In je kracht. Werkboek voor deelnemers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In je kracht. Werkboek voor deelnemers"

Transcriptie

1 In je kracht Werkboek voor deelnemers

2 Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers een groot vel wit papier (minimaal A3-formaat) Een stapel tijdschriften, plaatjes en foto s Scharen Lijm of plakband Stiften of kleurpotloden Doelen: De eigen gevoelens, ideeën en wensen voor de toekomst zichtbaar maken. Op nieuwe ideeën komen. Bestaande ideeën en wensen naar buiten brengen. De eigen ideeën en wensen voor de toekomst delen. TOELICHTING VOORAF Allereerst een korte uitleg wat een moodboard is. Een moodboard laat een bepaald idee of gevoel, een bepaalde sfeer of gedachte zien. Het helpt om ideeën zichtbaar te maken en te kiezen. Je verzamelt afbeeldingen en teksten die de sfeer en inhoud van je wensen en doelen weergeven. Een moodboard is een goede werkvorm om de vrouwen die je begeleidt te helpen om na te denken over hun toekomst. Door afbeeldingen en teksten in tijdschriften te zoeken, kunnen nieuwe ideeën ontstaan. Ook kunnen de afbeeldingen en teksten verbeelden wat de deelnemer al in haar hoofd heeft. In beide gevallen wordt zichtbaar waar zij enthousiast van wordt en van droomt! De ervaring leert dat het zoeken naar teksten en tijdschriften de intuïtie aanspreekt en dingen naar boven haalt die in een gesprek niet direct naar voren komen. Daarom is het maken van een toekomstmoodboard een goede werkvorm om in te zetten in de fase dat deelnemers zich nog aan het oriënteren zijn op hun wensen en ideeën voor de toekomst (korte en lange termijn).

3 1. Uitleggen wat een moodboard is Leg in eenvoudige woorden uit wat een moodboard is en waarom de deelnemers dit gaan maken. Om na te denken over je toekomst kun je een moodboard maken. Je gebruikt hiervoor foto s, tekeningen en teksten uit tijdschriften. Je zoekt foto s, tekeningen en teksten die jouw gevoel, ideeën, wensen of doelen voor de toekomst laten zien. Dit kan zijn voor over een maand of over een jaar. De foto s, tekeningen en teksten knip of scheur je uit. En je plakt ze op een groot vel papier. Dit vel papier is het moodboard. Door het zoeken van foto s, tekeningen en teksten kun je op nieuwe ideeën komen. Of iets laten zien waar je aan denkt. Je gevoel, je doel of de stappen die je wilt zetten in de toekomst worden duidelijker. We gaan nu een toekomstmoodboard maken. Op het moodboard laat je jouw wensen, dromen en ideeën voor de toekomst zien. 2. Werken aan de moodboards De deelnemers werken aan hun moodboard. Je kunt ervoor kiezen om er zelf ook een te maken. Dit werkt motiverend en kan als voorbeeld dienen wanneer de deelnemers moeilijk op gang komen. Als je met een grote groep werkt, kun je er ook voor kiezen om rond te lopen en vrouwen vragen te stellen of tips te geven als ze moeilijk op gang komen. Vragen die je deelnemers kunt stellen om hen op weg te helpen: - Waar word je blij van? - Wat vind je leuk? - Wat wil je graag bereiken? - Wat zijn je wensen en doelen? - Hoe wil je dat jouw toekomst eruitziet? 3. Nabespreking/korte presentatie Vraag de deelnemers eerst hoe het was om het moodboard te maken. Vervolgens kun je hen vragen om hun werk te laten zien aan de andere deelnemers en kort toe te lichten. Wees hierbij geïnteresseerd en vraag eventueel door. Vragen die je kunt stellen: - Wat betekent dit plaatje voor jou? (als dit niet duidelijk is geworden bij het vertellen over het moodboard) - Wat maakt jou blij/enthousiast over dit plaatje? - Wat zegt deze tekst over jouw wens/droom/ideeën?

4 Werkblad Mijn toekomst! Om na te denken over je toekomst kun je een moodboard maken. Je gebruikt hiervoor foto s, tekeningen en teksten uit tijdschriften. Je zoekt foto s, tekeningen en teksten die jouw gevoel, ideeën, wensen of doelen voor de toekomst laten zien. Dit kan zijn voor over een maand of over een jaar. De foto s, tekeningen en teksten knip of scheur je uit. En je plakt ze op een groot vel papier. Dit vel papier is het moodboard. Door het zoeken van foto s, tekeningen en teksten kun je op nieuwe ideeën komen. Of iets laten zien waar je aan denkt. Je gevoel, je doel of de stappen die je wilt zetten in de toekomst worden duidelijker. Dit heb je nodig: - een groot wit vel papier - een stapel tijdschriften, plaatjes of foto s - een schaar - lijm en plakband - stiften of kleurpotloden Voorbeeld Opdracht Je gaat nu zelf een moodboard maken. Je laat jouw wensen, dromen en ideeën voor de toekomst zien. Ben je klaar? Vertel dan aan jouw begeleider en de anderen over je moodboard.

5 Hoe kun je meer informatie hierover krijgen? De deelnemers denken hierover na en kruisen hun antwoord aan. Je kunt hierover ook (eerst) in de groep met de deelnemers in gesprek gaan: - Wie kan je helpen om informatie te geven over geschikte cursussen en opleidingen? - Hoe kun je hier zelf informatie over vinden? Stimuleer de deelnemers om in gesprek te gaan met iemand die een opleiding doet of gedaan heeft en die hen interessant lijkt. Of met iemand die werkt in het gewenste beroep. De deelnemers kunnen dan vragen welke ervaring, kennis, opleiding enzovoort deze persoon nodig heeft gehad om met het werk te beginnen.

6 Uitleg Rollen Benodigdheden: Werkblad Rollen Doelen: Kennismaken met het begrip rollen. De deelnemers denken na welke rollen zij allemaal hebben. De deelnemers realiseren zich dat alle rollen tijd en energie kosten. De deelnemers geven aan welke rollen zij op dit moment niet hebben, maar in de toekomst wel willen. TOELICHTING VOORAF Een rol is een samenhangend geheel van taken en verantwoordelijkheden die bij een bepaalde positie in de samenleving hoort of verwacht wordt. Bijvoorbeeld de rol van ouder, werknemer, familielid of begeleider. Sommige aspecten van een rol maken je blij en geven energie. Bijvoorbeeld je kind de eerste stapjes zien zetten, geeft een blij gevoel. Andere aspecten van een rol kunnen tijd en energie kosten. Ruziënde kinderen kosten een moeder bijvoorbeeld energie. In deze opdrachten denken de deelnemers na over de rollen die zij hebben. En over welke aspecten hun energie geven of juist kosten. Dit helpt hen om inzicht te krijgen hoe de verschillende rollen in hun leven al dan niet in balans zijn en bevrediging geven. Ook wordt de vraag gesteld welke rol die zij nu niet hebben, zij in de toekomst wel zouden willen. Hiermee kun je als begeleider in de fase van oriëntatie op de toekomst zicht krijgen op de stappen die de vrouw zou willen zetten.

7 1. Introductie van het begrip rollen Introduceer het begrip rollen aan de deelnemers in eenvoudige woorden. Ieder mens heeft verschillende rollen in zijn leven. Soms heb je de ene rol, soms de andere. Bijvoorbeeld: - moeder - cursist - vrijwilliger - werknemer Bij elke rol horen taken en dingen die je doet. Bijvoorbeeld: - Als moeder zorg je ervoor dat je kinderen naar school gaan. - Als cursist zorg je ervoor dat je op tijd bent voor de les. En dat je je huiswerk maakt. - Als werknemer zorg je ervoor dat je goed je werk doet. Elke rol in je leven kost tijd. Bijvoorbeeld: - Het kost tijd om de kinderen naar school te brengen. - Het kost tijd om naar de les of naar je werk te gaan. Sommige rollen kosten energie. Je wordt er moe van. Andere rollen geven juist energie. Je wordt er blij van. Je hebt zin om dingen te doen. 2. Het Werkblad uitdelen en lezen Deel het Werkblad uit. Lees indien nodig samen met de deelnemers de tekst door, zodat zij goed begrijpen wat rollen zijn. (De tekst is hetzelfde als wat jij net verteld hebt, maar soms kan het goed en leerzaam zijn om de tekst samen nog een keer (voor) te lezen). 3. Opdracht 2: welke rollen heb jij? Vraag de deelnemers om de rollen aan te kruisen die zijzelf hebben. Loop rond om te helpen als dat nodig is. 4. Opdracht 3 en 4: wat geeft jou energie en wat kost jou energie? Vraag de deelnemers om na te denken over welke rollen hun energie geven en welke hun energie kosten. De deelnemers schrijven op wat hun in deze rollen energie geeft of juist kost. Loop rond om te helpen als dat nodig is.

8 5. Opdracht 5: welke rol wil jij nog? Vraag de deelnemers na te denken over een rol die zij nu niet hebben, maar in de toekomst wel zouden willen hebben. Ze kruisen dit aan op het Werkblad. Afhankelijk van de grootte van de groep kun je dit meer of minder uitgebreid nabespreken. Vragen die je kunt stellen zijn: - Welke rol(len) zou je in de toekomst nog willen? - Wat vind je leuk aan die rol? - Wat is er nu nodig om die rol te krijgen? 6. Opdracht 6: de cirkels van het leven In deze opdracht tekenen de vrouwen hun rollen in een cirkel van het leven. Elke rol beslaat een bepaald deel van de cirkel: hoe meer tijd en energie een rol kost, des te groter het deel in de cirkel. Er zijn twee cirkels. In de eerste cirkel tekenen zij de situatie zoals die nu is. In de tweede cirkel tekenen ze de gewenste situatie in de toekomst. Afhankelijk van de grootte van de groep kun je dit meer of minder uitgebreid nabespreken. Vragen die je kunt stellen zijn: - Aan welke rollen zou je minder tijd en energie willen besteden in de toekomst? - Aan welke rollen zou je juist meer tijd energie willen besteden? - Wat kun je doen om dit mogelijk te maken?

9 Werkblad Rollen Ieder mens heeft verschillende rollen in het leven. Soms heb je de ene rol, soms de andere. Bijvoorbeeld: - moeder - cursist - vrijwilliger - werknemer Bij elke rol horen taken. In elke rol doe je dingen. Bijvoorbeeld: - Als moeder zorg je ervoor dat de kinderen naar school gaan. - Als cursist zorg je ervoor dat je op tijd bent voor de les. En dat je je huiswerk maakt. - Als werknemer zorg je ervoor dat je goed je werk doet. Elke rol in je leven kost tijd. Bijvoorbeeld: - Het kost tijd om de kinderen naar school te brengen. - Het kost tijd om naar de les of je werk te gaan. Sommige rollen kosten energie. Je wordt er moe van. Andere rollen geven juist energie. Je wordt er blij van. Je hebt zin om dingen te doen. Opdracht 1. Lees het rijtje met rollen en de uitleg. 2. Denk na: welke rollen heb jij? Kruis ze aan. Zet hier een kruisje als je deze rol hebt. Rol Uitleg Jij? moeder dochter vriendin iemand die zorgt voor het huishouden familielid je gaat bijvoorbeeld bij je ouders op bezoek of zorgt voor hen je maakt schoon, doet boodschappen, ruimt op, kookt enzovoort je zorgt bijvoorbeeld voor andere mensen in je familie

10 werknemer vrijwilliger cursist student ondernemer en wat nog meer iemand die betaald werk heeft bij een baas iemand die werk doet waar niet voor betaald wordt iemand die meedoet aan een cursus iemand die een opleiding volgt iemand die een eigen bedrijf heeft 3. Denk na: welke rollen die jij hebt, geven jou plezier en energie? Schrijf op wat jou plezier en energie geeft in deze rollen. 4. Denk na: welke rollen die jij hebt, kosten jou energie? Schrijf op wat jou energie kost in deze rollen. 5. Welke rollen heb je niet, maar wil je wel? Denk er rustig over na. Kruis ze aan: O moeder O zus O dochter

11 O vriendin O iemand die zorgt voor het huishouden O familielid O werknemer O vrijwilliger O cursist O student O ondernemer O (hier kun je zelf nog iets invullen) 6. Op de volgende bladzijde staan twee cirkels. Voor de eerste cirkel staat NU. Voor de tweede cirkel staat TOEKOMST. In de eerste cirkel teken je welke rollen je nu hebt. En hoeveel tijd en energie de verschillende rollen nu kosten. Hieronder staat een voorbeeld hoe je dat kunt doen. In een tweede cirkel teken je welke rollen je in de toekomst wilt hebben. En hoeveel tijd en energie je wilt dat de rollen dan kosten.

12 NU TOEKOMST

13 Problemen oplossen Gesprekken met andere mensen voeren Administratie doen Mensen helpen (bijvoorbeeld brieven van de bank lezen, rekeningen betalen of een lijst maken met namen van kinderen die meegaan op schoolreisje) Opvoeden Iets met je handen maken Leidinggeven Luisteren (een groep mensen leiden) Met de computer werken Een verhaal vertellen aan anderen Ontwerpen Opruimen en netjes maken (bedenken en schrijven of tekenen hoe iets dat gemaakt moet worden, eruit komt te zien) Een auto, bus, vrachtwagen besturen Snel inzicht hebben in een probleem (snel begrijpen hoe een probleem in elkaar zit) Toneelspelen Lesgeven

14 Uitleg Waarom werk? Benodigdheden: Doelen: Werkblad Waarom werk? Nadenken over werk. Ontdekken waarom de deelnemers willen werken. 1. Introductie Leg de deelnemers uit dat jullie gaan praten over werk en waarom je wilt werken. De reden om te willen werken kan voor iedereen anders zijn. Stel een paar vragen en laat (enkele) deelnemers antwoorden: - Wie heeft gewerkt? - Wat deed je dan? (vraag eventueel ook naar betaald of vrijwilligerswerk) - Wil je (weer) gaan werken? Tip: Werk jij zelf of heb je ooit gewerkt? Gebruik dan jezelf als voorbeeld om iets te vertellen. 2. Het Werkblad invullen en kort nabespreken Deel het Werkblad uit. Leg uit dat de deelnemers de vragen gaan invullen. Laat hen de vragen lezen. Vraag hen om woorden waarvan ze de betekenis niet kennen, op te schrijven of te onderstrepen. De deelnemers bespreken daarna met elkaar of met jou en de groep de betekenis van de voor hen onbekende woorden. Dit kan lastig zijn, dus geef ze hiervoor voldoende tijd. Laat iedereen de vragen invullen. Loop rond en help waar nodig met in- of aanvullen. Als iedereen klaar is met invullen, kun je de groep vragen wat voor hen belangrijk is in werk.

15 Uitleg Wat heb je nodig om te groeien? Benodigdheden: Doelen: Werkblad Wat heb je nodig om te groeien? Kennismaken met het begrip persoonlijke ontwikkeling en groei. Nadenken over wat de deelnemers zelf nodig hebben om zich te (blijven) ontwikkelen en stappen te zetten. TOELICHTING VOORAF Centraal thema in deze opdracht is persoonlijke ontwikkeling en groei. Omdat dit best een abstract begrip is, wordt eerst het voorbeeld gegeven van een plantenzaadje dat onder andere zon, regen, een vruchtbare bodem en voeding nodig heeft om uit te groeien tot een sterke en bloeiende plant. Vervolgens wordt de link gelegd naar persoonlijke ontwikkeling en groei: wat heb je als mensen nodig om jezelf te (blijven) ontwikkelen en verder te komen in je leven?

16 Werkblad Wat heb je nodig om te groeien? Een zaadje van een plant heeft verschillende dingen nodig om te groeien. Om zich te ontwikkelen van zaadje tot plant. Zoals: zon, regen, een goede bodem en extra voeding. Ook om mooi, gezond en sterk te blijven, heeft een plant dit nodig! Anders verliest de plant zijn kracht. En wordt hij slap. Of gaat hij dood. Mensen ontwikkelen zich ook. Een baby groeit tot een kind. Een kind groeit tot een volwassene. Maar ook als je volwassen bent, kun je blijven groeien. Groeien betekent dan: jezelf blijven ontwikkelen. Dit is belangrijk om je goed en sterk te blijven voelen. jezelf ontwikkelen = groeien als persoon Opdracht Wat heb jij nodig om te groeien? Om jezelf te blijven ontwikkelen? Om je goed en sterk te voelen? Schrijf hieronder op wat jij nodig hebt.

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus In je kracht. Dit is een cursus voor laaggeletterden die willen nadenken over hun toekomst. De cursus bestaat

Nadere informatie

In je kracht. Gids voor vrijwilligers

In je kracht. Gids voor vrijwilligers In je kracht Gids voor vrijwilligers Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Algemene (gespreks)vaardigheden en houdingsaspecten 6 3. Draaiboek voor negen bijeenkomsten 8 Bijeenkomst 1 9 Bijeenkomst 2 13 Bijeenkomst

Nadere informatie

In je kracht. Gids voor vrijwilligers

In je kracht. Gids voor vrijwilligers In je kracht Gids voor vrijwilligers Colofon Deze gids voor vrijwilligers hoort bij de cursus In je kracht. Dit is een cursus voor laaggeletterden die willen nadenken over hun toekomst. De cursus bestaat

Nadere informatie

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers Jouw leven & werk Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus Jouw leven & werk. Dit is een cursus voor laaggeletterden die nadenken over de vraag of zij willen gaan

Nadere informatie

werkbladen thema 5 werk

werkbladen thema 5 werk werkbladen thema 5 werk 5.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Jan staat voor het uitzendbureau. Jan heeft werk. Tarik wil taxichauffeur

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek.

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek. Dag 1 Opdracht 1 Geef jezelf een cijfer Je kunt op verschillende manieren over jezelf denken. Het beeld dat je van jezelf hebt, noemen we het zelfbeeld. Het zelfbeeld heeft te maken met hoe je jezelf ziet

Nadere informatie

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over:

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over: Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waarover hij gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de tekst soms al zien

Nadere informatie

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas:

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas: Project Mens&Maatschappij Hoofdstuk 5. Mensen en regels Namen: Klas: Introductie Stap 1Macht Schrijf samen zo veel mogelijk woorden op die te maken hebben met macht. Stap 2 Macht hebben Maak de zin samen

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Hulpmiddel voor sterke medezeggenschap

Hulpmiddel voor sterke medezeggenschap Hulpmiddel voor sterke medezeggenschap Hoe werkt het? Medezeggenschap van cliënten is belangrijk. Wanneer is er sterke medezeggenschap? Dat is niet zo makkelijk te bepalen. Dit hulpmiddel helpt om afspraken

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

In je kracht. Spelhandleiding

In je kracht. Spelhandleiding In je kracht Spelhandleiding Inhoud Introductie 3 1. Kennismakingsspel 4 2. Inspiratiespel 7 3. Kwaliteitenspel 11 Colofon De aanpak EVA (Educatie voor Vrouwen met Ambitie) is een verdieping op het ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

Taalklas.nl Plus Cursistenmateriaal

Taalklas.nl Plus Cursistenmateriaal Opdracht 1 Nieuwe woorden Lees het woord Bedek het woord Schrijf het woord in de zin Klopt het? de computer Bart speelt vaak spelletjes op de In de leer ik hoe internet en e-mail werken de computerles

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies THEMAONTMOETINGEN Ieder mens heeft weleens vragen die hij niet zomaar kan beantwoorden. Bijvoorbeeld over wie je bent of wilt zijn, hoe je je relatie kunt versterken, hoe je omgaat met verlies of over

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Trainershandleiding Cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN SAMEN-WERK BOEK Ontwikkeld in opdracht van het project Er samen voor staan door Pauline Rosendaal, trainer Zozijn School www.zozijn.nl/zozijnschool

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud 2e Fase persoonlijk ontwikkelplan het praktijktraject... 3 Leerdoel... 3 Droom... 3 Naar de praktijk...

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2:

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken sam samsam Lesbrief wereldburgerschap Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap. Door met de onderstaande opdrachten een les samen te stellen, sluit u altijd aan bij één van de kerndoelen van

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

Een vreemde planeet groep 5-8

Een vreemde planeet groep 5-8 Een vreemde planeet groep 5-8 Hoe weten we wat voor weer het is op Mars? Of uit welk materiaal de ringen van Saturnus bestaan? De leerlingen onderzoeken in deze les zelfgemaakte planeten. Ze leren dat

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

OPGELUCHT STAAT NETJES

OPGELUCHT STAAT NETJES OPGELUCHT STAAT NETJES Krop de boel niet op, praat het van je af! Een dobbelspel voor wie durft... OPGELUCHT STAAT NETJES Je hart luchten is fijn: je voelt je minder alleen en samen kun je op een rijtje

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 4: DE WOESTIJN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 4) De Woestijn Opdrachten: Opdracht 1: Opdracht 2: Water in de woestijn Maak een water-bespaar

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 4: DE WOESTIJN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 4) De Woestijn Opdrachten: Opdracht 1: Opdracht 2: Water in de woestijn Maak een water-woestijn

Nadere informatie

Module 9 Kennis delen en coachen

Module 9 Kennis delen en coachen OPDRACHTEN Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg Module 9 Kennis delen en coachen Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 Leren 5 A Hoe leer ik? 5 B Bevorderende en belemmerende factoren 7 C Plan van aanpak bij

Nadere informatie

(Uitstel) kinderwens

(Uitstel) kinderwens LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo - (UITSTEL) KINDERWENS - 61 (Uitstel) kinderwens Programma Doelen Benodigdheden Introductie Opdracht 1 Gezinsplanning: Wanneer een kind? Opdracht 2 Wat

Nadere informatie

Werkboek Inkijk Exemplaar. Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf!

Werkboek Inkijk Exemplaar. Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf! Werkboek Inkijk Exemplaar Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf! Inleiding Voordat jullie beginnen Ik zal mij eerst even kort voorstellen: ik ben Maaike en Ziezo! is mijn eigen kindercoach praktijk.

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

De school is van ons

De school is van ons De school is van ons Werkboek sociale vaardigheden op school Uitgeverij Eenvoudig Communiceren LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Dit werkboek is van: Voornaam:... Achternaam: Leeftijd:...

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

inhoud Zorgen voor elkaar Aan tafel - brood en water

inhoud Zorgen voor elkaar Aan tafel - brood en water inhoud 43 13 07 Zorgen voor elkaar Aan tafel - brood en water 19 25 31 37 Licht in het donker Snoeien en groeien Dood en leven Als je kiezen moet Van het begin tot aan het einde Hey, jij daar! Vind jij

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN Gespreksvoering is een kwestie van je gezond verstand gebruiken. INLEIDING Een professioneel gesprek is geen alledaags gesprek. Bij een professioneel gesprek heb

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

Gespreksspel. gespreksspel. Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen. Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen

Gespreksspel. gespreksspel. Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen. Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen Het grote Grote pleegzorg Pleegzorg gespreksspel Gespreksspel Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen Het grote pleegzorg gespreksspel Het Grote pleegzorg

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen?

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Je gaat een nieuw mobieltje kopen. A Je gaat 20 mobieltjes bekijken voor je een keuze maakt. B Je gaat naar de winkel en je koopt er een. C Je

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Grammaticaoefeningen 4 Sociale contacten Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Oefening 1 Bespreek de vragen. 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 100 naar Signaalwoorden. Begrijp je al

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Werkblad 5 5 Sociale Vaardigheden Vanaf halverwege Niveau A1...

Werkblad 5 5 Sociale Vaardigheden Vanaf halverwege Niveau A1... Vragen vooraf Wat kun je goed? Wat kun je niet zo goed? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud Milouska en Tegegn kijken naar de sociale vaardigheden van Tegegn. Waar is hij goed in? Wat vindt hij leuk om te

Nadere informatie

In welke groep je zit krijg je nog te horen via een brief. Daarnaast heb je jezelf kunnen inschrijven voor een gastles van het MBO.

In welke groep je zit krijg je nog te horen via een brief. Daarnaast heb je jezelf kunnen inschrijven voor een gastles van het MBO. Leerjaar 3 Voor je ligt het werkboek dat speciaal gemaakt is voor onze LifeTech ToekomstDag. Je gaat je deze dag oriënteren op jouw toekomst. Dit doe je door deze dag deel te nemen aan verschillende activiteiten

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you.

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you. Wat wil jij worden? Docentenhandleiding Juni 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie Waarom deze opdrachtkaarten? Voor wie? Algemene lesdoelen Opbouw Taalniveau

Nadere informatie

Er is ook een website waar je Mijn Pad in kunt vullen, kijk op: mijnpad.hr.nl

Er is ook een website waar je Mijn Pad in kunt vullen, kijk op: mijnpad.hr.nl COLOFON Mijn Pad is gemaakt door Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol (2015), Lectoraat Disability Studies; Diversiteit in Participatie, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam,

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen bouwen

Nadere informatie