Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc"

Transcriptie

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / október 26.

3 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / október 26.

4 OPDRACHT 1 Hieronder volgt een tekst over online chatten waarin sommige zinsdelen zijn weggelaten. Die staan op de volgende bladzijde. Maak de tekst compleet door de letters van de ontbrekende zinsdelen onder de corresponderende nummers te schrijven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 'Online chatten ontwikkelt sociale vaardigheden' De stuurse tiener die urenlang op zijn kamer zit te internetten, is helemaal niet asociaal en teruggetrokken. Terwijl hij (0), ontwikkelt hij juist zijn sociale vaardigheden en zijn maatschappelijk bewustzijn. Dat blijkt uit recente onderzoeken, meldde het wetenschappelijk blad NewScientist dinsdag op zijn website. Veel ouders (1) dat tieners door hun oeverloze bezoeken aan chatrooms en forums individualistisch en egocentrisch worden, dat zij een hekel krijgen aan sociale contacten en dat zij nooit maatschappelijke betrokkenheid (2). Maar dat klopt helemaal niet, zeggen Amerikaanse wetenschappers van de Northwestern University in de staat Illinois. Uit twee onderzoeken van online ontmoetingsplaatsen die vooral door jongeren (3), blijkt dat internet in de plaats is gekomen van plaatsen waar jongeren elkaar buiten ontmoetten. Zij komen leeftijdgenoten minder vaak tegen in winkelcentra en parken en veel vaker in chatrooms en op forums. De onderzoekers stellen dat regelmatige gebruikers van tienerchatrooms veel meer (4) dan hun leeftijdgenoten die niet of minder online chatten. Vaak horen we berichten over meisjes die via internetcontacten het slachtoffer worden van seksueel misbruik door mannen die (5) als tieners, maar daarbij gaat het om een zeer klein percentage van de internetgebruikers, zeggen de onderzoekers. Ze stellen daartegenover dat de meeste tieners op internet actief zijn om contact te krijgen met schoolgenoten en mensen die (6). Contacten met vreemden zoeken zij meestal niet. En als vreemden ongewenst contact zoeken, negeren de meeste jongeren dat. De experts zeggen dat ouders hun kinderen (7) voor pedofielen en stalkers op het internet. Maar zij doen er geen goed aan de internettijd van hun zoons en dochters drastisch te beperken omdat die dan allerlei (8) om hun eigen identiteit, hun sociale vaardigheden en leiderschapscapaciteiten te ontwikkelen. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / október 26.

5 A maatschappelijk betrokken zijn D zit te chatten G worden bezocht B dezelfde belangstelling hebben E zich voordoen H mogelijkheden missen C moeten blijven waarschuwen F zijn bang I zullen ontwikkelen D Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / október 26.

6 OPDRACHT 2 Lees de tekst over rechtvaardigheidsgevoel en vul het schema op de volgende bladzijde in. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Rechtvaardigheidsgevoel Ga met een man naar de bioscoop, goedkoopste plaatsen. De zaal blijkt driekwart leeg, maar toch wijzen ze je een plaats ergens vooraan, opzij. Dus sta je na verloop van tijd op, pakt hem bij de hand en loopt de gang op naar het midden van de zaal. Niemand ziet je, en trouwens wat dan nog? Hier zitten we veel prettiger, hè? Ga met een man op treinreis naar het buitenland. De plaatsen zijn gereserveerd, in de coupé zitten helaas nog vier andere mensen, ook gereserveerd tot morgenochtend. De vier kletsen onophoudelijk. Je loopt dus de gang door en ontdekt daar een paar volslagen lege en nog duistere coupés. Gauw ga je terug: Kom mee, moet je kijken. Even later zit je gezellig met z n tweeën in een verder lege coupé, op plaatsen die niet voor jou gereserveerd waren. Ga met een man naar het buitenland. Het geboekte hotel valt niet mee. Een gloeipeertje in het midden van het plafond, overdag uitzicht op een blinde muur. De volgende dag bekijk je de stad en vindt al snel een hotel dat niet duurder is, wel veel leuker, met een aardig uitzicht en nog genoeg kamers vrij. Wat doe je dus? Enfin, ze gaan tenslotte wel met je mee, die mannen, om van het gezeur af te zijn, maar ze zijn altijd een tikje geïrriteerd. Van God, vind je dat nu werkelijk nodig! We zitten hier toch best?, tot: Jezus, jij bent ook nooit tevreden, net hebben we uitgepakt, moeten we weer inpakken enzovoorts. En verdomme, je doet het toch om het samen leuker te hebben! Hier is het ook leuker, ze geven dat na een poosje wel toe. Maar ze blijven geïrriteerd. Waar komt die irritatie vandaan? Freud zei van vrouwen dat ze minder gevoel voor rechtvaardigheid hebben dan mannen. Zou het daardoor komen? Is het inderdaad niet onrechtvaardig om voor 3,50 op plaatsen van 5,50 te zitten? Of een lege coupé op te zoeken als je in een volle geboekt staat? Of naar een beter hotel te gaan als je in een slecht gereserveerd hebt? Kan zijn. Maar is het dan rechtvaardig dat driekwart van de bioscoop en de helft van de trein leeg blijft, omdat de administratie dat nu eenmaal zo georganiseerd heeft? Freud heeft, geloof ik, nooit nadere voorbeelden gegeven van wat hij met rechtvaardigheidsgevoel bedoelt. Het is een gevoel dat bij de meeste mensen onderontwikkeld is, maar dat er in dit opzicht ook verschil tussen de geslachten is, zou ik niet zeggen. Een beetje plezier willen hebben zonder dat iemand er noemenswaardig onder lijdt, vind ik eigenlijk wel een goede eigenschap. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / október 26.

7 I. plaats (0) bioscoop. probleem (9) oplossing (door de vrouw) (10) II. plaats (11) probleem (12) oplossing (door de vrouw) (13) III. plaats (14) probleem (15) oplossing (door de vrouw) (16) Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / október 26. 8

8 OPDRACHT 3 Hieronder volgt een brief waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Lees de tekst en geef aan welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Geachte leden van de gemeenteraad, Leuven, 6 mei 2006 Bij dezen heb ik de eer u allen op 13 mei om uur uit te nodigen voor een extra bijeenkomst van de raad in de vergaderzaal van het gemeentehuis. Sinds de laatste raadsvergadering van 29 april zijn wij voor een aantal belangrijke nieuwe problemen geplaatst, waarvoor we snel een oplossing moeten vinden. Het lijkt me niet wenselijk de discussie over deze problemen uit te stellen tot de volgende maandelijkse raadsvergadering. Vandaar dat ik besloten heb tot deze extra bijeenkomst. Het eerste onderwerp is de verbreding van de ringweg rond Leuven. Gisteren is me bekend geworden dat het hele plan twee keer zoveel gaat kosten als we aanvankelijk hadden voorzien. De vraag is nu of het nog verantwoord is door te gaan met deze werkzaamheden. Misschien is het verstandiger de hele operatie voorlopig stop te zetten. Een ander onderwerp waar ik uw aandacht op zou willen vestigen is de sluitingstijden van de Leuvense cafés. Na informatie opgevraagd te hebben bij andere gemeentes, kom ik tot de conclusie dat onze cafés wel erg laat hun deuren sluiten 8.00 uur s morgens is geen uitzondering met alle nare gevolgen van dien voor de buurtbewoners (lawaai, verkeersproblemen, enzovoorts). Het derde en laatste onderwerp betreft uzelf als leden van de gemeenteraad. Het is me de laatste tijd namelijk opgevallen dat tijdens de maandelijkse raadsvergaderingen de banken erg leeg zijn. Als burgemeester van deze stad zou ik er u op willen wijzen dat het voor het goed functioneren van onze gemeentelijke democratie zeer belangrijk is dat alle leden van de raad bij die maandelijkse vergaderingen aanwezig zijn. Alleen op die manier kunnen we samen de beslissingen nemen die in het belang zijn van onze stad en haar inwoners. Ik groet u met de meeste hoogachting. J. Pietersen Burgemeester írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / október 26.

9 Waar Onwaar 0 Deze brief werd door de Leuvense burgermeester geschreven. X 17 De burgemeester vindt het niet verantwoord de volgende maandelijkse raadsvergadering uit te stellen. 18 De burgemeester wil de discussie over een aantal nieuwe problemen niet uitstellen tot de volgende maandelijkse raadsvergadering. 19 Men is nog niet begonnen aan de verbreding van de ringweg. 20 De verbreding van de ringweg gaat meer kosten dan men had verwacht. 21 De burgemeester heeft aan de buurtbewoners gevraagd hoe laat de cafés dichtgaan. 22 In sommige andere gemeentes gaan de cafés eerder dicht dan in Leuven. 23 De burgemeester is van mening dat gemeentelijke beslissingen beter zonder overleg met de raad genomen kunnen worden Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / október 26.

10 OPDRACHT 4 Hieronder volgt een gesprek met Erik Vlaminck, directeur van de SchrijversAcademie. De vragen van de interviewer staan niet in de tekst maar op de volgende bladzijde. Maak de tekst compleet door de plaats van vragen A tot en met H te bepalen. Schrijf de letters van de vragen onder de corresponderende nummers. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Interviewer: Erik Vlaminck: Interviewer: Erik Vlaminck: Interviewer: Erik Vlaminck: Interviewer: Erik Vlaminck: Interviewer: Erik Vlaminck: Interviewer: Erik Vlaminck: Interviewer: Erik Vlaminck: Interviewer: Erik Vlaminck: (0) Na mijn middelbare school volgde ik een lerarenopleiding. Ik koos voor de vakken Nederlands en geschiedenis. Ik volgde die opleiding omdat ik schrijver wilde worden, niet omdat ik leraar wilde worden. Ik had daarenboven het geluk tijdens mijn lerarenopleiding docenten te ontmoeten die mij een stevige 'literaire scholing' hebben gegeven. (24) Het gaat om een combinatie van factoren. Een docent moet niet alleen zelf goed kunnen schrijven, hij moet ook een 'visie' op literatuur hebben. Daarbij moet hij dan nog eens de didactische vaardigheden hebben om een en ander over te brengen. SchrijversAcademie verzorgt in Antwerpen een vierjarige deeltijdsopleiding op het niveau post-hogeschoolvorming. (25) Ik denk het niet. Wie geen 'talent' heeft, zal ook met heel veel 'kunde' geen goed schrijver worden. Daarom moeten kandidaat-studenten eerst slagen voor een toelatingsproef. (26) Nee, want ook vele andere factoren spelen een rol. Al is het maar dat je het 'geluk' moet hebben om een uitgever te vinden die in je gelooft. (27) Een echte subsidie ontvangt SchrijversAcademie niet. Bij 'onderwijs' vindt men dat 'cultuur' zou moeten bijdragen. En bij 'cultuur' vindt men dat de centen van 'onderwijs' moeten komen. En dat is al tien jaar het geval... Schrijven kan je leren. (28) Nee. Wie geen talent heeft, kan het niet leren. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets te leren valt voor wie wél talent heeft. En wanneer in een schrijversschool voldoende verschillende visies aan bod komen, worden studenten geen klonen van hun docenten. Trouwens, getalenteerde studenten worden dat sowieso niet. Critici zijn afgekeurde schrijvers. (29) Ik ken er een paar die echt wel mislukte schrijvers (én critici) zijn. Maar de meeste critici zijn vakbekwame mensen die kozen voor het beroep dat ze uitoefenen. In SchrijversAcademie word je wekelijks geconfronteerd met verschillende karakters en ambities. (30) Mooi is hoe ik elk jaar weer mijn studenten mis wanneer mijn cursus is afgelopen. En mooi zijn ook uitnodigingen voor boekpresentaties van oud-studenten. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / október 26.

11 A B C D E F G H Klopt deze stelling? Wat maakt iemand tot een goed docent in literair schrijven? Betekent het feit dat men deze opleiding met succes heeft gevolgd vanzelf dat men een goed auteur is geworden? Harde waarheid of grove leugen? Heeft SchrijversAcademie de bedoeling winst te maken? Of krijgt men subsidie? Heb je zelf een schrijfopleiding gehad? Wat is de mooiste ervaring die SchrijversAcademie je opgeleverd heeft? Wordt literair schrijven hiermee niet meer een kunde in plaats van kunst? F Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / október 26. 7

12 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat 8 2. feladat 8 3. feladat 7 4. feladat 7 ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / október 26.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / október 26.

15 OPDRACHT 1 Maak de tekst compleet door het juiste woord uit de lijst te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Let op: er staan meer woorden in de lijst dan u nodig heeft. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Goedkoop rijden Nederland is dan misschien (0) groot land, maar toch moeten de meeste mensen er geld uitgeven (1) zich te verplaatsen. Naar het werk, naar de familie, naar vrienden, naar de winkel, of in de weekends gewoon voor hun plezier. De manier (2) ze zich verplaatsen, kost meestal geld. Niet altijd kan alles op de fiets. Bus of trein zijn vaak goede en niet (3) dure andere mogelijkheden. Maar het gemakkelijkste is voor (4) een eigen auto. Het gemakkelijkste maar ook het duurste. Aan een auto is men per maand al gauw enkele honderden kwijt. Daarbij moet men ook nog tellen (5) men per maand nodig heeft om na een aantal (6) weer een nieuwe auto te kunnen kopen. Dan komen de totale kosten al snel op (7) 400 tot 500 euros. (8) een auto heeft, doet die niet meer zo maar weg ook al zijn de kosten hoog. Sterker nog, (9) mensen gaan juist méér rijden, want, zeggen ze, per kilometer wordt de auto dan goedkoper. En daar hebben ze gelijk (10). Alleen: in totaal worden de kosten natuurlijk wel hoger. A zulke D waarop G in J om M waarmee B wat E geen H jaren K daarop N zo n C wie F velen I mee L jaar O veel E Max. Elért 10 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / október 26.

16 OPDRACHT 2 Maak de tekst compleet door zinnen te vormen van de losse woorden. Elk woord moet gebruikt worden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Het eerste (en soms ook de laatste) zinsdeel van elke (bij)zin is als hulp gegeven. Kinderboekenweek De eerste (0) Kinderboekenweek werd in 1955 georganiseerd door de CPNB. of: Kinderboekenweek werd in 1955 door de CPNB georganiseerd CPNB de door georganiseerd in Kinderboekenweek werd De Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) is een organisatie die (11). boekverkopers door en is opgericht uitgevers Bij de Kinderboekenweek (12). bibliotheken en met nauw onderwijs samengewerkt wordt De (13). elk gehouden in jaar Kinderboekenweek oktober wordt Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal doen bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hieraan mee. Sinds 1961 (14). een elke gekozen Kinderboekenweek thema voor wordt Dit thema dient als leidraad bij de organisatie van de activiteiten die (15). georganiseerd het in land overal worden Als (16) de een je jeugdboek kinder- Kinderboekenweek koopt of tijdens krijg je een speciale uitgave als kado. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / október 26.

17 Tot en met 1988 (17). bedrag deze een gevraagd klein speciale uitgave voor werd Met ingang van 1989 is de Kinderboekenweekuitgave werkelijk een geschenk en wordt het gratis door de boekhandel weggegeven. In de laatste jaren (18) een er gemaakt kleuteruitgave ook speciale wordt in het kader van de Kinderboekenweek. Deze (19). een is lage prijs uitgave verkrijgbaar voor Vroeger vond de feestelijke opening van de Kinderboekenweek plaats op de eerste woensdag van de 'week'. Sinds de 50ste Kinderboekenweek in 2004 wordt de Kinderboekenweek op dinsdagavond geopend met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / október 26. 9

18 OPDRACHT 3 Maak de tekst compleet door het juiste woord of de juiste woordgroep uit de vier mogelijkheden te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te kiezen. Let op: Op sommige plaatsen staan de ontbrekende woorden niet naast elkaar! Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Leven in het donker Meer dan waarschijnlijk (0) u thuis in het donker wel eens ergens tegenaan. Maar dat was dan uw eigen schuld: u (20) gewoon het licht. Voor meer dan mensen in België (21) het licht niet meer : ze zijn blind. In feite zijn de cijfers nog hoger want mensen die op hoge leeftijd blind (22), zijn niet meegeteld. In Antwerpen is er nu een tentoonstelling 'Dialoog in het donker die mensen (23) met de dagelijkse ervaringen van blinden. De bedoeling is dat men zich bewust wordt van hun problemen en dat men (24) over oplossingen, zowel op de arbeidsmarkt als bijvoorbeeld bij de openbare diensten. 'Dialoog in het donker is met veel inzicht opgebouwd. Als bezoeker (25) je eerst in een ontvangstruimte, waar je kunt praten met een aantal blinde mensen. Dan (26) het licht. Als je ogen gewend zijn aan het donker zodat je de omgeving weer kunt onderscheiden, (27) je een witte stok. Dan word je uitgenodigd om in een volledig donkere ruimte (28). Hier (29) de wereld van de blinde door gebruik te maken van geluiden, geuren en allerlei elementen die men wel kan voelen maar dus niet kan zien. In deze ruimte (30) de 'dialoog in het donker. De bezoeker wordt geleid door de stem van een blinde helper die hij in de ontvangstruimte (31), en door gebruik (32) van zijn witte stok. 0 A liep B bent gelopen C heeft gelopen D ben gelopen 20 A had moeten aangedaan B heeft moeten aandoen C had moeten aandoen D heeft moeten aangedaan 21 A kan helpen B kan geholpen worden C heeft kunnen helpen D te kunnen helpen 22 A worden B zijn geworden C te zijn geworden D te worden 23 A confronteren willen B confronteren wilt C willen confronteren D wil confronteren 24 A ga nadenken B te gaan nadenken C gaat nadenken D gaan nadenken 25 A word opvangen B wordt opgevangen C word opgevangen D wordt opvangen írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / október 26.

19 26 A gaat uit B ga uit C uit gaat D uitgaat 27 A krijgt B krijgen C te krijgen D krijg 28 A stapt B stappen C te stappen D stap 29 A gesimuleerd wordt B wordt gesimuleerd C word gesimuleerd D gesimuleerd werd 30 A vindt plaats B plaats vindt C plaatsvindt D plaats te vinden 31 A heb ontmoet B had ontmoet C te hebben ontmoet D heeft ontmoet 32 A maak B maakt C maken D te maken B Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / október

20 OPDRACHT 4 Maak de tekst compleet door de juiste voornaamwoord in te vullen. Let op: naast persoonlijke, wederkerende en bezittelijke voornaamwoorden staan er andere voornaamwoorden ook in de tekst! Vragen 01 en 02 zijn als voorbeeld gegeven. Katherina, tweeëndertig, woont alleen. (01) Ze heeft werk, enkele goede vrienden en voelt (02) zich goed in (33) eentje. (34) moeder hoopt nog altijd dat ik ooit trouw, zegt ze lachend, maar waarom? Ik voel (35) best alleen. Is er een reden voor dat (36) de laatste tijd steeds meer vrouwen leer kennen zoals Katherina? Vrouwen en ook mannen (37) best tevreden zijn met het leven alleen en niet zitten te wachten op een leven met (38) tweeën. Maar ook vrouwen en mannen die uit (39) gegaan zijn, of die na de dood van (40) partner liever alleen verder door het leven gaan Max. Elért 8 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / október 26.

21 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 9 / október 26.

22 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 10 / október 26.

23 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 11 / október 26.

24 maximális pontszám 1. feladat 10 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 9 3. feladat feladat 8 Feladatpont összesen 40 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 12 / október 26.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / október 26.

27 Welkom bij het luistergedeelte van het eindexamen. Het luistermateriaal en de instructies kunt u beluisteren op deze cassette. De opdrachten en de bijbehorende instructies vindt u in dit tekstboekje. Er zijn drie opdrachten. Elk fragment zal twee keer worden afgespeeld. Ieder fragment begint met een muziekje. Daarna hoort u de instructies bij de opdracht. (U kunt de instructies ook meelezen in het tekstboekje.) Na deze instructies is er iedere keer een stilte. U kunt deze tijd gebruiken om de opdracht in het tekstboekje door te lezen voordat de tekst wordt afgespeeld. Vervolgens wordt het fragment in zijn geheel afgespeeld. Na alweer een korte stilte, krijgt u het fragment voor de tweede keer te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kortere stukjes. Na ieder stukje krijgt u de tijd om uw antwoorden op te schrijven. Aan het eind van de opdracht krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. De volledige test duurt 30 minuten. Succes! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / október 26.

28 OPDRACHT 1 Dit fragment gaat over te hard spelende autoradio s. Over de tekst worden ware en onware uitspraken gedaan. Het is uw taak om aan te geven welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Waar Onwaar 0 In 1981 had de helft van de Belgische auto s een autoradio. X 1 Tien jaar later hadden al bijna alle Belgische auto s er een. 2 Naar de radio luisteren tijdens het rijden is praktisch maar gevaarlijk. 3 Als de autoradio te hard staat, kan de bestuurder zich niet goed genoeg op het rijden concentreren. 4 Een half jaar geleden heeft de Belgische regering een nieuwe wet ontworpen die verbiedt de autoradio s te hard te zetten. 5 Als de autoradio te hard staat en de bestuurder daardoor een ongeluk veroorzaakt, moet hij volgens de nieuwe wet een boete betalen. 6 Het bedrag van de boete bedraagt tussen de 5 en 25 euro Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / október 26.

29 OPDRACHT 2 In dit fragment gaat u luisteren naar enkele nieuwsberichten. Het is uw taak om het juiste kopje bij elk bericht te kiezen en de corresponderende letter in het rechter vakje in te vullen. Bij elke vraag is slechts één kopje juist. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 A Nederland als vakantieland B Buitenlandse toeristen beoordelen Nederland positief C 85 procent meer buitenlandse toeristen B 7 A B C 8 A B C 9 A B C 10 A B C 11 A B C 12 A B C 13 A B C Onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken Steeds meer Nederlanders met lagere en middelbare opleiding Meer werkloosheid door openzetten grenzen NS start anti-racismecampagne Openlijke excuses van NS voor jodentransporten Nederlandse joden weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog EU-grondwet in België aangenomen Het Vlaams Belang stemt tegen Nederland heeft de EU-grondwet verworpen Hoge uitstoot van CO2 in de westerse landen Klimaatveranderingen treffen armen het zwaarst Decennialang ontwikkelingswerk in Bangladesh ongedaan gemaakt Bedrijven willen winst maken Regering is verantwoordelijk voor watervoorziening 'Pipe Dreams' voor World Development Movement Colombia gevaarlijk voor mensenrechtenactivisten 74 mensenrechtenactivisten vermoord in Colombia Jaarlijks rapport van de internationale mensenrechtenorganisaties Het Wereld Water Forum gehouden in Mexico Waterkwaliteit in de Europese Unie EU geeft 178 miljoen voor veilig drinkwater Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / október 26. 7

30 OPDRACHT 3 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met Hanna Vrijburg, personal assistant bij een grote bank, over haar beroep. Het is uw taak om de onderstaande zinnen met één of een paar woorden aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, hoeft u slechts één antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 Dit is een interview met. Hanna Vrijburg of een personal assistant. 14 Hanna werkt van tot. 15 Het kantoor waar Hanna werkt staat in het centrum van. 16 Hannas werkdagen beginnen met. 17 Op het werkoveleg s morgens wordt bepaald welke taken Hanna op die dag. 18 Één van de dingen die Hanna leuk vindt aan haar beroep is. 19 Hanna neemt de telefoon meestal in het aan. 20 Als Hanna een woord in het Engels niet weet gebruikt ze een. 21 De afdeling waar Hanna werkt heeft ook kantoren in. 22 Behalve Nederlands en Engels spreekt Hanna ook. 23 De medewerkers van ING moeten er uitzien. 24 s Vrijdags kunnen de medewerkers van ING met hun gewone aan naar het werk gaan Max. Elért 11 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / október 26.

31 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / október 26.

32 maximális pontszám 1. feladat 6 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 7 3. feladat 11 Feladatpont összesen 24 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / október 26.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

34 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához nyomtatott szótár használható. A szürke oszlopok az értékelés számára vannak fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke oszlopokba. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / október 26.

35 OPDRACHT 1 U hebt tijdens uw vakantie enkele nachten in een buitenlands hotel geslapen. Als u thuiskomt, merkt u dat u uw horloge bent vergeten. U schrijft een brief van woorden aan de directie van het hotel. In uw brief: 1. vertelt u wie u bent en waarom u schrijft; 2. schrijft u in welke periode u in het hotel was en welke kamer u had; 3. zegt u waar in de hotelkamer het horloge volgens u is blijven liggen; 4. vraagt u of het horloge opgestuurd kan worden (u zegt dat u de kosten zult betalen); 5. vertelt u waarom u het horloge beslist terug wilt hebben en bedankt u de directie voor de moeite. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / október 26.

36 Az 1. feladat értékelése Max. Elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Érthetőség, nyelvi megformálás Íráskép Összesen 4 pont 5 pont 1 pont 10 pont írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / október 26.

37 OPDRACHT 2 Werk één van de twee volgende opdrachten uit: A U zit op een middelbare school in Eindhoven en u bent een dagtocht voor uw klas aan het organiseren. U hebt de onderstaande informatie opgezocht zodat uw klasgenoten kunnen beslissen of ze meegaan of niet en waarnaartoe. bestemmingen: Disneyland Parijs Warner Brothers Movie World in Duitsland vervoermiddel: vliegtuig bus bus afstand / reisduur: 1,5 uur 450 km / 4-5,5 uur 120 km / 1-1,5 uur reiskosten: reisverzekering: inbegrepen 1,70 1,10 entreeprijs: groepen vanaf 15 personen groepen vanaf 20 personen 30 / persoon 25 / persoon 19 / persoon 14 / persoon U schrijft een openbare brief van woorden aan uw klasgenoten die op de website van uw school geplaatst zal worden. In uw brief bespreekt u de volgende punten: 1. u vertelt waarom u deze brief schrijft; 2. u vertelt welke twee bestemmingen u hebt gekozen voor de dagtocht en waarom; 3. u geeft informatie over de reisduur en de kosten; 4. u vertelt aan welke bestemming en welk vervoermiddel u de voorkeur geeft en u legt uit waarom; 5. u sluit uw brief met de vraag aan uw klasgenoten om zo snel mogelijk op deze brief te reageren. U begint uw brief met: Aan de leerlingen van klas 4A, B Hieronder staat een lezersbrief uit de problemenrubriek van een Nederlands vrouwenmagazine: Ik heb een zoon van 15 jaar. Toen hij jonger was liet ik hem slechts één uur per dag internetten. Op den duur werd die tijd steeds langer, met het gevolg dat hij nu bijna al zijn tijd aan het computeren is. Hij gaat haast nooit uit, helpt heel weinig met het huishoudelijk werk en ik denk dat hij zich ook niet genoeg met zijn studie bezighoudt hoewel hij altijd zegt dat hij achter het beeldscherm niet zit te spelen of te internetten maar zijn huiswerk doet. Ik weet dat ze op school vaak huiswerk krijgen waarvoor ze informatie op het internet moeten zoeken en al zijn vrienden en klasgenoten hebben thuis ook een PC. Toch ben ik bang dat mijn zoon vroeger of later computerverslaafd wordt als ik er niets aan doe. Zal ik de PC bij hem weghalen? Mevr. D. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / október 26.

38 Reageer op deze brief. Schrijf een lezersbrief van woorden aan het magazine waarin u de volgende punten bespreekt: 1. wie u bent en waarom u schrijft; 2. hoe uw computer- en internetgebruik is; 3. wat u van het gedrag van mevrouw D haar zoon vindt; 4. de voordelen van computer- en internetgebruik; 5. de nadelen en gevaren van computer- en internetgebruik; 6. of u vindt dat mevrouw D de computer bij haar zoon zou moeten weghalen; a) zo ja: waarom; b) zo niet: waarom niet en wat voor een oplossing u voorstelt. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / október 26.

39 A 2. feladat értékelése Max. Elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Hangnem, az olvasóban keltett benyomás Szövegalkotás Szókincs, kifejezésmód Nyelvhelyesség, helyesírás Íráskép Összesen 5 pont 2 pont 4 pont 4 pont 4 pont 1 pont 20 pont írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / október 26.

40 IV. Íráskészség maximális pontszám 1. feladat feladat 20 ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / október 26.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSG 2005. május 26. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE.

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. Werkblad 6.1 Opdracht 3, module 5, les 6 1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. 1. Mevrouw Celik maakt een afspraak met de decaan. 2. De afspraak

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 18. Het 10-minutengesprek. Wat leert u in deze les? Vergelijkingen maken. Zeggen hoe vaak iets gebeurt. Verkleinwoordjes. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Dag! kennismaken. Ik ben Eric.

Dag! kennismaken. Ik ben Eric. Vocabulaire Oefening 1 Woordweb Dag! Waar kom je vandaan? groeten Goedemorgen! de ontmoeting Hoe heet je? kennismaken Hoi! mensen Hallo! Ik ben Eric. nieuw Ik kom uit Engeland. Hallo, ik ben Mila. Ik ben

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hard tegen hard Vechten voor je leven Lees hoofdstuk 1: Capuchon (blz. 5) In de 3de alinea staat: De chauffeur knikt naar hem. Wie is hem? De volgende zin is: Ze kent

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

AANWIJZEND VOORNAAMWOORD. A) Welk woord past in de zin? Kies uit die of dat. 1. Heb je het huiswerk gemaakt? 7. Ga je naar één van onze feestjes?

AANWIJZEND VOORNAAMWOORD. A) Welk woord past in de zin? Kies uit die of dat. 1. Heb je het huiswerk gemaakt? 7. Ga je naar één van onze feestjes? A) Welk woord past in de zin? Kies uit die of dat. 1. Heb je het huiswerk gemaakt? Ja, heb ik gedaan. 2. Komt Willem dit weekend? Nee, moet helaas werken. 3. Ga je met het vliegtuig naar Hamburg? Nee,

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B.

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B. In jouw stad of dorp zijn er vast wel wijken waar mensen met wat hogere inkomens wonen en wijken waar mensen met wat lagere inkomens wonen. Er wordt beweerd dat mensen met een hoger inkomen meer en verder

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Toestemmingsverklaring: Ik heb informatie gekregen over de inhoud, methode en het doel van het onderzoek. Ik weet dat de gegevens en resultaten van het onderzoek alleen anoniem en vertrouwelijk gebruikt

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

KINDEREN EN INTERNET 9-10 jaar

KINDEREN EN INTERNET 9-10 jaar CASENUMMER: SAMPLE POINT NUMMER INTERVIEW ER NAAM ADRES: POSTCODE EN PLAATS TELEFOONNUMMER KINDEREN EN INTERNET 9-10 jaar HOE VUL JE DIT DEEL VAN DE VRAGENLIJST IN Hieronder wat eenvoudige instructies

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Wie is dat? thema. Hoe heet jij? Ik weet het niet! Beatriz. Marco. Hallo, ik heet Jürgen. Dag mevrouw. Dag meneer. Hoi! Ik heet Bushra. En jij?

Wie is dat? thema. Hoe heet jij? Ik weet het niet! Beatriz. Marco. Hallo, ik heet Jürgen. Dag mevrouw. Dag meneer. Hoi! Ik heet Bushra. En jij? thema 1 Ik weet het niet! 1 Hoe heet jij? Beatriz Hoe heet jij? Ik heet Jürgen. Dag meneer. Dag mevrouw. Hallo, ik heet Jürgen. Hoi! Ik heet Bushra. En jij? Jürgen, dit is Lei San. Leuk met je kennis te

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Vraag: Vraag: Vraag: Vraag: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om:

Vraag: Vraag: Vraag: Vraag: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om: 1) Je cosmetica en medicijnen op uit te proberen. Je wil toch geen prikkende ogen of risico lopen bij de dokter? 2) Niet voor proeven. 3) Ze moeten

Nadere informatie

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2013 Huygens College Kernuur NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Leesles Muziek Engels Dans Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 7 Instructie voor het gebruik

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

NT 2 2003/2004 SPREKEN EXAMEN II. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen

NT 2 2003/2004 SPREKEN EXAMEN II. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen SPREKEN Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten EXAMEN II 2003/2004 Opgavenboekje Examennummer kandidaat: Aanwijzingen U gaat een spreektoets maken. De toets bestaat uit drie delen. Elk deel begint met

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd?

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd? Bijlage 1 Ben jij ooit gecyberpest? Cyberpesten kan iedereen overkomen. De meeste mensen weten niet wat cyberpesten is. Misschien ben zelfs jij ooit gecyberpest zonder dat je het zelf weet. Er zijn 2 reeksen

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie