KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transcriptie

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Holland nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 24.

3 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 24.

4 OPDRACHT 1 Hieronder staat een interview met Linge waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Het is uw taak om aan te geven welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Linge woont in Zürich. Ze vertelt over haar school. Ik ga naar een Zwitserse school. Het is een gewone school met heel veel kinderen. Mijn school is heel erg groot met ongeveer 12 klaslokalen, een theaterzaal en een lokaal voor handvaardigheid. Er zitten wel 240 kinderen op mijn school. Er zijn ongeveer 15 nationaliteiten op mijn school en dat vind ik heel weinig nationaliteiten voor zo veel kinderen. Mijn lessen zijn in het Duits maar ik krijg ook Engels op school. Ik zit in de derde klas maar in Nederland zeg je groep 5. In mijn klas zitten 20 kinderen en ik heb 2 juffen. Ik heb vijf dagen in de week school. Een schooldag duurt bij mij ongeveer 7 uur. Soms vliegt de tijd in de lessen. Ik word soms gebracht maar meestal loop ik samen met mijn zus naar school. Mijn schoolgebouw ziet er een beetje raar uit, omdat de muur aan een kant recht is en de andere muur is hoekig. Het schoolplein is heel erg groot, ongeveer 60 meter lang. Er is een voetbalveld, een basketbalplein en er zijn rekstokken. De directeur van de school zegt dat ze misschien een speeltuin gaan bouwen. Dat is dus heel leuk! Ik heb drie pauzes, twee van tien minuten en een van twintig minuten. In de pauze speel ik met mijn vriendjes tikkertje of slenter ik gewoon een beetje rond. Tussen de middag gaan de kinderen naar huis voor het middageten en soms moeten wij s middags dan weer naar school. Ik heb al heel vaak een schoolreisje met mijn klas gemaakt. Een keer naar een museum, de andere keer naar de dierentuin. Ik heb zelfs al eens een toneelstuk gespeeld voor de ouders en broertjes en zusjes! Ik vind alles leuk op school. Voor de slimme kinderen hebben ze ook nog een speciale les met extra moeilijke projecten. Vorig jaar hadden we opdrachten met de IPad om te leren. Dat was het leukste project tot nu toe. Wij hebben ook één keer in het jaar een naamwedstrijd. Het is een soort test. Dan krijg je bijvoorbeeld een foto van een leerling van school en daarnaast staan dan drie namen. Dan moet je raden welke naam het is. Nu ken ik bijna iedereen op school. Op donderdagmiddag ga ik ook naar een Nederlandse school. De school heet De Oranje Koe. Ik heb heel veel vakken op De Oranje Koe, bijvoorbeeld spelling, taal en aan het eind van de les een beetje geschiedenis. Er zitten ongeveer 30 kinderen op De Oranje Koe, verdeeld in 3 klaslokalen. Soms gaan er meesters of juffen weg, en soms komen er weer nieuwe bij. Bron: írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 24.

5 Waar Onwaar 0 Linge is Nederlandse maar ze woont in Zwitserland. X 1 Op de school van Linge zitten veel kinderen. 2 Linge vindt dat er veel nationaliteiten op haar school zitten. 3 Meestal wordt Linge door haar zus naar school gebracht. 4 De school van Linge heeft een speeltuin op het schoolplein. 5 Linge heeft bij elkaar 50 minuten pauze per dag tussen de lessen. 6 De meeste klasgenoten van Linge hebben hun middageten op school. 7 Linge ging een keer met haar klas naar een toneelstuk in het theater. 8 De school van Linge geeft een speciale les met extra moeilijke projecten voor slimme kinderen. 9 Op een naamwedstrijd moet je de juiste naam van de leerling op de foto kiezen. 10 Linge krijgt lessen in 3 talen: Duits, Engels en Nederlands. 11 Het zijn altijd dezelfde leraren die op de Nederlandse school lesgeven Max. Elért 11 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 24.

6 OPDRACHT 2 Hieronder staan enkele berichten van forumers op de vraag Welk vakantieland vinden jullie het leukst om naar toe te gaan en waarom?. Op de volgende bladzijde staan vragen over deze berichten. Het is uw taak om de letter of letters van de juiste antwoorden te omcirkelen. Deze letters vindt u rechts in de blokjes. Let op: in deze opdracht is het mogelijk dat er meer antwoorden juist zijn! Dit betekent dat u één of meer letters moet omcirkelen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Welk vakantieland vinden jullie het leukst om naar toe te gaan en waarom? A Griekenland! Vriendelijke mensen, heerlijk eten en een bijzondere sfeer. Maar zeker ook leuke muziek en dans. Witte dorpjes onder een blauwe lucht. Smalle, schilderachtige straatjes. Golvende lijnen in het landschap. Blauwe zee met dolfijnen en helder water om tussen bont gekleurde vissen te snorkelen. B Ik ben in mijn leven een keer of 15 naar de Ardèche in Frankrijk geweest, vroeger al met mijn ouders, nu met mijn gezin. Het is daar zo ontzettend mooi, je hebt er heel veel geheimzinnige verlaten dorpjes, buiten de toeristencentra heb je hele gebieden waar je geen toerist tegenkomt, en het eten is zooooo heerlijk. Van alle landen waar ik geweest ben vind ik de sfeer daar het allerspeciaalst. Het is daar nog lekker avontuurlijk, niet zo over-georganiseerd als hier. C Duitsland. Makkelijk te bereiken, goede en voordelige accommodaties, goed eten en drinken, mooie steden en prachtige natuur. Ook is de Duitse taal redelijk tot goed te verstaan, ook al spreek je geen letter over de grens. En mocht je een dokter nodig hebben, ook de gezondheidszorg is er van een hoog niveau. Bovendien zijn Duitsers over het algemeen zeer fatsoenlijk en vriendelijk. D Ik zou zeker voor Bulgarije gaan. Je hebt er voor ieder wat wils: het is er warm, de stranden aan de Zwarte zee zijn fantastisch, je hebt mooie oude stadjes, de natuur is supermooi... En het is er érg goedkoop! Je kan er gemakkelijk met 2 personen voor 10 euro uit eten en je kan er ook leuk stappen en aan het strand liggen. E F India, omdat het gewoon zo anders is dan alles wat je bekend is En omdat toch bijna iedereen je kan verstaan, vanwege het Engels En omdat het zo goedkoop is, als je geld van de Euro naar de Rupee wisselt word je al 20 tot 30 keer rijker En omdat het zo mooi is daar En omdat het geen land is maar een continent, 1,4 miljard mensen, zo verschillend en anders Ik ben zelf twee jaar achter elkaar naar Oekraine geweest. Een supermooi land. Met veel bergen, prachtig weer en geweldige mensen. Het is niet een land waarbij je meteen aan vakantie denkt, maar ik vind het echt een aanrader. Spotgoedkoop en erg vriendelijke mensen. De meesten spreken geen Engels, maar je komt een heel eind met handen, voeten en een glimlach. Bron: írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 24.

7 0 In welk land zijn de mensen vriendelijk? A B C D E F 12 In welk land kan een Nederlander de mensen makkelijk verstaan? A B C D E F 13 Welk land is voor Nederlanders goedkoop? A B C D E F 14 Welk land ligt niet in Europa? A B C D E F Welke forumer 15 vindt het eten in zijn vakantieland lekker? A B C D E F 16 vindt zijn vakantieland mooi? A B C D E F 17 vermeldt in zijn bericht vrijetijdsactiviteiten die in zijn vakantieland gedaan kunnen worden? 18 vermeldt het weer als voordeel van zijn vakantieland? 19 vermeldt in zijn bericht de zee als aantrekkelijk aspect? A B C D E F A B C D E F A B C D E F Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 24.

8 OPDRACHT 3 Hieronder staan enkele veel gestelde vragen over Wikipedia. De antwoorden op deze vragen staan op de volgende bladzijde. Het is uw taak om te bepalen welk antwoord bij welke vraag hoort en de letter van het antwoord in het rechter vakje in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 Wat is een wiki? C 20 Sinds wanneer bestaat Wikipedia? 21 Wie is de eigenaar van Wikipedia? 22 Wie is de eigenaar van de teksten op Wikipedia? 23 De "nl" van staat dat voor Nederland? 24 Waarom zijn er geen reclamebanners en pop-ups op Wikipedia? 25 Waar kan ik aangeven dat iets niet goed werkt op Wikipedia? 26 Waarom zou ik meedoen? írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 24.

9 A Het is de Wikipedia Foundation. Die is verantwoordelijk voor alle Wikipedia-websites (waaronder Wikipedia) en is ook eigenaar van de servers. B Nee, het staat voor Nederlandstalig. De Wikipedia's zijn per taal ingedeeld, niet per land. Er bestaat dus geen Nederlandse Wikipedia, alleen een Nederlandstalige. De meeste auteurs komen uit Nederland en Vlaanderen. Tussen Vlaanderen, Nederland en ook Suriname is er een taalunie. C Een wiki is een website die door de bezoekers kan worden bewerkt. Er zijn heel veel wiki's op het internet, en Wikipedia is misschien de meest bekende. D De auteurs zijn eigenaar van het materiaal dat ze hebben vrijgegeven als vrije kennis. E Het is interessant om je kennis met anderen te delen, en je werkt mee aan een betere wereld: hoe meer kennis er wordt verspreid, hoe meer de mens van zijn/haar omgeving begrijpt. F Reclame hoort volgens ons niet in een encyclopedie, omdat een reclameboodschap de objectiviteit en neutraliteit van een artikel ongeloofwaardig maakt en omdat het niet nodig is. Wat we aan geld nodig hebben komt via donaties binnen. G Wikipedia is opgericht op 15 januari 2001 door de ondernemer Jimmy Wales en zijn werknemer Larry Sanger. De Nederlandstalige Wikipedia is begonnen op 19 juni H Schrijf het op de pagina Helpdesk. Bron: Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / május 24.

10 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / május 24.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / május 24.

12 maximális pontszám 1. feladat 11 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat 8 3. feladat 7 Feladatpont összesen 26 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / május 24.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Holland nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 24.

15 OPDRACHT 1 Vul op de open plaatsen de juiste vorm van het werkwoord tussen haakjes in het imperfectum (onvoltooid verleden tijd) in. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Dame koopt schilderij van Renoir op rommelmarkt voor 5 euro Een dame uit Virginia (0) kocht (kopen) anderhalf jaar geleden een pop op een rommelmarkt. De pop zat in een doos met nog heel wat andere spullen. Om de pop mee naar huis te nemen, (1) (moeten) ze de hele doos kopen, voor 5 euro. In de doos zat ook een schilderij, maar dat (2) (interesseren) de vrouw niet echt. Onlangs (3) (ruimen) ze haar garage op en (4) (vinden) ze het schilderij terug. Ze (5) (willen) het weggooien, maar haar moeder (6) (raden) haar aan om de waarde van het schilderij te laten schatten. De vrouw (7) (luisteren) naar haar moeder en dat (8) (zijn) maar goed ook: een kunstexpert (9) (zeggen) meteen dat het om een authentieke Renoir (10) (gaat), een schilderij van een Franse kunstschilder uit de negentiende eeuw, en dat het minstens euro waard was. Bron: Max. Elért 10 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 24.

16 OPDRACHT 2 Vul op de open plaatsen een vraagwoord in. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Juriaan gaat naar Italië verhuizen Juriaan is 13 jaar, hij is in Utrecht geboren, en woonde tot nu toe in Nederland. Binnenkort gaat hij verhuizen naar Italië. Ze gaan op 5 minuten afstand van het Gardameer wonen. Daar zijn ook bergen vlakbij, dus dat is leuk voor de wintersport. Reporter: Juriaan: Heb je al een keer in een ander land gewoond? Ik heb nog nooit in een ander land gewoond, dus het is echt wel spannend allemaal! Reporter: (0) Hoe vind je Italië? Juriaan: Reporter: Juriaan: Reporter: Juriaan: Ik vind het een heel mooi land. (11) ben je al in Italië geweest? Heel vaak al. Ik ging er altijd op vakantie. (12) ga je daar nu wonen? Omdat mijn ouders dat al een paar jaar willen en we hebben nu eindelijk via een goede kennis een mooi huis gevonden. Reporter: Juriaan: (13) werk doen je vader en moeder? Mijn vader gaat daar een scooterverhuur opzetten en mijn moeder wil graag in een winkel in ons dorp gaan werken. Reporter: Juriaan: Reporter: Juriaan: Reporter: Juriaan: (14) ga je verhuizen? In het voorjaar, hopen we. Als ons huis is verkocht. (15) bereid je je voor op de verhuizing? Ik heb er nog niet zo veel aan gedaan. (16) neem je zeker mee? Ik neem zeker mijn skateboard mee want skaten is mijn grootste hobby. írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 24.

17 Reporter: Juriaan: Reporter: Juriaan: (17) school ga je in je nieuwe land? Ik ga naar de basisschool in Bardelino, een dorpje vlakbij waar wij gaan wonen. (18) taal ga je daar gebruiken? Spreek je Italiaans? Ik ken de taal alleen een klein beetje, maar ik ben hem aan het leren. Bron: Max. Elért 8 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 24.

18 OPDRACHT 3 Maak de tekst compleet. Kies het juiste woord uit de lijst en schrijf het op de open plaats. Let op: Er staan meer woorden in de lijst dan u nodig heeft. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. We verkopen massaal onze foute kerstcadeaus Bij de eindejaarsperiode horen ook cadeautjes. Een cadeautje (0) onder de kerstboom uitpakken is wel spannend maar soms krijg je iets (19) je écht niet nodig hebt of er zit nog maar eens een sjaal of badschuim in je cadeau. Meer (20) meer mensen verkopen die ongewenste, "foute" cadeaus via zoekertjessites. Bij de zoekertjessite 2dehands.be was de toestorm van foute kerstcadeaus dit jaar groter (21) ooit. Normaal komen (22) nieuwe zoekertjes per dag binnen. Op kerstdag (23) telde 2dehands.be nieuwe zoekertjes meer. Ook op de dagen na Kerstmis overspoelden de mislukte kerstcadeaus de koopjessites. Waarschijnlijk heeft die stijging (24) maken met de crisis. Mensen willen in deze tijden van crisis liever een centje verdienen aan (25) ongewenste kerstcadeaus dan ze zomaar weggooien. Nieuw is ook dat mensen (26) helemaal niet meer schamen om hun cadeaus op het internet te zetten. Ze schrijven er gewoon bij dat het (27) een fout cadeau gaat. De verkopers zijn dus niet meer bang dat hun tante, oma of een (28) familielid hen zou betrappen en beledigd zou zijn omdat ze hun cadeau doorverkopen. Naar: al dan er onder wat ander dat hun te zelf andere en om veel zich Max. Elért 10 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 24.

19 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 24.

20 maximális pontszám 1. feladat 10 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 8 3. feladat 10 Feladatpont összesen 28 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 24.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Holland nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 24.

23 Welkom bij het luistergedeelte van het eindexamen. U gaat nu het luistermateriaal en de instructies beluisteren. De opdrachten en de bijbehorende instructies vindt u in dit tekstboekje. Er zijn drie opdrachten. Elk fragment zal twee keer worden afgespeeld. Ieder fragment begint met een muziekje. Daarna hoort u de instructies bij de opdracht. (U kunt de instructies ook meelezen in het tekstboekje). Na deze instructies is er iedere keer een stilte. U kunt deze tijd gebruiken om de opdracht in het tekstboekje goed door te lezen voordat de tekst wordt afgespeeld. Vervolgens wordt het fragment in zijn geheel afgespeeld. Na alweer een korte stilte, krijgt u het fragment voor de tweede keer te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kortere stukjes. Na ieder stukje krijgt u de tijd om uw antwoorden op te schrijven. Natuurlijk kunt u uw antwoorden ook opschrijven terwijl u naar het fragment luistert. Aan het eind van de opdracht krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. De volledige test duurt 30 minuten. Succes! írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 24.

24 OPDRACHT 1 In dit fragment gaat u luisteren naar enkele alledaagse gesprekken. Het is uw taak om te bepalen welk gesprek waar plaatsvindt en de letters van de gesprekken bij de daarbijhorende nummers te schrijven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. U hebt eerst de tijd om de opdracht door te lezen. Daarna krijgt u het gehele fragment in één keer te horen. Na een korte pauze krijgt u vervolgens de tekst nogmaals te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kleinere stukjes tekst om u de tijd te geven uw antwoorden op te schrijven. Aan het eind krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. A Tijdens de les B In het restaurant C Op het postkantoor D Aan het loket E Op straat C Max. Elért 4 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 24.

25 OPDRACHT 2 Dit fragment gaat over de Zweedse topkok Niklas Ekstedt. Het is uw taak om de onderstaande vragen in een paar woorden te beantwoorden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. U hebt eerst de tijd om de opdracht door te lezen. Daarna krijgt u het gehele fragment in één keer te horen. Na een korte pauze krijgt u vervolgens de tekst nogmaals te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kleinere stukjes tekst om u de tijd te geven uw antwoorden op te schrijven. Aan het eind krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. Waar komt Niklas Ekstedt vandaan? 0 uit Zweden of hij is Zweed. Hoe oud is Niklas? 5 _ Wie maakte het eten klaar op kerstavond in zijn jeugd? 6 _ Wie bakte vaak een perentaart? 7 _ Wie at de perentaart op? 8 _ Hoeveel restaurants heeft Niklas en in welke stad? 9-10 _ Hoeveel seizoenen heeft zijn tv kookshow al gedraaid? 11 _ Wat heeft hij het afgelopen jaar gedaan? 12 _ Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 24.

26 OPDRACHT 3 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met een yogalerares. Het is uw taak om de onderstaande zinnen met één of een paar woorden aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, hoeft u slechts één antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. U hebt eerst de tijd om de opdracht door te lezen. Daarna krijgt u het gehele fragment in één keer te horen. Na een korte pauze krijgt u vervolgens de tekst nogmaals te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kleinere stukjes tekst om u de tijd te geven uw antwoorden op te schrijven. Aan het eind krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. Dit is een interview met. 0 Chantal van der Meij of een yogalerares. Chantal werkt in de Soulfoul Studio die in is gevestigd. 13 Chantal kwam jaar geleden in aanraking met yoga. 14 De lerares die Chantal moest vervangen op haar eerste yogales was. 15 Chantal vond haar eerste yogales. 16 Na haar eerste yogales besloot Chantal om. 17 Een yogaleraar moet zijn. 18 Wat voor yogales Chantal geeft hang ook van de stemming van haar af. 19 Chantal vindt het belangrijk dat de leraar zelf heeft in de yogales. 20 Chantal wil dat haar leerlingen op de yogales Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 24.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 24.

28 maximális pontszám 1. feladat 4 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 8 3. feladat 9 Feladatpont összesen 21 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 24.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Holland nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához nyomtatott szótár használható. Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben a létrehozott szöveg jelentősen eltér (rövidebb, hosszabb) a megadott szóintervallumtól, az pontlevonással jár. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 24.

31 OPDRACHT 1 U zit op een cursus Nederlands voor gevorderden op een taalschool in Hongarije. U wilt naast de lessen ook graag iets leuks in het Nederlands lezen. In een van woorden vraagt u uw Nederlandse vriendin Claudia om u een paar kranten en tijdschriften te sturen. In deze schrijft u over de volgende punten: 1) u vertelt dat u een cursus Nederlands volgt; 2) u vraagt uw vriendin om een paar kranten en tijdschriften te sturen, en vertelt waarom u die wilt hebben; 3) u schrijft aan het eind van de mail dat u voor de post zal betalen. U begint de met Hoi Claudia, írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 24.

32 OPDRACHT 2 Werk één van de twee volgende opdrachten (dus A of B) uit: A U heeft de volgende gekregen van uw Nederlandse vrienden: Hoi Enikő, Hopelijk gaat het goed met jou en het hele gezin. In de zomervakantie willen we dit jaar naar Hongarije gaan. We zijn al eens in Boedapest geweest, dus nu willen we een kleinere stad en zijn omgeving leren kennen. Kun je een paar leuke tips geven? Kun je ons ook een goed hotel aanbevelen? We kijken uit naar je antwoord. Groeten uit Haarlem, Dédé en Nico Elk jaar wordt er een wijnfestival gehouden in uw stad. Het duurt één weekeind. Het is altijd een heel leuk feest en dit jaar wilt u dat Dédé en Niko ook komen. In een van woorden nodigt u ze uit om naar het festival te komen. In deze schrijft u over de volgende punten: 1) u bedankt ze voor de en zegt hoe het met u en uw gezin gaat; 2) u vertelt dat uw stad dit jaar weer een wijnfestival organiseert; 3) u nodigt uw vrienden uit om te komen; 4) u vertelt dat het festival altijd heel gezellig is met veel eten en drinken; 5) u nodigt ze ook uit om bij u te komen logeren; 6) u moedigt uw vrienden aan om een hele week te blijven. U begint uw brief met: Beste Dédé en Niko, írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 24.

33 B U bent Hongaar(se) en werkt bij een Nederlands bedrijf in Nederland. U moet elke dag Nederlands spreken en u wilt daarom uw spreekvaardigheid verbeteren om vlotter en foutloos te kunnen spreken. U leest de volgende advertentie op het internet: Van Dale Taaltraining Zakelijk Nederlands voor anderstaligen: spreken De voertaal in uw werkomgeving is voornamelijk Nederlands en u beheerst het Nederlands als tweede taal redelijk. Als u effectief en begrijpelijk wilt communiceren, is het belangrijk dat u de Nederlandse taal goed beheerst en bekend bent met de Nederlandse stijl van zakendoen. Of u nu klanten te woord staat, vergaderingen leidt, functioneringsgesprekken voert of presentaties geeft, een goede kennis van de Nederlandse taal is hiervoor onmisbaar. Doelgroep taaltraining Deze taaltraining in spreekvaardigheid is bestemd voor iedereen die het Nederlands als tweede taal redelijk beheerst en zijn/haar zakelijke communicatievaardigheden verder wil professionaliseren. In uw werkomgeving wordt Nederlands gesproken. Doel taaltraining Na afloop van de taaltraining Zakelijk Nederlands voor anderstaligen spreekt u de Nederlandse taal vloeiender. Uw luistervaardigheid is aanzienlijk toegenomen. U hebt meer zelfvertrouwen in het voeren van zakelijke gesprekken en discussies in het Nederlands. Als afsluiting van deze training krijgt u een persoonlijke opdracht. Bij voldoende resultaat ontvangt u een Van Dale-certificaat. Bron: vandale.nl/taaltrainingen In een van woorden stelt u vragen over een mogelijke trainig. In deze schrijft u over de volgende punten: 1) u vertelt waar u over de training heeft gelezen; 2) u schrijft dat u geïnteresseerd bent in de training en er vragen over wilt stellen; 3) u stelt vragen over de volgende punten: a) de lengte en de begindatum van de training; b) het aantal cursisten per groep; c) of er voor de training een toelatingsexamen moet worden afgelegd; d) de kosten van de training en het cursusmateriaal; e) de locatie van de lessen, en of het mogelijk is om die op uw bedrijf te volgen. U begint de met Geachte heer, mevrouw, írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 24.

34 Geef aan of u opdracht A of opdracht B heeft gekozen. írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 24.

35 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 24.

36 Feladat Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 1. feladat összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 2. feladat összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 24.

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSG 2006. május 25. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSG 2005. május 26. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

1. Luisteren. 2. Luisteren

1. Luisteren. 2. Luisteren 1. Luisteren Lees eerst de zinnen 1 t/m 5. 1. Maria komt uit het zuiden van Brazilië. 2. Maria heeft twee zussen en een broer. 3. De vriendin van Maria heet Jaap. 4. Den Haag ligt in de provincie Zuid-Holland.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Vertaling Duits Sprechhilfen

Vertaling Duits Sprechhilfen Vertaling Duits Sprechhilfen Vertaling door een scholier 2328 woorden 21 februari 2004 6 32 keer beoordeeld Vak Duits Sprechhilfen Kapitel I Seite 18: groeten Goede dag! Goede morgen! wensen opvragen /

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Thema Kinderen en school.

Thema Kinderen en school. www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 20. Op het schoolplein Taban brengt zijn dochter Ama naar school. Hij praat met een moeder van een ander kind op het schoolplein. De moeder heet Meryem. Waar

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein

Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein brengt zijn dochter Ama naar school. Hij praat met een moeder van een ander kind op het schoolplein. De moeder heet. Waar werkt? Wat leert u in

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

Wie is dat? thema. Hoe heet jij? Ik weet het niet! Beatriz. Marco. Hallo, ik heet Jürgen. Dag mevrouw. Dag meneer. Hoi! Ik heet Bushra. En jij?

Wie is dat? thema. Hoe heet jij? Ik weet het niet! Beatriz. Marco. Hallo, ik heet Jürgen. Dag mevrouw. Dag meneer. Hoi! Ik heet Bushra. En jij? thema 1 Ik weet het niet! 1 Hoe heet jij? Beatriz Hoe heet jij? Ik heet Jürgen. Dag meneer. Dag mevrouw. Hallo, ik heet Jürgen. Hoi! Ik heet Bushra. En jij? Jürgen, dit is Lei San. Leuk met je kennis te

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 1. Nederlands leren. Wat leert u in deze les? Veel succes!

Actielessen. Lesbrief 1. Nederlands leren. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 1. Nederlands leren Wat leert u in deze les? Op welke manieren je Nederlands kunt leren. Zinnen met als. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Tweede ronde Nederlands voor buitenlanders

Tweede ronde Nederlands voor buitenlanders Tweede ronde Nederlands voor buitenlanders Tweede herziene editie C. Wesdijk A. Blom Oefenboek Inhoud Voorwoord 7 Voor de cursist 8 Voor de docent 10 1 Geachte cursist 13 2 Nederland, waar ligt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen.

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen. Inhoud Jouw school!... 2 Voorwoord... 3 Je mentor/mentorlessen... 4 De brugklas... 5 Het rooster... 5 De pauzes... 5 Afwezigheid van een docent... 6 Leerlingen aan het woord... 6 De vakken... 7 Extra begeleiding...

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van jouw docent(e),

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes! 0 Een praatje beginnen met onbekenden.

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes!  0 Een praatje beginnen met onbekenden. http://www.edusom.nl Pluslessen Les 42. Contact met elkaar Wat leert u in deze les? 0 Een praatje beginnen met onbekenden. 0 Praten over uw persoonlijke situatie. 0 Vriendelijk zeggen wat iemand moet doen.

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Bijlage 3 Vragenlijst hoofdonderzoek

Bijlage 3 Vragenlijst hoofdonderzoek Bijlage 3 Vragenlijst hoofdonderzoek Beste scholier, Wat vind jij van lezen? En van de bibliotheek? Daarover gaat deze vragenlijst. Het gaat hierbij om het lezen van leesboeken, zoals thrillers, detectives,

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Pinnen mag Geld Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Pinnen mag, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Leerkracht - handreiking

Leerkracht - handreiking Colofon Chinees Nieuwjaar Les voor groep 1/2 China - Het Chinees Nieuwjaar - ervaar het maar! - Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Handvaardigheid Pagina 1 Deze les gaat over het feest vieren in China. Bij

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leerlingboekje les 3 en 4 Naam: Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen SLO, 2018 1 Waarover

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Hier zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER THE GODFATHER 1. Bekijk het fragment Last scène from Godfather 2. Hierin zie je een boevenfamilie (Italiaanse maffia) gezellig feest vieren met elkaar. De mannen bespreken daarna zaken. In de beroemde

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondvragenlijst

Persoonlijke achtergrondvragenlijst 1 Persoonlijke achtergrondvragenlijst Naam: Datum: Deze vragenlijst is bedoeld om een beeld te krijgen van de achtergrond en het taalgebruik van Nederlandse emigranten in Canada. De vragenlijst bestaat

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Toestemmingsverklaring: Ik heb informatie gekregen over de inhoud, methode en het doel van het onderzoek. Ik weet dat de gegevens en resultaten van het onderzoek alleen anoniem en vertrouwelijk gebruikt

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Opbellen naar een bedrijf. Wat leert u in deze les? Een telefoongesprek naar een bedrijf begrijpen. Een gesprek over een advertentie begrijpen.

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Lesbrief 35. AOW aanvragen.

Lesbrief 35. AOW aanvragen. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 35. AOW aanvragen. Wat leert u in deze les? Informatie over AOW begrijpen. Uitleg vragen. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Mijn naam is: Klas: 1 A/B/C/D/E. De naam van mijn mentor is:

Mijn naam is: Klas: 1 A/B/C/D/E. De naam van mijn mentor is: Mijn naam is: Klas: 1 A/B/C/D/E De naam van mijn mentor is: Aan onze nieuwe Walewycers! Welkom op je nieuwe school. We hopen dat je een hele fijne vakantie hebt gehad, en dat je klaar bent voor dit nieuwe

Nadere informatie

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dak boven je hoofd Wonen: Het huis Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dak boven je hoofd, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Brugklasbrochure voor leerlingen

Brugklasbrochure voor leerlingen Brugklasbrochure voor leerlingen 2015 2016 Beste leerling van groep 8, Beste leerling van groep 8, Binnenkort moet je beslissen naar welke middelbare school je wilt. De keuze die je gaat maken is belangrijk

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid In Nederland staan 40 asielzoekerscentra (AZC's). Dat zijn plekken waar asielzoekers wonen. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht. Omdat er in hun eigen land oorlog is bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers Jouw leven & werk Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus Jouw leven & werk. Dit is een cursus voor laaggeletterden die nadenken over de vraag of zij willen gaan

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Nieuwsbrief december 2018 4 december studiedag Het Kompas is gesloten op maandag 4 december. Alle leerlingen zijn dan vrij omdat het hele team een studiedag heeft. Zet het in uw agenda. Oudergesprekken

Nadere informatie

Woordsoorten. De woorden in een zin kunnen in een bepaalde groep worden ingedeeld. De woordsoort geeft aan tot welke groep een woord behoort.

Woordsoorten. De woorden in een zin kunnen in een bepaalde groep worden ingedeeld. De woordsoort geeft aan tot welke groep een woord behoort. Woordsoorten De woorden in een zin kunnen in een bepaalde groep worden ingedeeld. De woordsoort geeft aan tot welke groep een woord behoort. Woord Uitleg Voorbeeld Werkwoord Lidwoord Zelfstandig Bijvoeglijk

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Mijn naam is: Ik zit in klas: De naam van mijn mentor is:

Mijn naam is: Ik zit in klas: De naam van mijn mentor is: Mijn naam is: Ik zit in klas: De naam van mijn mentor is: Aan onze nieuwe Walewycers! Welkom op je nieuwe school. We hopen dat je een hele fijne vakantie hebt gehad, en dat je klaar bent voor dit nieuwe

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Inleiding. Drie taalvormen

Inleiding. Drie taalvormen Inleiding Uw kind gaat binnenkort naar of zit inmiddels op de basisschool. Vaak horen wij van ouders: Tja, mijn kind zit nu in groep 1 of 2. Het stempelt daar met letters en het bekijkt en luistert naar

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 2 WERK ZOEKEN

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 2 WERK ZOEKEN ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 2 WERK ZOEKEN Opdracht 4 1. En wat doe jij volgend jaar? 2. luisteren naar verhalen over opleiding en werk, vragen stellen, praten met de andere deelnemers 3. 22.00 uur 4.

Nadere informatie

Is jouw doel om ze te overtuigen ook in Nederland te komen wonen? Nee hoor; ik ga ze gewoon kennis laten maken; verder niets.

Is jouw doel om ze te overtuigen ook in Nederland te komen wonen? Nee hoor; ik ga ze gewoon kennis laten maken; verder niets. Een stedentrip is wat Giga (28) het liefste doet tijdens zijn vakanties: het lijstje van steden die hij dit jaar nog gaat bezoeken is enorm; Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Antwerpen, Brugge, Gent, Praag,

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 12. In de pauze.

Thema Op het werk. Lesbrief 12. In de pauze. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 12. In de pauze. Wat leert u in deze les? Iemand gelijk geven. Nee zeggen. Uw mening geven. Van twee woorden één woord maken. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1.

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1. OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Lieve juf. werkblad 1. 8 Dichter bij de taal Boom uitgevers Amsterdam,

Lieve juf. werkblad 1. 8 Dichter bij de taal Boom uitgevers Amsterdam, 8 Linda Vogelesang Lieve juf werkblad 1 Luister naar het gedicht. Geef aan welke van de onderstaande woorden in het gedicht voorkomen. juf meester meer weer wel wil held politieagent beesten dieren geeft

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Schrijven: formulieren 2

Schrijven: formulieren 2 OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Aandacht voor schrijven? Dat hoort bij Nederlands. Schrijven?! Knippen en plakken van internet zul je bedoelen.

Aandacht voor schrijven? Dat hoort bij Nederlands. Schrijven?! Knippen en plakken van internet zul je bedoelen. Schrijven?! Knippen en plakken van internet zul je bedoelen. Leerlingen nemen niet mee wat ze bij Nederlands geleerd hebben Aandacht voor schrijven? Dat hoort bij Nederlands Leerlingen formuleren slecht

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 1 THUISKOMEN

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 1 THUISKOMEN ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 1 THUISKOMEN Opdracht 4 1. Suze 2. Omdat Victor en Isabel trouwen. 3. uit Zuid-Amerika 4. Hij is getuige. 5. Dat weet niemand. Opdracht 13 Nieuw bericht Aan: Onderwerp: s.schoenmaker@hotmail.com

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 5 5 HOOFDSTUK 1 Wie ben jij? WOORDEN 1 1 Ik... Paula. a heet b naam 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 3 Ik ga... mijn vriend naar het restaurant. a uit b met 2 1 Mijn... is Derek. a huisnummer b naam 2

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

werkbladen thema 5 werk

werkbladen thema 5 werk werkbladen thema 5 werk 5.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Jan staat voor het uitzendbureau. Jan heeft werk. Tarik wil taxichauffeur

Nadere informatie

Inhoud van deze lesbrief

Inhoud van deze lesbrief Lesbrief bij Krokodillen in het gras van Ingrid Bilardie de Boer Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Beginnerslessen Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Wat leert u in deze les? Gesprekken over het inburgeringsexamen begrijpen. Welke examens bij het inburgeringsexamen horen. Waar u kunt oefenen met de

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie