt er regelmatig een dag (35) drie op uit met enkele collega s. Tijdens die campingtrips wordt het materiaal getest dat in de A.S.Adventure-winkels verkocht wordt: tenten, kompassen, messensets, kookgerei Zo weten onze verkopers (36) ze in handen hebben. Voor Steven is het alweer even geleden dat hij een echt lange reis met de tent gemaakt heeft. Maar ik slaap zo n twee maanden per jaar buiten, berekent hij. Ik (37) daarvoor niet altijd ver te gaan. Als ik op vrijdagavond voel (38) ik nood heb aan extra lucht neem ik mijn tent, ga een nachtje slapen in een weide langs de Schelde en kom s ochtends (39) naar huis. Bron: írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május 24.

21 dat het liggen nooit toch weg dertig hoe maar of waar zoals drie hoef moet terug wat zetten Max. Elért 12 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 9 / május 24.

22 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 10 / május 24.

23 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 11 / május 24.

24 maximális pontszám 1. feladat 10 II. Nyelvhelyesség 2. feladat feladat 7 4. feladat 12 Feladatpont összesen 39 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum: Dátum: Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 12 / május 24.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 24.

27 Welkom bij het luistergedeelte van het eindexamen. U gaat nu het luistermateriaal en de instructies beluisteren. De opdrachten en de bijbehorende instructies vindt u in dit tekstboekje. Er zijn drie opdrachten. Elk fragment zal twee keer worden afgespeeld. Ieder fragment begint met een muziekje. Daarna hoort u de instructies bij de opdracht. (U kunt de instructies ook meelezen in het tekstboekje). Na deze instructies is er iedere keer een stilte. U kunt deze tijd gebruiken om de opdracht in het tekstboekje goed door te lezen voordat de tekst wordt afgespeeld. Vervolgens wordt het fragment in zijn geheel afgespeeld. Na alweer een korte stilte, krijgt u het fragment voor de tweede keer te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kortere stukjes. Na ieder stukje krijgt u de tijd om uw antwoorden op te schrijven. Natuurlijk kunt u uw antwoorden ook opschrijven terwijl u naar het fragment luistert. Aan het eind van de opdracht krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. De volledige test duurt 30 minuten. Succes! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 24.

28 OPDRACHT 1 In dit fragment gaat u luisteren naar interessante feiten over tweelingen. Over de tekst worden ware en onware uitspraken gedaan. Het is uw taak om aan te geven welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Waar Onwaar 0 Alle tweelingen zijn elkaars reflectie. X 1 Bij sommige tweelingen zijn zelfs organen als het hart en de longen gespiegeld. 2 Moeders van tweelingen leven vaak langer. 3 Tweelingen kunnen geen evolutionaire aanpassing zijn. 4 Een tweeling heeft dezelfde vingerafdruk. 5 In de buik van hun moeder raken de baby s de placenta en elkaar aan. 6 Tegenwoordig worden er meer tweelingen geboren dan vroeger. 7 De kans op een tweeling hangt ook van de leeftijd van de moeder af. 8 Bij reageerbuisbevruchting (in-vitrofertilisatie=ivf) worden er meerdere bevruchte eicellen teruggeplaatst. 9 Ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen leidt tot een eeneiige tweeling. 10 Ongeveer 1 op de vrouwen is zwanger van een drieling Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május 24.

29 OPDRACHT 2 In dit fragment gaat u luisteren naar enkele nieuwsberichten. Het is uw taak om het juiste kopje bij elk bericht te kiezen en de corresponderende letter in het rechter vakje in te vullen. Bij elke vraag is er slechts één kopje juist. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 A B 11 A B 12 A B 13 A B 14 A B 15 A B 16 A B Joko Widido vloog met Garuda Indonesia naar staatsbezoek President Indonesië vliegt 'gewoon' economy Airberlin vluchten met WiFi Gratis WiFi op Airberlin vluchten Duizenden KLM werknemers ontslagen KLM plant drastische reductie in personeel Prijs kerosine in jaar tijd ruim twintig procent gedaald Moeilijkheden in de luchtvaartindustrie MAS is Malaysia Airlines in de volksmond MAS verder onder naam Malaysia Airlines Piloten Lufthansa gaan mogelijk weer staken Pensioenleeftijd van Lufthansa piloten verhoogd naar 60 jaar United lanceert vernieuwde app voor Android gebruikers Nieuw entertainmentsysteem op United Airlines vluchten B Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 24.

30 OPDRACHT 3 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met geoloog Bert Boekschoten. Het is uw taak om de onderstaande zinnen aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, hoeft u slechts één antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. (0) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) (25) (26) Het is een interview met (0). een geoloog of Bert Boekschoten. Bert Boekschoten kwam in aanraking met geologie toen hij (17). Bert Boekschoten is nu (18) jaar oud. Bert Boekschoten werkt als (19). De meeste studenten van Bert Boekschoten willen later (20). Oliezoekers dragen eraan bij om de structuur van aardlagen (21). Oliemaatschappijen willen (22), en (23) niet voor prachtige versteende vondsten. Bert Boekschoten vindt (24) geologische tijden het meest boeiend. Het late Neogeen was de tijd toen (25). Bert Boekschoten denkt dat het belang van de mens als soort en als individu (26) Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 24.

31 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 24.

32 maximális pontszám 1. feladat 10 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 6 3. feladat 10 Feladatpont összesen 26 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 24.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

34 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához nyomtatott szótár használható. Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben a létrehozott szöveg jelentősen eltér (rövidebb, hosszabb) a megadott szóintervallumtól, az pontlevonással jár. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 24.

35 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 24.

36 OPDRACHT 1 Afgelopen zomer bent u samen met drie van uw beste vrienden/vriendinnen twee weken op vakantie geweest aan de Belgische kust. U heeft een advertentie voor een appartement op het internet gevonden. In de advertentie stond dat het appartement uitzicht op zee had. Er zouden twee slaapkamers elk met twee eenpersoonsbedden zijn. De keuken zou zijn uitgerust met kookspullen, servies en bestek voor vier personen. Bij aankomst bleek het appartement helemaal niet dichtbij de zee te zijn, de ramen keken uit op straat. Daarnaast waren er geen twee slaapkamers, maar twee kamers, waarvan één de woonkamer bleek te zijn. Hierin stonden twee vaste eenpersoons slaapbanken. In de keuken was bovendien niet alles aanwezig, waardoor u zelf nog een aantal zaken moesten kopen. U bent erg ontevreden over de informatie op de website. U vindt dan ook dat u teveel heeft betaald voor wat u uiteindelijk heeft gekregen. U schrijft een klachtenbrief aan de eigenaar van het appartement in woorden, met de volgende punten: 1. u vertelt wie u bent en waarom u schrijft; 2. u somt op wat er in de advertentie stond en wat u in feite gekregen heeft (aantal slaapkamers, uitzicht, uitrusting van de keuken); 3. u schrijft aan de eigenaar dat de advertentie moet worden gewijzigd; 4. u vraagt hem/haar om u 20% van uw geld terug te geven. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 24.

37 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 24.

38 OPDRACHT 2 Werk één van de twee volgende opdrachten (dus A of B) uit: A U woont in Nederland. U heeft een vriend/in met wie u regelmatig gaat wandelen. Volgend weekend wilt u weer samen op stap. U leest de volgende twee tips op de website van de Nederlandse Spoorwegen. Nederlandse Spoorwegen - Heerlijk wandelen in de stad en in de natuur Goed bericht voor wandelaars die alle 46 NS-wandelingen al gelopen hebben. De populaire reeks, wandelen van station naar station, is ook dit jaar weer vernieuwd. Voor het nieuwe seizoen heeft NS in samenwerking met de Stichting Wandelnet weer nieuwe NS-wandelingen ontwikkeld. Pietersberg, Maastricht Lengte: 9 of 14 km Begin- en eindstation: station Maastricht Maastricht, parel aan de Maas. Eigenlijk is in de stad al genoeg te beleven, maar ook de omgeving is zo mooi. Deze route is een mooie mix. De Maas, het centrum en vanaf fort Sint Pieter en de flanken van de Sint-Pietersberg heeft u een mooi uitzicht op de stad en het Limburgse heuvelland. Dan nog even naar het buitenland. Via kasteel Neercanne volgt u het riviertje De Jeker terug naar het centrum van Maastricht. Leeuwarden Lengte: 6,5 of 12,5 km Begin- en eindstation: Leeuwarden Deze NS-wandeling leidt u langs alle mooie plekjes van de stad Leeuwarden: het Stadhouderlijk Hof, de Prinsentuin en de Oldenhove. Leeuwarden is gekozen tot culturele hoofdstad van Europa in U zult ontdekken, dat dit niet voor niets is. De centrumroute is te verlengen met een wandeling van 6 km door het voormalige groente- en tuinbouwgebied. De routebeschrijvingen en routekaarten zijn gratis te downloaden via U schrijft een aan uw vriend/in in woorden waarin u een van de routes voorstelt. 1. u begroet uw vriend/in en schrijft dat u naar de wandeling uitkijkt; 2. u schrijft aan uw vriend/in dat u een leuke route heeft gevonden; 3. u beschrijft een van de wandelingen in het kort en zegt waarom u die interessant vindt; 4. u stelt voor dat u de treinkaartjes van tevoren koopt; 5. u herinnert uw vriend/in eraan dat de weerman wisselvallig weer heeft voorspeld voor het weekend; 6. en tot slot vraagt u uw vriend/in om zo snel mogelijk te reageren op uw . írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 24.

39 B Uw docent op school laat u dit korte artikel over Facebook lezen. Is Facebook gevaarlijk? Hij is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving; de sociale netwerksite Facebook. Een tiental jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu kent wel bijna iedereen hem. Het gaat zelfs zover dat je een beetje raar wordt aangekeken als je geen profiel blijkt te hebben. Toch schuilen er ook zeker gevaren achter het hebben van een profiel. Bron: U moet een artikel van woorden voor de schoolkrant schrijven waarin u de voordelen en nadelen/gevaren van Facebook behandelt. U kunt gebruik maken van de volgende punten: Voordelen: - informatie delen en vinden - contact onderhouden - contact weer opnemen ( Uit het oog verloren ) Nadelen/gevaren: - privacy - schrijven, informatie delen over anderen - nep profielen (profielen met valse gegevens) - verslaving De volgorde van de punten kunt u zelf bepalen. Begin het artikel met een titel. Geef aan of u opdracht A of opdracht B heeft gekozen. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 24.

40 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / május 24.

41 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 9 / május 24.

42 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 10 / május 24.

43 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 11 / május 24.

44 Feladat Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 4 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 1. feladat összesen 10 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 4 Nyelvhelyesség, helyesírás 4 Íráskép 1 2. feladat összesen 20 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum: Dátum: írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 12 / május 24.

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Nadere informatie

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSG 2006. május 25. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSG 2005. május 26. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

2002/2003 SPREKEN EXAMEN I. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands

2002/2003 SPREKEN EXAMEN I. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands SPREKEN EXAMEN I Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten 2002/2003 Opgavenboekje Examennummer kandidaat: Aanwijzingen Staatsexamen Nederlands NT als tweede taal 2 U gaat een spreektoets maken. De toets

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Het Rosie Pr0ject. in makkelijke taal. Graeme Simsion

Het Rosie Pr0ject. in makkelijke taal. Graeme Simsion Het Rosie Pr0ject in makkelijke taal Graeme Simsion Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Don Tillman. Ik ben professor op een universiteit in Australië. Daar werk ik al tien jaar.

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

BUIKVET WORKSHOP LES 2

BUIKVET WORKSHOP LES 2 BUIKVET WORKSHOP LES 2 De beste eet momenten voor een slanke buik Welkom bij de tweede les van de buikvet workshop. Of je nu een vrouw bent die in de overgang zit, of net bevallen bent van je eerste kindje,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 29. Bellen over een probleem Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over een probleem op het werk. Woorden die aangeven hoe vaak

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN

ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN Opdracht 4 1. b. 2. c. 3. c. 4. b. 5. c. Opdracht 14 Betekenis even naar buiten gaan een rondje lopen makkelijk uit te voeren werktijd zorgen dat iemand iets ziet

Nadere informatie

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin.

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. 1. Ga opnemen de telefoon je? 2. Ik te laat altijd kwam in de les. 3. Wat zijn

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

NT 2 2003/2004 SPREKEN EXAMEN. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen

NT 2 2003/2004 SPREKEN EXAMEN. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen SPREKEN EXAMEN I 2003/2004 Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten Opgavenboekje Examennummer kandidaat: Aanwijzingen U gaat een spreektoets maken. De toets bestaat uit twee delen. Elk deel begint met een

Nadere informatie

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN Eerste hulp bij Online daten Je hebt de stap gezet om te gaan online daten, spannend! Het lijkt allemaal erg simpel. En dat is het ook! Met een klein beetje hulp heb jij

Nadere informatie

Tweede ronde Nederlands voor buitenlanders

Tweede ronde Nederlands voor buitenlanders Tweede ronde Nederlands voor buitenlanders Tweede herziene editie C. Wesdijk A. Blom Oefenboek Inhoud Voorwoord 7 Voor de cursist 8 Voor de docent 10 1 Geachte cursist 13 2 Nederland, waar ligt dat eigenlijk?

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

Informatie. Blijf in je Kracht!

Informatie. Blijf in je Kracht! Informatie Door middel van deze brief willen wij u informeren over het project Blijf in je Kracht!. Mocht u nog twijfels of vragen hebben, dan kunt u dit bespreken met de onderzoeker bij aanvang van het

Nadere informatie

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER THE GODFATHER 1. Bekijk het fragment Last scène from Godfather 2. Hierin zie je een boevenfamilie (Italiaanse maffia) gezellig feest vieren met elkaar. De mannen bespreken daarna zaken. In de beroemde

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Hobby... 4 Hoofdstuk 2 Contact... 6 Hoofdstuk 3 Lezen... 8 Hoofdstuk 4 Kijken... 10 Hoofdstuk 5 Spelen... 12 Hoofdstuk 6 Samen in een huis... 14 Hoofdstuk 7 Op bezoek...

Nadere informatie

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne ***********

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** jon fosse - de naam JON FOSSE DE NAAM NAMNET (1995) Een toneelstuk Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** Copyright : Jon Fosse 1995, Colombine Teaterförlag

Nadere informatie

2001/2002 SPREKEN EXAMEN. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands

2001/2002 SPREKEN EXAMEN. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands SPREKEN EXAMEN I 2001/2002 Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten Opgavenboekje Examennummer kandidaat: Aanwijzingen Staatsexamen Nederlands NT als tweede taal 2 U gaat een spreektoets maken. De toets

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Waarom is het onderhouden van contact met de school van uw kind belangrijk?

Waarom is het onderhouden van contact met de school van uw kind belangrijk? Contact met school Contact onderhouden met de school van uw kind kan op verschillende manieren. Denk aan het bezoeken van een ouderavond of het aanspreken van de leerkracht aan het einde van de schooldag

Nadere informatie

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden 00 Een dierbare verliezen Informatie voor nabestaanden Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren, en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt

Nadere informatie

"een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord."

een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord. Wijkgemeente Regenboog Zoetermeer (POR-dienst) Datum: 19 augustus 2018 KOMEN Welkom Aanvangslied: Lied 274: 1, 2, 3 (Wij komen hier ter ere van uw naam) Stilte Groet en bemoediging Psalm van de zondag:

Nadere informatie

Lesleidraad. Beste docent

Lesleidraad. Beste docent 2 Lesleidraad Beste docent De zomer van Atlas komt eraan. Honderden anderstaligen kunnen zich de laatste week van juni inschrijven voor het zomeraanbod bij Atlas. We willen de cursisten de kans geven om

Nadere informatie

ONTMOETEN KENNY KOKEN

ONTMOETEN KENNY KOKEN Gratis Excemplaar ONTMOETEN KENNY KOKEN ONTMOETEN KENNY KOKEN Boven de wolken en maken we ons gereed voor vertrek. Namens de bemanning wens ik u een prettige vlucht aan boord van ons toestel. Timo controleerde

Nadere informatie

Les1, Beperkende overtuigingen

Les1, Beperkende overtuigingen Les1, Beperkende overtuigingen Welkom! Bedankt voor het aanvragen van deze mini-cursus. Blijkbaar ben jij op zoek naar een manier om goed voor jezelf te zorgen, om het roer om te gooien. Deze cursus heb

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Netwerkthermometer DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Wat is De Netwerkthermometer De Netwerkthermometer is een test. Een test om een gedegen beeld te krijgen van hoe je zelf aan kijkt tegen je

Nadere informatie

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 [2]

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 [2] Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 [2] Voorwoord Voor je ligt het e-book: Praktisch en Positief Opvoeden met structuur van de PEPmethode. Op basis

Nadere informatie

UITWERKING webcase solliciteren & vacature

UITWERKING webcase solliciteren & vacature UITWERKING webcase solliciteren & vacature mijn leerbedrijf Solliciteren, opdracht 3 opdracht 1 1. Mijn vijf tips voor het mailen van een sollicitatiebrief zijn: Je mailt jouw sollicitatiebrief als de

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

Deel D Spreken - Thema 1 Thuiskomen

Deel D Spreken - Thema 1 Thuiskomen Deel D Spreken - Thema 1 Thuiskomen 1. Leven jouw opa en oma nog? (grootmoeder) 2. Kun jij zelf een kast in elkaar zetten? (handig) 3. Waarom doet de stofzuiger het niet? (stekker) Je neef stelt jou een

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12 Gefeliciteerd! 3 Waarom dit boek? 3 Hoe gaat dit boek jou helpen? 3 Is er nog iets dat je moet weten voordat je verder leest? 4 Laatste loodjes 6 De agenda 6 Nu jij 9 Tot zover 12 Gefeliciteerd! Als je

Nadere informatie

5 manieren om Samsam te gebruiken

5 manieren om Samsam te gebruiken Vraag de leerlingen waarom dit zeepje de vorm van een waterdruppel heeft.* Vertel dat handen wassen de makkelijkste manier is om te voorkomen dat bacteriën en ziektes zich verspreiden. Kinderen die regelmatig

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont.

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. www.edusom.nl Opstartlessen Les 2. Wonen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam

Nadere informatie

PITSTOP TWENTE. Met ons unieke weekendprogramma van de Pitstop kom je dichter bij je eigen stem. Je gaat antwoord vinden op vragen zoals:

PITSTOP TWENTE. Met ons unieke weekendprogramma van de Pitstop kom je dichter bij je eigen stem. Je gaat antwoord vinden op vragen zoals: PITSTOP TWENTE Nadat we er veel vraag naar kregen; nu ook de Pitstop in Twente! Ben je heel erg druk en heb je letterlijk even tijd nodig voor een Pitstop? Dat kan. Met ons unieke weekendprogramma van

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Je bent in verwachting! Een nieuwe periode in je leven begint. Je wilt het beste voor je kindje. Stoppen met roken hoort daarbij. Het is goed voor je eigen

Nadere informatie

Inhoud van deze lesbrief

Inhoud van deze lesbrief Lesbrief bij Krokodillen in het gras van Ingrid Bilardie de Boer Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

NT2. Examen I: Spreken. Voorbeeldexamen. Opgavenboekje. Staatsexamen Nederlands als tweede taal. Examennr. kandidaat: Aanwijzingen

NT2. Examen I: Spreken. Voorbeeldexamen. Opgavenboekje. Staatsexamen Nederlands als tweede taal. Examennr. kandidaat: Aanwijzingen Examen I: Spreken Tijdsduur ± 30 minuten Opgavenboekje 2009 Voorbeeldexamen Examennr. kandidaat: Aanwijzingen U gaat een spreektoets maken. De toets bestaat uit twee delen. Elk deel begint met een korte

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

TOETS NT2-1 spreken. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SPREKEN. niveau B1. tijdsduur: 30 minuten

TOETS NT2-1 spreken. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SPREKEN. niveau B1. tijdsduur: 30 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SPREKEN niveau B1 tijdsduur: 30 minuten Deel 1: korte antwoorden 20 seconden spreektijd 1. Situatie: U werkt bij een reisbureau.

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

Kies voor meer! kies voor meer

Kies voor meer! kies voor meer kies voor meer Kies voor meer! Je staat op het punt om een heel belangrijke beslissing te nemen: je kiest de school waar je de komende jaren naartoe gaat. Spannend! Want je wilt natuurlijk naar een plek

Nadere informatie